facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Σχεδόν 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν χθες Σάββατο το όριο των 600 εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στις 20:20 (τοπική ώρα· στις 03:20 σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας), οι αριθμοί του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης υπεδείκνυαν πως έχουν καταγραφεί 600.449.934 μολύνσεις από τον ιό μετά την εμφάνισή του στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Ως την ίδια ώρα, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε 6.485.233.

Οι ΗΠΑ, με 94.184.146 κρούσματα και 1.043.838 θανάτους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, παραμένουν το κράτος που κόσμου που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία. Σε αυτές αναλογεί σχεδόν το 16% τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Είναι η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα χώρα που έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (44.398.696), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (34.662.834). Άλλες χώρες που έχουν καταγράψει πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα είναι ακόμη η Βραζιλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, σύμφωνα με τους αριθμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ειδικοί θεωρούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως είναι πολύ βαρύτερος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε νωρίτερα φέτος πως ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, άμεσα ή έμμεσα, είναι μάλλον πλησιέστερα στα 15 εκατομμύρια νεκρούς.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Σχεδόν 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας "

Λάβρος Κιλιτσντάρογλου: Ξέφραγο αμπέλι τα τουρκικά σύνορα, αν πληρώσεις οι λαθρέμποροι σε πάνε οπουδήποτε

Σφοδρή κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με αφορμή το μεταναστευτικό.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» τα τουρκικά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι «αν πληρώσεις, οι λαθρέμποροι σε πάνε οπουδήποτε».

«Στην Τουρκία έχουμε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους είναι Σύροι, Αφγανοί, Αφρικανοί. Η πλειοψηφία αυτών είναι από τη Συρία. Τα σύνορα μας έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι. Σήμερα αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε. Αυτή η κυβέρνηση δεν ελέγχει ούτε το κράτος, ούτε τα σύνορα. Τα σύνορα της Τουρκίας είναι ξέφραγο αμπέλι. Δίνετε χρήματα και μπορείτε να φέρετε οποιονδήποτε. Δίνετε χρήματα και αποφυλακίζετε οποιονδήποτε και τον πάτε στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάβρος Κιλιτσντάρογλου: Ξέφραγο αμπέλι τα τουρκικά σύνορα, αν πληρώσεις οι λαθρέμποροι σε πάνε οπουδήποτε"

Πορτογαλία: Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στη Λισαβόνα και την Ισπανία εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων

Περίπου 60 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας την Κυριακή, τελευταία ημέρα της απεργίας που κήρυξε το προσωπικό εδάφους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης αεροδρομίων ANA.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης Portway ζητούν καλύτερα επιδόματα διακοπών και δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ANA, σήμερα ακυρώθηκαν συνολικά 59 πτήσεις (31 αφίξεις και 28 αναχωρήσεις) στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, το μεγαλύτερο της χώρας.

Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία (SINTAC) είπε ότι στην τριήμερη απεργία συμμετείχε σχεδόν το 90% του προσωπικού εδάφους της Portway στα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο. Η SINTAC αναμένει ότι συνολικά σήμερα θα ακυρωθούν 70-80 πτήσεις από τη Λισαβόνα και 30-40 από το Πόρτο.

Στη γειτονική Ισπανία η Iberia Express, η θυγατρική χαμηλού κόστους της εταιρείας Iberia, ακύρωσε σήμερα οκτώ πτήσεις εσωτερικού και η EasyJet τέσσερις διεθνείς πτήσεις προς τη Γενεύη και το Λονδίνο.

Το προσωπικό καμπίνας της Iberia Express έχει κηρύξει δεκαήμερη απεργία, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, με μισθολογικά αιτήματα. Στην EasyJet απεργούν, για τρίτη φορά εντός του Αυγούστου, οι πιλότοι, ζητώντας να επανέλθουν οι συνθήκες εργασίας τους στο καθεστώς που υπήρχε πριν από την πανδημία και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική σύμβαση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πορτογαλία: Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στη Λισαβόνα και την Ισπανία εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ρωσίας: Δεν θέλει να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας της Ζαπορίζια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι δεν ήθελε να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε από μόνη της να μπλοκάρει το τελικό κείμενο, στη λήξη της Δέκατης Συνόδου Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Η Ρωσία το έκανε αυτό για να αποτρέψει την υιοθέτηση της διατύπωσης που αποδεχόταν τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας» στη Ζαπορίζια, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς κοντά στο συγκρότημα, που το θέτουν σε κίνδυνο. Η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom προειδοποίησε το Σάββατο ότι ο σταθμός λειτουργεί μεν, αλλά με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιάς.

Οι 191 χώρες που έχουν υπογράψει την TNP συνεδρίαζαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από την 1η Αυγούστου, όμως η Ρωσία εμπόδισε την Παρασκευή την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης, δυσαρεστημένη γιατί στο κείμενο αυτό υπήρχαν «ορισμένες παράγραφοι «ανερυθρίαστα πολιτικές».

«Παρά την κυνική παρεμπόδιση εκ μέρους της Ρωσίας, το γεγονός ότι όλες οι άλλες πλευρές στήριξαν το τελικό κείμενο, δείχνει τον κρίσιμο ρόλο της συνθήκης αυτής για την πρόληψη της διάδοσης των πυρηνικών», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ρωσίας: Δεν θέλει να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας της Ζαπορίζια"

Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας την αυριανή ημέρα καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές καθώς από τον Ιούλιο έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ανά μεγαβατώρα που εισπράττουν οι παραγωγοί ρεύματος, ανάλογα με την τεχνολογία.

Οι τιμές καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας μειώνεται κάτω από τα 15 λεπτά για τους περισσότερους προμηθευτές ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μονοψήφιας ή και μηδενικής χρέωσης.

Η ζήτηση ρεύματος αύριο Δευτέρα προβλέπεται να φθάσει στις 319 γιγαβατώρες και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από μονάδες φυσικού αερίου (45,9 %), ανανεώσιμες πηγές (19,8 %), λιγνίτες (16,3 %) και υδροηλεκτρικά (8,4 %). Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας"

Ιωάννινα: Εικόνες φρίκης από το αιμόφυρτο γαϊδουράκι - Συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Ζίτσας

Εικόνες φρίκης βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη βάναυση κακοποίηση του γαϊδουριού στον Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων, που όπως αποδείχθηκε ο άνθρωπος που έσερνε άτυχο ζώο για σχεδόν ένα χιλιόμετρο με το αγροτικό του αυτοκίνητο ήταν ο ίδιος ο αντιδήμαρχος!

Στο βίντεο που διακινείται στο Διαδίκτυο της τελευταίες ώρες, φαίνεται το άτυχο γαϊδουράκι να κείτεται αιμόφυρτο στο έδαφος χωμένο μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ο πολίτης που κατέγραψε τις εικόνες δείχνει και το πρόσωπο του 63χρονου αντιδημάρχου, του υπαίτιου για την κτηνωδία που σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στην κοινότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες



Βίντεο από τον δρόμο που πλημμύρισε με αίματα



Ο 63χρονος συνελήφθη στο σπίτι που διαμένει και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν κακοποίησε το ζώο και πως πρόκειται για ατύχημα.

Μάλιστα, ανέφερε στους αστυνομικούς πως έσερνε το άτυχο ζώο με το αυτοκίνητο του, χωρίς να το έχει αντιληφθεί.


Ο δρόμος πλημμύρισε από αίματα

Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια κατοίκων του Γραμμένου, οι οποίοι είδαν τον δρόμο στο χωριό τους να πλημμυρίζει από αίματα.

Η εικόνα στον δρόμο αρκετές ώρες μετά μαρτυρά όλα όσα υπέστη το ζώο, η τύχη του οποίου αγνοείται.

γαιδουρι1

γαιδουρι2 

Με αφορμή το περιστατικό η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του δήμου Ζίτσας σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Δηλώνουμε συγκλονισμένοι από τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την βάναυση συμπεριφορά Αντιδημάρχου του Δήμου Ζίτσας σε ζώο στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων.

Δεν μπορούμε ούτε καν να διανοηθούμε ότι έσερνε το ζωντανό (γάιδαρο) με το αγροτικό του αυτοκίνητο βασανίζοντας το απίστευτα γεμίζοντας τον δρόμο με αίματα από το βασανισμένο ζώο.

Εκφράζουμε την οργή μας και την αγανάκτηση γι αυτή την θηριωδία.

Συγχαίρουμε τους κατοίκους της Τ.Κ Γραμμένου και τα ΜΜΕ του Νομού μας για την δημοσιοποίηση του θέματος και την ευαισθητοποίηση τους. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες.

Απαιτούμε άμεσα:

• Την περίθαλψη του ζώου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πλήρη ενημέρωση για την τύχη του.
• Από το Δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκο την άμεση αποπομπή του συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού «ανθρώπου» από την θέση του Αντιδημάρχου Ζίτσας.
• Από τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης και τoν κ. Δημάρχο την διαγραφή του από την Δημοτική τους ομάδα.
• Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξει τα δέοντα για την αποπομπή του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας και βέβαια
• Από τη δικαιοσύνη την άμεση παρέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε κωλυσιεργία για τις συνέπειες της παραπάνω θηριωδίας τόσο από την Δημοτική αρχή και τον κ. Δήμαρχο, αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς, θεωρείται προσπάθεια συγκάλυψης της αποτρόπαιας πράξης και τους καθιστά συμμέτοχους.

Ο τόπος μας αξίζει μια καλύτερη τύχη με Ανθρώπους στη διοίκηση του Δήμου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιωάννινα: Εικόνες φρίκης από το αιμόφυρτο γαϊδουράκι - Συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Ζίτσας"

Καιρός αύριο: Συννεφιές με τοπικές βροχές – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (29.08.2022) με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Ο υδράργυρος θα δείξει μέχρι και 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και κυρίως στα ορεινά των υπόλοιπων ηπειρωτικών περιοχών.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η μέγιστη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά στους 32 με 34 βαθμούς, στα νησιά 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία καθώς και στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιές με τοπικές βροχές – Πού θα πέσουν καταιγίδες"

Ανησυχία για πυρηνικό εφιάλτη στη Ζαπορίζια – Σφοδροί βομβαρδισμοί γύρω από το εργοστάσιο

Με τον εφιάλτη μίας πυρηνικής καταστροφής βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς τις τελευταίες ώρες, οι σφοδροί βομβαρδισμοί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.

Το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε ουκρανικές πόλεις στην άλλη πλευρά του ποταμού από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι, αυξάνοντας την αγωνία των κατοίκων καθώς οι αναφορές για βομβαρδισμούς γύρω από τον σταθμό πυροδοτούν φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν πάλι τις τελευταίες 24 ώρες την περιοχή γύρω από τον σταθμό, μόλις μία ημέρα αφότου η Μόσχα και το Κίεβο αντάλλαξαν κατηγορίες για στοχοποίηση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που προκάλεσαν μεγάλη διεθνή ανησυχία.

Η ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε ότι δεν έχει οποιεσδήποτε νέες πληροφορίες για επιθέσεις στην περιοχή του σταθμού.

Το σύμπλεγμα του σταθμού, που κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο αλλά ουκρανικό προσωπικό εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του, στο νότιο μέτωπο του πολέμου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ανάφλεξης στον πόλεμο που έχει μπει στον έβδομο μήνα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ είπε σήμερα στο Telegram πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κτίρια κατοικιών στην κύρια πόλη της περιοχής, Ζαπορίζια, περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τον σταθμό, και την πόλη Ορίχιβ ανατολικότερα.

Χθες, Σάββατο (27/8), ο Στάρουχ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση πως οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες πώς να χρησιμοποιήσουν ιώδιο σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τον βομβαρδισμό άλλων εννέα πόλεων στην περιοχή από την απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου από τον σταθμό στην ημερήσια αναφορά του, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε πως η αεροπορία του έπληξε μια μονάδα της Motor Sich στην περιοχή όπου επισκευάζονται ελικόπτερα.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε πως εννέα οβίδες που εκτόξευσε το ουκρανικό πυροβολικό σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις έπεσαν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

“Αυτή τη στιγμή, τεχνικό προσωπικό παρακολουθεί συνεχώς την τεχνική κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό και διασφαλίζει τη λειτουργία του. Η κατάσταση από άποψη ακτινοβολίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού παραμένει κανονική”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Κίεβο έχουν ζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού από τον σταθμό προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα είναι στόχος.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις μετέτρεψαν τον σταθμό σε στρατιωτική βάση, θέτοντας όλη την ήπειρο σε κίνδυνο, και πως δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί.

«Ο ρωσικός στρατός πρέπει να φύγει από τον σταθμό», έγραψε στο Twitter.

Στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν την τελευταία απόπειρα των Ρώσων να προωθηθούν στην πόλη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ο στρατός του Κιέβου στην ημερήσια αναφορά του.

Οι υπερασπιστές της περιοχής ματαίωσαν τις προσπάθειες των Ρώσων να προωθηθούν γύρω από τη στρατηγική πόλη Μπαχμούτ προκειμένου να διευρύνουν τον έλεγχο στην περιφέρεια του Ντονμπάς μετά την κατάληψη από τη Μόσχα του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ πριν από μερικές εβδομάδες, ανέφερε ο στρατός. Σύμφωνα με τους περιφερειακούς κυβερνήτες, οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ στην επαρχία Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέες απώλειες.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία για πυρηνικό εφιάλτη στη Ζαπορίζια – Σφοδροί βομβαρδισμοί γύρω από το εργοστάσιο"

Μηταράκης για δημοσιογράφο Spiegel στην Ορεστιάδα – «Παραπλάνησε τις αρχές εμφανιζόμενος ως μεταφραστής ΜΚΟ»

Για εξαπάτηση των ελληνικών αρχών, υποβάλλοντος παραπλανητικό αίτημα για να μπει στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα – σαν δήθεν μεταφραστής ΜΚΟ – εγκαλεί ο Νότης Μηταράκης τον δημοσιογράφο του Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, σύμφωνα με τον υπουργό  Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, παραπλάνησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ορεστιάδα, προκειμένου να πάρει συνεντεύξεις από τους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο στα μέσα Αυγούστου, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και τις περιγραφές για το πώς έφτασαν ως εκεί.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως δόθηκε άδεια σε μέλη ΜΚΟ – από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης – να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, όπου έχουν μεταφερθεί από τις 16 Αυγούστου οι συνολικά 38 μετανάστες, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες για την παράνομη είσοδο του συγκεκριμένου δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Η εισδοχή τους στο ΚΥΤ έγινε στο πλαίσιο οικοδόμησης ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέσα στα μέλη, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως είχε εισχωρήσει κρυφά ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης σκοπεύοντας να πάρει συνεντεύξεις από τους μετανάστες, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη παροχή εξηγήσεων στις ελληνικές αρμόδιες αρχές, σημειώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη – εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ – Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.

Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».

Συνολικά για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (30.08.2022) στις 16:00 το απόγευμα συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής.

Τι υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης

Από τη δική του μεριά, ο δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου ενημέρωσης, τονίζει ότι σκοπός του ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το αν η κόρη ενός εκ των συνολικά 38 μεταναστών, η 5χρονη Μαρία, πέθανε πράγματι – όπως φημολογείται – από τσίμπημα σκορπιού, τα ξημερώματα της Τρίτης, 9 Αυγούστου.

Σε δημοσίευμά του στο Spiegel, ο Γιώργος Χρηστίδης ισχυρίζεται ότι όντως η μικρή έχασε τη ζωή της στη νησίδα του Έβρου.

Όπως γράφει, όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, αλλά «βαθιά τραυματισμένοι» και κυρίως «οι γονείς της 5χρονης Μαρίας, που θρηνούν την κόρη τους». Σε αυτό έρχεται να προσθέσει ότι «ήδη αμφισβητείται η ύπαρξη της Μαρίας, το όνομα της Μαρίας, ο θάνατος της Μαρίας. Εγώ είδα 2 γονείς με 4 ακόμα παιδιά στο ΚΥΤ. Οι γονείς μιλούσαν σπαρακτικά για την κόρη τους και τα παιδιά για την αδελφή τους. Σε αντίθεση με πολιτικούς ή άλλους, εγώ δεν θα τους αμφισβητήσω».

Τέλος, ο δημοσιογράφος ανέφερε σχετικά με την ταφή του παιδιού ότι μίλησε με ανθρώπους που του είπαν, όπως και στην ένορκη κατάθεσή τους στην εισαγγελία, οι ίδιοι έθαψαν πρόχειρα το μικρό κορίτσι στη νησίδα.

«Την ύπαρξη της Μαρίας με την οικογένειά της επιβεβαίωσαν και άλλοι πρόσφυγες με τους οποίους συνομίλησα», καταλήγει.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης για δημοσιογράφο Spiegel στην Ορεστιάδα – «Παραπλάνησε τις αρχές εμφανιζόμενος ως μεταφραστής ΜΚΟ»"

Μύκονος: Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω διακινητές ναρκωτικών

Επ΄ αυτοφώρω έπιασε η αστυνομία τέσσερα άτομα στη Μύκονο την ώρα που έκαναν, μέσα σε μαγαζί, διακίνηση ναρκωτικών.

Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς που μεταξύ άλλων πάνω τους βρέθηκαν κοκαΐνη και κεταμίνη προς άμεση χρήση.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Συνελήφθησαν σήμερα (Κυριακή 28 Αυγούστου 2022) τέσσερις αλλοδαποί και σχηματίστηκε σε βάρος τους ποινική δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκρότηση εγκληματικής ομάδας.

Ειδικότερα, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, οι δράστες εντοπίσθηκαν μέσα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να προβαίνουν σε προμήθεια – διάθεση ναρκωτικών ουσιών προς άμεση χρήση από ενδιαφερόμενους πελάτες.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

5 φιξάκια κοκαΐνης συνολικού βάρους -4,2- γραμμ.
1,1 γραμμ. κεταμίνη
Τέσσερα κινητά τηλέφωνα
Το χρηματικό ποσό των 1.835 ευρώ

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου. Η εξιχνίαση της υπόθεσης εντάσσεται στις ειδικές επιχειρησιακές δράσεις των αστυνομικών Υπηρεσιών του Νοτίου Αιγαίου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μύκονος: Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω διακινητές ναρκωτικών"

Θάνατος 15χρονου στη Χαλκιδική: Στο νοσοκομείο ο πατέρας του μετά την τραγική είδηση

Εξαιρετικά δύσκολες ώρες περνούν οι γονείς του 15χρονου, που πέθανε ξαφνικά ενώ έκανε μπάνιο στη Χαλκιδική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο πατέρας του παιδιού μόλις έμαθε την τραγική είδηση, αισθάνθηκε δυσφορία και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. 

«Είμαστε όλοι τρομερά συγκλονισμένοι απο τον χαμό του παιδιού. Έμενε με τους γονείς του σε χωριό του δήμου μας. Ένα πολύ καλό και ήσυχο παιδί. Δεν είχαμε ακούσει ποτέ αν είχε προβλήματα υγείας. Μάθαμε οτι πήγε με φίλους και έναν ξάδελφο του για μπάνιο με λεωφορείο στη Χαλκιδική και ξαφνικά έχασε τη ζωή του στη θάλασσα. Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που μας στενοχώρησε όλους. Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια ενός νεαρού παιδιού μας γέμισε με θλίψη και πόνο. Κουράγιο στην οικογένεια του», δήλωσε στο newsit.gr η Κατερίνα Ιγνατιάδου, Δήμαρχος Σκύδρας, από όπου καταγόταν ο 15χρονος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνατος 15χρονου στη Χαλκιδική: Στο νοσοκομείο ο πατέρας του μετά την τραγική είδηση"

Θεσσαλονίκη: Νεκρός από τραύμα όπλου βρέθηκε 64χρονος στην αυλή του σπιτιού του

Νεκρός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής ένας 64χρονος άντρας, στην αυλή του σπιτιού του στην Άνω Περαία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ημεδαπός άντρας έφερε τραύμα από όπλο.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Στο σημείο έχει κληθεί και ιατροδικαστής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Νεκρός από τραύμα όπλου βρέθηκε 64χρονος στην αυλή του σπιτιού του"

Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε οικογένεια Βρετανών στο Σουσάκι Κορινθίας - «Πιστέψαμε ότι θα πεθάνουμε», λέει ο πατέρας

Άγρια επίθεση αγέλης σκύλων δέχθηκε μια οικογένεια στο Σουσάκι Κορινθίας.

Η επίθεση με θύμα τον 52χρονο πατέρα και τα δύο παιδιά σημειώθηκε στις 13 Αυγούστου 2022 όταν τους επιτέθηκαν τα 15 άγρια σκυλιά ράτσας Ροδεσιανού Ρίτζμπακ, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Ο πατέρας των παιδιών, Σταμάτης Καπατιανός, μιλώντας στο βρετανικό μέσο, περιέγραψε τις ανατριχιαστικές στιγμές που βίωσε: «Είχαμε περπατήσει ένα χιλιόμετρο στο τουριστικό μονοπάτι πριν μας πλησιάσουν τα σκυλιά. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να βάλω το σώμα μου ανάμεσα στα σκυλιά και τα παιδιά».

«Στα χέρια μου κρατούσα μόνο ένα σακίδιο με τα μπουκάλια νερού των παιδιών. Το χρησιμοποίησα για να σταματήσω τα σκυλιά μέχρι που δάγκωσαν το χέρι μου τόσο δυνατά που πετάχτηκε από το χέρι μου. Μετά με χτύπησαν στο έδαφος και άρχισαν να δαγκώνουν. Νόμιζα ότι θα πεθάνω», είπε.

Και συνέχισε: «Συνέχισα να ρωτάω τον εαυτό μου: "Πώς μπορεί να είναι αυτό το τέλος;" Έχανα τη θέληση για ζωή. Ένιωσα ότι δεν είχα καμία δύναμη».

Τα σκυλιά κυνήγησαν και τα τρία ανήλικα παιδιά. Η 11χρονη Ρόξυ και ο 9χρονος Ντάνι τραυματίστηκαν στα πόδια ενώ ο δεύτερος και στον κορμό. Το τρίτο παιδί που ήταν «παρών» στο συμβάν, ο Τέντι, κατάφερε να ξεφύγει.

«Όταν είδα τα παιδιά γύρω στα 30 μέτρα πίσω μου, είχα λόγο να συνεχίσω. Μου έδωσε κάποιο είδος θεϊκής δύναμης», είπε ο 52χρονος.

epithesi_skylou__3_

epithesi_skylou__2_

epithesi_skylou__8_

epithesi_skylou__1_

Ο Σταμάτης Καπατιανός με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει κυνήγησε την αγέλη των άγριων σκυλιών και μπόρεσε να τα τρομάξει. Στην συνέχεια και οι τέσσερις κατάφεραν να επιβιβαστούν γρήγορα στο όχημα τους και να απομακρυνθούν από την περιοχή. «Έπρεπε να οδηγήσω για 20 έως 25 λεπτά χωρίς να χρησιμοποιήσω το αριστερό μου χέρι. Ήταν η πιο δύσκολη πρόκληση ολόκληρης της ημέρας», πρόσθεσε ο 52χρονος.

Μόλις τα παιδιά έφτασαν στο νοσοκομείο τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο 52χρονος υποβλήθηκε σε επέμβαση δυόμιση ωρών ενώ νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για έξι ημέρες. Ο ίδιος και η σύζυγός του υπέβαλαν μήνυση την περασμένη εβδομάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε οικογένεια Βρετανών στο Σουσάκι Κορινθίας - «Πιστέψαμε ότι θα πεθάνουμε», λέει ο πατέρας"

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 15χρονος που έκανε μπάνιο στα Νέα Φλογητά (φωτο)

Το μπάνιο στη θάλασσα αποδείχτηκε μοιραίο για έναν 15χρονο στη Χαλκιδική. Ανασύρθηκε από το νερό χωρίς τις αισθήσεις του για να διαπιστωθεί λίγη ώρα αργότερα ο θάνατός του. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, ξάδερφος του 15χρονου τον είδε μπρούμυτα στο νερό αλλά θεώρησε ότι αστειευόταν. Όταν πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα τον πλησίασε και είδε ότι δεν ανταποκρινόταν. Τον γύρισε ανάποδα και διαπίστωσε ότι έβγαζε αφρούς από το στόμα.

Λουόμενοι έβγαλαν τον ανήλικο από τη θάλασσα και προσπάθησαν για ώρα να τον επαναφέρουν. Σε λίγα λεπτά στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και παρέλαβε τον νεαρό για να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών. Δυστυχώς, ο άτυχος νεαρός κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι στην παραλία υπήρχε ναυαγοσώστης ενώ για την επαναφορά του άτυχου νεαρού χρησιμοποιήθηκε απινιδωτής που υπήρχε στο σημείο.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 15χρονος που έκανε μπάνιο στα Νέα Φλογητά (φωτο) "

Ν. Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε λύση δύο κρατών

Δεν αποδεχθήκαμε, δεν πρόκειται να υποκύψουμε και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε λύση δύο κρατών. Και από εμάς εξαρτάται αν θα δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να στηρίξουν κάτι ανάλογο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι αποδοχή μιας ανάλογης λύσης σημαίνει ταυτόχρονα και το άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας», διότι κατά αυτό τον τρόπο πολλά ευρωπαϊκά και όχι μόνο, κράτη θα αντιμετωπίσουν ανάλογες προκλήσεις και προβλήματα.

Συνεπώς, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από εμάς εξαρτάται, αν εμμένουμε στις θέσεις αρχής όπως καθορίζονται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές και αξίες της ΕΕ δεν μπορεί παρά να έρθει η ώρα της δικαίωσης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο κος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα καθ’ όλη την πολιτική του πορεία και παραμένει στόχος ζωής, είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσα από την ειρηνική οδό και ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης. Kαι επεσήμανε:

«Αυτή η επιθυμία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης πάντοτε είχε ως βάση τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ που εξέφραζαν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών να επικρατήσει δικαιοσύνη στην Κύπρο, να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα, να τερματιστεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων.

Στόχος ήταν να διαφυλαχθούν και να προστατευτούν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους για τους Ελληνοκύπριους μέσα από τις προβαλλόμενες από τους Τούρκους, αξιώσεις.

Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο υποχωρητικότητας. Δεν μπορούσε όμως να αποδεχθούμε να συνεχίσει η Κύπρος να είναι κάτω από τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας, να είναι εν τη ουσία ελεγχόμενη, αλλά και η επιδιωκόμενη λύση να μας οδηγεί σε μια νέα Βοσνία Ερζεγοβίνη ή ένα νέο Λίβανο, δηλαδή μια θνησιγενή λύση η οποία θα οδηγούσε στη διάλυση του κράτους, στη διχοτόμηση της πατρίδας μας, όπως ήταν και παραμένει στόχος της Τουρκίας από το 1950.

Αυτό που χρωστάμε στους ήρωες δεν είναι αυτό που οι ξένοι υπαγορεύουν ή η διπλωματία των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να έχουμε μια λύση που να είναι διαρκής, να είναι πριν και πάνω από όλα λειτουργική, να προστατεύει όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Πριν και πάνω από όλα, ας μην ξεχνά κανείς ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, για όλα ελεγχόμενη, πολύ περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνεπώς οι αιτιολογίες της Τουρκίας ότι τάχα θέλει να διατηρήσει τις εγγυήσεις για προστασία των Τουρκοκυπρίων καταρρίπτονται και μόνο από το γεγονός ότι η ΕΕ είναι παρούσα.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να παραγνωριστεί είναι η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε εν τη ουσία να ελέγχει το σύνολο της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν ονόματι της πολιτικής ισότητας διεκδικούσαν να έχουν πάντοτε θετική ψήφο για οποιαδήποτε απόφαση θα λάμβανε το κεντρικό κράτος.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που αποκαλείται πολιτική ισότητα δεν ήταν παρά πολιτική ανισότητα, διότι, όπως έχω πει πολλές φορές, η μη πλειοψηφούσα κοινότητα εν τη ουσία θα κυβερνούσε την πλειοψηφία.

Είχαμε προτείνει ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε τη θετική ψήφο. Πότε; Εκεί και όπου η ενδεχόμενη πρόταση για απόφαση ενδεχόμενα να επηρέαζε αρνητικά τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Άλλη μια απόδειξη της γνησιότητας των προθέσεων μας ότι ποτέ δεν θελήσαμε να επιβληθούμε επί των Τουρκοκυπρίων, ποτέ δεν θελήσαμε να σφετεριστούμε τα δικαιώματα τους. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκαμε ήταν μέσα από τις διατάξεις να υπάρξει ο αλληλοσεβασμός. Όχι μόνο ο δικός μας απέναντι στους Τουρκοκύπριους, αλλά και ο δικός τους και της Τουρκίας απέναντι στους Ελληνοκύπριους.

Το πόσο αδικηθήκαμε ή αδικήσαμε καταδεικνύεται από τις προτάσεις που κατέθεσε η Τουρκία στις 25 Απριλίου 2021 ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ. Όταν επισήμως, πλέον, διεκδικούσε τη λύση στη βάση δύο κρατών. Έθεσε για πρώτη φορά επισήμως το αίτημα για διχοτόμηση της Κύπρου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε λύση δύο κρατών"

Εξορκισμοί στη Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες - Ορίστηκε τακτική δικάσιμος

Ελεύθεροι αφέθηκαν ο επικεφαλής της αίρεσης «Εκκλησία των Εθνών» και ο στενός του συνεργάτης, οι οποίοι συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας στον χώρο λατρείας που διατηρούσαν στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Οι δύο άντρες κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν τον χώρο λατρείας, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας ευκτηρίου οίκου του σχετικού Νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας και αναμένεται να δικαστούν στις 14 Νοεμβρίου, όπως όρισε ο εισαγγελέας.

«Δεν έκανα κάτι για να μετάνιωσω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την Ελλάδα. Χαίρομαι γιατί αξιώθηκα να φυλακιστώ για χάρη του Ιησού Χριστού και της πίστης μου. Ευχαριστώ το σύνταγμα που έχουμε ανεξιθρησκεία", ανέφερε κατά την είσοδό του στα δικαστήρια, ο επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών», Χαράλαμπος Τσακωνίδης, ενώ μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι επέλεξαν να φύγουν από την πίσω είσοδο των Δικαστηρίων προφανώς για να αποφύγουν τους δημοσιογράφους.

Πώς συνελήφθησαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εχθές το μεσημέρι, αστυνομικοί του Α.Τ. Θέρμης μετέβησαν για έλεγχο στο πρώην κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα», εκεί που λειτουργούσε χωρίς άδεια ο υποτιθέμενος χώρος λατρείας της «Εκκλησίας των Εθνών» και διαπίστωσαν ότι υπήρχε σε εξέλιξη τελετή με παρουσία περίπου 25 ατόμων.

Επί τόπου συνελήφθη ο 24χρονος Δημήτρης Παναπακίδης, ως προσωρινά υπεύθυνος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για χώρο λατρείας, χωρίς ωστόσο να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας ευκτηρίου οίκου του σχετικού Νόμου. Λίγη ώρα αργότερα, ο επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών», Χαράλαμπος Τσακωνίδης, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Α.Τ. Θέρμης και συνελήφθη επίσης.

Σημειώνεται ότι οι δύο συλλήψεις "έρχονται" μετά τις καταγγελίες, τις σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και την εισαγγελική παρέμβαση που υπήρξε για τις τελετές και τα βίντεο με τους... εξορκισμούς που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στην πλατεία Δικαστηρίων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία άδεια από την αστυνομία και τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι φωτογραφίες με τις χειροπέδες στο Facebook

Το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες πριν οδηγηθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην επίσημη σελίδα που διατηρεί η "Εκκλησία των Εθνών» στο facebook αναρτήθηκαν τρεις φωτογραφίες με τους δύο άντρες να είναι δεμένοι με χειροπέδες.

"ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!!!

Η σύλληψη του πατέρα Χαράλαμπου είναι αναμφισβήτητη απόδειξη ότι ο Λόγος του Θεού δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ! Όπως αναφέρει ο σπουδαίος Απόστολος Παύλος στην Επιστολή προς Τιμόθεον Β' 3:11-12: «τους διωγμούς, τα παθήματα, που μου συνέβησαν στην Aντιόχεια, στο Iκόνιο, στα Λύστρα, ποιους διωγμούς υπέφερα· και απ’ όλα ο Kύριος με ελευθέρωσε. Kαι, μάλιστα, όλοι όσοι θέλουν να ζουν με τρόπο ευσεβή εν Xριστώ Iησού, θα διωχθούν».

Καθώς συνεχίζετε να μας θυμάστε στις προσευχές σας, πιστεύουμε ότι το παντοδύναμο χέρι του Θεού θα συνεχίσει να μας στηρίζει σε όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Εκτιμούμε την αγάπη και την υποστήριξη που δείξατε όλοι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους!

Σίγουρα τα καλύτερα έρχονται, στο παντοδύναμο όνομα του Ιησού Χριστού!

Ο Θεός είναι μαζί μας", αναφέρει η σχετική ανάρτηση.


Τι λέει η "Εκκλησία των Εθνών» μετά τις συλλήψεις

Το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών» στη Θεσσαλονίκη αλλά και του 24χρονου που δηλώνει προσωρινά υπεύθυνος του χώρου λατρείας, οι συνεργάτες τους εξέδωσαν ανακοίνωση – απάντηση, μέσω της επίσημης σελίδας που διατηρούν στο facebook.

Σην ανάρτηση που έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες σχόλια και περισσότερες από χίλιες αντιδράσεις, αναφέρουν, "αγαπητοί Έλληνες συμπολίτες μας και όλοι εσείς σε ολόκληρο τον κόσμο που γνωρίζετε τον πατέρα Χαράλαμπο και τη Συναγωγή, Εκκλησία Όλων Των Εθνών Θεσσαλονίκης, γνωστή στο εξωτερικό ως SCOAN Thessalonica. Αγαπητοί Χριστιανοί αδελφοί μας, οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι ραγδαίες, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση διέταξε τη σύλληψη του πατέρα Χαράλαμπου, γνωστού στο εξωτερικό και ως Wiseman Harry. Η σύλληψη έλαβε χώρα μερικές ώρες νωρίτερα σήμερα, Σάββατο 27/08/2022 περί τις 15:00 μ.μ".

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η αιτία της σύλληψης του είναι ότι το όνομα του Ιησού Χριστού κηρύχθηκε με δύναμη που σώζει, θεραπεύει και ελευθερώνει, και αυτό έκανε τον διάβολο και τους πράκτορές του να αρχίσουν να ωρύωνται σε όλα τα εθνικά κανάλια της Ελλάδος και σε όλες τις εφημερίδες.

Οι πρωτοφανείς εξορκισμοί που έλαβαν χώρα σε τρεις διαδοχικές εκδηλώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και οι μαρτυρίες Θείων θεραπειών από ανθρώπους από κάθε γωνία της Ελλάδος και ολοκλήρου του κόσμου, σε κοινή θέα όλων, στο όνομα του Ιησού Χριστού, εξόργισαν τους Ιερείς άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και δογμάτων, ψυχιάτρους, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Επί πολλές συνεχόμενες ημέρες, τα θαυμάσια έργα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού έπαιζαν και παίζουν ασταμάτητα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μόνο που αντί να δοξάζουν τον Θεό για τα μεγαλεία και τα θαυμάσιά Του, περιγελούν το Θείο έργο Του και μειώνουν τη Θεία ενέργειά Του να θεραπεύει ασθένειες, να ελευθερώνει τους δαιμονισμένους και να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Το ίδιο που έκαναν και σε άλλες εποχές όλοι αυτοί που εναντιώνονταν στο Θείο έργο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στο έργο των Αγίων Αποστόλων, των Πατέρων της Εκκλησίας και των φωτισμένων απλών ιερέων", λέει η ανάρτηση.

"Οι αφορμές για τη σύλληψη του Πατέρα Χαράλαμπου και ενός εκ των στενών συνεργατών του, κ. Δημητρίου Παναπακίδη, ήταν ότι λειτουργούσε υπό τη διαχείριση και ευθύνη του Ευκτήριο Χώρο Προσευχής χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια αρχή. Η πραγματικότητα όμως περί αυτού του θέματος είναι ότι εδώ και πολύ καιρό ο Ιερός Ναός της Εκκλησίας δεν λειτουργούσε λόγω κατασκευαστικών έργων. Για αυτό, όπως θα είδατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εκκλησίας μας, οι συναθροίσεις γινόντουσαν εδώ και μήνες στο βουνό της προσευχής και έπειτα εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης", επισημαίνεται.

"Στα κρατητήρια της Αστυνομίας για χάρη του ονόματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού"

Στην ανακοίνωση της «Εκκλησίας των Εθνών» μάλιστα, μεταφέρεται και… μήνυμα από τον πατέρα Χαράλαμπο «προς όλους τους πιστούς της Χριστιανοσύνης όλων των δογμάτων»:

«Δεν υπάρχει δούλος μεγαλύτερος από τον Κύριο του! Αν εμένα έθεσαν υπό διωγμό, θα θέσουν υπό διωγμό και εσάς» (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο 15:20). Χαίρομαι και πανηγυρίζω που με αξίωσε ο Θεός να συλληφθώ και να οδηγηθώ στα κρατητήρια της Αστυνομίας για χάρη του ονόματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!

Προσεύχομαι για όλους εσάς που ταλαντεύεστε στην πίστη σας να αγρυπνείτε και να προσεύχεστε για να μην πέσετε σε πειρασμό διότι ζούμε σε χαλεπούς καιρούς, καθώς ο κόσμος αγάπησε περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως του Θεού. Σας ευχαριστώ όλους για τις προσευχές σας και τη στήριξή σας σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Και να θυμάστε πάντα ότι το καλό δεν είναι αρκετό, αλλά το καλύτερο έρχεται!

Ο Θεός μαζί μας!", καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξορκισμοί στη Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες - Ορίστηκε τακτική δικάσιμος"

Λιβύη: Αιματηρές συγκρούσεις και χάος φέρνει η πολιτική κρίση στη χώρα

Οι μάχες ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων που ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τρίπολη, με φόντο το πολιτικό χάος και τη σύγκρουση των δύο κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 159, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Η ηρεμία επανήλθε σήμερα στην Τρίπολη έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ριπές αυτόματων όπλων και βομβαρδισμοί ακούγονταν όλη τη νύχτα την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες, Σάββατο, μέχρι να πέσει η νύχτα, σε αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο: η μία με έδρα την Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα από το 2021 και μία άλλη υπό τον Φάτι Μπατσάγα που υποστηρίζεται από το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να αποτύχει η προσπάθεια του Φάτι Μπατσάγα να εκτοπίσει την κυβέρνηση του αντιπάλου του, σύμφωνα με ΜΜΕ και ειδικούς.

Ένοπλες ομάδες που θεωρούνται ουδέτερες σε αυτό το πολιτικό μπρα-ντε-φερ κυρίως η Δύναμη αλ-Ράνταα, έχουν συνταχθεί με την πλευρά του Ντμπάιμπα, παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση των μαχών.

Είναι η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του Μπατσάγα, πρώην υπουργού Εσωτερικών, να εκτοπίσει τον αντίπαλό του από την εξουσία.

(AP Photo/Yousef Murad)

Οι νέες συγκρούσεις έχουν εύρος άνευ προηγουμένου μετά την αποτυχία, τον Ιούνιο του 2020, της εκστρατείας του στρατάρχη Χάφταρ να καταλάβει στρατιωτικά την πρωτεύουσα, στο απόγειο της εμφύλιας σύρραξης που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η Λιβύη είχε βυθιστεί σε πολιτική κρίση στο τέλος της διακυβέρνησης του Καντάφι με αντιπαλότητες ανάμεσα στις κυριότερες επαρχίες, μάχες εξουσίας και ξένες επεμβάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Αιματηρές συγκρούσεις και χάος φέρνει η πολιτική κρίση στη χώρα"

Αναισθησιολόγοι κατά τηλεοπτικής εκπομπής: Η ασφάλεια στην αναισθησία στον βωμό της τηλεθέασης

Με οργή και απογοήτευση παρακολούθησε η αναισθησιολογική κοινότητα την εκπομπή Live News του κ. Ευαγγελάτου όπου καταγγέλεται παραπομπή εγκύου από αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για προγραμματισμένη καισαρική τομή λόγω παραγόντων αναισθησιολογικού κινδύνου.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «Με ασύστολο δημοσιογραφικό θράσος στήθηκαν λαϊκά δικαστήρια για ιατρικά ζητήματα ασφάλειας ασθενούς και δαιμονοποιήθηκε ένας καθόλα υπεύθυνος αναισθησιολόγος. Η παρέμβαση της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας αποσιωπήθηκε, μια κρίσιμη ιατρική ειδικότητα αναιτιολόγητα και απρόκλητα συκοφαντήθηκε και η εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια υγεία για μια ακόμη φορά αμφισβητήθηκε.

Αποτελεί, πλέον, είδηση ρουτίνας η σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία της Χώρας. Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αναισθησιολόγος, η οποία εδώ και αρκετό καιρό είναι μια και μοναδική, αποσπασμένη από το Νοσοκομείο Αγρινίου στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ενήργησε στο συγκεκριμένο περιστατικό με αποκλειστικό και μόνο γνώμονα την ασφάλεια της ασθενούς.

Η στοχοποίηση των προσώπων έχει σίγουρα μεγαλύτερη τηλεθέαση από την ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία και που αποτελούν την αιτία των φαινομένων, αποτελεί ωστόσο ευθεία βολή σε μια δοκιμαζόμενη ειδικότητα. Οι αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ - όσοι τουλάχιστον δεν έχουν ακολουθήσει το μαζικό κύμα παραίτησης λόγω των εξαντλητικών συνθηκών - εργάζονται σε οριακές συνθήκες και το τελευταίο που «χρειάζονται» είναι να αποτελούν στόχο αστήρικτων κατηγοριών.

Θα περίμενε κανείς από τους υπηρετούντες τη δημοσιογραφία να αντιληφθούν τα τεράστια και κρίσιμα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη στην ειδικότητα, η οποία παραλύει όλους τους χειρουργικούς τομείς και υπονομεύει την περίθαλψη του βαρέως πάσχοντα.
Θα περίμενε κανείς να αναζητήσουν τα αίτια που οδηγούν τους αναισθησιολόγους στο εξωτερικό ή το ιδιωτικό επάγγελμα και να προβάλουν τις προτάσεις και τις λύσεις που έχουν συζητηθεί. Θα περίμενε κανείς να μην κυνηγούν μάγισσες και να λαϊκίζουν και επιτέλους να κάνουν το καθήκον τους, ελέγχοντας τις "καταγγελίες" που φτάνουν στα χέρια τους και αναζητώντας την αλήθεια.

Θεωρούμε ότι οι δημοσιογράφοι που αβίαστα έδωσαν βήμα στην αστήριχτη και ανεύθυνη καταγγελία, στην παραποίηση και διαστρέβλωση της αλήθειας, οφείλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των αναίτια θιγομένων παρουσιάζοντας τα γεγονότα ως αληθώς έχουν. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ιδίων και των εκπομπών τους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναισθησιολόγοι κατά τηλεοπτικής εκπομπής: Η ασφάλεια στην αναισθησία στον βωμό της τηλεθέασης"

Ν. Αναστασιάδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις απειλές της Τουρκίας και τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό της πρόγραμμα

Γίνονται διαβήματα για συνάντηση με τον γγ των ΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν κατά την επικείμενη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα επιδιώξει κάποια εξέλιξη ώστε να υποβοηθηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ότι «ήδη, γίνονται διαβήματα για συνάντηση με τον γγ και βεβαίως η συνάντηση δεν αποσκοπεί παρά στη μεταφορά της ανάγκης να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνούνται και με τον γγ».

Σε ερώτηση αν υπήρξε εξέλιξη μετά τις επαφές που είχε ο Βοηθός γγ των ΗΕ κ. Μίροσλαβ Γιέτζα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε: «Όχι. Ουδέν νεότερο. Όσο ενίσταται η Τουρκία, δυστυχώς υπάρχει μια υπαναχώρηση από αποφάσεις των ΗΕ. Και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί η Κύπρος να συμμετάσχει στην προσπάθεια παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας, παρά τα όσα καταγράφονται με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας, συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακολουθείτε ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει στο γειτονικό με το πρόσφατο εύρημα, τις γεωτρήσεις, παρουσία μάλιστα και ιταλικού πολεμικού σκάφους.

Όπως έχει σχεδιαστεί, και η TOTAL και η Qatar Petroleum θα προχωρήσουν στις έρευνες, ήδη προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες, συνεπώς, αυτό που απομένει είναι σε συζήτηση που θα έχουμε και με τις ευρωπαϊκές Αρχές, επιτέλους, να εντάξουν και την Κύπρο στους σχεδιασμούς απεξάρτησης της Ευρώπης από τις ανάγκες που έχει σήμερα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν χρονικά μπορεί να επισπευσθεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να το καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι θέμα και των εταιρειών, οι οποίες θα επενδύσουν αναλόγως και των ευρημάτων. Παίρνουν κάποιο χρόνο».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Αναστασιάδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις απειλές της Τουρκίας και τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό της πρόγραμμα"

Διαψεύδει η Αθήνα τις τουρκικές διαρροές για εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και στρατιωτικές πήγες, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις τουρκικές διαρροές για εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300.

Αποδίδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς στην προπαγάνδα της Άγκυρας και την προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστήριξαν ότι στις 23 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 «κλείδωσε» με το ραντάρ του το F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10.000 πόδια δυτικά της Ρόδου.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την «παρενόχληση» «εχθρική ενέργεια».

«Η παρενόχληση αυτή δείχνει πως η Ελλάδα λειτουργεί κανονικά τους S-300», σημειώνεται επίσης από την τουρκική πλευρά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαψεύδει η Αθήνα τις τουρκικές διαρροές για εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300"

Προσοχή! – Aυτή η εφαρμογή κλέβει τραπεζικά στοιχεία

Η πιο επικίνδυνη κυβερνοεπίθεση είναι αυτή που γίνεται όταν δεν το περιμένουμε.

Συγκεκριμένα, hackers έχουν βρει τρόπο να εξαπατούν τους χρήστες Android ακόμη κι όταν πιστεύουν πως το κινητό τους είναι κλειστό.

Με τη βοήθεια κακόβουλου λογισμικού, χαμηλώνουν τη φωτεινότητα, κάνουν την οθόνη να φαίνεται κλειστή, κάνουν mute τις ειδοποιήσεις για να μην μπουν σε υποψίες τα θύματά τους και, στην ουσία, χρησιμοποιούν το smartphone σαν να ήταν δικό τους. Παράλληλα, μπορούν να παρακολουθούν την οθόνη μας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κωδικούς και τραπεζικά στοιχεία.

Το malware ονομάζεται Octo και, σύμφωνα με τους ειδικούς κυβερνοασφαλείας, είναι διαθέσιμο στο dark web. Οι περισσότεροι hackers δημιουργούν εφαρμογές στο Google Play και το λογισμικό εγκαθίσταται στη συσκευή μαζί με το application.

Μέχρι να διαγραφούν όλες οι ύποπτες εφαρμογές από το διαδικτυακό κατάστημα της Google, λοιπόν, ας προσέχουμε τι κατεβάζουμε κι ας περιοριστούμε σε αυτές που είναι από επίσημους οργανισμούς.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσοχή! – Aυτή η εφαρμογή κλέβει τραπεζικά στοιχεία "

Συναγερμός στην Κίνα για την παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν – «Τα παρακολουθούμε»

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που διαπλέουν το Στενό της Ταϊβάν, διατηρώντας υψηλό επίπεδο συναγερμού και έτοιμη να επέμβει αν προκληθεί.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι τα πυραυλοφόρα καταδρομικά USS Antietam και USS Chancellorsville διεξάγουν “διέλευση ρουτίνας από το Στενό της Ταϊβάν” σήμερα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι διελεύσεις αυτές συνήθως ολοκληρώνονται σε 8 με 12 ώρες και παρακολουθούνται στενά από τον κινεζικό στρατό. Τα δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πλέουν στα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, διεξάγουν σήμερα την πρώτη διέλευση του είδους μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου.

Η Κίνα εξέλαβε την επίσκεψη της Πελόσι στην Ταϊβάν ως προσπάθεια επέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές της υποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, διαπλέουν τακτικά το στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Κίνα για την παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν – «Τα παρακολουθούμε»"

N. Κεραμέως: Με ηπιότερα μέτρα το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει με τα ηπιότερα δυνατά μέσα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», τόνισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική της συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Όσον αφορά στο πρωτόκολλο που θα ισχύει ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά».


Η υπουργός μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, θα ισχύσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία: που είναι καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. «Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία», είπε.
Διαβεβαίωσε, δε, ότι «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ, καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό», ενώ, όπως είπε, «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά».

Επίσης, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στους διορισμούς εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 25.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, καθώς «από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός.

Τέλος αναφέρθηκε και στην καινοτομία της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, λέγοντας ότι το 50% θα σχολάει στις 17:30 «αφενός για να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση και αφετέρου για να φέρει πιο κοντά το ωράριο των σχολείων με το ωράριο της εργασίας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "N. Κεραμέως: Με ηπιότερα μέτρα το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματος"

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» τουρκικά F16

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ανεβάζοντας  εκ νέου την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, καθώς το πρωί της Κυριακής (28.08.2022) πηγές του υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πληροφορίες για “νέο επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο“.

Όπως μεταδίδουν, το επεισόδιο συνέβη στις 23 Αυγούστου, δυτικά της Ρόδου, στα 10.000 πόδια, όταν S-300 “κλείδωσαν” τουρκικά F-16. “Παρά αυτή τη εχθρική ενέργεια, τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους”, καταλήγουν τα δημοσιεύματα.

Ενδεχομένως οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης με στόχευση τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τις ΗΠΑ, που -εξαιτίας των S-400- της έχουν επιβάλλει κυρώσεις. Με τη σημερινή διαρροή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πιθανώς επιθυμούν να προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ανάλογες τεχνολογίες με S-300 που ενεργοποιεί απέναντι σε συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί, ότι στις 23 Αυγούστου δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια το πρώτο πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Όπως είχε αποκαλύψει η εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, οι υπερπτήσεις αυτές, καθώς και οι αερομαχίες που έγιναν στο σημείο εκείνο ήταν αντιπερισπασμός για το βασικό σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στόχος των τουρκικών μαχητικών ήταν να χαρτογραφηθεί η βάση των S-300 στην Κρήτη και γι’ αυτό θα επιχειρούσε ένα ζεύγος F-16 που θα ερχόταν ανατολικά της Καρπάθου, με τελικό προορισμό την Κρήτη για να αναζητήσουν τις θέσεις των S300.

Ωστόσο το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του, καθώς αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη Τετάρτη, οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι μαχητικά τους παρενοχλήθηκαν από ελληνικά μαχητικά, με το ΓΕΕΘΑ να διαψεύδει την Άγκυρα με επίσημη ανακοίνωση.  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» τουρκικά F16"

Κ. Σκρέκας: Προανήγγειλε παρέμβαση για την στήριξη των νοικοκυριών με φυσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε παρέμβαση για την στήριξη των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο λέγοντας ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης». Όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Σε ερώτηση τι μορφή θα έχει η παρέμβαση απάντησε λέγοντας ότι «πέρυσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και μέσα από επιδότησεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου».

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι για όσο χρειαστεί θα υπάρχει στήριξη απέναντι σε αυτή την εκρηκτική αύξησης των τιμών ενέργειας για όλους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Σημείωσε ότι το 1,2 δισ. ευρώ από την επιδότηση του Σεπτεμβρίου θα προέλθει από το νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία πηγαίνουν στα Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια δίνονται για την επιδότηση των νοικοκυριών.

Ακόμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτά από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, απορροφούμε -είπε- το 94% της αύξησης στο ρεύμα για τα νοικοκυριά. Εξήγησε μάλιστα ότι ένα νοικοκυριό τον μήνα Σεπτέμβριο με λογαριασμό 315 ευρώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει κάτω από 60 ευρώ.

Πρόσθεσε πάντως ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Σκρέκας: Προανήγγειλε παρέμβαση για την στήριξη των νοικοκυριών με φυσικό αέριο"

Meteo: 5 ερωταπαντήσεις για την πρόσφατη κακοκαιρία – Από πότε είχε να συμβεί και τι προκάλεσε

Πέντε ερωταπαντήσεις για την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας και τις επιπτώσεις της παρουσίασε το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η κακοκαιρία ήταν πολυήμερη και επηρέασε τη χώρα μας από την Κυριακή 21 Αυγούστου, μια καιρική κατάσταση πολύ σπάνια γι’ αυτή την εποχή. Η τελευταία φορά που υπήρξε στην Ελλάδα πολυήμερη κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι, η οποία να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ήταν πριν από 47 χρόνια και συγκεκριμένα από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 1975.

1)Γιατί έβρεχε τόσες ημέρες στη χώρα μας;

Βασική αιτία για τις πολυήμερες, έντονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις αποτέλεσε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη τροπόσφαιρα, η οποία προερχόμενη από τον Β. Ατλαντικό κινήθηκε αρχικά προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και των ΒΔ Βαλκανίων στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας, επιδεινώνοντας έτσι σταδιακά τον καιρό στην χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου 20-21/08 στα κεντρικά και βόρεια.

Στην συνέχεια και κατά το χρονικό διάστημα 22-23/08 (δεύτερη φάση της κακοκαιρίας) η ατμοσφαιρική διαταραχή κινήθηκε αργά προς την περιοχή μας επιδεινώνοντας περαιτέρω τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.

Κατά το χρονικό διάστημα 24-26/08 (τρίτη φάση της κακοκαιρίας) η ατμοσφαιρική διαταραχή είχε πλέον αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και ως αποκομμένο χαμηλό ή “ψυχρή λίμνη” διατηρήθηκε σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για τρεις ημέρες. Κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης της κακοκαιρίας και καθώς η “ψυχρή λίμνη” στροβιλιζόταν σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας, συνδυαζόμενη με τις υπάρχουσες υγρές και ασταθείς αέριες μάζες, προκάλεσε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.

2)Πού έβρεξε περισσότερο;

Στο σύνολο των ημερών της κακοκαιρίας έβρεξε σημαντικά σε όλη σχεδόν την επικράτεια, με εξαίρεση τα πολύ χαμηλά ύψη βροχής στη Δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του Ιονίου. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο συνολικό ύψος βροχής ήσαν: Αμφίκλεια (156 χιλιοστά), Κάβο Ντόρο (155), Ζαγορά (121), Πολύγυρος (117), Ίσωμα Κιλκίς (111), ‘Αρδασσα (107), Μέτσοβο (106) και Βελβεντό (103). Σημειώνεται επίσης ότι στην Αττική έβρεξε για έξι συνεχόμενες ημέρες.

3)Πόσοι κεραυνοί έπεσαν συνολικά;

Η κακοκαιρία συνοδεύτηκε από έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Συνολικά πάνω από 115.000 κεραυνοί κατεγράφησαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/Meteo.gr. Η ημέρα με την εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα ήταν η Τετάρτη 24 Αυγούστου με 52.000 κεραυνούς να καταγράφονται σε όλη τη χώρα.

4)Πόσες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία;

Η πολυήμερη κακοκαιρία προκάλεσε πολύ μεγάλο αριθμό προβλημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, ένα θύμα καταγράφηκε από κεραυνό στην περιοχή της Δράμας την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας, ενώ σημειώθηκαν πολύ περισσότερα προβλήματα μικρής κλίμακας.

5)Από πότε έχει να συμβεί κάτι παρόμοιο μήνα Αύγουστο;

Η τελευταία φορά που είχαμε στη χώρα μας πολυήμερη κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι η οποία να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν πριν από 47 χρόνια και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου του 1975.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Meteo: 5 ερωταπαντήσεις για την πρόσφατη κακοκαιρία – Από πότε είχε να συμβεί και τι προκάλεσε"

Πρόστιμο 10.000 ευρώ αν δεν αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα αλλάζει όλα  νέος Κλιματικός Νόμος ο οποίος είναι ήδη σε ισχύ στη χώρα μας. Δείτε αναλυτικά τα νέα δεδομένα που φέρνει για όλους μας

Έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος Κλιματικός Νόμος με τίτλο: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον οποίο αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στην αγορά αυτοκινήτου.


Ειδικότερα όπως επισημαίνεται στο νέο νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2024 το 25% των νέων εταιρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά με εκπομπές έως 50 γρ./CO2 ανά χλμ.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2026 στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης ένα στα τρία καινούρια Ταξί που ταξινομούνται θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά!

Παράλληλα, προβλέπεται ότι σε ελεγχόμενους από τους δήμους χώρους στάθμευσης και δημοτικούς χώρους στάθμευσης, θα πρέπει να υπάρχει ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά 1.000 κατοίκους του Δήμου.

Ο νόμος 4936/2022 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ΦΕΚ 205/Α στις 27 Μαΐου 2022 αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Άρθρο 12

Μέτρα προώθησης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2026, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα νέα Eπιβατηγά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα (Ταξί) με άδεια κυκλοφορίας, καθώς και το ένα τρίτο (1/3) των νέων οχημάτων που ταξινομούνται για σκοπούς εκμίσθωσης σε τρίτους είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Εξαιρούνται οι νησιωτικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού των ως άνω περιοχών. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επαναξιολογεί την προβλεπόμενη στο πρώτο εδάφιο ημερομηνία εφαρμογής των ως άνω μέτρων και τη σκοπιμότητα επέκτασής τους και σε άλλες περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες της Επικράτειας και εισηγείται την έκδοση της κοινής απόφασης της παρ. 4 του άρθρου 33, κατόπιν εκτίμησης των σχετικών επιπτώσεων.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ένα τέταρτο (1/4) τουλάχιστον των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, που ταξινομούνται ανά εταιρεία σωρευτικά, είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων, έως πενήντα (50) γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα, ανά χιλιόμετρο (CO2/ χλμ). Για τον υπολογισμό του ποσοστού του πρώτου εδαφίου προσμετρώνται τα νέα αυτοκίνητα που αποκτώνται με πώληση και χρηματοδοτική μίσθωση. Το ποσοστό υπολογίζεται σε ετήσια βάση. Η υποχρέωση υφίσταται για κάθε εταιρεία που έχει αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα (4) εταιρικά αυτοκίνητα εντός του οικονομικού έτους. Αν η εταιρεία δεν έχει αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα (4) εταιρικά αυτοκίνητα εντός του οικονομικού έτους, στον υπολογισμό του πρώτου εδαφίου προσμετρώνται τα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν σωρευτικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και για όλα τα επόμενα έτη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας με την υποχρέωση της παρούσας, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται αν η εταιρεία έχει προβεί σε παραγγελία του οχήματος πριν την 1η Ιανουαρίου 2024 και αυτό δεν έχει παραληφθεί για λόγους που δεν οφείλονται στον αγοραστή και σε κάθε περίπτωση για λόγους ανωτέρας βίας.

3. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση του άρθρου 43 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) τίθενται στόχοι με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας των δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόντα και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.

4. Από την 1η Ιανουαρίου 2030 ή, εφόσον προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία, από την ημερομηνία αναφοράς που προβλέπεται στο ενωσιακό δίκαιο, νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Άρθρο 13

Συλλεγόμενα στατικά δεδομένα σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4710/2020

Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), περί στατικών δεδομένων για κάθε δημοσίως προσβάσιμο σημείο επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο), α) προστίθενται υποπερ. αιδ) και αιε), β) στο δεύτερο εδάφιο τίθεται εξαίρεση και γ) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Τα συλλεγόμενα στοιχεία για κάθε δημοσίως προσβάσιμο σημείο επαναφόρτισης Η/Ο κατηγοριοποιούνται σε στατικά, δυναμικά και απολογιστικά/λειτουργικά, ως εξής:

α) Στατικά δεδομένα:

αα) ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης σημείου,

αβ) ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης σταθμού φόρτισης,

αγ) η τοποθεσία, ήτοι συντεταγμένες, χώρα και πλήρης διεύθυνση,

αδ) ο τύπος εγκαταστάσεων επαναφόρτισης Η/Ο, ήτοι ο κατασκευαστής και το μοντέλο φορτιστή, ο τύπος και ο αριθμός ρευματοδοτών, καθώς και η ονομαστική ισχύς επαναφόρτισης,

αε) η μέθοδος φόρτισης,

αστ) η φωτογραφία σημείου,

αζ) ο ιδιοκτήτης σημείου,

αη) το ωράριο λειτουργίας σημείου και η ώρα ζώνης στην οποία βρίσκεται,

αθ) τα στοιχεία επικοινωνίας με διαχειριστή σημείου (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.),

αι) οι μέθοδοι ταυτοποίησης χρηστών Η/Ο,

αια) οι αποδεκτοί τρόποι πληρωμής,

αιβ) η δυνατότητα κράτησης θέσης φόρτισης,

αιγ) η υποστήριξη περιαγωγής χρηστών συμβολαίου, που είναι συμβεβλημένοι με άλλους Π.Υ.Η. ή Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο., για να διευκολύνεται η διαλειτουργικότητα των υποδομών φόρτισης,

αιδ) ο αριθμός παροχής του εκάστοτε διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία συνδέεται ο σταθμός φόρτισης, και

αιε) ένδειξη αν πρόκειται για σταθμό φόρτισης Η/Ο ατόμων με αναπηρία.

Η διάθεση των στατικών δεδομένων είναι ελεύθερη, με την εξαίρεση των δεδομένων της περ. αιδ). Στα δεδομένα της περ. αιδ) έχουν πρόσβαση η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).

Η αποστολή των στατικών δεδομένων στο Μ.Υ.Φ.Α.Η., πραγματοποιείται τόσο κατά την αρχική εγγραφή όσο και σε περίπτωση τροποποίησής τους.

β) Δυναμικά δεδομένα:

βα) η διαθεσιμότητα σημείου (εντός ή εκτός λειτουργίας),

ββ) η τρέχουσα κατάσταση σημείου επαναφόρτισης (ελεύθερο ή κατειλημμένο, ανά ρευματοδότη) και

βγ) οι κατά περίπτωση τιμές.

Τα στοιχεία αυτά διατίθενται δημόσια, τόσο απευθείας σε χρήστες Η/Ο όσο και στους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, προς ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους χρήστες

Η/Ο, όπως πλοήγηση σε διαθέσιμο σημείο φόρτισης, κράτηση θέσης και σύγκριση τιμών. Τα δυναμικά δεδομένα συλλέγονται, καταγράφονται και αποστέλλονται στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. σε πραγματικό χρόνο.

γ) Απολογιστικά/λειτουργικά δεδομένα:

γα) το πλήθος εξυπηρετούμενων Η/Ο,

γβ) το πλήθος πράξεων φόρτισης ανά τύπο σημείου επαναφόρτισης,

γγ) ο μέσος χρόνος φόρτισης οχημάτων στο σημείο,

γδ) η μέση κατανάλωση ενέργειας ανά φόρτιση,

γε) η ολική καταναλωθείσα ενέργεια,

γστ) η καταναλωθείσα ενέργεια διακριτά για κατά περίπτωση φορτίσεις και για φορτίσεις μέσω Π.Υ.Η., ξεχωριστά για τον κάθε έναν.

Τα απολογιστικά ή λειτουργικά δεδομένα των σημείων αποτελούν εμπορικά δεδομένα των Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο., στα οποία έχουν πρόσβαση μόνο η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρ.Α.Ε. Τα απολογιστικά ή λειτουργικά δεδομένα συλλέγονται, καταγράφονται και αποστέλλονται στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. σε ετήσια βάση.».

Άρθρο 14

Εγκατάσταση σημείων στάθμευσης και επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων Τροποποίηση άρθρου 17 του ν. 4710/2020

Η προθεσμία εκπόνησης Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), παρατείνεται και στην ίδια παράγραφο προστίθεται δεύτερο εδάφιο, στην παρ. 4 προστίθεται τελευταίο εδάφιο, προστίθεται παρ. 9 και το άρθρο 17 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 17

Χωροθέτηση σημείων στάθμευσης και επαναφόρτισης Η/Ο από Ο.Τ.Α.

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 30ή.6.2021, οι δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, οι δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι, σύμφωνα με το άρθρο 2Α του ν. 3852/2010 εκπονούν υποχρεωτικά Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), με το οποίο προγραμματίζουν τη χωροθέτηση επαρκούς αριθμού κανονικής ή υψηλής ισχύος δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Η/Ο και θέσεων στάθμευσης Η/Ο εντός των διοικητικών τους ορίων. Η καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) δύναται να παρατείνεται και πέραν της 30ής.6.2021 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφόσον συντρέχουν δικαιολογητικοί λόγοι αδυναμίας εμπρόθεσμης εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο., όπως επιτακτικοί λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Το Σ.Φ.Η.Ο. λαμβάνει υπόψη του, ιδίως, τα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά της περιοχής και την υφιστάμενη ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών και μπορεί να ενταχθεί ως μέτρο παρέμβασης σε εκπονούμενα στρατηγικά σχέδια των οικείων O.T.A., όπως στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ΣΒΑΚ, τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ΟΧΕ, τα σχέδια για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ΒΑΑ, καθώς και σε ευρύτερες μελέτες και προγράμματα αστικών αναπλάσεων. Το Σ.Φ.Η.Ο. περιέχει υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον τα εξής: α) τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο κατά μήκος των διοικητικών τους ορίων, στους χώρους στάσης και στάθμευσης του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 (Α’ 57), καθώς και σε ελεγχόμενους από τους δήμους χώρους στάθμευσης και δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός (1) κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ανά χιλίους (1.000) κατοίκους του δήμου, και ειδικότερα σε:

αα) υφιστάμενους υπαίθριους δημοτικούς χώρους στάθμευσης,

αβ) υφιστάμενους στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης,

αγ) υφιστάμενες παρόδιες θέσεις στάθμευσης, ελεύθερες και ελεγχόμενης στάθμευσης, ιδίως στα πολεοδομικά κέντρα των δήμων και σε περιοχές αυξημένης επίσκεψης και σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές,

αδ) νέους υπαίθριους/στεγασμένους χώρους στάθμευσης ή παρόδιες θέσεις στάθμευσης που χωροθετούνται με σκοπό την εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο,

β) τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε τερματικούς σταθμούς και επιλεγμένα σημεία των δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανωτέρω εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο υψηλής ισχύος και συγχρόνως να διασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη αναμονή επαναφόρτισης για την ομαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού,

γ) τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο για την εξυπηρέτηση τουριστικών λεωφορείων, ώστε οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων να εξοπλίζονται με σημεία επαναφόρτισης Η/Ο σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον επί του συνόλου των υφιστάμενων θέσεων ή ενός (1) κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο,

δ) τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο για την εξυπηρέτηση Η/Ο τροφοδοσίας, ώστε οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας να εξοπλίζονται με σημεία επαναφόρτισης Η/Ο για το δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον του συνόλου των υφιστάμενων θέσεων ή ενός (1) κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο.

Στις ανωτέρω θέσεις επιτρέπεται και η στάθμευση και η επαναφόρτιση Η/Ο που δεν εξυπηρετούν ανάγκες τροφοδοσίας μετά από τη λήξη του ωραρίου τροφοδοσίας και έως την επόμενη έναρξη. Σε εμπορικές περιοχές και ιστορικά κέντρα πόλεων, χωροθετούνται παρόδιες θέσεις στάθμευσης επαναφόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα και μοτοποδήλατα τροφοδοσίας, τα οποία επιτρέπεται να κινούνται πέραν των ωραρίων τροφοδοσίας που ισχύουν για τα υπόλοιπα οχήματα,

ε) τη χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε υφιστάμενα και νόμιμα καθορισμένα σημεία στάσης ή στάθμευσης (πιάτσες) Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 18.

Στα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο που ορίζονται με την παρούσα απαγορεύεται να φορτίζονται Η/Ο, εκτός από Ε.Δ.Χ.ΤΑΞΙ,

στ) τη χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, σύμφωνα με το άρθρο 19.

2. Οι δήμοι που δεν ανήκουν στις κατηγορίες της παρ. 1 υποχρεούνται να εκπονήσουν Σ.Φ.Η.Ο. για τις δημοσίως προσβάσιμες υποδομές φόρτισης εντός των διοικητικών τους ορίων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1, έως την 30ή.6.2022. Η προθεσμία αυτή δύναται να παρατείνεται με την απόφαση της παρ. 1.

3. Για τις περιοχές ευθύνης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών και του συγκοινωνιακού έργου που παρέχεται από τους Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. και Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε. και αποκλειστικά για τις περ. β’ και ε’ της παρ. 1, οι ανωτέρω Οργανισμοί υποχρεούνται να υποβάλουν, εντός του οριζόμενου χρονικού πλαισίου, δεσμευτική πρόταση για τους χώρους αρμοδιότητας αυτών στον κατά περίπτωση δήμο, ώστε να συμπεριληφθεί στο υπό εκπόνηση Σ.Φ.Η.Ο.

4. Για τις δημοσίως προσβάσιμες υποδομές που δεν εμπίπτουν σε Σ.Φ.Η.Ο. ή έως την εκπόνηση του Σ.Φ.Η.Ο. για τις δημοσίως προσβάσιμες υποδομές που εμπίπτουν σε αυτό, η εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο διενεργείται, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην περ. β’ της παρ. 7 του άρθρου 114 του ν. 4070/2012 (Α’ 82). Τα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο που έχουν ήδη εγκατασταθεί ή εγκαθίστανται έως την εκπόνηση του Σ.Φ.Η.Ο. της παρ. 1, λαμβάνονται υπόψη και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Ειδικά η εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε θέσεις στάθμευσης επί του οδοστρώματος, προαύλιους χώρους ναών και πιάτσες ταξί δύναται να πραγματοποιείται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του αρμόδιου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.

5. Το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του άρθρου 40 παρακολουθεί την εφαρμογή των Σ.Φ.Η.Ο.

6. Τα Σ.Φ.Η.Ο. επικαιροποιούνται από τους δήμους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανά πέντε (5) κατ’ ελάχιστον έτη, με στόχο την επανεξέταση των συνθηκών ανάπτυξης και εφαρμογής της χωροθέτησης σημείων επαναφόρτισης Η/Ο.

7.νΤα Σ.Φ.Η.Ο. δύναται να χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3889/2010 (Α’ 182).

8. Οι θέσεις στάθμευσης Η/Ο και επαναφόρτισης Η/Ο, όπως υπολογίζονται στα Σ.Φ.Η.Ο. που εκπονούνται από τους Ο.Τ.Α., αυξάνουν αντιστοίχως τις ελάχιστες απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης, κατά την εκπόνηση οποιωνδήποτε σχετικών μελετών από τους Ο.Τ.Α.

9. Δεν απαιτείται άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου επ’ ονόματι των παραχωρησιούχων της παρ. 2 του άρθρου 16 για την εγκατάσταση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των δημοσίως προσβάσιμων υποδομών επαναφόρτισης Η/Ο που χωροθετούνται από εγκεκριμένα Σ.Φ.Η.Ο. Πριν την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να αιτηθεί και να λάβει άδεια τομής ή εκσκαφής για τη διασύνδεση του δημοσίως προσβάσιμου σημείου επαναφόρτισης Η/Ο με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 2696/1999 (Α’ 57). Προς τον σκοπό αυτόν, οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υποχρεούνται στην έκδοση της ως άνω άδειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από το αίτημα.».

Άρθρο 15

Εξαίρεση διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών για τις κατηγορίες οχημάτων «Μ3», «Ν2» και «Ν3» Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 39 του ν. 4710/2020

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), περί διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμήθειας οχημάτων, προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 2 του άρθρου 39 τροποποιείται ως εξής:

«2. Για την εφαρμογή του παρόντος, στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων κατά την έννοια του ν. 4412/2016 (Α’ 147) για την προμήθεια οχημάτων υποχρεωτικά συνεκτιμάται κατά την αξιολόγηση των προσφορών η ύπαρξη ελάχιστης ποσόστωσης επί του συνόλου του προσφερόμενου στόλου των υποψηφίων ύψους πέντε τοις εκατό (5%) για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO/χλμ. Αντίστοιχα, στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων κατά την έννοια του ν. 4412/2016 για την προμήθεια υπηρεσιών, η παροχή των οποίων απαιτεί τη χρήση στόλου οχημάτων, δύναται να τεθεί ως κριτήριο ποιοτικής επιλογής η υποχρέωση ελάχιστης ποσόστωσης επί του συνόλου του στόλου των υποψηφίων ύψους πέντε τοις εκατό (5%) για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO-,/χλμ. και σε κάθε περίπτωση τίθεται η υποχρέωση ύπαρξης ενός (1) κατ’ ελάχιστον αμιγούς Η/Ο στον στόλο των υποψηφίων.

Οι αναθέτοντες φορείς και οι αναθέτουσες αρχές, κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 4412/2016, οφείλουν να αιτούνται από τους οικονομικούς φορείς που συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες ανάθεσης σύμβασης να προσκομίζουν κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα, με τα οποία βεβαιώνεται η ελάχιστη ποσόστωση Η/Ο στο σύνολο των οχημάτων του στόλου τους.

Οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εκτιμώμενη αξία κάτω των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 118 και της παρ. 1 του άρθρου 328 του ν. 4412/2016.

Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, η έναρξη των οποίων λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με τα άρθρα 61 και 290 του ν. 4412/2016, μετά από την 2α.8.2021.

Ειδικά για τις κατηγορίες οχημάτων «Μ3», «Ν2» και «Ν3», η παρούσα εφαρμόζεται στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, οι οποίες εκκινούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 10.000 ευρώ αν δεν αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news