facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη πέντε ανήλικων κοριτσιών για την επίθεση σε 15χρονη

Στην σύλληψη πέντε ανήλικων κοριτσιών προχώρησαν οι αρχές, καθώς κατηγορούνται για την επίθεση με θύμα 15χρονη, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για σωματικές βλάβες, συνέργεια σε αυτές και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερες. Αναζητείται μια ακόμη ανήλικη, τα στοιχεία της οποίας έχουν ταυτοποιηθεί.

Επίσης, συνελήφθησαν επτά από τους γονείς των ανηλίκων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΑΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σύλληψη πέντε ανήλικων κοριτσιών για την επίθεση σε 15χρονη"

Άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό

Με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων Διευθύνσεων Αστυνομίας, άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων.

Ωστόσο όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση εφοδιασμού των παραπάνω οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό"

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν την Εθνική Οδό σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν μονάδες και καλλιέργειες.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο, ενώ το Yπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη (31/1) συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Αγρότες του Έβρου προχώρησαν το μεσημέρι την Τρίτης σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων. O συμβολικός αποκλεισμός διήρκεσε μιάμιση ώρα ενώ κανονικά γινόταν η διέλευση των ΙΧ αυτοκίνητων και των τουριστικών λεωφορείων.

Tην άλλη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την προσθετή αρωγή στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας ύψους από 5 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα τις ζημίες στον εξοπλισμό και το έγγυο κεφάλαιό τους.

«Στόχος μας να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του EΡΤNEWS.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημίες ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί έως και 10. 000. Αυτός που πήρε ταις δυο χιλιάδες μπορεί να πάρει αν το επιθυμεί και τις 10.000 και ανάλογα θα εξεταστεί από την Περιφέρεια και τις αρχές η εικόνα».

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε εκ νέου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρεμβάσεις όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος: «Eστέλνω μήνυμα στους αγρότες, τους καλώ να συζητήσουμε. Είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν είναι μονοί. Η Κυβέρνηση στηρίζει κι αυτό έχει αποδειχθεί».

Τη Δευτέρα κατατέθηκε στη Βουλή, σε τροπολογία, ευνοϊκή ρύθμιση για αναστολή των πληρωμών ρεύματος για δυο χρόνια, όσων αγροτών επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ και στη συνέχεια πενταετή ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν την Εθνική Οδό σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο"

Ανδρέας Λοβέρδος στο ΕΡΤNEWS: «Εμπρός» θα είναι το σύνθημά μου – Θα είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Στην ίδρυση νέου κόμματος για τις ευρωεκλογές προχωρά ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά στο ΕΡΤNEWS, την ίδρυση του νέου κόμματος, το οποίο θα κινείται στον πολιτικό χώρο ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων μίλησε και για τα εξοπλιστικά, τα πανεπιστήμια και τις καταλήψεις.

«Θα κάνω νέο κόμμα για τις ευρωεκλογές και θα είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής», ανακοίνωσε ο Α. Λοβέρδος, λέγοντας πως το κόμμα θα τοποθετείται στο κέντρο, ανάμεσα στην Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν αποκάλυψε ωστόσο το όνομα του κόμματος, ενώ είπε: «Tο Εμπρός είναι σύνθημά μου που έρχεται πίσω από πολλά κινήματα στην Ευρώπη». Ερωτηθείς για να σενάρια που τον ήθελαν να προσχωρεί στη ΝΔ απάντησε: «Δεν υπήρχε αυτό το θέμα ποτέ».

Εξήγησε πως πήρε την απόφαση να προβεί σε δημιουργία κόμματος γιατί θεωρεί πως υπάρχει ένα κενό. Όπως ανέφερε και ο ίδιος: «Ο λόγος που κάνω κόμμα είναι γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κενό, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που στην καταλληλόλητα για το ρόλο του παίρνει 42% και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης παίρνουν από εφτά, έξι και παρακάτω. Άρα, υπάρχει ο χώρος από πλευράς υποκειμένου. Υπάρχει ένας πρωθυπουργίσιμος και κάποιοι που δεν είναι πρωθυπουργίσιμοι. Στοχεύω να καλύψω αυτό».

Πρόσθεσε πως: «Το δεύτερο είναι ότι ανάμεσα στην αντιπολίτευση του μαύρου, υπάρχει ανάγκη για μια αντιπολίτευση που θα λέει “ναι” στην αξιολόγηση… όπως την είπες κ. Μητσοτάκη από το ’19, αλλά στα Τέμπη είχαμε 146 νεκρούς γιατί δεν αξιολόγησες το σταθμάρχη, το σύνθημά σου, του ’19, δεν το έκανες πράξη. Και αυτά που φέρνεις στη Βουλή είναι ημίμετρα για να καλύπτεις στον τίτλο του νομοθετήματος, όχι όμως και το περιεχόμενο. Εγώ θα στο πω αυτό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα σου λέω το καλό. Δεν σημαίνει ότι θα έχω άγχος μήπως και με ταυτίσουν μαζί σου. Δεν έχω κανένα άγχος γιατί έχω το θάρρος της άποψης μου. Αυτή είναι η δική μου λογική».

Ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε επίσης πως προφανώς και ιδρύει κόμμα με στόχο να «παίξει» κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση. «Είναι δυνατόν να κάνεις ένα κόμμα αν δεν πιστεύεις ότι αυτό θα γίνει κυβερνητικό και εσύ θα γίνεις αρχηγός», εξήγησε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως όταν θα έρθει η ώρα να ανακοινώσει το κόμμα, θα έχει διανύσει περισσότερο δρόμο και «όλα τα κουτάκια θα έχουν γεμίσει», ενώ είπε πως με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει κανένα διάλογο.

Ο κ. Λοβέρδος είπε πως οι πολιτικές διαφορές με τα άλλα κόμματα μπορεί να είναι πολλές, αλλά επί προσωπικού δεν υπάρχει διαφορά με κανέναν. «Άλλωστε και η αποχώρηση μου από το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που την μεθόδευσα, δεν άφησε στοιχεία προσωπικού. Ούτε δημοσίευσα την επιστολή της παραίτησής μου που απέστειλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ούτε εκείνος το έκανε. Του ζητούσα εγώ να μην το κάνει. Ήθελα αυτό το πράγμα να είναι βελούδινο», εξήγησε.

«Είμαι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων»

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως, «όσοι δεν θέλουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και καταλαμβάνουν τα δημόσια ή φθείρουν την περιουσία τους ή σταματούν τη λειτουργία τους, κάνουν καλό σε εκείνους που θέλουν τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά και υπονομεύουν αυτό που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για να το υπερασπιστούν. Δηλαδή, το να καταλαμβάνεις ένα πανεπιστήμιο και να του διακόπτεις τη λειτουργία και τις εξετάσεις είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται επιχείρημα υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών».

Πρόσθεσε μιλώντας για τις καταλήψεις πως αυτές δεν αποτελούν δικαίωμα. «Δεν έχεις δικαίωμα να καταλαμβάνεις ένα δημόσιο κτήριο, μια δημόσια υπηρεσία και να σταματάς τη λειτουργία. Έχεις δικαίωμα να διαδηλώσεις, να εκφράζεις την άποψή σου με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δεν είναι πολιτική η καταστροφή», είπε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα των πανεπιστημίων απέτυχε πλήρως. «Μας είπε ότι η τάξη στα πανεπιστήμια εξασφαλίζεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το μέτρο αυτό απέτυχε και πρέπει η κυβέρνηση να δει τις ευθύνες της. Γράφουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί συνάδελφοι, ότι για να το πετύχεις αυτό, δεν χρειάζεται μόνο να θέλει μια κυβέρνηση ή μια αντιπολίτευση να μην είναι απέναντι. Πρέπει να θέλει και το ίδιο το πανεπιστήμιο, οι πανεπιστημιακές αρχές και γενικότερα η κοινωνία. Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία θέλει το πολιτικό σύστημα στο βασικό του κομμάτι, είναι υπέρ μιας κανονικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά δεν γίνεται τίποτα».

Υπερασπίστηκε τα μη κρατικά πανεπιστήμια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει να είναι κατά κυριολεξία μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά και επίσης πρέπει να προστατευτούν και ορισμένα πανεπιστήμια δημόσια που είναι στην παραμεθόριο. Δηλαδή δεν διανοούμαι κάποιος να θέλει να κάνει κακό στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει παίξει ένα τεράστιο ρόλο και σε εθνικό επίπεδο».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε επίσης ότι, «επιμένω και υπογραμμίζω ότι ένας πατριώτης λογικός άνθρωπος δεν αφήνει τα αιτήματα της κοινωνίας να τα καρπώνονται οι ακραίοι» και πως «όποιος είναι με την κοινή λογική στην πολιτική, κερδίζει».

«Επωφελής η συμφωνία για τα F-35»

«Είναι μια επωφελής συμφωνία», είπε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας για τα F-35. «Βέβαια πρέπει να δούμε λεπτομέρειες που σχετίζονται και με την ανάμειξη της Ελλάδας σε όλο αυτό το πλαίσιο. Ενισχυθήκαμε πολύ παραπάνω από αυτά που πήρε η Τουρκία με τα F-16. Η υπεροπλία που εξασφαλίσαμε στον αέρα και με τα Ραφάλ τα τελευταία χρόνια ενισχύεται έτι περαιτέρω. Δηλαδή η Τουρκία από όλη αυτή την ιστορία των τελευταίων ετών, βγαίνει απολύτως χαμένη», πρόσθεσε.

Όσο για το πώς βλέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από εδώ και πέρα και αν θεωρεί πως έχει ρεαλισμό η πιθανότητα να πάμε στη Χάγη για λύση του ζητήματος υφαλοκρηπίδα μαζί με ΑΟΖ, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε πως: «Δεν πιστεύω σε αυτή την προοπτική. Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, που ήταν μια χαρά από όλα τα σημεία, δεν σήμανε την υποχώρησή του από τα βασικά θέματα. Με τη συνέντευξη που έδωσε στην “Καθημερινή” και αυτά που λέει και κάθε μέρα αποδεικνύει ότι δεν έχει κάνει πίσω ούτε μισό πόντο. Αξιοποιεί την Ελλάδα, για την έξωθεν καλή του μαρτυρία προς τη Δύση κοιτώντας – γιατί το είχε παρακάνει, είχε ξεκόψει από όλο τον κόσμο – και εμάς αυτό μας συμφέρει. Όσο κρατήσει αυτή η περίοδος είναι καλό, αλλά πιστεύω ότι είναι στο χέρι του και να την αλλάξει».

Τόνισε πως δεν πρέπει να «περιμένει κανείς ότι μέσα απ’ αυτή τη συζήτηση θα φτάσουμε στη Χάγη για το ένα και μόνο θέμα, αφού την πληθωρική του ατζέντα με τη γαλάζια πατρίδα, την αποστρατιωτικοποίηση, την αμφισβήτηση κυριαρχίας, την κρατάει πάνω στο τραπέζι».

Λείπει το 30%, το 27%, το 25%, που θα σήμαινε ότι ο δεύτερος είναι πρωθυπουργίσιμος

Τόνισε πως δεν νιώθει πως είναι κοντά στη Ν.Δ και ισχυρίστηκε πως έτσι όπως προχωράνε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ταυτίζονται

«Το να συμμερίζεστε κάτι σωστό που κάνει η κυβέρνηση, κερδίζει στο πεδίο της λογικής. Όποιος από την αντιπολίτευση λέει “ναι” σε ένα καλό κυβερνητικό μέτρο, στη λογική κερδίζει και στον πολίτη κερδίζει. Αυτό το όπλο, αν το χάσει η αντιπολίτευση, δεν πάει πουθενά στη σημερινή εποχή, ο πολίτης που τα είδε όλα μετά τα μνημόνια, πηγαίνει προς το κέντρο το μυαλό του, η λογική του και η καθημερινότητά του. Άμα του λες εσύ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασιλεύει το μαύρο, σου γυρίζει την πλάτη», είπε.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε επίσης ότι: «Λείπει το 30%, το 27%, το 25%, το 20% που θα σήμαινε ότι και ο δεύτερος είναι πρωθυπουργίσιμος».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρέας Λοβέρδος στο ΕΡΤNEWS: «Εμπρός» θα είναι το σύνθημά μου – Θα είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής"

ΗΠΑ: Αδέρφια ομογενείς ετοίμαζαν επιθέσεις στη Νέα Υόρκη – Το οπλοστάσιο και η λίστα με τους στόχους (βίντεο)

Στη σύλληψη δύο Ελλήνων ομογενών στην Αστόρια έφτασαν οι Αρχές των ΗΠΑ, καθώς φέρεται να ετοίμαζαν χτυπήματα στη Νέα Υόρκη. Οι αστυνομικοί «μπούκαραν» στο σπίτι τους και βρήκαν ένα μικρό οπλοστάσιο, καθώς και πιθανούς στόχους.

Όπως έγινε γνωστό από τις Αρχές των ΗΠΑ, το τελευταίο 6μηνο είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για τα δύο αδέρφια από την αντιτρομοκρατική και τις Μυστικές Υπηρεσίες. Τελικά στα χέρια των Αρχών έπεσαν οι Angelo και Andrew Hatziagelis.

Στο σπίτι τους εντοπίστηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, δύο γεμάτες καραμπίνες AR-15 και δύο ημιαυτόματα περίστροφα των 9 χιλιοστών, καθώς και 600 σφαίρες και τρία αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ακόμα βρέθηκε ένας εκτυπωτής 3D για την κατασκευή τμημάτων όπλων που δεν θα ανιχνεύονται, αλλά με μια λίστα με στόχους, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, πολιτικοί, δικαστές, διασημότητες και τραπεζίτες.

Τα δύο αδέρφια βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με 130 κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στο δικαστήριο στις 15 Φεβρουαρίου, όπου αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 25 ετών έκαστος σε περίπτωση που καταδικαστούν. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Αδέρφια ομογενείς ετοίμαζαν επιθέσεις στη Νέα Υόρκη – Το οπλοστάσιο και η λίστα με τους στόχους (βίντεο)"

Κοζάνη: 23χρονη νταντά κατήγγειλε πατέρα για σεξουαλική παρενόχληση

Τον τρόμο έζησε 23χρονη κοπέλα που εργαζόταν ως νταντά στην Κοζάνη και, όπως κατήγγειλε, την παρενόχλησε σεξουαλικά ο πατέρας των παιδιών που πρόσεχε.

Η νταντά από την Κοζάνη, περιέγραψε όλα όσα έζησε -σύμφωνα με την καταγγελία της- στα χέρια του 45χρονου άντρα…

«Ήταν η δεύτερη χρονιά που δούλευα για αυτόν τον άνθρωπο. Φρόντιζα τα δύο παιδιά της οικογένειας, 7 και 4 ετών, και ουδέποτε στο παρελθόν ο πατέρας είχε δείξει τέτοια συμπεριφορά.

Όλα έγιναν γύρω στις 3 το μεσημέρι. Τα παιδιά ήταν στο σπίτι, στο διπλανό δωμάτιο, και μάλιστα υπήρχε και δασκάλα που έκανε μάθημα στο ένα. Στο σαλόνι ο πατέρας αρχικά με ρωτούσε πως πήγε η σημερινή μέρα για τα παιδιά στο σχολείο, όμως στη συνέχεια ξαφνικά μου ζήτησε να του κάνω μασάζ στον ώμο γιατί ήταν πιασμένος όπως μου είπε.

Στη συνέχεια χωρίς να φοβηθεί τίποτα, με έπιασε από τους ώμους και με έριξε στον καναπέ, μου κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο και έκανε την πράξη να βάλει χέρι στο σώμα μου».

«Να τιμωρηθεί για αυτό που έκανε»

Και η κοπέλα συνέχισε:

«Εγώ αντέδρασα ψύχραιμα, τον έσπρωξα και έφυγα. Με ακολουθούσε αυτός στις σκάλες για να μου ζητήσει συγγνώμη και εγώ έτρεχα. Είχα φοβηθεί πολύ, όμως τώρα είμαι θυμωμένη και ζητάω να τιμωρηθεί για αυτό που έκανε».

Η 23χρονη κοπέλα κατέθεσε μήνυση κατά του 45χρονου άνδρα για πράξεις που αντιστοιχούν στο αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: 23χρονη νταντά κατήγγειλε πατέρα για σεξουαλική παρενόχληση"

ΑΑΔΕ – myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

Ξεκινάει από αύριο (31.1.2024) η αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) και επεκτείνεται μετά τις αγοραπωλησίες, στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, με απόφαση της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, (Α. 1015/2024) ρυθμίζεται η αυτόματη δημιουργία και υποβολή ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) στις περιπτώσεις ψηφιακής υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς και γονικής παροχής, 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/ τέκνο.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις και παράλληλα διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή «myPROPERTY» της ψηφιακής πύλης myAADE από αύριο, 31.1.2024, και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.

Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και μπορεί να την αναζητήσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9 > ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην Εφαρμογή > «έτος 2025».

Στο επόμενο διάστημα, η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων Ε9 θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ – myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων"

Οπλοστάσιο στη Φλώρινα: Οι Αρχές βρήκαν άλλα 10 όπλα στην στέγη του σπιτιού των δυο συλληφθέντων!

Και άλλα όπλα εντόπισε η αστυνομία στη στέγη του «οπλοστασίου» που είχαν δημιουργήσει οι δύο συλληφθέντες από τη Φλώρινα.

Ο 54χρονος και η 57χρονη φέρεται να είχαν κρύψει και άλλα όπλα, στη στέγη εκτός από εκείνα που ήδη βρέθηκαν μέσα στο σπίτι.. Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας στη στέγη βρέθηκαν κρυμμένα και κατασχέθηκαν άλλα 10 όπλα, εκ των οποίων τρία πολεμικά τουφέκια, ένα πολυβόλο, ένα υποπολυβόλο, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι, και τρία αυτοσχέδια όπλα.

Παράλληλα κατασχέθηκαν οκτώ κάνες πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων, 11 διάφορα εξαρτήματα πυροβόλων όπλων, δύο γεμιστήρες από πολεμικό τουφέκι, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένα κινητό τηλέφωνο. Τόσο ο 54χρονος όσο και η 57χρονη παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή και παραμένουν υπό κράτηση.

Υπενθυμίζεται ό,τι και οι δύο συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης. Στο σπίτι τους είχαν 29 όπλα: 14 πολεμικά τυφέκια, 3 υποπολυβόλα, πέντε πιστόλια, έξι περίστροφα και μία καραμπίνα.  Επιπλέον, αστυνομικοί εντόπισαν 72 κιλά πυρίτιδας, 95 γεμιστήρες, πέντε βλήματα όλμου και περισσότερα από 35.000 φυσίγγια.

Το «οπλοστάσιό» τους περιελάμβανε 11 χειροβομβίδες, έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, μια βαλλίστρα, τρεις πυροκροτητές, κροτίδες και δακρυγόνα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Οπλοστάσιο στη Φλώρινα: Οι Αρχές βρήκαν άλλα 10 όπλα στην στέγη του σπιτιού των δυο συλληφθέντων!"

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια – Φτάνουν τα 10 μποφόρ οι άνεμοι

Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω του καιρού και των θυελλωδών ανέμων.

Το απαγορευτικού απόπλου ισχύει καθώς οι άνεμοι φτάνουν μέχρι και τα 10 μποφόρ, κάνοντας απαγορευτική την αναχώρηση των πλοίων από τα λιμάνια.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια – Φτάνουν τα 10 μποφόρ οι άνεμοι"

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες στη δίκη για το Μάτι – «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη» υποστήριξε ο κάτοικος που κατηγορείται ότι ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια», υποστήριξε σήμερα κατά την απολογία του στη δίκη για το Μάτι ο κατηγορούμενος Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος Νταού Πεντέλης.

Πρόκειται για την άνθρωπο, ο οποίος σύμφωνα με την κατηγορία έκαιγε ξερόχορτα στην αυλή του σπιτιού του και από την εστία αυτή ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα που στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα. Μάλιστα ο ίδιος είπε σήμερα στο δικαστήριο ότι η φωτιά «ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη» και πως το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς δεν είναι, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, στο Νταού Πέντελης.

Ειδικότερα, με την έναρξη της απολογίας του ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε: «Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν έβαλα φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!».

Όπως δε ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος εκείνη την ημέρα είχε φύγει από το σπίτι του στις 12.30, πήγε στη Ραφήνα και επέστρεψε στις 16.20. «Δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά», είπε και υποστήριξε πως αργότερα και ενώ είχε μπει στο σπίτι του είδε καπνούς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό».

Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της έδρας ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε είχε κόψει κλαδιά τον Μάιο και τα είχε σε ένα σημείο του οικοπέδου του όπου και τα συγκέντρωνε για να καλέσει τον Δήμο να τα πάρει. «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ», είπε και επικαλέστηκε φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα…».

Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Αγγελόπουλο η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια και ένας αέρας τα κούναγε. Μάλιστα υποστήριξε πως υπάρχει και μαρτυρία του πρώην Δημάρχου, του κ. Καψάλη, ο οποίος είδε καλώδιο να καίγεται. «Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα», ανέφερε συνεχίζοντας ο κ. Αγγελόπουλος ενώ σημείωσε ότι από τους δρόμους της περιοχής «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος δέχθηκε ερωτήσεις από μέλη της έδρας:

Εισαγγελέας:  Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;
Κατηγορούμενος: Ποτέ, καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.
Εισαγγελέας: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;
Κατηγορούμενος: Η φωτιά ήρθε από αλλού.
Εισαγγελέας: Από πού;
Κατηγορούμενος: Από την Καλλιτεχνούπολη, το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.

Είχε προηγηθεί στο δικαστήριο η απολογία του πρώην  δημάρχου Πεντέλης Δημήτριου Στεργίου-Καψάλη, ο οποίος ανέφερε  πως ο Δήμος του διέθετε ένα άριστο κέντρο επικοινωνιών και επιχειρήσεων. «Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… » είπε ο κ. Καψάλης  για να σημειώσει σε άλλο σημείο της απολογίας του: «Στο Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα. (…)Κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο Δήμο Πεντέλης».

Εισαγγελέας: Τον κατηγορούμενο τον κ. Αγγελόπουλο τον ξέρετε;
Κατηγορούμενος: Όχι δεν ξέρω τον κ.Αγγελόπουλο. Είναι δημότης μου τον έχω δει δύο φορές στο γραφείο μου για άλλα θέματα.
Εισαγγελέας: Ούτε σαν γείτονα;
Κατηγορούμενος: Σαν φάτσα τον ξέρω, αλλά να καθίσουμε, να μιλήσουμε να πιούμε ένα κρασί ποτέ.

Τέλος, νωρίς σήμερα το πρωί στο δικαστήριο απολογήθηκε ο Αντώνιος Παλπατζής, τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα. Το σπίτι μου το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».

Κατά τη σημερινή δικάσιμο έκλεισε ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων και πλέον στις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να αγορεύσει ο εισαγγελέας της έδρας επί της ενοχής τους ή μη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες στη δίκη για το Μάτι – «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη» υποστήριξε ο κάτοικος που κατηγορείται ότι ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς"

Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία – Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Η κακοκαιρία «Αυγή» έφερε χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι, χωρίς όμως να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα. Ήπια ήταν η χιονόπτωση σε Βοιωτία και Εύβοια. Στα λευκά ντύθηκαν τα βόρεια της Αττικής με υψόμετρο: Βίλια, Πεντέλη, Πάρνηθα και Ιπποκράτειος Πολιτεία έμοιαζαν με καρποστάλ.

Οι ισχυροί βοριάδες κρατούν δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα, ενώ τα σχολεία θα μείνουν αύριο κλειστά σε Βίλια, Ερυθρές και στον δήμο Διρφύων Μεσσαπιών Εύβοιας. 

Από αύριο Τετάρτη (31/010) θα σημειωθεί σταδιακή εξασθένιση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας.

Ιπποκράτειος Πολιτεία

Παρά την χιονόπτωση που σε αρκετές περιοχές ήταν ισχυρή το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. 

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία συνεχίζει να χιονίζει κατά διαστήματα με το θερμόμετρο να δείχνει 0 βαθμούς κελσίου. Το χιόνι είναι πυκνό, ωστόσο χάρις την συνεχή παρουσία εκχιονιστικών μηχανημάτων οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί.

Βίλια

Στα Βίλια, εδώ και λίγη ώρα, έχει αρχίσει και πάλι η έντονη χιονόπτωση, ήδη το ύψος του χιονιού έχει φτιάσει τα 40 εκατοστά. Σε κοντινούς οικισμούς, έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο, όπως στη Μαγκούλεζα, το Κρύο Πηγάδι και τον Άγιο Νεκτάριο. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, που ξεκίνησε η χιονόπτωση επιχειρούν περισσότερα από 15 μηχανήματα έργου, τα οποία έχουν καταφέρει να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Σε λειτουργία βρίσκεται 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών, για έκτακτα περιστατικά. Λειτουργούν θερμαινόμενες αίθουσες και γίνονται και κατ’ οίκον παραδόσεις αλατιού.

Εύβοια

Στην Εύβοια έχει αλλάξει η εικόνα από το μεσημέρι και μετά, όπου στο μεγαλύτερο μέρος, στην κεντρική και νότια Εύβοια, περισσότερο επικρατούν φαινόμενα βροχόπτωσης παρά χιονόπτωσης.

Στη Σέτα Ευβοίας σε υψόμετρο 850 μέτρων έριξε τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού και σε πολλά σημεία ξεπέρασε το μισό μέτρο.

«Όλοι οι οδικοί άξονες είναι ανοιχτοί, χρειάζονται αλυσίδες στους ορεινούς όγκους, πιστεύω ότι το φαινόμενο θα περάσει και δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα», ανέφερε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Βουρδάνος.

Με 35 μηχανήματα έργου περιφέρεια και δήμοι κατάφεραν να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο σε όλες τις περιοχές της Εύβοιας όπου παρατηρήθηκε χιονόπτωση.

Δερβενοχώρια

«Σαν δήμος έχουμε μεριμνήσει με αλάτι, με εκχιονιστικά μηχανήματα, δεν είχαμε πρόβλημα, ήταν το χιόνι αρκετό αλλά έχουμε συνηθίσει» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Στεφάνι Δερβενοχωρίων, Ιωάννης Φιλιππής.

Το ένα από τα 8 εκχιονιστικά του δήμου Τανάγρας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού Στεφάνι με τους 200 κατοίκους και κατόρθωσαν επιχειρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να κρατήσουν τους δρόμους των χωριών ανοιχτούς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία – Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά"

Αποκαλυπτική μαρτυρία για τον Πολυχρονόπουλο: «Από τότε που τον ξέρω, έχει χάσει 1,5 εκατ. ευρώ στον τζόγο»

Μία ακόμη μαρτυρία σχετικά με τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο Πολυχρονόπουλος σύχναζε σε επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών στη Γλυφάδα, όπου έφτανε από τον Κεραμεικό χωρίς καμουφλάρισμα με το μαύρο τζιπ που οδηγούσε. «Καθημερινά τον έβλεπα, ερχόταν με ένα άτομο αλβανικής καταγωγής. Από τότε που τον ξέρω εγώ, έχει χάσει 1,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει θαμώνας του πρακτορείου.

«Ερχόταν στο μαγαζί και έπαιζε τακτικά. Έβλεπα καθημερινά τον κ. Πολυχρονόπουλο σε “φρουτάκια” της Γλυφάδας. Ερχόταν άλλοτε μόνος του, άλλοτε με μία ξανθιά. Αν ερχόταν η κυρία, ερχόταν ξεχωριστά», υποστηρίζει άλλος θαμώνας.

«Καθημερινά τον έβλεπα. Έπαιζε εδώ, από το 2012. Έβαζε 3.000 ευρώ, έπαιρνε 2.000 ευρώ στο χέρι και τα 1.00 τα έπαιζε στα μηχανάκια κάθε μέρα. Από τότε που τον ξέρω εγώ, έχει χάσει 1,5 εκατ. ευρώ. Έπαιζε 2 ευρώ το πάτημα, το μέγιστο ποντάρισμα του μηχανήματος», τόνισε θαμώνας.

Νωρίτερα, σε δήλωση μέσω των δικηγόρων του, υποστήριξε ότι αν του απαγγελθούν κατηγορίες αυτές θα καταπέσουν.

Αναλυτικά η δήλωση του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»

Είκοσι εκατομμύρια γεύματα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα σε ανθρώπους που δεν ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για κάτι φαγώσιμο. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα αγάπης σε παιδιά που δεν τσακώνονται μπροστά στους κάδους για τα σκουπίδια που πετούν στις λαϊκές αγορές. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα ελπίδας σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κριτήρια.

Σε εκείνους που βιώνουν τις τραγικές συνθήκες του έσχατου ξεπεσμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, στους άνεργους, στους άστεγους, στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στο καμένο Μάτι, στις φωτιές από την Αλεξανδρούπολη ως την Αρχαία Ολυμπία, στη δομή της Μόριας, στα χρόνια του κορονοϊού, στην σεισμόπληκτη Τουρκία, στην εμπόλεμη Ουκρανία, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια.

Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω, έστω, εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου.

Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του «άλλου ανθρώπου». Δεν έχω εταιρίες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε «παπάκι» καν, ακόμα και σήμερα κοιμάμαι στην κουζίνα του «Αλλου Ανθρώπου», εκεί θα με βρείτε και σήμερα και αύριο. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

Είναι απολύτως βέβαιον πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν.

Ο άλλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνείδησης, του σεβασμού και σήμερα και αύριο θα μαγειρεύει φαγητό για όποιον έχει ανάγκη. Γιατί ο «άλλος άνθρωπος» είναι ο αληθινός άνθρωπος.

Αυτόν, τον αληθινό άνθρωπο, έχουμε υποχρέωση να τον κρατήσουμε πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη πρέπει να μείνουν πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτική μαρτυρία για τον Πολυχρονόπουλο: «Από τότε που τον ξέρω, έχει χάσει 1,5 εκατ. ευρώ στον τζόγο»"

Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές στην Αττική, χιόνια στην Κρήτη

Ο καιρός σύμφωνα με την ΕΜΥ θα δώσει χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τόπους στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Αιγαίο εντάσεως 8 και τοπικά της πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τοπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπου στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός. 

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά – ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα νότια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Εύβοια τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα δυτικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά με τοπικές βροχές, οι οποίες στις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 και στις Σποράδες πρόσκαιρα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές στην Αττική, χιόνια στην Κρήτη"

Αναίρεση κατά της απόφασης που έπαυσε τη ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη άσκησε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Κάνει λόγο για «κρυπτοαμνηστία»

Στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την οποία «έκλεισε» η υπόθεση που αφορούσε στους αδελφούς Ψωμιάδη σχετικά με τις προσλήψεις 81 υπαλλήλων με συμβάσεις μίσθωσης έργου, προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήσης.

Ειδικότερα, με την συγκεκριμένη απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης είχε παύσει τη ποινική δίωξη κατά του Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη για τη δικογραφία που αφορούσε την πρόσληψη των παραπάνω υπαλλήλων για την εκτέλεση έργων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα 2007-2010.

Τώρα όμως ο κ. Ζήσης άσκησε αναίρεση κατά της παραπάνω απόφασης με την οποία έπαυσε η δίωξη κατά των αδελφών Ψωμιάδη για τις πράξεις: α) της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και β) της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ ,(Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος των περιφερειών και του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η αναίρεση ασκείται, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρει τα εξής:

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης άσκησε αναίρεση κατά απόφασης του ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α΄ Βαθμού ), με την οποία παύει οριστικά η ποινική δίωξη κατ΄ άρθρο 67 του Ν.4735/2020 κατά των κατηγορουμένων, 1.Παναγιώτη ΨΩΜΙΑΔΗ του Χαραλάμπους, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και 2.Διονύσιου ΨΩΜΙΑΔΗ του Χαραλάμπους, (αδελφό του) για τις πράξεις: α) της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και β) της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ ,(Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ !!!

Η αναίρεση ασκείται, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης.

Ζητά από τον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική διότι συνιστά “κρυπτοαμνηστία”, την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.

Ειδικότερα:

Με το άρθρο 67 του Ν. 4735/ 2020, με έναρξη ισχύος την 12.10. 2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

Δηλ. η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πρόκειται για “κρυπτοαμνηστία”, και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ !!!

Αθήνα 30/1/2024».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναίρεση κατά της απόφασης που έπαυσε τη ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη άσκησε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Κάνει λόγο για «κρυπτοαμνηστία»"

“Ο “γάμος ομοφυλοφίλων” ανατρέπει το Χριστιανικό γάμο και το πρότυπο της οικογένειας” – Η Εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον λαό της

Η Εκκλησία της Ελλάδος στην Εγκύκλιο της προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα περί του Γάμου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι “ὁ λεγόμενος «γάμος τῶν ὁμοφυλοφίλων» εἶναι ἀνατροπή τοῦ Χριστιανικοῦ Γάμου καί τοῦ θεσμοῦ τῆς πατροπαράδοτης ἑλληνικῆς οἰκογένειας, ἀλλάζοντας τό πρότυπό της.

Μέσα από πέντε κεντρικές θέσεις οι οποίες αφορούν το έργο της Εκκλησίας, την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους, την Θεολογία του Μυστηρίου του Γάμου, την νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας και το δημογραφικό, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώνει μέσα από την Εγκύκλιό της το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, γιατί είναι αντίθετη στη νομοθέτηση της επέκτασης του πολιτικού γάμου και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο και στην τεκνοθεσία παιδιών.

Όπως ήδη αποφασίστηκε κατά την έκτακτη Ιεραρχία της 23ης Ιανουαρίου, η Ιερά Σύνοδος δεν περιορίστηκε μόνο στην έκδοση σχετικού ανακοινωθέντος, αλλά με την Εγκύκλιό της προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, την οποία παραθέτουμε ολόκληρη παρακάτω, ενημερώνει υπεύθυνα τους πιστούς για τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησίας δεν μπορεί να σιωπήσει σε αυτό το ζήτημα. (Διαβάστε σχετικά: Αυτή είναι η εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσογαίας στην Ιεραρχία)

Η Εκκλησία δεν μπορεί να σιωπήσει
Η Εγκύκλιος θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, σε όλους τους Ιερούς Ναούς όπου θα διανεμηθεί και σχετικό φυλλάδιο. Η επιλογή της ημέρας μόνο τυχαία δεν είναι καθώς αυτή είναι η Κυριακή μετά την εορτή των Τριών Ιεραρχών όπου η Εκκλησία αφιερώνει στις Αγίες Μητέρες τους, Νόνα, Εμέλεια και Ανθούσα.

“Ἡ χριστιανική παραδοσιακή οἰκογένεια ἀποτελεῖται ἀπό πατέρα, μητέρα καί παιδιά, καί σέ αὐτήν τήν οἰκογένεια τά παιδιά ἀναπτύσσονται, γνωρίζοντας τήν μητρότητα καί τήν πατρότητα πού θά εἶναι ἀπαραίτητα στοιχεῖα στήν μετέπειτα ἐξέλιξή τους.”, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην Εγκύκλιο. Αναπτύσσοντας την Θεολογία του Μυστηρίου του Γάμου, τονίζεται ότι “Ἡ Ἐκκλησία βασίζεται σέ αὐτήν τήν Παράδοση, πού δόθηκε ἀπό τόν Θεό στούς Ἁγίους, καί δέν μπορεῖ νά ἀποδεχθῆ κάθε ἄλλη μορφή Γάμου, πολλῷ δέ μᾶλλον τόν λεγόμενο «ὁμοφυλοφιλικό γάμο».”

Στο θέμα του λεγομένου «πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων», η Ιερά Σύνοδος όχι μόνον δεν μπορεί να σιωπήσει, αλλά πρέπει να ομιλήσει, από αγάπη και φιλανθρωπία σε όλους. “Γι’ αυτό η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πρόσφατη απόφασή της με ομόφωνο και ενωτικό τρόπο, για λόγους τους οποίους αιτιολόγησε, δήλωσε ότι «είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο».”, αναφέρει.

“Τα παιδιά καταδικάζονται να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα και μητέρα”
“Ἐπί πλέον, ἡ θέσπιση τῆς «υἱοθεσίας παιδιῶν» «καταδικάζει τά μελλοντικά παιδιά νά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ἤ μητέρα σέ ἕνα περιβάλλον σύγχυσης τῶν γονεϊκῶν ρόλων», ἀφήνοντας δέ ἀνοικτό παράθυρο γιά τήν λεγόμενη «παρένθετη κύηση», πού θά δώση κίνητρα «γιά τήν ἐκμετάλλευση εὐάλωτων γυναικῶν» καί ἀλλοίωση τοῦ ἱεροῦ θεσμοῦ τῆς οἰκογενείας”, υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο.

Στην τελευταία θέση της η Εκκλησία της Ελλάδος τονίζει το ενδιαφέρον της για την οικογένεια η οποία αποτελεί το κύτταρο της Εκκλησίας, της κοινωνίας και του Έθνους και προτρέπει την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το Δημογραφικό που ομοιάζει με “βόμβα” που είναι έτοιμη να εκραγεί.

“ὄχι μόνο ὁ λεγόμενος «γάμος τῶν ὁμοφυλοφίλων» εἶναι ἀνατροπή τοῦ Χριστιανικοῦ Γάμου καί τοῦ θεσμοῦ τῆς πατροπαράδοτης ἑλληνικῆς οἰκογένειας, ἀλλάζοντας τό πρότυπό της, ἀλλά καί διότι ἡ ὁμοφυλοφιλία ἔχει καταδικαστῆ ἀπό τήν σύνολη ἐκκλησιαστική παράδοση, ἀρχῆς γενομένης ἀπό τόν Ἀπόστολο Παῦλο (Ρωμ. α΄, 2432), καί ἀντιμετωπίζεται μέ τήν μετάνοια, ἡ ὁποία εἶναι ἀλλαγή τρόπου ζωῆς. Ἐννοεῖται, βέβαια, ὅτι ὑφίσταται ἡ βασική ἀρχή ὅτι, ἐνῶ ἡ Ἐκκλησία καταδικάζει τήν κάθε ἁμαρτία ὡς ἀπομάκρυνση τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τό Φῶς καί τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, συγχρόνως ἀγαπᾶ τόν κάθε ἁμαρτωλό, διότι καί αὐτός ἔχει τό «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ» καί μπορεῖ νά φθάση στό «καθ’ ὁμοίωσιν», ἐάν συνεργήση στήν Χάρη τοῦ Θεοῦ”, καταλήγει.

Αναλυτικά όλη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου:
Ὅπως ἔχετε ἐνημερωθῆ, μόλις πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες, δηλαδή τήν 23η Ἰανουαρίου 2024, συνῆλθε ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι ἡ Ἀνωτάτη Ἀρχή τῆς Ἐκκλησίας μας, γιά νά μελετήση τό θέμα πού ἀνέκυψε στίς ἡμέρες μας, δηλαδή τήν θέσπιση τοῦ «πολιτικοῦ γάμου» τῶν ὁμοφυλοφίλων, μέ ὅλες τίς συνέπειες πού ἐπιφέρει αὐτό στό οἰκογενειακό δίκαιο.

Ἡ Ἱεραρχία συζήτησε ἐπαρκῶς τό θέμα αὐτό μέ ὑπευθυνότητα καί νηφαλιότητα, ἀποδεικνύοντας γιά μιά ἀκόμη φορά τήν ἑνότητά της, καί στήν συνέχεια ὁμόφωνα ἀποφάσισε τά δέοντα πού ἔχουν ἀνακοινωθῆ.

Μιά ἀπό τίς ἀποφάσεις πού ἔλαβε εἶναι νά ἐνημερώση τό πλήρωμά της, τό ὁποῖο θέλει νά ἀκούση τίς ἀποφάσεις της καί τίς θέσεις της. Μέσα στό πλαίσιο αὐτό, ἡ Ἱεραρχία ἀπευθύνεται πρός ὅλους ἐσᾶς, γιά νά διατυπώση τήν ἀλήθεια γιά τό σοβαρό αὐτό θέμα.

1. Τό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας, διά μέσου τῶν αἰώνων, εἶναι διπλό, δηλαδή θεολογικό, μέ τό νά ὁμολογῆ τήν πίστη της, ὅπως τήν ἀποκάλυψε ὁ Χριστός καί τήν ἔζησαν οἱ Ἅγιοί της, καί ποιμαντικό, μέ τό νά ποιμαίνη τούς ἀνθρώπους στήν κατά Χριστόν ζωή.

Αὐτό τό ἔργο της φαίνεται στήν Ἁγία Γραφή καί στίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν καί Τοπικῶν Συνόδων, οἱ ὁποῖες θέσπισαν ὅρους γιά τήν ὀρθόδοξη πίστη καί ἱερούς κανόνες, πού καθορίζουν τά ὅρια μέσα στά ὁποῖα πρέπει νά κινοῦνται ὅλα τά μέλη της, Κληρικοί, Μοναχοί καί Λαϊκοί.

Ἔτσι, ἡ Ἐκκλησία ποιμαίνει, δηλαδή θεραπεύει τίς πνευματικές ἀσθένειες τῶν ἀνθρώπων, ὥστε οἱ Χριστιανοί νά ζοῦν σέ κοινωνία μέ τόν Χριστό καί τούς ἀδελφούς τους, νά ἀπαλλαγοῦν ἀπό τήν φιλαυτία καί νά ἀναπτυχθῆ ἡ φιλοθεΐα καί ἡ φιλανθρωπία, δηλαδή ἡ ἰδιοτελής, φίλαυτη ἀγάπη νά γίνη ἀνιδιοτελής ἀγάπη.

2. Ὁ Θεός ἀγαπᾶ ὅλους τούς ἀνθρώπους, δικαίους καί ἀδίκους, ἀγαθούς καί κακούς, ἁγίους καί ἁμαρτωλούς∙ αὐτό κάνει καί ἡ Ἐκκλησία. Ἄλλωστε, ἡ Ἐκκλησία εἶναι πνευματικό Νοσοκομεῖο πού θεραπεύει τούς ἀνθρώπους, χωρίς νά ἀποκλείη κανέναν, ὅπως δείχνει ἡ παραβολή τοῦ Καλοῦ Σαμαρείτου, τήν ὁποία εἶπε ὁ Χριστός (Λουκ. ι΄, 3037). Τό ἴδιο κάνουν καί τά νοσοκομεῖα καί οἱ ἰατροί γιά τίς σωματικές ἀσθένειες. Ὅταν οἱ ἰατροί κάνουν χειρουργικές ἐπεμβάσεις στούς ἀνθρώπους, κανείς δέν μπορεῖ νά ἰσχυρισθῆ ὅτι δέν ἔχουν ἀγάπη.

Ἀλλά οἱ ἄνθρωποι ἀνταποκρίνονται διαφορετικά σέ αὐτήν τήν ἀγάπη τῆς Ἐκκλησίας∙ ἄλλοι τήν ἐπιθυμοῦν καί ἄλλοι ὄχι. Ὁ ἥλιος ἀποστέλλει τίς ἀκτῖνες του σέ ὅλη τήν κτίση, ἄλλοι ὅμως φωτίζονται καί ἄλλοι καίγονται, καί αὐτό ἐξαρτᾶται ἀπό τήν φύση αὐτῶν πού δέχονται τίς ἡλιακές ἀκτῖνες.

Ἔτσι, ἡ Ἐκκλησία ἀγαπᾶ ὅλα τά βαπτισθέντα παιδιά της καί ὅλους τούς ἀνθρώπους πού εἶναι δημιουργήματα τοῦ Θεοῦ, μικρούς καί μεγάλους, ἀγάμους καί ἐγγάμους, Κληρικούς, Μοναχούς καί Λαϊκούς, ἐπιστήμονες καί μή, ἄρχοντες καί ἀρχομένους, ἑτεροφύλους καί ὁμοφυλοφίλους, καί ἀσκεῖ τήν φιλάνθρωπη ἀγάπη της, ἀρκεῖ, βέβαια, νά τό θέλουν καί οἱ ἴδιοι καί νά ζοῦν πραγματικά στήν Ἐκκλησία.

3. Ἡ Θεολογία τῆς Ἐκκλησίας γιά τόν Γάμο ἀπορρέει ἀπό τήν Ἁγία Γραφή, τήν διδασκαλία τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας καί τήν διάταξη τοῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου.

Στό βιβλίο τῆς Γενέσεως γράφεται: «Καί ἐποίησεν ὁ Θεός τόν ἄνθρωπον, κατ’ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καί θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. Καί εὐλόγησεν αὐτούς λέγων˙ αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε καί πληρώσατε τήν γῆν καί κατακυριεύσατε αὐτήν καί ἄρχετε τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καί τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καί πάντων τῶν κτηνῶν καί πάσης τῆς γῆς καί πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπί τῆς γῆς» (Γεν., 1, 2728).

Αὐτό σημαίνει ὅτι «ἡ δυαδικότητα τῶν δύο φύσεων καί ἡ συμπληρωματικότητά τους δέν ἀποτελοῦν κοινωνικές ἐπινοήσεις, ἀλλά παρέχονται ἀπό τόν Θεό»∙ «ἡ ἱερότητα τῆς ἕνωσης ἄνδρα καί γυναίκας παραπέμπει στήν σχέση τοῦ Χριστοῦ καί τῆς Ἐκκλησίας»∙ «ὁ χριστιανικός Γάμος δέν εἶναι ἁπλῆ συμφωνία συμβίωσης, ἀλλά ἱερό Μυστήριο, διά τοῦ ὁποίου ὁ ἄνδρας καί ἡ γυναίκα λαμβάνουν τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ γιά νά προχωρήσουν πρός τήν θέωσή τους»∙ «ὁ πατέρας καί ἡ μητέρα εἶναι συστατικά στοιχεῖα τῆς παιδικῆς καί τῆς ἐνήλικης ζωῆς».

Ὅλη ἡ θεολογία τοῦ Γάμου φαίνεται καθαρά στήν ἀκολουθία τοῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου, στά τελούμενα καί τίς εὐχές. Σ’ αὐτό τό Μυστήριο ἡ ἕνωση ἀνδρός καί γυναικός ἱερολογεῖται ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, μέ τίς ἀπαραίτητες προϋποθέσεις. Τά ἀποτελέσματα τοῦ ἐν Χριστῷ Γάμου εἶναι ἡ δημιουργία καλῆς συζυγίας καί οἰκογενείας, ἡ γέννηση παιδιῶν, ὡς καρποῦ τῆς ἀγάπης τῶν δύο συζύγων, ἄνδρα καί γυναίκας, καί ἡ σύνδεσή τους μέ τήν ἐκκλησιαστική ζωή. Ἡ μή ὕπαρξη παιδιῶν χωρίς τήν εὐθύνη τῶν συζύγων, δέν διασπᾶ τήν ἐν Χριστῷ συζυγία.

Ἡ χριστιανική παραδοσιακή οἰκογένεια ἀποτελεῖται ἀπό πατέρα, μητέρα καί παιδιά, καί σέ αὐτήν τήν οἰκογένεια τά παιδιά ἀναπτύσσονται, γνωρίζοντας τήν μητρότητα καί τήν πατρότητα πού θά εἶναι ἀπαραίτητα στοιχεῖα στήν μετέπειτα ἐξέλιξή τους.

Ἐξ ἄλλου, ὅπως φαίνεται στό «Εὐχολόγιο» τῆς Ἐκκλησίας, ὑπάρχει σαφέστατη σύνδεση μεταξύ τῶν Μυστηρίων τοῦ Βαπτίσματος, τοῦ Χρίσματος, τοῦ Γάμου, τῆς Ἐξομολογήσεως καί τῆς Θείας Κοινωνίας τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Κάθε διάσπαση αὐτῆς τῆς σύνδεσης δημιουργεῖ ἐκκλησιολογικά προβλήματα.

Ἑπομένως, βαπτιζόμαστε καί χριόμαστε γιά νά κοινωνήσουμε τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Γίνεται ὁ Γάμος ὥστε οἱ σύζυγοι καί ἡ οἰκογένεια νά συμμετέχουν στό Μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας καί νά κοινωνοῦν τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Κάθε διάσπαση τῆς σχέσεως αὐτῆς τῶν Μυστηρίων συνιστᾶ τήν ἐκκοσμίκευση.

Ἡ Ἐκκλησία βασίζεται σέ αὐτήν τήν Παράδοση, πού δόθηκε ἀπό τόν Θεό στούς Ἁγίους, καί δέν μπορεῖ νά ἀποδεχθῆ κάθε ἄλλη μορφή Γάμου, πολλῷ δέ μᾶλλον τόν λεγόμενο «ὁμοφυλοφιλικό γάμο».

4. Σέ ἕνα εὐνομούμενο Κράτος ἡ Πολιτεία μέ τά συντεταγμένα ὄργανά της ἔχει τήν ἁρμοδιότητα νά καταρτίζη νομοσχέδια καί νά ψηφίζη νόμους, ὥστε στήν κοινωνία νά ὑπάρχη ἑνότητα, εἰρήνη καί ἀγάπη.

Ἡ Ἐκκλησία, ὅμως, εἶναι θεσμός ἀρχαιότατος, ἔχει διαχρονικές παραδόσεις αἰώνων, συμμετέχει σέ ὅλες τίς κατά καιρούς δοκιμασίες τοῦ λαοῦ, συνετέλεσε ἀποφασιστικά στήν ἐλευθερία του, ὅπως φαίνεται ἀπό τήν ἱστορία, τήν παλαιότερη καί τήν πρόσφατη, καί πρέπει ὅλοι νά στέκονται μέ σεβασμό, τόν ὁποῖο κατά καιρούς διακηρύσσουν. Ἄλλωστε καί ὅλοι οἱ ἄρχοντες, ἐκτός ἀπό μερικές ἐξαιρέσεις, εἶναι δυνάμει καί ἐνεργείᾳ μέλη της. Ἡ Ἐκκλησία οὔτε συμπολιτεύεται οὔτε ἀντιπολιτεύεται, ἀλλά πολιτεύεται κατά Θεόν καί ποιμαίνει ὅλους. Γι’ αὐτό καί ἔχει ἰδιαίτερο λόγο πού πρέπει νά γίνεται σεβαστός.

Στό θέμα τοῦ λεγομένου «πολιτικοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων», ἡ Ἱερά Σύνοδος ὄχι μόνον δέν μπορεῖ νά σιωπήση, ἀλλά πρέπει νά ὁμιλήση, ἀπό ἀγάπη καί φιλανθρωπία σέ ὅλους. Γι’ αὐτό ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στήν πρόσφατη ἀπόφασή της μέ ὁμόφωνο καί ἑνωτικό τρόπο, γιά λόγους τούς ὁποίους αἰτιολόγησε, δήλωσε ὅτι «εἶναι κάθετα ἀντίθετη πρός τό προωθούμενο νομοσχέδιο».

Καί αὐτή ἡ σαφής ἀπόφασή της στηρίζεται στό ὅτι «οἱ ἐμπνευστές τοῦ νομοσχεδίου καί οἱ συνευδοκοῦντες σέ αὐτό προωθοῦν τήν κατάργηση τῆς πατρότητας καί τῆς μητρότητας καί τήν μετατροπή τους σέ οὐδέτερη γονεϊκότητα, τήν ἐξαφάνιση τῶν ρόλων τῶν δύο φύλων μέσα στήν οἰκογένεια καί θέτουν πάνω ἀπό τά συμφέροντα τῶν μελλοντικῶν παιδιῶν τίς σεξουαλικές ἐπιλογές τῶν ὁμοφυλοφίλων ἐνηλίκων».

Ἐπί πλέον, ἡ θέσπιση τῆς «υἱοθεσίας παιδιῶν» «καταδικάζει τά μελλοντικά παιδιά νά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ἤ μητέρα σέ ἕνα περιβάλλον σύγχυσης τῶν γονεϊκῶν ρόλων», ἀφήνοντας δέ ἀνοικτό παράθυρο γιά τήν λεγόμενη «παρένθετη κύηση», πού θά δώση κίνητρα «γιά τήν ἐκμετάλλευση εὐάλωτων γυναικῶν» καί ἀλλοίωση τοῦ ἱεροῦ θεσμοῦ τῆς οἰκογενείας.

Ὅλα αὐτά ἡ Ἐκκλησία, ἡ ὁποία πρέπει νά ἐκφράζη τό θέλημα τοῦ Θεοῦ καί νά καθοδηγῆ ὀρθόδοξα τά μέλη της, δέν μπορεῖ νά τά ἀποδεχθῆ, διότι διαφορετικά θά προδώση τήν ἀποστολή της. Καί τό κάνει αὐτό ὄχι μόνο ἀπό ἀγάπη στά μέλη της, ἀλλά ἀπό ἀγάπη καί στήν ἴδια τήν Πολιτεία καί τούς θεσμούς της, ὥστε νά προσφέρουν στήν κοινωνία καί νά συντελοῦν στήν ἑνότητά της.
Ἀποδεχόμαστε, βέβαια, τά δικαιώματα τῶν ἀνθρώπων τά ὁποῖα κινοῦνται σέ ἐπιτρεπτά ὅρια, σέ συνδυασμό μέ τίς ὑποχρεώσεις τους, ἀλλά ἡ νομιμοποίηση τοῦ ἀπολύτου «δικαιωματισμοῦ», πού εἶναι θεοποίηση τῶν δικαιωμάτων, προκαλεῖ τήν ἴδια τήν κοινωνία.

5. Ἡ Ἐκκλησία ἐνδιαφέρεται γιά τήν οἰκογένεια, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ τό κύτταρο τῆς Ἐκκλησίας, τῆς κοινωνίας καί τοῦ Ἔθνους. Σέ αὐτό πρέπει νά συντείνη καί ἡ Πολιτεία, ὅπως διαλαμβάνεται στό ἰσχῦον Σύνταγμα ὅτι «ἡ οἰκογένεια ὡς θεμέλιο τῆς συντήρησης καί προαγωγῆς τοῦ Ἔθνους, καθώς καί ὁ Γάμος, ἡ μητρότητα καί ἡ παιδική ἡλικία τελοῦν ὑπό τήν προστασία τοῦ Κράτους» (ἄρ. 21).
Σύμφωνα δέ μέ τόν Καταστατικό Χάρτη τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι νόμος τοῦ Κράτους (590/1977), «ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συνεργάζεται μετά τῆς Πολιτείας, προκειμένου περί θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος ὡς… τῆς ἐξυψώσεως τοῦ θεσμοῦ τοῦ γάμου καί τῆς οἰκογενείας» (ἄρ. 2).

Ἔτσι, προτρέπουμε τήν Πολιτεία νά προβῆ στήν ἀντιμετώπιση τοῦ Δημογραφικοῦ προβλήματος «πού ἐξελίσσεται σέ βόμβα ἕτοιμη νά ἐκραγεῖ» καί εἶναι τό κατ’ ἐξοχήν ἐθνικό θέμα τῆς ἐποχῆς μας, τοῦ ὁποίου ἡ ἐπίλυση ὑπονομεύεται ἀπό τό πρός ψήφιση νομοσχέδιο, καί τήν καλοῦμε νά ὑποστηρίξη τίς πολύτεκνες οἰκογένειες πού προσφέρουν πολλά στήν κοινωνία καί τό Ἔθνος.

Ὅλα τά ἀνωτέρω ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀνακοινώνει σέ ὅλα τά μέλη της «μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἀγάπης», διότι ὄχι μόνο ὁ λεγόμενος «γάμος τῶν ὁμοφυλοφίλων» εἶναι ἀνατροπή τοῦ Χριστιανικοῦ Γάμου καί τοῦ θεσμοῦ τῆς πατροπαράδοτης ἑλληνικῆς οἰκογένειας, ἀλλάζοντας τό πρότυπό της, ἀλλά καί διότι ἡ ὁμοφυλοφιλία ἔχει καταδικαστῆ ἀπό τήν σύνολη ἐκκλησιαστική παράδοση, ἀρχῆς γενομένης ἀπό τόν Ἀπόστολο Παῦλο (Ρωμ. α΄, 2432), καί ἀντιμετωπίζεται μέ τήν μετάνοια, ἡ ὁποία εἶναι ἀλλαγή τρόπου ζωῆς.

Ἐννοεῖται, βέβαια, ὅτι ὑφίσταται ἡ βασική ἀρχή ὅτι, ἐνῶ ἡ Ἐκκλησία καταδικάζει τήν κάθε ἁμαρτία ὡς ἀπομάκρυνση τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τό Φῶς καί τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, συγχρόνως ἀγαπᾶ τόν κάθε ἁμαρτωλό, διότι καί αὐτός ἔχει τό «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ» καί μπορεῖ νά φθάση στό «καθ’ ὁμοίωσιν», ἐάν συνεργήση στήν Χάρη τοῦ Θεοῦ.

Αὐτόν τόν ὑπεύθυνο λόγο ἀπευθύνει ἡ Ἱερά Σύνοδος σέ σᾶς, τούς εὐλογημένους Χριστιανούς, τά μέλη της, καί σέ ὅλους ὅσοι ἀναμένουν τόν λόγο της, διότι ἡ Ἐκκλησία «ἀληθεύει ἐν ἀγάπῃ» (Ἐφ. δ΄, 15) καί «ἀγαπᾶ ἐν ἀληθείᾳ» (Β΄ Ἰω. α΄, 1).

† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ὁ Καρυστίας καί Σκύρου Σεραφείμ
† Ὁ Μονεμβασίας καί Σπάρτης Εὐστάθιος
† Ὁ Νικαίας Ἀλέξιος
† Ὁ Νικοπόλεως καί Πρεβέζης Χρυσόστομος
† Ὁ Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου Θεόκλητος
† Ὁ Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς Παντελεήμων
† Ὁ Κίτρους καί Κατερίνης Γεώργιος
† Ὁ Ἰωαννίνων Μάξιμος
† Ὁ Ἐλασσῶνος Χαρίτων
† Ὁ Θήρας, Ἀμοργοῦ καί Νήσων Ἀμφιλόχιος
† Ὁ Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος
† Ὁ Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας Δαμασκηνός

ekklisiaonline

Διαβάστε Περισσότερα » "“Ο “γάμος ομοφυλοφίλων” ανατρέπει το Χριστιανικό γάμο και το πρότυπο της οικογένειας” – Η Εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον λαό της"

Θεσσαλονίκη: Πενήντα νταλίκες σταμάτησαν στα Μάλγαρα λόγω της απαγόρευσης για βαρέα οχήματα

Τουλάχιστον 50 νταλίκες έχουν εγκλωβιστεί στα διόδια των Μαλγάρων, στη Θεσσαλονίκη, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας για βαρέα οχήματα.

Μπορούν να συνεχίσουν μόνο όσοι πάνε Βόλο, από Γιάννενα και μέσω Ιονίας οδού, ωστόσο, επειδή είναι μεγάλη η διαδρομή προτιμούν να περιμένουν να ανοίξουν οι δρόμοι. Οι περισσότεροι οδηγοί είναι από Πολωνία, Βουλγαρία, Τουρκία και Σερβία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν από την Τροχαία, η απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι το πρωί της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πενήντα νταλίκες σταμάτησαν στα Μάλγαρα λόγω της απαγόρευσης για βαρέα οχήματα"

Συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς εθνικής από αγρότες της Μαγνησίας στο ύψος του Στεφανοβικείου

Σε συμβολικό αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας από τις 11 π.μ., και για μιάμιση ώρα, προχώρησαν σήμερα οι αγρότες του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους.

Οι αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τα πλημμυρισμένα χωράφια τους και δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση απέναντι στα δίκαια αιτήματα τους. Απέναντι στον εμπαιγμό και την αδιαλλαξία, όπως λένε, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κλιμακώσουν τον αγώνας τους με αποκλεισμό δρόμων.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, σήμερα εξελέγη και συντονιστική επιτροπή και αποφασίστηκε αντιπροσωπεία των αγροτών από το ενιαίο μπλόκο του Στεφανοβικείου να συμμετέχει στη σύσκεψη που θα γίνει στις 7μ.μ., στον Πλατύκαμπο.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν πανελλαδικά από όλα τα μπλόκα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς εθνικής από αγρότες της Μαγνησίας στο ύψος του Στεφανοβικείου"

ΔΙΜΕΑ: Προθεσμία 10 ημερών στις εταιρείες βρεφικού γάλακτος να δώσουν στοιχεία

Στενό μαρκάρισμα από την ΔΙΜΕΑ στις εταιρείες βρεφικού γάλακτος. Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας βρεφικού γάλακτος υποχρεούνται να ενημερώσουν τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς για τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού τους κόστους προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2024 πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με την απόφαση για το βρεφικό γάλα, το μικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών και δεν δύναται το λειτουργικό κόστος της οικείας κατηγορίας να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης, προσαυξημένο κατά 60%.

Για τη διαπίστωση παραβάσεων μπορεί να διενεργείται διοικητικός ή επιτόπου έλεγχος, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, από τα όργανα των αρμοδίων αρχών, δηλαδή της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Επιπλέον, σε όποιον παρεμποδίζει ή παρακωλύει τον έλεγχο με οποιονδήποτε τρόπο επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση παραβίασης της εν λόγω ρύθμισης επιβάλλεται πρόστιμο που υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Δηλαδή, υπολογίζεται ο αριθμός των ημερών που μεσολάβησαν από την 1η Μαρτίου 2024 μέχρι και την ημέρα κατά την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, το ύψος του μικτού κέρδους της επιχείρησης στην ενιαία κατηγορία των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης και το ποσοστό ποινής επί των πωλήσεων της επιχείρησης στην κατηγορία προϊόντων για την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση κατά τη διαχειριστική χρήση που ξεκίνησε το 2022.

Αν η παράβαση αφορά σε ποσοστό υπέρβασης μέχρι 1% του προβλεπόμενου κέρδους επιβάλλεται άπαξ η ποινή της σύστασης. Σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης της επιχείρησης με την σύσταση, επιβάλλεται πρόστιμο προσαυξάνεται κατά, επιπλέον, 20%.

Σε περίπτωση απόκρυψης ή προσκόμισης παραποιημένων στοιχείων επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο ίσο με το 1% του κύκλου εργασιών της κατά τη διαχειριστική χρήση που ξεκίνησε το 2022. Ωστόσο, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η επιχείρηση προσκομίσει εντός 10 ημερών τα αιτούμενα στοιχεία μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου.

Τέλος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΙΜΕΑ: Προθεσμία 10 ημερών στις εταιρείες βρεφικού γάλακτος να δώσουν στοιχεία"

Κινητοποιήσεις αγροτών: Ενημερώνουν την αστυνομία για την πρόθεσή τους για μηχανοκίνητη πορεία στην Agrotica – Σε λίγο πορεία προς το τελωνείο των Κήπων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για τις 12:30 οι αγρότες του νοτίου Έβρου, έτσι ώστε να κινηθούν στη συνέχεια προς το τελωνείο των Κήπων. Ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε κάποια τοπικά σημεία, δηλαδή στις Φέρες, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στο Τυχερό και στον Πέπλο.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σταματάκης αυτό που γνωρίζουν από τους αγρότες και τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, είναι ότι το τελωνείο των Κήπων θα κλείσει συμβολικά για κάποιες ώρες μόνο για τα φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν προϊόντα είτε προς την Τουρκία είτε από την Τουρκία. Δεν θα κλείσει για τα ΙΧ και για τα λεωφορεία.

Σε εξέλιξη είναι και οι κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλονίκη, όπου αντιπροσωπεία τους έχει συνάντηση με την ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης. Ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να κατέβουν στην Agrotica με τα τρακτέρ τους την ημέρα των εγκαινίων, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, αλλά και να παραμείνουν και τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί η έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Επίσης σκοπεύουν να συντάξουν ένα υπόμνημα και να το παραδώσουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με το οποίο θα ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και άμεση επίλυση των ζητημάτων που θέτουν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις αγροτών: Ενημερώνουν την αστυνομία για την πρόθεσή τους για μηχανοκίνητη πορεία στην Agrotica – Σε λίγο πορεία προς το τελωνείο των Κήπων"

«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε εταιρείες, ούτε περιουσία, λέει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Αρνείται τις κατηγορίες για απάτη και δίνει τη δική του απάντηση ο διαχειριστής της κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, μέσω των δικηγόρων του, Αλέξανδρο Κατσιφό και Νικόλαο Αλεξανδρή. «Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του «Άλλου Ανθρώπου», αναφέρει.

«Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω, έστω, εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Πολυχρονόπουλος, δηλώνοντας βέβαιος πως «οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Είκοσι εκατομμύρια γεύματα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα σε ανθρώπους που δεν ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για κάτι φαγώσιμο. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα αγάπης σε παιδιά που δεν τσακώνονται μπροστά στους κάδους για τα σκουπίδια που πετούν στις λαϊκές αγορές. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα ελπίδας σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κριτήρια.

Σε εκείνους που βιώνουν τις τραγικές συνθήκες του έσχατου ξεπεσμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, στους άνεργους, στους άστεγους, στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στο καμένο Μάτι, στις φωτιές από την Αλεξανδρούπολη ως την Αρχαία Ολυμπία, στη δομή της Μόριας, στα χρόνια του κορονοϊού, στην σεισμόπληκτη Τουρκία, στην εμπόλεμη Ουκρανία, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια.

Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω, έστω, εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου.

Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του «άλλου ανθρώπου». Δεν έχω εταιρίες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε «παπάκι» καν, ακόμα και σήμερα κοιμάμαι στην κουζίνα του «Αλλου Ανθρώπου», εκεί θα με βρείτε και σήμερα και αύριο. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

Είναι απολύτως βέβαιον πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν.

Ο άλλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνείδησης, του σεβασμού και σήμερα και αύριο θα μαγειρεύει φαγητό για όποιον έχει ανάγκη. Γιατί ο «άλλος άνθρωπος» είναι ο αληθινός άνθρωπος.

Αυτόν, τον αληθινό άνθρωπο, έχουμε υποχρέωση να τον κρατήσουμε πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη πρέπει να μείνουν πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ο Άλλος Άνθρωπος»: Δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε εταιρείες, ούτε περιουσία, λέει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος"

Τέμπη: Στον εισαγγελέα στέλνει η Εξεταστική τα όσα κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train

Με ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής αποφασίστηκε να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προκειμένου να ελεγχθούν από την Δικαιοσύνη τα όσα κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellenic Train κ. Μαουρίτσιο Καποτόρτε για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Την αποστολή της κατάθεσης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Hellenic Train. Καποτόρτε στον εισαγγελέα συμφώνησαν όλα τα κόμματα καθώς εντόπισαν κενά, αποφυγές αλλά σημεία που -όπως θεωρούν-  δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την αλήθεια.

Αίσθηση προκάλεσε, ότι ο κ. Καποτόρτε ακόμα και στην σημερινή για δεύτερη ημέρα εξέτασής τους απέφυγε να ζητήσει έστω και μια “συγνώμη” για την τραγωδία των Τεμπών.

O εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης χαρακτήρισε την κατάθεση του κ Καμποτόρτε «εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τα θύματα της τραγωδίας και για το ελληνικό  κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι «δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη καθώς έχασαν την ζωή του 57 άνθρωποι  […] δεν ζήτησε συγνώμη ούτε στην αρχή ούτε στην διάρκεια που του επισήμαναν την ευθύνη της εταιρείας του και ήρθε εδώ για να ρίξει στάχτη στα μάτια… Δεν  απάντησε σε καμμία ερώτηση και απέδωσε το ατύχημα μόνο στον σταθμάρχη. Η κατάθεση ήταν μια εξοργιστική  άρνηση των ευθυνών της Hellenic Train” σημειώνοντας ότι η  Hellenic Train έφερε εδώ παλαιά τρένα, σαπάκια  για να κυκλοφορεί ο κόσμος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκαλης, ζήτησε να παραπεμφθεί η κατάθεση στον εισαγγελέα Εφετών για το ενδεχόμενο τέλεσης ψευδορκίας. Τα σημεία που μεταξύ άλλων εντόπισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Καποτόρτε κατέθεσε ότι υπήρχαν συστήματα ασφαλείας στα τρένα που μερικώς λειτουργούσαν καθώς και για τις διαφημίσεις της Hellenic Train ότι τα τρένα είναι ασφαλή.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «σε εμάς δεν μας κάνει  εντύπωση οι τοποθετήσεις του κ. Καποτόρτε για να  να αποσείσει τις ευθύνες  της εταιρείας και να ωραιοποιήσει  την κατάσταση  […]] Εμείς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα και για την ασάφεια και για την αοριστία των απαντήσεων», είπε.
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα συμφώνησε την διαβίβαση στην εισαγγελία της κατάθεσης του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train για όσα κατέθεσε τόσο για την καταλληλόλητα των τρένων αλλά και για τα συστήματα ασφάλειας των τρένων. 

Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, ανέφερε ότι  «οι απαντήσεις που έχουν δοθεί σε σχέση με τα αίτια που δημιουργήσαν το έγκλημα. Οι απαντήσεις πρέπει να ελεγχθούν και  δεν είναι πειστικές . Είναι κραυγαλέο και χυδαίο να λέγεται ότι οι  άνθρωποι έχασαν την ζωή τους  λόγω της πυρκαγιάς και όχι της σύγκρουσης». 
Με το αίτημα αποστολής στον εισαγγελέα της κατάθεσης του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train συμφώνησαν επίσης και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής που συμμετέχει στην Επιτροπή. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Στον εισαγγελέα στέλνει η Εξεταστική τα όσα κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train"

Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Με την πώληση αμερικανικών F-35 στην Ελλάδα ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 την Τρίτη (30/1), Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάτι εξίσου σημαντικό: την απόφασή του να αυξηθεί η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, η οποία θα φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ από 2.000 ευρώ, που είναι σήμερα.

«Η επιστολή, την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα, ενώ θα λάβουμε και δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα, ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι σκοπός ήταν πάντα να μπορούμε να διατηρήσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό κι όχι ποσοτικό.

Σχετικά με την Τουρκία είπε ότι η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα, αλλά ότι αυτά (σ.σ. που πουλάνε) δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα, το οποίο έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. «Βλέπω συζητήσεις και από τις δυο πλευρές, που παραπέμπουν σε αντιπαράθεση, ενώ έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όλους αυτούς τους μήνες και είμαστε σε πορεία εξομάλυνσης. «Αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διατηρήσουμε», είπε.

«Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα», υπογράμμισε, αποκαλύπτοντας πως προτίθεται να επισκεφθεί την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο.

Ερωτηθείς για το αν θα κάνουμε κάτι εμείς, ώστε η παράδοση των F16 στην Τουρκία να έχει όρους, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνοαμερικανική προσέγγιση είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Για το κόστος της προμήθειας ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχουμε εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα F-35 και έχουμε πετύχει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες.

«Οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο και έχουν υψηλή τεχνογνωσία πρέπει να πληρώνονται καλά»

«Οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο και έχουν υψηλή τεχνογνωσία πρέπει να πληρώνονται καλά», είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στους νέους εξοπλισμούς. Τόνισε ακόμα ότι τα στελέχη, που θα καθίσουν αύριο στη γέφυρα μιας Belharra, θα ξέρουν ότι το κράτος τους σέβεται. «Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν και προς τα εκεί θα κινηθούμε», τόνισε.

«Τον κέρασα καλτσούνια και είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση», απάντησε για το αν στη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν κλείδωσε η συμφωνία για τα F-35.

Για το αν είμαστε πιο κοντά στην επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, είπε ότι αν διατηρηθεί το καλό κλίμα η απάντηση είναι «ναι». «Η διατήρηση του καλού κλίματος είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε λεπτομερώς. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως προϋποθέσεις γι’ αυτό: τη διατήρηση του καλού κλίματος και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, που θέτει το πλαίσιο για την επίλυση τέτοιων διαφορών.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα όριά της και στο πεδίο και ενισχύσαμε τις συμμαχίες και την οικονομία μας», είπε ακόμα.

«Πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ στον εξοπλισμό»

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας για το ρεύμα», απάντησε ερωτηθείς σχετικά. Ειδικά για τη Θεσσαλία είπε ότι έχουν γίνει πράγματα και θα γίνουν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για το δεύτερο αίτημα, που έχει να κάνει με τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης, ζήτησε από το υπουργείο να γίνει αύξηση από τα 5.000 στα 10.000 ευρώ και να δοθούν πιο νωρίς.

Η αρωγή αυτή και η ενίσχυση έχει να κάνει με τον εξοπλισμό, αλλά εμείς λέμε ότι θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000 έως 10.000 στον εξοπλισμό.

«Η αύξηση μισθών και συντάξεων ύψιστη προτεραιότητα – Η απάντηση του κράτους στους κερδοσκόπους θα είναι σκληρή»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για την ακρίβεια αλλά και για το αν η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση.

«Υπήρξε έξαρση της εισαγομένης ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι πολύ σκληρή. Η ΔΙΜΕΑ κάνει συστηματικούς ελέγχους και επιβάλλουμε και εισπράττουμε μεγάλα πρόστιμα και δημιουργείται αρνητική εικόνα για τις εταιρείες. Κάνουμε παρεμβάσεις δομικές στη λειτουργία της αγοράς», τόνισε ακόμα.

«Στέλνουμε», είπε ακόμα «ξεκάθαρο σήμα σε όλους ότι δε θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η αύξηση στα προϊόντα έχει μείνει και πρόσθεσε ότι «το θέμα δεν είναι πώς θα μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά πώς θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών».

«Η αύξηση μισθών και συντάξεων είναι η ύψιστη προτεραιότητά μου», είπε. «Οι μισθοί αυξάνονται και οι συντάξεις αλλά και η ενίσχυση των νέων οικογενειών».

«Μερικές φορές», είπε, «αισθάνομαι ότι υπάρχουν δυο Ελλάδες. Εκείνη που ευημερεί και εκείνη που τα βγάζει πέρα δύσκολα και αυτή πρέπει να στηρίξουμε».

Για το κόστος στέγης

«Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει· και ειδικά για τα νέα ζευγάρια έχουν το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και πήγε πολύ καλά, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Έχω ζητήσει αξιολόγηση του πλαισίου της Golden Visa και νέα μέτρα για τα AIRBNB, όμως, αν και είναι έσοδο, θα το μελετήσουμε πιο προσεκτικά. Είναι σημαντικό να δούμε την προσφορά και τη ζήτηση. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα. Το κίνητρο για τον ιδιοκτήτη να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα και να το βγάλει στην αγορά με μία κρατική βοήθεια είναι μεγάλο.

Για τις καταλήψεις

«Πολιτική μας είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν από 4 χρόνια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η αστυνομία παρενέβη πολλές φορές και οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις και η κατάληψη είναι μία από αυτές.

Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτή», υπογράμμισε. «Δεν είμαι σίγουρος ότι καθρεφτίζει την πραγματική θέληση. Μόνο 30 άρθρα αναφέρονται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση των πρυτάνεων να γίνει η εξεταστική με ψηφιακό τρόπο. «Έχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν και να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις. Δεν πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Η απόφασή μας είναι δεδομένη και θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου».

«Όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια από τον καταστατικό τους χάρτη είναι μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά και γιατί να μην έρθουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Για την προσχώρηση Χριστοφιλοπούλου

«Πόσο ΠΑΣΟΚ χωράει η ΝΔ;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Το 2016, όταν οι πολίτες με εμπιστεύθηκαν ως πρόεδρο της ΝΔ είχα δεσμευθεί ότι θα την κάνω κόμμα εξουσίας. Η ΝΔ έχει καταφέρει να διαφυλάξει τον πυρήνα των αξιών της, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια προοδευτική κατεύθυνση για όλους τους Έλληνες», απάντησε για την προσχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου

Για τη διαφοροποίηση Βορίδη

Για τη διαφοροποίηση Βορίδη και το πώς μπορεί να μένει στην κυβέρνηση απάντησε: «Στη Βρετανία αυτό γίνεται συνεχώς. Υπουργοί διαφοροποιούνται, αλλά δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν θα επιβάλω κομματική πειθαρχία. Η ισότητα στον γάμο είναι μία από τις πολλές νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Στον συνολικό μου προγραμματισμό έχω πολλές πρωτοβουλίες και αυτό που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία είναι η ακρίβεια».

«Ορατός ο κίνδυνος της αλαζονείας»

«Δε φαντάζομαι να θέλετε να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης», είπε χαριτολογώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για τον κατακερματισμό των κομμάτων.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας από την εικόνα ενός κόμματος που έχει μεγάλα ποσοστά είναι ορατός και δε θα επιτρέψω στα στελέχη μου να εμφιλοχωρήσει τέτοια λογική. Η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης και αυτό είναι το πλεονέκτημά της. Όταν διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη, το κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο και αυτό πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες, όταν πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές», κατέληξε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας"

Νούλαντ: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δεχτούν την Τουρκία πίσω στο πρόγραμμα των F-35

Η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία και τόνισε πως «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν  την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».

Προσέθεσε επίσης ότι «πρώτα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα και ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αεράμυνα».

Η Βικτόρια Νούλαντ, στη συνέντευξή της στο CNN Turk, παραδέχτηκε ότι δεν είναι σύμπτωση ότι  βρέθηκε στην  Άγκυρα αμέσως μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία είπε “ναι” στη Σουηδία προσχωρώντας σε εμάς. Όπως γνωρίζεις, όσο περιμέναμε να συμβεί αυτό, δεν θα πω ότι υπήρξε στασιμότητα, αλλά αυτό ήταν το πλέον κυρίαρχο θέμα στις σχέσεις μας. Έτσι, ένα από τα πράγματα που μου ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ήταν να αναζωογονήσουμε τις υπόλοιπες σχέσεις μας και να επιστρέψουμε στη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2024, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο. Έτσι, ήταν μια πολύ αισιόδοξη επίσκεψη για να σχεδιάσουμε τα πάντα όσον αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς όλοι μαζί επιστρέφουμε σε πλήρη συνεργασία σε αυτή την πολύ σημαντική σχέση» ανέφερε η κ. Νούλαντ.

Είπε ακόμη ότι «ενώ εσείς (σ.σ. η Τουρκία) δουλεύατε στο δικό σας Κοινοβούλιο, εμείς προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στο Κογκρέσο μας ότι είναι πολύ σημαντικό για την αμερικανική ασφάλεια να αναπτύξει η Τουρκία τον στόλο των F-16, ότι είναι σημαντικό για την κατανομή των βαρών μεταξύ των συμμάχων να είναι (η Τουρκία) πλήρως ενεργή και να συμμετέχει σε αυτό το επίπεδο».

Καταλήγοντας επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκαν με αγγελιοφόρο στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να υποβληθεί το επίσημο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία: «Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρός σας ήταν αρκετά ενθουσιασμένος τη στιγμή που υπέγραφε. Ο κούριερ ανέβηκε στο αεροπλάνο, το παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών και εμείς διαβιβάσαμε την κοινοποίησή μας στο Κογκρέσο. Σε 15 ημέρες από την Παρασκευή, αυτή η περίοδος κοινοποίησης θα λήξει και τότε θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νούλαντ: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δεχτούν την Τουρκία πίσω στο πρόγραμμα των F-35"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news