facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Η Ουκρανία απειλεί ότι θα γκρεμίσει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία

Η Ουκρανία απείλησε σήμερα ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδεθεί η Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

«Η γέφυρα αυτή είναι παράνομη και η Ουκρανία δεν έδωσε την άδεια για την κατασκευή της. Απειλεί την οικολογία της χερσονήσου και επομένως πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν έχει σημασία το πώς: οικειοθεώς ή όχι», έγραψε στο Telegram ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Η γέφυρα του Κερτς, μήκους 19 χιλιομέτρων, εγκαινιάστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο του 2018. Ήταν ένα κολοσσιαίο και δαπανηρό έργο με σκοπό να συνδεθεί η Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτησή της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η συγκαλυμμένη απειλή του Ποντολιάκ διατυπώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που έχουν γίνει στην Κριμαία. Την Τρίτη η Μόσχα έκανε λόγο για «σαμποτάζ» σε μια αποθήκη πυρομαχικών σε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Τζάνκοϊ, χωρίς όμως να υποδείξει τους υπεύθυνους. Την προηγούμενη εβδομάδα εκρήξεις σημειώθηκαν στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σάκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ουκρανία απειλεί ότι θα γκρεμίσει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία"

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις από το τουρκικό «Αμπντουλχαμίντ Χαν» - «Με τις προσευχές του έθνους μας» λέει η Άγκυρα

Τις γεωτρήσεις στο πηγάδι Yorukler-1 ξεκίνησε το τέταρτο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, που έβγαλε η Τουρκία στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ντονμέζ ανέφερε στην ανάρτησή του ότι «το γεωτρύπανο ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο Γιορουκλέρ – 1. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στα χαρμόσυνα νέα από την Μαύρη Θάλασσα, με νέα καλά νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά. Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι η τύχη του πλοίου μας καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».

Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο στάλθηκε στον πρώτο σταθμό της αποστολής του, 55 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αττάλειας, στις 9 Αυγούστου.

Ο πλους του εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο για να τονώσει τόσο το εθνικιστικό αίσθημα των Τούρκων όσο και το αρχηγικό προφίλ του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας εν όψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι ακόμη και η επιλογή του χρόνου εξόδου του πλοίου δεν είναι τυχαία, αφού η τουρκική πλευρά αναμένεται πως στη ρητορική της θα επιχειρήσει να συνδυάσει το γεγονός με την αντεπίθεση που ξεκίνησε ο Κεμάλ εναντίον των ελληνικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1922.

Το «Αbdulhamid Han» έφτασε στη Μερσίνη μόλις τον περασμένο Μάιο έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Οκπο της Νότιας Κορέας με την αρχική ονομασία «Cobalt Explorer».

Μία από τις πρώτες εργασίες που έκαναν οι Τούρκοι κατά τον ελλιμενισμό του ήταν να του αλλάξουν χρώμα. Από γαλάζιο και μπλε που ήταν αρχικά, το έβαψαν εξ ολοκλήρου με λευκό και κόκκινο χρώμα, ζωγραφίζοντας παράλληλα στα πλαϊνά του μια τεράστια τουρκική σημαία.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις από το τουρκικό «Αμπντουλχαμίντ Χαν» - «Με τις προσευχές του έθνους μας» λέει η Άγκυρα"

35 φωτιές σε μια μέρα – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» την Πέμπτη (18/08)

Σε αυξημένη επιφυλακή για φωτιές θα βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας την Πέμπτη (18.08.2022). Ο λόγος είναι ο καύσωνας, ο οποίος σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους.

Μόνο σε μία ημέρα εκδηλώθηκαν 35 φωτιές σε δάση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση.

Λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν από την Πέμπτη (17.08.2022), η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στις παρακάτω περιοχές της χώρας:

Αττική,

Βοιωτία,

Eύβοια, 

Πελοπόννησος,

Δυτική Ελλάδα,

Ηράκλειο,

Λασίθι,

Δωδεκάνησα,

Κυκλάδες,

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, 

Ζάκυνθος,

Κεφαλονιά,

Ιθάκη.

Δείτε τον Χάρτη Πρόβλεψη Κινδύνου για την Πέμπτη (18.08.2022):

Πυροσβεστική: 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε 673 αστικές πυρκαγιές, 516 παροχές βοηθείας και 284 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 35 το τελευταίο 24ωρο, κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, την Τετάρτη (17.08.2022) στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σοβαρότερη πυρκαγιά αυτής της εβδομάδας εκδηλώθηκε στις 10 Αυγούστου σε δύσβατη περιοχή κοντά στον οικισμό Λεύκη, στη Θάσο. 

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τη φωτιά στη Θάσο συνελήφθη ένας 65χρονος για εμπρησμό από πρόθεση.

Τέλος, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, που εκδόθηκε νωρίτερα, έως το Σάββατο (20.08.2022) αναμένεται καύσωνας με 40 – 42 βαθμούς και θα ακολουθήσουν καταιγίδες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "35 φωτιές σε μια μέρα – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» την Πέμπτη (18/08)"

Τραυματισμός 8χρονου στη Σύμη από προπέλα σκάφους – Μεταφέρθηκε με σκάφος του Λιμενικού στη Ρόδο

Ένα 8χρονο αγόρι μεταφέρθηκε σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι τραυματισμένο από τη Σύμη στη Ρόδο. Ο μικρός βρισκόταν πάνω σε βοηθητικό σκάφος θαλαμηγού που ανήκει στον πατέρα του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από την προπέλα.

Ο 8χρονος βρισκόταν με την οικογένεια του για διακοπές στη Σύμη, προερχόμενοι από την Τουρκία. Αμέσως μετά τον τραυματισμό υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού της Σύμης το οποίο και ανέλαβε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Γύρω στις 2.30 μ.μ. έφθασε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε αμέσως και δεν αντιμετωπίζει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιθανότατα αύριο, ανάλογα με την πορεία της υγείας του, θα πάρει εξιτήριο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραυματισμός 8χρονου στη Σύμη από προπέλα σκάφους – Μεταφέρθηκε με σκάφος του Λιμενικού στη Ρόδο"

Καιρός αύριο: Στο κόκκινο το θερμόμετρο – Που θα «χτυπήσουν» 40αρια (18/08)

Αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο σε όλη τη χώρα και μόνον στη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες, την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά στα δυτικά 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά παραθαλάσσια μέχρι 36 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνον κατά τόπους στη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 2 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι στη Θράκη νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 38 με 39 βαθμούς και στη Θράκη μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στις ανατολικές Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 και στη νότια Κρήτη μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στο κόκκινο το θερμόμετρο – Που θα «χτυπήσουν» 40αρια (18/08)"

Ρωσία: Προειδοποιεί με υπερδιπλάσιες τιμές φυσικού αερίου φέτος - Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το… 2025

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την οποία είδε το Reuters.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, κινούνται σε μειωμένα επίπεδα εφέτος, αφού μια διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ ξέσπασε μια διαμάχη για την επισκευή μια τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη.

Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν εφέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.

Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου.

Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομερή στοιχεία ως προς αυτές και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.

Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου, τις οποίες είδε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις κυρώσεις από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Η Γερμανία θα έχει αποθέματα αερίου για λιγότερο από τρεις μήνες

Την ίδια ώρα, η Γερμανία δίνει αγώνα προκειμένου να γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα. Εντούτοις, σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα θα διαρκέσουν, στην καλύτερη περίπτωση, λιγότερο από 3 μήνες.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, προειδοποιεί ότι έστω κι αν η Γερμανία πετύχει το στόχο της για πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου κατά 95% μέχρι το Νοέμβριο, οι ποσότητες αυτές θα καλύψουν μόνο για διάστημα περίπου δυόμισι μηνών τις ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αν κλείσει πλήρως η Ρωσία τις στρόφιγγες.

Οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν γεμίσει σήμερα σε ποσοστό 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

«Τρέχουμε λίγο ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν αναφορικά με την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να εκληφθεί ως ώθηση για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξή του την Τρίτη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Προειδοποιεί με υπερδιπλάσιες τιμές φυσικού αερίου φέτος - Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το… 2025"

Τραγωδία στην Σπάρτη: Κατέληξε 5χρονο αγοράκι στο νοσοκομείο

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Σπάρτης στο άκουσμα της είδησης ότι έχασε τη ζωή του ένα 5χρονο αγοράκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το αγοράκι ηλικίας 5,5 ετών, ξύπνησε γύρω στις 7 με έντονο πονοκέφαλο, λίγο αργότερα η μητέρα του διαπίστωσε ότι έβγαζε αφρούς από το στόμα και άμεσα ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με το οποίο διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης στις 7:45 το πρωί. Το παιδί όταν έφθασε στο Νοσοκομείο είχε μυδρίαση στους οφθαλμούς και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου, κατέληξε λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το παιδί δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας έχει αποκλειστεί εγκληματική ενέργεια ενώ έχει παραγγελθεί Νεκροψία – Νεκροτομή από την Ιατροδικαστή του Νοσοκομείου Σπάρτης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του μικρού παιδιού. Η νεκροψία – νεκροτομή θα γίνει την Πέμπτη 18 Αυγούστου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Σπάρτη: Κατέληξε 5χρονο αγοράκι στο νοσοκομείο"

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τον καύσωνα ανοίγουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

Έκτακτα μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα λαμβάνουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας κλιματιζόμενους χώρους, για τις ευάλωτες -κυρίως- ομάδες πολιτών.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, από αύριο Πέμπτη 18 Αυγούστου ανοίγουν επτά κλιματιζόμενες αίθουσες, ενώ ενεργοποιείται στα Δημοτικά Ιατρεία και η «Γραμμή Βοηθείας», μέσω της οποίας θα παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το βράδυ είναι οι εξής:

1. Λέσχη Φιλίας στο Κουκάκι, Δράκου 26-28, τηλέφωνο επικοινωνίας 2109232044

2. Λέσχη Φιλίας "Η Ανάληψη του Κυρίου" Νέος Κόσμος, Χελντράιχ 15, τηλέφωνο επικοινωνίας 2109240403

3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλέφωνο επικοινωνίας 2103423716

4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλέφωνο επικοινωνίας 2105140877

5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλέφωνο επικοινωνίας 2102012334

6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου τηλέφωνο επικοινωνίας 2108815877

7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλέφωνο επικοινωνίας 2106459890

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στους χώρους θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Covid-19. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στο χώρο. Τέλος, στις αίθουσες θα υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός, για την περαιτέρω προστασία των πολιτών. Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως, είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας που επιθυμούν να φιλοξενηθούν, είτε με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000.

Παράλληλα, από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί σε λειτουργία "Γραμμή Βοήθειας", μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης σε θέματα υγείας (2103638049 8:30-19:30). Επίσης καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα, οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) θα συνεχίσουν το έργο τους, προσφέροντας δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης στον άστεγο πληθυσμό της πόλης, ενημερώνοντας για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων που διαθέτει ο Δήμος και δίνοντας απαραίτητες οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα.

Τέλος, μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής «Extrema Athens» η οποία είναι διαθέσιμη για smartphones, παρέχονται πληροφορίες για τα σημεία δροσιάς στην Αθήνα, τις πιο δροσερές διαδρομές, αλλά και άλλες χρηστικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Στην Θεσσαλονίκη ο δήμος διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους, που θα λειτουργούν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, από σήμερα έως και αύριο Πέμπτη 18 Αυγούστου, από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ, με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων των πολιτών.

Οι χώροι που είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι για τους δημότες είναι: 4ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002, 2310245242), 5ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η. (Αλεξανδρείας 27. τηλ. 2310-820110 ) και το φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, Βασιλέως Γεωργίου Α΄1.

Οι παραπάνω χώροι λειτουργούν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και οι οποίες είναι: Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17:00 και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) από τις 9:00 έως τις 17:00.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλιματιζόμενες αίθουσες για τον καύσωνα ανοίγουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης"

Τουρκία και Ισραήλ αποκατέστησαν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις

Την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων αποφάσισαν η Τουρκία και το Ισραήλ, με τους πρεσβευτές και τους πρόξενους της κάθε χώρας να επιστρέφουν στη θέση τους και τις διμερείς σχέσεις να θεωρούνται πλέον σταθερές.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ανακοίνωσε ότι «η αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας».

Από τη μεριά της Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίασε την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών με έναν… αστερίσκο, ότι η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

«Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας (για την παλαιστινιακή υπόθεση) να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον επικείμενο διορισμό τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις του, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που χαρακτηρίσθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Άγκυρα τον Μάρτιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε στην συνέχεια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στο τέλος του Μαΐου στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία και Ισραήλ αποκατέστησαν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις"

Βουλή: Διευκρινίσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο – Φέρεται εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο

Διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας «όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες» ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής ‘Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες, “δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου“, οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν στα εξής:

-Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.

-Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;

-Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Διευκρινίσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο – Φέρεται εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο"

Φθιώτιδα: Αδέσποτα δάγκωσαν παιδάκι και το έστειλαν στο νοσοκομείο

Η επίθεση έγινε μέρα μεσημέρι στην πλατεία του χωριού Στίφρακα και το 10χρονο αγόρι έσωσε ένας γείτονας που το άκουσε να καλεί σε βοήθεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport το παιδάκι, ηλικίας 10 ετών, το μεσημέρι της Τρίτης περνούσε μόνο του από την πλατεία της κοινότητας Στίρφακα όταν του επιτέθηκαν δυο μεγαλόσωμα αδέσποτα σκυλιά.

Το ένα από αυτά μάλιστα έριξε κάτω το παιδί και το δάγκωσε σε πολλά σημεία του σώματός του, στη μασχάλη, στην κοιλιά, στα χέρια και στα πόδια.

«Ένας γείτονας άκουσε τις φωνές του παιδιού και τα γαβγίσματα και ευτυχώς βγήκε έξω και έσωσε το παιδί, γιατί δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν εάν δεν έβγαινε έξω ο άνθρωπος να το σώσει. Στην πλατεία παίζουν συχνά παιδιά, όμως χθες το μεσημέρι το παιδάκι ήταν μόνο του και πήγαινε στο σπίτι του, όταν του επιτέθηκαν. Η μια σκύλα μάλιστα έχει γεννήσει πρόσφατα... », είπε κάτοικος του χωριού στο LamiaReport.

Το παιδάκι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λαμίας όπου το φρόντισαν και για τις επόμενες δέκα ημέρες θα πρέπει καθημερινά να πηγαίνει στο ΚΥ της περιοχής για αλλαγές στα τραύματά του.

«Το παιδάκι είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση με την επίθεση που δέχτηκε. Μάλιστα τα σκυλιά επιτέθηκαν και στη μητέρα του παιδιού όταν πήγε να πάρει το παιδί. Θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα συγκεκριμένα σκυλιά από το χωριό μας...», λέει μια από τις κατοίκους.

Το γεγονός έχει καταγράφει και από την αστυνομία η οποία κλήθηκε στο σημείο, ενώ ενημερώθηκε ο Φιλοζωικός και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. 

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Φθιώτιδα: Αδέσποτα δάγκωσαν παιδάκι και το έστειλαν στο νοσοκομείο "

Μητέρα παιδιών στη Γαύδο: Επιλέξαμε να στηρίξουμε το ακριτικό νησί – Τώρα πρέπει να φύγουμε (video)

Στην ΕΡΤ μίλησε η Έφη Γεωργακά, κάτοικος Γαύδου και μητέρα των δύο μοναδικών μαθητών Γυμνασίου στο νησί, που θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το ακριτικό νησί λόγω της μη ύπαρξης σχολείου, ένα ενδεχόμενο που όπως δήλωσε την εξοργίζει.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι αδύνατη η δημιουργία ενός μόνο τμήματος η κ. Γεωργακά απάντησε ότι γνωρίζει ότι δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα κανονικό Γυμνάσιο.

Ωστόσο, η ίδια μιλώντας στις «Συνδέσεις» έκανε λόγο για κοροϊδία από την Πολιτεία τονίζοντας ότι η ίδια επέλεξε να στηρίξει εμπράκτως τα σύνορα της χώρας: «Επέλεξα να κάνω την οικογένειά μου στα σύνορα. Μεγάλωσα τρία παιδιά, πολλές φορές κινδύνευσε και η υγεία τους, με πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Και όπως είπε αν ήταν εύκολη η ζωή στη Γαύδο θα είχαμε πιο πολλούς ακρίτες. «Έχουμε μια Πολιτεία που δεν μας κοιτάει σε τίποτα» δήλωσε με θυμό η μητέρα των δύο παιδιών που καλείται άμεσα να αλλάξει τη ζωή της οικογένειάς της μετά την αδυναμία του υπ. Παιδείας να δημιουργήσει ένα τμήμα στο νησί.

«Ο σύζυγός μου είναι αγρότης, έχουμε κτηνοτροφική μονάδα και εργαζόμαστε σ’ αυτό» δήλωσε η κ. Γεωργακά που καλείται να επιλέξει την μετακόμιση στην Κρήτη προκειμένου να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας.

«Είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστούν τα παιδιά τον πατέρα. Να αφήσουν τον τόπο τους. Σε δέκα ημέρες θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε. Ας βγει κάποιος υπεύθυνος να μας πει “μην ξαναπάτε σε ακριτικό νησί να κάνετε οικογένεια. Είμαστε ανεπαρκείς και δεν μπορούμε να στηρίζουμε τα νησιά μας”».

Την ώρα που στην εκπομπή προβάλλονταν παλαιότερα βίντεο από την παρέλαση των παιδιών της – των μοναδικών που φοιτούσαν στο νησί – η κ. Γεωργακά δήλωσε δεικτικά: «Η Πολιτεία μας δεν μπορεί να δώσει χρήματα για να γίνει σχολείο σε ένα ακριτικό νησί. Μπορεί όμως να δίνει χρήματα για καύσιμα για να πηγαινοέρχονται όλοι οι υπουργοί και βουλευτές με ελικόπτερα και να φωτογραφίζονται στα ακριτικά νησιά».

Όπως δήλωσε από τον Δεκέμβριο προσπαθεί να βρει λύση στο δίκαιο αίτημά της λέγοντας ότι η λύση είναι μια: «Να στηρίξει τα ακριτικά νησιά και στα θέματα υγείας και στα θέματα Παιδείας και να μας δώσουν δουλειές. Δεν πρέπει να μάς έχουν παραμελημένους».

Το 2019 ιδιαίτερη συγκίνηση είχε προκαλέσει η παρέλαση στη Γαύδο για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου όταν είχε αναστηθεί στο Διαδίκτυο βίντεο που έδειχνε τους τα παιδιά της οικογένειας μαθητές να παρελαύνουν κρατώντας την ελληνική σημαία.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα παιδιών στη Γαύδο: Επιλέξαμε να στηρίξουμε το ακριτικό νησί – Τώρα πρέπει να φύγουμε (video)"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδεινωσης του καιρού από την ΕΜΥ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη από τα δυτικά και θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Το Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, αλλά θα παραμείνει υψηλή σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς και στα νησιά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Πέμπτη (18-08-2022) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά (και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία) τους 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 35 με 36.

2. Την Παρασκευή (19-08-2022) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθμούς και στα νησιά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο (20-08-2022) η θερμοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, με καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

4. Την Κυριακή (21-08-2022) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (στις περισσότερες περιοχές η μέγιστη τιμή της στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία, θα είναι άστατος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες"

Νέα Ζηλανδία: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες – Εικόνες καταστροφής

Στο έλεος σφοδρότατης κακοκαιρίας η Νέα Ζηλανδία. Τουλάχιστον 200 σπίτια εκκενώθηκαν μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Νέα Ζηλανδία προβάλλουν βίντεο με εικόνες από πλημμυρισμένα ποτάμια, δρόμους και σωστικά συνεργεία που χρησιμοποιούν βάρκες για να φτάσουν στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Περίπου 70 σπίτια στο Νέλσον, στο βόρειο τμήμα του Νοτίου Νησιού, και άλλα 140 στη Δυτική Ακτή εκκενώθηκαν, σύμφωνα με υπολογισμούς του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου 1News.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Metservice της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι το ύψος της βροχής στις οροσειρές στο δυτικό και το βόρειο τμήμα του Νοτίου Νησιού μπορεί να φτάσει σε έως και 500 χιλιοστά από σήμερα (σ.σ. 17.08.2022) ως την Παρασκευή (19.08.2022).

Δείτε βίντεο από την ισχυρή κακοκαιρία:

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στο Νέλσον και τη Δυτική Ακτή. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας για την περιοχή Μπούλερ της Δυτικής Ακτής, Al Lawn, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ζητήθηκε από κατοίκους της πόλης Γουέστπορτ να απομακρυνθούν προτού σκοτεινιάσει διότι είναι πιθανόν η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Μπούλερ να φτάσει στα ανώτατα επίπεδα την Πέμπτη (18.08.2022).

Ωστόσο οι αρχές δεν προχώρησαν στην απομάκρυνση όλων των κατοίκων της πόλης, καθώς οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού υποβαθμίστηκαν.

Πριν από τις πρόσφατες αυτές καταιγίδες, η Νέα Ζηλανδία επλήγη από ασυνήθιστα επίπεδα υγρασίας. Σε ισχύ έχουν τεθεί προειδοποιήσεις για σοβαρά καιρικά φαινόμενα σε τμήματα του Νοτίου Νησιού, ενώ κακοκαιρία αντιμετωπίζει επίσης και το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ /newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ζηλανδία: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες – Εικόνες καταστροφής"

Νότης Μηταράκης: Πώς ήταν εγκλωβισμένοι οι μετανάστες 10 μέτρα από τις ελληνικές όχθες;

Τα περί εγκλωβισμού των 38 μεταναστών σε νησίδα του Έβρου αμφισβήτησε ο Νότης Μηταράκης

«Πήγα στις ελληνικές όχθες 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς μπορεί κάποιος να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;» διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, διευκρίνισε πάντως ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».

«Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο» διαβεβαίωσε.

Για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο απάντησε ότι οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά.

«Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο το θέμα του Έβρου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κόμματα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από τον Ιούνιο κατήγγειλε προληπτικά την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα πάλι είχα καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινά οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του πόταμου για να έρθει η Ελλάδα έξω από το φράχτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τούρκικες πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους βάλανε στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν σε ελληνικό έδαφος.

Για το πεντάχρονο που φέρεται να έχασε τη ζωή του δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι (οι μετανάστες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει» επισήμανε.

«Έχω ήδη ζητήσει, στις 30 Αυγούστου, ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στην ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό» τόνισε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νότης Μηταράκης: Πώς ήταν εγκλωβισμένοι οι μετανάστες 10 μέτρα από τις ελληνικές όχθες;"

Στην Τουρκία «βλέπουν» γέφυρα που θα ενώνει Κάλυμνο και Λέρο και την «δική τους» Ψέριμο

Επιμένει η Τουρκία να συντηρεί το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενισχύοντας την ρητορική έντασης. Δημοσίευμα της εφημερίδα Sozcu αναφέρεται στην κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει τα «αμφισβητούμενα» -όπως τα χαρακτηρίζει- νησιά Κάλυμνο και Λέρο.

«Η Ελλάδα θα κατασκευάσει γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, πρόκειται για ένα παλιό φιλόδοξο σχέδιο, που φαίνεται να έχει «ναυαγήσει» και σίγουρα δεν βρίσκεται στη φάση υλοποίησής του.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sozcu αναφέρει πως πρόκειται για την οδική σύνδεση της Καλύμνου με τη γειτονική Λέρο, μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με τον οποίο: «Το νησί Ψέριμος είναι ήδη δικό μας, αυτοί οι βράχοι είναι επίσης δικοί μας, δεν θα πρέπει ποτέ να επιτραπεί στην Ελλάδα να τοποθετήσει σημαίες και παρατηρητήρια εκεί, το τουρκικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να εκδώσει αμέσως ένα σημείωμα και να διασφαλίσει ότι αυτές οι σημαίες θα κατέβουν».

Το ρεπορτάζ της Sozcu αναφέρεται και σε άρθρο του www.kalymnosnews.gr, που όπως σημειώνει «εκδίδεται στο νησί Κάλυμνος απέναντι από την Αλικαρνασσό» και το οποίο όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα, η οποία δημιούργησε ένα τουριστικό χωριό όπου ζουν περίπου 300 άνθρωποι στο νησί Ψέριμο, όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένας οικισμός και ούτε ένα καρφί δεν μπορεί να μπει σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε μια στρατιωτική μονάδα».

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι – σύμφωνα με το kalymnos.gr – «οι κάτοικοι της Ψερίμου ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες εκστρατεία για να γεμίσουν τα βράχια του νησιού με ελληνικές σημαίες. Ο καπετάν Μιχάλης Αρβύθης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία, με τη βοήθεια του Γιάννη Ανατολίτη και του Μάικ Μαύρου, οι οποίοι ζουν μόνιμα στο νησί, ανέβηκαν στα βράχια της βόρειας πλευράς της Ψερίμου και έστησαν ελληνικές σημαίες στους τσιμεντόλιθους που έχουν κατασκευαστεί ως παρατηρητήριο άγριων πουλιών, ορατό από όλα τα πλοία και τα σκάφη που περνούν από την περιοχή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Τουρκία «βλέπουν» γέφυρα που θα ενώνει Κάλυμνο και Λέρο και την «δική τους» Ψέριμο"

Πλεύρης: Παραλάβαμε 2.300 εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων - Τι γίνεται με την CoViD

Η Ελλάδα παρέλαβε χθες 2.300 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων και είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν να παραλάβει και 100 θεραπείες.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στον Σκάι, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε πως η ποσότητα θεωρείται επαρκής, βάσει των κρουσμάτων.

Στις 23 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμού, σε συνεννόηση και με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να βγάλει τις προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος το εμβόλιο.

Για τα εμβόλια κατά της CoviD, είπε πως η Moderna και η Pfizer είναι σε μία διπλή διαδικασία: Έχουν εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουν και ακόμα πιο επικαιροποιημένα, που είναι οι κυρίαρχες υπομεταλλάξεις 4 και 5. 

Όπως ανέφερε, αναμένονται οι εγκριτικές διαδικασίες και η εξέταση των φακέλων που θα κατατεθούν: "Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε αυτά τα εμβόλια εντός το έτους”, σημείωσε.

Πανδημία

Για την εικόνα της πανδημίας, σημείωσε πως αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση του κύματος, το οποίο έδωσε πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε νοσηλείες σε απλές κλίνες.

"Δεν μας έδωσε χαρακτηριστικά νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ. Υπολογίζαμε, μάλιστα, ότι θα είχαμε περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερη χρήση κλινών Εντατικής Θεραπείας. Δεν χρειάστηκε", είπε ο υπουργός, για να επισημάνει:

"Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια άλλη φάση με την πανδημία, με την μάχη μας κατά του κορωνοϊού. Έχουμε, πλέον, θεραπευτικά πρωτόκολλα και εμβολιασμένο πληθυσμό. Έχουμε μεταλλάξεις με κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο και διαθέτουμε και αντιικά φάρμακα".

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αυτή την στιγμή έχουμε ένα πλήρες μείγμα που μπορούμε να παρέχουμε προστασία στους πολίτες. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα όπως τα είχαμε ζήσει, δηλαδή, μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που έχουν χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, να ληφθούν μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που βλέπουμε αυτή την στιγμή.

"Περιμένουμε ότι το φθινόπωρο, λόγω του ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους και αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουν και κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες", εξήγησε, λέγοντας πως επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Η επιβολή θα είναι όπου κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν τώρα. 

Σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, θα υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε πως είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας, ενώ σκοπός είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται.

"Είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά", διευκρίνισε.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως αναμένονται περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία και ότι θα υπάρχει υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας προς το τέλος του καλοκαιριού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Παραλάβαμε 2.300 εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων - Τι γίνεται με την CoViD"

Εντάσσονται στο «Εξοικονομώ» όλοι οι επιλαχόντες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι κι οι 47.433 επιλαχόντες.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%). Συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά.

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Το «Εξοικονομώ 2021» είναι το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτή η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αυξάνεται κατά 81,8 εκατ. ευρώ κι αφορά σε 5.890 νοικοκυριά. Έτσι οι συνολικά 14.246 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας ενισχύονται με 201,8 εκατ. ευρώ.

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του προγράμματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό, το σύνολο των επιλαχόντων τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας με κάθε τρόπο στους πολύ δύσκολους καιρούς πού περνάμε και παράλληλα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύουμε το Περιβάλλον».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντάσσονται στο «Εξοικονομώ» όλοι οι επιλαχόντες"

Απάντηση Τ. Θεοδωρικάκου σε Αλ. Τσίπρα: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από αυτόν που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα

"Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε", τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε απάντηση του στις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για "ψέματα για τις υποκλοπές" και "ψέματα για τους ‘καταραμένους του Έβρου'".

Ο κ. Θεοδωρικάκος στην δήλωση του- απάντηση στον κ. Τσίπρα, επαναλαμβάνει ότι οι συντεταγμένες που είχαν δοθεί για την νησίδα όπου είχαν παγιδευτεί οι μετανάστες ήταν εκτός Ελλάδος και όταν πέρασαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία.

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογραμμίζει:"Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως. Τον παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού".

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου είναι η ακόλουθη:

"Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε.

Μέσα στην μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους.

Αντίθετα, υιοθετεί άκριτα κατηγορίες και καταγγελίες που συκοφαντούν την Ελλάδα, τους Έλληνες αστυνομικούς, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές.

Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Έβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού και για αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία.

Όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους Νόμους μας και το διεθνές δίκαιο διαδικασίες.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει.

Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως.

Τον παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού".

ΑΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » " Απάντηση Τ. Θεοδωρικάκου σε Αλ. Τσίπρα: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από αυτόν που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα "

Αθήνα - Ζεφύρι: Αδέρφια έκαψαν το σπίτι του αδερφού τους γιατί δεν τους έδινε λεφτά για αλκοόλ και ναρκωτικά

Απίστευτη υπόθεση το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Δύο αδέρφια, έκαψαν το σπίτι του αδερφού τους γιατί δεν τους έδινε χρήματα για να αγοράσουν αλκοόλ και ναρκωτικά.

Μάλιστα οι δράστες, επισκέφθηκαν δυο φορές το σπίτι του θύματος την πρώτη πετώντας βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μικρές υλικές ζημιές ενώ τη δεύτερη χρησιμοποιώντας μπιτόνια βενζίνης το έκαψαν ολοσχερώς.

«Αφού δεν μας δίνεις φράγκο, θα σου κάψουμε το σπίτι»

Η υπόθεση με πρωταγωνιστές τον 43χρονο πατέρα τεσσάρων παιδιών και τα δυο αδέρφια του, άρχισε να ξεδιπλώνεται στη 01:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Όπως κατήγγειλε το θύμα, βρισκόταν στο σπίτι του στην περιοχή του Ζεφυρίου όταν άρχισαν να χτυπούν την πόρτα τα δυο αδέρφια του που διαμένουν στο Ηράκλειο Κρήτης στις περιοχές Κοκκίνη και Καρτερό. Ηταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών και άρχισαν να του ζητούν να τους δώσει χρήματα για να πάρουν ποτά και ουσίες. Ο 43χρονος αρνήθηκε λέγοντας τους χαρακτηριστικά «Έχω τέσσερα παιδιά και γυναίκα να ταΐσω. Φύγετε, δεν σας δίνω φράγκο!».

Και τότε οι δράστες, όπως είπε στην Αστυνομία του απάντησαν « Αφού δεν μας δίνεις φράγκο, θα σου κάψουμε το σπίτι» και έφυγαν. Λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν και πέταξαν βόμβες μολότοφ στο σπίτι του αδερφού τους. Αμέσως το θύμα, σβήνει τη φωτιά περισυλλέγει τα υπολείμματα και τα πηγαίνει στην Αστυνομία όπου εξηγεί τι ακριβώς είχε συμβεί και καταθέσει μήνυση εναντίον των αδερφών του.

Η απόδραση και η δεύτερη επίθεση

Το θύμα μετά τη μήνυση που κατέθεσε και φοβούμενος την εκδίκηση των αλκοολικών και τοξικομανών αδερφών του, πήρε τη γυναίκα του και τα παιδιά του και δραπέτευσε σε συγγενικό σπίτι στην περιοχή της Κορίνθου. Αυτό που ήθελε ήταν να λουφάξει για μερικές ημέρες γιατί γνώριζε οτι τα αδέρφια του θα έκαναν πράξη τις απειλές τους. Και το έκαναν… Στις 14 Αυγούστου και ενώ βρισκόταν στο συγγενικό σπίτι δέχεται τηλέφωνο από συγγενή του ο οποίος τον ενημέρωσε οτι τα αδέρφια του είχαν επιστρέψει και με μπιτόνια βενζίνη περιέλουσαν το σπίτι του, έβαλαν φωτιά και το έκαναν στάχτη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αθήνα - Ζεφύρι: Αδέρφια έκαψαν το σπίτι του αδερφού τους γιατί δεν τους έδινε λεφτά για αλκοόλ και ναρκωτικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news