facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Μεταναστευτικό: Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας - «Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη-μέλη πρώτης γραμμής»

Σε κοινή δήλωση προέβησαν η Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος για την κατάσταση του Μεταναστευτικού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη να αναπτυχθεί μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική στην Μετανάστευση και το Άσυλο η οποία θα είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης η οποία θα μοιράζεται δίκαια μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Αναλυτικά η Κοινή Δήλωση:

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, στην κεντρική και ανατολική δίοδο της Μεσογείου επωμίζονται το μέγιστο βάρος όσον αφορά στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, ενώ συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίξαμε πάντοτε σθεναρά την ανάγκη να αναπτυχθεί μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική στην Μετανάστευση και το Άσυλο η οποία θα είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης η οποία θα μοιράζεται δίκαια μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Στις 10 Ιουνίου 2022, εγκρίναμε μια Πολιτική Διακήρυξη για τη εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού προσωρινής και εθελοντικής μετεγκατάστασης, παρά το γεγονός ότι οι χώρες MED 5 υποστήριξαν ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Δυστυχώς, ο αριθμός των προσφορών για μετεγκατάσταση που έγιναν από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα του πραγματικού αριθμού των παράνομων αφίξεων που έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής φέτος.

Επιπλέον, έως σήμερα ο μηχανισμός έχει καθυστερήσει να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του, να μετριάσει το βάρος στο οποίο είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός μετεγκαταστάσεων. Αυτό είναι ατυχές και απογοητευτικό, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο μια μεταναστευτική ένταση που ασκεί πίεση στο σύστημα ασύλου και υποδοχής μας.

Εν αναμονή της συμφωνίας για έναν αποτελεσματικό, δίκαιο και μόνιμο μηχανισμό επιμερισμού των βαρών, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ιδέα ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής είναι οι μοναδικοί πιθανοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για παράτυπους μετανάστες, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει με τρόπο μη συντονισμένο, βασισμένο σε μία επιλογή η οποία γίνεται από ιδιωτικά σκάφη, ενεργώντας με απόλυτη αυτονομία από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι ο τρόπος δράσης αυτών των ιδιωτικών σκαφών δεν συνάδει με το πνεύμα του διεθνούς νομικού πλαισίου σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το οποίο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό. Κάθε κράτος θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματικά τη δικαιοδοσία και τον έλεγχό του στα πλοία που φέρουν τη σημαία του.

Με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες των παράκτιων κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι μια σοβαρή συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι όλα αυτά τα ιδιωτικά σκάφη τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και άλλους ισχύοντες κανόνες και, ότι όλα τα κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, είναι επείγουσα και απαραίτητη. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη αυτής της συζήτησης. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεταναστευτικό: Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας - «Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη-μέλη πρώτης γραμμής» "

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν υποδομές ζωτικής σημασίας στη Χερσώνα

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν υποδομές ζωτικής σημασίας στη Χερσώνα πριν αποχωρήσουν από την νότια ουκρανική πόλη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι τοπικές αρχές άρχισαν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην πόλη.

Γεμάτη χαρά κάτοικοι καλωσόρισαν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν χθες Παρασκευή στο κέντρο της Χερσώνας, αφού η Ρωσία αποχώρησε από την μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που είχε καταλάβει από την έναρξη του πολέμου.

«Πριν τραπούν σε φυγή από τη Χερσώνα, οι κατακτητές κατέστρεψαν όλες τις ζωτικής σημασίας υποδομές: επικοινωνίες, ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό», είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία.

«(Οι Ρώσοι) παντού έχουν τον ίδιο στόχο: να ταπεινώνουν ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, πιστέψτε με», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο περισσότερων από 60 οικισμών στην επαρχία της Χερσώνας.

«Η αστυνομία έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα σταθεροποίησης. Μέτρα σταθεροποίησης βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στη Χερσώνα», συμπλήρωσε.

Βρετανία: Ταπείνωση για τη Ρωσία η αποχώρηση από τη Χερσώνα

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που κατέλαβε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, είναι ακόμη μία ταπείνωση για το στρατό της, αλλά η Μόσχα εξακολουθεί να αποτελεί μία απειλή.

“Η ρωσική ανακοίνωση αποχώρησης από τη Χερσώνα σηματοδοτεί μία ακόμη στρατηγική αποτυχία για αυτούς”, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας σε μία σημερινή ανακοίνωσή του.

“Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία απέτυχε να υλοποιήσει οποιονδήποτε από τους σοβαρούς αντικειμενικούς σκοπούς της, πέραν της Χερσώνας, ενώ τώρα με την παράδοσή της, οι απλοί Ρώσοι θα πρέπει να αναρωτηθούν “Για πιο λόγο έγινε όλο αυτό”; Ανέφερε ο Γουάλας.

Η αποχώρηση της Ρωσίας που έγινε την Παρασκευή, σηματοδότησε την τρίτη μεγαλύτερη ρωσική αποχώρηση στη διάρκεια του πολέμου, αλλά και την πρώτη που εμπλέκει την εγκατάλειψη μιας τέτοιας μεγάλης πόλης.

Σύμφωνα με τον Γουάλας, ο ρωσικός στρατός υπέστη μία μεγάλη απώλεια σε ανθρώπινες ζωές και στον αντίποδα της διεθνούς απομόνωσης και του εξευτελισμού, ενώ η Ουκρανία θα πιέσει με την υποστήριξη της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας.

“Παρά το γεγονός, ότι η αποχώρηση είναι ευπρόσδεκτη, κανένας δεν θα υποτιμήσει την διαρκή απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία”, συμπέρανε ο ίδιος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν υποδομές ζωτικής σημασίας στη Χερσώνα"

DW: Γιγάντια αποθέματα ελληνικού φυσικού αερίου;

Στην έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στη νοτιοδυτική Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ στην Handelsblatt.

«2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκερντ Χέλερ. Το μακροσκελές ρεπορτάζ εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αργότερα στο Ιόνιο για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy.

To ρεπορτάζ χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «νέα κίνηση της Ελλάδας προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ύδατά της» και παρατηρεί: «Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια.»

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές βάσει εκτιμήσεων ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυβερνητικών παραγόντων.

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει: «Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Γιγάντια αποθέματα ελληνικού φυσικού αερίου;"

Toυρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε τον Φατίχ Σαχίν, αντιπρόεδρο της στατιστικής υπηρεσίας – Στο 85,5% έφτασε ο πληθωρισμός

Στο 85% σκαρφάλωσε ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία και όπως ήταν αναμενόμενο, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον αντιπρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας, TurkStat, Φατίχ Σαχίν.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 85,5% τον περασμένο μήνα, όπως φαίνεται στο γράφημα, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 158%. Η δημοσίευση αυτή οδήγησε στην απόφαση του Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας υπόκειται σε νέο μεγάλο ανασχηματισμό υπό τον Τούρκο πρόεδρο με τον Φατίχ Σαχίν να είναι απομακρύνεται από τη θέση τη θέση του, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο διάδοχος του Σαχίν που είχε παραμείνει στη θέση αυτή μόλις οκτώ μήνες δεν έχει γίνει γνωστός. Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο Σαχίν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις στατιστικές έρευνες και τους υπολογισμούς.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει -τουλάχιστον επικοινωνιακά – τον αντίκτυπο του πληθωρισμού ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, από την αρχή του έτους. Ο πρόεδρος και οι τρεις στους έξι αναπληρωτές αντικαταστάθηκαν αφού παρέμειναν στις θέσεις τους για όχι περισσότερο από 18 μήνες ενώ την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο τομεάρχες υπεύθυνοι για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

 Bloomberg/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Toυρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε τον Φατίχ Σαχίν, αντιπρόεδρο της στατιστικής υπηρεσίας – Στο 85,5% έφτασε ο πληθωρισμός"

Εξοργίστηκε η Τουρκία με το «χαστούκι» της Κομισιόν: Η Ε.Ε. αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών Ελλάδας, Κύπρου

Με επίθεση στην Ελλάδα και την Κύπρο «απάντησε» η Τουρκία στην ανακοίνωση της Κομισιόν πως αναγνωρίζει μόνο την Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του, η τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέει πως Ε.Ε. είναι… θύμα της Αθήνας και της Λευκωσίας!  

Η Κομισιόν με ανακοίνωσή της έβαλε «φρένο» στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία για το ψευδοκράτος σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

Και η αντίδραση αυτή, φυσικά, δεν άρεσε στην Άγκυρα. Και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αντέδρασε οργισμένα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, απορρίπτεται η θέση της Κομισιόν και τονίζεται πως γι’ αυτή φταίνε οι… μοχθηρές πολιτικές της Ελλάδας και της Κύπρου!

Όλη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως  παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών  Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της “ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. όπως αποκαλούν την Κύπρο) και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963.  Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοργίστηκε η Τουρκία με το «χαστούκι» της Κομισιόν: Η Ε.Ε. αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών Ελλάδας, Κύπρου"

Διαψεύδει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα περί χορήγησης άδειας πώλησης παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει σχετικό δημοσίευμα που αναφέρει ότι χορήγησε άδεια εξαγωγής - πώλησης λογισμικού.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή - πώληση λογισμικού από το υπουργείο.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής - πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

ΑΠΕ ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαψεύδει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα περί χορήγησης άδειας πώλησης παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων"

Το Βήμα: Ποιοι έφεραν και ενεργοποίησαν το Pretador στην Ελλάδα

Φως στον κύκλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών με το παράνομο λογιστικό Pretador επιχειρεί να ρίξει δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής. Το σύστημα που «στήθηκε» είχε αρχίσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2019!

Το Βήμα, στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, αποκαλύπτει άγνωστες συναντήσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα με τον Γιάννη Λαβράνο, επιχειρηματία και στενό φίλο του πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και άλλα ραντεβού με πρωταγωνιστές τον Φ. Μπίζιο και τον ισραηλινό επιχειρηματία, «εκπρόσωπο» του παράνομου λογισμικού Pretador, Σαχάκ Αβνί.

Από το 2020, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είχε συναντήσεις με τον Γιάννη Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό, πίσω από το Πεντάγωνο και το ίδιο γραφείο επισκέπτονταν και υπουργοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Βήμα, ο Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και εν γνώσει του Γρηγόρη Δημητριάδη, είχαν ενεργοποιήσει το Predator στα γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή με στόχο αλλοδαπό υπήκοο αλλά φαίνεται ότι δεν έμειναν εκεί και άρχισαν οι παρακολουθήσεις υπουργών και επιχειρηματιών.

Νέα λίστα παρακολουθήσεων από την εφημερίδα Documento: Ποιοι φέρονται να παρακολουθούνταν με το Predator 

Σε δεύτερη φάση, οι ίδιοι άνθρωποι εγκατέστησαν στα νότια προάστια τα γραφεία της εταιρίας Intellexa, με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο να αναλαμβάνει βασικός μέτοχος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βήμα: Ποιοι έφεραν και ενεργοποίησαν το Pretador στην Ελλάδα"

Όλο και λιγότεροι Έλληνες μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat (πίνακας)

Ο μύθος του υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα έχει καταρριφθεί προ πολλού. Το χρονικό διάστημα από το 2005 έως το 2021, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας υποχώρησε από το 84,6% στο 73,3%, χάνοντας 11,3 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το στεγαστικό απόθεμα στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat για τα έτος 2019 ήταν 3.949.900 κατοικίες – σπίτια, δεν αναφερόμαστε σε επαγγελματικά ακίνητα, χωράφια ή/και οικόπεδα, αλλά σε κατοικίες που διαμένουν οικογένειες είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως ενοικιαστές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της δημοσιευμένης έρευνα του οργανισμού Housing Europe (European Federation of Public, Cooperative & Social Housing), το έτος 2019, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας ήταν 75,4% (2.978.224 κατοικίες), είτε πρόκειται για ιδιοκτησίες με υποθήκη ή δάνειο, είτε για ιδιοκτησίες που δεν εκκρεμεί κάποια υποθήκη ή δάνειο. Ενώ, το 24,6% (971.675 κατοικίες) των ιδιοκτησιών μισθώνονταν.

Πηγή/Επεξεργασία : Eurostat,ΕΛΣΤΑΤ/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates

Τα μικρότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης το χρονικό διάστημα 2005-2014 καταγράφηκαν το έτος 2014 (74%), ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιπτώσεων της προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) στις 23 Απριλίου του 2010.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των μνημονιακών χρόνων επιβεβαιώνονται και το χρονικό διάστημα 2016-2018. Η Ελλάδα στις 13 Ιουλίου του 2015 εισήλθε σε νέο μνημόνιο διότι στις 30 Ιουνίου του ιδίου έτους δεν πληρώθηκαν οι δόσεις του δανείου προς το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου του 2015 να θεωρείται χρεοκοπημένη χώρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα το 2015 ήταν 75,1%, με αρνητικές διακυμάνσεις την επόμενη τριετία (2016,2017,2018), ενώ το 2019 αυξήθηκε στο 75,4%.

Δηλαδή, ενώ η χώρα μας το 2015 εισήχθη σε νέο μνημόνιο με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 75,1%, το 2019 αυξήθηκε η ιδιοκατοίκηση κατά 11.849 κατοικίες αγγίζοντας το 75,4%.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης επιστρέφει στα μνημονιακά χρόνια

Η Ελλάδα μπορεί να βγήκε από τα μνημόνια, αλλά, απ΄ότι φαίνεται, τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης επιστρέφουν σε μνημονιακές εποχές μετά το έτος 2019.

Το 2020 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κυμάνθηκε στο 73,9% και το 2021 στο 73,3%. Δηλαδή, η Ελλάδα έχασε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2021.

Ποσοστά που αντιστοιχούν σύμφωνα με τον πίνακα σε χρονολογίες μνημονιακών ετών όπως το 2016,το 2017 και το 2018. Χρονιές δύσκολες για την ελληνική οικονομία και κατ΄επέκταση για το σύνολο των πολιτών.

Η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2021, σε απόλυτα νούμερα, αντιστοιχεί περίπου σε 82.947 κατοικίες (3.949.900 το στεγαστικό απόθεμα –Eurostat 2019).

Γιατί μειώθηκε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης

Η εύλογη απορία, δεν είναι άλλη από το γιατί μειώθηκε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατά 82.947 κατοικίες (2,1 ποσοστιαίες μονάδες). Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης μπορεί να οφείλεται λόγω της έναρξης των πλειστηριασμών, καθώς και λόγω της πανδημικής κρίσης.

Παράλληλα, μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων με οφειλές σε τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να «θέλησαν» να εξοφλήσουν το ποσό οφειλής πουλώντας την ιδιοκτησία τους, επιλέγοντας πλέον να διαμείνουν σε μισθωμένη κατοικία.

Επιπλέον, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ένα μέρος των ιδιοκτητών επέλεξε την «εκμετάλλευση» των ακινήτων τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και να πουλήσουν την κατοικία τους λόγω της αύξησης των τιμών πώλησης σε επενδυτές εγχώριους ή μη, που μάλλον δεν ιδιοκατοικούν.

Όσον αφορά στην παραδοχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως λόγο μείωσης της ιδιοκατοίκησης, δεν μπορεί να ισχυροποιηθεί. Διότι, το έτος 2019 που αποτέλεσε και τη καλύτερη χρονιά για τον κλάδο, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι υψηλότερο απ΄ότι το 2020 και 2021. Μη ξεχνάμε ότι το 2020 και το 2021, λόγω covid-19, δεν αποτέλεσαν τις καλύτερες χρονιές για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ώστε να καταγραφεί αύξηση του αριθμού των μισθώσεων.

Θα ενταθεί η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης

Η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας τείνει να ενταθεί περαιτέρω, τόσο λόγω της «απελευθέρωσης» των πλειστηριασμών ακόμη και για οφειλές κάτω των 30.000€, όσο και της περιορισμένης δυναμικής – της αδυναμίας, μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας να αποκτήσουν κατοικία με στόχο την ιδιοκατοίκηση.

Οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν στη κατοχή τους 700.000 όλων των κατηγοριών (κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά.), η αξίας των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ.

Σήμερα, μεγάλο μέρος των άνωθεν ακινήτων εγγράφονται ακόμη στο Ε9 των οφειλετών. Αν το ακίνητο είναι κατοικία, μεγάλο μέρος αυτών ιδιοκατοικούνται και παράλληλα προσμετρώνται στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης της χώρας μας. Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο πλειστηριασμός, τότε μόνο αλλάζει η ιδιοκτησία του ακινήτου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα για το έτος 2021, στους επισπεύδοντες τους πλειστηριασμούς, ήτοι τράπεζες και servicers, εξακολουθούν να καταλήγουν επτά στα 10 ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί».

Οι πλειστηριασμοί έχουν «επιστρέψει» στη κανονικότητα του παρελθόντος, τη στιγμή που οι οικονομικές προκλήσεις , επηρεάζουν άμεσα το κόστος διαβίωσης των συμπολιτών μας και δεν θυμίζουν σε τίποτα συνθήκες υγιούς οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους αριθμεί 40.000 κατοικίες.

Εκπρόσωπος εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων σε συνέντευξη του ανάφερε ότι ένα ποσοστό 20%-25% του συνόλου των ακινήτων που έχουν στη κατοχή τους θα βγουν σταδιακά προς πώληση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν ένα ποσοστό της τάξης του 25%-30% των 700.000 ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα επόμενα χρόνια, δηλαδή περί τα 200.000 ακίνητα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμών, που αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των funds και των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την εν δυνάμει ραγδαία μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Τη στιγμή, που το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών είτε είναι funds «συνεργασίας», είτε εγχώρια ή μη ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, είτε ιδιώτες που μεγάλο μέρος αυτών δεν στοχεύουν στην ιδιοκατοίκηση, αλλά στην εκμετάλλευση του ακινήτου.

Οι οικονομικές προκλήσεις

Ο πληθωρισμός, η αύξηση του κόστους κατασκευής που πιέζει αυξητικά τις τιμές πώλησης, η αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, το κόστος ενέργειας και γενικότερα η αύξηση του κόστους διαβίωσης, συρρικνώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα των εν δυνάμει αγοραστών που στοχεύουν στη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης και θα μπορούσαν εν μέρει, να αποτελέσουν ανάχωμα ή/και να ισοσκελίσουν τη μειούμενη πορεία της ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας.

Οι οικονομικές προκλήσεις στη παγκόσμια κοινότητα καθώς και στη χώρα μας βρίσκονται προ των πυλών και απαιτούνται άμεσα διευρυμένες πολιτικές στέγασης, πολιτικές με στόχο την αναχαίτηση του κόστους την επόμενη ημέρα και τη προσβασιμότητα σε αγορά κατοικίας, αλλά, παράλληλα και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον, καθώς και μέτρα που θα «προστατεύουν» την ιδιοκτησία υπό συνθήκες μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Όλο και λιγότεροι Έλληνες μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat (πίνακας)"

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες Εκλογές: Στους Δημοκρατικούς και η Αριζόνα – Μια ανάσα πριν από τον έλεγχο της Γερουσίας

Ένα βήμα πριν από τον έλεγχο της Γερουσίας βρίσκονται οι Δημοκρατικοί μετά την νίκη στην Αριζόνα. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη Νεβάδα, όπου ή θα τελειώσει η αγωνία ή θα παραταθεί μέχρι τον επαναληπτικό γύρο στην Τζόρτζια.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι κερδίζει τη μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Μπλέικ Μάστερς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την πρόβλεψη του ινστιτούτου Edison Research.

Με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, ο Κέλι έχει διαφορά περίπου 124.000 ψήφων που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί και με ποσοστό της τάξης του 51,8% επικρατεί του Μάστερς (46,1%).

Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη του Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και στη Νεβάδα θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οδεύουν για την πλειοψηφία στη Βουλή οι Ρεπουμπλικάνοι

Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι αργά αργά πλησιάζουν στο να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει υποχωρήσεις, με αντάλλαγμα την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων όπως την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Edison Research αργά προχθές, Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει 197. Μένουν να κριθούν 27 έδρες και για ορισμένες από αυτές γίνεται μάχη στήθος με στήθος.

Ντόναλντ Τραμπ: Ζητά την επανάληψη της ψηφοφορίας στην Αριζόνα

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Μαρκ Κέλι, να κερδίσει την κούρσα για τη Γερουσία στην Αριζόνα την Παρασκευή, προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαιτήσει να ξανά εκλογές λόγω των αβάσιμων ισχυρισμών του για «μολυσμένες» ψήφους.

«Ανόητοι, και πιθανότατα διεφθαρμένοι, αξιωματούχοι έχασαν τον έλεγχο των νοθευμένων εκλογών στην Αριζόνα» έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social, το κοινωνικό δίκτυο που ίδρυσε μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter.

«Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα νέες εκλογές!» συμπλήρωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι πολλές από τις ηλεκτρονικές κάλπες στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα δεν λειτουργούσαν.

«Πρόκειται για απάτη και εκλογική νοθεία» έγραψε χωρίς να επικαλεστεί κάποιο στοιχείο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ – Ενδιάμεσες Εκλογές: Στους Δημοκρατικούς και η Αριζόνα – Μια ανάσα πριν από τον έλεγχο της Γερουσίας"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και άνοδος της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Άστατο θα είναι το σκηνικό του καιρού αύριο, Κυριακή (13.11.2022). Βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός αύριο, Κυριακή (13.11.2022), σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και κατά τόπους την Εύβοια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα στην Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία και μέχρι το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 19 με 21 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Τα ποσοστά υγρασίας τις πρωινές ώρες θα είναι αυξημένα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα γρήγορα στην κεντρική Μακεδονία και τις απογευματινές ώρες στη δυτική θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα ανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 και στη δυτική Μακεδονία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα στη δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν ενώ ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν τοπικά 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι τις μεσημβρινές ώρες σε βόρειους βορειοανατολικούς. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα κεντρικά και βόρεια μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και βαθμιαία στα νότια θα ενισχυθούν έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και άνοδος της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν"

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονος για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών

Σε «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών επιδίδονταν 47χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθη, επίσης, ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση, 50χρονος που του προμήθευε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Έπειτα από έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι ο 47χρονος είχε αναρτήσει τουλάχιστον έντεκα αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού που παρείχε παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικές υπηρεσίες.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι από τον Μάρτιο του 2021 έως σήμερα, ο 47χρονος, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, είχε αποστείλει μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών περισσότερα από σαράντα πέντε δέματα σε όλη την Ελλάδα.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε ανέρχεται σε 147.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η πώληση των ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ η αντίστοιχη ζημία σε διαφυγόντα έσοδα των συνδρομητικών εταιρειών υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε βάρος του, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και για απάτη με υπολογιστή κατά συναυτουργία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονος για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών"

Π. Στάνο: Η ΕΕ απορρίπτει τις τουρκικές δηλώσεις για το ψευδοκράτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Με σημερινή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Πήτερ Στάνο, ξεκαθαρίζει απερίφραστα ότι «αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή τη βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο στη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές βάσει των οποίων ιδρύεται η ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Στάνο: Η ΕΕ απορρίπτει τις τουρκικές δηλώσεις για το ψευδοκράτος"

Ερντογάν: Νέα σφοδρή επίθεση κατά Ελλάδας και ΗΠΑ - «Ο Μπάιντεν κρύβει τρομοκράτες»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Αθήνας και της Ουάσινγκτον προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Ουζμπεκιστάν όπου και βρίσκεται.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε καινούργια επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας της για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων (εννοώντας τους Γκιουλενιστές) μέσω του κέντρου φιλοξενίας του Λαυρίου, ενώ εξέφρασε και την έντονη ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για την αμερικανική κυβέρνηση και τον Μπάιντεν, αφού είπε για τον Αμερικανό πρόεδρο ότι κρύβει τρομοκράτες και πιο συγκεκριμένα τον Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής του «FETO» κατά την άγκυρα.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ολοκληρώσει την αγορά αεροσκαφών F-16 θα ήταν «πολύ ευκολότερη» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλήξουν να ελέγχουν την αμερικανική Γερουσία, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με αναφορές στο Anadolu και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τις οποίες αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ελπίζω ότι ο επόμενος μήνας θα είναι γεμάτος με κάποια καλά νέα και θα προχωρήσουμε προς μία πολύ θετική κατεύθυνση για το θέμα των F-16», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης από το Ουζμπεκιστάν.

«Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διεκδικήσουν τις λίγες έδρες που χρειάζονται στη Γερουσία, τα πράγματα θα είναι πολύ ευκολότερα για εμάς».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Νέα σφοδρή επίθεση κατά Ελλάδας και ΗΠΑ - «Ο Μπάιντεν κρύβει τρομοκράτες»"

Κρήτη: Συνέλαβαν τον άνδρα που έκανε πλάκα για βόμβα στα Δικαστήρια

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων για το τηλεφώνημα φάρσα όπως αποδείχθηκε το πρωί της Παρασκευής στα δικαστήρια.

Το τηλεφώνημα που έκανε εχθές το πρωί ένας άγνωστος άνδρας αναστάτωσε όλους όσοι βρίσκονταν στο Δικαστικό Μέγαρο εκείνη την ώρα με την αστυνομία να εκκενώνει άμεσα το χώρο ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ερεύνησαν το σημείο για τυχόν εκρηκτικό μηχανισμό.

Τελικά το τηλεφώνημα αποδείχθηκε φάρσα και σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ώρες αργότερα η Ασφάλεια Χανίων συνέλαβε έναν άνδρα 51 ετών ο οποίος κατηγορείται για απειλή και διατάραξη δικαστικών συνεδριάσεων.

Πριν από δύο εβδομάδες, ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στα Χανιά, στο Αρχαιολογικό μουσείο  αλλά και σε σούπερ μάρκετ.

Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους πλάκες έγιναν και στο Ηράκλειο στα τέλη του Οκτωβρίου με μία γυναικεία φωνή να προειδοποιεί για ύπαρξη βόμβας.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη: Συνέλαβαν τον άνδρα που έκανε πλάκα για βόμβα στα Δικαστήρια "

Σβήνουν τις σόμπες και βάζουν κουβερτάκια στις καφετέριες!

Ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμα, ωστόσο ειδικά τα βράδια η υγρασία «τσιμπάει», και η θέρμανση σιγά σιγά θα γίνεται απαραίτητη. Με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευθεί για τα καταστήματα της εστίασης, οι ιδιοκτήτες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τον χειμώνα που έρχεται δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός της πελατείας τους επιλέγει είτε λόγω καπνίσματος, είτε λόγω του φόβου των ιώσεων και του κορωνοϊού να κάθεται στους εξωτερικούς χώρους.

Παρότι εδώ και χρόνια – ειδικά μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου- οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης είχαν φροντίσει να προμηθευτούν διάφορα θερμαντικά σώματα – τα οποία λειτουργούν είτε με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, είτε φυσικού αερίου, είτε υγραερίου- για να θερμάνουν τους εξωτερικούς χώρους, πλέον όλο και περισσότεροι φέρονται αποφασισμένοι να μην τα λειτουργήσουν, καθώς το κόστος είναι μεγάλο.

Για να γλιτώσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης προσπαθούν να βρουν έξυπνες λύσεις ώστε και οι πελάτες να είναι ικανοποιημένοι, και οι ίδιοι να μην χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ήρθαν τα κουβερτάκια…

Τις τελευταίες μέρες αρκετές καφετέριες έχουν αρχίσει να βάζουν κουβερτάκια στις πλάτες από τις καρέκλες των καταστημάτων τους ώστε αν κάποιος κρυώσει να τις χρησιμοποιήσει.

Ιδιοκτήτης καφετέριας- μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά στη voria.gr ότι στον εξωτερικό χώρο του διατηρεί πέντε θερμαντικά σώματα, τα λεγόμενα «μανιτάρια», που λειτουργούν με φιάλες υγραερίου και φέτος θα αγοράζει την κάθε φιάλη προς 27 ευρώ. «Η κάθε φιάλη διαρκεί περίπου μια ημέρα όχι όμως να μένει συνέχεια ανοιχτή, αλλά να την κλείνουμε αρκετές φορές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν χρειάζομαι 135 ευρώ κάθε μέρα για τις πέντε φιάλες υγραερίου και τον μήνα 4.000 ευρώ. Μόνο για τις φιάλες υγραερίου» είπε προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα χρειάζεται άλλες 4.000 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ίδιος επιχειρηματίας ανέφερε ότι προς το παρόν τα βράδια αποφεύγει να ανάψει τα «μανιτάρια», ενώ έχει βάλει κουβερτάκια στα καθίσματα προκειμένου να τα χρησιμοποιούν οι πελάτες που μπορεί να κρυώνουν.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νόμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς «οι περισσότεροι δουλεύουν τους εξωτερικούς χώρους, αφού αρκετοί από όσους βγαίνουν για διασκέδαση το βράδυ είναι καπνιστές και επομένως επιλέγουν τους εξωτερικούς χώρους για να καθίσουν».

«Πολύ δύσκολα θα βγει ο φετινός χειμώνας. Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών έχουν προμηθευτεί κουβερτάκια για τα πόδια και την πλάτη και πολλοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανάψουν θερμαντικά στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να στρέψουν τους πελάτες να καθίσουν μέσα στο μαγαζί και να βγαίνουν έξω μόνο για να καπνίσουν», είπε.

Ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε επίσης ότι η επιδότηση που δίνεται από την πολιτεία για την ηλεκτρική ενέργεια είναι χαμηλή, εξηγώντας ότι «δίνονται 209 ευρώ ανά κιλοβατώρα για όσους είναι κάτω από 2.000 κιλοβατώρες, ενώ όλη η εστίαση είναι πάνω από αυτές». «Το κόστος για να κρατήσει κάποιος ανοιχτό το μανιτάρι μερικές φορές είναι μεγαλύτερο από τα 3 ευρώ που θα πληρώσει ο πελάτης για έναν καφέ», εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Άρα δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος για εμάς τους επαγγελματίες στην εστίαση. Τις 2.000 κιλοβατώρες τις καταναλώνουμε σε μία εβδομάδα. Για άλλη μια φορά μας αφήνουν στο έλεος του Θεού» κατέληξε ο κ. Επιτροπίδης.

Να μην είναι η επιδότηση στο ρεύμα σε δύο ταχύτητες

Εν τω μεταξύ οι επιχειρηματίες της εστίασης αναμένουν να βρεθεί λύση στο αίτημά τους για πιο δίκαιη επιδότηση στα καταστήματα του κλάδου. Υπενθυμίζουμε ότι με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις που έχουν άνω των 2000 κιλοβατώρων λαμβάνουν μικρότερη επιδότηση στο ρεύμα σε σχέση με εκείνες που έχουν κάτω από αυτή την κατανάλωση. Αυτό προκαλεί προβληματισμό στους επιχειρηματίες που θα δουν ειδικά τους επόμενους μήνες δυσθεώρητους λογαριασμούς για το ρεύμα τους. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο που έχει χτυπηθεί πολλάκις από την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα και με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σβήνουν τις σόμπες και βάζουν κουβερτάκια στις καφετέριες! "

Λαγονήσι: Διάρρηξη σε σπίτι επιχειρηματία με λεία 200.000 ευρώ

Θύμα ληστείας έπεσε, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, γνωστός επιχειρηματίας στο Λαγονήσι. Πρόκειται για ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Καλύβια Αττικής, ο οποίος κατήγγειλε ότι 200.000 ευρώ έκαναν «φτερά» από το σπίτι του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, άγνωστοι ληστές έσπασαν το τζάμι στο ημιυπόγειο του τριώροφης κατοικίας του θύματος και από εκεί εισήλθαν στο σπίτι. Μετά από έρευνες σε όλα τα δωμάτια, εντόπισαν μια κρύπτη, στην οποία βρίσκονταν 200.000 ευρώ. Οι δράστες απέσπασαν το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν.

Όταν ο 55χρονος επιχειρηματίας επέστρεψε στην οικία του, διαπίστωσε ότι τα χρήματα έλειπαν και ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από την Ασφάλεια Σαρωνικού, ενώ η προσοχή των αστυνομικών στρέφεται στις κάμερες ασφαλείας για να διαπιστωθεί εάν έχει καταγραφεί υλικό, που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγονήσι: Διάρρηξη σε σπίτι επιχειρηματία με λεία 200.000 ευρώ"

Σταϊκούρας: Έρχονται αυξήσεις περίπου 7,5% στους συνταξιούχους, και 3η αύξηση κατώτατου μισθού

Αυξήσεις περίπου 7,5% για ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων, και τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου στην περιοχή του 7,5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το άθροισμα του 50% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το ΥΠΟΙΚ θα είναι λίγο πιο συντηρητικές από της Κομισιόν. Στον δε πληθωρισμό θα τείνει προς το 10%, δηλαδή βγαίνει ένα αποτέλεσμα περίπου 7,5%» αποσαφήνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οι αυξήσεις συντάξεων πάνε σε 2,3 εκατ. συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Πήραν πάνω από 900 εκατ. συνολικά μέσα στη χρονιά, διευκρίνισε.

Έχουμε, υπενθύμισε,  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που είναι μόνιμο μέτρο. Οι συνταξιούχοι, ένα τμήμα σημαντικό πάνω από 1 εκατ., θα πάρουν επιταγή ακρίβειας φέτος, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων θα έχει μόνιμη αύξηση στην περιοχή του 7,5% και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 500.000 συνταξιούχους. «Πρόκειται για γενναίες, μόνιμες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ταυτόχρονα μειώνουμε μόνιμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο της κοινωνίας, κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, και παρεμβαίνουμε, όχι με μόνιμα μέτρα, στο σκέλος των δαπανών για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο κρατά η ενεργειακή κρίση» τόνισε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν στις αρχές του έτους. Όπως ανακοίνωσε, «στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Για το επίδομα θέρμανσης ανέφερε ότι είναι 300 εκατ. ενώ πέρυσι ήταν 170 εκατ. ευρώ: «Έχουμε την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης που είναι άλλα 300 εκατ. ευρώ, και 800 εκατ. της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή πάνω από 1 δισεκ. ευρώ θα εισέλθουν έμμεσα ή άμεσα στο πορτοφόλι του πολίτη έως το τέλος της χρονιάς».

«Στις επιστρεπτέες προκαταβολές δώσαμε 8,5 δισ. ευρώ, άρα το πρώτο ουσιώδες θέμα που λύσαμε είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα πληρώνει ένα πολύ μικρό ποσό της επιστρεπτέας που πήρε. Κουρεύτηκαν τα 2/3 της επιστρεπτέας. Κάνουμε ορθολογική οικονομική πολίτικη που θα μας οδηγήσει το 2023 σε παραπάνω έσοδα από δαπάνες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σημείωσε ότι κάθε πολίτης πρέπει να είναι ικανοποιημένος, γιατί πρωταρχικά η χώρα αξιοποιεί τον πλούτο της. Πρέπει και να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, και το τρίτο σε σπουδαιότητα είναι το οικονομικό κομμάτι παρατήρησε. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταϊκούρας: Έρχονται αυξήσεις περίπου 7,5% στους συνταξιούχους, και 3η αύξηση κατώτατου μισθού"

Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο και την Κυριακή – Που διακόπτεται η κυκλοφορία

Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που πραγματοποιείται σήμερα 12 και αύριο Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είναι πολλές, καθώς ο Μαραθώνιος θα περάσει από μεγάλο κομμάτι δρόμων, όπως είναι φυσικό.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το Σάββατο 12.11.2022 κατά τις ώρες 17.00΄ έως 19.20΄, θα διεξαχθούν δύο διαδοχικοί Αγώνες Δρόμου 10 χλμ. από Λ. Βασ. Αμαλίας (Σύνταγμα) προς Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Βασ. Αμαλίας – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) – Χαρ. Τρικούπη – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – αναστροφή Λ. Μεσογείων (πρώην Σχολές Αξ/κών ΕΛ.ΑΣ.) – Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

Την Κυριακή 13.11.2022 θα διεξαχθεί ο 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών κατά τις ώρες 09.00΄ έως 17.30΄, κατά μήκος της διαδρομής:

Μαραθώνας – Λ. Μαραθώνος – είσοδος στον Τύμβο (αριστερό ρεύμα) – έξοδος από Τύμβο (δεξίο ρεύμα) – Λ. Μαραθώνος – ανισόπεδος κόμβος Σταυρού – Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου -Φειδιππίδου – κόμβος Κηφισίας/Αλεξάνδρας – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο

Παράλληλα, την ίδια ημέρα (13.11.2022) και κατά τις ώρες:

08.30΄- 10.00΄, θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. από Λ. Βασ. Αμαλίας (Σύνταγμα) προς Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Βασ. Αμαλίας – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) – Ρήγα Φεραίου – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ) – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο

10:15΄- 10.30΄, θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 1.200 μέτρων Παιδιών κατά μήκος της διαδρομής : Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

Λόγω των αναφερόμενων αγώνων, σταδιακά από την Παρασκευή 11.11.2022 μέχρι και την Κυριακή 13.11.2022 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ και ΣΤΑΔΙΑΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, περιοχής των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης-Γέρακα, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου- Χολαργού, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων, ως εξής:

I.Καθορισμός κατεύθυνσης κυκλοφορίας – ορίου ταχύτητας για την Κυριακή 13.11.2022:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μαραθωνομάχων και της Λ. Κάτω Σουλίου, κατά τις ώρες 05:00΄ – 08:00΄:

Καθορισμός της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος προς Αθήνα, ως λωρίδας αντίθετης ροής (αντιδρόμηση), για τα λεωφορεία μεταφοράς των αθλητών,

Καθορισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος προς Αθήνα, ως λωρίδας αποκλειστικής κυκλοφορίας οχημάτων διοργανωτών, διαπιστευμένων οχημάτων και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.

Καθορισμός ανωτάτου ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

Καθορισμός και των 2 λωρίδων κυκλοφορίας του ρεύματος προς Λ. Μαραθώνος της Λ. Κάτω Σουλίου, ως αντιθέτου ροής με κατεύθυνση από Λ. Μαραθώνος προς και μέχρι την οδό Αγ. Μαρίνας, για τα λεωφορεία μεταφοράς των αθλητών, κατά τις ώρες 05:00΄ – 08:00΄.

Καθορισμός της οδού Αγίας Παρασκευής στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αρχίας και Αγ. Παντελεήμονα, ως αντιθέτου ροής με κατεύθυνση προς την οδό Αγ. Παντελεήμονα.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κίνηση των λεωφορείων και των Ι.Χ.Ε. οχημάτων μεταφοράς των αθλητών, θα πραγματοποιείται μέσω των κάτωθι οδικών διαδρομών:

– ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ:

Λ. Μαραθώνος – είσοδος στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος προς Αθήνα της Λ. Μαραθώνος – δεξιά Λ. Κάτω Σουλίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μαραθώνος – ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ – συνέχεια Λ. Κάτω Σουλίου (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μαραθώνος) – δεξιά Αγ. Μαρίνας – δεξιά Αρχίας – αριστερά Αγ. Παρασκευής (αντίθετη κίνηση) – αριστερά Αγ. Παντελεήμονα – δεξιά Φειδιππίδου – αριστερά Λ. Μαραθώνος.

– Ι.Χ.Ε. οχήματα:

Λ. Μαραθώνος – κίνηση στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα – δεξιά Λ. Κάτω Σουλίου – δεξιά είσοδος στον χώρο στάθμευσης οχημάτων (parking) – ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ – δεξιά Αγ. Μαρίνας – δεξιά Αρχίας – αριστερά Αγ. Παρασκευής (αντίθετη κίνηση) – αριστερά Αγ. Παντελεήμονα – δεξιά Φειδιππίδου – αριστερά Λ. Μαραθώνος.

II.Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων την Κυριακή 13.11.2022:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της αφετηρίας και της Λ. Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00΄- 12.00΄.

Αγ. Παρασκευής (πρώην Μαραθωνομάχων), στο τμήμα της μεταξύ του Τύμβου Μαραθώνα και της Λ. Μαραθώνος και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00΄- 12.00΄.

Λ. Κάτω Σουλίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αγ. Αθανασίου και της Λ. Μαραθώνος, κατά τις ώρες 05.00΄- 09.00΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των λεωφόρων Κάτω Σουλίου και Διονύσου και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30΄ – 13.30΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των λεωφόρων Διονύσου και Λαυρίου – Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ – 15.15΄.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Λαυρίου – Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και Κατεχάκη και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.30΄ – 17.05΄.

Κλάδος Εξόδου της Αττικής Οδού, προς Ραφήνα, κατά τις ώρες 07.00΄- 13.30΄.

Κλάδος Εξόδου της Αττικής Οδού, προς Παλλήνη, κατά τις ώρες 07.00΄- 15.00΄.

Έξοδος 15 Αττικής Οδού (Λ. Μαραθώνος) και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄-16.00΄.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 08.00΄ώρα της Παρασκευής 11.11.2022 έως την 21.00΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022:

Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ρηγίλλης και Ηρ. Αττικού και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 21.00΄ ώρα της Παρασκευής 11.11.2022 έως την 21.00΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022:

Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Ερατοσθένους, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ευαγγελισμό.

Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ευαγγελισμό.

Μ. Μουσούρου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 14.00΄ έως την 21.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 και από την 05.00΄ έως την 17.30΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022:

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αμαλίας.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 14.00΄ έως 20.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 και από 07.00΄ έως 17.30΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022:

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και του Πύργου Αθηνών και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Κηφισίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Θηβών, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Ασίας και Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Βασ. Κων/νου και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ιλισίων και της Λ. Μεσογείων.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 14.00΄ έως 20.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 και από 05.00΄ έως 18.00΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022:

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Ριζάρη, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ρηγίλλης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ησιόδου.

Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 14.00΄ έως 20.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 και από 05.00΄ έως 13.00΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022:

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της οδού Καλλιρόης και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Ηλιουπόλεως, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Καρέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Καρέα, σε όλο το μήκος της και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Χαρ. Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Λ. Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της, από 14.00΄ έως 20.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 και από 04.00΄ έως 13.00΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Αρχιμήδους, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Π. Πλαστήρα έως Μουσούρου, από 08.00΄έως 20.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 και από 05.00΄ έως 17.30΄ ώρα της Κυριακής 13.11.2022.

ΙII.Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων:

Αρχιμήδους, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Πλαστήρα και της οδού Μ. Μουσούρου, από 06.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 έως 17.30΄ της Κυριακής 13.11.2022.

Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό από 06.00΄ ώρα της Παρασκευής 11.11.2022 έως 21.00΄ της Κυριακής 13.11.2022.

Πλ. Καραϊσκάκη (‘Αγαλμα δισκοβόλου), από 06.00΄ ώρα της Παρασκευής 11.11.2022 έως 21.00΄ της Κυριακής 13.11.2022.

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 09.00΄ ώρα του Σαββάτου 12.11.2022 έως 17.30΄ της Κυριακής 13.11.2022:

Λ. Μεσογείων, σε όλο το μήκος της.

Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της.

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Φειδιππίδου.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.

Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.

Ευφορίωνος, σε όλο το μήκος της.

Ερατοσθένους, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ευτυχίδου.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της οδού Αμβρ. Φραντζή.

Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα -2- ρεύματα κυκλοφορίας.

Ριζάρη, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Σοφίας.

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.

Χαριλάου Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

ΙV. Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων στη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες, που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

Λ. Μαραθώνος & Διονύσου (Δήμος Μαραθώνος-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος – Αρτέμιδος – Φειδιππίδου (Δήμος Μαραθώνος-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Αγ. Μαρίνας (Δήμος Μαραθώνος-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου).

Λ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου – Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Παλλήνης – Γέρακα).

Λ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).

Λ. Μαραθώνος & Λ. Λαυρίου – Κλεισθένους – Κυκλάδων (Σταυρός Αγ. Παρασκευής – Δήμος Αγ. Παρασκευής).

Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου – Ελπίδος – Χαλανδρίου (Δήμου Αγ. Παρασκευής).

Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη – Ζωοδόχου Πηγής (Δήμων Χολαργού-Παπάγου & Χαλανδρίου).

Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου-Παρίτση (Δήμου Παπάγου-Χολαργού & Ν. Ψυχικού).

Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας (Δήμου Ν. Ψυχικού).

Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη (Δήμος Αθηναίων).

Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φωκίδος (Δήμος Αθηναίων).

Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου (Δήμος Αθηναίων).

Λ. Βασ. Κων/νου & Βασ. Γεωργίου Β΄ (Δήμος Αθηναίων), μόνο για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΠΕΖΟΙ, ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ και οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά οχήματα, όπως πατίνια (e-scooters), τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skateboards), αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα κ.λ.π.) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να διασχίζουν ή να κινούνται στο οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Επιπροσθέτως, τα οχήματα της διοργάνωσης υποχρεούνται να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα.

Οι οδηγοί μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

-Από Κέντρο πόλεως Αθηνών προς Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα:

Λ.Αλεξάνδρας – Πανόρμου – Λ.Κηφισίας – Κατεχάκη κ.λπ.

-Από Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα προς Κέντρο πόλεως Αθηνών:

Ούλωφ Πάλμε – Κοκκινοπούλου – Κατεχάκη – Λ.Κηφισίας – Πανόρμου – Λ.Αλεξάνδρας κ.λπ.

-Από Κέντρο πόλεως Αθηνών προς Νότια Προάστια:

Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Λ.Συγγρού – Λ.Ποσειδώνος κ.λπ. ή,

Περαιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης – Λ.Βουλιαγμένης κ.λπ.

-Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας):

Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λ. Καραμανλή – Λ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου (Ολυμπιονικών) και στη συνέχεια:

Προς Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λπ.:

Κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λπ.

Προς Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λπ.:

Δεξιά Λ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου – αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.

Προς Νότια Προάστια:

Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λ. Λαυρίου – δεξιά Λ. Κορωπίου / Βάρης κ.λπ.

Από Μαραθώνα προς Βόρεια Προάστια – Λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

Από Νέα Μάκρη προς Βόρεια Προάστια:

Μέσω Λ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.

Περισσότερες διευκρινίσεις/πληροφορίες θα παρέχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων Μαραθωνίου στα τηλ. 210-8708237-238 & 239 κατά τις ώρες 07:00-23:00 από Πέμπτη έως Σάββατο και 06:00-22:00 την Κυριακή.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο και την Κυριακή – Που διακόπτεται η κυκλοφορία"

Πάτρα: Βούτηξε στη Γέφυρα, στον Άραξο ο σκελετός

Ηταν μεσημβρινές ώρες της 28ης Απριλίου, όταν σήμανε συναγερμός στις Αρχές για πτώση άνδρα από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις «θρίλερ», αφού παρά τις πολυήμερες έρευνες Λιμενικού και εθελοντών διασωστών δεν εντοπίστηκε η σορός του.

Η λύση στο «μυστήριο» της εξαφάνισης του 42χρονου ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», χθες μετά την ταυτοποίηση ανθρώπινου σκελετού που βρέθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε ακτή στο ναυτικό οχυρό του Αράξου, με το Τμήμα Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας ν’ αναλαμβάνει την έρευνα.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης μέσω γενετικού υλικού DNA, από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, «έδειξαν» πως ο σκελετός ανήκει στον αγνοούμενο επί πέντε μήνες αυτόχειρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», πρόκειται για γιατρό με καταγωγή από Αρτα, που διέμενε στο Αγρίνιο.

Ο άνδρας εκινείτο στο ρεύμα προς Αντίρριο και στο ύψος του πρώτου πυλώνα, ακινητοποίησε το αυτοκίνητό του. Εγινε αντιληπτός από όχημα της γέφυρας που εκτελούσε περιπολία στο αντίθετο ρεύμα, με τον υπάλληλο να τον ενημερώνει πως δεν επιτρέπεται η στάθμευση κι εκείνον να του γνέφει καταφατικά. Οταν το περιπολικό προσέγγισε το σημείο, εντόπισε μόνο το αυτοκίνητο. Ο 42χρονος έχει καταγραφεί από τις κάμερες της Γέφυρας να περνά στο πεζοδρόμιο του καταστρώματος και να εξαφανίζεται. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο των ερευνών βρέθηκαν οι γονείς του. 

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Βούτηξε στη Γέφυρα, στον Άραξο ο σκελετός"

Παρακολουθήσεις: Παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα – Η εκτίμηση για το «πλήγμα» στην κυβέρνηση

Δημόσια θέση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων θα πάρει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Την ίδια ημέρα θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που βάζει φρένο στις παράνομες παρακολουθήσεις, απαγορεύοντας την εμπορία και χρήση κακόβουλων λογισμικών, ενώ θεσπίζει και νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για τις επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

«Όλα στο φως»

Μιλώντας στο κομματικό όργανο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την απόφαση της κυβέρνησης να έρθουν «όλα στο φως» και να μη μείνει καμία σκιά που θα δίνει τροφή στη συνωμοσιολογία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνδέουν απόλυτα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκδότη του “Documento”, καθώς όπως σημειώνουν, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει γνώση όσων υποστηρίζει και δημοσιοποιεί ο δημοσιογράφος «και υιοθετεί απολύτως τις «λίστες Βαξεβάνη», ενώ θα έπρεπε να απαιτεί στοιχεία και αποδείξεις».

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εδραία η πεποίθηση ότι η Κουμουνδούρου θα επιχειρεί να συντηρεί το θέμα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας και ότι ως τις εκλογές το κλίμα τοξικότητας, πόλωσης και συνωμοσιολογίας θα είναι ο πυρήνας της στρατηγικής της, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό άλλωστε μόλις προχτές ο Κ. Μητσοτάκης από την Πιερία έθεσε το δίλημμα της κάλπης: «θα πάμε μπροστά ή πίσω»;

«Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω» δήλωσε και διέψευσε τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες ακόμη και τον Ιανουάριο.

Τι αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών αλλά και του πρώην βουλευτή της ΝΔ Α. Πάτση, καταγράφουν ελάχιστη πτώση –λιγότερη από μονάδα – των ποσοστών της «γαλάζιας» παράταξης.

Τους πολίτες απασχολεί σε συντριπτικό ποσοστό το πρόβλημα της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών – ειδικά των πιο ευάλωτων – απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός για εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023 είναι η καλύτερη επιλογή για τον Πρωθυπουργό. Στις αρχές Μαΐου θα δοθεί και η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι το οποίο εκτιμούν ότι θα πιστωθεί από τους πολίτες στην κυβερνητική παράταξη,

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ισχυρός.

Εκτός… συγκλονιστικού απροόπτου βέβαια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρακολουθήσεις: Παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα – Η εκτίμηση για το «πλήγμα» στην κυβέρνηση"

«Με βίαζαν σε σπίτια και αυτοκίνητα… με δεμένα μάτια!» – Η τραγική ιστορία της 29χρονης από την Ορεινή Ηλεία

Είναι φορές που η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμη και τις χειρότερες σκέψεις, τα πιο σκοτεινά όνειρα, τους μεγαλύτερους φόβους ενός ανθρώπου.

Όταν η χαρά και η αξιοπρέπεια παραχωρούν τη θέση τους στην ανέχεια, στη δυστυχία, στον μαρασμό, όταν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής φτάνουν σε επίπεδα που δεν θα μπορούσε κανένας να περιμένει.

«Με ανάγκαζαν και πήγαινα με 9-10 άτομα το βράδυ και έρχονταν 2-3 άτομα μαζί. Αυτό γινόταν για 1-2 χρόνια, κάθε βράδυ. Τους έλεγα ότι δεν ήθελα να πάω. Με πήγαιναν και σε σπίτια και σε άλλα αυτοκίνητα σε διάφορα χωριά τριγύρω… Δεν έβλεπα που πήγαινα, γιατί μου είχαν δέσει τα μάτια… Μου έδεναν τα χέρια και τα πόδια και ούτε που ήξερα τι μου έκαναν… Το 2016 αυτά. Αυτοί φορούσαν κουκούλες και γάντια για να μη τους βλέπω. Δε τους ήξερα καθόλου».  Με αυτά τα λόγια, η 29χρονη σήμερα γυναίκα, περιγράφει στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» τα όσα μαρτυρικά βίωνε επί δύο ολόκληρα χρόνια παραδομένη στις ορέξεις ανδρών που εκμεταλλεύονταν το κορμί της. 

Η Κ.Γ που κατάγεται και ζει σε χωριό της ορεινής Ηλείας είναι ένα θύμα της αρρωστημένης κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που πολλές φορές αντιμετωπίζει αδυσώπητα  πονεμένους ανθρώπους… Ανθρώπους της διπλανής πόρτας που κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να τους συμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή και να τους συνθλίβει ψυχολογικά.

Μέσα στο μέσα μαύρο της ζωής η Κ.Γ προσπαθεί να βρει την ελπίδα και τον προσανατολισμό της, που θα την οδηγήσει σε μια ήρεμη, χωρίς εφιάλτες ζωή… Μια ζωή μακριά από τα όσα… βασανιστικά έζησε μέχρι σήμερα.

ΤΗΝ ΝΑΡΚΩΝΑΝ

Η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» βρέθηκε στο χωριό της γυναίκας, τη συνάντησε και αποκάλυψε τα  όσα… προσπαθεί σήμερα να ξεχάσει… Όπως μας εκμυστηρεύτηκε, της χορηγούσαν ναρκωτικά χάπια και την εξανάγκαζαν σε σκοτεινά μονοπάτια.

«Δεν έπαιρνα λεφτά όταν βρισκόμουν με τους άνδρες. Με νάρκωναν για να βρίσκομαι μαζί τους… Δεν είχα δει τι χάπια ήταν, μου τα έριχναν στο ποτό μου».

ΚΛΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ

Η 29χρονη γυναίκα, σε μία από τις συνευρέσεις της έμεινε έγκυος. Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πατέρας του παίδιού… Όσο για το αγοράκι της, η… τύχη του αγνοείται αφού απ’ το νοσοκομείο που γέννησε στην Αθήνα, δεν της το έδωσαν ποτέ.

«Έκανα ένα αγόρι, το έβλεπα συνέχεια όταν ήταν στο νοσοκομείο αλλά μου το πήραν. Μου λείπει το παιδί μου, στεναχωριέμαι και κλαίω που δε το έχω μαζί μου. Έχω καταλάβει γιατί δε μου το έδωσαν. Δεν ξέρω ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού. Πέρασα δύσκολα, πέρασα πολλά και δε θέλω να την ξαναπατήσω πάλι».

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ…

Αυτό που ζητά σήμερα η Κ.Γ είναι να μπορέσει να σταθεί μόνη της στα πόδια της, να αφήσει πίσω τη ζωή στο χωριό και να ανοίξει μια καινούργια σελίδα στη ζωή της, μακριά από όλα αυτά που την έκαναν να… υποφέρει για χρόνια.

«Θέλω να φύγω, δεν αντέχω άλλο το χωριό. Ζητάω μια καλύτερα ζωή και μια δουλειά. Θέλω να τελειώσω το σχολείο, να πάρω το απολυτήριο και να φύγω».

ΑΠΟΘΗΚΗ… ΨΥΧΩΝ

Πάντως, η ίδια, τα αδέλφια και ο πατέρας της ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες σε μια αίθουσα που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, αφού το σπίτι τους καταστράφηκε. Μάλιστα, από τον πρόεδρο έγιναν και όλες οι ενέργειες προκειμένου να βρεθεί ένα λυόμενο για να μπορέσουν να ζήσουν με μια κάποια αξιοπρέπεια το υπόλοιπο της ζωής τους.

«Στο χωριό με έβριζαν, δε με χώνευαν με τίποτα. Με βοηθούσε ο πρόεδρος. Το σπίτι μας ήταν παλιό όταν έβρεχε έσταζε μέσα, το γκρέμισαν. Μας έφεραν ένα λυόμενο αλλά θέλει δουλειά για να φτιαχτεί».

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Κάποια άτομα που μίλησαν στην «ΠΑΤΡΙΣ» και θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαιώνουν τα όσα συνέβησαν με την 29χρονη γυναίκα πριν από τουλάχιστον έξι χρόνια, ωστόσο ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό, να έγιναν με τη θέλησή της.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Την ίδια ώρα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Π» πως σχετικά με τα περιστατικά που αφορούν τον… εξαναγκασμό της σε σεξουαλικές πράξεις ότι δεν έχει γίνει καμία -επίσημη καταγγελία ή μηνυτήρια αναφορά ώστε να ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία και ο σχηματισμός δικογραφίας.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Με βίαζαν σε σπίτια και αυτοκίνητα… με δεμένα μάτια!» – Η τραγική ιστορία της 29χρονης από την Ορεινή Ηλεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news