facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ με 8,8 μονάδες δείχνει δημοσκόπηση της MRB

Με διαφορά 8,8 % προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το Star. Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν αναλυτικά από τον Γενικό Διευθυντή της MRB Δημήτρη Μαύρο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 17-19 Σεπτεμβρίου 2018 σε πανελλαδικό δείγμα 1.004 ατόμων και σε αυτήν αξιολογήθηκαν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΝΔ 30,9%

ΣΥΡΙΖΑ 22,1 %

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6%

ΚΚΕ 5,9%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,6%

ΑΝΕΛ 1,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 1,3%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%

ΠΟΤΑΜΙ 1 %

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,1 %

ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 14,4%

ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ – ΑΠΟΧΗ 3,6%

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά (48,8%) στις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Συγκεκριμένα, το 65,2 % των ερωτωμένων πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ, έναντι του 16,4% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Στο ερώτημα «μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας», το 35,8% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 26% που απαντά ο Αλέξης Τσίπρας. Υψηλό είναι όμως και το ποσοστό της απάντησης «κανένας», που ανέρχεται στο 33,7%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Οι πολίτες αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ σε ποσοστό 44,5% και θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 21,8%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι ερωτώμενοι την αξιολόγησαν θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 34,7%, ενώ το ποσοστό όσων την αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) ανέρχεται στο 30,3%.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ Ή ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ;

Σε ποσοστό 38,7% οι πολίτες απαντούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι περισσότερο πειστικός στις προτάσεις του (μάλλον ή σίγουρα), έναντι 22,9% που πιστεύει το ίδιο (μάλλον ή σίγουρα) για τον κ. Τσίπρα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ Ή ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ;

Στο ερώτημα «ποιου η πολιτική πρόταση πιστεύετε ότι βοηθά τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους», το 31% απαντά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα), ενώ το 28,9% απαντά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα).

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ Ή ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ;

Οι ερωτώμενοι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 42,4% ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει περισσότερο τη μεσαία τάξη, έναντι ποσοστού 17,9% που πιστεύει ότι η πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει τη μεσαία τάξη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ με 8,8 μονάδες δείχνει δημοσκόπηση της MRB"

Απάντηση Ρουβίκωνα σε Παπακώστα: Ξεφύγαμε σε 13 λεπτά

Απάντηση στις δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα ότι θα στείλει τον λογαριασμό στον Ρουβίκωνα, απάντησε ηγετικό στέλεχος της συλλογικότητας μέσω ανάρτησής του στο facebook.
Όπως γράφει: «Είμαι προφανώς μεταξύ αυτών που «φωτογράφισε» η κυρία υπουργός, αφού γράφω αρκετά συχνά στο facebook. Από σήμερα όντως ο λογαριασμός ήρθε.Το δόγμα της παρακολούθησης μου από την ασφάλεια άλλαξε.Πλέον δεν με ακολουθούν από απόσταση προσπαθώντας να δουν πού πάω αλλά με πηγαίνουν… συνοδεία περικυκλώνοντας την αφεντιά μου με τις μηχανές» γράφει μεταξύ άλλων και σε νεότερη ανάρτηση δημοσιεύει τρεις φωτογραφίες που τράβηξε ενώ παρακολουθούσε τη βρετανική πρεσβεία.
 
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Ρουβίκωνα σε Παπακώστα: Ξεφύγαμε σε 13 λεπτά"

Βουλή: Συνέλαβαν πολίτη για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία -Αλλά ο νόμος έχει καταργηθεί!

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη συντονισμού που υπάρχει στο ελληνικό κράτος αποδείχθηκε σήμερα για ακόμα μια φορά σε όλο της το μεγαλείο.

Γιατί μπορεί η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να νομοθέτησε την παύση των διώξεων και την παραγραφή των αδικημάτων για ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ κλπ, όμως σήμερα ένας πολίτης που πέρασε την πύλη της Βουλής συνελήφθη για ένα τέτοιο αδίκημα για το οποίο πια... δεν προβλέπεται δίωξη

Ο πολίτης ο οποίος επισκέφθηκε τη βουλή συνελήφθη καθώς στον έλεγχο των στοιχείων του που έγινε μέσω του υπολογιστή από τους αστυνομικούς στην πύλη εισόδου, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε εις βάρος του καταδικαστική απόφαση για εισφορές στο πρώην ΤΕΒΕ από το 2010. Ομως το πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης της ΕΛΑΣ με το υπουργείο Δικαιοσύνης που υπάρχει στη βουλή... δεν έχει ενημερωθεί για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί και μάλιστα δια νόμου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του πολίτη.

Έτσι ο επισκέπτης της Βουλής βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος όπου θα κρατηθεί μέχρι αύριο Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν προβλέπεται μετά το μεσημέρι θέση εισαγγελέα βάρδιας για την εκτέλεση ποινών, ώστε να δώσει την εντολή για να αφεθεί ελεύθερος!

Η διαδικασία προβλέπει ότι ο «κρατούμενος» θα οδηγηθεί στην Σήμανση για δαχτυλικά αποτυπώματα και κατόπιν στην εισαγγελία για να διαπιστωθεί ότι έχει παύσει το αξιόποινο από το 2015 επί υπουργίας Βαλαβάνη με το νόμο 4321/15 που προέβλεπε την παύση των ποινικών διώξεων για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, καθώς και το νόμο 4331/15 που προέβλεπε την μη εκτέλεση εκκρεμών αποφάσεων για το θέμα αυτό.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Συνέλαβαν πολίτη για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία -Αλλά ο νόμος έχει καταργηθεί! "

Σπυράκη στη Βουλή των Σκοπίων: Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας

«Η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμη να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Μετά από εκτενείς συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και προσωπικότητες από την Κοινωνία των Πολιτών στα Σκόπια , η κ.Σπυράκη επισήμανε ελλείψεις στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να εξωραΐσουμε την πραγματικότητα στο λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε για την πραγματική κατάσταση. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν είναι ακόμη έτοιμη να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της, παραθέτοντας ως παραδείγματα την αδυναμία αντιμετώπισης της διαφθοράς, την έλλειψη ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και τις παραβιάσεις στην ελευθερία της έκφρασης.

Η κ. Σπυράκη αποσαφήνισε επίσης ενώπιον των βουλευτών της ΠΓΔΜ και των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην αποστολή ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη "μακεδονικής" εθνικότητας και γλώσσας».

«Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζω ότι στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη «μακεδονικής" εθνικότητας και της "μακεδονικής» γλώσσας. Είμαι από τη Μακεδονία και δηλώνω ξεκάθαρα πως δεν ψηφίσουμε τη Συμφωνία στην Ελληνική Βουλή» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπυράκη στη Βουλή των Σκοπίων: Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας"

Μυτιλήνη:Η Αστυνομία έχει χρέη και δεν μπορεί να εκδώσει εισιτήρια για μεταγωγή 50 κρατουμένων!

Στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου παραμένουν 50 κρατούμενοι οι οποίοι έπρεπε να είχαν μεταφερθεί σε Χίο και Πειραιά. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να τους εκδώσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι πληροφορίες του lesvosnews.gr αναφέρουν ότι υπάρχουν χρέη της Αστυνομίας προς πρακτορεία της Μυτιλήνης τα οποία δεν κάνουν πλέον άλλη πίστωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη:Η Αστυνομία έχει χρέη και δεν μπορεί να εκδώσει εισιτήρια για μεταγωγή 50 κρατουμένων!"

Απάντηση Περιφέρειας Β. Αιγαίου σε Δ. Βίτσα: Αρμοδιότητά μας η Μόρια

Στη ραδιοφωνική δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ότι «η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να εμπίπτει στην ευθύνη της Περιφέρειας» απάντησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Όπως διευκρινίζει, «σύμφωνα με τον Νόμο 4075/2012 άρθρο 58 παράγραφος 3, "…ο Περιφερειάρχης, μετά από προηγούμενη αιτιολογημένη γνωμοδότηση-εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ή των κατά περίπτωση αρμόδιων φορέων μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία, πρόσκαιρα ή οριστικά, κάθε επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ή την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή επιτηδεύματος, καθώς και τη χρήση οικείας ή άλλου χώρου που χρησιμοποιείται για διαβίωση, αν μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι ως άνω επιχειρήσεις, οικείες και χώροι κλείνουν υποχρεωτικά χωρίς άλλες διατυπώσεις και σφραγίζονται από την αρμόδια αστυνομική αρχή"» καταλήγει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, είχε χαρακτηρίσει ως «ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» τον χώρο λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου.

Επικαλούμενη αιτιολογημένη γνωμοδότηση-εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της τοπικής Π.Ε., είχε θέσει προθεσμία 30 ημερών για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του τοπικού ΚΥΤ, προεδιοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του «κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Περιφέρειας Β. Αιγαίου σε Δ. Βίτσα: Αρμοδιότητά μας η Μόρια"

Σε δίκη για παραλείψεις στο «πόθεν έσχες» ο δήμαρχος Περιστερίου

Για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος παραπέμπεται να δικαστεί με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Σύμφωνα με το βούλευμα ο κ. Παχατουρίδης επί σειρά ετών (2007 - 2017) δεν είχε συμπεριλάβει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του, ακίνητα τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες.

Ειδικότερα, ιδιαίτερο ζήτημα φαίνεται να ανακύπτει για ένα ακίνητο που βρίσκεται στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, που φέρεται να αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του. Το ακίνητο αγοράστηκε με δάνειο που έλαβαν από κοινού οι δυο αγοραστές από την EUROBANK.

Πάντως, ο ίδιος είχε συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα ακίνητα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης, ενώ σε ό,τι αφορά ακίνητα που είναι στο όνομά της συζύγου του φέρεται να μην τα δήλωνε, διότι όπως ανέφερε το ζευγάρι στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση.

Μάλιστα, ο κ. Παχατουρίδης καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες, μία τον Μάιο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα έτη 2010 έως και 2014. Μόνο που αυτές κατατέθηκαν αφού είχε αρχίσει ο έλεγχος από την Γ΄ Μονάδα Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η Βουλή, ωστόσο, έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις του δημάρχου Περιστερίου υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις «ελλείψεις» των προηγούμενων δηλώσεων.

Η Δικαιοσύνη ενώπιον της οποίας φτάνει τώρα η υπόθεση καταλογίζει πάντως στον κ. Παχατουρίδη με το βούλευμα που εξέδωσε, σκοπό απόκρυψης των επίμαχων περιουσιακών του στοιχείων, τα οποία μάλιστα απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως Δήμαρχος Περιστεριού Αττικής.

Σύμφωνα με το βούλευμα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ο κατηγορούμενος όφειλε να συμπεριλάβει στις δηλώσεις του περιουσιακής κατάστασης υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ. Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Παχατουρίδης αποδίδει τις ελλείψεις των δηλώσεων σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή των δηλώσεων του.

Ο επανέλεγχος των δηλώσεων του δημάρχου Περιστερίου ξεκίνησε αφορμή δύο έγγραφες καταγγελίες της Eurobank. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν μπήκαν στο «μικροσκόπιο» οι περιουσιακές δηλώσεις του Δημάρχου από το 2007 έως και το 2015 και διαπιστώθηκε ότι αυτές ήταν ελλιπείς.

Να σημειωθεί τέλος πως το συμβούλιο Εφετών απάλλαξε από κάθε κατηγορία τη σύζυγο του δημάρχου Περιστερίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη για παραλείψεις στο «πόθεν έσχες» ο δήμαρχος Περιστερίου"

Καταλήψεις με το «καλημέρα» σε Λύκεια της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας


Κατάληψη πραγματοποιούν γονείς και μαθητές στα Λύκεια της Πελασγίας στη Φθιώτιδα, Αράχωβας και Διστόμου στη Βοιωτία, στα οποία φέτος δεν θα λειτουργήσουν τμήματα ολιγομελή σε κάποιες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι αναγκασμένοι ή να αλλάξουν κατεύθυνση ή να πάνε σε άλλο Λύκειο.

Στα Λύκεια αυτά - σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον αγιασμό - οι πόρτες έχουν κλείσει και οι μαθητές ανήρτησαν πανό με το οποίο γνωστοποιούν την απόφαση τους και δηλώνουν την θέλησή τους να παραμείνουν στα σχολεία μέχρι να δικαιωθούν.

Στην Πελασγία από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει λειτουργήσει το σχολείο, καθώς δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών και οι μαθητές καλούνται να μετακινηθούν στο Λύκειο Στυλίδας. Μαθητές και γονείς του σχολείου επιμένουν στην κατάληψη μέχρι τελικής δικαίωσης, όπως σημειώνουν.

Στην Αράχοβα, οι μαθητές υποστηρίζουν πως με βάση την υπουργική απόφαση καταργείται το τμήμα Οικονομίας -Πληροφορικής και οι μαθητές θα πρέπει να μετακινούνται στο Δίστομο. Αντίθετα οι μαθητές του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου που με τη συμπαράσταση και των γονέων τους προχώρησαν σε κατάληψη διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το Τμήμα Θετικών Σπουδών του και να «μετακομίσει» τους μαθητές που το δήλωσαν, στο Γενικό Λύκειο Αράχωβας.
Οι μαθητές ισχυρίζονται ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αλλάζει τα δεδομένα των σπουδών τους, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς όπως αναφέρουν:
- Δυσκολεύει την επικέντρωσή τους στην φοίτηση κατά την κρίσιμη για το μέλλον τους Γ' Λυκειου - λίγους μήνες πριν τις καθοριστικές γι αυτούς εξετάσεις για την είσοδο τους σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα
- Δημιουργεί αυξημένους κινδύνους με την καθημερινή μετακίνηση τους
- Φαλκιδεύει το δικαίωμα επιλογής των μαθητών όχι μονό του σχολικού περιβάλλοντος, αλλά ακόμα για μερικούς και της κατεύθυνσης σπουδών για να αποφύγει την “ μετακόμιση”.
- Αδιαφορεί για την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους από τα δρομολόγια των μεταφορικών μέσων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταλήψεις με το «καλημέρα» σε Λύκεια της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας"

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Τροπολογία βάσει της οποίας καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο το επόμενο διάστημα αλλά και τα ερχόμενα χρόνια θα διαμορφώνεται το ύψος του κατώτατου μισθού, κατέθεσε η κυβέρνηση.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της Υγείας, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται αύριο Πέμπτη, στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Η τροπολογία υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας κ Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόφλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, για τις συνέπειες της ρύθμισης, με τις προτεινόμενες διατάξεις τίθενται μόνο για το έτος 2018 ειδικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με διατήρηση όλων των ενδιάμεσων σταδίων, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019.

►Διαβάστε το πλήρες κείμενο της τροπολογίας

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό"

Υπουργείο Υγείας προς γονείς για τα εμβόλια: Ζητήστε βεβαίωση για ιατρική αντένδειξη!

Σε θολό τοπίο γίνονται για μια ακόμη χρονιά οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της χώρας σε ό,τι αφορά το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού για λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα. Παρά το γεγονός ότι η επιδημία της ιλαράς συνεχίζεται (και) στην Ελλάδα, με περισσότερα από 3.500 κρούσματα και 4 θανάτους, αποτελώντας ζωντανό και θλιβερό παράδειγμα για τις επιπτώσεις του μη εμβολιασμού στη δημόσια υγεία, τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας ρίχνουν μόνο σπόρους ασάφειας, σύγχυσης, διλημμάτων στο έδαφος που καλλιεργούν συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι υπέρμαχοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Τα κενά του θεσμικού πλαισίου για τους εμβολιασμούς των παιδιών επισημαίνει με επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζο η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης και ζητώντας άμεσα διευκρινίσεις σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Στάλθηκε μια διευκρινιστική επιστολή πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η οποία προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους» εξηγεί τι πυροδότησε την αντίδραση των παιδίατρων ο πρόεδρος της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Η νομοθεσία για τον εμβολιασμό των μαθητών

Ειδικότερα, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου ορίζει πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Περαιτέρω, σε συμπληρωματική ανακοίνωση, αναφέρεται πως είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δlνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Διευκρινίζεται όμως πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης».

Τι επισημαίνουν οι παιδίατροι στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας

Όπως όμως επισημαίνουν οι παιδίατροι στην επιστολή τους, «δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν». Με άλλα λόγια, ένα παιδί είτε έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο: δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους. «Επί της ουσίας η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό» διαπιστώνουν οι παιδίατροι. Σημειωτέον πως άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο, έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές.

Αναφερόμενοι δε σε σχετική διευκρινιστική επιστολή που εστάλη προς τις σχολικές μονάδες τονίζουν πως «είναι ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενη στις παρούσες συνθήκες και δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό».

«Σας ενημερώνουμε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό» υπογραμμίζει ο κ. Νταλούκας.

Επιπλέον, οι παιδίατροι θεωρούν αδιανόητη την προτροπή του υπουργείου σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους να ζητήσουν βεβαίωση αντένδειξης από γιατρό!

«Αυτό όμως που πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, είναι που ζητείται από τους γιατρούς να υπογράψουν δικαιολογητικό με βάση την επιθυμία των γονιών, να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και ακόμα χειρότερα με αναφορά στον ασαφή, ανυπόστατο και απαράδεκτο όρο «πιθανές παρενέργειες». Σας ενημερώνουμε ότι εμείς ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες)» ξεκαθαρίζει για την Ένωση ο πρόεδρος κ. Νταλούκας και ενημερώνει πως «θα προβούμε σε κάθε διοικητική ενέργεια προς τον γιατρό στα οικεία συλλογικά όργανα αν πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει υπογράψει τέτοιο πιστοποιητικό, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν».

Οι παιδίατροι ζητούν από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας να καταργήσει άμεσα την πλήρως αμφισβητούμενη διευκρινιστική απάντηση και να τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα ως προς το θέμα του εμβολιασμού. «Ενημερώστε τον Ελληνικό πληθυσμό ότι, το Υπουργείο Υγείας συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολύ αποτελεσματικά και το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα. Ευθύνεστε με την στάση σας να κατευθύνετε την συμπεριφορά του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι γονείς και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χρέος απέναντι στα παιδιά τους να τα εμβολιάζουν» ζητούν από τον επίσης γιατρό, γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, οι παιδίατροι. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας προς γονείς για τα εμβόλια: Ζητήστε βεβαίωση για ιατρική αντένδειξη!"

Καταπέλτης ο Ψαριανός: Δίνουμε 1 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ για να βλέπουμε το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι»

Μέσα στη δίνη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη λειτουργία της ΕΡΤ, ο βουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός, καταθέτει Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής με πλήθος ερωτημάτων για το τι, ποιους και πόσο πληρώνουν, αναγκαστικά, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι περίπου πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για την ΕΡΤ και εν τέλει κατά πόσο «ανταποδοτικό» είναι το τέλος υπέρ της;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει στην ερώτησή του είναι το κόστος της ξένης σειράς, «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», που είναι γνωστή εδώ και χρόνια και ξαναπαίχτηκε σε επανάληψη και απ’ ό,τι φάνηκε κόστισε… μόλις 1 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, Ο Γρηγόρης Ψαριανός ρωτάει τον υπουργό κ. Νίκο Παππά, ποιο ακριβώς είναι το μισθολογικό καθεστώς όσων αμείβονται μέσω εξωτερικών ή μικτών παραγωγών; Υπάρχει πραγματικά ανάγκη για τέτοιου είδους παραγωγές όταν μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν πολύ υψηλό κόστος όπως π.χ. «Η ζωή εν τάφω» με 71.250€/επεισόδιο ή η εκπομπή «6 νύχτες στην Ακρόπολη» που κοστίζει 50.000€ το επεισόδιο, ενώ η ΕΡΤ διαθέτει εσωτερικά τα πάντα για την υλοποίησή τους;

Πόσο στοιχίζει και τι χρειάζεται στους πολίτες η επανέκδοση της Ραδιοτηλεόρασης; Χρειάζονται πραγματικά οι υπερωρίες, που με πρόσφατη απόφαση ανέρχονται πλέον στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για να βλέπουν οι τηλεθεατές σε νιοστή επανάληψη το «μικρό σπίτι στο λιβάδι» και τον «θάνατο του Τιμόθεου Κώνστα»; Και τέλος, αληθεύουν οι φήμες περί σχεδιασμού να τεθεί η ΕΡΤ εντελώς εκτός δημοσίου τομέα καθώς και δημιουργίας νέου αθλητικού καναλιού;

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Θέμα: «Αρκετά ζητήματα αδιαφάνειας προκύπτουν που αφορούν στην λειτουργία της ΕΡΤ»

Πλεονασματική, αλλά μόνον με τα χρήματα των φορολογουμένων, θα είναι το 2018 η ΕΡΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς που δημοσιεύθηκαν, η ΕΡΤ για φέτος θα παρουσιάσει πλεόνασμα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα της να ανέρχονται σε 199,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 159,5 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των εσόδων, μόνον τα 14 εκατ. ευρώ θα είναι λειτουργικά έσοδα, δηλαδή έσοδα από διαφημίσεις. Τα υπόλοιπα προέρχονται από την επιβάρυνση που υφίστανται εδώ και χρόνια όσοι διαθέτουν παροχή ρεύματος (πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες παροχών ηλεκτρικού ρεύματος στην επικράτεια) και αναγκάζονται να πληρώνουν ανταποδοτικό (;) τέλος υπέρ της, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αναφορικά με τα έξοδα, περίπου 70 εκατ. ευρώ είναι οι δαπάνες μισθοδοσίας της ΕΡΤ, χωρίς να ενσωματώνονται σε αυτές οι δαπάνες μισθοδοσίας γνωστών δημοσιογράφων, παρουσιαστών και άλλων προσώπων του χώρου της τηλεόρασης και της ενημέρωσης, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν κομματική σφραγίδα και αποτελούν προσωπική επιλογής της Κυβέρνησης, και που αμείβονται από εξωτερικές ή μικτές παραγωγές.

Με το τέχνασμα δε των εξωτερικών/μικτών παραγωγών, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θεωρούνται τυπικά υπάλληλοι της ΕΡΤ και η αμοιβή τους είναι επτασφράγιστο μυστικό αφού προβλέπεται στη ατομική σύμβαση που έχουν συνάψει με την εκάστοτε εταιρεία παραγωγής. Έτσι με τα χρήματα των φορολογουμένων, η ΕΡΤ μέσω ανάθεσης σε εξωτερική παραγωγή, αποφεύγει νομότυπα την πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, όπως κανονικά θα έπρεπε να γίνεται, και προσλαμβάνει ημετέρους που κανείς δε γνωρίζει πόσο αμείβονται.

Με αυτό το τέχνασμα, τα έσοδα της ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών ρεύματος, δηλ. τα 185 από τα 199,5 εκ. ευρώ, τυπικά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (αν και επιβαρύνουν τους πολίτες), και αυτό χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να παρακάμπτονται διατάξεις σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των εργαζόμενων σε αυτήν.

Φέτος δε μάλιστα, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (74/Β/2018) τροποποίηση των εγκεκριμένων υπερωριών των εργαζομένων της ΕΡΤ, ώστε αυτές να ανέρχονται πλέον στο ποσό του 1 εκ. ευρώ/έτος. Στο προοίμιο της σχετικής απόφασης, ως δικαιολογητική βάση για την έγκριση των υπερωριών αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι από το 2017 επανεκδόθηκε το περιοδικό «Η Ραδιοτηλεόραση», ότι λειτουργούν τρία (3) τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και πέντε (5) ραδιοφωνικά και ότι στελεχώνεται από 2.252 εργαζομένους, περισσότερους δηλαδή από πολλά υπουργεία, την Βουλή, μεγάλους οργανισμούς κλπ.

Και αναρωτάται κανείς, πόσο στοιχίζει και τι χρειάζεται στους πολίτες η επανέκδοση ενός αχρείαστου εντύπου, όπως η Ραδιοτηλεόραση, από τη στιγμή που ο καθένας πλέον μπορεί να έχει κατευθείαν στους δέκτες του το πρόγραμμα όλων των καναλιών μέσω του ψηφιακού σήματος;

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν αιτήματα του συνδικαλιστικού φορέα της ΕΡΤ… να εξαιρεθεί εντελώς από το δημόσιο-από τον νόμο περί ΔΕΚΟ- ως και να δημιουργηθεί και επιπλέον κανάλι, αθλητικό.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αληθεύει ότι υπάρχει σχεδιασμός να τεθεί η ΕΡΤ εντελώς εκτός δημοσίου τομέα, δηλαδή και εκτός ΔΕΚΟ, ώστε να μην περιορίζεται καθόλου από τις σχετικές διατάξεις περί ενιαίου μισθολογίου και να μη λογοδοτεί;
2. Αληθεύει ότι υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία νέου αθλητικού καναλιού από την ΕΡΤ, με πρόσχημα τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις επτά ΠΑΕ της Α’ Εθνικής, με την προσθήκη των μεταδόσεων μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες με το τέλος υπέρ της;
3. Σε ποια ακριβώς διάταξη του ν. 2190/1994 στηρίζεται το πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία προσλήψεων στη ΕΡΤ; Πόσοι και ποιοι εργάζονται ή εργάστηκαν την τελευταία τριετία μέσω εξωτερικών ή μικτών παραγωγών στην ΕΡΤ;

4. Ποια είναι η διαδικασία επιλογής και ποιες είναι οι εταιρείες στις οποίες έχει αναθέσει φέτος η ΕΡΤ εξωτερικές ή μικτές παραγωγές; Ποια είναι η ανάγκη για εξωτερικές/μικτές παραγωγές, κάποιες από τις οποίες μάλιστα έχουν πολύ υψηλό κόστος όπως π.χ. «Η ζωή εν τάφω» με κόστος 71.250€/επεισόδιο ή η εκπομπή «6 νύχτες στην Ακρόπολη» που κοστίζει 50.000€ το επεισόδιο, και πως δικαιολογείται από την στιγμή που η ΕΡΤ διαθέτει όλα τα απαραίτητα καθώς και επαρκές προσωπικό για την υλοποίησή τους;

5. Ποιο είναι το μισθολογικό καθεστώς ανά κλάδο με το οποίο αμείβονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και ποιες ήταν οι ετήσιες αποδοχές των γεν. δ/ντών της ΕΡΤ την τελευταία τριετία; Ποιες άλλες παροχές σε είδος ή χρήμα δίνονται στους εργαζομένους της;
6. Οι επιτροπές που προβλέπονται από τον κανονισμό εσωτερικής της λειτουργίας είναι αμειβόμενες, και αν ναι, ποιο είναι το ποσό που διατέθηκε συνολικά στα μέλη τους κατ’ έτος την τελευταία τριετία;
7. Έχει εγκριθεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού και έχει υπογραφεί η ΣΣΕ με την ΕΣΗΕΑ; Αν ναι, να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα.

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταπέλτης ο Ψαριανός: Δίνουμε 1 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ για να βλέπουμε το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι»"

Γιάννος Παπαντωνίου: Οι ελβετικοί λογαριασμοί είναι πεντακάθαροι, πληρώνω το τίμημα της ένταξης της χώρας στο ευρώ

«Υπήρξα ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας, και σύνδεσα το όνομά μου με αυτό που πολλοί θεωρούν ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μεταπολίτευσης, την ένταξη στην ΟΝΕ, στο ευρώ, που μας κράτησε όρθιους, παρά τα λάθη των εταίρων μας, στην τελευταία καταστροφική κρίση. Ήταν, λοιπόν, σε κάποιο βαθμό αναμενόμενο να πληρώσω ένα τίμημα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που, ιδιαίτερα σήμερα, η επιτυχία τιμωρείται», επισημαίνει σε μία μακροσκελή - και συναισθηματικά φορτισμένη - γραπτή ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.
Μία ημέρα μετά την είδηση πως το όνομα του κ. Παπαντωνίου περιλαμβάνεται σε ακόμη δύο δικογραφίες στις οποίες ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ξέπλυμα τριών εκατομμυρίων ευρώ, ο άνθρωπος που στις αρχές του 2000 αποκαλούνταν «τσάρος της Οικονομίας», δίνει τη δική του άποψη υπερασπιζόμενος τους χειρισμούς που έκανε ως υπουργός Εθνικής άμυνας.

«Οι διώκτες μου έχουν ρίξει τόνους λάσπης», επισημαίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου και επιχειρηματολογεί ότι υπήρξαν οριακές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου S και υποστηρίζει ότι σε περίπτωση διακοπής του προγράμματος, θα ήταν απαραίτητη η ναυπήγηση νέων φρεγατών με κόστος δεκαπλάσιο του τιμήματος που εκταμιεύτηκε από τα δημόσια ταμεία για την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
«Η επιλογή που εισηγούνται οι διώκτες μου θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο, θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια», τονίζει. 
Ο Γιάννος Παπαντωνίου δηλώνει ότι: «Χωρίς απόδειξη "απιστίας", δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα ούτε «παράνομα έσοδα» που πρέπει δήθεν να «νομιμοποιηθούν». Όμως, ο σκόπελος αποφεύγεται με την επινόηση "παθητικής δωροδοκίας"» και προσθέτει: «η διαδικασία «απόδειξης» περιπλέκεται από το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας».
Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για άθλια μεθόδευση, χαρακτηρίζει τις σε βάρος του κατηγορίες περί δωροδοκίας «ανύπαρκτες» και δίνει εξηγήσεις για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς στην Ελβετία:  «Ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχτηκε μετά από ενδελεχή εξέταση ότι είναι πεντακάθαροι. Εξάλλου, είχα ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα CREDIT SUISSE της Γενεύης στις 04-11-1983, πριν από τριανταπέντε χρόνια, για να καταθέσω τα πολύ υψηλά εισοδήματα που εξασφάλιζα επί μια περίπου δεκαετία στο εξωτερικό ως στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι και, στη συνέχεια, ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρχές του 1985, μετά το τέλος της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συνολικές καταθέσεις μου στο λογαριασμό της CREDIT SUISSE ήταν 585.000 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 1.500.000 ελβετικά φράγκα (ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ – ελβετικού φράγκου στις 02-01-1985: 2,62)».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου:

«Υπήρξα ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας, και σύνδεσα το όνομά μου με αυτό που πολλοί θεωρούν ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μεταπολίτευσης, την ένταξη στην ΟΝΕ, στο ευρώ, που μας κράτησε όρθιους, παρά τα λάθη των εταίρων μας, στην τελευταία καταστροφική κρίση. Ήταν, λοιπόν, σε κάποιο βαθμό αναμενόμενο να πληρώσω ένα τίμημα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που, ιδιαίτερα σήμερα, η επιτυχία τιμωρείται.

Οι διώκτες μου έχουν ρίξει τόνους λάσπης. Τώρα, όμως, άρχισαν τα αποκαλυπτήρια. Ξέχασαν τις δήθεν αμαρτωλές συμβάσεις – εκτός από την περίπτωση ενός Γάλλου, που είχε συκοφαντήσει τον Κ. Σημίτη και εμένα. Τον έχω ήδη καταδικάσει στα γαλλικά δικαστήρια και στη συνέχεια εξέτισε ποινή φυλάκισης στις γαλλικές φυλακές.
Η κεντρική κατηγορία που μου απευθύνεται είναι ότι δήθεν προώθησα, με πρόθεση, ένα πρόγραμμα, τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξη φρεγατών τύπου «S», που δεν ήταν συμφέρον για το ελληνικό Δημόσιο. Στηρίζουν αυτήν την κατηγορία στην εκτίμηση ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών που περιόριζαν την απόδοση του προγράμματος.

Όμως, τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν: Οι καθυστερήσεις ήταν οριακές ενώ, αντίθετα, ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος θα συνεπαγόταν μεγάλη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξη παλαιών φρεγατών. Επιπλέον, θα καθιστούσε αναγκαία η την άμεση δρομολόγηση προγράμματος κατασκευής νέων φρεγατών, των οποίων το κόστος θα προσέγγιζε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα ήταν περίπου δεκαπλάσιο σε σχέση με το κόστος ύψους 381 εκατομμύριων ευρώ του εκσυγχρονισμού, και ήταν απολύτως ανέφικτο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Τέλος, η πρώτη νέα φρεγάτα θα παραδιδόταν το 2015, αντί του 2006 – που ήταν ο χρόνος παράδοσης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών. Στο ενδιάμεσο διάστημα – περίπου 10 ετών – η δομή του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού θα παρουσίαζε εξαιρετικά επικίνδυνα κενά, με αναπόφευκτη συνέπεια την απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα του θαλάσσιου ελέγχου του Αιγαίου. Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια. Η επιλογή που εισηγούνται οι διώκτες μου θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο, θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια.

Χωρίς απόδειξη «απιστίας», δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα ούτε «παράνομα έσοδα» που πρέπει δήθεν να «νομιμοποιηθούν». Όμως, ο σκόπελος αποφεύγεται με την επινόηση «παθητικής δωροδοκίας». Η διαδικασία «απόδειξης» περιπλέκεται από το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας. Ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχτηκε μετά από ενδελεχή εξέταση ότι είναι πεντακάθαροι. Εξάλλου, είχα ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα CREDIT SUISSE της Γενεύης στις 04-11-1983, πριν από τριανταπέντε χρόνια, για να καταθέσω τα πολύ υψηλά εισοδήματα που εξασφάλιζα επί μια περίπου δεκαετία στο εξωτερικό ως στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι και, στη συνέχεια, ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρχές του 1985, μετά το τέλος της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συνολικές καταθέσεις μου στο λογαριασμό της CREDIT SUISSE ήταν 585.000 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 1.500.000 ελβετικά φράγκα (ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ – ελβετικού φράγκου στις 02-01-1985: 2,62).

Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτες μου σε πλήρες αδιέξοδο. Εφεύραν, για το λόγο αυτό, ένα πρωτοφανές σενάριο: να συνδέσουν αναλήψεις μετρητών ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία !!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα. Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά αριθμητική συσχέτιση μεταξύ αναλήψεων και καταθέσεων.

Το συμπέρασμα, ότι δήθεν οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού μου προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εταιρίας είναι εξωφρενικό.
Τα όσα αφορούν τη «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είναι απολύτως ανυπόστατα δεδομένου ότι δεν αποδείχτηκε η ύπαρξη «παράνομης δραστηριότητας». Οι αναφορές σε «πολύπλοκες τραπεζικές κινήσεις» και «δαιδαλώδεις διαδρομές» στερούνται αντικειμένου. Χρηματοοικονομικά προϊόντα, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, επενδύσεις σε μέταλλα, επιπροσθέτως των απλών τραπεζικών καταθέσεων, χρησιμοποιούνται παγίως στη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών από τις υπηρεσίες των χρηματοοικονομικών οργανισμών. 

Κατά τη διάρκεια της μακράς υπουργικής μου θητείας σε κρίσιμους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας, διαχειρίστηκα ευαίσθητα θέματα, όπως η υποτίμηση της δραχμής το Μάρτιο του 1998 – ενόψει της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση –, και μεγάλες συμβάσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, με άψογο και υποδειγματικό τρόπο προστατεύοντας απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου. Προσπάθειες «ενοχοποίησής» μου μέσω κατασκευασμένων εκτιμήσεων υπηρετούν δόλιες σκοπιμότητες και είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν. 

Το ίδιο θα συμβεί με την επιχειρούμενη κοινοβουλευτική ανακύκλωση αυτής της άθλιας μεθόδευσης, με επικέντρωση στην ανύπαρκτη δωροδοκία. Το κράτος δικαίου τελικά θα κατισχύσει».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννος Παπαντωνίου: Οι ελβετικοί λογαριασμοί είναι πεντακάθαροι, πληρώνω το τίμημα της ένταξης της χώρας στο ευρώ"

Τσακαλώτος σε Σολτς και Μοσκοβισί: Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του 3,5% και τα επόμενα χρόνια

Συναντήσεις με Σολτς και Μοσκοβισί είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network), με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος σε Σολτς και Μοσκοβισί: Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του 3,5% και τα επόμενα χρόνια "

Σκοπιανό: «Κλείδωσε» η πλειοψηφία 152-153 βουλευτών χωρίς τον Καμμένο

Σε μια στιγμή που στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων επικρατούν τρεις διαφορετικές γραμμές για τη συμφωνία για το σκοπιανό, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την πλειοψηφία για να την περάσει από τη Βουλή και χωρίς την ψήφο του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου.

Η αριθμητική των ψήφων με βάση τις τελευταίες δηλώσεις και διεργασίες που έγιναν έχει ως εξής:

*Είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την προσχωρήσασα πρώην βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοικονόμου.

*Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πάλι εξέφρασε τη διαφωνία του με την στάση του Πάνου Καμμένου τονίζοντας μάλιστα ότι αισθάνεται και μια παγωμάρα. Η ψήφος του υπέρ της συμφωνίας πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιη. Σε περίπτωση διαγραφής του από τους ΑΝΕΛ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα μετακομίσει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

*Πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά. Την μετρούν σε δημοσκοπήσεις ακόμη και για το δήμο της Αθήνας. Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη συμφωνία. Πληροφορίες την φέρουν επίσης να φλερτάρει με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση διαγραφής της ή μιας πολύ αρνητικής δημοσκοπικής εικόνας των ΑΝΕΛ.

*Η Κατερίνα Παπακώστα που υπουργοποιήθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό άφησε ορθάνοιχτο να ψηφίσει τη συμφωνία μιλώντας για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια (Σκάι)!

*Τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία κλειστή σύσκεψη της Κ.Ο θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία διότι το σκοπιανό αποτελεί προγραμματική τους προτεραιότητα όπως επαναλαμβάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εκτός από τον πρόεδρο είναι οι Σπύρος Διανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, και Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γρηγόρης Ψαριανός θα ψηφίσει «παρών» και ο Γιώργος Αμυράς θα την καταψηφίσει. Εάν επιμείνει σε αυτήν τη γραμμή μέχρι τέλους ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κλείσει κάθε ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Αμυράς και Ψαριανός ήδη ασφυκτιούν στο Ποτάμι και σε μια εξέλιξη υπερψήφισης της συμφωνίας ως κεντρικής επιλογής του Ποταμιού θα οδεύσουν προς την Πειραιώς. Διανέλλης και Λυκούδης ήδη κυττάζουν προς ΣΥΡΙΖΑ. Εχει «συρθεί» πάντως για καιρό η πολιτική διαχείριση της θετικής γταμμής στη συμφωνία για το σκοπιανό για να μπορέσει να το πάρει πίσω ο Θεοδωράκης.

*Θέση υπέρ της συμφωνίας έχει πάρει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ και βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ενα κρίσιμο δεδομένο είναι ότι στις επόμενες εκλογές εάν κατεβεί υποψήφιος θα πρέπει να κυνηγήσει τον σταυρό έχοντας όμως χαμηλές προσδοκίες. Επίσης έχει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ τηρήσει τα όσα διακηρύσσει και όντως αποσύρει την στήριξη του από την κυβέρνηση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν θέλει να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός. Τότε θα κριθεί κατά πόσο οι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την συμφωνία θα στηρίξουν και την κυβέρνηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει να κυβερνά με ψήφο ανοχής από τους ΑΝΕΛ θα ήταν μία αυτοκτονική επιλογή για τον Πάνο Καμμένο που βλέπει τα ποσοστά του εξαιρετικά συρρικνωμένα ενώ θα στοιχίσει και στον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά και εκλογικά.

Η απώλεια του κυβερνητικού εταίρου αναμφισβήτητα επιφέρει καίριο πλήγμα και το αναμενόμενο θα ήταν ο ο κ.Τσίπρας να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Το ερώτημα όμως είναι αν θα ακολουθούσε το δρόμο της κάλπης στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ένα προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ 10 μονάδων. Θα ήταν επίσης μια απονενοημένη πράξη και ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι τακτικιστής και κινείται με την στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας».

Ο Καμμένος και οι διερευνητικές

«Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί η συμφωνία» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος (ΑΝΤ1). «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε» συνέχισε. «Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση».

Διευκρίνησε ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του και θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός από την άλλη στη ΔΕΘ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα διαταράξει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Θα δείξει η ζωή η οποία έως τώρα μας έχει επιφυλάξει με πολλές κυβιστήσεις και από τις δύο πλευρές, τι θα υπερισχύσει στο βωμό των εκλογικών στοχεύσεων και σκοπιμοτήτων.

Μία ακόμη γραμμή εντός των ΑΝΕΛ είναι αυτή που εκφράστηκε από τον βουλευτή Κώστα Κατατσίκη. Σε συνέντευξή του στον XFM 94,3 δήλωσε ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση των ΑΝΕΛ να πέσει αυτή η κυβέρνηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας, αλλά δεν γνωρίζει τον χρόνο που θα συμβεί αυτό, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανό: «Κλείδωσε» η πλειοψηφία 152-153 βουλευτών χωρίς τον Καμμένο"

ΕΡΤ: Τα μέλη του ΕΣΡ είδαν τις δηλώσεις Καψώχα και απειλούν με κυρώσεις

Την εκπομπή της ΕΡΤ «Δεύτερη Ματιά», της 17ης Σεπτεμβρίου, στην οποία ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «θεωρητικό του φασισμού» παρακολούθησαν εκτάκτως σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από ΕΣΡ επισημαίνεται ότι «τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης της ποιότητας των εκπεμπομένων προγραμμάτων» και προστίθεται ότι το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «ιδιαιτέρως απασχόλησε και απασχολεί η ποιότητα του δημόσιου λόγου, το ζήτημα της αμεροληψίας των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών και το κλίμα πόλωσης, που καλλιεργείται».

Σχετικά με την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ, με έναν έμμεσο τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηελόρασης κάνει λόγο για «φαινόμενα υποβάθμισης της ποιότητας των εκπεμπομένων προγραμμάτων».

Με την αφορμή αυτή, το ΕΣΡ προειδοποιεί ότι θα ελέγξει όλα τα ειδησεογραφικά και ενημερωτικά προγράμματα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίουκαι θα επιβάλλει κυρώσεις «όπου επιβάλλεται».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΣΡ:

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σήμερα σε προγραμματισμένη συνεδρίαση για να συζητήσει θέματα που συνδέονται με την ποιότητα του προγράμματος τηλεοπτικών, κυρίως, σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Κατά τη συνεδρίαση προεβλήθη και η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δεύτερη ματιά» της 17ης τρέχοντος.

Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης της ποιότητας των εκπεμπομένων προγραμμάτων.

Ιδιαιτέρως απασχόλησε και απασχολεί το ΕΣΡ η ποιότητα του δημόσιου λόγου, το ζήτημα της αμεροληψίας των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών και το κλίμα πόλωσης, που καλλιεργείται.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε έλεγχος όλων των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών προγραμμάτων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και η έναρξη διαδικασιών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις, που αυτό επιβάλλεται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΡΤ: Τα μέλη του ΕΣΡ είδαν τις δηλώσεις Καψώχα και απειλούν με κυρώσεις"

Ο Ε. Τσακαλώτος στο Newpost: «Για τις περικοπές συντάξεων, πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος σε συνδυασμό με την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου δίνουν την ευκαιρία για τον απολογισμό ολόκληρης της περιόδου των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
Το Newpost ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τη δική του μαρτυρία για τα έτη 2015-2018 κατά τη διάρκεια των οποίων άλλαξαν πολλά και κατά τρόπο πολλές φορές απρόβλεπτο.
- Η συμφωνία μας ήταν να επικεντρωθούμε στον απολογισμό αυτών των 3,5 χρόνων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ όμως να μη σας ρωτήσω για το Νο1 θέμα της ελληνικής κοινωνίας. Θα κοπούν τελικά οι συντάξεις;
-Η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο παραπάνω επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει.
-Πάμε τώρα στο κυρίως μέρος της συνέντευξης. Θέλω λοιπόν να γυρίσουμε πίσω. Το καλοκαίρι του 2012 ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι θα έκανε ό,τι χρειαζόταν (whatever it takes) για τη σωτηρία του ευρώ. Αυτή η δήλωση αποτέλεσε το σημείο καμπής στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διαπραγματεύτηκε το 2015 αγνοώντας την . Πόνταρε σε μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές, υποτιμώντας τη βούληση των ευρωπαϊκών ελίτ να διατηρήσουν το ευρώ με κάθε κόστος. Πώς την κρίνετε σήμερα αυτή τη διαπραγματευτική τακτική;
-Το whatever it takes αφορούσε την ευρωζώνη στο σύνολό της. Προσωπικά παραμένω στην άποψη ότι αν είχε φύγει η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη βιωσιμότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης. Θεωρώ ότι μια νομισματική ένωση αποτελεί μια αμετάκλητη υπόσχεση να μην κάνει καμία χώρα ποτέ υποτίμηση. Αν αυτή η υπόσχεση σπάσει από μία χώρα, οι αγορές θα θεωρήσουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Επομένως το «whatever it takes» του Ντράγκι δεν θα μπορούσε να καλύψει αυτήν την περίπτωση. Το πρόβλημα που πρέπει να σκεφτούμε, είναι διαφορετικό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει σημασία μόνο το τι είναι αλήθεια, αλλά κυρίως το τι πιστεύουν ότι είναι αλήθεια αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Η γερμανική οικονομική σχολή, σε αντίθεση με την αμερικάνικη και άλλες ευρωπαϊκές σχολές, υποεκτιμά το ρίσκο της φυγής μιας χώρας από την ευρωζώνη. Εκτός αν η στρατηγική του κ. Σόιμπλε ήταν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να πάμε σε μια μικρή ευρωζώνη. Μια από τις αδυναμίες μας το πρώτο εξάμηνο, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για μας, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιο ευρωπαϊστής από την κ. Μέρκελ. Αλλά υποστηρίζει μια πιο μικρή ευρωζώνη.
-Δεν ξέρω τι ήθελε ή δεν ήθελε ο Σόιμπλε. Νομίζω όμως ότι εσείς (το κυβερνητικό επιτελείο) είχατε πειστεί ότι οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να αναλάβουν το κόστος του Grexit.
-Αυτή ήταν η αίσθησή μου όταν ανέλαβα υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο του 2015, αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Και δεν έχει μεσολαβήσει κάτι που θα με έκανε να αλλάξω γνώμη για εκείνη τη περίοδο.
- Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε στόχους πιο προσαρμοσμένους στο πολιτικό κλίμα της ευρωζώνης, θα είχε πετύχει μια πιο ήπια μνημονιακή συμφωνία. Εσείς τι πιστεύετε;
-Είναι τόσο υποθετικό το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί. Έχω διαβάσει με προσοχή αυτά που έχουν γράψει οι Βίζερ, Ντάισεμπλουμ και Μοσκοβισί. Στα γραπτά τους μαθαίνεις πράγματα για εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ξεχνάνε (επιλέγουν να ξεχάσουν) ότι η κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup ήταν ότι έπρεπε να επιδιωχτεί η ήττα της Αριστεράς. Το μεγάλο πρόβλημα για την Αριστερά στην Ελλάδα ήταν ότι οτιδήποτε κέρδιζε στη διαπραγμάτευση, θα δημιουργούσε προηγούμενο για όλη την Ευρώπη και θα ευνοούσε δυνάμεις όπως οι Podemos στην Ισπανία ή το Bloco στην Πορτογαλία. Θα έδειχνε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος πέρα από τη λιτότητα.
-Έχει γραφτεί ότι οι δανειστές πριν το δημοψήφισμα δεν επεδίωκαν απλώς τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την πτώση της. Όσο σας το επιτρέπει η θέση σας, μπορείτε να μας πείτε αν ισχύει αυτό;
-Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κείμενο που μας παρουσίασαν και κρίθηκε στο δημοψήφισμα, ήταν ένα κείμενο επιβολής, πολύ πίσω από όσα είχαμε διαπραγματευτεί επί μήνες. Αναιρούσε πράγματα που είχαν ήδη συμφωνηθεί μετά από επώδυνες διαπραγματεύσεις. Δεν ήταν μόνο ένα κείμενο που μας πήγαινε πίσω από τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν έλεγε απολύτως τίποτα για το χρέος. Θα μας πήγαινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 με δυο-τρεις αξιολογήσεις και τότε ίσως άρχιζε η συζήτηση για το χρέος.
-Θεωρείτε λοιπόν ότι το κείμενο του 3ου Μνημονίου ήταν καλύτερο από αυτό που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα;
-Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. Η απόδειξη είναι ότι στο τέλος αυτού του προγράμματος πήραμε τη συμφωνία για το χρέος, κάτι που δεν προβλεπόταν στο κείμενο που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα.
-Φαντάζομαι όμως ότι τα συμπεράσματά σας για τις προθέσεις των δανειστών τα είχατε βγάλει ήδη από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τα τέλη Ιουνίου όταν αποφασίστηκε το δημοψήφισμα. Γιατί έπρεπε να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού και δεν παίρνατε τις αποφάσεις σας νωρίτερα;
-Σε μια διαπραγμάτευση ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι η πραγματική θέση της άλλης πλευράς και ποια είναι αυτή που υιοθετεί στο τραπέζι των συνομιλιών για λόγους τακτικής. Με τη γνώση που έχετε τώρα, εσείς λέτε ότι τα συμπεράσματα είχαν βγει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Στην πραγματικότητα όμως, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2015 δεν είχαμε καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα. Το κείμενο που παρουσίασαν στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου ήταν πραγματική έκπληξη.

«Ο συμβιβασμός της 15ης Ιουλίου, η μόνη επιλογή»

-Παλιοί σας σύντροφοι που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το μνημόνιο, σας κατηγορούν ότι με τη στάση σας νομιμοποιήσατε τον νεοφιλελευθερισμό και εμπεδώσατε στην κοινωνία της λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εσείς τι θα τους απαντούσατε τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος;
-Εμείς οι αριστεροί δεν είμαστε «ωφελιμιστές» αλά Τζέρεμι Μπένθαμ και Τζον Στιούαρτ Μιλ. Δεν έχουμε τη λογική του κόστους/οφέλους. Μπορεί να κάνεις κάτι γιατί είναι γενικά ωφέλιμο, αλλά δεν μπορεί να ξεχνάς ότι αυτό έχει κόστος. Δεν μπορείς να χάνεις την αίσθηση της τραγωδίας. Στον «Αγαμέμνονα», μετά τη νικηφόρα εκστρατεία της Τροίας ο Αγαμέμνων επιστρέφει ευτυχής στην πατρίδα. Υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τη θυσία της Ιφιγένειας στο όνομα της νίκης και της σωτηρίας της ζωής των πολλών. Ο Χορός όμως του απαντάει ότι κάνει λάθος, όχι γιατί έχει άδικο, αλλά γιατί δεν υιοθετεί την πρέπουσα στάση απέναντι στη θυσία του παιδιού του. Πρέπει δηλαδή να κάνεις το αναγκαίο, αλλά να μην ξεχνάς τι σημαίνει η θυσία. Στη δική μας περίπτωση υπάρχουν δύο φάσεις, Η πρώτη είναι ο ίδιος ο συμβιβασμός και η δεύτερη η περίοδος μετά από αυτόν. Και στις δύο περιστάσεις δεν δώσαμε την αίσθηση ότι είμαστε ευτυχισμένοι· αντιθέτως.
Σε ό,τι αφορά το συμβιβασμό που επετεύχθη τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου 2015, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απόλυτο άκρο, ειδικά σε ό,τι αφορούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν φεύγαμε από το ευρώ εκείνη τη στιγμή δεν θα ήταν το ίδιο με το να φεύγαμε το 2010. Είχε ήδη προηγηθεί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης και η απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Θα είχαμε μια επιπλέον υποτίμηση πάνω στην ήδη γενόμενη εσωτερική υποτίμηση. Η οικονομική αναταραχή θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Η δεύτερη φάση είναι τι έπρεπε να κάνεις μετά τις 15 Ιουλίου –εδώ επικεντρώνεται η κριτική ορισμένων παλιών συντρόφων. Εγώ πιστεύω ότι δεν έπρεπε να αποποιηθούμε την ευθύνη που είχαμε αναλάβει απέναντι στην κοινωνία. Μια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά τόσο στη κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα όσο και στην Αριστερά διεθνώς.
-Αν δεν υπερβαίνω τα εσκαμμένα, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι τον Αύγουστο του 2015 δίνατε την εικόνα ενός ανθρώπου αν όχι συντετριμμένου, τουλάχιστον σε πολύ δύσκολη θέση. Τώρα σας βλέπω με έναν «αέρα» αυτοπεποίθησης κι αισιοδοξίας. Όσο περνάει ο καιρός μοιάζετε να πείθεστε περισσότερο γι αυτό που κάνετε.
-Πρέπει να ορίσουμε ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης. Αν το μέτρο σύγκρισης είναι οι προσδοκίες του Γενάρη του 2015, είμαι στενοχωρημένος. Ο συμβιβασμός του 2015 ήταν πολύ δύσκολος. Εμπεριείχε μέτρα για τις συντάξεις και τα πλεονάσματα που αντίκεινται στα «πιστεύω» μου και τις αξίες της Αριστεράς. Αν όμως το συγκρίνουμε με αυτά που περίμενα τον Σεπτέμβριο του 2015, είμαι ευχαριστημένος. Γιατί δεν περίμενα ότι θα φτάναμε ποτέ στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι ευχαριστημένος γιατί πετύχαμε πολλά προς όφελος των ασθενέστερων στην τελική μορφή που πήραν τα μέτρα του Μνημονίου: ΚΕΑ, νόμος Σταθάκη-Κατσέλη, επιδόματα για τα παιδιά, περίθαλψη των ανασφάλιστων κ.α.. Ακόμα περισσότερα πετύχαμε στα πεδία της πολιτικής που δεν άπτονται του Μνημονίου όπως ο αγώνας ενάντια στην αδήλωτη εργασία, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, η Συμφωνία των Πρεσπών. Τον Σεπτέμβριο του 2015 όλα αυτά φαινόντουσαν άπιαστα.
-Nομίζω ότι απαντάτε κάπως σαν «Αγαμέμνονας». Να δεχτώ ότι είχατε πολλές επιτυχίες, αλλά αυτά τα τρία χρόνια υπήρξαν και πολλές «Ιφιγένειες» εξαιτίας των μέτρων που πήρατε. Σε αυτόν τον κόσμο τι θα λέγατε;
-Θα τους έλεγα ότι τα πράγματα για την κοινωνική πλειονότητα θα ήταν πολύ χειρότερα αν είχαμε εγκαταλείψει τον αγώνα ή αν δεν τον είχαμε ξεκινήσει καν –χωρίς να υποτιμώ, σε καμία περίπτωση, το πόσο έχουν υποφέρει πολλοί συμπολίτες μας. Θα τους έλεγα επίσης ότι κοιτώντας μπροστά, εμείς θέλουμε όχι μόνο να τελειώσουμε το Μνημόνιο, αλλά να μη γυρίσουμε ποτέ πίσω στο 2008, στην υποτίμηση της εργασίας, το πελατειακό σύστημα, τη διαπλοκή, το καθεστώς της διαφθοράς. Στο δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο ο κόσμος της εργασίας που πλήρωσε το κόστος της κρίσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Για μας οι «πολλοί» είναι αυτοί που πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη της ανάπτυξης. Αν διαχειριζόταν την κατάσταση η Νέα Δημοκρατία, στη καλύτερη περίπτωση, θα μας γύριζε πίσω στο 2008. Και αυτό θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές –πράγμα που δεν το νομίζω.
-Πάντως αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μου φάνηκαν κάπως φιλελεύθερα. Το να κόβεις το ΠΔΕ για να κάνεις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη έχω την αίσθηση ότι δεν είναι πολύ αριστερό...
-Κατ’ αρχάς, ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε μέτρα μόνο για το 2019, αλλά για μια ολόκληρη τετραετία. Δεύτερον, στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων υπήρχαν στρεβλώσεις που έπρεπε να διορθωθούν. Δεν γίνεται να πληρώνεις για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός σου. Τρίτον, ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε μόνο αυτά που είπατε. Δεν μου φαίνεται δημοσιογραφικά αντικειμενικό ότι δεν τα αναφέρετε όλα –μπορεί και να σας αδικώ τώρα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη στελέχωση της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία με μόνιμο προσωπικό, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, που είναι ήδη γεγονός. Αριστερά μέτρα δηλαδή.
-Σας ασκείται κριτική ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις διαδοχικές αξιολογήσεις κάνατε υπερβολικές υποχωρήσεις (όπως στα πλεονάσματα) στο όνομα της τελικής συμφωνίας για το χρέος. Πώς απαντάτε σε αυτήν την κριτική;
Σας θυμίζω ότι η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα ξεκίνησε από πολύ υψηλότερο επίπεδο, εξ αιτίας της προηγούμενης συμφωνίας της ΝΔ. Μπορέσαμε να το κατεβάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε την κριτική ότι τα πλεονάσματα αποτελούν μια τροχοπέδη για τους ρυθμούς ανάπτυξης που επιθυμούμε.
Επίσης δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι είχαμε σημαντικές νίκες στη διάρκεια των τριών ετών διαπραγμάτευσης, πάντα με μέριμνα για τον κόσμο της εργασίας. Για παράδειγμα, το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, την κοινωνική πολιτική για τα παιδιά, τις ώρες διδασκαλίας των καθηγητών. Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, διατηρούμε στην ιδιοκτησία του δημοσίου το 15% των ΕΛΠΕ και τα δίκτυα ΔΕΠΑ, ενώ πετύχαμε να συνδεθούν οι στόχοι της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και να λειτουργεί με εντελώς διαφορετική λογική και καθεστώς από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Οι παλαιότερες αναλύσεις μας είχαν αδυναμίες»

-Οι αντιλήψεις σας έχουν αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια της άσκησης της εξουσίας;
-Θα ήταν αφύσικο να μην είχαν αλλάξει. Καταλαβαίνω αδυναμίες που είχαν οι παλιότερες αναλύσεις μας. Είχαμε αδύναμες θέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, παραβλέπαμε την απίστευτη περιπλοκότητα διεθνών οργανισμών όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ.
-Κάποιος που συναναστράφηκε κυβερνητικά στελέχη μετά από αρκετό καιρό, λέει ότι δίνετε πλέον την εντύπωση περισσότεροstatesmen (ανθρώπων με τη λογική του κράτους), παρά παραδοσιακών στελεχών της Αριστεράς
-Δεν αισθάνομαι έτσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια. Είναι διαφορετικό αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου και αυτό που πραγματικά είσαι. Εγώ αισθάνομαι σαν ένα αριστερός που παρεμβαίνει ακόμα και στο Eurogroup με βάση τις ιδέες της Αριστεράς.
-Ως αριστερός, σοκάρεστε με τις εικόνες από τη Μόρια στα βίντεο του BBC και του Aljazeera;
-Προφανώς! Και σοκάρομαι ακόμα περισσότερο από την αδιαφορία των άλλων Ευρωπαίων για το θέμα.

«Ειλικρινής σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα»

Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είστε στενοί φίλοι -τουλάχιστον αυτό γράφεται. Ωστόσο, αυτά τα τρία χρόνια χαράξατε από κοινού την κυβερνητική τακτική στη διαπραγμάτευση, χωρίς να δημιουργηθεί κάποια μείζων κρίση στις σχέσεις σας. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη σχέση σας για αυτήν τη στενή και ταυτοχρόνως απόμακρη σχέση σας με τον πρωθυπουργό;
Με τον Αλέξη είχαμε από το παρελθόν καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε μια καλή συνεργασία και στο κυβερνητικό πεδίο.
Θα έλεγα ότι έχουμε μια ειλικρινή σχέση, με καλή επικοινωνία κατά την επίλυση των τυχόν θεμάτων, με επίγνωση και κατανόηση των διακριτών μας ρόλων και των αναγκαίων ισορροπιών. Και όλα αυτά, με σημαντικές δόσεις χιούμορ… σε αυτό παίζει ρόλο ο χαρακτήρας και των δύο μας.
Όσον αφορά στις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά 
-Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είστε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας;
-Απολύτως. Is the Pope catholic?



newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ε. Τσακαλώτος στο Newpost: «Για τις περικοπές συντάξεων, πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική» (ΒΙΝΤΕΟ)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news