Την παραίτησή του υπέβαλε λίγο μετά τις 4.30 μ.μ. της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, μετά την αποκάλυψη από τον υπόδικο χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ηχογραφημένης και οπτικοποιημένης συνομιλίας μαζί του, στην οποία ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά του μιλάει για τις δικαστικές διώξεις της Χρυσής Αυγής, τις οποίες μάλιστα εμφανίζεται να αποδομεί, κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις.
Την παραίτηση του Τάκη Μπαλτάκου από τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου είχε απαιτήσει αμέσως μετά την αποκάλυψη της ηχογραφημένης συνομιλίας, το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού νωρίτερα το απόγευμα είχε δηλώσει ότι αν και δεν γνωρίζει το θέμα, «εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος». Ωστόσο δύσκολα το θέμα μπορεί να τελειώσει με μια απλή και γεμάτη δικαιολογίες επιστολή παραίτησης.
Στη συνομιλία που ο Κασιδιάρης βιντεοσκόπησε κρυφά, ο Τάκης Μπαλτάκος εμφανίζεται να λέει πως οι ανακριτές της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής δεν είχαν κανένα στοιχείο για την προφυλάκιση στελεχών της οργάνωσης και πως οι υπουργοί Δένδιας και Αθανασίου έγιναν αποδέκτες της οργής του Αντώνη Σαμαρά όταν δεν προφυλακίστηκαν οι πρώτοι υπόδικοι βουλευτές της ΧΑ.
Ο Μπαλτάκος εμφανίζεται επίσης να ισχυρίζεται πως η απόφαση για την προφυλάκιση του αρχηγού της ΧΑ και των άλλων ελήφθη κατόπιν πιέσεων των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς τους δικαστές.
Τόσο ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, όσο και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έσπευσαν να διαψεύσουν κάθε εμπλοκή τους, με τον δεύτερο μάλιστα να κάνει λόγο για «αποκυήματα φαντασίας».
Ωστόσο οι πολιτικές αναταράξεις της υπόθεσης είναι πρόδηλες. Η κυβέρνηση, εκεί που ανέμενε την Τετάρτη μια δήλωση στήριξης από το Ecofin που διεξάγεται στην Αθήνα, επιστρέφει στην εσωστρέφεια. Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό θέμα και ζητούν από τον Αντ. Σαμαρά εξηγήσεις για τον άνθρωπο που λειτούργησε εν πολλοίς ως δεξί του χέρι στο Μαξίμου.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη σχολίασε: «Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνομιλούν σαν να είναι αδέλφια, σαν να είναι κολλητοί. Ο Τ. Μπαλτάκος δίνει στοιχεία, κάνει αποκαλύψεις, αναφέρει ονόματα, αναφέρει επικοινωνίες με την Δικαιοσύνη που δεν συνάδουν με την διάκριση των εξουσιών. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα Μπαλτάκου». Κάλεσε δε τους Αθανασίου, Δένδια, Μπαλτάκο αλλά και τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά να έλθουν στη Βουλή για να συζητηθεί το όλο θέμα.
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της σχολίασε πως «οι συνομιλίες Μπαλτάκου - Κασιδιάρη καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα».
Το ΚΚΕ υπενθύμισε ότι από νωρίς είχε επισημάνει τους δεσμούς της ΧΑ με το σύστημα. «Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αντικομουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται, συνεπώς ενιαία πρέπει να απομονωθούν από το λαό και τη νεολαία» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.
Η «λεπτή» θέση του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος, βρίσκεται σε πιο λεπτή θέση. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επανέλαβε αυτό που είχε πει και λίγες ημέρες πριν - όταν ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είχε προκαλέσει αίσθηση με την περιβόητη δήλωσή του «αντικομμουνιστής γεννήθηκα, αντικομμουνιστής θα πεθάνω» - υπογραμμίζοντας ότι «ο Μπαλτάκος είναι ένα παλιό πρόβλημα» και υπενθυμίζοντας «η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που καλύπτει μια εθνική ανάγκη».
Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο το πρώτο κόμμα που απαίτησε την αποπομπή του Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το βίντεο το μεσημέρι, ο Δημήτρης Καρύδης, γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, ανέφερε με ένα λιτό μήνυμά του: «Ο κ. Μπαλτάκος να παυθεί τώρα από Γ. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου».
Λίγο αργότερα και επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη απαίτησε την αποπομπή του Μπαλτάκου.
«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
» Η παρουσία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό «πρόβλημα», όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
» Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει.
» Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται.
» Γι αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος.
» Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση της «Χρυσής αυγής» στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών».
Το χρονικό της αποκάλυψης
Νωρίτερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή στη συζήτηση για την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, είχε αποκαλύψει ότι έχει στην κατοχή του ηχογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό με συνομιλία που είχε στο πρόσφατο παρελθόν με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο.
Ο Κασιδιάρης διάβασε απομαγνητοφωνημένο, όπως είπε, το κείμενο στο οποίο ο Τάκης Μπαλτάκος φέρεται να λέει στον ίδιο ότι ο Πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα και καταφέρθηκε κατά των υπουργών Δένδια και Αθανασίου, όταν ο ανακριτής πήρε απόφαση να μην προφυλακιστούν εκτός από τον ίδιο και οι συνάδελφοί του Μίχος και Παναγιώταρος.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είπε ότι το υλικό της συνομιλίας του έχει κατατεθεί στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και θα δει το φως της δημοσιότητας από το Διαδίκτυο.
Οντως λίγη ώρα αργότερα ανέβηκε σε έναν ιστότοπο το βίντεο συνομιλίας του με τον Τάκη Μπαλτάκο.
Ο διάλογος-σοκ
«ΚΑΣ.: Όταν κατ’ αρχήν όταν βγήκα εγώ τι έπαθε ο Σαμαράς, μπορείς να μου πεις;
ΜΠΑ.: Ήταν στην Αμερική τότε.
ΚΑΣ.: Ναι, ήταν στην Αμερική, αλλά εγώ έχω μάθει ότι έπαθε εγκεφαλικά.
ΜΠΑ.: Σοκ και δέος! Χαμός έγινε, της πουτάνας… δεν με πήρε εμένα, του ’χα πει ότι αυτά που κάνεις… του τα είχα πει. Δεν θα μου έλεγε εμένα γι’ αυτό το πράγμα. Πήρε τους άλλους δυο και τους γάμησε τα πρέκια. Τον Αθανασίου και τον Δένδια: «με κοροϊδέψατε, μ ε δουλέψατε, τι είναι αυτά ξεφτιλίστικα». Γιατί είχε κάνει την προηγούμενη μέρα δήλωση στο αμερικανικό σιωνιστικό συνέδριο ότι: «τελείωσε, τους έδεσα, τους έδεσα γειά σας!» και την άλλη μέρα βγαίνετε εσείς.
ΚΑΣ.: Με τους ανακριτές που μας αφήσανε, εκεί στο επίμαχο στάδιο, τι έγινε; Γιατί αυτοί το γυρίσανε κωλοτούμπα μετά, αφ’ ότου αφήσανε εμάς, μετά που πήρανε τους άλλους το γυρίσανε κωλοτούμπα.
ΜΠΑ.: Σας αφήσανε για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.
ΚΑΣ.: Ναι, ωραία δεν υπήρχε τίποτα.
ΜΠΑ.: Και δεν τους πήρε κανείς τηλέφωνο να τους πιέσει, γιατί το θεωρούσαν όλοι αυτονόητο… όλοι θεωρούσαν σαν δεδομένο: "ε, τι θα κάνει ο ανακριτής;" Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ! ΚΑΝΕΝΑ!
ΚΑΣ.: Ούτε για τους άλλους είχε όμως…
ΜΠΑ.: Μα με τους άλλους ήτανε… (κάνει την κίνηση κλήσης στο τηλέφωνο και τηλεφωνικής συνομιλίας).
ΚΑΣ.: Ποιος την έκανε τη ζημιά εκεί;
ΜΠΑ.: Και οι δυο.
ΚΑΣ.: Δένδιας, Αθανασίου;
ΜΠΑ.: Ποιος άλλος να το κάνει…
ΚΑΣ.: Και τι λέει ο Σαμαράς γι’ αυτά; Έχει συναίσθηση του τι γίνεται;
ΜΠΑ.: Όχι, στην αρχή δεν είχε… τώρα όμως που είδε τα γκάλοπ… αυτός νόμιζε, σαν μεγαλοαστός που είναι, ότι όλα αυτά τα τρομερά «2% - μου λέει – θα πάνε»… του λέω: «εγώ σου λέω 20% θα πάνε». Μου λέει: «Είσαι μαλάκας».
ΚΑΣ.: Ποιος του ’πε να τα κάνει αυτά;
ΜΠΑ.: Πρώτ’ απ’ όλα φοβάται για τον εαυτό του. Επειδή εσείς τον κόβετε απ’ το να έχει προβάδισμα από το Σύριζα.
ΚΑΣ.: Κόβει ψήφους ’ντάξει;
ΜΠΑ.: Είναι λογικό.
ΚΑΣ.: Κι επειδή του κόβουμε ψήφους δηλαδή θα μας βάλει φυλακή;
ΜΠΑ.: Τον πούστη… απίστευτο πράγμα, απίστευτο.
ΚΑΣ.: Κι αυτά που είπε ο Ρουπακιώτης;
ΜΠΑ.: Αυτό είναι σίγουρο, αφού το ’κανε την εβδομάδα που θα πήγαινε εκεί.
ΚΑΣ.: Η Γκουτζαμάνη, αυτά τα πράγαμτα που έκανε, που εγώ πράγματι είχα τις πληροφορίες ότι ήτανε δεξιά και με το γράμμα του νόμου.
ΜΠΑ.: (κάνει τον σταυρό του).
ΚΑΣ.: Θεούσα.
ΜΠΑ.: Ναι.
ΚΑΣ.: Πώς τα ’κανε αυτά τα αίσχη με τον Βουρλιώτη και με το στήσιμο αυτού του πορίσματος;
ΜΠΑ.: Την πείσανε ότι: «είναι παγανιστές, ειδωλολάτρες, ναζί και ότι είναι αντίθετιο με τον Χριστιανισμό».
ΚΑΣ.: Ποιος την έπεισε γι’ αυτά τα πράγματα;
ΜΠΑ.: Ο Αθανασίου κι ο Δένδιας.
ΚΑΣ.: Να πας στον Εισαγγελέα και να πεις ποιοι έστησαν όλη αυτή την σκευωρία: ότι ο Αθανασίου έδωσε εντολή στην Γκουτζαμάνη, ότι ο Σαμαράς είχε δώσει εντολή στον Αθανασίου και όλοι αυτοί να πάνε να δικαστούνε. Αν είσαι δίκαιος άνθρωπος αυτό πρέπει να κάνεις.
ΜΠΑ.: Άμα το κάνω αυτό τώρα θα κάνει προκαταρκτική εξέταση μισής ώρας και θα την βάλει στο αρχείο.
ΚΑΣ.: Λες ε;
ΜΠΑ.: Ε, βέβαια! Με κυβέρνηση Σαμαρά θα το κάνω; Σε ποιον εισαγγελέα θα πάω; Εισαγγελέας είναι η ίδια η Kουτζαμάνη. Θα πάω να καταγγείλω την Kουτζαμάνη στον εαυτό της;
ΚΑΣ.: Πώς μπήκε η Kουτζαμάνη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;
ΜΠΑ.: Αφού είναι απ’ το ίδιο χωριό. ΚΑΣ.: Άρα τώρα ξεπληρώνει το γραμμάτιο.
ΜΠΑ.: Ναι, είναι από το ίδιο χωριό. Δηλαδή δεν είναι απ’ το ίδιο χωριό είναι από απέναντι χωριά, έτσι. Αλλά έχουν μπει στον ίδιο διαγωνισμό, είναι συνομίληκιο σχεδόν. Είναι συντοπίτες, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε.»
tanea