Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, μετά την αποκάλυψη του «plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη, που προέβλεπε δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και ηλεκτρονική «πειρατεία» στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του software της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Επιπλέον, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη διατάξει:
• κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
• και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.
«Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα» σημειώνει η ίδια ανακοίνωση.
«Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς» καταλήγει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, αλλά και για άλλα, της αρμοδιότητάς του, θα παραχωρήσει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 11:45, στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.
Προβληματισμός στην Εισαγγελία ΑΠ
Έντονος, εν τω μεταξύ, είναι ο προβληματισμός της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, είχε σχεδιάσει ως «plan B» τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (τα περίφημα IOUS) και αφού προηγουμένως, πέντε δικοί του άνθρωποι θα είχαν κάνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, στην Βουλή θα διαβιβαστούν οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του κυρίου Βαρουφάκη.
Ειδικότερα, σχετικά με τα δημοσιεύματα για το "plan B" που περίγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου 2015 ο κύριος Βαρουφάκης, και για το οποίο εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζήτησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προβληματίζεται και μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.
Νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κυρίου Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς.
Βέβαια δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει διέξοδος με την κατάθεση στην Εισαγγελία κάποιας μηνυτήριας αναφοράς από πολίτη σε σχέση με τα δημοσιεύματα του Τύπου ή αν τελικά η ίδια η Βουλή αποφασίσει να παρέμβει, καθώς αυτό προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.
Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική λύση που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος ή σε κάποιο σκέλος της υπόθεσης.
Τις αποκαλύψεις περί «plan B» τις έδωσε στη δημοσιότητα το «Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)», με έδρα το Λονδίνο, στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών πετριέγραψε τα σχέδιά του. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα από OMFIF, κατόπιν αδείας του κ. Βαρουφάκη.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης, πριν ακόμα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, σχεδίαζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας (κλείσιμο Τραπεζών), αλλά και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis. Έτσι, δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, έναν προμηθευτή νοσοκομείου- χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του (πρόκειται, για τα περίφημα IOUS). Στο πλαίσιο αυτό διόρισε έναν καλό, παιδικό, του, φίλο, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης, «τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος». Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης: «Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). "Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».
Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η Τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...». Προ του αδιεξόδου, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, «αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς των φορολογουμένων (σ.σ. ΑΦΜ), προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών».
Οι δύο μηνυτήριες αναφορές
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος "Τέλεια" Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννοπουλο, κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Με τις δύο αυτές μηνυτήριες αναφορές ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών κυρίου Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του κατά το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την υπογραφή συμφωνίας για την διάσωση της χώρας.
Συμφώνα με νομικούς κύκλους η εμπλοκή σε μηνυτήρια αναφορά ονόματος υπουργού, νεκρώνει τη Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει αμελλητί σύμφωνα -με το νόμο περί ευθύνης υπουργών- να τις διαβιβάσει χωρίς να κάνει καμία αξιολόγηση στη Βουλή.
protothema