facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ κατέπεσε ανοικτά της Κεφαλονιάς

Νατοϊκό ελικόπτερο τύπου Sikorsky CH-124 Sea King, κατέπεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, δυτικά της Κεφαλονιάς.

Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν 6 άτομα, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Καναδά HMCS Fredericton (FFH 337) που ανήκει στη νατοϊκή δύναμη SNMG2, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ελικόπτερο επιχειρούσε εντός του FIR της Ρώμης και μέχρι στιγμής οι αρμόδιες ιταλικές αρχές, που έχουν εντοπίσει τα συντρίμμια του, δεν έχουν ζητήσει καμία βοήθεια συνδρομής από την Ελλάδα, η οποία πάντως είναι έτοιμη να συνδράμει αν και όποτε αυτό της ζητηθεί.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ κατέπεσε ανοικτά της Κεφαλονιάς"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Με... κοπριά αποθαρρύνονται οι κάτοικοι να γιορτάσουν στα πάρκα τον ερχομό της άνοιξης

Οι αρχές της πόλης Λουντ, στη Σουηδία, θα απλώσουν... κοπριά από περιττώματα πουλερικών στα πάρκα της για να αποθαρρύνουν τη διοργάνωση της παραδοσιακής «Βαλπούργιας νύχτας», της γιορτής της Άνοιξης, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο δήμος, ο οποίος σκοπεύει να τοποθετήσει φράγματα γύρω από το κεντρικό πάρκο της πόλης, ζήτησε από τους κατοίκους να ματαιώσουν τα σχέδια τους για την παραδοσιακή Βαλπούργια νύχτα, που γιορτάζεται στις 30 Απριλίου και παίρνει το όνομά της από το Valborg στη Σουηδία, μια πολύ δημοφιλή παγανιστική γιορτή. Η γιορτή συμβολίζει το τέλος του το χειμώνα και κατά τη διάρκεια της οι Σουηδοί τραγουδούν και ανάβουν φωτιές στα πάρκα και τους κήπους.

Οι αξιωματούχοι της πόλης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν πάρα πέρα, όπως εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς θα απλώσουν έναν τόνο κοπριάς από περιττώματα πουλερικών μέσα στο πάρκο, προκειμένου με αυτό να πετύχουν δύο στόχους ταυτόχρονα: να διατηρηθεί το γκαζόν και να μείνουν μακριά όσοι μπουν στον πειρασμό να παραβιάσουν περιορισμούς που έχουν σχέση με την επιδημία.

«Η κοπριά που παράγεται από περιττώματα πουλερικών μυρίζει τρομερά άσχημα», δήλωσε ο Γκούσταβ Λούντμπλαντ, επικεφαλής της υπηρεσίας περιβάλλοντος της πόλης.

«Δεν είναι πολύ ευχάριστο να καθίσεις εκεί κρατώντας μια μπύρα με μια τέτοια μυρωδιά», προσέθεσε.

Οι εκδηλώσεις για την παγανιστική γιορτή, που μπορεί να προσελκύουν έως και 30.000 επισκέπτες, είναι αυθόρμητες, καθιστώντας αδύνατη την απαγόρευσή τους στην πράξη.

Η Λουντ είναι μια από τις σημαντικότερες πανεπιστημιακές πόλεις της Σουηδίας και η πλειονότητα των 125.000 κατοίκων της είναι φοιτητές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σουηδία: Με... κοπριά αποθαρρύνονται οι κάτοικοι να γιορτάσουν στα πάρκα τον ερχομό της άνοιξης"

Άγνωστο τι θα γίνει από Δευτέρα με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν αλλά έχουν τους υπαλλήλους σε αναστολή

Την ερχόμενη Δευτέρα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ακολούθως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς.

Στις 4 Μαΐου θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και χαμηλής όχλησης όπως είναι τα βιβλιοπωλεία, τα χαρτοπωλεία, τα καταστήματα οπτικών και αθλητικού εξοπλισμού και τα μαγαζιά που πουλάνε φυτά και λιπάσματα, ενώ παράλληλα θα επαναλειτουργήσουν και επιχειρήσεις που άπτονται του τομέα των υπηρεσιών όπως είναι τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής και οι επιδιορθώσεις ρούχων και υποδημάτων.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι με τι προσωπικό θα ανοίξουν, αφού όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις είναι προβεί σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας για το υπαλληλικό τους προσωπικό. Η αναστολή αυτή έχει διάρκεια 45 ημερών, το κράτος δίνει στον εργαζόμενο το επίδομα των 800 ευρώ και του απαγορεύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα να δουλέψει.

Το εν λόγω 45ήμερο προφανώς και δεν θα έχει λήξει την επόμενη Δευτέρα καθώς κάτι τέτοιο θα γίνει γύρω στις 15 Μαΐου. Οπότε τι θα συμβεί; Θα ανακληθεί η αναστολή; Θα πρέπει οι υπάλληλοι να επιστρέψουν ένα μέρος των 800 ευρώ που έλαβαν στο κράτος προκειμένου να γυρίσουν στις δουλειές τους; Θα απασχοληθούν παράνομα; Είναι κάτι που αν μη τι άλλο δεν έχει ξεκαθαριστεί.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνωστο τι θα γίνει από Δευτέρα με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν αλλά έχουν τους υπαλλήλους σε αναστολή"

Τούρκος υπουργός Υγείας: Βρισκόμαστε στο peak της επιδημίας - Στους 3.081 έφτασαν οι νεκροί

Στην κορύφωσή της έχει φτάσει η επιδημία στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, αν και οι θάνατοι και τα κρούσματα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί κατά 10% και των διασωληνωμένων κατά 14%. «Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη. Είναι στην 80στή σειρά στον κόσμο. Αυτό είναι επιτυχία της τουρκικής ιατρικής», ανέφερε.

Σύμφωνα με το σημερινό απολογισμό, η Τουρκία μετρά 89 θανάτους και 2.939 κρούσματα, παρουσιάζοντας μία μικρή αύξηση και πάλι σε αριθμό νέων ασθενών.

Αντίστοιχα οι ασθενείς που ανάρρωσαν μέσα σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν και πάλι τους 5 χιλιάδες (5.231). Συνολικά ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασαν τους 3 χιλιάδες και συγκεκριμένα ανέρχονται στους 3.081 και των κρουσμάτων έφτασε στις 117.589.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος υπουργός Υγείας: Βρισκόμαστε στο peak της επιδημίας - Στους 3.081 έφτασαν οι νεκροί"

Γαλλία – Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 24.000 οι νεκροί

Ξεπέρασαν τους 24.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού σήμερα στη Γαλλία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η καθημερινή ενημέρωση έκανε λόγο για 427 πρόσθετους θανάτους σε νοσοκομεία και λοιπά κέντρα το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται, πλέον, σε 24.087.

Από τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από χθες, οι 243 βρίσκονταν σε νοσοκομεία της Γαλλίας, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει στους 15.053 από την 1η Μαρτίου. Άλλοι 9.034 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε γηροκομεία και λοιπά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή, 26.834 είναι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 (650 λιγότεροι από χθες) και 4.207 βρίσκονται σε ΜΕΘ (110 νέες εισαγωγές το προηγούμενο 24ωρο).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία – Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 24.000 οι νεκροί"

Ιμάμογλου κατά Ερντογάν: Ζήτησα τρεις φορές ραντεβού για τον κορονοϊό αλλά δεν μου απάντησε ποτέ!

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Eκρέμ Ιμάμογλου, επικρίνει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού η τουρκική κυβέρνηση.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι το κέντρο της κρίσης του κορονοϊού στην Τουρκία. Αλλά δεν έχουμε κανενός είδους δεδομένα σχετικά με την κατάσταση στην πόλη μας. Είτε πρόκειται για διαγνώσεις, είτε για τον αριθμό των θεραπειών ή άλλα ζητήματα – όλες οι πληροφορίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας στην Άγκυρα. Και αυτό δίνει μόνο αριθμούς για ολόκληρη την Τουρκία», τόνισε ο Ιμάμογλου.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ανέφερε επίσης ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στην Τουρκία: «Ζήτησα τρεις φορές ένα ραντεβού μαζί του, αλλά δεν μου απάντησε και «δεν έχω τον αριθμό τηλεφώνου του κινητού τηλεφώνου του προέδρου», προσθέτει.

Ο Ιμάμογλου θεωρεί επίσης λάθος το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα δεν έχει εκδώσει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα: «Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έχουμε πει αμέτρητες φορές ότι την χρειαζόμαστε. Αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της. Επομένως, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για απαγόρευση της κυκλοφορίας».

Die Zeit/ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιμάμογλου κατά Ερντογάν: Ζήτησα τρεις φορές ραντεβού για τον κορονοϊό αλλά δεν μου απάντησε ποτέ!"

Η Τουρκία δεσμεύεται να «υπερασπιστεί» την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι θα «υπερασπιστεί» την κυβέρνηση της Τρίπολης, της οποίας είναι ο κύριος υποστηρικτής, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ανακηρύχθηκε κυβερνήτης όλης της Λιβύης.

«Η Τουρκία, που έχει το αίσθημα ευθύνης λόγω των εις βάθος ιστορικών δεσμών της με την περιοχή, θα συνεχίσει ασφαλώς να στέκεται στο πλευρό του αδελφού λαού της Λιβύης υπερασπίζοντας την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατηγορούμενος από τους αντιπάλους του ότι θελει να εγκαθιδρύσει μια νέα στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη, σχεδόν 10 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ο στρατάρχης Χάφταρ που ελέγχει το ανατολικό τμήμα και ένα τμήμα του νότου της χώρας, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, ότι «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του». Ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ», που υπογράφηκε το 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και βάσει της οποίας συστάθηκε η ΚΕΕ, με έδρα την Τρίπολη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε αυτό το άτομο που εξέθεσε την πρόθεσή του να εγκαθιδρύσει μια χούντα στη Λιβύη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνοι που τον υποστηρίζουν, περιλαμβανομένων ορισμένων χωρών που κάνουν τους απόστολους της δημοκρατίας, θα μοιραστούν την ευθύνη των ενεργειών του στα μάτια των Λίβυων», προσέθεσε στην ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατό για να υποστηρίξει την ΚΕΕ απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ. Χάρη στην τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, οι δυνάμεις της ΚΕΕ ανέκτησαν στα μέσα Απριλίου από φιλικές προς τον Χάφταρ δυνάμεις δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις στα δυτικά και περικυκλώνουν την Ταρχούνα, την πιο σημαντική βάση του στρατάρχη στα μετόπισθεν, περίπου 50 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία δεσμεύεται να «υπερασπιστεί» την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη"

Κορονοϊός: 323 νεκροί και 2.086 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία

Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ιταλία ενώ τα κρούσματα είναι πάνω από 200.000

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 203.591. Οι νεκροί έφτασαν τους 27.682. Παράλληλα, 71.252 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 323 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.086 νέα κρούσματα. 2.311 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

1.795 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 19.210 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 83.652 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία είναι σταθερός, με 5 λιγότερες μολύνσεις, ενώ μειώνεται ο αριθμός των νεκρών καθώς έχασαν τη ζωή τους 59 άτομα λιγότερα. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή έκτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σήμερα η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαΐου οι διάφορες περιφέρειες της χώρας θα μπορούν να αποφασίζουν την κατά τόπους επαναλειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών, βάσει της μείωσης των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό στις κύριες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση της Ρώμης και από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας. Διαφορετικά, τα αρμόδια υπουργεία θα προσφεύγουν δικαστικά, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 323 νεκροί και 2.086 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία"

Η κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο και οι αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αλλαγές και νέες υπηρεσίες στο Δημόσιο προβλέπει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

-Ρυθμίζονται θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα και στον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών

-Κωδικοποιούνται πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και ανανεώνονται με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).

-Εισάγονται νέες διατάξεις

-Προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα

-Εξυπηρετούνται οι στόχοι της Καλής Νομοθέτησης, όπως έχουν τεθεί στο ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος, ώστε

α) πολίτες, οι επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι να μην χρειάζεται να ανατρέχουν σε μια πανσπερμία διατάξεων

β) να εξοπλίσει το κράτος για να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις ταχέως εξελισσόμενες και πολλές φορές φαινομενικά αντικρουόμενες, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις και να αποτελέσει επιταχυντή των εξελίξεων αυτών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα προστατεύοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

-Αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του Νόμου για το Επιτελικό Κράτος

-Ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανοιχτά δεδομένα

-Ενσωματώνεται ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G

-Σε συνέχεια του Επιτελικού Κράτους, θεμελιώνεται η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας, δίνοντας έμφαση τόσο στον αναπτυξιακό χαρακτήρα όσο και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών

-Απελευθερώνονται οι τεχνολογικές δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης και μειώνεται η γραφειοκρατία προς πολίτες και επιχειρήσεις

– Διαθέτει αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς εκτός από τις αμιγώς αναπτυξιακές διατάξεις (π.χ. ανοικτά δεδομένα, cloud first policy, ηλεκτρονικές επικοινωνίες), η απελευθέρωση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης μειώνει τα διοικητικά βάρη προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και ενδυναμώνει το ΑΕΠ της χώρας

Να σημειώσουμε ότι για την σύνταξη του σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ο υπουργός συγκρότησε ειδική ομάδα τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές του νέου Κώδικα

1.Νέο Σύστημα Διακυβέρνησης-προγραμματισμός Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής σε κυλιόμενη βάση

2.Γενικές Αρχές Ψηφιακής Διακυβέρνησης

3. Ετήσιος Διαγωνισμός και Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Θεσμοθετούνται ετήσια βραβεία ψηφιακής διακυβέρνησης για δημοσίους φορείς ή υπαλλήλους)

4.Ηλεκτρονικά Έγγραφα -Ιδιωτικά/Δημόσια (Θεσμοθετούνται ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την έκδοση ηλεκτρονικών δημοσίων εγγράφων και την ηλεκτρονική διακίνησή τους.

5.Δικονομικές Ρυθμίσεις)

6. Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΚΣΗΔΕ) Θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν τις διαδικασίες ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα.

7. Υπηρεσίες εμπιστοσύνης- Εξ αποστάσεως ταυτοποίηση (θεσμοθετείται για πρώτη φορά η χρήση και ισχύς των ηλεκτρονικών σφραγίδων. Επίσης, νομοθετείται για πρώτη φορά,η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση)

8. Θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υπηρεσίας συστημένης παράδοσης (ό,τι αποτελεί το σημερινό συστημένο ταχυδρομείο, μπορεί να αποτελέσει η υπηρεσία συστημένης παράδοσης για τον ηλεκτρονικό κόσμο).

9. Νέα Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ)

10.Ενσωμάτωση νέας Οδηγίας (2019/1024) για τα Ανοικτά Δεδομένα

Βασικό στοιχείο η καθιέρωση και ενδυνάμωση/διεύρυνση της αρχής της ανοικτής (και κατά κανόνα δωρεάν) διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή των φορέων του δημόσιου τομέα, ενώ προστίθενται στο πεδίο εφαρμογής οι ΔΕΚΟ του ν. 3429/2005 καθώς και τα ερευνητικά ιδρύματα του ν. 4386/2014.

11. Θεσμοθέτηση Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου (ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τη διαδικασία που απαιτείται για τη συναλλαγή του με το Δημόσιο χωρίς να εκτίθεται σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και περιττής γραφειοκρατίας).

12. Θεσμοθέτηση Μητρώου Επικοινωνίας Πολιτών (ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email). Όλοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο, για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους).

13. Κατάργηση της χρήσης του φαξ στο Δημόσιο

14. Ενδυνάμωση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr)

Το νέο εργαλείο για την πραγματική ψηφιακή διακυβέρνηση, η αποκλειστική πύλη παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες/επιχειρήσεις, θεσπίστηκε με το άρθ 52 του ν. 4635/2019.

15. Υποχρέωση παροχής ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών κάτω από την ομπρέλα της ΕΨΠ (gov.gr)

Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) αποτελεί την αποκλειστική πύλη παροχής ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες/επιχειρήσεις.

16. Μονιμοποίηση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που είχαν θεσμοθετηθεί με ΠΝΠ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του COVID-19

17. Θεσμοθέτηση της Υποχρέωσης Ομοιομορφίας ιστοσελίδων Κεντρικής Διοίκησης πλην ΑΕΙ/ερευνητικών και Πολιτισμού

18. ΝΕΑ Διαύγεια: κατάργηση δημοσίευσης ατομικών πράξεων σε ΦΕΚ (Εντάσσεται το νομοθετικό πλαίσιο της Διαύγειας στο νέο νόμο. Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση δημοσίευση ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

19. Θεσμοθέτηση Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) για τους πολίτες

20. Θεσμοθέτηση του CloudFirstPolicy για το δημόσιο (Προτεραιότητα στην επιλογή υπηρεσιών νέφους από όλους τους δημόσιους φορείς με την υποχρέωση χρήσης είτε των κεντρικών υποδομών κυβερνητικού νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, είτε άλλων υποδομών publiccloud από πιστοποιημένους παρόχους, στο πλαίσιο των συμβάσεων που συνάπτει η ΓΓΠΣΔΔ με αυτούς).

21. Ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (2018/1972).

Ο Κώδικας εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο θεσπίζοντας σαφείς και ενιαίους κανόνες με στόχο (α) την προώθηση των επενδύσεων στα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, (β) την τόνωση του ανταγωνισμού και ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και (γ) την προστασία των τελικών χρηστών – καταναλωτών, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα και αυξημένη επιλογή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, σε ανταγωνιστικές τιμές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο και οι αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης"

Κορωνοϊός - Κίνα: Βίντεο κρατικού καναλιού δείχνει επιστήμονες να ερευνούν «ιό από νυχτερίδες» το 2018

Νέες θεωρίες ξεκίνησαν να αναπτύσσονται μετά την αποκάλυψη αρχειακού υλικού από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, το οποίο δείχνει επιστήμονες σε ένα εργαστήριο εξέτασης ιών στην Ουχάν, να μελετούν «ένα νέο κορωναϊό που βρέθηκε σε νυχτερίδες» πριν από δύο χρόνια.

Το βίντεο, που προβλήθηκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV το 2018, προκάλεσε νέες διαμάχες μετά την επανακυκλοφορία του στο διαδίκτυο και σε συνδυασμό με την εμφάνιση της COVID-19, η οποία προκαλείται επίσης από ένα νέο κορωνοϊό.




Ο Shi Zhengli, επικεφαλής ερευνητής του ινστιτούτου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το παθογόνο που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο κλιπ ήταν διαφορετικό από το στέλεχος του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία.

Το βίντεο του δικτύου CCTV γυρίστηκε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ενός παραρτήματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο φέρεται να διατηρεί περισσότερα από 1.500 στελέχη θανατηφόρων ιών και έχει γίνει το κέντρο της διαμάχης εν μέσω της πανδημίας.


Θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί, κυρίως στη Δύση, ισχυρίζονται ότι ο τρέχων κοροωνοϊός διέρρευσε από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η οποία διαθέτει το μοναδικό εργαστήριο της Κίνας με το υψηλότερο επίπεδο βιοασφάλειας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σκοπεύει να ζητήσει από την Κίνα περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια σαν αποζημίωση για όσα έχει προκαλέσει στη χώρα του η θανατηφόρα ασθένεια.

Από την πλευρά της, η Κίνα επέμεινε ότι ο ΠΟΥ δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το θέμα του CCTV, το οποία κυκλοφόρησε αρχικά στις 5 Απριλίου το 2018, οι ερευνητές εντόπισαν και διαχώρισαν ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού από τα κινέζικα ροδοπέταλα, τα οποία προέρχονται από την Ανατολική και τη Νότια Ασία.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι το στέλεχος ήταν υπεύθυνο για ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας θανατηφόρου νόσου σε χοίρους στη νότια Κίνα ένα χρόνο νωρίτερα. Το ξέσπασμα εμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ το 2017 και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων των 20.000 χοίρων. Ο ιός ονομάστηκε SADS-CoV, που σημαίνει το «σύνδρομο οξείας διάρροιας των χοίρων».

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είχαν αναπτύξει ένα εμβόλιο και ένα αντίσωμα για τον κορωνοϊό SADS, προσθέτοντας ότι πίστευαν ότι το στέλεχος δεν μπορούσε να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Ωστόσο, είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν παρόμοιο με τον κορωνοϊό SARS, ο οποίος θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ανθρώπους και είχε πρωτοεμφανιστεί το 2002, σκορπώντας τον θάνατο σε 775 άτομα παγκοσμίως, μέσα σε διάστημα 8 μηνών.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κίνα: Βίντεο κρατικού καναλιού δείχνει επιστήμονες να ερευνούν «ιό από νυχτερίδες» το 2018"

Πρωτομαγιά: Ποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν και ποια θα απεργούν

Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων τους, επισημαίνοντας πως “η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορονοϊού“.

Αντιθέτως, ακινητοποιημένα θα είναι ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας, την Παρασκευή 1 Μαΐου λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην 24ωρη απεργία.

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη 30 Απριλίου δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών της αμαξοστοιχίας 3632. Την Παρασκευή 1η Μαΐου καταργούνται όλες οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου.

Το Σάββατο 2 Μαΐου στο τμήμα γραμμής μεταξύ Σερρών-Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 3631.

Σημειώνεται πως την ημέρα της Πρωτομαγιάς δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτομαγιά: Ποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν και ποια θα απεργούν"

Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών: Ανακαλεί τη λειτουργία της VEOO και επιβάλλει πρόστιμο 250.000 ευρώ

Σε οριστική ανάκληση του δικαιώματος παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών της εταιρείας VEOO και σε επιβολή διοικητικού προστίμου στην εταιρεία ύψους 250.000 ευρώ για παραβάσεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προέβη η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ.

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν σε αυθαίρετη εγγραφή και χρέωση καταναλωτών για υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης που παρέχει η εταιρεία, ασάφειες και ανακρίβειες σχετικά με τους όρους χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αδυναμία επικοινωνίας των καταναλωτών με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, μη απάντηση της εταιρείας σε καταγγελίες καταναλωτών, καθώς και σε μη ορθή χρήση και διαχείριση των εκχωρηθέντων στην εταιρεία αριθμών.

Επισημαίνεται ότι, η ΕΕΤΤ είχε προηγουμένως προβεί σε αυτεπάγγελτους ελέγχους, λαμβάνοντας υπόψη επίσης καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με αυθαίρετες χρεώσεις για υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης μέσω πενταψήφιων αριθμών (19015, 19030, 19078, 54811, 54850, 54855, 54860, 54865, 54866, 54970) και διεξήγαγε ακρόαση για το θέμα.

Η ΕΕΤΤ συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά, παρεμβαίνοντας σε περιπτώσεις αθέμιτων πρακτικών, προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των καταναλωτών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών: Ανακαλεί τη λειτουργία της VEOO και επιβάλλει πρόστιμο 250.000 ευρώ"

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Πότε, ποιοι και πώς πρέπει να φοράμε μάσκες

Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς στρέφονται ολοένα και περισσότερες χώρες τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει και η Ελλάδα, όπως διευκρινίστηκε κατά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, με το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να αγγίζει τα 150 ευρώ. 

Για τη χρήση μασκών υπάρχει διχογνωμία, ενώ οι επιστημονικές απόψεις διατυπώνονται καθημερινά και μεταβάλλουν τη στάση των ειδικών. Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το ζήτημα δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Ποια είναι η θέση του ΠΟΥ για τις μάσκες;

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τη χρήση μασκών για να εμποδίσουν τη μετάδοση του Covid-19 στην κοινότητα και ότι πολλές χώρες συνιστούν στους πολίτες να τις φορούν. Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να περιορίσει τη διάδοση αρκετών λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου και της Covid-19. Ωστόσο, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προσφέρει ένα επαρκές επίπεδο προστασίας. Θα πρέπει να υιοθετηθούν άλλα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η υγιεινή των χεριών.

Ο ΠΟΥ επιδιώκει να δώσει τις επιστημονικά ορθές και πρακτικές συστάσεις για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Προς το παρόν, συνιστά μια προσέγγιση που θα στηρίζεται στη διακινδύνευση να λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όταν καλούνται να κρίνουν υπό ποιες περιστάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι μη ιατρικές μάσκες στην κοινότητα. 

Τι συνιστά ο ΠΟΥ σε χώρες που σκέφτονται τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους; 

Για χώρες που σκέφτονται να υιοθετήσουν τη χρήση μάσκας, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους ειδικούς να σκεφτούν τα ακόλουθα: 

Στόχος της χρήσης της μάσκας: εάν ο σκοπός είναι να εμποδίσουν αυτόν που τη φορά να μεταφέρει τον ιό σε άλλους (έλεγχος πηγής) ή να προσφέρουν προστασία σε αυτόν που τη φορά έναντι της μόλυνσης (πρόληψη). 

Κίνδυνος έκθεσης στον Covid-19

Λόγω επιδημιολογίας / αριθμών κρουσμάτων στον πληθυσμό: Εάν υπάρχει υψηλή διάδοση στην κοινότητα και δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων όπως η ανίχνευση των επαφών ή δεν υπάρχει ικανότητα διεξαγωγής τεστ. 

Λόγω επαγγέλματος: π.χ., εργαζόμενοι που έρχονται σε στενή επαφή με το κοινό (υγειονομικοί, ταμίες)
Ευαλωτότητα όσων φορούν μάσκες/πληθυσμού: για παράδειγμα εάν υπάρχουν επαρκείς προμήθειες σε ιατρικές μάσκες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως σε άτομα που πάσχουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις ή σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένους ή ασθενείς σε ανοσοκαταστολή. 

Τόπος που διαμένει ο πληθυσμός: Σε τόπους με υψηλή πυκνότητα (όπως προσφυγικούς καταυλισμούς ή όσους ζουν σε περιορισμένες συνθήκες) και σε μέρη που τα άτομα δεν μπορούν να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση (όπως τα πολυσύχναστα λεωφορεία ή άλλες μεταφορές). 

Σκοπιμότητα: Διαθεσιμότητα και κόστος μάσκας, πρόσβαση σε καθαρό νερό για πλύσιμο μη ιατρικών μασκών και ικανότητα των φορέων της μάσκας να αντέχουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από τη χρήση της. 

Τύπος μάσκας: ιατρική μάσκα έναντι μη ιατρικής μάσκας (ιεράρχηση ιατρικών μασκών για όσους παρέχουν υγειονομική περίθαλψη, συμπτωματικούς και όσους τους φροντίζουν). 

Επιπρόσθετα σε αυτούς τους παράγοντες, τα πιθανά πλεονεκτήματα από τη χρήση μάσκας σε υγιείς πολίτες στην κοινότητα περιλαμβάνουν τη μείωση του δυνητικού κινδύνου έκθεσης από μολυσμένο άτομο κατά τη διάρκεια της «προ-συμπτωματικής» περιόδου ή εφόσον το μολυσμένο άτομο είναι ασυμπτωματικό. 

Επίσης, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και μειονεκτήματα που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους όσοι θα αποφασίσουν για τη χρήση της μάσκας:

  • Οι μη ιατρικές μάσκες ή η μάσκες υφασμάτων μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για μόλυνση ενός ατόμου από Covid-19, εάν η μάσκα έχει μολυνθεί από βρώμικα χέρια ή αγγίζεται συχνά ή διατηρείται σε άλλα μέρη του προσώπου ή του κεφαλιού και στη συνέχεια επανατοποθετείται στο στόμα και τη μύτη.
  • Ανάλογα με τον τύπο της μάσκας, ενδέχεται να υπάρξει δυσκολία στην αναπνοή.
  • Οι μάσκες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες του δέρματος
  • Μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην επικοινωνία
  • Μπορεί να είναι άβολες για να τις φορά κανείς
  • Είναι πιθανό η χρήση της μάσκας, με άγνωστα οφέλη, να δημιουργήσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας σ’ αυτόν που τη φορά και να μην τηρήσει τα προληπτικά μέτρα όπως την τήρηση αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών
Τι είναι οι μη ιατρικές μάσκες και ποια είναι η χρήση τους 

Οι μη ιατρικές μάσκες είναι συνήθως φτιαγμένες είτε στο σπίτι με κατάλληλα υφάσματα είτε διαθέσιμες και στην αγορά. Υπάρχουν πολλά σχέδια, αλλά γενικά καλύπτουν τη μύτη και το στόμα, διαθέτουν πολλαπλές στρώσεις υφάσματα και μερικές φορές μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. 

Η εμπειρία για τη χρήση των συγκεκριμένων μασκών είναι περιορισμένη. Μία έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης αυξάνεται και δεν μειώνεται σε εργαζόμενους στη δημόσια υγεία που χρησιμοποιούν βαμβακερές μάσκες όταν συγκρίνεται με τις ιατρικές μάσκες. Οι υφασμάτινες μάσκες συνιστώνται από ορισμένες χώρες ως τρόπος ελέγχου της πηγής στον γενικό πληθυσμό. Αν και η η προστατευτική αποτελεσματικότητά τους στον χρήστη είναι άγνωστη, ενδέχεται να προστατεύουν τους άλλους εάν ο φορέας είναι προ-συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός. 

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συγκεντρώνει δεδομένα και θα ανανεώσει τις οδηγίες του. 

Συνιστά ο ΠΟΥ τη χρήση μη ιατρικών μασκών στην κοινότητα; 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία υπέρ ή κατά της χρήσης μάσκας (ιατρικής ή μη) σε υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα. Ο ΠΟΥ συνεχίσει να συνιστά να φορούν μάσκες πρόσωπα που είναι άρρωστα ή που φροντίζουν άρρωστα άτομα. Ο ΠΟΥ εξετάζει τα δεδομένα της επιστήμης για το ζήτημα και ανανεώνει συχνά τις οδηγίες του. Εν τω μεταξύ, για να υποστηρίξει χώρες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές μέσω μιας προσέγγισης βάσει κινδύνου για τη χρήση της μάσκας. 

Ποιοι θα πρέπει να φορούν ιατρικές μάσκες για την αποφυγή της διάδοσης του Covid-19 σύμφωνα με τον ΠΟΥ;

Οι ιατρικές μάσκες συνιστώνται σε τόπους υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, όπως η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των φυσικών αποστάσεων. 

Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση ιατρικής μάσκας στα ακόλουθα άτομα: 

Εργαζόμενοι υγείας 

Οι ιατρικές μάσκες και οι αναπνευστικές συσκευές όπως N95, FFP2 ή ισοδύναμα για τους εργαζόμενους συνιστώνται για τους εργαζόμενους στην υγεία, καθόσον παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς. Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είναι οι πλέον εκτεθειμένοι, επειδή βρίσκονται σε στενή επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και με το περιβάλλον τους, που είναι και οι κύριες οδοί μετάδοσης. 

Οι ασθενείς ή όσοι έχουν συμπτώματα του Covid-19

Όποιος είναι ασθενής, ακόμη και με ήπια συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι, ελαφρύ βήχα, πονόλαιμο ή κόπωση, θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι και να χρησιμοποιήσει μια ιατρική μάσκα, όσο το δυνατόν περισσότερο, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ. Ο βήχας, το φτέρνισμα, η ομιλία μπορούν να δημιουργήσουν σταγονίδια που θα εξαπλώσουν τη μόλυνση. Τα σταγονίδια μπορούν να φτάσουν στο πρόσωπο των άλλων κοντά ή να προσγειωθούν στο ευρύτερο περιβάλλον. Εάν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλά φορώντας μια ιατρική μάσκα, βοηθά αυτούς που βρίσκονται κοντά του από το να μην μολυνθούν. 


Όποιος φροντίζει πρόσωπο στο σπίτι που νοσεί με Covid-19

Όσοι φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό, θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα για προστασία. Στενές και συχνές επαφές με κάποιον με Covid-19 μπορεί να θέσει σε υψηλό κίνδυνο και τους φροντιστές του. Οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις μπορούν να επιλέξουν τη σύσταση για χρήση μάσκας σε συγκεκριμένα άτομα, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βάσει κινδύνου. Η συγκεκριμένη προσέγγιση λαμβάνει υπ’ όψιν τον σκοπό χρήσης της μάσκας, τον κίνδυνο έκθεσης, την ευαλωτότητα αυτού που τη φορά, τον τόπο και σκοπιμότητα χρήσης και τους τύπους μάσκας. 

Συνιστά ο ΠΟΥ τη χρήση γαντιών στην κοινότητα για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού;

Όχι, ο ΠΟΥ δεν συνιστά τη συχνή χρήση γαντιών από άτομα στην κοινότητα. Η χρήση γαντιών ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο, αφού μπορεί να οδηγήσει σε αυτό-μόλυνση ή διάδοση του ιού σε άλλους, μέσω της επαφής μολυσμένων επιφανειών που δεν ακολουθείται από την αφαίρεση γαντιών και την υγιεινή των χεριών.

Ωστόσο, σε δημόσιους χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ, επιπροσθέτως του μέτρου της φυσικής απόστασης, ο ΠΟΥ συνιστά την εγκατάσταση σταθμών υγιεινής χεριών στην είσοδο και στην έξοδο. 

Η βελτίωση των πρακτικών υγιεινής των χεριών μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να προλάβουν τη διάδοση του Covid-19. 

Τι είδους μάσκες χρησιμοποιούνται κατά της εξάπλωσης του Covid-19;

Ιατρικές μάσκες (γνωστές ως χειρουργικές μάσκες): κατασκευάζονται από τουλάχιστον τρία στρώματα συνθετικών υλικών και έχουν διαμορφωθεί ώστε να έχουν στη μέση στρώματα διήθησης. Διατίθενται σε διαφορετικό πάχος, με διαφορετικά επίπεδα αντοχής στα υγρά και δύο επίπεδα διήθησης. Οι ιατρικές μάσκες μειώνουν τη μεταφορά σάλιου ή αναπνευστικών σταγονιδίων από τον χρήστη σε άλλους και στο περιβάλλον. Επίσης, μειώνουν την πιθανότητα επαφής με μολυσμένα σταγονίδια που παράγουν τρίτα πρόσωπα σε αυτόν που τη φορά. 

Κανόνες υγιεινής των χεριών θα πρέπει να τηρούνται πριν την τοποθέτηση της μάσκας και μετά την αφαίρεσή της. Οι μάσκες θα πρέπει να τοποθετούνται σφικτά γύρω από το πηγούνι και την κορυφή της μύτης. Ο χρήστης θα πρέπει να αποφύγει να αγγίζει τη μάσκα όσο βρίσκεται στο πρόσωπο και να την αφαιρέσει αμέσως εάν γίνει υγρή. Είναι σημαντικό η χρήση της μάσκας να συνδυάζεται με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η συχνή και κατάλληλη υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. 

Αναπνευστήρες, (γνωστοί και ως φίλτρα προσώπου – FFR που είναι διαθέσιμοι σε διαφορετικά επίπεδα απόδοσης, όπως FFP2, FFP3, N95, N99). Είναι σχεδιασμένα για εργαζόμενους στην υγεία, που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς με Covid-19 σε μέρη που πραγματοποιούνται ιατρικές διαδικασίες. Προορίζονται για να προστατεύσουν τον χρήστη όταν οι ιατρικές διαδικασίες απελευθερώνουν μικρότερα σωματίδια από τα κανονικά σταγονίδια από τον αέρα, σε περιοχές ιατρικής θεραπείας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να έχουν δοκιμάσει σωστά μια αναπνευστική συσκευή, για να διασφαλίσουν ότι είναι σωστά σφραγισμένη και τοποθετημένη στο πρόσωπο του χρήστη. Τέτοιες συσκευές με βαλβίδες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκοπό τον έλεγχο της πηγής.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Πότε, ποιοι και πώς πρέπει να φοράμε μάσκες"

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν πρέπει να φοράμε μάσκες- Οι μάσκες μας κάνουν κακό»

Δείτε βίντεο από παλαιότερη εμφάνιση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος αναλύει το λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να φοράμε μάσκες.

«Οι μάσκες μας κάνουν κακό», καταλήγει.

Εχθές η κυβέρνηση ανέφερε ότι όποιος δεν φορά μάσκα σε συγκεκριμένα μέρη, δηλαδή πρακτικά σε όλους του κλειστούς χώρους, θα πληρώνει πρόστιμο 150€.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν πρέπει να φοράμε μάσκες- Οι μάσκες μας κάνουν κακό»"

Κορωνοϊός στη Βρετανία: 601 νεκροί σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία το τελευταίο 24ωρο

Άλλους 601 ασθενείς, που έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομεία, ανακοίνωσαν σήμερα η Αγγλιά, η Σκωτία και η Ουαλία.

Με τα νέα θύματα, ο συνολικός αριθμός νεκρών από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε στις 22.279, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα το υπουργείο Υγείας της χώρας θα δώσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία, στα οποία έχει δεσμευτεί πως θα συμπεριλάβει για πρώτη φορά και τα θύματα που έχουν προκύψει σε γηροκομεία και άλλα νοσηλευτικά κέντρα. Μάλιστα, ο αριθμός αναμένεται αρκετά μεγάλος, καθώς θα υπάρχουν στοιχεία για τους ανθρώπους έχασαν τη μάχη σε αυτά τα κέντρα από τις αρχές Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από οποιαδήποτε αιτία, έχει τριπλασιαστεί στη Βρετανία τον τελευταίο μήνα, από τους 2.500 την εβδομάδα τον Μάρτιο, στους 7.300 σε μια εβδομάδα τον Απρίλιο, με πάνω από τους 2.000 των νεκρών του Απριλίου να αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την επιτροπή ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας (CQC), οι νεκροί στα νοσηλευτικά κέντρα εκτός νοσοκομείων φτάνουν στα 400 άτομα ανά ημέρα κατά μέσο όρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στη Βρετανία: 601 νεκροί σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία το τελευταίο 24ωρο"

Δημόσιο: Προβλέψεις για άδειες ειδικού σκοπού, κυλιόμενο ωράριο, εκ περιτροπής εργασία, μετατάξεις (εγκύκλιος)

ΕΓΚΥΚΛΙΟ υπό τον τίτλο: «Πρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού», για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου, την άδεια ειδικού σκοπού, την εκ περιτροπής εργασία, το κυλιόμενο ωράριο από την Δευτέρα 4 Μαΐου, εξέδωσε το υπ. Εσωτερικών. Παράλληλα σημειώνεται ότι δεν δίνεται παράταση στην ολοκλήρωση μετατάξεων και αποσπάσεων.
Συγκεκριμένα: 
-Οι υπηρεσίες προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση θα προγραμματίζουν την εκ περιτροπής παρεχόμενη εργασία εκ μέρους των υπαλλήλων, αρχής γενομένης από την εβδομάδα 4-8/5/2020. Στους υπαλλήλους αυτούς θα περιλαμβάνονται μόνο όσοι υπάλληλοι δύνανται να παρέχουν εκ περιτροπής εργασία είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, δεν θα υπολογίζονται οι υπάλληλοι που τελούν σε οποιαδήποτε άδεια είτε βάσει παγίων διατάξεων ή βάσει των έκτακτων αδειών απουσίας λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι εν λόγω άδειες είναι ακόμα σε ισχύ και δεν επηρεάζονται επί του παρόντος από τη σταδιακή άρση των μέτρων.
-Η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην υπηρεσία θα πρέπει να κυμαίνεται από 30% και να μην ξεπερνά το 40% των δυνάμενων να παρέχουν εργασία εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία, υπολογιζομένου του ποσοστού αυτού σε επίπεδο Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της Διεύθυνσης ή της Γενικής Διεύθυνσης, αλλά και η υγεία των εργαζομένων.
Οι υπάλληλοι που συνολικά θα προσέρχονται στον φορέα σε εβδομαδιαία βάση θα κληθούν κατ΄ εξαίρεση να προσέρχονται σε τρία ωράρια εργασίας και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής.
-Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (Α’ 76) συναρτάται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού ή της σχολικής μονάδας, όπου φοιτά το τέκνο του/της υπαλλήλου και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση. Το ίδιο δε ισχύει και για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας ειδικού σκοπού και στους γονείς, των οποίων τα τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε περίπτωση επανέναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η αρμόδια διεύθυνση προσωπικού θα επανελέγχεται η συνδρομή των προϋποθέσεων χορήγησης της εν λόγω άδειας και εφόσον δεν στοιχειοθετείται πλέον δικαίωμα, οι υπάλληλοι αυτοί συνυπολογίζονται στους υπαλλήλους που παρέχουν εκ περιτροπής εργασία.
-Κατόπιν διαφόρων ερωτημάτων που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας σχετικά με την παράταση προθεσμιών για τις προβλεπόμενες ενέργειες της Διοίκησης και ειδικότερα όσον αφορά στην ολοκλήρωση των ενεργειών απόσπασης ή μετάταξης, σας γνωρίζουμε εκ νέου ότι δεν προβλέπεται παράταση για τις προβλεπόμενες αποκλειστικές προθεσμίες του άρθρου 79 του ν. 4674/2020. Ως εκ τούτου και δεδομένου ήδη του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τους προηγούμενους κύκλους κινητικότητας, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν κατά προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 
Α. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών συνιστά αδήριτη ανάγκη προς διασφάλιση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, η επανέναρξη της λειτουργίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αμέσως και με όρους πλήρους αποκατάστασης της κανονικότητας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχει ακόμα επανέλθει, αφού η κρίση από την πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Για την εύρυθμη κατά το δυνατόν επανεκκίνηση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, απαιτούνται τα εξής:
1. Οι υπηρεσίες προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση θα προγραμματίζουν την εκ περιτροπής παρεχόμενη εργασία εκ μέρους των υπαλλήλων, αρχής γενομένης από την εβδομάδα 4-8/5/2020.
2. Στους υπαλλήλους αυτούς θα περιλαμβάνονται μόνο όσοι υπάλληλοι δύνανται να παρέχουν εκ περιτροπής εργασία είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, δεν θα υπολογίζονται οι υπάλληλοι που τελούν σε οποιαδήποτε άδεια είτε βάσει παγίων διατάξεων ή βάσει των έκτακτων αδειών απουσίας λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι εν λόγω άδειες είναι ακόμα σε ισχύ και δεν επηρεάζονται επί του παρόντος από τη σταδιακή άρση των μέτρων.
3. Το ποσοστό των υπαλλήλων που θα παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία στην Υπηρεσία θα είναι ανάλογο των διαθεσίμων υλικοτεχνικών πόρων και της υπάρχουσας χωροταξικής διαθεσιμότητας λαμβανομένων υπόψη των γενικών οδηγιών πρόληψης, ήτοι την υποχρεωτική τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 – 2 μέτρων μεταξύ των συνυπαρχόντων προσώπων στον ίδιο χώρο εργασίας (εν προκειμένω σε κάθε γραφείο).
4. Βάσει των ανωτέρω η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην υπηρεσία θα πρέπει να κυμαίνεται από 30% και να μην ξεπερνά το 40% των δυνάμενων να παρέχουν εργασία εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία, υπολογιζομένου του ποσοστού αυτού σε επίπεδο Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της Διεύθυνσης ή της Γενικής Διεύθυνσης, αλλά και η υγεία των εργαζομένων.
5. Οι υπάλληλοι, που θα προσέρχονται στην Υπηρεσία για παροχή εργασίας με αυτοπρόσωπη παρουσία θα πρέπει, με μέριμνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Προσωπικού, στην οποία θα έχει ήδη σταλεί ο σχετικός εβδομαδιαίος προγραμματισμός, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα προσέρχονται ταυτόχρονα, στο ίδιο ωράριο εργασίας. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι που συνολικά θα προσέρχονται στον φορέα σε εβδομαδιαία βάση θα κληθούν κατ΄ εξαίρεση να προσέρχονται σε τρία ωράρια εργασίας και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής. Εξυπακούεται ότι ο εν λόγω σχεδιασμός θα πραγματοποιηθεί κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, ενώ το νέο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πλησίον του ισχύοντος ωραρίου επιλογής του υπαλλήλου. Η τήρηση του ωραρίου αυτού δύναται να αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των υπαλλήλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρατηγείται η ισομερής κατανομή των υπαλλήλων στις τρεις διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.
H εν λόγω διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης και στην αντίστοιχη ώρα αποχώρησης δεν αφορά σε υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες. Επιπλέον, τα ανωτέρω αναφορικά με την κατ΄εξαίρεση προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων ισχύουν ανεξαρτήτως του ωραρίου εργασίας που είχε το σύνολο ή μέρος των υπαλλήλων, το οποίο ίσχυε προ της κρίσης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, πέραν της κατανομής των υπαλλήλων σε τρεις ζώνες πρωινής προσέλευσης και αντίστοιχης αποχώρησης, είναι δυνατή η εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία να παρέχεται και σε βάρδιες, πέραν του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, ακριβώς για να προστατεύεται η δημόσια υγεία αλλά και η υγεία των εργαζομένων.
Προς διευκόλυνση των υπηρεσιών παρατίθεται το κάτωθι παράδειγμα:
Σε έναν φορέα με 3 Διευθύνσεις ή Γενικές Διευθύνσεις, ο αρμόδιος προϊστάμενος εκάστης διεύθυνσης ή γενικής διεύθυνσης θα λάβει υπόψη τους τους δυνάμενους να παρέχουν εκ περιτροπής εργασία και εξ αυτών θα καθορίσει το 30%-40% που θα προσέλθει στην υπηρεσία για αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας και οι υπόλοιποι θα παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Ακολούθως, θα αποστείλει άμεσα στη Διεύθυνση Προσωπικού ή στον κατά τόπο αρμόδιο προϊστάμενο για τα εν λόγω θέματα, πλάνο εργασιών για την εβδομάδα π.χ. 4-8/5/2020, δηλώνοντας για τους υπαλλήλους που θα προσέλθουν και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης βάσει της υποχρεωτικής κατανομής στα τρία ωράρια. Εν συνεχεία, η αρμόδια διεύθυνση προσωπικού βάσει των συγκεντρωτικών στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή της, θα ελέγξει αν για το σύνολο των προσερχομένων υπαλλήλων τηρείται η κατανομή προσέλευσης σε τρία ωράρια, άλλως θα προβεί η ίδια στην υπόψη κατανομή ενημερώνοντας σχετικά τους ενδιαφερομένους.
Για την εν λόγω κατανομή θα ληφθεί υπόψη το ωράριο που είχαν ήδη οι υπάλληλοι προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η εξυπηρέτηση των συναδέλφων όσο όμως και η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της υγείας των ίδιων των ενδιαφερομένων. Επικουρικά, θα μπορούσε να εξεταστεί και η περίπτωση ορισμένοι υπάλληλοι του εν λόγω πλάνου εργασίας κατά τα ανωτέρω, να κατανεμηθούν, πέραν των τριών ζωνών, και σε βάρδια, ήτοι κάποιοι εξ αυτών να παρέχουν εργασία με ωράριο έναρξης ακόμα και μετά τις 9.00, εφόσον τούτο βέβαια συμβιβάζεται με τα καθήκοντά τους και το αντικείμενο εργασιών τους.
6. Το εξυπηρετούμενο κοινό – οι πολίτες θα προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού) και εφόσον το αίτημά τους δεν δύναται να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, ιδίως τηλεπικοινωνιακά, διατηρουμένων σε ισχύ των όσων μέχρι στιγμής ισχύουν σχετικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών.
7. Επιβάλλεται οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την διασφάλιση των κανόνων υγιεινής εντός των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία αποτελεί εν προκειμένω υπέρτατη υποχρέωση απορρέουσα από την αναγκαιότητα της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και της υγείας των εργαζομένων.
8. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, καλούνται στο ίδιο ως άνω πλαίσιο της υπέρτατης υποχρέωσης για προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της ατομικής ευθύνης τους για την προστασία της υγείας τόσο των ιδίων όσο και των συναδέλφων τους, να προβαίνουν κατά την παραμονή τους στην υπηρεσία στην τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Β. ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΟΤΑΝ Ο/Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ
Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύτηκε ο νόμος 4684/2020 «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α΄ 75)» (Α’ 86), με το άρθρο 2 του οποίου αντικαταστάθηκε το δεύτερο εδάφιο της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (Α’ 76).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση «Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται, νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό COVID – 19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας».
Βάσει των ως άνω διατάξεων, για τη στοιχειοθέτηση πλέον του δικαιώματος χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού από υπάλληλο, του οποίου/ της οποίας ο/η σύζυγος δεν εργάζεται θα πρέπει ο/η σύζυγος που δεν εργάζεται:
– Να νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή
– Να νοσεί από τον κορωνοϊό COVID – 19 ή
– Να είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή
– Να λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή
– Να λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας.
Για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας του/ της συζύγου απαιτείται η προσκόμιση σχετικού εν ισχύ πιστοποιητικού ΚΕ.Π.Α., εφόσον δεν υπάρχει ήδη στο αρχείο της υπηρεσίας. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής ως απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ είναι και αυτή η ισχύς της οποίας έληξε αλλά έχει υποβληθεί ή θα υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης και εκκρεμεί η εξέτασή της από την ανωτέρ0ω επιτροπή σύμφωνα το άρθρο 6 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ( Α΄ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76) και ισχύει.
Για την απόδειξη της προϋπόθεσης χορήγησης σύνταξης αναπηρίας ισχύουν αντιστοίχως οι οδηγίες που είχαν δοθεί στην (γ) σχετική αναφερόμενη εγκύκλιο. Διευκρινίζεται εκ νέου ότι δεδομένης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλεται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού, δύναται κατ΄αρχήν να υποβάλλεται σχετική υπεύθυνη δήλωση και η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα οποία είτε διαθέτει ήδη ο υπάλληλος είτε θα παραλάβει αρμοδίως από τις δημόσιες υπηρεσίες, να γίνεται σε εύλογο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση ο υπάλληλος που θα κάνει τη χρήση της εν λόγω άδειας, φέρει και την ευθύνη για την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, άλλως είναι ευνόητο ότι η σχετική απουσία θα δικαιολογηθεί με χρήση αδειών σύμφωνα με τις πάγιες ισχύουσες διατάξεις.
Γ. ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Σε συνέχεια της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/111/οικ. 8196/23.3.2020 (ΑΔΑ: 6Ω4Υ46ΜΤΛ6-ΖΕΒ) εγκυκλίου, στην οποία επισημαίνεται ότι «…η χορήγηση ή μη καθώς και η διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού προσδιορίζεται από τους παράγοντες που καθιστούν αναγκαία τη χορήγησή της, όπως την επανέναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, τη δυνατότητα εκ νέου ανάθεσης της φροντίδας των βρεφών και νηπίων στους οικείους, εφόσον αυτά δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και από τις διευκολύνσεις ή τον τρόπο εργασίας του/της συζύγου στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα…», και κατόπιν υποβολής σχετικών ερωτημάτων διευκρινίζονται τα εξής:
– Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (Α’ 76) συναρτάται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού ή της σχολικής μονάδας, όπου φοιτά το τέκνο του/της υπαλλήλου και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση. Το ίδιο δε ισχύει και για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας ειδικού σκοπού και στους γονείς, των οποίων τα τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σε περίπτωση επανέναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η αρμόδια διεύθυνση προσωπικού θα επανελέγχεται η συνδρομή των προϋποθέσεων χορήγησης της εν λόγω άδειας και εφόσον δεν στοιχειοθετείται πλέον δικαίωμα, οι υπάλληλοι αυτοί συνυπολογίζονται στους υπαλλήλους που παρέχουν εκ περιτροπής εργασία.
– Όσον αφορά τις περιπτώσεις χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού σε γονέα υπάλληλο του Δημοσίου, του οποίου/ της οποίας ο/η σύζυγος εργάζεται εξ αποστάσεως διευκρινίζεται ότι όσον αφορά τις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, το ζήτημα ρυθμίζεται σαφώς στις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ήτοι ο υπάλληλος του Δημοσίου δεν δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο/η σύζυγος που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα κάνει ο ίδιος χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή εργάζεται εξ αποστάσεως.
Για την ταυτότητα του νομικού λόγου και δεδομένου ότι σκοπός της διάταξης είναι η φροντίδα των τέκνων από ένα εκ των δύο γονέων, διευκρινίζεται ότι και στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος είναι επίσης υπάλληλος του Δημοσίου και αποδεδειγμένα εργάζεται εξ αποστάσεως, δεν είναι δυνατή η χορήγηση στον άλλο γονέα υπάλληλο του Δημοσίου της άδειας ειδικού σκοπού. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η εξ αποστάσεως εργασία του συζύγου που απασχολείται στο δημόσιο, πρέπει να παρέχεται σε συγκεκριμένο χρόνο και κατά τρόπο που δεν καθιστά δυνατή τη φροντίδα των τέκνων, που είναι άλλωστε και ο σκοπός χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού, δύνανται οι υπηρεσίες, αφού ζητήσουν όλα τα απαραίτητα προς τούτο δικαιολογητικά, να ικανοποιούν κατ’ εξαίρεση για ειδικές περιπτώσεις αιτήματα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε περιπτώσεις που ο/η σύζυγος, που απασχολείται στο δημόσιο, εργάζεται εξ αποστάσεως. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται η πρόβλεψη εναλλακτικής δυνατότητας απασχόλησης με μειωμένο ή ευέλικτο ωράριο.
– Επιπλέον λόγω της χρονικής διάρκειας ισχύος των μέτρων και δεδομένων των έκτακτων συνθηκών, όπως διαμορφώνονται κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνεται ότι είναι δυνατή η διακοπή της άδειας ειδικού σκοπού από τους δικαιούχους υπαλλήλους. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στις περιπτώσεις αυτές, οι εν λόγω υπάλληλοι προσμετρώνται στους υπαλλήλους που παρέχουν εργασία εκ περιτροπής -με αυτοπρόσωπη παρουσία ή με εξ αποστάσεως παροχή εργασίας.
Δ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κατόπιν διαφόρων ερωτημάτων που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας σχετικά με την παράταση προθεσμιών για τις προβλεπόμενες ενέργειες της Διοίκησης και ειδικότερα όσον αφορά στην ολοκλήρωση των ενεργειών απόσπασης ή μετάταξης, σας γνωρίζουμε εκ νέου ότι δεν προβλέπεται παράταση για τις προβλεπόμενες αποκλειστικές προθεσμίες του άρθρου 79 του ν. 4674/2020. Ως εκ τούτου και δεδομένου ήδη του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τους προηγούμενους κύκλους κινητικότητας, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν κατά προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Όσον αφορά σε ερωτήματα σχετικά με την ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας διορισθέντων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια ισχύος των εκτάκτων μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, σας γνωρίζουμε ότι για λόγους ανωτέρας βίας, όπως είναι οι παρόντες λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού θα σταθμίσουν κάθε επικαλούμενο από τους διοριστέους λόγο και θα προβούν σε κάθε απαιτούμενη περαιτέρω ενέργεια για τη διασφάλιση της δημοσίας υγείας αλλά και της υγείας των ιδίων. Συναφώς υπενθυμίζονται οι διατάξεις του άρθρου 17 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η χορήγηση παράτασης έως και έξι μηνών για την ορκωμοσία και την ανάληψη υπηρεσίας.
Ε. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΗΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ COVID 19
Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται πλέον η χορήγηση βεβαιώσεων κίνησης για μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας. Ωστόσο και μόνο εφόσον απαιτείται η χρήση πλωτού μέσου για την μετάβαση στο χώρο εργασίας και ακολούθως για την επιστροφή ή όπου απαιτείται η μετάβαση για εργασία σε άλλο νομό, οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση κίνησης, η οποία θα εκδίδεται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις προηγούμενες σχετικές εγκύκλιες οδηγίες μας.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι συνεχίζεται η υποχρέωση των φορέων για τη συμπλήρωση επί καθημερινής βάσεως του Παρουσιολογίου COVID 19 (σχετική η γ΄ εγκύκλιος).
ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή των αναφερομένων στην παράγραφο Α της παρούσας σε συνεννόηση με τις λοιπές οργανικές μονάδες του φορέα για την ερχόμενη πρώτη εβδομάδα εφαρμογής (4-8/5/2020) του εν λόγω πλάνου εργασιών. Λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή άρση των μέτρων, η Υπηρεσία μας θα παρέχει κάθε απαραίτητη διευκρίνιση και οδηγία σχετικά με την λειτουργία των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα καθώς και για την άρση ή τροποποίηση των παρεχόμενων διευκολύνσεων.
2. Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς.
3. Οι υπάλληλοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Προσωπικού, στις οποίες υπάγονται δεδομένου ότι είναι αδύνατη η υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοστέες κατά περίπτωση έκτακτου χαρακτήρα ρυθμίσεις από την Υπηρεσία μας.
4. Εφόσον ανακύπτουν ερωτήματα, τα οποία δεν καλύπτονται από τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τις σχετικές εγκυκλίους, οι Διευθύνσεις Προσωπικού αποκλειστικά θα απευθύνονται για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις στους τηλεφωνικούς αριθμούς που αναγράφονται στην παρούσα εγκύκλιο. Εναλλακτικά οι Διευθύνσεις προσωπικού θα αποστέλλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά περίπτωση ως εξής:
Για θέματα του προσωπικού και των Υπηρεσιών του Δημοσίου παρακαλείσθε για την κατά προτεραιότητα αποστολή τυχόν ερωτημάτων στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hrm@ypes.gov.grκαι ειδικά για ερωτήματα που αφορούν υπαλλήλους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού στο info@ypes.gr ή d.pta@ypes.gr προς αμεσότερη ανταπόκριση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στην Δ/νση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών στους σχετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς που αναγράφονται στις πληροφορίες της εγκυκλίου.
5. Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας κάθε προϊστάμενης αρχής για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτήν, θα πρέπει οι αρμόδιοι προϊστάμενοι, σταθμίζοντας την υποχρέωση αφενός προστασίας της υγείας των υπαλλήλων και της δημόσιας υγείας γενικότερα και αφετέρου εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβαίνουν κατ’ άσκηση διακριτικής ευχέρειας σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη διασφάλισή τους.
6. Το πλάνο εργασιών που αναλύεται στην παρούσα εγκύκλιο δεν αφορά στο πάσης φύσεως ένστολο προσωπικό και στους εργαζομένους που υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς εν προκειμένω αρμόδιοι αποκλειστικά είναι οι ανωτέρω φορείς, στους οποίους ανήκουν οργανικά οι εν λόγω υπάλληλοι και δεδομένης της ιδιαιτερότητας και κρισιμότητας των συνθηκών, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν.

7. Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Προβλέψεις για άδειες ειδικού σκοπού, κυλιόμενο ωράριο, εκ περιτροπής εργασία, μετατάξεις (εγκύκλιος)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news