facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

ΕΕ: Πλαφόν στα 10.000 ευρώ τίθεται για πληρωμές σε μετρητά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν σήμερα (18/1) να περιορίσουν στα 10.000 ευρώ τις πληρωμές σε μετρητά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μιας νομοθεσίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για το ύψος των πληρωμών σε μετρητά. Ωστόσο, σε άλλα κράτη μέλη, όπως η Αυστρία ή η Γερμανία, οι πληρωμές σε μετρητά παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς όριο.

Η διάταξη αποτελεί τμήμα μιας νομοθεσίας που αποσκοπεί επίσης στην καλύτερη καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που συμφωνήθηκε μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων και η οποία θα τεθεί σε ισχύ φέτος.

Στόχος είναι η προσέγγιση πολύ διαφορετικών υφιστάμενων κανονισμών στις 27 χώρες της ΕΕ για να εντοπιστούν και τον περιοριστούν οι ύποπτες συναλλαγές.

Αυτή η συμφωνία «θα διασφαλίσει ότι οι απατεώνες, το οργανωμένο έγκλημα και οι τρομοκράτες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να νομιμοποιούν τα κέρδη τους μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, του οποίου η χώρα ασκεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η νέα νομοθεσία εναρμονίζει επίσης και αυστηροποιεί τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που επιβάλλονται ιδίως σε τράπεζες, κτηματομεσιτικά γραφεία και καζίνο. Αυτοί οι φορείς θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους πελάτες τους ή ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων πίσω από αδιαφανείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα επεκταθεί στον τομέα κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα και σε αυτόν τον τομέα.

Οι κανόνες θα αφορούν επίσης το εμπόριο προϊόντων πολυτελείας όπως πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα, ρολόγια, καθώς και υπερπολυτελών αυτοκινήτων, ιδιωτικών τζετ ή σκαφών αναψυχής.

Τέλος, οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι ατζέντηδες θα υπόκεινται επίσης σε ενισχυμένους κανονισμούς, αλλά στο τέλος μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, επομένως από το 2029.

Η νέα νομοθεσία θα ενισχύσει επίσης τις εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη είχαν ήδη εγκρίνει τον Δεκέμβριο τη δημιουργία ενός οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο νέος οργανισμός, με την ονομασία AMLA (“Αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”), θα είναι αρμόδιος ιδίως για την εποπτεία και τον συντονισμό των εθνικών αρχών προκειμένου να εντοπίζονται καλύτερα και να καταπολεμούνται ύποπτες διασυνοριακές δραστηριότητες.

Αυτή η δέσμη μέτρων προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021. Η Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μέιριντ Μακγκίνες χαιρέτισε σήμερα «ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος στην ΕΕ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Πλαφόν στα 10.000 ευρώ τίθεται για πληρωμές σε μετρητά"

Greek Mafia: Στην Ουκρανία βρίσκεται ο «εγκέφαλος» των εκτελεστών – Οι διάλογοι των δολοφόνων

Στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό φέρεται να βρίσκεται ο «εγκέφαλος» των εκτελεστών της Greek Mafia, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι ρόλοι στην οργάνωση των εκτελεστών της Greek Mafia είναι ξεκάθαροι ενώ ο επικεφαλής στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι ένας 40χρονος από το Ουζμπεκιστάν, με τα αρχικά Σ.Λ. και καταζητείται.

Ο εκτελεστής της οργάνωσης είναι ο 40χρονος Κ.Δ., ο οποίος κατάγεται από την Γεωργία και βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας, καθώς προφυλακίστηκε για πλαστά έγγραφα.

Το αποτύπωμα στην μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στο συμβόλαιο θανάτου στη Βοιωτία ανήκει στον 39χρονο Α.Σ., ο οποίος κατάγεται από τη Γεωργία και συνελήφθη στον Ασπρόπυργο.

Άλλο μέλος του κυκλώματος, ο 20χρονος Δ.Δ., συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε σε εμπρησμούς και βομβιστικές επιθέσεις.

Σοκάρει ο κυνισμός στους διαλόγους των δολοφόνων

Αποκαλυπτικοί, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, είναι οι διάλογοι των δολοφόνων για το πως αντιμετώπιζαν τα θύματά τους. Σε έναν από αυτούς που κατέγραψαν οι Αρχές, αυτόν ανάμεσα στον 21χρονο στη Θεσσαλονίκη με έναν φίλο του, υπερηφανεύεται ότι σκοτώνει και ότι πρόσφατα πυροβόλησε μάλιστα κάποιον.

-21χρονος: Κλέβω, πυροβολώ, σκοτώνω, δυο φορές σκοτώνων

-Φίλος: Εσύ τα κάνεις όλα αυτά ε;

-21χρονος: Ναι εγώ

-Φίλος: Και

-21χρονος: Αυτά

-Φίλος: Πως αισθάνεσαι;

-21χρονος: Πολύ καλά

-Φίλος: Μπράβο, μπράβο

Οι κινήσεις των Αρχών

Με μια μεγάλη ταυτόχρονη επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι άνδρες του Ανθρωποκτονιών κατάφεραν το βράδυ της Τετάρτης να αιφνιδιάσουν και να περάσουν χειροπέδες σε δύο αδίστακτους δολοφόνους, στους εκτελεστές του Γιάννη Σκαφτούρου, του Βασίλη Ρουμπέτη και του γαμπρού του, Διονύση Μουζακίτη.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα «πιστόλια», τους φυσικούς δηλαδή αυτουργούς, ωστόσο άγνωστο παραμένει το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για τα συμβόλαια θανάτου.

Πρόκειται για έναν 39χρονο Γεωργιανό και έναν 20χρονο. Μάλιστα το αποτύπωμα του 39χρονου είχε εντοπιστεί στη μπαταρία της μοτοσικλέτας που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές του Γιάννη Σκαφτούρου και εγκατέλειψαν άρον άρον 1 χιλιόμετρο από το σημείο της δολοφονίας λόγω μηχανικής βλάβης.
Ο 39χρονος, σκληρό μέλος της γεωργιανής μαφίας δήλωνε υδραυλικός και διέμενε άλλοτε στα Μουδανιά Θεσσαλονίκης και άλλοτε στον Ασπρόπυργο. Είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών, μεταφορά μεταναστών αλλά και για τραυματισμό δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Οι 2 συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε δύο εμπρησμούς που έγιναν αρχές του περασμένου Ιουνίου στις εγκαταστάσεις εταιρειών που είναι συμφερόντων της οικογένειας Σκαφτούρου, αλλά και σε έναν εμπρησμό σε βιομηχανική αποθήκη στον Ασπρόπυργο.

Παράλληλα, κατηγορούνται και για προπαρασκευαστικές ενέργειες τέλεσης κακουργήματος στο Μαυροβούνιο. Για την εμπλοκή τους στα ακριβοπληρωμένα συμβόλαια θανάτου ταυτοποιήθηκαν άλλα 2 άτομα που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και για τα οποία εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, ένα άτομο που βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας και ένας ακόμη που είναι έγκλειστος στις φυλακές στο Μαυροβούνιο. Οι Αρχές αναζητούν έναν ακόμη στη χώρα μας.

Και όλα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη, με σχεδόν 100 σφαίρες από 2 καλάσνικοφ και ένα 9αρι έξω από το πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του στον Νέο Κόσμο.

Το συμβόλαιο θανάτου στη Βοιωτία

Ένα από τα βασικά μέλη της Greek Μafia ο Γιάννης Σκαφτούρος, είχε δολοφονηθεί τον Απρίλιο του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Οι εκτελεστές που ήταν 4 και επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες του αφαίρεσαν τη ζωή με 15 σφαίρες. Σταμάτησαν κοντά στο σπίτι και οι δύο, που φορούσαν κράνη, μπήκαν στην αυλή, όπου βρισκόταν ο Σκαφτούρος με συγγενείς και φίλους και τον γάζωσαν με τα καλάσνικοφ μπροστά στην οικογένεια του.
Από τις σφαίρες ο 55χρονος έπεσε νεκρός, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά η 22χρονη κόρη του, αλλά και ο 45χρονος συμπέθερός του.Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκτέλεση του και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό έπεσε νεκρός ο Βασίλης Ρουμπέτης μέσα στο θωρακισμένο του αυτοκίνητο. Δολοφονήθηκε με δεκάδες σφαίρες από καλάσνικοφ έξω από το γκαράζ του σπιτιού του. Νεκρός από τα πυρά των εκτελεστών είχε πέσει τότε και ο γαμπρός του.

Οι δράστες που επέβαιναν σε ένα τζιπ αμέσως μετά την διπλή εκτέλεση έξαφανίστηκαν και στο Σκαραμαγκά έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Και από εκεί ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να συλλέξουν σημαντικά στοιχεία.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δολοφονίες τους σχετίζονται με λαθρεμπόριο κυρίως τσιγάρων, με τις Αρχές να έχουν βάλει στο στόχαστρο άλλα 10 άτομα.

Οι Αρχές εντόπισαν τα όπλα που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα

Το πλούσιο οπλοστάσιο των δύο ατόμων που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στις δολοφονίες της Greek Mafia –και οι οποίοι κατηγορούνται για εννέα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα– εντόπισε η Ελληνική Αστυνομία.


Οι Αρχές εκτιμούν ότι τα όπλα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε δολοφονικές επιθέσεις στο παρελθόν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Greek Mafia: Στην Ουκρανία βρίσκεται ο «εγκέφαλος» των εκτελεστών – Οι διάλογοι των δολοφόνων"

Αμερικανοί βουλευτές σε Μπάιντεν: Πρόσκληση σε Χριστοδουλίδη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Επιστολή στον Τζο Μπάιντεν έστειλαν Αμερικανοί νομοθέτες. Ζητούν να απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο με αφορμή την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στην επιστολή τους, ηγετικά μέλη της ομάδας για ελληνικά θέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic caucus) παρουσιάζουν ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους, και Τζον Σαρμπάνης.

Όλη η επιστολή των βουλευτών στον Τζο Μπάιντεν

«Αγαπητέ πρόεδρε Μπάιντεν,

Φέτος είναι η 50η επέτειος της βάναυσης εισβολής της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τις πρώτες ημέρες σας στη Γερουσία, λίγοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν επιδείξει την δίκη σας κατανόηση για αυτήν την ασυγχώρητη τραγωδία, και ακόμη λιγότεροι έχουν φτάσει το επίπεδο της αταλάντευτης στήριξης σας για την επανένωση του νησιού ως διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

Ως μέλη του «Hellenic Caucus» της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτρέπουμε τη κυβέρνησή σας να ταυτίσει αυτή τη θλιβερή χρονιά μνήμης με ουσιαστικές ενέργειες που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με έναν από τους πιο αξιόπιστους στρατηγικούς εταίρους μας.

Συμφωνούμε με την πρόσφατη δήλωσή σας ότι η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο, ότι οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν, την Αμερική, ασφαλή. Η επιβεβαίωση του δεσμού μας με βασικούς εταίρους - στην περίπτωση αυτή, την Κυπριακή Δημοκρατία - είναι κρίσιμη για την προβολή των αμερικανικών αξιών και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου.

Στις 20 Ιουλίου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κυπριακές πόλεις και χωριά, τρέποντας τους νόμιμους κατοίκους τους σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Από τότε, οι Κύπριοι έχουν υπομείνει μια μαζική τουρκική κατοχή σε μια συνεχιζόμενη προσβολή της κυριαρχίας και των δημοκρατικών ελευθεριών τους. Η παρατήρησή σας ότι γνωρίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας και, ίσως το πιο σημαντικό, οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές μας παρακολουθούν, δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο από ότι ισχύει για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Το 2014, γίνατε ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Κύπρο από τον τότε Αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον το 1962. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αναγνωρίσατε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου ως συμμάχου, παρατηρώντας: «Η Κύπρος μπορεί να είναι μια αυξανόμενη δύναμη για ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελούσε τον κόσμο».

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι η σταθεροποιητική και ειρηνική δύναμη στην περιοχή όπως σωστά προβλέψατε, έχοντας ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Κύπρος έχει εργαστεί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία, έχει μπλοκάρει τόνους ιρανικών εκρηκτικών και έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος περιθάλποντας τραυματίες Αμερικανούς πεζοναύτες που δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη στην αμερικανική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Πιο πρόσφατα, ως απάντηση στη βάναυση επίθεση της Χαμάς σε Ισραηλινούς αμάχους, η Κύπρος έσωσε χιλιάδες αθώους Αμερικανούς και άλλους που διέφυγαν από το Ισραήλ και επί του παρόντος ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Πέρα από αυτήν την αποδεδειγμένη ζωτικής σημασίας εταιρική σχέση, τα έθνη μας έχουν βρει βασικούς τομείς συνεργασίας μέσω του Πλαισίου Συνεργασίας Ανατολικής Μεσογείου 3+1, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του CYCLOPS, της εγκατάστασης που φιλοξενεί κοινή εκπαίδευση για τη θαλάσσια και συνοριακή ασφάλεια, την αντιτρομοκρατία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου και άλλους περιφερειακούς συμμάχους.

Έχοντας κατά νου αυτό το πειστικό ιστορικό συνεργασίας προτείνουμε την εξέταση πολλών βασικών ενεργειών που θα σηματοδοτήσουν την εκτίμηση της Αμερικής για τον ζωτικό ρόλο της Κύπρου και επίσης θα δράσουν για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρώτον, σας προτρέπουμε να καλωσορίσετε επίσημα τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο. Μια επίσημη επίσκεψη θα ρίξει ένα ισχυρό φως στην οικοδόμηση της ειρήνης στην Κύπρο και θα καταδείξει το ευρύ ενδιαφέρον της Αμερικής για ειρηνική επίλυση συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα είναι μια σημαντική δήλωση προς τους συμμάχους που απειλούνται από τον αυταρχισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας αποφασιστικός παγκόσμιος ηγέτης που δεσμεύεται για τη διατήρηση και την προώθηση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Έχετε κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε Αμερικανό Πρόεδρο στην πρόσφατη μνήμη για να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απειλές για τη δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, βασικό εταίρο σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα, θα επιβεβαιώσει την ακλόνητη δέσμευσή σας για την ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Δεύτερον, σας ζητάμε να αξιοποιήσετε τη δύναμη του σχήματος 3+1 για να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συγκαλώντας γρήγορα μια Υπουργική Σύνοδο Εξωτερικών 3+1. Σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών χωρών εταίρων για αμοιβαίους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, διευκολύνοντας αυτές τις περιφερειακές συνομιλίες.

Τρίτον, επικροτούμε τα πρώτα βήματα για την προσθήκη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από τη Βίζα (visa waiver) μαζί με πολλούς από τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το Πρόγραμμα χρησιμεύει για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνών και η ένταξη της Κύπρου είναι η σωστή πολιτική. Προτρέπουμε την ομαλή και αποτελεσματική ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα ασφαλείας από τη κυβέρνηση σας.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο έως το 2024. Αυτή η απόφαση αποτελεί απόδειξη των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η Κύπρος σύμφωνα με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου του 2019, για να αποτρέψει τη ρωσική επιρροή και το ξέπλυμα χρήματος.

Αν και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αναγνώριση της συνεχιζόμενης δέσμευσης της Κύπρου σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, σας προτρέπουμε να επεκτείνετε αυτήν την άρση του εμπάργκο όπλων πέρα από το χρονικό πλαίσιο ενός έτους που θα επιτρέψει προηγμένο σχεδιασμό και θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους.

Το μακροχρόνιο ιστορικό υποστήριξής σας για τη σχέση ΗΠΑ-Κύπρου εκτιμάται βαθύτατα από όλους όσοι εργάστηκαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες για την επίτευξη δικαιοσύνης για τον κυπριακό λαό. Γνωρίζουμε ότι αισθάνεστε τη βαρύτητα αυτής της στιγμής τόσο έντονα όσο εμείς και σας ζητάμε να σηματοδοτήσετε αυτή τη θλιβερή περίσταση με συγκεκριμένες, ουσιαστικές ενέργειες που μπορούν να προωθήσουν μια δίκαιη λύση στην Κύπρο».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αμερικανοί βουλευτές σε Μπάιντεν: Πρόσκληση σε Χριστοδουλίδη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο "

103 θάνατοι από CoViD και 4 από γρίπη

Μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, με παράλληλη αύξηση των θανάτων, καταγράφει η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι θάνατοι ασθενών με CoViD έφτασαν τους 103 με διάμεση ηλικία τα 84 έτη, οι διασωληνώσεις τις 68 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας τις 1.162.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (44%), ακολουθούμενη από την EG.5 (31%).

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 38.461 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς τη 14η θέση, με 358 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

               Δείκτες CoViD

8-14 Ιανουαρίου 2024

1 - 7 Ιανουαρίου 2024

Νέοι θάνατοι 103 93
Διασωληνωμένοι 68 78
Νέες εισαγωγές 1.162 1.679 

    

Γρίπη

Καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, και 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Ιός RSV

H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " 103 θάνατοι από CoViD και 4 από γρίπη "

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Οι φοιτητές απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – «Πλήγμα στη δημόσια παιδεία»

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην παιδεία. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διοργανώνονται σήμερα σε όλη τη χώρα. Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Από νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα έκλεισε η Πανεπιστημίου με τους νέους να λένε ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο το οποίο, όπως λένε, πλήττει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Επισημαίνουν δε ότι η εξίσωση των πτυχίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια θα δημιουργήσει φοιτητές δύο ταχυτήτων. Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τους και επισημαίνουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Οι φοιτητές απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – «Πλήγμα στη δημόσια παιδεία»

Αρκετές σχολές τελούν υπό κατάληψη σε μια περίοδο που υπάρχουν εξεταστική ενώ στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές θεωρούν αδικία την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων και απαιτούν αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων. Την κινητοποίηση στηρίζουν και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση με στάση εργασίας.

Μαζική συμμετοχή του κόσμου σημειώθηκε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη όπου φοιτητές και μαθητές με πανό στα χέρια διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.00 στο Προπύλαια.

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας από πλευράς του αναφέρει πως «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Οι φοιτητές απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – «Πλήγμα στη δημόσια παιδεία»"

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Παράταση έως 5 Φεβρουαρίου για τις αιτήσεις

Έως την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε πολίτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους (δηλαδή air condition, ηλεκτρικές σόμπες, κ.ά.).

Τη σχετική απόφαση για την ενίσχυση σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση τους υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet. Η έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό αφορά σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

α) επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και

β) του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ.

Ύψος έκτακτης ενίσχυσης

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται δεδομένα, που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

– έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

– έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

– έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

β. Ακίνητης περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Παράταση έως 5 Φεβρουαρίου για τις αιτήσεις"

Πόρισμα ΕΔΕ για τη γιορτή στον «Ερυθρό Σταυρό»: Απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη η διοικήτρια

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για τη γιορτή που είχε γίνει κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων στον «Ερυθρό Σταυρό». «Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για το περιστατικό της εορτής των Χριστουγέννων στο ΓΝΑ “ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ” κατέληξε στην απαλλαγή πάσης ευθύνης από τη Διοικήτρια κυρία Ελπινίκη Ταβιανάτου, καθώς όπως απέδειξαν οι μαρτυρίες όλων των εμπλεκομένων προσώπων, η εορτή αυτή γίνεται σε ετήσια βάση εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον ίδιο συγκεκριμένο χώρο» αναφέρεται μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ακόμα ότι «οι ασθενείς δεν περνούσαν από το χώρο της εκδήλωσης κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών της Διοικήσεως, αλλά και ο συγκεκριμένος ασθενής, το φορείο του οποίου φαίνεται στο βίντεο να περνάει, πέρασε με δική του επιθυμία και ως χάρη που ο ίδιος ζήτησε και μάλιστα, μετά από λίγη ώρα έλαβε και εξιτήριο».

Αναλυτικά αναφέρεται:

Την 20-12-2023, ημέρα μικρής εφημερίας (από 08.00 έως 14.00) και ώρα 12.00 μ.μ., διοργανώθηκε στο ΓΝΑ «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» ΕΕΣ εορταστική εκδήλωση για τα Χριστούγεννα απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, τους ασθενείς και τους συνοδούς αυτών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Κεντρική Είσοδο του Νοσοκομείου με συμμετοχή του κάθε είδους προσωπικού του και της Διοικήτριας αυτού και περιελάμβανε ομιλία του ιερέα Ρουσάκη για το Πνεύμα των Χριστουγέννων, μικρή ομιλία και ευχές από μέλη της Διοίκησης του Νοσοκομείου (τον Πρόεδρο ΔΣ κ. Μπαζίγο, τη Διοικήτρια κ. Ταβιανάτου και την Αναπληρώτρια Διοικήτρια κ. Κανέλου), Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, λοιπά άσματα αντίστοιχου περιεχομένου και προς το τέλος χορευτικά άσματα συνοδεία δύο κιθάρων.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασθενών είχαν δοθεί οδηγίες από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κάθε τυχόν αναγκαία μεταφορά/μετακίνηση αυτών να διενεργηθεί από εναλλακτικές διαδρομές από τον ανωτέρω χώρο.

Εξετασθείσα ασθενής στις 20-12-2023 στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα εξέφρασε την επιθυμία, κατά την μεταφορά της στο θάλαμο νοσηλείας της, να μεταβεί στο χώρο της εκδήλωσης για λόγους ψυχολογικής υποστήριξης, οπότε με τη συνδρομή προσωπικού του Νοσοκομείου διήλθε του ανωτέρω χώρου άνευ παραμονής της εκεί. Το ανωτέρω γεγονός (διέλευση ασθενούς με φορείο από το χώρο της εορταστικής εκδήλωσης), όπως και η λοιπή τελετή, κατεγράφη δια κινητού τηλεφώνου από παριστάμενο στο χώρο φυσικό πρόσωπο (τα στοιχεία του οποίου δεν κατέστησαν γνωστά) και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.

Ως εκ τούτου, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για το περιστατικό της εορτής των Χριστουγέννων στο ΓΝΑ «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» κατέληξε στην απαλλαγή πάσης ευθύνης από τη Διοικήτρια κυρία Ελπινίκη Ταβιανάτου, καθώς όπως απέδειξαν οι μαρτυρίες όλων των εμπλεκομένων προσώπων, η εορτή αυτή γίνεται σε ετήσια βάση εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον ίδιο συγκεκριμένο χώρο.

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς δεν περνούσαν από το χώρο της εκδήλωσης κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών της Διοικήσεως, αλλά και ο συγκεκριμένος ασθενής, το φορείο του οποίου φαίνεται στο βίντεο να περνάει, πέρασε με δική του επιθυμία και ως χάρη που ο ίδιος ζήτησε και μάλιστα, μετά από λίγη ώρα έλαβε και εξιτήριο.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα ΕΔΕ για τη γιορτή στον «Ερυθρό Σταυρό»: Απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη η διοικήτρια"

Μεσολόγγι: Συνελήφθη ο κρεοπώλης για την εξαφάνιση του 31χρονου Μπάμπη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της εξαφάνισης του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι, καθώς συνελήφθη ο 50χρονος κρεοπώλης.

Σε σύλληψη μετατράπηκε πριν λίγη ώρα η προσαγωγή του 50χρονου κρεοπώλη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για την υπόθεση της εξαφάνισης του 31χρονου στο Μεσολόγγι. Από την άλλη έχουν κληθεί να δώσουν κατάθεση τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Πρόκειται για φίλους του κρεοπώλη με τους οποίους είχε μιλήσει μετά την εξαφάνιση του Μπάμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr τόσο στην πρώτη κατάθεσή του όσο και στη συμπληρωματική ο 50χρονος έπεσε σε πολλές αντιφάσεις. Παράλληλα το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας σε αυτοκινητοδρόμους της περιοχής ερχόταν σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονταν ο 50χρονος άνδρας για τη διαδρομή που ακολούθησε το μοιραίο βράδυ της 4ης Ιανουαρίου.

Ο κρεοπώλης περιέγραψε διαφορετικό δρομολόγιο από αυτό που ακολούθησε, από τις 8.30 το βράδυ που παρέλαβε τον Μπάμπη από το σπίτι του.

Παράλληλα οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις ατόμων τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 50χρονο και ο κρεοπώλης φέρεται να τους εκμυστηρεύτηκε ότι δεν θα βρουν ποτέ τον Μπάμπη, ενώ παράλληλα τους ρωτούσε πως είναι η ζωή στις φυλακές Κορυδαλλού, συμπλήρωσαν το παζλ των ενοχικών στοιχείων εις βάρος του

Να σημειωθεί ότι ο από το βράδυ της Τετάρτης (17.01.2024) και για περισσότερες από 11 ώρες βρέθηκε ενώπιoν των αστυνομικών της ασφάλειας του Μεσολογγίου και κατέθετε.

Όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί τον είχαν υποβάλει σε μπαράζ ερωτήσεων προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για την υπόθεση της εξαφάνισης του 31χρονου.

Την ίδια ώρα η μητέρα του, οι αδερφές του και συγγενείς του 31χρονου που αγνοείται από τις 4 Ιανουαρίου βρέθηκαν έξω από το κτίριο της ασφάλειας Μεσολογγίου και φώναζαν «που είναι ο Μπάμπης».

Με σπαρακτικές φωνές και δάκρυα στα μάτια οι άνθρωποι του 31χρονου τα ίχνη του που οποίου έχουν χαθεί από τις 4 Ιανουαρίου αναζητούν απαντήσεις.  Η μητέρα του ξεσπά και φωνάζει… «μίλα ρε τέρας, που είναι το παιδί μου». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσολόγγι: Συνελήφθη ο κρεοπώλης για την εξαφάνιση του 31χρονου Μπάμπη"

Συνελήφθη φαρμακοποιός στη Θεσσαλονίκη, πωλούσε ναρκωτικά φάρμακα χωρίς κουπόνια

Φαρμακοποιός συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ύστερα από καταγγελίες ότι διαθέτει προς πώληση φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν έφεραν κουπόνια (ταινία γνησιότητας) και μεταξύ αυτών φάρμακα που υπάγονται στην κατηγορία των ναρκωτικών. Πρόκειται για 50χρονη, η οποία συνελήφθη κατόπιν έρευνας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Εθνικής Διαφάνειας.

Όπως έγινε γνωστό, σε επιτόπια έρευνα στο φαρμακείο της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 69 συσκευασίες με 1820 δισκία ναρκωτικών φαρμάκων, τα οποία κατείχε χωρίς την ταινία γνησιότητας. Κατά την ίδια έρευνα εντοπίστηκαν κι άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν έφεραν τα προβλεπόμενα κουπόνια και για την περίπτωση αυτή διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα παραπάνω φάρμακα συνταγογραφήθηκαν σε προγενέστερο διάστημα και οι συνταγές εκτελέστηκαν χωρίς να έχουν παραδοθεί σε πελάτες.

Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών με τη μορφή της κατοχής και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Η ίδια, προανακριτικά, αρνήθηκε την κατηγορία, ενώ κατά πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν ηλεκτρονικά και για λόγους οικονομικής διευκόλυνσης των πελατών της τα κρατούσε στο φαρμακείο για να τα διαθέσει σταδιακά, όταν αυτοί θα ήταν σε θέση να τα πληρώσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη φαρμακοποιός στη Θεσσαλονίκη, πωλούσε ναρκωτικά φάρμακα χωρίς κουπόνια"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Νέα ένταση στη δίκη - Επιτέθηκε στην Εισαγγελέα μιλώντας για... ειρωνείες

Η εισαγγελέας «στρίμωξε» την κατηγορούμενη, Ρούλα Πισπιρίγκου, με ερωτήσεις της, για για τα μηνύματα που αντάλλαζε με τον πρώην σύζυγό της, την ώρα που η Τζωρτζίνα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

«Είναι λανθασμένες οι κινήσεις μου με τον κ. Δασκαλάκη, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την πορεία του παιδιού μου», απάντησε η κατηγορούμενη, ενώ επιτέθηκε στην Εισαγγελέα, λέγοντας ότι, την ειρωνεύτηκε.

Εισαγγελέας: Στις 18/1 του λέτε «πόσες φορές ξύπνησες το βράδυ για την Τζωρτζίνα» και «σου είπα να σκεφτείς καλά αυτό που πας να κάνεις γιατί μετά δε θα έχει επιστροφή». Σας απαντάει ο κ. Δασκαλάκης «ξεκάθαρα κάθομαι για το παιδί». Και στις 09.16 του λέτε «θα έπρεπε να μην τα λες όλα αυτά με παιδί ανάπηρο. Ο θεός θα σε τιμωρήσει. Αναρωτήθηκες ποτέ αν η δύναμη μου είναι να είμαστε μαζί για να είμαι στην Τζωρτζίνα». Και σας απαντάει «θες να το αναλάβω εγώ το παιδί για να μην έχεις το βάρος;» Και του λέτε «θες να πάρω το παιδί και να φύγουμε;» Και ενώ του μιλάτε για το παιδί σας, εσείς συνεχίζετε να του λέτε για τα ρούχα του, πότε θα έρθει να πάρει τα ρούχα του. Εσάς τελικά τι σας απασχολούσε;

Πισπιρίγκου: Το είπα! Ότι είχα δύο πράγματα να διαχειριστώ. Τώρα καταλαβαίνω τα λάθη μου και καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα έπρεπε να τα διαχειριστώ διαφορετικά αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την κατηγορία που έχω. Αυτό που μου δίνουν σαν ”κίνητρο” το θεωρώ ανούσιο και χαζό. Αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Είναι λανθασμένες οι κινήσεις μου με τον κ. Δασκαλάκη, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την πορεία του παιδιού μου. Τώρα γίνεται η συζήτηση αυτή επειδή κατηγορούμαι. Αν δεν υπήρχε η κατηγορία μου δε θα τα συζητήσουμε, γιατί η σχέση μας ήταν πάντα έτσι. Έτσι μιλούσαμε πάντα, ήμασταν και οι δυο έντονοι χαρακτήρες.

Εισαγγελέας: Στις 18/1 το παιδί σας έχει κάνει μαγνητική, δεν είναι καλά, κάνει εμετούς και εσείς σε μηνύματα φαίνεται να ασχολείστε με το τι σας είπε ο δικηγόρος σας για την αίτηση διαζυγίου. Επίσης, σας λέει σε μήνυμα ότι θέλει να βλέπει το παιδί του και του απαντάτε «θα το βλέπεις το παιδί μη μου πρήζεις τα αρ@@δια». Εσείς που μας έχετε πει ότι δε βρίζετε!

Πισπιρίγκου: Ήταν μηνύματα της στιγμής!

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω κυρία κατηγορούμενη τα μηνύματα ενός ολοκλήρου 24ωρου! Όχι μιας στιγμής! Αυτά είναι μηνύματα μιας ολόκληρης ημέρας, ποιας στιγμής; Σε μήνυμά σας, έχετε στείλει “μόνο το παιδί; εγώ;”

Πισπιρίγκου: Ναι του κάνω τα παράπονα που έλεγα και στην κυρία Πρόεδρο. Θα το έβλεπε το παιδί.

Εισαγγελέα: Μα του είπατε ότι θα αλλάζατε κλειδαριά.

Πισπιρίγκου: Ε ναι τι σχέση έχει αυτό; Τι είναι το σπίτι, ξενοδοχείο; Λάθος μου εκείνη την ώρα, ασχολήθηκα και με τα ρούχα. Ήθελα να πάρει τα ρούχα. Ασχολιόμουν με τα ρούχα αλλά ασχολιόμουν με το παιδί. Δεν άφησα το παιδί μου ούτε για ένα λεπτό. Με ειρωνεύτηκατε.

Εισαγγελέας: Εγώ;

Πισπιρίγκου: Και εσείς λέτε για τον χαροκαμένο πατέρα. Η άσπλαχνη μάνα. Τι να πω..

Εισαγγελέας: Του έχετε γράψει σε μήνυμα ότι η Τζωρτζίνα ήταν στο σπίτι μόνη της, με το μωρό. Και του λέτε «ότι θα κρατήσει το μωρό η Τζωρτζίνα». Και κοιτάξτε να δείτε κυρία μου, εμένα δε με νοιάζει τι λέγατε και τι κάνατε με τον κ. Δασκαλάκη. Σαν μάνα σας ρωτάω, αφήνατε το μωρό με την Τζωρτζίνα, 8 ετών τότε;

Πισπιρίγκου: Δεν είχε γίνει αυτό, έτσι του το είπα, γιατί είχα υποψιαστεί τη σχέση του με την νονά της Τζωρτζίνας. Τα έστελνα επίτηδες.

Εισαγγελέας: Δεν κατηγορείστε για την σχέση σας κυρία κατηγορούμενη. Απλά στα μηνύματα σας αναφέρεστε στην Τζωρτζίνα. Η κουβέντα σας συνεχίζεται και του λέτε «μου σπας τα νεύρα» και «θέλω να φύγεις» και σας απαντάει «ό,τι θες στείλε μου, αλλά υπάρχει ένα παιδί στη μέση και θέλω να βλέπω το παιδί μου». Και εσείς συνεχίζετε ενώ ο άνθρωπος σας μιλάει για το παιδί σας!

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Νέα ένταση στη δίκη - Επιτέθηκε στην Εισαγγελέα μιλώντας για... ειρωνείες "

Εξώδικο συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τα λάθη στον επανυπολογισμό

Εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης του «νόμου Κατρούγκαλου».

Όπως επισημαίνεται με τον σχετικό νόμο (ν.4387/2016), δίνεται η ευκαιρία να επανυπολογιστούν και αυτές οι περιπτώσεις που αφορούν την παράλληλη σύνταξη, ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήσεις προς τον Φορέα, από συνταξιούχους που ζητούν αντί για 2η σύνταξη, να υπάρξει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα (εφαρμογή του νόμου).

Οπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, στο εξώδικο αναφέρονται τα παραδείγματα 90 συνταξιούχων που είναι μέλη του Δικτύου και τα οποία έχουν προβεί σε σχετικό αίτημα προς τον ΕΦΚΑ, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος!

Τα ερωτήματα που θέτει το ΕΝΔΙΣΥ είναι αμείλικτα:

-Πώς ο ΕΦΚΑ δηλώνει ότι αξιοποιεί το «συμφερότερο τρόπο» υπολογισμού, χωρίς να αναφέρει στοιχεία για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων;

-Πώς έχει γίνει ο διαχωρισμός εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης;

-Ο επανυπολογισμός έχει γίνει σύμφωνα με το 0,075% της προσαύξησης στο σύνολο των παράλληλων ετών ασφάλισης;

-Με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ επικαλείται την έκδοση λογισμικού για τον υπολογισμό της παράλληλης σύνταξης, υπάρχουν διαφορές στις συντάξεις που εκδίδονται με αίτηση μετά τις 13/05/2016 και έχουν υπολογιστεί με το «νόμο Κατρούγκαλου»;

-Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον παλαιότερο και στο νεότερο τρόπο υπολογισμού;

Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι για τα 90 μέλη του, που συμπεριλήφθηκαν στο εξώδικο, ο ΕΦΚΑ όφειλε να απαντήσει αναλυτικά στα ανωτέρω ερωτήματα εντός δύο μηνών, κάτι που δεν συνέβη.

Το Δίκτυο θεωρεί ότι έχουν γίνει λάθη στον α’ επανυπολογισμό και εντελώς αυθαίρετα ο ΕΦΚΑ προχωράει και σε β’ επανυπολογισμό, σύμφωνα με το «νόμο Βρούτση», χρησιμοποιώντας λάθος δεδομένα ως βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που θα έπρεπε.

Το ΕΝΔΙΣΥ προτείνει να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ, ώστε να ενημερωθούν για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των δύο κύριων παράλληλων συντάξεων από την 1.1.2019 και μετά για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τα λάθη στον επανυπολογισμό"

Τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης σε περίπτερα και μίνι μάρκετ – Στο ΦΕΚ η απόφαση

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την υπαγωγή της δραστικής ουσίας της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στον Πίνακα Β’ των ναρκωτικών.

Τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προϊόντα που εμπεριέχουν αυτές τις ουσίες «δεν θα πωλούνται πλέον, καθώς είναι επικίνδυνα». «Με μια από τις πρώτες αποφάσεις μου ως υπουργός Υγείας εντάχθηκε η ουσία που περιέχουν στις ναρκωτικές ουσίες και έτσι απαγορεύθηκε η πώληση τους από τα περίπτερα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα με τη συγκεκριμένη ουσία, όπως είναι τα δημοφιλή ζελεδάκια κάνναβης, που κυκλοφορούν σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, σταματούν να πωλούνται στο εμπόριο και αποσύρονται από σημεία με ελεύθερη πρόσβαση.

Τα συγκεκριμένα ζελεδάκια, τα οποία μάλιστα κυκλοφορούν και σε διάφορες γεύσεις, έχουν μεγάλη επιτυχία κυρίως στους εφήβους.

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης ελήφθη κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Ναρκωτικών και εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης σε περίπτερα και μίνι μάρκετ – Στο ΦΕΚ η απόφαση"

Εμβόλιο κορονοϊού: Δωρεάν στις δημόσιες δομές – Έως 5 ευρώ στα φαρμακεία

Δεν πρόκειται να διαγραφεί κανένα πρόστιμο στους πολίτες άνω των 60 που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Συμπλήρωσε, δε, πως το εμβόλιο θα στοιχίζει έως 5 ευρώ στα φαρμακεία και θα είναι δωρεάν στις δημόσιες δομές. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 είπε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τα πρόστιμα: «Στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα φοιτητικά δάνεια. Όσοι έχουν πληρώσει τα φοιτητικά δάνεια θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Πρόστιμα βάζουν όλα τα κράτη. Τα πρόστιμα δεν μπήκαν για εισοδηματικούς λόγους, αλλά ως πίεση για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «σε κάθε απόφαση του κράτους που διορθώνει μια άλλη απόφαση, κάποιοι αδικούνται. Ο κυριότερος λόγος για τη διαγραφή των προστίμων ήταν επειδή ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι φεύγουμε από την εποχή της σύγκρουσης και πρέπει να μπούμε στην εποχή του τακτικού εμβολιασμού».

«Mου έφεραν τη λίστα και είδα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που χρωστούσαν τα πρόστιμα ήταν άνω των 80 ετών. Να προχωρήσουμε να κάνουμε αναγκαστική είσπραξη σε ανθρώπους άνω των 80 ετών για το πρόστιμο των 100 ευρώ συν τους τόκους; Ως Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπορούσα να το κάνω» τόνισε.

Συνέχισε μιλώντας για τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού και επεσήμανε ότι «πρέπει να βγει από την λογική μας αν πρέπει να κάνουμε την τέταρτη, την πέμπτη, την έκτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού. Όταν ήρθε η πανδημία, η ανθρωπότητα δεν ήξερε τι είναι και μπήκαμε στην λογική του πρώτου εμβολίου, του δεύτερου εμβολίου κ.ο.κ. Πλέον πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού, όπως κάνουμε το εμβόλιο για την γρίπη. Πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο εμβολιασμού Covid και να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μία φορά μέσα στο δωδεκάμηνο».

«Στους 1.000 θανάτους από κορονοϊό το τελευταίο διάστημα, μόνο οι δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το φετινό εμβόλιο, το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα γίνεται στα φαρμακεία: «Σε πολλές χώρες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού γίνεται και στα φαρμακεία. Δεν είπα ποτέ να μην το κάνουν οι γιατροί. Εκ των ων ουκ άνευ θα το κάνουν οι γιατροί. Εγώ τους γιατρούς τους θέλω συμμάχους, όχι αντίπαλους. Δεν μπορεί να πειστεί ο πολίτης, αν ο γιατρός του λέει να μην κάνει το εμβόλιο».

«Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Τι είπε για τα ζελεδάκια κάνναβης

«Δεν θα πωλούνται πλέον τα ζελεδάκια κάνναβης, καθώς είναι επικίνδυνα» δήλωσε επιπλέον και σημείωσε πως «η έγκριση της κυκλοφορίας τους δεν είχε περάσει από το Υπ. Υγείας, αλλά από το Υπουργείο Εμπορίου (Υπ. Ανάπτυξης) και δεν είχε γνωστοποιηθεί η ουσία που περιέχουν. Με μια από τις πρώτες αποφάσεις μου ως Υπ. Υγείας εντάχθηκε η ουσία που περιέχουν στις ναρκωτικές ουσίες και έτσι απαγορεύθηκε η πώληση τους από τα περίπτερα».

Η κατάσταση στο ΕΣΥ: «Δεν είναι όλα μαύρα»

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης πως «δεν είναι όλα «μαύρα» στο ΕΣΥ, που έχει και πολλά καλά και πολλά κακά να δείξει. Η πρώτη απόφαση που υπέγραψα σχεδόν αμέσως ήταν η ενιαία λίστα χειρουργείων που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου».

«Το Κράτος θα έχει την πραγματική εικόνα που υπάρχει σε όλο το ΕΣΥ. Θα μπορούμε να βλέπουμε αν η κατάσταση πηγαίνει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, ενώ σε έναν βαθμό θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και την διαφθορά», προσέθεσε ο Υπουργός Υγείας.

Σχετικά με το πώς θα ελέγχεται αν υπάρχουν λαθροχειρίες ή «παραθυράκια» για προτεραιότητα περιπτώσεων από ορισμένους γιατρούς ανέφερε ότι «οι γιατροί θα κρίνουν τον βαθμό προτεραιότητας για κάθε ασθενή που περιμένει να χειρουργηθεί και εμείς θα ελέγχουμε. Θα μπορούμε να μετράμε αν μια κλινική έχει περισσότερα επείγοντα χειρουργεία ξαφνικά, ενώ η άλλη κλινική δεν έχει. Στο ΕΣΥ είμαστε όλοι ίσοι και αυτή η ισότητα θέλουμε να φαίνεται».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η ιδέα για την ενιαία λίστα χειρουργείων είχε ήδη ξεκινήσει επί Χρυσοχοΐδη, απλά εγώ επιτάχυνα τη διαδικασία. Ο κάθε υπουργός που έρχεται εδώ δίνει τον καλύτερο εαυτό του για τους πολίτες. Έχω έρθει με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας. Στο Υπ. Εργασίας σε έξι μήνες κάναμε πάρα πολλά πράγματα, θέλω με την ίδια ταχύτητα να γίνουν πράγματα και εδώ, προσθέτοντας ότι το 2024 θα είναι το έτος με τις περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ και ότι θα γίνουν 6.500 προσλήψεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο κορονοϊού: Δωρεάν στις δημόσιες δομές – Έως 5 ευρώ στα φαρμακεία"

Λέσβος: Άνδρας συνελήφθη γιατί θανάτωσε δύο κουνέλια στη Θερμή

Συνελήφθη, στη Μυτιλήνη, από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, άνδρας ελληνικής υπηκοότητας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση νομοθεσίας που αφορά την κακοποίηση ζώων και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως αποδείχτηκε μετά από καταγγελία, ο συλληφθείς στην περιοχή της Θερμής, με μαχαίρι θανάτωσε δύο κουνέλια.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Άνδρας συνελήφθη γιατί θανάτωσε δύο κουνέλια στη Θερμή"

Γερμανία: Μουσουλμάνοι μαθητές ήθελαν να επιβάλουν τη Σαρία στο σχολείο τους – Απειλούσαν με λιθοβολισμό τους παραβάτες

Τέσσερις νεαροί μουσουλμάνοι, 17 έως 19 ετών, οι οποίοι ενεργούσαν ως «αστυνομία της Σαρία» ήθελαν να επιβάλλουν τους δικούς τους αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες στο σχολείο τους στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία.

Το περιοδικό «Focus» δίνει συνέχεια στο θέμα που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας ότι οι μουσουλμάνοι μαθητές στη Γερμανία είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν τον λιθοβολισμό ως τιμωρία για τους «παραβάτες» συμμαθητές τους και είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων να χωριστούν τα αγόρια από τα κορίτσια, τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στο μάθημα κολύμβησης. Το ίδιο, για αυτούς, θα έπρεπε να ισχύει και για τους καθηγητές.

Οι μουσουλμάνοι μαθητές του σχολείου δέχονταν, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ισχυρή πίεση προκειμένου να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, να τελειώνουν τα μαθήματά τους νωρίτερα τις Παρασκευές προκειμένου να προσευχηθούν, να τους διατεθεί ειδικός χώρος προσευχής και οι μαθήτριες να καλύπτουν το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους τους. Το προηγούμενο καλοκαίρι, κάποιοι άλλοι μαθητές είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν ανάλογους κανόνες σε γυμνάσιο της Βόννης.

Η διεύθυνση του σχολείου αντέδρασε καλώντας την αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβριο και κατόπιν η Εισαγγελία διενήργησε έρευνα τόσο στους μαθητές όσο και στις οικογένειές τους. Οι τρεις μαθητές είναι μέλη οικογενειών μεταναστών, ενώ ο ένας είναι Ιταλός. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Χέρμπερτ Ρόιλ δήλωσε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ έχουν αυξηθεί τα προβλήματα στα σχολεία, ειδικά όταν οι δάσκαλοι παίρνουν σαφή θέση κατά του αντισημιτισμού και χαρακτηρίζουν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. «Τότε κάποιοι μαθητές στρέφονται εναντίον των δασκάλων τους και τους προβάλλουν ως άπιστους», επισήμανε ο κ. Ρόιλ και πρόσθεσε ότι, λόγω του μεταναστευτικού κύματος του 2015, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών. Ο υπουργός κάλεσε επίσης τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν άμεσα με την αστυνομία όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιες συμπεριφορές, τονίζοντας, με το βλέμμα και στην περίπτωση της αποτροπής επίθεσης στο Λεβερκούζεν, όπου οι επίδοξοι δράστες ήταν 15 και 16 ετών, ότι ειδικά οι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται πολύ γρήγορα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προσπαθεί, με το πρόγραμμα «Wegweiser» (Οδηγός), να προστατεύσει τους νέους από ενδεχόμενη εμπλοκή τους με ισλαμιστικούς κύκλους. Το 2023 οι υπεύθυνοι του προγράμματος, τονίζει το Focus, διαπίστωσαν «αυξημένη ανάγκη ευαισθητοποίησης στα σχολεία». Η ‘Ανγια Μπέζινγκερ-Στόλτσε, εκπρόσωπος της Ένωσης Εκπαίδευσης και Επιστήμης (GEW) δηλώνει στο περιοδικό ότι οι συνάδελφοί της στα σχολεία είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι προκειμένoυ να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις και συχνά αφήνονται μόνοι να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Μουσουλμάνοι μαθητές ήθελαν να επιβάλουν τη Σαρία στο σχολείο τους – Απειλούσαν με λιθοβολισμό τους παραβάτες"

Συναγερμός στις Σέρρες: Βρέθηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε νεκρό αγριόχοιρο

Στην επιβεβαίωση μίας εστίας της νόσου της αφρικανικής πανώλης σε νεκρό αγριόχοιρο, στον οικισμό Λαγκαδίου (Τοπική Κοινότητα Χουμνικού-Δημοτική Ενότητα Αχινού), του Δήμου Βισαλτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών προχώρησε το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 15.01.2024 ενώ υπογραμμίζεται ότι από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής και στο υπ. αριθ. 260918/14.01.2009 (B’ 75), Εθνικό Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Επιπλέον γίνεται γνωστό ότι στις 16 Ιανουαρίου 2024 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, επτά (7) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στην περιοχή Haskovo (1), Kardzhali (1) και Smolyan (5) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2024 έως 16.01.2024, ενενήντα έξι (96) εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

«Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους. Τέλος τονίζεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος»υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς, για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στις Σέρρες: Βρέθηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε νεκρό αγριόχοιρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news