facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ενημέρωση Πυροσβεστικής: Και αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες – Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα. Ο κ. Γιάννης Αρτοποιός τόνισε πως και αύριο, Παρασκευή αναμένονται ακραίες συνθήκες και ανέφερε πως οι περισσότερες πυρκαγιές δυστυχώς ξεσπούν από αμέλεια.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό τους.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό και εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιό Κουντουρά, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη, Κόρακα, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα. Ομοίως αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε Λακωνία και Ρόδο. Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν ριχτεί επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση καθώς και δεκατέσσερις προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει έξι πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για τη διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και τη φύλαξη των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη τρεις συλλήψεις ανδρών, οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες και από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές: Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Ηρακλείου και Σητεία.

Κυρίες και κύριοι, είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν.

Και αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια. Για ακόμη μια φορά κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Σας ευχαριστώ.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημέρωση Πυροσβεστικής: Και αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες – Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη"

Η Βαγδάτη απελαύνει την πρεσβευτή της Σουηδίας – Διαδηλωτές ποδοπάτησαν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία

Το Ιράκ απέλασε σήμερα την πρεσβευτή της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη που οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές να εφορμήσουν και να πυρπολήσουν τη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης προσέθεσε πως η Βαγδάτη ανακαλεί επίσης τον επιτετραμμένο της στη Σουηδία και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ μετέδωσε πως το Ιράκ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της σουηδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Ericsson στο ιρακινό έδαφος.

Διαδηλωτές στη Σουηδία αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια από τη σουηδική αστυνομία για να κάψουν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία σήμερα.

Οι διαδηλωτές κλότσησαν και κατέστρεψαν εν μέρει ένα βιβλίο που όπως είπαν ήταν ένα αντίτυπο του Κορανίου, αλλά έφυγαν από την περιοχή χωρίς να του βάλουν φωτιά. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές αλλά οι ιρακινές αρχές απέτυχαν στην ευθύνη τους να προστατεύσουν την πρεσβεία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας, σύμφωνα με ανακοίνση του γραφείου του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι που είπε ότι η ασφάλεια παραβιάστηκε και δεσμεύθηκε για την προστασία των διπλωματικών αποστολών.

Όμως η Βαγδάτη ενημέρωσε επίσης «τη σουηδική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε επανάληψη του περιστατικού με την καύση του ιερού Κορανίου στο σουηδικό έδαφος θα καταστήσει αναγκαία τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση να ανακληθεί ο επιτετραμμένος στη Σουηδία ελήφθη ενώ η διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη είχε ξεκινήσει αλλά προτού οι διαδηλωτές να φύγουν χωρίς να κάψουν το Κοράνι.

Ο Μπίλστρομ είπε πως η έφοδος στην πρεσβεία ήταν «εντελώς απαράδεκτη και η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις», Πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με Ιρακινούς εκπροσώπους σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να εκφράσει την απογοήτευσή μας».

Τη σημερινή διαδήλωση είχαν καλέσει υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, διαμαρτυρόμενοι για τη δεύτερη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Σουηδία σε διάστημα μερικών εβδομάδων, σύμφωνα με δημοφιλή ομάδα στην εφαρμογή Telegram που συνδέεται με τον επιδραστικό κληρικό και άλλα προσκείμενα στον Σαντρ μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαντρ έχει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους οποίους έχει καλέσει κατά καιρούς να κατέβουν στους δρόμους, όπως το περασμένο καλοκαίρι όταν κατέλαβαν την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και ενεπλάκησαν σε φονικές συγκρούσεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βαγδάτη απελαύνει την πρεσβευτή της Σουηδίας – Διαδηλωτές ποδοπάτησαν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία"

16 θάνατοι ασθενών με CoViD, 17 διασωληνωμένοι, 226 εισαγωγές

Σχετική σταθερότητα παρουσιάζεται στους δείκτες της CoViD αναφορικά με τα κρούσματα και τους θανάτους, σύμφωνα με το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας πάντως αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο επιδημιολογικό δελτίο.

Την εβδομάδα 10 - 16 Ιουλίου,  16 ασθενείς με CoViD έχασαν τη ζωή τους (με διάμεση ηλικία τα 84  έτη), 17 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι και 226 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανήλθε στις 2.

O συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται με την σημερινή προσθήκη των θανόντων στους 37.242.

Σύμφωνα με την σημερινή επιδημιολογική εικόνα, η θετικότητα στα τεστ κορωνοϊού παρουσίασε αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα . Τό συνολικό ποσοστό  της  συχνότερης υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 XBB.1.5 - γνωστή και ως "Κράκεν" έφτασε το 77%, ακολουθούμενη από την XBB.1.16 ή "Αρκτούρος" (16%) .

Το ποσοστό θετικότητας για τον κορωνοϊό ήταν 2% σε σύνολο 171.267 εργαστηριακών ελέγχων.

                Δείκτες CoViD 10-16 Ιουλίου

3-9 Ιουλίου

Νέοι θάνατοι 16 14
Διασωληνωμένοι 17 20
Νέες εισαγωγές 226 198
 
Γρίπη - RSV

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για γρίπη.

Και αυτή την εβδομάδα δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " 16 θάνατοι ασθενών με CoViD, 17 διασωληνωμένοι, 226 εισαγωγές "

Μπαίνει πλαφόν και στα κέρδη από σχολικά είδη

Και τα σχολικά είδη θα ελέγχονται πλέον για αθέμιτη κερδοφορία. Αυτό προβλέπει το άρθρο 54 «Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας» του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. 

Συγκεριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε έως τις 30 Ιουνίου, ο χρόνος βάσης υπολογισμού του περιθωρίου κέρδους ήταν προ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021.

Επίσης στα είδη που ελέγχονται για το περιθώριο κέρδους εξακολουθούν να εντάσσονται και όσα πωλούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».

Τα πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τις απαγορεύσεις ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του περιθωρίου κέρδους και ιδίως το χρονικό διάστημα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 που λαμβάνεται υπόψη γι’ αυτό, να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ με το άρθρο 55 του νομοσχεδίου προβλέπεται η παράταση της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαίνει πλαφόν και στα κέρδη από σχολικά είδη "

Οικονομικό νομοσχέδιο: Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια – Παράταση στο Market Pass και μείωση ΕΝΦΙΑ 10%

Αυξήσεις αποδοχών κατά 2,8% έως και 17% για 663.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, πρόσθετες κοινωνικές παροχές για οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και φοροελαφρύνσεις για οικογένειες μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας», το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για εισοδηματικές ενισχύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, οι οποίες θα χορηγηθούν την επόμενη τετραετία σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.

Ελεγχοι

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προστέθηκαν διατάξεις με τις οποίες ενεργοποιείται η δυνατότητα των ελεγκτών εφοριακών υπαλλήλων της ΑΑΔΕ να διενεργούν επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους έχοντας στα χέρια τους εύχρηστα tablets, στα οποία θα είναι αποθηκευμένα αρχεία με όλα τα οικονομικά στοιχεία και το φορολογικό προφίλ των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, ώστε να γίνονται σε πραγματικό χρόνο και με προηγμένες ψηφιακές διαδικασίες άμεσες διασταυρώσεις δεδομένων, να εκδίδονται σε χρόνο-ρεκόρ τα πορίσματα των ελέγχων και να κοινοποιούνται άμεσα στους ελεγχόμενους με ψηφιακές υπογραφές. Επιπλέον, η διάταξη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από κινδύνους φυσικών καταστροφών έχει τροποποιηθεί και προβλέπει ότι το κόστος ανακατασκευής για το οποίο θα πρέπει να έχει ασφαλιστεί η κατοικία, προκειμένου να ισχύσει η μείωση, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι διατάξεις

Αναλυτικά, οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν παρεμβάσεις με τις οποίες:

Αυξάνονται από 1ης.1.2024 κατά 2,8% έως και 17% οι συνολικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσίων λειτουργών. Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν κυρίως από:

α) την οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα στους βασικούς μισθούς για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων,

β) την αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών,

γ) την αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30%,

δ) τις πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών με την καθιέρωση της καταβολής επιδόματος βιβλιοθήκης,

ε) τις αυξήσεις στα επιδόματα παραμεθορίου κατά 30% και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας κατά 15 ευρώ το μήνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

στ) τις αυξήσεις στα ποσά των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

Το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο και δημόσιο λειτουργό ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ MARKET PASS

Υψηλότερο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά

 1 Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το ετήσιο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Το όφελος για οικογένειες με ένα παιδί φθάνει τα 90 ευρώ ετησίως, ενώ για οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά φθάνει τα 220 ευρώ το χρόνο.

2 Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης Market Pass. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης. Σημειώνεται πως όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις (θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα). Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

3 Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση η εισοδηματική ενίσχυση Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών, οι οποίοι από φέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

4 Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

5 Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

6 Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «Μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1ης/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με το μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

7 Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

8 Εισάγεται συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ενισχύσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, οι οποίες θα καταβληθούν φέτος (Market Pass, Youth Pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ), με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του υπουργείου Υγείας και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%, διπλάσιο κονδύλι για σπίτια σε νέους

 Επιπλέον, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται και οι εξής βασικές προσθήκες και τροποποιήσεις ως προς το σχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση:

  • Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με τη δέσμευση του αρχικού ποσού χρηματοδότησης.
  • Σε σχέση με τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, το τελικό κείμενο της διάταξης που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους, τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.
  • Εξαιρούνται οι τράπεζες από τη ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται στα νομικά πρόσωπα η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, που ισχύει ήδη για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Προστέθηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής σε επιφάνεια καταγραφής (tablet) κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με τη διάταξη αυτή ενεργοποιείται η δυνατότητα των ελεγκτών εφοριακών της ΑΑΔΕ να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με το σύστημα «Ελεγχος Live», που προβλέπει τη χρήση φορητών υπολογιστών (tablets) στους οποίους θα είναι αποθηκευμένο όλο το απαραίτητο αρχειακό υλικό με το οικονομικό προφίλ του κάθε ελεγχόμενου, ώστε να είναι εφικτές σε πραγματικό χρόνο άμεσες και αυτόματες αναζητήσεις και διασταυρώσεις των αναγκαίων οικονομικών στοιχείων.
  • Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.
  • Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.
  • Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ, στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας.
  • Επεκτείνονται ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, όπως και το «καλάθι του νοικοκυριού» έως 31/12/2023.

 eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομικό νομοσχέδιο: Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια – Παράταση στο Market Pass και μείωση ΕΝΦΙΑ 10%"
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, παρά την ύφεση που παρατηρείται στα μέτωπα της Αττικής, σε αντίθεση με το πύρινο μέτωπο που κατακαίει δασική έκταση στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόκειται για πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε δύσβατα σημεία. Καίγονται πανύψηλα δένδρα 15 μέτρων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Πολύ καλύτερη η εικόνα στη Δυτική Αττική. Εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο ενώ βρίσκονται εκεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτιές εκτός περιμέτρου, οι οποίες όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι διαχειρίσιμες.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Λουτράκι, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Καταμετρήθηκαν 32 σπίτια καμένα στους γύρω οικισμούς και δύο σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στο οδικό δίκτυο. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη νέα και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, παρά την ύφεση που παρατηρείται στην ένταση των ανέμων.

Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας.

Στη Μεσσηνία συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε τρεις διαφορετικούς εμπρησμούς. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Kαταγραφές ζημιών στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις Δήμου Σαρωνικού

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και καλλιέργειες στον Δήμο Σαρωνικού, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν το συντομότερο από την Πολιτεία οι πληγέντες.

Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας-Ειδυλλίας η σχετική διαδικασία καθυστερεί, καθώς δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συχνών αναζωπυρώσεων.

Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.

Αυτοψίες στον Δήμο Σαρωνικού

Στον Δήμο Σαρωνικού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τέσσερις αιτήσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων και μια ενός ιππικού ομίλου, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία με τη συνεργασία του δημάρχου Χρήστου Γκίνη.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής:

  • Οι τέσσερις επιχειρήσεις (βιοτεχνίες & αποθηκευτικοί χώροι) που βρίσκονται επί της Λ. Αναβύσσου υπέστησαν ολική ζημιά.
  • Στον ιππικό όμιλο διαπιστώθηκε μερική ζημιά σε σταύλους, κτίρια και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Επίσης ειδική ενημέρωση στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους παρέχει κτηνίατρος που απεστάλη στον δήμο από την αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών στις περιοχές της Δυτικής Αττικής έχουν οργανωθεί οι επιτροπές, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, καθώς επιχειρούν ακόμη οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστο Στάθη -για τυχόν πρόβλημα στο μέτωπο της Πάρνηθας- καθώς και με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, σχετικά με το πώς εξελίσσονται τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα από τις επαφές με φιλοζωικές οργανώσεις καταγράφηκαν οι ανάγκες τροφοδοσίας των ζώων στις περιοχές που επλήγησαν, προκειμένου να ακολουθήσει η διανομή από σήμερα 20 Ιουλίου, ενώ διανεμήθηκαν τρόφιμα και νερά σε αστυνομικούς, πυροσβέστες, εθελοντές στα μέτωπα Νέας Περάμου, Μάνδρας και Οινόης, τα οποία ήταν χορηγία της επιχείρησης «Πλαίσιο».

Με πάνω από 40 υδροφόρες συνέδραμε και συνδράμει η Περιφέρεια το έργο της Πυροσβεστικής

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να συνδράμει το έργο της πυροσβεστικού σώματος, ενώ οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων.

Ειδικότερα μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας μέχρι στιγμής η περιφέρεια έχει συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Καλύβια Θορικού, διαθέτοντας 16 υδροφόρα οχήματα και 1 μηχάνημα έργου (JCB) και στη Μάνδρα 26 υδροφόρα οχήματα και 7 μηχανήματα έργου (2 JCB, 2 φορτωτές, ένα D8, ένα D9, ένα grader).

Τέλος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με «υπευθυνότητα και στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, η περιφέρεια συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν για μια ακόμη φορά στην Αττική δύσκολες καταστάσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε την απώλεια ανθρωπίνων ζωών».

Λουτράκι: Κάηκαν πάνω από 40 σπίτια και 15.000 στρέμματα

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».

Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια».

Ρόδος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τρεις δημοτικές ενότητες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.

Ειδικότερα, στην απόφαση του κ. Παπαγεωργίου αναφέρεται:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » " "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news