facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Έκλεισε το αεροδρόμιο Καστελόριζου – Αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου

Σήμερα Σάββατο 16-7-2022 στις 19:35 τοπική ώρα έκλεισε ο ακριτικός Δημοτικός
Αερολιμένας Καστελόριζου (όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν της Ικαρίας, της Μήλου 3
φορές, της Κοζάνης, της Νάξου και της Καστοριάς), λόγω ασθένειας του Μοναδικού  υπαλλήλου του Πύργου Ελέγχου που παρέχει υπηρεσίες Πληροφοριών Πτήσεων
Αεροδρομίου (AFIS), αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στα 11 από τα 15 παραμεθόρια αεροδρόμια που παρέχουν την υπηρεσία Πληροφοριών
Πτήσεων, υπηρετεί ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ υπάλληλος εξυπηρετώντας επιβατικές, νοσοκομειακές,
στρατιωτικές πτήσεις καθ’ όλο το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδεια. Στα 7 από τα 11 δεν υπάρχει
κανείς μόνιμος υπάλληλος και καλύπτονται με μετακινήσεις καθ’ όλον το χρόνο αφήνοντας
κενά στελέχωσης στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού του κλάδου λόγω συνταξιοδότησης και μετάταξης 57 ατόμων σε άλλο κλάδο, έχει επισημανθεί πολλές φορές τόσο στο Υπουργείο Μεταφορών όσο και στη Διοίκηση της ΥΠΑ αλλά εσκεμμένα κωλυσιεργούν. Πρέπει να επισημανθεί ότι στη λίστα των υπό μετάταξη υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον κλάδο μας (κωλυσιεργεί η υλοποίησή της χρόνια ) υπάρχει ενδιαφερόμενος για τον Δημοτικό Αερολιμένα Καστελόριζου!

Η εξάντληση του ελαχίστου προσωπικού που έχει απομείνει (αναγκάζεται να δουλεύει στα
όρια της ανθρώπινης αντοχής του χωρίς ρεπό-άδεια και χωρίς την απαιτούμενη ημερήσια
ξεκούραση λόγω 24ωρου stand by για αεροδιακομιδές με φαινόμενα λιποθυμιών και απώλειας προσανατολισμού λόγω κόπωσης) και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω αύξησης της αεροπορικής κίνησης, διαμορφώνουν επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των πτήσεων-επιβαινόντων, την υγεία των συναδέλφων και την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού και των κατοίκων των ακριτικών νησιών γενικότερα. Η μείωση των αποδοχών μας ήρθε να προστεθεί σαν το «κερασάκι στην τούρτα» . Για όλα τα παραπάνω ο σύλλογος είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία για της 11/7/2022 την οποία το δικαστήριο χαρακτήρισε παράνομη!

Καλούμε τον Υπουργό αλλά και την διοίκηση της Υ.Π.Α. να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους πριν είναι πολύ αργά.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου άμεσα δεσμεύεται να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους εποπτικούς οργανισμούς Α.Π.Α.-EASA άλλα και τις αρμόδιες δικαστικές
εισαγγελικές αρχές για παραβάσεις κανονισμών και εργασιακών συνθηκών.

Απαιτούμε:
-Την άμεση ολοκλήρωση των μετατάξεων στον κλάδο που εκκρεμούν-κωλυσιεργούν εδώ και
αρκετά χρόνια και άμεσες προσλήψεις.
– Την οικονομική αποκατάσταση του κλάδου μας .

Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στην εργασία μας από την συνέχιση των διαδικασιών
ιδιωτικοποίησης και των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων, καταλήγει η ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε το αεροδρόμιο Καστελόριζου – Αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου"

Συνετρίβη αεροσκάφος Antonov 40 χλμ από το αεροδρόμιο της Καβάλας

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές το βράδυ του Σαββάτου καθώς ένα ουκρανικό μεταφοράς φορτίου τύπου Αντόνοφ συνετρίβη στην περιοχή Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για στρατιωτικό αεροσκάφος, που εκτελούσε δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία. Το αεροπλάνο έχει πέσει στην πλαγιά μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Κωνσταντίνο Λιτσαράκο, το αεροσκάφος συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας. Νωρίτερα, το αεροσκάφος είχε δηλώσεις  βλάβη στο FIR Αθηνών και ζήτησε να προσγειωθεί στην Καβάλα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Αν και ειδοποίησε, δεν πρόλαβε την αναγκαστική προσγείωση.

Oi πληροφορίες κάνουν λόγο για 2-3 επιβαίνοντες.

Το αεροσκάφος, όπως δείχνει και βίντεο, άρπαξε φωτιά και ακολούθησε έκρηξη.

Στο σημείο της πτώσης κατευθύνονται πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ στα γύρω χωριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Καβάλας και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνετρίβη αεροσκάφος Antonov 40 χλμ από το αεροδρόμιο της Καβάλας"

G20: Θυελλώδης συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ με συμμετοχή της Ρωσίας – Στο επίκεντρο οι τουρμπίνες του Nord Stream

Η συμμετοχή της Ρωσίας στην υπουργική σύνοδο της G20 στην Ινδονησία ήταν «παράλογη» και «ισοδυναμούσε με το να προσκαλέσεις έναν πυρομανή σε σύνοδο πυροσβεστών», υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.

Η Φρίλαντ υπερασπίστηκε την απόφαση που πήρε ο Καναδάς να επιτρέψει να επιστραφούν στη Γερμανία οι επιδιορθωμένες τουρμπίνες που προορίζονται για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και ήταν μια «πολύ δύσκολη» απόφαση, ήταν «η σωστή», επέμεινε η Καναδή υπουργός. «Οι ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι πραγματικές και ο Καναδάς το γνωρίζει», τόνισε.

Η Γερμανία ζητούσε να επιστρέψουν αυτές οι τουρμπίνες στην Ευρώπη, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με την ελπίδα ότι δεν θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

«Εναντιωθήκαμε ξεκάθαρα στην παρουσία Ρώσων αξιωματούχων» υπενθύμισε η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης, η οποία έχει ουκρανικές ρίζες.

«Οι Ρώσοι τεχνοκράτες της οικονομίας που εργάζονται για να χρηματοδοτήσουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν είναι συνεργοί στα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, όπως ακριβώς και οι στρατηγοί», είπε η υπουργός Οικονομικών του Καναδά.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 ολοκληρώθηκε στην Ινδονησία, χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, λόγω των διαφωνιών για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "G20: Θυελλώδης συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ με συμμετοχή της Ρωσίας – Στο επίκεντρο οι τουρμπίνες του Nord Stream"

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης Νικόλαος Παπαγεωργίου

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, μεγάλος εθνικός ευεργέτης και από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες στον τομέα της γουνοποιίας. Μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του Λεωνίδα υπήρξαν δωρητές του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του στο πόλεμο του 1940, αναγκάστηκε να δουλεύει από παιδί για να στηρίξει την οικογένειά του. Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής τον όπλισαν με θάρρος και επιμονή. Φιλομαθής και άοκνος, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο. Από νωρίς επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.

Το διορατικό πνεύμα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ανέδειξαν τις εταιρίες της οικογένειας στην κορυφή της Ελλάδας ήδη από το 1963. Το όνομα Παπαγεωργίου έγινε συνώνυμο με την υψηλή ποιότητα και την πρωτοπορία και μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Άνθρωπος με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου δεν περιορίστηκε στο τιμόνι του δραστήριου ομίλου των επιχειρήσεών του. Μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα δημιούργησαν το 1991 το Ίδρυμα Παπαγεωργίου. Έχοντας όραμα και στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία, διέθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Πλούσια ήταν η φιλανθρωπική προσφορά και το κοινωνικό του έργο στην γενέτειρά του, την ιστορική πόλη της Σιάτιστας, όπου έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και την ανακατασκευή των εκκλησιών «’Αγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας». Χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Ήταν παντρεμένος με την ‘Αννα Τζιουρά, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Μάρκο.

Το tweet του Θάνου Πλεύρη

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης Νικόλαος Παπαγεωργίου"

Υπόθεση Λιγνάδη: Ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης καταγγέλλουν οι Δικαστές

Με αφορμή τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε δεύτερη μέσα σε ελάχιστες μέρες ανακοίνωσή της κάνει λόγο για η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των μελών της συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση και ειδικά της προέδρου αυτής, κάτι που «ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα υποκινούμενη απ' αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών(θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους».

Επισημαίνει μάλιστα η ΕΔΕ ότι τα μέλη του δικαστηρίου που δίκασε τον Δημήτρη Λιγνάδη «βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κατ' εξακολούθηση συκοφαντικών επιθέσεων, που συνοδεύονται από έμμεσες προτροπές ακόμη και τέλεσης πράξεων βίας σε βάρος τους», ενώ «καταγγέλλει, δημόσια, στοχευμένη και εκβιαστική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, καθώς και των υπολοίπων Δικαστών της Συνθέσεως, που επί σειρά ετών κοσμούν την Ελληνική Δικαιοσύνη με την εξαίρετη νομική τους κατάρτιση, το ακέραιο ήθος και την ευσυνειδησία τους και οι οποίοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κατ' εξακολούθηση συκοφαντικών επιθέσεων, που συνοδεύονται από έμμεσες προτροπές ακόμη και τέλεσης πράξεων βίας σε βάρος τους.

Στο Κράτος Δικαίου οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 497 παρ. 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και κρίνονται από το Δικαστήριο με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τη θεμελιώδη αρχή της ηθικής απόδειξης και την ελεύθερη συνείδηση των Δικαστών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα λαϊκά Δικαστήρια, που δυστυχώς είχε προβλέψει πως θα "στηθούν", άγεται στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των Μελών της Ένωσης μας και Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ειδικώς της Προέδρου αυτής, ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ απ' αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών(θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό, απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ακόμα κρατικός μηχανισμός ενταγμένος στους σχεδιασμούς τους και ότι με την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους θεαμάτων θα εκβιάσουν τις αποφάσεις της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά την έκδοση της απόφασης του Μ.Ο.Δ. και θα χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφασίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Έτσι αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα κέντρα την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει, δημόσια, στοχευμένη και εκβιαστική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, μετά την έκδοση της απόφασης σε πρώτο βαθμό, και θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της θεσμικής αυτής εκτροπής, την προστασία Προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης έναντι εξακολουθητικών συκοφαντικών δυσφημίσεων και τη διαφύλαξη των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της δεν θα περάσει.

Καλούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν θέση και να καταδικάσουν τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα για την ευνομούμενη πολιτεία μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Λιγνάδη: Ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης καταγγέλλουν οι Δικαστές"

Ρέθυμνο: Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της φωτιάς – Τεράστιες οι καταστροφές – Ξεκινά εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ

Σε ύφεση είναι πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι όμως σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Υπάρχει ακόμη ένα μικρό μέτωπο πάνω από τις Μέλαμπες, αλλά δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική.

 

Εξάλλου οι ισχυροί άνεμοι προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις από το πρωί σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο, μην αφήνοντας σε ησυχία τους πυροσβέστες, που ενισχύθηκαν το απόγευμα με 30 συναδέλφους τους από τη Θεσσαλονίκη που έφτασαν αεροπορικώς στο νησί.

Η φωτιά ξέσπασε χτες Παρασκευή 15 Ιουλίου στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Τεράστιες καταστροφές

 

Στο μεταξύ τεράστια είναι η καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια έχουν καεί, καθώς και εκατοντάδες κυψέλες με μέλισσες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ξύλινους στύλους και να δώσουν ξανά ρεύμα στα χωριά.

Εάν μέχρι αύριο δεν υπάρξει αναζωπύρωση, η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ρεθύμνου, θα υπολογίσει μέσω του συστήματος Copernicus την έκταση της καταστροφής σε καλλιέργειες και Μελίσσια.

Αναλυτές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσω δορυφορικής εικόνας, δίνουν ως καμένες εκτάσεις 15.000 περίπου στρέμματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δορυφορική εικόνα λήφθηκε ενώ υπήρχαν ενεργά μέτωπα

 

Αύριο Κυριακή θα επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επικεφαλής το γραμματέα της ΚΠΕ, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι στις Μέλαμπες θα έχουν συνάντηση με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου και φορείς της περιοχής, και στις 14.30 θα γίνει σύσκεψη στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της φωτιάς – Τεράστιες οι καταστροφές – Ξεκινά εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ"

Συνολικά 71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Καλλιθέα Πατρών επιχειρούν 118 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Π.Ε. Αχαΐας.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο Κρήτης συνεχίζουν να επιχειρούν 157 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και τρία ελικόπτερα Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α., ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Θερινές εκπτώσεις 2022: Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή 17 Ιουλίου – Τα ωράρια λειτουργίας

Οι θερινές εκπτώσεις είναι σε εξέλιξη και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αναφέρει: «Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022. Το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11.00 έως 20.00.

Επομένως, προτείνουμε στους συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή 17 Ιουλίου, να λειτουργήσουν από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.
Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή 17/7, η νομοθεσία προβλέπει ότι: Αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων, ήτοι στις 17 Ιουλίου 2022. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, από τις 11π.μ. έως τις 6μ.μ.».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θερινές εκπτώσεις 2022: Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή 17 Ιουλίου – Τα ωράρια λειτουργίας"

Πυρκαγιές: Μήνυμα 112 για οικισμούς στην Αχαΐα – Αναζωπύρωση στο Ρέθυμνο

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη.
Μετά την  αναζωπύρωση της πυρκαγιάς  στο Ρέθυμνο, στο δήμο Αγίου Βασιλείου, ξέσπασε ακόμη μία στην Κέρη Μαλεβιζίου που οριοθετήθηκε πριν από λίγο. Στην Αχαΐα, οι αρχές στην Καλλιθέα, έστειλαν μήνυμα μέσω του “112” για προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Αγία Παρασκευή και Πλατανόβρυση με κατεύθυνση προς Χαλανδρίτσα. Οπως μετέδωσε η Αθανασία Σταμοπούλου, οι άνεμοι φτάνουν σε ισχύ τα 5 Μποφόρ με κατεύθυνση προς το βουνό και όχι προς τα σπίτια της περιοχής.

H φωτιά εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε πευκόφυτη περιοχή. Στην περιοχή επιχειρούν 118 πυροσβέστες, με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού δέκα ενάερια μέσα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές στα Πυργιώτικα Ναυπλίου και στο Ελληνικό Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

Η Πυροσβεστική θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και αύριο λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Φωτιά στο δάσος της Κέρης – Η τρίτη σε δύο εβδομάδες

Νέα φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη στις 3.30 το μεσημέρι και συγκεκριμένα στο δάσος της Κέρης στο δήμο Μαλεβιζίου, Δυτικά της πόλης του Ηρακλείου.

Εικόνες καταστροφής στον Αγ. Βασίλειο Ρεθύμνου

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, καταστρέφοντας 30.000 στρέμματα.

Kαήκαν ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια. Τη Δευτέρα ξεκινά εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ.

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε κοντά στην Αγ. Γαλήνη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίνουν για την ανάσχεση του νέου μετώπου προς Αγ. Γεώργιο.

Οι επίγειες δυνάμεις, έδωσαν ολονύκτιο αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, και τις δυνατές ριπές ανέμου. Επίσης, αργά το βράδυ, εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

Πύργος: Πυρκαγιά κοντά στο χωριό Κολίρι 

Kινητοποίηση στην Ηλεία για την προστασία της κοινότητας Κολιρίου στην περιοχή του Πύργου, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ελαιώνες πολύ κοντά στο χωριό.

Τα στενά δρομάκια του χωριού δυσκολεύουν την πρόσβαση στα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έτσι ζητήθηκε η βοήθεια των εναέριων μέσων

Μετά το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Ελληνικό Βόρειας Κυνουρίας, στην Αρκαδία. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η φωτιά έχει τεθεί υπο μερικό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε οικία στον Άγιο Κωνσταντίνο Ωρωπού.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές: Μήνυμα 112 για οικισμούς στην Αχαΐα – Αναζωπύρωση στο Ρέθυμνο"

Καιρός αύριο: Μέχρι 41 βαθμοί και 8 μποφόρ – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Ακόμα πιο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (17.07.2022) σε όλη τη χώρα. Ο υδράργυρος θα σημειώσει νέα άνοδο, οι άνεμοι θα ενισχυθούν, ενώ τοπικά θα εκδηλωθούν κάποιες καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους στα βόρεια και στη Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 6 με 7 και από το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά τμήματά του τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 36 με 37 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τη νύχτα βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα με τοπικούς όμβρους κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Θρακικό βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4, από μεσημέρι 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά και τα νότια 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μέχρι 41 βαθμοί και 8 μποφόρ – Πού θα πέσουν καταιγίδες"

Φωτιές: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στην Αττική και ακόμα τέσσερις περιοχές

Στην ανώτερη κατηγορία κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται για την Κυριακή, πέντε περιφέρειες της χώρας

Αυξημένη προσοχή από όλους μας συστήνει η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 17 Ιουλίου, καθώς συνολικά πέντε περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, βρίσκονται στην ανώτερη κατηγορία κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς .
220717 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στην Αττική και ακόμα τέσσερις περιοχές"

Βόρεια Μακεδονία: H Βουλή ενέκρινε την πρόταση της ΕΕ για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, με 68 ψήφους υπέρ και καμία κατά ενέκρινε το μεσημέρι την πρόταση της ΕΕ για την εξεύρεση λύσης στις διαφορές της χώρας με τη Βουλγαρία, να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και οι βουλευτές όλων των αλβανικών κομμάτων.

Οι βουλευτές του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στην πρόταση και στο συμβιβασμό με τη Βουλγαρία απείχαν από την ψηφοφορία.

Το περασμένο διάστημα, η πρόταση της ΕΕ είχε εγκριθεί και από τη Βουλή της Βουλγαρίας.

Βάσει της πρότασης, η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού όμως πρώτα τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία θα αποφασιστεί ότι η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία ξεκινούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όμως, βάσει της πρότασης, τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων αυτών της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ θα ανοίξουν αφού πρώτα η χώρα τροποποιήσει το Σύνταγμά της. Για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν την πρόταση δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: H Βουλή ενέκρινε την πρόταση της ΕΕ για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία"

Πουλούσαν «μαϊμού» ρούχα στο Χαλάνδρι – Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 2.757 προϊόντα, 2 συλλήψεις

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες (15/7) στο Χαλάνδρι, από αστυνομικούς της Ομάδας Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, δύο άντρες, 36 ετών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάθεσης προϊόντων «μαϊμού», εντοπίσθηκε ο ένας κατηγορούμενος έξω από το σταθμό μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας» να διαθέτει προς πώληση μαϊμού προϊόντα (είδη ένδυσης) γνωστών εταιρειών, τόσο σε αυτοσχέδιο πάγκο, όσο και σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, εντοπίστηκε στην περιοχή του Χαλανδρίου μέσα στο αυτοκίνητο του, να κατέχει πλήθος μαϊμού προϊόντων.

Συνολικά κατασχέθηκαν και στη συνέχεια καταστράφηκαν 2.757 τεμάχια μαϊμού προϊόντων (είδη ένδυσης).

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο Τ.Α. Χαλανδρίου, όπου συνελήφθησαν και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πουλούσαν «μαϊμού» ρούχα στο Χαλάνδρι – Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 2.757 προϊόντα, 2 συλλήψεις"

Γιάννης Ξιφαράς: Με νομοθετική ρύθμιση διασφαλίσαμε τα επιδόματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ

Για τις απεργειακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Γιάννης Ξιφαράς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV100, την Παρασκευή 15 Ιουλίου και αποσαφήνισε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τα επιδόματα και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων.

Ανέφερε μάλιστα ότι παρά το γεγονός ότι με νομοθετική ρύθμιση έχει διασφαλιστεί σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πλέον του ενιαίου μισθολογίου από το 2016, καθώς και τα επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών και θέσης ευθύνης, εκείνοι συνεχίζουν ένα μπαράζ παράνομων απεργειακών κινητοποιήσεων.

Ο κ. Ξιφαράς συνέχισε αναφέροντας αναλυτικά όλες τις ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της κυβέρνησης συνολικά, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με το μέγιστο δυνατό όφελος για τους εργαζόμενους. Σημείωσε επίσης, ότι εφόσον οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τρέχουν τις διαδικασίες για να λυθεί το ζήτημα με τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας εντός του Ιουλίου, παραδόξως εντείνουν απεργειακές κινητοποιήσεις.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι εφόσον οι απεργειακές κινητοποιήσεις έχουν χαρακτηριστεί παράνομες με δικαστική απόφαση, οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ θα λάβουν εξώδικο που θα τους ενημερώνει για την παρακώλυση του συγκοινωνιακού έργου και για τις ευθύνες που φέρουν απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Δήλωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που διπλασίασε τον αριθμό τον λεωφορείων που κυκλοφορούν καθημερινά στην πόλη και φροντίζει καθημερινά για την ομαλή διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου, πάντοτε με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας, εστίασε στην αναγκαιότητα να ενημερωθούν οι πολίτες όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, αλλά και για τις υποχρεώσεις τους, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για αποκλιμάκωση της κατάστασης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Ξιφαράς: Με νομοθετική ρύθμιση διασφαλίσαμε τα επιδόματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ"

Ο Μακρόν ευχαριστεί την Ελλάδα για τα Canadair με tweet στα ελληνικά

Με ανάρτηση του στα ελληνικά ευχαρίστησε ο Εμανουέλ Μακρόν την Ελλάδα για την αποστολή των Canadair στη Γαλλία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

«Η αλληλεγγύη είναι ευρωπαϊκή. Πριν από ένα χρόνο, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε φοβερές πυρκαγιές, κινητοποιηθήκαμε ως Ευρωπαίοι. Χθες, ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη έφθασαν στη νότια Γαλλία για να υποστηρίξουν το έργο των πυροσβεστών μας», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος.

Απάντηση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε retweet, σημειώνοντας: «Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις της κλιματικής κρίσης. Ελλάδα και Γαλλία δίπλα-δίπλα για την προστασία της ζωής και της φύσης. Στις δύο χώρες, αλλά και στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη!».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μακρόν ευχαριστεί την Ελλάδα για τα Canadair με tweet στα ελληνικά"

Θανάσιμος τραυματισμός αρχιλοχία σε μονάδα της Ημαθίας

Ο Αρχιλοχίας (ΥΓ) Α.Τ., ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα της Ημαθίας, ηλικίας 47 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από όπλο, ευρισκόμενος εντός του στρατοπέδου, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. 

 Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται αρμοδίως. 

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θανάσιμος τραυματισμός αρχιλοχία σε μονάδα της Ημαθίας"

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Πόλεμος με αναζωπυρώσεις σε Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη – Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί

Δεύτερο 24ωρο μάχης με τη φωτιά στο Ρέθυμνο. Εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις, ενώ έγιναν νέες εκκενώσεις οικισμών.

Οι προσπάθειες των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τη φωτιά στο Ρέθυμνο επικεντρώνονται  το Σάββατο (16.07.2022) στα νότια, καθώς ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη μορφή αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, λόγω των ισχυρών ανέμων οι φλόγες «ζωντάνεψαν» ανάμεσα στην περιοχή Μέλαμπες και την Αγία Γαλήνη, πλησιάζοντας απειλητικά τους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Σαχτούρια.

«Δώσαμε εντολή για εκκένωση του Αγίου Γεωργίου, αλλά και κάποιων σπιτιών που βρίσκονται μεμονωμένα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο δήμαρχος του Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

Εναέριες και επίγειες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

Στα πύρινα μέτωπα νότια του Ρεθύμνου επιχειρεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, στην περιοχή του Ορνέ δίνουν μάχη με τις φλόγες 33 οχήματα με 120 πυροσβέστες, ενώ στο Ροδάκινο 22 άνδρες με 7 οχήματα.

Την ίδια ώρα, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τουλάχιστον τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Παράλληλα, στα πύρινα μέτωπα παραμένουν δεκάδες εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες των ΟΤΑ, αλλά και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής με δικά τους μέσα.

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης

Η μάχη με τις φλόγες που έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κράτησε όλη τη νύχτα.

Η φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (15.07.2022) έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Ρέθυμνο: Πόλεμος με αναζωπυρώσεις σε Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη – Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί"

Nord Stream 1: Η Gazprom αναμένει από την Siemens να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για την τεχνική υποστήριξη του αγωγού

Η ρωσική εταιρία εξαγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει από την Siemens να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, αναφορικά με την τεχνική υποστήριξη των τουρμπίνων φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, αλλά και την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός σημαντικού τμήματος του αγωγού που διασχίζει υπόγεια τη Βαλτική Θάλασσα προς την Γερμανία, εξαιτίας αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά.

Το Σάββατο, η Gazprom ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Siemens να παρουσιάσει έγγραφα ότι θα επιτραπεί η επιστροφή της αναφερόμενης τουρμπίνας σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού Nord Stream 1.

Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nord Stream 1: Η Gazprom αναμένει από την Siemens να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για την τεχνική υποστήριξη του αγωγού"

Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με πάνω από 1 εκατ. λαθραία τσιγάρα και 13 τόνους καπνού - Πώς δρούσαν

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προχώρησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της βίας κατά υπαλλήλων καθώς και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας περί σημάτων, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα που αναζητούνται να συλληφθούν.

 

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, από τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό την παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών, τα οποία διακινούσαν λαθραία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποφεύγοντας την καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

16072022doakapnika001

16072022doakapnika002

Τα μέλη της συμμορίας για την επίτευξη του σκοπού τους είχαν μισθώσει σε περιοχή της ανατολικής Αττικής χώρο, τον οποίο είχαν διαμορφώσει σε παράνομο εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων καπνικών προϊόντων. Στον χώρο αυτό, ο οποίος αποτελούνταν από πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής τσιγάρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εισέρχονταν φορτηγά με αλλοδαπές πινακίδες, παραλάμβαναν τα λαθραία καπνικά προϊόντα και τα διακινούσαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

16072022doakapnika003

16072022doakapnika005

Μάλιστα, για την αποφυγή εντοπισμού τους, είχαν εγκαταστήσει περιμετρικά του χώρου κλειστό κύκλωμα καμερών παρακολούθησης, που ελεγχόταν από οθόνες εγκατεστημένες σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο (control room) εξωτερικά της κεντρικής εισόδου του εργοστασίου.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε χθες (15/7) σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκαν δύο μέλη της οργάνωσης, που έλεγχαν τις κάμερες και εννέα αλλοδαποί, χειριστές των μηχανημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι έμεναν εντός του παράνομου εργοστασίου, ενώ τους είχε απαγορευθεί να βγαίνουν στο προαύλιο χώρο του εργοστασίου και η κατοχή κινητών τηλεφώνων.

16072022doakapnika006  

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 13.390 κιλά επεξεργασμένου-λεπτοκομμένου καπνού,

- 1.089.000 λαθραία τεμάχια τσιγάρων,

- πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων σε πακέτα,

- πλήθος πρώτων υλών για την παρασκευή τσιγάρων (κόλλες, χαρτί περιτυλίγματος, ζελατίνες συσκευασίας, κ.λπ.)

- 6 επικαθήμενα και τράκτορας,

- 3 φορτηγά και αυτοκίνητο,

- 2 ηλεκτρογεννήτριες και κλάρκ,

- 2.360 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες των λαθραίων καπνικών προϊόντων εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3.473.337 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με πάνω από 1 εκατ. λαθραία τσιγάρα και 13 τόνους καπνού - Πώς δρούσαν"

Φωτιές: Ποια μέτωπα και πού είναι σε εξέλιξη

Μάχη με φωτιές δίνουν γι’ άλλο ένα 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτός από το μεγάλο πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο που μαίνεται για δεύτερη ημέρα, εκδηλώθηκαν άλλα πέντε.

Όπως αναφέρει επίσημη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, το Σάββατο (16.07.2022), πρόκειται για φωτιές που ξέσπασαν:

* Αναζωπύρωση στην περιοχή του Αη Γιώργη (δυτικά της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου), όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση (παντού ξερά χόρτα). Ισχυρός άνεμος σπρώχνει τη φωτιά προς τη θάλασσα.

* Πυρκαγιά στην Κυνουρία Αρκαδίας. Ρίψεις νερού από αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ που έκαναν περιπολία, ενώ φτάνουν και επίγειες δυνάμεις.

* Δύο φωτιές στον κάμπο της Αργολίδας όπου αναμένονται επίγεια μέσα.

* Πυρκαγιά στην Καλλιθέα Αχαΐας σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 41 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και δύο air tractors. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί πιθανή απειλή κατοικημένης περιοχής.

* Φωτιά και στην Παλαιοπαναγιά Ναυπακτίας, όπου κατέφτασαν επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Ποια μέτωπα και πού είναι σε εξέλιξη"

Τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά κέντρα από τη Δευτέρα, με τροπολογία απαντά το υπ. Υγείας

Με τροπολογία που αποτυπώνει την προσπάθεια στήριξης του κλάδου των Κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, απαντά το υπουργείο Υγείας στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από τη Δευτέρα 18 ως την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα ψηφιστεί στη Βουλή η ενίσχυση του κλάδου με επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό τους ενώ η συνολική αύξηση θα φθάσει τα 55 εκατομμύρια με την ανακατανομή. Επιπλέον, το υπουργείο δεσμεύεται έναντι των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους περιλαμβάνονται τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, για την είσπραξη του claw back και για το ετος 2021 σε 120 δόσεις αντί για 12, όπως ισχύει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη "με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023".

Από την πλευρά του, το Συντονιστικό Όργανο εμμένει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως έχουν προοαναγγελθεί. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο τριήμερο Δευτέρα έως Τετάρτη στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια δεν θα γίνονται δεκτά τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων του Οργανισμού για εξετάσεις.

Παράλληλα, το Συντονιστικό Όργανο διαμαρτύρεται για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα “ποιοτικά κριτήρια” στις εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, για την οποία θεωρεί πως "παραβιάζει κάθε κανόνα της ιατρικής επιστήμης και βιοτεχνολογίας". "Σε όλες τις επαφές που έχει κάνει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. με όλους τους αρμόδιους φορείς έχει λάβει διαβεβαίωση ότι τα ποιοτικά κριτήρια θα ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς και τους αρμόδιους εκπρόσωπούς τους, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, πλην όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο, ενώ είχαμε στείλει τις απόψεις μας και περιμέναμε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ" επισημαίνει σε ανακοινωσή του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά κέντρα από τη Δευτέρα, με τροπολογία απαντά το υπ. Υγείας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με νεκρούς σε Χάρκοβο, Νικόπολη – «Η Μόσχα εκτοξεύει πυραύλους από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια»

Μαίνεται για σχεδόν πέντε μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία με αμείωτη ένταση. Κλιμακώνουν τα πυραυλικά χτυπήματα οι Ρώσοι εισβολείς, που ξαναρχίζουν εντατικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς έπειτα από μία παύση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο δεν φαίνεται να ανακόπτεται αλλά συνεχίζεται με περισσότερη ένταση. Ρωσικό χτύπημα με πύραυλο στην ουκρανική πόλη Τσουχούιβ, στην περιοχή του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία 70χρονη γυναίκα, και να τραυματιστούν τρεις άλλοι, όπως ανακοίνωσε τοπικός κυβερνήτης.

Από το χτύπημα καταστράφηκε ένα διώροφο συγκρότημα κατοικιών, ένα σχολείο και ένα κατάστημα, ενώ μέλη σωστικών συνεργείων έκαναν έρευνες στα χαλάσματα, δήλωσαν ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ και η αστυνομία.

Αξιωματικός της αστυνομίας της περιοχής δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους κατά της πόλης από σημείο κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, γύρω στις 03.30 τοπική ώρα.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.
 
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στη Νικόπολη

Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα (16.07.2022) στη Νικόπολη (Νίκοπολ), όταν πυρά βαρέως πυροβολικού έπληξαν την αναφερόμενη πόλη που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, αλλά και τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν τα δύο πτώματα από τα χαλάσματα, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντνιπροπετρόφσκ Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 53 ρουκέτες Γκραντ, στην αναφερόμενη πόλη.

Ουκρανία: Η επιτροπή ατομικής ενέργειας κατηγορεί τη Ρωσία πως εκτοξεύει πυραύλους από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει εκτοξευτήρες πυραύλων στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια (νότια), που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου, με τους οποίους σφυροκοπεί κυρίως την περιφέρεια της Νικόπολης, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ενεργοάτομ, της ουκρανικής επιτροπής ατομικής ενέργειας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής εγκατέστησαν συστήματα εκτόξευσης πυραύλων στον χώρο του πυρηνικού σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια και πλήττουν την περιφέρεια της Νικόπολης από εκεί», ανέφερε ο Πέτρο Κότιν, ο πρόεδρος της Ενεργοάτομ, μέσω Telegram, ενώ παραχώρησε επίσης τηλεοπτική συνέντευξη σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό για το θέμα.

«Η κατάσταση (στο εργοστάσιο) είναι εξαιρετικά τεταμένη και η ένταση αυξάνεται καθημερινά, Οι δυνάμεις κατοχής έφεραν μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων με τα οποία έχουν ήδη πλήξει την άλλη όχθη του Δνείπερου ποταμού και το έδαφος της Νικόπολης», 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Ζαπορίζια, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κότιν, ως και 500 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην εγκατάσταση, την «ελέγχουν».

«Βαρύς εξοπλισμός (άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα) των δυνάμεων κατοχής και φορτηγά γεμάτα όπλα και εκρηκτικά συνεχίζει να σταθμεύει στην εγκατάσταση», επέμεινε ο κ. Κότιν, κρίνοντας πως είναι «ανεπαρκής» η πίεση που ασκείται για να φύγουν και επικρίνοντας τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Ο ΔΟΑΕ «παίζει πολιτικά παιγνίδια, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία», είπε προσθέτοντας πως «ο ΔΟΑΕ είναι γεμάτος υπαλλήλους από τη Ρωσία», ότι ο αριθμός του φθάνει χονδρικά τους εκατό και ότι «ακόμη και ο πρώτος υποδιευθυντής του γενικού διευθυντή του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι είναι από τη Ρωσία». «Ίσως αυτό να καθορίζει τη ‘συγκρατημένη’ θέση του», πέταξε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΔΟΑΕ, ο κ. Γκρόσι έχει έξι υποδιευθυντές, ανάμεσά τους και τον Μιχαήλ Τσουντάκοφ, Ρώσο, που ανέλαβε τη θέση το 2015. Ο οργανισμός απασχολεί 2.500 ανθρώπους από εκατό και πλέον χώρες.

Ο κ. Γκρόσι επέμεινε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, στη «σημασία» που έχει για τον ΔΟΑΕ να πάνε στελέχη του στον σταθμό στη Ζαπορίζια για να φέρουν σε πέρας εργασίες «απαραίτητες για την ασφάλεια και την προστασία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας». Δεν έχουν μπορέσει να πάνε εκεί εργαζόμενοί του αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν εναντιωθεί σε οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη, καθώς θεωρεί ότι θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, όπως έριζε η Ενεργοάτομ πριν από μερικές εβδομάδες.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό αλλά συνεχίζει να τον χειρίζεται ουκρανικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη» εξαιτίας της «μόνιμης πίεσης στο προσωπικό».

Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου την «εντεινόμενη ανησυχία του» για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για τον «αντίκτυπο αυτών των συνθηκών στην ασφάλεια του σταθμού».

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια συνεισέφερε το 2021 το 20% της ετήσιας ουκρανικής παραγωγής ενέργειας και το 47% αυτής που παρήχθη από πυρηνικούς σταθμούς.

Ουκρανία: Η Ρωσία ξαναρχίζει εντατικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς 

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κλιμακώνουν ξανά τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από ανασύνταξη των μονάδων τους.

Οι ουκρανοί επιτελείς ανέφεραν ότι απωθήθηκαν ρωσικές επιθέσεις προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ και κοντά στη Ντανιέτσκ τις προηγούμενες 24 ώρες.

«Αφού ανασυντάχθηκε, ο εχθρός ξανάρχισε την επίθεση στον θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μπουγλεγίρσκ και οι μάχες συνεχίζονται».

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα ολοκληρώνουν την επιχειρησιακή παύση τους μετά την κατάληψη των δίδυμων πόλεων Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ. Συμπλήρωσε πως προς το παρόν, οι εχθροπραξίες είναι ακόμη μικρής κλίμακας και ότι «εάν πράγματι η παύση των επιχειρήσεων έλαβε τέλος, οι Ρώσοι πιθανόν θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν τις επιθέσεις τους τις επόμενες 72 ώρες».

Ρωσία – Ουκρανία: Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας διέταξε τις στρατιωτικές μονάδες να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις στις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας να κλιμακώσουν τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων, με στόχο την προληπτική αποτροπή βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία και άλλες περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπως ανέφερε το ίδιο υπουργείο, σε μία ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Σοϊγκού «έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης των στρατιωτικών μονάδων σε όλες τις περιοχές που διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα πραγματοποίησης μαζικής επίθεσης από την κυβέρνηση του Κιέβου, με ρουκέτες ή πυρά πυροβολικού κατά πολιτικών υποδομών και κατοικημένων περιοχών στον Ντονμπάς, αλλά και άλλες περιοχές». 

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με νεκρούς σε Χάρκοβο, Νικόπολη – «Η Μόσχα εκτοξεύει πυραύλους από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια»"

Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας». Την παραίτηση του είχε ζητήσει ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ όπως έγινε γνωστό χρέη διοικητή εκτελεί πλέον ο αναπληρωτής διοικητής. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό από τον διοικητή.

Να σημειωθεί ότι μετά από την αξιολόγηση του πορίσματος της κατεπείγουσας έρευνας ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ. Παράλληλα ζήτησε και την ενεργοποίηση των διατάξεων της θέσης σε αργία για όσους ευθύνονται για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού.

Ο θάνατος 49χρονου που πήγε με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε έμφραγμα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα αλλά τον έδιωξαν χωρίς να τον δει γιατρός έχει προκαλέσει οργή και ερωτήματα. Όπως προκύπτει, εκείνη την ώρα εφημέρευαν περισσότεροι από 70 γιατροί, ενώ η νοσοκόμα που μίλησε με τον άτυχο 49χρονο δεν κάλεσε κανέναν για να τον εξετάσει, αρκέστηκε στο να τον διώξει επειδή το «Άγιος Ανδρέας» δεν εφημέρευε.  Ο αδελφός του εκλιπόντος ζητεί την παρέμβαση εισαγγελέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»"

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Νέα αναζωπύρωση στην περιοχή – Εκκενώνεται ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά που καίει από χθες το νότιο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός του Αγίου Γιώργη, για την προστασία των κατοίκων.

Όπως ανέφερε στο Neakriti.gr o Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης «η φωτιά εκδήλωσε νέα αναζωπύρωση, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη και οι βίλες που βρίσκονται στην περιοχή».

Νωρίτερα η πυρκαγιά παρουσίασε μια ύφεση, ενώ δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο, ωστόσο η φωτιά δυστυχώς αναζωπυρώθηκε.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.

Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση. “Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή”.

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Σημειώνεται, ότι η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ορνέ επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 5 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένουν στο σημείο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, για πιθανές αναζωπυρώσεις

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Ρέθυμνο: Νέα αναζωπύρωση στην περιοχή – Εκκενώνεται ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news