facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ξεκάθαρος ο Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της, με όλα τα νόμιμα, διαθέσιμα μέσα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου, μετά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και «οι Αιγύπτιοι φίλοι μας» έχουν καταγγείλει δημόσια τις τουρκικές πρακτικές, σημειώνοντας ότι υπογράμμισαν το αυτονόητο: ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Διαμήνυσε εκ νέου ότι τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο «μνημόνιο κατανόησης» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, σε συνέχεια της ενημέρωσης που παρείχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σκιαγράφησε στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία που συνεχώς φτάνει σε νέα ύψη, και μερικές φορές σε προσωπικό επίπεδο, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Πολωνό ομολογό του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως σήμερα, είχαν μια μακρά συζήτηση για τις δυνάμεις του σκότους που προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά στη βία και την απειλή χρήσης βίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, συζήτησαν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει πως η συγκρουση έχει πάρει τη χειρότερη τροπή μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία και να τονίζει πως η Ελλάδα έχει απερίφραστα καταδικάσει αυτήν την ενέργεια και έχει διαμαρτυρηθεί στη ρωσική πλευρά. Όπως κατέστησε σαφές, η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας βασίζεται σε τρεις αρχές: τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, την απαγόρευση της χρήσης βίας, την απαγόρευση της απειλής χρήσης βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Πολωνία είναι ανυποχώρητη όσον αφορά την τήρηση αυτών των αρχών.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας έθιξε το ζήτημα της λογοδοσίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν, αναφερόμενος στη σημαντική ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία και ειδικότερα στη Μαριούπολη και τη Ζαπορίζια. «Υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η ευημερία τους, καθώς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα πολέμου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και στη διατήρηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της. Υπενθύμισε πως έχει επισκεφτεί την Οδησσό δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Μια πόλη στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και την ανεξαρτησία, και επίσης στενά συνδεδεμένη με την Κέρκυρα, καθώς ο ιστορικός δήμαρχος της Οδησσού Γρηγόρης Μαρασλής καταγόταν από την Κέρκυρα, επισήμανε επιπροσθέτως. Συγκεκριμένα εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει για να διασφαλιστεί ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού θα εγγραφεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική ασπίδα προστασίας πάνω του. Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Πολωνία και άλλους εταίρους της ΕΕ για την επιδίωξη αυτών των στόχων, συμπλήρωσε.

Επί τάπητος τέθηκε και το μεταναστευτικό, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καταδικάζουν τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των δεινών όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν πέσει θύματα τέτοιων «υβριδικών επιθέσεων», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και προέταξε ως απάντηση την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Στην αρχή της δήλωσής του ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως αυτή είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και πολλά χρόνια και αναφέρθηκε στους κοινούς διμερείς δεσμούς. Όπως είπε, κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, «οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο». Ενδεικτικά, εξέτασαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον ομόλογό του στην Αλεξανδρούπλη. «Θα είναι λοιπόν χαρά να σας φιλοξενήσουμε αυτή τη φορά, όχι στην Αθήνα, αλλά στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να σας δείξουμε πόσο σημαντική είναι η Αλεξανδρούπολη για τη ΝΑΤΟϊκή μας Συμμαχία, την ΕΕ και την Ουκρανία» ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό «και η επίλυσή του, που είναι πρωτίστως θέμα αρχής, πιστεύω ότι θα είναι επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και την ΕΕ».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκάθαρος ο Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα"

Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού στα Κύθηρα για τη διάσωση 100 μεταναστών – Άνεμοι 8 μποφόρ στην περιοχή

Νέο ναυάγιο με μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων.

Η επιχείρηση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο λόγω της περιορισμένης ορατότητας, όσο και λόγω των αντίξοων συνθηκών έρευνας στην περιοχή καθώς πνέουν άνεμοι 7- 8 μποφόρ.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί ένα σκάφος του λιμενικού, παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού προκειμένου να σώσουν περίπου 100 μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, το ιστιοφόρο σκάφος προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε. Οι μετανάστες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι όλοι στη θάλασσα.

Στην περιοχή εκτός από τις Ομάδες Διάσωσης σπεύδει και σκάφος του Λιμενικού καθώς επίσης και ελικόπτερο.

mononews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού στα Κύθηρα για τη διάσωση 100 μεταναστών – Άνεμοι 8 μποφόρ στην περιοχή"

Αντίδραση του Κυπριακού ΥΠΕΞ έπειτα από το τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναφορικά με διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από δημοσιεύματα σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι το ψευδοκράτος έδωσε προθεσμία ενός μηνός στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας, είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει. Ο αποκαλούμενος “υπουργός Εξωτερικών” Ταχσίν Ερτογρούλογου, δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης. Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές.

Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της.

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση του Κυπριακού ΥΠΕΞ έπειτα από το τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP"

Δακτύλιος -Αθήνα: Επιστρέφει από Δευτέρα -Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα

Επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα ο Δακτύλιος 2022. Από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου δεν θα επιτρέπονται όλα τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, θα ισχύουν οι εξαιρέσεις, ενώ θα υπάρχουν και πολύ σημαντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πηγές του iEidiseis, η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών είναι ο Δακτύλιος να επιστρέψει τη Δευτέρα (10/10) και αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως. Μόνο σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο διαδικαστικό θέμα – όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου – η εφαρμογή του Δακτυλίου θα μετατεθεί για μία με δύο ημέρες αργότερα.

Ωστόσο, κατά την εφαρμογή του Δακτυλίου στην Αθήνα προβλέπονται αρκετές εξαιρέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοκινήτων. Χρειάζεται δε, να κάνετε αίτηση για το σήμα κυκλοφορίας στον Δακτύλιο.

Ποια αυτοκίνητα επιτρέπονται στον Δακτύλιο

«Πράσινο φως» έχει ανάψει σε νέα κατηγορία αυτοκινήτων για να διέρχονται ελεύθερα και συγκεκριμένα σε όσα έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Όσα κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας είναι:

ηλεκτρικό

εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου

υβριδικό

κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

«Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δακτύλιος -Αθήνα: Επιστρέφει από Δευτέρα -Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα "

Αίγινα: Έστειλε να σκοτώσουν μητέρα και γιο επειδή τον κατήγγειλαν για ηχορύπανση

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες φέρνει στο φως το newsit.gr γύρω από την αστυνομική επιχείρηση για υπόθεση διπλής απόπειρας ανθρωποκτονίας στην Αίγινα, το 2021. Τέσσερις συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Πριν από έναν χρόνο μία μητέρα με τον γιο της έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού στο ξενοδοχείο που διατηρούν στην Αίγινα. Ηθικός αυτουργός είναι ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού στην Καλλιθέα. Πάνω από το κατάστημά του έμεναν η γυναίκα και ο γιος της, οι οποίοι είχαν κάνει καταγγελίες για ηχορύπανση.

Ο καταστηματάρχης αντέδρασε, βάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr δύο άτομα να πάνε να τους χτυπήσουν στο ξενοδοχείο τους στην Αίγινα. Η ηλικιωμένη μάλιστα κόντεψε να πεθάνει από τα χτυπήματα που δέχτηκε.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022),  η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις για την εξάρθρωση της συμμορίας που εμπλέκεται σ’ αυτή την υπόθεση.

Η επιχείρηση του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή της αναμένεται αναλυτική ενημέρωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγινα: Έστειλε να σκοτώσουν μητέρα και γιο επειδή τον κατήγγειλαν για ηχορύπανση"

Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

«Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα» τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους 27 ηγέτες των κρατών μελών πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας « με τα κράτη μέλη» για να αναπτυχθεί μια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή προσωρινής ανώτατης τιμής στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναφέρει πως η Επιτροπή εργάζεται για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών φυσικού αερίου πέρα από το TTF, «για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές».

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις»

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, φαίνεται ένα άνοιγμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με άλλες πηγές να εστιάζουν στην ενότητα των 15 κρατών μελών μελών που συνυπέγραψαν την επιστολή (την οποία προώθησαν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία) για ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο υπογραμμίζοντας ότι θα ασκήσουν πίεση στην επερχόμενη άτυπη σύνοδο και θα ζητήσουν «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει στην επιστολή:

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη καμπή. Η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή και έχει εισέλθει σε νέο στάδιο. Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο απρόκλητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η χρήση των ενεργειακών προμηθειών ως όπλου έχουν αποκαλύψει την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, τέσταρε τα εργαλεία μας για την διασφάλιση του εφοδιασμού και οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι σφιχτές συνθήκες στις προμήθειες και η υψηλή αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχουν αυξήσει τη απόπειρες εκβιασμού από την Ρωσία με αυθαίρετη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Αντί να τιμά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της, η Ρωσία μονομερώς μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αυξάνοντας την τιμές στην άμεση αγορά και τις παραδόσεις LNG – αυξάνοντας έτσι τα κέρδη παρά τις σημαντικά χαμηλότερες προμήθειες.

Έχουμε αντιδράσει με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη. Η χωρητικότητα αποθήκευσης αερίου μας είναι έχει ήδη συμπληρωθεί κοντά στο 90%. Αποζημιώσαμε τις μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό με πιο διαφοροποιημένες εισαγωγές από αξιόπιστους και αξιόπιστους συνεργάτες. Και χάρη στην ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών μας και των Προεδριών, καταλήξαμε σε γρήγορες συμφωνίες, τις επείγουσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας στα χρηματιστήρια παραγώγων που υποστηρίζουν τις αγορές ενέργειας.

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουν πολύ υψηλές και πέφτει βαρύ φορτίο στους ανθρώπους και την οικονομία μας. Πρέπει να προστατεύσουμε την ενιαία μας αγορά, η οποία έχει επανειλημμένα προσφέρει ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση. Επιπλέον, πρέπει να διατηρήσουμε την από κοινού συμφωνημένη φιλοδοξία μας για το κλίμα, η οποία θα ενισχύσει επίσης την κυριαρχία μας. Για να αποφευχθεί σοβαρός κατακερματισμός, χρειαζόμαστε μια ενωμένη και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού, χωρίς στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς και να ενεργήσουμε από κοινού σε πνεύμα ενισχυμένης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και με τους γείτονές μας.

Αφού ακούσαμε προσεκτικά τη συζήτηση των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες και πριν από την επερχόμενη συζήτησή μας στην Πράγα, επιτρέψτε μου να παρουσιάσω τον οδικό μας χάρτη περαιτέρω δράση.

Πρώτον, πρέπει να αναλάβουμε δράσεις που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ως εκ τούτου, συνιστώ την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας για τη μείωση των τιμών εισαγόμενου αερίου κάθε είδους. Χάρη σε έμπιστους εταίρους μας όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών με ταχύτητα ρεκόρ. Ένας διάδρομος διαπραγμάτευσης που μειώνει το κόστος των προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας.

Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, προσφέρει μια προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παρούσας κρίσης.

Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενέργειας θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση της πρόσβασής μας στις ανταγωνιστικές προμήθειες φυσικού αερίου παγκοσμίως. Καλώ εσάς και τις εταιρείες να ενισχύσετε την κοινή προσέγγιση. Για να μπορέσει η πλατφόρμα να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον ρόλο της, οραματίζομαι μια πρόταση που θα θέσει κανόνες για τη συμμετοχή των κρατών μελών και της βιομηχανίας. Η κοινή πλατφόρμα ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει, πρωτίστως, να συντονίζει την κοινή διαχείριση πλήρωσης και αποθήκευσης ενόψει της επόμενης σεζόν πλήρωσης.

Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο στο οποίο τα κράτη μέλη υπερθεματίζουν το ένα το άλλο και ανεβάζουν τις τιμές. Η κοινή αγορά θα ενισχύσει την προσπάθεια για ενίσχυση των υψηλά ενοίκια των προμηθευτών στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσβαση σε νέες ή πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αποφεύγοντας δαπανηρές και αναποτελεσματικές πλειοδοσίες. Με τα κράτη μέλη και τις εταιρείες, θα μπορούσε να υπάρξει δέσμευση μακροπρόθεσμα σε συνεργασίες με προμηθευτές, παρέχοντας μια προοπτική από την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μελλοντική παροχή υδρογόνου με ανανεώσιμες πηγές.

Δεύτερον, προτείνω να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη για να αναπτύξουμε μια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου.

Σήμερα, μεγάλο μέρος της Ευρώπης πληρώνει υψηλότερη τιμή για το φυσικό της αέριο, ιδίως το LNG, από το παγκόσμιους ανταγωνιστές. Το κύριο σημείο αναφοράς τιμής για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ΕΕ, το TTF, δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική του εισαγόμενου αερίου. Η Επιτροπή άρχισε να εργάζεται για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών της ΕΕ για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές.

Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε μια τιμή περιορισμού σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να εξασφαλίζει την προμήθεια αερίου σε Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και αυτό θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να το κάνει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο.

Καθώς η ΕΕ εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει, τόσο βαθύτερη είναι η δημόσια παρέμβαση που οραματιζόμαστε, τόσο περισσότερη μείωση της ζήτησης και αλληλεγγύης στην προσφορά χρειαζόμαστε. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις. Θα χρειαστεί να είναι πιο απαιτητικές οι υποχρεώσεις εξοικονόμησης αερίου που καταρτίστηκε, μέσω δημοπρασιών μείωσης της ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και δεσμευτικών συμφωνιών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά μαζί με τις αρχές σας για να σχεδιάσουν ένα πιθανό μέτρο περιορισμού της ικανότητας, έχοντας υπόψη τις εθνικές διαφορές στην αγορά ενέργειας.

Τρίτον, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να το περιορίσουμε αυτές τις πληθωριστικές επιπτώσεις του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή προσωρινού ανώτατου όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό θα πρέπει να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εν όψει μιας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα τέτοιο ανώτατο όριο που συμφωνημένο από την ΕΕ θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην αυξάνει τη συνολική κατανάλωση αερίου. Ένα τέτοιο μέτρο απαιτεί και τις δύο δεσμευτικές απαιτήσεις εξοικονόμησης έτσι ώστε να αντισταθμίζει τα ασθενέστερα σήματα τιμών και τη διασφάλιση των διασυνοριακών ροών επιδοτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας και στους γείτονές μας.

Τέταρτον, πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις για να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Επενδύσεις σε υποδομές όπως αγωγοί, διασυνδέσεις ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση (όπως η μόνωση σπιτιών και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας) θα βοηθήσουν όλους μας να εκτεθούμε λιγότερο σε υψηλές τιμές ορυκτών ενέργειας και να προωθήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία.

Με το REPowerEU έχουμε κάνει σημαντικά πρώτα βήματα αλληλεγγύης. Ωστόσο, αυτό δεν θα επαρκεί για να εξασφαλίσει ένα απαραίτητο επίπεδο μεταρρύθμισης και επενδύσεων σε όλα τα μέλη κράτη που χρειάζονται σε αυτή την ενεργειακή κρίση. Η Επιτροπή θα εξετάσει συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της δύναμης του REPowerEU.

Τέλος, θα συνεχίσουμε το έργο μας για το σχέδιο διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε τις ιδέες μας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση που καθιστά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για ένα μέλλον πιο απελευθερωμένο από τις εκπομπές άνθρακα.

Επιτρέψτε μου επίσης να επιστρέψω στο πρόσφατο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream 1 και του Nord Stream 2. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Ανυπομονώ να σας παρουσιάσω μέτρα σχετικά με την ετοιμότητα, την ανταπόκριση στο stress test,, τις διεθνείς συνεργασίες και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ανυπομονώ για την άτυπη συζήτησή μας στην Πράγα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Πιστεύω ότι θα εμπλουτίσει τις προτάσεις που είναι έτοιμη να υποβάλει η Επιτροπή, αντικατοπτρίζοντας την κοινή μας απάντηση στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από κοινού στον χειμώνας που έρχεται».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος"

Καιρός αύριο: Φθινοπωρινές θερμοκρασίες και μποφόρ στο Αιγαίο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη (06.10.2022) με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη και πιθανόν στην Εύβοια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι πυκνότερες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι πυκνότερες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πυκνότερες αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα νότια.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες νεφώσεις. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που κατά τόπους, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, θα είναι αυξημένες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στη βόρεια Κρήτη τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από τις προμεσημβρινές όμως ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά τόπους ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς και στα ανατολικά μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Φθινοπωρινές θερμοκρασίες και μποφόρ στο Αιγαίο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ιδιοκτησία της Ρωσίας» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια με διάταγμα Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη διάταγμα με το οποίο περνά στον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Ο σταθμός που πλέον θεωρείται «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία», τις τελευταίες εβδομάδες είχε βρεθεί στο επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Λόγω της εγγύτητας στα μέτωπα του πολέμου, η διεθνής κοινότητα είχε εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να πληγούν οι εγκαταστάσεις με καταστροφικές συνέπειες. Παράλληλα,  η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επισήμανε ότι παροχή ηλεκτρισμού στο πυρηνικό εργοστάσιο «είναι εύθραυστη».

Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αλλά λειτουργεί μέχρι τώρα με ουκρανικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, θα πρέπει να συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία NPP Zaporizhzhya («Πυρηνικός Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Ζαπαρόσκαγια») στην οποία θα κατοχυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του σταθμού.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους κατακτητές του.

Ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, παρά το ότι η Ρωσία δήλωσε ότι σχεδιάζει να εποπτεύει τις εργασίες του εργοστασίου. Η βιντεοσκοπημένη ομιλία ακολούθησε τη σύντομη σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Ουκρανού επικεφαλής του σταθμού, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ουκρανικό προσωπικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ιδιοκτησία της Ρωσίας» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια με διάταγμα Πούτιν"

Ιταλικά ΜΜΕ «τορπιλίζουν» το τουρκολυβικό μνημόνιο – «Κοστίζει στην Ιταλία και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα»

Τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για «συνεργασία στους υδρογονάνθρακες» επικρίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, αναφέροντας πόσο επηρεάζει την Ιταλία αλλά και ότι «απειλεί τις οριοθετημένες ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας».

Μαζί με την Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την υπόλοιπη ΕΕ, τα ιταλικά ΜΜΕ καταδικάζουν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, γνωστή και ως «τουρκολυβικό μνημόνιο», ότι «είναι γροθιά στο στομάχι της Ιταλίας» και, όπως αναφέρει η κεντροδεξιά εφημερίδα Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει ότι «το κείμενο της συμφωνίας παραμένει απόρρητο, αλλά σύμφωνα με πηγές της, αφορά χρονική περίοδο πενήντα χρόνων».

«Για την Ιταλία είναι γροθιά στο στομάχι. Η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, και βρισκόμαστε σε μια φάση ουσιαστικής δυσκολίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Κοστίζει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, των οποίων αμφισβητούνται εμφανώς οι οριοθετημένες ΑΟΖ τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την συγκεκριμένη συμφωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

Παράλληλα, στο άρθρο ασκείται κριτική στους χειρισμούς των ιταλικών κυβερνήσεων ευρείας συμμαχίας με πρωθυπουργούς τους Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, με τις κινήσεις τους απομάκρυναν την Ιταλία από την Λιβύη.

Η ιστοσελίδα ειδικευμένη σε θέματα ενέργειας energiaoltre.it, τέλος, σημειώνει ότι «σε ενεργειακό επίπεδο, η συμφωνία αυτή είναι σαφές ότι επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από το 1959 με χερσαία και υπεράκτια προγράμματα» και ότι «η τουρκική αυτή ενέργεια ζημιώνει, άλλο τόσο, και για την γαλλική Total».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλικά ΜΜΕ «τορπιλίζουν» το τουρκολυβικό μνημόνιο – «Κοστίζει στην Ιταλία και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα»"

Μενίδι: Νεκρός 38χρονος που έκανε εργασίες σε αποθήκη – Καταπλακώθηκε από αντικείμενα

Νεκρός ανασύρθηκε από αποθηκευτικό χώρο επιχείρησης ένας άνδρας, 38 ετών, στο Μενίδι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 38χρονος εκτελούσε κάποια εργασία στον χώρο και, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα. Στο σημείο επιχείρησαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα που απεγκλώβισαν τη σορό του 38χρονου.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Νεκρός 38χρονος που έκανε εργασίες σε αποθήκη – Καταπλακώθηκε από αντικείμενα"

Λιζ Τρας: «Όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Δεν συμφωνεί με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, διαφοροποιώντας ξεκάθαρα τη θέση της από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όχι μόνο είχε εμφανιστεί υπέρ της επιστροφής, αλλά είχε «επιτεθεί» και στον ‘Ελγιν, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, για μια «πράξη λεηλασίας».

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αναφορικά με την προοπτική επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, η Λίζ Τρας έδειξε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όταν ο δημοσιογράφος του GB News τη ρώτησε ευθέως εάν είναι στα σχέδιά της η επιστροφή των μαρμάρων.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του λονδρέζικου μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, για «συμφωνία» που μπορεί να επιτευχθεί, με την Λιζ Τρας να απαντά:

«Δεν συμφωνώ με κάτι τέτοιο»

Σημειώνεται ότι οι Sunday Times φιλοξένησαν πρόσφατα συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία ανέφερε πως θα θίξει το ζήτημα των Γλυπτών στην ομόλογό του όταν πιθανώς θα συναντηθούν στο Λονδίνο στα τέλη Νοεμβρίου.

Είχε πει μάλιστα ότι το κλίμα αλλάζει στην Βρετανία και ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα ήταν μία «φανταστική χειρονομία».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιζ Τρας: «Όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα "

Τραγωδία στα μεταλλεία βωξίτη Φωκίδας: 40χρονος μηχανικός ο νεκρός – Απεγκλωβίστηκαν 3 άτομα

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών εργαζομένων στα Μεταλλεία Βωξίτου της εταιρείας IMERYS στη Βάριανη, όπου έχασε τη ζωή του ένας ακόμη εργαζόμενος, ένας 40χρονος μηχανικός, μετά την πτώση βράχου μέσα στην κεντρική στοά των Μεταλλείων.

Πώς συνέβη το ατύχημα

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Φωκίδας, Ευάγγελο Τσιορλίδα, «ένας μεγάλος βράχος, κάτω από ανεξήγητες συνθήκες έπεσε και καταπλάκωσε ένα 4Χ4 της εταιρείας IMERYS με το οποίο κινούνταν ο 40χρονος μηχανικός που καταπλακώθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την είσοδο της στοάς».

Νεκρός 40χρονος μηχανικός

Ο άτυχος 40χρονος με καταγωγή από τη Λαμία ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Σύμφωνα με το κ. Τσιορλίδα οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι «έδωσαν μάχη για άλλα 3 άτομα που δεν μπορούσαν να εξέλθουν από τη στοά».

Απεγκλωβίστηκαν κι άλλα άτομα

«Απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους» όπως είπε και με τον τρόπο αυτό έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση στην οποία μετείχαν 14 πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και 26 πυροσβέστες από την Άμφισσα με 8 οχήματα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ίδια στοά, η οποία ονομάζεται από τους εργαζόμενους και «Καμόρα», πριν 19 χρόνια το 2003 είχαμε και πάλι κατάρρευση και είχαν σκοτωθεί εργαζόμενοι.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα μεταλλεία βωξίτη Φωκίδας: 40χρονος μηχανικός ο νεκρός – Απεγκλωβίστηκαν 3 άτομα"

Ληστεία στη Θεσσαλονίκη: Με αλεξίσφαιρα γιλέκα, πιστόλι και μαχαίρια μπούκαραν στο κατάστημα

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης (05.10.2022) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την απόπειρα ληστείας σε κατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών στην οδό Μοναστηρίου. Οι δράστες μπήκαν στο κατάστημα, κατέβασαν τα ρολά, οι αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή και προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις για την σύλληψή τους. 

Οι τέσσερις δράστες που μπούκαραν μέσα στο κατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr, ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και κατέβασαν τα ρολά του καταστήματος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και ότι είχαν και πιστόλι, το οποίο προσπάθησαν να ξεφορτωθούν… πετώντας το στην τουαλέτα. Εκτιμάται ότι το κίνητρο των δραστών ήταν η ληστεία, ωστόσο οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. 

«Τους εγκλώβισαν μέσα στο μαγαζί»

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο newsit.gr τα όσα είδε μόλις έφτασε στο σημείο. «Ήταν απόλυτη ηρεμία. Μόνο δύο αστυνομικούς είδα. Όλα ήταν κλειστά. Και μετά ήρθαν όλοι μαζί οι αστυνομικοί. Τους είχαν παιδέψει» λέει. 

«Περικύκλωσαν όλη την περιοχή. Τους εγκλώβισαν μέσα στο μαγαζί. Ήξερα ότι είναι μέσα στο μαγαζί» σημειώνει, μιλώντας στο newsit.gr. Πρόσθεσε δε ότι πήρε χρόνο η επιχείρηση καθώς οι αστυνομικοί φοβόντουσαν ότι οι ληστές μπορεί να προσπαθούσαν να ανέβουν στους επάνω ορόφους της πολυκατοικίας και να δημιουργήσουν προβλήματα στους ενοίκους. 

Δείτε βίντεο:

Διαπραγματεύσεις με κατεβασμένα ρολά

Αρχικά στο σημείο επικράτησε αναστάτωση και μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί, άρχισαν να απομακρύνουν τους περαστικούς. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους ληστές που βρίσκονταν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά στο κατάστημα ηλεκτρονικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δείτε φωτογραφίες: 

 Λίγο αργότερα τους διέταξαν να πέσουν στο πάτωμα, οι αστυνομικοί μπήκαν στο κατάστημα, τους ακινητοποίησαν και τους πέρασαν χειροπέδες.

Δείτε βίντεο:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ληστεία στη Θεσσαλονίκη: Με αλεξίσφαιρα γιλέκα, πιστόλι και μαχαίρια μπούκαραν στο κατάστημα"

Γερμανία: «Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ» ξεκαθαρίζει το Βερολίνο

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ, δήλωσε στην ΕΡΤ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα».

«Επί της αρχής θέλω να πω, ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι, ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Πρόσθεσε δε, ότι «για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: «Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ» ξεκαθαρίζει το Βερολίνο"

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της για να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα»

«Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της ώστε να μπορεί και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε προκλητικό τόνο, ξανά, ότι η Ελλάδα αφήνει τους μετανάστες να πνιγούν στο Αιγαίο και ότι ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, την ώρα που οι τουρκικές Αρχές «εκπληρώνουν τις απαιτήσεις των μουσουλμάνων».

«Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της. Ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα», σημειώνουν οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όμως η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορα της, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Ερντογάν προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της για να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα»"

Κύπρος: Το ψευδοκράτος εκβιάζει τον ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη

Προθεσμία ενός μήνα στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) έδωσε το ψευδοκράτος, ζητώντας είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει.

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογου δήλωσε στη τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η UNFICYP δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» ανέφερε στην εφημερίδα πως η UNFICYP, η οποία διαθέτει δύο στρατόπεδα στα κατεχόμενα και ένα σημείο επαφής, έλαβε άδεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) για να εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο. «Η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) ή θα αποχωρήσουν επίσης από την τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο κ. Ερτογρούλογλου δήλωσε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Νέα Υόρκη συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Ζαν Πιερ Λακρουά και αφού τους υπέβαλαν το προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» (SOFA), τους ανέφεραν ότι θα κάνουν νέα βήματα για την αναγνώριση.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο. «Είπαν ότι θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά εμείς τους δώσαμε έναν επιπλέον μήνα. Ως τδβκ, τους λέμε ξεκάθαρα 'κοιτάξτε, δεν είναι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση που θα εγκρίνει την αποστολή σας στην τδβκ, είμαστε εμείς. Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με τη ασφάλεια του τουρκικού στρατού, εάν οι στρατιωτικοί του ΟΗΕ εγκαταλείψουν την τδβκ, θα φύγουν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: Το ψευδοκράτος εκβιάζει τον ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news