facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Αγία Παρασκευή: Νύχτα έντασης και… «συγχρωτισμού» – Εκατοντάδες νεαροί, πέτρες και χημικά

Δεύτερη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και στην Αγία Παρασκευή σημειώθηκαν επεισόδια. Αναφορές για 300 νεαρούς και επέμβαση της αστυνομίας με περιορισμένη χρήση χημικών. Δείτε βίντεο από το σημείο.
Μεγάλη ένταση στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή, με αστυνομικούς να φτάνουν στο σημείο και να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών.
Αστυνομία και ένταση στην Αγία Παρασκευή
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια εκδηλώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 05.05.2020, από ομάδα νεαρών καθώς περισσότερα από 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία παρά τις απαγορεύσεις.
Όλα ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες πως υπήρχαν οι εκατοντάδες νεαροί, με την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.
Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις και η κατάσταση όπως όλα δείχνουν δεν άργησε να ξεφύγει. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς, ωστόσο το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχουν γίνει προσαγωγές.
Δείτε τις εικόνες που δημοσίευσε live ένας χρήστης του Facebook
«Βούλιαξε» από κόσμο νωρίτερα η Πειραϊκή – Περίπατο ο κόσμος και η… απόσταση δύο μέτρων
Διανύουμε την δεύτερη μέρα… λευτεριάς από την καραντίνα που μας έφερε ο κορονοϊός και οι εικόνες του newsit.gr από την Πειραϊκή δείχνουν πως αρκετοί πολίτες το περίμεναν πώς και πώς.
Η Πειραϊκή έχει “βουλιάξει” από κόσμο. Κάτι που φυσικά -από μόνο του- δεν εμπεριέχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο οι Αρχές είναι ξεκάθαρες για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατά την δεύτερη φάση του κορονοϊού στην χώρα μας, δηλαδή αυτήν του… βγαίνουμε από το σπίτι αλλά “μένουμε ασφαλείς”.
Μια από τις πιο βασικές “οδηγίες” που λένε και… ξαναλένε οι ειδικοί, είναι αυτή της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δηλαδή το να κρατάμε δύο μέτρα απόσταση από τους συμπολίτες μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι.
Όπως θα δείτε στις εικόνες που κατέγραψε το newsit.gr το απόγευμα της Τρίτης, 05.05.2020, αυτό κάθε άλλο παρά τηρήθηκε σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις.
Από την αρχή της Πειραϊκής, στην Θεμιστοκλέους, μέχρι και το Πασαλιμάνι, εκατοντάδες κόσμου έχουν βγει και κάθονται στα πάρκα χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία είναι φανερό πως βρίσκονται περισσότερα από 10 άτομα, ενώ ο συγκεκριμένος περιορισμός όχι μόνο παραμένει σε ισχύ, αλλά “σηκώνει” και πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Δεν λείπουν κι εκείνοι που πήραν κάτι να πιουν και κάθονται σε παγκάκια ή πάρκα, ενώ στον δρόμο παρατηρούνται και πολλά σημεία με έντονη κίνηση των οχημάτων. Να σημειωθεί πως πολύς είναι ο κόσμος που φαίνεται να τηρεί τους κανόνες, ωστόσο δυστυχώς είναι πάρα πολλοί κι εκείνοι που τους αγνοούν επιδεικτικά…
Δείτε τις εικόνες από την Πειραϊκή
ΠειραϊκήΠειραϊκήΠειραϊκήΠειραϊκή
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Παρασκευή: Νύχτα έντασης και… «συγχρωτισμού» – Εκατοντάδες νεαροί, πέτρες και χημικά"

Κορωνοϊός: Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στη θάλασσα;

Έχουμε ήδη μπει στο Μάιο και οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ήδη τις βουτιές στη θάλασσα και την απόλαυση των θαλάσσιων σπορ. Όμως με την επιδημία του κορωνοϊού να παραφυλάει, το ερωτηματικό που γεννιέται σε αρκετούς είναι αν μαζί με εμένα μπορεί να κολυμπάει παράλληλα και ο …ιός.

Οι επιστήμονες πάντως είναι σχεδόν απόλυτοι: μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες όμως κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω του θαλασσινού νερού δεν υφίσταται. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο νερό. Οι πρώτες άμεσες έρευνες που έγιναν βέβαια αφορούσαν στην επικινδυνότητα μετάδοσης εάν έχουν μολυνθεί οι «πηγές» πόσιμου νερού.

Αυτό ήταν και το βασικό καθώς αυτό χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Το νερό αυτό αποδείχτηκε ακίνδυνο και φυσικά δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τη χρήση του. Από κει και πέρα, δεν υπάρχουν έρευνες και στοιχεία που να αποδεικνύουν αφενός την επιβίωση του ιού στο θαλασσινό νερό, αφετέρου τη μεταδοτικότητά του από αυτό.

Όπως σημειώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Παρασκευής, «Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι τα σωματίδια και ο ιός μπορούν να επιβιώσουν στο γλυκό νερό της λίμνης ή ενός ποταμού τουλάχιστον για κάποια ώρα. Στο θαλασσινό νερό δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά λόγω τεράστιας αραίωσης ο κίνδυνος θεωρείται πολύ μικρός».

Η άποψη αυτή είναι σύμφωνη και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το οποίο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και «ο κίνδυνος μετάδοσης COVID-19 μέσω νερού αναμένεται να είναι χαμηλός».

Αν και τα μολυσματικά σταγονίδια ενδέχεται να μολύνουν το νερό και ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν εισέρχεται σε μεγάλα υδάτινα περιβάλλοντα – όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς – η συγκέντρωση του ιού εκτιμάται τόσο αραιωμένη που θα ήταν δύσκολο να το κολλήσει κανείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η παθολόγος – λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά, Επιμελήτρια Α στον Ερυθρό Σταυρό, μας τονίζει ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με τη θάλασσα και το κολύμπι. Το ίδιο έχει επισημάνει πριν μερικές μέρες και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος. Επίσης και ο λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της «Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19» μας ανέφερε λακωνικά ότι δεν είναι πιθανή η μετάδοση.

Ακόμη ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, μας αναφέρει ότι «εάν κρατούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στους κολυμβητές τότε νομίζω ότι είναι δύσκολη η μετάδοση του ιού μέσω του νερού της θάλασσας. Νομίζω πως όχι. Εκτός αν μιλάμε για λύματα από ξενοδοχεία με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ρίχνονται παράνομα στη θάλασσα κτλ. Αυτό μάλλον δεν είναι πιθανό».

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται λοιπόν, ότι φαίνεται έως αδύνατο ο μη υπολογίσιμος όγκος του θαλασσινού νερού να μπορέσει να μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρξει πιθανότητα να μεταδοθεί και σε κάποιον κολυμβητή. Το ζήτημα για την Πολιτεία εξάλλου δεν είναι ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από τον ιό κολυμπώντας αλλά αφού βγει από το νερό. Για το λόγο αυτό και υπάρχουν οι απαγορεύσεις, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στην παραλία.

Μάλιστα ενώ έχει απαγορευτεί η κολύμβηση σε οργανωμένες παραλίες, δε συμβαίνει το ίδιο και για όσους κατοικούν μόνιμα σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά και φυσικά έχουν την άνεση να κάνουν εύκολα βουτιές. Την ίδια στιγμή μπορούν να κολυμπούν χωρίς περιορισμό άτομα για τα οποία το κολύμπι στη θάλασσα θεωρείται θεραπευτική αγωγή.

Τέλος να αναφερθεί ότι το νερό της πισίνας θεωρείται επίσης εντελώς ακίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας σε χλώριο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στη θάλασσα;"

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Πάνω από 70.000 είναι πλέον οι νεκροί που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός στις ΗΠΑ ενώ τα κρούσματα φτάνουν το 1,19 εκατομμύριο σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν καταγράψει 70.115 θύματα και 1.192.119 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία και οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφεται μακράν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο.

Πάνω από 3,6 εκατομμύρια κρούσματα του κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 253.000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ"

Κορωνοϊός: Μεταλλαγμένο και πιο επιθετικό το στέλεχος του ιού που «χτύπησε» ΗΠΑ και Ευρώπη

Ζωηρό προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι επιστήμονες ανακάλυψαν μετάλλαξη του κορωνοϊού, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ανησυχητική, καθώς αυξάνει τον βαθμό επιθετικότητας του ιού

Η εν λόγω μετάλλαξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κομμάτι των ΗΠΑ, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα. 

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό υποστηρίζουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ευρώπη.

Έκτοτε εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου και εμφανίστηκε το πιο επιθετικό στέλεχος του ιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο

Στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνεται ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικά στηναντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους.

Όπως προκύπτει, πάντως, από τη συγκεκριμένη έρευνα, το σημαντικό είναι ότι ο Covid-19 δεν μεταλλάσσεται με υψηλή ταχύτητα

corona-research-1
Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι μεταλλάσσεται ο ιός. 

Οι ερευνητές του Los Alamos ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρακολούθηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε «πραγματικό χρόνο».

Οι αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας έχουν στόχο να εξετάσουν τιςιογενείς αλληλουχίες γονιδιώματος, ενώ επιχειρείται η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο ιός. 

Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της ομάδας, ανακαλύφθηκαν 14 μεταλλάξεις

Ορισμένες από αυτές εντοπίστηκαν απομονωμένες σε κάποιες κοινότητες, άλλες πιο εξαπλωμένες, ενώ σε μία πρίπτωση χρειάστηκε να σημάνει συναγερμός

Μετάλλαξη σημειώθηκε, συγκεκριμένα, στην πρωτεΐνη σε σχήµα ακίδας, μέρος του ιού που προεξέχει από την επιφάνειά του και που του επιτρέπει να προσβάλλει ανθρώπινα κύτταρα


corona-research-2

Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεϊνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές. 

Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.

Η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου.

Φαίνεται, πάντως, ότι κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Μεταλλαγμένο και πιο επιθετικό το στέλεχος του ιού που «χτύπησε» ΗΠΑ και Ευρώπη"

«Στρίμωξε» Κ.Χατζηδάκη και Γ.Αμυρά ο Αντώνης Μυλωνάκης στην Βουλή (βίντεο)

Δείτε την ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Αντώνη Μυλωνάκη στην σημερινή 2η συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε αυτή ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμυρά όσο και στον παριστάμενο Κωστή Χατζηδάκη για τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρώτος κατά του πρόεδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κ.Βελόπουλου.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στρίμωξε» Κ.Χατζηδάκη και Γ.Αμυρά ο Αντώνης Μυλωνάκης στην Βουλή (βίντεο)"

Τι ισχύει με την επιστροφή χρημάτων για τις πτήσεις που ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού

Με αφορμή τα ερωτήματα και τις καταγγελίες που έχει δεχτεί σχετικά με την ακύρωση των πτήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και με τα αντίστοιχα αιτήματα επιστροφής χρημάτων των επιβατών να παραμένουν ανεκπλήρωτα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Σύμφωνα με διάταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εκδώσει η Κυβέρνηση σχετικά με τις οφειλές των αεροπορικών εταιρειών από ματαιώσεις πτήσεων για το χρονικό διάστημα ‪25/2‬ έως και τις ‪30/9/2020‬, ισχύουν συνοπτικά τα εξής:

Απαιτήσεις επιστροφής του αντιτίμου αεροπορικών εισιτηρίων προς επιβάτες, εφόσον προβλέπονται από την ενωσιακή ή εθνική νομοθεσία, ικανοποιούνται μέσω της παροχής πιστωτικού σημειώματος (voucher) προς τους δικαιούχους, ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου της ματαιωθείσας πτήσης.

Το πιστωτικό σημείωμα εκδίδεται από τον αερομεταφορέα και έχει ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ μήνες από την έκδοσή του.

Κατά τη διάρκεια του δεκαοκτάμηνου, ο δικαιούχος του πιστωτικού σημειώματος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση αυτού σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου του αερομεταφορέα».

Με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να αναμεταδίδει: «Μέχρι τη λήξη του πιστωτικού σημειώματος, η οφειλή δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.

Η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή, εφόσον παρέλθουν δεκαοκτώ μήνες από την έκδοση του πιστωτικού σημειώματος και αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, η παραπάνω διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών όσον αφορά την άμεση επιστροφή των χρημάτων τους σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης.

Για το λόγο αυτό, σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι καταναλωτές πως είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δίκαιη και ενιαία ρύθμιση του ζητήματος σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι καταναλωτές μπορούν. Να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, υποβάλλοντας ερωτήματα, αναφορές ή καταγγελίες».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει με την επιστροφή χρημάτων για τις πτήσεις που ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Μεγαλώνει ο τραγικός κατάλογος - Άλλοι 330 θάνατοι

Στους 25.531 έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στη Γαλλία, καθώς το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε άλλους 330 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που ήταν αυξημένος σε σύγκριση με τους χθεσινούς 306.

Από τους νεκρούς που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι 234 πέθαναν στα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι 96 σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Συνολικά, 16.060 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε νοσοκομεία της Γαλλίας από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα και 9.471 σε γηροκομεία κι άλλα κέντρα.

Σήμερα, 24.775 είναι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 773 λιγότεροι από χθες, αλλά και 987 νέες εισαγωγές. Παράλληλα, 3.430 είναι οι ασθενείς στις ΜΕΘ, με 111 νέες εισαγωγές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Μεγαλώνει ο τραγικός κατάλογος - Άλλοι 330 θάνατοι"

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή – «Απέδειξε πως δεν έχει τίποτα να πει», σχολίασε ο Πέτσας

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία ψηφοφορίας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας πως το κόμμα του δεν συναινεί στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ότι προωθεί την ψήφιση 26 νομοσχεδίων με υπολειτουργία της Βουλής. Μάλιστα προσπάθησε να αντεπιτεθεί στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός για τις απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού κατά την χθεσινή διαμαρτυρία που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου με περιβαλλοντικές οργανώσεις που τον υποστηρίζουν έξω από τη Βουλή, ενθυμούμενος την εν κινήσει συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. «Ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος επικαλούμενος τον υγειονομικό κίνδυνο. Οταν όμως ζήτησε από τον δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο το λεωφορείο (σ.σ. με την Άλκηστι Πρωτοψάλτη) για να περάσει έξω από το Μαξίμου καλώντας τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατήσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραζαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χαρακτήρισε «σκούπα» διότι, μέσα από αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί «να καθαρίσει τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων». Μάλιστα, υποστήριξε πως καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.

Υποστήριξε επίσης πως η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία και πως οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν. «Όσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές και πως εισάγει ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οριστικό πάγωμα του σημαντικού αυτού έργου.

Όσον αφορά το ζήτημα των αποβλήτων ανέφερε πως παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό, με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττετε και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. «Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σας δεν στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, δεν υλοποιείτε τα νομοθετημένα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση, αλλά επιπλέον οδηγείτε σε νέα οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και τις επιχειρήσεις», υποστήριξε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση αίρει τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζει άλλο ποσοστό, οπότε «συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν. Και θέλουν να αρπάξουν μια επιχείρηση που απέδειξε την προηγούμενη πενταετία ότι ένας οργανισμός υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα έργα, μπορεί να φέρει νέες ξένες επενδύσεις και να είναι κερδοφόρος».

Παράλληλα χαρακτήρισε το άρθρο 119 για τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες ως «δωράκι» στην «Ελληνικός Χρυσός”.

Αναφορικά με τον λιγνίτη, ο κ.Τσίπρας υποστήρξε πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να ξαναστήσει το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate. Και με πλήρη απαξίωση του δημόσιου χώρου και των φυσικών περιβαλλοντικών αγαθών. Με ανεπίστρεπτες καταστροφές να απειλούν το φυσικό και αστικό μας περιβάλλον.

«Κατά τα άλλα το παίζετε και πράσινοι βάφοντας στα λόγια πράσινο ένα σχέδιο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων σε ιδιώτες και μετονομάζοντας την αεριοποίηση σε απολιγνιτοποίηση. Γιατί αυτό κάνετε». «Σας καλώ να πάμε μαζί στη Δυτική Μακεδονία να συζητήσουμε δημόσια για το σχεδιασμό μας για το λιγνίτη. Ξαφνικά ανακαλύψατε το 2028 ως το τέλος του λιγνίτη. Γιατί όχι αύριο το πρωί; Αλλά με ποιο σχέδιο; Πού είναι η δίκαιη μετάβαση; Κούφια λόγια και επικοινωνιακή πολιτική, παντού», ανέφερε, αποφεύγοντας πάντως να ξεκαθαρίσει ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του λιγνίτη, όπως τον είχε προκαλέσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, πέρα από την κριτική του κ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, της Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο που επίσης πήραν τον λόγο, να μην αναφερθεί καθόλου στην επέτειο των γεγονότων της Marfin πριν από 10 χρόνια.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του κ. Τσιπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας είναι απών. Από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που και η Ελλάδα δίνει τη παγκόσμια μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού».

Ο κ.Πέτσας κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα για τη σημερινή του απουσία από τη Βουλή λέγοντας ότι «αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή» και κατέληξε: «Και ύστερα αναρωτιέται γιατί όσα λέει δεν τα ακούει κανείς. Γιατί και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή – «Απέδειξε πως δεν έχει τίποτα να πει», σχολίασε ο Πέτσας"

Επίδομα 800 ευρώ – Μπήκε… το χρήμα σε 100.313 δικαιούχους

Πιστώθηκε το πρωί της Τρίτης, 05.05.2020 το επίδομα 800 ευρώ στους λογαριασμούς επιπλέον 100.313 δικαιούχων.

Με τη σημερινή πληρωμή για το επίδομα 800 ευρώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ολοκληρώθηκε η καταβολή συνολικού ποσού 379.167.200 ευρώ σε σύνολο 473.959 δικαιούχων: αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε:

«Με τις προσωρινές αλλαγές στους κανονισμούς του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Η χορήγηση της συγκεκριμένης ενίσχυσης προς τις ατομικές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, με τη μορφή άμεσου κεφαλαίου κίνησης, μαζί με την επιδότηση των επιτοκίων που «τρέχει» εδώ και δύο εβδομάδες δίνουν μία σημαντική ανάσα εν αναμονή και των περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης της αγοράς».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα 800 ευρώ – Μπήκε… το χρήμα σε 100.313 δικαιούχους"

Βουλή - 10 χρόνια από το έγκλημα της Marfin: Μίλησαν όλοι, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με αναφορά στα θύματα της Marfin ξεκίνησαν τις τοποθετήσεις τους στην Βουλή οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί στην συζήτηση που διεξάγεται για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγαν να τοποθετηθούν για την δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν απο μια δεκαετία αν και όμως μετείχαν στην τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των θυμάτων.

Απο την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσαν την Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πια”

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε: “Τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δε γύρισαν ποτέ, χάθηκαν για πάντα θυσία στο βωμό της τυφλής βίας και της μισαλλοδοξίας» και πρόσθεσε “10 χρόνια μετά δεν φτάνει κύριε πρωθυπουργέ να μην οδηγηθεί αυτή η τραγωδία στη λήθη δεν φτάνει το πότε πια όσο κι αν συμφωνούμε με όλα αυτά χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες να διαλευκανθεί η υπόθεση με αυτό τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της Δημοκρατία».

Την ανάγκη εντοπισμού και σύλληψης των δραστών επισήμανε και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή - 10 χρόνια από το έγκλημα της Marfin: Μίλησαν όλοι, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ιταλία: 1.075 νέα κρούσματα, οι νεκροί έφτασαν τους 29.315

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 213.013. Οι νεκροί έφτασαν τους 29.315. Παράλληλα, 85.231 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 211.938 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.079 άνθρωποι ενώ 82.879 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 236 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.075 νέα κρούσματα. 2.352 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 1.427 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 16.270 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.770 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 146 λιγότερα κρούσματα. Αυξάνεται, όμως, ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 41 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες είναι 1.127 περισσότεροι σε σχέση με χθες. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή δεύτερη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όπως ανακοίνωσε η Ιταλική Πολιτική Προστασία, μόνον ένα στα πενήντα τεστ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, είναι θετικό στον ιό. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις εκπροσώπων της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να περιορίζονται, είναι πιθανό να επισπευσθεί, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρώμης, η επαναλειτουργία καφέ μπαρ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων (κανονικά πρέπει να ξανανοίξουν την 1η Ιουνίου) όπως και η επιστροφή στην καθημερινή λειτουργία του λιανικού εμπορίου που, έως τώρα, έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 1.075 νέα κρούσματα, οι νεκροί έφτασαν τους 29.315"

Βεντέτα στα Ανώγεια: «Η οικογένεια Ξυλούρη παρέδωσε “μαγειρεμένο” όπλο» λέει ο δικηγόρος του Καλομοίρη

Για «μαγειρεμένη» παράδοση όπλου στις αρχές από την οικογένεια του Γιώργου Ξυλούρη έκανε λόγο ο δικηγόρος του Μανώλη Καλομοίρη, Διονύσης Βέρρας. 

«Το όπλο της δικής μου πλευράς παραδόθηκε εγκαίρως, ας ρωτήσουμε την άλλη πλευρά που το καθυστέρησε», ανέφερε μιλώντας στο OPEN. Σύμφωνα με τον κ. Βέρρα, η πλευρά Ξυλούρη παρέδωσε το όπλο δύο 24ωρα μετά το συμβάν.Κατά την άποψή του, δεν είναι το πραγματικό όπλο, αλλά κάποιο άλλο, ενώ ανέφερε ότι η σκηνή του εγκλήματος είχε «πλυθεί».

«Πρόκειται για “μαγειρεμένη” παράδοση άλλου όπλου. Αυτό θα το δείτε όταν έρθει στο φως η βαλλιστική έρευνα. Τι να σου κάνει η προανάκριση όταν δεν βρίσκει το όπλο καθώς το έχουν πάρει από τον τόπο του συμβάντος», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Μανώλη Καλομοίρη, «το όπλο του εντολέα του θα ταυτοποιηθεί με τους επτά κάλυκες που βρέθηκαν στο οδόστρωμα. Εάν αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της θα δούμε πόσο ωραία θα απογυμνωθούν όλοι». Όπως είπε, «θα βρεθούν προ των ευθυνών τους και δουν ποιος πυροβόλησε ποιον».
«Κάποιοι πήγαν κι έπλυναν το σημείο»

Ο κ. Βέρρας ανέφερε ότι πριν φτάσει η αστυνομία στον τόπο του εγκλήματος «κάποιοι πήγαν και έπλυναν το σημείο. Έριξαν νερό. Εγώ διάβασα τη δικογραφία. Κάποιοι άλλοι λένε καραγκιοζιλίκια διότι δεν ξέρουν τη δικογραφία. Η απόκρυψη των στοιχείων προφανώς ευνοεί κάποιον άλλον. Το αποτέλεσμα ήταν να πάει στο σημείο η αστυνομία και να βρει “πειραγμένο” τον τόπο του εγκλήματος. Ο πελάτης μου ομολόγησε και δεν είχε να κρύψει κάτι». 

Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος σημείωσε ότι η υπόθεση «έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι το κοινωνικό και το άλλο είναι το νομικό. Θα πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους».




Νωρίτερα, ο κ. Βέρρας, μιλώντας στον Alpha ανέφερε ότι «έχουμε δύο όπλα στον τόπο του συμβάντος, με κάλυκες δύο διαφορετικών διαμετρήματος,έχουν χρησιμοποιηθεί από δύο ανθρώπους τα δύο όπλα κι έχουν προκαλέσει δύο ανθρωποκτονίες». 

Ερωτηθείς τι είπε στην απολογία του ο δράστης, ο κ. Βέρρας είπε: «Αυτό που θα έλεγε καθένας που βγαίνοντας από το σπίτι του μετά από τις κραυγές της μάνας το, βρίσκεται μπροστά στον σκοτωμένο πατέρα του και από πάνω ο δράστης με το όπλο στο χέρι. Είπε “Εθόλωσε το μυαλό μου και πυροβόλησα κι εγώ”».

Η εκδοχή της πλευράς Ξυλούρη

Πάντως, η πλευρά του Γιώργου Ξυλούρη ζητά να καταθέσουν οι μάρτυρες όσα πραγματικά είδαν και έκανε λόγο για απροθυμία για επίσημη κατάθεση. 

«Αυτό που ζητάμε είναι να καταθέσουν μόνο την αλήθεια για να κοιμούνται ήσυχα το βράδυ» δήλωσε ο Γ. Κοκοσάλης, ο οποίος υποστηρίζει ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε εντελώς διαφορετικά από την εκδοχή που παρουσιάζει η οικογένεια Καλομοίρη, αναφέρει το cretalive.gr. 

Η οικογένεια του Γιώργου Ξυλούρη υποστηρίζει ότι με βάση τις περιγραφές μαρτύρων, ο 29χρονος εκτέλεσε τον Γ. Ξυλούρη, ενώ ο πατέρας του ήταν ζωντανός και πεσμένοι και οι δύο κάτω. Ισχυρίζονται ότι ο 29χρονος ακούμπησε το πιστόλι στα πλευρά του Ξυλούρη και το άδειασε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βεντέτα στα Ανώγεια: «Η οικογένεια Ξυλούρη παρέδωσε “μαγειρεμένο” όπλο» λέει ο δικηγόρος του Καλομοίρη"

Καιρός αύριο: Ξαφνική κακοκαιρία – Πού θα ρίξει βροχές και καταιγίδες

Χαλάει ο καιρός αύριο, Τετάρτη (06.05.2020) καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βόρεια από το μεσημέρι βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες που μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν και την κεντρική χώρα.

Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τη νύχτα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, στα ανατολικά τοπικά 5 που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων ενισχυόμενοι τη νύχτα σε 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος μετά το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Αργά τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές σταδιακά στην Θεσσαλία και τις Σποράδες ενώ το βραδυ θα εκηλωθούν και σποραδκές καταιγίδες. Στις υπολοιπες περιοχές αρχικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τη νύχτα στην Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα νότια γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατα διαστήματα.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με τάση ενίσχυσης. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ξαφνική κακοκαιρία – Πού θα ρίξει βροχές και καταιγίδες"

Άρνηση καθηγητών να επιστρέψουν στα σχολεία - Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

Αρνούνται οι καθηγητές να επιστρέψουν αύριο στα σχολεία, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για την έναρξη των μαθημάτων, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, για τους μαθητές της Γ' Λυκείου και τάσσονται κατά του ανοίγματος των Γυμνασίων, της Α' και Β' Λυκείου στις 18 του μηνός.
Με απόφασή της η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) καλεί στους εκπαιδευτικούς σε τρίωρη στάση εργασίας, αύριο 6 Μαΐου, και προτρέπει τις τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ) σε επίσης προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Επιπλέον, η ΟΛΜΕ καλεί όσους καθηγητές ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.
Οι καθηγητές σημειώνουν ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας, με νέα εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία της χώρας, ζητά στοιχεία -μέχρι αύριο Τετάρτη-για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της ύλης των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου που εξετάζονται πανελλαδικά έως την ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν τον παρακάτω πίνακα ανάλογα με την ύλη που κάθε σχολείο έχει διδάξει και να τον στείλουν μέχρι τις 7 του μηνός στις Διευθύνσεις Σπουδών.
pinakas
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Το ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις προτάσεις της ομοσπονδίας, τόσο όσον αφορά στο κατατεθέν νομοσχέδιο όσο και στα ζητήματα που ανακύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων. Εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα υγειονομικής προστασίας, όπως αυτά εκφράστηκαν στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και ταυτόχρονακαλεί τους εκπαιδευτικούς, με οδηγία που εστάλη Σάββατο βράδυ, να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στις 6 Μαΐου, παρότι η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου.
Παρά τις δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων, που θεωρούν επικίνδυνη την επαναλειτουργία των σχολείων, παρά τις ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, παρά το ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), παρά το ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ του ΥΠΕΣ ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών, το ΥΠΑΙΘ καλεί τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα στα σχολεία και επιμένει στο άνοιγμα Γυμνασίων και Α’ και Β’ Λυκείου, παρά την αντίθετη πρόταση της ΟΛΜΕ.
Ταυτόχρονα, η απόφαση του ΥΠΑΙΘ να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να παραστούν στα σχολεία από τις 6 Μαΐου ακυρώνει στην πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποκλείοντας τους μαθητές του Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου από κάθε μαθησιακή διαδικασία για 2 βδομάδες.
Καλούμε το ΥΠΑΙΘ έστω και τώρα να αναθεωρήσει την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων, της Α’ και Β’ Λυκείου και την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στις 6 Μαΐου στα σχολεία. Για τις 11 Μαΐου, ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων της Γ’ λυκείου, να λάβει τα απαραίτητα ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Προκηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 6 Μαΐου για τις τρεις πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου και καλούμε τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν τρίωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο.
Εάν το ΥΠΑΙΘ δεν ανακαλέσει την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία από αυτήν τη βδομάδα καλούμε όσους συναδέλφους ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη την τρέχουσα βδομάδα και να καταγράψουν εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων με βάση το σχετικό υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και τους κανόνες του ΕΟΔΥ.
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις:
  • Να αποσταλεί άμεσα επιστολή από το σύλλογο διδασκόντων στους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών, που θα τους ενημερώνει για όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.
  • Να αποσταλεί επιστολή στις ΔΔΕ με τις καταγεγραμμένες ελλείψεις που αφορούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, απευθύνοντάς τους επίσημο ερώτημα για το αν και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου τους. Κανένα σχολείο να μη συνεχίσει την λειτουργία του, αν δε λάβει επίσημη ενυπόγραφη απάντηση από τη ΔΔΕ, που να διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, από τη λειτουργία του σχολείου, παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις. Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υλοποιούμε την προφορική εντολή περί ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων.
Στο μεταξύ, από το πρωί γίνεται καθαρισμός των σχολικών κτηρίων ώστε τη Δευτέρα 11 του μηνός να αρχίσουν τα μαθήματα για την Γ' Λυκείου.

Κεραμέως σε τηλεδιάσκεψη με δημάρχους για την καθαριότητα και τα αντισηπτικά στα σχολεία
Η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που είχε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα την Υπουργό, Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη και τη γ.γ., Σίσσυ Γκίκα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης καιδήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, διαβεβαίωσε ότι οι δήμοι είναι έτοιμοι για να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Σε κάθε σχολείο θα γίνει σχολαστικός καθαρισμός πριν την επανέναρξη των μαθημάτων, ενώ καθαρίστριες θα υπάρχουν και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ως προς τηνύπαρξη αντισηπτικών, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει σημαντικές ποσότητες για αυτόν τον σκοπό, ενώ αναμένεται και δεύτερη αποστολή εντός των επομένων ημερών.
«Θα είμαστε δίπλα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, ώστε να επανεκκινήσουν τα μαθήματα με ασφάλεια. Οι ανάγκες των δήμων αυτήν την περίοδο είναι σημαντικά αυξημένες και για τον λόγο αυτό η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται επιπλέον χρήματα», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για τη συνεισφορά της στο ευαίσθητο θέμα της ασφαλούς επιστροφής των μαθητών στα θρανία και διαβεβαίωσε ότι θα έχουν ανοιχτή γραμμή για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ακόμη, η κ. Κεραμέως τόνισε πως η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις αίθουσες και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών και πρόσθεσε ότι «η σχολαστική καθαριότητα και όχι απαραίτητα η απολύμανση, με βάση τις οδηγίες των ειδικών, είναι το πιο σημαντικό για τη νέα σχολική περίοδο».
9.5 εκατομμύρια συμμετοχές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Εντυπωσιακή και ολοένα αυξανόμενη συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα αποτελέσματα δείχνουνευρεία συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και στους τρεις άξονες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
«Δύο σχεδόν μήνες από την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων και η εκπαιδευτική κοινότητα συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά, ακόμη πιο εντατικά, και στους τρεις άξονες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», δήλωσε σχετικά η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πιο πρόσφατων στοιχείων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
«Μας συγκινεί κάθε φορά η θερμή ανταπόκριση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, και μας ενδυναμώνει, για κάθε νέα προσπάθεια, για κάθε επόμενο βήμα», σχολίασε η υπουργός και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τα μαθήματα στο σπίτι, ξεκινάμε σταδιακά και τα μαθήματα στο σχολείο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, μένοντας ασφαλείς».

Αναλυτικά, τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων, έχουν ως εξής:
Α. ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στη σύγχρονη εκπαίδευση καταγράφηκαν τα εξής στοιχεία:
- 9.462.802 συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις
- 766.458 συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις καθημερινά
- 112.872 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη
- 532.251 ψηφιακές τάξεις έχουν δημιουργηθεί αθροιστικά
- ως και 40.957 ψηφιακές τάξεις την ημέρα
- 36.091.106 λεπτά μαθημάτων σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Στην ασύγχρονη εκπαίδευση:
- Συμμετοχή μαθητών στις πλατφόρμες e-class: 744.973/ e-me: 369.531
- Συμμετοχή εκπαιδευτικών στις πλατφόρμες e-class: 115.618/ e-me: 75.259
- Συνολικά περισσότεροι από 1.099.421 μαθητές και 193.062 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Εκπαιδευτική τηλεόραση:
-145.000 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών παρακολούθησαν καθημερινά το μήνα Απρίλιο το πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης που καθιέρωσε και υλοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την ΕΡΤ.
Β. ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
-96,3% των μαθημάτων που διενεργούνταν δια ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Γ. ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
-96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρνηση καθηγητών να επιστρέψουν στα σχολεία - Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news