facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις αστικές συγκοινωνίες – Σπίρτζης: Δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση

Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών για τον μητροπολιτικό σχεδιασμό των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την "ομπρέλα" του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ και η οποία προβλέπει τροποποιήσεις γραμμών με ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα ανά περιοχή, ώστε να καλύπτεται όλη η Αττική και η Θεσσαλονίκη από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ. Η μελέτη αυτή, υποβάλλεται και εγκρίνεται από το αρμόδιο υπουργείο με συμμετοχή και των κατά τόπους ΚΤΕΛ.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ "παρών" δήλωσε το Ποτάμι.

Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, με την τροπολογία υλοποιείται ο ενιαίος σχεδιασμός για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και ξεκαθάρισε ότι επ΄ουδενί η ρύθμιση προβλέπει "ιδιωτικοποίηση", όπως καταλόγισαν στην Ολομέλεια ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Μ. Τζελέπης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Θεοχαρόπουλος. Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, η ρύθμιση "επισπεύδει την ίδρυση του διαδόχου του ΟΑΣΘ". Ταυτοχρόνως ο υπουργός Μεταφορών κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις "για "τα χάλια στα οποία άφησαν τις αστικές συγκοινωνίες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη" και για την "λογική του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού ΟΑΣΘ που κάποιοι ήθελαν να παραμείνει".

Με την τροπολογία αυτή, επιχειρείται να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα του σχεδιασμού και κυρίως της συγκοινωνιακής κάλυψης περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλο συγκοινωνιακό φόρτο και ως εκ τούτου δεν καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών.

Ο έλεγχος της συχνότητας και της επάρκειας των δρομολογίων, που θα έχουν καθοριστεί, θα γίνεται με την εναρμόνιση ή την δημιουργία των συστημάτων των ΚΤΕΛ με την Τηλεματική και τα συστήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επίσης, προβλέπονται πρόστιμα 2000 ευρώ και 4000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, για την μη εκτέλεση των καθορισμένων δρομολογίων.

Εξάλλου, σε περίπτωση μη εκτέλεσης της σύμβαση με τον κατά τόπον αρμόδιο ΚΤΕΛ, η σύμβαση μπορεί να καταρτίζεται με άλλους οδικούς μεταφορείς επιβατών.

Από το Κέντρο της Αθήνας "φεύγουν" οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ (Πεδίον του 'Αρεως και Μεταξουργείο) και μεταφέρονται (όχι ως αφετηρίες αλλά με κυκλική διαδρομή) στο Νομισματοκοπείο και στον Ελαιώνα.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις αστικές συγκοινωνίες – Σπίρτζης: Δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση"

Μαξίμου: Κερδοσκοπικές οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Με ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, έπειτα και από τις πιέσεις που δέχτηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο οι μετοχές του κλάδου (πτώση 8,78%). Γι αυτό το λόγο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είχε αποδώσει την αναταραχή, σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη που συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές τραπεζικών μετοχών, στο φόντο των «κερδοσκοπικών πιέσεων».
Από το Μαξίμου, καταγράφουν μια σειρά από εξελίξεις που δεν δικαιολογούν τις εν λόγω πιέσεις στις τράπεζες:

  • «Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
  • Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
  • Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».
Από την κυβέρνηση τονίζουν πως «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος»:

  • -Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα,
  • -Διαρκής μείωση της ανεργίας,
  • -Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης».
«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», υπογραμμίζει το Μαξίμου και καταλήγει:
«Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Είχε προηγηθεί διαρροή από ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος απέδιδε την την αντίδραση των αγορών σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, λέγοντας πως η σημερινή εικόνα δεν ανησυχεί την κυβέρνηση.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Το αμερικανικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν «εν μέσω ανησυχιών για τις κεφαλαιακές ανάγκες τους, ακόμα και την ώρα που οι μεγαλύτεροι πιστωτές φέρονται να θέτουν φιλόδοξους νέους στόχους για τη μείωση του όγκου του κακού χρέους».
Η μετοχή της Πειραιώς βυθίστηκε κατά 30% όταν ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα αναζητά ευκαιρίες να εκδώσει νέο χρέος για να ενισχυθεί το διαθέσιμο κεφάλαιο, γράφει το Bloomberg, το οποίο ανέφερε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να αυξήσει τα κεφάλαιά της εντός του έτους.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, ο SSM έχει ζητήσει από την Πειραιώς να αντλήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από την πώληση ομολόγων tier 2.
Εκτιμά δε ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε στο στόχαστρο, καθώς η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνει την ανησυχία σχετικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν οι προσπάθειες που θα καταβάλλει η τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσουν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, επισημαίνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι σήμερα προβλέπουν μια μείωση των ανοιγμάτων αυτών της τάξης του 27% μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Κερδοσκοπικές οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές"

SOS - Γεμάτη η αγορά με πλαστές ασφάλειες - Δες αν το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο

Χιλιάδες είναι πλέον τα περιστατικά με απάτες που αφορούν πλαστά ασφαλιστικά συμβόλαια αυτοκινήτου. Δείτε πως θα προστατευτείτε.

H αναζήτηση φθηνού-προσιτού ασφάλιστρου στην περίοδο της οικονομικής κρίσης δημιούργησε πολλά και σημαντικά προβλήματα στον κλάδο των ασφαλειών αυτοκινήτου. Έτσι, εκτός του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων που αυξήθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς, οι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία και έριξαν στην αγορά χιλιάδες πλαστά συμβόλαια. Πώς, όμως, στήνεται μια τέτοια απάτη και τι κινδύνους κρύβει;

Τις περισσότερες φορές οι δήθεν «ασφαλιστές» βάζουν διαφημίσεις στο διαδίκτυο με τις οποίες προβάλουν τα πακέτα τους σε ελκυστικές τιμές. Αφού το θύμα τους πέσει στην παγίδα της χαμηλής τιμής, δίνει τα στοιχεία του και ακολουθεί τηλεφωνική συνομιλία. Σε δεύτερο χρόνο καταθέτεις χρήματα ή δίνεις μετρητά και φτάνει στα χέρια σου ένα συμβόλαιο δίχως κανένα αντίκρισμα. Δηλαδή ένα πλαστογραφημένο χαρτί από «επώνυμη» συνήθως ασφαλιστική εταιρεία.

Με αυτόν τον τρόπο βρίσκεσαι να κυκλοφορείς ανασφάλιστος και στην περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα, όχι μόνο δεν έχεις καμία κάλυψη, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσεις και ποινικές κυρώσεις. Πολλές χιλιάδες τέτοιες απάτες αποκαλύφθηκαν το προηγούμενο διάστημα μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων, καθώς οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν το πρόστιμο που προβλέπεται, ενώ σε κάποιες άλλες, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έμπλεξαν σε μεγάλες περιπέτειες. Για παράδειγμα, ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με σωματικές βλάβες και σοβαρές υλικές ζημιές και βρέθηκαν ανασφάλιστοι να χρωστούν τεράστια ποσά. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι οδηγοί δεν έμαθαν ποτέ πως είχαν στα χέρια τους ένα ανύπαρκτο ασφαλιστήριο, αλλά όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν εκ νέου με τον «φθηνό» ασφαλιστή…εκείνος ήταν άφαντος!

Επίσης, παράγοντες της ασφαλιστικές αγοράς επισημαίνουν πως τα προηγούμενα χρόνια κυκλοφόρησαν εικονικά συμβόλαια και από μεγάλα πρακτορεία που χρεοκόπησαν και “εκμεταλλεύτηκαν” το πελατολόγιο τους με τον παραπάνω τρόπο.

Μπορεί, όμως, να προστατευτεί κάποιος απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα;

Δείτε εδώ εάν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σας

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "SOS - Γεμάτη η αγορά με πλαστές ασφάλειες - Δες αν το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο"

«Χωρίς διαβούλευση» οι νέες χωματερές σε Κορωπί και Μέγαρα

Την αντίδραση του δήμου Κρωπίας, αλλά και του τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, προκαλεί το σχέδιο δημιουργίας νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (XYTY) σε παλιά λατομεία στο Κορωπί και τα Μέγαρα.

Όπως ανέφερε η Καθημερινή, η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο, πιθανότατα στη Βουλή, ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε το 2003.

Ωστόσο ο δήμος Κρωπίας κάνει λόγο για παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των χωροθετήσεων. Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο με όλα τα τεκμήρια ακαταλληλότητας της περιοχής Κορωπίου (Λατομεία Κυριακού) και για την αποφυγή σκέψης για νομοθετική παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνέχεια δόθηκε χθες Τρίτη, με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, όταν αντιπροσωπεία του δήμου επισκέφθηκε τον κ.Φάμελλο, ο οποίος υποσχέθηκε επίσημη συνάντηση και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις του δήμου.

Στις αντιδράσεις προστέθηκε ανακοίνωση του τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Αττική «δεν πρέπει να ξαναζήσει νέες Κερατέες», αναφερόμενος στις οξείες αντιδράσει των κατοίκων της Κερατέας σε προηγούμενο σχέδιο για νέα χωματερή.

Ο τέως περιφερειάρχης επίσης κάνει λόγο για απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Κατηγορεί την περιφερειάρχη Αττικής Ρέμα Δούρου για ολιγωρία ως προς την εξεύρεση νέων χώρων ταφής, διαβλέποντας επίσης ότι «εκτός από τα αδιέξοδα με τους χώρους ταφής, η κ. Δούρου θέλει να κληρονομήσει αδιέξοδα και με τις τοπικές κοινωνίες».

«Δεν εξηγείται αλλιώς», σημειώνει ο κ Σγουρός, ότι «έρχεται όχι να συνεννοηθεί, αλλά να επιβάλει σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο χωρίς τον παραμικρό διάλογο και διαβούλευση με φορείς και πολίτες, χωροθετήσεις, διαπράττοντας έτσι το ίδιο λάθος που οδήγησε στο παρελθόν σε συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο για την επίλυση του προβλήματος, τουλάχιστον ας μην ανοίγει νέες πληγές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια δρομολόγησης ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων».

ΕΔΣΝΑ: Η χωροθέτηση σε Μέγαρα και Κορωπί αποφασίστηκε πριν χρόνια

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, ο οποίος φέρεται να προωθεί το σχέδιο σε συνεργασία με την περιφέρεια, διερωτάται γιατί υπάρχουν αντιδράσεις, δεδομένου ότι η χωροθέτηση σε Μέγαρα και Κορωπί δεν είναι κάτι νέο.

«Σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στον δήμο Κρωπίας, πρέπει να σημειωθεί πως προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι "για δεύτερη φορά προκαλείται ένταση" αν και είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί από το 2003, (Ν3164, άρθ. 33), από την τότε υπουργό Β. Παπανδρέου, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επίσης η ίδια θέση επιβεβαιώθηκε και το 2013, όταν έγινε τροποποίηση του νόμου (με τον Ν4122/2013), ειδικά για την Ανατολική Αττική, με προτείνοντα τον τότε περιφερειάρχη κ. Σγουρό και με δήμαρχο Κρωπίας τον σημερινό, κ. Κιούση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση έκτοτε, ειδικά μάλιστα από τους γνωρίζοντες το θέμα…

» Σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στον δήμο Μεγαρέων, όταν δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ (απόφασή 343/2017), στη βάση του ΠΕΣΔΑ Αττικής (ΦΕΚ 4175 Β/23 - 12 - 2016 - Απόφαση 414/2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής), το σχέδιο "αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων - μεταλλείων (ΕΑΛΜ) Αττικής σε συνέργεια με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής" και ενημερώθηκαν σχετικά οι δήμοι, ουδεμία παρατήρηση ή πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου Μεγαρέων».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χωρίς διαβούλευση» οι νέες χωματερές σε Κορωπί και Μέγαρα"

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το κραχ στις τραπεζικές μετοχές

Εκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο την «μαύρη Τετάρτη» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το «κραχ» των τραπεζικών μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου διεμήνυαν νωρίτερα ότι δεν ανησυχούν καθόλου για τις εξελίξεις, επέρριπταν την ευθύνη σε δημοσίευμα του Bloomberg για τις τράπεζες και αρκούνταν να επισημάνουν ότι οι αγορές «υπεραντιδρούν».
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο προβλημάτισαν έντονα την κυβέρνηση και εξετάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη  Δραγασάκη,του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του Υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:
  • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο 
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 
  • Υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018 
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση 
  • Σημαντικότατη μείωση του  ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος: 
  • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα 
  • Διαρκής μείωση της ανεργίας 
  • Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης 
Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. 
Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το κραχ στις τραπεζικές μετοχές "

Ευάγγελος Βενιζέλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Το άρθρο 7 αναγνωρίζει «μακεδονική» ιθαγένεια

Προλογίζοντας το βιβλίο του Αλ. Μαλλιά, «το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και οι επιπτώσεις του στην Συμφωνία των Πρεσπών», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρέωνε τη γειτονική χώρα σε δημοψήφισμα, αλλά σε αναθεώρηση του Συντάγματός της.

Επίσης, συμφωνώντας με τον Σκοπιανό πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο. Βενιζέλος έκανε λόγο για «πολιτική αποτυχία» του δημοψηφίσματος, εξαιτίας της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής.

Είπε ακόμη: «Μπορεί μία συμφωνία που έχει ταυτοτικό περιεχόμενο, μία συμφωνία που εμφανίζεται με τέτοιες φιλοδοξίες, να εξαρτάται από τέτοιου είδους παραμέτρους και εμείς να περιμένουμε, ψύχραιμοι και υπομονετικοί, να διευθετηθούν τα θέματα σε αυτό το επίπεδο, προκείμενου να δούμε εάν παράγεται, όχι μόνο ένα πολιτικό και νομικό αποτέλεσμα, αλλά ένα ιστορικό αποτέλεσμα;».

Και συνέχισε: «Μου φαίνεται αυτό αρκετά δύσκολο και παρακινδυνευμένο. Γιατί πιστεύω ότι αυτό που συνέβη προχθές, ανεξαρτήτως του ποια είναι η άποψή μας νομικά, πολιτικά, ιστορικά, για το περιεχόμενο και τους συμβιβασμούς της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου η συζήτηση είναι ανοιχτή και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, είναι ότι δημιουργείται πλέον η ανάγκη μίας νέας ανάγνωσης σε σχέση με το περιβόητο momentum».

Ωστόσο, το σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι το άρθρο 7 της Συμφωνίας, που αναγνωρίζει την ιθαγένεια της γείτονος ως «μακεδονική». Παρατίθεται το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Γιατί τα ζητήματα της εθνοτικής ταυτότητας δεν εδρεύουν στη διάταξη για την ιθαγένεια που χαρακτηρίζεται ως “μακεδονική”, άλλωστε η ιθαγένεια είναι ένας νομικός δεσμός Δημοσίου Δικαίου, του πολίτη με το κράτος στο λαό του οποίο ανήκει. Εδρεύουν στο άρθρο 7, εκεί όπου, στην πραγματικότητα, ρυθμίζεται το πλαίσιο των ιστορικών αναγνώσεων, δηλαδή η συνειδησιακή διεργασία. Επιπλέον, όταν η ιθαγένεια αποδίδεται συνοπτικά ως “μακεδονική”, ενώ πρόκειται για την ιθαγένεια του πολίτη της Δημοκρατίας της “Βόρειας Μακεδονίας”, μπορεί ο καθένας να λέει ότι και η συνοπτική απόδοση του ονόματος του κράτους “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” είναι “Μακεδονία”. Άρα προβληματικό σε σχέση με την εθνική ταυτότητα είναι το άρθρο 7 της Συμφωνίας και προβληματική σε σχέση με τη χρήση στην πράξη του πλήρους ονόματος της χώρας είναι η αποδοχή του χαρακτηρισμού της ιθαγένεια ως “μακεδονικής”».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευάγγελος Βενιζέλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Το άρθρο 7 αναγνωρίζει «μακεδονική» ιθαγένεια"

Δημοσκόπηση: Την αποχώρηση από τη Συμφωνία των Πρεσπών επιθυμούν οι Έλληνες – Στο 9.6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρηση της Ελλάδας από τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να επιθυμεί το 72% των Ελλήνων μετά το δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα από την 1η έως τις 2 Οκτωβρίου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόρασης.
Το 68% μάλιστα των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα (1000 άτομα), δήλωσαν πως θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο 9.6% η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 9.6%. Αναλυτικά, η ΝΔ έχει ποσοστό 30,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21.3%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7.2% και ακολουθούν με μικρές διαφορές το ΚΚΕ 6.6% και το ΚΙΝΑΛ 6.4%.
Ιδιαίτερα συρρικνωμένες δυνάμεις καταγράφουν οι ΑΝΕΛ με 1.7% , η Ένωση Κεντρώων με 2.9% και το Ποτάμι με 1.8%. Το κόμμα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, «λαμβάνει» 2.6% , ενώ «ΛΑΕ» και «Πλεύση Ελευθερίας» 2.1% και 1% αντίστοιχα.



dimoskopisi1





dimoskopisi2
dimoskopisi3
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Την αποχώρηση από τη Συμφωνία των Πρεσπών επιθυμούν οι Έλληνες – Στο 9.6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ "

ΣΕΙΒ: 25 εκατ. ευρώ τα χρέη του «Ευαγγελισμού» στους προμηθευτές

Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων συνεχίζουν να διογκώνονται, τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Κάνει μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», του οποίου το χρέος προς τους προμηθευτές του ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.

«Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με δυσβάστακτες συνέπειες για τους προμηθευτές, αφού το σύνολο των χρεών του από τις ατιμολόγητες προμήθειες, εκτιμάται, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι υπερβαίνει το ποσό των 25.000.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη του 2015 η διοίκηση του νοσοκομείου, δεν έχει προβεί σε καμία από τις ενέργειες για την υλοποίηση των διαδικασιών, που ούτως ή άλλως έπρεπε εξαρχής να έχουν τηρηθεί» επισημαίνει ο ΣΕΙΒ.

Μετά τις διαδοχικές επιστολές τους προς τη διοίκηση του Ευαγγελισμού, τον Ιούλιο του 2017 οι προμηθευτές τιμολόγησαν άμεσα τις εν λόγω προμήθειες, όμως τελικά το νοσοκομείο μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί στην εξόφληση των τιμολογίων που εξέδωσαν και παρέδωσαν οι προμηθεύτριες εταιρείες.

«Είναι δυσβάστακτο πλέον το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι εταιρείες για την προμήθεια των νοσοκομείων. Το ήδη δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο των εταιρειών, λόγω των ανεξόφλητων χρεών, έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από την έκδοση των τιμολογίων αφού, πέραν των άλλων, με το πρόσχημα της πληρωμής τους, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν και τον αντίστοιχο ΦΠΑ επί της αξίας των τιμολογίων καθώς και τον αναλογούντα σε αυτό φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς.

«Τα μέλη μας αντιλαμβάνονται πλήρως ότι τα προϊόντα που παρέχουν αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή. Παράλληλα όμως είναι επιτακτικό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τόσο στο σύστημα υγείας όσο και τον Έλληνα ασθενή, να επιβιώσουμε κι εμείς», συμπληρώνει.

Τα νοσοκομεία προμηθεύονται συστηματικά, ιατρικά υλικά για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες «με άτυπες διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων, ενώ διαβεβαιώνουν τους προμηθευτές ότι θα επακολουθήσει άμεσα η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων και την αποπληρωμή για τις προμήθειες που εκτέλεσαν», επισημαίνει ο ΣΕΙΒ.

«Ομως, με ευθύνη των νοσοκομείων, οι διαδικασίες για την ανάληψη των υποχρεώσεών τους δεν υλοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα και δεν τηρείται και η δέσμευσή τους για αποπληρωμή των οφειλόμενων», σημειώνει ακόμη.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΙΒ: 25 εκατ. ευρώ τα χρέη του «Ευαγγελισμού» στους προμηθευτές "

ΝΥ Times: Εσκεμμένη η αθλιότητα της Μόριας;

Οι υποψίες ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια διατηρούνται επίτηδες σε τραγικό επίπεδο ενισχύονται από ανεπίσημη συνάντηση Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, στην οποία εκπρόσωπος της Κομισιόν φέρεται να πρότεινε να διατηρηθεί η άθλια κατάσταση για να αποθαρρυνθούν νέες αφίξεις, γράφουν οι New York Times.
Ο διαβόητος πλέον καταυλισμός της Λέσβου, στον οποίο 9.000 άνθρωποι στριμώχνονται σε εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για μόλις 3.100 άτομα, είναι επίσης το θέμα ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, με τίτλο «Βρήκαμε την κόλαση».
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Καλύτερα να πνιγείς», οι New York Times καταγράφουν συνθήκες δυστυχίας και εξαθλίωσης, με τους φιλοξενούμενους του καταυλισμού να κοιμούνται δίπλα σε ανθρώπινα απόβλητα και να περιμένουν στην ουρά δώδεκα ώρες την ημέρα για τρία υποτυπώδη γεύματα.
«Οι συνθήκες τροφοδοτούν κατηγορίες ότι ο καταυλισμός έχει αφεθεί να κακοφορμίσει προκειμένου να αποθαρρύνει τη μετανάστευση, και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα κονδύλια που προσέφερε η ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστεί τους αιτούντες άσυλο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία της ΕΕ κατά της απάτης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα» γράφουν οι NY Times.

AFP
Η εντύπωση ότι η αθλιότητα είναι αποτέλεσμα τακτικής «ενισχύθηκε σε ιδιωτική συνάντηση Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων και εθελοντές στις 4 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δύο άτομα που ήταν παρόντα, Βρετανός αξιωματούχος που εκπροσωπούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια προκειμένου να αποθαρρυνθεί περαιτέρω μετανάστευση στην Ελλάδα» λέει το ρεπορτάζ.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι η πρόταση αυτή ανακλά την επίσημη θέση της Επιτροπής.
Ο Αλέξης Μπούζης, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρνήθηκε ότι υπάρχει κακοδιαχείριση κονδυλίων και απέδωσε τον υπερσυνωστισμό σε μικρή άνοδο των αφίξεων το καλοκαίρι.

«Ψυχιατρικό άσυλο»

Και τα δύο ρεπορτάζ αναφέρονται στην κρίση ψυχικής υγείας στην οποία δείχνει να έχει παρασυρθεί ολόκληρο το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, στο οποίο οι φιλοξενούμενοι περιμένουν μέχρι δύο χρόνια μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίσει τη Μόρια «ψυχιατρικό άσυλο», και ο ψυχίατρος της οργάνωσης Αλεσάντρο Μπαρμέιρο δηλώνει στους NY Times ότι η ίδια η κατάσταση στη Μόρια προκαλεί στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες ψυχωτικά επεισόδια και μετατραυματική διαταραχή.
Από τους 120 ασθενείς που έχει τη δυνατότητα να εξετάζει η ομάδα τους, η συντριπτική πλειονότητα λαμβάνει αντιψυχωσικά φάρμακα.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) μια ομάδα με μικρότερη παρουσία στο νησί, αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των 126 ανθρώπων που έχουν εξεταστεί από τους ψυχοκοινωνικούς συμβούλους της έχει επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μάικλ Τάμπα, πρώην πολιτικός κρατούμενος στο Κονγκό, 31 ετών, επιχείρησε να βάλει τέρμα στη ζωή του πίνοντας χλωρίνη. Επέζησε αλλά τώρα ζει με τραύματα στο στομάχι.
«Έντεκα μήνες στη Μόρια, τη Μόρια, τη Μόρια. Είναι πολύ τραυματικό» είπε ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, στον καταυλισμό ζουν 3.000 ανήλικοι, στους οποίους οι απόπειρες αυτοκτονίας δεν είναι σπάνιες. Την Τρίτη ένας έφηβος προσπάθησε να κρεμαστεί από δέντρο, ενώ τον Αύγουστο ένα δεκάχρονο αγόρι σώθηκε παρά τρίχα.
Για τα παιδιά, το μόνο παράθυρο κανονικότητας είναι ο παιδότοπος που δημιούργησε 200 μέτρα από τον καταυλισμό ο Σαλάμ Αλντίν, ιδρυτής της οργάνωσης αρωγής Team Humanity. Χάρη σε δωρεές ιδιωτών, αγόρασε φουσκωτά κάστρα και δημιούργησε ένα μικρό ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Όπως λέει ο Αλντίν, «είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να είναι παιδιά».
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΥ Times: Εσκεμμένη η αθλιότητα της Μόριας;"

Τι αλλάζει στα ταξί η τροπολογία Σπίρτζη

Η δυνατότητα να κυκλοφορούν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ΤΑΞΙ δίνεται, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να εισάγονται και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ και καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ισχύος και χωρητικότητας μπαταρίας για τα εν λόγω αυτοκίνητα. Τα οχήματα πρέπει να έχουν ηλεκτροκινητήρα ισχύος τουλάχιστον πενήντα κιλοβάτ (50KW) και μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον τριάντα κιλοβατώρων (30kWh), ενώ μπορούν να είναι οποιουδήποτε τύπου και παντός εδάφους.

Τα οχήματα με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στον περιορισμό της ηχορύπανσης (μηδαμινοί ρύποι), επισημαίνεται στην διάταξη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στα ταξί η τροπολογία Σπίρτζη"

Η Κύπρος χρηματοδοτεί με 10 εκατ. ευρώ την ανέγερση νοσοκομείου στην πυρόπληκτη αν. Αττική

Τη χρηματοδότηση νοσοκομείου στην περιοχή που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στην Αττική αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι αυτή η απόφαση είναι σε συνέχεια εκείνης της 25ης Ιουλίου για παραχώρηση 10.000.000 ευρώ -επιπλέον των εισφορών των Κυπρίων πολιτών στον ίδιο λογαριασμό- υπέρ των πυρόπληκτων της Ελλάδας.

Πρόσθεσε, δε, ότι «αναμένεται ότι η διοικητική διαδικασία θα αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κύπρος χρηματοδοτεί με 10 εκατ. ευρώ την ανέγερση νοσοκομείου στην πυρόπληκτη αν. Αττική "

Απέργησαν και άφησαν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς νηστικά

Λόγω της απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων, πρωτοφανή πράγματα σημειώθηκαν σήμερα Τετάρτη, σε παιδικούς σταθμούς του δήμου Λάρισας.

Η απεργιακή κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τη μη παρασκευή φαγητού για τα μικρά παιδιά, στους σταθμούς που αυτό προβλέπεται, με αποτέλεσμα αρκετά εξ αυτών να μη φάνε μεσημεριανό.

Γονείς έκπληκτοι το πρωί της Τετάρτης ενημερώθηκαν κατά την προσέλευση στον παιδικό σταθμό πως «σήμερα λόγω της απεργίας δε θα έχει φαγητό», ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αφενός δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς δήμου, ώστε να μη διακοπεί η παροχή του απαραίτητου γεύματος σε παιδιά «τρυφερής» ηλικίας, ή τουλάχιστον να ενημερωθούν έγκαιρα οι γονείς. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι των παιδικών σταθμών ενημέρωναν τους γονείς πως θα δώσουν στα παιδιά «ό,τι υπάρχει διαθέσιμο» από τα τρόφιμα που δίνονται συνήθως για πρωινό.

Για το θέμα που ανέκυψε για πρώτη φορά – τουλάχιστον – μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Λάρισα, μίλησε στο onlarissa.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος επιβεβαίωσε τις «αρρυθμίες» που προκλήθηκαν από την απεργία των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ σημείωσε με νόημα πως ο ίδιος ενημερώθηκε για το ζήτημα μόλις χθες το απόγευμα.

Ο κ. Δεληγιάννης αναγνωρίζοντας την αναστάτωση που δημιουργήθηκε είπε επίσης ότι «οφείλουμε ως υπηρεσία να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη και να ζητήσουμε συγνώμη», ενώ προανήγγειλε αναζήτηση ευθυνών σε επίπεδο προϊσταμένων υπηρεσιών για το γεγονός πως «δεν κοινωνήθηκε σωστά σε κάποιες περιπτώσεις η ενημέρωση προς τους γονείς για το θέμα».

Ο προβληματισμός που έθεσε επίσης ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής είναι «μέχρι πού μπορούμε να ζητούμε την ανοχή από τους γονείς» υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος πέρυσι είχε βρεθεί στο στόχαστρο για «παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων», όταν ζήτησε να προετοιμαστεί το καθημερινό συσσίτιο και το Πάσχα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέργησαν και άφησαν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς νηστικά"

Βαρουφάκης προς Παντελή Καψή: Ζήτησα συγγνώμη που σας ακούμπησε το κουτάβι μας, ο Μόγλης...

Την δική του εκδοχή για το περιστατικό που διηγήθηκε ο Παντελής Καψής στο facebook και τον σκύλο του Γιάνη Βαρουφάκη παρέθεσε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ζήτησε «απολύτως συγγνώμη» από τον Παντελή Καψή, όταν ο σκύλος του τον ακούμπησε από πίσω την ώρα που ο δημοσιογράφος έτρεχε με αποτέλεσμα να τον τρομάξει.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης έγραψε:

«Αγαπητέ κ. Καψή, Δεδομένου ότι έχετε τελέσει δημοσιογράφος ίσως θα εκτιμήσετε την προσθήκη στο σχόλιό σας μιας σημαντικής "λεπτομέρειας" που παραλείψατε: Όταν οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν, μετά το "περιστατικό" που ο Μόγλης (αυτό είναι το όνομα του κουταβιού μας) σας ακούμπησε από πίσω την ώρα που τρέχατε (φοβίζοντάς σας - κάτι που δεν αμφισβητώ), σας είπα αυτολεξί: "Σας ζητώ απολύτως συγγνώμη". Και τότε, όταν παρά το γεγονός ότι είχατε κι εσείς διαπιστώσει πως ο Μόγλης είναι αξιαγάπητος, επιμείνατε ότι έπρεπε να είναι δεμένος. Κάτι που χαρακτήρισα εντελώς παράλογο προσθέτoντας ότι "τον λόφο τον μοιραζόμαστε". Καλή σας μέρα».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης προς Παντελή Καψή: Ζήτησα συγγνώμη που σας ακούμπησε το κουτάβι μας, ο Μόγλης..."

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2019: Ξανακόβουν εκατοντάδες εκατομμύρια από την Τ.Α.

«238 εκατ. € λιγότερα στην Αυτοδιοίκηση για το 2018 και 892 εκατ. € λιγότερα για το 2019 προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019 (“Π/Υ”) που κατετέθη στη Βουλή.» αναφέρει σε ανακοίνωση του το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος:

«Μέσα σε ένα χρόνο, από το 2018 στο 2019, αφαιρούνται από τους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα (“Τ.Α.”), 892 εκατομμύρια.

Παραθέτουμε τρεις, απολύτως ενδεικτικές, επισημάνσεις υπογραμμίζοντας ότι η συρρίκνωση των δημοσιονομικών δεδομένων για τους Δήμους μας προκύπτει από τη σύγκριση (μια απλή αφαίρεση) με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 (“ΜΠΔΣ”), ήτοι το ν.4549/2018 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μόλις πριν 3.5 μήνες, την 14η Ιουνίου 2018.

Ι] ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

Στο ΜΠΔΣ (Φ.Ε.Κ. Α’ 105, Σελ. 8680) για το τρέχον έτος 2018 είχαν ψηφίσει για την Τ.Α.: “Τρέχουσες και λοιπές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις” 3.193, “Κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (ΠΔΕ)” 1.198.

Στον χθεσινό Π/Υ, τα ανωτέρω ποσά αναφέρονται πλέον μόνο ως το άθροισμά τους, δηλαδή 4.391, με την Κυβέρνηση να ενοποιεί τις δύο “γραμμές” εσόδων του Π/Υ σε μία, αποφεύγοντας έτσι να γίνεται άμεσα αντιληπτή, δια της απλής ανάγνωσης, η εξαύλωση των ΚΑΠ.

Ο Πίνακας 2.1 (Σελ.18), καθώς και ο όμοιου περιεχομένου (κατά το μέρος που αφορά την Τ.Α.) Πίνακας 2.7 (Σελ.36), είναι άκρως αποκαλυπτικοί :

Α] Για το ΤΡΕΧΟΝ έτος 2018, το ψηφισθέν 4.391 γίνεται 4.153, δηλαδή ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ 238 εκατ.

Β] Για το ΕΠΟΜΕΝΟ έτος 2019 το 4.391 κατακρημνίζεται στο ασύλληπτο 3.499. ΜΕΙΩΣΗ κατά 892 εκατ.



( Με απλά λόγια: μέσα σε ένα μόλις έτος, συγκρίνοντας τι είχαν ψηφίσει στο ΜΠΔΣ για το 2018, με αυτό που κατέθεσαν χθες για το 2019, η Τ.Α. χάνει 892 εκατ. € )

ΙΙ] Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ

Όπως η Παράταξή μας στην ΚΕΔΕ, το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” έχει επανειλημμένως αποκαλύψει, η Κυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει εκατομμύρια από τους ΚΑΠ ως απόρροια της υφαρπαγής της αρμοδιότητας περί προνοιακών επιδομάτων.

Τα προνοιακά, όμως, όπως ψηφιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, ΔΕΝ ήταν διακριτή μεταβιβαστική πληρωμή στα έσοδα του ενοποιημένου Π/Υ της Τ.Α. Συμπεριλαμβάνονταν στους ΚΑΠ, όπως συλλήβδην συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αρμοδιότητες που ασύντακτα μεταβάλλονται σε κάθε νόμο και τροπολογία που σωρηδόν ψηφίζονται.

Για παράδειγμα, αρκεί η ανάγνωση του Πίνακα 3.23 της Σελ. 109 της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Π/Υ 2018 που είχε κατατεθεί στη Βουλή (νυν ν.4507/2017).

Εκεί οι ΚΑΠ Δήμων αναλύονταν (για το 2018) ως απόδοση εκ των φόρων που ορίζει το αρ.259 Καλλικράτη, ως ισχύει. Αναγραφόταν: « (α) Απόδοση στους Δήμους ποσοστού επί του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας: 1.000, (β) Απόδοση στους Δήμους ποσοστού επί των καθαρών συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων: 1.235, (γ) Απόδοση στους Δήμους ποσοστού επί του ΕΝΦΙΑ: 167 ». Εννοείται ότι αυτά που μας αποδίδουν είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να μας αποδίδονται σύμφωνα με το νόμο και τις πραγματοποιούμενες εισπράξεις, διογκώνοντας διαρκώς τη νέα γενιά παρακρατηθέντων.

Αντιστοίχως αναγράφονταν οι αποδόσεις ποσοστών φόρων για τους ΚΑΠ Περιφερειών, που μαζί με τους ΚΑΠ Δήμων ενιαία αποτελούν τον Π/Υ της Τ.Α. Οι ΚΑΠ, δηλαδή, είναι οι ελλιπείς αποδόσεις φόρων, χωρίς διακριτή μεταβίβαση προνοιακών.

Τώρα, αντί να προσθέτουν, αφού τα κρατικά έσοδα αυξάνονται λόγω της θηριώδους φορολογίας, αφαιρούν 892 εκατ., ενώ στο κατατεθέν προσχέδιο Π/Υ:

(Α) Αναγράφεται ότι οι εισπράξεις των ΦΟΡΩΝ παρουσιάζουν ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ του ΜΠΔΣ (βλ. ενδεικτικώς σελ. 16 και 26 Π/Υ)



(Β) Η γραμμή εξόδων των ΟΤΑ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ”, από 885 που είχαν ψηφιστεί για το 2018 στο ΜΠΔΣ, γίνονται 159 το 2019. Μειώνονται δηλαδή κατά 726 μέσα σε ένα έτος και ταυτοχρόνως, επιπλέον αυτών, κόβονται και 166 εκατ. χωρίς καμία αιτιολογία.

ΙΙΙ] Η ΑΥΤΟ-ΔΙΑΨΕΥΣΉ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Στον Π/Υ διαψεύδεται πλήρως η εκτίμηση, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει στον ν.4549/2018, ως πλεόνασμα για το 2018, μόλις 3.5 μήνες πριν. Η εκτίμησή τους για πλεόνασμα 482, γκρεμίζεται σε 254, σχεδόν ΣΤΟ ΜΙΣΟ !!

Μείωση 47 εκατ. παρουσιάζει και η εκτίμηση πλεονάσματος για το 2019, από το ψηφισθέν 258, σε 211.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι πρόκειται περί ανεύθυνων ερασιτεχνών, που σβήνουν και γράφουν νούμερα ΕΡΗΜΗΝ των ΟΤΑ, χωρίς ουδεμία επίγνωση της πραγματικότητας των τοπικών αναγκών, της δημοσιονομικής ασφυξίας που βιώνει η Τ.Α. και της πλήρους προγραμματικής απορρύθμισης που επιφέρουν στους ΟΤΑ αυτοί οι ανεύθυνοι χειρισμοί.

Όπως, οι ίδιοι “φωστήρες” του ΓΛΚ και του ΥΠΕΣ δεν έχουν ιδέα για το γραφειοκρατικό λαβύρινθο και το διαχειριστικό σοκ που επέφεραν – και θα επιδεινώσουν δραματικά από 1/1/2019 με την κατάργηση του “προληπτικού” ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο – οι πρόσφατες ρυθμίσεις, όπως του “Κλεισθένη Ι”, σε εφαρμογή ήδη από την παρούσα θητεία.

Τέλος, το γεγονός ότι ο Π/Υ, ως άλλος Ιανός, περιλαμβάνει δύο όψεις, μία έτσι και μία αλλιώς, όσον αφορά την περικοπή ή μη συντάξεων και αντιμέτρων, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ως τακτική να εφαρμοστεί από όλους τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, για να διαλύσει κάθε υπόλοιπο εμπιστοσύνης των φορολογουμένων και των επενδυτών προς αυτό το νεοσυγκεντρωτικό και παρηκμασμένο σύστημα διακυβέρνησης της Χώρας μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Στον απόηχο κραυγών περί αποφυγής δημιουργίας “Δήμων δύο ταχυτήτων”, που μας κατέκλυσαν τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Π/Υ (με την περικοπή 238 εκατ. για το 2018 και 892 εκατ. για το 2019), απέδειξε ότι πράγματι θέλουν όλους τους Δήμους σε μία ταχύτητα: στη μηδενική. Στη στασιμότητα και στην πλήρη κομματική εξάρτηση. Η Αυτοδιοίκηση συλλογικά οφείλει να μην το αποδεχτεί μοιρολατρικά και αυτό, για μια ακόμη φορά, όπως τόσα τα τελευταία χρόνια, ως αναπόφευκτο τετελεσμένο.

Μπορεί σύμφωνα και με τη σωρεία των ρουσφετολογικών νομοθετημάτων που διαπιστώνονται τελευταία στη Βουλή, να βρισκόμαστε ήδη ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, όμως έχουμε ΧΡΕΟΣ να αγωνιστούμε, σθεναρά ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, για τα συλλογικά κεκτημένα και τις πάγιες διεκδικήσεις μας, γιατί οι συνέπειες της θεσμικής αποδόμησης των ΟΤΑ δεν πλήττουν, όπως πεπλανημένοι νομίζουν, πρόσωπα και αντιπάλους, αλλά την ίδια τη Χώρα και το Λαό. Χρειάζεται ένα ισχυρό φρένο σ´ αυτόν τον κατήφορο.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσχέδιο προϋπολογισμού 2019: Ξανακόβουν εκατοντάδες εκατομμύρια από την Τ.Α."

ΠΟΕΔΗΝ: Ρουτίνα ο απεγκλωβισμός ασθενών από τα ασανσέρ του «Αλεξάνδρα»

Σε θλιβερή ρουτίνα στην σκληρή, νοσοκομειακή πραγματικότητα εξελίσσονται οι απεγκλωβισμοί ασθενών και συνοδών από τα ασανσέρ, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι σχεδόν μόνιμες βλάβες των έξι ανελκυστήρων για το κοινό μπλοκάρουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Πρακτικά, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, το κοινό εξυπηρετεί ένας από τους έξι ανελκυστήρες σε καθημερινή βάση κι αυτό για ορισμένες μόνο ώρες αφού μετά τίθεται εκτός λειτουργίας.

Οι εικόνες που περιγράφει στην καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ είναι εικόνες ντροπής για ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα: «Ασθενείς με εμφράγματα κατεβαίνουν υποβασταζόμενοι τις σκάλες από τον 4ο όροφο στον 3ο όροφο που είναι το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Έχει συμβεί πολλές φορές να λιποθυμούν ασθενείς στα σκαλιά, κινδυνεύοντας η ζωή τους. Αναγκάζονται οι ασθενείς, ακόμη κι όταν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να ανεβοκατεβαίνουν από το ισόγειο ή τους πρώτους ορόφους στον 5ο όροφο για εξετάσεις ή θεραπεία. Στον 5ο όροφο βρίσκεται το ογκολογικό τμήμα. Ανεβαίνουν οι καρκινοπαθείς με τις σκάλες να κάνουν χημειοθεραπεία. Επίσης ανεβοκατεβαίνουν οι ασθενείς για προεγχειρητικό έλεγχο για τις καρδιολογικές επεμβάσεις. Αδυνατούν οι εργαζόμενοι να μεταφέρουν το χειρουργικό, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Συνεχώς απεγκλωβίζονται από τα ασανσέρ ασθενείς μεταξύ των ορόφων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές από τους εργαζόμενους αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς στη διοίκηση, αλλά δίχως αποτέλεσμα. «Πλεονασματικό νοσοκομείο, χωρίς ευρώ να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τα ασανσέρ» αναφέρει δηκτικά η ΠΟΕΔΗΝ, που αναρωτιέται εάν πρέπει και γι’ αυτό το θέμα το νοσοκομείο να απευθυνθεί σε κάποιο ίδρυμα για τη χορηγία δωρεάς.

Διαμαρτυρόμενο για την κατάσταση το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αλεξάνδρα» καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 11:30 το πρωί στο γραφείο Διοίκησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Ρουτίνα ο απεγκλωβισμός ασθενών από τα ασανσέρ του «Αλεξάνδρα»"

Αμυράς: Μεγαλοπρεπής πράξης αυτοακύρωσης τυχόν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ως μεγαλοπρεπή πράξη αυτοακύρωσης χαρακτηρίζει ενδεχόμενη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Δεν υπάρχει βουλευτής του Ποταμιού που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνδεόμενη με τη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό. Δεν βλέπω ούτε έναν βουλευτή μας να είναι πρόθυμος να αυτοακυρωθεί μεγαλοπρεπώς, όταν πριν από 4 μήνες όλοι μας υπερψηφίσαμε την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Είναι αδύνατον να πας από το άσπρο στο μαύρο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην Βουλή.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η φράση του κ. Αμυρά απευθύνεται στον «ομόσταυλό» στο Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη. Συνεχίζοντας ο κ. Αμυράς υποστήριξε πως «η βασική πηγή αβεβαιότητας τόσο για το Μακεδονικό, όσο και για την οικονομία της χώρας, είναι η ίδια η κυβέρνηση. Άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό.».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμυράς: Μεγαλοπρεπής πράξης αυτοακύρωσης τυχόν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση"

Θεοχαρόπουλος σε Σπίρτζη: Δίνετε τις συγκοινωνίες σε ιδιώτες χωρίς διαγωνισμό

Σφοδρή κριτική για την υπουργική τροπολογία που προβλέπει εκχώρηση του ΟΑΣΘ χωρίς διαγωνισμό εξαπέλυσε ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη Βουλή επισημαίνοντας απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη «Πήρατε τις συγκοινωνίες από τους ιδιώτες, τώρα τις ξαναδίνετε πίσω μέσω μιας αδιαφανούς διαδικασίας».

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση εκχωρείται το συγκοινωνιακό έργο που εκτελεί ο ΟΑΣΘ σε περιοχές της υπαίθρου του νομού, στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ή σε δήμο ή και σε οποιονδήποτε άλλον ιδιώτη, στην περίπτωση που το ΚΤΕΛ δεν δείξει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση η ρύθμιση δρομολογεί επι της ουσίας την μερική επανιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ χωρίς διαγωνισμό, αλλά με μια απλή σύμβαση.

«Με την προτεινόμενη τροπολογία ορίζεται ότι στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ και ΟΣΕΘ επιτρέπεται η εκτέλεση αστικών και υπεραστικών δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ. Σε περίπτωση μη κατάρτισης της σύμβασης με το κατά τόπο αρμόδιο ΚΤΕΛ, αυτή μπορεί να καταρτίζεται με άλλους οδικούς μεταφορείς επιβατών. Ασάφεια το μεγαλείο σου! Δεν μας διευκρινίζετε ποιος είναι ο οδικός μεταφορέας επιβατών που, εκτός από άγνωστος, προτείνει δρομολόγια και όρους σύμβασης και εγκρίνει ο υπουργός. Χωρίς διαγωνισμό; Που είναι η διαφάνεια και το ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο;» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να προσθέσει «Σε ένα θέμα για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στη Βουλή συνεχίζετε ως κυβέρνηση τις παλινωδίες. Και βεβαία διαβάζαμε δημοσιεύματα για την τροπολογία σας, πριν καν αυτή κατατεθεί. Δεν γνωρίζαμε ότι θα κατατεθεί. Διαβάζαμε σε χθεσινά δημοσιεύματα ότι φεύγει ο ΟΑΣΘ από γραμμές της Θεσσαλονίκης. Γνώριζαν μάλλον, κύριε Υπουργέ, πριν από εσάς το τι θα συμβεί».

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι ουσιαστικά, έναν περίπου χρόνο μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, συνεχίζετε το ‘ράβε-ξήλωνε’ του συγκοινωνιακού χάρτη της Θεσσαλονίκης. Η λύση δεν ήταν να περάσουμε από το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ σε ένα κρατικό μονοπώλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τα ίδια προβλήματα. Σας το είχαμε πει και τότε στη Βουλή -είχαμε ψηφίσει παρών, δεν είχαμε καταψηφίσει το νομοσχέδιό σας- και σας τονίσαμε ότι δεν συμφωνούμε με την κατάσταση, η οποία υπήρχε» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος για να σημειώσει «Δεν μπορείτε να εφαρμόσετε ούτε αυτό που νομοθετήσατε και περνάτε σε μια κρατικοδίαιτη μεταφορά εκεί που θέλετε, χωρίς καν τους όρους της διαφάνειας. Πήρατε τις συγκοινωνίες από τους ιδιώτες, τώρα τις ξαναδίνετε πίσω μέσω μιας αδιαφανούς διαδικασίας. Ομολογείτε την αποτυχία και κάθε κριτική που σας είχαμε ασκήσει επιβεβαιώνεται λέξη προς λέξη. Η λύση για την Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ανοιχτές, δημόσιες συγκοινωνίες, με καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης. Εμείς αυτό που λέγαμε και τότε και τώρα είναι ότι οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης πρέπει να σχεδιάζονται από ανθρώπους της πόλης, και όχι από τους αρεστούς του εκάστοτε Υπουργού».

Απαντώντας ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι «στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΟΑΣΘ έχουμε 45 εκατομμύρια λιγότερης δαπάνης που είναι λεφτά του ελληνικού λαού και βρήκαμε αντί για πεντακόσια λεωφορεία, διακόσια πενήντα να λειτουργούν, και για την ακρίβεια διακόσια πενήντα τέσσερα. Το τρικ, που είχε κάνει τότε η Κυβέρνηση, ήταν να μεγαλώσει την περιοχή που ήταν ευθύνη του ΟΑΣΘ και να δίνει υπεργολαβία στα ΚΤΕΛ το μεταφορικό έργο. Αυτό το βλέπετε εσείς εξορθολογισμό ή οι Επιτροπές της Βουλής και ο Υπουργός είναι για να εγκρίνει την ολιστική μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Αττικής και να μην υπάρχει το χάος που υπάρχει σήμερα;».

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών εξήγησε πως «Το θεσμικό πλαίσιο λέει ότι δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ που είναι για το κέντρο της Θεσσαλονίκης και για τους γύρω δήμους, να πηγαίνει και να έχει στον χώρο ευθύνης του μικρά χωριά με μικρή μεταφορική κίνηση για να απαλλάσσονται κάποιοι ιδιώτες από αυτό και εκεί που είναι εμπορικές οι γραμμές, να πληρώνονται αδρά από το ελληνικό Δημόσιο για να παρέχουν αυτό το μεταφορικό έργο και να παίρνουν και τα έσοδα των εισιτηρίων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχαρόπουλος σε Σπίρτζη: Δίνετε τις συγκοινωνίες σε ιδιώτες χωρίς διαγωνισμό"

ΔΝΤ: Η κρίση συρρίκνωσε την ελληνική οικογένεια -Μείωση πληθυσμού

Η κρίση δεν μείωσε μόνο τα ελληνικά εισοδήματα αλλά απειλεί και την ελληνική οικογένεια.

Αυτό επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση, περιόρισε σημαντικά τον δείκτη γονιμότητας. Τα συμπεράσματα που προκαλούν ανησυχία για την εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού, περιλαμβάνονται στην στην έκθεσή του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει την γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες 10ετίες (που προκαλείται λόγω των χαμηλών γεννήσεων) με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένει στην Ελλάδα (1,5%) αλλά και με την πίεση που συνεχίζει να ασκεί η γήρανση του πληθυσμού για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και τις οποίες επιχειρεί να αντικρούσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στα ευρωπαϊκά κράτη που υπέστησαν διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο δείκτης γονιμότητας (δηλαδή, ο μέσος αριθμός παιδιών που φέρνει στη ζωή κάθε γυναίκα) μειώθηκε από το 1,5 το 2008 στο 1,3 περίπου το 2016.

"Αυτά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να αποδυναμώσουν την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα" αναφέρει το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθανε το 1,6 το 2016. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση, ενώ ο δείκτης είχε σταθερά ανοδική πορεία από το 2000 έως το 2008, φθάνοντας το 1,5, στη συνέχεια έκανε κάθετη πτώση, καταλήγοντας στο 1,29 το 2013. Εκτοτε παρουσιάζει ισχνή μόνο ανάκαμψη.

Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα μας: Απο τις 118.302 γεννήσεις το 2008, κατρακυλήσαμε στις 88.553 πέρυσι, δηλαδή 25% χαμηλότερα. Μόλις προχθές τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι οι γεννήσεις υποχώρησαν κατά 4,7% σε σχέση με το 2016, ενώ αντιθέτως οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,8%, φθάνοντας τους 124.501.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι «τη δεκαετία πριν από την κρίση, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, για να υποχωρήσει αργότερα», κυρίως εξαιτίας της εκτίναξης της ανεργίας που προκάλεσε η κρίση. Οι αναλυτές του Ταμείου εκτιμούν ότι ο περιορισμός του δείκτη οφείλεται και σε κοινωνιολογικούς παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η επιθυμία για οικογένειες μικρότερου μεγέθους

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Η κρίση συρρίκνωσε την ελληνική οικογένεια -Μείωση πληθυσμού "

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη από τις 7 μ.μ.- Σε 24ωρη απεργία αύριο οι εργαζόμενοι

Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης από σήμερα το απόγευμα στις 7 έως και αύριο, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Οι εργαζόμενοι ξεκινούν στάση εργασίας από τις 19:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας απόψε, ενώ για αύριο έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι αιτία της απεργίας είναι τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, που κατατέθηκε στη Βουλή, με αντικείμενο, όπως υποστηρίζουν «τον κατακερματισμό και την εκχώρηση αστικού έργου αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του ΟΑΣΘ (και του ΟΑΣΑ της Αθήνας) σε ΚΤΕΛ και άλλους ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών».

«Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη σημερινή στάση εργασίας από τις 19:00 μέχρι και τα μεσάνυχτα, ενώ αύριο Πέμπτη θα εκτελούνται συγκεκριμένα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας» διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του συνδικάτου κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη και αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους των δημόσιων συγκοινωνιών» και καλεί τις ηγεσίες των κομμάτων, τους βουλευτές, την Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τους τοπικούς φορείς «να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες απόσυρσης αυτής της ακατανόητης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη από τις 7 μ.μ.- Σε 24ωρη απεργία αύριο οι εργαζόμενοι"

Πυρά από Καμίνη και Βερβεσό κατά κυβέρνησης και Θάνου για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Για απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, με τη χρησιμοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εκτοξεύοντας παράλληλα πυρά σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νομικής συμβούλου του Μαξίμου Βασιλικής Θάνου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός επέκρινε τις έμμεσες και μη κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, αλλά και την άρνηση εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την Πολιτεία.

Οι «πύρινες» ομιλίες δόθηκαν σήμερα στην Παλαιά Βουλή στην εκδήλωση των 9 δικαστικών Ενώσεων για τον εορτασμό του προστάτη του δικαστικού σώματος Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Στη δική του ομιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ύστερα από διάλογο με τους δικαστές και δικηγόρους. Σε ένα όμως διάλογο όχι επιπέδου συντεχνίας, προσέθεσε με νόημα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Καλογήρου, είναι η επόμενη ημέρα για την Δικαιοσύνη να είναι σε καλύτερες συνθήκες με κανόνες ισότητας και ισονομίας και με προέχοντα λόγο στην προστασία των ασθενέστερων πολιτών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανέφερε ότι οι απειλές για τη Δημοκρατία ξεκινούν ολοένα και πιο συχνά από τις κάλπες και ότι οι εχθροί της Δημοκρατίας, στις περιπτώσεις αυτές, είναι οι δημαγωγοί που εκμεταλλεύονται το φόβο που διακατέχει σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της κοινή γνώμης.

«Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης συντελείται κυρίως με νομοθετήματα που αλλοιώνουν τον τρόπο ανάδειξης των δικαστών ή τη σύνθεση των δικαστηρίων, με σκοπό να εξασφαλίσουν μια δικαστική εξουσία πειθήνια στα κελεύσματα των κυβερνώντων», ανέφερε ο κ. Καμίνης και έριξε βέλη για την επιλογή της κα Θάνου στο Μαξίμου:

«Ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου οι ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιλέγονται αποκλειστικά από την εκτελεστική εξουσία, τα μηνύματα που εκπέμπει η επιλογή ενός δικαστή που δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα υψηλά προσόντα και το ηθικό κύρος, αναπόφευκτα ερμηνεύονται στις κατώτερες βαθμίδες των δικαστών ως έμμεσες επιταγές συμμόρφωσης προς τις επιθυμίες της. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε αυτό το απειλητικό νεύμα της εξουσίας να διαιωνίζεται τρόπο τινά.

Φαίνεται πως δεν αρκεί πλέον να αναδεικνύουμε τους ευνοούμενους, αλλά μπορούμε στη συνέχεια να τους διορίζουμε και συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου πια να μην αιωρείται αμφιβολία καμία ότι ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών και άγρυπνος, διαρκής αλλά και ενισχυμένος, αφού έχει πια επισήμως εγκατασταθεί και στην ανώτερη βαθμίδα της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αφού αναφέρθηκε στις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να διαμορφωθούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ κατέθεσε ήδη στο τραπέζι του συνταγματικού αναθεωρητικού διαλόγου προτάσεις.

Η βασική κοινή στόχευση όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής, κατά τον κ. Βερβεσό είναι «η αποπολιτικοποίηση των σχέσεων της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες» και «η πλήρης απεξάρτηση από πάσης φύσεως εστίες εξουσίας».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά από Καμίνη και Βερβεσό κατά κυβέρνησης και Θάνου για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη"

Διαμαρτυρία προσφύγων έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά

Πρόσφυγες που μετακινούνται από διακινητές από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν το απόγευμα έξω από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, επειδή η αστυνομία καθυστερεί τις διαδικασίες ταυτοποίησής τους για να πάρουν στα χέρια τους τα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα. Οικογένειες προσφύγων έχουν στήσει σκηνές στο εσωτερικό του πρώην στρατοπέδου και διαμαρτύρονται ακόμη ότι δεν έχουν και φαγητό, ενώ παραπονούνται ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν αφού κοιμούνται στο κρύο.

Περίπου 30 πρόσφυγες το απόγευμα διαμαρτυρήθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου ζητώντας να γίνει άμεση καταγραφή τους προκειμένου να πάρουν τα έγγραφα παραμονής. Αργά το βράδυ οι πρόσφυγες με πρωτοβουλία της αστυνομίας μετακινήθηκαν από την πλατεία Αριστοτέλους στο αστυνομικό τμήμα Θέρμης για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης τους

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία προσφύγων έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά"

Τσαβούσογλου: Παρά το δημοψήφισμα, η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνει δεκτή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της συνεργασίας με τη "Μακεδονία" λόγω του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ.

«Και εμείς το παρακολουθήσαμε από κοντά. Η δημοκρατική και διαφανής διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και των εκλογών είναι σημαντική» είπε ο Μ.Τσαβουσογλου και σημειώνοντας πως είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής σε παλαιότερη εκλογική διαδικασία της ΠΓΔΜ συνέχισε:

«Είχα παρακολουθήσει επίσης από κοντά τις θετικές εξελίξεις στη "Μακεδονία". Τελικά αυτό είναι απόφαση του λαού της "Μακεδονίας". Πρέπει να τη σεβαστούμε. Από την άλλη πλευρά ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της συνεργασίας με τη "Μακεδονία" λόγω του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του. Ξέρετε ότι η "Μακεδονία" προσκλήθηκε στην τελευταία Σύνοδο με ομοφωνία όλων των συμμάχων. Πρέπει να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Με το ίδιο τρόπο και η ΕΕ πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία στα δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργασθούν για την σταθερότητα, την ειρήνη, την ηρεμία και το μέλλον των βαλκανικών χωρών, καθώς και για την ενσωμάτωση τους στην ΕΕ και τις ατλαντικές δομές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Παρά το δημοψήφισμα, η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνει δεκτή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ"

«Αθήνα, το μεγαλείο σου!» Η ανάρτηση Θεοδωράκη για το κομφούζιο λόγω λιτανείας

Διαμαρτύρεται ο Σταύρος Θεοδωράκης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για την λιτανεία του Αγίου Διονυσίου.
Οπως αναφέρει είναι αδιανόητο να κλείνουν οι δρόμοι, γιατί σε 3 ώρες...θα ξεκινήσει η λιτανεία. Και καταλήγει: Αθήνα το μεγαλείο σου..
Η ανάρτηση στο twitter του Σταύρου Θεοδωράκη:
Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο. Κλειστή η Σκουφά και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον Άγιο Διονύσιο. Ο λόγος; Γιατί - όπως με ενημέρωσαν οι τροχονόμοι - σε τρεις ώρες (αριθμός: 3 ) θα αρχίσει η λιτανεία του Αγίου Διονυσίου! Αθήνα το μεγαλείο σου.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αθήνα, το μεγαλείο σου!» Η ανάρτηση Θεοδωράκη για το κομφούζιο λόγω λιτανείας "

Προσοχή με σταθερά και κινητά! Πότε δεν πληρώνετε αν κάνετε διακοπή

Σε ισχύ έχουν τεθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ για τη φορητότητα αριθμών σε σταθερά και κινητά. Στόχος είναι να επιλυθούν προβλήματα που είχαν εντοπισθεί στην προηγούμενη διαδικασία. Προβλήματα που είχαν κυρίως να κάνουν με την διακοπή της σύμβασης.

Το… ζουμί της υπόθεσης κι αυτό που «έμενε» ως ιδέα, ήταν πως μπορείτε… ελεύθερα να κάνετε διακοπή είτε σε σταθερά είτε σε κινητά, χωρίς χρεώσεις και… περαιτέρω εξηγήσεις.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και ακριβώς για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ανακοίνωσε σχετικές διευκρινήσεις για την διακοπή σε σταθερά και κινητά.

Η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ για την διακοπή σε σταθερά και κινητά

Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ τονίζει στην σχετική της ανακοίνωση: «Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση των παρόχων να μην επιβάλουν τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής /καταγγελίας σύμβασης (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας) δεν αφορά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο συμβάσεις αορίστου χρόνου και συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΤΤ (01/10/18): «Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης: Ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας.»

Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχό του για συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. 12, 18 ή 24 μήνες). Συνεπώς, σε περίπτωση που διακόψει ή καταγγείλει τη σύμβαση πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου, ο πάροχος έχει δικαίωμα να επιβάλει το τέλος διακοπής/καταγγελίας. Σημειώνεται ότι, από την 1η Οκτωβρίου 2018, το συγκεκριμένο τέλος πρέπει να αναγράφεται, με σαφήνεια, στην πρώτη σελίδα όλων των συμβάσεων που συνάπτονται.

Επισημαίνεται ότι συνδρομητής που έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου την οποία ανανεώνει συνεχώς, κατά τη λήξη της, με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου, σε περίπτωση που τη διακόψει ή την καταγγείλει πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου (της νέας πλέον σύμβασης), θα επιβαρυνθεί με το τέλος διακοπής/καταγγελίας που ορίζεται στη νέα σύμβαση». διακοπή σταθερά κινητά

Παραδείγματα – Πότε πληρώνετε και πότε… όχι για διακοπή σε σταθερά και κινητά

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Προς αποσαφήνιση παρατίθενται σχετικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: Συνδρομητής με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 24 μηνών (για σταθερά ή/και κινητά), επιθυμεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του στον 20ο μήνα. Ο συνδρομητής θα επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας σύμβασης, το ύψος του οποίου καθορίζεται στη σύμβαση. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Επίσης, σε περίπτωση που ο παραπάνω συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, εάν επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.

Παράδειγμα 2: Σύμβαση ορισμένου χρόνου και διάρκειας 18 μηνών (για σταθερή ή/και κινητή σύνδεση), έχει λήξει εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει ανανεωθεί, και συνεπώς, έχει καταστεί αορίστου χρόνου. Ο συνδρομητής μπορεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του, χωρίς να επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας, δεδομένου ότι η σύμβαση έχει πλέον καταστεί αορίστου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Ωστόσο, εφόσον ο συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, σε περίπτωση που επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ρυθμίσεις παρέχονται στο www.eett.gr, Ενότητα Για καταναλωτές/ Σχετικά με τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες/Οδηγίες-Συστάσεις.».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή με σταθερά και κινητά! Πότε δεν πληρώνετε αν κάνετε διακοπή"

Ο Φίλης ξαναχτύπησε για την ΕΡΤ: Τις καταγγελίες τις κάνουν οι εργαζόμενοι, στην κυβέρνηση να μην κάνουν τους κουφούς

Συνέχεια στις χθεσινές δηλώσεις του για την ΕΡΤ και στην αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Παππά έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάνοντας λόγο για παραδιοίκηση στο κανάλι και επισημαίνοντας πως έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική ως βουλευτής.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του news24/7 επανέλαβε τις αιχμές του κατά της ΕΡΤ και τόνισε πως «δεν κάνω εγώ τις βαριές καταγγελίες. Τα έχουν δημοσιοποιήσει εργαζόμενοι της ΕΡΤ και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος». Ο κ. Φίλης πρόσθεσε: «Να μην κάνουν τους κουφούς. Πρέπει να συζητηθούν αυτά τα θέματα, είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα και διακινδυνεύουν την πορεία της ΕΡΤ. Η ΝΔ καιροφυλακτεί για να ρίξει πάλι μαύρο».

Σχετικά με την αντιπαράθεση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, σημείωσε πως δεν πρόκειται για διαφωνία αλλά για πολιτική τοποθέτηση. «Εάν η ΕΡΤ θέλει να κάνει μια τέτοια συζήτηση, να την κάνουμε. Έχω δικαίωμα να ασκώ κριτική ως βουλευτής που στηρίζω χωρίς προϋποθέσεις το έργο της κυβέρνησης» δήλωσε.

Όπως τόνισε ο Νίκος Φίλης, «άκουσα στην ΕΡΤ δημοσιογράφο-συνεργάτη της ΕΡΤ ότι όσα λέω ρίχνουν νερό στο μύλο της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξης παραδιοίκησης».

Χτες σε συνέντευξή του στο newpost.gr, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε λάβρος κατά της ΕΡΤ αφήνοντας και αιχμές κατά του αρμοδίου υπουργού Ν. Παππά. Δήλωσε ότι «όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή».

«Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση» σημειώνει στη συνέντευξή του ο Νίκος Φίλης προσθέτοντας πως «Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση» είπε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς απάντησε στον Νίκο Φίλη, λέγοντας πως «ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ». Υποστήριξε μάλιστα ότι η «η ΕΡΤ έχει κάνει βήματα στην επόμενη τεχνολογία, στον ελληνικό αθλητισμό και έχει αναβαθμιστεί το πρόγραμμά της με σημαντικές σειρές».

Συνέχεια στις χθεσινές δηλώσεις του για την ΕΡΤ και στην αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Παππά έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάνοντας λόγο για παραδιοίκηση στο κανάλι και επισημαίνοντας πως έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική ως βουλευτής.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του news24/7 επανέλαβε τις αιχμές του κατά της ΕΡΤ και τόνισε πως «δεν κάνω εγώ τις βαριές καταγγελίες. Τα έχουν δημοσιοποιήσει εργαζόμενοι της ΕΡΤ και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος». Ο κ. Φίλης πρόσθεσε: «Να μην κάνουν τους κουφούς. Πρέπει να συζητηθούν αυτά τα θέματα, είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα και διακινδυνεύουν την πορεία της ΕΡΤ. Η ΝΔ καιροφυλακτεί για να ρίξει πάλι μαύρο».

Σχετικά με την αντιπαράθεση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, σημείωσε πως δεν πρόκειται για διαφωνία αλλά για πολιτική τοποθέτηση. «Εάν η ΕΡΤ θέλει να κάνει μια τέτοια συζήτηση, να την κάνουμε. Έχω δικαίωμα να ασκώ κριτική ως βουλευτής που στηρίζω χωρίς προϋποθέσεις το έργο της κυβέρνησης» δήλωσε.

Όπως τόνισε ο Νίκος Φίλης, «άκουσα στην ΕΡΤ δημοσιογράφο-συνεργάτη της ΕΡΤ ότι όσα λέω ρίχνουν νερό στο μύλο της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξης παραδιοίκησης».

Χτες σε συνέντευξή του στο newpost.gr, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε λάβρος κατά της ΕΡΤ αφήνοντας και αιχμές κατά του αρμοδίου υπουργού Ν. Παππά. Δήλωσε ότι «όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή».

«Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση» σημειώνει στη συνέντευξή του ο Νίκος Φίλης προσθέτοντας πως «Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση» είπε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς απάντησε στον Νίκο Φίλη, λέγοντας πως «ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ». Υποστήριξε μάλιστα ότι η «η ΕΡΤ έχει κάνει βήματα στην επόμενη τεχνολογία, στον ελληνικό αθλητισμό και έχει αναβαθμιστεί το πρόγραμμά της με σημαντικές σειρές».
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φίλης ξαναχτύπησε για την ΕΡΤ: Τις καταγγελίες τις κάνουν οι εργαζόμενοι, στην κυβέρνηση να μην κάνουν τους κουφούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news