facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναλαμβάνει το ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν» – Τι λέει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Νοσοκομείο “Αττικόν” Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική του “Αττικόν” Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τον 29χρονο Άγγλο που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο ύποπτο κρούσμα «Ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας».

Η μεταφορά του από την Κεφαλονιά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου (21/5) σε κάψουλα αρνητικής πίεσης, με αεροσκάφος C – 130. Μαζί του μεταφέρεται και η σύντροφός του ως «επαφή» ύποπτου κρούσματος.

Και οι δύο μεταφέρονται στο νοσοκομείο «Αττικόν» ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευλογιά των πιθήκων: Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναλαμβάνει το ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν» – Τι λέει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ"

Τελικός Κυπέλλου, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-0: Κέρδισε ο ΠΑΟ, έχασε το ποδόσφαιρο - Δείτε το γκολ

Με γκολ - πέναλτι του Αϊτόρ στο 35' ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και κατέκτησε την 19η κούπα της ιστορίας του που είναι και ο πρώτος τίτλος μετά από το 2014.

Βέβαια για ακόμη μια φορά το ποδόσφαιρο "πληγώθηκε". Πριν από το παιχνίδι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στις εξέδρες ενώ η έναρξη του καθυστέρησε για μισή και πλέον ώρα λόγω της ατμόσφαιρας που είχαν δημιουργήσει τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα. 

Μετά από το γκολ του Παναθηναϊκού ο σκόρερ δέχτηκε πέτρα στο χέρι και στη συνέχεια υπήρχε ένταση μεταξύ του Βεϊρίνια και του πάγκου του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα να έχουμε νέα διακοπή στον τελικό που διαφημίστηκε από όλους ως γιορτή. 

Ο Αϊτόρ που ήταν και ο σκόρερ του χρυσού γκολ ψηφίστηκε ως ο MVP του τελικού.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τελικός Κυπέλλου, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-0: Κέρδισε ο ΠΑΟ, έχασε το ποδόσφαιρο - Δείτε το γκολ"

Ρωσία: Σκέφτεται να ανταλλάξει ουκρανούς μαχητές με τον πολιτικό Βίκτορ Μέντβεντσουκ

Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού τάγματος του Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον Ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Μόσχας.

«Θα εξετάσουμε το ζήτημα» είπε ο Σλούτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Από την πόλη Ντονέτσκ όπου βρίσκεται, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος βουλευτής διευκρίνισε ότι η πρόταση μιας τέτοιας ανταλλαγής θα μεταφερθεί στη Μόσχα «από εκείνους που έχουν το δικαίωμα».

Ο 67χρονος Βίκτορ Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Την Παρασκευή ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν και οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη και είχαν οχυρωθεί για εβδομάδες στο χαλυβουργείο του Αζοφστάλ. Μεταξύ αυτών είναι και μέλη του τάγματος Αζόφ, μιας μονάδας που το Κρεμλίνο την χαρακτηρίζει «νεοναζιστική». Το Κίεβο ελπίζει να ανταλλάξει τους μαχητές αυτούς με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Στις 26 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το τάγμα Αζόφ, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν, είπε σήμερα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Αζοφστάλ και παραδόθηκαν θα πρέπει να δικαστούν. «Θεωρώ ότι το δικαστήριο είναι αναπόφευκτο: η δικαιοσύνη πρέπει να θριαμβεύσει» είπε ο Πουσίλιν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε και ο Λεονίντ Σλούτσκι.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Σκέφτεται να ανταλλάξει ουκρανούς μαχητές με τον πολιτικό Βίκτορ Μέντβεντσουκ"

Ευλογιά πιθήκων: Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αξιολογούν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές.

Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων. Οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο 29χρονος αξιολογείται λεπτομερώς από το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου μεταφέρθηκε, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων.

Ο Βρετανός τουρίστας μαζί με τη συνοδό του, που είναι ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο «Αττικό» για να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Σε ειδική κάψουλα με το ίδιο αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκε και η σύντροφος του 29χρονου, καθώς οι υγειονομικές αρχές και το προσωπικό του ΕΚΑΒ έκριναν ότι έπρεπε να εφαρμοστεί το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για τα λοιμώδη νοσήματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

Η κατάσταση στην Ευρώπη 

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Πρώτο κρούσμα και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτής της ασθένειας που συνήθως είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ισίλοφ, στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο άνδρας αυτός, που εμφανίζει μόνο ελαφρά συμπτώματα, είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή στο εξωτερικό.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε πολλές δυτικές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, όπως είπε ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ο επικεφαλής της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητες Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH).

Ο Χέιμαν τόνισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μοιάζει με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, επειδή ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό ή εκείνοι που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εξανθήματα και πυρετό, θα πρέπει να αποφεύγουν τις στενές επαφές με άλλους ανθρώπους.

«Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια αλλά το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευλογιά πιθήκων: Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα"

Προκλητική ανακοίνωση του ψευδοκράτους: «Τα Βαρώσια μας ανήκουν»

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το ψευδοκράτος το βράδυ του Σαββάτου  στην οποία επιμένει στις παράνομες και μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Η ανακοίνωση

«Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και η μόνη αρχή της ανήκει στην κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ».

Η κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» δεν αποφάσισε να ανοίξει μια νέα παραλία, όπως ισχυρίζεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά έχει ξεκινήσει ορισμένες βελτιωτικές εργασίες προς όφελος όσων χρησιμοποιούν την παραλία, ειδικά την ασφάλεια, σε μια παραλία που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή για χρήση.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αρχές της «ΤΔΒΚ» δεν θα λάβουν έγκριση από καμία αρχή, ειδικά την ελληνική πλευρά, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

Ενώ υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο, είναι μεγάλη ένδειξη ανευθυνότητας το ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι απασχολημένη εξαπατώντας τόσο τον ΟΗΕ όσο και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητική ανακοίνωση του ψευδοκράτους: «Τα Βαρώσια μας ανήκουν»"

Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε ο τελικός του Κυπέλλου

Γιορτή του ποδοσφαίρου; Μόνο στα λόγια. Ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια στις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Την αρχή έκαναν οι οπαδοί των ''πρασίνων'' που εξαπέλυσαν επίθεση στην αστυνομία. Το παιχνίδι ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση λόγω χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία που έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Όταν το ματς ξεκίνησε και ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με πέναλτι του Αϊτόρ, μία πέτρα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ βρήκε και τραυμάτισε τον Ισπανό εξτρέμ. Ο ρέφερι, Λαόθ, πήρε τις ομάδες στα αποδυτήρια και το παιχνίδι ξεκίνησε μετά από εικοσιπέντε λεπτά.

Στο φινάλε, όμως, του πρώτου μέρους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν νέο... γύρο επεισοδίων με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, σε σκηνές που αμαυρώνουν για ακόμη μία φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε ο τελικός του Κυπέλλου"

Παγκόσμιο σοκ στα τρόφιμα: Η λίστα με τις χώρες που απαγορεύουν τις εξαγωγές

Ο πόλεμος έχει εκτινάξει τις τιμές στα σιτηρά, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, πολλές είναι οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, αλλά και άλλες εξαγωγές τροφίμων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το CNBC δημοσιεύει τη λίστα με τις χώρες οι οποίες απαγορεύουν τις εξαγωγές μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ μία χώρα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εξάγει δύο προϊόντα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα στοιχεία που επικαλείται, δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων, το οποίο επισημαίνει πως «καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα οι ελλείψεις τροφίμων, ιδιαίτερα δημητριακών και φυτικών ελαίων, να γίνουν πιο έντονες, οδηγώντας περισσότερες χώρες να στραφούν σε περιορισμούς στο εμπόριο».

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν κατά περίπου 6% την περασμένη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της Ινδίας.

«Με τις τιμές των τροφίμων να είναι ήδη υψηλές λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω COVID, η εισβολή της Ρωσίας ήρθε σε μια κακή στιγμή για τις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI) σε σημείωμα του Απριλίου.

Ήταν μόλις πριν μερικές μερές, όταν η Ινδία ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Εξαιρέθηκαν ωστόσο μόνο οι εξαγωγές που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές.

Όμως δεν είναι μόνο η Ινδία… Η Αίγυπτος, το Καζακστάν, το Κόσοβο και η Σερβία έχουν επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού.

Και δεν είναι μόνο τα σιτηρά. Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης εφαρμόσει απαγόρευση εξαγωγών άλλων τροφίμων, λόγω της εκτίναξης του παγκόσμιου πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία. Μερικά από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, λιπάσματα και δημητριακά.

Εκτός δε από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, η επάρκεια αρκετών προϊόντων διατροφής είναι επίσης αβέβαιη. Η Ουκρανία δεν έχει μπορέσει να εξάγει σιτηρά, λιπάσματα και φυτικά έλαια, ενώ ο πόλεμος καταστρέφει καλλιέργειες και απειλεί την περίοδο φυτεύσεων.

Ποιες χώρες σταμάτησαν τις εξαγωγές και σε ποια προϊόντα
Σύμφωνα με το CNBC, οι χώρες που «κλείνουν τα σύνορα» στις εξαγωγές είναι:

Αργεντινή: σογιέλαιο, σογιάλευρο
Αλγερία: Ζυμαρικά, παράγωγα σιταριού, φυτικά έλαια, ζάχαρη
Αίγυπτος: Φυτικά έλαια, καλαμπόκι, σιτάρι, αλεύρι, έλαια, ζυμαρικά, φασόλια, φακές
Ινδία: Σιτάρι
Ινδονησία: Φοινικέλαιο, φοινικοπηρηνέλαιο
Ιράν: Πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια
Καζακστάν: Σιτάρι, σιτάλευρο
Κόσοβο: Σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι, φυτικά έλαια, αλάτι, ζάχαρη
Τουρκία: Μοσχάρι, πρόβειο κρέας, αίγειο κρέας, βούτυρο, μαγειρικά έλαια
Ουκρανία: Σιτάρι, βρώμη, κεχρί, ζάχαρη
Ρωσία: Ζάχαρη, σπόροι ηλίανθου, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, αραβόσιτος σε κόκκους, σίκαλη
Σερβία: σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι, λάδι
Τυνησία: Φρούτα, λαχανικά
Κουβέιτ: Προϊόντα κοτόπουλου, φυτικά έλαια, δημητριακά

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Παγκόσμιο σοκ στα τρόφιμα: Η λίστα με τις χώρες που απαγορεύουν τις εξαγωγές "

ΝΑΤΟ - Τραβά το «σχοινί» ο Ερντογάν και λέει στον Στόλτενμπεργκ: «Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας»

Αμετακίνητη εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Άγκυρα δεν θα δει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκτός και εάν οι δύο αυτές χώρες δείξουν σαφώς ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν φέρεται ωστόσο να είπε παράλληλα ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των συμμάχων για θέματα ασφαλείας και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο ίδιο μοτίβο δηλώσεων εξακολουθεί να κινείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγες ώρες αφότου υποστήριξε ότι Ελσίνκι και Στοκχόλμη συνεργάζονται με οργανώσεις που τελούν υπό τον έλεγχο του «τρομοκρατικού PKK», κάλεσε - σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας - τη Σουηδή πρωθυπουργό να σταματήσει την υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες.

Ο Ερντογάν είχε σήμερα την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον από την έναρξη της ανοιχτής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και με τη Φινλανδία, σχετικά με την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στην σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν ήταν προγραμματισμένη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα απο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Αγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε σήμερα «ανοιχτές και άμεσες» συνομιλίες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο τελευταίος, με θέμα το αίτημα που υπέβαλε το Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανήρτησε στο Twitter: «τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 24ωρο η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας είχε τοποθετηθεί κατά της «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη Σουηδία και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Λόγω της ευρέως διαδεδομένης παραπληρoφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Ούλοφ Πάλμε ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση ήδη από το 1984», είχε γράψει στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Πάντως, η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου φάνηκε και κατά τις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με πρόσωπα και οργανισμούς που λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK αποτελούν το βασικό πρόβλημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόνσον.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι Σουηδία και Φινλανδία θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στις τουρκικές ανησυχίες και να στηρίξουν τις αρχές του ΝΑΤΟ.

Στις συνομιλίες τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν όλα τα κριτήρια για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ


Πλήρη στήριξη στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

Έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, ο Μπάιντεν τόνισε ότι και οι δύο χώρες πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ» ανέφερε. Μάλιστα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Πρόεδρος Φινλανδίας σε Τουρκία: «Θα δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις»

«Το Ελσίνκι θα εξετάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε η Τουρκία αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις», τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Έχουμε λόγους να εξετάσουμε αναλυτικά όσα έχει εκφράσει η Τουρκία και να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε «ανώτερο επίπεδο».

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ πειστική έκφραση υποστήριξης» τις διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης που δεχθούν οι δύο σκανδιναβικές χώρες στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Συμπλήρωσε ότι, όπως και η Σουηδία, εκτιμά την δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιδράσουν στην περίπτωση που υπήρχε τέτοια ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ευελιξία» σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Δεν πρέπει να δοθεί αφορμή σε κανέναν να αντιδράσει υπερβολικά, είπε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Ο Νιινίστο εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρήνευση στην Ουκρανία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΑΤΟ - Τραβά το «σχοινί» ο Ερντογάν και λέει στον Στόλτενμπεργκ: «Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας»"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν μπόρες

Ακόμα πιο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (22.05.2022). Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα έχει λιακάδα. Ωστόσο, θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το μεσημέρι.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και τις Κυκλάδες, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 32 και στη νησιωτική χώρα από 16 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν μπόρες"

Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία και πρέπει να ρυθμιστούν

Σε μια δήλωση «φωτιά» προχώρησε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν έχουν καμία αξία», ενώ θα πρέπει να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να μην χαθούν οι αποταμιεύσεις μίας ζωής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, η Λαγκάρντ είπε ότι ανησυχεί που ο «κόσμος δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους, που θα χάσει όλα του τα χρήματα και που θα απογοητευθεί τρομερά, για αυτό το λόγο υπογράμμισε την ανάγκη να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, προχώρησε στις δηλώσεις αυτές την ώρα που bitcoin και το ether έχουν υποχωρήσει περίπου 50% από τα περυσινά ιστορικά υψηλά τους, με τις παγκόσμιες αγορές κρυπτονομισμάτων να συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις . To ψηφιακό ενεργητικό βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ρυθμιστικών αρχών οι οποίοι ανησυχούν για τους κινδύνους που συνιστούν στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.

 Μάλιστα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς την αξία των κρυπρονομισμάτων, την οποία την αντιπαραβάλει με ένα ψηφιακό ευρώ που θα εκδίδεται από την ΕΚΤ, ένα σχέδιο που ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ την επόμενη τετραετία.

«Η δική μου ταπεινή εκτίμηση είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία, στηρίζονται στο πουθενά και δεν υπάρχει στον χώρο αυτό κάποιο ενεργητικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Την ημέρα που θα έχουμε ένα ψηφιακό νόμισμα από την κεντρική τράπεζα, το ψηφιακό ευρώ, θα μπορώ να το εγγυηθώ, επομένως η κεντρική τράπεζα θα είναι από πίσω και αυτό πιστεύω ότι κάνει την τεράστια διαφορά από πολλά άλλα χαρακτηριστικά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Κατά καιρούς έχουν εκφράσει ανησυχίες κι άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ένας  εξ αυτών, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος όπως είπε τον Απρίλιο ότι τα κρυπτονομίσματα «δημιουργούν μία νέα Άγρια Δύση» προβαίνοντας σε συγκρίσεις με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου στεγαστικού χρέους.

Τέλος, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ίδια δεν έχει επενδύσει σε κανένα κρυπτονόμισμα επειδή «θέλει να υπηρετεί αυτά που πρεσβεύει». Ωστόσο, τα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά, καθώς, όπως προσέθεσε, ένας από τους γιούς της έχει επενδύσει σε αυτά, παρά την προτροπή της να μην το κάνει.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία και πρέπει να ρυθμιστούν"

Μαγιάτικος καύσωνας στην Ισπανία – Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (video)

Οι πολίτες στην Ισπανία προσπαθούσαν το Σάββατο να δροσιστούν με ανεμιστήρες, μπουκαλάκια νερού και βουτιές στα συντριβάνια, καθώς η χώρα βιώνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες γι αυτή την εποχή που σε ορισμένες περιοχές έφθασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Νωρίς σήμερα το πρωί ήταν ασυνήθιστα ζεστά γι αυτή την εποχή σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και της νότιας πλευράς της χερσονήσου», έγραψε στο Twitter η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Η υπηρεσία προειδοποίησε για υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο σε 10 ισπανικές περιφέρειες που φθάνουν σχεδόν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή καταρρίφθηκε το ρεκόρ ανώτερης θερμοκρασίας για τον μήνα Μάιο στην πόλη Χαέν της Ανδαλουσίας όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την AEMET, η μέση θερμοκρασία στην Χαέν ήταν κατά 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την θερμοκρασία που καταγράφεται συνήθως αυτή την εποχή.

Στη Σεβίλλη, το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 41 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία για Μάιο από το 1950, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

 Σε άλλες περιοχές της Ισπανίας η θερμοκρασία ήταν κατά τουλάχιστον 7 βαθμούς υψηλότερη από το συνηθισμένο.

Οπως είχε πει στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος της AEMET Ρούμπεν ντελ Κάμπο, αν επιβεβαιωθεί επισήμως, αυτός θα είναι ο πρώτος καύσωνας που καταγράφεται μέχρι σήμερα Μάιο.

ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαγιάτικος καύσωνας στην Ισπανία – Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (video)"

Ξαφνικό «χτύπημα» Ερντογάν: Απρογραμμάτιστη επικοινωνία με Σουηδία αλλά και Φινλανδία μετά την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την κάλεσε το Σάββατο «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Ερντογάν είχε σήμερα την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον από την έναρξη της ανοιχτής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και με τη Φινλανδία, σχετικά με την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στην Σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν ήταν προγραμματισμένη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Αγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε σήμερα “ανοιχτές και άμεσες” συνομιλίες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο τελευταίος, με θέμα το αίτημα που υπέβαλε το Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανήρτησε στο Twitter: “τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαφνικό «χτύπημα» Ερντογάν: Απρογραμμάτιστη επικοινωνία με Σουηδία αλλά και Φινλανδία μετά την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Καύσιμα: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη – Σκέψεις για επέκταση του Fuel Pass – Έρχονται μέτρα στήριξης, λέει ο Οικονόμου

Εκτός ελέγχου φαίνεται να βρίσκονται οι αυξήσεις στα καύσιμα με τους καταναλωτές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων τους.

Οικονόμου: Έρχονται νέα μέτρα για τα καύσιμα

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα σαρωτικούς ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Για τις τιμές των προϊόντων ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «οι έλεγχοι είναι συνεχείς, και οι παραβάσεις τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις. Οι κυρώσεις με νομοθετική μας παρέμβαση από εδώ και πέρα θα δημοσιοποιούνται, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει ποια επιχείρηση βάζει πλάτη, στηρίζει, απορροφά μέρος του κόστους, και ποιοι λίγοι προσπαθούν πονηρά να αισχροκερδίσουν και πάνω στο κύμα των αυξήσεων να προσθέσουν επιπλέον δυσκολίες».

Η πίεση στους πιο αδύναμους συνεχίζεται, αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιεί κάθε νέα δυνατότητα, «χωρίς όμως να τινάξουμε στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας».

«Είμαστε στο πλευρό πολιτών όσο διαρκεί η κρίση με μέτρα αποτελεσματικά, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, κάναμε αποφασιστικές παρεμβάσεις. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα για να παίρνει ο κόσμος στους τραπεζικούς λογαριασμούς του την επιστροφή χρημάτων για χρεώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες σε όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα και με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε όλοι από 70% μέχρι 90% λιγότερες αυξήσεις. Ταυτόχρονα τρέχει το πρόγραμμα ενίσχυσης στα καύσιμα, έχουμε μειωμένο ΕΝΦΙΑ και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός» υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο του fuel pass – το επίδομα βενζίνης δηλαδή- και για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες μετά τον Ιούνιο (η ισχύουσα επιδότηση είναι για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος) ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης (έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο) θα ισχύσει και για Μάιο και για Ιούνιο.

Έρχεται νέα ηχηρή παρέμβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το imerisia.gr, στην κυβέρνηση έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει νέα παρέμβαση ακόμη πιο ηχηρή στο μέτωπο των καυσίμων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η παρέμβαση, αφού απαιτούνται σημαντικά ποσά για να δοθεί αποτελεσματική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την μέση τιμή της βενζίνης να έχει ξεπεράσει πανελλαδικά το δυσθεώρητο επίπεδο των 2,2 ευρώ το λίτρο, η επιδότηση του fuel pass που φτάνει κατά μέγιστο έως τα 55 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στα νησιά και μάλιστα για ένα τρίμηνο δεν είναι εύκολο να κριθεί επαρκής.

Σενάριο για μείωση του ΕΦΚ

Στο τραπέζι έχει πέσει και η μείωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αλλά η λήψη μίας τέτοιας απόφασης προϋποθέτει αφενός την ύπαρξη του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου και αφετέρου την έγκριση από την Κομισιόν σε μία περίοδο κομβικής σημασίας, αφού η χώρα είναι έτοιμη για την έξοδο από την αυστηρή εποπτεία.

Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εκτός από το ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αγνοήσει το πρόβλημα.

Την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της επέκτασης του Fuel Pass για την βενζίνη και τα άλλα καύσιμα. Σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί το fuel pass, ενώ σε ό,τι αφορά στην έρευνα που διεξάγεται για τις τιμές των καυσίμων είπε ότι αναμένει τα στοιχεία από τα διυλιστήρια για να τα επεξεργαστεί η υπηρεσία, και επιπλέον έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι σε 30 πρατήρια με τις υψηλότερες τιμές αλλά και στις εταιρείες μεταφοράς.

Σταϊκούρας: Θα πράξουμε ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο

Για πιθανή νέα επιδότηση στα καύσιμα, μίλησε στο Mega ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «Είναι νωρίς για να τα συζητήσουμε αυτά. Δε θα απαντήσω για κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα για να επιδοτήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, μέχρι να δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους, και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

«Η Ελλάδα έχει δώσει τους διπλάσιους πόρους σε σχέση με το με μέσο όρο της Ευρώπης για την ενεργειακή κρίση»

«Θα μου ήταν εξαιρετικά εύκολο να έρθω και να εισηγούμαι μειώσεις φόρων και αυξήσεις επιδομάτων. Έχω μια ευθύνη. Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ότι η Ελλάδα έχει δώσει μέχρι σήμερα τους διπλάσιους πόρους σε σχέση με το με μέσο όρο της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Όσοι εισηγούνται με ευκολία να δώσουμε και άλλα, εισηγούνται να αυξηθεί το έλλειμά μας, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε.

«Στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη»

Σε ό,τι αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, και αν υπάρχουν σκέψεις για μείωσή του, ο ίδιος εξήγησε ότι «Η επιστολή που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη, λέει ότι στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη. Ειδικά όσο κρατάει η κρίση. Το βέλτιστο είναι να παίρνεις τα περισσότερα φορολογικά έσοδα που απορρέουν από τον αυξημένο ΦΠΑ για να βοηθήσουμε στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τι δείχνουν τα στοιχεία των αιτήσεων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάζει η «Η», οι αιτήσεις για το επίδομα ανέρχονται σε 2.500.608 σε σύνολο 3 εκατ. δικαιούχων.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων υπέβαλαν αίτηση επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό για την πίστωση των χρημάτων του επιδόματος, με ένα μικρό μόνο αριθμό να προτιμά την άυλη ψηφιακή κάρτα παρόλο που το fuel pass προσθέτει έξτρα 5 ευρώ στο τελικό ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η»:

2.094.909 οδηγοί – δηλαδή το 83,7% – δήλωσαν το ΙΒΑΝ τους για να λάβουν το επίδομα απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ
405.699 – δηλαδή μόλις το 16,2% – κατέβασαν την εφαρμογή στο κινητό τους και έλαβαν το ψηφιακό πορτοφόλι του fuel pass.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσιμα: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη – Σκέψεις για επέκταση του Fuel Pass – Έρχονται μέτρα στήριξης, λέει ο Οικονόμου"

Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στον Τζο Μπάιντεν και σε 963 Αμερικανούς

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA Ουΐλιαμ Μπερνς.

Η απαγόρευση αυτή έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά εντάσσεται σε μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πριν λίγες ημέρες η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Επίσης, εκτός των εδαφών της μένουν 29 Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες των ΜΜΕ και επιχειρηματίες, όπως και ο επικεφαλής του Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Επιπλέον, στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων βρίσκονται η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, προσωπικότητες των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο των κυρώσεων, μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, συμπαρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ABC "Good Morning America" και ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αρθρογράφος στην Washington Post.

Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στον Τζο Μπάιντεν και σε 963 Αμερικανούς"

Αφγανιστάν: Κόντρα στους Ταλιμπάν οι παρουσιάστριες εμφανίστηκαν με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους στην τηλεόραση

Οι τηλεπαρουσιάστριες στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα στο Αφγανιστάν εμφανίστηκαν σήμερα στον αέρα έχοντας ακάλυπτα τα πρόσωπά τους αψηφώντας έτσι την εντολή των Ταλιμπάν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους οι γυναίκες όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Από τότε που επανήλθαν στην εξουσία τον περασμένο χρόνο οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνία, πολλοί από αυτούς μάλιστα καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα εξέδωσε διάταγμα το οποίο καλεί τις γυναίκες να φορούν δημοσίως μπούρκα, το ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο και να μένουν στο σπίτι αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να βγουν έξω.

Το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς κάλεσε τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους εφαρμόζοντας το μέτρο αυτό το αργότερα από σήμερα.

Παλαιότερα καλούνταν να φορούν ισλαμική μαντίλα.

Ωστόσο, τα τηλεοπτικά δίκτυα TOLOnews, Shamshad TV και 1TV πρόβαλαν σήμερα όλα προγράμματα με παρουσιάστριες που είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.

"Οι γυναίκες συνάδελφοί μας ανησυχούν ότι αν καλύψουν τα πρόσωπά τους το επόμενο πράγμα που θα κληθούν να κάνουν είναι να σταματήσουν να εργάζονται", λέει ο επικεφαλής του τομέα ειδήσεων του δικτύου Shamshad TV, ο Αμπίντ Εχσάς.

"Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν μέχρι στιγμής πειθαρχήσει", δήλωσε ο ίδιος στο AFP και πρόσθεσε ότι το δίκτυο έχει ζητήσει περαιτέρω συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το ζήτημα αυτό.

Διαταγές των Ταλιμπάν όπως αυτή έχουν αναγκάσει πολλές γυναίκες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν από τότε που οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές επέστρεψαν στην εξουσία, λέει μια τηλεπαρουσιάστρια.

"Η τελευταία διαταγή τούς ράγισε την καρδιά των τηλεπαρουσιαστριών και πολλές νομίζουν πλέον ότι δεν έχουν μέλλον σε αυτή την χώρα. Σκέφτομαι να φύγω από εδώ. Διατάγματα σαν αυτό θα υποχρεώσουν πολλές επαγγελματίες να φύγουν", λέει η ίδια ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Εφαρμόστε την εντολή

Ο Μοχάμεντ Σάντεκ Ακίφ Μοχασίρ, εκπρόσωπος του συγκεκριμένου υπουργείου, δήλωσε ότι οι τηλεπαρουσιάστριες παραβιάζουν την εντολή των Ταλιμπάν.

"Αν δεν συμμορφωθούν, θα μιλήσουμε με τους διευθυντές και τους κηδεμόνες των παρουσιαστριών. Οποιος ζει κάτω από ένα συγκεκριμένο σύστημα και μια κυβέρνηση καλείται να υπακούει στους νόμους και στις διαταγές αυτού του συστήματος, επομένως πρέπει να εφαρμόσουν την εντολή", είπε ο ίδιος στο AFP.

Οι Ταλιμπάν έχουν απαιτήσει οι γυναίκες κυβερνητικοί υπάλληλοι να απολύονται αν δεν τηρούν την εντολή που αφορά την εμφάνισή τους.

Αλλά και οι άνδρες που είναι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα αν οι σύζυγοί τους ή οι κόρες τους δεν συμμορφώνονται με αυτή την διαταγή.

Οπως είπε ο Μοχασίρ, οι διευθυντές μέσων ενημέρωσης και οι άνδρες κηδεμόνες των απείθαρχων τηλεπαρουσιαστριών επίσης θα αντιμετωπίζουν ποινές σε τέτοια περίπτωση.

Κατά τις δύο δεκαετίες της υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν οι γυναίκες και τα κορίτσια πέτυχαν κάποιες νίκες σε αυτή την βαθιά πατριαρχική κοινωνία.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας οι Ταλιμπάν υποσχέσθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή της σκληρής ισλαμιστικής διακυβέρνησης που χαρακτήριζε την πρώτη περίοδο της εξουσίας τους, από το 1996 ως το 2001.

Ωστόσο, από τότε που ανέλαβαν και πάλι απαγόρευσαν στις γυναίκες να ταξιδεύουν ασυνόδευτες και στα κορίτσια να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο.

Στα 20 χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία το 2001, πολλές γυναίκες στη συντηρητική επαρχία εξακολουθούσαν να φοράνε μπούρκα.

Αλλά οι περισσότερες Αφγανές, ανάμεσά τους και οι τηλεπαρουσιάστριες, επέλαγαν την ισλαμική μαντίλα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ήδη σταματήσει να προβάλουν δραματικές σειρές και σαπουνόπερες, όπου εμφανίζονται γυναίκες, κατ΄απαίτηση των Ταλιμπάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αφγανιστάν: Κόντρα στους Ταλιμπάν οι παρουσιάστριες εμφανίστηκαν με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους στην τηλεόραση"

Στοίβες τα εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ, προσπάθειες για... ξεφόρτωμα

Ένα χρόνο από την περίοδο που δίνονταν μάχη για να βρουν ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξεχειλίζουν από εμβόλια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν τροποποιήσεις στα συμβόλαια με παραγωγούς όπως η Pfizer Inc., καθώς αυξάνονται αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη αποθήκευσης για εμβόλια με μικρή διάρκεια ζωής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ορισμένες χώρες επιδιώκουν να τροποποιήσουν τις συμφωνίες αγοράς. Η προσαρμογή των συμφωνιών θα μπορούσε να δώσει στα κράτη μέλη το δικαίωμα «να επανατοποθετήσουν, να αναστείλουν ή να ακυρώσουν εντελώς τις παραδόσεις εμβολίων με μικρή διάρκεια ζωής», έγραψαν οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας σε κοινή επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula Von Der Leyen στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ρόλος της Επιτροπής

Η Επιτροπή ηγήθηκε της προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ, οδηγώντας σε συμφωνίες που εξασφάλισαν δισεκατομμύρια εμβόλια στο απόγειο της πανδημίας. Ωστόσο, πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, προσπαθούν τώρα να μειώσουν το κόστος καθώς η ζήτηση για εμβόλια μειώνεται.

Η Ρουμανία, μια από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες της ΕΕ, πούλησε δόσεις στη Γερμανία και την Ουγγαρία. Η Πολωνία τον περασμένο μήνα ενεργοποίησε μια ρήτρα «ανωτέρας βίας» αφού απέτυχε να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους προμηθευτές.

Η Επιτροπή δήλωσε στις 13 Μαΐου ότι κατέληξε σε συμφωνία με την BioNTech και την Pfizer για την προσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης στα κράτη μέλη, χωρίς όμως να παράσχει αντίγραφο της συμφωνίας.

Η ΕΕ έχει περάσει σε μια νέα φάση στη μάχη κατά του ιού. Ενώ η ζήτηση μειώνεται, πολλά μέλη της ΕΕ παραμένουν μακριά από τον στόχο του ποσοστού εμβολιασμού 70%.

Η Covax, η παγκόσμια πρωτοβουλία εμβολίων που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει δηλώσει ότι έχει αρκετές δόσεις για τις χώρες ώστε να επιτύχουν τους στόχους εμβολιασμού τους, αλλά οι παραδόσεις επιβραδύνονται.

Η εταιρεία δεδομένων Airfinity Ltd. μείωσε πρόσφατα την εκτίμηση των παγκόσμιων εσόδων από τα εμβόλια για το 2022 σε περίπου 64 δισεκατομμύρια δολάρια από 81 δισεκατομμύρια δολάρια.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοίβες τα εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ, προσπάθειες για... ξεφόρτωμα"

3.424 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 21 ακόμη θάνατοι, 156 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 3.424 νέων μολύνσεων και 21 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν το Σάββατο οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα  3.424  3.708
Κρούσματα σε παιδιά 802 890
Σύνολο κρουσμάτων  3.417.613  3.414.189   
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 350   4523  
Νέοι θάνατοι 21  16
Σύνολο θανάτων  29.679      29.658    
Διασωληνωμένοι  156 159
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  76 78 
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 0 0
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   83   107
Σύνολο τεστ PCR  11.238.139  11.227.925
Σύνολο rapid tests   70.570.561 70.497.604  
Τεστ ημέρας  83.171 86.975  
Θετικότητα τεστ 4,11%  4,2% 

 Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.922 στην Αττική (1.769 χθες).
  • 257 στη Θεσσαλονίκη (255 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 214 από την Ανατολική Αττική (243 χθες).
  • 321 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (364 χθες).
  • 71 από τη Δυτική Αττική (65 χθες).
  • 236 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (297 χθες).
  • 571 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (255 χθες).
  • 253 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (250 χθες).
  • 237 από τον Πειραιά (276 χθες).
  • 19 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (19 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 32 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 2 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 23 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 20 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 25 στην ΠΕ Άρτας.
  • 71 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 31 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 19 στην ΠΕ Δράμας.
  • 27 στην ΠΕ Έβρου.
  • 53 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 4 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 30 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 29 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 85 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 17 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 26  στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 39 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 33 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 7 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 28 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 10 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 4 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 48 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 8 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 8 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 23 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 39 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 8 στην ΠΕ Κω.
  • 14 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 88 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 27 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 27 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 4 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 13 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 53 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 55 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 6 στην ΠΕ Μήλου.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 8 στην ΠΕ Νάξου.
  • 10 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 7 στην ΠΕ Πάρου.
  • 17 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 24 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 15 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 31 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 11 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 67 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 15 στην ΠΕ Σάμου.
  • 30 στην ΠΕ Σερρών.
  • 16 στην ΠΕ Σύρου.
  • 8 στην ΠΕ Τήνου.
  • 16 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 34 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 8 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 15 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 16 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 59 στην ΠΕ Χανίων.
  • 15 στην ΠΕ Χίου.

106 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (100 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "3.424 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 21 ακόμη θάνατοι, 156 διασωληνωμένοι"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο αντιδήμαρχος και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι για το «φακελάκι» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ελεύθεροι με τον μόνο περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ειδικό ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι, για την υπόθεση με το “φακελάκι”.

Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Αβαρλή, έναν συνεργάτη του λογιστή και μία εφοριακό, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση και δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 11:00 το πρωί στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για να απολογηθούν στον ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Οι απολογίες και των τριών ολοκληρώθηκαν σε περίπου δύο ώρες, ενώ οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν υπομνήματα και αρνήθηκα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Ο πρώην αντιδήμαρχος, Γ. Αβαρλής, φέρεται να ισχυρίστηκε κατά την απολογία του, ότι ήταν ένας αδόκητος τρόπος να πάρει την αμοιβή του, για τις υπηρεσίες που παρείχε ως λογιστής στον καταγγέλλοντα φαρμακοποιό . Μεταξύ άλλων, ανέφερε πώς οι πελάτες έχουν γίνει δύστροποι και όταν πιέζονται για να πληρώσουν, αλλάζουν λογιστή.

Ο δεύτερος λογιστής απολογούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι πήγε να πάρει την αμοιβή του λογιστικού γραφείου, του πρώην αντιδημάρχου με τον οποίον συνεργάζεται.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είπε το όνομα της συγκεκριμένης εφοριακού στους αστυνομικούς, κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε, καθώς η ίδια ήταν η μόνη που φέρεται να γνώριζε από τη συγκεκριμένη ΔΟΥ.

Κατά την απολογία της και η 3η κατηγορούμενη, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Μετά τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον μόνο περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι συλλήψεις των τριών, έγιναν την περασμένη Τρίτη ύστερα από καταγγελία φαρμακοποιού στην υποδιεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

«Ο κ. ειδικός ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, βάζοντας μόνο τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, έβαλαν την υπόθεση στα όρια που της αρμόζει, ότι είναι μια υπόθεση δηλαδή μικρότερη από αυτή που θα πίστευε ο καθένας στην αρχή», επισήμανε μεταξύ άλλων η συνήγορος υπεράσπισης των δύο λογιστών, Έρση Φωτοπούλου μετά το πέρας της διαδικασίας και την ανακοίνωση της απόφασης.

Η ίδια επανέλαβε ότι επρόκειτο για έναν αδόκητο τρόπο, για να εισπράξουν τη νόμιμη αμοιβή τους, και για τον οποίο οι δύο λογιστές λυπούνται πάρα πολύ. «Δεν είχε καμία σχέση με παθητική ή ενεργητική δωροδοκία, πολλώ δε μάλλον με εκβίαση» κατέληξε η κ. Φωτοπούλου.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο αντιδήμαρχος και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι για το «φακελάκι» (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Bloomberg: «Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ»

Απειλώντας πως θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας, αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, καλώντας τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι είναι διατεθειμένοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.

Στο άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg, σημειώνεται ότι, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται πως Φινλανδία και Σουηδία παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, την Τετάρτη, σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεδομένου ότι οι κανόνες της συμμαχίας απαιτούν την έγκριση όλων των νέων αιτήσεων με ομοφωνία, καθένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα βέτο.

Το Bloomberg κάνει λόγο για οπορτουνισμό από πλευράς Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, ο κ. Ερντογάν επιμένει όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το πιο σημαντικό, θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (S-400), τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας, σημειώνει το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα στενά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συροκουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Ερντογάν υποχώρησε τότε, και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνεται στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου. Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, σημειώνει το Bloomberg.

Υπενθυμίζει, δε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το Bloomberg σημειώνει πως ο κ. Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αυτές οι συναλλαγές θα σταματήσουν εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Μέχρι ο κ. Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Τονίζει επίσης ότι, εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον κ. Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων, σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ, συνεχίζει το πρακτορείο.

Επισημαίνει εξάλλου ότι, ενώ μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τον κ. Ερντογάν, δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνει το Bloomberg, οι αποτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι για την Τουρκία είναι καλύτερη μια συμμαχία με τη Δύση και όχι με τον Πούτιν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Bloomberg: «Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ»"

Ρωσία: Επίθεση με πυραύλους σε φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων που είχε στείλει η Δύση στην Ουκρανία, στην περιφέρεια Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου.

Το υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Telegram αναφέρει ότι “πύραυλοι Kalibr υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύθηκαν από θαλάσσης, κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες , κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν, στην περειφέρεια Ζιτομίρ”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα όπλα αυτά προορίζονταν για τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά, όπου έχουν επικεντρωθεί οι συγκρούσεις.

Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, το οποίο ωστόσο δεν ήταν σε θέση να την επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Επίθεση με πυραύλους σε φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην Ουκρανία"

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Ακόμα μία προσπάθεια παραπληροφόρησης – Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση, με την οποία απαντά στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για… παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια παραπήληροφόρησης» και «υπονόμευση της συνοχής του ΝΑΤΟ».

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες. Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Ακόμα μία προσπάθεια παραπληροφόρησης – Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ"

Γλυκά Νερά – Πατέρας Κάρολαϊν: Τρέμω που θα πρέπει να πω στη Λυδία ποιος σκότωσε τη μητέρα της

Θέμα και στα βρετανικά ΜΜΕ είναι για ακόμα μια φορά η δολοφονία της 20χρονης Κάρολαϊν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Μετά την καταδίκη του του 34χρονου πιλότου, ο πατέρας της άτυχης κοπέλας μίλησε στην Daily Mail και αναφέρθηκε τόσο στην ποινή του δικαστηρίου, όσο και στην μικρή του Λυδία. 

«Κάποια μέρα, η Λυδία θα ρωτήσει πού είναι η μητέρα της, είναι μια μέρα την οποία τρέμω. Πρέπει να γνωρίζει και είναι πολύ καλύτερο να μάθει την αλήθεια από τους παππούδες της παρά από αλλού» δήλωσε στην Daily Mail ο David Crouch. «Ωστόσο, πριν από αυτό, θα αλλάξω το επώνυμό της Λυδίας σε αυτό της Κάρολαϊν για να μην συνδεθεί ποτέ με τον δολοφόνο Αναγνωστόπουλο. Θα διασφαλίσω επίσης ότι δεν θα ξαναδεί την κόρη του», προσθέτει.

Ο David Crouch επισημαίνει επίσης ότι το γεγονός πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος καταδικάστηκε σε μακροχρόνια κάθειρξη, δεν πρόκειται να φέρει πίσω την κόρη του. «Μια μικρή παρηγοριά είναι ότι θα εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, τις πιο άθλιες, μπροστά στις οποίες οι φυλακές Μπέλμαρς στο Λονδίνο μοιάζουν με το ξενοδοχείο Ritz. Θα είναι στις ίδιες φυλακές με άλλους δολοφόνους, αλλά και κάθε είδους διεστραμμένους όπου οι καλοί του τρόποι και η καταγωγή του από μεσοαστική οικογένεια δεν θα τον βοηθήσουν» λέει χαρακτηριστικά.
«Κοιτάω την Λυδία και βλέπω την Κάρολαϊν»

Η Λυδία, 11 μηνών όταν η μητέρα της δολοφονήθηκε και τώρα σχεδόν δύο ετών, παραμένει μια γλυκόπικρη παρηγοριά για τους παππούδες της καθώς τους θυμίζει την κόρη που έχασαν. «Όταν την κοιτάζω να τρέχει γύρω γύρω στο σπίτι, μεταφέρομαι πίσω στο χρόνο σχεδόν 20 χρόνια», λέει ο David Crouch. «Αυτή ήταν περίπου η στιγμή που η Κάρολαϊν άρχιζε να διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Ένα ζωηρό κοριτσάκι, ήξερε πάντα τι ήθελε, αλλά είχε την πιο γλυκιά φύση που μπορούσε να φανταστεί κανείς. Η φυσική ομοιότητα είναι απίστευτη: ένα όμορφο πρόσωπο με τα μεγαλύτερα μαύρα μάτια που έχω δει ποτέ, που κληρονόμησε από τη μητέρα της, όπως και η Κάρολαϊν τα κληρονόμησε από τη δική της μητέρα» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Κάθε φορά που κάθομαι και παρακολουθώ τη Λυδία να παίζει, με πιάνει  θλίψη καθώς βλέπω τη μητέρα της σε κάθε κίνηση και χειρονομία που κάνει. Με στεναχωρεί τόσο πολύ που η Κάρολαϊν δεν θα έχει ποτέ τη χαρά που έφερε στη Σούζαν και σε εμένα όταν ήταν σε εκείνη την ηλικία. Η Λυδία φλυαρεί συνεχώς, σχεδόν αποκλειστικά στα ελληνικά. Κοιμάται στο παλιό δωμάτιο της Κάρολαϊν στην κούνια της. Δυστυχώς, αρνείται πεισματικά να κοιμηθεί μόνη, έτσι η Σούζαν κοιμάται στο δωμάτιο μαζί της στο παλιό κρεβάτι της Κάρολαϊν. Μια αφίσα του αγαπημένου συγκροτήματος αγοριών της μαμάς της, των One Direction, εξακολουθεί να την κοιτάζει από ψηλά».
Ο Μπάμπης δεν άφησε ποτέ την Κάρολαϊν να έχει χρήματα

Ο David Crouch είναι ιδιαίτερα οργισμένος για το γεγονός ότι τα 1.000 ευρώ (860 £) που έστελναν στην κόρη τους κάθε μήνα τα έπαιρνε ο Αναγνωστόπουλος. «Φαίνεται ότι ο Μπάμπης δεν άφησε ποτέ την Κάρολαϊν να έχει χρήματα, ούτε καν για να κινηθεί, τίποτα», λέει ο David Crouch.

«Στις σπάνιες περιπτώσεις που συναντούσε τους φίλους της, έπρεπε να πάρει ένα ταξί που οδηγούσε ο φίλος του, έτσι ώστε να μην χρειαζόταν να πληρώσει και εκείνος να ξέρει πού βρισκόταν. Όταν ερχόταν η ώρα να γυρίσει σπίτι, την έπαιρνε. Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι μέχρι τη μέρα που σκοτώθηκε, της έστελνα 750 ευρώ το μήνα και η Σούζαν της έστελνε άλλα 250 ευρώ το μήνα, για να έχει λίγη ανεξαρτησία. Δεν δούλευε, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο αν δεν χρειαζόταν να συνεχίσει να ζητάει χρήματα από τον άντρα της. Ο ίδιος μάλιστα ιδιοποιήθηκε τα 70.000 ευρώ [60.000 £] που της στείλαμε η Σούζαν και εγώ για να αγοράσει γη για να χτίσει ένα σπίτι. Είμαι αποφασισμένος να ανακτήσω αυτό το ποσό καθώς ανήκει δικαιωματικά στη Λυδία», επισημαίνει. 

«Αρνούμαι να δω τους γονείς του Μπάμπη»

Τον περασμένο Οκτώβριο δικαστήριο ανέθεσε στους γονείς της Κάρολαϊν την αποκλειστική επιμέλεια της Λυδίας, επιτρέποντας στους παππούδες της από την πλευρά του πατέρα της να την επισκέπτονται πέντε φορές το μήνα.

Αρχικά ο David Crouch δεν έφερνε αντιρρήσεις, αλλά τώρα έχει αλλάξει γνώμη, «Αρνούμαι να τους δω καθώς πιστεύουν ακόμη στην αθωότητά του», λέει. «Δεν μπορώ να ελέγξω το μίσος που αισθάνομαι για τον γιο τους και την πεποίθησή τους ότι είναι αθώος και ότι απλώς καλύπτει κάποιον άλλο – έστω κι αν έχει καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης».

Όταν γεννήθηκε η Κάρολαϊν σε ιδιωτική κλινική στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2001, ο πατέρας της έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Τώρα θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μέσα στην αβάσταχτη θλίψη της απώλειάς της.

«Ακόμη είμαι συντετριμμένος όσο εκείνη τη φρικτή μέρα πριν από έναν χρόνο που πέθανε. Ίσως ακόμη περισσότερο, καθώς στη διάρκεια της δίκης έμαθα τα βάσανα που περνούσε η Κάρολαϊν στο γάμο της και δεν αντέχω τη σκέψη να υποφέρει το κοριτσάκι μου», λέει.

Τα πράγματά της Κάρολαϊν, που παραδόθηκαν πριν από πολλούς μήνες στους γονείς της, παραμένουν ακόμη πακεταρισμένα. «Δεν μπορούμε να τα αντικρίσουμε. Kαι μόνον βλέποντας κάποια από τα μπιμπελό και τα μπιχλιμπίδια της ξαναζωντανεύουν οι αναμνήσεις απ’ όλες τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυκά Νερά – Πατέρας Κάρολαϊν: Τρέμω που θα πρέπει να πω στη Λυδία ποιος σκότωσε τη μητέρα της"

Λιβαδειά: 14χρονη κατήγγειλε το βιασμό της από 35χρονο

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Λιβαδειάς από την καταγγελία 14χρονης ότι έπεσε θύμα βιασμού από 35χρονο φίλο του πατέρα της.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο 35χρονος φερόμενος δράστης έχει συλληφθεί και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα και τον ανακριτή της Λιβαδειάς.

Η 14χρονη κατήγγειλε ότι, ο 35χρονος με το επιβατικό του αυτοκίνητο προθυμοποιήθηκε να τη βοηθήσει σε μία μετακίνησή της οδηγώντας ωστόσο το όχημα σε ερημική περιοχή.

Της εξομολογήθηκε τα συναισθήματά του για αυτή και επιχείρησε  να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί της χωρίς την συναίνεση της.

Η 14χρονη υποστηρίζει ότι προσπάθησε να τον απωθήσει χωρίς επιτυχία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης δείχνουν τραυματισμό γενικότερα στο σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 35χρονος φερόμενος δράστης ήταν γνωστός της οικογένειας.

Φερόμενος δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας Λιβαδειάς στη Θήβα, έξω από το χώρο εργασίας του.

tvstar

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβαδειά: 14χρονη κατήγγειλε το βιασμό της από 35χρονο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news