facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μεγάλη φωτιά τώρα στην Κεφαλονιά

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Σκάλα, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, συγκεκριμένα  σε ξενοδοχεία κι επιχειρήσεις, με τον αέρα δυστυχώς να είναι δυνατός και να δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές της ΕΟΔ Εκτάκτων Αναγκών Ελειού Πρόννων.

Δυστυχώς τα νέα είναι άσχημα καθώς η φωτιά  φαίνεται ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί, λόγω του δυνατού αέρα και για την Σκάλα απόψε η νύχτα θα είναι εφιαλτική.

kefaloniapress 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά τώρα στην Κεφαλονιά"

«Έχω τρία παιδιά, μην το κάνεις» – Τι λέει η 28χρονη που έπεσε θύμα βιασμού στο κέντρο της Αθήνας

Θύμα βιασμού στο κέντρο της Αθήνας κατήγγειλε ότι έπεσε μια νεαρή γυναίκα.

Ο δράστης μαζί με μια φίλη του την κρατούσαν κλειδωμένη μέσα στο διαμέρισμα μέχρι που κατάφερε να βγει στο μπαλκόνι και να φωνάξει βοήθεια.

To θύμα μίλησε στο Star περιγράφοντας τα όσα βίωσε… «Αυτός ο ηλίθιος δεν είναι άνθρωπος. Είναι ηλίθιος πραγματικά. Τα ζώα είναι καλύτερα από αυτόν. Πραγματικά. Γιατί του είπα ότι έχω τρία παιδιά, μην το κάνεις αυτό σε μένα. Αλλά δεν με άκουσε», είπε.

Η 28χρονη γυναικά μιλά για τον άνδρα που όπως καταγγέλλει τη βίασε μέσα στο διαμέρισμα του στην Πατησίων: «Με έσπρωξε στο κρεβάτι, μου κρα8ούσε τα χέρια μαζί. Όταν άρχισα να ουρλιάζω μου έλεγε μην φωνάζεις. Μου έβαλε το χέρι στο στόμα. Με φίλησε, έκανε πολλά πράγματα δεν μπορώ να πω τα πάντα… Συγνώμη…».

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Κυριακής συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 36χρονος αλλοδαπός με καταγωγή από την Γουινέα και μία 42χρονη αλλοδαπή με καταγωγή από την Βουλγαρία, για παράνομη κατακράτηση και βιασμό μια 28χρονης.

Συγκεκριμένα ο 36χρονος και η 42χρονη κατηγορούνται πως χθες τα ξημερώματα, προσκάλεσαν σε διαμέρισμα στα Πατήσια την 28χρονη από την Αλγερία, την οποία βίασε ο 36χρονος. Στη συνέχεια, όταν το θύμα προσπάθησε να φύγει από το διαμέρισμα, εμποδίστηκε από τους δύο κατηγορούμενους .

Τελικά, η 28χρονη κατάφερε να απελευθερωθεί και να καλέσει στο Κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης. ‘Αμεσα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στο σημείο, μπήκαν στο διαμέρισμα, όπου απεγκλώβισαν το θύμα και συνέλαβαν τους κατηγορουμένους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έχω τρία παιδιά, μην το κάνεις» – Τι λέει η 28χρονη που έπεσε θύμα βιασμού στο κέντρο της Αθήνας"

Τον δάγκωσε σκύλος μέσα από αυτοκίνητο- Καταγγελία στην Αστυνομία

Περαστικός καταγγέλλει ότι του επιτέθηκε σκύλος που βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο.

Όλα συνέβησαν το απόγευμα στο κέντρο της Πάτρας, στη συμβολή των οδών Κανακάρη και Τριών Ναυάρχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας περνούσε δίπλα απο ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την καταγγελία, από το ανοιχτό παράθυρο του ιχ οχήματος, ένας σκύλος τον πλησίασε και τον δάγκωσ

Το απίστευτο περιστατικό έφτασε στην αστυνομία, όπου έγινε λίγο αργότερα η καταγγελία από το τραυματισμένο θύμα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τον δάγκωσε σκύλος μέσα από αυτοκίνητο- Καταγγελία στην Αστυνομία "

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ 2022: Πώς η αίτηση - Ποιοι οι δικαιούχοι

Ώρα για αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ (ΚΟΤ). Η αίτηση γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ.

Όπως ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο, οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  1. Της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  2. Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.
  3. Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2022, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2022, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2021 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2022), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022).

Υπενθυμίζεται ότι:

  1. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  2. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2022 έως και 31/10/2022), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.
Ποιοι οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος - Τα 6 βήματα

Οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν με έξι βήματα εάν είναι δικαιούχοι ΚΟΤ:

  1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
  2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
  3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρείτε τα κριτήρια ή όχι.
  6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν έχετε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος
 
1. Ήμουν δικαιούχος του ΚΟΤ, αλλά υποβάλλοντας την αίτηση, εμφανίζεται ότι «δεν είστε δικαιούχος». Γιατί;

Τα κριτήρια για την παροχή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) έχουν τροποποιηθεί και αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018) (βρίσκεται αναρτημένη στo "Πληροφορίες"). Βεβαιωθείτε ότι με βάση τα νέα κριτήρια είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α ή Β.

2. Ο/η σύζυγός μου έχει αποβιώσει και το όνομα της παροχής είναι στο όνομά του/της. Συμπληρώνοντας την αίτηση για το ΚΟΤ, το οποίο δικαιούμαι, εμφανίζεται πρόβλημα στον αριθμό της παροχής.

Εάν στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση εισοδήματος, δεν αναφέρεται το όνομα του αποθανόντος, θα πρέπει να γίνει αλλαγή ονόματος στην παροχή και να φαίνεται το όνομα του/της πραγματικού χρήστη της παροχής, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη διασταύρωση των στοιχείων με την ΑΑΔΕ.

3. Προσπαθώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά μου εμφανίζει επισήμανση ότι «η παροχή ρεύματος δεν ανήκει σε κανέναν από τους δύο συζύγους», ενώ η παροχή ρεύματος είναι στο όνομά μου.

Επιβεβαιώστε με τον πάροχό σας και τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ότι αντιστοιχούν τα πλήρη στοιχεία σας στην παροχή σας (π.χ. το ΑΦΜ σας αντιστοιχεί στην παροχή που δηλώνετε). Εάν τα στοιχεία σας είναι ορθώς καταχωρημένα στον ΔΕΔΔΗΕ, και εξακολουθεί να εμφανίζεται το μήνυμα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας.

4. Προσπαθώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά μου εμφανίζει επισήμανση «Πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη του αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ η παροχή ρεύματος είναι στο όνομά μου.

Κοιτάξτε αν υπάρχει ΑΦΜ στο λογαριασμό του πάροχου σας (ΔΕΗ ή ιδιωτικές εταιρείες).

Αν δεν υπάρχει ενημερώστε το ΑΦΜ σας με τη σύνδεση σας στον πάροχο σας.

Μετά από 2-3 ημέρες μπείτε πάλι στη πλατφόρμα και κάντε ακύρωση της παλαιάς αίτησης και υποβολή νέας πατώντας αντίστοιχα τα κουμπιά ΚΟΤ-Α ή ΚΟΤ-Β.

Σε περίπτωση που πάλι σας βγάζει μήνυμα λάθους στις Επισημάνσεις για την παροχή, κάντε την ίδια διαδικασία (ακύρωση και νέα αίτηση) μετά από λίγες ημέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει το ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής που αναγράφονται στο λογαριασμό του παρόχου σας να είναι καταχωρημένα ορθώς και στη ΔΕΔΔΗΕ και να αφορούν την πρώτη κατοικία του νοικοκυριού. Σε διαφορετική περίπτωση καλέστε στο 11500 (ΔΕΔΔΗΕ) για ενημέρωση.

Η παροχή θα πρέπει να είναι σε έναν από τους 2 άμεσα φορολογούμενους της φορολογικής δήλωσης και όχι σε φιλοξενούμενο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδεχόμενες αλλαγές στον πάροχο σας (ενημέρωση ΑΦΜ, αλλαγή ονόματος στην παροχή κλπ), απαιτούν κάποιο χρόνο μέχρι να ενημερωθεί το σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ αναλόγως με την περίπτωση της αλλαγής

5. Προσπαθώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά ο κωδικός της παροχής μου δεν έχει 11 ψηφία. Τι πρέπει να κάνω;

Βεβαιωθείτε ότι συμπληρώνετε τον αριθμό παροχής όπως αναγράφεται σε ένα λογαριασμό ΔΕΗ (οι 11 πρώτοι αριθμοί, χωρίς κενά, χωρίς άλλα σύμβολα). Ο Αριθμός Παροχής είναι μοναδικός για κάθε ακίνητο. Ο αριθμός παροχής αναγράφεται και σε μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή σας.

6. Προσπαθώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά εμφανίζει ότι φιλοξενούμαι και δεν δικαιούμαι το ΚΟΤ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εάν στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική σας δήλωση εμφανίζεστε ως φιλοξενούμενος, τότε δεν δικαιούστε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

7. Προσπαθώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά εμφανίζει ότι φιλοξενώ τρίτο άτομο/άτομα και δεν δικαιούμαι το ΚΟΤ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στις τελευταίες εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις, τα άτομα που εμφανίζονται φιλοξενούμενα από εσάς, έχουν δηλώσει ότι τα φιλοξενείτε. Οπότε τα κριτήρια συνυπολογίζονται για όλα τα διαμένοντα μέλη του νοικοκυριού. Εάν τα άτομα που εμφανίζονται δεν υπήρξαν φιλοξενούμενοί σας, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε Διαγραφή/Καταγγελία του/των ατόμων αυτών.

8. Η μητέρα μου διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι στο χωριό, ενώ εγώ διαμένω σε οικία ιδιοκτησίας της στην Αθήνα. Στη φορολογική μου δήλωση εμφανίζομαι ως φιλοξενούμενη της μητέρας μου. Γιατί δεν μπορεί η μητέρα μου να ενταχθεί στο ΚΟΤ, ενώ το δικαιούται;

Όπως αναφέρεται σαφώς στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018), λαμβάνονται υπόψη «οι τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής». Η φιλοξενία δηλώνεται στη δήλωση του φιλοξενουμένου. Τα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο συνυπολογίζονται για όλα τα διαμένοντα μέλη του νοικοκυριού. Εάν έχει εσφαλμένα έχετε δηλώσει ότι η μητέρα σας σας φιλοξενεί, τότε κατά τη συμπλήρωση της αίτησης όπου εμφανίζεστε ως φιλοξενούμενο μέρος, θα πρέπει να προχωρήσει σε Διαγραφή/Καταγγελία του ονόματός σας από την οικία της. Εναλλακτικά μπορείτε να προχωρήσετε σε τροποποιητική φορολογική δήλωση. Επιβεβαιώστε ότι στην υποβολή των νέων φορολογικών σας δηλώσεων, τα στοιχεία σας είναι δηλωμένα ορθώς. Σημειώστε ότι αντιμετωπίζεται διαφορετικά η «δωρεάν παραχώρηση» (οικία που έχει παραχωρηθεί σε τρίτο άτομο) από την «φιλοξενία» (διαμένοντα τρίτα άτομα στο ίδιο σπίτι).

9. Η μητέρα μου είναι δικαιούχος του ΚΟΤ, αλλά την φιλοξενώ στο σπίτι μου. Δικαιούται το ΚΟΤ;

Σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού, και συνυπολογίζονται τα κριτήρια για όλους τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι. Την αίτηση λοιπόν πρέπει να την υποβάλετε εσείς, εάν πληροίτε τα κριτήρια του «πολυπρόσωπου νοικοκυριού» αφού βεβαιωθείτε ότι και η παροχή είναι στο δικό σας όνομα.

Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.

10. Ήμουν δικαιούχος ΚΟΤ, συμπληρώνω τα στοιχεία μου, αλλά εμφανίζεται ότι δεν είμαι πλέον δικαιούχος, λόγω υπερβάλλοντος εισοδήματος.

Τα κριτήρια για την παροχή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) έχουν τροποποιηθεί και αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152: Τροποποίηση της αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/ 6.8.2010 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» όπως ισχύει (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018) (www.idika.gr/kot/Home/Contact). Βεβαιωθείτε ότι πληρούνται στην περίπτωσή σας τα νέα κριτήρια για την χορήγηση ΚΟΤ.

Σημειώνεται επίσης ότι όπως αναφέρεται σαφώς στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018) θεωρείται ως Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα: το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

11. Προσπαθώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά εμφανίζεται ότι δεν είμαι δικαιούχος, επειδή είχα λάβει επίδομα τέκνων/επίδομα αναπηρίας/κλπ. και ξεπερνώ το εισοδηματικό όριο.

Όπως αναφέρεται σαφώς στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018) θεωρείται ως Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα: το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα (π.χ. επίδομα τέκνου) ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

12. Προσπαθώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο, έχω αναπηρία άνω των 67%, αλλά αυτό δεν εμφανίζεται όταν συμπληρώνω τα στοιχεία μου και ως εκ τούτου, δεν δικαιούμαι το ΚΟΤ. Γιατί;

Η ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω προκύπτει από τους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Επιβεβαιώστε ότι στην τελευταία φορολογική σας δήλωση εμφανίζεται στον αντίστοιχο κωδικό η αναπηρία. Στην περίπτωση που δεν εμφανίζεται, μπορείτε να κάνετε τροποποιητική φορολογική δήλωση. Επίσης, επιβεβαιώσετε ότι τα στοιχεία σας είναι ορθώς καταγεγραμμένα και στον ασφαλιστικό σας φορέα (πιστοποίηση αναπηρίας).

13. Είμαι δικαιούχος του ΚΟΤ, διαμένω στο σπίτι του γιού μου, ο οποίος μου το έχει παραχωρήσει δωρεάν, αλλά η παροχή ρεύματος παραμένει στο όνομά του. Πώς μπορώ να συνεχίσω να το λαμβάνω;

Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την ενήλικο/ενήλικη υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του/της υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, με την πρόσθετη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την οποία αιτείται την έκπτωση να είναι στο όνομα του/της ή του/της συζύγου του/της. Σε περίπτωση που η παροχή δεν αντιστοιχεί στον/στην αιτούντα/αιτούσα ή το/τη σύζυγο του/της, πρέπει πριν από την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κάθε φορά διαδικασίες, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομα του/της ή του/της συζύγου του/της και να αναγράφει τη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του. Θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθείτε στον πάροχό σας ώστε να μεταφέρετε την παροχή στο δικό σας όνομα.

14. Φιλοξενούσα την κόρη μου για ένα διάστημα εντός του έτους 2018, η οποία όμως δεν διαμένει πλέον μαζί μου από τον Ιούλιο του 2018. Όταν συμπληρώνω τα στοιχεία μου, εμφανίζεται ότι «απαιτείται συναίνεση από το μέλος του νοικοκυριού με ΑΦΜ …». Πρέπει να συμπληρώσω «Διαγραφή/Καταγγελία» ή να συναινέσει και η κόρη μου;

Εάν φιλοξενούσατε για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα την κόρη σας μέσα στο 2018, θα πρέπει να συναινέσει.

Το Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα ενός νοικοκυριού, εξετάζεται όπως αυτό προκύπτει προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

15. Έχω ενταχθεί στο ΚΟΤ για το έτος 2018. Απαιτείται να κάνω εκ νέου αίτηση και για την επόμενη χρονιά; Τι θα συμβεί εάν δεν κάνω ξανά αίτηση;

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018), άρθρο 3, παράγραφος 4, «Όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ απαιτείται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της οριζόμενης από τις κείμενες διατάξεις ή της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οπότε και διενεργείται επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κ.Ο.Τ. Εφόσον από τη διαδικασία αυτή προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης σε άλλη κατηγορία τότε ο δικαιούχος μεταβαίνει αυτόματα σε αυτή. Εάν προκύψει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις ένταξης σε καμία κατηγορία ή δεν υποβληθεί αίτηση τότε το Κ.Ο.Τ. παύει να ισχύει από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου….».

Δηλαδή, εάν και μέχρι 30/09/2019 δεν έχετε υποβάλλει εκ νέου αίτηση, τότε αυτόματα απεντάσσεσθε από το ΚΟΤ (από 01/10/2019) ακόμη και αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για κάποια κατηγορία.

16. Διαδικασία αλλαγής παρόχου.

Όταν μεταφέρεστε σε άλλο πάροχο Ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ακολουθήσετε τα κάτωθι βήματα σε περίπτωση που θέλετε να συνεχιστεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο αν είστε δικαιούχος.

Ολοκληρώστε την διαδικασία μεταφοράς της παροχής σας στο νέο πάροχο.

Βεβαιωθείτε καλώντας στο 11500 (ΔΕΔΔΗΕ) ότι η παροχή σας (πιθανόν νέο νούμερο), είναι συνδεδεμένη με το ΑΦΜ σας.

Ακυρώστε την παλιά αίτηση ΚΟΤ που είχατε στον προηγούμενο πάροχό σας και κάντε νέα αίτηση.

Σε περίπτωση που σας βγάζει λάθος με τον αριθμό παροχής , ακολουθήστε πάλι το βήμα 2.

17. Πώς κάνω συναίνεση.

Όταν πρέπει να συναινέσουν οι φιλοξενούμενοι σας, μπαίνουν πάλι στο https://www.idika.gr/kot με τους δικούς τους κωδικούς taxisnet και πατούν συναίνεση. Μετά κάνετε πάλι εισαγωγή στη πλατφόρμα με τους δικούς σας κωδικούς και υποβάλλετε οριστικά την αίτηση.

18. Μηχανική υποστήριξη.

Εάν διαθέτετε βεβαίωση από τον ασφαλιστικό σας φορέα, εισάγετε τον αριθμό πρωτοκόλλου και κάντε κλικ στο αντίστοιχο πεδίο.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Για περιπτώσεις εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που αυτόματα έρχονται στη σελίδα του ΚΟΤ από την ΑΑΔΕ ( Υπουργείο Οικονομικών ), απευθυνθείτε στην εφορία που ανήκετε αφού ελέγξετε την φορολογική σας δήλωση

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ 2022: Πώς η αίτηση - Ποιοι οι δικαιούχοι "

Έβρος: Βίντεο ντοκουμέντο - Τούρκοι στρατοχωροφύλακες περνούν παράνομους μετανάστες προς την Ελλάδα

To φως της δημοσιότητας είδε βίντεο - ντοκουμέντο, το οποίο αποκαλύπτει το «παιχνίδι» της Τουρκίας με τους μετανάστες σε βάρος της Ελλάδας στον Έβρο.

Στο βίντεο εμφανίζεται η τούρκικη στρατοχωροφυλακή να αφήνει μετανάστες στην τούρκικη πλευρά και να τους δίνει οδηγίες για το πώς θα περάσουν το ποτάμι για να βρεθούν στην ελληνική πλευρά.

Στο βίντεο που παρουσίασε το OPEN, φαίνονται συγκεντρωμένοι οι μετανάστες μπροστά από το όχημα της στρατοχωροφυλακής όπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Τούρκοι στρατιώτες τους ψάχνουν και τους παίρνουν τα χρήματά τους και ό,τι άλλο μπορεί να έχουν πάνω τους και τους δίνουν οδηγίες για το πώς θα κινηθούν προς την ελληνική μεριά. Πράξεις τις οποίες οι ίδιοι οι μετανάστες ισχυρίζονται όταν συλλαμβάνονται από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας.

Δείτε το βίντεο:

 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Έβρος: Βίντεο ντοκουμέντο - Τούρκοι στρατοχωροφύλακες περνούν παράνομους μετανάστες προς την Ελλάδα"

Μακρόν σε Μητσοτάκη: Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας – Δεν θα επιτρέψουμε ταραχές στην Μεσόγειο

Σαφές μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας από τη Γαλλία, έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη στην Γαλλία κατά την διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού. «Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό μας και μας βοήθησε και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για τη διαχείριση κρίσεων λειτουργεί και είναι αποτελεσματικός».

«Πριν από έναν χρόνο εδώ στο Ελιζέ υπογράψαμε την εταιρική σχέση για θέματα άμυνας. Ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, ενδυναμώνουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα η συνεργασία σε τέτοια θέματα έχει μεγαλύτερη σημασία απέναντι στις προκλήσεις.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια. Η εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει ταραχές στην αν. Μεσόγειο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και είπε ότι «συμφωνούμε σε πολλά θέματα που αφορούν τις τιμές ενέργειας».

«Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τα τελευταία χρόνια τη σχέση μας και είναι σημαντικό για την Aν. Μεσόγειο και την Ευρώπη», είπε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως βρίσκεται στο Παρίσι εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης μας, που υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

«Οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, σε μεγάλες πολιτικές επιλογές, τόσο όσο και την καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πέρσι το Παρίσι μας βοήθησε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φέτος ήταν η σειρά μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή που του επεφύλαξε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν .

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της . Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου . Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο .

Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί» .

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ,

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Μακρόν θα συζητηθούν οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, η γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.

Επίσης, αναμένεται να γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων και φυσικά θα συζητηθούν οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν σε Μητσοτάκη: Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας – Δεν θα επιτρέψουμε ταραχές στην Μεσόγειο"

Μέτρα στήριξης: Επίδομα θέρμανσης, έκτακτη ενίσχυση €250 και μέτρα €1,7 δισ. για νέες θέσεις εργασίας

Στην εξειδίκευση των μέτρων της νέας κυβερνητικής παρέμβασης για τη στήριξη των πολιτών στη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται, προχώρησε τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο. Με τις τιμές στην ενέργεια να είναι ασυγκράτητες το τελευταίο διάστημα και την ακρίβεια ακόμα και σε βασικά αγαθά να δυσκολεύει τη διαβίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, έδωσαν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τα 21 πρόσθετα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που είχε ήδη ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να «δείχνουν» ανάπτυξη 5,3% για το 2022 και 2,1% για το 2023, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί φέτος τα 200 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 εκατ. ευρώ», με την «ανάπτυξη να στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών».

Έτσι, η κυβέρνηση βρήκε τα περιθώρια για να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ για μια κατηγορία πολιτών, την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης και μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:



«Η χώρα αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία 3ετια και βρίσκεται κοντά στην απόκτηση βαθμίδας» είπε ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε ότι «η ένταση του προβλήματος της ακρίβειας θα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και με μεγαλύτερη διάρκεια. Στο βασικό σενάριο ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα είναι 8,8% το 2022 και 5,5% για το 2023 ενώ στο δυσμενές σενάριο ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά και η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπεί σε ύφεση το 2023»

Όπως τόνισε το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση με 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ 

Η εφάπαξ επιδότηση αφορά συνολικά 2,3 εκατομμύρια πολίτες με συνολικό κόστος 496 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι: 

- 1 εκατ. συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ
- 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ
- 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ
- 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δούν διπλή δόση
- 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 δόση

- Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος Ανακυκλώνω Συσκευή με κόστος 140 εκατ. ευρώ

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καλύψει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια πολίτες αυξάνονται τα εισοδηματικα κρίτηρια και ορίζονται ως εξής: 

-16.000 ευρώ για άγαμο
- 24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο
- το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ
- όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα ανακοινώθηκε η μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά με μείωση της τάξης του 0,25 ευρω/λίτρο και συνολικό κόστος κόστος 250 εκατ. ευρώ

- Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στον καφέ, τα γυμναστήρια σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφο με κόστος 246 εκατ. ευρώ

Μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας

- Νέα τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού με εφαρμογή από τον Μάιο. Αναμένεται να επηρεαστεί το μισθολόγιο 1 εκατομμυρίου εργαζομένων

- Μονιμοποίση μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων με κόστος 81 εκατ. ευρώ

- Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδωτικό τομέα που επηρεάζει 2,3 εκατ. εργαζομένων με κόστος 765 εκατ. ευρώ

- Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως . πρόκειται για μόνιμο μέτρο που αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με την απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό να αντισταθμίζεται από τα αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.

- Ως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό συμβάσεων μερικής απασχόλησης άνω του 50%, για συμβάσεις που έχουν συναφθεί πριν από την 10η Σεπτεμβρίου και θα γίνουν πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των εισφορών.

- Επέκταση επιδόματος μητρότητας για 32.000 γυναίκες σε 9 μήνες με κόστος 63 εκατ. ευρώ

Μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για συνταξιούχους 

Για τους συνταξιούχους, πέραν της εφάπαξ ενίσχυσης των 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. δικαιούχους, ανακοικνώθηκαν: 

- Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

- Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με μηδενική ή χαμηλή προσωπική διαφορά που θα είναι της τάξης του 6% για το 2023.

Παράλληλα εεκτείνεται το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους ώστε να καλύψουμε 200.000 νέους δικαιούχους και ένα πρόγραμμα διαφήμισης του ΕΟΤ με κόστος 50 εκατ. ευρώ

Μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά η άμεση διευθέτηση πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας, η επέκταση της μάχιμης 5ετίας ένστολων και άλλα.

Αναμορφώνεται, επίσης, το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου 2023 με αύξηση βασικού μισθού, αύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

Αναμορφώνεται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης από 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο καλύπτει περίπου 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για αγρότες

- Προχωρά η επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων με κόστος στα 60 εκατ. ευρώ

- Θα υπάρξει επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές με κόστος στα 89 εκατ. ευρώ.

Σκυλακάκης: Παραμένει ο στόχος για πρωτογενές έλλειμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 παραμένει, όπως παραμένει και η προβλεψη για αποκλιμάκωση χρέους γενικής κυβέρνησης φτάνοντας στα επίπεδα κάτω του 2019 που ήταν στο 180,7% του ΑΕΠ

Όπως εξήγησε η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή και αφορά το φετινό επίδομα. Το βασικότερο κίνητρο για την μετάβαση αυτή είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, αυτούς, δηλαδή, που θερμαίνονταν σε ηλεκτρισμό και θα μεταβούν στο φυσικό αέριο δίνουμε επιδότηση αυξημένη 100% και θα είναι στα 700 ευρώ.

Για το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών εξήγησε ότι ένα 5% αφορά αύξηση του βασικού μισθού, μια αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και μια αύξηση της θέσης του επιδόματος ευθύνης κατά 30%. Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης δεν θα συγχωνευθεί με την προσωπική διαφορά. Η μεσοσταθμική αύξηση είναι 10%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέτρα στήριξης: Επίδομα θέρμανσης, έκτακτη ενίσχυση €250 και μέτρα €1,7 δισ. για νέες θέσεις εργασίας"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (13/09)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τις Σποράδες και την Κρήτη όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς, στα δυτικά τους 28 με 31 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά και την νησιωτική χώρα τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.
 
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες στην Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι παροδικά αυξημένες και είναι πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανό εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων και βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και μέχρι το μεσημέρι στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής ή όμβρου και βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (13/09)"

Μπακογιάννης σε ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό Εξαρχείων: Το 2017 ήσασταν υπέρ, σήμερα που έχει αλλάξει η κυβέρνηση είστε κατά

Τη «διαρκή ανακολουθία λόγων και πράξεων του ΣΥΡΙΖΑ» σχετικά με το έργο του νετρό στην πλατεία Εξαρχείων επισήμανε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Τα γραπτά μένουν» ανέφερε στην αρχή της παρέμβασής του ο Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι το 2017 κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικων Επιπτώσεων, στην οποία αναφέρεται ότι ο σταθμός 6 επί της πλατείας Εξαρχείων καλύπτει το σύνολο της πλατείας, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Ανοιχτή Πόλη» ψήφισε «υπέρ».

«Μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της μελέτης ήταν η Ανοιχτή Πόλη και ο κ. Ρήγας Αξελός, ενώ και ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου ψήφισε λευκό» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Επιπλέον, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι στις παρατηρήσεις που είχε επισημάνει τότε η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την μελέτη, υπήρχαν ενστάσεις για σειρά θεμάτων, όχι όμως για τον σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε, οτι με αυτά τα δεδομένα η "Ανοιχτη Πολη" καλείται, πλέον, να εξηγησει στους Αθηναίους, για ποιο λόγο άλλαξε γνώμη σε σχέση με το έργο του μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων. Και πιο συγκεκριμένα «γιατί το 2017 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ του έργου, ενώ σήμερα που η Κυβέρνηση άλλαξε, είναι κατά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπακογιάννης σε ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό Εξαρχείων: Το 2017 ήσασταν υπέρ, σήμερα που έχει αλλάξει η κυβέρνηση είστε κατά"

Νέο κρεσέντο από Τσελίκ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται σαν κράτος απατεώνας – Οι προκλήσεις της Ελλάδας δεν θα βγουν σε καλό

Νέες, εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Αθήνας εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας πως «οι προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο  δεν θα βγουν σε καλό».

«Παρακολουθούμε τις προκλήσεις που προσπαθεί να εγείρει η Ελλάδα αλλά είναι ένας αδιέξοδος δρόμος. Τίποτα από αυτό δεν θα βγει υπέρ της Ελλάδας.

Η Τουρκία έχει επάρκεια στο να λύσει τα προβλήματα στο τραπέζι.

Η λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι ο διάλογος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται σαν κράτος απατεώνας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κρεσέντο από Τσελίκ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται σαν κράτος απατεώνας – Οι προκλήσεις της Ελλάδας δεν θα βγουν σε καλό"

Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για να καλύψουν τις ανατιμήσεις στο ρεύμα

Όλο και περισσότερα χρήματα από το εισόδημά τους πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα. Αποκαλυπτική έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, φέρνει στο φως η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), οι Έλληνες εργαζόμενοι επιβαρύνονται με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτατους μισθούς από την ακρίβεια στο ρεύμα.

Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, η Ελλάδα, μαζί με την Εσθονία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΣΕΣ, είναι οι χώρες οι οποίες οι εργαζόμενοι, μετά την Τσεχία, χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας, για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Όπως επισημαίνεται, περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής και, τώρα, το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι.

«Αυτό έχει κάνει τους εργαζόμενους που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό σε 16 κράτη μέλη της Ε.Ε. να χρειάζεται να βάλουν στην άκρη το ποσό ενός μηνιαίου μισθού ή και περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα και τη θέρμανση στο σπίτι (επισυναπτόμενος πίνακας 1). Το 2021, αυτό συνέβαινε σε οκτώ κράτη μέλη.

Ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί, για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας, έχει αυξηθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες: Εσθονία (+26), Κάτω Χώρες (+20), Τσεχία (+17) και Λετονία (+16). Σε τέσσερις χώρες – τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία – ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον μέσο μισθό» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου της ETUC, έρχονται πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή.

Η ETUC καλεί τους ηγέτες να αναλάβουν αποφασιστική δράση, «για να τερματιστούν οι μη βιώσιμες αυξήσεις των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη με ένα σχέδιο έξι σημείων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αιτήματα για:

– αύξηση των μισθών, ώστε να ανταποκρίνονται στην αύξηση του κόστους ζωής, αυτό σημαίνει υποστήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων,

– αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, για να διασφαλιστεί η επάρκειά τους και στοχευμένες πληρωμές έκτακτης ανάγκης για τους χαμηλόμισθους, που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, μαζί με την απαγόρευση των αποσυνδέσεων,

– πλαφόν στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες και φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας,

– εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων τύπου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων και τη χρηματοδότηση κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και των διαδικασιών δίκαιης μετάβασης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για να καλύψουν τις ανατιμήσεις στο ρεύμα"

Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενος του ΟΤΕ έπεσε από κολόνα και τραυματίστηκε στα χέρια και τα πόδια

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας 54χρονος άντρας ο οποίος τραυματίστηκε σε εργατικό ατύχημα το οποίο σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα, το πρωί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, το ατύχημα σημειώθηκε περίπου στις 09:30 στην περιοχή του Σοχού, όταν ένας 54χρονος υπάλληλος του ΟΤΕ έπεσε (υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες) από κολώνα στην οποία εκτελούσε εργασίες.

Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν ο 54χρονος να τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια. Στο σημείο βρέθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

typosthes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενος του ΟΤΕ έπεσε από κολόνα και τραυματίστηκε στα χέρια και τα πόδια"

Αγροτική φορολογία: Στο ΦΕΚ η μείωση φόρου κατά 50% για συνεταιρισμένους αγρότες

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την 31/12 του έτους για το οποίο χορηγείται η απαλλαγή.

Όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ, η απαλλαγή χορηγείται στους παραπάνω αγρότες, οι οποίοι παράγουν προϊόντα, με εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων) και:

α) είτε είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων και προμηθεύουν αυτό με το 75% τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους,

β) είτε πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας το 75% τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής παραγωγής τους. Για την εφαρμογή της παρούσας υποπερίπτωσης απαιτείται η σύναψη τουλάχιστον μίας σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας, ανά προϊόν ή παρεμφερή προϊόντα, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίσων με το 75%)τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του.

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς συμβολαιακής γεωργίας, δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής κατά ποσοστό 30% επί του φόρου εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οντότητες, που παράγουν ένα από τα προϊόντα, με εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων).

Σύμφωνα με την απόφαση η απαλλαγή χορηγείται σε πρόσωπα ή τις οντότητες εφόσον πωλούν στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας το σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής τους παραγωγής. Το συνολικό φορολογικό όφελος από την εφαρμογή του κινήτρου, για τα έτη εφαρμογής του, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 125.000 ευρώ.

Παρεμφερή θεωρούνται τα προϊόντα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία προϊόντων όπως:

  • φρούτα,
  • γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
  • σιτηρά/δημητριακά,
  • λαχανικά συμπεριλαμβανομένων των βολβών (πατάτες, κρεμμύδια κ.λπ.) και των μανιταριών,
  • οι καρποί,
  • λάδια και φυτικά λίπη,
  • μέλι και γλυκαντικές ουσίες,
  • κρέας και πουλερικά, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών προϊόντων σφαγείων και των αυγών των πτηνών,
  • τσάι, μπαχαρικά και βότανα,
  • προϊόντα δασοκομίας και υλοτομίας,
  • όσπρια,
  • βαμβάκι.

* Επισυνάπτεται το ΦΕΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτική φορολογία: Στο ΦΕΚ η μείωση φόρου κατά 50% για συνεταιρισμένους αγρότες"

Διαγνωστικά εργαστήρια: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 11:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυϊατρείων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε συνδικαλιστικές ενώσεις (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΑΝΙΔΙ, ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) που εκπροσωπούν επαγγελματίες Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν την κατάργηση του clawback. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής και αυτόματης επιστροφής χρημάτων για την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού των δαπανών υγείας.

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ έχει κατ' επανάληψη ζητήσει την κατάργηση του clawback κάνοντας λόγο για «δυσβάσταχτες κρατήσεις και κουρέματα που οδηγούν στο "λουκέτο" κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς και πολυϊατρεία της γειτονιάς, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων». Υποστηρίζει δε ότι η αναδρομική είσπραξη του clawback που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το clawback του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δισ. ευρώ, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαγνωστικά εργαστήρια: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Υγείας"

Πετρέλαιο θέρμανσης: Που θα διαμορφωθεί η τιμή στην αντλία

Περίπου στο 1,35 έως 1,5 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα και υπολογίζοντας και την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο που ανακοίνωση η κυβέρνηση νωρίς το πρωί.

Να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή προκειμένου να προσεγγίσουμε την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η διαφορά στην πώληση του diesel κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 35 – 40 λεπτά το λίτρο, ανάλογα με την χρονική στιγμή.

Να σημειωθεί ότι ο φόρος στο diesel κίνησης είναι 41 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης 20 λεπτά το λίτρο. Αν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ τότε αυτομάτως προκύπτει μία διαφορά της τάξεως των 25 λεπτών το λίτρο και εν συνεχεία διαμορφώνεται η τιμή και οι τιμές διυλιστηρίου.

Σήμερα η μέση τιμή για diesel κίνησης είναι 1,917 ευρώ στα οποία όμως θα πρέπει να προστεθούν και τα 15 λεπτά της κρατικής επιδότησης στην αντλία, οπότε κατά συνέπεια η πραγματική τιμή είναι στα 2,067 ευρώ το λίτρο.

Από αυτή την τιμή θα πρέπει να αφαιρεθεί η συνήθης διαφορά που υπάρχει. Με την υπόθεση ότι είναι η μέγιστη διαφορά των 40 λεπτών, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης, αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεσή του, θα ήταν στα 1,667 ευρώ το λίτρο.

Από την τιμή αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί και η κρατική επιδότηση που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση, οπότε η μέση τιμή εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα του 1,417 ευρώ το λίτρο.

Με δεδομένο βέβαια ότι σε κάποιες περιοχές είναι υψηλότερη από κάποιες άλλες, τότε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ξεκινάει από τα 1,35 ευρώ το λίτρο και θα κλιμακώνεται έως και τα 1,5 ευρώ σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές.

Επίδομα θέρμανσης

Βέβαια θα πρέπει οι δικαιούχοι να υπολογίσουν και το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν. Το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Το ποσό βάσης για την υπολογισμό με βάση της βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο θέρμανσης: Που θα διαμορφωθεί η τιμή στην αντλία "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news