facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο

Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά “σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα“, αντέδρασε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία“, δηλώνει σε ανακοίνωση. “Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς“, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα πληρώματα δύο ελληνικών τάνκερ δεν κρατούνται και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσαν χθες οι ιρανικές αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο"

Λαβρόφ: Η απελευθέρωση του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Μόσχα

Η απελευθέρωση του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Μόσχα, ενώ άλλα ουκρανικά εδάφη θα πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους το μέλλον τους, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλείται δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Για τα υπόλοιπα εδάφη στην Ουκρανία, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του στις περιοχές αυτές, δήλωσε ο Λαβρόφ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαβρόφ: Η απελευθέρωση του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Μόσχα"

Θεσσαλονίκη: Έβγαλαν μαχαίρι σε ελεγκτές του ΟΑΣΘ επειδή τους ζήτησαν το εισιτήριό τους

Ένα απίστευτο περιστατικό με θύματα δύο ελεγκτές του ΟΑΣΘ σημειώθηκε πριν από λίγο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν δύο αλλοδαποί τους απείλησαν με μαχαίρι, επειδή τους ζήτησαν να επιδείξουν το εισιτήριο τους.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 20:30 και ενώ το λεωφορείο του ΟΑΣΘ που εκτελεί το δρομολόγιο 33 Αγίου Παντελεήμονος- Βενιζέλου, βρισκόταν εν κινήσει, δύο ελεγκτές του ΟΑΣΘ επιβιβάστηκαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο εισιτηρίων στους επιβάτες. Την ώρα που πλησίασαν δύο αλλοδαπούς και τους ζήτησαν τα εισιτήρια τους, εκείνοι έβγαλαν μαχαίρι και απείλησαν τους εργαζόμενους μπροστά στα έντρομα μάτια των υπολοίπων επιβατών.

Όπως ανέφερε στο GRTimes ένας εκ των δύο ελεγκτών εμφανώς τρομαγμένος ” του ζήτησα το εισιτήριο του και έβγαλε από την κάλτσα του ένα μαχαίρι με το οποίο μας απείλησε. Ευτυχώς ο συνάδελφος τον αφόπλισε άμεσα και δεν έγινε κανένα κακό”.

Ο οδηγός του λεωφορείου ακινητοποίησε το όχημα άμεσα επί της οδού Εγνατίας στο ύψος της Αντιγονιδών, όταν αντιλήφθηκε το περιστατικό και κλήθηκε επί τόπου η αστυνομία, η οποία και προχώρησε στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών.

Ευτυχώς από το επεισόδιο δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ οι δύο ελεγκτές μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα για να δώσουν κατάθεση.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Α.Τ. Λευκού Πύργου, όπου και θα διενεργήσει έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το αστικό λεωφορείο την ώρα του περιστατικού είχε κι άλλους επιβάτες εντός.

Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes:


grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έβγαλαν μαχαίρι σε ελεγκτές του ΟΑΣΘ επειδή τους ζήτησαν το εισιτήριό τους"

Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ.: Νέα απάτη με μηνύματα -Τι να προσέξετε

ΕΛ.ΑΣ.: Για ακόμα μια απάτη προειδοποιεί η Ελληνική Αστυνομία με ανάρτηση της στο Facebook. Συγκεκριμένα η Ελληνική Αστυνομία, αναδημοσίευσε μήνυμα που έλαβε από κάποιον πολίτη που παραλίγο να πέσει θύμα απάτης.

Η ΕΛ.ΑΣ συνιστά την προσοχή σας, και να μην δείτε στοιχεία ή να ανοίγετε links που είναι απάτη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα που έλαβε ο συμπολίτης μας, ήταν υποτίθεται από την Εθνική Τράπεζα, όμως αν παρατηρήσετε το link είναι λάθος, καθώς μέσα αναγράφεται το «godaddysites», που προφανώς από την ονομασία του και μόνο, μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι πρόκειται για απάτη.

Η ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας

Το μήνυμα του πολίτη:

«Καλησπέρα σας. Το κινητό που θα σας δείξω, ανήκει σε άντρα ο οποίος προσποιήθηκε ότι ήθελε να αγοράσει για Έχω ανεβάσει μια αγγελία Ζήτησε τον λογαριασμό μου, ώστε να βάλει τα χρήματα. Ψιλιαστηκα από τη φωνή του και το έντονο ύφος του, ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει……ήθελε τόσο πολύ να κάνει την κατάθεση. Του έδωσα έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου της Εθνικής Τράπεζας. Αμέσως σε 1 λεπτό, με κάλεσε και μου είπε να δω στα μηνύματα διότι μπήκαν τα χρήματα. Τότε είπα φυσικά ότι είναι απατεώνας….ότι ποτέ η Εθνική δεν στέλνει τέτοιο μήνυμα, το οποίο κατευθύνει σε λινκ για να δεις αν σου βάλανε χρήματα.»

apatiellas

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ.: Νέα απάτη με μηνύματα -Τι να προσέξετε "

ΕΕ: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα συνεχίσουν ωστόσο, τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο"

Ερντογάν: Βάζουμε τους “βυζαντινούς” στα ράφια της ιστορίας – Ο Πορθητής κατακτητής Αθήνας και Πελοποννήσου

Με ύφος και εμμονή που δεν παραπέμπουν σε διεθνή διπλωματία ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και νέο γύρο επιθέσεων προς τον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Τούρκος Πρόεδρος φανέρωσε ξανά την βαθιά του ενόχληση από την υποδοχή που έτυχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Σε ένα χειμαρρώδη και επιθετικό χείμαρρο προκλήσεων, δεν έλειψαν και οι κεκαλυμμένες απειλές.

 Εν τω μεταξύ, έξω από την Κωνσταντινούπολη, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, μια κακόγουστη φιέστα στήθηκε επ’ αφορμή της Άλωσης της Πόλης.

Η αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου γιορτάστηκε προκλητικά από το τουρκικό κράτος. Καταρχήν στην Αγία Σοφία, όπου και τελέστηκε η μουσουλμανική προσευχή. Στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν πρωταγωνίστησε σε μια κακόγουστη τελετή νεο-οθωμανικού χαρακτήρα στο παλαιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου απεικονίστηκε σε λάβαρα πλάι στον Κεμάλ.

Δημόσιοι υπάλληλοι, παιδιά σχολείων, μέλη του κόμματος από κάθε γειτονιά της Πόλης μεταφέρθηκαν με κάθε είδους μεταφορικό μέσο ή έφτασαν από μόνοι του καθώς όλα τα μέσα συγκοινωνίας ήταν σήμερα δωρεάν. Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο, το οποίο με προεδρικό διάταγμα θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο εθνικό κήπο.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε από μια μεγάλη εξέδρα έχοντας δίπλα τη σύζυγό του Εμινέ, τον πρόεδρο της Βουλής και τον ακροδεξιό εταίρο του Μπαχτσελί. Κάλεσε το ενθουσιώδες ακροατήριο να είναι έτοιμο. “Δείξατε ότι είστε έτοιμοι για την Κωνσταντινούπολη, αν θέλει ο Θεός, σε αυτόν τον δρόμο θα βαδίσουμε και προς το 2023. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου και πραγματοποίησε τα όνειρα των Μουσουλμάνων για 7 αιώνες. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι η σφραγίδα του πολιτισμού μας σε αυτή τη γεωγραφία” είπε ο Ερντογάν.

Χτίζοντας βήμα-βήμα το όραμά μας για το 2053, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τους σημερινούς βυζαντινούς και τις δολοπλοκίες τους στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας” πρόσθεσε. “Πρέπει να ξέρουμε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι το μόνο θέμα εδώ. Ο αγώνας για την Αγία Σοφία είναι από μόνος του ένας λόγος για να ξεχυθεί το μίσος στους δρόμους” τόνισε.

Ο Σουλτάνος ​​Μεχμέτ ο Πορθητής δεν είναι μόνο ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης, είναι επίσης ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας” κατέληξε.

Η μνήμη μένει ζωντανή κι ανανοηματοδοτεί τις αποφάσεις μας, όποτε το επιβάλλουν οι περιστάσεις” σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Ανήμερα της μαύρης επετείου της Άλωσης της Πόλης, ο Ταγίπ Ερντογάν, όντας ακόμα σφοδρά ενοχλημένος από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, επιτέθηκε ξανά στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από εδώ και πέρα ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής- ομόλογός μου. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά για ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά: ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό” είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Αφού εκτόξευσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας, ο Ερντογάν, εκνευρισμένος από την ενισχυμένη ελληνο-αμερικανική αμυντική συνεργασία, ισχυρίστηκε ότι αυτή που απειλείται είναι η Τουρκία: “Υπάρχουν εννέα βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις; Λένε: «Ενάντια στη Ρωσία…». Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς” τόνισε ο Ερντογάν.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον αμερικανό πρέσβη για τη σταθερότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: “Οι ΗΠΑ εκτιμούν απίστευτα τον τρόπο συμπεριφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, επειδή βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Παίρνει αποφάσεις βασισμένη σε αρχές. Γι` αυτό σε όλο τον κόσμο θεωρείται αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος” τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Σημάδια νευρικότητας στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας εντοπίζει ο Νίκος Δένδιας, καταγγέλοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό. “Παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Ασκεί πολιτική αξιών και προστατεύει με σθένος τα εθνικά συμφέροντα” είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή έμπνευσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις το πνεύμα του Ιερού Λόχου και των Δυνάμεων Καταδρομών. “Τους διαβεβεβαιώνουμε ότι όποιος παίζει με την ιστορία των Ελλήνων θα μας βρει απέναντι του. Θα βρει απέναντι του την φωτιά και το ατσαλι των όπλων μας και θα πληρώσει ακριβό αντίτιμο” σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Οι προσωπικές επιθέσεις Ερντογάν κατά Μητσοτάκη, οι υπερπτήσεις, η έξοδος των ερευνητικών πλοίων, η εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Όλα αυτά αποτελούν μια μεγάλη βεντάλια γεγονότων που δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να εφησυχάζει.

Το θετικό πάντως είναι ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις των Ελλήνων διπλωμάτων εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή, αναλόγως βέβαια πως ορίζει κανείς την κόκκινη γραμμή. Και σε αυτό βέβαια συμβάλει το γεγονός ότι το 2022 δεν είναι 2020, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η στάση της Ελλάδας πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι υπέρ της θετικής ατζέντας και δεν είναι αυτή που θα κλείσει την πόρτα του διαλόγου. Συζητά μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχει αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρές αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κύρια πηγή της τουρκικής νευρικότητας είναι η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πλην της αναβάθμισης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων έχουμε και την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, με τους Τούρκους να εκφράζουν ξανά τη δυσφορία τους για τη λεγόμενη στρατηγική περικύκλωσή τους. Στην εξίσωση προστίθεται και ο μεγάλος εκβιασμός που κάνουν προς το ΝΑΤΟ για να κερδίσουν αυτά που θέλουν πριν συναινέσουν στη διεύρυνση της δυτικής Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτού του εκβιασμού συμπεριλαμβάνονται οι απειλές κατά της Αθήνας.

Εξάλλου, το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά για την Τουρκία, με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί ακραία ρητορικά σχήματα: Έναν συνδυασμό ισλαμιστικής, εθνικιστικής, αντι-δυτικής, αντικουρδικής και φυσικά ανθελληνικής ρητορικής. Προσπαθεί έτσι να εγκολπωθεί όσο μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού ακροατηρίου.

(AP Photo/Emrah Gurel)

Ενισχύεται η οχύρωση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα

Την ίδια ώρα, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, και απαντώντας σε αυτή, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν την οχύρωση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Απέναντι από αυτά εκδηλώνεται μια όλο και αυξανόμενη πίεση.

Ο Έβρος άντεξε το Μάρτιο του 2020 απέναντι στο σχέδιο μαζικής προώθησης μεταναστών και δύο χρόνια μετά είναι ακόμα πιο καλά προστατευμένος. Οι διακινητές προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν περάσματα, σε μία περίοδο που καταγράφεται αύξηση κατά 25%, το πρώτο τετράμηνο του έτους, στις αποτροπές εισόδου μεταναστών και προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, μέσω του ποταμού Έβρου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό και τον αρχηγό της Αστυνομίας, βρέθηκε στη συνοριογραμμή του Έβρου, υπογραμμίζοντας ότι η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μία ισχυρή ασπίδα προστασίας των συνόρων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική μας δύναμη, και να μπει τέλος σε όσους εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους: Τους παράτυπους μετανάστες» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι νέοι συνοριοφύλακες, οι οποίοι περιπολούν μέρα και νύχτα στις όχθες του ποταμού. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του έτους 150 διακινητές μεταναστών έχουν συλληφθεί στα ελληνοτουρικά σύνορα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι συνοριοφύλακες και οι λιμενικοί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, υπό το φόβο νέου μεταναστευτικού κύματος. Από την αρχή του έτους Αστυνομία και Λιμενικό έχουν συλλάβει περισσότερους από 300 διακινητές μεταναστών.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Βάζουμε τους “βυζαντινούς” στα ράφια της ιστορίας – Ο Πορθητής κατακτητής Αθήνας και Πελοποννήσου"

Νεροποντή και χαλάζι ισοπέδωσαν ξανά χιλιάδες στρέμματα στην επαρχία Φαρσάλων – Δείτε φωτογραφίες

Μία ξαφνική αλλά ισχυρή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλάζι το μεσημέρι της Κυριακής, ήταν αρκετή για να ξύσει ξανά τις πληγές στην πολύπαθη επαρχία Φαρσάλων και πιο συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Ενιπέα που τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε χτυπηθεί από τον “Ιανό”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του onlarissa.gr, οι περιοχές που “χτυπήθηκαν” ειναι το τμήμα από το χωριό Βασιλί, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Λόφος και Άγιος Γεώργιος. Πρ.όκειται για χιλιάδες στρέμματα, το ακριβές μέγεθος των οποίων θα αποσαφηνιστεί με την έναρξη της αυτοψίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα από κλιμάκια του ΕΛΓΑ

Μιλώντας στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευϋδρίου κ. Νίκος Γούσιος, έκανε λογο για “απόλυτη καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες στην περιοχή. Βαμβάκι, όσπρια, ντομάτα, σιτάρι, κριθάρι, τριφύλλι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές”.

Δείτε φωτογραφίες:

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεροποντή και χαλάζι ισοπέδωσαν ξανά χιλιάδες στρέμματα στην επαρχία Φαρσάλων – Δείτε φωτογραφίες"

Ερντογάν: «Δεν περιμένουμε άδεια από τις ΗΠΑ» για την επικείμενη επίθεση στη Συρία

Η Τουρκία δεν θα περιμένει την “άδεια” των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

“Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

“Τι θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι”, πρόσθεσε απαντώντας σε μια προειδοποίηση της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσαν την Τρίτη ότι “ανησυχούν βαθιά” από την ανακοίνωση που έκανε τη Δευτέρα ο Ερντογάν για προσεχή έναρξη νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία με στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα τη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

“Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών εκεχειρίας”, υπογράμμισε ο Πράις.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Δεν περιμένουμε άδεια από τις ΗΠΑ» για την επικείμενη επίθεση στη Συρία"

Αν δεν αποδεσμευτεί το Pega, δεν θα απελευθερωθούν τα δύο ελληνόκτητα πλοία από το Ιράν!

Τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα, μέσω διπλωματικών αποστολών, είναι ξεκάθαρα: «Αν δεν αποδεσμευτεί το δεξαμενόπλοιο Pega που έχει μετονομαστεί σε Lana – που είναι αγκυροβολημένο και ακινητοποιημένο στην Κάρυστο από τα μέσα Απριλίου- και δεν επιστραφεί το ιρανικό πετρέλαιο στους πλοιοκτήτες και μεταφορείς, δεν πρόκειται να απελευθερωθούν τα δύο ελληνόκτητα πλοία!».

Παρά τα διαβήματα που έχουν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, οι πλοίαρχοι των δύο πλοίων πήραν εντολή – υπό την απειλή των όπλων των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης – να οδηγήσουν τα πλοία στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο Prudent Warrior, χωρητικότητας 150.000 dwt, που ναυπηγήθηκε το 2017, του Σπύρου Πολέμη, όσο και το Delta Poseidon, χωρητικότητας 157.400 dwt, κατασκευής 2011, του Διαμαντή Διαμαντίδη, έχουν καταληφθεί από Ιρανούς στρατιώτες, ως “αντίποινα για την ακινητοποίηση του ρωσικου δεξαμενόπλοιου Pega στην Κάρυστο, στα μέσα Απριλίου”.

Το ευχάριστο είναι όλοι οι ναυτικοί είναι “καλά στην υγεία τους”, όπως διαβεβαιώνουν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν επτά Έλληνες ναυτικοί, ένας Ελληνοκύπριος και 15 Φιλιππινέζοι, ενώ στο Delta Poseidon επιβαίνουν δύο Έλληνες ναυτικοί και 21 Φιλιππινέζοι.

Παρά τις συνεχείς διπλωματικές ενέργειες και επαφές του υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχουν ενδείξεις για απελευθέρωση των δύο πλοίων. Αντίθετα, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, οι συζητήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και τα μηνύματα που παίρνει η Αθήνα είναι “για διπλή απελευθέρωση των πλοίων σε Ιράν και Κάρυστο”.

Διπλωματικές πηγές του Ιράν αναφέρουν ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών νόμων και των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Οι ραγδαίες εξελίξεις στη ναυσιπλοΐα στον Περσικό κόλπο ξεκίνησαν μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο του Pega που είναι “υπό κράτηση στην Κάρυστο” μέσω δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στις ΗΠΑ. Το Pega μετέφερε 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ότι το δεξαμενόπλοιο – με το όνομα Pegas – είχε αναζητήσει καταφύγιο κατά μήκος των ελληνικών ακτών μετά από τεχνικά προβλήματα και κακές καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι η κατάσχεση του φορτίου του ήταν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

Την περασμένη Τετάρτη, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Επισημαίνεται επίσης ότι το υπό ιρανική σημαία, πλέον, Pegas ήταν μεταξύ των πέντε πλοίων που μπήκαν σε “λίστα απαγορεύσεων” από την Ουάσιγκτον στις 22 Φεβρουαρίου – δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – για κυρώσεις κατά της Promsvyazbank, μιας τράπεζας που θεωρείται κρίσιμη για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πλοιοκτήτης του πλοίου Transmorflot “μπλοκαρίστηκε” στη συνέχεια στις 8 Μαΐου. Το δεξαμενόπλοιο, που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παρέμεινε κοντά στα ελληνικά ύδατα από τότε. Προηγουμένως έφερε την ρωσική σημαία.

Από τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν κατέστη σαφές εάν το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε επειδή ήταν ιρανικό πετρέλαιο ή λόγω των κυρώσεων στο δεξαμενόπλοιο λόγω του ρωσικού του συνδέσμου. Επισημαίνεται ότι το Ιράν και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ξεχωριστές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Την περασμένη Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το Ιράν αναγνώρισε ότι οι προοπτικές αποκατάστασης της συμφωνίας είναι «ασθενείς στην καλύτερη περίπτωση» εν μέσω απορριπτικών ακόμη αιτημάτων της Τεχεράνης προς την Ουάσιγκτον να αφαιρέσει το IRGC από τη λίστα με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ωστόσο, δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο αναφέρουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν λένε ότι κατέσχεσαν τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω «παραβιάσεων» που διαπράχθηκαν.

«Αυτές οι ενέργειες ισοδυναμούν με πράξεις πειρατείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ιράν”. Τόνισε επίσης ότι είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στον Ιρανό πρεσβευτή στην Αθήνα για τη «βίαιη» κατάληψη.

Ο κρατικός ναυτιλιακός οργανισμός του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι το πλήρωμα δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατασχέθηκαν από το IRGC δεν έχει συλληφθεί και είναι καλά στην υγεία του, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του πλοίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν, δήλωση που μετέδωσε η Tasnim.

Ο Mahjoob Zweiri, καθηγητής Ιράν και Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, είπε στο Al Jazeera ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων ή των αποστολών πετρελαίου της. «Νομίζω ότι το Ιράν θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αν δεν αποδεσμευτεί το Pega, δεν θα απελευθερωθούν τα δύο ελληνόκτητα πλοία από το Ιράν!"

Καιρός αύριο: Νεφώσεις και τοπικές βροχές – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο Δευτέρα (30.05.2022) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στα δυτικά ο καιρός θα «δώσει» παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι γενικά αίθριος ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές στα ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά.

Η ορατότητα νωρίς το πρωί στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 32 και στα νησιά τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονιά η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με λίγες τοπικές βροχές στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί τοπικά 5 μπόφορ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νεφώσεις και τοπικές βροχές – Αναλυτική πρόγνωση"

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου

Νέα προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά το παροιμιώδες πλέον «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα» που είπε στις αρχές της εβδομάδας και συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου 2022, ο Ερντογάν επανήλθε.

Κατά την πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν και μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν ανέφερε πως από τούδε και στο εξής ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι συνομιλητής του.

«Τερματίσαμε τις Συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, τακτοποίησε τον εαυτό σου”. Δεν τακτοποιήσατε τον εαυτό σας, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο».

Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πιούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», είπε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό κογκρέσο ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Να τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τους έβαλαν να μιλήσουν εκεί. Σε αυτή την ομιλία χειροκρότησαν; Χειροκρότησαν. Τα F16 έχουν ξαναφερθεί σε όλα αυτά τα γεγονότα; Το έφεραν. Πιστεύουμε ότι δεν επιτρέπεται να χτυπηθεί ξανά ένας μουσουλμάνος. Μας έβαλαν από αυτή την τρύπα μια φορά, δεν θα το ξανακάνουμε. Όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στην είσοδο χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε: «Τερματίσαμε τις Συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, τακτοποίησε τον εαυτό σου”. Δεν τακτοποιήσατε τον εαυτό σας, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο».

Mιλώντας για το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έκανε ξανά αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Ποιο ήταν αυτό; Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά. Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη 400 δισ. ευρώ, πάνω κάτω. Υπάρχουν 5+4, δηλαδή 9, οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή βάσεις στην Ελλάδα. Λοιπόν, εναντίον ποιών δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: «Ενάντια στη Ρωσία…» Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου "

Κομισιόν για πειρατεία στα ελληνικά πλοία: «Απαράδεκτη κατάσχεση – Εκφράσαμε την ανησυχία μας στο Ιράν»

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο εξέφρασε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για πειρατεία στα ελληνικά πλοία: «Απαράδεκτη κατάσχεση – Εκφράσαμε την ανησυχία μας στο Ιράν»"

Πούτιν-Βούτσιτς: Τριετή συμφωνία παροχής αερίου με την Gazprom υπογράφει η Σερβία

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα, ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο Πούτιν για ένα τριετές συμβόλαιο παροχής ρωσικού φυσικού αερίου

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε τηλεφωνικά, για ένα τριετές συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Δεν μπορώ να μιλήσω για την τιμή τώρα, όλες οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν με την Gazprom,” δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους.

Το δεκαετές συμβόλαιο εφοδιασμού της Σερβίας από την Gazprom λήγει την 31η Μαΐου.

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε με τον Πούτιν την επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Σερβία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν-Βούτσιτς: Τριετή συμφωνία παροχής αερίου με την Gazprom υπογράφει η Σερβία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Χάρκοβο μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι

Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πόλη του Χάρκοβο, μετά από την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα, Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων στο Χάρκοβο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.

Η επίσκεψη σηματοδότησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας, για όλους εμάς και για τη χώρα μας», ανέφερε η ηλεκτρονική σελίδα του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, που επικαλείται τη δήλωση του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε αριστεία, αλλά και δώρα στους στρατιώτες.


news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Χάρκοβο μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι"

Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δια της διπλωματικής οδού θα αναζητηθούν οι ημερομηνίες των συνομιλιών με Βρετανία

“Δια της διπλωματικής οδού θα αναζητηθούν οι ημερομηνίες” των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπουργός εξήγησε ότι η χώρα μας “είναι απολύτως προετοιμασμένη” για ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που η ελληνική διεκδίκηση συγκινεί τον υπόλοιπο κόσμο.

“Η διεθνής κοινότητα δικαιούται να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα στο σύνολό του, επανενωμένο, εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και όχι διαμελισμένο ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο”, υπογράμμισε η Λ. Μενδώνη.

Επίσης σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων του Βρετανικού Μουσείου και επεσήμανε τους σημαντικότερους “σταθμούς” στην υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως η Απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, τον Σεπτέμβριο του 2021, και η θεαματική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

– Πρόσφατα χαιρετίσατε τη συνεννόηση της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσουν συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα και με τη Σύσταση της 23ης Συνόδου της UNESCO (ICPRCP) που αναγνωρίζει τη σημασία έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο Υπουργών Πολιτισμού, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τι βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση; Έχει καθοριστεί ημερομηνία, τόπος ή περιεχόμενο συνομιλιών μεταξύ ελληνικής και βρετανικής πλευράς για το θέμα; Υπάρχει κάποια διορία, έστω και ανεπίσημη, ως προς τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών;

Στη Σύσταση, που εξέδωσε η 23η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, αποτυπώνεται η παρότρυνση η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος. Από τις 29 Απριλίου τ.έ. υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών -με πρωτοβουλία της βρετανικής πλευράς- στην οποία διατυπώνεται η πρόθεση για συνομιλίες. Πριν τη Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν εκατέρωθεν, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινός κατάλληλος χρόνος. Δια της διπλωματικής οδού θα αναζητηθούν οι ημερομηνίες.

– Πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα για ένα θετικό αποτέλεσμα; Θεωρείτε ότι η διεθνής πίεση -είτε αυτή αφορά τις προσπάθειες των ανά τον κόσμο Επιτροπών για την επανένωση είτε την κοινή γνώμη- μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις του Βρετανικού Μουσείου;

Η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη. Διεκδικεί πολιτιστικά αγαθά που εκλάπησαν από την ελληνική γη. Ζητά την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών ενός μοναδικού μνημείου. Στον Παρθενώνα μετουσιώνονται σε τέχνη οι διάλογοι του Πλάτωνα, η αριστοτέλεια λογική, η μαθηματική επιστήμη, η πολιτική σκέψη του Περικλέους, όλες οι μετέπειτα αξίες του ουμανισμού και εν τέλει του Δυτικού Κόσμου. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτελεί το απείκασμα της αθηναϊκής δημοκρατίας, υπέρτατες αξίες της οποίας είναι η Ειρήνη και η Δημιουργία. Η Ελλάδα έχει όλες τις επιστημονικές, αρχαιολογικές και ιστορικές αποδείξεις, που τεκμηριώνουν το δίκαιο του αιτήματός μας. Το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα και πιο αγαπητά μουσεία του κόσμου, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα Γλυπτά.

Η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια από την Ελληνική Κυβέρνηση, με πρώτον τον Πρωθυπουργό, αλλά και από τις Διεθνείς Επιτροπές, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω για τον διαρκή και ανιδιοτελή αγώνα τους, έχει προετοιμάσει τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία πλέον απαιτεί την επανένωση των Γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους. Το δημιούργημα του Φειδία εκπέμπει ασύγκριτη δύναμη, τελειότητα και ομορφιά. Αυτή τη μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας δικαιούται να δει στην ολότητά της η Ανθρωπότητα. Η διεθνής κοινότητα δικαιούται να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα στο σύνολό του, επανενωμένο, εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και όχι διαμελισμένο ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.

– Πώς σχολιάζετε δηλώσεις εκπροσώπων του Βρετανικού Μουσείου που είτε αμφισβητούν το μέγεθος της λεηλασίας του Έλγιν (ο υποδιευθυντής του είπε ότι μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα ανασύρθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα) είτε τις ίδιες τις συνομιλίες και το περιεχόμενό τους («δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην «Καθημερινή»); Πώς εξηγείτε την «αστοχία» της δήλωσης του υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, όταν δημοσιευμένα τεκμήρια αποδεικνύουν περίτρανα πως η αφαίρεση των Γλυπτών έγινε με τον πιο βίαιο τρόπο; «Θα συνεχίσω να πριονίζω τα ανάγλυφα», έγραφε σε επιστολή του προς τον Έλγιν ο Ιταλός ζωγράφος Τζοβάνι Μπατίτσα Λουζιέρι, που επιτηρούσε την απόσπαση των Γλυπτών για λογαριασμό του λόρδου, για να αναφέρω ένα από αυτά.

Ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ιστορικός ο ίδιος, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η βίαιη απόσπαση των Γλυπτών από τον Έλγιν με πριόνια και άλλους ακραίους τρόπους, δεν είναι απλώς «μια άποψη», αλλά ένα γεγονός ιστορικά και αρχαιολογικά απολύτως τεκμηριωμένο. Μία από τις αποδείξεις είναι και η επιστολή του Λουζιέρι, που αναφέρατε.

Οι πριονισμένες μετόπες ίστανται αδιάψευστοι μάρτυρες. Ο Έλγιν συμπεριφέρθηκε ως κοινός αρχαιοκάπηλος. Τέτοιου είδους δηλώσεις, προφανώς αποτελούν ένα ακόμη δείγμα της παρελκυστικής πολιτικής, που ακολουθεί η βρετανική πλευρά, μαζί με το πινγκ-πονγκ μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανικού Μουσείου ως προς την ευθύνη και την αρμοδιότητα επί των Γλυπτών. Όπως γνωρίζετε, το ΥΠΠΟΑ απάντησε ότι προφανώς ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης.

– Έχετε πει πολλές φορές -και πολύ πρόσφατα επίσης- ότι η Ελλάδα διεκδικεί μόνο τα συγκεκριμένα Γλυπτά από το Βρετανικό Μουσείο. Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει στο μέλλον ελληνική πρωτοβουλία και για τα υπόλοιπα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη στην Ακρόπολη που επίσης λεηλατήθηκαν από τον Έλγιν, όπως για παράδειγμα η Καρυάτιδα του Ερεχθείου;

Η Ελλάδα διεκδικεί μόνον τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το ίδιο το μνημείο διεκδικεί τα ακρωτηριασμένα μέλη του. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέλη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καλλιτεχνικού δημιουργήματος, καθώς συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική οντότητα. Παράλληλα, ο Παρθενώνας βρίσκεται σε άμεση διαλεκτική σχέση και συνάφεια με τα οικοδομήματα που τον περιβάλλουν και -που συνολικά- συγκροτούν αδιάσπαστη ενότητα, η οποία προσδιορίζεται και αναδεικνύεται από τον Βράχο και το φυσικό τοπίο της Ακρόπολης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική διεκδίκηση συγκινεί τον υπόλοιπο κόσμο και έχει οδηγήσει σε γενναιόδωρες κινήσεις, όπως αυτή της Κυβέρνησης της Σικελίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας, με την μόνιμη επιστροφή του θραύσματος Fagan στην Ελλάδα.

– Ποιους «σταθμούς» στην ελληνική υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα θεωρείτε τους πιο σημαντικούς και γιατί;

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα διατυπώθηκε για πρώτη φορά, αμέσως μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους το 1830. Η Μελίνα Μερκούρη, τη δεκαετία του ΄80, επανέφερε το ζήτημα και το έκανε διεθνές.

Έκτοτε, ο σημαντικότερος σταθμός για μένα είναι η Απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, το οποίο αφορά στις δύο κυβερνήσεις και όχι στα δύο Μουσεία, του Βρετανικού και του Μουσείου της Ακρόπολης, όπως ισχυρίζεται η βρετανική πλευρά, τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτή η Απόφαση έθεσε σε εντελώς διαφορετική βάση το ζήτημα. Σταθμό θεωρώ και τη θεαματική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στα βρετανικά ΜΜΕ.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το γνωστό άρθρο των Times -που μετά από 50 χρόνια υποστήριξης του Βρετανικού Μουσείου δηλώνουν απερίφραστα ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα- καθώς και η δημοσκόπηση του YouGov, σύμφωνα με την οποία το 59% των Βρετανών -και το 49% των Συντηρητικών- υποστηρίζουν ότι τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στην Ελλάδα, ενώ μόλις 12% φρονεί ότι πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Εξαιρετικά σημαντικός σταθμός είναι η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όπου έθεσε ευθέως το ζήτημα στον Μπόρις Τζόνσον, τοποθετώντας το εθνικό αίτημα στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δια της διπλωματικής οδού θα αναζητηθούν οι ημερομηνίες των συνομιλιών με Βρετανία"

Επιμένει ο Ερντογάν για Σουηδία - Φινλανδία: Δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Τουρκίας, οι τρομοκράτες περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης

Οι συνομιλίες της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας “δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο που αναμένονταν,” μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγιναν αργά χθες το βράδυ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα από το αεροπλάνο, καθώς επέστρεφε στην Τουρκία από μία επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε σε δηλώσεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα: “Δυστυχώς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο αναμένονταν.”

Λέγοντας, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν είπε ωστόσο, ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει “με τη δική της αστυνομία.”

“Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες,” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.

Η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε στην Άγκυρα, διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Προσθέτοντας ότι ο ίδιος, θα έχει σύντομα ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίας με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρούν κανάλια διαλόγου και διπλωματίας για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης ασφάλειας στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

“Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς; Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων,” πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ στα νότια και έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη τρομοκρατικών βάσεων, αλλά και για την πρόληψη νέων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια των ντόπιων κατά μήκος των συνόρων της.

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για τη συνεργασία των ΗΠΑ με το PG/PKK (το συριακό σκέλος του PKK) στη βόρεια Συρία, το οποίο έχει αφαιρέσει χιλιάδες ζωές στην Τουρκία.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιτυχείς επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία για να προλάβει την οργάνωση ενός τρομοκρατικού διαδρόμου, αλλά και να καταστήσει δυνατή την ειρηνική αποκατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλάδος Ελαίας (2018) και Πηγή Ειρήνης (2019).

Στην τρομοκρατική εκστρατεία του κατά της Τουρκίας για περισσότερα από 35 χρόνια, το PKK (έχει καταγραφεί ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ) ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, και νηπίων. Το YPG είναι ο βραχίωνας του PKK στη Συρία.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες θα κάνουν βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών αναμένεται ότι θα έχουν συνομιλίες στο ίδιο πλαίσιο.

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ερντογάν για ακόμη μία φορά επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα σχόλια του για την Τουρκία κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία διέκοψε τις επαφές στο πλαίσιο του υψηλόβαθμου συμβουλίου στρατηγικής με την Ελλάδα, καθώς ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον κατάλληλος για αυτό, όπως δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, ο Μητσοτάκης παρότρυνε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά και στην πώληση των συλλογών εκσυγχρονισμού για 80 από τα F-16 που διαθέτει η πολεμική της αεροπορία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιμένει ο Ερντογάν για Σουηδία - Φινλανδία: Δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Τουρκίας, οι τρομοκράτες περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης"

2.575 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 16 +3 ακόμη θάνατοι, 132 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 2.575 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και ακόμη 16+3 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Κυριακή οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 2.575    3.190
Κρούσματα σε παιδιά 548 686
Σύνολο κρουσμάτων 3.445.538  3.442.963  
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  272    375
Νέοι θάνατοι 16+3*    9 + 4*
Σύνολο θανάτων 29.803     29.784     
Διασωληνωμένοι 132  134
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 63  63  
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 1 3
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   87  85
Σύνολο τεστ PCR 11.312.479  11.306.444
Σύνολο rapid tests  71.132.932   71.096.308 
Τεστ ημέρας  42.659 80.097    
Θετικότητα τεστ 6,03%   3,98%   

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 1.653 στην Αττική (1.974 χθες).
  • 179 στη Θεσσαλονίκη (215 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 203 από την Ανατολική Αττική (249 χθες).
  • 271 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (354 χθες).
  • 64 από τη Δυτική Αττική (79 χθες).
  • 204 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (275 χθες).
  • 449 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (489 χθες).
  • 202 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (231 χθες).
  • 247 από τον Πειραιά (271 χθες).
  • 13 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (26 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  •  1 στο Άγιο Όρος
  • 33 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 16 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 13 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 13 στην ΠΕ Άρτας.
  • 45 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 25 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 12 στην ΠΕ Δράμας.
  • 15 στην ΠΕ Έβρου.
  • 35 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 5 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 13 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 12 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 87 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 15 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 26 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 24 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 18 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 1 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 21 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 1 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 2 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 33 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 10 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 4 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 1 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 23 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 6 στην ΠΕ Κω.
  • 4 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 39 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 8 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 13 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 2 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 3 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 21 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 29 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 5 στην ΠΕ Μήλου.
  • 7 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 9 στην ΠΕ Νάξου.
  • 10 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 5 στην ΠΕ Πάρου.
  • 9 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 10 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 4 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 10 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 6 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 87 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 9 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 3 στην ΠΕ Σύρου.
  • 2 στην ΠΕ Τήνου.
  • 9 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 24 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 1 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 1 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 12 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 33 στην ΠΕ Χανίων.
  • 10 στην ΠΕ Χίου.

101 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (138 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "2.575 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 16 +3 ακόμη θάνατοι, 132 διασωληνωμένοι"

Νότης Μηταράκης: Επεκτείνουμε κατά 80 χλμ. τον φράχτη στον Έβρο- Λίγοτερες αφίξεις μεταναστών

Το μήνυμα ότι η χώρα θα φυλάει πάντα τα σύνορά της έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Όπως είπε, η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί από δική της επιλογή, γιατί αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. «Είναι η μόνη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και μπλοκάρει αυτή τη στιγμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίαςπου είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της συμμαχίας. Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας την απομονώνει σε ένα διεθνές περιβάλλον την ίδια στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζεται σαν ισχυρός σύμμαχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση με την Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, ωστόσο σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάει τα συνορά της. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2019 είχαμε 72.000 αφίξεις, πέρυσι είχαμε μόνο 8.500 και φέτος το πρώτο τετράμηνο είμαστε στις 3.900. «Γενικά από τη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από ό,τι έρχονται τα τελευταία 2,5 χρόνια κι έχουμε μια αποσυμφόρηση στα νησιά», επισήμανε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μας ενισχύει τα σύνορά της στον Έβρο. «Ο παλιός φράχτης ήταν 15 χλμ., προστέθηκαν 25 χλμ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ξεκινάμε τώρα να προσθέσουμε άλλα 80 χλμ. με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να υπάρχει ένας πλήρης φράχτης. Παράλληλα, το ελληνικό λιμενικό έχει ενισχυθεί με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία έχουν όλη την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορούν να αποτρέπουν νόμιμα τις απόπειρες εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «όταν εμείς φυλάμε τα σύνορά μας, βλέπουμε την αντιπολίτευση να κατακρίνει τα σώματα ασφαλείας και την ευρωπαϊκή αριστερά να αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα περί δήθεν παράνομων επαναπροωθήσεων. Η Ελλάδα θα φυλάττει πάντα τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νότης Μηταράκης: Επεκτείνουμε κατά 80 χλμ. τον φράχτη στον Έβρο- Λίγοτερες αφίξεις μεταναστών"

Θεσσαλονίκη – ΕΛ.ΑΣ.: Τέσσερις συλλήψεις και 29 προσαγωγές για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Σε τέσσερις συλλήψεις και 29 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, άγνωστα άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους κινήθηκαν από χώρο όπου πραγματοποιούνταν μουσική εκδήλωση εντός του Α.Π.Θ. και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκαν, κατά περίπτωση, δικογραφίες για εκκρεμή καταδικαστική απόφαση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη – ΕΛ.ΑΣ.: Τέσσερις συλλήψεις και 29 προσαγωγές για τα επεισόδια στο ΑΠΘ"

Απαγωγή εξάχρονου: Καταγγελίες του πατέρα για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα – Νέες εικόνες με τον Ράινερ

Το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας καταγγέλλει ο πατέρας του 6χρονου Ράινερ Rick Pedersen (που τον άρπαξε από την Κηφισιά, και κάνει έκκληση στην ελληνική δικαιοσύνη και τον υπουργό δικαιοσύνης να μεριμνήσει για το εν λόγω θέμα και την τήρηση της σύμβασης της Χάγης.

Ο δικηγόρος του πατέρα του 6χρονου μίλησε στο newsit.gr και μεταφέρει τα λόγια του πατέρα ο οποίος δηλώνει πως «είμαι απογοητευμένος για το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Η Σύμβαση της Χάγης του 1980 διασφαλίζει την «ταχεία επιστροφή» των απαχθέντων παιδιών στην πατρίδα τους. Το νομικό κενό δύο ετών στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρα «πρόχειρο» και σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον οποιωνδήποτε απαχθέντων παιδιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ενεργήσω προς το συμφέρον του αγοριού μου που απήχθη και να το φέρω στο σπίτι σύμφωνα με την αρχή της επιστροφής στη Σύμβαση της Χάγης.

Όταν τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του αγοριού μετά από παράνομη απαγωγή, αναγκάστηκα να ενεργήσω με τις εξουσίες που μου έδωσε η πλήρης γονική μέριμνα και η πλήρης επιμέλεια από το Δικαστήριο.Ελπίζω ότι καμία άλλη μητέρα, πατέρας ή παιδί δεν θα βιώσει την ίδια δοκιμασία που βίωσε το αγόρι μου: Απομάκρυναν ξαφνικά από την κύρια κηδεμόνα, τα ξαδέρφια, την οικογένεια και τους φίλους του στο νηπιαγωγείο τον Ιούλιο του 2020 και του στέρησαν τα νόμιμα δικαιώματά του για σχεδόν δύο χρόνια.

Ελπίζω ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα -υπουργείο και αξιότιμοι δικαστές- θα πάρει ένα μάθημα από την «υπόθεση R», θα αυξήσει τη γνώση των συνθηκών της Χάγης και θα επιταχύνει τις επιστροφές σε μελλοντικά θέματα».

«Στην Ελλάδα παίρνει περισσότερο χρόνο και δεν είναι δωρεάν»

Από τη μεριά του, ο Νορβηγός δικηγόρος του, Sjak R. Haaheim υποστηρίζει πως η μητέρα στην Νορβηγία είχε δωρεάν πρόσβαση σε παροχές που θα της εξασφάλιζαν μια δίκαιη δίκη για την επιμέλεια, ενώ ο πατέρας στην Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιμέλειας στη Νορβηγία, η μητέρα είχε πρόσβαση σε δωρεάν νομικό σύμβουλο και διερμηνέα στο δικαστήριο, που πληρωνόταν από το κράτος. Είχε την ευκαιρία να καταθέσει και να παρουσιάσει μάρτυρες. Εκείνη επέλεξε να μην το κάνει. Στην Ελλάδα, ο πελάτης μου έπρεπε να πληρώσει νομικό σύμβουλο και δεν υπήρχε διερμηνέας για αυτόν κατά τις δικαστικές ακροάσεις».

«Την επόμενη φορά, ένα αγόρι ή κορίτσι από την Ελλάδα μπορεί να απαχθεί στο Βασίλειο της Νορβηγίας. Είμαι βέβαιος ότι μια Ελληνίδα μητέρα ή πατέρας θα επιθυμήσει μια γρήγορη επιστροφή στην πατρίδα του παιδιού», είπε.

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί μια τέτοια δίκη.

«Γνωρίζω ότι τα ζητήματα επιστροφής για παιδιά αντιμετωπίζονται εντός εβδομάδων στη Νορβηγία. Σχεδόν δύο χρόνια αναμονής σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον των απαχθέντων παιδιών».

«Να μη γίνει η Ελλάδα καταφύγιο εγκληματιών»

Προτρέπω τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης στην Ελλάδα να εξετάσει τη Σύμβαση της Χάγης του 1980, να αντιμετωπίσει την αρχή της «ταχείας επιστροφής» στο δικαστικό σύστημα, για να αποφύγει η όμορφη χώρα της Ελλάδας να γίνει ελεύθερο καταφύγιο για εγκληματίες απαγωγείς παιδιών» είπε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή εξάχρονου: Καταγγελίες του πατέρα για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα – Νέες εικόνες με τον Ράινερ"

Πλήρως εμβολιασμένα άτομα με COVID-19 είναι λιγότερο μεταδοτικά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τη νόσο COVID-19, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, πλήρως εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται από τον κορονοϊό μεταδίδουν τη λοίμωξη σε λιγότερα άτομα και είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άτομα που είναι μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένα.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα και συμπεριέλαβε 173 εργαζόμενους σε διάφορα νοσοκομεία που παρουσίασαν λοίμωξη με COVID-19. Από αυτούς 50 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μεταδοθεί από τα άτομα αυτά σε άλλους στο ίδιο νοσοκομείο σε ποσοστό 7% σε σύγκριση με 26% στην ομάδα των μη εμβολιασμένων. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ιικά φορτία στη διάγνωση.

Μάλιστα, σε μια υποομάδα 45 ατόμων με ήπια COVID-19 που βρίσκονταν σε καραντίνα οι ερευνητές παρατήρησαν αποβολή σωματιδίων μολυσματικού ιού για 4 ημέρες στα 6 άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, για 8 ημέρες στα 11 μερικώς εμβολιασμένα άτομα και για 10 ημέρες στα 28 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου. Όλες οι λοιμώξεις παρουσιάστηκαν πριν κυκλοφορήσει η παραλλαγή Όμικρον.

Συμπερασματικά, πλήρως εμβολιασμένα άτομα με COVID-19 φαίνεται να είναι λιγότερο μεταδοτικά και σε ένταση και σε χρονική διάρκεια. Η μελέτη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα της στρατηγικής εμβολιασμού έναντι COVID-19.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρως εμβολιασμένα άτομα με COVID-19 είναι λιγότερο μεταδοτικά – Τι δείχνει νέα έρευνα"

Πέθανε ο Δάκης – Θλίψη για τον καταξιωμένο τραγουδιστή

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Δάκης.

Ο Δάκης αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του καθώς έδινε μάχη με τον καρκίνο γι αυτό και νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική στα βόρεια προάστια.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η Λουκίλα Πλέσσα Καρρέρ.

Το κανονικό του όνομα ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης, και άφησε εποχή στο ελληνικό τραγούδι με μεγάλες επιτυχίες που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων.

Έχει τραγουδήσει στίχους στιχουργών όπως Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Σώτια Τσώτου, Ξενοφώντας Φυλέρης, Θάνος Σοφός, Ρόνη Σοφού κ.ά.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Δάκης – Θλίψη για τον καταξιωμένο τραγουδιστή"

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Η επιδότηση θα αφαιρείται απευθείας στο ταμείο των καταστημάτων

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία της απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών, που θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, «ο προϋπολογισμός του μέτρου της απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών είναι 150 εκατ. ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 35%-50% και θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές».

«Ένα σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρις συσκευές, αλλά δεν μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες, αλλά μπορεί να πάρει δύο κλιματιστικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους, τονίζοντας ότι προηγούνται οικογένειες με μέλος με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή:

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει».

Σημείωσε ότι μόλις κλείσει η πλατφόρμα, η οποία θα είναι σε λειτουργία για κάποιες μέρες θα γίνει ιεράρχηση, θα προκύψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες και στη συνέχεια ο ωφελούμενος θα πάει στο κατάστημα για να οριστικοποιήσει ποια συσκευή θα αγοράσει, θα πληρώσει και επί τόπου θα αφαιρείται η επιδότηση. «Δε θα περιμένει να την πάρει μετά την επιδότηση», επισήμανε.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Η επιδότηση θα αφαιρείται απευθείας στο ταμείο των καταστημάτων"

«Κίνδυνος-θάνατος» παιδική χαρά στη Χαλκίδα: Παιδί έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο

Η ζωή ενός μικρού παιδιού κινδύνεψε σε παιδική χαρά στην οδό Κυμαίων στη Χαλκίδα, όταν το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο κολώνας που ήταν στον χώρο και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Το παιδάκι μετά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε πως δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο πήρε εξιτήριο μετά από 10 ώρες περίπου παραμονής εκεί.

Η συγκεκριμένη παιδική χαρά είχε ανακατασκευαστεί από τον Δήμο Χαλκιδέων και πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείς, καθώς πριν από λίγα χρόνια εξαιτίας δυστυχήματος στην Αθήνα αυστηροποιήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις παιδικές χαρές.

Ο εν λόγω χώρος που θα έπρεπε να αποτελεί καταφύγιο για τα παιδιά δέχεται και πολύ συχνά βανδαλισμούς από παρέες νεαρών, κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως έγινε και εν προκειμένω, αφού από την κολώνα την οποία ακούμπησε το παιδί είχε αφαιρεθεί το καπάκι, με αποτέλεσμα να καθίσταται μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά που παίζουν εκεί. 

evima
Διαβάστε Περισσότερα » " «Κίνδυνος-θάνατος» παιδική χαρά στη Χαλκίδα: Παιδί έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο"

Σήμερα είναι η 569η επέτειος από την Άλωση της Πόλης – Πρωινή τελετή των Τούρκων στην Αγία Σοφιά

Διάφορες εκδηλώσεις αναμένονται σήμερα για την 569η επέτειο της Άλωσης της Πόλης που για την Τουρκία εορτάζεται ως “Φέτιχ” (Κατάκτηση).

Στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο σύμφωνα με απόφαση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο, θα γίνει σήμερα το απόγευμα ειδική τελετή για την Κατάκτηση της Πόλης που θα συνοδεύεται με μαζική φύτευση δένδρων, όπως ανακοινώνεται στην ατζέντα της τουρκικής Προεδρίας.

H 569η επετειος της Άλωσης γιορτάστηκε στην Αγία Σοφία με ειδική τελετή σήμερα το πρωί με το πρώτο εζάνι, την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της ημέρας. Την ειδική τελετή διοργάνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και την ανάγνωση του Κορανίου έκανε ο επί κεφαλής της Διεύθυνση Αλί Ερμπάς ο οποίος έκανε και την πρώτη μουσουλμανική προσευχη στη τελετή μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πριν από 2 χρόνια.

Ο χώρος της Αγίας Σοφίας ήταν ασφυκτικά γεμάτος από τα χάραμα από χιλιάδες πιστούς, Μετά την προσευχή στο λόγο του ο Ερμπάς τόνισε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι βρισκόταν στην Αγία Σοφία ως τέμενος 569 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και πρόσθεσε ότι «όπως η κατάκτηση της Πόλης δόθηκε σε αυτό το έθνος πριν από 569 χρόνια, ελπίζω ο Κύριός μας να ανοίξει τις καρδιές μας στη συγχώρεση του Κυρίου μας στο μέλλον».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα είναι η 569η επέτειος από την Άλωση της Πόλης – Πρωινή τελετή των Τούρκων στην Αγία Σοφιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news