facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Κύπρος: Γελοίοι οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι απειλείται από την Ελλάδα, είπε ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρθηκε στην αυξημένη ένταση στα ελληνοτουρκικά μιλώντας στο «Bloomberg» και χαρακτήρισε παράλογους και γελοίους τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα του απειλείται από την Ελλάδα.

Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη χώρα μας, είναι παρών στο νησί μας και φοβόμαστε ότι οποιαδήποτε διένεξη στο Αιγαίο θα έχει άμεση επίδραση σε εμάς γιατί θα χρησιμοποιηθούμε ως ο αδύναμος κρίκος στην όλη υπόθεση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, σχετικά με την προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία ως προς την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την Ελλάδα.

«Ακούγοντας τον κ. Ερντογάν να προσποιείται ότι απειλείται από την Ελλάδα, θα το χαρακτήριζα ως παράλογο και γελοίο», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που απειλεί και που εκδηλώνει αναθεωρητικές πολιτικές και όχι η Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τα νησιά της, σε περίπτωση που αυτά δεχθούν επίθεση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Ανήκουμε στη Δύση», ήταν η απάντηση του κ. Κασουλίδη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Δύση, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Κύπρος θέλει να θεωρεί εαυτόν αξιόπιστο εταίρο στην ΕΕ.

Οι σχέσεις μας με την Ρωσία άλλαξαν, ελπίζω όχι για πάντα, αλλά σίγουρα τα πράγματα δεν θα είναι όπως ήταν στο παρελθόν, σημείωσε, για να τονίσει ότι η Κύπρος είναι πολύ ευαίσθητη στα ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας, παραβίασης των συνόρων. Και όλα αυτά, είπε, επηρεάστηκαν αρνητικά σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. «Κι έτσι η γραμμή μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν είναι μόνο αυτή της καταδίκης της εισβολής και της ταύτισης μαζί τους, αλλά και της συμμετοχής μας στις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν».

Για την Τουρκία δήλωσε πως όχι μόνο δεν συμμετείχε στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά επωφελείται από αυτή την αποχή της.

Σε ό,τι αφορά αν η Κύπρος βρίσκεται στις χώρες που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως και η Ουγγαρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε: «Είναι εύκολο τα ΜΜΕ να τοποθετούν την Κύπρο μαζί με την Ουγγαρία. Θα δούμε ποια ακριβώς είναι η πρόταση, η οποία μέχρι στιγμής δεν μας έχει παρουσιαστεί, αλλά δεν είμαστε αντίθετοι. Συνήθως, πορευόμαστε μαζί με όλους τους άλλους εταίρους».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Γελοίοι οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι απειλείται από την Ελλάδα, είπε ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης"

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Εσείς συγκεντρώνετε αποβατικό στόλο στα παράλια και απειλείτε με casus belli

Με αποφασιστικό τρόπο και με επιχειρήματα από τη διπλωματική της φαρέτρα απάντησε η Αθήνα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας και τις αυθαίρετες αξιώσεις της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία, το οποίο εξέτασε την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Άγκυρα κάλεσε στο τουρκικό ΥΠΕΞ τον Έλληνα πρέσβη και διαμαρτυρήθηκε με κάθε επισημότητα για την μεταφορά των θωρακισμένων M-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο, η οποία τις τελευταίες ώρες είναι κυρίαρχο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.

 Η Αθήνα, που όπως φαίνεται ανέμενε την συγκεκριμένη εξέλιξη, απέρριψε άμεσα στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σημειώνοντας ότι είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Η απάντηση της Αθήνας κινήθηκε  στο πλαίσιο του δόγματος «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται»…

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης, σημείωσε μάλιστα στους Τούρκους συνομιλητές του ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης έκανε αυτές τις αναφορές οι επιτελείς του ελληνικού πενταγώνου ανακοίνωναν ότι τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 96 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τα νησιά

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τα νησιά είχαν ως αποδέκτη και τις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο ένοχλεί σφόδρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως έγινε γνωστό από την Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε   προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την «παράνομη ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς».

Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και ζήτησε να «σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό τους καθεστώς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Εσείς συγκεντρώνετε αποβατικό στόλο στα παράλια και απειλείτε με casus belli"

Κακοκαιρία «Bogdan»: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, αλλά και σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου (εκτός της Ζακύνθου) καθώς και των κατοίκων της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού. Το μήνυμα προειδοποιεί τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο και τους καλεί να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 24ωρο για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις, κεραυνοί) στην περιοχή σας.

Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Bogdan»: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, αλλά και σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία"

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο (video)

Απορρίφθηκε το αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά πλειοψηφία (8-5) απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι «το κατηγορητήριο είναι περιορισμένο σε συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις που δε συνδέονται με την μεγάλη υπόθεση οπότε δεν υφίσταται ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».
Μεταξύ των πέντε δικαστών που μειοψήφισαν ήταν και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου η οποία ψήφισε υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης.

Η εισαγγελέας της Όλγα Σμυρλή, ωστόσο, νωρίτερα είχε προτείνει να γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα της υπεράσπισης.

«Δεν βρίσκω λόγο για τον οποίο να μην συναινέσω» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.
Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως «δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η υπόθεση έχει απασχολήσει την πολιτική ζωή , την κοινωνία και τη δικαιοσύνη» συμπληρώνοντας πως η υπόθεση περικλείει ένα ουσιώδες δημόσιο συμφέρον». «Θαρραλέα, γενναία και ορθή» χαρακτήρισε η υπεράσπιση την εισαγγελική πρόταση.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο (video)"

Δημοσκόπηση Alco: Το 49% πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας – 7,7% το προβάδισμα της ΝΔ

Παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση στην ερώτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το 1ο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO για λογαριασμό του Alpha η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με 7,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,6%, έναντι 22,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 11,6%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ 25 με 3,1%.

Σχετικά με το πόσο έπεισαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τα ποσοστά ήταν: 44% καθόλου, 23% αρκετά, 15% λίγο, 5% πολύ.

Στο αντίστοιχο ερώτημα πόσο έπεισαν όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ οι απαντήσεις ήταν: 44% καθόλου, 23% αρκετά, 17% λίγο, 4% πολύ.

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων το 60% δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί απ’ όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ενώ το 16% δηλώνει το αντίθετο. 

Για το πώς κρίνουν οι πολίτες τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην υπόθεση των υποκλοπών: 28% αρνητικά, 37% θετικά, 35% ΔΞ/ΔΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην εμπιστοσύνη των πολιτών για πρωθυπουργός με ποσοστό 29%, έναντι 20% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας» έχει απαντήσει το 27% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα το αν πιστεύουν πως η σταθερότητα στη χώρα προϋποθέτει αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή αν η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, το 49% απάντησε «κυβερνήσεις συνεργασίας», 37% «αυτοδύναμες», 14% «ΔΞ/ΔΑ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να κυβερνούσε ο Αλέξης Τσίπρας το 36% απάντησε ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, το 28% τα ίδια, το 23% καλύτερα και 13% ΔΞ/ΔΑ.

Στην ερώτηση ποιος εκ των Μητσοτάκη ή Τσίπρα έπεισε περισσότερο τους Κεντρώους στη ΔΕΘ κυριαρχούν οι αρνητικές απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός έχει 44% στο καθόλου και ο Τσίπρας 49%.

Οσον αφορά στους αναποφάσιστους το 2019 το 29% των ερωτηθέντων είχε ψηφίσει ΝΔ και το 22% ΣΥΡΙΖΑ.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση φτάνει στο 75%. 

Το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι 65%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Το 49% πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας – 7,7% το προβάδισμα της ΝΔ"

Μετρό: Αλλαγές στα δρομολόγια στη Γραμμή 3 από αύριο - Ανακοίνωση ΣΤΑΣΥ

Αλλαγές στα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό από την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ.

Ειδικότερα, θα γίνει τροποποίηση της συχνότητας διεύλευσης των συρμών του μετρό. Αιτία, η επέκταση και η επερχόμενη έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο).

Πιο αναλυτικά, από αύριο Τρίτη (27/9) θα πραγματοποιηθούν δοκιμαστικά δρομολόγια σε κανονική ροή, χωρίς κόσμο προκειμένου οι νέοι σταθμοί να ανοίξουν για το κοινό στο κοντινό μέλλον.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ για τα δρομολόγια του μετρό

Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημερώνει το επιβατικό κοινό, πως από την Τρίτη 27/09/2022 η συχνότητα διέλευσης των δρομολογίων στη γραμμή 3 τροποποιείται, λόγω της επέκτασής της και της έναρξης λειτουργίας των 3 νέων σταθμών (ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ).

  1. Τα δρομολόγια θα αποβιβάζουν τους επιβάτες στην Νίκαια και θα συνεχίζουν άδεια έως το Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο των δοκιμαστικών δρομολογίων.
  2. Προς ΔΑΑ τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 36 λεπτά (από 30 λεπτά) ενώ στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Δημοτικό Θέατρο θα παραμένει αμετάβλητο το 4λεπτο τις ώρες αιχμής.
Πίνακες δρομολογίων με τις ακριβείς διελεύσεις των συρμών του Μετρό, θα είναι αναρτημένοι στους κατά τόπους σταθμούς και την ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετρό: Αλλαγές στα δρομολόγια στη Γραμμή 3 από αύριο - Ανακοίνωση ΣΤΑΣΥ "

Δημοσκόπηση Marc: Καμιά έχθρα με τον τουρκικό λαό λέει το 72,2% – Πάνω από 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κέρδη αποκόμισε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την παρουσία του στη ΔΕΘ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για το αν υπάρχει έχθρα με τον τουρκικό λαό.

Στην ερώτηση για τον αν υπάρχει έχθρα μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 72,2% λέει όχι ενώ ένα 25,2% λέει ναι.

Αναφορικά με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το 31,8% λέει καλή, το 20,3% μάλλον καλή ενώ αντίθετα το 25% την θεωρεί κακή και ένα ποσοστό 13,8% μάλλον κακή. Γενικά πάντως θετικά αποτιμάται από το 52,1% των ερωτηθέντων.

Στο αν υπάρχει ικανοποίηση από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το 45% λέει ναι ή μάλλον ναι και ένα 48% όχι ή μάλλον όχι.

Για την παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 52,4% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του στη ΔΕΘ και το 34,7% θετικά.

Στο ερώτημα για το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 42,1% έναντι 31% του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 26,9% δεν απάντησε.

Αναφορικά με την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπροστά με 48,6% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35,8% και ο Αλέξης Τσίπρας με 35,3%. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 27,6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23,8% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 16,4%.

Στο ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας το 48,5% δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 31,1% ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεν απάντησε το 20,4%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα έχει ποσοστό 32,8 έναντι 24,1% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,1%, το ΜεΡΑ25 με2,8%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Καμιά έχθρα με τον τουρκικό λαό λέει το 72,2% – Πάνω από 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Τουρκία: Επιστολή διαμαρτυρίας και προς τις ΗΠΑ για τα αμερικανικά M-1117 σε Λέσβο και Σάμο

Και η Ουάσιγκτον έγινε αποδέκτης των παράνομων αξιώσεων της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από το πρακτορείο Anadolu για τη μεταφορά αμερικάνικου οπλισμού σε δύο ελληνικά νησιά, η τουρκική πλευρά ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να σταματήσει η μεταφορά αμερικανικών όπλων στα νησιά του Αιγαίου.

Η Άγκυρα δεν προσκάλεσε βέβαια τον Αμερικανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί, όπως έπραξε με τον Έλληνα, ωστόσο απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι προτρέπουν τους Αμερικανούς να σεβαστούν το... καθεστώς αποστρατικοποίησης που όπως ισχυρίζονται διέπει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και καλεί τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η παραβίαση του καθεστώτος από τη χρήση αμερικανικών όπλων.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Επιστολή διαμαρτυρίας και προς τις ΗΠΑ για τα αμερικανικά M-1117 σε Λέσβο και Σάμο"

Πιερρακάκης: «Σε λειτουργία τα ΚΕΠΑ και η πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας»

Σε πλήρη λειτουργία τίθενται τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας -Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας», την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως τόνισε «σήμερα απαλλάσσουμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από μια πρόσθετη ταλαιπωρία και προσφέρουμε τις δυνατότητες του ψηφιακού κράτους. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους προς τα άτομα με αναπηρία. Η ψηφιακή στρατηγική και κρατική αρωγή δεν είναι ένα ζήτημα μόνο τεχνοκρατικών βελτιώσεων, αλλά είναι ένα βαθιά αξιακό ζήτημα».

Πως λειτουργεί η Εθνική Πύλη Αναπηρίας

Η νέα Εθνική Πύλη Αναπηρίας, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο epan.gov.gr, λειτουργεί ως «υπηρεσία μιας στάσης». Μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας θα είναι σταδιακά προσβάσιμες οι υπηρεσίες που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Η Πύλη λειτουργεί και ως κέντρο πληροφόρησης για τις παροχές και τις διευκολύνσεις που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Να αναφέρουμε ότι μέσω της νέας Εθνικής Πύλης Αναπηρίας τα άτομα με αναπηρία υποβάλλουν ψηφιακά αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας σε 8 απλά βήματα. Κάνοντας login με τους κωδικούς του taxis, αναγράφοντας αρχικά τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους, κατόπιν προχωρούν στην αίτηση βάζοντας τα προσωπικά τους στοιχεία αναφέροντας ποια είναι η συγκεκριμένη νόσος και αφού την υποβάλλουν μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξή της. Να υπογραμμίσουμε ότι επίσης θα μπορούν να πληροφορούνται για τις διαθέσιμες συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που αφορούν στην υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας με έναρξη πιλοτικής λειτουργίας την 1 Νοεμβρίου, η οποία θα ενταχθεί στο wallet (όπου περιλαμβάνει την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης), στην υλοποίηση των ψηφιακών μητρώων Αναπηρίας και Παροχών Αναπηρίας, στην αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ και στη δημιουργία σχετικού μητρώου για το ιατρικό προσωπικό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η λειτουργία των ψηφιακών ΚΕΠΑ

Όπως τόνισε ο υπουργός με τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ «ψηφιοποιούμε και απλοποιούμε τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας, διευκολύνουμε την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρία.

Ο πολίτης υποβάλει ηλεκτρονικά μία αίτηση αξιολόγησης από τα ΚΕΠΑ, μόνο με τα απαραίτητα στοιχεία για την πιστοποίηση της αναπηρίας του, ο ιατρός συντάσσει και οριστικοποιεί ψηφιακά τον Εισηγητικό Φάκελο, ενώ θα υπάρχει άμεση ενημέρωση μέσω μηνύματος για την οριστικοποίηση της αίτησης και του φακέλου του πολίτη, ώστε να οριστεί ραντεβού αξιολόγησης».

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τους 4 βασικούς πυλώνες των ψηφιακών ΚΕΠΑ: Πρώτον, οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει: Κατάργηση χιλιάδων επισκέψεων, η επίσκεψη (ή η κατ’ οίκον εξέταση) γίνεται μόνο μια φορά, την ημέρα της εξέτασης του πολίτη και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας. Όλα τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης πλην της ιατρικής εξέτασης θα γίνονται ψηφιακά μέσω του epan.gov.gr

Δεύτερον, δημιουργείται μια ενιαία ιατρική γνωμάτευση, η οποία προϋποθέτει την αποσύνδεση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας από τη διαδικασία λήψης παροχών (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας κ.α.). Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για κάθε πιθανή παροχή είναι δεσμευτική για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και καταργεί τις προηγούμενες ξεχωριστές αιτήσεις και γνωματεύσεις.

Τρίτον, καταργείται πλήρως η καταβολή παραβόλου. Το παράβολο αξίας 46.14 ευρώ ίσχυε για όλες τις κατηγορίες αιτούντων που πιστοποιούνται στα ΚΕΠΑ. Την τελευταία 5-ετία κατεβλήθη το εν λόγω παράβολο για πάνω από 250.000 αιτήσεις.

Τέταρτον, διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία προσωπικών δεδομένων. Όλα τα ιατρικά δεδομένα και σχετικά έγγραφα τα οποία απαιτούνται για την απόδειξη της αναπηρίας διακινούνται μόνο ηλεκτρονικά μέσω διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των απαραίτητων συστημάτων, ενώ τηρούνται όλες οι απαραίτητες βέλτιστες πρακτικές ως προς την ιδιωτικότητα, προστασία και κρυπτογράφηση των δεδομένων. Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέληξε ότι «όλη αυτή η στρατηγική δεν αφορά προνόμια αλλά δικαιώματα. Είναι νέα δικαιώματα σε έναν αναδυόμενο ψηφιακό κόσμο σε σχέση με ένα κράτος που έτσι θα όφειλε να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και που πλέον έχει μπει σε αυτήν την τροχιά, σε αυτές τις ράγες».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερρακάκης: «Σε λειτουργία τα ΚΕΠΑ και η πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας»"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι – Αναλυτική πρόγνωση

Αγριεύει ο καιρός αύριο, Τρίτη (27.09.2022) με έντονα φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και οι άνεμοι θα ενισχυθούν.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο μέχρι το απόγευμα και στη δυτική Στερεά και πιθανόν τη βορειοδυτική Πελοπόννησο από τις προμεσημβρινές ώρες και μέχρι το βράδυ.
Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και από νωρίς το βράδυ στο Ιόνιο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα δυτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο από την αρχή της ημέρας και μέχρι το απόγευμα, και στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και μετά το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα νότια με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις στις Κυκλάδες θα πυκνώσουν και στις βόρειες Κυκλάδες είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα Δωδεκάνησα σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι – Αναλυτική πρόγνωση"

Αίτημα Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη για τηλεοπτική κάλυψη του Ειδικού Δικαστηρίου

Τηλεοπτική κάλυψη του Ειδικού  Δικαστηρίου ζητούν ο  Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούμενος για παρεμβάσεις σε εκκρεμείς εισαγγελικές έρευνες και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, κατηγορούμενη για την καθυστερημένη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας για 2 υπουργούς της τότε κυβέρνησης, υπέβαλαν αίτημα να  παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές κάμερες. Μέσω των δικηγόρων τους υποστήριξαν ότι η μετάδοαη της δίκης θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια της.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μίλησε ξανά στους δικαστές για να στηρίξει το αίτημα:

«Θα θέσω μια ανθρώπινη παράμετρο. Το προσωπικό μου δράμα. Προσπαθούν να με εμφανίσουν ως κακούργο, τι Ρασπούτιν, με έχουν πει! Όταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είπε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά, διέρρεαν ότι κατηγορούμαι για σωρεία κακουργημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θα αποδειχθεί η αλήθεια, θα τη μάθει ο ελληνικός λαός».

Λίγο πριν ο πρώην υπουργός κέρδιζε το πρώτο αίτημα τους: Δεν επετράπη στην καταγγέλουσα του, συνταξιούχο εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, να παραταθεί στη δίκη προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Το δικαστήριο, όπως ζήτησε και ο κ.Παπαγγελόπουλος, απέρριψε το αίτημα της κα Τσατάνη κι έτσι η δίκη θα διεξαχθεί χωρίς πολιτική αγωγή.

Την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή. Κατά την εισαγγελική λειτουργό, έχει παραγραφεί το δικαίωμα λόγω παρέλευσης της πενταετίας από τότε που ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να επιχείρησε παρέμβαση στο έργο της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη για τηλεοπτική κάλυψη του Ειδικού Δικαστηρίου"

Την Τετάρτη απολογείται ο 20χρονος που φέρεται να κακοποίησε βρέφος

Προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη ενώπιον της ανακρίτριας Κυπαρισσίας ζήτησε και έλαβε ο 20χρονος που φέρεται να κακοποίησε το τεσσάρων μηνών παιδί του, το οποίο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Ο 20χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισής του Νίκος Αγγελόπουλος, «οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή από κοινού και καλλιέργεια κάνναβης για ατομική και μόνο χρήση».

Σύμφωνα πάντα με τον συνήγορο υπεράσπισης, «ο πατέρας αρνείται τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της οπλοκατοχής». Όσον αφορά την εκδοχή του πατέρα για το περιστατικό, ο Νίκος Αγγελόπουλος ανέφερε ότι «το παιδί είχε μια έντονη κρίση με κλάμα και λόγω του ότι είναι άπειρος, αφού είναι μόνο 20 χρόνων, δεν ήξερε να διαχειριστεί ένα βρέφος τεσσάρων μηνών».

Επίσης, ανέφερε ότι «η μητέρα του βρέφους συμπαρίσταται στον 20χρονο σύντροφό της και υποστηρίζει την εκδοχή του πατέρα για το περιστατικό».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τετάρτη απολογείται ο 20χρονος που φέρεται να κακοποίησε βρέφος"

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Το πόρισμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον «θαυματοποιό» παπά Λουπασάκη

Τα Ellinika Hoaxes, σε συνέχεια της έρευνάς τους για τη δράση του «θαυματοποιού» ιερέα Δημητρίου Λουπασάκη στους Αγίους Ισιδώρους Αθηνών, δίνουν στη δημοσιότητα το τελικό πόρισμα του Ανακριτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η ανάκριση που διήρκησε τρία χρόνια -ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2017 με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις- έγινε κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου Β’ και ανατέθηκε στον τότε Γραμματέα του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων περιέχει βαρύτατες κατηγορίες, και έχει ως εξής:

«Ἐν ὄψει ὅλων τῶν ἀνωτέρω, εὐσεβάστως προτείνω τά ἑξῆς:

1. Ἵνα διερευνηθῇ διά ψυχιατρικῶν πραγματογνωμόνων ἡ ἱκανότης τοῦ Πρεσβυτέρου Δημητρίου Λουπασάκη, Κληρικοῦ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν.

2. Ἵνα διερευνηθῶσι περαιτέρω δικαστικῶς αἱ κατά τοῦ Πρεσβυτέρου Δημητρίου Λουπασάκη τοῦ Γεωργίου, Ἐφημερίου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Ζωγράφου, ἀπεσπασμένου εἰς τό Ἱερόν Ἀρχιεπισκοπικόν Παρεκκλήσιον τῶν Ἁγίων Ἰσιδώρων Λυκαβηττοῦ, κατηγορίαι ἐπί:

α) ἀγυρτείᾳ,

β) ἐμπροθέτῳ ἀλλοιώσει τῶν ὑπό τῶν Ἱερῶν Κανόνων παραδεδομένων κατηγορία, ἥτις διατυποῦται τοιουτοτρόπως ἕνεκεν τῆς πατρικῆς συναντιλήψεως τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου Β΄, μή ἐπιθυμοῦντος τήν διατύπωσιν κατηγορίας ἐπί ἑτεροδιδασκαλίᾳ καί διαστροφῇ τοῦ Ὀρθοδόξου καί Ἐκκλησιαστικοῦ ἤθους πρός Κληρικόν τῆς Κανονικῆς Δικαιοδοσίας Αὐτοῦ,

γ) ἀπειθείᾳ καί καταφρονήσει τοῦ οἰκείου Ἐπισκόπου, καί δή τῶν δι’ εἰδικῶν ἐγγράφων καί Ἐγκυκλίων τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου Β΄ περί τῆς διοικήσεως τῶν Ἱερῶν Ἀρχιεπισκοπικῶν Παρεκκλησίων παρασχεθεισῶν ὁδηγιῶν,

δ) προσβολῇ τοῦ Ἱεροῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου καί ἐμπροθέτῳ βαρυτάτῃ ἀμελείᾳ εἰς τήν περί τήν οἰκογένειαν τοῦ κατηγορουμένου φροντίδα,

ε) ἠθικῇ αὐτουργίᾳ εἰς ὑπερορίους χειροτονίας τελεσθεῖσας ὡς τοιαύτας ἐν ἀγνοίᾳ τῶν ὑπερορίως χειροτονούντων,

στ) ἀνυπακοῇ,

ζ) σφετερισμῷ τοῦ ὑπουργήματος τῆς Πνευματικῆς Πατρότητος,

η) συνομωσίᾳ, φατρίᾳ καί τηρείᾳ πρός ἀνατροπήν τῆς κρατούσης Ἐκκλησιαστικῆς καί νομίμου τάξεως περί τό Ἱερόν Ἀρχιεπισκοπικόν Παρεκκλήσιον τῶν Ἁγίων Ἰσιδώρων Λυκαβηττοῦ, καί δημιουργίαν Μοναστικῆς Ἀδελφότητος ἄνευ ἀδείας καί εὐλογίας τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, καί

θ) δεινοτάτῳ σκανδαλισμῷ τῆς συνειδήσεως τῶν πιστῶν.

3. Ἵνα μετατραπῇ ἡ κατηγορία ἐπί ὑπεξαιρέσει κατά συρροήν καί κατ’ ἐξακολούθησιν τοῦ Ἱεροῦ Χρήματος, εἰς κατηγορίαν ἐπί παραβάσει ἤ κάλλιον ὑπερβάσει καθήκοντος διά νοσφίσεως ἐξουσίας, ὡς καί ἐπί ἀπιστίᾳ περί τήν ὑπηρεσίαν τοιαύτην.

4. Ἵνα ἀπαλλαγῇ ὁ ὡς ἄνω Κατηγορούμενος Κληρικός ὁριστικῶς τῶν κατηγοριῶν ἐπί: α) ἐξυβρίσει, ἄλλως σαπρολογίᾳ κατά Κληρικῶν καί δή Ἐπισκόπων, ὡς καί λαϊκῶν, καί β) συκοφαντίᾳ, ἄλλως ψευδολογίᾳ κατά Κληρικῶν καί δή Ἐπισκόπων, ὡς καί λαϊκῶν.

5. Ἵνα μή ἀναγνωρισθῇ τῷ κατηγορουμένῳ οὐδέν ἐλαφρυντικόν, ὡς καθ’ ὑποτροπήν ὑποπίπτοντος εἰς τά αὐτά ἀντικανονικά παραπτώματα, ἀποδεικνυόμενα διά προγενεστέρων ἐναντίον του διενεργηθεισῶν Ἐνόρκων Διοικητικῶν Ἐξετάσεων, καθ’ ἅ ἐκ τοῦ ὑπηρεσιακοῦ του φακέλλου προκύπτει».

Η δικαστική διερεύνηση, όπως ζητείται στο άρ. 2, δεν έγινε ποτέ. Το πόρισμα, καίτοι αποκαλύπτει σωρεία παραβάσεων, ανατροπή της εκκλησιαστικής τάξης, προσπάθεια εξαπάτησης των πιστών με καλλιέργεια και εκμετάλλευση της θρησκοληψίας τους με κατασκευή «θαυμάτων» (“αγυρτεία”), καθώς και άλλων που παραπέμπουν σε οικονομικό σκάνδαλο (“απιστία”), όχι μόνο δεν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά μπήκε ουσιαστικά στο αρχείο άνευ αιτιολογίας.

Ας σημειωθεί ότι η πρώτη σχετική έρευνά μας χρονολογείται ήδη από τον Ιούνιο του 2018, όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν δημοσιεύματα για «θαύματα», στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά όπου είχε φθάσει ο «θαυματουργός» Τίμιος Σταυρός από τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού. Τότε είχαμε εντοπίσει τον «ανάπηρο», που έκανε καλά «ως εκ θαύματος» ο ιερέας, και είχε ομολογήσει ότι… περπατούσε και πριν.

Τον Απρίλιο του 2022, εντοπίσαμε άλλη μια περίπτωση «θαύματος» που και εκεί αποδείχθηκε ότι ένας άνδρας με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είδε καμία βελτίωση μετά το άγγιγμα του «θαυματουργού σταυρού» από τον Λουπασάκη.

Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια έχει ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι «ήρθε γκρουπ 53 ατόμων και θεραπεύτηκαν οι 50. Γιατί οι 3 δεν είχαν τίποτα».

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ανακοινώσει ότι ανέστησε ακόμα και… νεκρό.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ από την έρευνα του ανακριτή προκύπτει «ἑτεροδιδασκαλίᾳ καί διαστροφῇ τοῦ Ὀρθοδόξου καί Ἐκκλησιαστικοῦ ἤθους» προτιμά μια πιο ήπια διατύπωση («ἀλλοιώσει τῶν ὑπό τῶν Ἱερῶν Κανόνων παραδεδομένων») κατόπιν επιθυμίας, όπως γράφει, του Αρχιεπισκόπου.       

ellinikahoaxes

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Το πόρισμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον «θαυματοποιό» παπά Λουπασάκη"

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ανίκανη να μας εμποδίσει η Ελλάδα» – Νέο παραλήρημα με αναφορές σε Τριπολιτσά και «ξένες δυνάμεις»

«Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς. Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ενώπιον του κόμματός του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, λέγοντας ότι «δεν θα σταματήσουν το σχέδιό μας να χτίσουμε μια ισχυρή Τουρκία».

Στο νέο παραλήρημά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει «ξένες δυνάμεις που πυροδοτούν εντάσεις στους Έλληνες πολιτικούς» και τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία ούτε οικονομικά ούτε στρατιωτικά ούτε πολιτικά» και ότι θα «υπερασπιστούμε τη χώρα μας με κάθε μέσο που έχουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επέδωσε διάβημα στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» σε ελληνικά νησιά, ζητώντας από τη χώρα μας «να τερματίσει το καθεστώς παραβιάσεων» στο Αιγαίο, τραβώντας στα άκρα τις τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η Αθήνα απάντησε άμεσα στην Τουρκία, λέγοντας πως οι αιτιάσεις της Άγκυρας είναι αβάσιμες και τονίζει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία.

Την ίδια ώρα, στην ομιλία του ενώπιον του κόμματός του, ο Ερντογάν συνέχισε την εμπρηστική ρητορική, λέγοντας ότι «ενώ καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για να τερματίσουμε τις εντάσεις, η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της που “μυρίζει” προκλήσεις και προβοκάτσια».

«Οι ξένες δυνάμεις συσσωρεύονται στην Ελλάδα και φαίνονται σαν να εισβάλλουν σε αυτή. Αυτό θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα, και όχι εμάς», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ας θυμηθούν το τίμημα που πλήρωσαν πριν έναν αιώνα»

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσοι στρέφουν τους Έλληνες πολιτικούς εναντίον μας, το κάνουν μόνο και μόνο για να αποτρέψουν το μεγάλο και ισχυρό πρόγραμμα της Τουρκίας, αποσπώντας την προσοχή της χώρας μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε το παραλήρημά του, αναφέροντας ξανά την Τριπολιτσά.

«Οι Έλληνες πολιτικοί και όσοι χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι και σύντομα θα λογοδοτήσουν. Σύντομα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στους δικούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Ερντογάν και έκανε ξανά λόγο για «σφαγή» στην Τριπολιτσά. «Όσοι γιόρτασαν τη σφαγή της Τριπολιτσάς, δεν το έχουν λογοδοτήσει ακόμη στην ιστορία».

«Έσφαξαν παιδιά και γυναίκες χωρίς έλεος και το γιόρτασαν ως νίκη» είπε ο Ερντογάν καταχειροκροτούμενος από το κόμμα του, τονίζοντας ξανά σε προκλητικό τόνο ότι «ας θυμηθούν το τίμημα που πλήρωσαν πριν έναν αιώνα, όταν έτρεχαν να σωθούν από το όπλο του Τούρκου στρατιώτη».

«Αυτοί που γιόρτασαν την ημέρα που οι Τούρκοι στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή μπροστά στις ξιφολόγχες τους ως ημέρα νίκης δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμη», είπε.

«Το ίδιο σκεπτικό υπάρχει από την Ελλάδα και τώρα, αφού βυθίζουν τις βάρκες αθώων προσφύγων και χάνονται μέχρι και ζωές παιδιών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, και θα λογοδοτήσουν για αυτό. Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία, ανάπτυξη και έντιμη στάση όταν κρύβεσαι κάτω από τη φούστα των άλλων», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ανίκανη να μας εμποδίσει η Ελλάδα» – Νέο παραλήρημα με αναφορές σε Τριπολιτσά και «ξένες δυνάμεις»"

Κλείνουν σχολεία λόγω κακοκαιρίας “BOGDAN”

Σε αυξημένη ετοιμότητα θα είναι από σήμερα το απόγευμα και έως αυριο το βράδυ ο μηχανισμός πολιτικής προστασία ςτην Κέρκυρας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω επιδείνωσης του καιρού εξαιτίας της κακοκαιρίας με το όνομα «BOGDAN», η οποία επηρεάζει την Ιταλία και κατευθύνεται προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με απόφαση του αντιπερφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ειδικά σχολεία)στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλείνουν σχολεία λόγω κακοκαιρίας “BOGDAN” "

Πολιτική Προστασία: Συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας Bogdan

Συστάσεις προς τους πολίτες εξέδωσε η Πολιτική Προστασία αναφορικά με την κακοκαιρία Bogdan που θα χτυπήσει την χώρα από το βράδυ της Δευτέρας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Πολιτική Προστασία συνιστά:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

• Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

• Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

• Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

• Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

• Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

• Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

• Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

• Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

• Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

• Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Επιπλέον, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα  από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μέρος της κακοκαιρίας με το όνομα BOGDAN που επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη (27-9-2022) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους:

α.Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και

β. Η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας Bogdan"

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «BOGDAN»

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μέρος της κακοκαιρίας με το όνομα BOGDAN που επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη (27-9-2022) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους:

α. Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και

β. Η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «BOGDAN»"

Άγρια επίθεση σκύλου σε 35χρονη Λαμιώτισσα

Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας με τραυματισμένο χέρι, βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη 35χρονη Λαμιώτισσα που είχε ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής (25/9) για να πάει στη δουλειά της.

Ακριβώς έξω από το χώρο εργασίας της, λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης, δέχτηκε ξαφνικά επίθεση από μεγαλόσωμο δεσποζόμενο σκύλο τον οποίο δεν μπόρεσε να ελέγξει το αφεντικό του, καθώς έφερε λουρί!

Ο σκύλος άρπαξε από το δεξί χέρι την άτυχη γυναίκα, η οποία βρέθηκε στο έδαφος χτυπώντας σε όλο της το σώμα, ενώ έσπασε και το κινητό της τηλέφωνο.

Από τα όσα μπόρεσε να περιγράψει από το σοκ το οποίο υπέστη, ο ιδιοκτήτης του σκύλου δεν μπορούσε να τον απομακρύνει από πάνω της και έτρεξαν σε βοήθεια περαστικοί και ιδιαίτερα ένας οδηγός αυτοκινήτου που σταμάτησε και με ένα ξύλο κατάφερε να ανοίξει τα σαγόνια του ζώου!

Η γυναίκα καταγγέλλει επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου φρόντισε να εξαφανιστεί και περαστικοί ήταν αυτοί που ειδοποίησαν την αστυνομία, ενώ την βοήθησαν να φτάσει στη δουλειά της όπου και της προφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Από κει διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λαμίας. Διαπιστώθηκε τραυματισμός στο χέρι της και χτυπήματα από την πτώση στο υπόλοιπο σώμα της.

Το περιστατικό έχει καταγραφεί από την αστυνομία, καθώς λίγο μετά τις 11:00΄ αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, συνέλαβαν τον 42χρονο ιδιοκτήτη του σκύλου, για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς και πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Προανάκριση διενεργεί το ΑΤ Λαμίας.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγρια επίθεση σκύλου σε 35χρονη Λαμιώτισσα "

Εκλογές στην Ιταλία: Νίκη με 44,1% για τον συνασπισμό Μελόνι - Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι

Τις προβλέψεις των exit polls που έδιναν τη νίκη στις εκλογές της Ιταλίας στον δεξιό συνασπισμό με κεντρικό «παίχτη» το ακροδεξιό κόμμα Άδερφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, επιβεβαιώνουν τα επίσημα αποτελέσματα που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων για τη Γερουσία και συγκεκριμένα:

Τα Αδέρφια της Ιταλίας της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
Η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 9,01%
Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,25%
Το Noi Moderati συγκεντρώνει ποσοστό 0,9%

Στον αντίποδα ο κεντροαριστερός σχηματισμός συγκεντρώνει ποσοστό 26,33% και συγκεκριμένα:

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα συγκέντρωσε ποσοστό 19,13%
Το Verdi-Sinistra Italiana ποσοστό 3,56%
To Piu Europa ποσοστό 2,95%
To Impegno Civico ποσοστό 0,55%

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων με ποσοστό 15,25%, τέταρτο έρχεται το Azione Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι με ποσοστό 7,82% και τελευταίο το Italexit με ποσοστό 1,88%.

senato

Τα ποσοστά για τη Βουλή

Στο 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει για τη Βουλή το 43,94% των ψήφων και συγκεκριμένα:

Τα Αδέρφια της Ιταλίας της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
Η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,93%
Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,04%
Το Noi Moderati συγκεντρώνει ποσοστό 0,92%

Στον αντίποδα ο κεντροαριστερός σχηματισμός συγκεντρώνει ποσοστό 26,54% και συγκεκριμένα:

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα συγκεντρώνει ποσοστό 19,30%
Το Verdi-Sinistra Italiana ποσοστό 3,66%
To Piu Europa ποσοστό 2,85%
To Impegno Civico ποσοστό 0,59%

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων με ποσοστό 14,99%, τέταρτο έρχεται το Azione Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι με ποσοστό 7,86% και τελευταίο το Italexit με ποσοστό 1,91%.

vouli

Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Αλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Στην Ιταλία η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.

Τα επόμενα βήματα μετά τις εκλογές στην Ιταλία

Επίσημα αποτελέσματα
Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.

Σύγκληση του κοινοβουλίου

Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο.

Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος αρχίζει διαβουλεύσεις
Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα.

Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».

Επιτέλους κυβέρνηση
Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη.

Στην πρόσφατη ιταλική ιστορία ξεχωρίζουν δύο ρεκόρ: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε παρά μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι· ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε όχι λιγότερες από 89 ημέρες το 2018 για να διανύσει τη διαδρομή αυτή.

Η πρώτη δήλωση Μελόνι

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Τζόρτζια Μελόνι, πλέον προαλειφόμενη πρωθυπουργος, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη το βράδυ της Κυριακής. «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε.

Έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.

Σκοπός της κυβέρνησής της θα είναι, είπε, «να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», προσθέτοντας απευθυνόμενη στους οπαδούς της «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ματέο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter ότι η «Κεντροδεξιά έχει καθαρό προβάδισμα» και στα δύο σώματα. Και προσθέτει ότι θα είναι «μια μακρά νύχτα, αλλά θέλω να σας πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα

Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.

Τα πρώτα συγχαρητήρια στη Τζόρτζια Μελόνι  ήλθαν από την Ουγγαρία και τον -ιδεολογικό συγγενή- Βίκτορ Ορμπαν. Ο στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού και βουλευτής, Βαλάς Όρμπαν, έγραψε στο Twitter ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ φίλους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».

Η κάπως αόριστη αυτή αναφορά σε προκλήσεις και «φίλους με κοινό όραμα», συνοδεύεται από συγχαρητήρια σε Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και φωτογραφίες του Όρμπαν μαζί τους.

«Οι Ιταλοί έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, μέσω της φωνής της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, ισχυρίστηκε ότι υπαγορεύει την ψήφο τους. Καμία απειλή κανενός είδους δεν μπορεί να σταματήσει τη δημοκρατία: οι λαοί της Ευρώπης σηκώνουν κεφάλι και παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους», γράφει σε tweet ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, μετά τη διαφαινόμενη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού των Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις εκλογές της Ιταλίας, που πλέον θεωρείται βέβαιο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Ιταλίδα πρόεδρο του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός στο Twitter: «Συγχαρητήρια Μέλονι!»
«Συγχαρητήρια Τζόρτζια Μελόνι!», με αυτό το tweet ο συντηρητικός Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρετίζει το προβάδισμα του κεντροδεξιού συνασπισμού μετά τα exit poll των ιταλικών εκλογών.

Vox: "Η Μελόνι δείχνει τον δρόμο προς μια ελεύθερη Ευρώπη"
"Απόψε εκατομμύρια Ευρωπαίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ιταλία. Η Τζορτζία Μελόνι έδειξε τον δρόμο σε μια περήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών, ικανή να συνεργαστεί για ασφάλεια και ευημερία για όλους ", αναφέρει σε μύνημά του στο Twitter ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, αρχηγός του ισπανικού κόμματος Vox.

«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλεύτρια της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», πέταξε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές στην Ιταλία: Νίκη με 44,1% για τον συνασπισμό Μελόνι - Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news