facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα να συμμετάσχει στη διάσωση της Κύπρου

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας κάνει λόγο για την ανάγκη ελληνικής συμμετοχής στις διεργασίες για την οικονομική διάσωση της Κύπρου.

Το άρθρο εστιάζει στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαίων εταίρων με σκοπό την οικονομική διάσωση της Μεγαλονήσου, με το πακέτο διάσωσης που ζητά η χώρα να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και 9 μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αυτοί που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την οικονομική διάσωση της Κύπρου. «Η μεν καγκελάριος πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στο πακέτο, ο δε Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», τονίζεται σχετικά.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πως στόχος των προσπαθειών είναι να μειωθεί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος από τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ στα 14 ή 15, όριο το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Από την άλλη,ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η μικρή Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει τόσο μεγάλα ποσά. «Μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ επέμενε στη συμμετοχή πιστωτών και καταθετών των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ, αρνούμενη να συναινέσει σε ένα κούρεμα καταθέσεων», επισημαίνεται σχετικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επιμένει σε συμμετοχή των πιστωτών στην διάσωση. Ο επόμενος στόχος είναι τώρα να πειστεί το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου αποτελεί για τη Γερμανία προϋπόθεση για να βοηθήσει την Κύπρο. Από την πλευρά των Βρυξελλών ακούγεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα στο Eurogroup απόφαση για το πακέτο διάσωσης.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news