facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η κρίση ξεκίνησε με τη διάσωση της Γερμανίας απ' το Νότο

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με το σπάσιμο της φούσκας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στην παρ' ολίγο κατάρρευση εταιριών κολοσσών των δύο αυτών κλάδων, προκαλώντας ένα γενικότερο χρηματοοικονομικό πανικό που αντέστρεψε τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων και έσπρωξε τη χώρα στην ύφεση. Αντί τα κεφάλαια να βρίσκουν το δρόμο τους προς τις γερμανικές τράπεζες και τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία, αποδημούσαν, με τους επενδυτές να πουλούν οτιδήποτε γερμανικό και μεταξύ άλλων και τα γερμανικά τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Η ρευστότητα άρχισε να εξαντλείται και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων πήραν την ανιούσα κάνοντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε μία περίοδο που το κόστος από την απορρόφηση της ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούσε να δημιουργεί πολύ αυξημένες ανάγκες.


Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας σκαρφάλωσε γοργά από το 3,6% στο 5,6%. Το ευρώ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και έχασε περισσότερο από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου προκαλώντας ερωτηματικά για την ίδια τη βιωσιμότητα του. Η Γερμανία δεχόταν επίθεση απ' τις αγορές και έβλεπε τα περιουσιακά της στοιχεία να υποτιμούνται, συμπεριλαμβανομένου και του νέου νομίσματος της. Η μόλυνση της απ' τον ιό της νομισματικής κρίσης ήταν γεγονός.

Η χρονική στιγμή που χτυπήθηκε η Γερμανία ήταν ιδιαίτερης σημασίας: ο βασικός της εμπορικός εταίρος, οι ΗΠΑ, κυλούσαν σε μία βαθιά ύφεση. Ο αναδυόμενος οικονομικός γίγαντας, η Κίνα, βρισκόταν ακόμη στα πρώιμα στάδια εισαγωγής προϊόντων του δυτικού πολιτισμού και δε μπορούσε να τραβήξει την γερμανική οικονομία έξω απ' την ύφεση. Η Ευρώπη, δεν είχε ακόμη ενιαίο νόμισμα και οι περισσότερες χώρες έβρισκαν ακριβά τα γερμανικά προϊόντα όταν τα μετέτρεπαν στο εθνικό τους νόμισμα. Ποιος, λοιπόν, θα μπορούσε να έρθει προς διάσωση της;

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση της, η Γερμανία χρειαζόταν άμεσα στο ευρώ όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Παραβλέποντας την πραγματική τους ικανότητα να προσχωρήσουν στην ΕΕ, υποδέχτηκε σε αυτήν ανέτοιμα για την Ένωση κράτη, όπως την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως αντλία που τα φούσκωνε με φθηνό ρευστό ώστε με την πλεονάζουσα ρευστότητα τους να μπορούν να αγοράζουν τα ακριβά γερμανικά προϊόντα.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια του ευρώ από το 5% στο 2%, διατηρώντας τα σε αυτά τα επίπεδα κόντρα στις μακροοικονομικές ανάγκες της ευρωζώνης για περισσότερο από δυόμιση χρόνια, μεταξύ του 2003 και 2006. Στα τέλη του 2005, όταν τα αμερικανικά και τα βρετανικά επιτόκια ξεπερνούσαν το 4% και τα αυστραλιανά το 5% τα ευρωπαϊκά εξακολουθούσαν να κυμαίνονται στο ιστορικό χαμηλό τους, 2%.

Το φθηνό χρήμα δημιούργησε φούσκες περιουσιακών στοιχείων στα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου που είχαν μόλις υιοθετήσει το ευρώ, προκαλώντας αυξήσεις ρεκόρ στον κλάδο κατοικίας, στην καταναλωτική πίστωση, στις χρηματιστηριακές αγορές και αλλού.

Χωρίς να έχουν, πλέον, τον έλεγχο της νομισματικής τους πολιτικής, οι κυβερνήσεις του Νότου ήταν πολύ πιο δύσκολο πολιτικά να σταματήσουν την υπερβολική ανάπτυξη της ρευστότητας για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους και πολύ πιο εύκολο να 'πουλήσουν' στους ψηφοφόρους τους ως πραγματική, την πλασματική ανάπτυξη που δημιουργούνταν. Η ενίσχυση του πληθωρισμού που αναπόφευκτα ακολούθησε, έκανε τις χώρες του Νότου λιγότερο ανταγωνιστικές. Ρίχνοντας το βάρος τους περισσότερο στην αντιστάθμιση των κοινωνικών συνεπειών του πληθωρισμού παρά στην αντιμετώπιση του, οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου προέβησαν σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, που σε συνδυασμό με την παράταση της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ προκάλεσε περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Από το 2002 που η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη μέχρι το 2007 που οι φούσκες στην αγορά κατοικίας, στο χρηματιστήριο, στην πίστωση και στην κατανάλωση είχαν φτάσει στα όρια τους, η ΕΚΤ διατήρησε το μέσο επιτόκιο του ευρώ κοντά στο 2,7%, ρίχνοντας κηροζίνη σε μια φωτιά που έμελλε να κάψει την ευρωπαϊκή περιφέρεια αρχίζοντας απ' την Ελλάδα.

Το 2005 ο διευθυντής οικονομικών της επενδυτικής εταιρίας Nomura σε συζήτηση του με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΚΤ παρατήρησε πως ήταν άδικο να εξωθούνται οι χώρες της ΕΕ εν αγνοία τους στη διάσωση της - υπεύθυνης για την κρίση της - Γερμανίας, με το να φουσκώνονται εσκεμμένα οι οικονομίες τους μέσω μίας παρατεταμένης πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης απ' την ΕΚΤ ώστε να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ του έδωσε την εξής απάντηση: 'αυτή είναι η έννοια ενός ενιαίου νομίσματος: επειδή η Γερμανία δε μπορεί κατ' εξαίρεση να υιοθετήσει ένα πακέτο τόνωσης η μόνη άλλη επιλογή είναι να σηκώσει όλη την Ένωση μέσω της νομισματικής πολιτικής'.

Οι τράπεζες δανείζονταν απ' την ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικό κόστος και στη συνέχεια κυριολεκτικά κυνηγούσαν τους πολίτες να δανειστούν χρήματα προκειμένου να αγοράσουν σπίτια, αυτοκίνητα, άλλα προϊόντα που ειδάλλως είτε δε θα μπορούσαν είτε θα το σκέφτονταν πολύ πριν δανειστούν για να τα αποκτήσουν. Η ΕΚΤ ήταν σα να είχε προμηθεύσει κάθε πολίτη της ΕΕ με μία πιστωτική κάρτα παροτρύνοντας τον να τη χρησιμοποιήσει. Αυτό έκανε τους πολίτες των κρατών του Νότου να μάθουν να ζουν πέρα απ' τις πραγματικές τους δυνατότητες όσο η Γερμανία απολάμβανε ένα μέγα πακέτο διάσωσης της οικονομίας της. Η Siemens και άλλοι γερμανικοί κολοσσοί κατέγραφαν κέρδη ρεκόρ εξαιτίας του εμπορίου τους με το Νότο και αυτά αντικατροπτίζονταν στις τιμές των μετοχών τους στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, πολλαπλασιάζοντας τον πλούτο τους.

Ενδεικτικά των αποτελεσμάτων της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την αγορά αυτοκινήτου. Οι άδειες για την ανέγερση κατοικίας το 2006, πέντε χρόνια απ' την υιοθέτηση του ευρώ, ήταν κατά 800% περισσότερες απ' ότι το 2001, τελευταία χρονιά προ ευρώ. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων πολλαπλασιάστηκαν. Τα 'φθηνά' ιαπωνικά, ιταλικά, γαλλικά και άλλα αυτοκίνητα που ο Νότος επέλεγε κατά κόρον στη δεκαετία του '90 ανταλλάχτηκαν με ακριβά και πολυτελή γερμανικά. Μία συγκριτική ανάλυση των πωλήσεων καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μεταξύ του 1998 - έτος καλπάζουσας ανόδου του χρηματιστηρίου Αθηνών με εκρηκτική άνοδο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αλλά προ της υιοθέτησης του ευρώ – και του 2007 - έτους όπου η φούσκα πίστωσης έφθανε στην κορύφωση της - είναι αποκαλυπτική:

το 1998 πουλήθηκαν 60% περισσότερα ιταλικά αυτοκίνητα απ' ότι το 2007
το 1998 οι πωλήσεις καινούργιων γερμανικών αυτοκινήτων πολυτελείας ανήλθαν στις 7 χιλ. - το 2007 ανήλθαν στις 23 χιλ, παρουσιάζοντας αύξηση μεγαλύτερη του 300%
το 1998 πουλήθηκαν συνολικά 30 χιλ, νέα γερμανικά αυτοκίνητα ενώ το 2007 πουλήθηκαν 80 χιλ.
το 1998 πουλήθηκαν 17.5 χιλ μεταχειρισμένα γερμανικά αυτοκίνητα πολυτελείας, ενώ το 2007 πουλήθηκαν 65 χιλ.
το 1998 πουλήθηκαν συνολικά 46 χιλ. μεταχειρισμένα γερμανικά αυτοκίνητα ενώ το 2007 144 χιλ.
το 1998 οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για τις πρώτες 20 μάρκες έφτασαν τις 197 χιλ. και το 2007 τις 500 χιλ.

Ακόμη πιο ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο το ευρώ λειτούργησε ως ένα πακέτο διάσωσης της γερμανικής οικονομίας απ' το Νότο, είναι το μέγεθος των εξαγωγών της Γερμανίας στην Ελλάδα, τα δέκα χρόνια που προηγήθηκαν της δημιουργίας του ευρώ και τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν αυτής (στοιχεία: ΔΝΤ). Στην πρώτη περίοδο – προ ευρώ δεκαετία – η Γερμανία εξήγε στην Ελλάδα προϊόντα ύψους, περίπου, 35 δις δολαρίων. Στη δεύτερη περίοδο – μετά ευρώ δεκαετία – οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 70 δις δολάρια, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 100%. Στα έτη 1997-1998 οι εισαγωγές γερμανικών προϊόντων είχαν ανέλθει στα 7,7 δις δολάρια. Δέκα χρόνια αργότερα, στα έτη 2007-2008 η Ελλάδα εισήγε γερμανικά προϊόντα ύψους, περίπου, 21,5 δις δολαρίων σε μία αύξηση κοντά στο 300%.

Οι αυξημένες εισαγωγές γερμανικών προϊόντων απ' την πολιτική φουσκώματος του Νότου ίσως να μη δημιουργούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα αν η Γερμανία ανταπέδιδε τη χάρη αυξάνοντας τις εισαγωγές της απ' τους εταίρους της. Όμως έκανε το αντίθετο. Ενδεικτικά, οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων απ' τη Γερμανία το 1992 ήταν 2,2 δις δολάρια και το 2002, έτος υιοθέτησης του ευρώ ανήλθαν στο 1,7 δις δολάρια.

Μέσα σε λίγα χρόνια απ΄ την υιοθέτηση του ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ξεπέρασε αυτό της Ιαπωνίας και της Κίνας φέρνοντας τη στην πρώτη θέση στον κόσμο σε εξαγωγές χάρη στον ευρωπαϊκό Νότο και τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, αφού σε αυτά στηρίχτηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ανάπτυξης των εξαγωγών της. Προκειμένου η ίδια να προφυλαχτεί από τη δημιουργία φουσκών στο 'σπίτι' της, έλαβε μέτρα μείωσης της ρευστότητας και ακολούθησε μία αντιπληθωριστική πολιτική η οποία όξυνε περισσότερο τις αποκλίσεις με τους εταίρους της κάνοντας το Νότο ακόμη λιγότερο ανταγωνιστικό.

Με τις γερμανικές τράπεζες γεμάτες, πια, με ρευστό αλλά χωρίς ευκαιρίες στη χώρα τους εξαιτίας της αντιπληθωριστικής πολιτικής που βάσει σχεδίου ακολουθούσε η Γερμανία, η νέα χρυσή επενδυτική ευκαιρία εντοπίστηκε στην αγορά ομολόγων των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, τα οποία ενώ θεωρούνταν μηδενικού ρίσκου εξακολουθούσαν να παρέχουν αξιόλογα επιτόκια. Τώρα ήταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις του Νότου που μπορούσαν να δανειστούν με ολοένα χαμηλότερο κόστος και να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα που στο μεταξύ δημιουργούνταν από την έκρηξη στην κατανάλωση.

Μέχρι το 2007 το σχέδιο διάσωσης της Γερμανίας είχε πετύχει: η χώρα είχε ξεπεράσει την ύφεση χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει το χρέος και τα ελλείμματα της, είχε μετατραπεί σε πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο έχοντας εκμεταλλευτεί την απογείωση της πίστωσης στην ευρωζώνη αλλά αποφεύγοντας, εντέχνως, τις συνέπειες για την ίδια και παράλληλα είχε αναστήσει τη χρηματοοικονομική της αγορά και είχε σώσει το τραπεζικό της σύστημα. Στο μεσοδιάστημα, όμως, είχε ζώσει το Νότο με ωρολογιακές οικονομικές βόμβες.

Ακολούθησε η αμερικανική κρίση, η οποία εξελίχτηκε σε ένα παγκόσμιο τσουνάμι. Οι ωρολογιακές βόμβες στην ευρωζώνη άρχισαν να πυροδοτούνται αλλά η βλάβη σε κάποιες απ' αυτές, όπως στην Ελλάδα, αποδεικνύονταν μικρότερη απ' την αναμενόμενη. Ο 'διεφθαρμένος', 'τεμπέλης' και 'σπάταλος' Έλληνας είχε την πρόνοια να αποταμιεύει τμήμα των χρημάτων του απ' τα χρόνια της πλασματικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να αποτελούν μία ασπίδα στις όποιες χρηματοπιστωτικές πιέσεις, ενώ οι ελληνικές τράπεζες, είτε από έλλειψη τεχνογνωσίας είτε εξαιτίας μίας σύνεσης που αντανακλούσε το γενικότερο ελληνικό χρηματοοικονομικό συντηρητισμό, είχαν αποφύγει να επενδύσουν στα σύνθετα επενδυτικά στεγαστικά προϊόντα που κατέστρεφαν την αμερικανική αγορά κατοικίας και μόλυναν την ευρωζώνη. Ως αποτέλεσμα η ροή κεφαλαίων δεν αντιστράφηκε στην Ελλάδα, τα κεφάλαια παρέμειναν στη χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κρατήθηκε όρθιο και μετά το τσουνάμι, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την πολύ εξαρτημένη, πλέον, απ' αυτό ελληνική οικονομία.

Το σκάσιμο της αμερικανικής φούσκας κατοικίας, η αμερικανική τραπεζική κρίση, η μετεξέλιξη της κρίσης σε διεθνή, η παγκόσμια και ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση, το διεθνές χρηματιστηριακό κραχ μετοχών και η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και τροφίμων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών ήταν μερικά απ' αυτά με τα οποία είχε έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα μεταξύ 2006 και 2008 και κόντρα σε κάθε πρόβλεψη είχε αντέξει.

Η πτώχευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008, όμως, μετέφερε την κρίση ρευστότητας σε ένα άλλο επίπεδο, κάνοντας τη χειρότερη απ' οτιδήποτε είχε δει η παγκόσμια οικονομία επί 80 χρόνια. Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα παρείχε μυστικά δάνεια ύψους, σχεδόν, 10 τρις δολαρίων σε αμερικανικές και διεθνείς τράπεζες προκειμένου να αποτρέψει το απόλυτο χάος και μείωσε τα επιτόκια του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κοντά στο μηδέν. Οι ελληνικές τράπεζες, βέβαια, δεν έλαβαν κρυφά δάνεια απ' τις ΗΠΑ.

Αντί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικανικής μειώνοντας τα επιτόκια του ευρώ ανταποκρινόμενη στις πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες, προέβηκε σε αύξηση (!) τους κάνοντας την ήδη υπό εξαφάνιση ρευστότητα στην ευρωζώνη πανάκριβη και ακόμη πιο δύσκολο να αντληθεί. Στα τέλη του 2008 και ενώ τα επιτόκια του δολαρίου είχαν μειωθεί κοντά στο μηδέν, τα επιτόκια του ευρώ είχαν αυξηθεί πάνω απ' το 4% στο υψηλότερο επίπεδο ετών.

Ενώ στα χρόνια που η ρευστότητα ήταν πλεονάζουσα και προκαλούσε φούσκες και πληθωρισμό η ΕΚΤ διατηρούσε τα επιτόκια στο 2%, την ώρα της ιστορικής κρίσης που χρειαζόταν φθηνό χρήμα για να αποφευχθεί ο αντιπληθωρισμός και να αντιμετωπιστεί η ύφεση, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων προκαλώντας ένα ακόμη καταστροφικό χτύπημα στην ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες του Νότου.

Πίσω από αυτήν τη φαινομενικά παράλογη και προφανώς καταστροφική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, κρυβόταν και πάλι τα συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία είχε εμπλακεί σε έναν άνευ προηγουμένου νομισματικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να εκθρονίσει το δολάριο με το να αυξάνει τα επιτόκια του ευρώ προσελκύοντας έτσι κεφάλαια απ' όλο τον κόσμο στη Φρανκφούρτη, η οποία και διεκδικούσε, πλέον, με αξιώσεις απ' το Λονδίνο το ρόλο του νέου ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κέντρου.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν η κατακόρυφη άνοδος του δολαρίου και η επαναπροσέλκυση κεφαλαίων σ΄ αυτό, κάτι που προκάλεσε την κατάρρευση της αγοράς εμπορευμάτων. Καθώς οι επενδυτές έφευγαν απ' τα εμπορεύματα και αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο για τα κεφάλαια τους, άρχισαν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ αποχωρώντας απ' την Ευρώπη, γεγονός που οδηγούσε στην πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ και έτσι και τραπεζικών και κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα οποία και για πρώτη φορά απ' την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος δοκιμάστηκαν σκληρά.

Στα τέλη του 2008 με αρχές 2009 τα CDS και τα επιτόκια των ελληνικών, ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών ομολόγων μπήκαν σε ανοδική τροχιά αφού οι διεθνείς επενδυτές πουλούσαν κάθε τι συνδεδεμένο σε ευρώ εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της Γερμανίας.

Ήταν εκείνη η χρονική στιγμή την οποία επέλεξε ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Σημίτης, για να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας να βρει ευθύνες οπουδήποτε αλλού πέρα απ' την Ελλάδα και θέτοντας θέμα αποκλεισμού της απ' τις αγορές και προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία ομιλία που αν δεν είχε αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία από την τότε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπορούσε να έχει τινάξει τη χώρα στον αέρα ένα χρόνο νωρίτερα απ' ότι τελικά συνέβη.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν ήταν ελληνικό αλλά πρωταρχικώς ευρωπαϊκό και έτσι οι χώρες της ΕΕ στράφηκαν για βοήθεια στην ΕΚΤ ζητώντας ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο προστασίας των τραπεζών. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί προώθησε αυτήν τη λύση αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ ήταν κάθετα αντίθετη απορρίπτοντας την προστασία του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ και επιβάλλοντας τη στήριξη των τραπεζών με εθνικά κεφάλαια.

Ακόμη και μετά απ' αυτήν την καταστροφική απόφαση της Γερμανίας και ενώ η Ελλάδα αναγκάστηκε να στηρίξει τις τράπεζες της με κρατικές εγγυήσεις, κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα και να φτάσει στο Νοέμβριο του 2009 αποδυναμωμένη μεν αλλά έχοντας διατηρήσει την πιστοληπτική της βαθμολογία στο Α, έχοντας πετύχει να δανείζεται με επιτόκια κοντά στο ιστορικό χαμηλό της, έχοντας αποτρέψει την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας, έχοντας προσελκύσει αρκετά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ώστε το χρηματιστήριο της να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο σε ετήσια βάση, έχοντας έναν τραπεζικό κλάδο ισχυρό, και συνεχίζοντας συνεχίζει να εμπνέει εμπιστοσύνη στο εξωτερικό και το εσωτερικό της έτσι ώστε και να μπορεί να χρηματοδοτεί το χρέος της αλλά και να απολαμβάνει μεγάλες εισροές στις ελληνικές τράπεζες, μετρώντας αθροιστικά τις μεγαλύτερες καταθέσεις από ιδιώτες και επιχειρήσεις στην ιστορία της. Πράγματι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε προσελκύσει νέες καταθέσεις ύψους, περίπου, 22 δις ευρώ το 2007, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά επιπλέον 30 δις ευρώ το 2008 ενώ ακόμη και στο 2009 οι ελληνικές τράπεζες είδαν τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά 10 δις ευρώ.

Χρειάστηκαν, ωστόσο, μόλις μερικές εβδομάδες πανικού της κυβέρνησης Παπανδρέου για να αντιστραφεί αυτή η μακροπρόθεσμη τάση και να αρχίσει ένα καταστροφικό κύμα εκροής καταθέσεων. Μόνο τον Ιανουάριο του 2010 εγκατέλειψαν τις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια ύψους 5 δις ευρώ, με το έτος να κλείνει με εκροές ύψους 29 δις ευρώ. Από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις είχαν μειωθεί από 238 δις ευρώ στα 166 δις ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 43%. Περίπου το 85% των εκροών προήλθε από ιδιώτες αποτυπώνοντας τον πανικό που κατέβαλλε τους Έλληνες πολίτες.

Ακόμη χειρότερα, ο διεθνής πανικός μεταφράστηκε σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και μετοχών, τραπεζικών και κρατικών ομολόγων, με τα κεφάλαια να μεταφέρονται απ' την Ελλάδα στη Γερμανία προς αναζήτηση ασφάλειας. Ιδιωτικός και κρατικός τομέας αποκλείστηκαν απ' τις αγορές κεφαλαίων και η χώρα δε μπορούσε πια να χρηματοδοτήσει το χρέος και τα ελλείμματα της.

Είχε έρθει η ώρα της Ελλάδας να χρειαστεί βοήθεια απ' τη Γερμανία. Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ΕΕ, όμως, είχε άλλα σχέδια καθώς είδε στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή κρίση μια διπλή ευκαιρία:

α) να πετύχει την έξοδο της ίδιας απ΄ τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της με το να μετατραπεί σε πόλο έλξης κεφαλαίων εξασφαλίζοντας ένα μέγα πακέτο τόνωσης βασιζόμενο στην αστείρευτη ρευστότητα και στο χαμηλό κόστος κρατικού δανεισμού της

β) να προωθήσει τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης κάτω απ' την ηγεμονία της, σχέδιο που είχε εκπονηθεί αλλά είχε μείνει στάσιμο απ' τα τέλη της δεκαετίας του '80 και το οποίο αποτυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια στα απόρρητα έγγραφα εκείνης της περιόδου που αποχαρακτηρίστηκαν μόλις προσφάτως.

Σήμερα, περισσότερο από δυόμιση χρόνια απ' το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, η Γερμανία έχει προχωρήσει πολύ στην υλοποίηση των δύο αυτών στόχων. Όσον αφορά στον πρώτο, η οικονομία της αναπτύχθηκε με τους μεγαλύτερους ρυθμούς απ' την επανένωση της χώρας, καταγράφοντας παράλληλα μία σειρά θετικών ρεκόρ δεκαετιών. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το πακέτο τόνωσης που απόλαυσε η Γερμανία από τη μεταφορά κεφαλαίων απ' το Νότο στις τράπεζες της αλλά και από τη μετατροπή της σε καταφύγιο κεφαλαίων απ' όλο τον κόσμο, γεγονός που τη βοήθησε να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η μελέτη της ροής τραπεζικών καταθέσεων μεταξύ των κρατών του Νότου και της Γερμανίας αποκαλύπτει τη δημιουργία μίας αρνητικής συσχέτισης που ξεπέρασε το 0,8. Δηλαδή περίπου στο 80% των περιπτώσεων οι εκροές απ' το Νότο κατέληξαν σε εισροές στη Γερμανία (στοιχεία: Budensbank). .

Το ισοζύγιο στο Target 2, το Μάιο του 2012, έδειξε πλεόνασμα ύψους 660 δις ευρώ για τη Γερμανία, 146 δις ευρώ για την Ολλανδία και 45 δις ευρώ για τη Φινλανδία. Οι χώρες αυτές απολαμβάνουν χάρη στην κρίση πακέτα τόνωσης που αντιστοιχούν στο 23-25% του ΑΕΠ τους. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο έλλειμμα για τις χώρες του Νότου αντιστοιχεί στο 20-60% του ΑΕΠ τους (20% για Ιταλία, 23% για Ισπανία, 60% για Ιρλανδία, 50% για Ελλάδα).

Όσον αφορά στο δεύτερο στόχο της, η Γερμανία αναδείχτηκε ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ΕΕ, θέτοντας και επιβάλλοντας τους κανόνες της και προχωρώντας στην εμβάθυνση της ευρωζώνης με μεγαλύτερα βήματα από ποτέ. Η παράδοση εθνικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκά και υπό γερμανικό έλεγχο ιδρύματα είναι η νέα τάση που μετατρέπει τη Γερμανία σε ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, χάρη στην ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση.

Αυτό που δεν έγινε ποτέ αντιληπτό απ' τις ελληνικές κυβερνήσεις, είναι ότι όπως κάθε άλλη ηγέτιδα δύναμη μίας νομισματικής ένωσης, η Γερμανία δε θα κάνει ποτέ τίποτε που να εξυπηρετεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον αν δεν εξυπηρετείται πρωτίστως το δικό της. Η εταιρική αλληλεγγύη ισχύει μόνο από τον πιο αδύναμο προς τον πιο δυνατό. Η Γερμανία θα αντιμετωπίζει πάντα τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες με αλαζονεία και θα επιδιώκει να ισχυροποιείται εις βάρος τους αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο. Δε χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πολύ μακριά για να καταλάβει πώς λειτουργεί μία κυρίαρχος δύναμη σε ένα νομισματικό σύστημα και αρκεί να δει τις ΗΠΑ, που με το δολάριο εκμεταλλεύτηκαν ολόκληρο τον κόσμο από το 1945 και μετά.

Δεν είναι τυχαίο πως ήταν η Γερμανία που ηγήθηκε της αλλαγής του προηγούμενου νομισματικού συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του '70, οργανώνοντας έναν κατά το ήμισυ επιτυχή νομισματικό πόλεμο εναντίον του δολαρίου, στην προσπάθεια της, τότε, να βάλει τέλος στην αμερικανική νομισματική κυριαρχία καθώς ήταν η ίδια που βρισκόταν στη θέση του αποδέκτη των συνεπειών του τρόπου λειτουργίας των ΗΠΑ μέσα στα πλαίσια της.

Ούτε είναι συμπτωματικό που απέτυχαν και οι τρεις προσπάθειας δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης με επίκεντρο το γερμανικό μάρκο, αφού η Γερμανία δρούσε πάντα με τον ίδιο τρόπο, εκμεταλλευόμενη τους εταίρους της τόσο σε καιρούς ηρεμίας, ώστε να προωθεί τη δική της ανάπτυξη όσο και περιόδους κρίσης, πιέζοντας για περισσότερο έλεγχο, δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση.

Τελικά, βέβαια, δεν έχει τόσο σημασία τί κάνουν οι άλλοι και αν αυτό μας βλάπτει ή μας βοηθά αλλά το τί κάνουμε εμείς για να αμυνθούμε ή να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Και κοιτώντας πίσω στο χρόνο θα διαπιστώσουμε εύκολα μερικά απ' τα δραματικά λάθη των τελευταίων κυβερνήσεων που πέρασαν απ' την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Σημίτη έκανε πολιτική της σημαία την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ αποτυγχάνοντας να προετοιμάσει τη χώρα σωστά γι' αυτό το ιστορικό γεγονός και αφήνοντας την, εν γνώση της και προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της, εκτεθειμένη σε εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους. Οι ευθύνες του κ. Σημίτη γι' αυτό είναι διαχρονικές και βαρύτατες.

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έκανε αυτά που έπρεπε για να προστατέψει τη χώρα απ' τις αρνητικές συνέπειες της εισόδου της στην ευρωζώνη. Με ατολμία και χωρίς αίσθηση της ιστορικής του ευθύνης ο κ. Καραμανλής απόλαυσε πολιτικά τα θετικά της υιοθέτησης του ευρώ, αποτυγχάνοντας να εκμοντερνίσει και να ενδυναμώσει τη χώρα ώστε να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του παρελθόντος και τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου πανικοβλήθηκε και πανικόβαλε έναν ολόκληρο κόσμο για το άγνωστο (;) δημοσιονομικό έλλειμμα, λειτουργώντας ως μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής των προβλημάτων της οικονομίας και οδηγώντας, ουσιαστικά, τη χώρα στην πτώχευση απ' το Νοέμβριο του 2009 εφόσον ήταν δεδομένο πως η Γερμανία δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Μελετώντας κανείς οικονομική ιστορία είναι μάλλον απίθανο να βρει πολλά αντίστοιχα παραδείγματα που ένας άνθρωπος πανικόβαλε τόσους πολλούς. Οι ηγέτες δεν πανικοβάλλονται και το κυριότερο δεν πανικοβάλλουν τους υπόλοιπους γύρω τους, πόσο μάλλον έναν ολόκληρο πλανήτη. Εκτός και αν ο κ. Παπανδρέου γνώριζε πως η ανθρωπότητα απειλούνταν με εξαφάνιση και ότι μόνο αυτός μπορούσε να την προστατέψει, δεν είχε κανένα πολιτικό έρεισμα και καμία νομιμοποίηση να θυσιάσει την Ελλάδα. Οτιδήποτε ακολούθησε του 'Πανικού Παπανδρέου', ήταν η συνέχεια μίας προδιαγεγραμμένης τραγωδίας.

Οι χώρες είναι υπεύθυνες για τις επιλογές και τα λάθη τους και η Ελλάδα έχει πολλά και διαφορετικής βαρύτητας δικά της λάθη να κατανοήσει, να αναγνωρίσει και να διορθώσει. Αλλά με το να αποδέχεται ευθύνες που δεν της ανήκουν, να αυτοδυσφημίζεται διεθνώς και το κυριότερο να αδυνατεί να αντιληφθεί και να αναδείξει τις ευθύνες και το ρόλο άλλων σε ιστορικής σημασίας γεγονότα και καταστάσεις, διαπράττει ένα αυτοκτονικό λάθος.

Σε τελική ανάλυση κάθε κράτος πρέπει να έχει τους δικούς του μακροπρόθεσμους, εθνικούς και υπερκομματικούς στόχους. Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει και να κατανοήσει αυτούς των υπόλοιπων κρατών που την επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα και επιτέλους να προσδιορίσει και να επιδιώξει τους δικούς της. Αν κάνει η ίδια αυτό που πρέπει θα μπορεί και να βοηθά τον εαυτό της και να προστατεύεται από εξωτερικούς κινδύνους αλλά και να νομιμοποιείται να αποδίδει ευθύνες στα κράτη που λειτουργούν με τρόπο βλαπτικό για το σύνολο. Και η Γερμανία, τουλάχιστον στα πλαίσια της ευρωζώνης, είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
Διευθυντής GSTA Ltd, WTAEC Ltd

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κρίση ξεκίνησε με τη διάσωση της Γερμανίας απ' το Νότο"

Καταγγελία Μαρκόπουλου: Ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι και νομικός της Siemens

- O κ. Μαρκόπουλος αποκάλυψε ότι αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κ. Καράκωστα
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ήταν αλλά ότι αποχώρησε με την έλευση του Μ. Χριστοφοράκου
- Κατηγόρησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες για απίστευτη αθλιότητα και συκοφαντία
- Τη θέση του νομικού συμβούλου του Α. Σαμαρά την ανέλαβε μόλις χτες

Άγριος πολιτικός πόλεμος ξέσπασε αυτή τη φορά όχι με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την κυβέρνηση και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κάτι που δείχνει ότι πέρα από τον καύσωνα των ημερών, το πολιτικό θερμόμετρο όλο το καλοκαίρι θα χτυπάει κόκκινο.

Αιτία αυτή τη φορά της σφοδρότατης αντιπαράθεσης είναι το γεγονός πως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος σε δήλωσή του κατήγγειλε ότι ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά είναι και νομικός σύμβουλος της εταιρείας Siemens, γνωστής από το τεράστιο σκάνδαλο των μιζών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο αναδεικνύεται «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα» και παρέπεμψε στον ιστότοπο του κ.Καρακώστα όπου «φαίνεται ότι είναι και νομικός σύμβουλος της Siemens.

Ο κ.Καρακώστας ήταν νομικός σύμβουλος στη Siemens στις προμήθειες με τις μίζες εναντίον του ελληνικού δημοσίου» είπε ο κ.Μαρκόπουλος.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τη σφοδρότατη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι ο κ. Καρακώστας έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος της Siemens, έκανε λόγο για απίστευτη αθλιότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, "το ήθος και η επιστημονική αξία του ομότιμου Καθηγητή και Προέδρου του τμήματος της Νομικής Σχολής, τέως Αντιπρύτανη και νυν Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Καράκωστα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση".

Χαρακτήρισε "συκοφάντες" το κόμμα του Πάνου Καμμένου ενώ τόνισε πως επίτηδες παρέλειψαν να αναφέρουν ότι ο κ. Καρακώστας παραιτήθηκε από τη Siemens Hellas μόλις ανέλαβε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος γιατί διαφώνησε μαζί του και κατέληξε λέγοντας: "τώρα πρέπει οι συκοφάντες να εξηγήσουν γιατί προχώρησαν και σε αυτή την αθλιότητα".

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία Μαρκόπουλου: Ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι και νομικός της Siemens"

Κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η ΓΣΕΕ

Φωτογραφία για Κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η ΓΣΕΕΤην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για επαναδιαπραγμάτευση όρων του δευτέρου Μνημονίου και την υπογραφή νέας... Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας, θα ζητήσει η ΓΣΕΕ κατά τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου.

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν», δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος και ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας Σύμβασης στα πλαίσια της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών, με παράλληλη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.

Την «άμεση κατάργηση των επαχθών όρων του μνημονίου», ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, ενώ εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης τάχθηκαν οι παρατάξεις της Αριστεράς. Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Θάνος Βασιλόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις» και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε «ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει μέσα στη βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους».

Tromaktiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η ΓΣΕΕ"

Φέκτερ: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τους ελέγχους της τρόικας

Η Ελλάδα θα πρέπει να τήρησει τους όρους του μνημονίου δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας μαρία Φέκτερ, λίγες ώρες μετά το Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι οι οποίες αποφασεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τους ελέγχους της τρόικας.

Χθες οι υπουργοί Οικονοικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές.

Διαμήνυσαν ότι χωρίς αυτή την προυπόθεση ΔΕΝ θα συζητηθεί οπαιαδήποτε διευκόλυνση προς την Ελλάδα, όπως η επέκταση της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φέκτερ: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τους ελέγχους της τρόικας"

Πρόταση τρόικας για διάσπαση της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα

Φωτογραφία για Πρόταση τρόικας για διάσπαση της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζαΊσως και τις επόμενες μέρες να υπάρχουν εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, καθώς η τρόικα ασκεί πιέσεις για τη λύση του προβλήματος προκρίνοντας τη διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Σύμφωνα με την πρόταση της τρόικας, η «κακή» θα τεθεί σε εκκαθάριση ενώ η «καλή» που θα έχει τις καταθέσεις και τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας θα απορροφηθεί από άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει αρκετές τράπεζες, ενώ επικρατέστερες είναι η Πειραιώς και η Εθνική.

Άλλες δύο εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο – κάτι που θεωρείται δύσκολο δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών – και η διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα» όπου η κακή θα τεθεί υπό εκκαθάριση και η «καλή» θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία της.

Τα κεφαλαία της ΑΤΕ bank εξανεμίστηκαν μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Η τράπεζα ήδη έχει λάβει δύο φορές παράταση για τη μη δημοσίευση του ισολογισμού του 2011 προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποιησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών απαιτούνται κεφαλαία 2,5 δις. Η εφημερίδα τονίζει ότι οποία λύση και αν επιλεγεί δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους καταθέτες και συνεπείς δανειολήπτες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση τρόικας για διάσπαση της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα"

ΠΑΤΡΑ: Ετοιμοι για κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας"

Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πάτρας «Άγιος Ανδρέας».

Σε ανακοίνωση του Σωματείου «Ιπποκράτης» επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως: «Είναι τεράστιο και χρόνιο πλέον πρόβλημα της καταβολής των αργιών- νυκτερινών- υπερωριών.

Αναμένουμε αποφάσεις των αρμοδίων για να αποπληρωθούμε τα οφειλόμενα, αλλιώς θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

dete
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΤΡΑ: Ετοιμοι για κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας""

Ζημία άνω των 3 εκατ. ευρώ από απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

Για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του ΙΚΑ κατηγορούνται δύο Έλληνες 61 και 56 ετών και ένας 41χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές.

Η υπόθεση αφορά περιστατικά ηλεκτρονικής υποβολής ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, με τη συνολική ζημία για το Ίδρυμα να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από σχετικές καταγγελίες της διοίκησης του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστα άτομα με τη χρήση συνολικά 47 ηλεκτρονικών ιχνών, είχαν υποβάλλει μέσω διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λ.π.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Από την έρευνα που εντοπίστηκαν συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών σε περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν τρεις έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού και ειδικών στελεχών του ΙΚΑ σε Αθήνα και Χαλάνδρι.

Δυο από τις έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα ψιλικών 41χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές και σε λογιστικό γραφείο 61χρονου Ελληνα, ο οποίος είχε αναλάβει τη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων και στοιχείων του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος λογιστής έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο λογιστικό γραφείο κατασχέθηκαν 15 εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, που περιλαμβάνουν λίστες πελατών του, με αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για απενεργοποίηση των κωδικών, καθώς και πέντε σφραγίδες με στοιχεία αλλοδαπών πελατών του λογιστή, (ιδιοκτητών internet cafe, τηλεφωνικών κέντρων, καταστημάτων ψιλικών) για τους οποίους υπήρχαν σχετικές καταγγελίες από το ΙΚΑ.

Η τρίτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι 56χρονου Ελληνα στο Χαλάνδρι Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εκτυπωμένη σελίδα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή .

Oι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, διερευνάται το εύρος της εγκληματικής συμπεριφοράς των εμπλεκομένων και η τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζημία άνω των 3 εκατ. ευρώ από απάτη σε βάρος του ΙΚΑ"

Ο Φωτόπουλος απειλεί με μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος εάν προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

«Θα κάνουμε αγώνα, θα ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι πρόκειται να συμβεί αν ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση» δήλωσε τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, τονίζοντας:

«Σε έναν αγώνα χρησιμοποιούνται όλα τα νόμιμα όπλα και η απεργία είναι ένα νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο όπλο».

«Δεν είναι στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε το λαό, για ό,τι θα συμβεί δεν θα φταίμε εμείς που είμαστε αμυνόμενοι» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του κ. Φωτόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης που έστρεψε τα βέλη της στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πέρασε ούτε μία μέρα από την απειλή του μέσα στη Βουλή και ο κ. Τσίπρας αποκαλύπτεται. Βάζει το alter ego του, τον κ. Φωτόπουλο, να απειλήσει εν μέσω καύσωνα τον ελληνικό λαό με απεργίες και μπλακ άουτ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας:

«Φυσικά, δεν περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον κ. Φωτόπουλο, άλλωστε αυτός τον υποκινεί. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες, δεν θα επιτρέψει τα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, δεν θα αφήσει να πληγεί και πάλι ο τουρισμός μας. Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φωτόπουλος απειλεί με μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα"

Ελ.Βενιζέλος:Δεν χρωστάμε τίποτα στο δημόσιο...

Σε συνέχεια αναφορών για οφειλές ΦΠΑ της εταιρείας αεροδρομίου ύψους 500 εκ. ευρώ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., του οποίου μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο κατά 55%, επιθυμεί να διευκρινίσει ότι δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ούτε από ασφαλιστικές εισφορές.

Εκκρεμεί νομική διαφορά που αφορά σε καταλογισθέν ποσό ΦΠΑ ύψους 44 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1998-2009, το οποίο λόγω των προσαυξήσεων, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 163 εκ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι τα 37 εκ ευρώ, δηλ. το 84%, αφορούν σε ποσά ΦΠΑ επί του κόστους κατασκευής του αεροδρομίου της περιόδου 1996 - 2001, ενώ οι σχετικοί καταλογισμοί ολοκληρώθηκαν το 2010 με συνέπεια την επιβολή υψηλού ποσού προσαυξήσεων.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, αφού κατέβαλε εμπρόθεσμα όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προκαταβολές ύψους 44 εκατ. ευρώ, προσέφυγε σχετικά με τον καταλογισμό αυτόν στα αρμόδια δικαστήρια στη βάση των σχετικών διατάξεων του νόμου 2338/1995 που κύρωσε τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου, και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του έργου κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου. Η εκδίκαση των υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελ.Βενιζέλος:Δεν χρωστάμε τίποτα στο δημόσιο..."

Υπό αξιολόγηση όλες οι κοινωνικές δαπάνες

Υπό αξιολόγηση όλες οι κοινωνικές δαπάνεςΟ νέος πρόεδρος του ΣΟΕ θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Το τιτάνιο έργο της αξιολόγησης των κοινωνικών δαπανών και του εξορθολογισμού των κοινωνικών μεταβιβάσεων θα αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες στο προσεχές διάστημα ο νέος πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Η αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, θα εστιάσει στον εξορθολογισμό και την ενίσχυση των κύριων κοινωνικών προγραμμάτων για την καλύτερη στήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα εντοπίσει προγράμματα τα οποία θα διακοπούν και θα μειώσει τις μεταβιβάσεις σε άτομα που δεν έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ο κ. Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει επί σειρά ετών ασχοληθεί με ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και
κοινωνικής πολιτικής.

Μάλιστα, μέχρι τον προηγούμενο Νοέμβριο ήταν επικεφαλής της Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Στόχος της προσπάθειας της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποκτήσει η Ελλάδα ένα δίχτυ προστασίας των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με αναδιανομή των πόρων που ήδη υπάρχουν,
παράλληλα με τον πλήρη διαχωρισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί στενά με το υπουργείο Εργασίας, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και με την Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό αξιολόγηση όλες οι κοινωνικές δαπάνες"

Ρέσλερ: Εξαντλείται η υπομονή μου με την Ελλάδα

Προκλητικότατος εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild είπε πως εξαντλείται η υπομονή του με την Ελλάδα.

Μάλιστα ο κ.Ρέσλερ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει η χώρα μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Πάντα έλεγα πως δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό δεν έχει αλλάξει. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η καθυστέρηση εξαιτίας των εκλογών έχει ήδη συμβεί. Αλλά δεν είναι ζήτημα λίγων ακόμη εβδομάδων. Το θέμα είναι να αποδείξει ότι εφαρμόζει και προχωρά με τις αποκρατικοποιήσεις και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέσλερ: Εξαντλείται η υπομονή μου με την Ελλάδα"

Eurogroup: Προϋπόθεση για ενίσχυση προς την Ελλάδα, η λήψη μέτρων προς τα συμφωνηθέντα

Φωτογραφία για Eurogroup: Προϋπόθεση για ενίσχυση προς την Ελλάδα, η λήψη μέτρων προς τα συμφωνηθένταΑν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντληθούν, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παράσχουν βοήθεια, μόνο αν στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει λάβει «πρότερες ενέργειες», δηλαδή μέτρα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των συμπεφωνημένων υποχρεώσεών της

Επαναφέρετε το Πρόγραμμα εντός στόχων» ήταν το μήνυμα που μετέφεραν, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα. Οριστικές αποφάσεις για τη χώρα μας δεν ελήφθησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, αφού οι εταίροι μας αναμένουν να διαπιστώσουν πρώτα δείγματα γραφής από την νέα ελληνική κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συζήτηση για την Ελλάδα στο Εurogroup δεν διήρκεσε πολύ.

Στον απόηχο των Προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας κλήθηκε από τους ομολόγους του να περιγράψει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του Προγράμματος Προσαρμογής μέχρι σήμερα και τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η χώρα μας το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τις κατευθυντήριες γραμμές του Προγράμματος από εδώ και στο εξής, θέτοντας το πλαίσιο, βάση του οποίου θα θεωρηθεί ότι το Πρόγραμμα έχει επανέλθει εντός στόχων. Μόνο τότε, εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα μπορούσε να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τον μηχανισμό στήριξης και να συζητηθεί η δυνατότητα παροχής παράτασης στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος.

Αν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντληθούν, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παράσχουν βοήθεια, μόνο αν στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει λάβει «πρότερες ενέργειες», δηλαδή μέτρα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των συμπεφωνημένων υποχρεώσεών της. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρωθεί μόνο το ελληνικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας εστίασε ιδιαιτέρως στη σφοδρότητα της ύφεσης και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις συμπεφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι πριν από την συνεδρίαση του Eurοgroup, ο κ. Στουρνάρας είχε δεχθεί συγχαρητήριο μήνυμα από τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παρούσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαιτέρως στην Ευρωζώνη απαιτούν κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτές τις εξελίξεις και ήδη έκανε ένα σημαντικό βήμα με τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Τα ζητήματα μπροστά μας είναι σημαντικά, τονίζει ο κ Σόιμπλε και καταλήγει: «να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία». Ο κ. Στουρνάρας είχε επίσης συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Γάλλο υπουργό οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με την πληροφόρηση από την ελληνική πλευρά, ο κ. Μοσκοβισί, με τον οποίο ο κ. Στουρνάρας διατηρεί φιλική σχέση από παλαιότερα, συμφώνησε να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας.

Αναφορικά με τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση, το πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν η τοποθέτηση του 62χρονου Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επρόκειτο για αίτημα που έθεσε με τον πλέον επιτακτικό τρόπο ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπό την απειλή μάλιστα να μπλοκάρει, σε διαφορετική περίπτωση, τη συμφωνία για την Ισπανία.

Επίσης, έγινε συζήτηση για το αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης και τα πρώτα ευρήματα της αποστολής της Τρόικας στο νησί, αλλά οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup.

Αποφασίστηκε επίσης να δοθεί ένας χρόνος παράτασης στην Ισπανία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Επετεύχθη επίσης πολιτική συμφωνία επί της αρχής για το Μνημόνιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και πάλι όμως, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί στις 20 Ιουλίου, όπως έχει προ πολλού μεταδόσει η Καθημερινή. Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιουνκέρ δεν απέκλεισε να συγκληθεί και δεύτερο έκτακτο Eurogroup στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ηγεσία του Eurogroup, για άλλα δυόμιση χρόνια. Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να την εξαντλήσει πάντως και ότι θα αποσυρθεί «είτε στο τέλος αυτού του χρόνου, είτε στις αρχές του επόμενου».

Επιπλέον, ο σημερινός επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF, Κλάους Ρέικλινγκ, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας που θα μπει σύντομα σε λειτουργία, του ESM. Υπογραμμίζεται ότι ο ESM δεν θα ζητάει τελικά εγγυήσεις από τα οικεία κράτη όταν ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τράπεζες, παρά τις δαφείς διαρροές περί του αντιθέτου από τα πλέον επίσημα χείλη όλες τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, δεν αποκλείστηκε η δυνατότητα του ESM να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

Για τη Σλοβενία, το Eurogroup τόνισε ότι είναι σημαντικό η χώρα να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για μείωση του ελλείμματος και «σημείωσε ότι η Λιουμπλιάνα δεν έχει πρόθεση να ζητήσει βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Προϋπόθεση για ενίσχυση προς την Ελλάδα, η λήψη μέτρων προς τα συμφωνηθέντα"

Διάλογο για την υπογραφή Εθνικής Σύμβασης ζητεί η ΓΣΕΕ

Επιστολή με αντικείμενο την υπογραφή εθνικής σύμβασης απέστειλε στους προέδρους των ΣΕΒ , ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ η ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, ζητεί να υπάρξει διάλογος, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η από 3/2/2012 συμφωνία των κοινωνικών φορέων.

Στόχος της Συνομοσπονδίας είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας υπό την αιγίδα του, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Η ΓΣΕΕ τονίζει στην επιστολή της ότι είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η θεσμική ισχύς και το περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ, να επαναθεμελιωθούν σε σταθερές βάσεις οι πυλώνες του συλλογικού δικαίου και να στηριχθούν οι δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών-εργαζομένων (OEK, OEE).

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Είναι γνωστές οι κοσμογονικές ανατροπές που επήλθαν στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα –των πλέον ανασφαλών και χαμηλά αμοιβόμενων- με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου- δανειακής σύμβασης και του σχετικού εφαρμοστικού νόμου.

Χωρίς ίχνος υπερβολής ισχυριζόμαστε ότι με την τμηματική νομοθέτηση ποικίλων ανατροπών, αρχικά με την κατάργηση – πάγωμα της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων και κατόπιν με την ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας (καθώς το ζήτημα δεν είναι χρονικό αλλά ποιοτικό ως προς το τι μετενεργεί αν δεν υπογραφεί συλλογική σύμβαση), το πλαίσιο συλλογικής προστασίας και η συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική αυτονομία έχουν πλήρως αποδιαρθρωθεί στη χώρα μας.

Η ουσιαστική αφαίρεση της αρμοδιότητας σύναψης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις οργανώσεις των ενώσεων των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ και η μεταβίβαση στην κρατική εξουσία του δικαιώματος προσδιορισμού του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου αποτελεί την κορυφαία ανατροπή καθώς η συλλογική διαπραγμάτευση καταργείται, οι οργανώσεις εκπροσώπησης εργαζομένων – εργοδοτών παραμερίζονται και η ισχύς του κράτους αποτελεί μοναδικό παράγοντα προσδιορισμού των αμοιβών.

Ο κοινωνικός διάλογος στη χώρα μας έχει καταντήσει το πλέον σύντομο ανέκδοτο. ’λλωστε δεν έχει παρέλθει μεγάλος χρόνος από την 3/2/12 όταν από κοινού απευθύναμε επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό με το αποτέλεσμα της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων και ως προς τις συμβάσεις και τη μη μείωση των κατώτερων αμοιβών όπως και για την λειτουργία των φορέων κοινωνικής πολιτικής Εργατική Εστία και Κατοικία) οι οποίοι χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εργαζόμενους και εργοδότες και δεν επιβαρύνουν ούτε κατά 1 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κοινωνικός διάλογος και η προκύψασα συμφωνία ως αποτέλεσμά του όδευσαν στον κάλαθο των αχρήστων καθώς ο κατώτατος μισθός νομοθετικά μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών, η μετενέργεια καταργήθηκε, οι φορείς κοινωνικής πολιτικής έκλεισαν!!

Στην περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν κινήσεις εντυπωσιασμού για δήθεν μορατόριουμ και «συμφωνίες κυρίων» οι οποίες όπως αντιλαμβάνεστε συσκότισαν και συσκοτίζουν το πραγματικό πρόβλημα.

Ας ξεφύγουμε λοιπόν από τις «σειρήνες» της επικοινωνίας και ας εργαστούμε μεθοδικά και υπεύθυνα να θεμελιώσουμε μια συμφωνία που θα γίνει σεβαστή από κυβέρνηση και τρόικα και θα δώσει ανάσα στους εργαζόμενους και στις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας που στενάζουν από την ένταση των πολιτικών της «εσωτερικής υποτίμησης».

Σας καλούμε να συζητήσουμε να επικαιροποιήσουμε και εν τέλει να συμφωνήσουμε και να ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ όλα όσα περιλαμβάνονται στην από 3/2/12 επιστολή μας στον Πρωθυπουργό.

- Να αποκαταστήσουμε τη θεσμική ισχύ και το περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ.

- Να επαναθεμελιώσουμε σε σταθερές βάσεις τους πυλώνες του συλλογικού δικαίου (μετενέργεια – επεκτασιμότητα) καθώς και τη σαφή διάκριση κάθε επιπέδου συλλογικής διαπραγμάτευσης (εθνικό – κλαδικό – ομοιοεπαγγελματικό - επιχειρησιακό).

- Να στηρίξουμε τις δράσεις που από κοινού χρηματοδοτούμε.

Εφόσον καταλήξουμε –και έχουμε βάσιμους λόγους να θεωρούμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε- σε συμφωνία σας προτείνουμε να την υπογράψουμε ως Εθνική Σύμβαση – συμφωνία στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, υπό την αιγίδα του, ούτως ώστε κανένας να μην έχει περιθώρια αμφισβητήσεων και ταλαντεύσεων.

Η ισορροπημένη αλλά σαφώς εκπεφρασμένη θέση και στάση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας αποτελεί το υψηλότερο εχέγγυο για την ευόδωση της προσπάθειάς μας.

Ευελπιστώντας στην αποδοχή της πρότασής μας σας καλούμε τις προσεχείς ημέρες να συναντηθούμε αφού προσδιορίσουμε χρόνο και τόπο με τη βεβαιότητα ότι λύσεις υπάρχουν και οφείλουμε να τις αναζητήσουμε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάλογο για την υπογραφή Εθνικής Σύμβασης ζητεί η ΓΣΕΕ"

Οι ημιυπαίθριοι γίνονται... πάρκα

Τον δρόμο για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου σε ορισμένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία της χώρας ανοίγει η είσπραξη των προστίμων από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Το Πράσινο Ταμείο, που έχει αναλάβει τη διαδικασία, έδωσε την έγκριση προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που διέθεταν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτους ελεύθερους χώρους, ώστε να τους παραχωρήσουν στους δήμους και να μετατραπούν σε πάρκα και ανοιχτές πλατείες.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την απόκτηση και τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων ανέρχεται συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014. Για το 2012 έχουν δεσμευθεί 25 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 οι πιστώσεις που δεν απορροφήθηκαν από τους δήμους για απαλλοτριώσεις έφτασαν τα 40 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από τα 25 εκατομμύρια των προστίμων που προέκυψαν από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων έχει δεσμευτεί κονδύλι ύψους 8,3 εκατ. ευρώ για να γίνουν αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα καθώς και σε άλλα σημεία του δήμου Αθηναίων.

Οι πρώτοι ιδιώτες που έλαβαν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι στους δήμους Γαλατσίου και Ιλίου. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να απαλλοτριωθούν, επίσης, εκτάσεις στην περιοχή της Πύλης του Μεσολογγίου, με αντίτιμο 800.000 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη, γύρω από τα βυζαντινά τείχη, με αντίτιμο 725.000, στην περιοχή Κουμπέ των Χανίων -περίπου 2 στρέμματα- με αντίτιμο 400.000 ευρώ, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, για πλατεία ενός στρέμματος έναντι 525.000 ευρώ, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναπλάσεις πλατειών στο κέντρο της Πάτρας.

Η πρώτη απαλλοτρίωση που έγινε στο Γαλάτσι αφορά μια πανέμορφη πευκόφυτη έκταση 2 στρεμμάτων στο Λόφο Παιδιού, στα όρια Γαλατσίου - Κυψέλης, η οποία ανήκε σε ιδιώτη. Με τη χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο δίνεται η δυνατότητα στον δήμο να προχωρήσει σε ανάπλαση του χώρου, με παγκάκια, κούνιες, χώρους άθλησης και αναψυχής.

Κινδύνευε να οικοδομηθεί

«Το σημείο είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που κινδύνευε να οικοδομηθεί, αλλά χάρη στο Πράσινο Ταμείο αποζημιώθηκε ο ιδιοκτήτης και πλέον ο κύριος στόχος μας, που είναι να αναχαιτίσουμε την τσιμεντοποίηση και να μετατρέψουμε την περιοχή σε χώρο αναψυχής, πέτυχε», δήλωσε στη Real planet ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος.

«Τον χώρο τον είχαμε δεσμεύσει αλλά δεν είχαμε χρήματα για να τον απαλλοτριώσουμε. Ετσι, ο ιδιοκτήτης κινήθηκε δικαστικά και δικαιώθηκε με απόφαση ότι έπρεπε να αποζημιωθεί. Το σημαντικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες το θέμα λύθηκε και οι κάτοικοι πλέον σε λίγο καιρό θα μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα μια νέα όαση μέσα στην πόλη μας», προσθέτει ο Κ. Τσίρος.

Εντυπωσιακή είναι και η έκταση 2,5 στρεμμάτων με τις δεκάδες φιστικιές στο κεντρικότερο σημείο του Ιλίου, στη διασταύρωση της λεωφόρου Θηβών με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Μέχρι πρότινος ο χώρος ανήκε σε πέντε ιδιοκτήτες, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να είχαν νοικιάσει μέρος του οικοπέδου σε μάντρα αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος, να έχουν ξεριζωθεί αρκετά δένδρα.

Και αυτός ο χώρος ανήκει πλέον στους πολίτες της περιοχής, καθώς «διασώθηκε» από το Πράσινο Ταμείο με ένα κονδύλι ύψους 1.502.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, επειδή το νέο ρυθμιστικό προβλέπει τη λειτουργία σταθμού μετρό στο σημείο, η όποια ανάπλαση θα έχει βασικό στόχο να διατηρηθούν οι φιστικιές και να γίνει μια ήπια διαμόρφωση, με παγκάκια, κούνιες και γκαζόν.

«Είχαμε τα λεφτά στο συρτάρι από τα τακτικά μας έσοδα για να πληρώσουμε τους ιδιοκτήτες στο διάστημα που ορίζει ο νόμος. Εάν καθυστερούσε το Πράσινο Ταμείο, ήμασταν έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε για να μην αποχαρακτηριστεί και χάσουμε πολύτιμο χώρο πρασίνου», υπογράμμισε ο Ν. Ζενέτος, για να προσθέσει: «Το Πράσινο Ταμείο μάς ανακούφισε και έτσι θα διαθέσουμε τα χρήματα για την απαλλοτρίωση άλλων χώρων που ανήκουν σε ιδιώτες, όπως στη διασταύρωση των οδών Θεσσαλονίκης και Φυλής, έκτασης 10.000 τ.μ., καθώς και στην οδό Ραδιοφωνίας, έκτασης 1,5 στρέμματος πρασίνου. Η βούλησή μας είναι να μετατραπούν σε οάσεις πρασίνου που θα συμβάλουν στη μείωση των ρύπων και στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής».


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ημιυπαίθριοι γίνονται... πάρκα"

Έρχεται νέα "χαλάρωση" επιτοκίων;

Φωτογραφία για Έρχεται νέα χαλάρωση επιτοκίων;Ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο πρόεδρος της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα «χαλάρωση» στο κόστος δανεισμού.

Μιλώντας ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Mario Draghi άφησε ανοικτή την πόρτα για εκ νέου μείωση των επιτοκίων.

«Οι αποφάσεις για οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση, να δούμε τα στοιχεία και τις εξελίξεις και έπειτα να αποφασίσουμε εμείς στο διοικητικό συμβούλιο για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια», σημείωσε.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι «τα αυστηρά μέτρα λιτότητας δημιουργούν τον κίνδυνο για κοινωνικές εντάσεις εντός της ζώνης του ευρώ».

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ από 1% σε 0,75%.

pelop.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέα "χαλάρωση" επιτοκίων;"

Ποια μέτρα θα ζητήσει το Eurogroup από τον Γ. Στουρνάρα

Φωτογραφία για Ποια μέτρα θα ζητήσει το Eurogroup από τον Γ. ΣτουρνάραΜε όπλο την επόμενη δόση, που φέρεται να μεταφέρεται για το φθινόπωρο, οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα να λάβει τα περίπου 100 μέτρα που υπάρχουν ήδη στο μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί. Μεταξύ αυτών: περικοπή κατά 12-15% στα ειδικά μισθολόγια, άρση φοροαπαλλαγών, διασφάλιση ότι θα μειωθούν δαπάνες υγείας και επιχορηγήσεις προς τα ταμεία, νέος φορολογικός νόμος που δεν θα φέρει μείωση εσόδων, αλλά και άμεσες παρεμβάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του κράτους και τα κλειστά επαγγέλματα.

Η κυβέρνηση φέρεται να δέχεται όλα τα παραπάνω, διαπραγματευόμενη να μην ληφθούν άλλα μέτρα φέτος και την προσεχή διετία πέρα από τα 12 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Τη διαπραγματευτική θέση της χώρας παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ουσιαστικά η χώρα ζητά στην παρούσα αξιολόγηση του Μνημονίου να μην αυγατίσουν –όπως γινόταν κάθε τρίμηνο– τα μέτρα, καθώς «διαφορετικά θα επιδεινωθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης».

Αυτά για το 2012, ενώ για τα 12 δισ. ευρώ που πρέπει να ανακοινωθούν για τη διετία 2013 - 2014 η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κατανεμηθούν σε 4 χρόνια, με την ελπίδα η ανάκαμψη και η απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της σπατάλης να περιορίσει το «μαχαίρι» στο κοινωνικό κράτος, σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, υγεία και παιδεία.

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι στιγμιαία. Θα είναι μακρά και επίπονη» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, δίνοντας το στίγμα της σημερινής ημέρας. Επίσης, απάντησε και για το θέμα της δήλωσης στους Financial Times, λαμβάνοντας αποστάσεις από τον τίτλο της εφημερίδας: «η δήλωσή μου, όπως ήταν στο κείμενο, ήταν σωστή. Είπα ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε πριν πάρουμε μέτρα για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα σε τροχιά. Η καλή εφημερίδα, βέβαια, επέλεξε στον τίτλο του άρθρου να βάλει μόνο τη μισή φράση».

Το ζήτημα πλέον είναι αν θέλει το Eurogroup να διαπραγματευτεί για «όχι νέα μέτρα», κάτι που από ελληνικής πλευράς δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο. Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες. Δεδομένο θεωρείται ότι θα ζητηθεί να πάρει η κυβέρνηση όλα τα μέτρα του πρώτου επταμήνου που εκκρεμούν. Η αξιολόγηση δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου έτσι ώστε η κυβέρνηση να ψηφίσει και να εφαρμόσει νόμους και η μόνη «χάρη» που φέρεται να γίνεται είναι η εσωτερική διευθέτηση του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Μεταξύ των μέτρων στα οποία η τρόικα φέρεται να δίνει ειδική σημασία είναι:

* Νόμος για την μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο (μπορεί και κατά 15% σύμφωνα με πληροφορίες) στα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου με στόχο μείωση της δαπάνης κατά 205 εκατ.ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια τα οποία όμως είτε «κόβουν» αποδοχές ενστόλων είτε θα κουτσουρέψουν και πάλι όσους έχουν ήδη μειωμένες αποδοχές «οριζόντια» και η απόφαση θεωρείται πολιτικά δύσκολη.

• Προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου 2013-2016 των 12 δισ. ευρώ με παρεμβάσεις στις δαπάνες κάθε είδους.

• Νέα μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων.

• Παρεμβάσεις στα επιδόματα προνοίας.

• Ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

• Παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις με αλλαγή του νόμου περί Στρατηγικών Εταιριών, εκκαθάριση των θεμάτων κρατικής ενίσχυσης, απογραφή των κρατικών ακινήτων και ΔΕΚΟ, αποσαφήνιση του καθεστώτος χρήσεως γης, δημιουργία ρυθμιστικών αρχών κλπ.

• Ανακοίνωση και ψήφιση του φορολογικού νόμου για την απλοποίηση του συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών για να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς.

• Στον ΕΟΠΥΥ μείωση των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς.

Οι δανειστές φέρεται ότι ζήτησαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις να γίνουν πριν επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιούλιο ως προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά απαιτούν και αναλυτική κοστολόγηση κάθε μέτρου. Αντίδραση φέρεται να υπήρξε στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και μέγα ζήτημα θεωρείται η διασφάλιση των μη απολύσεων καθώς θα πρέπει να υπάρξει πειστική απάντηση για το πώς θα μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των υπαλλήλων έως και το 2015 μόνο με την πιστή υιοθέτηση της αναλογίας 1 προς 10.

Όταν επιστρέψουν θα γίνει και η οριστικοποίηση της ύφεσης, της ανεργίας και της αποκλισης του ελλείμματος η οποία αναμένεται μεγάλη. Η ελληνική πλευρά κάνει ατύπως λόγο για απόκλιση στα έσοδα ακόμη και για 2,5 δισ. ευρώ που θα επιχειρήσει να ανασχέσει, για αύξηση «φεσιών» προς ιδιώτες την προεκλογική περίοδο και για ύφεση περί το 7%. Ωστόσο, για να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η «ανοχή» της τρόικας για αποκλίσεις. Διαφορετικά, η κυβέρνηση μπορεί να αφήσει την αναθεώρηση των στόχων για... αργότερα, μαζί με τον προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου.

capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια μέτρα θα ζητήσει το Eurogroup από τον Γ. Στουρνάρα"

Η ΔΕΗ στέλνει πάλι το "χαράτσι" για τα ακίνητα

Η ΔΕΗ θα ταχυδρομήσει και εφέτος το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 το οποίο θα πληρωθεί σε πέντε ή έξι διμηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χαράτσι θα αποσταλεί από τη ΔΕΗ αλλά πιθανότατα η πληρωμή του αποσυνδέεται από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δηλαδή στον ίδιο φάκελο που θα λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα υπάρχει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και ξεχωριστά το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του τέλους ακινήτων.

Η ΔΕΗ πριν τις εκλογές ατύπως συμφώνησε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η διαδικασία είσπραξης του τέλους και πλέον το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να δώσει την εντολή στην επιχείρηση για την αποστολή των εκκαθαριστικών .

Με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τα έσοδα από τις πρώτες τέσσερις δόσεις, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα έχουν εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ τα έσοδα από την 5η και την 6η δόση, εκτιμώμενου ύψους 600-700 εκατ. ευρώ, θα εισπραχθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2013 και θα ενταχθούν αναγκαστικά στον προϋπολογισμό του έτους αυτού.

Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος . για το έτος 2012 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησής του δεν θα απειλούνται πλέον με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταργήθηκε.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΕΗ στέλνει πάλι το "χαράτσι" για τα ακίνητα"

Ο Μπουτάρης φέρνει Βούλγαρους αστυνομικούς να φυλάνε τα σκουπίδια εν αγνοία της ΕΛ.ΑΣ.!

Φωτογραφία για Ο Μπουτάρης φέρνει Βούλγαρους αστυνομικούς να φυλάνε τα σκουπίδια εν αγνοία της ΕΛ.ΑΣ.!Αστυνομία ακόμη και στα… σκουπίδια σκοπεύει να βάλει το επόμενο διάστημα η διοίκηση Μπουτάρη, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών από τους ειδικούς κάδους! Για να επιτευχθεί αυτό, θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ώστε να συνδράμουν στην πάταξη αυτού του φαινομένου, Βούλγαροι αστυνομικοί.

Την ανακοίνωση έκανε χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας πως τα εν λόγω κυκλώματα είναι κυρίως βουλγαρικής προέλευσης και για αυτό το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή των αρχών της Βουλγαρίας. Όπως έγινε γνωστό, έγιναν ήδη επαφές της δημοτικής αρχής και του Βουλγαρικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς το τελευταίο διάστημα το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Πάντως μπορεί να ενημερώθηκε το Προξενείο, αλλά εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως οι αστυνομικές αρχές της Ελλάδας δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά για τις προθέσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, έμεινε άφωνο με τις προθέσεις της διοίκησης και εξέφρασε την πλήρη άγνοιά του. Πάντως είναι άξιον απορίας, πότε σκοπεύει ο δήμαρχος να ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για το εν λόγω θέμα!

 thousandnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπουτάρης φέρνει Βούλγαρους αστυνομικούς να φυλάνε τα σκουπίδια εν αγνοία της ΕΛ.ΑΣ.!"

Τα ηλεκτρονικά απορρίμματα «πιο πλούσια σε χρυσό από ό,τι τα ορυχεία»

Ακούγεται παράξενο, κι όμως ένας τόνος άχρηστων ηλεκτρονικών συσκευών περιέχει περισσότερο χρυσάφι από ό,τι ένας τόνος μεταλλεύματος χρυσού στα ορυχεία. Ακόμα πιο παράξενο είναι το γεγονός ότι αυτά τα «αποθέματα» δεν αξιοποιούνται -οι εταιρείες ανακύκλωσης δεν έχουν αντιληφθεί την προοπτική που ανοίγεται για πραγματικά χρυσές δουλειές.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών και της οργάνωσης GeSI (Παγκόσμια Πρωτοβουλία e-Βιωσιμότητας), κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών 320 τόνοι χρυσού, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 7.500 τόνοι αργύρου, αξίας 5 δισ.

Οι συσκευές αυτές που καταλήγουν στα σκουπίδια περιέχουν 40 με 50 φορές περισσότερο χρυσό από μια μάζα μεταλλεύματος ίσης μάζας, εκτιμούν οι ερευνητές.

Από όλο αυτό το χρυσάφι ανακτάται σήμερα μόλις το 10 με 15 τοις εκατό. Το υπόλοιπο χάνεται είτε επειδή μένει απαρατήρητο είτε επειδή η ανακύκλωση των συσκευών γίνεται με χονδροειδείς μεθόδους μικρής αποτελεσματικότητας, επισημαίνει η έκθεση.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ένας τόνος πλακέτες ηλεκτρονικών κυκλωμάτων περιέχει 200 γραμμάρια χρυσού και ένας τόνος κινητών τηλεφώνων κρύβει 300 γραμμάρια.

Συγκριτικά, ένας τόνος μεταλλεύματος χρυσού περιέχει μόλις 5 γραμμάρια καθαρού μετάλλου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ηλεκτρονικά απορρίμματα «πιο πλούσια σε χρυσό από ό,τι τα ορυχεία»"

Διαβεβαιώσεις του Στουρνάρα στο Eurogroup

Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του ο υπουργός Oικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αργά τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι οι υπουργοί εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Παραμένει ο Γιούνκερ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Η επιλογή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να εγκριθεί επίσημα την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διορισμός του προέδρου του Eurogroup ήταν ένα παζλ που δεν μπορούσε να βρει λύση για αρκετούς μήνες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υποψήφιος για αυτήν τη στρατηγική θέση, αλλά η Γαλλία ήταν αντίθετη και πίεσε για την παράταση της θητείας του Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί ως επικεφαλής του Ταμείου Αρωγής ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλιγκ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβεβαιώσεις του Στουρνάρα στο Eurogroup"

Νέος κανονισμός τιμολόγησης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

Φωτογραφία για Νέος κανονισμός τιμολόγησης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού ΑερίουΝέο κανονισμό τιμολόγησης για τη χρήση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου θέτει σε εφαρμογή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας... με στόχο τη μείωση του κόστους για τους χρήστες του συστήματος (ΔΕΠΑ, ηλεκτροπαραγωγοί που εισάγουν απευθείας, φυσικό αέριο, κ.α.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ ο νέος κανονισμός θα επιφέρει μείωση της μέσης χρέωσης των τιμολογίων, σε σχέση με την εισήγηση του Διαχειριστή τον Απρίλιο του 2012, κατά περίπου (5%).

Το κόστος χρήσης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την τελική τιμή του καυσίμου που πληρώνουν οι καταναλωτές, μαζί με το κόστος εισαγωγής, τα περιθώρια κέρδους, τους φόρους κλπ.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΕ για τον νέο κανονισμό τιμολόγησης, είναι ότι η αξία της λεγόμενης Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΦΑ) πλησιάζει το 1 δις. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η αξία των παγίων του συστήματος μεταφοράς, μετά από αποσβέσεις και χωρίς τις επιχορηγήσεις (αγωγοί, συμπιεστές, μετρητικές διατάξεις κλπ.), το κεφάλαιο κίνησης και οι εκταμιεύσεις για εγκεκριμένα έργα και αναλύεται σε 294,1 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας και 682,7 εκατ. για τις λοιπές εγκαταστάσεις, από τους Κήπους του Έβρου και το Σιδηρόκαστρο όπου βρίσκονται τα σημεία εισόδου φυσικού αερίου από Τουρκία και Βουλγαρία αντίστοιχα, έως τη Ν. Ελλάδα.

Tromaktiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος κανονισμός τιμολόγησης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου"

Ελεύθεροι οι εφοριακοί που καταδικάστηκαν σε 70 χρόνια φυλακή!!! (Με τα 28 εκ. που έφαγαν τι θα γίνει;;)

Συνολικά 70 χρόνια κάθειρξης επέβαλε το Ε’ Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων σε επτά εφοριακούς που πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου είχε προκαλέσει σάλο. Επτά εφοριακοί, εκ των οποίων οι 4 διευθυντές εφοριών, είχαν πλουτίσει. Και είχαν προκαλέσει ζημιά στο δημόσιο ύψους 28 δισ. ευρώ. Ήταν ιδιοκτήτες πολυτελέστατων μονοκατοικιών στα βόρεια προάστια, μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα, ενός ξενοδοχείου στη Σκόπελο, off shore εταιριών στην Κύπρο. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε 70 χρόνια αλλά φυλακή δε θα μπουν ποτέ!

Οι επτά κρίθηκαν ένοχοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος αλλά το δικαστήριο τους άφησε ελεύθερους, δίνοντας ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή τους.
Τέθηκαν όμως περιοριστικοί όροι: υποχρεωτική εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής τους το πρώτο πενθήμερο του μήνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Παράλληλα, το δικαστήριο, όπως αναφέρει το Έθνος, επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 1.000 ευρώ, απόφαση που ανοίγει το δρόμο για διεκδικήσεις εναντίον τους στα πολιτικά δικαστήρια.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως τον περασμένο Ιανουάριο. Όλα ξεκίνησαν από τη συνταξιούχο εφοριακό, Αλίκη Κυριακάκη, η οποία αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους. Τους είχε καταγγείλει από το 2001, όταν δέχτηκε (σύμφωνα με τις καταγγελίες της) πιέσεις από τους εμπλεκόμενους να «σβήσει» σχεδόν όλο το χρέος μεγάλης εταιρίας, ύψος 36 εκατ. ευρώ.

Η Αλ. Κυριακάκη απέσυρε τις ολικές μειώσεις, επέβαλε τους φόρους και κατήγγειλε τους επτά. Υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν δυο φορές από το Εφετείο Κακουργημάτων αλλά ο Άρειος Πάγος άνοιξε ξανά την υπόθεση. Η τρίτη φορά που κάθισαν στο εδώλιο ήταν και η... φαρμακερή.

Η υπόθεση, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Το δικαστήριο έστειλε στην εισαγγελία αντίγραφο της δικογραφίας με νέες καταγγελίες που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι εφοριακοί που καταδικάστηκαν σε 70 χρόνια φυλακή!!! (Με τα 28 εκ. που έφαγαν τι θα γίνει;;)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news