facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Σχολεία: Αλλάζουν τα πάντα από τον Σεπτέμβριο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα σχολεία αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο, αφού έρχεται νέα πλατφόρμα MySchool, ψηφιακό φροντιστήριο και τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που κατοικούν σε ακριτικές περιοχές.

Το Ψηφιακό Σχολείο digitalschool.gov.gr προβλέπει τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά για τους μαθητές που ζουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να δημιουργηθούν σχολεία.

Ταυτόχρονα θα επανασχεδιαστεί και θα αναβαθμιστεί η πλατφόρμα MySchool, ενώ θα λειτουργήσει και μια νέα πλατφόρμα με το όνομα eParents, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι κηδεμόνες. Επιπλέον, θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Φροντιστήριο για πρόσθετη υποστήριξη.

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 17/5 σε ειδική εκδήλωση στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων στην Ημαθία, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Παιδείας σε ανάρτησή του στο Facebook από τον προηγούμενο Απρίλιο, που τότε είχε γράψει μεταξύ άλλων «Τον Σεπτέμβριο του 2024 οι μαθητές των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο».

Νέο MySchool

Η πλατφόρμα MySchool, ένα σύστημα που παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες διοίκησης για σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, εξυπηρετεί 16.000 σχολικές μονάδες και διαχειρίζεται 1,5 εκατομμύριο μαθητές και 140.000 εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο επανασχεδιασμός της πλατφόρμας εστιάζει στην τεχνολογική αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής και του λογισμικού της, με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών των σχολείων.

Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παραδοσιακών υπηρεσιακών εντύπων, όπως το απουσιολόγιο ή το βιβλίο ύλης, με ψηφιακές μορφές, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών και των δεδομένων.

Στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου οικοσυστήματος εφαρμογών, όπως οι εφαρμογές τηλεκπαίδευσης και εφαρμογές που απευθύνονται σε γονείς και κηδεμόνες.

Η νέα πλατφόρμα «eParents» αποτελεί το επίσημο ψηφιακό κανάλι ενημέρωσης του κηδεμόνα από το σχολείο. Συμπεριλαμβάνει ανακοινώσεις, ειδοποιήσεις και καταγραφή των δραστηριοτήτων, παρέχοντας επίσης τη δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις.

Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις, τη βαθμολογία, τις απουσίες κ.λπ. του μαθητή, ενώ ενημερώνει τον κηδεμόνα για την ύλη που έχει καλυφθεί και τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στον συγκεκριμένο μαθητή.

Επιπλέον, προσφέρει έναν τρόπο επικοινωνίας με τον καθηγητή, δίνοντας τη δυνατότητα προγραμματισμού συνάντησης και online επικοινωνίας σε επιλεγμένες ώρες μέσω της πλατφόρμας.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν οι γονείς μεταξύ τους. Ακόμη, θα περιλαμβάνει ειδικές λειτουργίες όπως η παρακολούθηση της θέσης του σχολικού οχήματος, η υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι δωρεές και χορηγίες για το σχολείο κ.λπ.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Αλλάζουν τα πάντα από τον Σεπτέμβριο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε"

Ρόδος: Εντοπισμός 20 ατόμων και σύλληψη διακινητή μετά από καταδίωξη

Πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στη θαλάσσια περιοχή Τσαμπίκας της Ρόδου, εντόπισε εντόπισε ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με επιβάτες αλλοδαπούς , να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Ρόδο.

Στη περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για να συνδράμει στην περίπτωση. Το Τ/Χ αποβίβασε στην παραλία της Τσαμπίκας τους αλλοδαπούς και στη θέα των περιπολικών σκάφων ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει προς τη Τουρκία.

Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία ο χειριστής πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ στη συνέχεια προσγιαλώθηκε στην παραλία, εγκαταλείποντας το σκάφος. Κατόπιν χερσαίων περιπολιών, εντοπίστηκαν συνολικά 20 άτομα (11 άντρες, 04 γυναίκες και 05 ανήλικα). 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 28χρονος αλλοδαπός ως ο διακινητής των υπολοίπων ενώ  το σκάφος μεταφοράς κατασχέθηκε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Εντοπισμός 20 ατόμων και σύλληψη διακινητή μετά από καταδίωξη"

Πυροσβεστική: 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/21-06-2024 έως Ω/18:00/22-06-2024 εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δεκατέσσερις (14).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο"

Θεσσαλονίκη: “Ρήμαξαν” καταστήματα και σπίτι στην περιοχή του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου – Πάνω από 4.200 ευρώ η λεία

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορδελιού – Ευόσμου εξιχνίασαν περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα και οικία που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα Μαΐου 2023 έως τις αρχές Νοεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορδελιού – Ευόσμου, έπειτα από μεθοδική και επιστάμενη έρευνα σχημάτισαν, κατά περίπτωση, δικογραφίες σε βάρος οκτώ ημεδαπών και ενός Αλβανού για πέντε περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα και μία κλοπή από οικία σε συνδυασμό με το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα Μαΐου 2023 έως αρχές Νοεμβρίου 2023, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

Συνολικά αφαιρέθηκαν το χρηματικό ποσό των 4.226 ευρώ, κινητό τηλέφωνο και προϊόντα αξίας 783 ευρώ.

Οι σχετικές δικογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: “Ρήμαξαν” καταστήματα και σπίτι στην περιοχή του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου – Πάνω από 4.200 ευρώ η λεία "

Τρεις συλλήψεις σε Νέα Σμύρνη, Σύρο και Δράμα για τις φωτιές του τελευταίου 24ωρου

Σε τρεις συλλήψεις δραστών που φέρεται να έχουν σχέση με τις φωτιές που ξέσπασαν στη χώρα τις τελευταίες μέρες, προχώρησαν οι αρχές, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Μικρής έκτασης ήταν οι φωτιές στη Σύρο και την Αττική ενώ στο Παρανέστι Δράμας τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο η πυρκαγιά χτες βράδυ (22.06.2024) με τη βοήθεια των εναέριων μέσων. Η μία σύλληψη σημειώθηκε χτες και οι άλλες δύο σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

Συνελήφθη χθες 21 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, αλλοδαπή, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε υπαίθριο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Νέας Σμύρνης, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Συνελήφθη σήμερα 22 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κυκλάδων, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Μύτικας του Δήμου Ερμούπολης, στη νήσο Σύρο και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Συνελήφθη σήμερα 22 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Δράμας, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Καλλιφύτου του Δήμου Δράμας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.668,35 ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις συλλήψεις σε Νέα Σμύρνη, Σύρο και Δράμα για τις φωτιές του τελευταίου 24ωρου"

Συλλήψεις για τη φωτιά στην Ύδρα: Κατασχέθηκε η θαλαμηγός – Χειροπέδες σε 13 επιβαίνοντες

Στη σύλληψη 13 ατόμων προχώρησε το τμήμα Σαρωνικού, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε. Οι συλλήψεις αφορούν τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Ύδρα, ενώ παράλληλα κατασχέθηκε και η θαλαμηγός από την οποία φέρονται να εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Η θαλαμηγός κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη μαρίνα της Βουλιαγμένης, ώστε οι επιβαίνοντες να δώσουν καταθέσεις στις λιμενικές αρχές.

Αμέσως μετά τον κατάπλου του σκάφους στην μαρίνα της Βουλιαγμένης, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, άνδρες του Λιμενικού –μετά από αίτημα της πυροσβεστικής– επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ελέγξουν τα σωστικά μέσα και κυρίως τις φωτοβολίδες που κατά το νόμο υποχρεούται να έχει κάθε σκάφος στον εξοπλισμό του. Ο έλεγχος προφανώς αφορούσε στο αν χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολίδες και πόσες, το βράδυ της Παρασκευής.

Η πυροσβεστική ζήτησε ακόμα τη σύμβαση ενοικίασης του σκάφους, και αυτό, για να ξεκαθαριστεί αν ο ιδιοκτήτης του γνώριζε για τα πυροτεχνήματα ή όχι. Στη συνέχεια αναμενόταν να διερευνηθεί αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρίψη τους (κάτι που αποκλείεται δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα), κ.α.

Το συγκεκριμένο σκάφος υπέδειξε με καταγγελία του στο Λιμεναρχείο της Υδρας καπετάνιος παραπλέοντος πλοίου. Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής ζήτησε από το Λιμεναρχείο Ύδρας να αιτηθεί από τον συγκεκριμένο καπετάνιο να δώσει αναλυτική κατάθεση για το τι ακριβώς είδε να γίνεται το βράδυ της Παρασκευής και το πώς άναψε η φωτιά στο μοναδικό πευκοδάσος του νησιού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις για τη φωτιά στην Ύδρα: Κατασχέθηκε η θαλαμηγός – Χειροπέδες σε 13 επιβαίνοντες"

Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν 15χρονο και 17χρονο σε Πυλαία και Καλαμαριά

Στο στόχαστρο βρέθηκαν δύο ανήλικα παιδιά στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί, μετά τις ληστείες, σχημάτισαν δικογραφίες σε βάρος των δραστών.

Δύο υποθέσεις, που αφορούν ληστείες και σωματικές βλάβες σε βάρος ανηλίκων, εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο διερεύνησης των δύο υποθέσεων, σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος: 18χρονου Έλληνα, καθώς όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, βραδινές ώρες στις 24-02-2024 σε περιοχή της Πυλαίας, προσέγγισε με δύο ακόμα συνεργούς του, 15χρονο και με τη χρήση σωματικής βίας, του αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών.

Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών νεαρών ατόμων, οι οποίοι βραδινές ώρες στις 24-03-2024 στην περιοχή της Καλαμαριάς, πλησίασαν 17χρονο και με τη χρήση βίας, του προκάλεσαν σωματικές βλάβες.

Από την ίδια Υπηρεσία σχηματίστηκαν δικογραφίες για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου σε βάρος των γονέων – ασκούντων τη γονική μέριμνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν 15χρονο και 17χρονο σε Πυλαία και Καλαμαριά"

Άνδρος: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Άνδρο στην περιοχή Στραπουριές.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα ενώ κατά περιόδους συνέδραμαν από αέρος δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική μάλιστα προχώρησε στην ενίσχυση τοπικών δυνάμεων αποστέλλοντας από την Αθήνα 19 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13:13 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Άνδρου με την οδηγία να απομακρυνθούν προς την Χώρα.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνδρος: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς"

Πυρκαγιά στους Ασκητές Ροδόπης – Ηχησε το “112”

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή Ασκητών Ροδόπης, κάνουν δύσκολο το έργο των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, προκειμένου να κατασβεστεί ή να ελεγχθεί σε αρχικό στάδιο η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει εδώ και μία ώρα περίπου στην περιοχή.

Η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα SMS απο το 112 προκειμένου οι κάτοικοι να είναι σε ετοιμότητα εάν και εφόσον κριθεί αναγκαία η μετακίνησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη έχουν ξεκινήσει και άλλα πυροσβεστικά κλιμάκια απο όμορους νομούς για την ενίσχυση των δυνάμεων, ενώ σε λίγο αναμένονται να αυξηθούν και τα εναέρια μέσα για την επιχείρηση κατάσβεσης.

Στην περιοχή όπου προκλήθηκε – απο άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους – η πυρκαγιά, υπάρχει πλούσια βλάστηση, κάτι που επίσης είναι σημαντικό τόσο για το καταστροφικό έργο της φωτιάς, όσο και για τη δυσκολία της επιχείρησης των δυνάμεων κατάσβεσης.

thracenews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στους Ασκητές Ροδόπης – Ηχησε το “112”"

Πυρκαγιά στην Εύβοια- Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε στην Εύβοια το απόγευμα του Σαββάτου.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Κοντοδεσπότι, με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων να ζητά και την συνδρομή εναέριων μέσων.

Οι επίγειες δυνάμεις που ενισχύθηκαν από εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βοήθησαν να περιορίσουν την έκταση των ζημιών. Μαζί τους και 2 αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις σε κρίσιμη χρονική περίοδο αλλά και 2 ελικόπτερα που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή.

Τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα 2 ελικόπτερα έκλεισαν το μέτωπο της φωτιάς προς την δασική περιοχή αλλά η μάχη συνεχίζεται από εδάφους και αέρος.

Κάηκαν πεύκα και ελιές- Στις φλόγες και μια αποθήκη

Στις φλόγες έχει παραδοθεί και μια αποθήκη λαδιών και η περιοχή έχει γεμίσει με πυκνούς μαύρους καπνούς.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές. Επίσης έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση να περιοριστεί η φωτιά μόνο στην αποθήκη που καταστράφηκε και δεν επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις παραμένουν και αντιμετωπίζουν κάθε εστία αναζωπύρωσης που εκδηλώνεται.

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και σημειώνει πως «τώρα είναι καλύτερη η κατάσταση αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.»

Λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δεν έκρυβε την αγωνία του για τις εξελίξεις καθώς δήλωνε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως «έχουμε μεγάλη φωτιά και πηγαίνει σε δασική έκταση. Ανησυχώ γιατί πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στην Εύβοια- Επιχειρούν και εναέρια μέσα"

Κιλκίς: «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» μόνο στις ετικέτες, σύλληψη για απόπειρα απάτης

Το ελαιόλαδο που κατασχέθηκε στο Κιλκίς, διαπιστώθηκε πως ήταν αμφιβόλου γνησιότητας και προέλευσης. Οι αστυνομικοί αξιολόγησαν μια σειρά από πληροφορίες και έφτασαν στα ίχνη του.

Αμφιβόλου γνησιότητας και προέλευσης λάδι σε 21 δοχεία τα οποία έφεραν την επιγραφή «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» ή «Ελαιόλαδο» μετέφερε άντρας ο οποίος συνελήφθη σε περιοχή του Κιλκίς. Εντοπίστηκε χθες (21-06-2024) από αστυνομικούς του Γραφείου Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας, να οδηγεί όχημα ιδιοκτησίας του.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 21 δοχεία που περιείχαν 215 λίτρα λαδιού για τα οποία δεν κατείχε πιστοποιητικά έγγραφα γνησιότητας και παραγωγού, καθώς και σχετικά παραστατικά ή τιμολόγια αγοράς.

Ο άντρας συνελήφθη για απόπειρα απάτης και παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων. Το λάδι καθώς και το όχημα κι ένα κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του κατασχέθηκαν.

Ας σημειωθεί πως το ελαιόλαδο που πωλείται στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024 ήταν στις 226,5 μονάδες (με βάση τις 100 μονάδες το 2015) ενώ στην αρχή του 2020 ήταν μόλις στις 98 μονάδες.

Το αποτέλεσμα αυτού, είναι η κάθετη μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου από τους Έλληνες και η πραγματική εκτίναξη σε άλλα έλαια, χαμηλότερης ποιότητας και διατροφικής αξίας, όπως τα ηλιέλαια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλκίς: «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» μόνο στις ετικέτες, σύλληψη για απόπειρα απάτης"

Αλεξανδρούπολη: Λεηλάτησαν τον εξοπλισμό δέκα ραδιοσταθμών

Τα κοντέινερ που περιείχαν τον εξοπλισμό ραδιοφωνικών σταθμών σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης είχε βάλει στο μάτι ένα δίδυμο “κυνηγών” χαλκού, οι οποίοι είχαν λεηλατήσει δέκα από αυτά προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και είχαν αρπάξει καλώδια διαφόρων τύπων συνολικής αξίας άνω των 20.000 ευρώ.

Η τελευταία λεηλασία είχε γίνει τα ξημερώματα της Πέμπτης σε τρία εμπορευματοκιβώτια, από τα οποία οι δράστες ξήλωσαν καλώδια αξίας 3.500 ευρώ. Όμως, ο ένας από αυτούς εντοπίστηκε ύστερα από έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας την ώρα που τα μετέφερε με το Ι.Χ. φορτηγό του και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Το φορτηγό κατασχέθηκε, όπως και ένα κινητό τηλέφωνο και διαρρηκτικά εργαλεία που βρέθηκαν κρυμμένα σε αυτό.

Η προανάκριση που ακολούθησε αποκάλυψε ότι, τα ξημερώματα της 29ης Φεβρουαρίου, ο δράστης μαζί με τουλάχιστον έναν συνεργό του είχαν ξηλώσει τις καλωδιώσεις από τις κεραίες και τα κοντέινερ άλλων επτά ραδιοφωνικών σταθμών που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, με την αξία των κλοπιμαίων και το ύψος των φθορών που προκάλεσαν να φτάνει τα 17.100 ευρώ. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και φθορές ξένης περιουσίας κατά συρροή που περιλαμβάνει και τον άγνωστο συνεργό του και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλεξανδρούπολη: Λεηλάτησαν τον εξοπλισμό δέκα ραδιοσταθμών"

Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο: Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι κάηκε σπίτι στο νησί – Σοκαριστικές εικόνες από βίντεο

Όλο και πιο δυσάρεστα μας έρχονται τα νέα από το νησί της Άνδρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CycladesLive.gr, από το νησί της ΄Ανδρου και το σημείο της φωτιάς, δυστυχώς κάηκε το πρώτο σπίτι στην περιοχή….

Στραπουριές, Μεσαθούρι, αυτή τη στιγμή είναι κόκκινες περιοχές και δυστυχώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο σημείο δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση.

Θυμίζουμε ότι άλλη μια φωτιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, αυτήν τη φορά στην περιοχή Στραπουριές της Άνδρου. Η πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση, ωστόσο σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Μεγαλη φωτια στην Ανδρο….περιοχη Στραπουριες Μεσαθουρι Λίγο μετά τις 12:30 εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ενώ περίπου 45 λεπτά αργότερα εστάλη δεύτερο μήνυμα για εκκένωση τεσσάρων χωριών Στραπουριές, Λάμυρα, Μαίνητες, Υψηλού με όσους βρίσκονται εκεί να καλούνται να απομακρυνθούν προς τη χώρα του νησιού. Επί τόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8-9 μποφόρ.

 

 

 

cycladeslive 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο: Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι κάηκε σπίτι στο νησί – Σοκαριστικές εικόνες από βίντεο"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Eύβοια την Κυριακή (23/6)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για δύο περιοχές.
  • Περιφέρεια Αττικής

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

23/06/2024

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Eύβοια την Κυριακή (23/6) "

Μίτσκοσκι: «Μακεδονία» αποκάλεσε τη χώρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί

Ξεκίνησε το μεσημέρι στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η διήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο εν αναμονή πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί αποκάλεσε και μάλιστα τρεις φορές τη χώρα «Μακεδονία», χωρίς να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Η συνεδρίαση αυτή της Βουλής θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής (23/06) με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας (σ.σ.Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μίτσκοσκι: «Μακεδονία» αποκάλεσε τη χώρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί"

Έγκλημα στη Δομή Φιλοξενίας Ριτσώνας: Σομαλοί σκότωσαν με μαχαιριά στον λαιμό 29χρονο Σύρο

Ένα άγριο έγκλημα έγινε χθες Παρασκευή (21/6) στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας στην Εύβοια όταν δύο άνδρες επιτέθηκαν με μαχαίρι σε έναν 29χρονο Σύρο και τον μαχαίρωσαν στον λαιμό και στο στήθος με το θύμα να χάνει τη ζωή του κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 23.30. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί όπου τους ανέμεναν μετανάστες από τη Συρία οι οποίοι υπέδειξαν ως δράστες δύο υπηκόους Σομαλίας, οι οποίοι εντοπίστηκαν και προσήχθησαν στο Τ.Α. Χαλκίδας προκειμένου εξεταστούν.

Σύμφωνα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού, εμφαίνεται ότι το θύμα δέχτηκε επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο από δύο άγνωστους δράστες, οι οποίοι εν συνεχεία διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο υπαίθριος χώρος όπου έλαβε χώρα το περιστατικό αποκλείστηκε και εξερευνήθηκε από αρμόδιο κλιμάκιο Γ.Ε.Ε. της Δ.Α. Ευβοίας. Από το σημείο κατασχέθηκε ένα μαχαίρι (τύπου χατζάρα), το οποίο θα αποσταλεί για εξέταση.

Ο οικίσκος όπου φιλοξενούνταν οι δύο Σομαλοί προσαχθέντες φυλάσσεται προκειμένου πραγματοποιηθεί κατ’οίκον έρευνα, παρουσία αρμόδιου δικαστικού υπαλλήλου.

Διαβάστε την ανακοίνωση τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Εξιχνιάσθηκε αμέσως ανθρωποκτονία σε βάρος αλλοδαπού, η οποία διαπράχθηκε χθες αργά το βράδυ, εντός της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας Ευβοίας. Για την υπόθεση προσήχθησαν και συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί – φιλοξενούμενοι της Δομής. Κατασχέθηκαν δύο (2) μαχαίρια και είδη ένδυσης που βρέθηκαν σε οικίσκο όπου διέμεναν οι συλληφθέντες.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, στο πλαίσιο άμεσης και εμπεριστατωμένης έρευνας, εξιχνιάσθηκε ανθρωποκτονία σε βάρος αλλοδαπού, η οποία διαπράχθηκε χθες (21-06-2024) αργά το βράδυ, σε υπαίθριο χώρο εντός της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας Ευβοίας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εντοπίστηκαν και προσήχθησαν αμέσως δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι μετά τη διενέργεια της ενδελεχούς έρευνας, τη συλλογή και αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, συνελήφθησαν σήμερα (22-06-2024) το πρωί, για την εμπλοκή τους στην εν λόγω ανθρωποκτονία.

Το θύμα εξέπνευσε κατά την μεταφορά του σε Νοσοκομείο της περιοχής, λόγω σοβαρών τραυμάτων που έφερε στο σώμα του, από αιχμηρό αντικείμενο.

Τόσο οι συλληφθέντες, όσο και το θύμα ήταν φιλοξενούμενοι της Δομής.

Ο χώρος που έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία, αποκλείστηκε και εξερευνήθηκε διεξοδικά.

Από τους αστυνομικούς, κατασχέθηκε αρχικά ένα μαχαίρι (τύπου χατζάρα), το οποίο βρέθηκε στο σημείο όπου έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία.

Ακολούθως, παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικίσκο, όπου διέμεναν οι δύο συλληφθέντες, εντός του οποίου βρέθηκαν και ομοίως κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι κουζίνας, συνολικού μήκους -28- εκατοστών και διάφορα είδη ένδυσης.

Όλα τα κατασχεθέντα θα σταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Την προανάκριση διενήργησε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στη Δομή Φιλοξενίας Ριτσώνας: Σομαλοί σκότωσαν με μαχαιριά στον λαιμό 29χρονο Σύρο"

Φωτιά σε Αχαΐα και Ηλεία: Ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια – Κάηκε ολοσχερώς Ναός στην Απιδούλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος Ερυμανθου ο Δήμαρχος Θόδωρος Μπαρης μετά το το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς. Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των περιοχών στα όρια των Νόμων Αχαΐας και Ηλείας.

Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά έχει καταστρέψει έως τώρα αγροτοδασικές εκτάσεις, έχει προκαλέσει επίσης καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις αλλά και σε κατοικίες.

Φωτιά σε Αχαΐα και Ηλεία: Ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια – Κάηκε ολοσχερώς Ναός στην Απιδούλα

Σπίτια και καλλιέργειες έγιναν στάχτη στο χωριό Κάλφα Αχαΐας, ολοσχερώς κάηκε ο Ναός της Κοιμησεως της Θεοτόκου, στην Απιδουλα Ηλείας .

Φωτιά σε Αχαΐα και Ηλεία: Ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια – Κάηκε ολοσχερώς Ναός στην Απιδούλα

Εναέριες και επίγειες δυνάμεις επιχειρούν από το πρωί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε Αχαΐα και Ηλεία: Ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια – Κάηκε ολοσχερώς Ναός στην Απιδούλα"

Κίνηση στους δρόμους: Ουρά 6 χιλιομέτρων στην Αττική Οδό – Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Αγίου Πνεύματος

Φεύγουν με κάθε μέσο οι τελευταίοι εκδρομείς του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, καθώς η έξοδος κορυφώνεται. Από το πρωί του Σαββάτου (22.6.2024) έχει δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων τόσο στην Αττική Οδό όσο και στη Λεωφόρο Αθηνών.

Σημαντικές καθυστερήσεις που φτάνουν τα 30 λεπτά παρατηρούνται στην Αττική Οδό. Τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν ακινητοποιημένα από τον Ασπρόπυργο και η ουρά είναι ήδη στα 6 χλμ. Σύμφωνα με την τροχαία η κίνηση στο ρεύμα προς Ελευσίνα ξεκινά από το 10ο έως το 4ο χλμ. 

Η κίνηση από την Αττική Οδό φτάνει μέχρι τα διόδια Ελευσίνας και συνεχίζεται στην Ολυμπία οδό μέχρι το ύψος της Νέας Περάμου.

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στη Λεωφόρο Αθηνών από το Παλατάκι στο Χαϊδάρι μέχρι τα διόδια και στη συνέχεια με τη Νέα Πέραμο.

Καλύτερη είναι η εικόνα στην Αθηνών – Λαμίας καθώς η κίνηση είναι μεν αυξημένη, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στα διόδια Αφιδνών για λίγα μόνο μέτρα.

Υπενθυμίζεται πώς έως τις 13:00 το μεσημέρι απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στο ρεύμα εξόδου των εθνικών οδών.

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού: 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνηση στους δρόμους: Ουρά 6 χιλιομέτρων στην Αττική Οδό – Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Αγίου Πνεύματος"

Οργή στην Ύδρα: Ασυνείδητοι σε σκάφος πέταγαν πυροτεχνήματα και ξέσπασε φωτιά - Στις φλόγες το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες βράδυ στην παραλία Άγιος Νικόλαος στην Ύδρα. Κάποιοι ασυνείδητοι, ενώ διασκέδαζαν σε σκάφος φαίνεται πως πετάξανε πυροτεχνήματα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πυρκαγιά στην περιοχή.

Και όλα αυτά, την ώρα που το ένα πύρινο μέτωπο στη χώρα διαδέχονταν το άλλο, ενώ οι καιρικές συνθήκες δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Οι επιβαίνοντες στο σκάφος δεν σκέφτηκαν προφανώς ούτε τις υψηλές θερμοκρασίες, ούτε τους ισχυρούς ανέμους αλλά ούτε και τις προειδοποιήσεις των Αρχών που ειδικά τις τελευταίες μέρες εφιστούν την προσοχή των πολιτών.

Η είδηση, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, κυκλοφόρησε από ανάρτηση που έκανε στο Facebook η ομάδα "Εποχικοί Πυροσβέστες", "ανεβάζοντας" μάλιστα και την επίμαχη φωτογραφία. "Η πυρκαγιά που προκλήθηκε απο σκάφος που πετούσε πυροτεχνήματα, καίει το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, σε δύσβατο σημείο, που δεν έχει δρόμο. Οι δυνάμεις της προσεγγίζουν το σημείο της φωτιάς με πλοιάριο του Λιμενικού, προκειμένου να επιχειρήσουν για την κατάσβεσή της" έγραφε η λεζάντα.

Κάτω από την ανάρτηση, υπήρχε μπαράζ σχολίων, με χρήστες του διαδικτύου να εκφράζουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό. Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που ζητούσαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των επιβατών, άλλοι ήθελαν τη σύλληψή τους και την κατάσχεση του σκάφους, ενώ ορισμένοι άλλοι υποστήριζαν ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση βεγγαλικών.

Νέο μέτωπο στην περιοχή Μπίστι

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί ξέσπασε άλλη μία φωτιά στην περιοχή Μπίστι, με το OPEN να επισημαίνει ότι η περιοχή βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο και δεν αποκλείεται να πρόκειται για κάποια αναζωπύρωση του χθεσινού μετώπου.

Το σημείο είναι εξίσου δύσβατο, καθώς δεν μπορεί να προσεγγίσουν οχήματα της Πυροσβεστικής και οι πυροσβέστες μεταφέρονται διά θαλάσσης.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή στην Ύδρα: Ασυνείδητοι σε σκάφος πέταγαν πυροτεχνήματα και ξέσπασε φωτιά - Στις φλόγες το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού"

Πότε θα είναι η έτοιμη η νέα οδική σύνδεση Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας

Την πορεία υλοποίησης του έργου: «Κατασκευή – Αναβάθμιση Οδικής Σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας», επιθεώρησε, σήμερα (22.6.2024), ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την επίσκεψή του στο έργο ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να δούμε την πρόοδο εργασιών της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων:

  1. Του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων.
  2. Του τμήματος Άκτιου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή του τμήματος Άκτιο – Άγιος Νικόλαος.

Με την παράδοση σε χρήση αυτού του τμήματος και τη διοχέτευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από αυτό, παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στο τμήμα Βόνιτσα – Άγιος Νικόλαος απρόσκοπτα, καθόσον θα υλοποιούνται εργασίες χωρίς την ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων.

Το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Λευκάδα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί μέσα στο 2024.

Ολοκληρώνοντας, ένα ακόμη έργο, που σε συνδυασμό με την -από τον Ιανουάριο του 2024- παράδοση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, συνιστούν παρεμβάσεις με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο και μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Τα νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα τμήματα:

  • Τμήμα Α (Βόνιτσα – Λευκάδα): Η αρχή των έργων βρίσκεται στη χ.θ. 0+475. Μέχρι τη χ.θ. 6+400 το έργο αναπτύσσεται στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού. Στη συνέχεια η χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό του Αγίου Νικολάου μέχρι τη χ.θ. 9+900 ακολουθώντας νέα χάραξη. Από εκεί το έργο αναπτύσσεται ξανά στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού μέχρι το τέλος του βελτιώνοντάς τη, περί τη χ.θ. 16+400, στην περιοχή του κάστρου της Αγίας Μαύρας.
  • Τμήμα Β (Άκτιο – Άγιος Νικόλαος): Η αρχή των έργων του τμήματος αυτού βρίσκεται στη χ.θ. 0+375. Μέχρι τη χ.θ. 2+400 προβλέπεται νέα οδός. Στη συνέχεια η χάραξη χρησιμοποιεί τον διάδρομο του υφιστάμενου δρόμου, ωστόσο περισσότερο τον αντικαθιστά παρά τον βελτιώνει μέχρι τη χ.θ. 4+700. Από εκεί προβλέπεται ξανά νέα χάραξη μέχρι να συνδεθεί με τον κλάδο Βόνιτσα – Λευκάδα, περί τη χ.θ. 5+300.

Το οδικό έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα είναι η έτοιμη η νέα οδική σύνδεση Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας"

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία, επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις

Υπό έλεγχο και χωρίς ενεργό μέτωπο  είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος.

Στην περιοχή επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι πεζοπόρα τμήματα, 56 οχήματα, εθελοντές καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες που έχουν διατεθεί από την Τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας, η οποία οριοθετήθηκε χθες το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 19 οχήματα.

Επίσης χθες το βράδυ λίγο πριν τις 11 ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι της Ύδρας. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 3 πυροσβέστες με 1 όχημα, 5 εθελοντές και ένα ελικόπτερο.

Στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες είναι σε ύφεση. Στην πυρκαγιά αυτή παραμένουν και επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία, επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις"

Η αποκωδικοποίηση των νέων διατάξεων: “Όλοι μέσα” για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας – Προσωρινή κράτηση σε όλα τα στάδια, “βραχιολάκι” και ποινές χωρίς αναστολή

Το αυστηρότερο πλαίσιο ποινικών και κυρίως δικονομικών κανόνων για συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων, είναι αυτό που συγκροτείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας που παρουσιάζουν τεράστια έκρηξη, ο Γιώργος Φλωρίδης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδίασαν ένα πλαίσιο, ενισχυτικό του υφιστάμενου παρεμβάσεις σε δικονομικές διατάξεις , ως απάντηση – μήνυμα προς τους επίδοξους κακοποιητές. Το πλαίσιο αυστηροποιεί τόσο τους κανόνες που , κατά πολλούς κυρίως νομικούς, είναι μια στοχευμένη “απάντηση”, σε αυτό που ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε “αστοχίες δικαστών”, σε ανάλογες περιπτώσεις. Κι αυτό γιατί πλέον ο “οδικός χάρτης” των διατάξεων για αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ στενός και οδηγεί σε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση: Φυλάκιση για (σχεδόν) όλους..

Αντιδράσεις;

Οι αλλαγές πάντως θέτουν – εκ νέου- σε θέση “μάχης” τους δικηγόρους της χώρας καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες “ με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης για αλλαγές στον ΠΚ και ΚΠΔ για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και τις πρόσφατες παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, συγκαλεί για αύριο Παρασκευή (21/6) το μεσημέρι τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας και την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 15:00 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ για να συζητηθούν τα δύο αυτά θέματα”.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για αντιδράσεις οξείες .

Δύο περιπτώσεις

Χαρακτηριστικό είναι πως η αυστηροποίηση, λίγες μέρες μετά την ενεργοποίηση την 1η Μαΐου του νέου Ποινικού Κώδικα, έρχεται με αφορμή δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η αντιμετώπισή τους από τις αρχές προκάλεσε την αντίδραση (και με πειθαρχικό έλεγχο, που δεν σημαίνει προφανώς και καταδίκη των δικαστικών λειτουργών) της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Ιωάννα Κλάπα, Γεωργία Αδειλίνη).

α) Η πρώτη χρονικά ήταν η υπόθεση της γυναικοκτονίας στο Μενίδι στα μέσα Μαΐου, όταν ένας εν διαστάσει σύζυγος που ήδη κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία , σκότωσε την 40χερονη μητέρα των δυο παιδιών του . Εν προκειμένω ασκήθηκε κριτική στους δικαστές ότι ανέβαλλαν στις 7 Μαΐου τη δίκη του κατηγορούμενου για ενδοοικογενειακή βία για τις 17 Μαΐου και τον άφησαν ελεύθερο , επειδή , όπως αναφέρθηκε, δεν προσήλθε το θύμα (η σύζυγός του) να καταθέσει ως μάρτυρας και απουσίαζε επίσης η ιατροδικαστική έκθεση. Λίγες μέρες μετά ο άνθρωπος αυτός προχώρησε στην άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας.

Παραδείγματος χάριν με βάση αυτό το περιστατικό υπουργείο κάνει τις εξής παρεμβάσεις:

– Στην περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

-Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους.

-Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Άρα δεν θα αναβάλλεται σε τέτοια περίπτωση η δίκη

β)Η υπόθεση της σύλληψης και απελευθέρωσης (αρχικά) με περιοριστικούς όρους του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του, επίσης δικηγόρου. Οι παρεμβάσεις μετά (και ) αυτή την υπόθεση αφορούν :

-Γίνεται κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

-Προβλέπεται για πρώτη φορά (μετά από δεκαετίες) πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η δυνατότητα δόθηκε πρόσφατα μόνο για εξ αμελείας δυστυχήματα με πολλά θύματα.

Επίσης :

-Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

-Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

Οι διατάξεις , ως επιβαρυντικές, δε έχουν αναδρομική ισχύ και άρα θα εφαρμοστούν για υποθέσεις από την ψήφισή τους και μετά. Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται και θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση.

Όλες οι αλλαγές, κωδικοποιημένες έχουν ως εξής:

• Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

• Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

• Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

• Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

• Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.

• Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

• Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

• Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

• Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα.

• Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

• Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

• Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

• Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

• Τέλος, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους. Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση της εν λόγω Οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη συμπεριλάβει τόσο στις θεσπισμένες νομοθετικές διατάξεις όσο και στις σημερινές προτάσεις για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Η αποκωδικοποίηση των νέων διατάξεων: “Όλοι μέσα” για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας – Προσωρινή κράτηση σε όλα τα στάδια, “βραχιολάκι” και ποινές χωρίς αναστολή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news