facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριακίδου: «Προχωράμε σε ταχεία έγκριση των προσαρμοσμένων εμβολίων»

«Οι σημερινές θετικές γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με τα δύο πρώτα προσαρμοσμένα σε παραλλαγή εμβόλια mRNA, από την BioNTech-Pfizer και τη Moderna, είναι σημαντικές για την προστασία των Ευρωπαίων από τον πιθανό κίνδυνο φθινοπωρινών και χειμερινών κυμάτων λοιμώξεων», τονίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι«πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν άλλο χειμώνα με την COVID-19».

«Θα προχωρήσουμε τώρα σε ταχεία έγκριση αυτών των εμβολίων για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν γρήγορα σε ολόκληρη την ΕΕ», συμπληρώνει.

«Αυτή είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη στη δράση»

Η Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «οι προσαρμοσμένες εκδόσεις αυτών των εμβολίων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικές δόσεις που στοχεύουν τον αρχικό ιό και την υποπαραλλαγή Omicron BA.1. Έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν αυξημένη, ευρύτερη προστασία από τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές» και αναφέρει ότι «με την επιφύλαξη της επιστημονικής αξιολόγησης του EMA, αναμένουμε επίσης γνωμοδότηση για τα προσαρμοσμένα εμβόλια Omicron BA.4 και BA.5 τις επόμενες εβδομάδες ως μέρος της προσέγγισης του διευρυμένου χαρτοφυλακίου εμβολίων που χαρακτηρίζει τη δουλειά μας από την αρχή».

«Με την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) ενεργήσαμε γρήγορα την περασμένη άνοιξη ήδη για να διασφαλίσουμε ότι οι συμβάσεις τροποποιήθηκαν έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια στις ποσότητες που απαιτούνται το φθινόπωρο και το χειμώνα για την προστασία των πολιτών. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη στη δράση, η βασική αρχή της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια», σημειώνει η Στέλλα Κυριακίδου.

«Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα δράσεις για στρατηγικές εμβολιασμού κατά της COVID-19 »

Επιπροσθέτως, καλεί «τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν και να ξεκινήσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων εμβολίων.

«Για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών, η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα δράσεις για στρατηγικές εμβολιασμού κατά της COVID-19 και θα καθορίσει μέτρα για να αποφευχθεί η έξαρση του κορονοϊού φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα», τονίζει.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά η ταχεία ανάπτυξη και προσαρμογή των εμβολίων για την ανταπόκριση σε αυτόν τον ιό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία της ιατρικής: ας φροντίσουμε τώρα να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, για εμάς και τους αγαπημένους μας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριακίδου: «Προχωράμε σε ταχεία έγκριση των προσαρμοσμένων εμβολίων»"

Πυροσβεστική: 22 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 22 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία για αύριο Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2022, αναμένεται μεσαίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 22 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο "

Τουρκία: Έκλεισαν τα στενά του Βοσπόρου λόγω προσάραξης φορτηγού πλοίου της Ουκρανίας

Η κυκλοφορία των πλοίων στα στενά του Βοσπόρου διακόπηκε αφού ένα φορτηγό πλοίο, το Lady Zehma, μήκους 173 μέτρων, προσάραξε λόγω βλάβης στο πηδάλιο.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε η τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία Tribeca. Από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έγινε γνωστό ότι το τουρκικό λιμενικό βοηθά το φορτηγό πλοίο και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το κοινό κέντρο συντονισμού του ΟΗΕ, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, το Lady Zehma απέπλευσε στις 30 Αυγούστου από το Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας με προορισμό τη Ραβένα της Ιταλίας και μεταφέρει 3.000 τόνους καλαμποκιού.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Έκλεισαν τα στενά του Βοσπόρου λόγω προσάραξης φορτηγού πλοίου της Ουκρανίας"

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Μολδαβία να μην απειλεί τα στρατεύματά της στην περιοχή της Υπερδνειστερίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα τη Μολδαβία ότι η απειλή της ασφάλειας των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει σταθμεύσει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπενδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σε μια ένοπλη σύγκρουση φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στρατός της βρίσκεται εκεί για να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η Μολδαβία θέλει η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχθεί επίθεση από τον (πρώην πρόεδρο της Γεωργίας) Σαακασβίλι», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Το περιστατικό αυτό, το 2008, οδήγησε σε έναν πόλεμο πέντε ημερών στον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές πόλεις της Γεωργίας. Λίγο μετά, η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και ενός άλλου αποσχισθέντος γεωργιανού εδάφους, της Αμπχαζίας.

Η Υπερδνειστερία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Μόσχας, ανέφερε μια σειρά σποραδικών επιθέσεων τον Απρίλιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις που ήταν ήδη μεγάλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία προειδοποιεί τη Μολδαβία να μην απειλεί τα στρατεύματά της στην περιοχή της Υπερδνειστερίας"

Εισαγγελέας ΕΥΠ: «Τα αιτήματα παρακολουθήσεων έχουν 6 υπογραφές υπηρεσιακών»

Η εποπτεύουσα Εισαγγελέας στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου διαβεβαίωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι «υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος» στα αιτήματα που κατατίθενται για τις παρακολουθήσεις και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απορρίπτονται, επισημαίνοντας πως το αίτημα που απασχολεί την Επιτροπή «έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά: Ζήτησα να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτω. Υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Βλάχου φέρεται να είπε ότι το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις.

Yπογράμμισε επίσης για να προχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα χρειάζεται τουλάχιστον πέντε υπογραφές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας ΕΥΠ: «Τα αιτήματα παρακολουθήσεων έχουν 6 υπογραφές υπηρεσιακών»"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι λένε οι πολίτες για τις παρακολουθήσεις – Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η οικονομία και η ακρίβεια είναι τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών όπως τα αναδεικνύει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Για την κατεύθυνση των πραγμάτων το 60% θεωρεί πως πάμε λάθος, το 33% σωστά, ούτε το ένα ούτε το άλλο το 3% και δεν ξέρω δεν απαντώ το 4%.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι με 27% η ακρίβεια, με το ίδιο ποσοστό η οικονομία, 13% η ενεργειακή κρίση, 7% η ανεργία, 5% εξωτερική πολιτική/πόλεμος και 5% πολιτικοί/ πολιτικό σύστημα.

Στην αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης το 56% την κρίνει αρνητικά, το 35% θετικά, το 8% ούτε/ούτε και 1% δξ.δα.

Στην αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 54% κρίνει αρνητικά, το 38% θετικά, το 6% ούτε/ούτε και το 2% δξ/δα.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων το 61% θεωρεί πως πρόκειται για επιλογή σε γνώση του πρωθυπουργού και το 28% μιλάει για μεμονωμένο και 1% κάνει λόγο για συνηθισμένη πρακτική.

Για τις εκλογές το 58% θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της, το 39% να πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα  με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 27,6%, από 28,9% τον Ιούνιο, έχοντας δηλαδή απώλεια 1,3 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,2%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον Ιούνιο (20,1%), δηλαδή δεν κερδίζει τίποτε από την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα.

Η διαφορά των δύο κομμάτων υποχωρεί στις 7,4 μονάδες, από 8,8 μονάδες τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα την πτώσης της ΝΔ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και άνοδο 0,4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση (12,3% τον Ιούνιο). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,1% (από 5,6%), το ΜέΡΑ25 που ανεβαίνει στο 4% από 3,3%, η Ελληνική Λύση που υποχωρεί στο 3,4% από 3,7%. Στο 1,6% βρίσκεται η Εθνική Δημιουργία και το κόμμα του Κασιδιάρη, Έλληνες (από 2,3% τον Ιούνιο). Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,3%.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου, δηλαδή στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», «Δεν γνωρίζω», «Δεν απαντώ», «Άκυρο», «Λευκό»), υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πληροφορίες.

Εδώ η ΝΔ ανεβαίνει στο 34,1% από 39,9% στις βουλευτικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,9% από 31,5% το 2019. Η διαφορά είναι στις 9,2 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ πάει στο 15,7%, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, το ΜέΡΑ25 με 4,9%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και η Εθνική Δημιουργία και το κόμμα Έλληνες με 2%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΝΔ στο κάτω όριο μπορεί να φτάσει το 31,2% ενώ στο πάνω όριο φτάνει το 37%, δηλαδή κοντά σε αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυμανθεί από 22,2% έως 27,6%, και το ΠΑΣΟΚ από 13,4% έως 18%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι λένε οι πολίτες για τις παρακολουθήσεις – Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Γερμανία προς Πολωνία: «Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει κλείσει»

Η Γερμανία απέρριψε σήμερα το αίτημα της Πολωνίας για επανορθώσεις, λόγω των απωλειών που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει «κλείσει».

Η Βαρσοβία υπολογίζει ότι οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε 1,3 τρισεκ. ευρώ.

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Πολωνία αποποιήθηκε του δικαιώματός της για νέες επανορθώσεις εδώ και πολύ καιρό, το 1953 και επιβεβαίωσε αυτήν την αποποίηση πολλές φορές», πρόσθεσε.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία προς Πολωνία: «Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει κλείσει»"

Ρωσία: Τέλος το πετρέλαιο στις χώρες που θα βάλουν πλαφόν στην τιμή του

Να αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στις χώρες, που θα αποφασίσουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του, απειλεί η Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα (01.09.2022) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. 

«Εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ο Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως «εντελώς παράλογες», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, τέτοιες προσπάθειες θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου, την αγορά πετρελαίου», είπε. σημειώνοντας ότι όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα πληρώσουν για το μέτρο αρχικά.

«Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.
 
Το σχέδιο της Κομισιόν

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι επικείμενες κινήσεις της ΕΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν παράλληλα και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων της Κομισιόν, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Κομισιόν αναφέρει πως θα μπορούσε να τεθεί όριο τιμής (πλαφόν) για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο στόχος του πλαφόν θα είναι να διαχωρίσει τις εμπορικές αποδόσεις αυτών των εγκαταστάσεων από την υφιστάμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, αυτό το πλαφόν, όπως σημειώνει το Reuters, θα συσχετισθεί εν συνεχεία με χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ενέργειας.

Το πλαφόν θα αποφέρει οικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να δαπανήσουν σε μέτρα περιορισμού των λιανικών τιμών ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, με την εν λόγω διαδικασία να θυμίζει το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας που επιστρέφουν ως επιδότηση στους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, οι επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν γνώση του περιεχομένου του οποίου επικαλείται το Reuters.

«Ο δεύτερος τύπος παρέμβασης θα εισαγάγει ένα όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο.

Στόχος της παρέμβασης θα ήταν να διαχωριστούν οι αποδόσεις αυτών των γεννητριών από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, όπως σημειώνεται.

Αναλυτές εκτιμούν πως, κατά αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να «σπάσει τον δεσμό» ανάμεσα στις τιμές του φυσικού αερίου και εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Τέλος το πετρέλαιο στις χώρες που θα βάλουν πλαφόν στην τιμή του"

Παραλήρημα Μπαχτσελί: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παρενοχλήσεις όπου μπορεί για να «ξεχειλίσει το ποτήρι» (video)

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια και σήμερα με τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί να αναπαράγει την τουρκική επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών περί κλειδώματος ραντάρ των τουρκικών F-16 από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 προχωρώντας επιπροσθέτως σε απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας μιλώντας μεταξύ άλλων για παράδειγμα τραμπουκισμού και απρέπειας που δεν πρέπει να αφεθεί χωρίς ανταπόδοση και χωρίς κυρώσεις.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε: «Η Ελλάδα, φυσικά, συνεχίζει τις παρενοχλήσεις όπου μπορεί και το κάνει για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Το κλείδωμα των ραντάρ από το σύστημα αεράμυνας S-300 προς τα πολεμικά μας αεροσκάφη F-16 είναι ένα παράδειγμα τραμπουκισμού και απρέπειας που δεν πρέπει να αφεθεί χωρίς ανταπόδοση και χωρίς κυρώσεις […] Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργήσει άμεσα σχετικά για αυτήν την εχθρότητα (της Ελλάδας)».

Στο στόχαστρο Ρόμπερτ Μενέντεζ & ΗΠΑ

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή και πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος χαρακτήρισε μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο την Τουρκία.

«Και ακριβώς αυτή τη στιγμή, η φράση ότι “Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο”, που διατύπωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ στην Αθήνα, είναι θράσος, είναι σκανδαλώδης. Η πραγματική απειλή είναι οι ΗΠΑ, που έχουν κάνει την Ελλάδα στρατιωτική βάση και συσσωρεύουν όπλα και την προκαλούν για να τα στρέψει κατά της Τουρκίας».

Δένδιας σε ΝΑΤΟ: Τα όργανα της Συμμαχίας πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Λετονό ομόλογό του, υπογράμμισε την ανάγκη συνοχής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ αναφερόμενος στην ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, επισήμανε ότι “αποτελεί απόκλιση από τις αρχές της συμμαχίας”.

«Τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της, τον γενικό γραμματέα, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ενισχύσει το γόητρο της χώρας του, καυχώμενος για την ισχυρή στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας.

«Από την Ευρώπη μέχρι την Ασία, από την Αφρική μέχρι την Αμερική και σε κάθε γωνία του κόσμου, με τις πολιτικές μας σχέσεις, με τα διπλωματικά μας δίκτυα, τις δομές της κοινωνίας των πολιτών, ακόμη και τη στρατιωτική μας ισχύ, κάνουμε αποδεκτή την παρουσία μας» ανέφερε.

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και στον αέρα, καθώς συνολικά καταγράφηκαν 124 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά F-16, αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου και Μη Επανδρωμένο.

Η Αθήνα, πάντως, συνεχίζει να ενισχύει τις στρατηγικές της συμμαχίες. Στο Κάιρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε συμφωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία της Αιγύπτου.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα Μπαχτσελί: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παρενοχλήσεις όπου μπορεί για να «ξεχειλίσει το ποτήρι» (video)"

Πέτρος Φιλιππίδης: «Έκρηξη» του ηθοποιού στη δίκη – «Τι με κοιτάς;»

Εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που εκδικάζει τις καταγγελίες σε βάρος του για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ο Πέτρος Φιλιππίδης, έχει αλλάξει πλέον τη στάση που διατηρούσε μέχρι και σήμερα.

Ο γνωστός ηθοποιός, ήταν σχεδόν πάντα σιωπηλός στο δικαστήριο και παρακολουθούσε τη δίκη χωρίς να παρεμβαίνει.

Σήμερα ωστόσο σε δύο διαφορετικές στιγμές εξέφρασε τη διαμαρτυρία του και τη δυσαρέσκεια του.

Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Φιλιππίδης ζήτησε από τους δικηγόρους του να παρέμβουν και να διακόψουν μάρτυρα η οποία αναφέρθηκε σε φήμες και κουτσομπολιά γύρω από το όνομα του και αφετέρου σε διακοπή της δίκης, σηκώθηκε από τη θέση του, πλησίασε έναν άντρα από το κοινό και του είπε «Τι με κοιτάς;» με εκείνον να του απαντά : «κάνετε κάποιο λάθος κύριε».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με καταθέσεις μαρτύρων ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης αποφυλακίστηκε με όρους πριν από δύο μήνες περίπου με απόφαση του δικαστηρίου και μέχρι την έκδοση ετυμηγορίας από τους δικαστές και τους ενόρκους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτρος Φιλιππίδης: «Έκρηξη» του ηθοποιού στη δίκη – «Τι με κοιτάς;»"

Εύηνος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη 10μηνη καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης της γέφυρας

Κύμα οργής προκαλεί στους κατοίκων των περιοχών γύρω από τις εκβολές του Ευήνου, στα όρια των δήμων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη των έργων για την αποκατάσταση των συγκοινωνιών μετά το γκρέμισμα της γέφυρας στην παλαιά οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από την περασμένο Δεκέμβριο.

Δέκα μήνες μετά την νεροποντή που έκοψε τον οδικό άξονα, καταστρέφοντας την γέφυρα στον ποταμό, οι κάτοικοι του Γαλατά και του Περιθωρίου, κυρίως, βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό, με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της τοπικής κοινωνίας.



Η παρατεταμένη και εκκωφαντική, τελικά, αβελτηρία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και του υπουργείου Υποδομών να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία έστω και με κάποια προσωρινή λύση, αλλά και να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή νέας γέφυρας, φέρνει σε οριακό σημείο τους κατοίκους. Οι οποίοι μάλιστα είδαν μόλις προ ημερών, να παρασύρεται από τις βροχές και μία πρόχειρη χωμάτινη κατασκευή μέσα στο ποτάμι, που είχε διαμορφωθεί από τις υπηρεσίες της περιφέρειας για τις έκτακτες περιπτώσεις και μόνο από κρατικά οχήματα, αλλά ουσιαστικά βοηθούσε και σε μετακινήσεις ιδιωτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.



Συγκέντρωση κατοίκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κάτοικοι από τον Γαλατά, το Περιθώρι και το Ευηνοχώρι, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου «να εκφράσουν για άλλη μία φορά τις ανησυχίες τους, τον έντονο προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα στον Εύηνο ποταμό, παρόλο που φθινοπώριασε», όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της. Και προσθέτει ότι η συγκέντρωση έγινε «για να εκφράσουν οι κάτοικοι για άλλη μία φορά την αγωνία και τον φόβο μην «κατεβάσει» ο Εύηνος και ξαναζήσουν τον ίδιο τραγικό εφιάλτη της κοινωνικής απομόνωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης».

Στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τους φόβους των κατοίκων, αλλά και στις πολιτικές ευθύνες των διοικούντων την Περιφέρεια και το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκαν οι περισσότεροι από όσους μίλησαν στη συγκέντρωση.

evinos_4

Ζητούν επίσημη ενημέρωση για τις καθυστερήσεις

Σύμφωνα με την Επιτροπή «οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων στον Εύηνο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρομμάτη και γι’ αυτό τον λόγο προσήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεσολογγίου. Ο κ. Μαυρομμάτης, επικαλούμενος θεσμικούς λόγους, αρνήθηκε τον ερχομό του στην αίθουσα και αντιπρότεινε την προσέλευση των συγκεντρωμένων στο Γραφείο του, κατά ομάδες. Δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση και, τελικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ναυάγιο της συζήτησης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων προσήλθε στο Γραφείο του κ. Μαυρομμάτη για ενημέρωση. Σημειωτέον πως η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σαλμά απουσίαζε από το Γραφείο της, αν και ήταν ενήμερη για τη συγκέντρωση».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπή «στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους της καθυστέρησης των έργων και πως τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ίδιος δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Είπε ακόμα πως, εξ όσων γνωρίζει, το έργο της πρόχειρης γέφυρας θα ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πληρώσει ο ίδιος τα λεωφορεία, προκειμένου να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία στο αρμόδιο Υπουργείο. Απαντώντας, οι κάτοικοι του είπαν πως η μετάβαση στην Αθήνα, ειδικά σήμερα, με την οικονομική στενότητα που υπάρχει, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δήλωσαν πως όλα τα κοινωνικά προβλήματα επιδέχονται πολιτικές λύσεις και του επισήμαναν, με νόημα, πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος αιρετός αδυνατεί να δώσει λύσεις, ιδιωτεύει, παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο. Τέλος, ο κ Μαυρομάτης δεσμεύτηκε πως θα δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα βατότητας στους δρόμους πρόσβασης, δεξιά και αριστερά στα αναχώματα του ποταμού».

evinos_2

Το υπόμνημα των κατοίκων

Με την αποχώρηση των κατοίκων, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσε στον κ. Μαυρομμάτη Υπόμνημα, που έγραφε τα εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ


της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των Κοινοτήτων του Γαλατά και του Περιθωρίου

Κύριε Καραγιάννη, Υφυπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Καραγιάννη,

κύριε Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

όπως ασφαλώς γνωρίζετε, πριν από εννιά περίπου μήνες, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλ/νίας κατέρρευσαν, για μια σειρά από λόγους, τους οποίους γνωρίζετε και για τους οποίους το πολιτικό προσωπικό της χώρας (και όχι μόνο) έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για τα προβλήματα αυτά σας έχουμε ενημερώσει πάρα πολλές φορές, τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως.

Κύριε Καραγιάννη, στη σύσκεψη της Αμφιλοχίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022, είπατε πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας, 200 μέτρα νότια της σημερινής. Δηλώσατε ακόμα πως, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια. Για τη νέα γέφυρα, επαναλάβατε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, με τον χρόνο να μετράει από τον Γενάρη του 2021.

Εμείς, οι της Συντονιστικής Επιτροπής, στις 18 Ιουνίου2022, βλέποντας τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος, σε σχετική επιστολή μας, που συνοδευόταν από αντίστοιχο Δελτίο Τύπου, σημειώναμε, εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους μας: «Οι μέρες του καλοκαιριού, που επιτρέπουν εργασίες στην κοίτη του Ευήνου, περνάνε αναξιοποίητες. Εμείς, οι κάτοικοι της παρευήνιας περιοχής, που ξέρουμε καλά την ορμητικότητα του Ευήνου (οι πρόγονοί μας τον έλεγαν Λυκόρμα, εξαιτίας της ορμητικότητάς του), βλέπουμε την απραξία και ανησυχούμε. Ο Οκτώβρης είναι κοντά» και ρωτούσαμε:

1. Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα;

2. Πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και αν ΝΑΙ, πότε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις 21 Ιουνίου2022 με θέμα «Τα έργα και οι υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», επαναλάβατε πως οι δεσμεύσεις για τα έργα στον Εύηνο, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, ισχύουν στο ακέραιο. Τις ίδιες δεσμεύσεις επανέλαβε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μαυρομμάτης.

Αξιότιμοι κύριοι, το καλοκαίρι πέρασε. Πρώτη μέρα του φθινοπώρου σήμερα και κανένα από τα έργα στον Εύηνο δεν έχει ξεκινήσει. Και μάλιστα, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά «δεν φαίνεται και φως στον ορίζοντα».

Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα. Για να εκφράσουμε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες μας και τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα, παρόλο που μπήκαμε στο φθινόπωρο. Για να εκφράσουμε την αγωνία και τον φόβο, μη μας «προλάβει ο καιρός» και ζήσουμε πάλι τα ίδια. Πείτε μας, πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν τα έργα στον Εύηνο ποταμό; Ποιο είναι τέλος πάντων το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους; Έχουμε, ως πολίτες, το δικαίωμα να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσουν τα βάσανά μας.

evinos_3

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύηνος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη 10μηνη καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης της γέφυρας"

Τουρκία – Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα είναι αυτή που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στη… γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέες απειλές, με αφορμή το επεισόδιο που ισχυρίζεται η Άγκυρα ότι συνέβη στις 23 Αυγούστου. 

Μετά τη συνεδρίαση του κόμματος, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ενώ μπορεί να δημιουργήσει μία φιλία με την Τουρκία, παραπονιέται για εμάς στον κόσμο. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν εύκολα να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα είναι αυτή που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο, διπλωματικό κράτος. Το σωστό είναι να κάθεσαι στο τραπέζι και να μην φεύγεις από το τραπέζι… Αν γίνει σεισμός, η Τουρκία θα είναι μαζί τους”.

Και συνέχισε για την “παρενόχληση των τουρκικών F-16”: “Το “λοκάρισμα” των αεροσκαφών μας μέσω των S-1300 που εδρεύουν στην Κρήτη, ορίζεται ως εχθρική ενέργεια σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες. Αυτό που κάνουν δεν έχει καμία σημασία, μπροστά στη δύναμη και την εμπειρία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αυτό πρέπει να το δουν οι σύμμαχοι μας. Η αεροπορία μας απάντησε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία – Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα είναι αυτή που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων"

Ουκρανία: Οι επiθεωρητές του ΔΟΑΕ έφθασαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα στο συγκρότημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια προκειμένου να αποτιμήσει τον κίνδυνο μιας διαρροής ραδιενέργειας αφού καθυστέρησαν για αρκετές ώρες λόγω βομβαρδισμών κοντά στην περιοχή των εγκαταστάσεων.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον σταθμό στη νότια-κεντρική Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αλλά λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του.

Οι συνθήκες στο πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες με τη Μόσχα και το Κίεβο να κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι βομβαρδίζει την περιοχή και προκαλώντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φθάνει σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε κοντινή απόσταση. Ουκρανική πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε στο Reuters πως η αποστολή «μπορεί να αποδειχθεί πιο σύντομη από ό,τι σχεδιαζόταν».

Νωρίτερα, η ουκρανική κρατική εταιρία ατομικής ενέργειας Energoatom δήλωσε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί οδήγησαν στο κλείσιμο του ενός από τους μόλις δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού, ενώ η Μόσχα δήλωσε πως απέτρεψε μια ουκρανική προσπάθεια να καταληφθεί το εργοστάσιο.

Δημοσιογράφος του Reuters στην κοντινή, υπό ρωσικό έλεγχο, πόλη Ενερχοντάρ είπε πως ένα κτίριο κατοικιών επλήγη από τον βομβαρδισμό, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα υπόγειο. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ποιος ευθύνεται για τα πυρά.

Ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης του τομέα της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε ουκρανικό, όπως είπε, βομβαρδισμό της Ενερχοντάρ που κατέστρεψε επίσης τρία νηπιαγωγεία και το Σπίτι του Πολιτισμού. Το πρωί σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη, είπε.

Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, φέροντας θωράκιση σώματος και ταξιδεύοντας σε λευκά, θωρακισμένα τζιπ με διακριτικά του ΟΗΕ, ανακόπηκαν στο πρώτο σημείο ελέγχου έξω από τη Ζαπορίζια έπειτα από αναφορές για βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να καταλάβει τον σταθμό μερικές ώρες πριν από την αναμενόμενη άφιξη της ομάδας του ΔΟΑΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως έως 60 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τον ποταμό Δνείπερο, που χωρίζει την περιοχή που κατέχουν οι δύο πλευρές, με βάρκες στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σε μια «πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, με σκοπό να διαταραχθεί η επίσκεψη του ΔΟΑΕ.

Το υπουργείο ανέφερε πως «ελήφθησαν μέτρα» προκειμένου να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, περιλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτικών αεροπορικών οχημάτων.

Τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος διορίστηκε από τους Ρώσους, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, δήλωσε αργότερα πως «περίπου 40» από τους 60 Ουκρανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν επίσης τρεις Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον σταθμό, πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι του Reuters που ακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή προτού διαταχθούν να γυρίσουν πίσω λόγω των επικίνδυνων συνθηκών είπαν πως ενόσω βρίσκονταν στην πόλη Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας, είδαν λάμψεις από εκρήξεις στον ουρανό.

Δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ποιος έφερε την ευθύνη.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τους Ρώσους έχουν αφήσει να εννοηθεί πως η ομάδα του ΔΟΑΕ θα έχει μόνο μία ημέρα στη διάθεσή της για να επιθεωρήσουν το εργοστάσιο, ενώ η αποστολή είχε ετοιμαστεί για μεγαλύτερο διάστημα.

«Αν μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε μια μόνιμη ή συνεχόμενη παρουσία, τότε θα παραταθεί. Αλλά αυτό το πρώτο κομμάτι θα διαρκέσει μερικές ημέρες», είχε πει ο επικεφαλής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.

Αργή πρόοδος

Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης εν μέσω μια ουκρανικής επίθεσης για την ανακατάληψη εδαφών στον νότο.

«Είναι μια πολύ αργή διαδικασία, επειδή δίνουμε αξία στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Ολεκσίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, αναφερόμενος στην ουκρανική επίθεση.

Η Μοσχα αρνήθηκε τις πληροφορίες για ουκρανική πρόοδο και είπε πως τα στρατεύματά της εκδίωξαν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε πως δεν θα αναφέρει προσώρας τους οικισμούς στον νότο που ανακατέλαβε ώστε να αποτρέψει τη διενέργεια ρωσικών πληγμάτων εναντίον τους.

Ανέφερε επίσης πως η αντεπίθεσή της δεν επηρεάζει τον διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα που έχει δημιουργηθεί για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Οι επiθεωρητές του ΔΟΑΕ έφθασαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια"

Καιρός αύριο: Επιδείνωση του καιρού αύριο – Που θα σημειώσει πτώση η θερμοκρασία (02/09)

Επιδείνωση του καιρού αύριο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια και θα φθάσει τους 31 με 32 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντική και ανατολική Μακεδονία. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές έως αργά το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιδείνωση του καιρού αύριο – Που θα σημειώσει πτώση η θερμοκρασία (02/09)"

ΕΟΔΥ: Στα 58 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Τέσσερα ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από ευλογιά των πιθήκων, καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 58.

Όλοι τους είναι άνδρες 19 έως 59 ετών, εκ των οποίων οι 19 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό κατά την περίοδο επώασης της νόσου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής: 

"Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022, καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις  30 Αυγούστου  2022 καταγράφηκαν 22.363 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 58 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 19 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%)".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Στα 58 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα"

Διαβατήρια: Διπλασιάζεται από σήμερα η χρονική ισχύς τους

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από σήμερα ο διπλασιασμός της χρονικής ισχύος των διαβατηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από νομοθετική ρύθμιση τροποποιήθηκε η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών από 5 σε 10 χρόνια από την έκδοση τους για τα διαβατήρια των ενηλίκων, καθώς και των ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη.

Με αυτή τη διάταξη η Ελλάδα εναρμονίζεται πλέον με τα διεθνή πρότυπα διάρκειας ισχύος των διαβατηρίων. Πρόκειται για μια ρύθμιση που, μεταξύ άλλων και χωρίς να μεταβάλλονται τα απαιτούμενα πάγια τέλη χαρτοσήμου για τους πολίτες, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου για τη μείωση
γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση επιπλέον ένστολου προσωπικού από διεκπεραιωτικές υποθέσεις, προκειμένου να διατεθεί σε υπηρεσίες ασφαλείας των πολιτών, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την περιστολή, εν γένει, των άσκοπων δαπανών και εργατοωρών.

Με ομόφωνη – σύμφωνη εισήγηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του αρμοδίου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ) προς το οποίο υπεβλήθη σχετικό ερώτημα, καταγράφεται ουσιώδης αλλαγή τόσο των οικονομικών, όσο και των τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης  της προμήθειας «Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας»  (ΟΠΣΕΑ).

Προφανής αιτία είναι ότι, πλέον, η συνολική αξία του συγκεκριμένου διαγωνισμού μειώνεται κατά τουλάχιστον 56.544.000,00 ευρώ, με αυτονόητη τη σημαντική οικονομική ωφέλεια υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης του δημοσίου
χρήματος.

Συνεπεία αυτών, η υπηρεσία εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό τη ματαίωση της προόδου της διαδικασίας σύναψης της παραπάνω σύμβασης, στο σύνολό της, με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση και χωρίς υποχρέωση καταβολής αμοιβής ή αποζημίωσης στους συμμετέχοντες, όπως ρητά προβλέπεται σε σχετικό όρο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, γεγονός για το οποίο ομοφώνως
γνωμοδότησε καταφατικά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση όχι μόνο της πλήρους και εμπρόθεσμης ικανοποίησης των Διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, αλλά και της απόκτησης υψηλών προδιαγραφών εγγράφων ασφαλείας που εκδίδει στο εξής, πλήρως συμβατών με τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς κανονισμούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβατήρια: Διπλασιάζεται από σήμερα η χρονική ισχύς τους"

Δίκη Φιλιππίδη: «Αφού απέτυχε να τη βιάσει μετά την απειλούσε», λέει φίλη της δεύτερης καταγγέλλουσας

Για απειλές, χυδαία μηνύματα αλλά και για ένα άγριο σκηνικό σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος της φίλης της από τον Πέτρο Φίλιππίδη, έκανε σήμερα λόγο στην κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μάρτυρας φίλη της δεύτερης γυναίκας που είχε καταγγείλει τον γνωστό κωμικό και θιασάρχη για απόπειρα βιασμού της.

Το διερευνώμενο περιστατικό με την απόπειρα βιασμού της νεαρής ηθοποιού έλαβε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χώρα το 2010 μέσα σε θεατρικό καμαρίνι και ενώ η καταγγέλλουσα είχε συναντηθεί με τον Π. Φιλιππίδη στο πλαίσιο επαγγελματικής συνεργασίας που θα ξεκινούσαν.

Σήμερα, στη δίκη του Π. Φιλιππίδη η μάρτυρας αναφέρθηκε σε όλα όσα η φίλη της και καταγγέλλουσα της είχε πει για την επίμαχη συνάντησή της με τον ηθοποιό, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι και εκείνη είχε συνεργαστεί μαζί του το 2016. Δηλαδή, έξι χρόνια μετά τη διερευνώμενη επίθεση και ενώ είχε ενημερωθεί για αυτή από την φίλη της και συνάδελφό της.

«Μου είπε πως της άνοιξε τα πόδια εκείνη φώναζε προσπαθούσε να τον απωθήσει. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει χτύπησε και έτσι ο κατηγορούμενος βρήκε την ευκαιρία να την πλησιάσει ξανά. Έφτασε στην πόρτα και της είπε ότι θα την καταστρέψει. Κατάφερε να φύγει», κατάθεσε χαρακτηριστικά η μάρτυρας για το σκηνικό της καταγγελλόμενης απόπειρας βιασμού για να προσθέσει: «Είχα απέναντι μου έναν άνθρωπο που ήταν παρά πολύ αναστατωμένος. Της είπα να ηρεμήσει και πως θα δούμε τι θα κάνουμε. Εκείνη την ώρα χτύπησε το κινητό της. Είδαμε ότι ήρθε ένα μήνυμα από τον κ. Φιλιππίδη. Ήταν παρά πολύ αισχρό. Ίσως το πιο αισχρό που έχω δει ποτέ. Ζητούσε να γίνουν σεξουαλικές πράξεις και της έλεγε ότι δεν θα του ξεφύγει την επόμενη φορά».

Μάλιστα, η μάρτυρας σε ερώτηση για το εάν είχε συμβουλέψει τη φίλη της να καταγγείλουν τον Π. Φιλιππίδη, το 2010, απάντησε: «Ντρέπομαι πολύ γι’ αυτό αλλά δεν το σκέφτηκα. Ο κ. Φιλιππιδης ήταν ένας πολύ ισχυρός άνθρωπος. Εκείνη τη στιγμή δεν το πίστευα ότι συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν έπρεπε να το διαχειριστώ έτσι. Προσπαθούσα να παρηγορήσω τη φίλη μου. Δεν σκέφτηκα καν να κάνουμε καταγγελία. Συγγνώμη Σ. που δεν το σκέφτηκα».

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της η μάρτυρας αναφέρθηκε και στη δική της συνεργασία, το 2016 με τον Π. Φιλιππίδη στο Εθνικό Θέατρο αλλά και σε ευχετήριο μήνυμα που του είχε στείλει μετά τα όσα της είχε εκμυστηρευτεί η φίλη της.

Στην κατάθεσή της είπε για τον κατηγορούμενο ηθοποιό: «Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Έχει ταλέντο. Είχαμε μια καλή, τυπική σχέση. Δεν συνεργαστήκαμε ξανά. Το 2017 με πήρε η βοηθός του τηλέφωνο να συνεργαστούμε αλλά είχα κλείσει άλλου». Ωστόσο, όπως ανέφερε η μάρτυρας όταν άκουσε την πρόταση για συνεργασία ταράχτηκε διότι είχε μάθει για κακοποιητικές συμπεριφορές του Π. Φιλιππίδη και εξωσυζυγικές σχέσεις, όμως, όπως είπε, οι συνάδελφοι της, της έλεγαν ότι «στο Εθνικό Θέατρο δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα».

Σε ό,τι αφορά στα ευχετήρια μηνύματα που φέρεται η ίδια να είχε στείλει στον κατηγορούμενο σήμερα συνάδελφό της, η μάρτυρας είπε: «Στη Θεσσαλονίκη σε περιοδεία μου έκαναν πλάκα ότι είναι η γιορτή Πέτρου και Παύλου. Επειδή το παιδί που φλέρταρα τότε και μετέπειτα σύντροφος μου λεγόταν Παύλος έστειλα μήνυμα και στους δυο».

Εισαγγελέας: Μου προκαλεί εντύπωση που ενώ έχει συμβεί κάτι τόσο σοβαρό στη φίλη σας συνεργαστήκατε μαζί του;

Μάρτυρας: Το να είσαι ηθοποιός είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Είχα συμβόλαιο με το Εθνικό, δεν είμαι από πλούσια οικογένεια, δεν είχα δυνατότητα να μη δουλέψω. Όταν τα πράγματα είναι τόσα δύσκολα μπορεί να προδώσεις την αλληλεγγύη σου.

Εισαγγελέας: Την πήρατε;

Μάρτυρας: Ναι την ενημέρωσα αμέσως. Μου είπε να πάω μα δουλέψω, ότι θα είναι στο Εθνικό και θα είναι προστατευμένο το περιβάλλον.

Πάρεδρος: Τα ευχετήρια μηνύματα;

Μάρτυρας: Ήταν διπλωματικό κάπως. Για να μην εκληφθεί ως προσωπική η απόρριψη.

Ο εκνευρισμός του Πέτρου Φιλιππίδη στη σημερινή δίκη - «Τι με κοιτάς;» είπε σε πρόσωπο από το κοινό

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος έδειχνε σήμερα ο Πέτρος Φιλιππίδης στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας στη δίκη του για έναν βιασμό και δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του.

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της δίκης του, ακούστηκε για πρώτη φορά να παρεμβαίνει. Ειδικότερα, προς το τέλος της σημερινής διαδικασίας και σε μια διακοπή της δίκης σηκώθηκε από τη θέση του, πλησίασε έναν άντρα από το κοινό και του είπε: «τι με κοιτάς;». Ο άνδρας του απάντησε «κάνετε κάποιο λάθος κύριε» και τότε ο κατηγορούμενος ηθοποιός αποχώρησε εκνευρισμένος.

Νωρίτερα, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ακουστεί να μιλάει στη δικαστική αίθουσα , την ώρα που κατέθετε μάρτυρας, ζήτησε από τους δικηγόρους του να παρέμβουν και να τη διακόψουν. Εκείνη τη στιγμή βέβαια η μάρτυρας αναφέρονταν σε διάφορες φήμες και κουτσομπολιά που ακούγονταν για τον ηθοποιό, πολύ πριν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ώστε να δικαστεί για τις τρεις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, έπειτα από καταγγελίες γυναικών συναδέλφων του για απόπειρες βιασμού τους αλλά και για έναν βιασμό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Φιλιππίδη: «Αφού απέτυχε να τη βιάσει μετά την απειλούσε», λέει φίλη της δεύτερης καταγγέλλουσας"

Κοντολέων: Ουδέποτε ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για καμία άρση – Φέρεται να επιβεβαίωσε ο Ρουμπάτης την παρακολούθηση Σαγιά και Πιτσιόρλα και επί ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας των τριών πρώην διοικητών της ΕΥΠ  και του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να κατέθεσε πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ούτε το γραφείο του ενημερώθηκε για καμία απολύτως άρση και ότι ενημερώνονται μόνο από τα υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ερώτηση εάν έχουν παρακολουθηθεί και άλλοι πολιτικοί εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, τόσο ο κ. Κοντολέων όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού φέρεται να επικαλέσθηκαν το απόρρητο. Επίσης,  ο κ. Κοντολέων, φέρεται να αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος το απόρρητο για το εάν έχει καταστραφεί ή όχι ο φάκελος του Νίκου Ανδρουλάκη.  Και οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ φέρονται να ανέφεραν πως επί των ημερών τους δεν υπήρξε καμία επισύνδεση των γραφείων του ΚΚΕ.

Αυτές, πάντως, είναι μέχρι στιγμής, όλες και όλες οι μόνες συγκλίνουσες πληροφορίες για αυτά που πιθανότατα να κατέθεσαν οι οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ.​

Από εκεί και πέρα όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες για το τι κατέθεσε ο κάθε πρώην διοικητής της ΕΥΠ έχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να δήλωσε πως  η ΕΥΠ  όταν επισυνδέεται με κάποιο κινητό αυτό δεν μπορεί να έχει γίνει με παράνομο τρόπο. 

Φέρεται επίσης να παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «άκουγε» τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, και τον Σπύρο Σαγιά, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου αλλά διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους, αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε πως επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ή μελών της οικογένειάς του. 

Επίσης, όσον αφορά στον διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά κ. Δραβίλλα, φέρεται να αρνήθηκε ότι παρακολουθούνταν το 2012-2015 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Πιτσιόρλας και Σπύρος Σαγιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντολέων: Ουδέποτε ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για καμία άρση – Φέρεται να επιβεβαίωσε ο Ρουμπάτης την παρακολούθηση Σαγιά και Πιτσιόρλα και επί ΣΥΡΙΖΑ"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταθέτουν αύριο στην ανακρίτρια για Μαλένα και Ίριδα οι ιατροδικαστές Καρακούκης – Καλόγρηας

Για την υπόθεση των θανάτων των δυο ανήλικων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας, κατέθεταν σήμερα επί περίπου τρεις ώρες στην 35η τακτική ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου, η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσακωνα και ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιαδης.

Να σημειωθεί ότι η κυρία Τσάκωνα είχε συντάξει την αρχική ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας, ενώ ο κ. Ευτυχιάδης γνωμάτευσε για τα δυο νεκρά παιδιά στα πλαίσιο της νέας πορισματικής αναφοράς που έχουν συντάξει οι ιατροδικαστές Ν. Καρακούκης και Ν. Καλόγρηας.

Μοναδική κατηγορούμενη της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η μητέρα των παιδιών Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται και για ανθρωποκτονία της μεγαλύτερης κόρης της Τζωρτζίνας.

Αύριο η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να συνεχιστεί με τις κρίσιμες καταθέσεις των ιατροδικαστών Ν. Καρακόυκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι και συνέταξαν τη νέα πορισματική αναφορά για την υπόθεση θανάτου των δυο παιδιών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταθέτουν αύριο στην ανακρίτρια για Μαλένα και Ίριδα οι ιατροδικαστές Καρακούκης – Καλόγρηας"

Νίκος Δένδιας: «Τα όργανα του ΝΑΤΟ να σέβονται και να τιμούν όλα τα μέλη της συμμαχίας»

Αιχμές κατά της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ άφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του στη Λιθουανία, Έντγκαρς Ρίντκεβικς, σήμερα (1.9.2022) στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από τον Γ.Γ. πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της. Η ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων αποτελεί δείγμα απόκλισης από τις αρχές αυτές».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «συζητήσαμε για τις κυρώσεις, συμφωνούμε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο μεταξύ μας, η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα κορυφαίο θέμα. Κι επίσης υπογράμμισα ότι οι χώρες που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις δίνουν ανάσα στη ρωσική επιθετικότητα.

Αναφέρθηκα στην περίπτωση της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, η οποία δεν επιβάλλει κυρώσεις και συγχρόνως το καλοκαίρι αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα ρωσικά mega yachts τα οποία εμείς στην Ελλάδα και η Ευρώπη γενικά απαγόρευσε».

Συνεχίζοντας τις αιχμές κατά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή είναι ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού, στην Τουρκία κι ότι η Ρωσία και η Τουρκία σε συγκεκριμένους τομείς φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων, που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «και στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη να έχουμε συνοχή και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη φάση η συνοχή και στο πλαίσιο της Συμμαχίας είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.

Κι επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι η ρητορική την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν αρμόζει καθόλου σε μια σύμμαχο χώρα.

Εμείς από την πλευρά μας δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Κοιτάμε σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία προς το μέλλον. Γιατί για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το Διεθνές Δίκαιο».

Πρόσθεσε, ότι «αυτοί είναι οι τίτλοι της δικής μας ρητορικής. Και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση, μια Συμμαχία κυρίαρχων κρατών, αλλά και μια Συμμαχία αρχών, των αρχών που μόλις μνημόνευσα.

Αυτό άλλωστε μνημονεύεται σαφώς στο Στρατηγικό Δόγμα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας και υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη. Και τα όργανα της Συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από την ηγεσία της, από το Γενικό Γραμματέα, πρέπει και να σέβονται και να τιμούν και το σύνολο των χωρών που είναι μέλη της Συμμαχίας, αλλά και τις αρχές της Συμμαχίας.

Η χθεσινή ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων αποτελεί απόκλιση από τις αρχές αυτές. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει κατά τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Και θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος διότι μετά το χθεσινό μας διάβημα το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση», εξήγησε ο Νίκος Δένδιας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: «Τα όργανα του ΝΑΤΟ να σέβονται και να τιμούν όλα τα μέλη της συμμαχίας»"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από το βράδυ της Πέμπτης (1/9) – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης (01-09-2022) έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (03-09-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τηδιάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ:

  • Από σήμερα το βράδυ (01-09-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
  • Αύριο Παρασκευή (02-09-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Μακεδονία, από το μεσημέρι τη Θεσσαλία και έως αργά το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
  • Το πρωί του Σαββάτου (03-09-2022) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, το βόρειο Αιγαίο και τη Θράκη και γρήγορα θα εξασθενήσουν.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από το βράδυ της Πέμπτης (1/9) – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν"

Γεωργία Μπίκα: Στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση βιασμού της – «Θα πάω μέχρι τέλους»

Την αναίρεση του βουλεύματος για την αρχειοθέτηση των καταγγελιών της για βιασμό σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, η Γεωργία Μπίκα, συνοδευόμενη από το νέο της δικηγόρο, Νίκο Διαλυνά.

Η Γεωργία Μπίκα και ο δικηγόρος της επισήμαναν, μεταξύ άλλων, πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποτελεί την τελευταία τους ελπίδα να αποδοθεί Δικαιοσύνη, διαφορετικά όπως δήλωσαν θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

«Όπως σας είπα από την πρώτη στιγμή το δίκαιο ποτέ δεν χάνεται και από την πρώτη στιγμή υποστηρίζω ότι θα πάω μέχρι τέλους. Τα στοιχεία τα έχω, έχουμε όλοι οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα. Ήρθα να καταθέσω αίτηση αναίρεσης κατά του απαλλακτικού βουλεύματος. Πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα το δει όλο αυτό. Εάν δεν το δει η ελληνική Δικαιοσύνη, τότε θα προσφύγω και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με όσα μέσα μέχρι τέλους» επισήμανε η Γεωργία Μπίκα κατά την αποχώρηση της από τον Άρειο Πάγο.

«Το βούλευμα αναφέρει ότι λόγω του ότι εκείνη την ημέρα φορούσα ψηλοτάκουνα, δεν μπορούσα να περπατήσω. Στα βίντεο που υπάρχουν και αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία, δείχνουν ότι τη στιγμή που πηγαίνω περπατάω μια χαρά με τα ίδια τα παπούτσια και τη στιγμή που επιστρέφω και ψάχνω το αυτοκίνητό μου παραπατάω. Πράγμα, που πάει να πει ότι δεν φταίνε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Είναι καθαρά λόγω της κατάστασης μου» τόνισε επίσης.

Ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας Νίκος Διαλυνάς επισήμανε από την πλευρά του πως  υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που πρέπει να επανεξεταστούν και «ίσως είναι η τελευταία ελπίδα για να μην γίνουμε ρεζίλι στο εξωτερικό», προσθέτοντας: «Αν δεν ασκηθεί αναίρεση θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σε άλλους θεσμούς, οι οποίοι θα δουν πράγματα που δεν ελήφθησαν υπόψη και πράγματα που δεν θα είναι προς τιμήν της χώρας μας».

Στο προαύλιο χώρο του Αρείου Πάγου, γυναίκες, μέλη συλλογικοτήτων κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στη Γεωργία Μπίκα.

Δείτε φωτογραφίες:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργία Μπίκα: Στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση βιασμού της – «Θα πάω μέχρι τέλους»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news