facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκ. δολ. στην Τουρκία

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.

«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Την Τετάρτη η Συρία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την ΕΕ και η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες μέλη να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκ. δολ. στην Τουρκία"

Στάση εργασίας αύριο (10.2.2023) και 24ωρη απεργία στις 13.2.2023 ανακοίνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Αττικής Στερεάς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκήρυξε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:30 στο κτίριο της Μπουμπουλίνας για αύριο Παρασκευή (10.2.2023).

Πέρα από την αυριανή στάση εργασίας, ο Σύλλογος των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκήρυξε και 24ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα (13,2.2023), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ. Την ίδια μέρα θα γίνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Επιπλέον, ο Σύλλογος των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσε ότι καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις δράσεις ενημέρωσης του κοινού την Κυριακή (12.2.2023) από τις 10:00 κ.εξ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ο Σύλλογος κάλεσε και τους πολίτες της Αθήνας, την Κυριακή (12.2.2023), από τις 11:30 να διαδηλώσουν μαζί έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθούν και καλλιτεχνικές δράσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας αύριο (10.2.2023) και 24ωρη απεργία στις 13.2.2023 ανακοίνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής"

Ασύλληπτη τραγωδία: Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί

Δεν έχει τέλος ο «μαύρος» απολογισμός των νεκρών από τους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν τη Δευτέρα σε Τουρκία και Συρία. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των επιζώντων στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 20.000, φτάνοντας τις 20.511. Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 17.134, ενώ άλλοι 70.347 αναφέρθηκαν ως τραυματίες την Πέμπτη, σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD). Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Συρία ανεβαίνει σε τουλάχιστον 3.377 – εκ των οποίων 2.030 σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την ομάδα πολιτικής προστασίας Λευκά Κράνη, και 1.347 νεκροί σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση – σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών στη Συρία σε όλες τις πληγείσες περιοχές αυξήθηκε σε 5.245, με 2.295 στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση και 2.950 στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

REUTERS/Emilie Madi

Οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν με κάθε τρόπο να εντοπίσουν τους επιζώντες, καθώς οι υπηρεσίες διάσωσης προειδοποιούν ότι οι νέες χιονοπτώσεις, καθώς και η έλλειψη νερού, επικοινωνιών και ηλεκτρικού ρεύματος, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια θανατηφόρα «δευτερογενή καταστροφή».

Μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ μπόρεσε να περάσει στη βορειοδυτική Συρία την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά τον σεισμό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε «ελλείψεις» όσον αφορά την αντίδραση του κράτους στην καταστροφή, αλλά επέμεινε ότι η κατάσταση είναι πλέον «υπό έλεγχο».

Γερμανία- Βρετανία: Αυξάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία

Η Γερμανία θα αυξήσει κατά 26 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παράσχει στη Συρία, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των Σύρων πολιτών, μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρεται ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι, ιδίως στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν χιλιάδες Σύροι οι οποίοι εκτοπίστηκαν λόγω του 12ετούς πολέμου στη χώρα τους.

«Η Γερμανία μπορεί να βασιστεί στους στενούς δεσμούς της με διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική Συρία, καθώς ήδη παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτήν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια, ύψους τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων λιρών, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ίδια περιοχή. «Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των σεισμών και τη δυσκολία πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στα Λευκά Κράνη (τους εθελοντές πολιτικής προστασίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες) πρόσθετη χρηματοδότηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση.

Συρία: Ένα 3χρονο αγοράκι ανασύρθηκε ζωντανό, αλλά έχασε την οικογένειά του

Δουλεύοντας υπό το φως φακών, διασώστες στη συριακή πόλη Τζανταρίς ανέσυραν ζωντανό τον τρίχρονο Τάρεκ Χαϊντάρ από τα συντρίμμια του σπιτιού του, σχεδόν 42 ώρες αφότου χτύπησε ο σεισμός. Η οικογένειά του δεν τα κατάφερε.

Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό πόδι και δίνουν μάχη για να σώσουν το δεξί.

REUTERS/Mahmoud Hassano

«Μόλις ξύπνησε και μας είδε μπροστά του ρώτησε: «Πού είναι η Μιράλ;». Εμείς ρωτήσαμε ποια είναι η Μιράλ και μας είπε: ‘Η αδελφή μου, κοιμόταν δίπλα μου αλλά δεν μου απαντούσε’», αφηγήθηκε η Μάλεκ Κασίντα, η νοσηλεύτρια που τον φροντίζει. Πριν από τον Τάρεκ, οι διασώστες έβγαλαν νεκρούς από τα συντρίμμια τον πατέρα του και δύο από τα αδελφάκια του, εξήγησε η νοσοκόμα, από τη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύεται ο μικρός.

Λίγο αργότερα, ανασύρθηκαν νεκροί η μητέρα και ένα τρίτο αδελφάκι του Τάρεκ, είπαν οι γείτονες της οικογένειας.

ΑΜΠΕ, Reuters, CNN/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασύλληπτη τραγωδία: Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί"

Σεισμός στην Τουρκία: Δύο Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων στην Αντιόχεια

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς τους, ότι ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας, στα συντρίμμια πολυκατοικίας.

Ευθύς μόλις της περιήλθε η σχετική πληροφορία, η Ελληνική Πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

«Οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν λίγες ώρες»

Όπως ανέφεραν νωρίτερα μαρτυρίες στον ANT1,  «οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν λίγες ώρες, όμως τώρα η τύχη τους αγνοείται».

Οι συγγενείς τους κάνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές Αρχές που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ελληνική αποστολή: «Δεν είμαστε ήρωες, καθήκον μας να σώσουμε ανθρώπους»

Υπό τραγικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση επιζώντων, στα ερείπια που άφησε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική αποστολή αποτελείται από 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η και 2η ΕΜΑΚ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, 8 άτομα του ΕΚΑΒ (τρεις γιατρούς και 5 παραϊατρικούς), δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

«Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε επαγγελματίες που η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε νωρίτερα ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, σχολιάζοντας την έκταση που έχουν πάρει οι ενέργειες και οι διασώσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία.

Παράλληλα, δεν έκρυψε την συγκίνησή του, αναφερόμενος στις τρομερές στιγμές έντασης που νιώθουν οι πυροσβέστες την στιγμή που προσπαθούν να σώσουν ένα παιδί, έναν άνθρωπο από τα χαλάσματα.

Ειδικά, απαντώντας σε ερώτηση αν ο διασώστης δένεται με το θύμα, με αφορμή τη σκηνή που έκανε τον γύρο του κόσμου με τον Έλληνα πυροσβέστη να κλαίει την πρώτη μέρα γιατί όταν έφτασαν κοντά στην μικρή Φατμά είδαν ότι ήταν νεκρή, άλλα έσωσαν την 6χρονη αδελφούλα της, ο κ. Μπαλάφας είπε: «Είναι αναπόφευκτο να μην δεθείς. Προσπαθείς να το κάνεις ακολουθώντας τεχνικές και συγκεντρώνεσαι στα μικρά πράγματα που πρέπει να κάνεις στο πλαίσιο της επιχείρησης. Αλλά ο άνθρωπος είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρόσωπο. Και ειδικά όταν έχεις πρόσωπο, ήχο και άγγιγμα είναι αδύνατο να το αποφύγεις. Απλώς μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, και όλο αυτό σωρευτικά μπορεί να σε κάνει να σπάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί διασώστες σε όλο τον κόσμο κάποια στιγμή σταματάνε αυτή τη δουλειά, γιατί δεν αντέχουν. Στα πρωτογενή θύματα μια καταστροφής είναι τα ίδια τα θύματα, οι διασώστες και όσοι παραβρίσκονται εκεί».

Κατσανιώτης: Η Ελλάδα δημιουργεί ανθρωπιστικό διάδρομο για τη στήριξη των πληγείσων περιοχών

Την ίδια ώρα, το μήνυμα πως η Ελλάδα δημιουργεί ανθρωπιστικό διάδρομο για τη στήριξη των πληγείσων περιοχών σε Τουρκία και Συρία, στέλνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος έχει αναλάβει, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Με το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταφέρουμε τη βοήθεια και συμπαράσταση του ελληνικού λαού στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας» υπογραμμίζει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί σε Τουρκία - Συρία

Σημειώνεται ότι ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162.

Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Δύο Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων στην Αντιόχεια"

Διευκρινίσεις για μισθωτήρια αγροτεμαχίων και κτηματολόγιο

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόδειξη νόμιμης κατοχής αγροτεμαχίων για τη σωστή προετοιμασία των αγροτών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του οι εν λόγω διευκρινήσεις θα περιληφθούν στην σχετική εγκύκλιο του ΟΣΔΕ 2023 που θα εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, όσο αφορά:

Α. Μισθωτήρια αγροτεμαχίων

1. Όλα τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

2. Χειρόγραφα μισθωτήρια που αφορούν περιπτώσεις εκτός των περιπτώσεων 1 γίνονται αποδεκτά στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία του ΚΑΕΚ και του Α.Τ.ΑΚ ανά περίπτωση.

3.Εξακολουθούν να ισχύουν οποιασδήποτε κατηγορίας πολυετή χειρόγραφα μισθωτήρια αγροτεμαχίων τα οποία έχουν υποβληθεί παλαιότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και βρίσκονται σε ισχύ το 2023.

Β. Αναγραφή - ΚΑΕΚ: Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίο

1. Για τις περιοχές που υπάρχει λειτουργούν κτηματολόγιο θα αναγράφεται ο κωδικός του κτηματολογίου (ΚΑEΚ) στην Αίτηση ΑΕΕ 2023

2. Στις περιοχές που είναι υπό ανάρτηση ή κατάρτιση όμοια θα αναγράφεται ο κωδικός του κτηματολογίου (ΚΑEΚ)

Γ. Αναγραφή Α.Τ.ΑΚ: Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου

1. Ο έλεγχος της χρήσης του ΑΤΑΚ - συνεχίζεται να είναι ένα στοιχείο απλοποιημένου ελέγχου της νόμιμης κατοχής.

2. Θα γίνονται δεκτά αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

2.1 Για αγροτεμάχια στα οποία αναγράφεται ο ΚΑΕΚ,

2.2 Για αγροτεμάχια μέχρι 40 στρέμματα για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμο το ΑΤΑΚ, ο μισθωτής καταθέτει υπεύθυνη δήλωση για τους λόγους μη διαθεσιμότητας(π.χ. μη ολοκλήρωση αποδοχής κληρονομιάς, κάτοικος εξωτερικού κλπ). Δεν θα γίνονται δεκτά νέα αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ σε αυτή την κατηγορία εάν δηλώνονται, το 2023, για πρώτη φορά στο ΟΣΔΕ.

Με συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ μέσω Web Services απλοποιείται ο τρόπος ελέγχου για να μην είναι γραφειοκρατικός και πολύπλοκος και να δημιουργεί προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων σε παραγωγούς που έχουν στην διάθεσή τους τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σε περιπτώσεις εντοπισμού δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβαίνει σε περαιτέρω αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών εγγράφων.

Δ. Δημόσιες εκτάσεις

Οι δημόσιες εκτάσεις θα υπάρχουν στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ (LPIS) ώστε να το γνωρίζουν οι παραγωγοί κατά την ψηφιοποίηση, ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Δημόσιο και να αποφεύγονται τα λάθη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για μισθωτήρια αγροτεμαχίων και κτηματολόγιο"

Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Αποφάσισε ότι τα funds μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς

«Πράσινο φως άναψε», σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων προκειμένου να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι.

Με συντριπτική πλειοψηφία (56-9), σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της τάχθηκε υπέρ των funds, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα .

Οι Αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Αποφάσισε ότι τα funds μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κατασκοπευτικό το κινεζικό μπαλόνι, είχε κεραίες παρακολούθησης

Κατασκοπευτικό χαρακτηρίζει το κινεζικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ για οκτώ ημέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας ότι έφερε «πολλαπλές κεραίες» ικανές να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες σημάτων.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κατασκευαστής του αερόστατου διατηρεί στενούς δεσμούς με τον κινεζικό στρατό τον οποίο και προμηθεύει.

Κι ενώ η Κίνα καταδίκασε τις ΗΠΑ για την καταστροφή του «μετεωρολογικού αερόστατου», όπως το χαρακτήρισε, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα αερόστατο που μετέφερε προηγμένο εξοπλισμό για την καταγραφή επικοινωνιών.
Παράλληλα, υποστήριξε πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αεροπλάνα U-2 σε μεγάλο υψόμετρο, επιβεβαιώνουν την παρουσία του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των «πολλαπλών κεραιών, ικανές να συλλέγουν και να εντοπίζουν ευαίσθητες επικοινωνίες».

Όπως ανέφερε, διέθετε ακόμη «ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για να παράγουν την απαιτούμενη ισχύ που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι πολλαπλοί ενεργοί αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης ενώ ο εξοπλισμός του δεν έχει καμία σχέση με αυτόν των μετεωρολογικών μπαλονιών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε ομόφωνα την «εισβολή» του κινεζικού αερόπλοιου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η «εισβολή» του κινεζικού αερόπλοιου στον αμερικανικό εναέριο χώρο την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 419 υπέρ έναντι 0 κατά, πέντε ημέρες αφότου αμερικανικά μαχητικά κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Δεν είναι δεσμευτικό αλλά έχει ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είναι ενωμένοι και καταδικάζουν από κοινού την απόφαση να σταλεί το αερόπλοιο στις ΗΠΑ.

«Δικαίως οι Αμερικανοί ταράχθηκαν βαθιά από αυτήν την θρασύδειλη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ Μακόλ, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιμένει ότι επρόκειτο για ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που παρεξέκλινε της πορείας του και κατηγορεί τις ΗΠΑ για υπερβολική αντίδραση.

Στο ψήφισμα καταδικάζεται επίσης «η προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα μέσω ψευδών ισχυρισμών για τις εκστρατείες συλλογής πληροφοριών» του Πεκίνου. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πολιτική γρήγορης και αποφασιστικής δράσης ώστε να αποτρέψουν ξένες συσκευές εναέριας επιτήρησης να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τους ενώ ζητείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν να κρατά ενήμερη τη Βουλή για το περιστατικό αυτό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κατασκοπευτικό το κινεζικό μπαλόνι, είχε κεραίες παρακολούθησης"

Ξεκαθαρίζει η Λιάνη: Δεν κάνω κόμμα, απέχω από εκλογές

Δεν τίθεται θέμα να κατέβει ως υποψήφια στις ερχόμενες εκλογές ή να κάνει δικό της κόμμα, ξεκαθάρισε η Δήμητρα Λιάνη, με αφορμή την παρουσίαση της Πατριωτικής Δημοκρατικής Ενότητας και τις αναφορές πως η ίδια θα ηγείται σε αυτό.

«Δεν κάνω δικό μου κόμμα. Δεν κατεβαίνω στις επόμενες εκλογές. Απέχω από κάθε πολιτική κίνηση», ήταν τα χαρακτηριστικά της λόγια μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (9/2) Mega.

Το νέο κόμμα, ωστόσο, παρουσιάστηκε και επίσημα σήμερα και σε αυτό συνασπίζονται εκλογικά 20 και πλέον πολιτικές συλλογικότητες, ενώ η κυρία Λιάνη δεν ήταν παρούσα στην εκδήλωση.

To νέο κόμμα τονίζει στην ανακοίνωσή του: «ΔΗΠΑΚ, καθοριστική συνιστώσα του δημοκρατικού πατριωτικού τόξου. Εκφράζει εκτός των άλλων το προδομένο Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και επαναφέρει τις σωστές γραμμές της πολιτικής παρακαταθήκης του».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκαθαρίζει η Λιάνη: Δεν κάνω κόμμα, απέχω από εκλογές "

Στην τελική ευθεία η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ “Πτολεμαΐδα 5”

Το δριμύ ψύχος των ημερών έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα αρκετών λιγνιτικών μονάδων, λόγω της μειωμένης ποιότητας καυσίμου, με το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας να εμφανίζεται αυξημένο κατά περίπου 5%. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, στη Δυτική Μακεδονία.

Το δριμύ ψύχος των ημερών έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα αρκετών λιγνιτικών μονάδων, λόγω της μειωμένης ποιότητας καυσίμου, με το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας να εμφανίζεται αυξημένο κατά περίπου 5%. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, στη Δυτική Μακεδονία.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες πληροφορίες θέλουν τη λειτουργία αυτής της λιγνιτικής μονάδας αρχές Μαρτίου. Η μονάδα αυτή έχει συνολική ισχύ 660 MW, 140 εκ των οποίων θα δοθούν στην τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Οι εργασίες για τη σύνδεση του αγωγού του Πτολεμαΐδα 5 με την πόλη βρίσκονται στο 50% και εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τελική ευθεία η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ “Πτολεμαΐδα 5”"

Εξάωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν τα ταξί στην Αθήνα την Δευτέρα – Ζητούν νέα αύξηση στα κόμιστρα

Χωρίς ταξί θα μείνει για έξι ώρες η Αθήνα τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, αφού το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) εξήγγειλε στάση εργασίας από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ, ώστε τα μέλη του να λάβουν μέρος στην έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου.

Μεταξύ των αιτημάτων τους, οι οδηγοί ταξί ζητούν και τη δημιουργία εφαρμογής κράτησης ταξί χωρίς χρέωση σε αντίθεση με την εφαμοργή Free Now που αντικατέστησε το Beat.

Επιπλέον, οι οδηγοί ταξί ζητούν να αυξηθεί κατά 5 ευρώ η διαδρομή προς το Αεροδρόμιο και μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα. Παράλληλα, ο ΣΑΤΑ σημειώνει πως επιθυμεί την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο προστίθετο στο ταξίμετρο τις ημέρες των γιορτών και το οποίο καταργήθηκε τις ημέρες της κρίσης.

Την αναπροσαρμογή των κομίστρων στα Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης Αυτοκίνητα (Ε.Δ.Χ – ΤΑΞΙ), δηλαδή στα ταξί ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Μεταφορών. Νωρίτερα είχε δημοσιευτεί από την ΣΑΤΑ ένας πίνακας που περιελάμβανε αναλυτικά τις αλλαγές στις τιμές του κομίστρου.

Το τιμολόγιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ποσοστό 13%, η ελάχιστη διαδρομή αναπροσαρμόστηκε προς τα πάνω στα 4 ευρώ.

Τι ζητούν οι οδηγοί ταξί

Τα αιτήματα του κλάδου, για τα οποία θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΑ, όπως αναφέρονται στην ημερήσια διάταξη, είναι τα παρακάτω:

  • Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2). Επαναφορά της διάταξης για το Δώρο Χριστουγέννων των ταξί με τους ίδιους όρους που ίσχυαν.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την ειδική άδεια.
  • Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την απώλεια αμετάκλητης ανάκλησης ιδανικού μεριδίου ΕΔΧ.
  • Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.
  • Δημιουργία δημόσιας εφαρμογής κράτησης ταξί χωρίς χρεώσεις για τους χρήστες και τους οδηγούς (στα πρότυπα της Γαλλίας Le Taxi και της Καταλανίας).
  • Για επταθέσια-εννιαθέσια ταξί: Eλεύθερη αντικατάσταση συμβατικού ΕΔΧ Ταξί σε 7θέσιο-9θέσιο χωρίς περιορισμούς και χωρίς ποσόστωση για όλους τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί της Αττικής. Σε ότι αφορά το τιμολόγιο η πρότασή μας έχει ως εξής: – Πτώση σημαίας : 5,00 ευρώ – Ελάχιστη μίσθωση : 10,00 ευρώ – Επιπλέον Χρέωση 5,00 ευρώ ανά επιβάτη (από το πέμπτο άτομο και μετά)
  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών (Παπανάτσιου) για την είσπραξη του κομίστρου.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13% για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
  • Μείωση του Φ.Π.Α στις επιβατικές μεταφορές στο 10% από 1/7/2023
  • Δίκαιη φορολογική μεταχείριση ( αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μας.
  • Μείωση Ε.Φ.Κ. ή επιδότηση καυσίμου για τον επαγγελματία αυτοκινητιστή Ταξί σε μόνιμη βάση. (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ)
  • Επιδοτήσεις για την αγορά όλων των τύπων αυτοκινήτων που ταξινομούνται ως ταξί. (ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕURO6).
  • Με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί.
  • Προστασία του Νόμου 4530 /2018 και βελτίωση σε όσα σημεία απαιτείται.
  • Ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό. Πληθυσμιακή αναλογία Ε.Δ.Χ. – Ε.Ι.Χ. ανά Περιφέρεια.
  • Επαναφορά της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης και της ελάχιστης τιμής στις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. που μείωσε στο μισό η κυβέρνηση. (6ΩΡΟ – 180 ΕΥΡΩ)
  • Επαναφορά της διάταξης που υποχρέωνε τους Δήμους όλης της χώρας να δημιουργήσουν πιάτσες εντός των ορίων ευθύνης τους.
  • Σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό

 lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν τα ταξί στην Αθήνα την Δευτέρα – Ζητούν νέα αύξηση στα κόμιστρα"

Παραιτήθηκαν οι καθηγητές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι καθηγήτριες και καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, “σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας“.

Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται σε συνέχεια της παραίτησης των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΩΝ / ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2023

Εδώ και ενάμιση μήνα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χρόνιο και σοβαρό ζήτημα διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών, που ήρθε βίαια στο προσκήνιο με την υπογραφή του ΠΔ85/2022.

Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική. Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση, ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του ΠΔ85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους.

Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας.

Οι Διδάσκουσες / Διδάσκοντες

Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Θέμις Βελένη
Πόλυ Βόικου
Κώστας Γεράρδος
Σιμόνη Γκουλούμποβιτς
Ηλέκτρα Καρτάνου
Διονύσης Καψάλης
Αναστασία Κελέση
Γιώργος Κολοβός
Αμαλία Κοντογιάννη
Νεφέλη Μπραβάκη
Χρήστος Μπρούφας
Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Γιάννης Ρήγας
Μαρία Σαλτίρη
Ευανθία Σωφρονίδου
Δημήτρης Σωτηρίου
Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου
Χρύσα Τουμανίδου
Γιάννης Χαρίσης
Χριστίνα Χατζηβασιλείου”. 

Το Εθνικό Θέατρο στηρίζει

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνοντας ότι «δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (8/2) παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (9/2) παρουσία του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τονίζεται ότι «η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί».

Παράλληλα, γίνεται έκκληση για «εντατικοποίηση της διαβούλευσης», μεταξύ της κυβέρνησης και των καλλιτεχνών «αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ)» και «αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου:

«Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Ηδη με την από 28.12.2022 σχετική ανακοίνωσή μας, που έθετε τον προβληματισμό για τα μείζονα ζητήματα που ανέκυπταν από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, είχαμε από κοινού τονίσει ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συντεταγμένη έκφραση θεσμικών οργάνων της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία θα κατέτεινε στην άρση ανεπιεικών συνεπειών, και ότι θα συμβάλλουμε εμπράκτως στον αναγκαίο διάλογο. Έγκαιρα και ξεκάθαρα.

1.Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την Πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καλούμε σε εντατικοποίηση της διαβούλευσης και της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε δύο επίπεδα χρονικής κλιμάκωσης:

-Αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ).

-Αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.

2.Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας αντανακλά την αγωνία όλης της θεατρικής κοινότητας ως ζωντανός οργανισμός, ακόμη και αν μας πληγώνει η αναστολή των δραστηριοτήτων της. Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί. Με την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της Σχολής, η διδακτική σχέση μαζί τους θα αποκατασταθεί επίσης.

3.Η συμβολική κατάληψη των κτηρίων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια. Εγκαινιάζουμε ήδη από σήμερα τον διάλογο μαζί τους (βρισκόμαστε, εξάλλου, πάντοτε σε διαρκή θεσμική διαβούλευση με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής) ώστε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση και να ενσωματωθούν δίκαια αιτήματά τους στη συνολική θεσμική πρόταση που προτίθεται το Εθνικό Θέατρο να υποβάλει στην Πολιτεία. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου.

Τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ-Πρόεδρος

ΕΡΣΗ ΠΗΤΤΑ-Αντιπρόεδρος

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΡΩ ΜΑΝΕ

ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ». 

Πολιτικοί διαξιφισμοί

Στο μεταξύ, δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπής της βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε και σε β' ανάγνωση. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής του η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της αντιπολίτευσης βρέθηκε το προεδρικό διάταγμα 85 για τους καλλιτέχνες με αφορμή τις παραιτήσεις καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου και τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, του καλλιτεχνικού κόσμου.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση που την κατηγόρησε για «προσβλητική στάση απέναντι στον καλλιτεχνικό κόσμο και τα δίκαια αιτήματα του», η κ. Μενδώνη αντέτεινε ότι, «το προεδρικό διάταγμα κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο η παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου λόγω του προεδρικού διατάγματος καθώς η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με νέα διάταξη ότι για τις προσλήψεις στο δημόσιο εξαιρούνται οι καλλιτέχνες».

«Δεν αλλάζει τίποτα για το καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό έργο. Δεν τους έβλαπτε σε τίποτα αλλά παρ’ όλα αυτά εμμένουν στο προεδρικό διάταγμα υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους», ανέφερε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε:

«Διατυπώθηκαν ανησυχίες και για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο και να διορθωθούν τυχόν αστοχίες του προεδρικού διατάγματος κατέστησε σαφές με τη ρύθμιση ότι τους εξαιρεί. Δώσαμε καθαρές λύσεις ώστε και η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό σύστημα».

Σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα και να αναγνωρίσει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών ως Τ.Ε, η κ. Μενδώνη τον κατηγόρησε ότι είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων.

«Αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναγνώρισε τα εργασιακά δικαιώματα τους ως ΤΕ, όχι ως ακαδημαϊκά. Ο κ. Τσίπρας είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων εξ’ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι ακριβώς η θέση του για τα πτυχία των καλλιτεχνών», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε λόγο «για μαύρη μέρα στο πολιτισμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στα δίκαια αιτήματα του κόσμου του πολιτισμού που ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος» και τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης παραιτούνται οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δεν γίνεται κουβέντα».

«Οι διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης ότι παραιτούνται εκ του ασφαλούς, είναι ακόμα πιο προσβλητική και ταπεινωτική όχι για τους καθηγητές αλλά για την πολιτική ηγεσία που καταδέχεται να κάνει τέτοιες διαρροές αντί να σκύψει στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι ένα, το ζητάμε και τώρα και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού. Απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Π.Δ/85 του 2022 και αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ως Τ.Ε. Είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία. Αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, θα έχει προσθέσει τη πιο μαύρη σελίδα στο πολιτισμό», επεσήμανε η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε:

«Με εκφοβισμούς και αδιαφορία και με προσβλητικές κινήσεις δεν κάμπτονται οι άνθρωποι του πολιτισμού. Οφείλει η κυβέρνηση να πάρει, έστω και την ύστατη στιγμή, μία απόφαση που θα επιτρέπει να σταματήσει αυτό το οποίο μαυρίζει πραγματικά τον πολιτισμό».

«Οι φοιτητές των δραματικών σχολών κινδυνεύουν να χάσουν και αυτό και το επόμενο εξάμηνο και θα είναι άδικο για αυτή τη νέα γενιά να την αφήσουμε μετέωρη γιατί το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν την θέληση να κάνουν μία κίνηση για να δείξουν ότι σέβονται τον πολιτισμό», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του «στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της μετά και τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού θεάτρου και να αποσύρει το ΠΔ85 του 2022, που υποβαθμίζει συλλήβδην τα πτυχία των ανώτερων σχολών για τις παραστατικές τέχνες, στο επίπεδο της μέσης εκπαίδευσης».

«Την απόσυρση του απαράδεκτου προεδρικού διατάγματος», επανέλαβε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής. «Τούτες τις μέρες στο χώρο του πολιτισμού ανεβαίνει η πιο ίσως σημαντική παράσταση. Η παράσταση του «Αγώνα» με παραγωγό την ίδια κυβερνητική πολιτική και με πρωταγωνιστές όλους τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Καλούμε τη κυβέρνηση να αφουγκραστεί και να ακούσει τα αιτήματα αυτού του αγώνα και να αποσύρει το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα που προκάλεσε την δίκαιη αντίδραση τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δελλής.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «αντίσταση όλου του καλλιτεχνικού κόσμου, απέναντι στο τελευταίο χτύπημα της κυβέρνησης εναντίον του». Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη κυβέρνηση «για προσπάθεια κατασυκοφάντησης των ανθρώπων του πολιτισμού με το γνωστό αφήγημα της περί θλιβερής μειοψηφίας που αντιδρά».

«Απέναντι στην αναξιοπρεπή στάση της κυβέρνησης σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος απάντησε με αξιοπρέπεια και με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον πολιτισμό και δεν αξίζει ο κόσμος του αυτόν το κατήφορο και τον ευτελισμό» επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, καταλόγισε «ευθύνες στην αντιπολίτευση για την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό κόσμο».

Όπως είπε, «υποβαθμίζεται ο ίδιος καλλιτεχνικός κόσμος καθώς η κοινή γνώμη στέκεται στο γεγονός ότι διεκδικούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια δικαιώματα για να μπουν στο δημόσιο, με τους φοιτητές που δίνουν πανελλήνιες και αποφοιτούν από πανεπιστήμια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδίστακτη αντιπολιτιστική ρητορική που συνθλίβει τον πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο», επισημαίνοντας ότι «ποτέ στα 93 χρόνια λειτουργίας του ούτε καν στην εποχή της κατοχής δεν έκλεισε το Εθνικό Θέατρο».

«Αυτό κάτι σημαίνει, ότι κάτι δεν έκανε καλά αυτή η κυβέρνηση η οποία όμως επιμένει στο κατάπτυστο προεδρικό διάταγμα», ανέφερε. 

Αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο

Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε και για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με την υπουργό Πολιτισμού να επιμένει ότι ενισχύει την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα των μουσείων και να κατηγορεί όσους αντιδρούν για εσκεμμένη διαστρέβλωσης της ουσίας του νομοσχεδίου με αίολα επιχειρήματα και αστειότητες για την δημιουργία εντυπώσεων.

Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ ισχυριζόμενη ότι αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον αρχαιολογικό νόμο.

Η κ. Μενδώνη απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις αυτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης , διαβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει σε τίποτα το καθεστώς του αρχαιολογικού νόμου που θα τα διέπει.

«Δεν επέρχονται αλλαγές και δεν τροποποιείται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα του αρχαιολογικού νόμου στη λειτουργία των μουσείων που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ», τόνισε. Ακόμα, επεσήμανε ότι «ο δανεισμός κινητών μνημείων γίνεται κατόπιν απόφασης του υπουργού και έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

«Αν έχετε τη διάθεση να διαβάσετε την έκθεση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου τότε θα δείτε πόσο σοβαρά λάβαμε υπόψη το σύνολο των σχολίων -και ήταν πάρα πολλά- που κατέθεσαν όλοι οι φορείς. Αυτό ως μία απάντηση στο ότι δεν διαβάζουμε προσεκτικά αυτά τα οποία μας καταθέτουν», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, επέμεινε ότι «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και να αποσαφηνιστούν πλήρως θολά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν το καθεστώς δομής και λειτουργίας των μουσείων που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, την τήρηση του αρχαιολογικού νόμου αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «χωρίς καμία μελέτη, σχεδιασμό και αξιολόγηση των επιπτώσεων και χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον τους, προκρίνει τη λύση της μετατροπής των 5 εμβληματικών μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, στο όνομα της δήθεν ευελιξίας και της εξωστρέφειας».

«Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη καθώς συνεπάγεται με την αποπομπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί σε μια ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους με σύνθετες και πολύπλευρες συνέπειες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής.

Επιλέγετε να ανοίξετε το δρόμο για την αύξηση τις τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών. Επιλέγετε να τακτοποιήσετε σε πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις ημέτερους της εκάστοτε κυβέρνησης επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιλέγετε και επιτρέπετε την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επαίσχυντες συμφωνίες τύπου συλλογής Στέρν», ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, έκανε λόγο για «σκόπιμες ασάφειες και θολά σημεία», τόνισε ότι «παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και ως προς το εργασιακό καθεστώς και ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ως προς την ισχύ του αρχαιολογικού νόμου» ενώ επεσήμανε ότι «δεν προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας για τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας των μουσείων».

Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπεραμύνθηκε «του μεταρρυθμιστικού που ενισχύει την εξωστρέφεια και την βιωσιμότητα των ελληνικών μουσείων», όπως είπε, ενώ καταλόγισε «φοβικά αντανακλαστικά και μηδενιστικές κριτικές» σε όσους αντιδρούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκαν οι καθηγητές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος"

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Οργή για τον 12ωρο αποκλεισμό πρόσβασης στο Twitter τις κρίσιμες ώρες αναζήτησης αγνοούμενων

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από χθες Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του twitter.

Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπέρασε τις 17.500.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και... το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter χθες και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η διοίκηση του Twitter συνεργάστηκε στη συνάντηση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας και αξιωματούχοι ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί της «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλτούν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.

Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.

«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Μπαμπακάν αργά χθες.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Οργή για τον 12ωρο αποκλεισμό πρόσβασης στο Twitter τις κρίσιμες ώρες αναζήτησης αγνοούμενων"

Κακοκαιρία: Ποια σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά και αύριο

Κλειστά θα παραμείνουν για πέμπτη μέρα ορισμένα σχολεία δήμων της Αττικής, όπου τα προβλήματα από την κακοκαιρία παραμένουν.

Ύστερα από  νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Ατιικής με εκπροσώπους 66 δήμων βγήκε η εξής ανακοίνωση: «Με εξαίρεση ορισμένους δήμους που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα, τα σχολεία στην υπόλοιπη Αττική θα λειτουργήσουν αύριο Παρασκευή κανονικά. Είναι σημαντικό σε όλα τα σχολεία της Αττικής που θα λειτουργήσουν αύριο οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι να έχουν φροντίσει, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών να έχουν θερμανθεί εγκαίρως οι αίθουσες διδασκαλίας. Ευχαριστώ για τη συνεργασία τους συναδέλφους δημάρχους, τους αντιπεριφερειάρχες Αττικής και συνολικά τα στελέχη της Περιφέρειας και των δήμων. Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Τα σχολεία που δεν θα πραγματοποιήσουν δια ζώσης μαθήματα λόγω καιρικών συνθηκών είναι στους εξής δήμους:

• Ωρωπού
• Διονύσου
• Στις Δημοτικές Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού στο Δήμο Μαραθώνα
• Στη Δημοτική Κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης στο Δήμο Πεντέλης
• Στις Δημοτικές Κοινότητές Ερυθρών και Βιλλίων του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας
• Στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής του Δήμου Φυλής

Στον Δήμο Αχαρνών θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία εκτός από τα παρακάτω που θα μείνουν κλειστά:

1. ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 24ο, 15ο, 29ο, 30ο, 31ο
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 11ο, 19ο, 21ο, 24ο (συμπεριλαμβάνεται και το 35ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται) 26ο, 27ο, 28ο (ΚΑΠΟΤΑ), 29ο, 30ο ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ: 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, 6ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
2. ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ:
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
3. ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ:
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 1ο, 2ο, 3ο
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 1ο, 2ο
ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Να σημειωθεί ότι τα σχολεία του δήμου Αχαρνών που θα παραμείνουν ανοικτά θα έχουν ώρα προσέλευσης μέχρι τις 09:00.

Στις περιοχές που θα είναι κλειστά τα σχολεία, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των Δημάρχων, θα παραμείνουν κλειστοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Με εξαίρεση τα σχολεία του Δήμου Κυθήρων στον όποιο ο δήμαρχος έχει ορίσει ώρα προσέλευσης μέχρι 10 σε όλους τους άλλους δήμους της Αττικής τα σχολεία αύριο θα είναι ανοιχτά.

Να σημειωθεί τέλος ότι τα δημόσια και ιδιωτικά υπερτοπικά σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά, Εσπερινά, Ειδικά Σχολεία κ.α.)., μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη θα είναι ανοιχτά, εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση από τους διευθυντές τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία: Ποια σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά και αύριο"

Τουρκία: Ο σεισμός δυσκολεύει τον προγραμματισμό των εκλογών του Μαΐου

Η καταστροφική κλίμακα του σεισμού της Δευτέρας στη νότια Τουρκία παρουσιάζει “σημαντικές δυσκολίες” για τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου, δήλωσε την Πέμπτη 9/2 Τούρκος αξιωματούχος, στην πρώτη ένδειξη ότι οι αρχές μπορεί να εξετάζουν να αναβάλουν τις εκλογές.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας. Είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού να ανήλθε στην εξουσία.

‘Οποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.

“Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές”, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Είπε πως το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

“Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου.”

Ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι επικρίσεις για την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας στον σεισμό αυξάνονται, με επιζώντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή προσπάθεια αρωγής.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.

Οι επικρίσεις για την απόκριση στον σεισμό του 1999, κατά τον οποίο 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση της υποστήριξης για την τότε κυβέρνηση, που βοήθησε στον θρίαμβο του AKP το 2002.

“Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023”, ανέφερε ο Ντουντάρ σε ένα βίντεο στο Twitter. “Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ο σεισμός δυσκολεύει τον προγραμματισμό των εκλογών του Μαΐου"

Έρευνες για πετρέλαιο - αέριο: Νέα στοιχεία για πλούσια κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης

Η κορυφογραμμή στα ανοιχτά των ελληνικών θαλασσών είναι γεμάτη πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης έχει τελειώσει, καθώς οι ανάγκες των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ελληνικά κοιτάσματα. Η χώρα μας είναι οικονομικά παντοδύναμη και η πιο... πολύφερνη νύφη για τις ισχυρότερες πετρελαϊκές του πλανήτη.

Πριν από κάποια χρόνια, τέτοια σενάρια έμοιαζαν περισσότερο με όνειρα που κάνει κάποιος φαντασιόπληκτος τις θερινές νύχτες, πλάι στο κύμα. Σήμερα, ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι παραπάνω περιγραφές μπορεί να αφορούν το μέλλον της Ελλάδας. Οι έρευνες των αμερικανικών και ελληνικών πετρελαϊκών εταιρειών στις περιοχές όπου υπήρχαν ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι ενθαρρυντικές σε τέτοιον βαθμό που φαίνεται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης για μια δεκαετία.

Τα πρώτα νέα, λοιπόν, είναι καλά. Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είτε πρόκειται για τις ίδιες τις πετρελαϊκές, είτε για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), είτε για την κυβέρνηση αυτή καθαυτή, δίνουν τις πληροφορίες με το σταγονόμετρο και συνιστούν να κρατιέται χαμηλά η μπάλα. Δεν χρειάζονται θριαμβολογίες και πανηγυρισμοί, ούτε και να προτρέχουμε.

Η υπόθεση «εξόρυξη υδρογονανθράκων» είναι πολύ περίπλοκη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τις διεθνείς συνθήκες, την τιμή των πετρελαιοειδών, το βάθος στο οποίο εντοπίζεται ένα κοίτασμα, το κόστος της εξόρυξης, το μέγεθος και την ποιότητα του περιεχομένου του, την πολιτική βούληση, τη βούληση των εμπλεκόμενων εταιρειών και όλα αυτά μαζί. Αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει κινητικότητα, και μάλιστα πολύ έντονη, γύρω από το θέμα.

ydrogonanthrakes_mk

Συναντήσεις για το ελληνικό πρότζεκτ

Οπως αναφέρουν πηγές με γνώση του ζητήματος στο «ΘΕΜΑ», αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα βρίσκονται στελέχη αμερικανικών πετρελαϊκών. Πρόκειται για κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της ExxonMobil, το οποίο βρίσκεται στην Κρήτη και θα μεταβεί στα τέλη του μήνα στην Αθήνα, με σκοπό να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας, ώστε να ενημερώσουν εκ του σύνεγγυς για τα ευρήματα των ερευνών τους νότια της Κρήτης και να συζητήσουν για την ανάπτυξη της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών της ExxonMobil, εξηγούν πηγές του κλάδου, είναι αυτή που έχει αναλάβει το ελληνικό πρότζεκτ. Πρόκειται για έμπειρα στελέχη μεγάλου κύρους, τα οποία αναλαμβάνουν έργα σε ανεξερεύνητες περιοχές, με ποσοστό επιτυχίας 100% σε πέντε ανάλογα πρότζεκτ που έχουν αναλάβει σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στο γεγονός ότι η κινητικότητα αυτή έχει μετατραπεί σε «πυρετό» συνηγορούν και οι πληροφορίες που θέλουν στελέχη μιας ακόμα (αμερικανικής) πετρελαϊκής, της Chevron, να βρίσκονται στην Αθήνα. Σκοπός της επίσκεψής τους είναι, μετά τις συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Αρη Στεφάτο, να κάνουν και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο η Chevron θα αποτελέσει μέρος ενός ελληνικού στόρι εξορύξεων.

aerio-1
 
Έρευνες και δοκιμαστικές γεωτρήσεις: Η έρευνα της ExxonMobil στο block νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης ολοκληρώθηκε και ως το τέλος του τρέχοντα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων που αντλήθηκαν. Η Energean αναμένεται να προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων εντός του 2023. Εάν η δοκιμαστική γεώτρηση πάει όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα, η ανάπτυξη του κοιτάσματος αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και η παραγωγή φυσικού αερίου από το 2026. Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, σεισμικές έρευνες 2D και στο «block 10», στο Κατάκολο Ηλείας, καθώς και στην περιοχή «Ιόνιο», από τα νότια της Κέρκυρας μέχρι τα δυτικά της Λευκάδας.

Τα στελέχη της Chevron έχουν πολύ ισχυρό ενδιαφέρον να επενδύσουν στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, κάτι το οποίο φαίνεται από την... ανυπομονησία τους. Προτίμησαν να εκφράσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους με την επίσκεψη στην Αθήνα, αντί να περιμένουν να συναντήσουν τον Ελληνα υπουργό και τον κ. Στεφάτο στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο της Αιγύπτου, που αρχίζει στις 13 Φεβρουαρίου. Ο λόγος, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι αναμένεται εκεί ο κ. Σκρέκας να «πολιορκηθεί» και από στελέχη άλλων πετρελαϊκών, τα οποία θα εκφράσουν τις δικές τους επενδυτικές προθέσεις.

Μικρή παρένθεση για παράθεση των δεδομένων: Τα πρότζεκτ των ερευνών για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είχαν παγώσει το 2019 λόγω της πανδημίας, του ευρωπαϊκού Green Deal και της κατρακύλας των τιμών του αργού. Ομως επανήλθαν το 2021 λόγω της ανάγκης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη βαριά ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ετσι, μετά την αποχώρηση της γαλλικής TotalEnergies από τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, τα ανέλαβαν η αμερικανική ExxonMobil με την HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ., με τον αμερικανικό κολοσσό να διαθέτει το 75% των δικαιωμάτων έρευνας και τον ελληνικό όμιλο το υπόλοιπο 25%), με την τελευταία να έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια «block 10» και «Ιόνιο». Την παραχώρηση στο «block 2» και το χερσαίο οικόπεδο «Ιωάννινα», μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol, ανέλαβε η Energean και την εξαγορά της Edison.

Κρήτη... πετρελαιογέννα

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην Κρήτη, η οποία υπάρχει η πιθανότητα, εκτός από λεβεντογέννα, μελλοντικά να ονομαστεί και... πετρελαιογέννα! Και αυτό γιατί εκεί ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα. Λέγεται ότι οι δισδιάστατες (2D) έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν εκεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, σε μέγεθος και βάθος που αξίζει να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Το πλοίο «Sanco Swift», που μίσθωσε η ExxonMobil, έριξε καλώδια ερευνώντας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε μια περιοχή έκτασης περίπου 6.500 από τα συνολικά 30.000 χιλιόμετρα που είναι το block νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης και φαίνεται ότι έπιασε... λαβράκι. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν και ως το τέλος του τρέχοντος μήνα -οπότε και αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό- θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων που αντλήθηκαν.

Βάσει αυτών, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για κοίτασμα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, αλλά και ενδείξεις για ένα γιγαντιαίο της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι όσο και το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ», το μεγαλύτερο της Μεσογείου) σε μεγαλύτερο βάθος. Στην πράξη, το κοίτασμα αυτό, το οποίο έχει μέγεθος μεγαλύτερο από τα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στο Ισραήλ (29 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης για δέκα χρόνια!

Η διαδικασία των ερευνών

«Μην ενθουσιάζεστε ακόμα. Εάν δεν μπει τρυπάνι, τίποτε δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως σίγουρο», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» παράγοντας με γνώση των τεκταινόμενων και συμπληρώνει ότι η ολοκλήρωση των δισδιάστατων ερευνών αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα, με την έννοια ότι βάσει των δεδομένων τους οι εταιρείες αποφασίζουν αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση ή αν θα απορρίψουν το πρότζεκτ. «Και σε αυτή την περιοχή, από την αρχική ερμηνεία των στοιχείων φαίνεται ότι υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα».

Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι ότι οι έρευνες επιταχύνθηκαν -τουλάχιστον κατά 2 μήνες- από τους Αμερικανούς και προχωρά τώρα η ανάλυση των αποτελεσμάτων τους (διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο). Με τα αρχικά στοιχεία να είναι ήδη διαθέσιμα, ακολουθούν οι τρισδιάστατες έρευνες, οι οποίες αναμένεται να εκκινήσουν περί τα μέσα του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2024. Εκείνη η χρονική περίοδος είναι και η ώρα της αλήθειας: η ExxonMobil θα αποφασίσει αν θα βάλει τρυπάνι.

Αν, δηλαδή, θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα απορρίψει το κοίτασμα. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η κίνηση καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάθε δοκιμαστική γεώτρηση έχει κόστος ως και 400.000 ευρώ την ημέρα, ή, συνολικά, άνω των 100 εκατ. ευρώ, άρα κανείς δεν προχωρά σε τέτοια χωρίς αδιάσειστα στοιχεία.

aerio-2
 
Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron φαίνεται ότι έχει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον να επενδύσει στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες γι’ αυτό στελέχη της βρίσκονται στην Αθήνα για συναντήσεις υψηλού επιπέδου

Αν όλα πάνε καλά, οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2026. Θα ακολουθήσουν νέες ολιγόμηνες αναλύσεις των ευρημάτων και το 2027 οι ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τι έχει βρεθεί, πόσο εκμεταλλεύσιμο είναι και αν θα ξεκινήσουν την αξιοποίησή του.
Η ΕΔΕΥΕΠ πιέζει, εφόσον επιβεβαιώνονται τα στοιχεία για κοίτασμα μεγέθους του «Ζορ», να κινηθούν οι διαδικασίες όπως ακριβώς έκανε και η Εni στην Αίγυπτο.

Να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2025, να εκκινήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και να αρχίσει η παραγωγή -εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν- το 2029. Και η αμερικανική εταιρεία φαίνεται πως συμφωνεί, με στελέχη της να προσδιορίζουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση εντός του μεθεπόμενου έτους και την έναρξη παραγωγής πριν από το 2027!

Η Τουρκία και οι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες

Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής ExxonMobil, αυτά τα οποία πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό ως το τέλος του μήνα. Εκεί άκουσε τον επικεφαλής του κλιμακίου να του εξηγεί ότι η ExxonMobil έχει ισχυρό ενδιαφέρον να συνεχίσει την έρευνα στην περιοχή νότια της Κρήτης, ιδιαίτερα καθώς έχει ενεργές γεωτρήσεις σε γειτονικά οικόπεδα, στην Κύπρο.

Στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, όπου έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα της «Αφροδίτης» με 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, της «Καλυψώς» με 4 τρισεκατομμύρια και του «Γλαύκου» με 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, η ExxonMobil διενεργεί ήδη γεωτρήσεις. Εκεί ήταν που το ίδιο στέλεχος γύρισε τη συζήτηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας και ανέφερε με νόημα στον κ. Σκρέκα ότι «την ExxonMobil δεν την αφορούν οι απειλές».

Αυτή η φράση, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από χείλη εκτελεστικού στελέχους της πανίσχυρης πετρελαϊκής, απευθυνόμενη στα ώτα Ελληνα αξιωματούχου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, ενδεικτική των προθέσεων της εταιρείας. Αλλωστε, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η ΕxxonMobil, κατά απαράβατο ως τώρα κανόνα, επενδύει σε ανεξερεύνητες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη, μόνο σε περίπτωση που έχει σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα μεγέθους της τάξης των 30 τρισεκατομμυριων κυβικών ποδιών.

Οι οιωνοί είναι πολύ καλύτεροι από το 2013, όταν και το ωκεανογραφικό της PGS έκανε τις σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα που «έδειξαν» κοιτάσματα και τα χρόνια που ακολούθησαν. Αυτό γιατί έχουν επιλυθεί σημαντικά ζητήματα που επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Η γραφειοκρατεία έχει παρακαμφθεί με τη δημιουργία της ΕΔΕΥΕΠ -ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Αρης Στεφάτος πίεσε την κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών που φέρνουν τα σημερινά αποτελέσματα-, η ΑΟΖ με την Ιταλία έχει οριοθετηθεί, ενώ οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις έχουν εκδώσει περιβαλλοντικές μελέτες και κινούνται με μεθόδους που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οργανώσεις και κάτοικοι περιοχών στις οποίες γίνονταν έρευνες παλιότερα αντιδρούσαν, φοβούμενοι καταστροφή του περιβάλλοντος.

Από αστάθμητους παράγοντες, λοιπόν, υπάρχουν δύο. Ο ένας είναι το βάθος στο οποίο βρίσκεται το κοίτασμα. Η περιοχή που σάρωσε το «Sanco Swift» με πυκνότητα έρευνας ανά 2,5 χιλιόμετρα γειτνιάζει με το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το Φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.269 μέτρα, και έχει γενικώς μεγάλα βάθη. Κατά μέσον όρο, τα βάθη στα οποία είδε το ερευνητικό σκάφος κυμαίνονταν στα 3.000 μέτρα, βάθος στο οποίο συνήθως βρίσκονται μεγάλου μεγέθους κοιτάσματα, όπως εξηγούν γεωλόγοι.

Μεγαλύτερο βάθος σημαίνει και μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς η γεώτρηση είναι και πιο απαιτητική τεχνικά, άρα και ακριβότερη. Με τις παρούσες συνθήκες η γεώτρηση είναι εκμεταλλεύσιμη -δηλαδή το κόστος της εξόρυξης είναι μικρότερο από αυτό της πώλησης-, εάν όμως αλλάξουν, δηλαδή αν τελειώσει... μαγικά η ενεργειακή κρίση και πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, τότε ενδέχεται να υπάρχει ζήτημα ως προς το αν αξίζει να γίνει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Τα άλλα κοιτάσματα

Ταυτόχρονα με της Κρήτης, προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες και σε άλλα κοιτάσματα. Ως πιο ώριμη παραχώρηση κρίνεται η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Εκεί τα δικαιώματα ανήκουν κατά 100% στην Energean, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση εντός στο 2023. Εάν η δοκιμαστική γεώτρηση πάει όπως δείχνουν τα ως τώρα δεδομένα, η ανάπτυξη του κοιτάσματος αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και η παραγωγή φυσικού αερίου από το 2026. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι και μόνο το κοίτασμα των Ιωαννίνων, εφόσον επιβεβαιωθούν τα δεδομένα, θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για δέκα χρόνια.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σεισμικές έρευνες 2D και στο «block 10», στο Κατάκολο Ηλείας, καθώς και στην Περιοχή «Ιόνιο», από τα νότια της Κέρκυρας μέχρι τα δυτικά της Λευκάδας. Στα μέσα του έτους αναμένεται η έναρξη τρισδιάστατων ερευνών και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται στις αρχές του 2024. Στο «block 2», δυτικά της Κέρκυρας, διενεργούνται έρευνες 3D σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρευνες για πετρέλαιο - αέριο: Νέα στοιχεία για πλούσια κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης "

Λήγει η απεργία της ΠΝΟ το πρωί της Παρασκευής – Κανονικά το δρομολόγια από τις 6 τα ξημερώματα

Λήγει στις 6 το πρωί της Παρασκευής (10/02) η 48ωρη πανελλαδική απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με θέμα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2023.

Τα δρομολόγια των πλοίων από τις 6 και μετά θα πραγματοποιούνται κανονικά από όλα τα λιμάνια της χώρας.

Η κινητοποίηση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα, αφού όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ «υπάρχει πλήρη απροθυμία και άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023». 

Σημαντική η συμμετοχή στην απεργία της ΠΝΟ

Τα σωματεία της ΠΝΟ κάνουν λόγο για καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα και για την περαιτέρω στάση των ναυτικών δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκ νέου η διοίκηση της ΠΝΟ.

Στις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ συμμετείχε και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών η οποία ανακοίνωσε την αναστολή των δύο επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που είχε εξαγγείλει.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της με βάση τις εξελίξεις και την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά για το 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, αποφάσισε την διακοπή των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 18:00 σήμερα 09/02/2023 έως και την Τρίτη 04/02/2023 στις 06:00 το πρωί.

Το διοικητικό συμβούλιο ευχαρίστησε τα πληρώματα για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Λήγει η απεργία της ΠΝΟ το πρωί της Παρασκευής – Κανονικά το δρομολόγια από τις 6 τα ξημερώματα"

Το Μισούρι δεν θα απαγορεύει στους ανήλικους να φέρουν όπλα

Η πολιτειακή Βουλή στο Μισούρι, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, καταψήφισε πρόταση για την απαγόρευση σε ανήλικους να φέρουν, χωρίς να τα κρύβουν, όπλα αν δεν υπάρχει επίβλεψη ενήλικου.

Κατά της πρότασης ψήφισαν 104 βουλευτές και υπέρ 39, από τους οποίους μόνο ένας ήταν Ρεπουμπλικανός.

Το Μισούρι είχε ψηφίσει το 2017 νόμο που χαλάρωνε τους περιορισμούς για όσους έφεραν -όχι φανερά- όπλα.

Μια Δημοκρατική βουλευτής είπε ότι η αστυνομία στην περιφέρειά της είχε ζητήσει την απαγόρευση. Αφορμή τα 14χρονα που περπατούσαν σε κεντρικούς δρόμους κρατώντας AR-15, τα στρατιωτικού τύπου τουφέκια τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολύνεκρες επιθέσεις. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό το φαινόμενο.

Κατά τη συζήτηση για την απαγόρευση, οι Ρεπουμπλικανοί έλεγαν ότι αντιτίθενται γιατί είναι μια «αχρείαστη απαγόρευση» ενάντια σε όσους οπλοφορούν.

Το επιχείρημα ενός βουλευτή, όπως αναφέρει το Associated Press, περίπου ήταν ότι  δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα παιδιά για κάτι που δεν έχουν κάνει.  «Μπορεί να είναι εύλογο να λέμε ότι ένα 14χρονο δεν έχει πραγματικό λόγο να φέρει όπλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλάψει και κανένα», υποστήριξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το Μισούρι δεν θα απαγορεύει στους ανήλικους να φέρουν όπλα"

Σεισμός στην Τουρκία: Η Άγκυρα αρνήθηκε τελικά την ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου

Δεν αναχώρησε τελικά για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, η Τουρκία ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πως οι ανάγκες της έχουν – για την ώρα τουλάχιστον – καλυφθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Δημητρίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα καθαρά από την ανθρωποκεντρική του πλευρά και ήταν από την αρχή έτοιμη να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση. Η αποστολή της Κύπρου που ήταν έτοιμη να αναχωρήσει για την Τουρκία αποτελείτο από 17 άτομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Η Άγκυρα αρνήθηκε τελικά την ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου"

Σεισμός στην Τουρκία: «Σας ευχαριστούμε πολύ» λέει η τουρκική πρεσβεία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα

Ένα ακόμα «ευχαριστώ» προς την Ελλάδα στέλνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, με αφορμή την αποστολή της 90 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σε ανάρτηση στο Twitter η τουρκική πρεσβεία αναδημοσιεύει την ανάρτηση της Πολιτικής Προστασίας και γράφει: «Σας ευχαριστούμε πολύ!».

Ήδη η πρεσβεία της γειτονικής χώρας στην Αθήνα εξέφρασε ήδη την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα αποστολής βοήθειας μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς η ΕΜΑΚ στάλθηκε αμέσως για να συνδράμει στο έργο της διάσωσης των εγκλωβισμένων. «Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης», αναφερόταν στο μήνυμα τη Δευτέρα (6/2).

Ήδη ο Τούρκος πρέσβης στη Γερμανία, αναφερόμενος στη χώρα μας είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν πρόκειται για ανθρωπιστικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι δύο λαοί έχουν μεγάλη ευαισθησία ο ένας για τον άλλον. Αυτό συνέβαινε πάντα στην ιστορία, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Και τώρα η Τουρκία είναι ευγνώμων για αυτή τη βοήθεια». Ακόμα, πλήθος Τούρκων χρηστών του twitter εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στην Ελλάδα για την άμεση παροχή βοήθειας μετά τον φονικό σεισμό. Τα hashtags «Eυχαριστούμε Ελλάδα» και «Tesekkürler komsu» κυριαρχούν, ενώ κάποιος έγραψε χαρακτηριστικά: «Ήρθαν ξαφνικά μια νύχτα για βοήθεια».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: «Σας ευχαριστούμε πολύ» λέει η τουρκική πρεσβεία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα"

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ταμείο Ανακούφισης και Αρωγής για τους πληγέντες της Τουρκίας και της Συρίας

Στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Ανακούφισης και Αρωγής όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία προχωρά η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως ανακοίνωσε χθες με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Τα χρήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν στο ταμείο», σημείωσε, «θα παρασχεθούν με τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας στις δύο χώρες».

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον πρόξενο Ρέιχαν Οσγκούρ, στον οποίο εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για την απώλεια χιλιάδων συνανθρώπων μας στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή τα σωστικά συνεργεία να μπορέσουν να διασώσουν όσους περισσότερους συνανθρώπους μας είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

«Οι προσευχές μου συνοδεύουν τους ήρωες που αγωνίζονται νυχθημερόν στα ερείπια και υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να σώσουν τους εγκλωβισμένους», ανέφερε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ταμείο Ανακούφισης και Αρωγής για τους πληγέντες της Τουρκίας και της Συρίας"

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 19.300 οι νεκροί – Ξεπέρασαν ακόμα και τα θύματα της Φουκουσίμα

Ο τελευταίος απολογισμός του Fox News είναι γροθιά στο στομάχι: Οι νεκροί είναι περισσότεροι από 19.300  στην Τουρκία και τη Συρία από τους σεισμούς – μαμούθ, που έγιναν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Τα θύματα δηλαδή, έχουν ξεπεράσει σε αριθμό, τους νεκρούς από το σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησε, στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011!

Κάθε ώρα που περνάει, κάθε στιγμή, η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει ενώ οι ελπίδες πια, για ζωντανούς στα ερείπια είναι λίγες… 

Στο νεκροταφείο στο Kahramanmaras οι ταφές γίνονται η μία μετά την άλλη – ΦΩΤΟ REUTERS

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες που σώθηκαν, περνούν μαρτυρικές στιγμές καθώς έχουν μείνει άστεγοι στο κρύο. Χωρίς ρούχα, χωρίς φαγητό, χωρίς ελπίδα…

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν πάθει ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.

Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.

ΦΩΤΟ REUTERS

«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 19.300 οι νεκροί – Ξεπέρασαν ακόμα και τα θύματα της Φουκουσίμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news