facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Βενιζέλος: Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη δεν είναι αντισυνταγματική

Σαφή θέση για τη συνταγματικότητα της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη εξέφρασε με δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι επίσης δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στην απόφαση των δικαστών, καθώς αυξάνεται ο αριθμός τους.

«Όλο αυτό το σκηνικό, η δημόσια αντίδραση του κυρίου Τζανερίκου, για μια επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, ο δημόσιος διάλογος με την κυβέρνηση, με τον υπουργό εσωτερικών και στη συνέχεια η παραίτηση, που είναι μια πράξη διαμαρτυρίας, ξενίζει – παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και δείχνει ότι ο κύριος Τζανερίκος είχε μια άποψη η οποία ήταν πάρα πολύ ισχυρή και την οποία προφανώς θα ήθελε να επιβάλει μέσα από του δικονομικούς μηχανισμούς, που είχε στη διάθεση του. Αυτό είναι το κάτι θεσμικά πρωτοφανές και αδιανόητο.

Είχα πει χθες, σε μια δήλωση μου και πριν την παραίτηση του, ότι ο κύριος Τζανερίκος έχει πια λόγο αποχής, ή πάντως υπάρχει λόγος εξαιρέσεως, άρα δε θα μπορούσε να μετάσχει στο δικαστικό σχηματισμό, που κρίνει τα θέματα αυτά, δηλαδή την ανακήρυξη των θεσμών και τον αποκλεισμό κάποιου κόμματος από τις εκλογές», τόνισε και συνέχισε:

«Κατά τη γνώμη μου όχι, δεν υπάρχει ζήτημα παρέμβασης διότι διευρύνεται ο αριθμός των δικαστών. Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ζήτημα δεν είναι η συνταγματικότητα ή η μη συνταγματικότητα, αλλά γενικότερα η ασφάλεια των επιλογών που κάνουμε, των νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις δεν ελέγχονται μόνο ως προς τη συνταγματικότητα τους, αλλά ενδεχομένως και ως προς την πιθανή αντίθεσή τους με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Θα αντέξει τη βάσανο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου των ανθρώπων, αλλά ορισμένα επιχειρήματα τα οποία διατυπώνονται δημοσιά και ορισμένα γεγονότα τα οποία καταγράφονται αυτήν την στιγμή στον δημόσιο βίο, θα χρησιμοποιηθούν από τον κύριο Κανελλόπουλο ή οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο, προκειμένου μετά τις εκλογές, να γίνει η προσφυγή για την ακύρωση των εκλογών στο ανώτατο ειδικό δικαστήριού, το εκλογοδικείο, και να γίνει και μεταξύ πρώτων και ενδεχομένως και δευτέρων εκλογών και ευρωπαϊκή προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων των ανθρώπων. Άρα είπα εχθές, ότι το ζήτημα δεν είναι ότι η τωρινή τροπολογία της κυβέρνησης, που θα ψηφιστεί αύριο, πάσχει από αντισυνταγματικότητα ή ότι είναι αντίθετη προς την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά θα στερούσαμε κάθε επιχείρημα κάθε ισχυρισμό για πολιτική κρίση, αν επιλεγόταν ένας υφιστάμενος σχηματισμός, ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης, είναι η ολομέλεια όπως την ξέρουμε, το δικαστήριο του Αρείου Πάγου εκφράζεται εν τέλει στην ολομέλεια του.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα υφέρπουσας αντίρρησης για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης από την πλευρά των ενδιαφερομένων. Λέει το σύνταγμα ότι όταν τα ανώτατα δικαστήρια κρίνουν ζητήματα συνταγματικότητας και άγονται σε κρίση, για την αντισυνταγματικότητα, αρμόδια καθίσταται η ολομέλεια τους και μόνο.

Βεβαίως κάθε τμήμα μπορεί να καταφάσκει τη συνταγματικότητα, να λέει δηλαδή ότι ο νομός είναι συνταγματικός. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιοι λένε έστω πολιτικά, έστω δημοσιογραφικά, έστω για προεκλογική χρήση ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και στερείται δημοκρατικά δικαιώματα, πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή απάντηση του κράτους δίκαιου και της μαχόμενης δημοκρατίας και θα ήταν προτιμότερο αυτή να δοθεί από την ολομέλεια. Αλλά δεν είναι αντισυνταγματικό να πάμε στο τμήμα.

Δυστυχώς κάποιοι το εκλαμβάνουν αυτό ως μια διαφήμιση προεκλογική και προβολή αυτού του μορφώματος. Όταν η κάθε κυβέρνηση που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία χειρίζεται τόσο λεπτά θέματα τόσο κρίσιμα για τη δημοκρατία και το κράτος δίκαιου πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική , να είναι πολύ ώριμες και ζυγισμένες οι κινήσεις, να γνωρίζουμε τι κάνουμε. Ακόμη και στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πω, προβλέπεται ότι αρμόδιο είναι το Α1 τμήμα. Όταν αυτά λεγόντουσαν πριν από δυο μήνες όλοι ξέραμε ότι το Α1 τμήμα και κάθε τμήμα έχει πενταμελή σύνθεση, αρά λοιπόν ξέραμε ότι συγκροτείται από 5 δικαστές, αρά θα ζητούσα από όλους μεγαλύτερη ψυχραιμία και ωριμότητα και μεγαλύτερη διάθεση να ακούν και γνώμες όσων ξέρουν για τα θέματα αυτά. Κάποιοι έχουν την πεποίθηση ότι τα γνωρίζουν και όλοι έχουμε κατά καιρούς την πεποίθηση ότι γνωρίζουμε ένα θέμα, πάντα πρέπει να ακούμε και μια άλλη γνώμη, γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε ωριμότερες επιλογές.

Άρα συνοψίζω, η ρύθμιση όπως εισάγεται δεν είναι αντισυμβατική ή αντίθετη με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, όμως θα στερούσαμε κάθε επιχείρημα από τους αντίπαλους της δημοκρατίας, εάν είχαν γίνει οι ρυθμίσεις σωστά και αν ο σχηματισμός ήταν η ολομέλεια του δικαστηρίου.

Μου προκάλεσε, από πλευράς δημοκρατικής ευαισθησίας και από πλευράς κυρούς της δικαιοσύνης, πάρα πολύ δυσάρεστη, για να μην πω αλγεινή εντύπωση. Δε θέλω να εισέρχομαι σε θέματα του ιδιωτικού βίου, αλλά η αντίφαση των αδελφών του, που είναι θεράποντες της δικαιοσύνης, κάτι λέει. Τον γνωρίζω τον κύριο Κανελλόπουλο, όταν ήμουν υπουργός δικαιοσύνης το 1996 ήταν ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, τον γνωρίζω κι ως αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που είχε την εύλογη φιλοδοξία να καταστεί και εισαγγελέας, γνωρίζω τις εκφράσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει και νομίζω ότι τώρα έκανε μια επιλογή η οποία θα αποτελέσει το κριτήριο για την αξιολόγηση όλης της διαδρομής του. Αν ήθελε να αξιολογηθεί έτσι και να καταγραφεί έτσι το πέτυχε, αλλά δε νομίζω ότι αυτή είναι μια ορθή επιλογή για την ιστορία, ας το πούμε έτσι και βεβαίως αυτό πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς για το πως πρέπει να φέρονται και όταν είναι εν ενεργεία, αλλά και όταν απέρχονται και είναι πλέον συνταξιούχοι ή επίτιμοι, γιατί και πάλι φέρουν το βάρος της δικαστικής  τους ιδιότητας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βενιζέλος: Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη δεν είναι αντισυνταγματική "

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Τζανερρίκου: Αντίκειται στην αμεροληψία η εκφορά δημόσιας γνώμης

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στην ανακοίνωσή της, αφήνει αιχμές κατά του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εκφορά δημόσιας γνώμης από δικαστικό λειτουργό «αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης»

Παράλληλα σημειώνει ότι «ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και με δεδομένη την ήδη εκφρασθείσα θέση της, ότι δεν θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού», επισημαίνει τα ακόλουθα:

Α. Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και οι Λειτουργοί της, διαχρονικά, έχουν να επιδείξουν αγώνες προς διαφύλαξη των δικαιοκρατικών αρχών και προστασίας των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Το Δικαστικό Σώμα είναι βαθιά δημοκρατικό και υπηρετεί με σθένος, παρρησία και προσήλωση τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.

Β. Σε μία χώρα με ισχυρούς δικαιοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι η χώρα μας, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση και η νομοθετική λειτουργία στη νομίμως εκλεγμένη Βουλή. Η αρχή του Κράτους Δικαίου, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας αλλά και ως κοινή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει μια διαφανή, υπεύθυνη, δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία για τη θέσπιση των Νόμων. Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας.

Γ. Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης. Ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Δ. Οι γενικόλογες διακηρύξεις υπέρ του Κράτους Δικαίου, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν αρκούν προς εμπέδωση της αρχής αυτής, διότι οι προκλήσεις που το τελευταίο αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή για την επιδίωξη της ουσιαστικοποίησης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και της διαφύλαξης των ελευθεριών είναι μεγάλες.

Ε. Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους, αποφασίζουν κατά συνείδηση και οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Τζανερρίκου: Αντίκειται στην αμεροληψία η εκφορά δημόσιας γνώμης"

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. για το κάπνισμα σε μαγαζιά – 24 “καμπάνες”

Συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πραγματοποιεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κατά την περασμένη εβδομάδα συνολικά 282 ελέγχους που αφορούν στην αντικαπνιστική νομοθεσία και βεβαίωσαν συνολικά 24 σχετικές παραβάσεις, σε καπνίζοντες θαμώνες και υπεύθυνους διαχείρισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. για το κάπνισμα σε μαγαζιά – 24 “καμπάνες” "

Ψευτογιατρός: Σοκάρουν οι νέες καταγγελίες – «Πλήρωνα 5.000 ευρώ κάθε φορά για τα πεπτίδια – Μού ζήτησε να σταματήσω την αγωγή μου»

Άλλες τρεις περιπτώσεις ατόμων εξιχνίασε η αστυνομία για ανθρώπους, οι οποίοι πίστεψαν τα θαύματα που υποσχόταν ο ψευτογιατρός και έχασαν τα χρήματά τους και τη ζωή τους. Οι νέες καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της απάτης και πραγματικά σοκάρουν.

Τα νέα θύματα του ψευτογιατρού, που υποσχόταν θεραπείες σε ανίατες ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καταγγέλλουν, ότι τους έπειθε να κόψουν τη θεραπεία τους για να τους προμηθεύσει με δικά του σκευάσματα με πεπτίδια.

«Τον πίστεψα στην απελπισία μου»

Μια νέα καταγγελία έφερε στην επιφάνεια η εκπομπή «Live News» και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο 66χρονος εξαπατώντας ανθρώπους που κρέμονταν από την ελπίδα που τους έδινε, με σκοπό το κέρδος.

Μια γυναίκα με εγκεφαλοπάθεια, καταγγέλλει πως αφού την έπεισε ότι μπορεί να τη βοηθήσει, ξεκίνησε τα πεπτίδια για τα οποία κάθε φορά πλήρωνε 5.000 ευρώ: «Το 2007 αρρώστησα, έπαθα εγκεφαλικό, ηλικία 42 ετών εγώ. Έπαθα ένα σοκ όπως καταλαβαίνετε, γιατί μου δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα. Μέσα στην απελπισία σου πιστεύεις ότι πραγματικά γίνονται αυτά τα θαύματα.

Τον πήρα τηλέφωνο. Με είδε λοιπόν, μου είπε ότι πρέπει να φύγουμε στη Γερμανία, στην Φρανκφούρτη. Πήγαμε σε κρατικό νοσοκομείο 06.00 η ώρα το πρωί. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι πήγαμε με ένα ταξί, το οποίο μας περίμενε έξω στο γερμανικό νοσοκομείο και ήταν Έλληνας ο ταξιτζής.

Κάναμε ένα PET scan σε νοσοκομείο της Γερμανίας, χωρίς απόδειξη, χωρίς τίποτα, μου λέει: ‘δώσε μου τα λεφτά, εγώ θα τα κανονίσω. Εγώ μάλιστα του ζητούσα επανειλημμένα απόδειξη. Δεν ήταν λίγα λεφτά, ήταν 25.000 ευρώ. Αφού έκανα 3 φορές πεπτίδια και του έδινα 5.000 ευρώ κάθε φορά».

«Ευτυχώς δεν με άφησε ο άντρας μου»

Το σωτήριο στην περίπτωση της συγκεκριμένης γυναίκας ήταν ότι ποτές, παρά τις εισηγήσεις του ψευτογιατρού, δεν σταμάτησε την αγωγή που λάμβανε και της είχε χορηγηθεί από νευρολόγους: «Σε κάθε βήμα που έκανα μου ζητούσε χρήματα. Τα PET scan που έκανα ζήτησε χρήματα, στο εισιτήριο που βγάλαμε για να πάμε στη Γερμανία γιατί ήρθε και αυτός μαζί, τα πλήρωσα εγώ, το ξενοδοχείο το πλήρωσα εγώ, τα πεπτίδια που μου έστελνε ή που μου έφερνε.

Για καλή μου τύχη δεν σταμάτησα πότε τη φαρμακευτική αγωγή, των νευρολόγων που είχα, παρόλο που μου είπε να σταματήσω. Δε με άφησε ο άντρας μου. Του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και μεγάλη ευγνωμοσύνη. Δεν τολμούσα να πω την αλήθεια στους γιατρούς μου, δηλαδή δεν ήθελα με τίποτα να με αποτρέψει κάποιος».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψευτογιατρός: Σοκάρουν οι νέες καταγγελίες – «Πλήρωνα 5.000 ευρώ κάθε φορά για τα πεπτίδια – Μού ζήτησε να σταματήσω την αγωγή μου»"

Πεντάγωνο: Σοβαρός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια η διαρροή εγγράφων

Για «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ έκανε λόγο το Πεντάγωνο, μέσα από την διαρροή εγγράφων, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την Ουκρανία.

Το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και μπορεί δυνητικά να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση», είπε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Κρις Μίγκερ.

Τα έγγραφα φαίνεται ότι είναι αυθεντικά, ωστόσο σύμφωνα με το Πεντάγωνο ορισμένες από τις εικόνες μοιάζουν να έχουν τροποποιηθεί.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη διαρροή των εγγράφων αυτών στο διαδίκτυο στις 6 Απριλίου. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τις Επιτροπές Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου για τις εξελίξεις αυτές.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεντάγωνο: Σοβαρός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια η διαρροή εγγράφων"

Προεκλογική φιέστα από τον Ερντογάν - Το αεροπλανοφόρο «Αναντολού» παραδίδεται στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Και το αεροπλανοφόρο Αναντολού μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν καθώς σε μεγάλη τελετή παραδίδεται αύριο, Μ. Τρίτη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Τούρκος πρόεδρος θα το παρουσιάσει ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αεροπλανοφόρο, γιατί τελικά θα προσγειώνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, ο φιλοκυβερνητικός τύπος το παρουσιάζει ως το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, και το πρώτο στον κόσμο που θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα την αυριανή, ως μεγάλη μέρα, και σχολιάζουν ότι «θα κάνει τη Γαλάζια Πατρίδα να δονείται».

Το Αναντολού κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Τούζλα, έχει ύψος 58 μέτρα και μήκος 231 μέτρα. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB3 και το πρώτο μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος Κόκκινο Μήλο θα μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται στο πλοίο Αναντολού.

Έχει τόσες δεξαμενές καυσίμων ώστε το πλοίο να μπορεί να διανύσει 9 χιλιάδες μίλια χωρίς ανεφοδιασμό, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου ένα μήνα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας θα διανεμηθεί το Μάιο πριν από τις εκλογές, στα σπίτια των Τούρκων πολιτών.



Ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 20 Απριλίου αλλάζοντας την ατζέντα, είπε ο Τούρκος υπουργός.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Προεκλογική φιέστα από τον Ερντογάν - Το αεροπλανοφόρο «Αναντολού» παραδίδεται στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις"

Πότε θα σταματήσουν οι βροχές – Με τι καιρό θα ψήσουμε τον οβελία την Κυριακή του Πάσχα

Νεφελώδης και βροχερός θα παραμείνει ο καιρός μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός έντονα άστατου καιρού στη χώρα μας μέχρι το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ακόμα και χιόνια στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης. Την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, ωστόσο την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου θα έχουμε εκ νέου τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ και την Κυριακή του Πάσχα δεν αναμένεται κάποια αλλαγή του καιρού, έτσι το σούβλισμα του οβελία θα γίνει χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, ένα χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να έρθει στη διάρεια της ημέρας από την Ιταλία και θα δώσει το μεσημέρι της Κυριακής κάποιες βροχές στα δυτικά και στα βόρεια.

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου

Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Θράκη, στο Αιγαίο, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, αναμένονται αύριο Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, ενώ σε υψόμετρα άνω των 1.400 μέτρων των ηπειρωτικών θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 19, στη Θεσσαλία από 6 έως 20, στην Ήπειρο από 3 έως 19, στην Στερεά από 5 έως 18, στην Πελοπόννησο από 4 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 17, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 9 έως 15, στις Κυκλάδες από 10 έως 14, στα Δωδεκάνησα από 12 έως 16 και στην Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως μετά το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και το μεσημέρι πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα πρόσκαιρα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά, στα νότια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά ορεινά και τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα θα σημειωθούν την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Βελτίωση του καιρού μέχρι το τέλος της ημέρας σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 19 με 21 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου και σταδιακά αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά και στα βόρεια. Το πρωί στα δυτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη από αραιές ομίχλες ή ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου

Αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια αναμένονται την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Νεφώσεις που σταδιάκα θα αυξηθούν στα δυτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές στις περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένονται το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου. Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια θα είναι δυτικοί 3 με 5 και στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν νότιοι 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από τις μεσημβρινές ώρες σταδιακά και στα κεντρικά και τα βόρεια με σποραδικές βροχές αναμένονται την Κυριακή του Πάσχα. Διάσπαρτες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά από το απόγευμα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πότε θα σταματήσουν οι βροχές – Με τι καιρό θα ψήσουμε τον οβελία την Κυριακή του Πάσχα"

Σοκαριστική καταγγελία: Ανήλικη υποστηρίζει ότι τη βίαζε από 7 ετών ο σύντροφος της μητέρας της – «Σταματούσε όταν άκουγε να έρχεται η μαμά»

Μία ανήλικη κοπέλα, μόλις 13 ετών κατήγγειλε συστηματικό βιασμό από τον 49χρονο σύντροφο της μητέρας της, με την ίδια να αναφέρει πως όλα ξεκίνησαν από την ηλικία των 7 ετών, κάτι που αποκάλυψε μετά από παρότρυνση φίλων της.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» που παρουσιάζει ο Νίκος Ευαγγελάτος, η ανήλικη υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση η οποία έδειξε ότι πράγματι είχε προηγηθεί σεξουαλική πράξη, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος ούτε και η ενδεχόμενη άσκηση βίας.

Επίσης, ο 49χρονος συνελήφθη μετά την καταγγελία, όμως αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση μετά από αίτημα της εκπομπής, όμως μίλησε η ανήλικη και η μητέρα της.

«Άρχισε να με ακουμπάει σε σημεία χωρίς τη θέλησή μου ή να με αναγκάζει να κάνω και εγώ το ίδιο. Θυμάμαι να πονάω πολύ. Είχα δακρύσει αλλά δε μου έβγαινε να φωνάξω. Αυτό γινόταν για χρόνια μέσα στο σπίτι, ακόμη και όταν η μαμά ήταν μέσα. Σταματούσε όταν άκουγε να έρχεται», είπε η 13χρονη.

Επίσης, η μητέρα της τόνισε πως «βασανίζομαι. Σκέφτομαι και αυτομαστιγώνομαι. Δυστυχώς, ο χρόνος δε γυρίζει και πίσω».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαριστική καταγγελία: Ανήλικη υποστηρίζει ότι τη βίαζε από 7 ετών ο σύντροφος της μητέρας της – «Σταματούσε όταν άκουγε να έρχεται η μαμά»"

Έρχονται οι ανακοινώσεις τραπεζών για ενήμερους δανειολήπτες – Αφορούν και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

«Εκτιμάται ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρχουν περαιτέρω ανακοινώσεις του τραπεζικού συστήματος για τη βοήθεια ενήμερων δανειοληπτών».

Αυτό δήλωσε στη βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που έκανε λόγο για «τεράστια κέρδη των τραπεζών λόγω της εξωφρενικής αύξηση των επιτοκίων των δανείων και τη ταυτόχρονη εξωφρενική μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, περιμένει «να ολοκληρωθεί, να συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές και να ανακοινωθεί επίσημα, τις επόμενες δύο μέρες, η επιδότηση της αύξησης επιτοκίων με ανώτατο όριο επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο», ενώ διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο.

«Άρα θα έρθουν οι τράπεζες και θα βάλουν μία οροφή στα στεγαστικά δάνεια στο κόστος αυτών που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο για φυσικά πρόσωπα. Διότι φαίνεται ότι μέχρι εκεί μπορεί να πάει η περίμετρος που γίνεται αποδεκτή από τις Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Αναμένεται αυτό να συμφωνηθεί από τράπεζες και εποπτικές αρχές τις επόμενες 48 ώρες. Θα είναι και τα δάνεια με ελβετικό φράγκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρα καλώντας τους Έλληνες τραπεζίτες να προχωρήσουν σε βιωσιμότερες ρυθμίσεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κάνει περισσότερα και για να βοηθήσει στο κομμάτι των αποδόσεων των καταθέσεων αλλά και για να βοηθήσει στο κομμάτι των δανειοληπτών οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες μελλοντικά εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Και οι διαχειριστές δανείων οφείλουν στις πολλές ρυθμίσεις που έχουν γίνει την προηγούμενη τετραετία, να τις επαναξιολογήσουν, να έρθουν πιο κοντά με τον πολίτη και να δουν πως θα του υποβάλουν βιώσιμες ρυθμίσεις. Γιατί πράγματι, την τελευταία διετία, εξαιτίας των νέων προκλήσεων και της ακρίβειας πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν τα δάνεια τους δυσκολεύονται να τηρήσουν τη ρύθμιση. 'Αρα θα πρέπει να υποβάλουν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις για τη κοινωνία», υπογράμμισε σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι λύσεις δεν είναι εύκολες και αυτό γιατί υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλέον πλαίσιο στην Ευρώπη, όχι πάντως με το αντίστοιχο που υπήρχε την περίοδο του κορονοϊού».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος, επεσήμανε ότι «είναι εξωφρενικά τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίες, την ίδια ώρα που εισπράττουν εξωφρενικά επιτόκια από τους δανειολήπτες που φθάνουν στο 10% έχουν μειώσει εξωφρενικά αρνητικά τα επιτόκια των καταθέσεων με 0,1, 02 και 0,3%».

«Τα κέρδη των τεσσάρων τραπεζών έφθασαν στα 5,4 δις ευρώ, αλλά δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο να στηρίξουν τους δανειολήπτες. Λόγω των αυξήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι δανειολήπτες αυτή τη στιγμή βλέπουν να έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες να κινδυνεύουν να κοκκινίσουν τα δάνεια τους. Ρωτάμε την κυβέρνηση τι πρωτοβουλίες θα πάρει; Θα υπάρξει φορολόγηση για τα υπερκέρδη των τραπεζών; και τι θα γίνει με την κατάφωρη αδικία μεταξύ επιτοκίου δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων;» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ανταπαντώντας ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι πράγματι είναι αυξημένη η κερδοφορία των τραπεζών επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο σταθερό και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιουσδήποτε εξωγενείς κλυδωνισμούς.

«Σήμερα πράγματι, εξαιτίας και της αυξημένης κερδοφορίας των τραπεζών είναι πιο σταθερό το τραπεζικό σύστημα από ότι ήταν το 2015 και το 2019. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε οποιουσδήποτε εξωγενείς κλυδωνισμούς», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Για τέσσερεις ουσιαστικούς λόγους το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό σήμερα από ότι ήταν το παρελθόν.

Πρώτον: έχει εξυγιανθεί το ενεργειακό των τραπεζικών ιδρυμάτων, έχει μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων τα οποία είναι πλέον στο 8,7% του συνόλου των δανείων από 44% που το παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019.

Δεύτερον: Στο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταθέσεις περίπου κατά 50 δις ευρώ.

Τρίτον: Είναι ενισχυμένη η κεφαλαιακή επάρκεια τους και ο δείκτης είναι αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο του στο 17,5%

Τέταρτον: Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη το 2022 που ανήλθαν στα 3,8 δις ευρώ μετά από φόρους. Τα 3 δις ευρώ είναι μη επαναλαμβανόμενα κέρδη τα οποία ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και επέτρεψαν στις τράπεζες να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια τους».

«Πράγματι στις καταθέσεις υπάρχει ισχυρή επιθυμία που εκφράζεται σε όλους τους τόνους από την ελληνική κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2022 να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων, όχι από όλες τις τράπεζες ταυτόχρονα, αλλά η κάθε τράπεζα διακριτά γιατί αυτό επιβάλει ο ανταγωνισμός, που ήταν πάρα πολύ χαμηλά όντως», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, μίλησε ακόμα για «κάποια βήματα που έχουν γίνει από τις τράπεζες τα οποία είναι αντίστοιχα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πρόκληση μπροστά μας και αυτή είναι ότι η νομισματική πολιτική, εξαιτίας του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη έχει οδηγήσει την ΕΚΤ στην άσκηση πιο συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, δηλαδή στην αύξηση των επιτοκίων και εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα ηγετικά της στελέχη, ότι πιθανόν να υπάρξει μελλοντικά και περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες στη δανειοδότηση κρατών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και εκεί το ζητούμενο δεν είναι απλώς η ανάγνωση ή αναγνώριση του προβλήματος, αλλά η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και πρωτοβουλιών», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας

«Οι τράπεζες κερδίζουν πάρα πολλά και ένα μέρος πρέπει να το επιστρέψουν στο λαό. Πρέπει να γίνουν πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης και πρέπει η κυβέρνηση να επιβάλει δικαιοσύνη απέναντι στα τεράστια ποσά που κερδίζουν. Οι τράπεζες θέλουν στις ζημιές τους να είμαστε μαζί αλλά στα κέρδη τους να είναι μόνες τους», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πολιτικά κόμματα, τράπεζες και διαχειριστές δανείων. Σε αυτή τη λογική οι έντονες δημόσιες οχλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα στο τραπεζικό σύστημα, έχουν κάποια ορατά αποτελέσματα, όπως η μικρή αύξηση των αποδόσεων, που πρέπει να γίνει μεγαλύτερη στις καταθέσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρχονται οι ανακοινώσεις τραπεζών για ενήμερους δανειολήπτες – Αφορούν και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο"

Ακάρ: «Σεβόμαστε τα δικαιώματα των γειτόνων μας – Θέλουμε να συνεχιστεί το καλό κλίμα με την Ελλάδα»

Τις προθέσεις της Τουρκίας να συνεχιστεί ο διάλογος και το καλό κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την τελετή παράδοσης του πολεμικού πλοίου TCG Anadolu.

«Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των γειτόνων μας. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας και της χώρας μας. Ταυτόχρονα, να ενισχυθούν οι στρατιώτες μας με εργαλεία και συστήματα βασισμένα σε τεχνολογία αιχμής» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μέσω φιλικού διαλόγου. Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα με την Ελλάδα, θέλουμε να το διατηρήσουμε».

«Αυτό το πλοίο θα δώσει περισσότερη δύναμη στις ένοπλες δυνάμεις μας. Πλέον το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η Τουρκία είναι μεγάλη» κατέληξε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τη hurriyet.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: «Σεβόμαστε τα δικαιώματα των γειτόνων μας – Θέλουμε να συνεχιστεί το καλό κλίμα με την Ελλάδα»"

Βορίδης: Οι διατάξεις της τροπολογίας δεν είναι φωτογραφικές – Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην αντισυστημική ψήφο

«Έχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικό σύστημα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία που συμπληρώνει την διάταξη για την μη συμμετοχή στις εκλογές, κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις κατά την ολοκλήρωση της β΄ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την στάση του δείχνει «να κλείνει το ματάκι του (…) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο» και ανήκει σε εκείνο που είναι «απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο».

Ο υπουργός τόνισε πως «οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά». Εμείς είπε «έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο, ούτε να έχουμε χαδάκια, ούτε να αφήσουμε περιθώρια, ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. ‘Αλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το ότι ‘δήθεν δεν έκανες δεκτή την μια ή την άλλη πρόταση’».

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει την περίπτωση που «έχεις κόμματα ανθρώπων καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό για βαρύτατα αδικήματα που εκτίουν ποινές καθείρξεως και υποδύονται ότι είναι πολιτικοί αρχηγοί, είναι υποψήφιοι με κεντρικό και σημαντικό ρόλο στα κόμματά τους» ή «όταν είναι ή υποδύονται τους ιδρυτές κομμάτων, ή όταν, θέλοντας να αποφύγουν δεσμεύσεις και περιορισμούς που πηγάζουν από το νομικό μας πλαίσιο, έχουν αχυρανθρώπους στην θέση των πολιτικών ηγεσιών τους».

Ο υπουργός, τόνισε ότι «ως προς της ουσία της ρύθμισης, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω» από τον αρχικό της στόχο, και η συμπληρωματική αυτή διάταξη που προστίθεται, έρχεται για να ρυθμίσει ένα «οργανωτικό ζήτημα» – γιατί «αυτή η διάταξη έχει ένα αυξημένο βάρος και σημασία» καθώς το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να προβεί σε ένα περιορισμένο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας ενός κόμματος και συνεπώς «θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη, και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή, ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α’ Τμήματος».
Επισήμανε μάλιστα, πως «η όποια απόφαση τεσσάρων ανωτάτων δικαστών, θα ήταν εκτεθειμένη σε μια δημόσια κριτική ότι κάποιος διάλεξε αυτούς του δικαστές», εξηγώντας ότι «τέτοιου είδους οι αποφάσεις, όσο τεχνικές και εάν είναι, έχουν πολιτικό φορτίο ασχέτως της κρίσεως» και δεν θα πρέπει να υπάρχει «η οποιαδήποτε υποψία» ακόμα και τον καχύποπτο.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι την σύνθεση όλου του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν την έχει επιλέξει τώρα η Κυβέρνηση ή ο ‘Αρειος Πάγος. Ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαι μάλλον αρνητικός στην πρόταση να επιληφθεί του ελέγχου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» καθώς όπως είπε «έτσι είναι σαν να φτιάχνουμε μια ειδική αρμοδιότητα και η δική μας θέληση είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του Α’ Τμήματος και να μην ανοίξουμε ευρύτερα την αρμοδιότητα αυτή».

Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «πέρα από επιμέρους διαφωνίες με την διάταξη, να δουν το μείζον και το στρατηγικό ζήτημα και να μην κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες».

Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι για τα άρθρα που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές, θα έρθει αύριο (11/4/2023) στην ολομέλεια και θα τις υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, που είναι αρμοδιότητάς του.

Στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παράταση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, ο κ. Βορίδης αντέτεινε ότι «κάτι τέτοιο θα διέλυε το ΑΣΕΠ, τον προγραμματισμό προσλήψεων και την ακεραιότητα που πρέπει να υπάρχει. Αυτή η πρακτική των παρατάσεων και των μονιμοποιήσεων από το παράθυρο, είναι η λογική των ρουσφετολογικών προσλήψεων και αυτή η κυβέρνηση, αυτό δεν το κάνει».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί μια τροπολογία όπου θα περιέχει ρυθμίσεις για τον χώρο υποδοχής των ΑμεΑ ψηφοφόρων κατά τις εθνικές εκλογές. Για το σύστημα εκλογής των προέδρων κοινοτήτων, είπε πως σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων η εκλογή θα γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Στις κοινότητες από 200 έως 2.000 κατοίκους, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ενώ στις κοινότητες από 2.000 κατοίκους και άνω, θα εκλέγεται ο πρώτος του νικήσαντος συνδυασμού του δήμου. Με άλλη διάταξη θα εναρμονιστούν οι γονικές άδειες σε εργαζόμενους σε δήμους. Θα υπάρξει μια ειδική διάταξη για την παραμονή στην υπηρεσία και την συνυπηρέτηση. Θα παρέχεται μια ευελιξία στο ζήτημα του καθορισμού των εξαιρέσιμων ημερών στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα. Θα εμπεριέχει μια ειδική διάταξη που αφορά τα έργα αναβάθμισης της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών. Τέλος, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι επεξεργάζεται και μια διάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει ήδη στην διακυβερνησιμότητα των δήμων από το σύστημα της απλής αναλογικής, και δεν μπορούν να κλείσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Οι διατάξεις της τροπολογίας δεν είναι φωτογραφικές – Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην αντισυστημική ψήφο"

ΝΔ για απόφαση Ειδικού Δικαστηρίου: Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποπέμψει τον κ. Παππά από τα ψηφοδέλτια

Η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη δημοσίευση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου για το Νίκο Παππά, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις αλλά και να αποπέμψει τον βουλευτή.

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις που δεν προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών» τονίζει η ΝΔ και αναρωτιέται «πως είναι δυνατόν μετά από τέτοια απόφαση – κόλαφο ο κ. Τσίπρας να εξακολουθεί να στηρίζει τον κ. Παππά».

«Η δημοσίευση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου για την ομόφωνη και αμετάκλητη καταδίκη του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, εκθέτουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο τον κ. Παππά αλλά τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος συμπεριέλαβε προκλητικά τον πρώην Υπουργό Επικρατείας του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που χθες ανακοίνωσε.

Από την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών» τονίζει η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει παραθέτοντας την απόφαση:

«Η απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Νίκος Παππάς επιχείρησε “με αδιαφανείς διαδικασίες να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο, αλλά και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ)». Γράφει, επίσης, ότι οι ενέργειες του απέβλεπαν «στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, που θα ελεγχόταν από τον πρώτο κατηγορούμενο και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσεις του κόμματος και της τότε κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ως Υπουργού αυτής με σκοπό την υπέρ αυτών άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης», ενώ σημειώνει ότι «διακατεχόταν από αίσθημα υπεροχής και κυριαρχίας χωρίς επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων των ενεργειών του στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε ως κρατικός λειτουργός κατέχοντας το ύψιστο αξίωμα του Υπουργού υπό την επίφαση της τήρησης του νόμου και της δι΄ αυτού επιβολής νομιμότητας στον τηλεοπτικό χώρο, ενεργούσε με μοναδικό σκοπό την απόκτηση μέσω του δεύτερου κατηγορουμένου τον οποίο αυτός καθοδηγούσε, σε κάθε ενέργεια του τηλεοπτικού σταθμού φερέφωνου των πολιτικών ιδεών και δράσεων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου”».

Η ΝΔ επισημαίνει ότι «κάθε λογικός πολίτης σήμερα δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται. Τι είναι αυτό που συνδέει τόσο δυνατά τους κ.κ. Τσίπρα και Παππά; Πώς είναι δυνατόν μετά από τέτοια απόφαση – κόλαφο ο κ. Τσίπρας να εξακολουθεί να στηρίζει τον κ. Παππά, όταν ο τελευταίος έχει καταδικαστεί ομόφωνα και αμετάκλητα για μια συμπεριφορά με ειδική ηθική απαξία που προσβάλλει συνολικά τη δημοκρατική λειτουργία;» και καταλήγει: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις που δεν προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών. Μια πρώτη επιβαλλόμενη κίνηση είναι η αποπομπή του κ. Παππά από τα ψηφοδέλτια του κόμματός του».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για απόφαση Ειδικού Δικαστηρίου: Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποπέμψει τον κ. Παππά από τα ψηφοδέλτια"

Ειδικό Δικαστήριο – Ν. Παππάς: Η χρησιμότητα του σκεπτικού της κας Κλάπα είναι αυτή του προεκλογικού φυλλαδίου της ΝΔ

«Η χρησιμότητα του σκεπτικού της κυρίας Κλάπα είναι αυτή του προεκλογικού φυλλαδίου της ΝΔ» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς για το σκεπτικό Κλάπα επί της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Η συνάντηση κυβερνητικών με τον κ. Τζανερίκο είναι η μόνη που έγινε προσφάτως;» διερωτάται ακόμη, ο ίδιος.

Όπως αναφέρεται:

«Το σκεπτικό δια χειρός της κυρίας Κλάπα δεν κομίζει τίποτα καινούριο. Έχει, όμως, ορισμένες πρωτοτυπίες.

Αγνοεί παντελώς όσα έγιναν στο ακροατήριο, όπου οι μάρτυρες, ο ένας μετά τον άλλον, έλεγαν πως «δεν ξέρουν», «δεν είδαν», «δεν άκουσαν».

Παρακάμπτει την εμπεριστατωμένη αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς και την αθωωτική απόφαση για τον Λευτέρη Κρέτσο για την ίδια υπόθεση.

Η μόνη χρησιμότητα του σκεπτικού είναι αυτή του προεκλογικού φυλλαδίου της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει όση αξία έχουν και οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη.

Αναρωτιόμαστε, δε, αν οι συναντήσεις με τον Αρεοπαγίτη Τζανερίκο είναι οι μόνες που έχουν συμβεί.

Εμείς επιμένουμε.

Το αν οι εύποροι συμπολίτες μας θα πληρώνουν φόρους και θα τηρούν το Σύνταγμα δεν θα το αποφασίσει ούτε ο απερχόμενος κ. Μητσοτάκης ούτε η κυρία Κλάπα από όποια θέση και αν φιλοδοξεί να βρίσκεται.

Θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε λίγες ημέρες που θα φέρει δικαιοσύνη και στη Δικαιοσύνη».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικό Δικαστήριο – Ν. Παππάς: Η χρησιμότητα του σκεπτικού της κας Κλάπα είναι αυτή του προεκλογικού φυλλαδίου της ΝΔ"

Πάσχα 2023: Ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει πινακίδες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών – Ποιες εξαιρούνται

Εν όψει Πάσχα από αύριο Μεγάλη Τρίτη (11.04.2023) επιστρέφονται από τον Δήμο Αθηναίων πινακίδες κυκλοφορίας Ι.Χ. και δικύκλων. Ο λόγος είναι να διευκολυνθούν οι εκδρομείς που θέλουν να περάσουν εκτός των τειχών τις γιορτές.

Καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς το Πάσχα, οι πινακίδες των οχημάτων οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, θα «επιστρέψουν» στους κατόχους τους, από αύριο Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου. Ωστόσο, εξαιρούνται όσες αφαιρέθηκαν για στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ.

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων για την παραλαβή τους δικαιολογητικών (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αστυνομική ταυτότητα ή θεωρημένη εξουσιοδότηση στην περίπτωση που δε θα τις παραλάβει ο ίδιος ο οδηγός), από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων (Αγ. Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος), από τις 09.00 έως τις 15.00.

Σημειώνεται ότι δε θα επιστραφούν οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που έχουν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία για παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης (στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ, Ρ-71, Ρ-72), καθώς και σε περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από δικαστικές αρχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάσχα 2023: Ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει πινακίδες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών – Ποιες εξαιρούνται"

Τα 13 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται από 1η Μαΐου – Κατατέθηκε η τροπολογία

Κατατέθηκε σήμερα (10.04.2023) στη Βουλή η τροπολογία με την οποία αυξάνονται κατά 8% από την 1η Μάϊου, 13 συνολικά αναπηρικά επιδόματα, σύμφωνα με την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα η άδεια μετ’ αποδοχών για πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τις ρυθμίσεις που εισάγονται:

– Αυξάνονται κατά 8% από 1η Μάϊου 2023 δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ τα οποία έχουν ως εξής:

Α) Καταβαλλόμενα από τον e-ΕΦΚΑ

1) Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α΄154).

2) Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).

3) Εξωιδρυματικό επίδομα του e-Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α΄68).

Β) Καταβαλλόμενα από τον ΟΠΕΚΑ:

1) Επίδομα κίνησης

2) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.,

3) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία,

4) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση,

5) Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου,

6) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS),

7) Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων,

8) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,

9) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση,

10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπουν:

-Θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως). Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 13 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται από 1η Μαΐου – Κατατέθηκε η τροπολογία"

Διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες: Κόλαφος για τον Νίκο Παππά η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Κόλαφος είναι τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά το περιεχόμενο της ομόφωνης απόφασης Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών με την οποία καταδικάστηκαν τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που μόλις δημοσιεύθηκε, επιχείρησε «με αδιαφανείς διαδικασίες να υλοποιήσει το σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο, αλλά και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ)», υπογραμμίζεται στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε.

Παράλληλα, στην δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι οι ενέργειες του Νίκου Παππά απέβλεπαν «στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα ελεγχόταν από τον πρώτο κατηγορούμενο και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσεις του κόμματος και της τότε κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ως υπουργού αυτής με σκοπό την υπέρ αυτόν άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης».

Σύμφωνα με τους 13 δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου «ο Νίκος Παππάς διακατεχόμενος από αίσθημα υπεροχής και κυριαρχίας χωρίς επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων των ενεργειών του στο δημόσιο συμφέρον το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε ως κρατικός λειτουργός κατέχοντας το ύψιστο αξίωμα του υπουργού υπό την επίφαση της τήρησης του νόμου και της δι΄ αυτού επιβολής νομιμότητας στον τηλεοπτικό χώρο ενεργούσε με μοναδικό σκοπό την απόκτηση μέσω του δεύτερου κατηγορουμένου τον οποίον αυτός καθοδηγούσε σε κάθε ενέργεια του τηλεοπτικού σταθμού φερέφωνου των πολιτικών ιδεών και δράσεων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου».

Δεν παραλείπουν οι δικαστές να αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς «ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες διαμηνύοντας ότι ενεργεί σύμφωνα με τη βούληση του τότε Πρωθυπουργού επιδιώκοντας τη χρηματοδότηση του συγκατηγορουμένου του για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε άλλο σημείο η δικαστική απόφασης προς θεμελίωση της κατηγορίας αναφέρεται στη κατάθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη, δηλαδή ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολούθησε τις εντολές του Νίκο Παππά και του Αλέξη Τσίπρα για να δημιουργηθεί ένα κανάλι για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κυβέρνηση, όπως επίσης αναφέρεται η κατάθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, που είχε καταθέσει ότι "στην υπόθεση αυτή ο Νίκος Παππάς ήταν ο μαέστρος που κρατούσε την μπαγκέτα και διεύθυνε όλη την επιχείρηση".

Το Ειδικό Δικαστήριο (13 μέλη) ομόφωνα έκρινε (24.2.2023) ενόχους τόσο το Νίκο Παππά για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το έτος 2016 (παράβαση καθήκοντος), όσο και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ο οποίος καταδικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Στον Νίκο Παππά επιβλήθηκε η ποινή των 2 ετών με τριετή αναστολή και στον Χρήστο Καλογρίστα η χρηματική ποινή των 5.000 ευρώ.

Τι λέει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Αρχικά η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου κάνει αναφορά στο νόμο Παππά και επισημαίνει ότι για τη συμμετοχή μιας επιχείρησης Μ.Μ.Ε στη διαδικασία χορήγησης αδειών ήταν να διαθέτει το προβλεπόμενο ελάχιστο κεφάλαιο που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της αφού είναι υποχρεωμένη να διατηρεί το κεφαλαίο αυτό με ίδια κεφάλαια, καθόλη της διάρκεια ισχύος της άδειας η οποία είναι δεκαετής.

Ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με την απόφαση των 13 δικαστών, «είχε επωμιστεί υποκαθιστώντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την υπηρεσιακή αρμοδιότητα της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα κατέληγε στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, κατά τρόπο που θα διασφάλιζε απολύτως τις αρχές της νομιμότητας, της αντικειμενικότητας, της πολυφωνίας, της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού και θα απέτρεπε οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική επιρροή ή παρέμβαση ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι ρυθμιστικές συνθήκες που ήταν απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει με τον πλέον αντικειμενικό, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Όφειλε λοιπόν ως όργανο του κράτους που η εξουσία του απέρρεε από το λαό και προς όφελος του οποίου έπρεπε να την ασκεί, να τηρεί κατά γράμμα τις συνταγματικές επιταγές και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα ήταν αντίθετη στις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις.

Επιπροσθέτως όφειλε να περιφρουρεί και να ελέγχει τις ενέργειες των οργάνων στα οποία ο ίδιος είχε αναθέσει την τήρηση των διαδικασιών της διενέργειας της δημοπρασίας ήτοι τα στελέχη και τους υπαλλήλους της γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που αποτελεί δημόσια υπηρεσία της οποίας προΐσταται.

Παρά ταύτα ο Ν. Παππας με εξακολουθητικές ενέργειες (πράξεις ή παραλείψεις) αντίθετες στα υπηρεσιακά του καθήκοντα και αντιβαίνουσες τις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις που απέβαλαν την τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της αμεροληψίας και οι οποίες απέρρεαν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας επιδίωξε να υλοποιήσει το σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο, αλλά και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν εξακριβωθεί, με σκοπό κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών την απόκτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία να τελούν υπό τον έλεγχο τους και να προωθούν τις πολιτικές θέσεις και ενέργειες της τότε κυβέρνησης (Συριζα- ΑΝΕΛ), του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κατηγορούμενου».

Αναλυτικότερα, πάντα κατά την δικαστική απόφαση, «σχεδίασε την απόκτηση ενός τηλεοπτικού σταθμού, πανελλήνιας εμβέλειας, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και μιας πολιτικής εφημερίδας, πανελλήνιας κυκλοφορίας, ώστε εκμεταλλευόμενος αθέμιτως τη μεγάλη εμβέλεια, τη χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής των μέσων αυτών να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη υπέρ αυτών, με το επιχείρημα ότι οι όλοι τότε λειτουργούντες μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί διάκειντο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού ο Νίκος Παππάς έχει αποκτήσει απόλυτη "κυριαρχία" στα της διενέργειας του διαγωνισμού και διακατεχόμενος από αίσθηση υπεροψίας και ισχύος ως κορυφαίος υπουργός που συνομιλούσε απευθείας με τον τότε Πρωθυπουργό, περί τον Οκτώβριο του 2015 απευθύνθηκε στον Χρήστο Καλογρίτσα με τον οποίο διατηρούσε στενές φιλικές και οικογενειακές σχέσεις.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν ανέκαθεν ενταγμένος - στρατευμένος στην Αριστερά, ενώ η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και να ανάδειξη του ως κυβερνητικού κόμματος τον "αναπτέρωσε και του έδωσε ελπίδες ότι η αριστερά θα κυβερνούσε με όλα τα ιδεώδη που πρέσβευε ο ίδιος στη ζωή του" όπως κατέθεσε ενώπιον της ανακρίτριας αρεοπαγίτη η έμπιστη γραμματέας του Ευθαλίας Διαμαντή».

Ακόμη, η δικαστική απόφαση αναφέρει, ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ο Παππάς ενεργώντας για τον εαυτό του αλλά και για λογαριασμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευόμενος τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις που διατηρούσε με τον συγκατηγορούμενο του, συνεπικουρούμενος από ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενισχύσει της αναγκαιότητα του εγχειρήματος έχοντας πλήρη γνώση της αφοσίωσης του Χρήστου Καλογρίτσα στην Αριστερά, μετά από επανειλημμένες συζητήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα, κυρίως στα επαγγελματικά γραφεία του δεύτερου κατηγορούμενου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αυτός συχνά επισκεπτόταν του ζήτησε να βοηθήσει στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού και την έκδοση πολιτικής εφημερίδας.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τον Καλογρίτσα «να "δανείσει" το όνομά του, δηλαδή να υποβάλει ο ίδιος αίτηση συμμετοχής στη δημοπρασία για την απόκτηση μιας εκ των 4 τηλεοπτικών αδειών και ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού ενεργώντας όμως εν τοις πράγμασι για λογαριασμό του πρώτου συγκατηγορούμενου Νίκου Παππά ως δικό του παρένθετο πρόσωπο σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εντολές του.

Και τούτο διότι ο πρώτος κατηγορούμενος λόγω της υπουργικής ιδιότητας του δεν είχε το δικαίωμα να ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα πολλώ δε μάλλον να μετάσχει σε επιχείρηση που θα διεκδικούσε μία εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Ο ανωτέρω σχεδιασμός του πρώτου κατηγορουμένου που τελούσε υπό την έγκριση του κομματικού μηχανισμού απέβλεπε στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα ελεγχόταν από τον πρώτο κατηγορούμενο και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσης του κόμματος και της τότε κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ως υπουργού αυτής με σκοπό την υπέρ αυτόν άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Στον ίδιο σχεδιασμό του πρώτου κατηγορουμένου περιλαμβανόταν και η έκδοση πολιτικής εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας τυπικά στο όνομα του δεύτερου κατηγορουμένου πραγματικά όμως για λογαριασμό του ίδιου και του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπό τις ίδιες συνθήκες και με τον ίδιο σκοπό δηλαδή τον επηρεασμό υπέρ αυτών της κοινής γνώμης.

Ο πρώτος των κατηγορουμένων ζήτησε επίσης από τον δεύτερο να χρηματοδοτήσει καταρχήν το ως άνω εγχείρημα με τη ρητή υπόσχεση όμως ότι θα του επιστρέφονταν τα χρήματα. Μετά από επανειλημμένες συζητήσεις και συναντήσεις που έλαβαν χώρα μέχρι τις αρχές του 2016 στα γραφεία της επιχείρησης του δεύτερου κατηγορουμένου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και άλλων κομματικών στελεχών ο δεύτερος κατηγορούμενος αποδέχθηκε την πρόταση και συγκεκριμένα αποδέχθηκε να ενεργήσει ως "καθοδηγούμενος" από τον συγκατηγορούμενό του για να βοηθήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Μάλιστα παρότι ο δεύτερος κατηγορούμενος κατά τον χρόνο αυτό αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ίδιου και της οικογένειάς του μετά από διενεργηθέντα φορολογικό έλεγχο- ο οποίος εκ των υστέρων δικαιώθηκε με δικαστικές αποφάσεις- όπως άλλωστε κατέθεσαν ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου οι μάρτυρες που εξετάστηκαν Ευθαλία Διαμαντή και Ευάγγελος Μαρινάκης δέχθηκε να στηρίξει την πρόταση του συγκατηγορουμένου του Νίκου Παππά έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην υπόσχεση του ότι "χρήματα υπάρχουν και θα βρεθούν".

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγχειρήματος εγκαταστάθηκαν στα γραφεία των επιχειρήσεων του δεύτερου κατηγορουμένου δεκάδες άτομα επιλεγέντα από τον πρώτο κατηγορούμενο και συγκεκριμένα δημοσιογράφοι, τεχνικοί αλλά και δικηγόροι οι οποίοι είχαν αναλάβει κάθε εντολή αυτού να προετοιμάσουν τη σύσταση και λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού σαν να ήταν εκ των προτέρων σίγουρη ότι θα τους χορηγεί η σχετική άδεια καθώς και την υλοποίηση της υποβολής της σχετικής αίτησης συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία».

Παραβιάζοντας τα υπηρεσιακά του καθήκοντα

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο πρώτος κατηγορούμενος ανέλαβε να υλοποιήσει το σχεδιασμό του ίδιου και της κυβερνητικής ηγεσίας για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού και εφημερίδας παραβιάζοντας τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του για τήρηση του Συντάγματος και του νόμου πείθοντας τον δεύτερο κατηγορούμενο να υπακούσει στις εντολές τους ως "πειθήνιο όργανο του", ως "παρένθετός" τούτου, που θα εξασφάλιζε την νομιμοφάνεια στις παράνομες και εξωθεσμικές ενέργειές του ενώ ο ίδιος θα παρέμενε στο απυρόβλητο.

Περί αυτών κατέθεσε μετά λόγου γνώσεως τόσο ενώπιον της ανακρίτριας αρεοπαγίτη όσο και ενώπιον του δικαστηρίου αυτού η έμπιστη γραμματέας του δεύτερου κατηγορούμενου Ευθαλία Διαμαντή, η οποία λόγω της μακρόχρονης συνεργασίας της με αυτόν είχε τη δυνατότητα να έχει άμεση και εξ ιδίας αντιλήψεως γνώση των όσων έλαβαν χώρα κατά την ως άνω χρονική περίοδο.

Ενδεικτικά, η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος επιλέχθηκε από τον πρώτο κατηγορούμενο αλλά και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόσωπο εμπιστοσύνης λόγω της σύνδεσής του με την αριστερά και το εν λόγω κόμμα το οποίο άλλωστε χρηματοδοτούσε συστηματικά ως προς δε τα κίνητρα που ωθούσαν τον λόγο κατηγορούμενο να αποδεχθεί κατέθεσε ότι "τα πολιτικά του ιδεώδη τα κομματικά του η αγάπη του για την αριστερά αυτά ήταν τα πράγματα τα οποία πάντα τα είχε ο καλογρίτσας και όταν του ζητήθηκε από τα "παιδιά" αυτά να βοηθήσει δεν το σκέφτηκε καθόλου δηλαδή δέχτηκε να προχωρήσει γιατί ήλπιζε ότι αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ την αριστερά και για αυτό το έκανε".

Οι μάρτυρες

Πέραν των ανωτέρω κατέθεσαν και οι μάρτυρες Ευάγγελος Μαρινάκης επιχειρηματίας στον οποίον από το 2016 ανήκει η εταιρεία Alter Ego και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Ghannel, ο οποίος στην από 21/12 του 2022 ένορκη ανακριτική εξέταση του κατέθεσε επιλέξει ότι:

"Ήταν ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η διαδικασία στο να διευκολυνθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας και να βρεθούν τα χρήματα τη διεκπεραίωνε ο Νίκος Παππάς γιατί από προηγούμενες συζητήσεις μου μαζί του και μαζί τους γνώριζα ότι ήθελαν ένα κανάλι το οποίο να υποστηρίζει ό,τι θέλουν να κάνουν ως κυβέρνηση και γενικότερα να μπορούν να διαμορφώνουν ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ την στρατηγική αλλά και το περιεχόμενο των εκπομπών του καναλιού.

Αυτές οι προθέσεις μου φάνηκαν πολύ περίεργες και αυτό που τους είχα πει επανειλημμένως είναι ότι αυτό το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο και λανθασμένο κατά τη γνώμη μου γιατί μία κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να ασχολείται με την ιδιοκτησία και με τον έλεγχο ενός καναλιού πανελλήνιας εμβέλειας" και " ... Θεωρώ ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολούθησε τις εντολές τους (εννοεί το Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα) στο να δημιουργηθεί ένα κανάλι για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κυβέρνηση και ήταν αυτοί που είχαν αναλάβει τις πρωτοβουλίες για να βρεθούν τα χρήματα και να στήσουν το κανάλι ώστε να προωθούν την πολιτική τους και να υποστηρίζουν τις θέσεις τους απασχολώντας και ανθρώπους προσκείμενους ή ενταγμένους στο κόμμα τους όπως τον δημοσιογράφο και μετέπειτα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη".

Περαιτέρω ο ίδιος μάρτυρας εξεταζόμενος ενώπιον του δικαστηρίου αυτού επιβεβαίωσε όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στις 18/11 του 2019 δηλαδή ότι "το κανάλι το χτίζανε μέσα στο Μαξίμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και να βγει και προκαλώ τώρα κιόλας τον κύριο Παππά να βγει να διαψεύσει αυτό που λέω ότι και ο κύριος Τσίπρας γιατί ήταν όπως σας είπα ενήμερος", ενώ κατέθεσε επιπροσθέτως ότι "η συγκεκριμένη κυβέρνηση όσον αφορά τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης είχε λανθασμένη άποψη για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν αυτά τα μέσα και είχε γίνει μία προσέγγιση στο να εκφράσουν την επιθυμία τους στο να αλλάξουν οι διευθυντές και στο να απολυθούν ορισμένοι δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μία λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο συνέβη και ένα χρόνο πριν όσον αφορά την όχι τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά προς την επιθυμία του κυρίου Πάππα και του κυρίου Τσίπρα και της κυβερνήσης να μπορέσουν να αποκτήσουν με έναν άνθρωπο φιλικά προσκείμενο μαζί τους έναν τηλεοπτικό σταθμό και να βοηθήσουν όχι μόνο να τον αποκτήσει και να αγοράσει την άδεια αλλά και να του βάλουμε και τους ανθρώπους να το τρέξουν και να το οργανώσουν αυτό το κανάλι. Αυτό θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος. Και δημιουργεί τεράστιο θέμα στη δημοκρατία και στον τόπο μας" καθώς και ότι "το να φτιαχτεί αυτό το κανάλι ήταν καθαρά μία επιθυμία του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Πάππα. Ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν είχε κανένα λόγο. Σπρώχθηκε σε αυτή την κατεύθυνση στην ουσία αυτός ο σταθμός να δουλέψει για την κυβέρνηση ή για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ".

Να σημειωθεί, ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης διατηρούσε άριστες σχέσεις με την τότε κυβέρνηση και τον πρώτο κατηγορούμενο Νίκο παπά των οποίων μάλιστα συναντούσε συχνά στο γραφείο του τελευταίου, στο γραφείο του, αλλά και στην οικία του, υποστήριζε δε τη διαγωνιστική διαδικασία καθώς και ότι η επιλογή για τον αριθμό των τεσσάρων αδειών ήταν σωστή, συμμετείχε δε στη δημοπρασία και κηρύχθηκε οριστικός υπερθεματιστής μιας εκ των τεσσάρων αδειών.

Ακόμη, η απόφαση των 13 δικαστών κάνει ειδική αναφορά στην κατάθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, αναφέροντας ότι ο Γιώργος Παπαχρήστος ο οποίος στην από 29/11 2021 ανακριτική του εξέταση κατέθεσε επιλέξει: "Από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 επιδόθηκε σε ανήλικη πόλεμο κατά καναλιών και δημοσιογραφικών συγκροτημάτων με μοναδικό επιχείρημα ότι δεν υπήρχε αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών μία συγκεκαλυμμένη αντίληψη ότι κανάλια και δημοσιογραφικά συγκροτήματα δεν στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιθέτως τον πολεμούν.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ηγετική του ομάδα κατέληξε στην απόφαση είτε να ποδηγετήσει δημοσιογραφικά συγκροτήματα η ανάκληση κανάλια και μέσω αδειών να καταφέρει να αποκτήσει ένα δικό της κανάλι που θα υποστηρίζει την πολιτική της. Στην πραγματικότητα αν ευοδονώταν αυτή η προσπάθεια αθροιζόμενων και των τριών καναλιών της ΕΡΤ θα αποκτούσε τεράστια επικοινωνιακή υπέροχη", ενώ σχετική ερώτηση της ανακρίτριας απάντησε ότι " Αυτό θα ήταν καταφανώς αντισυνταγματικό βίαιη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αντικειμενικής πληροφόρησης των πολιτών και επιπλέον κατάσταση που θα ταύτιζε τη χώρα με μη δημοκρατικά καθεστώτα για αυτό και με το που δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες και τον τρόπο που ο διαγωνισμός θα πραγματοποιούνταν προκλήθηκαν σοβαρές αντιδράσεις από συνταγματολόγους κόμματα και δημοσιογραφικές ενώσεις'. Ο ίδιος μάρτυρας έχει πει ότι "στην υπόθεση αυτή ο Νίκος Παππάς ήταν ο μαέστρος που κρατούσε την μπαγκέτα και διεύθυνε όλη την επιχείρηση".

Τα ίδια επανέλαβε ο μάρτυρας Γιώργος Παπαχρήστος εξεταζόμενος και ενώπιον του δικαστηρίου επιβεβαιώνοντας όσα κατέθεσε στην ανακριτική του εξέταση προσθέτοντας ότι "η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών έχει μία σωστή βάση που ήταν η αναγκαιότητα να τεθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας στο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτή η διαπίστωση όμως είναι τελείως διαφορετική από την πρόθεση της τότε κυβέρνησης να καταφέρει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο. Έχω την αίσθηση ότι η προσπάθεια αυτή έτσι όπως οργανώθηκε μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επιτευχθεί ο στόχος. Ο σκοπός αλλά κάτι ουσία να μην υπάρξει η αναγκαία ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου" και ότι " από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο μέσω της προκήρυξης του διαγωνισμού και μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπήρξε μία στοχευμένη προσπάθεια μία τουλάχιστον από τις άδειες να κατευθυνθεί σε πρόσωπο το οποίο τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης".

Κυριάκος Τόμπρας

Ακόμη, η δικαστική απόφαση επικαλείται την κατάθεση του μάρτυρα Κυριάκου Τόμπρα ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Χρήστο Καλογρίτσα ως «στρατιώτη του Μάξιμου».

Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι για την υλοποίηση του εγχειρήματος μεθοδεύτηκε αντί του Χρήστου Καλογρίτσα να μετάσχει στην επικείμενη δημοπρασία αλλά και στην έκδοση της εφημερίδας τυπικά ο γιος του Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για το λόγο ότι ο τελευταίος είχε μικρότερες οφειλές προς το δημόσιο και έτσι θα ήταν εφικτό να καλυφθεί έξωθεν η υπό του νόμου προϋπόθεση της οικονομικής επάρκειας του υποψηφίου για τη χορήγηση της τηλεοπτικής αδείας.

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης γίνεται ακόμα λόγος για την τραπεζική χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε στον Χρήστο Καλογρίτσα από την έκδοση εγγυητικής επιστολής υπό συνθήκες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως προκλητικά χαριστικές είπε του Χρήστου Καλογρίτσα ως "σπρώξιμο" αυτού προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή του γιου του στη δημοπρασία και την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Για τον  Σάμερ Χουρι (CCC)

Παράλληλα, στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά στα ραντεβού με τον Σάμερ Χουρι στο πλαίσιο να ανευρεθεί μία νομιμοφανής λύση για τη χρηματοδότηση του Χρήστου Καλογρίτσα με το ποσό των 3.000.000 ευρώ ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη για τη συμμετοχή της εταιρείας του γιου του ισόποση εγγυητική επιστολή.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι "έτσι ως μόνη νομιμοφανή λύση επελέγη η κατάρτιση μιας εικονικής σύμβασης ανάθεσης υπεργολαβίας στην εταιρεία Τοξότης συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα με προκαταβολή τριών εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα κάλυπτε τα αληθώς συμφωνηθέντα γεγονός το οποίο γνώριζε ο πρώτος των κατηγορουμένων Νίκος Παππάς".

Τα γραπτά μηνύματα και τα e-mail

Σε άλλο σημείο της απόφασής τους οι 13 δικαστές επικαλούνται τα γραπτά μηνύματα και τα e-mail που είχε προσκομίσει σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό όλα τα περιστατικά "ισχύουν κατά τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία την κρίση ότι εικονικά και μόνον καταρτίστηκε η συγκεκριμένη συμφωνία υπεργολαβίας". Εκ των υστέρων βέβαια σύμφωνα με τους δικαστές όταν οι συνθήκες κατέστησαν ιδιαίτερα δυσχερής λιβανέζικη εταιρεία CCC εκδήλωσε την πρόθεση της να υπαναχωρήσει από όσα είχε συμφωνήσει με τον 1ο κατηγορούμενο και να μην χρηματοδοτήσει με το ποσό της πρώτης δόσης τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Με βάση τα πραγματικά περιστατικά αποδεικνύεται ότι ο πρώτος των κατηγορουμένων Νίκος Παππάς παρότι είχε πλήρη επίγνωση του ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος Χρήστος Καλογρίτσας δεν είχε την οικονομική επάρκεια και δεν διέρχεται από την αρχή τα οικονομικά εκείνα μέσα διά των οποίων θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις δαπάνες που απαιτούνται για την επίτευξη του εγχειρήματος της λήψης άδειας και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει χρήματα προερχόμενα από την εταιρεία CCC δια της καταρτίσεως της οικονομικής συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ίδιου του Νίκου Παππά προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη για τη συμμετοχή στη δημοπρασία εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ σκοπίμως παρέλειψε να ασκήσει τον οφειλόμενο δέοντα έλεγχο και την εποπτεία επί των υπηρεσιών στελεχών και υπαλλήλων που υπάγονταν στον έλεγχο του υπουργείου το οποίο αυτός προΐσταται ως προς την επιμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους υποδεικνύοντάς τους ότι όφειλαν να προβούν σε ενδελεχή έλεγχο των δικαιολογητικών που είχε υποβάλει η εταιρεία του γιου του δεύτερου κατηγορουμένου σχετικά με την επάρκεια των οικονομικών μέσων που διέθετε για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό επιπροσθέτως δε και ως προς τα πρόσθετα δικαιολογητικά σχετικά με την επάρκεια την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διέθετε για την απόκτηση της άδειας και την οργάνωση του τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου έτσι με την ως άνω παράλειψη των εν λόγω υπουργικών του καθηκόντων να διαλάθει της προσοχής τους η ανεπάρκεια των σχετικών δικαιολογητικών που η εταιρεία προσκόμισε με επιμέλεια του δεύτερου κατηγορουμένου τόσο με το φάκελο συμμετοχής στη δημοπρασία όσο και εκ των υστέρων κατά τον πρόσθετο έλεγχο και να επιτευχθεί αρχικά μεν η αποδοχή της συμμετοχής της στη δημοπρασία και τελικά η ανακήρυξη της ως οριστικής υπερθεματίστριας, ώστε να αποκτηθεί ο τηλεοπτικός σταθμός όπως είχε σχεδιάσει προς βλάβη άλλων υποψηφίων οι οποίοι διέθεταν πράγματι τις νόμιμες προϋποθέσεις και ακόμη προς βλάβη του υγιούς ανταγωνισμού.

Είναι γεγονός βέβαια ότι ο πρώτος κατηγορούμενος (Νίκος Παππάς) με απόφαση του είχε μεταβιβάσει όλες τις επιμέρους αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είχε όμως επιφυλάξει για τον εαυτό του την παράλληλη άσκηση των ως άνω αρμοδιοτήτων και συνεπώς όφειλε να μεριμνήσει και ο ίδιος προσωπικά για την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου και της οικείας προκήρυξης που αυτός εξέδωσε ασκώντας την αρμοδιότητα ώστε να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την αμεροληψία απέχοντας από ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χορήγηση των αδειών. Πολλώ δε μάλλον όταν ήδη είχε τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας της ως άνω υπουργικής απόφασης η οποία είχε συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμενόταν η έκδοση της απόφασης η οποία θα έθετε εκποδών όλη τη διαδικασία.

Με την προπεριγραφείσα στάση του ο πρώτος κατηγορούμενος επιχειρούσε σκοπίμως να συγκαλύψει την πραγματική οικονομική κατάσταση του συγκατηγορουμένου του και πάση θυσία την εμπλοκή του στη συμφωνία με την εταιρεία ccc σχετικά με τη χρηματοδότηση του συγκατηγορουμένου του.

Σύμφωνα με τους δικαστές ο Νίκος Παππάς "διακατέχομενος από αίσθημα υπεροχής και κυριαρχίας χωρίς επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων των ενεργειών του στο δημόσιο συμφέρον το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε ως κρατικός λειτουργός κατέχοντας το ύψιστο αξίωμα του υπουργού υπό την επίφαση της τήρησης του νόμου και της δι αυτού επιβολής νομιμότητας στον τηλεοπτικό χώρο ενεργούσε με μοναδικό σκοπό την απόκτηση μέσω του δεύτερου κατηγορουμένου τον οποίον αυτός καθοδηγούσε σε κάθε ενέργεια του τηλεοπτικού σταθμού φερέφωνου των πολιτικών ιδεών και δράσεων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου".

Συγχρόνως «ο πρώτος κατηγορούμενος Νίκος Παππάς επιστρατεύοντας εκ νέου τις διασυνδέσεις και τις επαφές που διατηρούσε λόγω του υπουργικού του αξιώματος και την ισχύ που η θέση αυτή του προσέδιδε ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες διαμηνύοντας ότι ενεργεί σύμφωνα με τη βούληση του τότε Πρωθυπουργού επιδιώκοντας τη χρηματοδότηση του συγκατηγορουμένου του για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Στις ενέργειες αυτές προέβη όχι βεβαίως με σκοπό να βοηθήσει ένα φιλικό του πρόσωπο, δίκην "ρουσφετιού" , αλλά για να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επιτυχία του δικού του εγχειρήματος δηλαδή την απόκτηση του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού».

"Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του πρώτου κατηγορουμένου Νίκου Παππά μέσω των επαφών και των διασυνδέσεων του με διάφορα πρόσωπα τα οποία κατά την άποψή του είτε διέθεταν τα οικονομικά μέσα όπως οι Μαρινάκης και Αρτεμίου είτε μπορούσαν να ενδώσουν στις πιέσεις του λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία βρίσκονταν τη δεδομένη χρονική στιγμή όπως ο Κοντομηνάς ενεργώντας αθεμίτως και κατά κατάχρηση της ισχύος που διέθετε ως υπουργός απέτυχε εν τέλει να εξεύρει χρηματοδότηση ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση του πρόσφερε ντους από την εταιρεία του γιου του δεύτερου κατηγορουμένου τιμήματος μέχρι τις 26/9 του 2016".

Παράλληλα, η δικαστική απόφαση, αναφέρει:

"Η πρακτική αυτή του κατηγορουμένου όπως αποτυπώνεται από τα περιστατικά τα οποία αποδεικνύονται από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού δεν αποδίδεται σε απλή προσπάθεια ενίσχυσης του εγχειρήματος ενός φιλικού σε αυτόν προσώπου όπως υποστήριξε μέσω των συνηγόρων. Αντίθετα πρόκειται για ένα σύνολο επανειλημμένων εκ μέρους του παράνομων ενεργειών δηλαδή πράξεων και παραλείψεων στις οποίες προέβη προκειμένου να υλοποιήσει το σχεδιασμό του ίδιου και του κόμματος στο οποίο ανήκε για την απόκτηση μέσω του δεύτερου του κατηγορουμένου ως παρένθετο προσώπου τηλεοπτικού σταθμού πραγματικός ιδιοκτήτης του οποίου θα ήταν αυτός και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθόριζαν τις τηλεοπτικές πολιτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων. Με σκοπό μέσω αυτών να προωθηθούν οι πολιτικές θέσεις και τα έργα του κόμματος και της τότε κυβέρνησης επεμβαίνοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απασχολώντας δημοσιογράφους ενταγμένους στο κόμμα οι οποίοι θα εξυπηρετούσαν τους στόχους αυτούς βλάπτοντας τους λοιπούς συμμετέχοντες στον επίμαχο διαγωνισμό κατά παράβαση της αρχής του υγιούς ανταγωνισμού την οποία ο ίδιος ο πρώτος κατηγορούμενος μέσω του νόμου και της προκήρυξης είχε υποχρέωση να διαφυλάξει".

Ο Ν. Παππάς όφειλε να…

Εν κατακλείδι ο Νίκος Παππάς όφειλε ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας κατά την ενάσκηση των υπουργικών του καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούσαν στη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών με ιδιαίτερη δύναμη επιρροής να απέχει από επεμβάσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στο περιεχόμενο των εκπομπών ώστε να διασφαλίζεται η καθολική παροχή της ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας στην Εθνική επικράτεια με πλήρη σεβασμό των συνταγματικών αξιών με διαφάνεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης καθώς να αποτρέπει τη συγκέντρωση του ελέγχου των μέσων αυτών προκειμένου να διασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ως άνω σκοπών δημοσίου συμφέροντος.

Παρά ταύτα ο Νίκος Παππάς κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη του 2015 μέχρι και τις 9/9/2016 εξακολουθητικά συνειδητά έχοντας πλήρη επίγνωση των παραπάνω θεσμικών υποχρεώσεων του προέβη με πρόθεση στις πράξεις δηλαδή ενέργειες και παραλείψεις με τη συνδρομή του συγκατηγορουμένου του Χρήστου Καλογρίτσα κατά την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.

«Αποδείχθηκε δηλαδή χωρίς να καταλείπεται η ελάχιστη αμφιβολία περί του αντιθέτου ότι με αφετηρία τη διενέργεια της δημοπρασίας για τη χορήγηση τεσσάρων αδειών σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να επιβληθεί ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και η αξιοποίηση των συχνοτήτων που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού προς όφελος του δύναμη του νόμου 4337 του 2015 όπως συμπληρώθηκε με το νόμο 4357 του 2016 και της υπ. αριθμόν 1/2016 προκηρύξεις που εν λόγω κατηγορούμενους εξέδωσε χωρίς να ενδιαφέρει το παρόν ποινικό δικαστήριο η ορθότητα η νομιμότητα η σκοπιμότητα του νόμου αυτού, πολλώ δε μάλλον οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν κατά την ψήφιση του ή μετά την ισχύ του οι οποίες ουδόλως απασχόλησαν την αποδεικτική διαδικασία ή επηρέασαν την κρίση του δικαστηρίου τούτου που περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στο στενό πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας και της βασιμότητας ή μη της κατηγορίας που αποδόθηκε στους δύο κατηγορούμενους καθώς και η αντισυνταγματικότητα διατάξεων αυτού που ελέγχθηκαν αρμοδίως από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του ο ανωτέρω ως κορυφαίος υπουργός ο οποίος αναφερόταν απευθείας στον τότε πρωθυπουργό της χώρας και συνεννοηθείτε με την ηγεσία της κυβέρνησης υπό το κράτος της ισχύος της επιρροής και των διασυνδέσεων που διέθετε ενεργώντας εξακολουθητικά με πράξεις και παραλείψεις με πρόθεση παρέβη τα υπηρεσιακά απολύτως συνυφασμένα με την υπουργική του ιδιότητα καθήκοντα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς την αποκτήσει μέσω της δημοπρασίας και υπό το μανδύα της νομιμότητας την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος τυπικά μεν θα λειτουργούσε από τον συγκατηγορούμενό του Χρήστο Καλογρίτσα στην πραγματικότητα όμως θα τελούσε υπό τις εντολές του την καθοδήγηση και τον έλεγχο αυτού και του κόμματός του με σκοπό να περιποίηση στον ίδιο ως κυβερνητικό στέλεχος παράνομη και θίγουσα την υπηρεσιακή χρηστότητα και καθαρότητα δύναμη επιρροής στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ώστε να αποκτήσει αυτός και το κόμμα του με αυτόν τον τρόπο η περιοχή στον τομέα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης του κοινού βλάπτουν τα στέλνει τους επιχειρηματίες που διεκδικούσαν άδεια για τηλεοπτικό σταθμό αλλά και το κράτος ως εγγυητή της διαφάνειας της νομιμότητας του άνωθεν των σχετικών διαδικασιών και της πολυφωνίας» καταλήγει η δικαστική απόφαση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες: Κόλαφος για τον Νίκο Παππά η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Μεγάλη Τρίτη – Πού θα βρέχει

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τη Μεγάλη Τρίτη, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση, το πρωί στο Αιγαίο και μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και τα νότια νησιά του Ιονίου νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες νωρίς το πρωί και εκ νέου το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6, που από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στις βόρειες Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά λίγα χιόνια. Από νωρίς το απόγευμα ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Μεγάλη Τρίτη – Πού θα βρέχει"

Νέες στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ αύριο

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ και γι΄ αυτό λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν λόγω νέας στάσης εργασίας αύριο Τρίτη 11 Απριλίου.

Αναλυτικότερα, η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:30 και το βράδυ από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ζητούν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησης και της κυβέρνησης σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις προς τους εργαζομένους. Παράλληλα απαιτούν ασφαλείς, σύγχρονες και ποιοτικές συγκοινωνίες, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ αύριο"

Τσαβούσογλου: Να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα για τα νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς

Μετά τις αγκαλιές και τις φιλικές προσφωνήσεις στον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου… θυμήθηκε ξανά τα νησιά του Αιγαίου “με αδιευκρίνιστο καθεστώς”.

Σε συνέντευξη του στο κανάλι “A Haber”, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι “αυτή η προσέγγιση (με την Ελλάδα) είναι καλή, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις ειδικά στο Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε τις παραβιάσεις.

Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μόνο η Ελλάδα. Εγώ λέω ότι στην Κύπρο υπάρχουν και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ, υπάρχει η Αίγυπτος, υπάρχει ο Λίβανος, υπάρχει η Συρία, αύριο, όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες, η Λιβύη, υπάρχει επίσης η Παλαιστίνη. Πρέπει να πάμε σε συνεργασία”.

Και συνέχισε: “Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια.

Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ.

Στο παρελθόν, η Τουρκία ήταν για την ελληνική πλευρά ένα ευαίσθητο θέμα, γιατί η πίεση στην ελληνική πλευρά είναι μεγαλύτερη. Φυσικά, αν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο…, αλλά για να πάμε στο διεθνές δικαστήριο… Αν κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί, δηλαδή αν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο ή αν πρόκειται να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική λύση, δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η σύγκρουση κλπ.”.

Τελικά, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα…

Μπορεί, Θεός φυλάξοι, να συμβεί ένα ατύχημα. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο. Για να μην εξαφανιστεί, χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κλπ. η Ελλάδα τις παραβίασε λίγο. Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών, κάποιες από αυτές ακυρώθηκαν, οι συμφωνίες πρέπει να συνεχιστούν, είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά, δηλαδή να μην πραγματοποιήσει την άσκηση. Άρα η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν βλάπτει κανέναν, αντίθετα θα συμβάλει στη συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος.

“Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί»”.

Τα F-16

«Είδαμε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το θέμα των F-16. Υπήρχαν κάποιοι αντιρρησίες στο Κογκρέσο και πρέπει να πειστούν. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, μπορεί να τους υπερκεράσει. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στην Άγκυρα, έχει εργαστεί σκληρά όσον αφορά το Κογκρέσο τελευταία. Δεν είναι ότι περιμένουμε τα F-16, λόγω εκλογών. Τα F-16 δεν είναι ζήτημα ενός κόμματος, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, στην οποία πρέπει να παραδοθούν. Από την αρχή λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να τα πάρουμε με όρους. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στο Κογκρέσο», συνέστησε ο Τσαβούσογλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα για τα νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news