facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Χαρδαλιάς: Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική

Για την συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Τόνισε παράλληλα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική, στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο υφυπουργός υπoγράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από το τετράπτυχο αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια.

Επιβάλλεται συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων (ΚΠΑΑ) προκειμένου να καθοριστούν ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί πόροι αποστολών και επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται ότι δομή, σύνθεση και μέσα είναι απαραίτητα για εξασφάλιση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Η βελτίωση ανθεκτικότητας πρέπει να στηριχθεί σε συλλογική εμπειρία δράσεων ΚΠΑΑ, ενώ η αξιοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη στο πλαίσιο δράσεων ΚΠΑΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 'Αμυνας (EDA) κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση, εντός του Οργανισμού «Κόμβου για την Καινοτομία στον τομέα της 'Αμυνας ΕΕ» και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα ανάλυσης του EDA για τα κενά στις επενδύσεις του τομέα της Άμυνας ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της 'Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων (PESCO DF) που διαθέτει η ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων και της Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης της ΕΕ και την κάλυψη των επενδυτικών κενών με έμφαση στις αμυντικές τεχνολογίες αιχμής, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανθεκτικότητα της ΕΕ, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ και υπενθύμισε την Εθνική Δήλωση (της Ελλάδας) κατά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, περί ειδικής μεταχείρισης των αμυντικών δαπανών σε σχέση με δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι αμυντικές μας δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, με την συμμετοχή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικωφ, μέσω τηλεδιασκέψεως, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα του Ουκρανικού λαού.

Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους τους υπουργούς Άμυνας, διότι θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Προσήλθαμε στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις για την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και έτοιμες προτάσεις πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και των συνεργασιών καθώς και ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάπτυξη στρατηγικής κουλτούρας, αμυντικής αυτονομίας για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και καταδείξαμε με αποφασιστικότητα την απερίφραστη καταδίκη μας για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς. Τέλος, εκφράσαμε την αμέριστη υποστήριξή μας στα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία κατ' εξοχήν αμυντική Συμμαχία, ώστε να εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαρδαλιάς: Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική"

Νίκος Δένδιας: Στις ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος που λειτουργεί με αναθεωρητισμό

Συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν είχε ο Νίκος Δένδιας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την εμπόλεμη χώρα, την Ανατολική Μεσόγειο, την πρωτοβουλία 3+1.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την συζήτηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα».

Στην συνέχεια, ο υπουργός εξωτερικών συνάντησε τον τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα J. Kerry, με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσών, των ωκεανών, της Μεσογείου, του Αιγαίου.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας, οι δυο πλευρές δουλεύουν με έναν τρόπο που θα τους επιτρέψει να ανακοινώσουν νέες πρωτοβουλίες πολύ σύντομα. 

Η δήλωση του Νίκου Δένδια μετά την συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν

Η δήλωση του Νίκου Δένδια μετά την συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει: «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σήμερα, καταρχάς, με τον Υπουργό Εξωτερικών Α. Blinken. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για το τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Αλλά από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την Ανατολική Μεσόγειο. Του εξήγησα τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενωμένο, πώς λειτουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά.

Επίσης, κάναμε μια ευρύτερη συζήτηση για την πρωτοβουλία 3+1. Είχαμε, θυμάστε, τη συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες, θα πρέπει να την επαναλάβουμε με φυσική παρουσία τον Σεπτέμβριο. Να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στη Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ με την προοπτική το σχήμα 3+1 να γίνει 4 και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια. Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

Και αμέσως μετά είδα τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα J. Kerry, με τον οποίο είχαμε μια πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσών, των ωκεανών, της Μεσογείου, του Αιγαίου. Νομίζω εκεί δουλεύουμε με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει να ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες πολύ σύντομα».

Νίκος Δένδιας: Στις ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος που λειτουργεί με αναθεωρητισμό

Ερώτηση για το αν οι Αμερικανοί κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι και στην Ελλάδα στο Αιγαίο αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ δέχθηκε ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος των συναντήσεων του.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε μεταξύ άλλων πως: «συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών».

Συγκεκριμένα απάντησε πως: «Νομίζω, κ. Ιγνατίου, κατά τη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και χτες με τη πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Biden, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και με τη θριαμβευτική παρουσία με την ομιλία του στο Κογκρέσο σήμερα, ένα πράγμα έγινε φανερό. Ότι συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο Πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Στις ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος που λειτουργεί με αναθεωρητισμό"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τετάρτη λόγω έργων για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό

Λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας, κατά το χρονικό διάστημα από 18.5.2022 έως 18.11.2022 και καθ’ όλο το 24ωρο, θα πραγματοποιούνται οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα παρακάτω οδικά τμήματα, περιοχής Δήμου Αθηναίων, ως εξής:

ΦΑΣΗ Α΄

– Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της οδού Ριζάρη και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως την Λ. Β. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

– Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος της οδού Λ. Β. Κωνσταντίνου και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την οδό Ριζάρη έως την οδό Σπ. Μερκούρη.

– Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων της οδού Ναϊάδων και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την οδό Σπ. Μερκούρη έως την οδό Αντήνορος.

– Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ριζάρη και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως την Λ. Β. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

– Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην Λ. Β. Κωνσταντίνου και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την οδό Ριζάρη έως την οδό Σπ. Μερκούρη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σπ. Μερκούρη.

ΥΠΟΦΑΣΗ Α΄

– Καθορισμός ως αδιεξόδου της οδού Ναϊάδων και στο τμήμα αυτής από την συμβολή της με την οδό Αντήνορος και έως την εργοταξιακή κατάληψη.

– Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της οδού Ριζάρη και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως την Λ. Β. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

– Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος της οδού Λ. Β. Κωνσταντίνου και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την οδό Ριζάρη έως την οδό Σπ. Μερκούρη.

– Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος της οδού Ναϊάδων και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την Σπ. Μερκούρη έως την εργοταξιακή κατάληψη.

– Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ριζάρη και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως την Λ. Β. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

– Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην Λ. Β. Κωνσταντίνου και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την οδό Ριζάρη έως την οδό Σπ. Μερκούρη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σπ. Μερκούρη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τετάρτη λόγω έργων για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό"

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στους Δήμους στις 24 Μαΐου – Ποια είναι τα αιτήματα

Τα θέματα της υποστελέχωσης των Δήμων και το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζομένων με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για πολλά έτη (εργαζόμενοι COVID-19, εργαζόμενοι Ε.Σ.Π.Α., εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ, Κοινωνικές Δομές των Δήμων που έμειναν εκτός εργασίας, Σχολικές Καθαρίστριες κ.α.) και την άμεση άρση της απαγόρευσης προσλήψεων, ώστε οι Δήμοι να καλύψουν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, απασχόλησαν την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., που προχώρησε στη λήψη απεργιακής απόφασης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε ομόφωνα:

«1. Προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 ζητώντας την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους Ο.Τ.Α. Α ́ Βαθμού (εργαζόμενοι COVID-19, εργαζόμενοι Ε.Σ.Π.Α., εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ, Κοινωνικές Δομές των Δήμων που έμειναν εκτός εργασίας, Σχολικές Καθαρίστριες κ.α.).

2. Την πραγματοποίηση Απεργιακής Συγκέντρωσης την ίδια ημέρα και ώρα 10.00 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα).

3. Την πραγματοποίηση πορείας προς το Υπουργείο Εσωτερικών για συνάντηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα και στην συνέχεια πορεία προς τα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. για συνάντηση με τον Πρόεδρο της κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο πρόβλημα των εργαζομένων αλλά όλης της κοινωνίας, των αιρετών, και της κεντρικής εξουσίας που έως σήμερα “σφυρίζουν αδιάφορα”».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανελλαδική 24ωρη απεργία στους Δήμους στις 24 Μαΐου – Ποια είναι τα αιτήματα"

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Ιστορική ομιλία με πολλαπλά μηνύματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα

Στις κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και Η.Π.Α. αναφέρθηκε στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητοστάκης, εστιάζοντας στη Δημοκρατία.

«Έρχομαι ενώπιον σας για να τιμήσω ένα θαύμα. Το απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, αλλά συνδέει τους Έλληνες και τους Αμερικανούς με ένα μοναδικό τρόπο. Αυτό το θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες, το οποίο άλλαξε για πάντα τον κόσμο, είναι ότι η κοινωνία λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, αν όλοι οι πολίτες της είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται τη διακυβέρνηση της. Με μια λέξη η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», είπε, επαναλαμβάνοντας τη λέξη και στα ελληνικά.

Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η φιλία των δύο λαών» και καταχειροκροτήθηκε από το Σώμα της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου είχε το σπάνιο προνόμιο να απευθυνθεί.

Με αναφορές στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στη «γυνακεια δύναμη» της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής, τις κυρίες Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάθε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του».

Το Κογκρέσο ήταν κατάμεστο και το παρόν έδωσαν και ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστές. Τα χειροκροτήματα πυκνά και παρατεταμένα, τόσο που και ο ίδιος εξεπλάγη και δήλωσε ότι τόσο πολύ δεν τον χειροκροτούν ούτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

“Όχι” στα F-16 στην Τουρκία”

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα αιχμής για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Κογκρέσο να μην εγκρίνει την ενίσχυση της Τουρκίας με τα F-16, καταδίκασε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία.

«Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στον διάλογο. Ταυτόχρονα υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Εμείς δεν θα δεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα» τόνισε.

«Το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μία στιγμή που η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας. Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα σε αυτή τη μεριά του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε εκεί με συμμάχους που μοιράζεστε κοινές αξίες» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

“Ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας δεν θα γίνουν ανεκτά”

Παράλληλα μίλησε ευθέως για αναθεωρητισμό, συνδέοντας τη στάση της Τουρκίας με αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοικτές αγκάλες. Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να οικοδομήσει έναν κόσμο που ο στρατός και όχι οι διπλωμάτες, επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει.

Για να σταλεί το μήνυμα σε όλα τα κράτη και τους ηγέτες ότι ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα.

Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να είναι ακεκτή. Ρωτώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία πληγή που έχει προκαλέσει πόνο στον ελληνισμό. Αναφέρομαι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο» τόνισε.

“Είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν”

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στη δοκιμαζόμενη χώρα. «Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα, τον κ. Χιλ.

«Χωρίς συμμάχους, οι Ελληνες, παρά τον ηρωϊσμό τους, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και γι αυτό είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν», είπε ο Πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε.

“Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ωα αναδυόμενου ενεργειακού κόμβου, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη.
«Θέλουμε γοργά να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προσπαθούμε να υπάρξει μία ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου» σημείωσε.

“Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών”

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Κογκρέσου έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του λαϊκισμού. «Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη σύγχρονη εποχή. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά του προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα οικονομία. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι μία αναγκαιότητα και όχι μία επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Οπότε απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών μας. Τα λόγια του Ρέιγκαν ότι η Δημοκρατία δεν είναι παρά μόνο μία γενιά μακριά από τον αφανισμό. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα. Πολλοί, δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, όπως και στις ΗΠΑ» τόνισε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Ιστορική ομιλία με πολλαπλά μηνύματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα"

Η σημασία των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ αναδείχθηκε στη συνάντηση Ν. Δένδια – Αντ. Μπλίνκεν

Με τον Αμερικανικό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Aντ.Μπλίνκεν, στην οποία αναδείχθηκε η σημασία των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό και Δ. Βαλκάνια” έγραψε στο Twitter ο Ν.Δένδιας.

Για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι πιο παρούσες στην περιοχή, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Για παράδειγμα, τόνισε ο Ν. Δένδιας, το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ) έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα και επισήμανε πως θα ήθελε να συζητήσουν για την ενίσχυσή του.

Επίσης, όπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, θα συζητήσουν για τις προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να καταλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Σημειώνεται πως ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας ιστορική, ενώ παράλληλα είπε πως ήταν εντυπωσιακή η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η σημασία των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ αναδείχθηκε στη συνάντηση Ν. Δένδια – Αντ. Μπλίνκεν"

Άνδρας έπεσε από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και βρήκε τραγικό θάνατο

Πτώση ατόμου από την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές το απόγευμα της Τρίτης (17/05).

Το άτομο εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα από ferry boat της γραμμής και το συνέλεξαν και τον μετέφεραν στο Ρίο όπου έχει φτάσει ήδη ασθενοφόρο.

Ο άνδρας άφησε το αυτοκίνητο του στο δεύτερο πυλώνα της γέφυρας και βούτηξε στο κενό βρίσκοντας τραγικό θάνατο. Σύμφωνα με πληροφορίες του nafpaktianews.gr είναι περίπου 42 ετών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνδρας έπεσε από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και βρήκε τραγικό θάνατο"

Συνελήφθη στη Γλυφάδα ο πρώην Δήμαρχος Βουκουρεστίου – Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη σήμερα το απόγευμα στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο πρώην Δήμαρχος Βουκουρεστίου. Πρόκειται για 71χρονο που σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των ρουμανικών Αρχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «κατηγορείται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρημάτων».

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη στη Γλυφάδα ο πρώην Δήμαρχος Βουκουρεστίου – Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης"

Άγριος καβγάς Χατζηνικολάου – Βαρουφάκη στον “αέρα”: Ντροπή, αν ήσουν σοβαρός αρχηγός κόμματος.. – Είστε θλιβεροί

Αναπάντεχη τροπή πήρε η σημερινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Real FM και τους Νίκο Χατζηνικολάου – Κάτια Μακρή. Το ζήτημα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μετατράπηκε σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και τον γνωστό δημοσιογράφο.

Η κόντρα των δύο ανδρών ήταν άγρια, με τους τόνους να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο και τους χαρακτηρισμούς να γίνονται όλο και πιο σκληροί.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο παρουσιαστής παρατήρησε πως ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει εντοπίσει τίποτα θετικό στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

“Μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Αν ήσασταν εκπρόσωπος της ΝΔ δεν θα λέγατε κάτι διαφορετικό” απάντησε ο πολιτικός, δήλωση που εξόργισε τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Είναι ντροπή αυτό που λέτε. Εγώ δεν θα μιλήσω άλλο μαζί σας. Θα συνεχίσει η κυρία Μακρή. Λυπάμαι πολύ γι’αυτό που είπατε για μένα. Για να απαντήσω λοιπόν στον ίδιο τόνο είστε εκπρόσωπος της άρνησης, της μόνιμης και σταθερής άρνησης” σημείωσε ο διευθυντής του Real.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε με τη σειρά του, ότι δέχτηκε προσωπική επίθεση και τόνισε ότι χρησιμοποίησε υποθετικό λόγο στην τοποθέτησή του.

“Αφήστε τις εξυπνάδες σε μένα. Είμαι πολλά χρόνια στο επάγγελμά μου και κανένας δεν έχει τολμήσει να με χαρακτηρίσει εκπρόσωπο κανενός κόμματος. Έχω 40 χρόνια στο επάγγελμα. Ντροπή” υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

“Είστε θλιβεροί” σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να δηλώνει φανερά εκνευρισμένος “να χρησιμοποιήσω και εγώ τον υποθετικό λόγο για σας και να πω ότι αν ήσασταν σοβαρός αρχηγός κόμματος δεν θα κάνατε τέτοια επίθεση σε όποιον δημοσιογράφο σας δυσαρεστούσε με τα ερωτήματά του”.

Ο διαπληκτισμός τους συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά ακόμα, με τον Νίκο Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι η πολιτική Μητσοτάκη αφαιρεί πόντους από την χώρα, αναφορικά με την στάση του έναντι της Τουρκίας.

Ακούστε όσα συνέβησαν:

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγριος καβγάς Χατζηνικολάου – Βαρουφάκη στον “αέρα”: Ντροπή, αν ήσουν σοβαρός αρχηγός κόμματος.. – Είστε θλιβεροί "

Ουκρανία: Ειδικούς διάδρομους προμήθειας καυσίμων άνοιξε η ΕΕ

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform επικαλούμενο την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αυτή ήταν η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με στελέχη του τομέα καυσίμων. Στη διάσκεψη αυτή συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης της αγοράς σε καύσιμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε λειτουργία για την Ουκρανία τους λεγόμενους διαδρόμους αλληλεγγύης. Παρόμοιο εργαλείο είχε τεθεί σε λειτουργία κατά την διάρκεια της πανδημίας εντός της Ευρώπης, όταν μεταφέρονταν εμβόλια και φάρμακα. Η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισάγουν καύσιμα στην χώρα. Στα σημεία διέλευσης, στους συρμούς με φορτίο καυσίμων και στα βυτιοφόρα καυσίμων δίνεται απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης διεξάγουμε συνομιλίες για άλλους τρόπους μεταφοράς, ώστε να διευρύνουμε τις υλικοτεχνικές μας υποδομές», δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επειδή οι Ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου, στην Ουκρανία παρατηρείται έλλειψη καυσίμων. Η κυβέρνηση είπε ο Σμιγκάλ, μέσω του υπουργικού συμβουλίου, όλων των κεντρικών οργανισμών, των τελωνειακών αρχών, και της συνοριακής υπηρεσίας, συνδράμει και βοηθάει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση αυτή στην αγορά καυσίμων.

Το κράτος ήδη μείωσε τον ΦΠΑ από το 20% στο 7% στη βενζίνη, το πετρέλαιο ντίζελ και το υγροποιημένο αέριο και συμφώνησε σε μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα είδη αυτά.

Ο Ντενίς Σμιγκάλ είπε επίσης ότι είχε συνομιλίες για την απελευθέρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ειδικούς διάδρομους προμήθειας καυσίμων άνοιξε η ΕΕ"

Βρετανία: Ένας στους τέσσερις πολίτες «κόβει» από το φαγητό λόγω της ακρίβειας

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σούπερ μάρκετ και περίπου έναν στους τέσσερις να παραλείπει γεύματα, σύμφωνα με μια έρευνα.

Μεταξύ των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ένας στους τρεις είπε, ότι πρόσφατα παραλείπει γεύματα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, ανέφερε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται σε υψηλό 30ετίας και οι περισσότεροι Βρετανοί αναμένουν, ότι οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις, ίσως υπάρξει περισσότερο άγχος στον ορίζοντα» ανέφερε ο Γκίντεον Σκίνερ, ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών ερευνών της Ipsos. «Θα διατηρηθεί η πίεση στην κυβέρνηση ώστε να γίνουν περισσότερα βήματα για να στηριχθεί ο κόσμος», πρόσθεσε.

Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη, εκτιμάται ότι θα δείξουν, ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πιστεύει, ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% εντός του έτους.

Μια άλλη δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: Ένας στους τέσσερις πολίτες «κόβει» από το φαγητό λόγω της ακρίβειας"

Ενοχλήθηκαν στην Τουρκία από τις αναφορές Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - «Βάζουν στο στόχαστρο την Άγκυρα» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

«Μουδιασμένα» σχολιάζουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, την παρουσία και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου έδωσαν το «παρών» τόσο τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας όσο και της Βουλής των αντιπροσώπων.

Τα πρώτα δημοσιεύματα σχολιάζουν τις έμμεσές αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας πως οι αναφορές Μητσοτάκη καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

«O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. O Μητσοτάκης , που αγνόησε ανοιχτά την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την λύση δύο κρατών στην Κύπρο  καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του κογκρέσου» σχολιάζει η Yeni Safak, αναρτώντας σχετικό απόσπασμα.


«Ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία, μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του haber7.com, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για όσα ανέφερε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Μητσοτάκης έστειλε «μήνυμα» στο Κογκρέσο για αποτροπή πώλησης F-16 στην Τουρκία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενοχλήθηκαν στην Τουρκία από τις αναφορές Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - «Βάζουν στο στόχαστρο την Άγκυρα» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ"

Κρούσμα candida auris στο ΠΑΓΝΗ - Σε καραντίνα 64χρονος

Σε επιφυλακή τέθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όταν εντοπίστηκε κρούσμα candida auris σε ασθενή που νοσηλεύεται σε κλινική του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο μύκητας ανιχνεύθηκε σε τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στον 64χρονο ασθενή ο οποίος έφτασε στο ΠΑΓΝΗ για νοσηλεία και εξειδικεύμενες ιατρικές εξετάσεις ως διακομιδή από άλλο νοσοκομείο της Κρήτης.

Μάλιστα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης αναφέρει ότι "όταν ο μήκυτας είναι παρασιτικός και δεν δημιουργεί φλεγμονές, δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία των ασθενών".

Ταυτόχρονα εμφανίζεται καθησυχαστικός και επισημαίνει ότι "ελήφθησαν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τόσο του ιδίου του ασθενούς όσο και για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο 64χρονος τέθηκε σε καραντίνα και είναι καλά στην υγεία του".

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα candida auris στο ΠΑΓΝΗ - Σε καραντίνα 64χρονος"

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλει να γίνει στο δημαρχείο της Αθήνας ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα

Στο δημαρχιακό μέγαρο της πρωτεύουσας επιθυμεί να γίνει ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού, στη χώρα μας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Με κάθε ευκαιρία διατυπώνω δημόσια την προσδοκία – και πιστεύω ότι διερμηνεύω την πλειοψηφία των Αθηναίων – να μπορέσουμε επιτέλους στο ιστορικό κτίριο της Πλατείας Κοτζιά, στο Δημαρχείο, να οργανώσουμε τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού. Νομίζω ότι είναι ένα συμβολικό “πέρασμα”, το οποίο έχει αργήσει και πρέπει να γίνει άμεσα», είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του, στον «Αθήνα 9,84», για Διεθνή Ημέρα κατά της ομοφοβίας.

Ο δημοτικός ραδιοσταθμός έχει αφιερώσει σήμερα όλες τις εκπομπές του στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, με το κεντρικό σύνθημα «ΠΟΛΗχρωμη Αθήνα».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε το «ναι» του Δήμου Αθηναίων για την πραγματοποίηση και φέτος του Athens Pride, λέγοντας ότι «είναι μία γιορτή αγάπης, που πάντα νικά. Γιατί δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ο ένας στον άλλον τον εαυτό που θέλουμε; Γιατί δεν ξεκινάμε από την παραδοχή ότι χρωστάμε ο ένας στον άλλον τον καλύτερο μας εαυτό και όχι το χειρότερο μας εαυτό;» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Η αλλαγή πάντα φοβίζει. Το καινούργιο ενδεχομένως μπορεί και να τρομάζει. Είμαστε μια κοινωνία σε μετάβαση αλλά είμαστε μια κοινωνία σε μετάβαση, όχι τόσο προς τα έξω όσο προς τα μέσα».

Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε τον χώρο τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων και φιλοξενεί το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, τα στελέχη της «Γραμμής» μοιράστηκαν μαζί του, δυσκολίες και εμπόδια που αντιμετωπίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, γονείς και εκπαιδευτικοί που απευθύνονται σε αυτήν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος που στη συνέντευξη στον «9.84» είχε αναφερθεί στον σπουδαίο ρόλο της «Γραμμής», τους διαβεβαίωσε για την αμέριστη στήριξή του στην κοινή προσπάθεια για μία ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία.

Όπως είπε στη συνέντευξη ο κ. Μπακογιάννης τη «Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» δεν την έχει κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Την έχουν κάνει υπέροχοι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών. Εμείς τη στηρίζουμε, κάνοντας το αυτονόητο. Παρέχουμε στέγη με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν κάποιος έχει ένα ζήτημα που θέλει να συζητήσει για το φύλο, για τη σεξουαλική ταυτότητα, για τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους, μπορεί να καλέσει ανώνυμα σε αυτή τη Γραμμή και να μιλήσει με ειδικούς επιστήμονες, με ψυχολόγους, με ψυχιάτρους, με κοινωνικούς λειτουργούς. Πιστεύω πραγματικά ότι θα βρει τη βοήθεια που χρειάζεται».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Μπακογιάννης: Θέλει να γίνει στο δημαρχείο της Αθήνας ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα"

Στάση εργασίας για δασκάλους και καθηγητές κήρυξε για αύριο 18 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ

Στάση εργασίας κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ για αύριο την ώρα των εξετάσεων της «ελληνικής PISA».

«Η υπουργός Παιδείας, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αυταρχισμό, προσφεύγει για ακόμη μία φορά στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Για το λόγο αυτό, «με ομόφωνη απόφασή της κηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, από τις 8:00πμ έως 11:00πμ, για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην απεργία».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στάση εργασίας για δασκάλους και καθηγητές κήρυξε για αύριο 18 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ"

Καιρός αύριο: Επιδείνωση με βροχές, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

O καιρός αύριο Τετάρτη (18.05.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Τετάρτη (18.05.2022) στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα από το μεσημέρι με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική, τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί η Ήπειρος και η δυτική Στερεά και το βράδυ θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά.

Στην Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και το βράδυ στα βοειοανατολικά σποραδικές καταιγίδες.

Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν με τοπικούς όμβρους από το βράδυ. Στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βορειοανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν, 6 με 7 και το βράδυ στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 έως 26 , στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 28 με 30 και στις νησιωτικές περιοχές από 16 έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά. Βαθμιαία θα εκδηλωθούν καταιγίδες και το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και τις απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 6 και τη νύχτα θα ενισχυθούν έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι βόρειοι 5 με 6, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιδείνωση με βροχές, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας"

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στέλνει μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Ουκρανία

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη στην Ουκρανία μιας ομάδας 42 ερευνητών και ειδικών, στην πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει σταλεί ποτέ επί τόπου, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, που δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να δικάσει τα χειρότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στον κόσμο, ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου έρευνα για αναφορές περί εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, αφού έλαβε το πράσινο φως από τα περίπου 40 κράτη μέλη.

Ο Καρίμ Χαν μετέβη στην Ουκρανία τον Απρίλιο, κυρίως στα προάστια του Κιέβου, στην Μπούτσα, όπου τουλάχιστον 20 πτώματα ανακαλύφθηκαν στις 2 Απριλίου. “Χάρη στην ανάπτυξη μιας ομάδας ερευνητών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και να συγκεντρώσουμε μαρτυρίες για στρατιωτικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα που αναφέρονται στο Καταστατικό της Ρώμης”, ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στέλνει μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Ουκρανία"

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Μια ιστορική ημέρα είναι σήμερα για την Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απηύθυνε ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου και πλέον είναι από τους λίγους πολιτικούς ανά τον κόσμο, στους οποίους έχει γίνει παρόμοια τιμή. Χθες Δευτέρα (16/05/2022) ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη με πολλαπλά μηνύματα

Στις 18.08 ώρα Ελλάδας άρχισε την ιστορική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιλάμβανε πολλαπλά μηνύματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρομοιάζοντας τον αγώνα που δίνει με αυτόν που είχαν δώσει οι Έλληνες το 1821, έστειλε ηχηρά μηνύματα της Τουρκίας, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ζήτησε παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις επενδύσεις, αλλά και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.   

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες από το να απευθυνθεί στους αιρετούς του λαού. Είμαι απολύτως ευγνώμων και γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα έθνη μας”, είπε αρχικά.

Και συνέχισε: “Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών… Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα”.   

“Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για έμας να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές”.  

“Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος”.

“Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

“Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Ότα βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα”.  

“Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της Ιστορίας… Αυτά τα 200 έτη είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν. Αφελώς πιστέψαμε ότι η Ευρώπη έχει βρει επιτέλους το μονοπάτι της ειρήνης. Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της ΕΕ. Πιστέψαμε ότι αυτή η ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα ενός άλλου λαού. Αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια της Ρωσίας… Κοιτάμε την τραγωδία στην Ουκρανία”.

“Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα. Γνωρίζουμε τι σημαίναι να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, τη σημασία των συμμάχων. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είσαι στο πλευρό. Κι εμείς αταλάντευτα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας”.

“Υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες”. 

Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

“Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή”.

Ενέργεια και φυσικό αέριο

Κάνοντας αναφορά στα ενεργειακά μίλησε για την Αλεξανδρούπολη η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Κάνοντας επίσης αναφορά στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που βλέπουν δεν είναι μόνο μια χώρα σε ιδανική γεωγραφική θέση αλλά μια δυναμική οικονομία που έχει αντιπαρέλθει τις παθογένειες του παρελθόντος. Βλέπουν νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Εκείνοι που έφυγαν τώρα πείθονται να επιτρέψουν και πιστεύω ότι θα γίνουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας.

“Μίλησα για τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει μαζί αλλά θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα απολυταρχικά καθεστώτα, την επόμενη πανδημία. Ο κόσμος στρέφει την ματιά του στην πιο δυναμική δημοκρατία δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο.

Η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων είναι επιλογή αλλά και ανάγκη, είπε αλλά απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των ελευθεριών μας, τόνισε και ζήτησε να μην λησμονά κανείς ότι ο Λίκνολν αναφέρθηκε στην ατελή λειτουργία της δημοκρατίας. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις φωνές των λαϊκιστών. Πολλοί δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τον διάλογο. Υπάρχουν 3 μεγάλες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες, το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία στοιχεία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητά μας να παρέχουμε ευημερία. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να τους ακούσουν και αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις σε όλα τα πολύπλοκα ερωτήματα και να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς τις οικονμικές ανισότητες να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ισότητας του πολίτη”, είπε.

Και συνέχισε: “Κάθε φορά που βλέπουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είναι στο Βρετανικό Μουσείο θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας. 30 χρόνια μετά την δημιουργία τους, η Αθήνα ήταν σε πόλεμο”.

Κάνοντας μνεία στους ακλόνητους δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. “Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας καλωσόρισε και υποστήριξε τα κύματα μεταναστών που ήρθαν στις ΗΠΑ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όπως κι εμένα που ήρθα ως φοιτητής. Οι περισσότεροι ήταν εργάτες και έκαναν ταπεινή δουλειά αλλά πάντοτε είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και άδραξαν κάθε ευκαιρία για να κάνουν την ζωή καλύτερη για τα παιδιά τους. Είχαν την εμπειρία του αμερικανικού ονείρου αλλά ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν.

Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο.

Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά. Μια από τις αξίες είναι η σωφροσύνη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία είναι η χειρότερη απειλή για την δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός και κλείνοντας είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν πολλά να συνεισφέρουν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό θα θριαμβεύσει ξανά και σήμερα κομίζω την δέσμευση των Ελλήνων ότι είμαστε μαζί.

Ζήτω η φιλία της Ελλάδας και των ΗΠΑ”.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο"

Χιλιάδες λαθραία φάρμακα από τη Βουλγαρία κατασχέθηκαν στη Ροδόπη

Χιλιάδες φάρμακα χωρίς πιστοποίηση και αμφίβολης ποιότητας που προέρχονταν από την Βουλγαρία θα πλημμύριζαν την ελληνική αγορά, αν δεν εντοπιζόταν το ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου μέσα στο οποίο ήταν κρυμμένα για να περάσουν λαθραία τα σύνορα, το απόγευμα της Κυριακής.

Το βαρύ όχημα που οδηγούσε ένας αλλοδαπός ακινητοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης την οποία οργάνωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών σε μια περιοχή της Ροδόπης κοντά στον οικισμό Ιάσμου μαζί με συναδέλφους τους του τοπικού τμήματος και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικοί εντόπισαν κρυμμένα σε διάφορα σημεία στο εσωτερικό του ρυμουλκού 2.100 χάπια και 420 συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τα οποία ο οδηγός δεν διέθετε παραστατικά και συνελήφθη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ κατασχέθηκαν οι ποσότητες των φαρμακευτικών σκευασμάτων και το ρυμουλκό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χιλιάδες λαθραία φάρμακα από τη Βουλγαρία κατασχέθηκαν στη Ροδόπη"

Χέρι χέρι Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ – Καταθέτουν την Τετάρτη τις αιτήσεις τους

Ιστορική ημέρα η αυριανή Τετάρτη 18 Μαΐου καθώς Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

“Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.
 
Στηρίζει το αίτημα ένταξης ο Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις, ο κ. Σολτς τόνισε ότι έχει επισημάνει «ρητά και σκοπίμως» ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη υποχρεωμένες η μία απέναντι στην άλλη μέσω του ΟΗΕ και κυρίως μέσω της ΕΕ.

«Ειδικά σε αυτή την πολύ ειδική κατάσταση, μπορούν να βασίζονται πάνω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί και η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών ασκήσεων στην Βαλτική Θάλασσα. Η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε ο καγκελάριος, αντιδρούν με το αίτημα ένταξής τους στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και στην αντίστοιχη «δραματική αλλαγή» στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Τώρα οι δύο χώρες θα ασκήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τη συμμαχία τους», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ενταξιακή διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις από την πλευρά του ανέφερε ότι η χώρα του έχει ήδη «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 260 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ συνεργάζεται με τους δυτικούς εταίρους προκειμένου να καλυφθούν και περιπτώσεις περιουσιών εκτός Λιχτενστάιν.

Ο καγκελάριος Σολτς επαίνεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Λιχτενστάιν εφαρμόζει τις κυρώσεις, όπως αποφασίστηκαν από την ΕΕ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χέρι χέρι Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ – Καταθέτουν την Τετάρτη τις αιτήσεις τους"

Κορωνοϊός: Οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι ξεπέρασαν τους ανεμβολίαστους

Ξεπέρασαν σήμερα, για πρώτη φορά, οι εμβολιασμένοι τους ανεμβολίαστους οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με CoViD.

Όπως αναφέρεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, από τους 167 διασωληνωμένους, οι 83 είναι ανεμβολίαστοι και οι 84 μερικώς ή πλήρως εμβολιασμένοι.

Πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένου του υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιδημιολόγοι, εάν το σύνολο ενός πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι κατά της CoviD, το σύνολο και των διασωληνωμένων θα είναι εμβολιασμένοι.

Από τα περίπου 8 εκατομμύρια μερικώς ή πλήρως εμβολιασμένους Έλληνες, 84 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, όταν από τα 2 εκατομμύρια ανεμβολίαστους νοσηλεύονται 83.

Η πιο κοντινή διαφορά εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων σε ΜΕΘ είχε καταγραφεί στις 16 Μαΐου (49,71% - 50,29%) και η δεύτερη την 1η Μαΐου (49,58% - 50,42%), αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι ανεμβολίαστοι ήταν περισσότεροι.

Στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν περίπου 5,7 εκατομμύρια. Τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν μόλις 7,27%.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν ανέλθει σε 6,3 εκατομμύρια, οι διασωληνωμένοι που προέρχονταν από αυτή την ομάδα είχαν διπλασιαστεί το τέλος Οκτωβρίου (15,2%).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι ξεπέρασαν τους ανεμβολίαστους"

Κεραμέως: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εκπαιδευτικών – Κανονικά οι εξετάσεις για την «ελληνική Pisa»

Με ανάρτησή της στο twitter, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γνωστοποιεί πως κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών, για να μην γίνουν οι εξετάσεις της «ελληνικής Pisa».

Κατά την υπουργό Παιδείας, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη, 18 Μαΐου, οι εν λόγω εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η ΑΔΕΔΥ, προφανώς γνωρίζοντας ότι η απεργία των εκπαιδευτικών θα κηρυχθεί παράνομη, κήρυξε στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί.

Δείτε την ανάρτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εκπαιδευτικών – Κανονικά οι εξετάσεις για την «ελληνική Pisa»"

Υπουργείο Εργασίας: «Κανείς δεν κλείνει» το «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού κινδυνεύει να κλείσει», τόνισε χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γιαννόπουλος, με το υπουργείο Εργασίας να απαντά με ανακοίονωσή του ότι «κανείς δεν κλείνει αλλά δεν μένει χωρίς κανόνες». Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να δημιουργηθούν οι προδιαγραφές προστασίας των μονάδων αυτών.

Αναλυτικότερα:

«Για πρώτη φορά ορίζουμε αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ). Πρόκειται για τις μόνες δομές που δεν είχαν κανόνες λειτουργίας, σε αντίθεση π.χ. με τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κτλ.

Ειδικότερα, μετά από δεκαετίες νομικού κενού στην προστασία των ανηλίκων εντός των δομών, με Υπουργική Απόφαση καλύπτουμε ένα μεγάλο ρυθμιστικό κενό στην παιδική προστασία, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιδρυματική φροντίδα σε μέσο αποϊδρυματοποίησης για κάθε παιδί που στερήθηκε την οικογένειά του. Στους σκοπούς των ΜοΠΠ, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των παιδιών σε οικογενειακό περιβάλλον και επιβάλλεται η τακτική αναθεώρηση από κοινωνικούς λειτουργούς της δυνατότητας οικογενειακής αποκατάστασής τους.

Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια μας να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα, απευθυνθήκαμε σε ολόκληρη την κοινωνία και ζητήσαμε την συμμετοχή της. Οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ), τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr Η δημόσια διαβούλευση, διήρκησε ένα μήνα και συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς παιδικής προστασίας όπως η Unicef, o Συνήγορος του παιδιού, οι Περιφέρειες, ΣΚΛΕ κ.ά. αλλά και πολίτες.

Όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογηθήκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά με την στελέχωση του κατάλληλου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές κ.ά.) και φυσικά η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση τους. Για πρώτη φορά, με απόλυτη διαφάνεια δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση όλες οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας, οφείλουν να παρέχουν σε κάθε παιδί, την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πλέον κάθε ΜοΠΠ οφείλει, για όσο διάστημα φιλοξενεί τα παιδιά, να διασφαλίζει τα δικαιώματα τους, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν και κυρίως μεριμνά έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές παρέχεται μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να προσαρμοστούν στις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Σε περίπτωση που μια δομή για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατεί να προσαρμοστεί, είμαστε εδώ για να ακούμε τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν και να μπορούμε να βοηθήσουμε.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση, μέσω προγραμμάτων, όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης εφήβων, προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά που μένουν σε ορφανοτροφεία, πιο ομαλά στην κοινωνία».

Υπενθυμίζεται πως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου του Κώστα Γιαννόπουλου ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στα social media με τους χρήστες να τονίζουν μεταξύ άλλων πως «ενα πράγμα λειτουργούσε σωστά και ακέραια σε αυτό τον τόπο και το μόνο που μπορέσατε να κάνετε είναι να το πάτε για κλείσιμο». Μάλιστα το χάσταγκ «#χαμογελο_του_παιδιου», είναι πρώτο trend στο Twitter από χθες, με πάνω από 28.800 σχόλια.

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά tweets:

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Εργασίας: «Κανείς δεν κλείνει» το «Χαμόγελο του Παιδιού»"

Κορωνοϊός: 6.252 νέα κρούσματα και 21+2 θάνατοι από Covid

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 6.252, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.401.927 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48,8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 685 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 130.005 (3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 156.688 τεστ, με τη θετικότητα να υποχωρεί στο 3,99% από 9,4% χθες. 

Από τα σημερινά κρούσματα εντοπίστηκαν 

  • 3.319 στην Αττική (1.537 χθες).
  • 505 στη Θεσσαλονίκη (277 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 431 από την Ανατολική Αττική (211 χθες).
  • 555 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (264 χθες).
  • 178 από τη Δυτική Αττική (68  χθες).
  • 505 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (235 χθες).
  • 877 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (386 χθες).
  • 379 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (167 χθες).
  • 363 από τον Πειραιά (181 χθες).
  • 31 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (25 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 4 στο Άγιο Όρος
  • 99 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 13 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 87 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 34 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 40 στην ΠΕ Άρτας.
  • 186 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 58 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 6 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 30 στην ΠΕ Δράμας.
  • 59 στην ΠΕ Έβρου.
  • 160 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 2 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 14 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 68 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 60 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 126 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 26 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 55 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 77 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 56 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 14 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 20 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 14 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 74 στην ΠΕ Κέρκυρας
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 23 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 12 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 47 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 85 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 6 στην ΠΕ Κω.
  • 26 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 164 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 40 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 15 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 15 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 17 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 70 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 85 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 25 στην ΠΕ Νάξου.
  • 20 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 20 στην ΠΕ Πάρου.
  • 25 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 56 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 31 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 40 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 33 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 100 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 17 στην ΠΕ Σάμου.
  • 63 στην ΠΕ Σερρών.
  • 7 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 22 στην ΠΕ Σύρου.
  • 9 στην ΠΕ Τήνου.
  • 50 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 96 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 16 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 21 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 38 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 105 στην ΠΕ Χανίων.
  • 37 στην ΠΕ Χίου.
  • 224 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (88 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 21, δύο ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν στο σύστημα με καθυστέρηση, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.599 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 167 (64,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 83 (49,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (50,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.656 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 105 (ημερήσια μεταβολή + 10,53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 111 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 6.252 νέα κρούσματα και 21+2 θάνατοι από Covid"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news