facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Πρέβεζα: Εμπρησμό πίσω από την πυρκαγιά στη γέφυρα Καλογήρου ερευνούν οι αρχές – Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Εμπρησμό «βλέπουν» οι αρχές πίσω από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στον νομό Πρέβεζας, στη γέφυρα Καλογήρου, κοντά σε χοιροτροφικές μονάδες και η οποία αυτή την ώρα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι είδαν ύποπτη κίνηση μαύρου οχήματος με δύο επιβαίνοντες που φέρονται να πέταξαν εύφλεκτο υλικό σε δυο διαφορετικά σημεία, με στόχο η φωτιά να επεκταθεί γρήγορα προς το δάσος.

Δήλωσαν στους πυροσβέστες ότι είδαν ένα μαύρο αυτοκίνητο σε δύο διαδοχικά τμήματα, δεξιά και αριστερά του δρόμου και σε απόσταση κοντά στα 100 μέτρα. Πέταξαν εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα αναμένεται στην περιοχή, προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες, ενώ ήδη εξετάζεται υλικό από κάμερες κοντινών επιχειρήσεων.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις καθώς φυσούσε δυνατός άνεμος. Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις από την Πρέβεζα, την Άρτα και τα Ιωάννινα και σηκώθηκαν 5 αεροσκάφη, 3 Air Tractor, 2 Pzl, καθώς και 4 ελικόπτερα που μέσα σε λίγη ώρα είχαν φτάσει στο σημείο και επιχειρούσαν, συμβάλλοντας καθοριστικά στις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων.

Η πυρκαγιά έκαψε μια αποθήκη και απείλησε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο καθώς και χοιροτροφικές μονάδες στην περιοχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέβεζα: Εμπρησμό πίσω από την πυρκαγιά στη γέφυρα Καλογήρου ερευνούν οι αρχές – Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες"

Έγιναν 14 συλλήψεις στον δήμο Αθηναίων - Εκβίαζαν καταστηματάρχες για να σβήνουν παραβάσεις

Σε 14 συλλήψεις έχει προχωρήσει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για υπόθεση χρηματισμού κι εκβιασμού ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αθήνα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε ιδιώτες και εννέα υπάλληλοι, τη στιγμή που έχουν συλληφθεί άτομα του δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα που συνελήφθησαν φέρονται να έρχονταν σε επαφή με ιδιοκτήτες καφέ κι εστιατορίων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Οι συλληφθέντες ζητούσαν ανταλλάγματα από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων για να έχουν οι τελευταίοι ευνοϊκή μεταχείριση όπως αποφυγή ελέγχων και σβήσιμο παραβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί μεγάλα χρηματικά ποσά στην κατοχή των συλληφθέντων για εκβιασμό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγιναν 14 συλλήψεις στον δήμο Αθηναίων - Εκβίαζαν καταστηματάρχες για να σβήνουν παραβάσεις"

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Κυλλήνη – «Μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί», λέει ο Λέκκας

Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ηλεία, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νότια της Κυλλήνης και 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 14,1 χιλιόμετρα και προκάλεσε αναστάτωση στους Δήμους Ανδραβιδας -Κυλλήνης, Πηνειού, Ήλιδας και Πύργου καθώς και στη γειτονική Ζάκυνθο.

Οι κάτοικοι ωστόσο αντέδρασαν ψύχραιμα παρά την ένταση του από το σχετικά μικρό εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΕΡΤNews, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Κυλλήνη – «Μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί», λέει ο Λέκκας"

34 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/05-07-2024 έως Ω/18:00/06-07-2024 εκδηλώθηκαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 28 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη έξι (6).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.


Διαβάστε Περισσότερα » "34 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή 7 Ιουλίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

«Καμπανάκι» κινδύνου υπάρχει για τις εξής περιοχές:

  • Κύθηρα
  • Βοιωτία
  • Κορινθία
  • Αργολίδα
  • Μεσσηνία
  • Φθιώτιδα
  • Αχαΐα
  • Ηλεία
  • Λακωνία
  • Εύβοια
  • Σκύρος
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Δωδεκάνησα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 07/07/2024

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή"

Λέσβος: Σύλληψη 28χρονου κτηνοτρόφου για τη φωτιά στο Μανταμάδο

Η Λέσβος βρέθηκε σε κατάσταση συναγερμού για τη φωτιά στο Μανταμάδο. Ο 28χρονος κτηνοτρόφος που συνελήφθη, κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Στη σύλληψη ενός 28χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές ως υπαιτίου πρόκλησης της πυρκαγιάς στο Μανταμάδο Λέσβου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ο 28χρονος φέρεται να έκανε κτηνοτροφικές εργασίες.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μανταμάδος στο νησί της Λέσβου. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

Μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο, έδωσαν από αέρος 9 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Την ίδια ώρα, 52 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές και υδροφόρα ΟΤΑ, έδιναν την επίγεια μάχη, για να σταματήσουν τη φωτιά. Και τα κατάφεραν.

Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός -βόρειος, βορειοανατολικός- με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης. ωστόσο στις 16.00 το απόγευμα οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Σύλληψη 28χρονου κτηνοτρόφου για τη φωτιά στο Μανταμάδο"

Ψυχικό: Συνελήφθη ο 44χρονος για την δολοφονία του τοπογράφου

Συνελήφθη ο 44χρονος που είχε προσαχθεί νωρίτερα στη Ζωγράφου από τις Αρχές, για την δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό.

Στοιχείο – κλειδί που οδήγησε τους αστυνομικούς στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ήταν όπως φαίνεται το πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό που συγκέντρωσαν πριν και μετά τη δολοφονία του 54χρονου.

Από την ανάλυση του οπτικού υλικού οι αστυνομικοί διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο εκτελεστής, μετά την δολοφονία φτάνει με το μαύρο σκούτερ στην περιοχή του Ζωγράφου, το σταθμεύει σε πάρκινγκ πολυκατοικίας και επιβιβάζεται στη δική του- μεγαλύτερου κυβισμού –  μοτοσικλέτα.

Τόσο η μοτοσικλέτα του 44χρονου όσο και το σκούτερ που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία βρέθηκαν και μεταφέρθηκαν για εξερεύνηση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.
  
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την ανακάλυψη του κινήτρου του δολοφόνου οι αστυνομικοί πήγαν στη Μύκονο- όπου κυρίως δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά το θύμα και έλαβαν καταθέσεις από άτομα που τον γνώριζαν ή συνεργάζονταν με τον τοπογράφο.

Παλιός γνώριμος των αρχών ο 44χρονος

Ο ύπoπτος που συνελήφθη δεν ήταν άγνωστος στους αστυνομικούς. Φέρεται να είχε φυσική παρουσία στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009 και να είχε σχέσεις με γνωστό Έλληνα βαρυποινίτη – μέλος της GREEK MAFIA– που συμφωνα με τις αρχές ήταν ανάμεσα στους ηθικούς αυτουργούς της  υπόθεσης.  Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη αλλά τελικά η ποινή του μειώθηκε στα 15 χρόνια.

Ο 44χρονος έχει κατηγορηθεί για ληστείες σε επαρχιακές πόλεις, για ξυλοδαρμούς και εκβιάσεις καταστηματαρχών.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, έγινε και έρευνα στο σπίτι του 44χρονου, αλλά και της συντρόφους του, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα ρούχα, τα υποδήματα και το κράνος που φορούσε την ημέρα του εγκλήματος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψυχικό: Συνελήφθη ο 44χρονος για την δολοφονία του τοπογράφου"

Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας με 38αρια και στα 7 μποφόρ οι άνεμοι

«Καθαρίζει» ο καιρός και ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία από αύριο Κυριακή (07.07.2024), με τον υδράργυρο να φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν υποχωρούν οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι θα πνέουν έως και 7 μποφόρ.

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και κατά τόπους στα δυτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα τους 31 με 34 και κατά τόπους στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 και στα ηπειρωτικά έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας με 38αρια και στα 7 μποφόρ οι άνεμοι"

H ΑΑΔΕ εντόπισε μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής με εμπόριο κινητών τηλεφώνων, επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των €130 εκατ.

Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής μέσω εμπορίου κινητών τηλεφώνων εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ο ειδικός λογάριθμος της ΑΑΔΕ χτύπησε κόκκινο, και τους οδήγησε σε δύο επιχειρήσεις, οι οποίες πωλούσαν κινητά και έβαζαν στην τσέπη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να τα δηλώνουν.

Ύστερα από τον συναγερμό του λογαρίθμου, οι ελεγκτές προχώρησαν σε τριπλή διασταύρωση των στοιχείων από το market place, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις έκαναν τις πωλήσεις, το myDATA και το VIES, δηλαδή το σύστημα ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Τι βρήκαν: Ότι το 2017 και 2018 οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δήλωναν εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Δηλαδή, διέθεταν τα προϊόντα τους εντός Ελλάδος, χωρίς την έκδοση φορολογικού παραστατικού, ενώ ταυτόχρονα, εκδίδοντας εικονικά παραστατικά, δήλωναν για τα ίδια προϊόντα ενδοκοινοτική παράδοση σε αποθήκες, που διατηρούσαν εκτός ελλαδικού χώρου, αποφεύγοντας έτσι την απόδοση του ΦΠΑ.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, στις εν λόγω οντότητες καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ποσού 54,2 εκατομμυρίων ευρώ και 76 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχη πρακτική εφάρμοζε και τρίτη επιχείρηση, όμως σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Σε αυτήν, καταλογίστηκε πρόστιμο 320.000 ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται τόσο στις υπόλοιπες χρήσεις των τριών επιχειρήσεων, όσο και σε άλλες εταιρείες, που πωλούν κινητά μέσω market places και άλλων πλατφορμών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " H ΑΑΔΕ εντόπισε μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής με εμπόριο κινητών τηλεφώνων, επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των €130 εκατ."

Π. Μαρινάκης: «Fake news» τα περί εξαήμερης εργασίας – Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι ισχύει

10 απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας δίνει με ανάρτησή του στο facebook ο Παύλος Μαρινάκης.

«H Ελλάδα εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία! Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πάει προς τετραήμερη εργασία, η Ελλάδα οπισθοδρομεί!.

Επειδή τα fake news δίνουν και παίρνουν ας εξηγήσουμε με απλά λόγια την αλήθεια γιατί η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν αλλάζει τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά διασφαλίζει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι συμβαίνει λοιπόν;» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης διατυπώνει και απαντά στα εξής ερωτήματα:

«1. Καταργήθηκε από 1/7 η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα;

Απάντηση: Όχι βέβαια. ‘Αλλωστε, οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που γνωρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το ωράριο και τις ημέρες απασχόλησής τους.

  1. Τότε τι ακριβώς είναι και ποιους αφορά η δυνατότητα έκτακτης ημέρας εργασίας;

Απάντηση: Πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Δηλαδή, αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις κυρίως βιομηχανίες με αδιάκοπη λειτουργία. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοσθεί για επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας και αφού πρώτα υποβληθεί σχετική δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

  1. Δηλαδή δεν αλλάζουν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες;

Απάντηση: Όχι, καμία απολύτως αλλαγή. Οι εργαζόμενοι, παλαιότεροι ή νέοι, σε εμπορικά, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ, γραφεία, κλπ δεν επηρεάζονται στο παραμικρό.

  1. Άρα δεν καταργείται το πενθήμερο σύστημα εργασίας;

Απάντηση: Όχι. Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την κατάργηση του πενθήμερου συστήματος εργασίας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη συνθήκη για συγκεκριμένη και περιορισμένη κατηγορία επιχειρήσεων που έρχεται να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό.

  1. Ξέρετε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που δίνουν τη δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους με ειδικά χαρακτηριστικά όπως πχ. η εστίαση, ο τουρισμός, κλπ να διευθετούν το κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας των 40 ωρών για 5 ημέρες με μία επιπλέον 6η ημέρα;

Απάντηση: Ισχύει. Συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων, έχουν συμφωνήσει με τους εργοδότες, μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ότι μπορούν να δουλεύουν και 6η ημέρα, με ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση της εστίασης και του τουρισμού.

  1. Μήπως η νέα ρύθμιση επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα σε όλη την αγορά εργασίας;

Απάντηση: Όχι! Η νέα ρύθμιση δεν αφορά σε καμία περίπτωση το σύνολο της αγοράς εργασίας. Το μόνο που κάνει είναι να παρέχει τη δυνατότητα, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για μία κατ’ εξαίρεση ημέρα έκτακτης εργασίας. Επαναλαμβάνουμε, αφορά μόνο:

● Επιχειρήσεις που λειτουργούν 24/7, όπως για παράδειγμα εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες.

● Επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες επί 24 ώρες με κυλιόμενες βάρδιες. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις της δεύτερης κατηγορίας, πριν κάνουν χρήση της έκτακτης ημέρας εργασίας, πρέπει υποχρεωτικά να προδηλώνουν τον έξτρα φόρτο εργασίας τους στην ΕΡΓΑΝΗ. Όποιος εργοδότης επιλέξει να κάνει χρήση της έκτακτης μέρας, υποχρεωτικά καταβάλλει υψηλότερο ημερομίσθιο, προσαυξημένο κατά 40% στον εργαζόμενο αν πρόκειται για ημέρα Σάββατο και 115% αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία. Η διασταύρωση των στοιχείων μέσα στην ΕΡΓΑΝΗ και οι έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Εργασίας γίνονται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάχρησης ή παράνομης χρήσης της ρύθμισης.

  1. Ναι, αλλά και πάλι βλέπουμε να επεκτείνεται έστω μια περιορισμένη μορφή «εξαήμερης» εργασίας και σε άλλους κλάδους…

Απάντηση: Δεν ισχύει αυτό. Η νέα ρύθμιση δεν είναι εξαήμερη εργασία, είναι μία έκτακτη ημέρα εργασίας, που εφαρμόζεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ακόμα και έτσι μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που λειτουργούν με κυλιόμενες βάρδιες που παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας, να μη χρειαστεί να κάνουν ποτέ χρήση της. Το μόνο που κάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι να θεραπεύει την εκτενή αδήλωτη εργασία που έθιγε τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων.

  1. Σε άλλες χώρες όμως αρχίζει να εφαρμόζεται η τετραήμερη εργασία, ενώ στην Ελλάδα πάμε προς τα πίσω…

Απάντηση: Το αντίθετο συμβαίνει. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας με το νόμο «Δουλειές Ξανά» ακριβώς διότι θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια αλλά και ευελιξία στον εργαζόμενο.

  1. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους;

Απάντηση: Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που καθιέρωσε αυτή η κυβέρνηση -ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ- που πλέον από φέτος εφαρμόζεται σε όλη την οικονομία, προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις απλήρωτες υπερωρίες. Τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν σημαντική αύξηση δηλωμένων υπερωριών και επομένως υψηλότερων εισοδημάτων για τους εργαζόμενους που ήδη χρησιμοποιούν ψηφιακή κάρτα.

  1. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τι γίνεται; Αυξάνονται ή μειώνονται;

Απάντηση: Η κυβέρνηση πιστεύει στην αξία και τη χρησιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διότι προστατεύουν και ρυθμίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν αυξηθεί και σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 429 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Μαρινάκης: «Fake news» τα περί εξαήμερης εργασίας – Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι ισχύει"

Νέα έφοδος στις φυλακές Ιωαννίνων - Βρήκαν μαχαίρια, γκλοπ και κουτάκια μπίρας

Αυτοσχέδια όπλα, μέσα επικοινωνίας, ακόμη και… μπίρες σε αλουμινένια κουτάκια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αιχμηρά αντικείμενα, έφερε στο φως ο νέος διπλός έλεγχος που έγινε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Παρασκευής σε χώρους των φυλακών Σταυρακίου στα Ιωάννινα.

Αρχικά, εντοπίστηκαν από σωφρονιστικούς υπαλλήλους δύο αυτοσχέδια μαχαίρια μήκους 31,5 και 25 εκατοστών που ήταν κρυμμένα σε έναν κοινόχρηστο χώρο του καταστήματος και ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι συνέχισαν τις έρευνες παρουσία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Iwannina-fylakes-opla_2

Στους θαλάμους κρατουμένων, βρέθηκαν άλλα δυο αυτοσχέδια μαχαίρια μήκους 15 και 11 εκατοστών, ένα μεταλλικό γκλομπ μήκους 33 εκατοστών που είχε κατασκευαστεί από την σπασμένη βάση ενός κρεβατιού, ένα κινητό τηλέφωνο με κάρτα SIM, ένας φορτιστής κινητού και 12 κλειστά αλουμινένια κουτιά μπίρας.

Iwannina-fylakes-opla_3

Τα απαγορευμένα αντικείμενα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου εξετάζονται για αποτυπώματα και γενετικό υλικό, ενώ η Ασφάλεια διενεργεί προανάκριση για να εξακριβωθεί ποιοι κρατούμενοι τα είχαν στην κατοχή τους.

Iwannina-fylakes-opla_4

Υπενθυμίζεται ότι, το μεσημέρι της Πέμπτης, είχε εντοπιστεί στον κοινόχρηστο χώρο των λουτρών ένα φρεάτιο αποχέτευσης, μέσα στο οποίο βρέθηκαν αρχικά 100 “φιξάκια” κοκαΐνης συνολικού βάρους 48,1 γραμμαρίων και στη συνέχεια, σε ένα βαθύτερο σημείο στο ίδιο φρεάτιο, άλλα 68 “φιξάκια” με κοκαΐνη συνολικού βάρους 31,89 γραμμαρίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα έφοδος στις φυλακές Ιωαννίνων - Βρήκαν μαχαίρια, γκλοπ και κουτάκια μπίρας"

Κύπρος: Αποκαλύφθηκε το φριχτό μυστικό 800 γυναικών -Για 50 χρόνια έκρυβαν τους βιασμούς των Τούρκων

«Ξιμαρισμένες, βρώμικες και πειραγμένες». Αυτοί ήταν οι χαρακτηρισμοί για τις γυναίκες που είχαν πέσει θύματα των φρικτών εγκλημάτων των Τούρκων και ομάδων ατάκτων Τουρκοκυπρίων κατά την εισβολή τους στην Κύπρο.

Περίπου 800 γυναίκες ήταν αυτές που έζησαν με το στίγμα της κοινωνίας και το ένοχο μυστικό τους.

Δεν θέλουν να μιλάνε για αυτό γιατί ντρέπονται και φοβούνται για όσα έχουν βιώσει. Βιασμοί, ομαδικοί και μη αλλά και δολοφονίες μπροστά στα παιδικά τους μάτια, είναι μόνο λίγα από όσα έχουν χαρακτεί στις μνήμες τους.

Μια πλέον 62χρονη γυναίκα συγκλόνιζει με την εξομολόγηση της στην εφημερίδα «Τα Νέα» όπου περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα έκανα οι Τούρκοι καταστρέφοντας το σπίτι και την οικογένεια της όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών.

Η φρικτή ιστορία ενός 12χρονου κοριτσιού

Η φωνή της βγάζει αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση πλέον. Ζούσε σε ένα χωριό της επαρχίας Κερύνειας, τον Σύσκληπο, στους πράσινους πρόποδες του Πενταδακτύλου, με τον πατέρα και τον αδελφό της, καθώς οι γονείς της είχαν χωρίσει. Στις 26 Ιουλίου το 1976 οι Τούρκοι μπήκαν στο χωριό και το κατέλαβαν, όμως σε αυτό είχαν μείνει γύρω στα 20 άτομα, οι υπόλοιποι είχαν προλάβει να φύγουν. Οι περισσότεροι εξ αυτών που έμειναν πίσω ήταν ηλικιωμένοι και πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Οι Τούρκοι έκαναν μια πρώτη καταγραφή των αιχμαλώτων και ο αδελφός της είχε πιάσει κουβέντα με έναν νεαρό αξιωματικό στα αγγλικά, εκείνος, δε, του είχε πει ότι θα ξαναβρεθούν όταν όλα αυτά τελειώσουν.

Η ημέρα που σημάδεψε όμως τη δική της ζωή, ήταν στις 3 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη καταγραφή αιχμαλώτων . Μπήκαν στο σπίτι της, την άρπαξαν και παρά τα παρακάλια του πατέρα και του αδελφού της, την οδήγησαν στο μπάνιο και άρχισαν να τη βιάζουν διαδοχικά. Άκουσε φωνές και πυροβολισμούς.

Όταν τελείωσαν, την παράτησαν εκεί και εκείνη προσπάθησε να το σκάσει. Την έπιασαν και την οδήγησαν στο πίσω σπίτι. Η ίδια περπατώντας προς το δωμάτιο της αντίκρυσε ανάμεσα σε άλλους νεκρούς, το άψυχο σώμα του αδελφού της αποκεφαλισμένο και τον πατέρα της νεκρό. Στη συνέχεια, τη βίασαν ξανά διαδοχικά.

Η ίδια επιβίωσε καθώς στο σημείο έφτασε ο αξιωματικός που είχε μιλήσει με τον αδελφό της, την ρώτησε ποιος της το έκανε αυτό και την πήρε μαζί του, την προστάτεψε και την έστειλε στη μητέρα της.

Η ντροπή και η αποσιώπηση των «ατιμασμένων»

Η ίδια άκουγε και θυμάται τους συγγενείς να ψιθυρίζουν και να απορρίπτουν την ιδέα να μείνει μαζί τους, λέγοντας πως της έκαναν ότι της έκαναν οι Τούρκοι και «τώρα θέλει να μείνει μαζί μας;».

Μια άλλη κοπέλα η οποία βιάστηκε πήρε από τις Υπηρεσίες μια κουβέρτα σε κακή κατάσταση. Όταν είδε μια καθαρή και τη ζήτησε από την υπεύθυνη, εκείνη γνωρίζοντας την ιστορία της, την απάντησε: «Τελείωνε που μου θέλετε και καθαρές κουβέρτες, που εγαμ... τόσο καιρό με τους Τούρκους». Σε μια άλλη από τις βιασθείσες, δόθηκε στην προσφυγιά το αντίσκοινα δίπλα από τα πεθερικά της. Εκείνα, απαίτησαν να μεταφέρουν την «ατιμασμένη» μακρυά σε άλλο σημείο του καταυλισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνο το διάστημα γινόντουσαν μαζικές εκτρώσεις για τις οποίες η Βουλή άλλαξε προσωρινά τον νόμο καθιστώντας τες νόμιμες με τη σιωπηρή συναίνεση της Εκκλησίας.

Οι ιστορίες έγιναν γνωστές με την άφιξη των πρώτων εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Αποκαλύφθηκε το φριχτό μυστικό 800 γυναικών -Για 50 χρόνια έκρυβαν τους βιασμούς των Τούρκων"

Εύβοια: Έκοψαν την σωλήνα που τροφοδοτεί νερό την δεξαμενή εναέριων μέσων για την κατάσβεση φωτιάς

Σε μια απίστευτη πράξη προέβησαν άγνωστοι μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Εύβοια είναι σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Θρασύτατα έκοψαν την σωλήνα του δικτύου πλήρωσης νερού για την δεξαμενή δασοπροστασίας εναέριων μέσων στην Στενή Ευβοίας στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων .

Το συμβάν αντιλήφθηκε σήμερα ο Μπάμπης Τσώκος, ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας ο οποίος διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του σε όλες τις περιοχές και άμεσα ενημέρωσε τους αρμοδίους.

Ο κ. Τσώκος δήλωσε αποκλειστικά στο eviaonline: “Σήμερα διενέργησα έλεγχο στη συγκεκριμένη περιοχή και έκπληκτος διαπίστωσα ότι η σωλήνα του νερού που τροφοδοτεί την δεξαμενή των εναέριων στη Στενή, ήταν κομμένη. Είναι απαράδεκτο το γεγονός”

eviaonline 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Έκοψαν την σωλήνα που τροφοδοτεί νερό την δεξαμενή εναέριων μέσων για την κατάσβεση φωτιάς"

Φειδίας Παναγιώτου: Αποκάλυψε πόσα παίρνει ως ευρωβουλευτής (βίντεο)

Τα νερά του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο έχει ταράξει ο Κύπριος TikToker, Φειδίας Παναγιώτου, από τότε που εξελέγη ως ευρωβουλευτής. Έτσι, σε βίντεο που ανήρτησε την Παρασκευή (05/07) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε τον μισθό ενός ευρωβουλευτή.

Συγκεκριμένα, ο Φειδίας Παναγιώτου είπε στο βίντεο που δημοσίευσε στα Αγγλικά το εξής: «Αρχικά, παίρνω 8.000 ευρώ στην τσέπη μου και επιπρόσθετα, κάθε ημέρα εργασίας, δηλαδή κάθε μέρα που έρχομαι στο Κοινοβούλιο και υπογράφω, παίρνω επιπλέον 350 ευρώ, το οποίο είναι λίγο περίεργο».

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε: «Εκτός αυτού, λαμβάνω 30.000 ευρώ τον μήνα για τον μισθό της ομάδας μου. Επιπλέον, μπορώ να έχω ένα γραφείο στη χώρα μου και για αυτό έχω προϋπολογισμό από το Κοινοβούλιο ως και 5.000 ευρώ».

Εν συνεχεία, ο Φειδίας Παναγιώτου είπε: «Επιπλέον με όλα αυτά, μου δίνονται και 4,000 ευρώ τον μήνα για να προωθήσω την δουλειά που κάνω εδώ στο Κοινοβούλιο. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι λαμβάνω 10.000 τον μήνα για να μπορώ να φέρω κόσμο στο Κοινοβούλιο και να του εξηγήσω τι κάνουμε εδώ. Υπάρχει και πλήθος προνομίων, όπως ένας οδηγός στις Βρυξέλλες, εισιτήρια για να πηγαινοέρχομαι στην Κύπρο και άλλα πολλά που φθάνουν περίπου τις 60.000. Πιστεύετε ότι πληρωνόμαστε πολύ ή λίγο;».

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Φειδίας Παναγιώτου: Αποκάλυψε πόσα παίρνει ως ευρωβουλευτής (βίντεο) "

Στη Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία δωματίων προσωπικού ξενοδοχείων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού, που προβλέπει τη δυνατότητα των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων να δημιουργούν εγκαταστάσεις δωματίων προσωπικού, τη διενέργεια ελέγχων διαπίστωσης παράβασης οδηγών που διενεργούν τουριστικές μεταφορές και τη δυνατότητα μίσθωσης τμημάτων ξενοδοχείων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία δωματίων προσωπικού ξενοδοχείων"

Τα 8 νέα υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας για όλα τα καινούργια Ι.Χ. από τις 7 Ιουλίου

Η 7η Ιουλίου αποτελεί μια σημαδιακή ημερομηνία για την οδική ασφάλεια, επειδή τίθεται τότε σε ισχύ ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός, που επιβάλλει υποχρεωτικά τα συστήματα ασφαλείας του GSR2. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομπρέλα προστασίας οδηγού και επιβατών, αλλά και των ευάλωτων χρηστών των δρόμων, όπως π.χ. των πεζών και των ποδηλατιστών. To GSR2 απαρτίζεται συνολικά από 8 προηγμένα συστήματα, τα οποία είναι πλέον υποχρεωτικό να υπάρχουν σε κάθε καινούργιο Ι.Χ. που πωλείται σε χώρα της Ε.Ε. και μέχρι πρόσφατα τα συναντούσαμε κυρίως σε ακριβά μοντέλα πολυτελείας. Η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού εκτιμάται, ότι θα μειώσει θεαματικά τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων στη Γηραιά Ήπειρο, θα έχουμε λιγότερα θύματα της ασφάλτου και θα υπάρξει σημαντικό όφελος συνολικά για την οικονομία και την υγεία.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένη η αύξηση της τιμής των καινούργιων Ι.Χ., αλλά και το κόστος επισκευής τους σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης. Αυτό το βιώνουμε και στη χώρα μας, όπου η σταδιακή εφαρμογή του GSR2 έχει συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο των τιμών των καινούργιων επιβατικών οχημάτων κατά περίπου 2.000 ευρώ, αλλά και στην εξαφάνιση από την αγορά των φθηνότερων βασικών εκδόσεων, καθώς όλα τα Ι.Χ. εισάγονται πλέον με πλούσιους -και ακριβούς- εξοπλισμούς. Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά, ότι πριν περίπου τέσσερα χρόνια κόστιζε το μέσο καινούργιο Ι.Χ. στην Ελλάδα περίπου 19.000 ευρώ και σήμερα κυμαίνεται γύρω στις 30.000 ευρώ, άρα μιλάμε για μια αύξηση άνω του 40% και κοντά στο 50%.

Τα 8 νέα υποχρεωτικά συστήματα του GSR2 είναι τα εξής:

  • To σήμα έκτακτης ανάγκης ESS.

  • Η προεγκατάσταση αλκοολόμετρου ALC.

  • Το σύστημα ελέγχου και προειδοποίησης κόπωσης και υπνηλίας του οδηγού DDR-AW.

  • Το σύστημα ελέγχου πίεσης του αέρα των ελαστικών ΤΡΜS.

  • Το έξυπνο σύστημα ελέγχου ταχύτητας ISA.

  • Το σύστημα ανίχνευσης σε όπισθεν πορεία REV.

  • Το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης με πεζούς και ποδηλάτες PCW.

  • Το σύστημα ελέγχου νεκρής γωνίας BLIS.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα 8 νέα υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας για όλα τα καινούργια Ι.Χ. από τις 7 Ιουλίου "

Καβάλα: Συνελήφθη 53χρονος που μαχαίρωσε δύο άτομα πάνω σε καυγά

Παραλίγο τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (5.7.2024) στην Καβάλα, όταν ένας 53χρονος Έλληνας έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε δύο άτομα πάνω σε καυγά. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα έγιναν σε οικισμό της Καβάλας όταν ο 53χρονος που βρισκόταν σε μαγαζί τσακώθηκε με 42χρονο αλλοδαπό. Ξαφνικά ο 53χρονος έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα και στον τράχηλο τον αλλοδαπό ενώ στη συνέχεια τραυμάτισε στο χέρι και έναν 48χρονο που προσπάθησε να τους χωρίσει.

Στο σημείο προσέτρεξαν άμεσα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας και συνέλαβαν τον δράστη, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου ο 42χρονος παρέμεινε για νοσηλεία, ενώ ο 48χρονος διακομίστηκε ακολούθως στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλεύεται.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καβάλα: Συνελήφθη 53χρονος που μαχαίρωσε δύο άτομα πάνω σε καυγά"

Δικηγόρος Ρέμου: Πλήρωσε 1,24 εκατ. ευρώ για τα χρέη του Ηρακλή

Έγγραφο ντοκουμέντο της ΑΑΔΕ για την υπόθεση Ρέμου παρουσίασε ο δικηγόρος του γνωστού τραγουδιστή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος ανέφερε πως ένα ψέμα που έχει διαρρεύσει είναι ότι ο Αντώνης Ρέμος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον Ηρακλή, από τα χρέη του Ηρακλή σε περίοδο που ο τελευταίος δεν είχε καμία σχέση. Έδειξε για πρώτη φορά ένα έγγραφο της ΑΑΔΕ που όπως ανέφερε φαίνεται το ποσό που έχει πληρώσει ο γνωστός τραγουδιστής το 2021 που είναι περίπου 1.240.216.

Τόνισε πως ενώ «υπάρχει επίσημο έγγραφο από την ΑΑΔΕ, έρχεται η άλλη Αρχή που καταπολεμά το μαύρο χρήμα και με δήλωσή της στα μέσα ενημέρωσης, που λέει ότι εμείς είμαστε η πηγή, λέει ψέματα βάρβαρα σε βάρος του κυρίου Αντώνη Ρέμου ότι δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Αυτός ο πολίτης λοιπόν, πώς να αισθανθεί όταν οι ανεξάρτητες αρχές μας πληροφορούν για καινούργια ψέματα, τα οποία με ντοκουμέντα αποδεικνύονται;».

Ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε πως «διενεργείται προκαταρκτική εξέταση κατά το στάδιο αυτό. Δεν υπάρχει ποινική δίωξη. Δεν υπάρχει κατηγορία. Άρα σωστά είπε ότι ελέγχεται».

Ο δικηγόρος ανέφερε πως ο κ. Ρέμος «είναι ένας πολίτης και τίποτα περισσότερο. Έναντι του νόμου είμαστε όλοι ίσοι και καλώς έγινε η έρευνα, από την Αρχή Καταπολέμησης Περιουσίας, η οποία δεν είναι νόμιμη και κάποιος επιχειρεί να τη νομιμοποιήσει. Υπογράμμισε πως ο γνωστός τραγουδιστής δεν ζητάει ιδιαίτερη μεταχείριση και εκφράζει κάποιες απορίες όπως «πως είναι δυνατόν το πόρισμα της συγκεκριμένης αρχής να διαρρέεται στους δημοσιογράφους και να μην το έχουμε λάβει εμείς στα χέρια μας;»

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι ένα θεσμικό ατόπημα το οποίο δεν είναι σωστό. «Δεν φοβάμαι ειλικρινά σας μιλάω να σας πω αυτά που πιστεύω. Δεν είμαι δικηγόρος που κρύβομαι. Από κει και πέρα αυτό που λέω. Υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν εφημερίδες, υπάρχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που διαβάζουν το πόρισμα για το οποίο κατηγορείται ο κ. Ρέμος. Εγώ δεν το ξέρω. Ο Αντώνης Ρέμος δεν το ξέρει. Ο συνάδελφός μου Στάθης Μπακάλης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση από παλιά σε φορολογικό επίπεδο, δεν το ξέρει. Όταν πάρουμε το πόρισμα και θα ζητήσουμε το πόρισμα επισήμως τη Δευτέρα από την εισαγγελική αρχή, γιατί εκεί έχει διαβιβαστεί, θα δημοσιοποιήσουμε και την υπεράσπιση».

Σημείωσε πως παρέλαβαν μόνο μία διάταξη ότι δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Αντώνη Ρέμου.

Ο δικηγόρος υπογράμμισε πως «για να μπορέσει να υπάρχει ποινική δίωξη θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις. Και για να μπορεί να καταδικαστεί ένας άνθρωπος πρέπει να υπάρχει βεβαιότητα. Στοιχειώδεις κανόνες σε ένα κράτος δικαίου». Τόνισε πως η θέση του κυρίου Ρέμου είναι ότι δεν γνωρίζει αυτά που του αποδίδονται και ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί κανένα πόρισμα.

Αναρωτήθηκε πως μια Αρχή η οποία πρέπει να διαφυλάσσει το απόρρητο, δίνει πληροφορίες για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως «ο Αντώνης Ρέμος χαιρετίζει την πρωτοβουλία που έκανε η ανεξάρτητη αρχή που καταπολεμά τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δεν θέλει καμία ιδιαίτερη μεταχείριση. Τα παράπονα που διατυπώνονται μέσω ημών των δικηγόρων του Μπακάλη και εμού, είναι ότι υπήρξε διαρροή, ότι ο Ρέμος έχει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια 50.000 ευρώ».

Όπως εξήγησε «αυτή η διαρροή είναι που τον προσέβαλε ως άνθρωπο διότι από εκείνη τη στιγμή και πέρα το διαδίκτυο δικαίως τον κατακρεουργεί. Γιατί ένας καλλιτέχνης του βεληνεκούς του Αντώνη του Ρέμου, αν δήλωνε στην πενταετία 50.000 ευρώ, πράγματι είναι προκλητικό» και συμπλήρωσε πως αυτό το ψεύδος προέρχεται από τους δύο φορείς που έχουν στα χέρια τους αυτό το πόρισμα.

«Η μία είναι η Εισαγγελία που αποκλείεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών να το έχει κάνει. Η δεύτερη είναι η Αρχή καταπολέμησης των προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα… και η αλήθεια που τον πληγώνει αφάνταστα ότι έγινε μια χρονιά την περίοδο του covid το 21, όπου τότε όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τις χιλιάδες ευρώ που πληρώνει η εφορία, ο Αντώνης Ρέμος όλα αυτά τα χρόνια, στην πενταετία και πιο παλιά γιατί η πενταετία ελέγχεται τα αποκρύπτουν» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω τα ποσά που πληρώνει στην εφορία γιατί ζούμε σε μια περίοδο δύσκολη οικονομικά και επίσης υπάρχει και ανθεί και εγκληματικότητα και μπορεί να τους στοχοποιήσουν. Σας λέω όμως ότι αυτή η διαρροή είναι το παράπονό μας. Πόλεμο δεν ξεκινάμε με τις αρχές. Πόλεμο ξεκινάμε με το ψεύδος απ όπου και να προέρχεται»

Επιπλέον, ανέφερε πως ο τραγουδιστής συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα γιατί εργάζονται 100 άνθρωποι.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόρος Ρέμου: Πλήρωσε 1,24 εκατ. ευρώ για τα χρέη του Ηρακλή"

Πλοία: Νέες προδιαγραφές για πρόσβαση από ΑμεΑ, εγκύους και ηλικιωμένους

Με νέα μέσα πρόσβασης και χώρους συγκεκριμένων προδιαγραφών θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, εγκύων και ηλικιωμένων. Πολλά πλοία διαθέτουν ήδη τέτοιους μηχανισμούς ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο σχετικό νομοθέτημα που να προέβλεπε συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς έως σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό.

Ήδη για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στη σύνταξη προεδρικού διατάγματος μετά από διαβούλευση, με το οποίο θα υποχρεώνονται όλες ανεξαρτήτως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν στα πλοία τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη εύκολη πρόσβαση των ατόμων αυτών.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ πρόσβασης στα καταστρώματα και ειδικές ράμπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια και θα αφορούν τα πλοία που είναι σε πλήρη δρομολογιακή λειτουργία, ενώ όποιο καινούργιο πλοίο εισέλθει στην ακτοπλοϊκή αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα νέα υπό ναυπήγηση “πράσινα” πλοία που θα κατασκευαστούν στη χώρα μας.

Ήδη το συγκεκριμένο σχέδιο, με τίτλο «Κανονισμός ενδιαιτήσεως και καθορισμού αριθμού επιβατών των επιβατηγών πλοίων» απεστάλη προς 15νθήμερη διαβούλευση προς τους αρμόδιους φορείς,

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη νησιωτικότητα και αυξημένη τουριστική κίνηση, ενώ το θέμα του προβλήματος της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα πλοία της ακτοπλοΐας ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο περίμενε μαζί με τη μητέρα του στο γκαράζ του πλοίου στη βόρεια Ελλάδα για να αποβιβαστεί, καθώς δεν υπήρχε ειδική ράμπα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% έναντι το ιδίου διαστήματος του 2023.

Συγκεκριμένα, με πλοία της ακτοπλοΐας σε διάφορους προορισμούς ταξίδεψαν 3.100.541 επιβάτες από 01/01/2024 έως 31/05/2024 έναντι 2.868.768 επιβατών το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Στο τμήμα των οχημάτων υπήρξε αύξηση κατά 7,2%, αφού το πρώτο πεντάμηνο του 2024 διακινήθηκαν συνολικά 430.258 οχήματα έναντι 401.430 οχημάτων το ίδιο διάστημα του 2023.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της XRTC Business Consultants Ltd., το καλοκαίρι του 2023 150 ακτοπλοϊκά πλοία εξυπηρετούσαν καθημερινά 115 νησιά της χώρας, είτε συνδέοντάς τα με την ενδοχώρα είτε πραγματοποιώντας συνδέσεις μεταξύ τους.

-Τι ορίζει το προεδρικό διάταγμα-

Η κατασκευή και η θέση των χώρων που χρησιμοποιούνται ή κινούνται τα ΑμεΑ θα πρέπει είναι ανάλογη του σκοπού για τον οποίο προορίζονται ώστε η χρήση τους να είναι ασφαλής και ευχερής από τα άτομα αυτά.

Στους χώρους διακίνησης των ΑμεΑ δεν θα υπάρχουν κατώφλια ή άλλες προεξοχές του δαπέδου.

Όταν αυτό δεν είναι κατασκευαστικά εφικτό τότε θα τοποθετούνται ράμπες μέγιστης κλίσης 5% ή κατάλληλα αναβατόρια κλίμακας.

Η διακίνηση των ΑμεΑ από κατάστρωμα σε κατάστρωμα θα γίνεται μόνο με ανελκυστήρες.

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος υποχρεώνει όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας που καλύπτουν συγκοινωνιακές ανάγκες της χώρας, ανεξαρτήτως κατηγορίας, να προχωρήσουν για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην εγκατάσταση ανελκυστήρα κάθετης κίνησης από εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό εταιρεία από το κύριο κατάστρωμα οχημάτων μέχρι τα καταστρώματα που διαθέτουν τους κατάλληλους για ΑμεΑ κοινόχρηστους χώρους παραμονής, εστίασης, υγιεινής και θαλαμίσκους, καθώς και στα ανοιχτά καταστρώματα που διαθέτουν μέσα εγκατάλειψης.

Η χρήση της ράμπας οχημάτων που οδηγεί στο κύριο κατάστρωμα οχημάτων επιτρέπεται για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ μόνο με τη χρήση οχήματος. Πρέπει να οριστούν τουλάχιστον δύο θέσεις αυτοκινήτων ΑμεΑ στον χώρο οχημάτων με ανάλογη διεθνή σήμανση πλησίον του ανελκυστήρα.

Επίσης πρέπει να υπάρχει μία θέση για αμαξίδιο ΑμεΑ με κατάλληλα μέσα ασφάλισης, ανά εκατό (100) επιβάτες, σε κάθε αίθουσα παραμονής επιβατών, όπως και δύο θέσεις κατάλληλες για χρήστες αμαξιδίων ΑμεΑ σε κάθε εστιατόριο.

Το 2% τουλάχιστον των θέσεων των επιβατών πρέπει να είναι κατάλληλες για χρήση από άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Το γκισέ του χώρου υποδοχής και του κυλικείου πρέπει να είναι σε κατάλληλο ύψος που δεν θα υπερβαίνει τα 90 εκατοστά.

Επίσης προβλέπεται η ύπαρξη δίκλινων και τετράκλινων θαλάμων με ειδικούς χώρους υγιεινής για χρήση και από τους συνοδούς, ανάλογα με τη χωρητικότητα και το μέγεθος του πλοίου.

Η πρόσβαση στο πλοίο, η σηματοδότηση, τα μέσα μετάδοσης αναγγελιών, οι συναγερμοί και ό,τι δεν ρυθμίζεται από το π.δ. πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενώ απαγορεύεται οι κυλιόμενες κλίμακες να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόσβασης των ΑμεΑ.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλοία: Νέες προδιαγραφές για πρόσβαση από ΑμεΑ, εγκύους και ηλικιωμένους"

Στη ΓΑΔΑ ο βασικός ύποπτος και η σύντροφος του για τη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στα ίχνη του εκτελεστή του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό και, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (06/07), προσήχθη στη ΓΑΔΑ ένας άνδρας ελληνικής υπηκοότητας μαζί με τη σύντροφό του. Έτσι, λοιπόν, αυτός εξετάζεται ως ύποπτος για την εν ψυχρώ δολοφονία και η σύντροφός του για το αν τυχόν εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οδηγός για την προσαγωγή του βασικού υπόπτου όσον αφορά στην εκτέλεση του τοπογράφου στο Ψυχικό, ήταν το βιντεοληπτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι αστυνομικές Αρχές. Μάλιστα, ο ύποπτος και η σύντροφός του προσήχθησαν, το απόγευμα της Παρασκευής (05/07), ενώ ετοιμάζονταν να μεταβούν στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν με προορισμό τη Μύκονο. Η ΕΛ.ΑΣ. φοβήθηκε τυχόν διαφυγή του βασικού υπόπτου στο εξωτερικό και προχώρησε στην άμεση προσαγωγή τους.

Μάλιστα, έγινε και έρευνα στο σπίτι του υπόπτου μήπως και μπορέσουν να εντοπιστούν παρόμοια ρούχα, με εκείνα που φορούσε ο εκτελεστής την ημέρα της εν ψυχρώ δολοφονίας στο Ψυχικά, με βάση τα βίντεο που έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας. Επίσης, έχουν κατασχεθεί τόσο τα κινητά τηλέφωνα των δύο προσαχθέντων, αλλά και οι ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν στο σπίτι του υπόπτου, προκειμένου να δουν αν υπήρχαν επαφές με πρόσωπα από τη Μύκονο.

Ακόμα, αναμένεται να ζητηθεί και άρση απορρήτου, προκειμένου να διερευνηθεί το στίγμα που εξέπεμπε το κινητό τηλέφωνου του βασικού υπόπτου τις κρίσιμες ώρες κατά τη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό.

Βρέθηκε και το σκούτερ της εκτέλεσης στο Ψυχικό

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν στα χέρια τους και το μηχανάκι της εκτέλεσης. Πρόκειται για το μαύρο μηχανάκι το οποίο χρησιμοποίησε για την παρακολούθηση αλλά και την τέλεση της δολοφονίας στο Ψυχικό. Έχει σταλεί στα εγκληματολογικά και γίνεται φύλλο και φτερό.Ψάχνουν εντοπίσουν γενετικό υλικό αλλά και αποτυπώματα του εκτελεστή, προκειμένου να τον «δέσουν».

Μάλιστα, η Αστυνομία είναι στα ίχνη του υπόπτου για την εκτέλεση χάρη στα βίντεο που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Εντοπίστηκαν απειλητικά μηνύματα στο κινητό του θύματος

Τα έμπειρα στελέχη του Ανθρωποκτονιών που χειρίζονται την υπόθεση της δολοφονίας του τοπογράφου στο Ψυχικό, ξεψαχνίζουν όλους τους φακέλους από τις δουλειές που είχε κάνει ο 54χρονος τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Εκεί που δίνουν βάρος είναι σε ό,τι αφορά στις δουλειές στα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στη Μύκονο.

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο του τοπογράφου, αλλά και οι ηλεκτρονικές του συσκευές οι οποίες ερευνώνται εξονυχιστικά στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να εντοπίσουν ένα ίχνος που ίσως τους βοηθήσει να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, για το ποιος ήθελε νεκρό τον 54χρονο άνδρα.

Όπως είχε αποκαλύψει το iEidiseis, σε μια πρώτη έρευνα που έχει γίνει στο κινητό τηλέφωνο, εντοπίστηκαν μηνύματα τα οποία περιείχαν απειλές προς το πρόσωπο του τοπογράφου. Οι Αρχές προσπαθούν να δουν αν αυτές οι απειλές μπορεί να σχετίζονται με την εν ψυχρώ δολοφονία του 54χρονου.

Μάλιστα, οι ερευνητές των εγκληματολογικών εργαστηρίων προσπαθούν να κάνουν ανάκτηση ακόμα και από διαγραμμένες συνομιλίες και υλικά του τελευταίου διαστήματος έτσι ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για όλες τις επαφές που είχε ο τοπογράφος.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη ΓΑΔΑ ο βασικός ύποπτος και η σύντροφος του για τη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό"

Αγ. Δημήτριος: Οπαδικό επεισόδιο σε ψητοπωλείο – Τραυματίστηκε μια γυναίκα

Σοβαρά επεισόδια με οπαδικό κίνητρο  σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 22:40 χθες το βράδυ μια ομάδα περίπου 20 ατόμων με μηχανάκια επιτέθηκαν σε ψητοπωλείο που βρίσκεται επί της πλατείας Ασυρμάτου, φωνάζοντας οπαδικά συνθήματα.

Κατά την επίθεση σημειώθηκαν συμπλοκές με θαμώνες ενώ τραυματίστηκε ελαφρά μία διερχόμενη γυναίκα 44 ετών. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Αθλητικής Βίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγ. Δημήτριος: Οπαδικό επεισόδιο σε ψητοπωλείο – Τραυματίστηκε μια γυναίκα"

Εκκλησία της Ελλάδος: Μέσω gov.gr ως το τέλος του έτους οι διαδικασίες, από άδειες γάμου μέχρι και λύσεις διαζυγίου

Διαδικασίες εξπρές μέσω ψηφιοποίησης της έκδοσης άδειας γάμου, βάπτισης, λύσης διαζυγίου επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις …ευλογίες μάλιστα της Εκκλησίας, η οποία φαίνεται πως μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο προκειμένου να εξυπηρετήσει άμεσα και χωρίς κόπο τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν την δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με την Εκκλησία της Ελλάδος και να ολοκληρώνουν χωρίς γραφειοκρατία όλες τις σχετικές διαδικασίες για την τέλεση ενός μυστηρίου από τον υπολογιστή τους μέσω του gov.gr.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «μια πολύ φιλόδοξη και αναγκαία προσπάθεια για περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών ξεκινά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εκκλησία της Ελλάδας.

< Οι διαδικασίες όπως εκείνες που αφορούν σε θρησκευτικούς γάμους και βαπτίσεις, διαδικασίες που σήμερα γίνονται μόνο με επίσκεψη σε κάποιο Ιερό Ναό, έως το τέλος του χρόνου θα γίνονται ψηφιακά. Προφανώς με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί κάποιος να πιστοποιεί και την τέλεση των παραπάνω. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακολουθώντας το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεργαζόμενοι καθημερινά με όλη την κοινωνία, φέρνουμε λύσεις, για μια πιο ψηφιακή, αποτελεσματική Ελλάδα για όλους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται μια εφαρμογή, την οποία θα διαχειρίζονται οι Μητροπόλεις, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποδοχή και διεκπεραίωση των απαιτούμενων αιτήσεων για το μυστήριο του γάμου και βάπτισης. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μελετά μετά την τέλεση του μυστηρίου όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια των δήμων να εκτελούνται αυτόματα και οι ενδιαφερόμενοι να ειδοποιούνται είτε μέσω SMS στο κινητό τους ή με μήνυμα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση σχετικά με το πιστοποιητικό που έχουν ζητήσει.

Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία αναμένεται να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους είναι η έκδοση άδειας γάμου και βάπτισης, η αίτηση τέλεσης γάμου, η καταχώριση τελεσθέντος γάμου και βάπτισης, η δήλωση στο ληξιαρχείο και για τα δυο μυστήρια, ενώ ψηφιακά θα γίνεται και η ενημέρωση μερίδας στο δημοτολόγιο για γάμο και βάπτιση, αντίστοιχα. Σε αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα προστεθεί και η έκδοση πιστοποιητικού τέλεσης θρησκευτικού γάμου και βάπτισης, ενώ ψηφιακά και με ένα κλικ προβλέπεται να γίνεται και η έκδοση πιστοποιητικού λύσης γάμου (αντικατάσταση του σημερινού διαζευκτηρίου).

Την ικανοποίησή τους για αυτήν την εξέλιξη εκφράζουν στελέχη της Ιεράς Συνόδου. Η ψηφιοποίηση των ιερών κειμηλίων η υποστήριξη των προγραμμάτων εικονικών περιηγήσεων θρησκευτικών ιστορικών τόπων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με το κοινό είναι προτεραιότητα για την εκκλησία και αποτελεί ένα πεδίο αρίστης συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προσθέτουν δε ότι η εκκλησία ήδη πιλοτικά κυρίως η αρχιεπισκοπή Αθηνών και κάποιες άλλες μητροπόλεις έχουν ψηφιοποιήσει ιστορικά κειμήλια και τον πολιτιστικό θησαυρό (κάνουν εικονικές περιηγήσεις σε ναούς και σημαντικά μοναστήρια). Η εκκλησία παρέχει στο κοινό σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες την τελευταία δεκαετία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκκλησία της Ελλάδος: Μέσω gov.gr ως το τέλος του έτους οι διαδικασίες, από άδειες γάμου μέχρι και λύσεις διαζυγίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news