facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Γεραπετρίτης: Ο πυρήνας της Συμφωνίας των Πρεσπών παραβιάζεται συστηματικά από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Στην οφειλόμενη πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας ο πυρήνας «παραβιάζεται συστηματικά από τη νέα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής».

Εν μέσω ενός περιβάλλοντος όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις πληθαίνουν, με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες περαιτέρω διάχυσης των κρίσεων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει ο υπουργός.

Η ελληνική διπλωματία έθεσε, στο πλαίσιο αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της δέσμευσης όλων των κρατών – μελών της δυτικής συμμαχίας στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες εν γένει, που αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera Balkan», ισχυρίστηκε εκ νέου ότι τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα είναι αυτή που κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τη συμφωνία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης: Ο πυρήνας της Συμφωνίας των Πρεσπών παραβιάζεται συστηματικά από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας"

Λ. Αλεξάνδρας: Πυροβολισμοί μεταξύ οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

Συμπλοκή μεταξύ οργανωμένων οπαδών στην οδό Τσόχα, έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (19:05, 13/7). Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο σοβαρό οπαδικό επεισόδιο, ο ένας τραυματίας 38 ετών, ελληνικής καταγωγής, έχει δεχθεί πυροβολισμό στο αριστερό πόδι, ενώ ένας 22χρονος φέρει εκδορές στην κοιλιακή χώρα από αιχμηρό αντικείμενο.

Οι πληροφορίες από την ίδια πηγή αναφέρουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή των τραυματιών, οι οποίες έχουν διακομιστεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Παράλληλα, ένας 25χρονος Έλληνας τραυματίστηκε από ξυλοδαρμό στο ίδιο αιματηρό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Οι Αρχές προχώρησαν σε 72 προσαγωγές, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο, με στόχο να συλληφθούν οι δράστες, το όπλο των οποίων αναζητείται επίσης.

Σημειώνεται πως στις 21:00 θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η φιλική αναμέτρηση μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ Λάρνακας.

Λ. Αλεξάνδρας: Πυροβολισμοί μεταξύ οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

Λ. Αλεξάνδρας: Πυροβολισμοί μεταξύ οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

Λ. Αλεξάνδρας: Πυροβολισμοί μεταξύ οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

Λ. Αλεξάνδρας: Πυροβολισμοί μεταξύ οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λ. Αλεξάνδρας: Πυροβολισμοί μεταξύ οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές"

Καιρός αύριο: Συνεχίζεται ο καύσωνας με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 42 βαθμούς

Αποπνικτικός θα είναι ο καιρός αύριο Κυριακή (14/07/2024) με τον καύσωνα να επιμένει σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Το δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει πως ο καιρός αύριο (14/07/2024) θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και Πελοποννήσου, θα σημειωθούν πρόσκαιρα τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας όπου θα φτάσει τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 37 με 39 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη δυτική Μακεδονία και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 40 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 και στα ηπειρωτικά έως 40 και κατά τόπους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 36 και στη νότια Κρήτη έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζεται ο καύσωνας με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 42 βαθμούς"

Χαλκιδική: Το 50% του νερού ξοδεύεται αλόγιστα στο δήμο Κασσάνδρας

Με επείγουσα ανακοίνωση ο Δήμος Κασσάνδρας εφιστά την προσοχή όσων διαμένουν στο δήμο, κατοίκων και τουριστών για την κατανάλωση του νερού.

Όπως αναφέρεται το 50% του νερού ξοδεύεται αλόγιστα και έτσι ο δήμος καλεί τους πολίτες να μην το ξοδεύουν άσκοπα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Λόγω της λειψυδρίας και των παρατεταμενων υψηλών θερμοκρασιών που διανύουμε χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων εσάς που μένετε μόνιμα ή διαλέξατε την Κασσάνδρα να περάσετε το καλοκαίρι σας.
Ζητούμε την κατανόησή σας για την χρήση του νερού. Μην ξοδεύεται άσκοπα, μην ποτίζεται το γκαζόν, μην πλένεται το αυτοκίνητο σας. Σύμφωνα με τους ελέγχους μας το 50% του νερού ξοδεύεται αλόγιστα.

Κάνουμε έκκληση σεβαστείτε την κατάσταση σεβαστείτε τον συνάνθρωπο τον επαγγελματία.
Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλα τα τμήματα Περιφερειακά του Πευκοχωρίου από Πευκοχώρι προς Παλιούρι. Εντονότερα προβλήματα σε (Χρούσο, Δραγασιά τρία αδέλφια )θα αναγκαστούμε στη μείωση της πίεσης και τον έλεγχο του νερού, σε περίπτωση μη τήρησης της ορθής χρήσης του νερού».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Το 50% του νερού ξοδεύεται αλόγιστα στο δήμο Κασσάνδρας"

Πυροσβεστική: 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/12-07-2024 έως Ω/18:00/13-07-2024 εκδηλώθηκαν 42 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε (5).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.



Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα"

Προκλητικός ο Μίτσκοσκι: Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και κωλυσιεργεί

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera Balkan», ισχυρίστηκε εκ νέου ότι τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα είναι αυτή που κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τη συμφωνία.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ερώτηση γιατί δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν χρησιμοποιεί πάντοτε το συνταγματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία, καθώς η χώρα έχει μόνον ένα όνομα για κάθε χρήση (erga omnes) απάντησε:

«Δεν θα συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας ότι δεν τηρώ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είμαι ευτυχής με αυτή τη Συμφωνία. Ξέρετε πως εγκρίθηκε αυτή η Συμφωνία στο Κοινοβούλιο, όταν έπιαναν από το αυτί βουλευτές και τούς οδηγούσαν στο Κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα προφυλακίζονταν και φυλακίζονταν, εκβιάζονταν για να υπερψηφίσουν αυτό που συνέβη τότε. Ωστόσο αυτή είναι σε ισχύ, αποτελεί μια πραγματικότητα. Πριν από τέσσερα χρόνια είπα ότι αυτή η Συμφωνία αποτελεί πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι δέχτηκα ισχυρές πολιτικές επιθέσεις από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά στη Μακεδονία. Έτσι, όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη Συμφωνία τα σέβομαι. Η συνολική επίσημη, τυπική και θεσμική επικοινωνία διεξάγεται αποκλειστικά με τον επιθετικό προσδιορισμό που αναφέρατε, αλλά το ζητούμενο είναι γιατί η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και τί έχει κάνει η άλλη πλευρά που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, εννοώ τον νότιο γείτονά μας, την Ελλάδα; Η τήρηση συνιστά αμφίδρομη πορεία, επιβάλλεται να συμπεριφερόμαστε έτσι, δεν επιτρέπεται να έχουμε διπλά πρότυπα, πρέπει να έχουμε μια συμπεριφορά επί τη βάσει αρχών».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως η Ελλάδα αμέσως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που προσέφερε στήριξη για να καταστεί η Βόρεια Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ, το 2020 και πως είναι αυτή που προσφέρει διαχρονικά στήριξη στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν προσφέρει ουσιαστική στήριξη ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

«Νομίζω ότι εάν αναλυθεί και διαβαστεί ορθά η Συμφωνία, θα φανεί ότι εμείς έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από αυτό που αποτελεί υποχρέωσή μας, όχι μόνον όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες προς την υλοποίησή της. Θα επαναλάβω ότι το ζητούμενο είναι τί έχει κάνει ο νότιος γείτονάς μας. Αναφερθήκατε σε στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας για την ένταξη της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά εγώ, πέραν από στήριξη με δηλώσεις προθέσεων, δεν έχω δει ουσιαστική στήριξη, ενώ και οι πολίτες της χώρας δεν έχουν αισθανθεί κάτι τέτοιο και δεν θα αναφερθώ στην προσβλητική ρητορική, όπως Σκοπιανός, Σκόπια, στη μη κύρωση των μνημονίων στο πλαίσιο της Βουλής τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Εάν εγώ αποτελώ τώρα πρόβλημα, τί συνέβη τα προηγούμενα χρόνια χρόνια; Οι πολίτες στη Μακεδονία και το κράτος είναι δυστυχώς θύματα της υποτελούς συμπεριφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε τίποτα απολύτως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επιπλέον, η προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους μεγάλου μέρους των γειτόνων μας προς τη Μακεδονία, προς το μακεδονικό λαό δεν απέφερε τίποτα το καλό για το μέλλον των πολιτών και εκείνο που είναι εξίσου σημαντικό και στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι ότι περίμενα κάτι περισσότερο εκ μέρους του νότιου γείτονά μας σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η αμφίδρομη πορεία» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ο Μίτσκοσκι: Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και κωλυσιεργεί"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 περιοχές την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Σάββατο 14  Ιουλίου 2024

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 περιοχές την Κυριακή"

Ογδόντα τρεις αλλοδαποί σε ένα εικοσιτετράωρο εισήλθαν παράνομα στα Δωδεκάνησα

Ογδόντα τρεις αλλοδαποί εντοπίστηκα εντός εικοσιτετραώρου, στην περιοχή της Δωδεκανήσου και ειδικότερα στην Ρόδο, την Κάλυμνο και τη Λέρο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ένα πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος να κινείται με κατεύθυνση τις ακτές Ρόδου και να αποβιβάζει άτομα στην Άκρα Λίνδου. Κατόπιν ερευνών από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Ρόδου και της Λίνδου, εντοπίστηκαν συνολικά σαράντα αλλοδαποί (32 άντρες, 4 γυναίκες και 4 ανήλικοι.), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Λιμενική Αρχή της Ρόδου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Καλύμνου για την ύπαρξη αλλοδαπών στην Καλόλιμνο. Στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε 14 άτομα (9 άντρες, 1 γυναίκα και 4 ανήλικοι) και τα μετέφερε στο λιμάνι της Καλύμνου. Μετά τον κατάπλου, η γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή.

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Λέρου εντόπισαν 29 αλλοδαπούς (07 άνδρες, 10 γυναίκες και 11 ανήλικους) στη παραλία Νταμάρι ανατολικά της Λέρου. Ένας 29χρονος από αυτούς, αναγνωρίστηκε ως ο χειριστής του σκάφους μεταφοράς και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, των άρθρ. 24-25 του Ν.5038/2023 “Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ελλαδικό χώρο” και του άρθρου 306 του Π.Κ. “Έκθεση ζωής σε κίνδυνο“. Από το Λιμεναρχείο της Λέρου που διενεργεί τη προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ογδόντα τρεις αλλοδαποί σε ένα εικοσιτετράωρο εισήλθαν παράνομα στα Δωδεκάνησα"

Γιατί οι αγελάδες είναι επικίνδυνες για πανδημία Η5Ν1

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πανδημία από την γρίπη των πτηνών. Το ερωτηματικό είναι πότε, τονίζει ο παθολόγος, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm.

Και ένα άλλο ερωτηματικό είναι φυσικά πόσο έτοιμοι θα είμαστε για αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι αυτά τα τεράστια εξελικτικά βήματα του ιού που συμβαίνουν, είναι απρόσμενα και δημιουργούν στους ειδικούς ανησυχία, ότι στη γωνία μπορεί να μας περιμένει αύριο μεθαύριο, το επόμενο εξελικτικό βήμα και να μάθει ο ιός να ξεπερνάει τις άμυνες του ανθρώπου, όταν αρχίσει να τον κολλάει.

Όπως αναφέρει ο κύριος Παππάς, η γρίπη των πτηνών για χρόνια παρέμενε μία βασική υποψήφια ως δυνητικό αίτιο μιας κάποιας επομένης πανδημίας.

«Εδώ και τουλάχιστον μία εικοσαετία υπάρχουν από τις ΗΠΑ σενάρια ετοιμότητας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το πρόβλημα όμως, ήταν ότι το ενδεχόμενο αυτό απαιτούσε διάφορα εξελικτικά στάδια από την πλευρά του ιού. Ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν κολλάει εύκολα τον άνθρωπο. Δεν μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνεπώς, δεν έχει δύο βασικά στοιχεία για να δημιουργηθεί και να ξεκινήσει μία πανδημία. Έχει όμως, κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Ότι ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ανοσία απέναντι σε μία τέτοια γρίπη, γιατί προκαλείται από στελέχη με τα οποία δεν έχουμε συναντηθεί στο παρελθόν».

Τα εξελικτικά βήματα του ιού την τελευταία διετία

Αυτό που συνέβη όμως, τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον γνωστό παθολόγο, είναι ότι η γρίπη των πτηνών με τη μορφή του Η5Ν1, άρχισε να κάνει τεράστια εξελικτικά βήματα. «Πρώτα άρχισε από την Ευρώπη να παρουσιάζει μία επέκταση της εποχικότητας της. Δεν χτυπούσε μόνο τα πτηνά και δεν προκαλούσε προβλήματα μόνο τους χειμερινούς μήνες, αλλά άρχισε να απλώνεται στη διάρκεια του χρόνου. Στη συνέχεια, άρχισε να προσβάλλει πολύ πιο βαριά, κάποια άγρια υδρόβια πτηνά και να προκαλεί μαζικούς θανάτους.

Πολύ χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που είχαμε στις Πρέσπες το 2022, όπου τουλάχιστον το 10% του συνολικού πληθυσμού των αργυροπελεκάνων πέθανε. Και παρόλο που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που συνέβη στην Ελλάδα, δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής που έπρεπε. Ο ιός συνέχισε να εξελίσσεται και πέρασε για πρώτη φορά μέσω των υδρόβιων πτηνών στην αμερικανική ήπειρο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σιγά σιγά άρχισε να κατεβαίνει και να φτάνει μέχρι τη Νότιο Αμερική, κάνοντας και τοπικά μερικούς ανασυνδυασμούς με άλλα στελέχη γρίπης των πτηνών χαμηλής παθογένειας, που μπορεί να κυκλοφορούσαν εκεί.

Το πρόβλημα είναι ότι άρχισε να προσβάλλει θηλαστικά, όχι μόνο στην Ευρώπη, όπου είχαμε συρροές σε φάρμες με μινκ στην Ισπανία και στη Φινλανδία, όχι μόνο σε αλεπούδες, αρκούδες και σε ζώα που έτυχε να φάνε ένα νεκρό πτηνό και να μολυνθούν, όχι μόνο σε γάτες στην Πολωνία, όπου πέρσι το καλοκαίρι είχαμε πολλές συρροές κρουσμάτων, γιατί τράφηκαν με κοτόπουλο που ήταν μολυσμένο. Άρχισε να σκοτώνει μαζικά πληθυσμούς όπως φώκιες, θαλάσσιους λέοντες, από τη Λατινική Αμερική, ως την Ανταρκτική. Ευτυχώς, οι πιγκουίνοι φάνηκαν λίγο ανθεκτικοί».

Πόσο κοντά φέρνει τον άνθρωπο σε μία πανδημία η ανίχνευση της γρίπης των πτηνών σε βοοειδή

Το χειρότερο όμως, όπως τονίζει ο κ. Παππάς, είναι ότι από το φετινό Μάρτιο άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα σε κοπάδια βοοειδών στις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν επίσημα 140 ανιχνεύσεις συρροής κρουσμάτων σε κοπάδια σε 12 Πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως λέει, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Γιατί όμως, ανησυχεί τόσο πολύ τους επιστήμονες η ανίχνευση στα βοοειδή;

«Πρώτον, οι αγελάδες είναι ένα ζώο που δεν περιμέναμε να μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών. Άρα, έχει κάνει και άλλο μεγάλο εξελικτικό άλμα ο ιός. Δεύτερον και χειρότερο, είναι ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών στις αγελάδες, μολύνει κυρίως τους μαστούς. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, και υπάρχουν αλλεπάλληλες πρόσφατες δημοσιεύσεις, ότι οι μαστοί των αγελάδων είναι ένα πολύ κακό σημείο για να πάει να κάτσει ένας ιός της γρίπης. Είναι ένα δοχείο ανάμιξης και δημιουργίας ανασυνδυασμών και συνήθως, “απαιτείται” ένα τέτοιο δοχείο ανάμιξης σε ένα ζώο ή σε ένα όργανο ζώου, για να ξεκινήσει μία πανδημία. Δηλαδή, ο άνθρωπος δεν κολλάει εύκολα την γρίπη των πτηνών, γιατί οι υποδοχείς που έχει στο αναπνευστικό είναι διαφορετικοί από των πτηνών.

Στους μαστούς των αγελάδων όμως, υπάρχουν και οι δύο υποδοχείς, και των ανθρώπων και των πτηνών. Και αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει αρχίσει ήδη να εκπαιδεύεται και να αγαπάει και να κολλάει και στους δύο υποδοχείς. Συνεπώς, ο ιός έκανε ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που απαιτούνται ακόμη για να αρχίσει να προσβάλλει συστηματικά τον άνθρωπο».

Προσβάλλει και το γάλα και μπορεί να ανιχνευτεί σε τεράστιες ποσότητες ο ιός, λέει ο κ. Παππάς εξηγώντας όμως ότι αν το γάλα παστεριωθεί δεν υπάρχει κίνδυνος.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην προπαραγγελία που έκανε η ΕΕ για το εμβόλιο

Όσον αφορά τον εμβολιασμό που ξεκινά μόνο στην Φινλανδία σε επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ζώα που εκτρέφονται για την γούνα τους, πτηνοτρόφους, κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και κοντινές επαφές, λόγω πολλαπλών συρροών κρουσμάτων σε μονάδες εκτροφής ζώων για την γούνα τους (μινκ, αλεπούδες και raccoon dogs) ο κ. Παππάς ερωτάται γιατί κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα που είναι η νούμερο 2 ευρωπαϊκή χώρα σε όγκο παραγωγής μινκ.

«Εμείς δεν έχουμε συρροές στις δικές μας φάρμες μινκ απ΄όσο γνωρίζουμε. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα αποφάσεις για εμβολιασμό, συμμετέχει όμως στην προπαραγγελία που έκανε η ΕΕ στην εταιρεία που παράγει το εμβόλιο, έτσι ώστε να δεσμευτούν κάποιες ποσότητες για τη χώρα μας. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης συμμετέχουν στην παραγγελία». Πόσο επικίνδυνη όμως, μπορεί να αποβεί αυτή η γρίπη για τον άνθρωπο;

«Σε περίπτωση που εξελιχθεί ο ιός έτσι ώστε να προσβάλλει επαρκώς το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και προσαρμοστεί και στις άμυνες του ανοσολογικού μας, τότε θα έχει την δυναμική να προκαλέσει πανδημικό κύμα, χωρίς να γνωρίζουμε τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Αυτά θα εξαρτηθούν από την προσαρμογή που θα κάνει ο ιός στον άνθρωπο, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι κανείς δεν θα έχει ανοσία για αυτό το στέλεχος».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί οι αγελάδες είναι επικίνδυνες για πανδημία Η5Ν1"

Αχαρνές: Διαρρήκτες απέσπασαν χρηματοκιβώτιο με 16.000 ευρώ από κρεοπωλείο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, σημειώθηκε η κλοπή του χρηματοκιβωτίου από επιχείρηση στις Αχαρνές. Οι κάμερες ασφαλείας του κρεοπωλείου στο Μενίδι, έχουν καταγράψει τις κινήσεις των κακοποιών.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, δύο από τους δράστες σπάνε με κλωτσιές την γυάλινη είσοδο του καταστήματος και εισέρχονται στο εσωτερικό. Εντοπίζουν το χρηματοκιβώτιο, το ξηλώνουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το αφαιρούν και βγαίνουν τρέχοντας από το κατάστημα. Επιβιβάζονται σε ένα λευκό αυτοκίνητο που τους περίμενε συνεργός του και εξαφανίζονται.

Ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και η αστυνομία για την κλοπή. Έγιναν έρευνες αλλά δεν εντοπίστηκαν οι δράστες.

Αχαρνές: Διαρρήκτες απέσπασαν χρηματοκιβώτιο με 16.000 ευρώ από κρεοπωλείο – Βίντεο ντοκουμέντο

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το χρηματοκιβώτιο περιείχε 16.000 ευρώ. Η Ασφάλεια Αχαρνών, αναλύει το οπτικό υλικό, αλλά όπως φαίνεται και στα πλάνα οι δράστες φορούσαν κουκούλες, μάσκες και γάντια, και είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαρνές: Διαρρήκτες απέσπασαν χρηματοκιβώτιο με 16.000 ευρώ από κρεοπωλείο – Βίντεο ντοκουμέντο"

Ηράκλειο: Απατεώνες απέσπασαν 20.500 ευρώ από ηλικιωμένη για δήθεν τροχαίο της κόρης της – Εξιχνιάστηκαν 9 υποθέσεις

Σε μια συγκλονιστική ιστορία που αποκαλύπτει την απληστία και την αδίστακτη προσπάθεια εκμετάλλευσης ανθρώπων, μια 73χρονη έπεσε θύμα μιας καλά οργανωμένης απάτης

Το απόγευμα της Παρασκευής στο Ηράκλειο, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα που την άφησε άφωνη. Στην άλλη γραμμή, μια γυναίκα με κλάματα, ισχυρίστηκε ότι η κόρη της είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Αμέσως μετά, ένας άνδρας, που υποδύθηκε γιατρό, τηλεφώνησε στην ηλικιωμένη γυναίκα και της ζήτησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να καλύψει τα έξοδα της επέμβασης.

Η ηλικιωμένη, μέσα στην αγωνία της και την πίεση της στιγμής, συμφώνησε να παραδώσει τα χρήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε ραντεβού έξω από το ΕΛΜΕΠΑ, μετέβη στον προκαθορισμένο τόπο και παρέδωσε σε έναν άνδρα περίπου 30 ετών το ποσό των 20.500 ευρώ.

Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο παρόμοιων περιστατικών στην Κρήτη, όπου ηλικιωμένοι άνθρωποι πέφτουν θύματα αδίστακτων απατεώνων που εκμεταλλεύονται την ευπιστία και την αγωνία τους.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Με το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου παθόντων σε τροχαίο ατύχημα, κατάφεραν να αποσπάσουν από μια μόνο περίπτωση το χρηματικό ποσό των

Συνελήφθη, χθες (12.07.2024) το μεσημέρι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου ημεδαπός κατηγορούμενος για απάτη η οποία διαπράχθηκε σε βάρος δυο ημεδαπών. Εξιχνιάστηκαν ακόμα οχτώ (8) υποθέσεις απόπειρας τηλεφωνικών απατών για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και σε ακόμα ένα αλλοδαπό.

Ειδικότερα, προχθές (11.07.2024) άγνωστοι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με ζευγάρι ημεδαπών και με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος συγγενικού τους προσώπου, προέβησαν στην εξαπάτηση τους αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα, υποδυόμενοι τον γιατρό παρουσιάζοντας τους ψευδή γεγονότα ως αληθινά, ισχυριζόμενοι ότι λόγω τροχαίου ατυχήματος η κόρη τους νοσηλεύεται και χρήζει άμεσα χειρουργικής επέμβασης και εκμεταλλευόμενοι την έντονη συναισθηματική φόρτιση τους, απαίτησαν την καταβολή χρηματικού ποσού, τα οποία παρέδωσε η παθούσα σε άγνωστο άτομο κατόπιν τηλεφωνικών οδηγιών των δραστών, καταφέρνοντας έτσι να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 20.500 ευρώ.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας και ύστερα από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκε ο ημεδαπός ως ο δράστης που παρέλαβε το παραπάνω χρηματικό ποσό.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι τουλάχιστον από τις 10.07.2024 ο ημεδαπός με ακόμα ένα αλλοδαπό ενώθηκαν με σκοπό την τέλεση απατών κατ’ εξακολούθηση, και τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαπράττοντας επιπλέον (8) περιπτώσεις απόπειρας απάτης.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης αφού τηλεφωνούσαν μαζικά σε ακαθόριστο χρόνο σε τυχαίες σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, επικαλούμενοι την ιδιότητα του γιατρού και δήθεν τραυματισμού συγγενικού τους προσώπου, τους προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο, πείθοντάς τους να καταβάλουν χρήματα για την απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση – ανάρρωση των οικείων τους προσώπων.

Άμεσα, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 18.195 ευρώ το οποίο αποδόθηκε στους παθόντες.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Απατεώνες απέσπασαν 20.500 ευρώ από ηλικιωμένη για δήθεν τροχαίο της κόρης της – Εξιχνιάστηκαν 9 υποθέσεις"

Εξιχνιάσθηκε η έκρηξη στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Στούπα – Συνελήφθη 58χρονος

Εξιχνιάσθηκε η έκρηξη στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Στούπα στη Δυτική Μάνη που σημειώθηκε στις 5 Ιουλίου.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη ένα άτομο, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία γιαέκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, συνελήφθη χθες (12.7.2024) το πρωί σε τοπική κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης, 58χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, προέκυψε ότι ο 58χρονος, την 5.7.2024 και πρώτες πρωινές ώρες, μετέβη με δίκυκλο μοτοποδήλατο από τοπική κοινότητα του Δυτικής Μάνης και μέσω επαρχιακού ορεινού οδικού δικτύου προκειμένου να αποφύγει την καταγραφή του από κάμερες, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραθαλάσσιο χώρο της Δυτικής Μάνης, όπου πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προκαλώντας έκρηξη.

Στη συνέχεια διέφυγε με τον ίδιο τρόπο, ενώ αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να προκληθούν υλικές ζημιές στο κατάστημα.

Ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τους ανωτέρω αστυνομικούς, χθες (12.7.2024) το πρωί σε τοπική κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης, διενεργήθηκε έρευνα σε οικία του 58χρονου, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε το δίκυκλο μοτοποδήλατο, που χρησιμοποίησε για τη μεταφορά του, ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -1- μασούρι εκρηκτικής ύλης “RDX”, συνολικού μήκους -15- μέτρων,
  • -1- σακούλα, περιέχουσα ουσία συνολικού βάρους -1,8- κιλών, η χημική σύσταση της οποία ερευνάται,
  • -2- σακιά, περιέχουσες ουσίες συνολικού βάρους -18,24- κιλών, η χημική σύσταση των οποίων ερευνάται,
  • -1- μαχαίρι, με μήκος λάμας -17,5- εκατοστά,
  • -1- δοχείο, περιέχον βενζίνη,
  • -1- δοχείο, περιέχον λάδι,
  • -1- δοχείο, περιέχον ασετόν,
  • -1- κράνος,
  • -1- κινητό τηλέφωνο και
  • -98- φυσίγγια.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκε στον κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξιχνιάσθηκε η έκρηξη στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Στούπα – Συνελήφθη 58χρονος"

Καύσωνας μέχρι την Παρασκευή (19/7) – Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου καιρού

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (συνθήκες καύσωνα) οι οποίες θα αγγίξουν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου θα συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή (19/7), σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

  1. Σήμερα Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα

Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και

τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και

τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

  1. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 42

βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Τρίτη (16-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 42

βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών οι οποίες αναμένεται να φτάσουν:

α. Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας του 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

β. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.

  1. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού και του δείκτη θερμικής καταπόνησης (WBGT) στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deltia_kairou/geniki_prognosi

http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt

Η πρόγνωση του καιρού από την Νικολέτα Ζιακοπούλου

Καύσωνας επ’ αόριστον με πολλά 40άρια στη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Μάλιστα, τη νέα εβδομάδα προβλέπεται η κορύφωση του φαινομένου και είναι πιθανό να φτάσουμε και τους 43 με 44 βαθμούς σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο περιμένουμε ηλιοφάνεια ίσως με ελάχιστες βροχές σε ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 38 με 40 βαθμούς, στα δυτικά και τους 41, έως 32 στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 28 έως 39 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

Την Κυριακή περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου. Οι βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει πολύ υψηλή.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για αυτοπροστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Όπως ανακοίνωσε η ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

    * Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

    * Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα, από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

    * Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

    * Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

 Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα».

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων».

Eπίσης περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του  δείκτη θερμικής καταπόνησης (WBGT) υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσωνας μέχρι την Παρασκευή (19/7) – Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου καιρού"

ΔΕΥΑ Τεμπών: Επιτακτική η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης νερού

Η παρατεταμένη περίοδος μειωμένων χιονοπτώσεων και βροχών έχει ως συνέπεια τη μικρή αναπλήρωση των υδατικών πόρων, υπόγειων και επιφανειακών, φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετούς δήμους της Θεσσαλίας.

Όπως ενημερώνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τεμπών “η τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων είναι ανεπαρκής και οι εισροές από πηγές είναι κατώτερες των αναμενόμενων. Λόγω και του παρατεταμένου καύσωνα, της μεγάλης τουριστικής κίνησης στα παράλια και τη μετακίνηση κατοίκων των πόλεων στα χωριά, η ζήτηση νερού σε πολλές των περιπτώσεων, σε ορισμένες ώρες της ημέρας, είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Η ΔΕΥΑΤ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε το έλλειμμα υδροδότησης να είναι το μικρότερο δυνατό, από την άλλη οι καταναλωτές θα πρέπει να περιορίσουν τη ζήτηση.
Προβάλει, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης και εξοικονόμησης του νερού.


ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  • Συνετό πότισμα κήπων, γκαζόν, καθώς και αποφυγή πλύσης αυτοκινήτων, αυλών, κοινόχρηστων χώρων κλπ με νερό ύδρευσης
  • Πότισμα λουλουδιών μόνο με ποτιστήρι νωρίς το πρωί ή το βράδυ
  • Κλείσιμο της παροχής νερού (βανάκι υδρομέτρου) όταν φεύγουμε για αρκετό διάστημα από το σπίτι
  • Προληπτικός έλεγχος του δικτύου ύδρευσης ακινήτων (από το υδρόμετρο προς οικίες, επιχειρήσεις, τουριστικές μονάδες κλπ) για τυχόν διαρροές
  • Άμεση επισκευή των διαρροών στα υδραυλικά συστήματα (βρύση, καζανάκι, φλοτέρ ντεπόζιτου, σωλήνες)
  • Χρήση πλυντηρίων ρούχων ή πιάτων όταν είναι γεμάτα και σε οικονομικά προγράμματα
  • Ενημέρωση από τους ξενοδόχους και ενοικιαστές δωματίων στους επισκέπτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΥΑ Τεμπών: Επιτακτική η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης νερού"

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Συγκλονίζει η νέα γυναικοκτονία που διαπράχθηκε στη χώρα μας, αυτή τη φορά στην  Αμφιλοχία τα ξημερώματα του Σαββάτου (13.7.24), όταν ένας 42χρονος έστησε καρτέρι θανάτου και σκότωσε την 37χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, o 42χρονος πήγε στο σπίτι της 37χρονης εν διαστάσει συζύγου του στο οποίο βρισκόταν και η 13χρονη κόρη τους, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το ζευγάρι έχει και ένα ακόμα παιδί. Ο 42χρονος έμενε στο πατρικό του σπίτι.

Η γυναίκα δεν ήταν στο σπίτι. Τον 42χρονο που κρατούσε καραμπίνα στα χέρια του είδε ο κουμπάρος του που διαμένει στον πάνω όροφο και προσπάθησε να τον σταματήσει.

Εκείνη την ώρα, η 37χρονη επέστρεψε στο σπίτι της με αυτοκίνητο. Ο 42χρονος, περιμένοντας την άφιξή της, πήδηξε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου στο καπό του αυτοκινήτου, πυροβόλησε τη γυναίκα από το παρμπρίζ. Στη συνέχεια την ξαναπυροβόλησε από το πλάι, τραυματίζοντάς την θανάσιμα. Πήγε πίσω από το αμάξι και αυτοκτόνησε.

Του είχε υποβάλει μήνυση, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και αθωώθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 37χρονη την Πέμπτη, είχε υποβάλει μήνυση στον 42χρονο για ενδοοικογενειακή βία και απειλή, ωστόσο δεν είχε καταστεί δυνατή η σύλληψή του. Η γυναίκα είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε panic button και διαμονή σε ειδικό χώρο φιλοξενίας. 

Στις 12 Μαϊου ο δράστης είχε συλληφθεί μετά τη μήνυση που του υπέβαλε η 37χρονη για ενδοοικογενειακή βία, εξύβριση, απειλή και σωματικές βλάβες, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο όπου αθωώθηκε.

Η τελευταία ανάρτηση

«Ξεχωριστοί οι άνθρωποι που μιλούν με τα μάτια… που νιώθουν με την ψυχή… κι αγαπούν με πράξεις!», έγραψε η 37χρονη σε μήνυμά της στα social media, λίγες ώρες πριν τη δολοφονία και την αυτοκτονία του δράστη.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία αναφέρει τα εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, ανευρέθηκαν νεκροί στην περιοχή της Αμφιλοχίας 36χρονη γυναίκα και 43χρονος άνδρας, οι οποίοι έφεραν τραύμα από κυνηγετικό όπλο.

Όπως προέκυψε από τα πρώτα στοιχεία, ο 43χρονος πυροβόλησε τη 36χρονη εν διαστάσει σύζυγό του, η οποία βρέθηκε νεκρή εντός οχήματος και κατόπιν αυτοκτόνησε λίγα μέτρα μακριά από το όχημα με το ίδιο όπλο, το οποίο βρέθηκε δίπλα του.

Επισημαίνεται ότι η 36χρονη την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του 43χρονου για ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή, που έλαβαν χώρα τη 10 Ιουλίου 2024, πλην όμως  δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή του εντός των ορίων του αυτοφώρου, ενώ η παθούσα δεν επιθυμούσε να μεταφερθεί σε δομή, ούτε να της χορηγηθεί η εφαρμογή του “panic button”.

Επίσης, στις 12 Μαΐου 2024, ο 43χρονος κατόπιν υποβολής μηνύσεως της 36χρονης είχε συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου για ενδοοικογενειακή βία, εξύβριση, απειλή και σωματικές βλάβες, ενώ υπέβαλε στη συνέχεια σε βάρος της 36χρονης μήνυση για ενδοοικογενειακή βία.

Οι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στη συνέχεια αθωώθηκαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και αυτοκτόνησε"

Κατερίνη: Νεκρή 44χρονη από κλαδί πλατάνου – Την καταπλάκωσε ενώ βρισκόταν σε κατάστημα εστίασης

Μια 44χρομη τραυματίστηκε θανάσιμα όταν καταπλακώθηκε από κλαδί πλατάνου, την ώρα που καθόταν ως θαμώνας σε υπαίθριο χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας.

Το περιστατικό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνέβη, χθες, γύρω στις 10 το βράδυ. Η 44χρονη (ημεδαπή) μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου όμως οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Από την Αστυνομία συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, αλλά αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Δίον Ολύμπου διεξάγεται προανάκριση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Νεκρή 44χρονη από κλαδί πλατάνου – Την καταπλάκωσε ενώ βρισκόταν σε κατάστημα εστίασης"

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Ο παρατεταμένος καύσωνας προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα – Οδηγίες στους πολίτες

Σημαντικές επιπλοκές στην υγεία των πολιτών μπορεί να προκαλέσει ο παρατεταμένος καύσωνας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για το φαινόμενο που είναι συνέπεια της κλιματικής αλαλγής και να καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το θερμικό στρες είναι η κύρια αιτία θανάτου από τον καύσωνα και μπορεί να επιδεινώσει τα υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι ψυχικές νόσοι και το άσθμα.

Επίσης, ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων και τη μετάδοση ορισμένων μολυσματικών ασθενειών.

Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη αυξάνεται εκθετικά λόγω της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον πλανήτη. Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά περίπου 85% μεταξύ 2000–2004 και 2017–2021.

Μεταξύ 2000-2019, μελέτες δείχνουν πως περίπου 489.000 θάνατοι ετησίως σχετίζονται με τη ζέστη, με το 45% αυτών να καταγράφονται στην Ασία και το 36% στην Ευρώπη. Μόνο στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, εκτιμάται ότι σημειώθηκαν 61.672 θάνατοι λόγω ζέστης.

Καύσωνες υψηλής έντασης

Το φαινόμενο του καύσωνα υψηλής έντασης μπορεί να επιφέρει οξεία θνησιμότητα σε υψηλά ποσοστά.

Το 2003, 70.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πέθαναν ως αποτέλεσμα του καύσωνα Ιουνίου – Αυγούστου.

Το 2010, 56.000 θάνατοι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα 44 ημερών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η ευπάθεια στη ζέστη επηρεάζεται τόσο από φυσιολογικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και η κατάσταση της υγείας, όσο και από παράγοντες έκθεσης, όπως είναι το επάγγελμα και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Πώς επηρεάζουν την υγεία οι υψηλές θερμοκρασίες;

Η ποσότητα της θερμότητας που αποθηκεύεται στο ανθρώπινο σώμα καθορίζεται από έναν συνδυασμό:

(α) αδυναμίας εξάλειψης της θερμότητας που παράγεται εσωτερικά από μεταβολικές διεργασίες λόγω της θερμικής καταπόνησης του περιβάλλοντος (για παράδειγμα, υψηλή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία, χαμηλός άνεμος, υψηλή θερμική ακτινοβολία) ,

(β) ρούχα που δημιουργούν φραγμό στην απώλεια θερμότητας,

(γ) εξωτερική αύξηση της θερμότητας από το περιβάλλον.

Η αδυναμία του σώματος να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία και να εξαλείψει την αύξηση της θερμότητας σε τέτοιες συνθήκες αυξάνει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας.

Η πίεση που ασκείται στο σώμα καθώς προσπαθεί να δροσίσει τον εαυτό του, καταπονεί επίσης την καρδιά και τα νεφρά. Ως αποτέλεσμα, οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν τους κινδύνους για την υγεία από χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, ψυχικές, αναπνευστικές και τον διαβήτη) και να προκαλέσουν οξεία νεφρική βλάβη.

Οι θάνατοι και οι νοσηλείες που προκαλούνται από ακραία ζέστη συμβαίνουν αιφνιδίως (την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες), πράγμα που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις πρέπει επίσης να είναι γρήγορες όταν εκδίδεται προειδοποίηση θερμότητας.

Ο καύσωνας μπορεί επίσης να διαταράξει και να θέσει σε κίνδυνο βασικές υπηρεσίες υγείας, όπως την τροφοδοσία και τις μεταφορές, ενώ επίσης μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα στην εργασία και να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Αυτό που συμβαίνει συχνά στην ακραία ζέστη είναι τα άτομα να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν την εργασία ή τη διαδικασία της εκμάθησης – εκπαίδευσης και γι’ αυτό συχνά τα σχολεία οδηγούνται σε κλείσιμο. Τα κύματα καύσωνα μπορούν σχετίζονται συχνά με επικίνδυνη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι επιπτώσεις του ακραίου καύσωνα στην υγεία εξαρτώνται από τη χρονική του διάρκεια και την ένταση του, αλλά και το επίπεδο εγκλιματισμού και προσαρμοστικότητας του τοπικού πληθυσμού, αλλά και από τις υποδομές της περιοχής που προσβάλλεται από την ακραία ζέστη.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Μείνετε μακριά από τη ζέστη.

Αποφύγετε να βγαίνετε έξω και να κάνετε έντονη δραστηριότητα τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Μείνε στη σκιά. Θυμηθείτε ότι οι θερμοκρασίες στον ήλιο μπορεί να είναι 10–15 ˚C υψηλότερες.

Περάστε 2-3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε δροσερό μέρος.

Προσέξτε τον κίνδυνο πνιγμού. Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις κρατικές προειδοποιήσεις του καιρού.

Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό.

Χρησιμοποιήστε τον νυχτερινό αέρα για να δροσίσετε το σπίτι σας ανοίγοντας τα παράθυρα όταν πέσει το βράδυ κι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας που οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από τις εσωτερικές, κλείστε τα παράθυρα και καλύψτε τα με περσίδες ή παντζούρια για να εμποδίσετε το άμεσο ηλιακό φως. Απενεργοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές.

Χρησιμοποιείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες μόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 40 ˚C / 104 ˚F. Σε θερμοκρασίες άνω των 40 ˚C / 104 ˚F, οι ανεμιστήρες θερμαίνουν περισσότερο τον οργανισμό σας.

Εάν χρησιμοποιείτε κλιματισμό, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 27 ˚C / 81 ˚F και ενεργοποιήστε έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα – αυτό θα κάνει το δωμάτιο 4 ˚C πιο δροσερό . Μπορεί επίσης να εξοικονομήσει έως και 70% στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Να θυμάστε ότι μπορεί να έχει περισσότερη δροσιά σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους.

Κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Χρησιμοποιήστε ελαφριά και φαρδιά ρούχα και κλινοσκεπάσματα.

Κάντε δροσερά ντους ή μπάνια.

Βρέξτε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί, σπρέι ή βρεγμένο ελαφρύ ρουχισμό.

Πίνετε νερό τακτικά (1 φλιτζάνι νερό την ώρα και τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα).

Να κάνετε τακτικά check-in με ευάλωτα άτομα της οικογένειάς σας – ειδικά άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με καρδιακές, πνευμονικές ή νεφρικές παθήσεις, αναπηρία και άτομα που ζουν μόνα.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Ο παρατεταμένος καύσωνας προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα – Οδηγίες στους πολίτες"

«Οι μπράβοι της νύχτας έγιναν και μπράβοι της ημέρας»: Στη φυλακή η «Νάνσυ» με το πλούσιο ποινικό παρελθόν σε απάτες

«Εγώ απλές διευθετήσεις έκανα», υποστήριξε στην απολογία της η 43χρονη «Νάνσυ», η φερόμενη ως αρχηγός του κυκλώματος που εκβίαζε επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε τουριστικά νησιά, χωρίς πάντως να πείσει τις Αρχές.

Μετά το τέλος του πρώτου μέρους της ανακριτικής διαδικασίας, συνολικά από τους 14 συλληφθέντες κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι οι 7, μεταξύ των οποίων τόσο η «Νάνσυ» όσο και ο συναρχηγός και αδερφός πρώην αντιδημάρχου στην Αθήνα.

Ο δικηγόρος Γιάννης Γλύκας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση. «Είχαμε τους εκβιαστές της νύχτας τώρα αποκτήσαμε και τους εκβιαστές της ημέρας. Οι μπράβοι της νύχτας έγιναν και μπράβοι της ημέρας. Η δράση τους φαίνεται πως ήταν γνωστή και η σύλληψή τους αναμενόμενη. Τον τελευταίο χρόνο η δράση τους είχε ξεφύγει και ήταν θέμα χρόνου πια η σύλληψη και η εξάρθρωση της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης. Είναι σαφές ότι υπήρχε μία ανοχή όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Γλύκας: «Σε σοβαρές υποθέσεις εκβιάσεων, δεν μιλάει κανείς και καταλήγουν τα δικαστήρια σε ενοχή μόνο από τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Δεν μιλούν, από φόβο. Εδώ φαίνεται ότι είναι πιο ήπια τα πράγματα. Υπάρχει και αποδεικτικό υλικό. Έχει ενδιαφέρον για την συνέχεια, γιατί μπορεί η ανάκριση να φτάσει και σε άλλα πρόσωπα που μπορεί να υπήρχαν. Αυτή την στιγμή έχουμε 6 προφυλακίσεις, απολογήθηκαν 14 και αναμένονται άλλοι 9 τουλάχιστον. Βέβαια οποίος πήγε φυλακή δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος, σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας. Θα κληθούν για κατάθεση και οι καταστηματάρχες και οφείλουν να μιλήσουν για όλα».

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Στα πρότυπα της μαφίας, τα 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, περιπτέρων και ξενοδοχείων χρησιμοποιώντας την εξουσία τους.

Παρείχαν προστασία για την αποτροπή πρόκλησης βλάβης στην επιχείρησή τους, παραβάσεις έμπαιναν στο αρχείο όταν καταβαλλόταν το απαιτούμενο ποσό. Επιδίωκαν με δική τους πρωτοβουλία να αποφύγουν τη βεβαίωση παραβάσεων, ενώ εκείνοι που δεν δέχονταν να υποκύψουν στον εκβιασμό και στον… τιμοκατάλογο της οργάνωσης τιμωρούνταν με υπέρογκα πρόστιμα.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, η λεία ανέρχεται στις 700.000 ευρώ.

Η 43χρονη έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διάπραξη κακουργημάτων. Συγκεκριμένα, το 2009 είχε κατηγορηθεί για παράβαση των άρθρων 42 & 386 Π.Κ. «απόπειρα απάτης», διότι παριστάνοντας τη μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000 ευρώ. Δεν ολοκλήρωσε, όμως, την πράξη της, διότι συνελήφθη και της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Επίσης, το 2010 είχε κατηγορηθεί για παράβαση του άρθρου 375 Π.Κ. «υπεξαίρεση», διότι ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων, υπεξαίρεσε το χρηματικό ποσό των 124.831,38 ευρώ και ομοίως της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι μπράβοι της νύχτας έγιναν και μπράβοι της ημέρας»: Στη φυλακή η «Νάνσυ» με το πλούσιο ποινικό παρελθόν σε απάτες"

Θερινές εκπτώσεις 2024: Ανοιχτά αύριο τα μαγαζιά – Πώς θα λειτουργήσουν

Οι θερινές εκπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ αύριο (14.7.2024) είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, με προτεινόμενο, ωράριο λειτουργίας, 11:00 π.μ. – 18:00 μ.μ.

Ταυτόχρονα, τα εμπορικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ δεν θα λειτουργήσουν αυτή την Κυριακή, εκτός από τα Lidl που έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι ανοιχτά επιλεγμένα καταστήματα από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. και τα καταστήματα My market που θα είναι ανοιχτά με ωράριο 11:00 π.μ. με 15:00 μ.μ., δεν θα πραγματοποιήσουν όμως παραδόσεις παραγγελιών μέσω του e-shop. 

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Εάν το ποσοστό των προϊόντων που παρέχεται με μειωμένη τιμή ξεπερνά το 60% του συνόλου τους, επιβάλλεται να αναγράφεται το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Εφόσον, υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε περίπτωση ελέγχου, οι καταστηματάρχες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να δεν είναι ανακριβής ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν απόδειξη, εκτός από λόγους φορολογικής εντιμότητας, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος είναι απαραίτητη για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θερινές εκπτώσεις 2024: Ανοιχτά αύριο τα μαγαζιά – Πώς θα λειτουργήσουν"

Άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ – Αγώνας δρόμου για τους αγρότες να προλάβουν τις προθεσμίες

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία για τους αγρότες, με τον πολύπαθο ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και να ανοίγει την σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ (επιδοτήσεις) αργότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Την Παρασκευή με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ (αρ. 293/12-07-2024) και αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι δηλώσεις και η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024 μέσω των πιστοποιημένων ΚΥΔ.

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 (ΕΑΕ 2024) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του με δύο τρόπους:

  1. Μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.
  2. Μέσω των Πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Η συλλογή των αιτήσεων για τις δηλώσεις υλοποιείται στο πλαίσιο της σύμβασης: «Ανάπτυξη και Προσαρμογή απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027».

Οι παραγωγοί και οι φορείς, που εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ μπορούν να επεξεργάζονται και να υποβάλουν τις ΕΑΕ 2024 μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις όλων των ειδικών καθεστώτων, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο μέσω του gov.gr.

Θα ακολουθήσει άμεσα σχετική εγκύκλιος και εφαρμοστικές οδηγίες για την διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024.

Τα λάθη με την πλατφόρμα

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα υποβολής για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2024 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από λάθη που είχαν παρατηρηθεί, ενώ προβληματικές, ψαλιδισμένες και εσφαλμένες ήταν οι πληρωμές στους αγρότες με αρνητικό ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διοίκηση του οποίου έθεσε σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις 650.000 αγροτών.

Ενδεικτικό των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, ήταν και η αποκάλυψη που έκανε πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς ότι υπήρχε ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε ποσό 13,9 εκατ. ευρώ. «πιθανότατα πρόκειται περί λάθους».

Πάντως οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αγρότες και οι πιστοποιημένοι φορείς έχουν στην διάθεσή τους λιγότερο από τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να καταβληθεί, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, στο τέλος Οκτωβρίου η προκαταβολή των επιδοτήσεων και να αποφευχθούν τα περυσινά ευτράπελα, που κόστισαν ακριβά στους αγρότες, αλλά και στην κυβέρνηση η οποία «πλήρωσε» εκλογικά τις παλινωδίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ – Αγώνας δρόμου για τους αγρότες να προλάβουν τις προθεσμίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news