facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Από αύριο, 25 Μαρτίου οι αιτήσεις για το νέο αντιικό φάρμακο κατά της Covid-19

Από την Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 θα είναι διαθέσιμο το αντιικό φάρμακο για την COVID-19 Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID®, PFIZER) και θα αφορά τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από αύριο. Θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση της μολνουπιραβίρης (LAGEVRIO). 

   Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ. Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία). 

   To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης<30 ml/min), ενώ σε ασθενείς με μέτριου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 ml/min) απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.

   Λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID, συνιστάται να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση του συνδέσμου https://www.covid19-druginteractions.org/.

   Εφιστάται επίσης η προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

   * Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

   * 'Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

   * Κυστική ίνωση

   * Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

   * Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργός νόσος)

   * Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες& 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες

   * HIV με CD4<200 κύτταρα/μL

   * Ηλικία ≥75 ετών

   * 2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους κατωτέρω:

   * Ηλικία ≥ 65

   * ΒΜΙ ≥ 35 
* ΣΔ υπό θεραπεία

   * Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)

   * Χρόνια ηπατική νόσος

   * Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)

   * Πνευμονική ίνωση

   * Xρoνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

   * Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία 

  naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Από αύριο, 25 Μαρτίου οι αιτήσεις για το νέο αντιικό φάρμακο κατά της Covid-19"

Ουκρανία: Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ υποστήριξε ότι έφτασε στη Μαριούπολη

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» υποστήριξε ότι έφτασε στη Μαριούπολη, πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, για να επιβλέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «υπουργείο Πληροφοριών» του Ντονέτσκ δείχνει τον Ντένις Πουσίλιν να επισκέπτεται ένα «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας» που οργάνωσε ο ρωσικός στρατός σε ένα υπόστεγο. Δεκάδες άνθρωποι παραλαμβάνουν τρόφιμα. Η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί προς το παρόν.

Μέσα ενημέρωσης των αυτονομιστών μετέδωσαν ότι ο Πουσίλιν συνοδευόταν από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού Κοινοβουλίου, τον Αντρέι Τούρτσακ και από τον Ρώσο βουλευτή Ντμίτρι Σάμπλιν.

«Ο Ντένις Πουσίλιν και οι Ρώσοι προσκεκλημένοι έλεγξαν το έργο του κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Μαριούπολης, το οποίο οργανώθηκε από το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία», δηλαδή το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο αυτονομιστικός ιστότοπος DNR. «Οι άνθρωποι έλαβαν ψωμί, νερό και είδη πρώτης ανάγκης, ιατρική βοήθεια, ένα κουζινάκι γκαζιού και γεννήτριες για να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

 Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ υποστήριξε ότι έφτασε στη Μαριούπολη"

Πόλεμος στην Ουκρανία - «Fake news» η επανεμφάνιση του «εξαφανισμένου» Σοϊγκού, ισχυρίζεται η Daily Mail - Δείτε φωτογραφίες

Η Μόσχα νωρίτερα την Πέμπτη δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να ενημερώνει  τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Η επανεμφάνιση του Σοϊγκού έγινε μέσω Zoom.

Όμως από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το βίντεο και έπειτα έχουν τεθεί ερωτήματα αναφορικά με το εάν η «επανεμφάνισή» του είναι παραπλανητική και τα πλάνα που προβλήθηκαν είναι από παλαιότερη ενημέρωση.

 

 Όπως τονίζει η Daily Mail στα πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν από το Ria Novosti η εικόνα του Σοϊγκού εμφανίζεται μυστηριωδώς στην επάνω αριστερή γωνία μίας οθόνης που είχε στηθεί μπροστά στον Πούτιν. Προτού εμφανιστεί ο υπουργός Άμυνας η οθόνη του είναι μαύρη και για λίγα δευτερόλεπτα η εικόνα τρέμει.

Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι συμμετέχοντες εμφανίζονται καθαρά. Μάλιστα το βίντεο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα δεν περιείχε ήχο ούτε έδειχνε τον Σεργκέι Σοϊγκού να μιλάει.

soigu

soigu1

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις Πούτιν - Σοϊγκού. Στο μεταξύ το Κρεμλίνο δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως είναι κατανοητό να μην εμφανίζεται ο Σοϊγκού καθώς υπάρχει σε εξέλιξη «στρατιωτική επιχείρηση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - «Fake news» η επανεμφάνιση του «εξαφανισμένου» Σοϊγκού, ισχυρίζεται η Daily Mail - Δείτε φωτογραφίες"

Σκλαβενίτης: Ζήτα αστυνομική βοήθεια -Η νέα απίστευτη απάτη (φωτο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράνομη χρήση της επωνυμίας της Επιχείρησής “Σκλαβενίτης” από αγνώστους, σε πλασματικούς διαδικτυακούς διαγωνισμούς.

Όπως καταγγέλλει ο Όμιλος:

«… οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις, καταχωρίζοντας προσωπικά στοιχεία, με όφελος δήθεν δωροεπιταγές αξίας έως και 800 ευρώ για αγορές από τα Καταστήματά μας. Η Εταιρεία μας ουδέποτε έχει διενεργήσει τέτοιους διαγωνισμούς και έχει ήδη προβεί σε σχετική καταγγελία ενώπιον των Αρχών. Συστήνεται οι λήπτες των επικίνδυνων αυτών μηνυμάτων ή ενημερώσεων να μην προβούν σε “άνοιγμα” αυτών, να τα διαγράψουν άμεσα από το κινητό τους τηλέφωνο ή άλλη συσκευή και σε καμία περίπτωση να μην καταχωρίσουν προσωπικά τους στοιχεία.

Σε περίπτωση τυχόν καταχώρισης προσωπικών στοιχείων, συστήνεται να γίνει άμεσα επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188, e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαστε στη διάθεσή σας:

  • στα τηλέφωνα 800 117 7777 (μόνο από σταθερό τηλέφωνο, χωρίς χρέωση) και 214 100 9999 (αστική χρέωση) και
  • με αποστολή e-mail στο: info@sklavenitis.com.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκλαβενίτης: Ζήτα αστυνομική βοήθεια -Η νέα απίστευτη απάτη (φωτο) "

25η Μαρτίου: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στην Αθήνα – Τα δρομολόγια Μετρό και Τραμ

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε κλειστούς δρόμους και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για την 25η Μαρτίου, καθώς θα διεξαχθεί η καθιερωμένη παρέλαση στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, ταυτόχρονα θα υπάρχουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια που θα διεξαχθούν από Μετρό και Τραμ.

Πιο αναλυτικά, με βάση την Αστυνομία, την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 06:00 μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων της στρατιωτικής παρέλασης, στις λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Ομονοίας.
  • Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Καραϊσκάκη.
  • 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της λεωφ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πλ. Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Πώς θα κινηθεί Μετρό και Τραμ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν τις 24/3 και 25/3, με τα δρομολόγια να διαμορφώνονται ως εξής:

Τα δρομολόγια του Τραμ θα έχουν προσωρινά τερματικό σταθμό:

  • Στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» τη στάση «Φιξ» την Πέμπτη 24 Μαρτίου από τις 8 το πρωί και την Παρασκευή 25 Μαρτίου από την έναρξη κυκλοφορίας και μέχρι το πέρας των παρελάσεων.
  • Στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» την Παρασκευή 25 Μαρτίου τη στάση «Παλαιό Δημαρχείο» από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και τη στάση «Σεφ» από τις 8 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

Σημειώνεται, ότι ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι κλειστός την Παρασκευή 25 Μαρτίου από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι το πέρας της παρέλασης και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "25η Μαρτίου: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στην Αθήνα – Τα δρομολόγια Μετρό και Τραμ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτός είναι ο Ρώσος «Χασάπης της Μαριούπολης»

Ο αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ (Mikhail Mizintsev) γνωστός και ως… “Χασάπης”, που υπηρετεί και ως διοικητής του ρωσικού εθνικού κέντρου για την άμυνα από το 2014, ταυτοποιήθηκε ως ο υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, ενώ ήταν αυτός που ζήτησε από τους στρατιώτες της Ουκρανίας να παραδοθούν.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “Daily Mail”, ο Μιζίντσεφ ήταν πιθανότατα αυτός που έδωσε την εντολή για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου, του δημοτικού θεάτρου, όπως και για την καταστροφή ολόκληρων περιοχών στη Μαριούπολη.

Ο Olexander Scherba, πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστρία του έδωσε το όνομα «χασάπης», ενώ η Oleksandra Matviichuk, διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα κινήσει διαδικασίες ώστε να αντιμετωπίσει ο αντισυνταγματάρχης κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Τι συνέβη στο Χαλέπι της Συρίας

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Mikhail Mizintsev πιθανότατα συμμετείχε ως διοικητής των ρωσικών δυνάμεων και στην πολιορκία του Χαλεπίου, στη Συρία.

Η πολιορκία της πόλης από τις ρωσο-συριακές δυνάμεις, στην προσπάθεια τους να εκδιώξουν τους αντάρτες του FSA, διήρκεσε συνολικά 4 χρόνια. Η πιο έντονη περίοδος ήταν στα τέλη του 2016, όταν περικυκλώθηκε το ανατολικό μέρος της πόλης, ενώ στα σπίτια τους βρίσκονταν 270.000 άμαχοι. Ακολούθησαν σφοδροί βομβαρδισμοί επί μήνες, ενώ οι ρωσο-συριακές δυνάμεις κατέλαβαν τελικά την πόλη με έφοδο αρμάτων και στρατιωτών.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτός είναι ο Ρώσος «Χασάπης της Μαριούπολης»"

Ουκρανία: Ο ηγέτης της Τσετσενίας λέει ότι δυνάμεις κατέλαβαν δημαρχείο Μαριούπολης

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

Ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το Κίεβο

«Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτίριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος πρόσθεσε πως άλλες ρωσικές μονάδες προωθούνται παράλληλα σε αυτό το μεγάλο λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, η Μαριούπολη σύντομα θα καθαριστεί πλήρως», σημείωσε.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου ότι 1000 Τετσένοι εθελοντές βρίσκονταν καθ’οδόν για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, σε ένα αεροδρόμιο που έχουν καταλάβει κοντά στο Κίεβο. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή και έχει τεθεί εν αμφιβόλω από Ουκρανούς αξιωματούχους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Ο ηγέτης της Τσετσενίας λέει ότι δυνάμεις κατέλαβαν δημαρχείο Μαριούπολης "

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι λένε οι πολίτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στο κομμάτι του πολέμου στην Ουκρανία επικεντρώνεται το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Οι πολίτες εμφανίζονται κατά μεγάλο ποσοστό κατά της Ρωσίας και υπέρ των κυρώσεων σε αυτή αλλά και κατά της αποστολής πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Metron Analysis.

Παράλληλα η πλειοψηφία θεωρεί πως θα περιοριστεί σε τοπική κλίμακα ανάμεσα στις δυο χώρες ενώ είναι υπέρ της δημιουργίας ενιαίου στρατού της ΕΕ.

Στην ερώτηση για το αν είναι υπέρ η κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία το 70% λέει κατά και μόλις το 13% δηλώνει υπέρ. Ένα 9% ούτε το ένα ούτε το άλλο και το 8% δεν ξέρω δεν απαντώ.

Ανά πολιτική τοποθέτηση τα ποσοστά είναι τα ακόλουθα:

Δεξιοί: 68% κατά και 16% υπέρ

Κεντροδεξιοί: 80% κατά και 11% υπέρ

κεντρώοι: 75% κατά και 8% υπέρ

κεντροαριστεροί: 73% κατά και 13% υπέρ

αριστεροί: 69% κατά και 12% υπέρ

Στο ερώτημα για το ποια θα είναι τα σενάρια έκβασης του πολέμου το 53% θεωρεί πως θα περιοριστεί σε τοπική κλίμακα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ενώ το 40% πως μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη και ένα 7% δεν ξέρω δεν απαντώ.

Ανά πολιτική τοποθέτηση τα ποσοστά είναι τα εξής για το σενάριο της έκβασης του πολέμου ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία είναι τα εξής:

Δεξιοί: 54% τοπική κλίμακα και 41% παγκόσμια σύρραξη

Κεντροδεξιοί: 57% τοπική κλίμακα και 35% παγκόσμια σύρραξη

κεντρώοι: 50% τοπική κλίμακα και 43% παγκόσμια σύρραξη

κεντροαριστεροί: 62% τοπική κλίμακα και 34% παγκόσμια σύρραξη

αριστεροί: 57% τοπική κλίμακα και 35% παγκόσμια σύρραξη

Στο ερώτημα για το αν «είστε υπέρ και κατά των κυρώσεων σε Ρωσία» το 60% δηλώνει υπέρ, το 30% κατά, το 4% ούτε υπέρ ούτε κατά και ένα 6% δεν ξέρω δεν απαντώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά ανά πολιτική τοποθέτηση που είναι τα παρακάτω:

Δεξιοί: 64% υπέρ και 31% κατά

Κεντροδεξιοί: 76% υπέρ και 19% κατά

κεντρώοι: 65% υπέρ και 25% κατά

κεντροαριστεροί: 65% υπέρ και 28% κατά

αριστεροί: 48% υπέρ και 43% κατά

Στην ερώτηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία από την Ελλάδα το 66% διαφωνεί, το 29% συμφωνεί, το 2% ούτε το ένα ούτε το άλλο και ένα 3% δεν ξέρω δεν απαντώ.

Στο πολιτικό σκέλος οι απόψεις των πολιτών είναι οι εξής:

Δεξιοί: 54% κατά και 45% υπέρ

Κεντροδεξιοί: 52% κατά και 43% υπέρ

κεντρώοι: 65% κατά και 31% υπέρ

κεντροαριστεροί: 79% κατά και 20% υπέρ

αριστεροί: 85% κατά και 11% υπέρ

Στο ερώτημα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού το 52% θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει δικό της ενιαίο ενώ το 40% θεωρεί πως πρέπει να μείνει όπως είναι.

Ανά πολιτική τοποθέτηση τα ποσοστά είναι τα παρακάτω:

Δεξιοί: 58% δικό της στρατό και 33% όπως είναι

Κεντροδεξιοί: 64% δικό της στρατό και 32% όπως είναι

κεντρώοι: 57% δικό της στρατό και 36% όπως είναι

κεντροαριστεροί: 56% δικό της στρατό και 38% όπως είναι

αριστεροί: 53% δικό της στρατό και 39% όπως είναι

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι λένε οι πολίτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία"

Μπήκαν οι υπογραφές για τις 3+1 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale

Στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο κατάστρωμα του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», έπεσαν οι τελικές υπογραφές των συμβάσεων για την απόκτηση των 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό καθώς και των 6 επιπλέον Rafale, που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών, για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των Γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026. Ο χρόνος θεωρείται ρεκόρ για την ναυπήγηση ενός πολεμικού πλοίου, που μάλιστα δεν βρίσκεται ακόμη σε μαζική παραγωγή.

Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι μόλις το δεύτερο πλοίο «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στο ναυπηγείο στη Λοριάν, με το πρώτο να αφορά το αντίστοιχο πλοίο το Γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Καθώς το ζήτημα του χρόνου παράδοσης θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό, αποφασίστηκε τα δύο πρώτες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα να χτιστούν με τις προδιαγραφές που ζήτησε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και να ενισχυθούν σε δεύτερο χρόνο με τα θέλω της ελληνικής πλευράς. Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τις δύο φρεγάτες το 2025 και το 2026 (με γαλλική διαμόρφωση), ενώ θα αναβαθμιστούν στην ελληνική διαμόρφωση μέσα στο 2027 στην Ελλάδα από τεχνικούς της Naval Group, χωρίς επιπλέον κόστος.

Η τρίτη φρεγάτα FDI που αναμένεται το 2026 θα έχει εξαρχής τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει 16 επιπλέον βλήματα Aster 30 σε σχέση με αυτά της γαλλικής εκδοχής, δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές),  σύστημα αυτοπροστασίας RAM καθώς και  σύστημα αφέσεως Chaffs.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπήκαν οι υπογραφές για τις 3+1 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale"

Ουκρανία: Μέχρι 12 χρόνια φυλακή σε όσους συνεργαστούν με τους Ρώσους εισβολείς

Το κοινοβούλιο στην Ουκρανία πέρασε σήμερα ένα νομοσχέδιο που τιμωρεί τη «συνεργασία» με τη Ρωσία με ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 350 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 39 αποχές, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Βουλής στην Ουκρανία.

Αυτός προσθέτει στον ισχύοντα ουκρανικό ποινικό κώδικα ένα νέο άρθρο με τίτλο «Βοήθεια και συνέργεια με επιτιθέμενο κράτος», και προβλέπει ποινές «από 10 έως 12 χρόνια» κάθειρξης για κάθε «συνεργασία» με «τον εχθρό», την κυβέρνησή του και τις ένοπλες δυνάμεις ή τους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς του.

Εκτός από ποινές κάθειρξης, στους καταδικασθέντες θα απαγορευτεί να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε τοπικό επίπεδο, για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα 15 χρόνια, ενώ θα είναι δυνατή η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Είναι ο πρώτος νόμος αυτού του είδους που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι μια δίκαιη κύρωση εναντίον όσων βοηθούν τον επιτιθέμενο», δήλωισε η Ολένα Τσουλιάκ, η επικεφαλής του προεδρικού κόμματος «Υπηρέτης του λαού».

Η εισαγγελία στην Χερσόνα, μια νότια πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε αμέσως στο Telegram ότι άνοιξε έρευνα εναντίον «δύο κατοίκων» της Νόβα Κακχόβκα, μιας πόλης 80 χλμ ανατολικότερα, που θεωρούνται ύποπτοι για «βοήθεια με δική τους ελεύθερη βούληση» προς τις δυνάμεις του εισβολέα.

Περισσότεροι από 360 Ουκρανοί βουλευτές βρέθηκαν σήμερα και πάλι για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα στο ημικύκλιο της Ράντα, στο κέντρο του Κιέβου, κοντά στον Δνείπερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Μέχρι 12 χρόνια φυλακή σε όσους συνεργαστούν με τους Ρώσους εισβολείς"

Τζο Μπάιντεν: Αν η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων θα απαντήσουμε

Αποφασισμένος να ηγηθεί της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ο Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, όπως τόνισε, σε περίπτωση που η Μόσχα κάνει χρήση χημικών όπλων θα υπάρξει άμεση απάντηση.

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε ότι η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης των όπλων.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι «εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις».

Ο Τσετσένος ηγέτης υποστηρίζει ότι καταλήφθηκε το δημαρχείο της Μαριούπολης

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

«Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτίριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος πρόσθεσε πως άλλες ρωσικές μονάδες προωθούνται παράλληλα σε αυτό το μεγάλο λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, η Μαριούπολη σύντομα θα καθαριστεί πλήρως», σημείωσε.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου ότι 1000 Τετσένοι εθελοντές βρίσκονταν καθ’οδόν για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, σε ένα αεροδρόμιο που έχουν καταλάβει κοντά στο Κίεβο. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή και έχει τεθεί εν αμφιβόλω από Ουκρανούς αξιωματούχους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τζο Μπάιντεν: Αν η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων θα απαντήσουμε"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Καναδάς θα συνεχίσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών, προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, ανακοινώνοντας παράλληλα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

“Ο Καναδάς θα εντείνει την πίεση επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος 160 μελών του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας που διευκόλυναν και επέτρεψαν αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή”, δήλωσε ο Τριντό σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της χώρας του, ο Τριντό δήλωσε ότι “οι επενδύσεις μας στις καναδικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα έχουμε περισσότερα να πούμε για αυτό την κατάλληλη στιγμή”. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Ρωσία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη» λέει το Κίεβο

Ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα άμαχους πολίτες να εγκαταλείψουν την υπό πολιορκία πόλη της Μαριούπολης, αν και οι ουκρανικές αρχές είχαν προετοιμάσει 40 λεωφορεία για την απομάκρυνσή τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση, η Ουκρανή αξιωματούχος δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν τους ανθρώπους να φύγουν, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται επανειλημμένα ότι δεν τηρούν τις προσωρινές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που επιτρέπουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την πολιορκημένη πόλη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη» λέει το Κίεβο"

Ιαπωνία: Θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Τόκιο θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στερώντας από τη Ρωσία το καθεστώς του ευνοούμενου κράτους και για να την αποτρέψει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Φούμιο Κισίντα μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της G7.

«Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση στην οποία εμείς, τα μέλη της G7, επιβεβαιώσαμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο στην προστασία της διεθνούς τάξης», είπε ο Κισίντα σε δημοσιογράφους.

«Από την πλευρά μου, ανέφερα τις πρόσθετες κυρώσεις της Ιαπωνίας (κατά της Ρωσίας) και την πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες», συμπλήρωσε.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιαπωνία: Θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας"

Νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ: «Αξιώνει» από τη Ρωσία τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Νέο, μη δεσμευτικό, ψήφισμα που «αξιώνει» από τη Ρωσία τον «άμεσο» τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία υιοθέτησε την Πέμπτη, με συντριπτική πλειοψηφία 140 ψήφων, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν 193 κράτη. Ζητεί την πρόσβαση βοήθειας και την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία, επικρίνοντας τη Ρωσία καθώς δημιουργεί μια «δεινή» ανθρωπιστική κατάσταση, μετά την εισβολή της στη γειτονική χώρα της πριν από έναν μήνα.

Σε μια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, που συνεδριάζει από την Τετάρτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 38 απείχαν και πέντε καταψήφισαν το κείμενο (Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία).

Κάποια χειροκροτήματα ξέσπασαν στο αμφιθέατρο της Γενικής Συνέλευσης.

Όμως, όχι της ίδιας έκτασης με την υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε ένα πρώτο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε στις 2 Μαρτίου από την ίδια Συνέλευση. Εκείνη την ημέρα, σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τη Γενική Συνέλευση, 141 χώρες ενέκριναν ένα πρώτο μη δεσμευτικό κείμενο, που «αξίωνε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως να προσφεύγει στη βία εναντίον της Ουκρανίας». Πέντε κράτη, μεταξύ αυτών η Ρωσία, είχαν ψηφίσει κατά και 35 απείχαν.

Την Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε το κείμενο που παρουσίασε η Ουκρανία και αρχικά προετοίμαζαν για εβδομάδες η Γαλλία και το Μεξικό, όμως εξέδωσε απόφαση και για ένα «ανταγωνιστικό» κείμενο που παρουσίασε η Νότια Αφρική. Το ψήφισμα εκείνο, το οποίο δεν αναφέρει πουθενά τη Ρωσία, έλαβε 50 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 36 αποχές. Επομένως, δεν εγκρίθηκε.

Αντιθέτως, το κείμενο που τελικά υιοθετήθηκε «απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών από τη Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας, ιδίως όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών στόχων».

Το ψήφισμα «επαναλαμβάνει την έκκληση του γενικού γραμματέα (του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) η Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση, όπως επίσης και την έκκλησή του για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και της επιστροφής στο μονοπάτι του διάλογου και των διαπραγματεύσεων».

 Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ: «Αξιώνει» από τη Ρωσία τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία"

Financial Times: Συμφωνία μαμούθ ΕΕ και ΗΠΑ για το φυσικό αέριο – Στόχος η απεξάρτηση από την Ρωσία

Η Ευρωπαική Ένωση έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 15 δισ.κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου μέχρι το τέλος του 2022 γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times στόχος της συμφωνίας είναι να απεξαρτηθεί η Ευρωπαική Ένωση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία καθώς γίνεται από φέτος προσπάθεια να περιοριστούν οι ρωσικές εισαγωγές κατά τα δυο τρίτα.

Οι παραδόσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα έχουν ως στόχο της αντικατάσταση των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΕΕ από τη Ρωσία.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ΕΕ δέχεται έντονη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει για την άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της χώρας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια απότομη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου φέτος θα πετύχει τον ίδιο στόχο με τις κυρώσεις. Η ΕΕ παρουσίασε τα σχέδιά της να εισάγει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια εκατοστά LNG από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου αυτόν τον μήνα, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο των ΗΠΑ τόνισαν ότι η τελική ποσότητα LNG που παρέχεται στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από εμπορικές συμβάσεις. Μεγάλο μέρος της παραγωγής LNG των ΗΠΑ δεσμεύεται ήδη σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία.

Ο Μάικ Γιάργουντ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκληρύνει τον εαυτό της για να πληρώσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια για να επιτύχει τους στόχους της.

Η πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής LNG της Ευρώπης συγκεντρώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά η Ισπανία έχει κακές συνδέσεις με αγωγούς για να μεταφέρει το εισαγόμενο φυσικό αέριο στη βόρεια Ευρώπη.

Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν διαθέτουν την υποδομή για να επωφεληθούν εύκολα από τις εισαγωγές LNG με κοντινούς τερματικούς σταθμούς που λειτουργούν ήδη με χωρητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: Συμφωνία μαμούθ ΕΕ και ΗΠΑ για το φυσικό αέριο – Στόχος η απεξάρτηση από την Ρωσία"

G7: Προειδοποίηση στη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα

Οι ηγέτες των χωρών – μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ανέφερε η Ομάδα των 7 σε ανακοίνωσή της μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Mάλιστα, στο κοινό ανακοινωθέν τους, έκαναν λόγο για εγκλήματα πολέμου.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες της G7. Δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν «περαιτέρω κυρώσεις εάν χρειαστεί» κατά της Ρωσίας.

Υπενθύμισαν «τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει και που μας προστατεύουν όλους».

Τόνισαν πως «δεν θα φείδονταν προσπαθειών» για να καταστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, «υπεύθυνους» για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζουμε τις έρευνες διεθνών μηχανισμών, μεταξύ άλλων από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Θα εργαστούμε μαζί για να υποστηρίξουμε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου» τόνισαν. Σημείωσαν ότι «ο ρωσικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε τίποτε εναντίον του».

Όλες οι χώρες δήλωνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανέφεραν οι ηγέτες των κρατών – μελών της G7.

Όσον αφορά στο ενεργειακό ζήτημα, οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

 ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "G7: Προειδοποίηση στη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την 25η Μαρτίου – Πού θα βρέξει

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, 25η Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Λίγες τοπικές βροχές στη Θράκη το απόγευμα. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ, ενώ από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει κατά τόπους τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στη Θράκη, θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το βράδυ όμως θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων, στα βόρεια 3 με 5 και στα νότια 4 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την 25η Μαρτίου – Πού θα βρέξει"

Βασιλική Θάνου: Ζητά αποζημίωση 300.000 για τη δημοσίευση του ηχητικού ντοκουμέντου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο

Αγωγή με την οποία ζητά την άρση της προσβολής και την καταβολή αποζημίωσης ποσού 300.000 ευρώ κατέθεσε η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου  Βασιλική Θάνου κατά του iefimerida για τη δημοσίευση ηχητικού ντοκουμέντου με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ανακοίνωση της, μέρος της αποζημίωσης θα προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και στην Ιερά Μητρόπολη Κύμης, για το κοινωνικό τους έργο.

Η Βασιλική Θάνου επικαλείται ότι «η αρθρογράφος και ο διευθυντής της ιστοσελίδας iefimerida, στο επίμαχο δημοσίευμα της 23-2-2022, έκαναν χρήση ενός ηχητικού ντοκουμέντου αμφιβόλου νομιμότητας και γνησιότητας, το οποίο παρουσίασαν στους αναγνώστες – χρήστες, με σχολιασμούς, που περιείχαν γεγονότα ψευδή και εκφράσεις άκρως δυσφημιστικές για το πρόσωπο της ενάγουσας.

Συγκεκριμένα εκθέτει ότι η εναγομένη αρθρογράφος, υιοθετώντας απολύτως όσα ακούγονται στο ηχητικό, παρουσίασε ψευδώς: α) ότι αυτά δήθεν τελέσθηκαν εκ μέρους της Προέδρου του Αρείου Πάγου και β) ότι όσα ακούγονται στο ηχητικό δήθεν «επιβεβαιώνουν» την μήνυση του Βγενόπουλου».

Σύμφωνα με την πλευρά της Βασιλικής Θάνου,  «το αληθές είναι ότι η ενάγουσα Β. Θάνου ουδεμία γνώση ή ανάμειξη είχε σε όσα ακούγονται στο ηχητικό και ουδέποτε απέστειλε στον Βγενόπουλο την συνομιλήτρια του Δ.Μ., ως δήθεν «αγγελιοφόρο» της και γενικότερα ουδέποτε ζήτησε ή αποπειράθηκε να ζητήσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα από οιονδήποτε. Αντίθετα υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα αυστηρή και ανυποχώρητη απέναντι στη διαφθορά. Και αυτή η στάση της, κατά την άποψή της ενάγουσας, ήταν η αιτία της εναντίον της μεγάλης επίθεσης του Βγενόπουλου, τον Μάϊο του 2016.»

Η πλευρά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου αναφέρει πως «ο επιχειρηματίας πίστευε, λόγω της μεγάλης ισχύος του, ότι οι υποθέσεις του θα έχουν ευνοϊκή έκβαση από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Και όταν διαπίστωσε το αντίθετο, σχετικά με τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν τότε ενώπιον του Αρείου Πάγου, κατέθεσε τη μήνυσή του, εναντίον της Προέδρου. Έτσι έστειλε ένα μήνυμα, τόσο για να επιδείξει τη δύναμή του, ότι δηλ. μπορεί να καταμηνύσει, με «κατασκευασμένες» καταγγελίες ακόμα και την Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όσο και για να εκφοβίσει την ενάγουσα, ως κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας της Δικαιοσύνης και όσους Δικαστές και Εισαγγελείς χειρίζονταν τότε τις υποθέσεις του, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα επιτύχει ευνοϊκή έκβαση αυτών.»

«Επίσης, επικαλείται ότι είναι ψευδέστατο το ότι δήθεν το ηχητικό «επιβεβαιώνει» τη μήνυση Βγενόπουλου. Το αληθές είναι, όπως προκύπτει και από την απλή αντιπαραβολή αυτών των δύο (ηχητικού και μήνυσης), ότι τα ίδια ακριβώς περιστατικά, για τα οποία ο Βγενόπουλος με τρόπο καταφανώς προσχεδιασμένο, υποβάλλει ερωτήσεις στην συνομιλήτριά του , επιμένοντας να λάβει τις απαντήσεις που εκείνος ήθελε, ακριβώς τα ίδια καταγγέλλει στη μήνυσή του, ένα μήνα αργότερα, ως δήθεν τελεσθέντα από την ενάγουσα . Επισημαίνει ότι εξάλλου ο μηνυτής Βγενόπουλος ούτε προσκόμισε ούτε επικαλέστηκε ποτέ την κασέτα αυτή, την οποία είχε στα χέρια του κατά την κατάθεση της μήνυσής του»

«Επικαλείται, επίσης, η ενάγουσα ότι είναι χονδροειδές ψεύδος το γεγονός ότι δήθεν η ποινική έρευνα για την μήνυση του Βγενόπουλου «έκλεισε μέσα σε 5 ημέρες», όπως παρουσίασαν οι εναγόμενοι, προσπαθώντας να εμφανίσουν έτσι ως διαβλητή την εισαγγελική διάταξη περί αρχειοθέτησης της μήνυσης. Ενώ, το αληθές είναι ότι η έρευνα διήρκεσε έξι (6) μήνες, διεξήχθη με τρόπο απόλυτα νόμιμο και διαφανή και εξετάσθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων. Ο ίδιος ο Βγενόπουλος κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα ότι δεν φρόντισε να διαπιστώσει εάν η Δ.Μ. του έλεγε αλήθεια ότι δήθεν ενεργούσε ως απεσταλμένη της Προέδρου και ότι δεν ζήτησε από την Δ.Μ. ούτε να του επιδείξει το κινητό της, όπου, σύμφωνα με την μήνυση Βγενόπουλου ισχυριζόταν αυτή ότι είχε μηνύματα και κλήσεις της Προέδρου ούτε καν της ζήτησε να επικοινωνήσει παρουσία του με την Β. Θάνου.», προσθέτει.

«Επίσης, επικαλείται ότι, με την παρουσίαση των ως άνω ψευδών πληροφοριών, πέραν της παραβίασης των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (361-363, εξύβριση, δυσφήμιση, συκοφαντική δυσφήμιση), οι εναγόμενοι παραβίασαν και το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο πηγάζει από την εισαγγελική διάταξη περί αρχειοθέτησης της μήνυσης Βγενόπουλου, καθώς και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, διότι δεν επικοινώνησαν προηγουμένως, όπως όφειλαν, με την ενάγουσα και δεν παρουσίασαν και τη δική της άποψη, μέσα στο μακροσκελές δημοσίευμα τους. Αντίθετα, παρουσίασαν στο κοινό την είδηση μονομερώς και με σχολιασμούς που περιείχαν ψευδή γεγονότα και δυσφημιστικές εκφράσεις. Αγνοούν ότι δικαιούνται μεν να ασκούν κριτική και να σχολιάζουν, ακόμη και με οξύ τρόπο, όχι όμως με ψευδείς πληροφορίες, το ψεύδος των οποίων γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η ενάγουσα Β. Θάνου αναφέρει ότι οι εναγόμενοι δεν ενήργησαν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον προς ενημέρωση του κοινού, αλλά αντίθετα παραπλάνησαν το κοινό, με μοναδικό σκοπό τους τον διασυρμό του προσώπου της ενάγουσας, όπως αυτό αποδεικνύεται και από τον τρόπο και τις περιστάσεις, κάτω από τις οποίες ενήργησαν. Δεδομένου, μάλιστα, ότι έκαναν χρήση ενός ηχητικού, το οποίο εμφάνισαν έξι (6) χρόνια μετά την παράνομη καταγραφή του, και το οποίο περιήλθε σ ’αυτούς από «ύποπτο» πρόσωπο, με «ύποπτο» τρόπο και με «ύποπτους» σκοπούς, χωρίς μέχρι τώρα να εξηγήσουν για ποιο λόγο παρέμεινε κρυμμένο επί τόσα χρόνια και γιατί δεν το κατέθεσαν, όπως όφειλαν, στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα και η γνησιότητά του. Αλλά αντίθετα επέλεξαν τον επικοινωνιακό τρόπο της ανάρτησης στο διαδίκτυο, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή τον κατά το δυνατόν μεγαλύτερο διασυρμό του προσώπου της ενάγουσας», εξηγεί.

«Επικαλείται , τέλος,ότι η προσβολή της προσωπικότητάς της η οποία έγινε εξακολουθητικά και σε ευρύτατο κύκλο προσώπων, μέσω του διαδικτύου, είναι βαρύτατη, διότι οι εναγόμενοι αμφισβητούν την δικαστική της υπόσταση και ακεραιότητα, την οποία στα 42 χρόνια της δικαστικής της σταδιοδρομίας ουδείς ουδέποτε αμφισβήτησε, εκτός από τον ελεγχόμενο από την Δικαιοσύνη επιχειρηματία Βγενόπουλο και από τους εναγόμενους, οι οποίοι, προφανώς, εξυπηρετούν τα σχέδια και τις σκοπιμότητες αυτών που κρύβονται από πίσω τους.», καταλήγει η πλευρά της Βασιλικής Θάνου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλική Θάνου: Ζητά αποζημίωση 300.000 για τη δημοσίευση του ηχητικού ντοκουμέντου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο"

Σύνοδος Κορυφής: «Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει» – Διχασμένοι οι ηγέτες για τις κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε η Κάλας αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 29η μέρα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δεν αναμένει να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διήμερη σύνοδό τους, προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία θέλει να διασφαλίσει ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εφαρμόζονται

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

«Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι η στάση της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική κρίση είναι απαράδεκτη. Η Ινδία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κάποια κύρωση.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν πρέπει να αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Ντε Κρόο.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα είναι αποτελεσματικές εφόσον η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα, δηλώνει η πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά», είπε η Μάριν.

«Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα ζητάει ο πρωθυπουργός της Λετονίας

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.

«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, είπε ο Κάρινς κατά την άφιξή του.

«Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δηλώνει αντίθετος στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία “προς το παρόν”

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Αν θέλουμε να έχουμε νέες κυρώσεις, χρειάζεται να τις επιβάλουμε ως αντίδραση σε κάτι. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αυτό είναι βέβαιο», είπε ο Μπετέλ κατά την άφιξή του.

«Όμως το γεγονός είναι ότι, αν επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, περισσότερες κυρώσεις, με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: «Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει» – Διχασμένοι οι ηγέτες για τις κυρώσεις"

Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα για να συμπιεστούν οι τιμές

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, στη χονδρεμπορική αγορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή τους στον πρόεδρο Ζελένσκι έτσι ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

«Θα έχουμε την ευκαιρία, σε λίγο, με την παρουσία του Προέδρου Biden να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Nα επιβεβαιώσουμε την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Zelensky έτσι ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το πολύ σημαντικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας το οποίο οριοθετεί το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και οι ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αύριο το πρωί θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, στις τιμές φυσικού αερίου και φυσικά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό ισχύει για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όλα τα κράτη-μέλη -στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους- στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αυτό, όμως, δεν θα είναι αρκετό. Χρειάζεται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή μιας οροφής, ενός πλαφόν, στις τιμές του φυσικού αερίου, στη χονδρεμπορική αγορά, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγορά xονδρεμπορικής φυσικού αερίου, να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων, αλλά να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.

Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς, είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Να κάνουμε, δηλαδή, με απλά λόγια ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στον COVID-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και δεν αφήσαμε τα κράτη-μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους. Για να γίνει, προφανώς, αυτό θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν και να εκχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την αρμοδιότητα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε και άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα για να συμπιεστούν οι τιμές"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη (24.3.2022) ότι επιβάλλουν οι ΗΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρο δεκάδες ρωσικές αμυντικές εταιρίες, εκατοντάδες μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, την ώρα που η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επίσης, εξέδωσε οδηγία στην ιστοσελίδα του προειδοποιώντας ότι στις συναλλαγές που έχουν σχέση με χρυσό και που εμπλέκουν τη Ρωσία μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές σε μια κίνηση που αποσκοπεί να σταματήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

«Ο στόχος μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια από τη Ρωσία που κάποτε απολάμβανε ως συμμετέχουσα στη διεθνή οικονομική τάξη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο πακέτο κυρώσεων είναι ένα ακόμη που επιβάλλεται εις βάρος της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, έχουν ήδη επιβάλλει αρκετά, τα οποία στοχεύουν τους μεγαλύτερους δανειστές της Ρωσίας, από τότε που τα στρατεύματα της χώρας εισέβαλαν στην Ουκρανία, πριν από περίπου ένα μήνα. Από τη μεριά της, η Μόσχα αποκαλεί την επίθεση «ειδική επιχείρηση» για να αφοπλίσει και να αποναζιστικοποιήσει τον γείτονά της.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι θα αντιμετωπίσει ταχείες και σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει στην Ουκρανία και ότι θέτουν σε ισχύ αυτή την απειλή. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τιμωρητικό πληθωρισμό και οικονομικά δεινά που θα την εκτοπίσουν από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

«Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σύντομα οξεία έλλειψη ιδεών, ταλέντων, και τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί στον 21ο αιώνα και ο Πούτιν θα μείνει με μια στρατηγική αποτυχία από δικό του φταίξιμο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία"

Οικονόμου: Η ΡΑΕ διαψεύδει τον Τσίπρα για υπερκέρδη €1,4 δισ.

«Η ΡΑΕ, την οποία επικαλείται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή της, πριν από λίγο, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με περισσό θράσος δήλωναν τις τελευταίες 24 ώρες πως η ΡΑΕ έχει τάχα δώσει στοιχεία στην Κυβέρνηση για «ουρανοκατέβατα κέρδη» ύψους 1,4 δις ευρώ και πως η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου.

«Η ΡΑΕ δηλώνει ρητά ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε, μετά την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας, να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών». Κανένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει στο χρόνο και στη δύναμη της αλήθειας. Μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ ο κ. Τσίπρας είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος. Οφείλει άμεσα να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, τον οποίο και προσπάθησε για ακόμη μια φορά να εξαπατήσει από βήματος Κοινοβουλίου», προσθέτει.

«Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η κοινωνία. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται απροκάλυπτα η κυβέρνηση θα βρίσκεται με πραξεις, με κάθε μέτρο που είναι δυνατόν, δίπλα στους πολίτες».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Η ΡΑΕ διαψεύδει τον Τσίπρα για υπερκέρδη €1,4 δισ."

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Αν η Ρωσία θέλει ρούβλια, πρέπει να επαναδιαπραγματεύτουμε τις τιμές» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εάν η Ρωσία ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια, η τιμή θα πρέπει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τιμές που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντε Κρόο πριν εισέλθει στη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά των Ρώσων, ο Ντε Κρόο είπε ότι η γενική αρχή είναι πως οι κυρώσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ρωσική πλευρά παρά στην ευρωπαϊκή: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας».

Όταν ρωτήθηκε για ένα πιθανό εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου, τόνισε τον «μεγάλο αντίκτυπο» τέτοιων μέτρων στην Ευρώπη, λέγοντας: «Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Αν η Ρωσία θέλει ρούβλια, πρέπει να επαναδιαπραγματεύτουμε τις τιμές» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός"

Κορωνοϊός: 22.107 κρούσματα και 42 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.107, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.884.100, εκ των οποίων 49,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 166 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.300 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα τεστ το τελευταίο 24ωρο είναι 260.109. Εξ αυτών τα 22.672 μοριακά και τα 237.437 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 8,5% έναντι 7,64% χθες με 302 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 8.193 στην Αττική (8.320 χθες).
  • 2.272 στη Θεσσαλονίκη (2.433 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.053 από την Ανατολική Αττική (1.138 χθες).
  • 1.448 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.517 χθες).
  • 305 από τη Δυτική Αττική (256 χθες).
  • 939 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (933 χθες).
  • 2.364 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.289 χθες).
  • 1.024 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.054 χθες).
  • 909 από τον Πειραιά (935 χθες).
  • 151 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (198 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 467 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 22 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 188 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 195 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 64 στην ΠΕ Άρτας.
  • 482 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 213 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 62 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 105 στην ΠΕ Δράμας.
  • 212 στην ΠΕ Έβρου.
  • 414 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 30 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 55 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 235 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 167 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 805 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 33 στην ΠΕ Θάσου.
  • 88 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 73 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 40 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 239 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 176 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 88 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 175 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 4 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 65 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 14 στην ΠΕ Κέας Κύθνου.
  • 240 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 63 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 123 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 363 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 274 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 86 στην ΠΕ Κω.
  • 275 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 574 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 225 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 143 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 45 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 36 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 393 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 337 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 23 στην ΠΕ Μήλου.
  • 15 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 55 στην ΠΕ Νάξου.
  • 121 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 41 στην ΠΕ Πάρου.
  • 223 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 168 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 119 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 166 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 91 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 179 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 53 στην ΠΕ Σάμου.
  • 254 στην ΠΕ Σερρών.
  • 35 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 80 στην ΠΕ Σύρου.
  • 27 στην ΠΕ Τήνου.
  • 272 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 355 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 90 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 48 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 198 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 454 στην ΠΕ Χανίων.
  • 143 στην ΠΕ Χίου.
  • 527 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (569 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.125 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 344 (χθες 338). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 213 (61.92%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (38.08%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.423 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 412 (ημερήσια μεταβολή -5.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 366 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 22.107 κρούσματα και 42 θάνατοι από Covid-19"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι «30» του ΝΑΤΟ... βάζουν στο κάδρο και την Κίνα - «Σταματήστε να στηρίζετε το "fake" αφήγημα του Πούτιν»

Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδικάζουν απερίφραστα και ομόφωνα οι ηγέτες των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωσή τους μετά το πέρας της Συνόδου.

Κάνοντας λόγο για απειλή αναφορικά με την παγκόσμια ασφάλεια, καλούν τον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει τις συνομιλίες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, απέχοντας ωστόσο από τις πολεμικές επιχειρήσεις και αποσύροντας τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Καλούν επίσης τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα και να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι θα απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις εμπόλεμες ζώνες.

Μήνυμα, ωστόσο, στέλνουν και στην Κίνα, καλώντας την, μεταξύ άλλων, «να υποστηρίξει τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις».

«Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης» τονίζουν ακόμη στο μήνυμά τους προς το Πεκίνο.


Αναλυτικά η δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ μετά το πέρας της Συνόδου

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς αποτελεί «τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική» τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου» τονίζουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Προτρέπουν, επίσης, τη Ρωσία να επιτρέψει «την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής» επισημαίνεται στη συνέχεια στη δήλωση και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως μια κατάπαυση του πυρός. «Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, ενώ διεξάγονται συζητήσεις, είναι λυπηρή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη και εκείνες που αναλαμβάνονται διπλωματικά από τους Συμμάχους για να βαρύνουν τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου» αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη τους στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους «γενναίους» Ουκρανούς πολίτες, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στο δικαίωμα της αυτοάμυνάς της και υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω «πολιτική και πρακτική υποστήριξη». «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης» αναφέρουν στη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω την υποστήριξη στην Ουκρανία, στη Σύνοδο του Απριλίου.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την ενότητά τους απέναντι στη Ρωσία και δηλώνουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν συντονισμένη διεθνή πίεση στη Μόσχα, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Αναφορικά με την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής: «Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν, επίσης την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Επισημαίνουν, δε, ότι θα επιταχύνουν το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μια πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

«Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας» τονίζεται στη δήλωση.

Τέλος, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του, επιβεβαιώνοντας την πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ τονίζει ότι παρέχει υποστήριξη σε εταίρους που πλήττονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμαχικών πληθυσμών μας και κάθε σπιθαμή συμμαχικής επικράτειας. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια» καταλήγουν οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι «30» του ΝΑΤΟ... βάζουν στο κάδρο και την Κίνα - «Σταματήστε να στηρίζετε το "fake" αφήγημα του Πούτιν»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news