Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.154 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ μέσα σε δυο εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξηση στο ιικό φορτίο της Αττικής κατά 50% που θα αποτυπωθεί σε κρούσματα το επόμενο διάστημα. Ανοδική είναι η τάση και σε άλλες περιοχές.
Αποτέλεσμα είναι τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, οι ΜΕΘ σε πολλές περιοχές της χώρες να συναντούν τα όρια τους, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κληθούν ιδιώτες γιατροί για να βοηθήσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία των κόκκινων περιοχών.
Στα νοσοκομεία στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα η κατάσταση παραμένει εφιαλτική, με τις εφημερίες να είναι δραματικές και το ρεκόρ των εισαγωγών να σπάει το ένα μετά το άλλο. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» δεν υπάρχει πλέον κανένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με τον συντονιστής διαχείρισης της πανδημίας, Διαμαντή Χλωρό, τα κρεβάτια για τη νοσηλεία όλων στο τμήμα της πανδημίας είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα. Παράλληλα, υπάρχουν και πέντε ασθενείς που βρίσκονται στην κλινική ΜΕΘ, αλλά σε ράντζο.
«Εάν στην Αττική προσεγγίσουμε τα 2.000 κρούσματα ενδέχεται να δούμε πάνω από 9.000 με 9.500 κρούσματα τις επόμενες 10 ήμερες στη χώρα» εκτίμησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.
«Η διασπορά του ιού είναι τόσο μεγάλη που όλοι θα τον συναντήσουν ή θα τον ξανασυναντήσουν. Αφορά τους πάντες» τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.
Η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας στις «κόκκινες» περιοχές και το θέμα της συνδρομής ιδιωτών γιατρών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι ιδιαίτερες συνθήκες του 4ου κύματος της πανδημίας επιβάλλουν την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών. «Υπάρχουν περιοχές που είμαστε κοντά να οδηγηθούμε σε επίταξη υπηρεσιών. Η επιθυμία μας είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή να λυθεί αυτό το θέμα χωρίς να χρειαστεί να πάμε ως εκεί. Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν άμεσα αυτά τα κενά» δήλωσε ο υπουργός.
«Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να μην έχουμε επιτάξεις» τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.
Η αυξημένη διασπορά του κορονοϊού έφερε και νέα μέτρα στα καταστήματα τροφίμων για τον περιορισμό του συνωστισμού.
Επιτρέπεται πλέον ένας πελάτης ανά 9 τετραγωνικά μέτρα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, ενώ 1,5 μέτρο θα πρέπει να είναι η απόσταση μεταξύ των πελατών. Οι αγορές γίνονται με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί παντού.
Έκκληση απευθύνουν οι ειδικοί για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πιστή τήρηση των μέτρων για να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας και πως αυτή αποτυπώνεται σε πίεση στο σύστημα υγείας.
Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει την τροχιά των σκληρών δεικτών της πανδημίας των θανάτων και των διασωληνωμένων. Οι ειδικοί περιμένουν να δουν κατά πόσο αποδίδουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τους ανεμβολίαστους.
Ζητούν επιτάχυνση των εμβολιασμών και ειδικά της 3ης δόσης. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί μέσα σε δυο εβδομάδες να δούμε τα κρούσματα να μειώνονται κατά 25%.
Όλα αυτά αξιολογούνται από την επιτροπή η οποία θα εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επαναφορά του μέτρου της τηλεργασίας είτε οριζόντια ή σε συγκεκριμένους τομείς με στόχο και τη μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες που προσέρχονται στην εργασία τους.
Η υποχρεωτικότητα είναι θέμα επίσης που τους απασχολεί. Υπάρχουν πολλές φωνές για επέκτασή της ειδικά στην εστίαση. Όμως παρουσιάζονται εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου και στον έλεγχό του.
Στο τραπέζι παραμένουν περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και την προστασία τους καθώς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον φονικό ιό. Ήδη έχουν αυξηθεί τα τεστ και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Πληθαίνουν τα περιστατικά με ασθενείς με κορονοϊό που αρνούνται τη διασωλήνωσή τους ακόμα και λίγο πριν το θάνατο. Μέσα σε λίγες ημέρες πέντε νέες περιπτώσεις προκάλεσαν σοκ σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα.
Μία 51χρονη από τη Θεσσαλονίκη κατέληξε, καθώς αγνοούσε τις συστάσεις των γιατρών και επέμενε ότι δεν χρειάζεται να διασωληνωθεί. Η γυναίκα αρνητής ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» συνομιλούσε μέσω Facebook με υγειονομικό που την καθοδηγούσε μέσω μηνυμάτων. Ο εισαγγελέας διέταξε επείγουσα εισαγγελική έρευνα σχετικά με την δραστηριότητα του επόπτη για να περιοριστεί και να προστατευτεί η δημοσία υγεία των πολιτών.
Άλλος ασθενής με κορονοϊό στο ίδιο νοσοκομείο πέταξε τα σωληνάκια και βγήκε από το θάλαμο νοσηλείας, με τους γιατρούς να τον βρίσκουν στα παγκάκια του νοσοκομείου.
Στο Βόλο δύο περιστατικά με αρνητές συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία. Ένας 55χρονος επιχειρηματίας πριν από μία εβδομάδα αρνήθηκε να διασωληνωθεί, επενέβη εισαγγελέας ο οποίος κατέληξε ότι δε μπορούν να το διασωληνώσουν γιατί έχει συνείδηση και έτσι κατέληξε.
Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του 55χρονου ένα νέο περιστατικό συγκλόνισε τους γιατρούς. Μια 60χρονη επίσης αρνήθηκε να διασωληνωθεί, μετά από λίγες ώρες επιδεινώθηκε κλινικά και έπεσε σε κώμα, διασωληνώθηκε αλλά ευτυχώς παλεύει ακόμη.
Σοκαρισμένη είναι την ίδια ώρα η τοπική κοινωνία του Νέου Κρίκελου που αποχαιρέτησε τον πρόεδρο της ερασιτεχνική τοπικής ομάδας. Ο 51χρονος, πατέρας δύο μικρών παιδιών, ήταν αρνητής, κόλλησε κορονοϊό και λίγες ημέρες μετά κατέληξε.
Στη Λάρισα αρνητής έχασε τη ζωή του όταν δεν επέτρεψε στους γιατρούς να τον διασωληνώσουν, παρά τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.
Το δικό του μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας την αναμνηστική δόση. «Τρίτη δόση. Εμβολιαζόμαστε. Διαλέγουμε το δρόμο της επιστήμης και της ζωής» έγραψε στο Twitter.
ertnews