facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πριν περάσει ένας μήνας – Να τηρηθεί το καταστατικό

Η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι θα πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό για την εκλογή αρχηγού, σύμφωνα με αυτό, είπε, εκλογές δεν  μπορούν να γίνουν, πριν να περάσει ένας μήνας από την προκήρυξή τους και πρέπει να γίνουν με κάλπη φυσική όπως έγιναν οι εκλογές για τον Αλέξη Τσίπρα και αυτές στις οποίες εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης. Και τόνισε ότι το σώμα του συνεδρίου είναι κυρίαρχο και αποφασίζει εάν θα γίνουν εκλογές.

Ερωτηθείσα για το αν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας, είπε ότι δεν απαντά στα αυτονόητα, το εγγυάται όπως είπε η πορεία της. 

«Δεν θυμήθηκε κάτι ο πρόεδρος. Υπάρχει καταστατικό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το συνέδριο μένει να αποφασίσει εάν θα γίνουν εκλογές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Όλγα Γεροβασίλη: Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πριν περάσει ένας μήνας – Να τηρηθεί το καταστατικό"

Σάμος: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 4 νεαροί που κατασκεύαζαν όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις νεαρούς που φέρονται να είναι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που κατασκεύαζαν όπλα με τη χρήση της τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι νεαροί απολογήθηκαν για τουλάχιστον τρεις ώρες ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής απολογήθηκε ο νεαρός με καταγωγή από την Κοζάνη ο οποίος επίσης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Το χρονικό της υπόθεσης με τα όπλα

Οι 4 νεαροί συνελήφθησαν την Τετάρτη 21 Φλεβάρη κατόπιν αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων που παρείχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Οι κατηγορούμενοι ταυτοποιήθηκαν και διακριβώθηκε η δράση πολυεγκληματικής ομάδας (polycriminal), τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον μήνα Δεκέμβριο του περασμένου έτους, κατείχαν όπλα κρότου- λάμψης, τα οποία στη συνέχεια θα μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα, καθώς επίσης παρήγαγαν- κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή (3Dprinter), με σκοπό την εμπορία.

 lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 4 νεαροί που κατασκεύαζαν όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή"

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδότησε την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.

Το μέτωπο της Ουκρανίας είναι ακόμα ανοιχτό. Ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να πέφτει κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η εφοδιαστική ασφάλεια έχει πλέον εξασφαλιστεί. Το ρωσικό αέριο, που το 2021 κάλυπτε το 40% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου, πλέον αποτελεί μόλις το 8% των εισαγωγών της.

Όπως όμως σημειώνει και το Bloomberg, η Ευρώπη πλέον είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις αμερικανικές εισαγωγές.

Οι επενδύσεις στράφηκαν σε δύο κατευθύνσεις στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και στην κατασκευή τερματικών σταθμών.

Το Φεβρουάριο του 2022 η Ευρώπη είχε οκτώ τερματικούς σταθμούς, ενώ μέχρι το 2030 θα έχει 21, με δύο από αυτούς να σχεδιάζονται στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής και Οικονομικής Ανάλυσης προειδοποιεί ότι οι υποδομές αυτές κινδυνεύουν να καταστούν άχρηστες σε έξι χρόνια αναμένεται να έχουν δυναμικότητα τριπλάσια της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, που έχει ήδη μειωθεί κατά 20% μέσα σε δύο χρόνια.

Όσο για τους οικιακούς καταναλωτές που είχαν δει το κόστος του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται το φθινόπωρο του 2022, πλέον είναι φθηνότερο κατά 50% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Τον Φεβρουάριο το πετρέλαιο αυξήθηκε στο 1,3 ευρώ το λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε στα 6,3 λεπτά.

Πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι τιμές που βλέπουμε τώρα για το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είναι επίπεδα που είχαμε να τα δούμε από το Μάιο του 2021, δηλαδή, πριν την έναρξη του πολέμου.

Από το φθινόπωρο του 2021 βλέπαμε την αύξηση της τιμής. Η Ρωσία είχε αρχίσει να περικόπτει την παράδοση φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της στην Ευρώπη.

Μέχρι που φτάσαμε στο Φεβρουάριο του 2022. Στις 14 Φεβρουαρίου η τιμή του φυσικού αερίου είχε ήδη ανέβει πάνω από τα 75 ευρώ η μεγαβατώρα και τέσσερις μέρες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύθηκε στα 93,4 ευρώ.

Μια πορεία η οποία συνέχισε βέβαια να κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2022.

Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν.

Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή"

Άγριο ξύλο μεταξύ νεαρών στο κέντρο της Λάρισας – Ένας τραυματίας (φωτό)

Ένα ακόμα περιστατικό βίας με πρωταγωνιστές νεαρά άτομα έλαβε χώρα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας σήμερα, απόγευμα Σαββάτου.

Ειδικότερα και κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα όταν, για άγνωστη ως στιγμής αιτία, δύο νεαροί “πιάστηκαν” στα χέρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο νεαρός δέχτηκε χτύπημα από γόνατο στο κεφάλι, για το οποίο χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από σταθμό του ΕΚΑΒ.

Στο σημείο έσπευσε και η Αστυνομία, που διενεργεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του περιστατικού.

Θυμίζουμε ότι ανάλογο περιστατικό είχε λάβει χώρα στον χώρο της Κεντρικής πλατείας το περασμένο Σάββατο, όταν ανήλικα κορίτσια πιάστηκαν στα χέρια, με το ένα μάλιστα να χρειάζεται να μεταφερθεί τραυματίας στο νοσοκομείο.

Δείτε φωτογραφίες:

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριο ξύλο μεταξύ νεαρών στο κέντρο της Λάρισας – Ένας τραυματίας (φωτό)"

ΣΥΡΙΖΑ: Την υποψηφιότητά της ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη – Eκλογές στις 10 Μαρτίου, προτείνει ο Κασσελάκης

Την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη κατά την τοποθέτηση της στο Συνέδριο του κόμματος.

«Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές το κόμμα μας βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης, για το πριν και για το τώρα. Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του Προέδρου: Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας».

«Σήμερα, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, δηλώνω παρούσα. Για να σταματήσει η κατηφόρα. Για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για να γίνει ξανά η Μεγάλη Αριστερά για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής», τόνισε. 

Κασσελάκης: Καλωσορίζω την Όλγα Γεροβασίλη, εκλογές στις 10 Μαρτίου

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Την υποψηφιότητά της ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη – Eκλογές στις 10 Μαρτίου, προτείνει ο Κασσελάκης"

Καιρός αύριο: Ισχυρές λασποβροχές και καταιγίδες από τα δυτικά – Έως τους 19 βαθμούς η θερμοκρασία

Χαλάει ο καιρός αύριο Κυριακή 25 Φεβρουαρίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 19 βαθμούς Κελσίου. Πολύ δυνατοί νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αυξημένες νεφώσεις στο Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Μέχρι τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Οι συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο 7, πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι, από το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 από το βράδυ έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 Έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις στην Μακεδονία και βαθμιαία και τη Θράκη με βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στη Μακεδονία.
Ανεμοι: Nότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 05 έως 15 βαθμούς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στα νότια θα ενταθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στη δυτική Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το βράδυ θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 Έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές λασποβροχές και καταιγίδες από τα δυτικά – Έως τους 19 βαθμούς η θερμοκρασία"

Άγριο έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα: Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του

Συναγερμός σήμανε στις αρχές, το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ένας άνδρας σκότωσε τον γαμπρό του, στην Αγία Βαρβάρα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το φονικό σημειώθηκε επί της οδού Φιλικής Εταιρείας 14. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες είχαν έντονο καυγά κατά τον οποίο ο 69χρονος άρπαξε καραμπίνα και άνοιξε πυρ κατά του γαμπρού του.

Την αστυνομία φέρεται να ειδοποίησε ο γιος του δράστη.

Το θύμα, 57 ετών, εντοπίστηκε στην αυλή του σπιτιού, φέροντας τραύματα από καραμπίνα.

Για την δολοφονία προσήχθη ο 69χρονος πεθερός του θύματος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριο έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα: Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του"

Παραδόθηκε στη μητέρα του Ναβάλνι η σορός του

Εννέα ημέρα μετά τον ξαφνικό και μυστηριώδη θάνατό του σε φυλακή στον Αρκτικό κύκλο, η σορός του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, παραδόθηκε στην μητέρα του, όπως ζητούσε από την αρχή.

Οι αρχές υποστήριζαν ότι πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες -άγνωστης φύσης- «χημικές εξετάσεις» για να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου.

Την πληροφορία μετέφερε η εκπρόσωπος του αντιφρονούντα ηγέτη, αναφέρει το BBC. «Ευχαριστούμε πολύ όσους το ζήτησαν μαζί μας», έγραψε ακόμη.

Η επιστροφή της σορού, συνεχίζει το βρετανικό δίκτυο, έγινε μετά το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσαν στη μητέρα του ηγέτη. Θα γίνει μια «μυστική κηδεία» του γιου της, χωρίς κάποιο δημόσιο χαρακτήρα ή, διαφορετικά, ο Ναβάλνι θα ταφεί στη σωφρονιστική αποικία όπου όπου πέθανε. Υποχρεώθηκε ακόμη να υπογράψει πιστοποιητικό θανάτου που ανέφερε ως αιτία θανάτου τα «φυσικά αίτια».

Για την ώρα είναι άγνωστο πότε θα γίνει η κηδεία του Ναβάλνι. Ερώτημα είναι και αν οι ρωσικές αρχές θα αφήσουν να γίνει η κηδεία «με τον τρόπο που επιθυμεί η οικογένεια και όπως αξίζει στον Αλεξέι» και δεν θα παρέμβουν με κάποιον τρόπο. 

Ο πιο γνωστός πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν πέθανε ξαφνικά στη φυλακή την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου. Η μητέρα του, Λουντιμίλα Ναβάλναγια, απαιτούσε εδώ και ημέρες από τις αρχές να παραδώσουν τη σορό του.

Νωρίτερα σήμερα Σάββατο, η σύζυγος του Ναβάλντι, Γιούλια Ναβάλναγια, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κοροϊδεύει τον χριστιανισμό προσπαθώντας να εξαναγκάσει τη μητέρα του να συμφωνήσει σε μυστική κηδεία.

Η οικογένεια και οι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν ότι είναι πίσω από τη δολοφονία του Ναβάλνι, κατηγορία που φυσικά το Κρεμλίνο αρνείται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Παραδόθηκε στη μητέρα του Ναβάλνι η σορός του"

Νέα Ιωνία: Στην ταράτσα εγκλωβίστηκαν νεαροί κλέφτες που άδειαζαν σπίτια

Συνελήφθησαν δύο νεαροί λίγα λεπτά μετά από κλοπή που είχαν διαπράξει σε σπίτι στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για έναν 25χρονο και έναν 23χρονο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης συνέλαβαν δύο νεαρούς, αμέσως μετά από κλοπή που έκαναν σε σπίτι στη Νέα Ιωνία.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο μετά από τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση, την Πέμπτη (22.02.2024) το μεσημέρι, εντόπισαν τους κλέφτες στην ταράτσα του σπιτιού, όπου τους απομόνωναν και τους συνέλαβαν.

Πρόκειται για έναν 25χρονο και έναν 23χρονο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας Νέας Ιωνίας, όπου διαπιστώθηκε ότι νωρίτερα είχαν διαπράξει κλοπή και από άλλο σπίτι στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Μετά από έρευνα στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλεμμένα κοσμήματα από τα σπίτια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ιωνία: Στην ταράτσα εγκλωβίστηκαν νεαροί κλέφτες που άδειαζαν σπίτια"

Γλυφάδα: Ποιοι είναι οι πασίγνωστοι επιχειρηματίες που συνελήφθησαν - Είχαν 21 καταδικαστικές!

Συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Γλυφάδα γόνος πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας μεγάλης φίρμας κρασιών, για σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων.

Σε βάρος της 47χρονης εκκρεμούσαν 21 καταδικαστικές αποφάσεις με συνολική ποινή φυλάκισης 26 ετών και χρηματική ποινή 48.850 ευρώ, ενώ ίδιες κατηγορίες βαραίνουν και τον αδερφό της.

Οι καταδικαστικές είναι για :

-Φοροδιαφυγή

-Ξέπλυμα

-Επιταγές

-Ρευματοκλοπή

-Μη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών

Η πασίγνωστη στους κύκλους της παραγωγής οίνου, γυναίκα προχωρούσε σε αυτές τις παράνομες πράξεις ως ιδιοκτήτρια, μέτοχος, διευθύνουσα σύμβουλος, διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος εταιριών εκμετάλλευσης ακινήτων, καταστημάτων εστίασης και εμπορικών επιχειρήσεων

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Γλυφάδα: Ποιοι είναι οι πασίγνωστοι επιχειρηματίες που συνελήφθησαν - Είχαν 21 καταδικαστικές!"

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες της Δ. Ελλάδας

Αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους πήραν οι αγρότες στη Δυτική Ελλάδα. Στην Αχαΐα οι αγρότες της Αιγιάλειας όπως κάθε απόγευμα, έτσι και σήμερα στις 7 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στο μπλόκο, στο ύψος του Σελινούντα στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών λίγο έξω από το Αίγιο.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με μελισσοκόμους από την Αιτωλοακαρνανία, παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Χαλικίου στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρίου – Ιωαννίνων. Αύριο Κυριακή έχουν προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό στο ίδιο ύψος της Ιονίας Οδού στις 12: 00 το μεσημέρι. Την Δευτέρα την ίδια ώρα θα μεταβούν στο Μεσολόγγι με τα αγροτικά τους μηχανήματα και θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες της Δ. Ελλάδας"

Μέγαρα: Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομά που εκβίαζε, απειλούσε και πουλούσε προστασία στον καταυλισμό

Εκβιασμοί, απόπειρες ανθρωποκτονίας, βαριές σωματικές βλάβες, αρπαγές ανηλίκων, απόπειρες βιασμού, ληστείες, κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, τοκογλυφία είναι μερικά μόνο από τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζει μια συμμορία που δρούσε στην περιοχή του Βλυχού Μεγάρων.

Όλα ξεκίνησαν από ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στον καταυλισμό Ρομά στον Βλυχό Μεγάρων μετά από τους οποίους ειδοποιήθηκε η αστυνομία αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Άνδρες της ΟΠΚΕ, παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, έφτασαν στην περιοχή κάνοντας έρευνες στα σπίτια. Αυτές κατέληξαν σε τρεις συλλήψεις, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα 10 ατόμων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο είχαν συστήσει δομημένη με διακριτούς ρόλους, εγκληματική οργάνωση, με κύριο σκοπό τον εκβιασμό ατόμων

Πώς δρούσε η οργάνωση

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, προέκυψε ότι μέλη της οργάνωσης τα οποία έχουν ποινικό παρελθόν, εντόπιζαν τους πιο ευάλωτους του καταυλισμού, άτομα δηλαδή τα οποία δεν διαθέτουν την δύναμη για να τους αντισταθούν. Ακολούθως, έστελναν άλλα μέλη της οργάνωσης, για να έρθουν σε επαφή με το θύμα που είχαν στοχοποιήσει και, αφού του ανέφεραν πως ήταν «χρεωμένος», του ζητούσαν να τους παραδώσει χρηματικό ποσό, το οποίο κυμαίνονταν συνήθως από 3.000€ έως 50.000€.

Σε περίπτωση που τα θύματα δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις τους, τους απειλούσαν ότι διατρέχει κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα, η οικογένεια και η περιουσία τους. Μάλιστα, για την υποστήριξη των απειλών τους και, όποτε αυτό θεωρούνταν αναγκαίο, τα μέλη της οργάνωσης σχηματίζοντας ομάδα από ικανό αριθμό ατόμων, φέροντες όπλα «επισκέπτονταν» το θύμα. Δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν βία ή να εκφοβίσουν με τη χρήση όπλων θύματα που αρνούνταν να συμμορφωθούν ή προσπαθούσαν να αντισταθούν.

Εάν κάποιο από τα θύματα απευθύνονταν στις αστυνομικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν,ανάλογα με την περίπτωση, όπλα, απειλές, βία, ψευδείς καταγγελίες, ώστε να τον αναγκάσουν να υπαναχωρήσει.

Απειλούσαν τα θύματά τους με απαγωγές

Μια από τις πιο συνηθισμένες απειλές που χρησιμοποιούσαν ήταν η απαγωγή παιδιών του θύματος, πράξη για την οποία έχουν κατηγορηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ορισμένοι κατηγορούμενοι. Γεγονός το οποίο προσέδιδε μεγαλύτερη βαρύτητα στα λεγόμενα τους. Επιπλέον τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν εκβιασμούς εκ μέρους τρίτων, προς επίλυση διαφορών που είχαν με έτερα άτομα, επίλυση η οποία επέρχονταν με την καταβολή ανάλογου χρηματικού ποσού

Τέλος, τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν «προστασία» σε κατοίκους του καταυλισμού Βλυχό Μεγάρων, είτε την επιθυμούσαν είτε όχι, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων εξιχνιάστηκαν συνολικά 15 περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων (απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη κατακράτηση, απόπειρα βιασμού, αρπαγή ανηλίκου, ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη, τοκογλυφία, εκβιασμός και άλλα).

Σε έρευνες, που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Εξι κινητά τηλέφωνα

Τέσσερα κινητά τηλέφωνα

Ένα κυνηγετικό όπλο μάρκας MAVERICK -12GA-

Δεκαοχτώ (18) φυσίγγια θήρας, cal 12

Τέσσερις (4) κάλυκες των 9mm.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μέγαρα: Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομά που εκβίαζε, απειλούσε και πουλούσε προστασία στον καταυλισμό"

Βασιλιάς Κάρολος: Πολύ επιθετικός ο καρκίνος που αντιμετωπίζει – «O Ουίλιαμ είναι στο κατώφλι της διαδοχής»

Ο Βασιλιάς Κάρολος δίνει την μάχη του με τον καρκίνο, ωστόσο σύμφωνα με βασιλικό συγγραφέα, η κατάστασή του είναι «αρκετά πιο σοβαρή» από όσο πίστευαν αρχικά οι γιατροί.

Μιλώντας στην Mirror, ο Tom Quinn, ειδήμων στα θέματα του Μπάκιγχαμ και συγγραφέας, ανέφερε πως οι γιατροί πίστευαν πως ο καρκίνος δεν ήταν τόσο επιθετικός ωστόσο διαψεύστηκαν.

«Ο Κάρολος γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του. Ο Ουίλιαμ είναι στο κατώφλι της διαδοχής. Ο Βασιλιάς Κάρολος ελπίζει να παραμείνει σε μια σχετικά καλή κατάσταση ώστε να δώσει το στέμμα κοντά στα μέσα των 80 ετών του. Ωστόσο, ίσως ξεκινήσουν νωρίτερα οι διαδικασίες αυτές πολύ νωρίτερα καθώς η μορφή καρκίνου του είναι πολύ πιο επικίνδυνη και επιθετική από όσο πίστευαν οι γιατροί αρχικά», ανέφερε ο Quinn.

O Quinn πρόσθεσε στη συνέχεια πως «κανείς δεν εμπιστεύεται τον Harry καθώς στις συνεντεύξεις που δίνει για την Βασιλική Οικογένεια είναι όλες σε μορφή κριτικής, όπως και η βιογραφία του».

Να σημειωθεί πως ο Βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο στα τέλη του Ιανουαρίου, χωρίς το Μπάκιγχαμ να έχει ανακοινώσει σε ποιο σημείο ή περισσότερα για την κατάσταση της υγείας του.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τριήμερης νοσηλείας του 75χρονου μονάρχη για καλοήθη πάθηση του προστάτη ανέκυψε ένα διακριτό ανησυχητικό ζήτημα υγείας.

Κατόπιν περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων διαπιστώθηκε πως πρόκειται για κάποια μορφή καρκίνου, χωρίς το Παλάτι να ανακοινώνει ή να έχει πρόθεση να ανακοινώσει πού έχει εκδηλωθεί ο όγκος, σε ποιο στάδιο και ποιας σοβαρότητας είναι. Το μόνο που έχει ειπωθεί είναι ότι δεν πρόκειται για καρκίνο στον προστάτη.

Οι γιατροί συνέστησαν στον μονάρχη να διακόψει οποιαδήποτε δημόσια καθήκοντα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλιάς Κάρολος: Πολύ επιθετικός ο καρκίνος που αντιμετωπίζει – «O Ουίλιαμ είναι στο κατώφλι της διαδοχής»"

Πάτρα: Ελεύθερος μετά την απολογία του ο γνωστός αντιεξουσιαστής που κατηγορείται για ληστεία

Ελεύθερος αφέθηκε, μετά τη σημερινή απολογία του στον ανακριτή, ο γνωστός αντιεξουσιαστής που συνελήφθη προχθές το απόγευμα για ληστεία.

Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας του κάθε μήνα στην Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται πως η σύλληψη του έγινε προχθές το απόγευμα σε σούπερ μάρκετ, στην περιοχή της Αγυιάς την ώρα που αφαιρούσε αντικείμενα ευτελούς αξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας όταν έγινε αντιληπτός από φύλακα αντιστάθηκε, με αποτέλεσμα να υποβληθεί μήνυση τόσο από τον υπάλληλο, όσο και από τον διευθυντή του καταστήματος.

Το πρωί στα δικαστήρια της Πάτρας συγκεντρώθηκαν ομοϊδεάτες του κατηγορούμενου, που είναι από τις ηγετικές μορφές στον χώρο, προκειμένου να του συμπαρασταθούν.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ελεύθερος μετά την απολογία του ο γνωστός αντιεξουσιαστής που κατηγορείται για ληστεία "

Τέμπη: Μνημόσυνο από τους συγγενείς των θυμάτων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης

Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ένα χρόνο μετά κανείς δεν ξεχνά την τραγωδία των Τεμπών. Συγγενείς, φοιτητές από όλη την Ελλάδα, μαθητές και συλλογικότητες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 θυμάτων.

Όσοι ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων κρατούσαν λουλούδια στα χέρια και εμφανώς συγκινημένοι κρατούσαν πανό που έγραφε «δεν φεύγει ο θυμός, δεν σβήνει η οργή».

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλος, ώστε να βρουν δικαίωση και οι 57 ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπτη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Την ίδια στιγμή στον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης, τον προορισμό δηλαδή που δεν έφτασαν ποτέ τα θύματα, συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι για να τελέσουν το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων. Κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου ακούστηκαν και τα 57 ονόματα των αδικοχαμένων ψυχών, ενώ οι καμπάνες ήχησαν 57 φορές.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Μνημόσυνο από τους συγγενείς των θυμάτων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης "

Αστυνομική επιχείρηση στη Δ. Αττική σε Αχαρνές, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Καματερό για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας – Συνελήφθησαν 21 άτομα

Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, χθες, (Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2023), πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Αχαρνών και Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων και Καματερού.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης έγινε έλεγχος σε 247 οχήματα και 498 άτομα (473 Έλληνες και 25 αλλοδαποί) ενώ προσήχθησαν 62 άτομα.

Συνελήφθησαν 21 άτομα, μεταξύ των οποίων 6 για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά, 2 για απείθεια, 1 για καταδιωκτικά έγγραφα και 12 για Κ.Ο.Κ.

Βεβαιώθηκαν 148 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. , εντοπίστηκαν 4 μοτοσικλέτες και 3 αυτοκίνητα για τα οποία είχε δηλωθεί η κλοπή τους ενώ ακινητοποιήθηκε ένα όχημα.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 97,9 γραμμάρια ηρωίνης, 0,5 γραμμάρια κοκαΐνης, ζυγαριά ακριβείας και 20 ευρώ.

Παράλληλα, αφαιρέθηκαν 10 άδειες ικανότητας οδήγησης, 20 άδειες κυκλοφορίας, 7 ζεύγη πινακίδων καθώς και 3 μονές πινακίδες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ : «Οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αποσκοπώντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομική επιχείρηση στη Δ. Αττική σε Αχαρνές, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Καματερό για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας – Συνελήφθησαν 21 άτομα"

Καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι από το βράδυ της Κυριακής – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Για τα καλά χαλάει ο καιρός από το βράδυ της Κυριακής (25.02.2024) με ραγδαία επιδείνωση η οποία θα περιλαμβάνει καταιγίδες και πιθανότατα χαλαζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο, ο καιρός επιδεινώνεται από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εκτός από τις καταιγίδες θα υπάρχουν και ενισχυμένοι άνεμοι που φτάσουν στο Ιόνιο τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24).

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως έως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Κυριακή (25-02-24)
α. Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Τη Δευτέρα (26-02-24)
α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως τα νότια) και πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
β. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη (27-02-24)
α. Τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι από το βράδυ της Κυριακής – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ"

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε κλεμμένος χαλκός από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλου

Εννέα κιλά χάλκινων αγωγών πηνίων, που είχαν κλαπεί από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ, εντοπίστηκαν σε εταιρία επεξεργασίας και διαχείρισης μετάλλων, στο πλαίσιο στοχευμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχές της Μενεμένης, της Σταυρούπολης, των Διαβατών, του Πλαγιαρίου, της Πυλαίας και του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, αστυνομικοί, με τη συνδρομή αρμόδιων υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ, προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε ελέγχους δέκα επιχειρήσεων συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, διαχείρισης και επεξεργασίας μεταλλικών αντικειμένων.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, σε χώρους εταιρείας βρέθηκε ποσότητα χάλκινων αγωγών πηνίων, βάρους εννέα κιλών, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, αποτελούν μέρος μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ, που είχαν αφαιρεθεί κατά το χρονικό διάστημα από 8 έως 17 Φεβρουαρίου 2024, από περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού, με την αξία τους να προσεγγίζει τις 43.000 ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 38χρονου ημεδαπού άντρα, προσωρινά υπεύθυνου, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Η ποσότητα αυτή των χάλκινων αγωγών κατασχέθηκε και αποδόθηκε σε υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε κλεμμένος χαλκός από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλου"

Ξέσπασε πατέρας θύματος των Τεμπών: Αφήστε την υποκρισία, είστε εν δυνάμει συμμέτοχοι στη δολοφονία των παιδιών μας

Ξέσπασε στον αέρα της πρωινής εκπομπής του OPEN ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος της τραγωδίας των Τεμπών, σημειώνοντας στον Στέλιο Πέτσα που ήταν καλεσμένος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι «είστε και εσείς εν δυνάμει συμμέτοχοι στη δολοφονία των παιδιών μας».

«Κάνατε την εξεταστική για να αθωώσετε τον Καραμανλή»

Σε συζήτηση για την τραγωδία και τις έρευνες, ο κ. Ασλανίδης εξοργίστηκε με όσα δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και απάντησε στην εκπομπή Τώρα Μαζί, σε φορτισμένο ύφος:

«Κύριε Πέτσα, αφήστε την υποκρισία κατά μέρος είστε από τους 157 που απορρίψατε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την προανακριτική επιτροπή. Όλα αυτά που λέτε τα ακούμε βερεσέ. Είστε και εσείς εν δυνάμει συμμέτοχοι στη δολοφονία των παιδιών μας, όλη η κυβέρνησή σας. Αυτά τα υποκριτικά… Δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Ούτε τα παιδιά σας χάσατε εκεί, ούτε τα πετάξανε μέσα στα μπάζα. Και έχω να κάνω μια πρόταση στον κ. Φλωρίδη. Ψάχνει η χώρα να κάνει τα δικαστήρια στη Λάρισα. Ας τα κάνει στην τηλεδιοίκηση στο κτίριο που πετάξατε και τα υπολείμματα των παιδιών μας, εκεί μέσα να σας βάλουνε, εκεί μέσα να δικαστείτε όλοι σας. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ, σταματήστε την υποκρισία. Κάνατε την εξεταστική για να αθωώσετε τον Καραμανλή. Μην μας κοροϊδεύετε τώρα. Και μόλις βγήκανε τα στοιχεία που σας ζήτησε ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας να σας στείλει, την κλείσατε άρον άρον την υπόθεση για να μην βγουν αυτά. Σταματήστε το δούλεμα. Φιμώσατε τα μεγάλα κανάλια, 10 μήνες δεν ασχολήθηκε κανένας».

«Να φανεί στο τέλος η αλήθεια»

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας είχε πει τα εξής: «Δεν έχω να πω κάτι, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορούμε ούτε κατά διάνοια εμείς που είμαστε εδώ να διανοηθούμε τον πόνο που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να χάνονται σε αυτή την τραγωδία των Τεμπών και ούτε μπορούμε να αντιληφθούμε το σοκ αυτών που έχουν επιζήσει και πόσο θα κουβαλάνε αυτό το βάρος πάνω τους. Η δικαιοσύνη από την δική της πλευρά, η Βουλή μαζί σκοπό έχουν να φωτίσουν διάφορες πτυχές αυτής της τραγωδίας για να φανεί στο τέλος η αλήθεια».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέσπασε πατέρας θύματος των Τεμπών: Αφήστε την υποκρισία, είστε εν δυνάμει συμμέτοχοι στη δολοφονία των παιδιών μας"

Εισβολή Ρομά σε εταιρία στον Ασπρόπυργο – 4 συλλήψεις

Χειροπέδες σε τέσσερις Ρομά που εισέβαλαν σε εταιρία με τώρα και πεπιεσμένα αέρια στον Ασπρόπυργο, πέρασαν αστυνομικοί.

Οι 4 δράστες παραβίασαν την περίφραξη της εταιρείας που βρίσκεται επί της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και αφαίρεσαν αντικείμενα άγνωστης αξίας, τα οποία φόρτωσαν στο αυτοκίνητο που επέβαιναν.

Στην κατοχή τους εντοπίστηκε ένας κόφτης και ένας τροχός. Η ληστεία σημειώθηκε στις 16:40 το απόγευμα της Παρασκευής (23/2).

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή Ρομά σε εταιρία στον Ασπρόπυργο – 4 συλλήψεις"

Ιλαρά: Σε ανοδική τάση τα κρούσματα – Ποια τα στοιχεία για την Ελλάδα

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απότομη και γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς εξέφρασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η ιλαρά βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη και αποτελεί απειλή για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Η εκτίμηση είναι ότι τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες λόγω της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια της πανδημίας Covid, της μεγάλης πιθανότητας εισαγωγής από περιοχές με έντονη κυκλοφορία του ιού και του γεγονότος ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται κορύφωση της ιλαράς.

Η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά και ευάλωτα άτομα, μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, γι αυτό τα υγειονομικά συστήματα έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα;

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές στη χώρας μας, καθώς εκτιμάται ότι η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Το 2024, επιβεβαιώθηκαν έξι ύποπτα κρούσματα και αναμένονται τα αποτελέσματα της φυλογενετικής ανάλυσης ώστε να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι πύλες εισόδου του ιού στη χώρα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς που βρίσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δρ Ε. Αγγελάκη, ιατρού βιοπαθολόγου, διευθυντή Ερευνών και την τεχνική καθοδήγηση της Δρ Ε. Χορευτή, βιολόγου, ειδικής λειτουργικής επιστήμονα, δραστηριοποιείται στην εργαστηριακή διερεύνηση των ύποπτων κρουσμάτων που προκαλούνται από τους ιούς της ιλαράς και της ερυθράς.

Το Εργαστήριο συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων (ένα από κάθε χώρα), που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παρακολούθηση της ιλαράς. Το Εργαστήριο διαπιστεύεται ετησίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά στην εξάλειψη του ιού της ιλαράς στην Ευρώπη, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς και τα λοιπά μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου (LabNet) είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να εντοπίζονται τα «hot spots» της κυκλοφορίας του ιού και να προσδιορίζονται οι οδοί μετάδοσής τους από χώρα σε χώρα.

Ο ρόλος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς είναι η επιβεβαίωση των κρουσμάτων ιλαράς, με μοριακό έλεγχο σε φαρυγγικά επιχρίσματα και με ορολογικό έλεγχο με εξέταση του αίματος του ασθενούς, ώστε να επιτευχθεί η ορθή διάγνωση, δεδομένου του ότι και άλλα εξανθηματικά νοσήματα έχουν παρόμοια εικόνα. Επίσης, το Εργαστήριο πραγματοποιεί την περαιτέρω διερεύνηση και επιβεβαίωση κρουσμάτων από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας. Το εργαστήριο χρησιμοποιεί εξειδικευμένες τεχνικές για την ανάλυση του γονιδιώματος και τον γενετικό χαρακτηρισμό των στελεχών του ιού της ιλαράς, με στόχο την επιδημιολογική πορεία του ιού και τα στελέχη του ιού απομονώνονται σε καλλιέργειες.

Η τρέχουσα κατάσταση

«Η άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τις αρχές του έτους, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές της Δημόσιας Υγείας της χώρας μας», αναφέρει ο κ. Αγγελάκης.

Την περίοδο 2000-2017 σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ετήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς μειώθηκε κατά μέσο όρο 59%. Από το 2017 και μετά έχουν σημειωθεί επιδημίες ιλαράς σε όλες τις ηπείρους ανεξαιρέτως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε 41 ευρωπαϊκά κράτη το 2022 σημειώθηκαν 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενώ το 2023 υπήρξε μία ανησυχητική αύξηση με αποτέλεσμα ο αριθμός να ανέλθει στα 42.200.

Συγκεκριμένα, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν 1.078, 101, 73 και 39 κρούσματα, αντίστοιχα. Η αύξηση των κρουσμάτων επιταχύνεται ολοένα τους τελευταίους μήνες και η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης, τονίζει ο κ. Αγγελάκης.

Στην Ελλάδα, από το 2020 έως και το 2023 δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα ιλαράς. Το 2024, και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκαν έξι ύποπτα κρούσματα, ένα από την Θεσσαλονίκη, τέσσερα από τα Χανιά και ένα από την Αθήνα. Παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα από τις προαναφερθείσες περιοχές δεν συνδέονται μεταξύ τους, αναμένονται τα αποτελέσματα της φυλογενετικής ανάλυσης ώστε να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι πύλες εισόδου του ιού στη χώρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει άλλα ύποπτα κρούσματα, ενώ η επιτήρηση συνεχίζεται με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και των Υγειονομικών Αρχών της χώρας.

Ιλαρά: Εξαιρετικά μεταδοτική και σοβαρή ασθένεια

Η ιλαρά είναι μια οξεία ιογενής ασθένεια του αναπνευστικού. Μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που εντοπίζονται στους βλεννογόνους της μύτης και του φάρυγγα και είναι εξαιρετικά μολυσματική: ένα άτομο το οποίο νοσεί μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε τουλάχιστον άλλα οχτώ, ενώ ο ιός SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη COVID-19, σε μόλις τρία. Τα γενικότερα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό – έως 40°C – κακουχία, βήχα και επιπεφυκίτιδα, ενώ χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση των κηλίδων Koplik στη στοματική κοιλότητα και η ταχεία εξάπλωση ενός κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος σε όλο το σώμα (Εικ.1)

Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια, όπου 6 – 20% των ανθρώπων που θα νοσήσουν θα έχουν σαν επιπλοκή ωτίτιδα, διάρροια, ή πνευμονία, ενώ ένας στους 1000 ασθενείς θα αναπτύξει εγκεφαλίτιδα. Μία σπάνια επιπλοκή της νόσου είναι η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις, η οποία εμφανίζεται έως και επτά χρόνια μετά τη λοίμωξη. Επιπροσθέτως, η ιλαρά έχει βαρειά κλινική εικόνα σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα όπως, για παράδειγμα, από λοίμωξη από ιό HIV, λευχαιμία, λέμφωμα, κακοήθεια ή ακτινοθεραπεία.

Πρόληψη με εμβολιασμό

Το βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός. Στην Ελλάδα το εμβόλιο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 1981 με μία δόση, ενώ από το 1999 χορηγούνται δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή, 93% μετά από την πρώτη δόση και 97% μετά και την δεύτερη, στο πρώτο και πέμπτο έτος ηλικίας αντίστοιχα, ενώ η διάρκεια της ανοσίας είναι ισόβια.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα παρακάτω εμβόλια:

1. M-M-R VaxPro (Sanofi Pasteur): Εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς (Ender’s/Edmonston) και της παρωτίτιδας (Jeryl Lynn) και εξασθενημένα στελέχη του ιού της ερυθράς (Wistar RA 27/3) που έχουν καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.

2. PRIORIX (GSK): Εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς (Schwarz) και της παρωτίτιδας (RIT 4385 προερχόμενο από το στέλεχος Jeryl Lynn) τα οποία καλλιεργούνται σε ινοβλάστες εμβρύου όρνιθας και του εξασθενημένου στελέχους του ιού της ερυθράς (Wistar RA 27/3) το οποίο καλλιεργείται σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.

3. PRIORIX-TETRA (GSK): Περιέχει τα εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς όπως και στο PRIORIX, συν το εξασθενημένο στέλεχος του ιού της ανεμευλογιάς (Oka-strain), το οποίο έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και την αντίστοιχη Εγκύκλιο που εξέδωσε στις 9 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη συστήνονται τα παρακάτω :

1. Σε παιδιά και εφήβους συστήνονται 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24-36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση). Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

2. Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες

ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια (1) δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

3. Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμανεμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Οι ομάδες με περισσότερες πιθανότητες νόσησης

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

– Εκπαιδευτικοί

– Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

– Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό

– Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή

– Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν τα CD4 ≥200/μL)»

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιλαρά: Σε ανοδική τάση τα κρούσματα – Ποια τα στοιχεία για την Ελλάδα"

Φαρμακευτική κάνναβη: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση και η διάθεση από τα φαρμακεία

Η Άννα, μητέρα τριών παιδιών που ζει στην Αθήνα, θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια από τις πρώτες- πιθανότατα την πρώτη συνταγή στη χώρα μας, για την χορήγηση κάνναβης για ιατρική - φαρμακευτική χρήση. Η Άννα Παγκά είναι 60 ετών και έλαβε στις 15 Φεβρουαρίου -με μεγάλη ανακούφιση, όπως λέει η ίδια στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, το μήνυμα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο αφορούσε το σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης που της έγραψε η γιατρός της με στόχο να συνεχίσει την θεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε ψωριασική αρθρίτιδα.

«Τι να πω γι αυτή την ημέρα; Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ανακούφιση, δικαίωση, ελευθερία να ζω. Ναι, ήμουν από τους πρώτους, μπορεί και η πρώτη, όταν μου ήρθε η συνταγή με άυλη συνταγογράφηση και δεν την περίμενα, δεν το πίστευα. Έβαλα τα κλάματα, κρατούσα το κινητό μου χωρίς να μπορώ να δω τίποτα από την συγκίνηση. Τέλος τα ρίσκα και τα χτυποκάρδια, αισθάνομαι δικαιωμένη, έχω γράψει ένα βιβλίο γι αυτό, την ΝΑΑΝ είναι ο καθρέφτης του ΑΝΝΑ και μιλάω ανοιχτά για την ιστορία μου. Όταν έχεις περάσει από τέτοια περιπέτεια δεν έχεις δικαίωμα να το κρατήσεις κρυφό. Έπρεπε να το πω μήπως και βοηθήσω κι άλλους. Αυτό ήταν το στοίχημά μου, αν κι ένας άνθρωπος σταματήσει να πονάει και μπορεί και κοιμάται, έχω κερδίσει»

Οι φρικτοί πόνοι και ο άλλος δρόμος

Η ιστορία της Άννας, που στο επάγγελμα είναι ποδολόγος, είναι σχεδόν μυθιστορηματική. Στο τέλος του 2017 διαγιγνώσκεται με ψωριασική αρθρίτιδα και η ασθένεια φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της.

«Έλα, μωρέ, αντέχεις εσύ», ακούς κάθε μέρα. Κι αντέχεις.! Αυτό το βουνό από ατσάλι, αυτή η μηχανή που την είχες πάντα για δεδομένη, που κάθε πρωί με το γύρισμα της μίζας έπαιρνε μπρος, κλατάρει..Κάπως έτσι άντεχα κι εγώ... μέχρι που ένα πρωί κατέρρευσα.

Είχα αφόρητους πόνους στα κόκαλα σε σημείο να μην μπορώ να κοιμηθώ. Νόμιζα ότι θα περνούσε, ότι θα μου έδινε μια θεραπεία ο γιατρός μου και θα γινόμουν πάλι όπως πριν. Είχα την οικογένεια μου, τα τρία μου παιδιά να φροντίσω, την δουλειά μου, τις δραστηριότητες μου, μια κανονική όμορφη ζωή. Έπρεπε να αντέξω»

Μετά το αρχικό σοκ, μπαίνει σε θεραπεία. Ανάμεσα στα άλλα φάρμακα, της χορηγείται ο πρώτος βιολογικός παράγοντας, αλλά οι παρενέργειες του στην συγκεκριμένη ασθενή , αναγκάζουν τον γιατρό της να διακόψει την θεραπεία. Αποφασίζει να της χορηγήσει άλλον βιολογικό παράγοντα, όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι παρενέργειες, ανάμεσα τους και η σοβαρή υποψία για καρκινογένεση στο στήθος, βγάζουν εκτός γραμμής και την δεύτερη θεραπεία.

«Όταν ο γιατρός μου, μου άλλαζε το θεραπευτικό σχήμα, η ερώτηση μου ήταν "πότε θα σταματήσω να πονάω;", ήμουν οριακά στο να βάλω τέρμα στη ζωή μου γιατί δεν άντεχα άλλο, είχα εξαντληθεί. 'Αρχισα να ψάχνω, να διαβάζω προσπαθώντας να βρω πως θα μπορούσα να με βοηθήσω αλλιώς. Τυχαία στο διαδίκτυο βρήκα τον «άγγελο»μου - γιατί όλοι μας έχουμε αγγέλους πρόθυμους να μας βοηθήσουν, αρκεί να το ζητήσουμε. Γνώρισα την Κα Πόιτρας και το ΜΑΜΑΚΑ (μαμάδες για την κάνναβη) , το ίδρυσαν μαμάδες με παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σπαστικότητα, επιληψία, που κι εκεί τα συμβατικά φάρμακα είχαν αποτύχει.Την εμπιστεύτηκα και ξεκίνησα λοιπόν με τα λάδια 13-10-18 τα οποία έπρεπε να τα προμηθευτώ από το εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται»

Διαθέσιμη πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα αλλά δεν είναι πανάκεια

Όμως πλέον η Άννα δεν χρειάζεται να ρισκάρει με μια μη νόμιμη διαδικασία την προμήθεια του φαρμάκου της από το εξωτερικό, καθώς η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας. Οι γιατροί που τα συνταγογραφούν χαιρετίζουν το γεγονός, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν εμφατικά, ότι παρότι πολλοί μπορούν να ωφεληθούν με την σωστή καθοδήγηση από τον γιατρό τους από αυτή την εξέλιξη, η κάνναβη ως φαρμακευτικό προϊόν δεν είναι πανάκεια και απαιτεί υπομονή από ασθενή και γιατρό, όσον αφορά την εύρεση της, σωστή δόση και τα αποτελέσματα της θεραπείας.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιορισμός. Όλοι δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν και όλοι μπορεί να δουν τις προσδοκίες τους να μην επαληθεύονται» λέει χαρακτηριστικά η κα Χρυσούλα Καραναστάση, αναισθησιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή η οποία εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη: «Τα κανναβινοειδή είναι μία νέα ομάδα φαρμακολογικά δραστικών ουσιών, που συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα φάρμακα. Δεν θα έλεγα ότι καλύπτουν κάποιο συγκεκριμένο κενό, μάλλον έρχονται να συμπληρώσουν τις θεραπευτικές μας επιλογές».

Η Άννα Παγκά πήρε μεγάλο ρίσκο καθώς συνέχιζε τα τελευταία δυο χρόνια την θεραπεία της με τα σκευάσματα που προμηθευόταν από την Ολλανδία, χωρίς η ίδια να γνωρίζει αν οι δοσολογίες της φαρμακευτικής κάνναβης που χρησιμοποιούσε ήταν απολύτως σωστές . Είχε βασιστεί σε διεθνείς συστάσεις, που ήταν αποτέλεσμα πρόσφατων μελετών.

«Τότε δεν είχα την πολυτέλεια και την ασφάλεια να έχω ένα εξειδικευμένο γιατρό όπως σήμερα, είχα πάρει την υγεία μου στα χέρια μου. Όχι από θάρρος ή μαγκιά αλλά από απελπισία...πέθαινα στην κυριολεξία. Ανήκα στη μικρή μερίδα των ασθενών που έκαναν εξαιρετικά σοβαρές παρενέργειες με τη χρήση των βιολογικών παραγόντων. Τι θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος απελπισμένος που βλέπει να χάνεται η ζωή του; Τί άλλο θα μπορούσε να φοβηθεί;

Όλα αυτά ήδη ανήκουν στο παρελθόν για την Άννα . Σήμερα στη χώρα μας, ο ασθενής αφού αξιολογηθεί από τον ειδικό, θα λάβει τη σχετική συνταγή -ή εφόσον ο θεράπων δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης θα τον παραπέμψει στον αντίστοιχο ειδικό, επισημαίνει η κα Καραναστάση. «Η συνταγή εκτελείται σε οποιαδήποτε ιδιωτικό φαρμακείο, όσον αφορά δε τους ανθούς -που μέχρι σήμερα είναι η μόνη διαθέσιμη φαρμακοτεχνική μορφή στη χώρα μας- συνοδεύεται από την αγορά της ειδικής εγκεκριμένης ιατροτεχνολογικής συσκευής».

Το σύνολο του κόστους της θεραπείας επιβαρύνει τον ασθενή, καθότι τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης ανήκουν στα μη αποζημιούμενα φάρμακα. «Η δοσολόγηση γίνεται σταδιακά - διαδικασία που ακολουθούμε σε αρκετές θεραπείες και καλείται "τιτλοποίηση". Δεν έχει όμως θέση εδώ η κλασική προσέγγιση της δοσολόγησης σε γραμμάρια, χιλιοστόγραμμα, μονάδες ή κάτι αντίστοιχο. Κάθε ασθενής έχει τη δική του θεραπευτική δόση και η εύρεση της θα γίνει σε συνεργασία με το θεράποντα, γι αυτό η συνεργασία αυτή είναι κομβικής σημασίας . Ούτε υπάρχει μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια δόση, παρότι στη χώρα μας υπάρχει σχετικός περιορισμός» καταλήγει η κα Καραναστάση.

Τι είναι τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης

Η Άννα διαπιστώνει από τους πρώτους κιόλας μήνες που παίρνει το σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης από το εξωτερικό, σημαντική μείωση της φλεγμονής που προκαλεί η ψωριασική αρθρίτιδα στον οργανισμό και σημαντική βελτίωση στην κλινική της εικόνα.

«Ανακοίνωσα τότε στον ρευματολόγο που με παρακολουθούσε ότι θα σταματήσω τα συμβατικά φάρμακα, του είπα ότι δεν θα πάω να μου περάσουν οι πόνοι και να φύγω από κάτι άλλο πολύ χειρότερο. Τότε προσπάθησε να με αποτρέψει, και καλά έκανε, λέγοντας μου " Άννα μου , τώρα που πιάσαμε τα επίπεδα του φαρμάκου... μπορεί να κοιμάσαι και να περάσουν οι πόνοι αλλά είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος" .

Η απάντηση μου ήταν "μου είπαν ότι θα πέσει και η φλεγμονή". Ξεκίνησα τα λάδια 13-10-18 με εξετάσεις αίματος που έδειχναν τον δείκτη φλεγμονής, τον CRP στο 21,5 και χωρίς καθόλου φάρμακα ενάμιση μήνα, μετά είχε κατέβει στο 14,5.

Όμως ας ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε ιατρική ή φαρμακευτική κάνναβη. Η κα Καραναστάση εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ : «Το φυτό της κάνναβης είναι ένα, η Cannabis sativa L. Όπως όλα τα φυτά, έχει διάφορα είδη, τα οποία έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και αρκετές διαφορές. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που τα διαφοροποιούν είναι και η περιεκτικότητα των ανθών στην ψυχοδραστική ουσία Δ9- τετραϋδροκανναβινόλη, Δ9-THC. Όταν μιλάμε για ιατρική ή φαρμακευτική κάνναβη, εννοούμε τα προϊόντα που προέρχονται από φυτά με περιεκτικτικότητα των ανθών σε Δ9-THC μεγαλύτερη από 0,2%»

Όμως όπως επισημαίνει η ίδια, στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί υπεραπλούστευση, καθότι το φυτό περιέχει αφθονία δραστικών ουσιών -πάνω από 140 που χημικά κατατάσσονται στα κανναβινοειδή, αλλά και άφθονα τερπενοειδή, φλαβονοειδή κ.ά.

«Όλες αυτές οι ουσίες είναι φαρμακολογικά ενεργές, και κατά συνέπεια η κάνναβη είναι ένα φυτό με πολλές χρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και οι ιατρικές, και όχι ένα φυτό που μπορεί να είναι ιατρικό ή μη. Εξ ου και η φράση "τελικά φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης" και όχι "τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης"καταλήγει.

Η Άννα βλέπει την έκπληξη στο πρόσωπο του γιατρού της όταν συζητούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της μετά την συστηματική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και αρχίζει πλέον να βλέπει τη ζωή με την ίδια αισιοδοξία που την αντιμετώπιζε και πριν έρθει αντιμέτωπη με την ψωριασική αρθρίτιδα.

«Όταν πήγα τις εξετάσεις στον ρευματολόγο με κοίταζε, κοίταζε τις εξετάσεις με ξανά κοίταζε και μου λέει " σε ξέρω ποια είσαι αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω" .

Αυτή ήταν και η πρώτη μου νίκη, η πρώτη ανάσα, η πρώτη ελπίδα ζωής.

Στη συνέχεια και μετά από 8 μήνες περίπου η φλεγμονή μου κατέβηκε στα φυσιολογικά επίπεδα 3-6 CRP.Να προσθέσω εδώ ότι τότε στοίχιζα στο Ελληνικό κράτος σε φάρμακα γύρω στις 3.000 ευρώ το μήνα και τώρα δεν στοιχίζω τίποτα».

Πού μπορούν να εφαρμοστούν οι θεραπείες φαρμακευτικής κάνναβης

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η περίπτωση της Άννας και κάθε ασθενούς είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον εκάστοτε θεράποντα γιατρό. Δεν σημαίνει πως ό,τι λειτουργεί στον έναν λειτουργεί και σε όλους.

«Υπάρχουν ασθενείς που ζητούν η θεραπεία με κανναβινοειδή να είναι η πρώτη τους επιλογή. Ωστόσο, επειδή όσο μελετάμε το φυτό και τα προϊόντα του τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι ακόμα γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις δράσεις του, τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής. Οι ειδικοί διαφωνούν αναφορικά με τη χρήση των κανναβινοειδών, κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο τροποποιούν το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα. Η θεραπεία με (φυτο)κανναβινοειδή μπορεί να έχει συνεργική ή ανταγωνιστική ή αθροιστική ή ανασταλτική δράση όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, βιολογικές ή μη, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πάθησης. Ούτε χρησιμοποιείται όμως μόνο όταν οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Χρειάζεται πάντα εξατομίκευση - δεν είναι όλες οι ασθένειες ούτε όλοι οι ασθενείς το ίδιο», εξηγεί η κα Καραναστάση.

Η Άννα αναγνωρίζει πως στάθηκε τυχερή στην ατυχία της, αλλά πιστεύει πως κινητήριος δύναμη του καθενός μας, είναι να πάψουμε να φοβόμαστε τον φόβο μας.

«Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να μην είναι πανάκεια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση με έσωσε, ήμουν απλά τυχερή!

Να κλείσω με τα λόγια του χειρουργού μου που δεν είναι πια στην ζωή και που του αφιέρωσα το βιβλίο μου. "Είσαι πολύ τυχερή που ανακάλυψες την κάνναβη μόνη σου και που σου ταίριαξε σαν θεραπεία"

Τι εννοείς γιατρέ; του είπα.

"Να στο πω πιο απλά. Φαντάσου τον εαυτό σου σε ένα κρεβάτι παράλυτη να σφαδάζεις από τους πόνους της ψωριασικής αρθρίτιδας και να μην μπορούμε να σου δώσουμε φάρμακα γιατί θα κάνεις καρκίνο." Εκεί ήμουν !

Ποιός μπορεί να συνταγογραφεί και με ποιες ενδείξεις

Δικαίωμα αρχικής συνταγογράφησης για την φαρμακευτική κάνναβη έχουν σήμερα στη χώρα μας οι αναισθησιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι παθολόγοι- ογκολόγοι, οι παθολόγοι λοιμωξιολόγοι οι παθολόγοι- ρευματολόγοι. Η συνταγή μπορεί να επαναληφθεί από γιατρό άλλης ειδικότητας για 6 μήνες, αλλά στη συνέχεια χρειάζεται επαναξιολόγηση της θεραπείας από ειδικό. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται με ελαφρά τη καρδία, καθώς απαιτεί ο γιατρός να είναι πολύ καλός γνωστής του αντικειμένου και εκπαιδευμένος σε αυτό.

«Να σημειωθεί για μια ακόμη φορά ότι όλα αυτά αφορούν τα προϊόντα που περιέχουν Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη σε ποσοστό άνω του 0,2%. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμα και προϊόντα που περιέχουν μικρότερη ποσότητα, και δεν απαιτείται η συνταγογράφησή τους, είναι φαρμακολογικά δραστικά, και συνεπώς δεν θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς επίβλεψη από κάποιον επαγγελματία υγείας με σχετική εκπαίδευση» επισημαίνει η κα Καραναστάση, η οποία εκφράζει την ελπίδα να θεσπιστούν κριτήρια στη συνταγογράφηση που δεν θα επιτρέπουν την αλόγιστη χρήση.

Όσον αφορά τις διεθνώς αναγνωρισμένες ενδείξεις χρήσης που αναγράφονται και στο ελληνικό «φύλλο οδηγιών χρήσης» της Δ9-THC , αυτές περιλαμβάνουν :

1. Τη ναυτία και τον έμετο που οφείλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο ή τη νόσο HIV/AIDS.

2. Τον πόνο και τη σπαστικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

3. Τον ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή όταν οι διαθέσιμες θεραπείες δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή,

4. Ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για το τέλος της ζωής τους (παρηγορική/ανακουφιστική φροντίδα).

«Οι ασθενείς όμως λαμβάνουν κάνναβη για πολλές άλλες παθήσεις, από τον καρκίνο μέχρι τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και τα ρευματικά νοσήματα μέχρι το γλαύκωμα. Και φυσικά δεν λαμβάνουν μόνο αυτό που καλείται ιατρική κάνναβη, δηλαδή Δ9-THC, αλλά και τα υπόλοιπα κανναβινοειδή, όπως η κανναβιδιόλη (CBD), που δεν κατατάσσεται στις ουσίες ελεγχόμενης συνταγογράφησης. Και θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι διαφορετικοί συνδυασμοί κανναβινοειδών, αλλά και τερπενοειδών και φλαβονοειδών, μπορεί να έχουν διαφορετική δράση στον οργανισμό», καταλήγει η κα Καραναστάση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Φαρμακευτική κάνναβη: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση και η διάθεση από τα φαρμακεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news