facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Χανιά: Νέες μαρτυρίες για το γηροκομείο – «Όλοι εκεί ήταν μούμιες 20 με 30 κιλά»

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο της φρίκης στα Χανιά με τους δεκάδες θανάτους ηλικιωμένων έρχονται στο φως. Οι μαρτυρίες συγγενών που ήταν τρόφιμοι στο συγκεκριμένο ίδρυμα σοκάρουν.

«Με διαβεβαίωνε και δυο ημέρες πριν πεθάνει ότι δεν έχει κατακλίσεις και ότι είναι τυχερός. Δεν πονηρεύτηκα, κατάλαβα ότι έχω κάνει λάθος όταν πήγα στο νοσοκομείο. Δεν μπορούσα να πάω να τον αντικρύσω. Έλιωνε ζωντανός!», περιγράφει ο Κώστας Φραντζεσκάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, καταγγέλλοντας το γηροκομείο των Χανίων για το θάνατό του πατέρα του.

«Αυτό το ίδρυμα έπρεπε να είχε κλείσει. Δίναμε πολλά λεφτά για να τον έχουν στα ‘ώπα-ώπα’, όχι για να μου τον σκοτώσουν!», ανέφερε η Μαρία Πιτσιλάβη, συγγενής θύματος, που επίσης καταγγέλλει το γηροκομείο.

Απαρηγόρητοι είναι και οι συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι νιώθουν ενοχές που δεν κατάφεραν να καταλάβουν το τι συνέβαινε στο γηροκομείο και να σώσουν τον πατέρα τους από φρικτό θάνατο, όπως λένε. Πρόκειται για έναν από τους τροφίμους της ιδιωτικής δομής στα Χανιά, ο οποίος πέθανε από σηψαιμία. Η δομή ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, για ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων.

Μια πρώην εργαζόμενη στη δομή, κατάλαβε πολύ γρήγορα, όπως υποστηρίζει, το φρικτό βασανισμό των τροφίμων. Ήταν εκείνη που κατήγγειλε στις αρχές τον τραυματισμό ηλικιωμένης στο κεφάλι από πτώση, τον όποιον απέκρυψαν από τους συγγενείς καθώς η τρόφιμος δηλώθηκε πως πέθανε από ανακοπή καρδιάς. «Όπως όλοι» λεει με νόημα η πρώην εργαζόμενη…

«Την βρήκα με γάζες στο πρόσωπο»

«Την βρήκα μπλαβιασμένη, με γάζες στο πρόσωπο, για να πεθάνει μετά από 2-3 ημέρες. Κανείς δεν ασχολιόταν με την γυναίκα, την προσπέρναγαν, ούτε φαγητό, ούτε φάρμακα, τίποτα. Την γυναίκα την περίμεναν να πεθαίνει», περιγράφει και σοκάρει η πρώην υπάλληλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Να σημειωθεί ότι μετά την εκταφή της σωρού, τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο θάνατος της ηλικιωμένης να προήλθε από την πτώση, αφού σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Αντώνη Παπαδομανωλάκη, υπάρχει κάτι στο κεφάλι της γυναίκας, που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν είναι τυχαίο ή αν ευθύνεται για το θάνατο.

Τον πατέρα της με υπαιτιότητα της διεύθυνσης της δομής έχασε όπως καταγγέλλει η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη. Από εκείνη άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων που συντάραξε την Κρήτη.

«Υπήρχε υποσιτισμός, τρομερή κατανάλωση υπνωτικών, .για να μην ενοχλούν. Δένονταν και αναγκάζονταν να σταματήσουν να περπατούν .Δεν γινόταν μεταφορά τους στο νοσοκομείο για να μην φανούν σημάδια κακοποίησης με αποτέλεσμα να μπαίνουν περιπατητικοί και να τους βγάζουν οι…4!!!», περιγράφει η Μαρία Παπαδάκη, που έχει αναλάβει και συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων.

«Η ζωή τους ήταν ένα δέσιμο»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Στάνεβα, στους έξι μήνες που εκείνη εργάστηκε στη δομή, πέθαναν έξι με οκτώ τρόφιμοι.

«Η ζωή τους ήταν ένα δέσιμο. Έτσι! Να περιμένουν το φαΐ, να τους ταΐσω γρήγορα, και πάλι στην καρέκλα», περιγράφει η ίδια.

Πρώην εργαζόμενη της δομής και καταγγέλλουσα λέει πως έδεναν τους τρόφιμους με 4 ζωνες , τονίζοντας πως «υπήρχε το απόρρητο, ομερτά, σιωπή!» και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν τους σίτιζαν. ‘Ολοι εκεί ήταν ‘μούμιες’ 20-30 κιλα. Μας έβαζαν να τους μπουκώνουμε, πολτοποιούσαμε το φαγητό και με σύριγγα τους δίναμε με πίεση στο στόμα κι μετά νερό για να το καταπιούν οι άνθρωποι. Πνίγονταν οι άνθρωποι».

Μάλιστα η συγκεκριμένη βοηθός-νοσηλεύτρια έχει καταθέσει στις Αρχές ότι 57χρονη τρόφιμος πέθανε από πνιγμό κατά την σίτιση. Δυο εργαζόμενοι του γηροκομείου που κατέθεσαν σε βάρος της δομής, ξαφνικά έχασαν τις άδειες εργασίας τους.

Η αντιπεριφέρεια Χανίων, την εποπτεύουσα αρχή της δομής, ενώ είχε εντοπίσει ότι το γηροκομείο από το 2009 έως το 2011 λειτουργούσε χωρίς άδεια, δεν κατάφερε να την κλείσει!

Ο Νίκος Καλογέρης, αντιπεριφερειάρχης Χανίων χαρακτήρισε «απολύτως τυχαία» τη δίωξη των δύο εργαζομένων της δομής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Νέες μαρτυρίες για το γηροκομείο – «Όλοι εκεί ήταν μούμιες 20 με 30 κιλά»"

Μίκης Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων η κηδεία

Οριστικά στον Γαλατά Χανίων θα γίνει η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη την προσεχή Πέμπτη, ενώ από αύριο στις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε προσωπική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτή ανέφερε ότι πέρασε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”.

Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής. Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η ανάρτηση του γιου του

Σημειώνεται ότι το θέμα για την τοποθεσία της ταφής αποτέλεσε αιτία ενδοοικογενειακής διένεξης με τον γιό του Μίκη Θεοδωράκη να αναφέρει σε ανάρτησή του σήμερα το πρωί ότι δεν επρόκειτο να παραστεί αύριο στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου θα εξετάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα κι ότι δεν θα αψηφούσε την επιθυμία του πατέρα του. 

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης».

Την Παρασκευή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγόρευε στα μέλη της οικογένειας του συνθέτη να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επιθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του εκλιπόντος ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση την οποία συνόδευσε με πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του. Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με άρθρο 15 του νόμου 4368/2016 μπορεί κάποιος να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας του (τόπο, τύπο κλπ), αρκεί να υπογράψει σχετική συμβολαιογραφική πράξη, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Μίκης Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων η κηδεία"

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ψήφισε την απόδοση τιμών στον Μ.Θεοδωράκη - Αποχώρησε από το συμβούλιο

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του Νάσος Ηλιόπουλος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας με αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν για την απόδοση τιμών στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η κίνηση αυτή του κόμματος έγινε καθώς διαφωνούσαν για τα υγειονομικά μέτρα που τηρήθηκαν στην πρώτη δια ζώσης έκτακτη συνεδρίαση, όπου συμμετείχαν μόνο εμβολιασμένοι και νοσούντες, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν διαδικτυακά μέσω Zoom.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης εισηγήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα να λάβει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα μια οδός της Αθήνας και να προκηρυχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την προτομή του που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης όπως αρμόζει.

Επίσης να φιλοξενηθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, δωρεάν τιμής ένεκεν στις εγκαταστάσεις του πρώτου κοιμητηρίου μέχρι και να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες. Τέλος η αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος να παρευρεθούν, ως οφείλουν, στην κηδεία του.

«Πραγματικά θα ήθελα πάρα πολύ να είμαστε περισσότεροι, να είμαστε όλοι όταν συζητάμε για αυτό το θέμα» ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης σχολιάζοντας εμμέσως την αποχώρηση της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ψήφισε την απόδοση τιμών στον Μ.Θεοδωράκη - Αποχώρησε από το συμβούλιο"

Χανιά: Τις κατέβασαν από το αεροπλάνο επειδή δεν δέχτηκαν να φορέσουν μάσκα

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη μέσα στο αεροσκάφος της γραμμής Χανιά- Αθήνα. Δύο γυναίκες αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τις κατέβασαν από αυτό.

Πρόκειται για μία Ελληνίδα και μία Γαλλίδα οι οποίες το μεσημέρι της Κυριακής θέλησαν να ταξιδέψουν με πτήση της Aegean από το αεροδρόμιο “Γ. Δασκαλογιάννης” στο “Ελ. Βενιζέλος” στην Αθήνα. Οι δύο γυναίκες ωστόσο αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα μέσα στο αεροσκάφος παρά τις οδηγίες του πληρώματος.

Τότε ο πιλότος κάλεσε την αστυνομία και ζήτησε να τις απομακρύνει.

Το αεροπλάνο αναχώρησε λίγο αργότερα, χωρίς τις…αρνήτριες της μάσκας.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Τις κατέβασαν από το αεροπλάνο επειδή δεν δέχτηκαν να φορέσουν μάσκα"

Καρδίτσα: 40.000 εμβολιασμοί σε περιοχή 6.000 κατοίκων – Εξετάζεται η ύπαρξη κυκλώματος μαϊμού βεβαιώσεων

Μπορεί στον Παλαμά Καρδίτσας να πίστευαν ότι έστησαν το τέλειο κόλπο με τις μαϊμού βεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, όμως αποκαλύφθηκαν και μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έρευνα για ύπαρξη μεγάλου κυκλώματος στην περιοχή το οποίο εξετάζουν οι εισαγγελικές αρχές.

Τα στοιχεία της έρευνας, αναφέρουν ότι η φερόμενη ως δράστις διοικητική υπάλληλος φέρεται να είχε τουλάχιστον μια συνεργό νοσηλεύτρια, από την οποία είχε πάρει τους κωδικούς με τους οποίους προέβαινε στην επιβεβαίωση των εικονικών εμβολιασμών σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Εκείνο που προβληματίζει είναι ότι στο κέντρο υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχουν γίνει 40.000 εμβολιασμοί ενώ οι κάτοικοι της κοινότητας δεν ξεπερνούν τους 6.000!

Τα επιπλέον εμβόλια, τα περισσότερα, φαίνεται  να έχουν γίνει σε πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι έρευνες εστιάζονται σε συγκεκριμένη πόλη της Βόρειας Ελλάδας, πόλη καταγωγής της υπαλλήλου γιατί αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να έδινε σε συντοπίτες της τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

Από εκεί και πέρα οι τουλάχιστον 47 εμβολιασθέντες οι οποίοι είναι μόνο για τον Αύγουστο και φέρονται να έχουν εμβολιαστεί εικονικά, ωστόσο εξετάζεται ο αριθμός των πλαστών πιστοποιητικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και πριν από το συγκεκριμένο μήνα. 

Στα χέρια των δικαστικών αρχών βρίσκονται οι συγκεκριμένοι κωδικοί και έχουν διαπιστώσει την ταυτότητα του χρήστη που φαίνεται να οδηγούν στη συγκεκριμένη νοσηλεύτρια η οποία θα δώσει εξηγήσεις τις επόμενες μέρες.

Είναι πιθανόν μάλιστα τις επόμενες ημέρες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με βάση τις διατάξεις διάδοσης του κορονοϊού. Θα μπορεί να γίνει έτσι άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθούν αδικαιολόγητες εισροές χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων και αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι –τουλάχιστον 47- εικονικά εμβολιασθέντες έχουν δώσει χρήματα προκύπτει οικονομική συναλλαγή, ενώ θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευρύτερο κύκλωμα. Δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις και στους εικονικά εμβολιασθέντες. 

Τι πρόδωσε την υπάλληλο

Απο την άλλη εξαφανισμένη παραμένει η υπάλληλος που φέρεται να έχει κάνει τους εικονικούς εμβολιασμούς. 

Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις έρευνες κάνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν, ενώ το περασμένο Σάββατο κλείσανε με έναν αριθμό εμβολιασμών, αλλά περίσσευαν δύο εμβόλια, δηλαδή το στοιχείο που φαίνεται να πρόδωσε τη φερόμενη ως δράστιδα. Έφτασαν δε στις βεβαιώσεις που φέρονταν να έχουν κάνει οι εμβολιασθέντες και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σφραγίδα, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία ειδοποιήθηκε η διοίκηση του κέντρου υγείας και στη συνέχεια η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και έχουμε την ΕΔΕ.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ο διοικητής της ΥΠΕ Φώτης Σερέτης θα καταθέσει τα πρώτα στοιχεία στον εισαγγελέα Καρδίτσας τα πρώτα στοιχεία. Θα κάνει και μηνύσεις στα δεκάδες άτομα που γνώριζαν ότι έχουν πλαστό πιστοποιητικό και κυκλοφορούν γνωρίζοντας ότι μπορούν να μολύνουν με τον ιό, κάτι που έχει ζητήσει και ο υπουργός Υγείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: 40.000 εμβολιασμοί σε περιοχή 6.000 κατοίκων – Εξετάζεται η ύπαρξη κυκλώματος μαϊμού βεβαιώσεων"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για αύριο, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για αύριο, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Βροχερός θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με τοπικές βροχές να προβλέπονται στη δυτική, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια. Στο νότιο Ιόνιο και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ και τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά. Στα δυτικά, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη μέχρι 29 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός: Πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά έως 6 και από το βράδυ έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο νότιο Ιόνιο και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στις βορειότερες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη δυτική Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στις Κυκλάδες 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας"

Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα - Το 90,03% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

Οι εννέα στους δέκα διασωλωνωμένους ασθενείς (90,03%) είναι ανεμβολίαστοι, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.291 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατέληξαν 43 ασθενείς, με το σύνολο των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας στους 13.886 θάνατοι. Επίσης, 381 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.291 , εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 599.951 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.591 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.886 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (60.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.002 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή +34.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 238 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

H γεωγραφική κατανομή των 1.291 νέων κρουσμάτων Covid-19 έχει ως εξής:

41 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

34 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

8 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

69 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

32 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

115 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

11 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

37 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

10 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

52 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

31 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Tέλος, 67 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα - Το 90,03% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι"

Ταλαιπωρία τέλος: Με ένα κλικ τώρα το γνήσιο της υπογραφής

Τις επόμενες μέρες θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών η ηλεκτρονική υπηρεσία που θα συμβάλει αποφασιστικά στην πλήρη αποσυμφόρηση των ΚΕΠ και των δημοσίων υπηρεσιών.

Στον ψηφιακό χάρτη που προβλέπει την περαίωση διαδικασιών με ένα… κλικ εντάσσεται πολύ σύντομα η βεβαίωση του γνήσιου την υπογραφής και σε έγγραφα που δεν αφορούν εξουσιοδοτήσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα στις επόμενες μέρες θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών υπηρεσία που θα τους επιτρέπει να θέτουν ηλεκτρονικά την υπογραφή τους σε έγγραφο (και σε χειρόγραφο), με οποιονδήποτε τίτλο και οποιοδήποτε περιεχόμενο.

Η διαδικασία θα ακολουθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, τη φιλοσοφία ηλεκτρονικής έκδοσης εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης: ο πολίτης αρχικά θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet, στη συνέχεια θα αναρτά το προς υπογραφή έγγραφο και θα επιλέγει τα σημεία στα οποία επιθυμεί να θέσει την υπογραφή του.

Τέλος, εφόσον δεν έχει δηλώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου μέσω του Μητρώου Επικοινωνίας Πολιτών, θα καλείται να το επιβεβαιώσει μέσω κωδικών wed banking και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το έγγραφο θα βρίσκεται στην οθόνη του, έτοιμο για εκτύπωση ή ηλεκτρονική αποστολή.

Με την υπηρεσία αυτή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κλείνει- όπως λένε στελέχη του- το κεφάλαιο των κοινών βεβαιώσεων γνησίου υπογραφής, που συμβάλλει αποφασιστικά στην πλήρη αποσυμφόρηση των ΚΕΠ από τις συγκεκριμένες διαδικασίες μετά και τον προγραμματισμό και τη συμφωνία μεταξύ του ΚΕΠ και του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά. Η ηγεσία του υπουργείου προχωρά ταυτόχρονα με σταθερά βήματα στην ψηφιοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών ενώπιον συμβολαιογράφων (άυλο διαζύγιο, δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου κ.λπ.). Παράλληλη δε δράση του αποτελεί η χορήγηση ηλεκτρονικών υπογραφών σε εμπορικούς και επιστημονικούς κλάδους προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταλαιπωρία τέλος: Με ένα κλικ τώρα το γνήσιο της υπογραφής"

Καιρός: Ξεκίνησε η βροχή – Σε ποιες περιοχές θα πέσει χαλάζι – Χάρτες

Βροχή πέφτει από τις πρώτες ώρες της Κυριακής 05/08, κατά κύριο λόγο στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Η κακοκαιρία ή αν προτιμάτε αυτή η «χειμωνιάτικη» ημέρα για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, είναι εδώ…

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι βροχοπτώσεις έως το μεσημέρι θα επεκταθούν στο Ιόνιο και σε όλα τα ηπειρωτικά (πλην την Θράκης και της Ανατολικής Στερεάς) και θα ενισχυθούν.Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως στα ορεινά. Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα των δυτικών τμημάτων της χώρας, οι βροχές εκεί θα έχουν κατά τόπους χαρακτήρα λασποβροχών.

Στους χάρτες που ακολουθούν, παρουσιάζονται ο υετός (πράσινες/γαλάζιες αποχρώσεις), οι συγκεντρώσεις σκόνης (κόκκινες αποχρώσεις) και η ένταση της λασποβροχής (κίτρινες/πορτοκαλί αποχρώσεις) που αναμένονται κατά τα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Κυριακής 05/09.

Οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν και την Κυριακή 05/09, φτάνοντας κατά τόπους τα 5-6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα τα 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29-31 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους 28-30 βαθμούς Κελσίου στις νησιωτικές περιοχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ξεκίνησε η βροχή – Σε ποιες περιοχές θα πέσει χαλάζι – Χάρτες"

Κυκλοφοριακή προσαρμογή οχημάτων στη σήραγγα του Καλογερικού Αρκαδίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών, θα υπάρξουν αυτές τις ημέρες.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ανακοινώνεται, ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, από την εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Καλογερικού.

Οι ρυθμίσεις αυτές, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 169,3 και 168,4 (σήραγγα Καλογερικού και κατεύθυνση προς Αθήνα) και ειδικότερα:

• Από την Δευτέρα (6.9.2021) έως και την Παρασκευή (10.9.2021) η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Καλαμάτα (Καλογερικό Κ), από τον οποίο θα εξυπηρετηθούν αμφότερες οι κατευθύνσεις, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακή προσαρμογή οχημάτων στη σήραγγα του Καλογερικού Αρκαδίας"

Κορονοϊός: Στο 100% η μετάλλαξη Δέλτα στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα αλληλούχισης στελεχών του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα θετικών πολιτών, που είχαν σταλεί σε εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το CYtoday, όλα τα δείγματα της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου (σύνολο 224 δείγματα) ταυτοποιήθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Τρία δείγματα με ημερομηνία δειγματοληψίας της 1ης εβδομάδας Ιουνίου ταυτοποιήθηκαν με το αγγλικό στέλεχος και ένα στέλεχος από την τελευταία εβδομάδα Ιουνίου ως το Β.1.351 που δεν ανήκει σε παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας (variants of interest or concern).

Και τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η ινδική μετάλλαξη επικρατεί πλήρως στην κοινότητα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι από 28/6 μέχρι 13/8 στην Κυπριακή Δημοκρατία επικρατεί σε ποσοστό 100% η παραλλαγή δέλτα (ινδικό στέλεχος).

Ακόμη πάντως, δεν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο, η μετάλλαξη “Mu”…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στο 100% η μετάλλαξη Δέλτα στην Κύπρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news