facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ για βεγγαλικά και παράνομες κροτίδες εν όψει Πάσχα – 61 συλλήψεις

Εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους πραγματοποιούν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Όπως τονίζεται από την ΕΛΑΣ σκοπός των ελέγχων, πέραν της τήρησης της νομοθεσίας, είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα από 16 έως 29 Απριλίου:

  • διενεργήθηκαν συνολικά 8.996 έλεγχοι,
  • συνελήφθησαν 61 άτομα και
  • βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν 28.112 πυροτεχνικά είδη, και συγκεκριμένα:

  • 13.895 κροτίδες,
  • 7.240 παιδικά αθύρματα,
  • 4.160 πυροτεχνήματα,
  • 1.017 συσκευές εκτόξευσης,
  • 678 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί,
  • 632 φωτοβολίδες,
  • 370 βεγγαλικά και
  • 120 είδη πυροτεχνίας για το θέατρο.

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κατά την ίδια περίοδο, δεν αναφέρθηκαν στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τραυματισμοί από χρήση κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων.

Από την ΕΛΑΣ υπενθυμίζεται ότι στοιχεία σχετικά με ελέγχους – συλλήψεις – κατασχέσεις για κροτίδες και άλλα πυροτεχνικά είδη καθώς και συμβουλές για αποφυγή χρήσης τους αναρτώνται σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) εδώ

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση καθ’ όλο το διάστημα των εορτών του Πάσχα» καταλήγει η ανακοίνωση της Αστυνομίας

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ για βεγγαλικά και παράνομες κροτίδες εν όψει Πάσχα – 61 συλλήψεις"

ΑΑΔΕ: Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου

Παρατείνεται με απόφαση της ΑΑΔΕ η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα. 

Με τη νέα απόφαση, καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 26η Ιουλίου 2024.

Ακολουθεί το ΦΕΚ:

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου"

ΕΟΦ: Επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος OSTYHEALTH‘, τo οποίo διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως φάρμακο για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων, για αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις κλπ.

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

To ‘Ostyhealth’, διαφημίζεται και διακινείται στη χώρα μας διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, όπως: https://gr.ostyhealth.site, https://24.bihari.shop, www.ypyp-fit.gr κ.α., καθώς και σε διάφορα profile χρηστών στην πλατφόρμα www.facebook.com, όπως η σελίδα profile “Announcemnets and Tests” παρανόμως, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του ή τη διακίνησή του στην ελληνική αγορά είναι άγνωστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους τo σκεύασμα ‘Ostyhealth’, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων"

Δασκάλα κούρεψε 5χρονο μαθητή σε νηπιαγωγείο του νομού Θεσσαλονίκης-Καταγγελία από τη μητέρα του- Θα διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό

Ένα απίστευτο περιστατικό καταγγέλλει μητέρα παιδιού που φοιτά σε νηπιαγωγείο σε χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει, η δασκάλα του παιδιού το… κούρεψε, επειδή δεν της άρεσε το μήκος και το σχήμα του μαλλιού του παιδιού.

Το παιδί φοιτά σε νηπιαγωγείο σε χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη και όπως ανέφερε η μητέρα του, πριν μερικές μέρες όταν γύρισε στο σπίτι είδε το παιδί της κουρεμένο, διαφορετικά από ότι το είχαν κουρέψει οι ίδιοι. Η μητέρα απευθύνθηκε στο νηπιαγωγείο, αλλά δεν πήρε εξήγηση πώς και γιατί συνέβη αυτό, και στη συνέχεια έκανε καταγγελία στην αστυνομία

Ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε στην ΕΡΤ3 για το ζήτημα. «Επίσημη καταγγελία δεν έχει γίνει ακόμη ούτε στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, ούτε στην αντίστοιχη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά εμείς και μόνο από τις προφορικές ανακοινώσεις που ακούγονται δώσαμε εντολή για τη διενέργεια έρευνας. Εάν αποδειχθεί ότι αυτό συνέβη θα αποδοθούν ευθύνες στο ακέραιο», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δασκάλα κούρεψε 5χρονο μαθητή σε νηπιαγωγείο του νομού Θεσσαλονίκης-Καταγγελία από τη μητέρα του- Θα διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό"

Πυροσβεστική: Στις 49 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα.

Από αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: Στις 49 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι και τοπικές βροχές

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ στα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και το νότιο τμήμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ο καιρός αύριο θα είναι γενικά αίθριος.

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες .

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στη Θράκη.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία το μεσημέρι – απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Λίγες τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Εύβοια, τη βόρεια Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τη νότια Κρήτη τους 24 με 26 και στα νησιά του Αιγαίου τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στη Θράκη. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι στην κεντρική Μακεδονία από το μεσημέρι σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά τμήματα βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια με λίγες τοπικές βροχές στην Εύβοια. Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6, τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς και στην ανατολική Πελοπόννησο έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα και το νότιο τμήμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα βόρεια πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι και τοπικές βροχές"

Εργατική Πρωτομαγιά – Απεργία: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς – Χωρίς πλοία η χώρα

«Παραλύει» η χώρα την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, καθώς η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς, εκφράζοντας την διαφωνία τους στη μεταφορά της την Τρίτη του Πάσχα.

Την συμμετοχή τους στην απεργία έχουν ανακοινώσει και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Χειρόφρενο σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, τραμ, μετρό και ηλεκτρικό συμμετέχουν στην κινητοποίηση μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

«Η συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς, αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του ΣΙΚΑΓΟΥ που διεκδίκησαν εργατικά δικαιώματα θυσιάζοντας τη ζωή τους για τη βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, διαχρονικά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εργαζόμενους και συνταξιούχους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση διαβίωσης, να παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, να παλεύουν για τα αυτονόητα καθώς θίγονται κατακτήσεις χρόνων, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας».

«Γι΄αυτό όλοι μας καλούμαστε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά την πάλη μας για αξιοπρέπεια, ισότητα, για μια ζωή χωρίς εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς ακρίβεια, με σεβασμό στην υγεία, στην παιδεία, στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στο εισόδημά μας, στις κατακτήσεις μας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν: «Να σταματήσει πια η φτωχοποίηση των εργαζομένων. Ως εργαζόμενοι θ’ αγωνιστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ενάντια στις εφαρμοζόμενες επιδοματικές πολιτικές», καταλήγει.

Στάση εργασίας στα λεωφορεία

Και ο ΟΑΣΑ εξήγγειλε συμμετοχή στην απεργία με στάση εργασίας, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00 το βράδυ.

Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος των λεωφορείων στον δρόμο θα ξεκινήσει στις 08:30 με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται μετά τις 10 το πρωί, ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν νωρίτερα από τις 21:00.

Χωρίς πλοία η χώρα

Και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ.

Η απεργία που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά θα αρχίσει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης 1-5-2024, και θα λήξει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Πώς θα κινηθούν τρένα και προαστιακός

Με ανακοίνωσή της, η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό, πως λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), την Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57

Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598

Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301

Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231

Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:

Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)

Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια συμβουλευτείτε τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών).

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργατική Πρωτομαγιά – Απεργία: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς – Χωρίς πλοία η χώρα"

Μάτι: «Η δίκη έγινε με νομοθεσία του 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους» δηλώνει ο Φλωρίδης

Η δίκη στο Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (29.4.24).

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές;», υπογράμμισε ο Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας για την απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων.

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν», επισήμανε.

«Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επισήμανση πως και ο νέος ποινικός κώδικας να ίσχυε εφόσον η ποινή βάσης είναι είναι τα τρία χρόνια και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος[…] Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».

Το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο ποινικό κώδικας σημείωσε ο Γιώργος Κουβαράς με τον κ. Φλωρίδη να εξηγεί «από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, η ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».

«Αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος ποινικός κώδικας»

Ο συγγενής που πέταξε σήμερα την καρέκλα στο δικαστήριο με βάση τον νέο ποινικό κώδικα μπορεί να πάει φυλακή ήταν η επόμενη ερώτηση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ.

«Ο νέος ποινικός κώδικας αρχίζει από την Τετάρτη να εφαρμόζεται […] Αυτό εξαρτάται αν είναι κάποιο αδίκημα συγκεκριμένο και τι αδίκημα είναι αυτό και τι ποινές επισύρει […] Να εξηγήσουμε λοιπόν τι λέει ο νέος ποινικός κώδικας; Δώσαμε ένα περιθώριο δύο μηνών για να ενημερωθούν δικαστές, δικηγόροι και η κοινωνία ότι από την Πρωτομαγιά τα πράγματα εκπέμπουν το εξής μήνυμα: ότι δεν θα υπάρχει πράξη η οποία ανάλογα με τη βαρύτητά της δεν θα υφίσταται κάποια τιμωρία ανάλογα με τη βαρύτητά της. Άρα λοιπόν, οι ποινές μέχρι δύο χρόνια θα μπορούν είτε να εξαγοράζονται, είτε να αναστέλλονται, είτε να κάνεις υποχρεωτική κοινωφελή εργασία.
Από δύο έως τρία χρόνια θα έχεις μερική έκτιση της ποινής οπωσδήποτε και από τρία χρόνια και πάνω θα έχεις μεγαλύτερη μερική έκτιση της ποινής[…] Ο δικαστής μπροστά του θα είχε ένα αδίκημα. Δεν ξέρουμε τι ποινή επισύρει το αδίκημα αυτό που θα του έκανε ο εισαγγελέας και δεύτερον θα μπορούσε να εκτιμήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη αυτό το αδίκημα και αν θα πρέπει να το αναγνωρίσει ελαφρυντικά, διότι όταν ένα δικαστήριο αναγνωρίζει ελαφρυντικά, η κατώτερη ποινή πέφτει προς τα κάτω. Άρα λοιπόν ο κόσμος να ξέρει τι έχει γίνει εδώ και γιατί έχει γίνει εδώ. Τρία πράγματα είναι πρώτον, ότι αυτή η δίκη έγινε με βάση αυτές τις διατάξεις που σας περιέγραψα. Δεύτερον, ότι οι καινούργιες διατάξεις που ισχύουν από την Πρωτομαγιά δεν ψηφίστηκαν δυστυχώς από τα άλλα κόμματα. Τα ψήφισε μόνο η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και προβλέπουν αυτά που σας είπα, δηλαδή ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, ποινή χρηματική 200.000 και ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας τους. Και εδώ τώρα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα αυτό που γίνεται[…]».

«Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, δεν είναι ότι πήγαν με τον παλιό ποινικό κώδικα και γι’ αυτό δεν έχουν πολλές ποινές, αθωώθηκαν», επισήμανε ο Γιώργος Κουβαράς με τον κ. Φλωρίδη να απαντά «γι’ αυτό λέω ότι αν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία διαπιστώσουν πλημμέλειες, δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα να ασκήσουν μια έφεση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: «Η δίκη έγινε με νομοθεσία του 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους» δηλώνει ο Φλωρίδης"

«Αγώνας δρόμου» για να μην παραγραφούν τα αδικήματα στην υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι – Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου

Η «αυλαία» της δίκης σε πρώτο βαθμό των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι «έπεσε» με μια απόφαση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, όπως και η ποινή που επιβλήθηκε στους 6, που κρίθηκαν ένοχοι, η οποία ήταν εξαγοράσιμη.

Η επόμενη μέρα, όμως, βρίσκει την υπόθεση αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της παραγραφής. Και αυτό, γιατί τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την εθνική τραγωδία και στα 8 χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες, εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Άρειο Πάγο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, τις επόμενες ώρες θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να επισπευστεί η καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και να ανοίξει ο δρόμος για να προσδιοριστεί, άμεσα, η δίκη στο Εφετείο.

Πρόθεση της ανώτατης δικαστικής λειτουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ζητήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον μήνα Μάιο, ώστε να επικεντρωθεί στη σύνταξη του σκεπτικού της επίμαχης απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε τον Ιούνιο η Εισαγγελία να προχωρήσει στον προσδιορισμό της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τους καταδικασθέντες που θα ασκήσουν έφεση αλλά και για αθωωθέντες στην περίπτωση που γίνουν δεκτά τα σχετικά αιτήματα των συγγενών
προς την εισαγγελία Εφετών.

Οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν να ασκηθεί έφεση στη δικαστική απόφαση, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη.

Παράλληλα, η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης στο σκέλος της απόφασης που αφορά στις αθωώσεις κατηγορουμένων.

«Ξεχείλισε» η οργή των συγγενών

Το πρωί, η οργή των συγγενών των θυμάτων «ξεχείλισε» στο άκουσμα της ομόφωνης απόφασης να μετατραπούν σε χρηματικές οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 6 από τους 21 κατηγορούμενους, που έφυγαν ελεύθεροι από τη δικαστική αίθουσα.

Οι εκτιμήσεις είναι πως οι καταδικασθέντες σε ποινές φυλάκισης, από 111 έτη (εκτιτέα τα 5) έως 3 έτη, θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ. Αυτό το γεγονός προκάλεσε την έκρηξη των συγγενών των 104 νεκρών, αλλά και των εγκαυματιών, που βρίσκονταν στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα. Κλαίγοντας ξέσπασαν κινούμενοι προς τους κατηγορουμένους, πετώντας ακόμα και καρέκλες.

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από τους αστυνομικούς που παρενέβησαν και οι συγγενείς μίλησαν στη συνέχεια αγανακτισμένοι για «ποινές χάδι».

«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…»

«Βγείτε πάλι έξω… Τους είπαμε και “μπράβο, ξανακάντε το!”», φώναζαν στους δικαστές. Η ένταση «χτύπησε κόκκινο», με τους κατοίκους του Ματιού να δηλώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιώθηκαν από την απόφαση αυτή, φωνάζοντας εξοργισμένοι: «Θα τους δώσουμε και παράσημα στο τέλος… Αίσχος, το κράτος σε όλο του το μεγαλείο».

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 111 ετών (εκτιτέα τα 5) τους Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπο Χιώνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, τους οποίους έκρινε ένοχους, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, το δικαστήριο αποφάσισε φυλάκιση 15 ετών (έκτιτεα τα 5), ενώ στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου, σύμφωνα με την απόφαση, ξεκίνησε η φωτιά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγώνας δρόμου» για να μην παραγραφούν τα αδικήματα στην υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι – Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου"

ΕΟΦ: 20 προϊόντα μελιού που περιέχουν δραστικές ουσίες [κατάλογος]

Κατάλογο με 20 προϊόντα μελιού, τα οποία περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

"Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Ολλανδίας και μέσω του συστήματος Διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (AAC), σε προϊόντα μελιού τα οποία αναγράφονται σε συνημμένο πίνακα και στα οποία βρέθηκε κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων να περιέχουν δραστικές φαρμακευτικές ουσίες sildenafil, tadalafil και flibanserin που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.

Διακινούνται δε με φαρμακευτικούς ισχυρισμούς για ενίσχυση της λίμπιντο. Τα προϊόντα αυτά που παρουσιάζονται σαν τρόφιμα θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία αφού περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που δεν προβλέπονται.

Αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να προωθούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: 20 προϊόντα μελιού που περιέχουν δραστικές ουσίες [κατάλογος]"

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο περιθώριο της διήμερης ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του πως η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης», επαναβεβαίωνοντας ότι η Μαδρίτη είναι «έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αναγνώριση».

Επίσης, και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, όπως είχε αναφέρει στο Δουβλίνο ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας Μίχαλ Μάρτιν.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα «προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου"

Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby - Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ

Σε ανάκληση παρτίδας του προϊόντος Physiomer Baby αμπούλες μίας χρήσης για ρινικό καθαρισμό και υγιεινή των βλεφάρων, προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Αποφασίζουμε την Ανάκληση του αριθμού παρτίδας G239469 (ημερομηνία λήξης 03/2027) του ιατροτεχνολογικού προϊόντος Physiomer Baby Αμπούλες μιάς χρήσης για ρινικό καθαρισμό και υγιεινή των βλεφάρων (Physiomer Baby Unudoses) MDD Class Ι λόγω ενδεχόμενης παραβίασης στειρότητας κατά την διάρκεια της επικύρωσης της διαδικασίας αποστείρωσης, και τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικά να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη επιμόλυνση του προϊόντος.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας Laboratoire de la Mer.

Η εταιρεία με την επωνυμία Ωμέγα Φάρμα Ελλάς Α.Ε. ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τη συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby - Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ"

ΕΙΝΑΠ: Δεν λειτουργεί λόγω υποστελέχωσης ο Μαγνητικός Τομογράφος του Νοσοκομείου Νίκαιας

Την επίλυση του προβλήματος που εμφανίστηκε λόγω υποστελέχωσης στον Μαγνητικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Νίκαιας, διεκδικεί η ΕΙΝΑΠ, στέλνοντας τόσο στη διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και στο Υπουργείο Υγείας και τη 2η Υ.ΠΕ., σχετική επιστολή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση-επιστολή: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πληροφορήθηκε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για άλλη μια φορά στο τμήμα νεότερων απεικονιστικών μεθόδων του νοσοκομείου Νίκαιας.

Λόγω της υποστελέχωσης, το τμήμα του μαγνητικού τομογράφου λειτουργεί με έναν μόνο γιατρό, με αποτέλεσμα την παύση της λειτουργία και τη δημιουργία προβλήματος τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία ασθενών, κάθε φορά που ο συνάδελφος έχει άδεια. Είναι γνωστό ότι σε συγκεκριμένα περιστατικά και παθήσεις η μαγνητική τομογραφία είναι αναντικατάστατη.

Καλούμε την 2η Υ.Πε. και το υπουργείο Υγείας να λύσουν άμεσα το ζήτημα της στελέχωσης του τμήματος νεότερων απεικονιστικών μεθόδων και γενικότερα του ακτινολογικού του νοσοκομείου της Νίκαιας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΙΝΑΠ: Δεν λειτουργεί λόγω υποστελέχωσης ο Μαγνητικός Τομογράφος του Νοσοκομείου Νίκαιας"

Γιάννης Καλλιάνος: Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν οι Αγγειοχειρουργοί για να μπει φρένο στην «ανθρωποφαγία» στο «Αττικόν»

Με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του στο νοσοκομείο «Αττικόν», τέσσερις επιστημονικές εταιρίες και ενώσεις της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Αγγειοχειρουργοί της Ελλάδας κάνουν λόγο για «ανθρωποφαγία» σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων που επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους και για «άδικη επίθεση από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την ισχυρή πολιτική τους θέση και την προνομιακή τους αντιμετώπιση από διάφορα μέσα ενημέρωσης».

Ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μια απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης στα όρια της “ανθρωποφαγίας” σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων που επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες Αγγειοχειρουργοί, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία μας για την άδικη και απαράδεκτη δημόσια επίθεση που δέχεται ένα εξέχον μέλος μας από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την ισχυρή πολιτική τους θέση και την προνομιακή τους αντιμετώπιση από διάφορα μέσα ενημέρωσης».

Η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου, σημειώνουν, είναι μια ανείπωτα θλιβερή κατάσταση για τους οικείους του. «Και για εμάς όμως που είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, αποτελεί ένα βαρύ και δυσβάσταχτο γεγονός. Ο σεβασμός προς τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος. Οι Αγγειοχειρουργοί δεν γνωρίζουμε ωράρια ή όρια όταν πρόκειται να παρέχουμε βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, είτε εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ωστόσο, η απαίτηση για δικαιοσύνη δε μπορεί και δεν πρέπει να εκφράζεται με απειλητικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μέσα από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την πολιτική και επαγγελματική τους ιδιότητα. Οποιαδήποτε κατηγορία για ιατρική αμέλεια πρέπει να ερευνάται, με την ανεξαρτησία και τον σεβασμό που αξίζει κάθε νόμιμη διαδικασία. Η απόφαση για το ποιος φέρει ευθύνη δεν ανήκει σε πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, αλλά στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Οι Έλληνες Αγγειοχειρουργοί συνεχίζουν:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η απροκάλυπτη, προσβλητική στα όρια της ύβρεως και αήθης αντιμετώπιση των εργαζομένων σε ένα Ακαδημαϊκό Δημόσιο Νοσοκομείο από έναν κυβερνητικό βουλευτή συμβάλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο εσείς προσπαθείτε να υποστηρίξετε και να βελτιώσετε, υποβαθμίζει τον σημαντικό ρόλο των ειδικευομένων ιατρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των νοσοκομείων μας, ακυρώνει την παρουσία των φοιτητών στις πανεπιστημιακές κλινικές και την εκπαιδευτική διαδικασία, και οδηγεί τους πολίτες να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας που με τόσο κόπο κερδήθηκε στην πρόσφατη περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Ως Αγγειοχειρουργική Κοινότητα, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και να υπερασπιστούμε το ιατρικό λειτούργημα με σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και την επαγγελματική μας ηθική. Αναζητούμε όμως την απόδοση δικαιοσύνης, πάντα με σεβασμό προς το έργο και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών της υγείας.

Παρακαλούμε, λοιπόν, να δράσετε άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Καλλιάνος: Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν οι Αγγειοχειρουργοί για να μπει φρένο στην «ανθρωποφαγία» στο «Αττικόν»"

Έκθεση - κόλαφος: Σε επικίνδυνα οριακό σημείο η Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ, τι γράφει για την Ελλάδα

Σε «οριακό σημείο» η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε πολλές χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε κορυφαίο δίκτυο πολιτικών ελευθεριών υπογραμμίζοντας τις εκτεταμένες απειλές κατά δημοσιογράφων και τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας των μέσων.

Η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties) με έδρα το Βερολίνο ανέφερε στην έκθεσή της για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που συντάχθηκε από 37 ομάδες σε 19 χώρες της Ε.Ε. ότι οι ανησυχητικές τάσεις που είχαν εντοπιστεί τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούσαν να υφίστανται το 2023 – αν και η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα βελτίωσης.

«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σαφώς σε σταθερή πτώση σε ολόκληρη την ΕΕ – σε πολλές χώρες ως αποτέλεσμα εσκεμμένης βλάβης ή παραμέλησης από τις εθνικές κυβερνήσεις», δήλωσε η Eva Simon, ανώτερη υπεύθυνη υπεράσπισης στο Liberties, στον Guardian.

«Η μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους δικαίου. Υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αυτό είναι το playbook των αυταρχικών καθεστώτων» και σημείωσε πως η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα ΜΜΕ έχει δυνατότητες αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά.

Το τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης συνέχισε να χαρακτηρίζεται πέρυσι από μεγάλη συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, ανεπαρκείς κανόνες για τη διαφάνεια ιδιοκτησίας και πολυάριθμες απειλές για την ανεξαρτησία και τα οικονομικά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ανέφερε επίσης η Liberties στην έκθεσή της.

Τεκμηρίωσε επίσης πολλαπλές περιπτώσεις απειλών, εκφοβισμού, παρακολούθησης και βίας κατά δημοσιογράφων σε πολλά κράτη μέλη, καθώς και περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στην πρόσβαση σε πληροφορίες σε ολόκληρο το μπλοκ.

Η Liberties συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή από τα κράτη μέλη ενός νέου νόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης , ο οποίος είπε ο Simon – παρά τους συμβιβασμούς του – δημιούργησε μια νομική βάση για τη βελτίωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και αρχές, αλλά στην πράξη θα φανεί αν οι υποθέσεις μπορούν τώρα να παραπεμφθούν ενώπιον ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το τι πραγματικά σημαίνει ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, παρακολούθηση δημοσιογράφων και ούτω καθεξής», είπε.

Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η νέα οδηγία της Ε.Ε. στοχέυει τις καταχρηστικές στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής, τα λεγόμενα Slapps, που χρησιμοποιούνται συνήθως εναντίον δημοσιογράφων σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Δημοσιογράφοι σε χώρες όπως η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετώπισαν σωματικές επιθέσεις το 2023, αναφέρει η έκθεση, και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία οι δημοσιογράφοι ήρθαν αντιμέτωποι με κακοποίηση και απειλές από εκλεγένους πολιτικούς.

Στη Ρουμανία και τη Σουηδία, η αστυνομία απέτυχε να διερευνήσει σωστά τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους, είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω έλλειψης βούλησης, αναφέρει ακόμα η έκθεση, ενώ στη Γαλλία και τη Βουλγαρία οι ίδιοι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους.

Τα Slapps χρησιμοποιήθηκαν συνήθως εναντίον δημοσιογράφων στην Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ενώ ρεπόρτερ στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Πολωνία τέθηκαν υπό παρακολούθηση από spyware όπως το Pegasus και το Predator.

Η Ρυθμιστική Αρχή των Δικηγόρων του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζει το Slapps ως «υποτιθέμενη κατάχρηση του νομικού συστήματος και την άσκηση ή απειλή διαδικασιών, με σκοπό την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό … αποθαρρύνοντας έτσι τον έλεγχο θεμάτων δημοσίου συμφέροντος».

Συγκεντρωτισμός στα ΜΜΕ

Η συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης παρέμεινε υψηλή στην Κροατία , τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία, με πολλές εταιρείες μέσων ενημέρωσης να ανήκουν σε λίγα μόνο άτομα, απειλώντας την ποικιλομορφία των φωνών των μέσων ενημέρωσης και αυξάνοντας τον κίνδυνο μεροληψίας.

Στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και την Ολλανδία, δημοσιογράφοι που επικρίνουν την κυβέρνηση βρέθηκαν αποκλεισμένοι από συνεντεύξεις Τύπου ή άλλες επίσημες εκδηλώσεις ή τους αρνήθηκαν έγγραφα στα οποία έπρεπε να έχουν πρόσβαση.

Στη Σλοβακία, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, «έκοψε κάθε επικοινωνία» με τέσσερα μέσα ενημέρωσης που κατηγορούνται ότι «επιδεικνύουν ανοιχτά εχθρική στάση». Η κυβέρνησή του ενέκρινε αυτόν τον μήνα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTVS .

Στην Ουγγαρία , τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ήταν ήδη «τόσο πλήρως κάτω από τον ζυγό της κυβέρνησης» που η έκδοσή τους «χαρακτηριζόταν από μεροληπτικές και μονόπλευρες αναφορές που είναι πάντα σύμφωνες με τα συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος Fidesz», ανέφερε η Liberties.

Πέρα από την Ουγγαρία, ανέφερε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση βρίσκεται σε «κατάσταση αβεβαιότητας» στην Πολωνία καθώς ο νέος πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, προσπαθεί να αποκρούσει τις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ υπήρχαν και αυξανόμενες ανησυχίες για τις κυβερνήσεις στην Κροατία και στην Ιταλία.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκθεση - κόλαφος: Σε επικίνδυνα οριακό σημείο η Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ, τι γράφει για την Ελλάδα "

Δημόσιο: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και πως θα παίρνουν πριμ αποδοτικότητας 15% – Όλα όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αποτελεσματικότερη απόδοση των υπαλλήλων θα λειτουργεί το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24).

«Γίνεται ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο αποτελεσματικού, πιο λειτουργικού κράτους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «επιβράβευση» των υπαλλήλων του Δημοσίου που πετυχαίνουν τους στόχους, αναφερόμενος στο πριμ παραγωγικότητας.  

Πιο αναλυτικά, η παρέμβαση της κυβέρνησης προβλέπει συγκεκριμένα:

Πριμ αποδοτικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους.

– Το bonus παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

-Θα καθορίζονται δείκτες μέτρησης απόδοσης και οι προϊστάμενοι θα προτείνουν τους δικαιούχους για πριμ ανάμεσα σε 400.000 υπαλλήλους.

-Το 40% του ποσού της ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς σε εργαζομένους και το 60% ανάλογα με την προσφορά του καθενός.

Το μπόνους δηλαδή θα ισχύει οριζοντίως στο Δημόσιο και στόχος της ρύθμισης είναι μεταξύ άλλων να μην αισθάνονται «ριγμένοι» όσοι υπάλληλοι προσπαθούν και αποδίδουν.

Είναι η δεύτερη ενίσχυση στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων μετά τις υξήσεις μισθών και επιδομάτων που ισχύουν από 1/1/2024.

«Το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας θα μπορούν να το λαμβάνουν υπάλληλοι αλλά και τμήματα τα οποία επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. Η αξιολόγηση, λοιπόν, αποδεικνύουμε ότι έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό.

Σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνουν αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει», τόνισε ο Πρωθυπουργός από το Υπουργικό.

«Και βέβαια, θα ήθελα να τονίσω με αυτή την ευκαιρία ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις ή τις κάποιες γκρίνιες, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά, με ευθύνη του ΑΣΕΠ, πέρα από την εξέταση τυπικών προσόντων και τεστ δεξιοτήτων.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους επικεφαλής των νοσοκομείων, έχουν εξεταστεί συνολικά παραπάνω από 1.000 υποψήφιοι.

Νομίζω ότι είναι και αυτή μια σημαντική κατάκτηση σε αυτή τη διαρκή διαδικασία για όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση όλων εκείνων των υποψηφίων που προσδοκούν να λάβουν σημαντικές θέσεις ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και πως θα παίρνουν πριμ αποδοτικότητας 15% – Όλα όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση"

Νέο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Σάμου - Ένας νεκρός και 25 διασωθέντες

Ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός και άλλοι 25 άνθρωποι διασώθηκαν από ημιβυθισμένη λέμβο που μετέφερε μετανάστες, στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ισιδώρου βορειοδυτικά του Καρλοβάσου, στη Σάμο.

Ο συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα σήμανε το πρωί της Κυριακής (28/04) όταν οι ναυαγοί εξέπεμψαν sos μέσω του αριθμού βοήθειας 112. Το Λιμενικό έσπευσε στο σημείο και πραγματοποίησε επιχείρηση διάσωσης ανασύροντας το άψυχο σώμα ενός άνδρα και διασώζοντας τους 25 ναυαγούς μετανάστες. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στον λιμένα Βαθέος και είναι καλά στην υγεία τους.

Κατά δήλωση των διασωθέντων, στη λέμβο επέβαιναν άλλα δέκα άτομα που πιθανώς έχουν βγει στην ξηρά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη χερσαία περιοχή «ΔΡΑΚΑΙΟΙ» εντοπίστηκαν τα και οι δέκα από στελέχη ΕΛ.ΑΣ.

Η σορός του άτυχου άνδρα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοούμενων, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, από ένα ελικόπτερο της δύναμης Frontex, ένα ναυαγοσωστικό κι ένα περιπολικό όχημα της Ακτοφυλακής.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι έντασης 3-4 μποφόρ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Σάμου - Ένας νεκρός και 25 διασωθέντες"

Μάτι: «Σήμερα είναι η ντροπή της ελληνικής δικαιοσύνης» λέει γυναίκα που έζησε τον εφιάλτη

«Σήμερα είναι η ντροπή της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ας τους αθώωναν όλους. Δεν έχει κανένα νόημα η απόφαση που έβγαλαν από την στιγμή που από το κάδρο των κατηγορουμένων λείπουν βασικά πρόσωπα» λέει στο newsit.gr η συγγραφέας, Μαρίνα Καρύδα, για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων σχετικά με τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018.

Η συγγραφέας, η οποία βίωσε τον εφιάλτη της καταστροφής στο Μάτι πριν από έξι χρόνια, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει ότι ήδη είχαν χαμηλές προσδοκίες και επισημαίνει ότι «εκ των πραγμάτων δεν περιμέναμε πολλά πράγματα, από την στιγμή που από το κάδρο των κατηγορουμένων λείπουν βασικά πρόσωπα. Λείπουν υπουργοί που ήταν μέσα στο κέντρο Επιχειρήσεων εκείνη την ώρα, λείπει η Αστυνομία και το Λιμενικό που δεν έκαναν καμία παρέμβαση».

Και συμπληρώνει «δηλαδή η μάνα της οποίας το παιδί πνίγηκε ή ο συγγενής του οποίου ο άνθρωπός του εξετράπη από την Αστυνομία και κάηκε, ενώ δεν ήταν μέσα στη φωτιά, ποια δικαιοσύνη να περιμένει ακόμα και σήμερα αφού στο κατηγορητήριο δεν είναι αυτοί που φταίνε;».

Όπως σημείωσε η γυναίκα που έζησε από κοντά την καταστροφή στο Μάτι με την εκατόμβη νεκρών: «Εδώ που φτάσαμε, οδηγηθήκαμε σε μία παρωδία και η σημερινή απόφαση είναι ντροπή».

Πάντως παρά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, στην ερώτηση του newsit.gr αν οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσω των νόμιμων διαδικασιών, η κ. Καρύδα απάντησε ότι «θα γίνουν όλα».

Μετά από ενάμιση χρόνο ακροαματικής διαδικασίας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχα για την πυρκαγιά στο Μάτι μόνο πέντε τότε κορυφαία στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, τον Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

Ένοχος κρίθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος και ο κάτοικος Πεντέλης, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: «Σήμερα είναι η ντροπή της ελληνικής δικαιοσύνης» λέει γυναίκα που έζησε τον εφιάλτη"

Δημητρακόπουλος για την υπόθεση Καλλιάνου: Εκαναν οι γιατροί συνωμοσία για να κοροϊδέψουν την οικογένειά του;

Με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου για τον θάνατο του πατέρα του μίλησε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του γιατρού του Δημήτρη Καλλιάνου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Όπως τόνισε αρχικά ο δικηγόρος του αγγειοχειρούργου σύμφωνα με τις καταγγελίες ότι ο πατέρας του κ. Καλλιάνου δεν μπήκε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, είπε ότι «ΜΑΦ στο νοσοκομείο “Αττικόν” δεν υπάρχει. ΜΑΦ υπάρχουν μόνο σε δύο νοσοκομεία στην Αττική» και συνέχισε πως στην «ΜΑΦ μπαίνουν όσοι εξέρχονται της ΜΕΘ».

Ακόμη ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν παγκόσμια πρωτόκολλα για την εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι πρέπει να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση για την εισαγωγή, ενώ «δεν μπορούν να διασωληνωθούν όλοι. Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψιν για το αν θα έπρεπε να διασωληνωθεί ο πατέρας του βουλευτή. Υπήρχε μία ομάδα γιατρών, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάνει συνομωσία για να κοροϊδέψουν τον κ. Καλλιάνο;», διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας πως αν υπήρχε κακή εκτίμηση, θα το δείξει η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί, αλλά προσωπικά πιστεύει ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος.

«Οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν στη ζωή… Κανένας γιατρός δεν θέλει να χάσει ασθενή του» είπε ακόμη. Σχετικά με τις καταγγελίες για «φακελάκι» επεσήμανε ότι ο εντολέας του δεν ζήτησε ποτέ χρήματα από την οικογένεια του Γιάννη Καλλιάνου, ούτε και δέχτηκε.

Μηνύματα όπως είπε που υπάρχουν θα αποδείξουν το ότι δεν χρηματίστηκε ενώ επεσήμανε πως «σε ένα τελευταίο μήνυμα που έστειλαν στον εντολέα μου, έγινε αναφορά σε ποσό το οποίο ξέκοψε ο γιατρός και είπε ότι θα “το δούμε στη δικαιοσύνη”».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ακόμη ότι ο εντολέας του έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή και δημοσίως πως «θα τελειώσει την καριέρα του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Δημητρακόπουλος για την υπόθεση Καλλιάνου: Εκαναν οι γιατροί συνωμοσία για να κοροϊδέψουν την οικογένειά του;"

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Βάζει ως μάθημα στα σχολεία τη «Γαλάζια Πατρίδα» (χάρτης)

Νέα διδακτέα ύλη που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας στην Τουρκία προβλέπει ότι πρέπει να προβάλλεται ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολεία, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ.

Η νέα διδακτέα ύλη αφορά όλες τις σχολικές βαθμίδες.

«Αν έλεγε μόνο ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ θεωρητικά θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, όμως με τον χάρτη δείχνουν και τα δικαιώματα της Τουρκίας στη ‘’θάλασσα των νήσων’’ όχι πια το Αιγαίο, αλλάζουν την ονομασία. Το δείχνουν τρία μέσα ενημέρωσης και σήμερα η εφημερίδα Turkiye το έχει πρωτοσέλιδο» ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης.

«Πρέπει να διδάσκετε και να δείχνετε το χάρτη» είναι το μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς.

«Τα παιδιά στην Τουρκία εκπαιδεύονται σε μια λογική αναθεωρητισμού» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος Τάκης Χατζηβασιλείου.

galazia patrida map 616x321 1714307088333 1

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Βάζει ως μάθημα στα σχολεία τη «Γαλάζια Πατρίδα» (χάρτης)"

Πρωτομαγιά: Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, ΟΣΕ και προαστιακό - Με στάσεις εργασίας τα λεωφορεία

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα την προσεχή Τετάρτη λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά, που η επίσημη αργία της με απόφαση του υπουργείου Εργασίας έχει μεταφερθεί την Τρίτη 7 Μαΐου. Η απεργία θα έχει αντίκτυπο και στις συγκοινωνίες καθώς με την απόφαση συμμετοχής που έλαβε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. 

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς 

Την ίδια στιγμή, μετρό, τραμ, ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και τρένα αναμένεται να τραβήξουν την Τετάρτη «χειρόφρενο», με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Μ. Τετάρτη 1 Μάη 2024. Αναμένονται, ωστόσο, σχετικές ανακοινώσεις κι από άλλα σωματεία εργαζομένων.

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του ΣΙΚΑΓΟΥ που διεκδίκησαν εργατικά δικαιώματα θυσιάζοντας τη ζωή τους για τη βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, διαχρονικά.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εργαζόμενους και συνταξιούχους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση διαβίωσης, να παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, να παλεύουν για τα αυτονόητα καθώς θίγονται κατακτήσεις χρόνων, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Γι’ αυτό όλοι μας καλούμαστε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά την πάλη μας για αξιοπρέπεια, ισότητα, για μια ζωή χωρίς εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς ακρίβεια, με σεβασμό στην υγεία, στην παιδεία, στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στο εισόδημά μας, στις κατακτήσεις μας. Να σταματήσει πια η φτωχοποίηση των εργαζομένων. Ως εργαζόμενοι θ’ αγωνιστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ενάντια στις εφαρμοζόμενες επιδοματικές πολιτικές.

Ως Σιδηροδρομικοί συνεχίζουμε να απαιτούμε και να ζητάμε:

-Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία.
-Επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών μας Συμβάσεων Εργασίας.
-Αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής.
-Επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα.
-Αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.
-Πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου κ.λ.π.).
-Καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.
-Πλήρη διαλεύκανση και απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ.
-Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς και όλοι οι Σιδηροδρομικοί, δε θα πάψουν να απαιτούν και να ζητούν Δημόσιο, Ασφαλή, Ποιοτικό Σιδηρόδρομο για εργαζόμενους και επιβάτες.
-Συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία τη Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ 2024, και ΚΑΛΟΥΜΕ τα Σωματεία Μέλη μας, τους Σιδηροδρομικούς, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), στις 11.00’ αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίας της χώρας».

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

·Στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα: 52,53,56 και 57

·Στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598

·Στο τμήμα Πειραιάς - Κιάτο - Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301

·Στο τμήμα Πειραιάς - Αεροδρόμιο - Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231

·Στο τμήμα Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Στο τμήμα Κιάτο - Πάτρα - Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:

Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)

Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς 'Ανω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα 'Ανω Λιόσια - Κιάτο θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι - Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα - Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να συμβουλευτεί τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωτομαγιά: Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, ΟΣΕ και προαστιακό - Με στάσεις εργασίας τα λεωφορεία"

Ιμάμογλου: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και βασικός αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλεσε την Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και ανέφερε ότι η Τουρκία είναι «βαθιά λυπημένη» για τη σφαγή Ισραηλινών αμάχων από ενόπλους της οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, σημειώνουν οι «Times of Israel».

«Οποιαδήποτε οργανωμένη δομή η οποία πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες και σκοτώνει μαζικά ανθρώπους, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα o κ. Ιμάμογλου. Επιπλέον, είπε ότι παρόμοια εγκλήματα συμβαίνουν και κατά Παλαιστινίων και κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Η νίκη του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου σηματοδότησε τη χειρότερη ήττα για τον Ερντογάν και το Κόμμα του AKP (AKP) στις δύο και πλέον δεκαετίες στην εξουσία τους και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν υποστηρίζει ανοιχτά τη Χαμάς, καταγγέλλει το Ισραήλ για την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός. Πέρυσι, ο Τούρκος ηγέτης παρομοίασε τις τακτικές του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αυτές του ηγέτη των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ και αποκάλεσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» λόγω της επίθεσης του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιμάμογλου: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»"

Φωτιά στο Μάτι: Έξι κατηγορούμενοι ένοχοι, αθωώθηκαν 15 - Οργή και αντιδράσεις από συγγενείς

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:
  • - Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • - Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • - Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • - Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • - Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • - Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο.

«Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση επί των ποινών των έξι κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι. 

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου



«Ξεφτίλες, παιδιά δεν έχετε;» - Οργή συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι

«Ξεφτίλες παιδιά δεν έχετε; Άχρηστοι ελεεινοί, ζώα παιδιά δεν έχετε;», φώναξαν από την πλευρά τους συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Οι συγγενείς ξέσπασαν κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων των έξι καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
  • Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.
  • Προέδρος: Να περάσετε έξω…
  • Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!
  • Γυναικα: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…
  • Πρόεδρος: Μη διακόπτετε
  • Γυναίκα: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα
  • Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την
  • Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!
  • Γυναίκα: Ποτέ να τους βρω να τα πω;
«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς...», φώναξε προς το δικαστήριο συγγενής θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Άλλοι συγγενείς ξέσπασαν σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης για ενοχή μόνο έξι κατηγορουμένων. Δείτε φωτογραφίες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών
dikastirio-mati3
Ρένα Δούρου

dikastirio-mati2
Ευάγγελος Μπουρνούς


dikastirio-mati5

dikastirio-mati

dikastirio-mati4

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στο Μάτι: Έξι κατηγορούμενοι ένοχοι, αθωώθηκαν 15 - Οργή και αντιδράσεις από συγγενείς"

Διανομή αρνιών από τον Δήμο Βόλου τη Μ. Τετάρτη – Ο Αχ. Μπέος θα καλύψει την οικονομική δαπάνη

Όπως κάθε χρόνο εν όψει του Πάσχα σε οικογένειες δικαιούχων, αλλά και σε άτομα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, αλλά έχουν διαπιστωμένη οικονομική ανάγκη, θα διανεμηθούν αρνιά στο Δημαρχείο του Βόλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο Δημαρχεία Βόλου. Το σύνολο της οικονομικής δαπάνης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή του Δήμου Βόλου που διαθέτει την οργανωτική του δομή για να φθάσουν τα κρέατα στις οικογένειες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Οι οικογένειες που θα λάβουν τη βοήθεια σε τρόφιμα είναι αυτές των οποίων οι δικαιούχοι είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα οικονομικής αδυναμίας του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου και ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Βόλου, καθώς και από τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου.

Θεωρείται αυτονόητο ότι αν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον οικογένειες αυτές θα καλυφθούν. 

e-thessalia

Διαβάστε Περισσότερα » "Διανομή αρνιών από τον Δήμο Βόλου τη Μ. Τετάρτη – Ο Αχ. Μπέος θα καλύψει την οικονομική δαπάνη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news