facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Αμερικανικές μελέτες: «Κλειδί» κατά της Όμικρον η τρίτη δόση - Τι ισχύει για την τέταρτη

Τρεις αμερικανικές μελέτες έδειξαν πως μία τρίτη δόση εμβολίου mRNA κατά του κορωνοϊού είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον, προσφέροντας 90% προστασία από τη βαριά νόσηση που θα οδηγήσει τον ασθενή στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι μελέτες αυτές ήταν από τις πρώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχουν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων στην καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει το 99% των νέων κρουσμάτων στη χώρα.

Οι πολίτες άνω των 50 ετών είδαν το μεγαλύτερο όφελος από τη λεγόμενη αναμνηστική δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

«Η προστασία έναντι της μόλυνσης και της νοσηλείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον είναι μεγαλύτερη για εκείνους που έχουν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή έχουν λάβει ενισχυτική δόση όταν ήταν δικαιούχοι», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, σήμερα Παρασκευή.

 Μία από τις μελέτες που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας των CDC, εξετάζει τα ποσοστά ασθενών με κορωνοϊό στα επείγοντα νοσοκομείων σε 10 πολιτείες στο διάστημα μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 5 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις εμβολίου υποχώρησε στο 57% σε άτομα που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Αντίθετα, μεταξύ όσων έλαβαν ενισχυτική δόση, η προστασία έναντι της βαριάς νόσησης που οδηγεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου υπολογίστηκε στο 90%.

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν 23.391 περιστατικά Covid-19 με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, μεταξύ ατόμων που ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ στις τελευταίες τρεις εβδομάδες του 2021.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των πολιτών που ζήτησαν να εξεταστούν για ύποπτα συμπτώματα Covid, εκείνοι που είχαν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA είχαν την υψηλότερη προστασία από τη μόλυνση σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις ή ήταν ανεμβολίαστοι.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής που έγιναν οι συστάσεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, τα περισσότερα άτομα στην έρευνα είχαν εμβολιαστεί μέσα στον προηγούμενο μήνα όταν ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, κάτι που πιθανότατα συνέβαλε στην ευεργετική επίδραση.

Εν τω μεταξύ στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι το επίπεδο της αυξημένης προστασίας από τα αντισώματα που αποκτήθηκαν μετά από μία ενισχυτική δόση, υποχωρεί έπειτα από 10 μήνες, επομένως δεν είναι σαφές πόσο διάστημα διαρκεί αυτή η ευεργετική επίδραση.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν χορήγηση επιπλέον ενισχυτικών δόσεων, αλλά μία πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι ενώ μία 4η δόση εμβολίου mRNA αυξάνει τα αντισώματα, το επίπεδο δεν ήταν αρκετά υψηλό για να αποτρέψει τη μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον.

Η αρχική ενθουσιώδης ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση έχει πλέον ατονήσει στις ΗΠΑ. Υπάρχει, δε, και μία εσφαλμένη αντίληψη ορισμένων Αμερικανών ότι «εφόσον μπορείς να μολυνθείς, γιατί να κάνεις και ενισχυτική δόση;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC, 82,5 εκατομμύρια πολίτες ή μόλις το 39,3% των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών έχει κάνει τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανικές μελέτες: «Κλειδί» κατά της Όμικρον η τρίτη δόση - Τι ισχύει για την τέταρτη"

Κεραμέως: Χορήγηση voucher 200 ευρώ σε κάθε εκπαιδευτικό - Στη Βουλή η τροπολογία

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που απασχολούνται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα είναι οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κατόπιν πρότασης της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, θα διατεθούν στους δικαιούχους επιταγές (voucher) αξίας 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, με στόχο την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού της χώρας μας στη νέα, ψηφιακή εποχή, στο πλαίσιο της ευρύτερης επένδυσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 141 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Άλλη ρύθμιση της εν λόγω τροπολογίας προβλέπει ότι, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα υποβάλλεται μόνο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης, όπως πέρυσι. Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη για δύο, κυρίως, λόγους, που επήλθαν αμφότεροι από την πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: αφ’ ενός, διότι το 93% των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χάρη στην ΕΒΕ, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολή ή Τμήμα μεταξύ των 10 πρώτων επιλογών τους, επομένως περιορίστηκε δραστικά η τυχαία εισαγωγή σε χαμηλής προτεραιότητας για τον υποψήφιο Σχολές ή Τμήματα. Αφ’ ετέρου, προκειμένου να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα εφαρμογής του συστήματος καθορισμού των συντελεστών βαρύτητας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και των υποψηφίων, εν όψει της επιλογής τους.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του Υπ. Παιδείας, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προθεσμία έκδοσης των Οδηγών Χρηματοδότησης και Διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ ρυθμίζονται ζητήματα των συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού των ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και για τη διαδικασία πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από τμήματα ή σχολές.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Αποτελεί προτεραιότητά μας η στήριξη του εκπαιδευτικού μας προσωπικού, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης. Με το πρόγραμμα ‘’Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ’’ επιδιώκουμε, μαζί με τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στον τομέα των νέων τεχνολογιών, να στηρίξουμε περαιτέρω στη νέα ψηφιακή εποχή το έργο του ανθρώπινου δυναμικού μας, που αποτελεί και το πιο σπουδαίο κεφάλαιό μας. Επιμορφώνουμε, εξοπλίζουμε, εξελίσσουμε, στηρίζουμε. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για το σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας.»

Η τροπολογία που κατατέθηκε περιλαμβάνει:

«Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ»

1. Είναι δυνατή η εκπόνηση προγράμματος για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού -Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που απασχολείται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω συστήματος επιταγών (Voucher) που θα διατεθούν στους δικαιούχους για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, με τίτλο «Ψηψιακή Μέριμνα ΙΙ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βαρύνει τη Σ.Α.Τ.Α. 047 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροψορίας Α.Ε.».

2. Οι δικαιούχοι του άρθρου εικοστού τρίτου από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021 (Α’ 156), δύνανται να είναι δικαιούχοι και του προγράμματος παρ. 1.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, οι δικαιούχοι, η διαδικασία, οι όροι, ο ειδικότερος χρόνος υλοποίησης του Προγράμματος, τα αρμόδια για την υλοποίηση όργανα και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, παρακολούθηση, χρηματοδότηση, υλοποίηση, τη λειτουργία και την εκτέλεση του προγράμματος.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Χορήγηση voucher 200 ευρώ σε κάθε εκπαιδευτικό - Στη Βουλή η τροπολογία "

Γλυκά Νερά: Αθώος ο Σταύρος Μπαλάσκας για το «αν δεν ήταν βλάκας ο πιλότος…»

Στην υπηρεσία του επιστρέφει ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ Σταύρος Μπαλάσκας, που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά τις δηλώσεις του για τον συζυγοκτόνο της 20χρονης Κάρολαϊν, στη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είχε χαρακτηρίσει τον συζυγοκτόνο «βλάκα» γιατί όπως υποστήριξε «αν έπαιρνε τηλέφωνο της αστυνομία μετά το φόνο και έλεγε ότι το έκανα εν βρασμώ ψυχής θα πήγαινε το πολύ 4 χρόνια φυλακή» και είχε προσθέσει «αν δεν ήταν βλάκας σε 4 χρόνια θα ήταν έξω». Οι δηλώσεις του αυτές είχαν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον κατηγόρησαν για «οδηγίες και συμβουλές» σε δολοφόνους, με τον ίδιο να τονίζει ότι παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του, ενώ ζήτησε και συγγνώμη.

Μετά τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας για το εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε διάπραξη αδικήματος ο Σταύρος Μπαλάσκας κρίθηκε «αθώος» και έτσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Την αθώωσή του έκανε ο ίδιος γνωστή με ανάρτησή του στο διαδίκτυο. «Φίλες, φίλοι… Είχα πει πως έχω και ταπεινά θα έχω για πάντα εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη η οποία με αθώωσε. Το δε πενταμελές αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. εχτές δίκασε και απέρριψε με τη σειρά του τις ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ εις βάρος μου από μερίδα του τύπου για τις δηλώσεις μου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τον φονιά πιλότο της άτυχης ΚΑΡΟΛΑΪΝ στα ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ.

Με απάλλαξε αθωώνοντάς με και αυτό με την σειρά του πανηγυρικά. Ευχαριστώ όσους στάθηκαν δίπλα μου στις πραγματικά δύσκολες στιγμές της άδικης δίωξης με την εκτόξευση λάσπης και την πρόσκαιρη διαθεσιμότητα. Κανονικά στην υπηρεσία μου, το περιπολικό μου και τους συντρόφους μου χαμηλόβαθμους μάχιμους αστυνομικούς της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Σταύρος

μέλος Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυκά Νερά: Αθώος ο Σταύρος Μπαλάσκας για το «αν δεν ήταν βλάκας ο πιλότος…»"

Κακοκαιρία Ελπίς: Σε επαγρύπνηση οι Αρχές, τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης

Σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν και επαγρύπνηση ώστε να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική, θα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού καθ’όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας που θα πλήξει τις επόμενες μέρες της χώρας όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα υπό τον κ. Στυλιανίδη και παρουσία και του υπουργού Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, να ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων, ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα. Επιπλέον Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ‘Αμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Όπως σημείωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα.

Ακόμη από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Επίσης γνωστοποιήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε αναλυτικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία που θα ακολουθήσει η επερχόμενη κακοκαιρία, ενώ το «παρών» έδωσαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρικής Οδό ΑΕ). Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι συνεργεία του ήδη μετακινούνται προς νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, o περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργιος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος o αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, o διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Σπυρίδων Λάσκος και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συντονιστική σύσκεψη την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Τέλος το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx

Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Ελπίς: Σε επαγρύπνηση οι Αρχές, τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης"

Κορονοϊός – Ιταλία: Πάνω από 179 χιλιάδες κρούσματα σε ένα 24ωρο – Πέθανε 28χρονη ανεμβολίαστη έγκυος

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Ρώμη, ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας 28 ετών που κυοφορούσε και μολύνθηκε από κορονοϊό. Δεν είχε θελήσει να εμβολιαστεί…

Στις 7 Ιανουαρίου εισήχθη στο νοσοκομείο Ουμπέρτο Πρίμο της ιταλικής πρωτεύουσας. Όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε, οι γιατροί αποφάσισαν να σώσουν το παιδί κάνοντάς της επείγουσα καισαρική τομή. 

Το νεογέννητο ζυγίζει ένα κιλό και οκτακόσια γραμμάρια, και μετά μια πρώτη φάση στην οποία παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα, τώρα η κατάστασή του κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική. Η μητέρα του όμως μια εβδομάδα αφότου είχε μεταφερθεί στην ΜΕΘ του νοσοκομείου, τη χθεσινή νύχτα έχασε τη μάχη για τη ζωή.  Οι Ιταλοί γιατροί απευθύνουν και πάλι έκκληση σε όλες τις γυναίκες που κυοφορούν να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα

Την Παρασκευή (21/1) καταγράφηκαν στην Ιταλία 179.106 κρούσματα κορονοϊού και 373 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.117.553 διαγνωστικά τεστ, από τα οποία το 16% προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.707 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 19.485.

«Έπειτα από 12 εβδομάδες συνεχούς ανόδου των δεικτών της επιδημίας, τις τελευταίες επτά ημέρες υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τη μεταδοτικότητα και τους ασθενείς που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν πρέπει πάντως να αυξηθεί κι άλλο η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.

Πιο αναλυτικά, ο Μπρουζαφέρο ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα στην Ιταλία τα περιστατικά της Covid-19 μειώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα των 20 με 29 ετών, αλλά συνέχισαν να αυξάνονται στα παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών. Παράλληλα, αύξηση παρουσιάζουν και οι μολύνσεις γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίες τον τελευταίο μήνα ανήλθαν σε 47.607.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Ιταλία: Πάνω από 179 χιλιάδες κρούσματα σε ένα 24ωρο – Πέθανε 28χρονη ανεμβολίαστη έγκυος"

Νέο σοκ με 108+2 θανάτους από Covid-19 και 20.507 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.507, εκ των οποίων 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.762.870, εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 433 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.643 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 420.401 τεστ, τα 29.931 μοριακά και τα 390.470 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα είναι 4,88% έναντι 5,84% χθες αλλά με 323 χιλιάδες ελέγχους.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.574 στην Αττική (7.139 χθες).
  • 1.900 στη Θεσσαλονίκη (1.704 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 996 από την Ανατολική Αττική (1.013 χθες).
  • 995 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (950 χθες).
  • 420 από τη Δυτική Αττική (429 χθες).
  • 957 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (917 χθες).
  • 2.091 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.937 χθες).
  • 849 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (748 χθες).
  • 1.134 από τον Πειραιά (1.054 χθες).
  • 132 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (91 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 286 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 6 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 197 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 102 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 139 στην ΠΕ Άρτας.
  • 703 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 221 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 22 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 161 στην ΠΕ Δράμας.
  • 337 στην ΠΕ Έβρου.
  • 378 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 13 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 70 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 223 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 165 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 816 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 14 στην ΠΕ Θάσου.
  • 63 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 86 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 258 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 212 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 42 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 107 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 129 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 198 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 65 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 100 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 233 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 288 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 57 στην ΠΕ Κω.
  • 86 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 468 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 172 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 155 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 37 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 28 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 257 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 224 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 9 στην ΠΕ Μήλου.
  • 77 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 62 στην ΠΕ Νάξου.
  • 223 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 20 στην ΠΕ Πάρου.
  • 197 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 240 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 65 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 352 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 168 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 365 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 70 στην ΠΕ Σάμου.
  • 144 στην ΠΕ Σερρών.
  • 28 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 32 στην ΠΕ Σύρου.
  • 21 στην ΠΕ Τήνου.
  • 183 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 167 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 47 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 31 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 228 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 597 στην ΠΕ Χανίων.
  • 92 στην ΠΕ Χίου.
  • 397 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (354 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 108, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν ακόμα δυο απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.476 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 679 (χθες 688). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (80,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.964 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 467 (ημερήσια μεταβολή -7,71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 512 ασθενείς

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σοκ με 108+2 θανάτους από Covid-19 και 20.507 κρούσματα"

Καιρός αύριο: Στα λευκά η χώρα – Κρύο και ισχυροί άνεμοι

Τα δόντια του δείχνει ο καιρός αύριο Σάββατο (22.01.2022), καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» φέρνει χιόνια, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Από τις βραδινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε επίσης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6 με 8, στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 και μόνο στη νότια νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά ( ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα ). Πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο ( ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα ).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στα λευκά η χώρα – Κρύο και ισχυροί άνεμοι"

Επίθεση χάκερς: Εκτός από τη Βουλή επιτέθηκαν και στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ασκληπιείο»

Επίθεση σε ψηφιακές υποδομές του κράτους φαίνεται πως επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν χάκες αυτή την εβδομάδα, αφού όπως έγινε γνωστό, εκτός από τη Βουλή, προσπάθησαν να υποκλέψουν στοιχεία και από τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο της Αττικής.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, χάκερς προσπάθησαν να «παρακάμψουν» τα συστήματα ασφαλείας νοσοκομείων της Αττικής, φτάνοντας όμως μόνο μέχρι το Σωτηρία και το Ασκληπιείο. Η επίθεση απετράπη και απομένει να φανεί από την έρευνα που γίνεται, εάν κατάφεραν να υποκλέψουν στοιχεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι χάκερς δεν κατάφεραν να φτάσουν σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες της Αττικής καθώς αυτές έχουν πιο σύγχρονα ψηφιακά συστήματα.

Την ίδια ώρα, χθες το μεσημέρι, συναγερμός σήμανε στη Βουλή των Ελλήνων καθώς χάκερς επιχείρησαν να υποκλέψουν στοιχεία από το web mail του κοινοβουλίου. Στόχος επίθεσης έγιναν συνολικά 60 λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτών.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP». ύμφωνα με πληροφορίες η αρμοδια υπηρεσία της Βουλής προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή «έκλεισε» ολα τα ηλεκτρονικά συστήματα ενω σε συνεργασία με την Διωξη Ηλεκτρονικουυ εγκλήματος ερευνούν το μέγεθος της έκθεσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι χάκερς επιχείρησαν να παραβιάσουν περίπου 60 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτων.

Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση χάκερς: Εκτός από τη Βουλή επιτέθηκαν και στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ασκληπιείο»"

Κέρκυρα και Παξοί μπορούν πλέον να υποδέχονται πτήσεις υδροπλάνων

Τέθηκαν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών, με σχετικές αποφάσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου. Έτσι, τα νησιά αυτά, έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων.

Οι εν λόγω άδειες πιστοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της Επιθεώρησης της Επιτροπής Υδατοδρομίων στον «Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ» (ΟΛΚΕ ΑΕ) και αφορούν στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Κέρκυρας, στην Κέρκυρα και στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Γαΐου Παξών, στους Παξούς.

Η πιστοποίηση των δύο υδατοδρομίων πραγματοποιήθηκε με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου, καθώς το 2014, επί θητείας και τότε του Μιχάλη Παπαδόπουλου, τα υδατοδρόμια αυτά είχαν αδειοδοτηθεί, αλλά οι συγκεκριμένες άδειες παρέμεναν ανενεργές για πολλά χρόνια.  

Άδειες ίδρυσης έχουν χορηγηθεί επίσης στα υδατοδρόμια Βόλου και Ρεθύμνου, όπου εκκρεμεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων, όπως πλωτή προβλήτα, σημεία πρόσδεσης και κτίριο εξυπηρέτησης επιβατών, προκειμένου να χορηγηθεί σε αυτά και άδεια λειτουργίας. Δρομολογείται και η συμμόρφωση της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης άλλων 25 αιτημάτων χορήγησης αδειών υδατοδρομίων, εκ των οποίων τα 20 αφορούν στη χορήγηση άδειας ίδρυσης και τα πέντε σε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (Σκύρος, Αλόννησος, Σκόπελος, Πάτμος και Τήνος).

Με αφορμή την πιστοποίηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Μετά από πολλά χρόνια, γίνονται σήμερα τα πρώτα σταθερά βήματα για τη δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων στην πατρίδα μας. Η Κέρκυρα και οι Παξοί έχουν πλέον τις υποδομές για να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων και ευελπιστώ ότι εφόσον εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα ένα νέο ιπτάμενο μέσο μεταφοράς που ταιριάζει στη γεωγραφία της και θα συνεισφέρει καταλυτικά στον τουρισμό, την οικονομία, αλλά και στην εθνική συνοχή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα και Παξοί μπορούν πλέον να υποδέχονται πτήσεις υδροπλάνων"

Ουκρανία: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία στέλνουν πυραυλικά συστήματα

Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Ο Μοραβιέτσκι ζητά σκληρή και ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

25179096

Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.

«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.

«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων.

«Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.

25179100

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας»

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει το Χάρκοβο, υποστηρίζει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι. «Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί. Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.

25171956__1_

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους. Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

25171954

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία στέλνουν πυραυλικά συστήματα"

Θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους λόγω παγετού, σύσταση για rapid test

Με βάση το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που προβλέπει έντονα καιρικά φαινόμενα τις προσεχείς ημέρες, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει αποστείλει έγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες αυτές.

Στους χώρους αυτούς, πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων προστασίας και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την είσοδο και παραμονή στον χώρο.

2. Διάθεση μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

3. Τοποθέτηση υγρού σαπουνιού και χαρτομάντηλων σε κάθε νιπτήρα και ποδοκίνητων κλειστών κάδων απορριμμάτων.

4. Τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

5. Τακτικός εξαερισμός του χώρου και απολύμανση επιφανειών.

6. Θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

7. Προφορική ενημέρωση και έγγραφη ανάρτηση σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας του χώρου.

Επίσης, συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο και κατά τη διάρκεια παραμονής των φιλοξενούμενων στους οριζόμενους χώρους.

Οι δήμοι καλούνται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για τη δημοσιοποίηση της δράσης (αναρτήσεις ανακοινώσεων σε Υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του δήμου και σε δημόσιους χώρους, έγγραφη ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών τους), ώστε να ενημερωθούν οι άστεγοι πολίτες που διαβιούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους.

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με την Κοινωνία των Πολιτών που πραγματοποιεί δράσεις στο πεδίο (street work), με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων, καθώς και τη στήριξη των αστέγων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους λόγω παγετού, σύσταση για rapid test"

Νεκρό με εγκαύματα μεταφέρθηκε βρέφος στο Παίδων – Συνελήφθησαν η μητέρα και η γιαγιά του

Νεκρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων ένα βρέφος ενός έτους και για τον θάνατό του έγιναν δύο συλλήψεις. 

Το άτυχο κοριτσάκι συνοδεία της γιαγιάς του διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων, ενώ λίγο μετά κατέφθασε στο νοσοκομείο και η μητέρα του.

Όπως διαπιστώθηκε το βρέφος έφερε σοβαρά εγκαύματα στα πόδια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πριν από τρεις ημέρες η μητέρα του και η γιαγιά του πήγαν να το κάνουν μπάνιο με το νερό να είναι καυτό. Αυτό προκάλεσε τα εγκαύματα στο κοριτσάκι και μετά από τρία 24ωρα κατέληξε. Η πιθανότερη εκδοχή για τον θάνατό του είναι η ανακοπή καρδιάς.

Η αστυνομία συνέλαβε τη μητέρα και τη γιαγιά του κοριτσιού που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρό με εγκαύματα μεταφέρθηκε βρέφος στο Παίδων – Συνελήφθησαν η μητέρα και η γιαγιά του"

Ηλικιωμένη έλαβε λογαριασμό νερού 18.130 ευρώ: «Μόνο που δεν λιποθύμησα» - Δείτε βίντεο

Με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθε αντιμέτωπη ηλικιωμένη που είδε το αστρονομικό ποσό των...  18.130 ευρώ να αναγράφεται στον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ για ένα σπίτι... 33 τετραγωνικών.

Τα ερωτηματικά, αν μη τι άλλο, πολλά, εάν σκεφτεί κανείς ότι στον τελευταίο λογαριασμό νερού της 82χρονης αναγραφόταν το ποσό οφειλής των 11 ευρώ.

Η απότομη κλιμάκωση στην τιμή έχει τη δική της ιστορία.  Η εταιρεία υδρεύσεως είχε αφήσει στη γυναίκα κατεπείγουσα ειδοποίηση όσο εκείνη έλειπε στο εξοχικό της.


 

 Σε καμία περίπτωση όμως δεν περίμενε τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.  Όταν γύρισε σπίτι της, στον Νέο Κόσμο, διαπίστωσε πως της είχαν κόψει το νερό. Άμεσα κάλεσε έναν υδραυλικό να ελέγξει τις σωληνώσεις και να αποκαταστήσει τη φθορά.

«Έφερα τον υδραυλικό, τον πλήρωσα και μου άλλαξε τις σωλήνες και είπα ότι τελείωσε αυτή η δουλειά. Είναι παλιά η πολυκατοικία και για αυτόν τον λόγο είχαν φθαρθεί οι σωλήνες, ήθελαν φτιάξιμο, αλλά δεν μπορεί να χάθηκε τόσο νερό που λένε», εξηγεί η ηλικιωμένη στο Mega. 

Μόλις είδε τον φουσκωμένο λογαριασμό στο όνομά της, πήγε να ζητήσει εξηγήσεις.

«Πήρα ταξί και πήγα στην ΕΥΔΑΠ, βρήκα κόσμο γύρω στα 300 άτομα, δεν με εξυπηρέτησαν. Μου είπαν να γυρίσω στο σπίτι μου και να πάρω τηλέφωνο. Γύρισα στο σπίτι μου, πήρα τηλέφωνο και μου είπαν θα κλείσουμε ραντεβού για μετά τον Φεβρουάριο», προσθέτει η 82χρονη.

«Μόνο που δε λιποθύμησα, μόνο που δεν πέθανα. Να με πεθάνουνε για το νερό; Πού ακούστηκε 18.130 ευρώ νερό;» λέει αγανακτισμένη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλικιωμένη έλαβε λογαριασμό νερού 18.130 ευρώ: «Μόνο που δεν λιποθύμησα» - Δείτε βίντεο"

Βουλή – Συναγερμός για επίθεση από χάκερ – Παραβίασαν περίπου 60 e-mail

Στόχος επίθεσης από χάκερ έγινε η Βουλή των Ελλήνων το απόγευμα της Παρασκευής, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP.

Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό».

Έκλεισαν όλα τα συστήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή «έκλεισε» όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ενώ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος ερευνούν το μέγεθος της έκθεσης.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι χάκερ κατάφεραν να παραβιάσουν περίπου 60 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτών.

Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή – Συναγερμός για επίθεση από χάκερ – Παραβίασαν περίπου 60 e-mail"

Η Αλβανία απορρίπτει το «τελεσίγραφο» του Ερντογάν

Η Αλβανία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα Τίρανα, όπου ζήτησε μέτρα κατά των Γκιουλενιστών. 

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια δήλωσης στα ΜΜΕ από την έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε ότι «δεν έχουμε χρέος» στον Ερντογάν και την ίδια την Τουρκία,γιατί μεταξύ φίλων και μεταξύ μιας αδελφικής φιλίας δεν υπάρχει χρέος».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Τίρανα στις 17 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν  ζήτησε απο το αλβανικό κράτος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να πολεμήσει τους Γκιουλενιστές. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ήταν «προϋπόθεση» φιλίας και εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Περιέγραψε επίσης το FETO ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αλβανίας». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κάνει αυτό το αίτημα. Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δέχθηκε τον Ράμα και το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, έκανε το ίδιο. 

Η Αλβανία έχει αρνηθεί επίσημα να παραδώσει μέλη του κινήματος Γκιουλέν στις τουρκικές αρχές. 

Euronews.Albania/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αλβανία απορρίπτει το «τελεσίγραφο» του Ερντογάν"

Ζαχαριάδης σε Βορίδη: Για όσες μέρες νοσεί το παιδί, δικαιολογημένη άδεια ειδικού σκοπού για τον γονέα

Είναι απλό και αυτονόητο, αν ένα παιδί νοσεί ο γονιός του δεν πρέπει να πάει στη δουλειά για να μην κολλήσει του συναδέλφους του (είναι στενή επαφή) και να βοηθήσει το παιδί που νοσεί.

Αυτό ανέφερε σε δήλωση του, ο ">Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σημείωσε:

Ο κ. Βορίδης νομοθέτησε «για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID -19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια. Μετά τη χρήση της ανωτέρω άδειας και εφόσον το τέκνο συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού του προηγούμενου εδαφίου, αλλά δύναται να χορηγηθεί άλλη διευκόλυνση…» ενδεικτικό του πόσο μακριά είναι η ηγεσία του ΥΠΕΣ από την καθημερινότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

  • Γιατί οι τρεις μέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη άδεια και οι δύο ως κανονική άδεια;

  • Από πότε η κανονική άδεια χρησιμοποιείται για την ασθένεια τέκνου με COVID-19;

  • Γιατί εξαιρούνται τα τέκνα που είναι μαθητές λυκείου;

Συνέλθετε κ. Βορίδη! Κάντε το αυτονόητο. Δεν μας ακούσατε με την τηλεργασία, δεν μας ακούσατε με τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα σχολεία, δεν μας ακούσατε πουθενά… Η χώρα πληρώνει καθημερινά το τίμημα της ανεπάρκειάς σας… Φτάνει πια!

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζαχαριάδης σε Βορίδη: Για όσες μέρες νοσεί το παιδί, δικαιολογημένη άδεια ειδικού σκοπού για τον γονέα "

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με μηχανή – Καλούσαν 20 λεπτά το 100 και… δεν απαντούσε

Μία οδηγός μηχανής τραυματίστηκε πριν από λίγη ώρα σε τροχαίο ατύχημα, που έγινε στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Κλεάνθους.

Το τροχαίο σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, όταν ένα μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν ένας νεαρός και μια κοπέλα συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η νεαρή να τραυματιστεί στο πόδι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο παρέλαβε τους τραυματίες και τους μεταφέρει στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γυναίκα οδηγός του αυτοκινήτου, το οποίο φέρει σημεία πρόσβασης στο πίσω του μέρος, προσπαθούσε εδώ και περίπου 20 λεπτά να καλέσει το 100 το οποίο ωστόσο δεν απαντούσε.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με μηχανή – Καλούσαν 20 λεπτά το 100 και… δεν απαντούσε"

Νέα καταγγελία για τον ιερέα στα Κάτω Πατήσια: Πίεζε 19χρονη «να πάνε κάπου μόνοι τους» και για αντάλλαγμα της προσέφερε χρήματα!

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση του 37χρονου ιερέα στα Κάτω Πατήσια, ο οποίος κατηγορείται ότι βίασε ένα 17χρονο κορίτσι μέσα στην εκκλησία που λειτουργούσε.

Μια άλλη κοπέλα, η οποία μένει στην περιοχή, καταγγέλλει στο protothema.gr πως τον Νοέμβριο του 2020 ο σύγεκριμενος ιερέας την είχε προσεγγίσει, ζητώντας της να πάνε κάπου μόνοι τους προκειμένου να περάσει λίγο χρόνο μαζί του.







Όπως λέει, ο 37χρονος την γνώρισε μέσω μιας φίλης της η οποία τότε παρακολουθούσε τα μαθήματα στο κατηχητικό, και την κάλεσε στον ιερό ναό να συζητήσουν. Αρχικά της πρότεινε μια δουλειά, καθώς η 19χρονη σήμερα κοπέλα ζωγραφίζει τοιχογραφίες, και στη συνέχεια της ζήτησε να περάσουν μερικές ώρες μόνοι τους, προσφέροντάς της, μάλιστα, χρήματα σαν αντάλλαγμα.

Η 19χρονη σήμερα Λούνα αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και του απάντησε αρνητικά, αυτός, ωστόσο, επέμεινε καλώντας την να πάνε το βράδυ οι δύο τους, μόνοι τους, σε ένα χώρο που έχει φτιάξει για τη νεολαία.

Η νεαρή κοπέλα, θέλοντας να αποφύγει τις πιέσεις του ιερέα, φαίνεται ότι είχε αποθηκεύσει τον αριθμό του στο κινητό τηλέφωνό της με το όνομα «Μην Το Σηκωσεις», γεγονός που δείχνει τις μεγάλες πιέσεις που της ασκούσε ο ιερέας με τα τηλεφωνήματά του και πόσο η νεαρή Λούνα προσπαθούσε να τον αποφύγει.  

sms_iereas

Η 19χρονη έφυγε, αλλά ο ιερέας επέμεινε στέλνοντάς της μηνύματα ώστε να γίνουν φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κοπέλα συνέχισε να μην απαντά και την επόμενη ημέρα συνάντησε τον ιερέα μαζί με την οικογένεια του σε μια πλατεία της περιοχής. Όπως καταγγέλλει ο 37χρονος την κοιτούσε επίμονα και ερωτικά παρόλο που δίπλα βρίσκονταν τα παιδιά του και η έγκυος τότε σύζυγός του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη κοπέλα είχε πάει στην αστυνομία να καταγγείλει όσα ισχυρίζεται στα βίντεο, ωστόσο οι αστυνομικοί της απάντησαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποια ενοχοποιητική πράξη από την πλευρά του ιερέα. 

«Δεν τα πιστεύουμε αυτά που λένε για τον ιερέα» λένε κάτοικοι στα Κάτω Πατήσια 

Στο μεταξύ, την έκπληξή τους για τις αποκαλύψεις εξέφρασαν άνθρωποι που ζουν κοντά στην εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Πολύ καλό παιδί ο ιερέας, πολύ καλός άνθρωπος, βοηθούσε τα παιδιά, ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Δεν τα πιστεύουμε αυτά που λένε. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Εξεπλάγην με αυτά που άκουσα». 



protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα καταγγελία για τον ιερέα στα Κάτω Πατήσια: Πίεζε 19χρονη «να πάνε κάπου μόνοι τους» και για αντάλλαγμα της προσέφερε χρήματα!"

Β. Κώτσης: H υποστελέχωση αιτία για τα ρεκόρ θανάτων από Covid-19

Στην τραγική υποστελέχωση του συστήματος υγείας στο σύνολό του οφείλονται τα θλιβερά ρεκόρ που καταγράφει διεθνώς η Ελλάδα σε αριθμό θανάτων από Covid-19, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντή της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης Βασίλη Κώτση. Η πανδημία βρήκε τα νοσοκομεία ανέτοιμα να ανταποκριθούν σε μια τόσο βαθιά υγειονομική κρίση, καθώς το προσωπικό τους δεν είχε ανανεωθεί επί μια δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Το ίδιο συνέβη στις ιατρικές σχολές και στις πανεπιστημιακές κλινικές.

Μιλώντας στο iatronet.gr, o κ. Κώτσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ίδιος, που εκλέχθηκε λέκτορας του ΑΠΘ το 2005, έφτασε στην ανώτατη βαθμίδα του καθηγητή χωρίς να δει έκτοτε κάποιον νεότερό του να μπαίνει στις πανεπιστημιακές παθολογικές κλινικές.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η αφόρητη πίεση που άσκησε η πανδημία οδήγησε σε περαιτέρω «αιμορραγία» προσωπικού και σε πολλές μετακινήσεις και παραιτήσεις γιατρών.

Ο ίδιος συνιστά υπομονή άλλων 15 ημερών για την αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα, που συνεχίζει να είναι πολύ έντονη, αλλά είναι επιφυλακτικός στο να προβλέψει το τέλος της πανδημίας.

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»

«Εκτός από το ΕΣΥ, που δεν έχει πάρει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επί μια δεκαετία, πρέπει να ακουστεί τι γίνεται και στα pανεπιστήμια», τονίζει, προσπαθώντας να απαντήσει στην ερώτηση για την αιτία των πολλών θανάτων στην Ελλάδα και εξηγεί: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εμείς στο Πανεπιστήμιο έχουμε να πάρουμε γιατρούς από το 2005-2006, όταν μπήκαμε οι τελευταίοι. Φανταστείτε ότι εμείς που μπήκαμε τότε, φτάσαμε να είμαστε πρωτοβάθμιοι καθηγητές και δεν έχουμε πάρει καινούργιους στις παθολογικές κλινικές».

Παράλληλα, το ήδη υποστελεχωμένο σύστημα αποδυναμώθηκε περαιτέρω εν μέσω της πανδημίας, με αποχωρήσεις και παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών. «Εγώ πέρυσι είχα τέσσερις επικουρικούς γιατρούς. Αυτοί πήραν θέσεις επιμελητών ΕΣΥ σε άλλα, μικρά νοσοκομεία, που προκήρυξαν τις θέσεις, και είμαι μείον τέσσερις γιατρούς. Άρα, ουσιαστικά αντί να βελτιωθεί το σύστημα όσον αφορά τη στελέχωση στα μεγάλα νοσοκομεία μειώθηκε, γιατί φυσικά πολλοί γιατροί θέλουν να πάνε σε μικρότερα. Δεν είναι ίδια η πίεση που δέχεται ένας γιατρός στο μεγάλο νοσοκομείο με αυτή που δέχεται σε ένα μικρότερο».

Για τον ίδιο λόγο, ήταν πολλές και οι παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ, μην αντέχοντας την πίεση, σε ένα φαινόμενο που δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο. «Ένας παθολόγος, ο οποίος τελειώνει την ειδικότητα αυτή τη στιγμή σε μένα, προτιμά να ανοίξει ένα ιδιωτικό ιατρείο, να γράφει συνταγές για τον ΕΟΠΠΥ και να παίρνει 2.000 ευρώ. Εδώ στο νοσοκομείο, για να πάρει αυτά τα λεφτά, πρέπει να κάνει 5 με 8 εφημερίες, που σημαίνει χειρότερη ποιότητα ζωής και πολύ δυσκολότερες εργασιακές συνθήκες», είπε για να προσθέσει: «Άρα πρέπει η πολιτεία να δει διάφορα πράγματα. Δεν είναι το σύστημα υγείας μόνο κρεβάτια και αριθμοί, είναι και το ανθρώπινο δυναμικό που το απαρτίζει. Πρέπει να δώσει κίνητρα. Δεν μπορεί να περιμένεις να έχεις γιατρούς στα μικρά νοσοκομεία της επαρχίας, όταν παίρνουν τις χαμηλότερες απολαβές σε όλη την Ευρώπη».

Δεν βλέπουμε ακόμη αποκλιμάκωση

Η κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» παραμένει πιεστική, με 55-60 εισαγωγές σε κάθε εφημερία, με γεμάτες τις κλινικές Covid-19 και τις ΜΕΘ, και με επιπλέον 8 ως 10 ασθενείς διασωληνωμένους σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

«Δεν φαίνεται αποκλιμάκωση, παρά μόνο μια σταθεροποίηση, εκεί που ήμασταν και πριν από 15 ημέρες. Ευτυχώς δεν πάμε χειρότερα. Φαίνεται πως η νοσηρότητα είναι αρκετά μικρότερη με την Όμικρον, για να είμαστε στα ίδια. Αν όλα αυτά τα κρούσματα ήταν Δέλτα, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη πίεση», παρατηρεί ο κ. Κώτσης.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως δεν έχει γνώση για το ποσοστό των ασθενών του που νοσηλεύονται με τη Δέλτα ή με την Όμικρον παραλλαγή. Δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς και από την κλινική εικόνα, καθώς για να φτάσει κάποιος να κάνει εισαγωγή, ανεξαρτήτως στελέχους, πρέπει να έχει υποξυγοναιμία και εικόνα πνευμονίας. «Ίσως υπάρχει μια μικρή διαφορά στον αριθμό των ανθρώπων που διασωληνώναμε πριν ένα μήνα σε σχέση με αυτόν που διασωληνώνουμε τώρα. Φαίνεται να υπάρχει μια μικρή ύφεση προς αυτή τη μεριά, αλλά είμαι 100% σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να πιεζόμαστε τις επόμενες 15 μέρες. Θα έχουμε άλλες 15 μέρες δύσκολες. Μετά προβλέπω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά το τρέχον πανδημικό κύμα», ανέφερε.

Δεν ξέρει κανείς για το τέλος της πανδημίας

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το αν η παραλλαγή Όμικρον θα είναι το «όχημα» που θα οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής είναι επιφυλακτικός. «Όλα είναι σχετικά. Το ίδιο λέγαμε και πέρυσι, το ίδιο λέγαμε και πρόπερσι. Όλα εξαρτώνται από την ύπαρξη νέων μεταλλάξεων ή όχι», τονίζει και συμπληρώνει: «Όταν έχεις ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ανεμβολίαστο, όταν έχεις διάφορες χώρες της Αφρικής με ανεμβολίαστο το 90% ή 95% του πληθυσμού, κάποια στιγμή μπορεί να προκύψει ένα νέο στέλεχος, το οποίο να μας έρθει και να μας κάνει πάλι πρόβλημα. Και το στέλεχος αυτό δεν θα είναι απαραίτητα λιγότερο λοιμογόνο. Μπορεί να είναι και χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει».

«Βόμβα» οι 300.000 ανεμβολίαστοι 60+

Ο Β. Κώτσης δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι 300.000 άνθρωποι με ηλικία άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρά τη χρηματική ποινή που θα αρχίσει να τους επιβάλλεται για αυτή την επιλογή τους.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κυρίως νοσούν βαριά και νοσηλεύονται κατά 95%», επισημαίνει και μιλά για την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας: «Κάποιοι εμπλέκουν πνευματικούς, επιδεικνύουν τυφλή εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που δεν έχουν την επιστημονική γνώση. Είναι μια κατάσταση η οποία δείχνει γενικότερα την παιδεία του λαού μας, κι αυτό δεν μας τιμά. Πιστεύουμε πράγματα χωρίς να μπορούμε να τα στηρίξουμε επιστημονικά».

Ο καθηγητής θεωρεί πως δεν έχει επικοινωνηθεί επαρκώς το ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν κυρίως από τις επιπλοκές της Covid και όχι των εμβολίων: «Πεθαίνουν είτε από θρομβώσεις, είτε από πνευμονική εμβολή, είτε από παρενέργειες που έχουν σχέση με το καρδιαγγειακό τους σύστημα και κάνουν ανακοπή. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος», υπογραμμίζει.

Τέλος, χαρακτηρίζει ως σωστή την απόφαση για παράταση των μέτρων και ζήτησε υπομονή 15 ημερών για περισσότερη ελευθερία. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι αυτή τη στιγμή με 20.000 κρούσματα και 100 νεκρούς τη μέρα, θα αφήναμε όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες. Θα πηγαίναμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κώτσης: H υποστελέχωση αιτία για τα ρεκόρ θανάτων από Covid-19"

Θεσσαλονίκη: Φαρμακοποιός συνελήφθη σε ξαφνικό έλεγχο για ύποπτα συνταγογραφημένα φάρμακα

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εντοπίστηκε φαρμακείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου κατείχε, παράτυπα, φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία είχαν ήδη συνταγογραφηθεί. Ο φαρμακοποιός συνελήφθη.

Πιο αναλυτικά σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, στο φαρμακείο που βρίσκεται σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.659 συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων, που δεν έφεραν το προαναφερόμενο μέρος της ταινίας γνησιότητας του Ε.Ο.Φ., μεταξύ των οποίων και 200 συσκευασίες ναρκωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, που περιείχαν συνολικά 4.796 δισκία, λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο φαρμακοποιός.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα παρόλο που είχαν συνταγογραφηθεί σε προγενέστερο χρόνο, οι συνταγές δηλώθηκαν ψευδώς ότι εκτελέσθηκαν από το εν λόγω φαρμακείο, ενώ τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν παραδόθηκαν στους δικαιούχους.

Τα ναρκωτικά φαρμακευτικά σκευάσματα θα αποσταλούν για εξέταση στην αρμοδία Χημική Υπηρεσία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον προσδιορισμό της ζημίας καθώς και τυχόν άλλων αδικημάτων σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Φαρμακοποιός συνελήφθη σε ξαφνικό έλεγχο για ύποπτα συνταγογραφημένα φάρμακα"

Κορωνοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα - Τι γνωρίζουμε για την «stealth Omicron»

Εντοπίστηκαν δύο ύποπτα κρούσματα ως φέροντα την υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Omicron στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για το θέμα αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα δείγματα των ταξιδιωτών έχουν σταλεί προς γονιδιωματική ανάλυση, στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται όντως για κρούσματα του στελέχους της υποπαραλλαγής BA.2.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την υποπαραλλαγή omicron BA.2

Η υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Omicron», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth, εγείροντας φόβους ότι πρόκειται για μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Omicron που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα επιδημικά κύματα της COVID-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Omicron (B.1.1.529), έχει τρία κύρια «υποστρώματα», τα BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν εργαστηριακά ήταν BA.1. Αλλά τώρα, η άνοδος του BA.2 στη Δανία και αλλού (όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ινδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα) υποδηλώνει ότι το BA.2 μπορεί να ξεπεράσει το BA.1.

Χθες Πέμπτη, η Δανία ανέφερε ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας και γρήγορα εκτοπίζει το BA.1. Η Δανία ανέφερε ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, το BA.2 από το 20% των μολύνσεων COVID-19 στη Δανία έφτασε να αφορά στο 45%. Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα COVID στη Δανία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα, δέκα φορές περισσότερα κρούσματα από τις κορυφές στα προηγούμενα κύματα.

«Βάσει των προκαταρκτικών αναλύσεων δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες το BA.2 σε σύγκριση με το BA.1», ανέφερε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας συμπληρώνοντας ότι «αναμένεται ότι τα εμβόλια έχουν επίσης επίδραση κατά της σοβαρής νόσου που προκαλεί το από BA.2».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινές 32 μεταλλάξεις.

«Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν τα BA.1 και BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Statens Serum.

Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το BA.2 στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί από την αρχική παραλλαγή της Omicron. Το αρχικό στέλεχος BA.1, έχει μια μετάλλαξη -τη διαγραφή στο γονίδιο «S»- που εμφανίζεται στις τεστ PCR, καθιστώντας εύκολο να ειπωθεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί με την Omicron. Το BA.2 δεν έχει την ίδια μετάλλαξη, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι "stealth Omicron".

Ωστόσο σύμφωνα με νεότερα δεδομένα το ΒΑ.2 δεν παραμένει και τόσο κρυφό όσο φαινόταν αρχικά. Οι ειδικοί λένε ότι εμφανίζεται στα τεστ PCR, όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο όπως το BA.1.

«Το BA.2 είναι ανιχνεύσιμο με PCR... Ανάλογα με το τεστ PCR που χρησιμοποιείται, μπορεί να μη μοιάζει με το BA.1. Αλλά θα εξακολουθεί να δίνει ένα θετικό αποτέλεσμα», έγραψε στο Twitter ο Κορνίλιους Ροεμερ, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας.

Ωστόσο, η παραλλαγή εγείρει ανησυχίες επειδή υπάρχουν πρώιμα «σημάδια» ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Omicron.

«Η εξέλιξη σε πολλές χώρες αποδεικνύει ότι το BA.2 μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό πιο μεταδοτικό από το BA.1», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο Τομ Πικοκ, ιολόγος από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το BA.2 είναι τόσο διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Omicron που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να το χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας - που προορίζεται για παραλλαγές που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων - και να του δώσει το δικό του όνομα.

«Νομίζω ότι το πιο υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συσχετίσουμε το BA.2 ως μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή, που ξεπερνά το BA.1», έγραψε στο Twitter ο Σάι Φλέισον, ερευνητής στο Κεντρικό Εργαστήριο Ιολογίας της Ισραηλινής κυβέρνησης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα - Τι γνωρίζουμε για την «stealth Omicron»"

Συνελήφθησαν γονείς που δεν έστελναν το παιδί τους στο σχολείο λόγω υποχρεωτικότητας της μάσκας

Οι γονείς ενός 10χρονου αγοριού συνελήφθησαν χθες στη Ρόδο, ως κατηγορούμενοι για την παράβαση του νόμου περί υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο καθώς δεν έστελναν το παιδί τους στο σχολείο επειδή έπρεπε να φοράει μάσκα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου μετέβησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, οι γονείς ενός 10χρονου αγοριού, ηλικίας 43 ετών ο πατέρας και 44 η μητέρα, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση μετά από τη γνωστοποίηση ότι το παιδί δεν φοιτά στο σχολείο από την αρχή της σχολικης χρονιάς.

Οι γονείς στο πλαίσιο της εξέτασής τους, ανέφεραν ότι λόγω της συνθήκης του κορωνοϊού και επειδή το παιδί αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού εξαιτίας της χρήσης μάσκας, δεν το έστειλαν τη φετινή χρονιά στο σχολείο ωστόσο υποστήριξαν ότι σκοπεύουν να το στείλουν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος τους, συνελήφθησαν και απολογήθηκαν.


dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν γονείς που δεν έστελναν το παιδί τους στο σχολείο λόγω υποχρεωτικότητας της μάσκας"

ΕΟΦ: Επικίνδυνο «θαυματουργό ορυκτό διάλυμα» μέσω ίντερνετ

Ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) με επίσημη ανακοίνωσή του, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν ένα προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί αυτοδιαφημιζόμενο ως “Miracle Mineral Solution” / “Θαυματουργό ορυκτό διάλυμα”.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αποφασίστηκε διότι «το συγκεκριμένο μη αδειοδοτημένο προϊόν δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, η κατανάλωσή του ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία».

Τo συγκεκριμένο προϊόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, δεν είναι εγκεκριμένο και διακινείται μέσω διαδικτύου, όπου και παρουσιάζεται ως πανάκεια για πλήθος σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος «MMS», αυτοαποκαλούμενο ως «Miracle Mineral Solution» / «Θαυματουργό ορυκτό διάλυμα».

Τo εν λόγω προϊόν δεν είναι εγκεκριμένο και διακινείται μέσω διαδικτύου (ιστοσελίδα www.mms.com.gr), όπου και παρουσιάζεται ως πανάκεια για πλήθος σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Υπογραμμίζεται ότι προϊόντα τα οποία προωθούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων χαρακτηρίζονται ως φάρμακα και δεν μπορούν να διατίθενται στην αγορά χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μη αδειοδοτημένο προϊόν δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, η κατανάλωσή του ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Κατόπιν διερεύνησης, βρέθηκε ότι δικαιούχος της εν λόγω ιστοσελίδας είναι εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία. Η παραγγελία του προϊόντος γίνεται μέσω προσυμπληρωμένης φόρμας παραγγελίας.

Οι Αρμόδιες Αρχές πολλών χωρών ανά τον κόσμο έχουν προβεί σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς το κοινό σχετικά με το συγκεκριμένο προϊόν ή άλλα παρόμοιά του.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Επικίνδυνο «θαυματουργό ορυκτό διάλυμα» μέσω ίντερνετ"

Αυστραλία: Η χώρα χωρισμένη στα δύο -Κλειστά τα σύνορά στη δυτική πλευρά της χώρας

Η Αυστραλία θα παραμείνει ένα χωρισμένο κράτος, με την τεράστια πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας να ακυρώνει τα σχέδια για το άνοιγμα των εσωτερικών της συνόρων στις 5 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη υγειονομικούς κινδύνους από την άνοδο του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στις ανατολικές πολιτείες.

Η χώρα ανακοίνωσε σήμερα 86 θανάτους λόγω του κορωνοϊού, με βάση τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές στις πολιτείες και τα εδάφη της --η ημέρα με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από την αρχή της πανδημίας.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε τον θάνατο 46 ασθενών με COVID-19, επίσης η χειρότερή της ημέρα, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους, ενώ στην πολιτεία της Βικτόριας καταγράφηκαν 20 θάνατοι. Ωστόσο η μείωση στις νοσηλείες και στις δύο πολιτείες πράγματι προσέφερε ελπίδα ότι η τελευταία έξαρση ίσως έχει κορυφωθεί.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Όλες οι πολιτείες και τα εδάφη, εκτός της Δυτικής Αυστραλίας, έχουν ανοίξει και πάλι τα μεταξύ τους σύνορα βάσει της στρατηγικής που προβλέπει ότι ο πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την COVID-19, παρά το άλμα ρεκόρ στα κρούσματα. Η Δυτική Αυστραλία αναμενόταν να ακολουθήσει τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση αργά χθες, λέγοντας ότι θα ήταν «ριψοκίνδυνο και ανεύθυνο» να ανοίξουν, δεδομένης της γρήγορης εξάπλωσης της Όμικρον.

Αντ’ αυτού, το εκ νέου άνοιγμα θα καθυστερήσει επ’ αόριστον ή τουλάχιστον έως το ποσοστό των τριπλά εμβολιασμένων να φθάσει το 80%. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 26%.

«Εάν προχωρούσαμε με το αρχικό σχέδιο, σκόπιμα θα στέλναμε χιλιάδες επί χιλιάδων κρούσματα COVID στη Δυτική Αυστραλία και αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι αυτό που θα κάνω», δήλωσε ο ΜακΓκόουαν σε δημοσιογράφους.

Η προσπάθεια να μείνουν χαμηλά τα κρούσματα

Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα η Qantas Airways να μειώσει την πληρότητα θέσεων στα αεροσκάφη της στην Αυστραλία κατά 10 ακόμα ποσοστιαίες μονάδες, στο 60% των προ της πανδημίας επιπέδων για το τρίμηνο Μαρτίου. Ο ΜακΓκόουαν είπε ότι το αρχικό σχέδιο για άνοιγμα των διαπολιτειακών συνόρων βασίστηκε στη λιγότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και όχι στην Όμικρον.

Η πολιτεία, που έχει το μέγεθος της δυτικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,7 εκατ. κατοίκων, ήταν αποκομμένη για μήνες από την υπόλοιπη χώρα και τον έξω κόσμο, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι είναι απομονωμένη προκειμένου να κρατήσει τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα.

Στην πολιτεία υπάρχουν μόνο 83 ενεργά κρούσματα, συγκριτικά με 550.000 για το σύνολο της χώρας και μόλις λίγα από αυτά είναι της Όμικρον.

Η απόφαση πιθανόν να εξοργίσει τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ο οποίος εδώ και καιρό ενθαρρύνει τις πολιτείες να ανοίξουν τα σύνορά τους και να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Τώρα οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι τριπλά εμβολιασμένοι

«Γνωρίζω ότι πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Αυστραλίας σήμερα το πρωί θα είναι πολύ απογοητευμένοι και θα ρωτούν ‘εάν όχι τώρα, πότε;’», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Τζος Φραϊντενμπεργκ στο Sky News.

Κάποιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Δυτική Αυστραλία θα αλλάξουν στις 5 Φεβρουαρίου, όπως το πόσοι άνθρωποι θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε αυτή για προσωπικούς λόγους, αν και πάλι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να επιτρέπεται η είσοδος διπλά εμβολιασμένων ταξιδιωτών από άλλες πολιτείες και από το εξωτερικό, χωρίς καραντίνα. Τώρα οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι τριπλά εμβολιασμένοι.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στην υπόλοιπη χώρα τις τελευταίες εβδομάδας, υπερφορτώνοντας τα νοσοκομεία και προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση τις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της ασθένειας ή της απουσίας εργαζομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυστραλία: Η χώρα χωρισμένη στα δύο -Κλειστά τα σύνορά στη δυτική πλευρά της χώρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news