facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

«Μπάχαλο» στην Τουρκία: Την νίκη του ανακοίνωσε ο Ερντογάν, για «δεύτερο γύρο» μιλά η αντιπολίτευση

Την νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, από τον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση, με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Ωστόσο, η τουρκική αντιπολίτευση, που καταγγέλλει το πρακτορείο Anadolu για παραποίηση των αποτελεσμάτων, επιμένει πως τα αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά και κάνει λόγο για δεύτερο γύρο.

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε και ο ίδιος την νίκη του, τόσο στις προεδρικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε. «Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου».

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Επιμένει η αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

«Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. «Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με το live blog της Hurriyet Daily News.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπάχαλο» στην Τουρκία: Την νίκη του ανακοίνωσε ο Ερντογάν, για «δεύτερο γύρο» μιλά η αντιπολίτευση"

Μεσογειακοί αγώνες:Χρυσά μετάλλια από Χρήστου και Γκολομέεβ στην κολύμβηση

Ακόμα δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε η ελληνική ομάδα κολύμβησης την Κυριακή, στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Ταραγόνα.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα πεταλούδα, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ο Απόστολος Χρήστου ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 100 μέτρα ύπτιο.

Ο Γκολομέεβ τερμάτισε τα 50μ. πεταλούδα σε 23.53 δευτερόλεπτα αφήνοντας δεύτερο τον Αμπντεραχμάν Ελαραμπί από την Αίγυπτο με χρόνο 23.69 δευτερόλεπτα και τρίτο τον Πιέρο Κόντια από την Ιταλία με χρόνο 23.74 δευτερόλεπτα.

Ο Χρήστου, τερμάτισε πρώτος στα 100μ. ύπτιο σε 54.68 δευτερόλεπτα αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σιμόνε Σαμπιόνι από την Ιταλία με χρόνο 54.77 δευτερόλεπτα και στην τρίτη τον Κρίστοφερ Τσικαρέσε επίσης από την Ιταλία με τον ίδιο χρόνο.

Στην ίδια κούρσα, την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Νίκος Σοφιανίδης.

Πλέον η Ελλάδα έχει φτάσει τα 9 μετάλλια, εκ των οποίων τα 7 προέρχονται από την ομάδα της κολύμβησης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσογειακοί αγώνες:Χρυσά μετάλλια από Χρήστου και Γκολομέεβ στην κολύμβηση"

Εκλογές Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν με 52% - Παραποιήθηκαν τα αποτελέσματα;

Προβάδισμα για τον Τούρκο πρόεδρο με καταμετρημένες τις ψήφους στο 96% των εκλογικών τμημάτων – Καταγγελίες για νοθεία και βία από την αντιπολίτευση - Δύο νεκροί σε ένοπλη συμπλοκή σε εκλογικό τμήμα - Θρίλερ για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο - Την «παραποίηση» των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Θρίαμβο Ερντογάν με περίπου 52% δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 96% των εκλογικών τμημάτων. Ο βασικός του αντίπαλος Ιντζέ ακολουθεί με περίπου 30%.
016 copy
Παράλληλα, με καταμετρημένες τις ψήφους του 91% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,80% και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 22,47%.

015
Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.
«Κακός χαμός» με τα αποτελέσματα
Την «παραποίηση» των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.
Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.
Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».
Θρίλερ για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ.
«Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών», δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.
Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.
Βία και νοθεία
Eν μέσω περιστατικών έντασης και επεισοδίων σε εκλογικά κέντρα, όσο και υπονοιών για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, έκλεισαν οι κάλπες στις 17:00 το απόγευμα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονταν από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής (24/06/2018) .
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλαχαμίτ Γκιουλ, ότι οι εκλογές διεξάγονται ομαλά και ότι «οι πολίτες ψηφίζουν με ειρήνη», οι καταγγελίες για περίεργα σκηνικά έντασης έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με την οποία κάποιοι απομάκρυναν με τη βία παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας Σανλιούρφα.
Ειδικότερα, ο Μεχμέτ Αλή Σελέμπι, μέλος του CHP, κατήγγειλε ότι το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 30 παρατηρητές που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία απομακρύνθηκαν διά της βίας από την περιφέρεια Σανλιούρφα.

Παράλληλα, δεν έλειψαν καταγγελίες για βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν (AKP), ο οποίος φέρεται να έριξε πολλά ψηφοδέλτια στην κάλπη. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ απεικονίζεται να κρατά πολλά ψηφοδέλτια, τα οποία όπως κατήγγειλαν μάρτυρες έριξε στην κάλπη του εκλογικού κέντρου στο λύκειο Suruc Gap της Σανλιούρφα.
Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας από τους εκλογικούς παρατηρητές, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό.
Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, μια τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό,συνελήφθη στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. «Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως 'τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές'», καταγγέλλει το PCF. Όπως εγινε αργότερα γνωστό τα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας αφέθησαν ελεύθερα χωρίς να ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον τους λίγο μετά τις 17:00 όταν και έκλεισαν οι κάλπες.
Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πωςδικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές. Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.
Την ίδια στιγμή, επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με καταγγελίες να αναφέρουν ότι ο βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε εκλογικό κέντρο.

Τέλος, ένοπλη μάχη ξέσπασε εκλογικό τμήμα στο Ερζουρούμ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ασκενέρ “Iyi”. Οι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν από τον Mustafa Guldogan, αξιωματούχο του κόμματος.
Δείτε βίντεο από την ένοπλη συμπλοκή:

Μεταδίδουν ψευδή αποτελέσματα
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών λέγοντας ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων. Όμως, ο Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.
Διαβάστε σχετικά:
  • Καταγγελίες πως βουλευτής του Ερντογάν επιτέθηκε σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος
ekloges tourkia 5
Το στοιχείο που αλλάζει σε αυτή την εκλογική διαδικασία σε σύγκριση με τις προηγούμενες είναι ότι για πρώτη φορά οι κάλπες έκλεισαν την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, κατόπιν απόφασης που έλαβε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν με 52% - Παραποιήθηκαν τα αποτελέσματα;"

Λέσβος: Απεργία πείνας-διαμαρτυρίας ξεκίνησε ο πρόεδρος της Μόριας

Σε απεργία πείνας έξω από τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κατέβηκε από το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας Λέσβου, Νίκος Τρακέλλης.

Με μια επιγραφή που γράφει «ΜΟΡΙΑ SOS ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ», δηλώνει ότι οδηγήθηκε στην αντίδραση αυτή με αφορμή τη σημερινή πυρκαγιά που έκαψε άλλα 10 στρέμματα ελαιώνα έξω από τον καταυλισμό.

«Δεν πάει άλλο» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Μόριας. «Από το 2015 ζούμε τη συνεχή καταστροφή του χωριού μας. Φτάσαμε σε υποδομές χώρων υγιεινής για 800 άτομα να ζουν κάπου 8.000 άτομα. Τα λύματα χύνονται μέσα στους παρακείμενους χείμαρρους και καταλήγουν στη θάλασσα, περνώντας μέσα από τις ιδιοκτησίες μας. Σκουπίδια παντού, βρώμα και κουνούπια. Έχει καταστραφεί κάθε έννοια ζωής στο χωριό με υγεία και ασφάλεια» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τρακέλλη, κατά τις συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης, παίρνει συνεχώς υποσχέσεις για αποσυμφόρηση της Μόριας. «Μας κοροϊδεύουν όλοι, εδώ και στην Ευρώπη. Μας κοροϊδεύουν. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την τοπική κοινωνία, να διατηρήσουμε την όποια κοινωνική συνοχή έχει απομείνει» λέει.

Ο ίδιος δηλώνει πως θα παραμείνει έξω από τη γενική γραμματεία, που αποτελεί τον εκπρόσωπο του κράτους στο νησί. «Το κράτος πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει. Δε ζητάμε τίποτα άλλο από το να λειτουργήσει το κράτος, να κάνει αυτό που πρέπει, υπερασπίζοντας τη ζωή, την υγεία και την ασφάλειά μας. Δε θέλω άλλες υποσχέσεις. Να κάνουν κάτι θέλω, τίποτα άλλο. Να κάνουν κάτι επιτέλους» ζητεί ο πρόεδρος της Μόριας.



ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Απεργία πείνας-διαμαρτυρίας ξεκίνησε ο πρόεδρος της Μόριας"

Βρυξέλλες: Συμφώνησαν σε... κοινό όραμα για το μεταναστευτικό οι 16 ηγέτες της άτυπης Συνόδου Κορυφής

Ένα κοινό σημείο αναφοράς, παρά τις διαφωνίες, φαίνεται ότι βρήκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό. Δεν κατάφεραν ωστόσο να καταλήξουν σε κοινή ανακοίνωση.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό.

Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν "περισσότερες κοινές θέσεις" παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μακρόν:  Οι θέσεις της Ιταλίας συνάδουν με όλων 

«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με την μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδερος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.

Μέρκελ: Θέλουμε περισσότερες ευρωπαϊκές λύσεις

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Κόντε: Οδηγήσαμε τη συζήτηση στη σωστή κατεύθυνση

«Σαφώς ικανοποιημένος» από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ευρωπαίους εταίρους του στις Βρυξέλλες, με τους οποίους συζήτησε το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κόντε ανέφερε ότι επιστρέφρει στην Ιταλία από τη συνάντηση των Βρυξελλών "σαφώς ικανοποιημένος.

«Οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η πρόταση  της Ιταλίας

Πρόταση δέκα σημείων για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Ιταλία στη σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.

Ειδικότερα,  προβλέπει: 

-Την εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.

-Την δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.

-Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.

-Tην κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.

-Την διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

-Την ιδέα πως σε ότι αφορά τις "δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων" μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Τέλος, η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

Τσίπρας:  Να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά το ζήτημα
Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης συνόδου για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλημμα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά , καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

«Το θέμα είναι αν η κρίση θα αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως κρίση που αφορά αυτούς που τα συμπτώματα εμφανίζονται και κάθε χώρα θα αναζητεί ξεχωριστά εθνικές λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι προσανατολίζονται ότι είναι ευρωπαϊκή κρίση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Συμφώνησαν σε... κοινό όραμα για το μεταναστευτικό οι 16 ηγέτες της άτυπης Συνόδου Κορυφής"

Επίθεση ακροδεξιών στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ στα Α. Πετράλωνα

Επίθεση με βόμβες μολότοφ στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων που λειτουργεί ως κοινωνικός χώρος για την υγεία, πραγματοποίησαν ακροδεξιοί λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι περίπου 30-40 επιτιθέμενοι φώναξαν συνθήματα εναντίον του αναρχικού χώρου και της συμφωνίας με την πΓΔΜ, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και ξυλοκόπησαν ένα νεαρό άτομο από τον χώρο.

Αμέσως στην περιοχή συγκεντρώθηκε κόσμος και οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή στα γύρω στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις ατόμων που προσπάθησαν να κυνηγήσουν τους επιτιθέμενους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση ακροδεξιών στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ στα Α. Πετράλωνα"

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο και πορεία διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ (video)

Στον Λευκό Πύργο συγκεντρώθηκαν πολίτες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διαμαρτύρονται για την συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, πραγματοποιούν πορεία προς τα προξενεία των ΗΠΑ, των Σκοπίων αλλά και τα γραφεία των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Μάλιστα ένας από τους συγκεντρωθέντες έφτασε στο σημείο κρατώντας στα χέρια κρεμάλες.

Η Λεωφόρος Νίκης και η οδός Παύλου Μελά παραμένουν αυτή την ώρα κλειστές.





mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο και πορεία διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ (video)"

Αλλάζει η… υπόθεση παρκάρισμα στην Αθήνα -Ερχεται το «myAthensPass»

Την παρουσίαση της εφαρμογής «myAthensPass» θα κάνει τη Δευτέρα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης θα προχωρήσει στην επιτόπια παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης από το κινητό τηλέφωνο στην περιοχή του Χίλτον.

Η εφαρμογή «MyAthensPass» εξασφαλίζει την εύκολη και γρήγορη αγορά χρόνου στάθμευσης, βελτιώνει την εμπειρία της στάθμευσης στην Αθήνα και κάνει πράξη τον στόχο του δήμου Αθηναίων για καλύτερες και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει η… υπόθεση παρκάρισμα στην Αθήνα -Ερχεται το «myAthensPass»"

Ήθελαν να μας σκοτώσουν λέει στο protothema.gr ο διαδηλωτής με την ματωμένη σημαία στο Πισοδέρι

Ο υπερβάλλοντας ζήλος που απέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις την περασμένη Κυριακή στο Πισοδέρι, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό, συζητήθηκε έντονα. Ο κ.Χρόνης Κεφαλάς, ιδιοκτήτης Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων στα Αμισιανά Καβάλας, βρέθηκε στην Φλώρινα με την οικογένειά του λεωφορεία που μίσθωσε ο δήμος Παγγαίου.

“Ταξιδέψαμε 300 χλμ για να πάμε στις Πρέσπες προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε ως Μακεδόνες, για την απόφαση να χαρίσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Συνολικά επτά λεωφορεία από τον δήμο Παγγαίου, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες. Μαζευτήκαμε εκεί περισσότεροι από 15.000 Έλληνες, απ' όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσουμε στις Πρέσπες και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα” λέει στο protothema.gr ο κ.Κεφαλάς, περιγράφοντας τα όσα έζησε λίγα χλμ πριν από τις Πρέσπες



Περίπου 2 χλμ πριν τις Πρέσπες, λεωφορεία της αστυνομίας δεν μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε την πορεία μας και μας είπαν να επιστρέψουμε πίσω. Ο τόπος είχε γεμίσει ΜΑΤ. Κανονική παρωδία. Όταν ο κόσμος διαμαρτυρόμενος κατέβηκε από τα λεωφορεία και επιχείρησε να ανέβει στα υψώματα, δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίστηκαν ξαφνικά μέσα από ένα παράδρομο και ακολούθησαν εντάσεις και επεισόδια με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. ” λέει, συμπληρώνοντας “Εγώ δέχτηκα επίθεση από τα ΜΑΤ, όταν πήγα να βοηθήσω ένα φίλο μου που βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, με τους αστυνομικούς, να τον πατούν στο λαιμό και να τον χτυπούν με τα κλομπ. Ο άνθρωπος δεν έκανε τη παραμικρή επιθετική κίνηση εναντίον τους. Τους μιλούσε και αυτοί του επιτέθηκαν”.

Σύμφωνα με τον κ.Κεφαλά, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτων όταν πήγε να βοηθήσει τον φίλο του , άρχισε να δέχεται απρόκλητα χτυπήματα από τους αστυνομικούς στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του, χωρίς να σεβαστούν ούτε την ελληνική σημαία που έφερε επάνω του. “Χωρίς να πειράξω κανέναν άρχισαν να με χτυπούν στο κεφάλι και στην πλάτη. Με έβλεπαν με τα αίματα στο κεφάλι και συνέχιζαν να με χτυπούν Όταν έπεσα μισοζαλισμένος στο έδαφος, επιχείρησαν να με σύρουν προς το μέρος τους τραβώντας με από την ελληνική σημαία που είχα δεμένη στο λαιμό μου. Ίσως στόχος τους ήταν να με συλλάβουν, κατάφερα όμως με τη βοήθεια άλλων διαδηλωτών να σηκωθώ και να απομακρυνθώ. Πιστέψτε με πως όσα ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρα. Έλληνες αστυνομικοί, να χτυπούν Έλληνες που κρατούσαν ελληνικές σημαίες στα χέρια” λέει.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στη δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες. Ο κ.Κεφαλάς μιλάει για “στρίμωγμα” του κόσμου στο βουνό, που παγιδεύτηκε και ήρθε αντιμέτωπος με την αστυνομική βία. “Δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω γιατί επέλεξαν να μας στριμώξουν στο βουνό. Ούτε τα ασθενοφόρα μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα το σημείο για να τους διακομίσουν στα κοντινά νοσοκομεία. Εγώ περίμενα αιμόφυρτος πολύ ώρα στο έδαφος μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο. Αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να δείρουν άγρια τον κόσμο. Χτυπούσαν ανελέητα. Άντε και να περνούσαμε το βουνό, απο πίσω υπήρχαν άλλα ΜΑΤ. Πες πως πετυχαίναμε να φτάσουμε στις Πρέσπες, πως θα φτάναμε στο νησάκι που μπήκαν οι υπογραφές. Κολυμπώντας ;” διερωτάται ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας, επισημαίνοντας : “Οι επιθέσεις των ΜΑΤ έγιναν εσκεμμένα. Θελαν οι άνθρωποι να χυθεί αίμα. Αυτό πιστεύω”.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά 14 άτομα, εκ των οποίων 7 αστυνομικοί, που διακομίστηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας, με θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. “Υπήρχαν στιγμές που τα ΜΑΤ δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από θερμούς νεαρούς. Όμως θύμα της βίας που επέδειξαν ήταν και κόσμος που πήγε εκεί για να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. Απρόκλητα μια 20χρονη κοπέλα που βρισκόταν δίπλα μου, και βρισκόταν αρκετά μακριά από την “πρώτη γραμμή” των επεισοδίων, δέχτηκε κλοτσιά αστυνομικού στο στήθος, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια πήγε να την χτυπήσει με το πόδι στο κεφάλι, αλλά ένας συνάδελφός του ευτυχώς τον τράβηξε πίσω. Όσα ζήσαμε εκεί θα μου μείνουν χαραγμένα στο νου για καιρό.”

Όπως λέει ο κ.Κεφαλάς, θα συνεχίσει να δίνει “παρών” σε κάθε νέο συλλαλητήριο για το θέμα της Μακεδονίας, παρά τα ... 7 ράμματα στο κεφάλι. “Εγώ πήγα σε όλα τα συλλαλητήρια. Είμαι Μακεδόνας, είμαι 'Ελληνας. Αγαπώ τη χώρα μου και αγωνίζομαι για αυτή. Πήγα Αθήνα, πήγα Θεσσαλονίκη, πήγα Καβάλα, πήγα Πρέσπες και θα ξαναπάω όπου και αν γίνει, όσο ξύλο και να φάω/. Το επόμενο συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 8 Ιουλίου στην Αθήνα. Μπορεί στις 7 Ιουλίου να παντρεύω την κόρη μου, αλλά εγώ θα είμαι εκεί” λέει. Στο ερώτημα αν μπορούσε να πει κάτι στους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά τι θα ήταν, απάντησε : “Μας πτωχεύσατε και τώρα μας ξεπουλάτε”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήθελαν να μας σκοτώσουν λέει στο protothema.gr ο διαδηλωτής με την ματωμένη σημαία στο Πισοδέρι"

Εθνικός επιχειρηματικός εφιάλτης η συμφωνία με ΠΓΔΜ λέει ο Α. Τζιτζικώστας

Στον κίνδυνο η χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των εταιρειών να εξελιχθεί σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο 6ο Export-Summit, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με θέμα την ψηφιακή εποχή στις επιχειρήσεις.

«Η Κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και το επιχειρείν, καθώς η χρήση του όρου ‘μακεδονικός’ μπορεί να εξελιχθεί και σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη, για τις εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και τις επωνυμίες των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος προς όλους. Θα συνεχίσουμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σταθερά και αταλάντευτα την πορεία μας μπροστά. Δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο προκειμένου να προβάλουμε σε όλο τον κόσμο τη Μακεδονία, τον τουρισμό μας, τη Μακεδονική Κουζίνα, τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας, τα μακεδονικά προϊόντα. Γιατί μακεδονικά προϊόντα σημαίνει, μόνο και αποκλειστικά, ελληνικά προϊόντα».

Ο κ. Τζιτζικώστας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη σημασία των εξαγωγών, που όπως είπε αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε κορυφαία προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Επίσης επισήμανε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ότι ανακηρύχτηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2018 και ότι στη Βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της οδικής μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγών και των τοπικών επιχειρήσεων. «Πριν ένα χρόνο παραδώσαμε τον ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις στον τόπο μας. Επιπλέον χρηματοδοτούμε τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο. Την επόμενη εβδομάδα διοργανώνουμε από κοινού με το CERN την ενημερωτική εκδήλωση που σηματοδοτεί και την έναρξη της συμμετοχής των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς του CERN. Παράλληλα προχωρήσαμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ίδια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να γίνουμε ακόμα πιο φιλικοί στις επιχειρήσεις και ελκυστικοί στους επενδυτές: καταργήσαμε την ‘πολιτική υπογραφή’ στο 90% των διοικητικών πράξεων, εισάγουμε παντού τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις νέες τεχνολογίες με τελικό στόχο να καταργήσουμε πλήρως τα γκισέ. Δημιουργήσαμε την πρώτη one stop shop υπηρεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την Αυτοτελή Διεύθυνση για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Τζιτζικώστας.

«Τέλος, ανοίγουμε άμεσα προσκλήσεις στο ΕΣΠΑ, ύψους 130 εκ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα, τα επενδυτικά σχέδια αύξησης της παραγωγικότητας, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικός επιχειρηματικός εφιάλτης η συμφωνία με ΠΓΔΜ λέει ο Α. Τζιτζικώστας"

Πόλεμος διαρροών μεταξύ Στουρνάρα και Μαξίμου

Με διαρροή στη… διαρροή κύκλων του Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στην προαναγγελία τοποθέτησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τα αποτελέσματα του Eurogroup!

«Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στις 2 ή τις 32 Ιουλίου παρέλκει. Τον έχουν προλάβει ευρωπαϊκοί θεσμοί, κυβερνήσεις, διεθνούς κύρους αναλυτές, ο παγκόσμιος Τύπος και η πραγματικότητα. Ας κάνει τουλάχιστον τη χάρη στον εαυτό του να μην εκτίθεται. Ούτως ή άλλως, ό,τι και αν πει δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Όπως δεν είχε καμία σημασία η πρόταση που έκανε για πιστοληπτική γραμμή, προκειμένου να δικαιώσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που υπηρέτησε» ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα ανέφεραν, πως «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα απαντήσει θεσμικά και σοβαρά και όχι με διαρροές στις 2 Ιουλίου όταν θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και θα την πάρει στα χέρια του και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης»!

Το «γαϊτανάκι» των διαρροών είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί όταν κυβερνητικά στελέχη ζητούσαν να τοποθετηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ενώ το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ζήτησε να μάθει τι λέει ο διοικητής της ΤτΕ για την απόφαση.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος διαρροών μεταξύ Στουρνάρα και Μαξίμου"

Φωτογραφίες: Χορευτές στην Πέλλα σχημάτισαν με τα σώματά τους τη Μακεδονία

Ο σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» πραγματοποίησε το 7ο Αντάμωμα Ελληνικών Παραδόσεων στην Έδεσσα «Ο χορός είναι ζωή» χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο «Φόρης Γεντζής» Έδεσσας, με την αρωγή της Π.Ε. Πέλλας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Έδεσσας και του δήμου, και με την υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Στην εκδήλωση πολιτιστικοί σύλλογοι παρουσίασαν χορούς από τη Μακεδονία, τον Πόντο, τη Θράκη, την Μικρά Ασία και την Ήπειρο με περισσότερους από 1500 χορευτές να σχηματίζουν το χάρτη της Μακεδονίας με τα σώματα τους!

antamoma-660x330
maked-1
Μεταξύ των Συλλόγων που συμμετείχαν ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος», ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα», ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, καθώς και ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Απειρωτάν», ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μαυροβουνίου, η Χορευτική Ομάδα Νεανικής Εστίας Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, κ.α.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτογραφίες: Χορευτές στην Πέλλα σχημάτισαν με τα σώματά τους τη Μακεδονία"

Λιαργκόβας: Πέσαμε στην παγίδα Σόιμπλε με τα πρωτογενή

«Η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να πετύχει υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό ήταν λάθος» επισήμανε την Κυριακή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, o οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. «Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει 2 δισεκ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, και συγκεντρώσαμε περίπου 7 δισεκ. αυτό ήταν η παγίδα… Πέσαμε στην παγίδα» ανέφερε, στη σκιά της συμφωνίας της 21ης Ιουνίου.

«Δώσαμε ένα χαρτί στους Γερμανούς, στον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε άλλαξε στάση και προσανατολίστηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι ‘’αφού τα καταφέρνετε συνεχίστε με αυτό το ρυθμό’’ άρα με τη λιτότητα» εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε για τα σαφώς υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Eurogroup δεν έφερε ριζική λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα υπάρξει λιτότητα με συνεχή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 σχολίασε ακόμα ο οικονομολόγος.

«Δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε, ρυθμίστηκε. Κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι να πάει λίγο πιο κάτω και βλέπουμε… Πρόκειται για νίκη των Γερμανών» σχολίασε ο κ. Λιαργκόβας.

«Εφόσον υπάρχει η υπερφορολόγηση, η λιτότητα είναι εκφρασμένη έως το 2022, αλλά επεκτείνεται έως το 2060» τόνισε. Θα δοθούν από το περίσσευμα και κάποια αντίμετρα - υπό προϋποθέσεις, αλλά τα περιθώρια είναι μικρά διευκρίνισε ο κ. Λιαργκόβας. Σύμφωνα με όσα είπε η επιτυχία η μείωση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα συνιστούσε μεγάλη επιτυχία, καθόσον θα βοηθούσε σημαντικά την ανάπτυξη.

«Ο κορσές της επιτήρησης είναι στενός, οι Ευρωπαίοι δεν μας εμπιστεύονται με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και να έχουμε συνεχή παρακολούθηση» τόνισε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιαργκόβας: Πέσαμε στην παγίδα Σόιμπλε με τα πρωτογενή"

Δημοσκόπηση: Στη Βόρεια Ελλάδα το 86% είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Καθολικά κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ τάσσονται οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης "ThessNews", σε όλους τους νομούς της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, το 86% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για κακή συμφωνία και μόλις το 12% τη θεωρεί καλή.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 83% πιστεύει ότι το θέμα όχι μόνον δεν λύθηκε, αλλά και ότι η συμφωνία το επιβάρυνε κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 71%, δηλώνει ότι ενοχλείται από τις κυβερνητικές παραχωρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", η "μακεδονική εθνότητα" και η "μακεδονική" γλώσσα. Μόνο το 7% δηλώνει ότι δεν ενοχλείται.

Τέλος, το 87% πιστεύει ότι η χώρα προσφέρει στους Σκοπιανούς περισσότερα από όσα παίρνει ενώ μόλις το 2% απαντά ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τις απώλειες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Στη Βόρεια Ελλάδα το 86% είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών"

Μέρκελ: «Διακρατικές λύσεις, όπου οι ευρωπαϊκές δεν είναι εφικτές» για το προσφυγικό

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε η  Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.
Η Μέρκελ διεπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό.
Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.
«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
ΑΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: «Διακρατικές λύσεις, όπου οι ευρωπαϊκές δεν είναι εφικτές» για το προσφυγικό "

Ζάεφ: Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, εκτός των κρατικών, θα χρησιμοποιούν παντού το επίθετο «μακεδονικός»

Τη δική του εκδοχή σχετικά με το θέμα της χρήσης της ονομασίας δίνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politica.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ κληθείς να δώσει παραδείγματα για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ απάντησε «οι κρατικοί οργανισμοί θα υπακούουν την αρχή της συμφωνίας και το νέο όνομα. Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, ενώσεις, εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο "μακεδονικός" τόσο στη χώρα όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα "μακεδονική" κουλτούρα».

«Αν εξασφαλίσαμε την επιβεβαίωση erga omnes της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας μας, αν ο γεωγραφικός όρος Βόρεια που προσθέσαμε στο όνομά μας ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν η συμφωνία βάζει την "Μακεδονία" μας στο χάρτη των χωρών που βρίσκονται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο με μια ταυτότητα πλήρως προστατευμένη για αιώνες και αιώνες, αν η συμφωνία αυτή σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και μια επιβεβαίωση ότι δεν έχουμε εδαφικές ή άλλες βλέψεις στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, τότε το μόνο που έχουμε να πούμε ότι έχασαν και οι δύο πλευρές είναι η ματαιοδοξία που υπήρχε μέχρι οι νέες πολιτικές ηγεσίες να κάτσουν στο τραπέζι» δηλώνει, επίσης, ο Σκοπιανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η "Μακεδονία" και η Ελλάδα έχουν πολιτικούς ηγέτες που είναι έτοιμοι να λάβουν θαρραλέες αποφάσεις για το καλό των πολιτών τους και τώρα είναι καλοί φίλοι και γείτονες, και έδωσαν κουράγιο στον κόσμο ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις και θέληση, τότε υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα. Η "Μακεδονία" έχει παρόν και εξασφάλισε το μέλλον της διασφαλίζοντας τους προγόνους της μετά τις συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα: Οι "Μακεδόνες" να έχουν το δικό τους, σεβαστό και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος τους».

Παράλληλα επανέλαβε ότι όλα θα κριθούν από το δημοψήφισμα και ότι δεν είναι στο χέρι των πολιτικών ή του προέδρου Ιβανόφ αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

«Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την ψήφο των πολιτών, τόσο ο πρόεδρος Ιβανόφ και η αντιπολίτευση, όσο και εμείς ως κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνει, δε, ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει το καθήκον της, προσθέτοντας ότι αν αυτό περιλαμβάνει και την έγκληση του προέδρου Ιβανόφ τότε αυτό θα γίνει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, εκτός των κρατικών, θα χρησιμοποιούν παντού το επίθετο «μακεδονικός»"

Όλα τα δικαιολογητικά για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη - Πώς θα γίνεται η αίτηση

Σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο για τον αποτροπή των στρατηγικά κακοπληρωτών από το «καταφύγιο» του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη (Ν.3869/2010) αφού πλέον με την αίτηση υπαγωγής θα κατατίθεται και δήλωση με την οποία ο αιτών δέχεται την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β' 2280 - 15.5.2018) των υπουργών Οικονομίας, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, η αίτηση που θα κατατίθεται στη γραμματεία του Δικαστηρίου, θα πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση του οφειλέτη ότι παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, να διαβιβάζει, έως τη συζήτηση της αίτησης, στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων (άρση τραπεζικού απορρήτου του άρθρου 1 του ν. 1059/1971, Α' 270) για τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησής της.

Στην ίδια ΚΥΑ, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των δανειοληπτών, προβλέπεται ότι οι αιτούντες δεν υποχρεούνται να καταθέτουν τα αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν με πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία πλέον θα κατατίθενται από τις τράπεζες, ενώ ο αιτών θα καταταθέτει Ε3 των τριών τελευταίων ετών, εφόσον δηλώνει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης, με τη αίτηση δεν θα κατατίθεται αντίγραφο ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης (κατ' άρθρο 575 ΚΠΔ) από το οποίο να προκύπτει η μη καταδίκη του αιτούντος για οικονομικό ή φορολογικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, αλλά θα κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη ότι δεν έχει πτωχευτική ικανότητα.

Βάσει της ΚΥΑ, τα δικαιολογητικά που θα καταθέτει ο αιτών στη Γραμματεία του Δικαστηρίου και θα συνοδεύουν την αίτησή του για την υπαγωγή στον Ν. 3869/2010 είναι τα εξής:

α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ) Ε1 των τελευταίων τριών (οικονομικών) ετών καθώς και Ε3 των ίδιων ετών, εφόσον δηλώνεται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

δ) εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων τριών (οικονομικών) ετών.

ε) πρόσφατο Ε9

στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ.

ζ) τυχόν αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας τροχοφόρων.

η) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών

θ) αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων εκτός από αυτές που συνάφθηκαν με πιστωτικά ιδρύματα

ι) δήλωση του οφειλέτη ότι παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, να διαβιβάζει, έως τη συζήτηση της αίτησης, στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων (άρση τραπεζικού απορρήτου του άρθρου 1 του ν. 1059/1971, Α' 270) για τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησής της, καθώς και ότι παρέχει άδεια προς τους πιστωτές, κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, να προβαίνουν αποκλειστικά για το σκοπό δικαστικής και εξώδικης διαχείρισης της αίτησης σε επεξεργασία και ανταλλαγή των δεδομένων που κατέχουν ή λαμβάνουν από τα πιστωτικά ιδρύματα

ια) τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων της περιουσίας του οφειλέτη ή αντίγραφα των κτηματολογικών τους φύλλων

ιβ) υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη ότι δεν έχει πτωχευτική ικανότητα

ιγ) σε περίπτωση προηγούμενης άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, βεβαίωση διακοπής εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. (προκειμένου να διαπιστώνεται η έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας του αιτούντος).

ιδ) υπεύθυνη δήλωση για πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων

ιε) Φύλλο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη

ιστ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον/την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

topontiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλα τα δικαιολογητικά για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη - Πώς θα γίνεται η αίτηση"

Πότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για το όνομα

Στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στα Σκόπια το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία για το ονοματολογικό. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «NEZAVISEN VESNIK» η οποία επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες και τονίζει ότι περί τα μέσα Ιουλίου το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναμένεται να προκηρύξει επίσημα το δημοψήφισμα για τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που αφορούν και την Ελλάδα. Αν π.χ. ο λαός των Σκοπίων πει «ναι» στη συμφωνία τότε δεν αποκλείεται η γειτονική χώρα να πάει σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο ώστε ο Ζόραν Ζάεφ να αποκτήσει την πλειοψηφία των 2/3 που χρειάζεται για να περάσει τη συμφωνία. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν να τρέχουν τα γεγονότα και στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για να την κυρώσει, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι διατυπωμένο με τρόπο που θα συνδέει τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – π.χ. «Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ;» – και εκτιμούν ότι η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου θα είναι τέτοια, που θα ενισχύει τη θετική στάση των πολιτών έναντι της συμφωνίας, ως ενός εγγράφου που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται από πολιτικές πηγές η 9η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η επομένη του εορτασμού της 27ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας (8 Σεπτεμβρίου), καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά Κυριακή.

Αν εκτιμηθεί ότι δεν είναι ρεαλιστική η σύνδεση του δημοψηφίσματος με την επέτειο της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ, προσθέτει η εφημερίδα, τότε ως εναλλακτική ημερομηνία αναφέρεται η επόμενη Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου.

Η σημασία
Σε γενικές γραμμές, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία της συμφωνίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ταχθεί κατά της συμφωνίας.
Ακόμα, σημειώνει ότι οι δηλώσεις του προέδρου του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για συμμετοχή του κόμματος στο δημοψήφισμα δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη του ορίου συμμετοχής (σ.σ. 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους) που είναι απαραίτητο προκειμένου το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο. Κομματικές πηγές πάντως εκφράζουν φόβους για «σιωπηρό μποϋκοτάζ από την αντιπολίτευση».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα στην πΓΔΜ έχουν πραγματοποιηθεί δύο δημοψηφίσματα. Το πρώτο, το 1991, οδήγησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.
Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε το 2004, με πρωτοβουλία πολιτών, και αφορούσε τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας που προωθούσε η τότε κυβέρνηση. Το τότε κυβερνών SDSM και τα αλβανικά κόμματα είχαν μποϋκοτάρει εκείνο το δημοψήφισμα, το οποίο δεν ήταν επιτυχές καθώς σε αυτό συμμετείχαν μόνο το 27% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Η αντιπολίτευση
Σε σημερινή δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Ντίμτσε Άρσοφσκι, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νίκος Κοτζιάς, επιβεβαίωσε ότι με τη συμφωνία συνθηκολόγησης που υπέγραψε ο Ζόραν Ζάεφ αλλάζει η ταυτότητα του λαού. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, χρησιμοποίησε τον όρο Βορειομακεδόνες σε διεθνή διάσκεψη. Ο προσδιορισμός Βορειομακεδόνες ήδη άρχισε να χρησιμοποιείται για τους “Μακεδόνες”. Όσο και αν ο Ζάεφ λέει ψέματα στην κοινή γνώμη ότι κατοχυρώνει κάτι, η αλήθεια είναι ότι με τη συμφωνία πλήττεται άμεσα η ταυτότητά μας. Ποιος λέει τώρα ψέματα, κύριε Ζάεφ; Γιατί δεν υπάρχει διάψευση ή διάβημα διαμαρτυρίας από το Υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί δεν έχετε διαψεύσει ακόμα τον Έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα, που δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει “μακεδονικό” έθνος, για την ακρίβεια ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται με τη συμφωνία; Δεν σας πειράζει που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μας αποκαλεί αλλάζοντας την ταυτότητά μας σε Βορειομακεδόνες; Μετονομάσατε την “Μακεδονία” erga omnes και βλέπουμε ότι με αυτό το πακέτο μετονομάσατε και τον “μακεδονικό” λαό και το “μακεδονικό” έθνος… Η δήλωση ότι είμαστε Βορειομακεδόνες δεν έρχεται από κάποιον τυχαίο. Έρχεται από τον Νίκο Κοτζιά, που είναι αυτός που συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις και υπέγραψε τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς».

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για το όνομα"

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

Ποιοι και ποτε πρέπει να κάνουν πάλι αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Όσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος απαιτείται να κάνουν εκ νέου αίτηση και για την επόμενη χρονιά εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2018. Αυτό κάνει γνωστό η ΗΔΙΚΑ με ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε και αναρτήθηκε από την ΗΔΙΚΑ στο σύστημα υποβολής αιτήσεων για το Κοιννωικό Τιμολόγιο ρεύματος κάνει γνωστό ότι όπως άλλωστε αναφέρεται σαφώς στην Υπουργική Απόφαση θεωρείται ως «Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα: το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής…»

Δηλαδή, εκτός από τη φορολογική δήλωση του δικαιούχου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι φορολογικές δηλώσεις όλων των μελών του νοικοκυριού (για παράδειγμα και των φιλοξενούμενων μελών) ώστε να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων των αρμόδιων αρχών. Επίσης, εάν η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2017 δεν έχει παρέλθει ακόμη (ανεξάρτητα εάν εσείς έχετε καταθέσει τη δήλωσή σας για το 2017) θα εξακολουθούν να εμφανίζονται τα στοιχεία του προηγούμενου έτους (2016).

Όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ για το έτος 2017 απαιτείται να κάνουν εκ νέου αίτηση και για την επόμενη χρονιά εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2018

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018), άρθρο 3, παράγραφος 4, «Όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ απαιτείται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της οριζόμενης από τις κείμενες διατάξεις ή της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οπότε και διενεργείται επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κ.Ο.Τ. Εφόσον από τη διαδικασία αυτή προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης σε άλλη κατηγορία τότε ο δικαιούχος μεταβαίνει αυτόματα σε αυτή. Εάν προκύψει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις ένταξης σε καμία κατηγορία ή δεν υποβληθεί αίτηση τότε το Κ.Ο.Τ. παύει να ισχύει από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου….» Δηλαδή, εάν για παράδειγμα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 λήγει στις 30/06/2018 και μέχρι 31/07/2018 δεν έχετε υποβάλλει εκ νέου αίτηση, τότε αυτόματα απεντάσσεσθε από το ΚΟΤ (από 01/08/2018) ακόμη και αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για κάποια κατηγορία.

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) σε 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν νέα αίτηση"

Στάση εργασίας στο Μετρό τη Δευτέρα

Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στο μετρό τη Δευτέρα, γεγονός που αναμένεται να προσκαλέσει ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 και 3) θα κάνουν στάση εργασίας από την αρχή της βάρδιας τους έως τις 9:00 π.μ.

Τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναμένεται να κινηθούν κανονικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στο Μετρό τη Δευτέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news