facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Τεράστια απάτη στην Αττική με δήθεν πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων – Συμμορία έβγαλε πάνω από 45.600 ευρώ, πώς δρούσε

Από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών στην Αττική με το πρόσχημα πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 8 ατόμων για εγκληματική οργάνωση, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Ιουλίου του έτους 2023, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και δομημένη δράση και διακριτούς ρόλους και διέπρατταν απάτες σε βάρος πολιτών ανά την επικράτεια, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.

Οι αγγελίες και η μάντρα «βιτρίνα»

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, οι κατηγορούμενοι αναρτούσαν σε διαδικτυακή πλατφόρμα αγγελίες για πώληση μεταχειρισμένων οχημάτων σε καλή κατάσταση και σε πολύ προνομιακές τιμές, ενώ για να προσδώσουν αληθοφάνεια στην αγγελία παρείχαν φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων, καθώς και λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας τους.

Παράλληλα, διατηρούσαν και υπαίθριο αφύλακτο χώρο στην Αττική, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνα» και τον παρουσίαζαν ως έδρα επιχείρησης μάντρας αυτοκινήτων.

Μάλιστα, για να προκαλέσουν σύγχυση στους υποψήφιους αγοραστές, μέλος της οργάνωσης εμφαινόταν ως ιδιοκτήτης δύο εταιριών, οι οποίες ωστόσο βρίσκονταν σε αναστολή καταχώρησης από το προηγούμενο έτος.

Πώς δρούσε η σπείρα με τις απάτες στην Αττική

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι αφού πραγματοποιούσαν την αρχική τηλεφωνική επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, αποδέχονταν ή  προσκαλούσαν τους ίδιους ή άτομα εμπιστοσύνης τους να προσέλθουν στη μάντρα, για να επιθεωρήσουν το όχημα για το οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή τους παρουσίαζαν επιλογές άλλων οχημάτων, σε περίπτωση που το ίδιο δεν ήταν «διαθέσιμο».

Εκεί, παρουσίαζαν οχήματα – «δολώματα», τα οποία εξέθεταν αρχικά προς πώληση κι έπειτα με διάφορες προφάσεις ισχυρίζονταν ότι η παράδοσή τους θα καθυστερούσε. Στη συνέχεια, ανέβαλλαν την παράδοση του οχήματος, μέχρι την οριστική παύση της επικοινωνίας τους με τα θύματα, αφού όμως είχαν οικειοποιηθεί τα αρχικώς εισπραχθέντα χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικό του τρόπου που λειτουργούσαν ήταν ότι για να ενισχύσουν το κύρος της «επιχείρησή τους» μετέρχονταν διάφορους τρόπους, που περιλάμβαναν ευκολίες αποπληρωμής με δόσεις, έλεγχο από μηχανικό επιλογής του αγοραστή, διεκπεραίωση μεταβίβασης και ανάληψη των εξόδων αυτής καθώς και επίδειξη του οχήματος στον χώρο του αγοραστή.

Από την έως τώρα έρευνα διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε οχτώ περιπτώσεις απάτης με το παράνομο όφελος από αυτές να ανέρχεται στο ποσό των 45.600 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστια απάτη στην Αττική με δήθεν πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων – Συμμορία έβγαλε πάνω από 45.600 ευρώ, πώς δρούσε"

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Εμείς τηρούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα την παραβιάζει

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι η χώρα της έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Ελλάδα.

«Ζητώ κατανόηση. Έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας μας, αλλάξαμε τα έγγραφά μας και για το εξωτερικό και για το εσωτερικό, αλλάξαμε ακόμη και τα φρεάτια των υπονόμων. Όμως όταν υπάρχουν δύο πλευρές στη Συμφωνία, πρέπει και η άλλη πλευρά να επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας.

Το σχοινί έχει δύο άκρες και συνήθως το τραβούν δύο άτομα. Νομίζω ότι συμπεριφερθήκαμε πολύ υπεύθυνα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας ακόμη και πριν λήξουν οι σχετικές προθεσμίες, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το ίδιο έπραξε και η Ελλάδα.

Εκεί θα ακούσετε να λένε “Σκοπιανοί”, “Σκόπια”, θα δείτε πινακίδες “FYROM”, αλλά όχι πινακίδες Βόρεια Μακεδονία. Για να μην αναφερθώ και στα μνημόνια συνεργασίας και κυρίως για το μνημόνιο σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Κληθείσα να σχολιάσει την ενέργειά της να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου, η οποία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αποδοκιμάστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επανέλαβε πως βάσει του άρθρου 7, παρ.3 της «Συμφωνίας των Πρεσπών» έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» και ισχυρίστηκε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δε θέλω να εκνευρίσω κανέναν αλλά είναι μέρος της συνήθειάς μου

«Το όνομα είναι το μεγαλύτερο σημάδι ταυτότητας και αυτό βγαίνει από μέσα μου. Ξέρω τι είναι σωστό, αλλά όταν τραγουδιέται ο εθνικός ύμνος, οι άνθρωποι κλαίνε, βάζουν το χέρι τους πάνω στην καρδιά τους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το όνομα.

Δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι με κάποια πράγματα δεν μπορείς να είσαι και τόσο ορθολογικός, υπάρχει κάποια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην καρδιά και το μυαλό. Δεν θέλω να εκνευρίσω κανέναν, αλλά γι΄εμένα είναι μέρος της συνήθειας μου (habitus).

Για 60 χρόνια ήταν πάντα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Περί αυτού πρόκειται, χωρίς να θέλω να γίνω κακεντρεχής» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ερώτηση αν τα επόμενα πέντε χρόνια (όσο διαρκεί η θητεία της ως πρόεδρος της Δημοκρατίας) θα εμμείνει στη στάση της και δεν θα εκφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας, που είναι Βόρεια Μακεδονία, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα απάντησε σχετικά:

«Όλοι γνωρίζετε ότι είμαι η Πρόεδρος αυτής της χώρας, η οποία βάσει του Συντάγματός της ονομάζεται έτσι. Γιατί πρέπει να το επαναλαμβάνω; Άραγε οι Έλληνες συνάδελφοί μας λένε συνεχώς Ελληνική Δημοκρατία ή Ελλάδα; Όχι. [… ]. Σέβομαι τις συμφωνίες. Δεν είναι αλήθεια ότι εμείς τις παραβιάζουμε. Κάποιος άλλος τις παραβιάζει».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Εμείς τηρούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα την παραβιάζει"

Γλυκά Νερά: «Από ανάφλεξη μπαταρίας η φωτιά, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας» λέει η κατασκευάστρια εταιρεία του drone

Εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέπεσε το drone από το οποίο εκτιμάται ότι ξέσπασε η χθεσινή πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα Α.Ε. (SAS), η οποία εδρεύει στα Γλυκά Νερά, δίνει ένα χρονικό της πτώσης, την οποία αποδίδει σε «σοβαρή και μη προβλέψιμη εμπλοκή», αναφέρει ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας και επισημαίνει ότι το προσωπικό της κάλεσε άμεσα την Πυροσβεστική.

Τονίζει δε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες που θα της καταλογιστούν, ενώ δεσμεύεται να επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες της.

Στην ανακοίνωσή της, η Spirit Aeronautical Systems, αναφέρει:

«Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα Α.Ε. με αφορμή το συμβάν πτώσης Drone στην περιοχή των Γλυκών Νερών Αττικής θα ήθελε να ενημερώσει υπεύθυνα για τα ακόλουθα:

α. Στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μη επανδρωμένων συστημάτων που έχει σε εξέλιξη, από την ίδρυσή της το 2020, έχει εκτελέσει με διάφορους τύπους πολυκοπτέρων, μεγάλο αριθμό πτήσεων με ασφάλεια, κάποιες εκ των οποίων αφορούν και βολές όπλων που έγιναν σε πεδία βολής των ΕΔ. Η ασφάλεια των πτήσεων σε όλες τις περιπτώσεις εξασφαλίζεται ακολουθώντας μεθοδολογίες αναγνώρισης της επικινδυνότητας (Risk Identification) και περιορισμού της (Mitigation Measures), ενώ τα συστήματα της διαθέτουν την αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη.

β. Με εξαίρεση το συμβάν της 3-7-24, δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη φορά τέτοια περίπτωση.

γ. Η διαδικασία ανάπτυξης μη επανδρωμένων συστημάτων και δη οχημάτων που προορίζονται για αμυντικούς σκοπούς, επιβάλλει δοκιμαστικές πτήσεις για αξιολόγηση ρυθμίσεων πολλαπλών παραμέτρων, προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί σύμφωνα με πρότυπα και πρωτόκολλα διεθνούς πρακτικής (State of the art), ώστε να αποδίδονται στην αγορά αξιόπιστα συστήματα.

δ. Η ανάλυση των ακριβών αιτίων της πτώσης του Drone την 3-7-24, απαιτεί ενδελεχή τεχνική ανάλυση όλων των συστημάτων, ώστε να εντοπισθούν οι αιτίες που προκάλεσαν την πτώση. Η πρώτη εκτίμηση από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, είναι ότι το Drone στην συγκεκριμένη πτήση, μετά από σειρά δοκιμών χωρίς εμφανές πρόβλημα, παρουσίασε πτητική αστάθεια (απότομες μεταβολές γωνίας κλίσης), με αποτέλεσμα να καταστεί μη ελέγξιμο από τον χειριστή. Οι πιθανές αιτίες μπορεί να οφείλονται σε πλειάδα ενδεχόμενων δυσλειτουργιών, όπως στιγμιαία απώλεια στοιχείων κάποιων βασικών αισθητήρων πτήσης (γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, βαρόμετρα, δέκτες GNSS, κλπ). Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι το συγκεκριμένο drone παρουσίασε αστάθεια που οδήγησε στην πτώση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέραν πάσης αμφισβήτησης το συνολικό πολυπαραμετρικό σύστημα ισχύος και ελέγχου του, παρουσίασε κάποια σοβαρή και μη προβλέψιμη εμπλοκή, που στέρησε την δυνατότητα από τον χειριστή να το ελέγχει και να το προσγειώσει με ελεγχόμενο τρόπο.

ε. Επισημαίνεται ότι η εμφάνιση αστάθειας σε μη επανδρωμένα συστήματα στην φάση της ανάπτυξης είναι μια από τις πιθανότητες αστοχίας, η οποία λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό δοκιμών και λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του ρίσκου. Στη συγκεκριμένη πτήση μεταξύ των μέτρων που έλαβε η Εταιρεία, για λόγους μείωσης του ρίσκου, συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

1) Διέθετε δεύτερο άτομο στην ομάδα πληρώματος προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα
εποπτείας του χειριστή και επέμβασης σε περίπτωση ανάγκης.


2) Επέλεξε για την εκτέλεση της πτήσης μία ημέρα με τον πιο χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας
για καλοκαιρινή περίοδο. (Δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές κατηγορίας 2 την
3-7-24)

3) Προέβλεψε για την ύπαρξη πυροσβεστήρα που αντιστοιχεί στο μέγεθος του οχήματος (Drone)
και τον χρησιμοποίησε.

4) Είχε την αποστολή σχεδιασμένη για πτήση πάνω από χώρο χωρίς βλάστηση, αλλά λόγω της
αστάθειας το drone παρασύρθηκε στα όρια αυτού.

5) Είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο εφάρμοσε με συνέπεια (Άμεση ειδοποίηση ΠΣ,
ενημέρωση της εταιρείας για ενισχύσεις).

6) Η περιοχή πτήσης είναι μια από τις πολύ λίγες στην ευρύτερη περιοχή που συνδυάζει την
δυνατότητα εκτέλεσης πτήσηs drone σε χαμηλό ύψος (<120m) και σε ικανή απόσταση από τον
αστικό ιστό.

στ. Το προσωπικό της Εταιρείας, αμέσως μετά την πτώση του Drone, παρατήρησε ανάφλεξη από την αποσπασθείσα μπαταρία, η οποία προσέκρουσε στο έδαφος, προκαλώντας σπινθήρα και ανάφλεξη σε χαμηλά χόρτα. Το προσωπικό προσπάθησε άμεσα να περιορίσει την ανάφλεξη, κάνοντας χρήση πυροσβεστήρα και με ό,τι άλλα μέσα είχε διαθέσιμα, ακόμη και με τα πόδια. Παράλληλα ένα μέλος της ομάδας προέβη σε άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (χρόνοι κλήσεων από στοιχεία κινητών που δοθήκαν στο ΠΣ) και έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες με χρονολογική σειρά:

1) 14:15, Χρόνος πτώσης,
2) 14:18, Χρόνος κλήσης 199.
3) 14:20, Ενημερώθηκε η Εταιρεία, ομάδα από την οποία ξεκίνησε άμεσα για την περιοχή με
επιπροσθέτους πυροσβεστήρες.
4) 14:24 Νέα κλήση 199.
5) 14:31 Άφιξη ομάδας ενίσχυσης στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Διοίκησης της
Εταιρείας (7 λεπτά μετά το τηλεφώνημα). Διαπιστώθηκε ότι είχε ήδη φθάσει πυροσβεστικό
όχημα και άρχιζε την επιχείρηση κατάσβεσης που είχε επεκταθεί στα δυο πρώτα μεγάλα
πεύκα.
6) Ακολούθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η πρώτη επέμβαση από το πρώτο εναέριο
πυροσβεστικό μέσο.
7) Όλη η ομάδα (4 άτομα) της Εταιρείας, (το πλήρωμα και οι επόμενοι αφιχθέντες για
υποστήριξη), ήταν συνεχώς παρόντες στο πεδίο και τέθηκαν οικειοθελώς στην διάθεση των
αρχών για τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ζ. Η Εταιρεία εκφράζει την μεγάλη λύπη της και αναλαμβάνει τις ευθύνες που θα της καταλογιστούν για το ατύχημα. Κατά την άποψη της όμως, αυτό οφείλεται σε αίτια που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να προληφθούν. Τονίζεται όμως ότι η επικινδυνότητα σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφεται πλήρως απλά περιορίζεται σε βαθμό που να θεωρείται αποδεκτή. Επιπρόσθετα, κατά την συνήθη πρακτική πρόληψης ατυχημάτων, η Εταιρεία θα επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες της, ώστε να διαπιστώσει αν και κατά πόσο θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω, την ασφάλεια των δοκιμών που πραγματοποιεί. Επισημαίνεται ότι όλα τα μη επανδρωμένα μέσα έχουν εν δυνάμει την δυνατότητα να εμπλακούν σε αντίστοιχο περιστατικό (όπως και τα επανδρωμένα), το όφελος όμως από την χρήση τους αντισταθμίζει τον κίνδυνο αυτό. Ειδικότερα δε όταν πρόκειται για την ανάπτυξη συστημάτων μιας νέας τεχνολογίας για τη χώρα μας, το δίλημμα τίθεται μεταξύ της ανάγκης ανάπτυξης της συγκεκριμένης εγχώριας βιομηχανίας και της όποιας λελογισμένης επικινδυνότητας αυτό συνεπάγεται. Ευχή μας είναι να δημιουργηθούν και στη χώρα μας οι προϋποθέσεις, οι δοκιμές για την ανάπτυξή τέτοιων συστημάτων, να εκτελούνται σε ειδικά πεδία με μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικότερα όταν αυτές αφορούν σε συστήματα με αμυντικό ενδιαφέρον.

η. Πέραν των ανωτέρω θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανυπόκριτες ευχαριστίες και τα ειλικρινή συγχαρητήριά μας, στις δυνάμεις παρέμβασης και διαχείρισης του συμβάντος του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με την διαβεβαίωση μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εντοπίσουμε τα αίτια της συγκεκριμένης αστοχίας που οδήγησε στο περιστατικό αυτό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Γλυκά Νερά: «Από ανάφλεξη μπαταρίας η φωτιά, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας» λέει η κατασκευάστρια εταιρεία του drone"

«Εμφάνισε ανύπαρκτες κατασκευές 22.000 μέτρων» – Μαρτυρία από τη Μύκονο για τον νεκρό τοπογράφο

Το «φως της δημοσιότητας» είδε μια μαρτυρία σχετικά με μια αντιδικία που είχε στη Μύκονο ο 54χρονος τοπογράφος, που δολοφονήθηκε στο Ψυχικό.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», ένας ξενοδόχος από τη Μύκονο προσέλαβε τον τοπογράφο, ώστε να κάνει σχετικά σχέδια, καθώς ήθελε να πουλήσει ένα ξενοδοχείο. Ο δεύτερος, όμως, φέρεται να έφτιαξε πλαστό τοπογραφικό, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, όπου και παραμένει ανοιχτή.

Άτομο από το περιβάλλον του ξενοδόχου μίλησε στην εκπομπή του «Mega», αναφέροντας ότι «ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είχε υπογράψει να το πουλήσει και μπήκε μηχανικός να κάνει τις αποτυπώσεις. Ο άνθρωπος που δολοφονήθηκε ανέλαβε αυτή τη δουλειά και εμφάνισε στην αγοράστρια εταιρεία κτίρια που δεν υπήρχαν».

«Αυτές οι ανύπαρκτες κατασκευές ήταν 22.000 μέτρα, σαν να είναι 500 μεζονέτες των 50 μέτρων. Ήταν όλα ψεύτικα. Εμφάνισε ότι υπήρχαν από το 1993. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κατάλαβε τι γινόταν και δεν υπέγραψε, τους έστειλε εξώδικα. Του είπε ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, γιατί δεν ήταν ένα-δύο μέτρα, ήταν περισσότερα. Αυτά έκανε το γραφείο του 54χρονου, που δολοφονήθηκε. Ο ξενοδόχος είναι στα δικαστήρια με αυτούς δύο χρόνια τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Τους κατηγόρησε, μάλιστα, για σύσταση συμμορίας. Αν δεν τους είχε καταλάβει ο ξενοδόχος, θα τα νομιμοποιούσαν και στο τέλος θα βρισκόταν ο ίδιος υπεύθυνος», πρόσθεσε στη συνέχεια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εμφάνισε ανύπαρκτες κατασκευές 22.000 μέτρων» – Μαρτυρία από τη Μύκονο για τον νεκρό τοπογράφο"

Βελόπουλος κατά Σαράκη: Πήρε 30 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ ως δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis

Σάλο προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η αποκάλυψη του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου ότι το πρώην μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας Παύλος Σαράκης εισέπραξε 30 εκατ. ευρω από το αμερικανικό κράτος ως δικηγόρος των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων της σκευωρίας Novartis.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σαράκης ηγήθηκε του ψηφοδελτίου επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, εξελέγη βουλευτής του κόμματος ενώ πριν από περίπου 15 ημέρες διεγράφη από την ΚΟ με απόφαση του κ. Βελόπουλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Βελόπουλου είπε «μάθαμε σήμερα για μια βαλίτσα που περιείχε 30 εκατ. ευρώ και παραδόθηκε σε έναν που μέχρι πριν από 10 ημέρες ήταν βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μάλιστα τιμήθηκε από τον πρόεδρο της με το να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

» Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε ποιες υπηρεσίες προσφέρθηκαν από τον βουλευτή σε αυτούς που του έδωσαν 30 εκατ ευρώ. Εδώ εμφανίζονταν κάποιοι διαλαλώντας ότι θα λάμψει η αλήθεια. Την αλήθεια την μάθαμε. Ήταν σκευωρία. Αυτός ο “αγώνας” όμως είχε μια καταπληκτική αμοιβή 30 εκατ. ευρώ όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Θα περιμένουμε να μάθουμε λοιπόν τι υπηρεσίες προσφέρθηκαν από ποιους και με ποιο τρόπο».

Πέραν αυτού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου αποτελεί μια ακόμα απόδειξη πως οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες αποκόμισαν παρανόμως οικονομικό όφελος από την υπόθεση και ως εκ τούτου πρέπει να αποκαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα.

«Στο πόρισμα για την σκευωρία Novartis είχαμε καταλήξει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές.

» Μετά από αυτή τη δημόσια δήλωση αρχηγού κόμματος εντός του Κοινοβουλίου η Δικαιοσύνη θα αξιολογήσει κατά πόσο προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν πάρει 30 εκατομμύρια ευρώ με τον δικηγόρο τους μπορούν να είναι σε αυτό το καθεστώς προστασίας ή πρέπει να τους βγει η κουκούλα» είπε ο κ. Πλεύρης. Με ανάρτηση στο Χ πήρε θέση και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης γράφοντας ότι «η σχετική δήλωση του κυρίου Βελόπουλου δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς την προστασία των μαρτύρων καθώς η καταγγελία αυτή αποδεικνύει ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος και πρέπει άμεσα να αρθεί η προστασία τους».

Στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια παρενέβη και ο κ. Σαράκης δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις. Ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε πως συνεργάστηκε ως δικηγόρος με τις αμερικανικές ελεγκτικές αρχές και το ύψος της τελικής αμοιβής που έλαβε καθορίστηκε από το ύψος του προστίμου που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην εταιρεία Novartis.

«Η αμοιβή που έλαβα για τις νομικές μου υπηρεσίες για την πολύκροτη υπόθεση Novartis αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από την πολυεθνική εταιρία Νοβάρτις για αθέμιτες πρακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι συνάδελφοι μου και η ελληνική κοινωνία ότι τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές φορολογούνται κανονικότατα και έχω αποδώσει και θα αποδώσω εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο δηλαδή επιστρέφω στους Έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ.

» Είμαι υπερήφανος που εισέρχομαι στην πολιτική οικονομικά αυτοδύναμος. Και αν κάποιους αυτό ενοχλεί λυπάμαι πάρα πολύ για αυτούς. Εγώ εισήλθα στην πολιτική σκηνή όντας οικονομικά αυτοδύναμος ώστε να έχω την ελευθερία της έκφρασης και της άποψης. Λυπάμαι εν εξαιτίας αυτού του λόγου πικραίνεται ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος» είπε ο κ. Σαράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Βελόπουλος κατά Σαράκη: Πήρε 30 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ ως δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,6% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ οι κεντρώοι και οι κεντροαριστεροί

Η Νέα Δημοκρατία κρατάει την πρωτιά και με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίου του Mega στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 30,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%, το ΠΑΣΟΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται πτώση της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη  θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%

Επιβεβλημένη η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ λένε οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί

Το 54% θεωρεί πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβάλλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έναντι 41% που λέει όχι. Όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση υπέρ της αλλαγής είναι το 63% των κεντροαριστερών, το 57% των κεντρώων και το 55% των κεντρώων. Αντίθετα είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των αριστερών (41% υπέρ της αλλαγής) και δεξιών (41% υπέρ της αλλαγής) ψηφοφόρων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, με την ακρίβεια στα ύψη

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς καταγράφεται ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ποσοστό 46%. Αυξήθηκε από την προηγούμενη δημοσκόπηση 6 μονάδες.

Η κυβέρνηση δεν είναι πλέον ελκυστική, ούτε μετά τον ανασχηματισμό, και αξιολογείται στο χαμηλότερο ποσοστό της από ποτέ, με 27% θετικές γνώμες ενώ σχεδόν 7 στους 10 την αξιολογούν αρνητικά. Όμως 8 στους δέκα αξιολογούν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ και πάλι οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν συγκριτικά με τον Μάιο.

Ισχυρότερος ο Μητσοτάκης αλλά με απώλειες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να συντηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο αν και έχει ήδη τρωθεί σε έναν βαθμό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό είναι 7 μονάδες μεγαλύτερες από της κυβέρνησής του αλλά διπλάσιες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες έναντι 16% του κ. Κασσελάκη.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης με αντίπαλο τον «κανένα»

Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό μεταφράζονται και σε ίδια ποσοστά στην καταλληλότητα. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά με αποτέλεσμα να τον «κυνηγά» κατά πόδας ο «Κανένας», επιλογή που συγκεντρώνει 32%.

Κομματικό σύστημα σε ρευστότητα

Μέσα σε αυτό περιβάλλον και μετά τις ευρωεκλογές, συνδυαστικά και με τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι πολίτες διαπιστώνουν σε συντριπτικά ποσοστά ότι το κομματικό σύστημα της χώρας είναι σε φάση ρευστότητας. Σε φάση σταθερότητας – που ήταν ένα από τα διλήμματα που έθεσε η ΝΔ στις ευρωεκλογές – θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις το 23%.

Άλλωστε, «Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι» έχουν την άποψη σε υψηλά ποσοστά (82%, 83%, 72% αντίστοιχα) ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση ρευστότητας. Δηλαδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ και των μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων μιλούν περισσότερο για φάση σταθερότητας.

Και όσοι θεωρούν ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση σταθερότητας πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (64%) ότι είναι καλό, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι είναι σε φάση ρευστότητας και θεωρούν ότι είναι κακό (76%).

Έστειλαν το μήνυμα με την αποχή

Η αποχή στις ευρωεκλογές ήταν πολιτική επιλογή των πολιτών. Το 42% δηλώνει ότι απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, δεν το εκφράζει, δεν επικροτεί τις αποφάσεις και τις πολιτικές των κομμάτων.

Το 47% όμως δηλώνει αδιάφορο για την πολιτική, δηλαδή δεν είναι ελκυστική. Τούτα μπορεί να οδηγήσουν σε κομματικές επιλογές λαϊκίστικες και ακραίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,6% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ οι κεντρώοι και οι κεντροαριστεροί"

Συνολικά 62 φωτιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Συνολικά 62 πυρκαγιές αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες το τελευταίο 24ωρο, με πολλές από αυτές να έχουν προκληθεί από κεραυνούς.

Μόνο μέσα σε 3 ώρες ξέσπασαν οι φωτιές σε Σούνιο (Λεγραινά), Βίλια, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Επίδαυρο, Δελφούς και Λέσβο, στις οποίες χρειάστηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων για την αντιμετώπισή τους.

Κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας από Ω/18:00/03-07-2024 έως Ω/18:00/04-07-2024 εκδηλώθηκαν 62 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε εστίες πυρκαγιών, κυρίως εντός δασικών εκτάσεων στις περιοχές: Βίλια, Σούνιο, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Δελφούς, Επίδαυρο και Λέσβο.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

 


Διαβάστε Περισσότερα » " Συνολικά 62 φωτιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, που θα βρέξει

Βελτιώνεται ο καιρός αύριο Παρασκευή (05/07/2024) σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ καθώς ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα ο καιρός αύριο Παρασκευή (05/07/2024) σύμφωνα με την ΕΜΥ στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και την Κρήτη θα έχει παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και βαθμιαία πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35, τοπικά 36 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από τις μεσημβρινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία από δυτικές 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 και στα ηπειρωτικά έως 35, τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια πρόσκαιρες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Στις Σποράδες παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στις Σποράδες τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, που θα βρέξει"

22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν την τελευταία εβδομάδα οι επιδημιολογικοί δείκτες της CoViD.

Όπως φαίνεται από την επιδημολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που αναρτήθηκε σήμερα και αφορά το διάστημα 24 - 30 Ιουνίου:

  • Οι εισαγωγές ασθενών σε τμήματα CoViD των νοσοκομείων έφτασαν τις 472, έναντι 487 την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι θάνατοι ασθενών με CoViD έφτασαν τους 22, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε 5 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 8.

Να σημειωθεί ότι εντός μίας εβδομάδας σημειώθηκε αύξηση στη θετικότητα των τεστ CoViD που διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ εντοπίστηκαν στελέχη της BA.2.86 (Pirola) με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6).

Σημειώθηκε αισθητή αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+148%), στην Πάτρα (+123%) και στην Ξάνθη (+53%).

               Δείκτες CoViD

24 Ιουνίου- 30 Ιουνίου   

 17 Ιουνίου - 23 Ιουνίου
Νέοι θάνατοι 22 18
Διασωληνωμένοι 8 7
Νέες εισαγωγές 472 487

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), φαίνεται πως ο συνολικός αριθμός θανάτων από CoViD στην χώρα μας ανέρχεται από την αρχή της πανδημίας σε 39.073.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι"

Κιρ Στάρμερ: Aπό σύμβουλος του Στέμματος, πρωθυπουργός – Το προφίλ του επερχόμενου ηγέτη της Βρετανίας και το οικονομικό πρόγραμμα του

Αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης αναμένεται ευρέως στις εκλογές στη Βρετανία με το κόμμα των Εργατικών να απειλεί τους Συντηρητικούς και τον Κιρ Στάρμερ να «φλερτάρει» με την θέση του Ρίσι Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Από ενεργός δικηγόρος ο Κιρ Στάρμερ κατάφερε να αναρριχηθεί στην ηγεσία των Εργατικών και μέσω αυτών ετοιμάζεται να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, εφόσον του επιτραπεί από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία.

Το 1987 ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Middle Temple ενώ τρία χρόνια αργότερα συνίδρυσε τη δικηγορική εταιρεία Doughty Street Chambers, της οποίας διετέλεσε συνδιευθυντής για αρκετά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2002. Την ίδια χρονιά διορίστηκε νομικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ, και αργότερα και του βασιλιά Καρόλου.

Κατά την άσκηση της δικηγορίας, ο Στάρμερ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ποινική υπεράσπιση, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό. Υπερασπίστηκε καταδικασθέντες σε θανατική ποινή σε διάφορες χώρες της Καραϊβικής και ήταν επίσης μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Foreign and Commonwealth Office για τη θανατική ποινή από το 2002 έως το 2008. Επιπλέον, υπηρέτησε ως σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο Αστυνόμευσης της Βόρειας Ιρλανδίας (2003-08) και στην Ένωση Αρχηγών Αστυνομίας. Για τα παραπάνω, μάλιστα, ανέφερε ότι η θητεία του σε αυτούς τους ρόλους επηρέασε σημαντικά την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο.

Ο Στάρμερ έγινε διευθυντής εισαγγελίας και επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος το 2008 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2013.

Ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο Κιρ Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ δηλώνει αποφασισμένος να βοηθήσει την Βρετανία να «γυρίσει σελίδα» μετά από «το χάος του μίνι προϋπολογισμού των Συντηρητικών και μια άνευ προηγουμένου πτώση του βιοτικού επιπέδου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα των Εργατικών.

Για να πετύχουν την αλλαγή, η οικονομική πολιτική των Εργατικών θέτει συγκεκριμένους στόχους και άξονες.

  • Νέα στρατηγική για τη βιομηχανία

Οι Εργατικοί εξαγγέλουν μία νέα στρατηγική συνεργασίας με τη βιομηχανία με τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Βιομηχανικής Στρατηγικής, σε θεσμοθετημένη βάση, για την παροχή συμβουλών από εμπειρογνώμονες, με παράλληλη διασφάλιση εκπροσώπησης σε αυτό όλων των εθνοτήτων και περιφερειών, των επιχειρήσεων και των συνδικάτων, ώστε να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα μέρη της χώρας.

  • Ενίσχυση των επενδύσεων

Για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης οι Εργατικοί εξαγγέλουν πως θα χρησιμοποιήσουν ως μοχλό τις δημόσιες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών οι Εργατικοί θα δημιουργήσουν ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου, κεφαλαιοποιημένο με 7,3 δισ. λίρες και με αποστολή να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια, πραγματοποιώντας μεταρρυθμιστικές επενδύσεις.

Το Ταμείο θα έχει ως στόχο την προσέλκυση τριών λιρών ιδιωτικών επενδύσεων για κάθε μία λίρα δημόσιας επένδυσης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι στόχοι διάθεσης είναι:

– 1,8 δισ. λίρες για την αναβάθμιση λιμένων και τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

– 1,5 δισ. λίρες σε νέα εργοστάσια-gigafactories, ώστε να καταστεί η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία πρωτοπόρος στον κόσμο

– 2,5 δισ. λίρες για την ανοικοδόμηση της χαλυβουργίας

– 1 δισ. στερλίνες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

– 500 εκατ. λίρες για τη στήριξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

  • Φορολογία επιχειρήσεων

Παράλληλα, για την προσέλκυση των επενδυτών, οι Εργατικοί δεσμεύονται για βεβαιότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στην φορολογία επιχειρήσεων με τη δημοσίευση ενός οδικού χάρτη για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ο οποίος θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους με εμπιστοσύνη.

  • Υποδομές

Η δέσμευση των Εργατικών αναφορικά με τις υποδομές περιλαμβάνει την συντήρηση και ανανέωση του οδικού δικτύου με την επιδιόρθωση ενός εκατομμυρίου λακουβών ετησίως, την στήριξη των οδηγών αντιμετωπίζοντας την αλματώδη αύξηση του κόστους ασφάλισης αυτοκινήτων, ενίσχυση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα επιταχύνοντας την εξάπλωση των σημείων φόρτισης, δίνοντας βεβαιότητα στους κατασκευαστές με την επαναφορά της ημερομηνίας σταδιακής κατάργησης των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2030 και υποστηρίζοντας τους αγοραστές μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την τυποποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των μπαταριών. Παράλληλα, εξαγγέλεται η αναμόρφωση στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας μέσα από την κρατικοποίηση τους.

  • Προώθηση της καινοτομίας

Παράλληλα, το Εργατικό Κόμμα δεσμεύεται για την ανάπτυξη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αίροντας τα εμπόδια σχεδιασμού για νέα κέντρα δεδομένων, ενώ θα δημιουργηθεί μια Εθνική Βιβλιοθήκη Δεδομένων για να συγκεντρωθούν τα υπάρχοντα ερευνητικά προγράμματα και να βοηθηθεί η παροχή δημόσιων υπηρεσιών με γνώμονα τα δεδομένα.

Οι Εργατικοί θα καταργήσουν τους σύντομους κύκλους χρηματοδότησης των βασικών ιδρυμάτων έρευνας και ανάπτυξης υπέρ δεκαετών προϋπολογισμών που θα επιτρέπουν ουσιαστικές συνεργασίες με τη βιομηχανία, προωθώντας τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια για να υποστηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, και απλοποιώντας τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για να στηριχθεί η καινοτομία.

  • Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων

Το σχέδιο των Εργατικών για την οικονομική ανάπτυξη αφορά και τις μικρές επιχειρήσεις αναλαμβάνοντας δράση για τις καθυστερημένες πληρωμές για να διασφαλιστεί πως οι ΜμΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώνονται εγκαίρως. Σχεδιάζεται η βελτίωση της καθοδήγησης και της διευκόλυνσης των εξαγωγών των μικρών επιχειρήσεων. Φιλοδοξία είναι πως η μεταρρύθμιση της British Business Bank, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρότερης εντολής για την υποστήριξη της ανάπτυξης στις περιφέρειες, θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια ενώ θα μεταρρυθμιστούν επίσης οι κανόνες περί προμηθειών για να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση των ΜμΕ σε δημόσιες συμβάσεις.

  • «Χτίσιμο» σε όλη τη Βρετανία

Κεντρικός άξονας της πολιτικής των Εργατικών είναι το στεγαστικό ζήτημα καθώς η ιδιοκατοίκηση στη χώρα έχει γίνει απρόσιτη. Όπως αναφέρουν στο πρόγραμμα τους, οι Εργατικοί θα ξαναχτίσουν τη Βρετανία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε όλη την Αγγλία, με 1,5 εκατομμύριο νέες κατοικίες και επικαιροποιώντας το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των υποχρεωτικών στόχων για τη στέγαση, και διασφαλίζοντας ότι οι πολεοδομικές αρχές διαθέτουν επικαιροποιημένα Τοπικά Σχέδια και ενισχύοντας το τεκμήριο υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναμένεται επίσης η στήριξη των τοπικών αρχών με τη χρηματοδότηση πρόσθετων υπηρεσιών σχεδιασμού, μέσω της αύξησης του ποσοστού του πρόσθετου τέλους χαρτοσήμου που καταβάλλουν οι κάτοικοι τρίτων χωρών και η διασφάλιση ότι οι τοπικές κοινότητες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την οικοδόμηση κατοικιών στην περιοχή τους.

  • Οικονομική περιφερειακή ανάπτυξη σε όλη τη χώρα

Οι Εργατικοί εξαγγέλουν πως θα μεταφέρουν την εξουσία από το Γουεστμίνστερ στις κοινότητες, με μια νομοθεσία-ορόσημο για την αποκέντρωση ενώ παράλληλα εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια εντός της εργασίας, καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη αυτονομία στο χώρο εργασίας, μεταρρυθμίζοντας πλήρως την εργατική νομοθεσία η οποία χαρακτηρίζεται ως παρωχημένη και αναχρονιστική.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιρ Στάρμερ: Aπό σύμβουλος του Στέμματος, πρωθυπουργός – Το προφίλ του επερχόμενου ηγέτη της Βρετανίας και το οικονομικό πρόγραμμα του"

Μιλάει ξανά για «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι αλλά καλεί τον Μητσοτάκη για συνεργασία

«Έχω συνηθίσει στην ταπείνωση και τις προσβολές, όλη μου η ζωή ήταν έτσι, αλλά κάπως πάντα κερδίζω στο τέλος. Θα δούμε πώς θα πάει σε αυτή την περίπτωση… Λυπάμαι που δεν βλέπουν αλλαγή πολιτικής εδώ. Στη χώρα μας, στην κυβέρνηση της Μακεδονίας, έχουν περάσει οι εποχές των πολιτικών με λυγισμένη σπονδυλική στήλη, των πολιτικών που ταπεινώνουν τον εαυτό τους, των πολιτικών που είναι έτοιμοι να υπογράψουν τα πάντα αλλά όχι για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών της Μακεδονίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κ. Μίτσκοσκι. Σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση στερείται γνώσης του διεθνούς και συνταγματικού δικαίου και δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες.

«Πρέπει να συνηθίσουν τους πολιτικούς που είναι εδώ για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών, να εργαστούν για το καλό της πατρίδας, για το μέλλον και είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους. Το μήνυμά μου και στους δύο, ωστόσο, είναι πιο έμπειροι από εμένα, είναι πολύ καιρό στις θέσεις τους, ο ένας είναι ο πρόεδρος της χώρας, ο άλλος ο πρωθυπουργός, είμαστε ένα ειρηνικό, μικρό έθνος, ένα από τα μικρότερα στα Βαλκάνια, είμαστε έτοιμοι με οποιονδήποτε να συνεργαστούμε και βλέπουμε τη συνεργασία ως αμφίδρομο δρόμο. Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Στις 8 Μαΐου τελείωσαν οι εποχές που έβλεπαν τη συνεργασία με τους πολιτικούς της Μακεδονίας μονόδρομο», είπε ο Μίτσκοσκι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κάλεσε τον Ράντεφ και τον Μητσοτάκη να συνεργαστούν για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών και τη συνεύρεση των λαών και πρόσθεσε απαντώντας στα σχόλια ότι αγνοεί την συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις από τις διεθνείς συμφωνίες: «Έχω συνηθίσει στην ταπείνωση και τις προσβολές, όλη μου η ζωή ήταν έτσι, αλλά κάπως πάντα κερδίζω στο τέλος. Θα δούμε πώς θα είναι σε αυτή την περίπτωση. Θέλω, ως βαλκανικά κράτη, να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων τύπων κρατών, όπως της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας, και όλα μαζί με χτισμένες γέφυρες, σύνθετες, κοινές, για να παρουσιαστούν σε τρίτες αγορές, μπροστά στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωση, παντού στον κόσμο. Ας χτίσουμε μια πολιτική καλής γειτονίας. Με απαξίωση και ύβρεις δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα, αν το αποφάσισαν να το κάνουν έτσι. Νόμιζα ότι αφήσαμε τέτοιες συμπεριφορές στο Μεσαίωνα, σκέφτηκα ότι τώρα, στον 21ο αιώνα, θα έπρεπε να μιλήσουμε για το πώς θα αναπτύξουμε από κοινού την κοινή μας οικονομία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, να δικτυώσουμε τους ανθρώπους, να τους φέρουμε κοντά. Είμαι έτοιμος να μιλήσω γι' αυτό και νομίζω ότι οι συνομιλητές μου από εκείνη την πλευρά θα πρέπει να επανεξετάσουν τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, δεν είμαι αυτός που πρέπει να τους συμβουλέψει τι να κάνουν» είπε ο Μίτσκοσκι κατά την επίσκεψή του στη Γευγελή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μιλάει ξανά για «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι αλλά καλεί τον Μητσοτάκη για συνεργασία"

Αντ. Ρέμος: Δεν έχω φοροδιαφύγει, περιμένω κλήση

Έρευνα για μεγάλου οικονομικού αντικειμένου φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων με πρωταγωνιστή ιδιαίτερα δημοφιλή τραγουδιστή (σ.σ. όπως έγινε γνωστό αργότερα πρόκειται για τον Αντώνη Ρέμο), διενεργεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας.

Αφορμή για την έρευνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα, αποτέλεσε πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, στο οποίο καταγράφονται συγκεκριμένα στοιχεία για τον καλλιτέχνη και ειδικότερα για εταιρεία που έχει συστήσει με αντικείμενο το οποίο δεν σχετίζεται με την επαγγελματική του δραστηριότητα (θεάματα κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για το Ξέπλυμα έχει προχωρήσει σε δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του επιφανούς τραγουδιστή έπειτα από πολύμηνη έρευνα, από την οποία προκύπτουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή και αντίστοιχα ξέπλυμα παράνομου χρήματος, σε ποσό που αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Έτσι οι δεσμεύσεις στις οποίες προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή αφορούν σε ακίνητα, κινητά, λογαριασμούς προσωπικούς του καλλιτέχνη και της επίμαχης εταιρείας, σκάφη και θυρίδες που, εφόσον εντοπιστούν, θα δεσμευθούν μέχρι του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα της Αρχής που πλέον αποτελεί το πρώτο υλικό της έρευνας των οικονομικών Εισαγγελέων, φαίνεται να γίνεται εκτενής αναφορά στις φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει την τελευταία 5ετία ο τραγουδιστής, στις οποίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα περίπου 50 χιλιάδες ευρώ. Αυτό το ποσό μάλιστα φαίνεται να ήταν και η αιτία που τέθηκε στο στόχαστρο της Αρχής ο καλλιτέχνης, καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, εξαιτίας της τεράστιας δημοφιλίας του και των εμφανίσεών του σε μέρη και εκδηλώσεις ευρέως γνωστά και ιδιαίτερα κοσμικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας δεν θα περιοριστεί μόνο στον τραγουδιστή, αλλά στο στόχαστρο των εισαγγελέων θα τεθούν και άλλα πρόσωπα, συνεργάτες του ερευνώμενου καλλιτέχνη.

Περιμένω άμεσα κλήση από την Αρχή

Απάντηση για την έρευνα των αρχών για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και την δημοσιοποίηση της υπόθεσης στον Τύπο, δίνει δια των πληρεξουσίων δικηγόρων του Στάθη Μπακάλη και Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο ερευνώμενος τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος.

Σε δελτίο τύπου ο τραγουδιστής αναφέρει τα εξής:

«Με λύπη και εύλογη απορία πληροφορήθηκα ότι η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εγκληματικής Περιουσίας δέσμευσε κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία μου, επειδή ενδεχομένως έχω διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Η λύπη μου είναι απόρροια ότι διαρρέεται παρανόμως στα Μέσα Ενημέρωσης μια απόρρητη δικονομική διαδικασία, και έτσι με εκθέτουν, η δε απορία μου συνίσταται στο ότι ποτέ δεν κλήθηκα από την άνω Αρχή να δώσω εξηγήσεις και να προσκομίσω στοιχεία, που θα αποδείκνυαν ότι δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή. Με προσμονή περιμένω άμεσα να λάβω κλήση για να πληροφορηθώ τί μου αποδίδεται, ώστε να αποτινάξω οποιαδήποτε μομφή σε βάρος μου».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Ρέμος: Δεν έχω φοροδιαφύγει, περιμένω κλήση"

Συνελήφθησαν δύο άνδρες που φωτογράφιζαν νεαρά κορίτσια χωρίς τη συναίνεσή τους

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών με την κατηγορία της φωτογράφισης νεαρών λουομένων κοριτσιών χωρίς τη συναίνεσή τους προχώρησαν χθες οι αστυνομικές Αρχές Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας και πληροφορίες του ρεπορτάζ κάποιες εκ των λουομένων αντιλαμβανόμενες τη δράση των δύο ανδρών ενημέρωσαν τηλεφωνικά τις αστυνομικές Αρχές. Άμεσα μετέβησαν στην παραλιακή περιοχή της Αλεξανδρούπολης αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας οι οποίοι παρακολουθώντας τη δράση των καταγγελλομένων προσώπων προχώρησαν στη σύλληψή τους.

Κατά τον έλεγχο του φωτογραφικού εξοπλισμού που έφεραν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του σχετικού με τις καταγγελίες φωτογραφικού υλικού, με αποτέλεσμα οι συλληφθέντες να βαρύνονται με την κατηγορία της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μετά και τις καταγγελίες κάποιων εκ των νεαρών καθώς, όπως φαίνεται, δεν έγινε αντιληπτή η δράση τους από το σύνολο των προσώπων που φωτογράφησαν.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν δύο άνδρες που φωτογράφιζαν νεαρά κορίτσια χωρίς τη συναίνεσή τους"

Στα δίχτυα της Αντιτρομοκρατικής η ομάδα των 7 για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους

Μια ετερόκλητη ομάδα Ιρανών, Αφγανών και Ελλήνων που αποτελούσε τον εκτελεστικό βραχίονα μιας υποτυπώδους οργάνωσης που ελάμβανε εντολές απο έναν φυλακισμένο Αφγανό, εκτελούσε εμπρηστικές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους, εξαρθρώθηκε απο την Αντιτρομοκρατική.

Η ομάδα των 7 έπεσε στα δίχτυα του νόμου μετά απο εντάλματα σύλληψης και φέρεται να πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στις 15 Μαϊου και στις 18 Ιουνίου σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και μια συναγωγή. 

Τα χτυπήματα 

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, 46χρονος Αφγανός και ο 36χρονος Ιρανός καθώς και μια 25χρονη Ελληνίδα, έχοντας ως συνεργό έναν 44χρονο Ιρανό, πρώτες πρωινές ώρες της 15-05-2024, προκάλεσαν με τη χρήση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού, εμπρησμό σε κτήριο στην οδό Αισώπου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συστεγάζονται κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείο.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο 44χρονος Έλληνας και ο 26χρονος Αφγανός, έχοντας ως συνεργό 30χρονο Ιρανό, πρώτες πρωινές ώρες της 18-06-2024, προσέγγισαν με κλεμμένη δίκυκλη μοτοσικλέτα την κεντρική είσοδο κτηρίου -ομοίως στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αισώπου-, στο οποίο στεγάζεται συναγωγή και προκάλεσαν πυρκαγιά ρίπτοντας εύφλεκτο υλικό σε αυτή.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- εμπρησμό με πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κατά συναυτουργία, κατασκευή και κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών από τους οποίους μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, κατά συναυτουργία, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς τελεσθείσας με φωτιά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά κατά συναυτουργία, κλοπή κατά συναυτουργία καθώς και παράνομη οπλοφορία αεροβόλου όπλου.

Η ομαδα των 7 οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα πειστήρια που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών σε οικία και κελί καταστήματος κράτησης του Αφγανου εντολέα, απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Σημειώνεται ότι, από τους επτά συλληφθέντες πέντε προφυλακίστηκαν και  δύο αφέθησαν με περιοριστικούς όρους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα δίχτυα της Αντιτρομοκρατικής η ομάδα των 7 για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους"

«Ήταν εκτός εαυτού, με έβρισε, με απείλησε» λέει ο υπάλληλος που δέχθηκε την επίθεση από τον Αυγενάκη

«Ήταν εκτός εαυτού, με έβρισε, με απείλησε και μου προκάλεσε φόβο και ανησυχία». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο υπάλληλος του αεροδρομίου «Ελευθερίου Βενιζέλου» το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Ηρακλείου και πρώην υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η δήλωση του εργαζόμενου, ο οποίος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του κ. Αυγενάκη, προβλήθηκε στην επομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα ένα βίντεο από το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αυγενάκης είναι αντιμέτωπος και με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, μετά την παραγγελία του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε κατόπιν καταγγελιών εκπροσώπων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και από την υποβολή αναφοράς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την παραγγελία του εισαγγελικού λειτουργού, τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι: βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Το επεισόδιο, όπως είναι γνωστό, έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο πρώην υπουργός χειροδίκησε κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου, γιατί ήθελε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο παρά το γεγονός ότι η πτήση είχε κλείσει.

Δημογλίδου: Η αστυνομία ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν – Ανέφερε τη βουλευτική του ασυλία

Για την υπόθεση Αυγενάκη και για το εάν η ΕΛ.ΑΣ. είχε λάβει εγκαίρως γνώση για το περιστατικό του βουλευτή με τον υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Η αστυνομία ενημερώθηκε και έφθασε άμεσα στο σημείο για το επεισόδιο μεταξύ του συγκεκριμένου βουλευτή και ενός υπαλλήλου. Όταν έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον υπάλληλο να τους πει τι ακριβώς συνέβη», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο άνδρας δεν περιέγραψε κάποια σωματική βλάβη αλλά εξύβριση και απειλή. Του ανακοίνωσαν το δικαίωμά του να υποβάλει μήνυση είτε εκείνη την στιγμή είτε στους επόμενους τρεις μήνες όμως επειδή κατανοούσαν τον πανικό στον οποίο μπορεί να βρισκόταν ο υπάλληλος τον ενημερώσαμε ότι θα γίνει κανονικά καταγραφή του περιστατικού».

Σύμφωνα με την κα Δημογλίδου ο υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προσήλθε χθες στο αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε μήνυση.

«Εάν το θύμα της επίθεσης ήθελε εκείνη την στιγμή να υποβάλει μήνυση τότε, παρά τη βουλευτική ασυλία, θα προσάγονταν και οι δύο και στη συνέχεια ο εισαγγελέας θα διέταζε ποιος θα αφεθεί και ποιος όχι».

Αναφορικά με το πώς αντέδρασε ο κ. Αυγενάκης αντικρίζοντας τους αστυνομικούς η κα Δημογλίδου απάντησε ότι «ανέφερε τη βουλευτική του ασυλία».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ «το βιντεοληπτικό υλικό θα συμπεριληφθεί κανονικά στην προκαταρτική εξέταση. Το υλικό που έχει η ΕΛΑΣ προέρχεται από τις σταθερές κάμερες. Όμως επειδή θα κληθούν όλοι οι παρόντες για να καταθέσουν μπορεί να λάβουμε και άλλα βίντεο που μπορεί να μας καταθέσει κάποιος πολίτης».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ήταν εκτός εαυτού, με έβρισε, με απείλησε» λέει ο υπάλληλος που δέχθηκε την επίθεση από τον Αυγενάκη"

Γλυκά Νερά: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια στον 35χρονο που συνελήφθη για τη φωτιά

Κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας στον 35χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στα Γλυκά Νερά.

Σε βάρος του 35χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό δάσους από αμέλεια με την επιβαρυντική περίσταση ότι η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση και ακολούθως παραπέμφθηκε σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Σε βάρος του κατηγορούμενου ήδη έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 4.675 ευρώ.

Ο 35χρονος φέρεται ως ένα από τα τέσσερα άτομα που είχαν προσαχθεί από την ΕΛΑΣ χθες μετά το μεσημέρι. Αυτά τα πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εργαζόμενοι ιδιωτικής εταιρείας που φαίνεται ότι πετούσαν drone, στην πτώση του οποίου αποδίδεται η έναρξη της φωτιάς.

Έτσι, για την υπόθεση διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση ώστε να διακριβωθεί αν σχετικά με την επίμαχη πτήση του drone προκύπτουν ευθύνες και άλλων προσώπων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυκά Νερά: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια στον 35χρονο που συνελήφθη για τη φωτιά"

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γαρίδες της εταιρείας «Καλλιμάνης» λόγω σαλμονέλας

Ο ΕΦΕΤ προχωρά στην ανάκληση γαρίδων της εταιρείας «Καλλιμάνης», καθώς μετά από έλεγχο εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου προϊόντος με τα στοιχεία: ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΓΑΣ (JINGA) ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΡΑΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΕΡΟ ΒΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ - KALLIMANIS, καθαρού βάρους 350 γρ., με ημερομηνία κατάψυξης 06/10/2023, ημερομηνία ανάλωσης 05/10/2025 και αριθμό παρτίδας / LOT 240171, που παράγεται από την εταιρεία «DARDANEL GREECE ΜΟΝ. Α.Ε.». Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο εργαστήριο Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω), να μην το καταναλώσουν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γαρίδες της εταιρείας «Καλλιμάνης» λόγω σαλμονέλας"

Η κακοκαιρία «χτυπά» την Αττική: Χαλάζι σε Διόνυσο, Εκάλη και Δροσιά – Ισχυρή καταιγίδα στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στην Αττική έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (4.7.2024) η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει από χθες μεγάλο τμήμα της χώρας. Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού κάνοντας λόγο για καταιγίδες, χαλάζι και έντονους κεραυνούς.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι χαλάζι έπληξε τη Δροσιά, τον Διόνυσο και την Εκάλη, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει και την υπόλοιπη Αττική από το μεσημέρι και μετά. 

Την σφοδρή χαλαζόπτωση ακολούθησε δυνατή καταιγίδα. Οι αυλές των σπιτιών έγιναν άσπρες από το πυκνό χαλάζι, ενώ η ορατότητα ήταν αρκετά περιορισμένη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. 

Ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση είχαμε και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Λόγω της συσσώρευσης υδάτων διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Βαρυμπόμπη, ενώ και η πλατεία Δροσιάς έκλεισε προς την Σταμάτα. Πλέον όλα τα τμήματα δρόμων έχουν δοθεί στην κυκλοφορία.

Σημειώνεται πως νωρίτερα από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα ξέσπασαν φωτιές σε Διόνυσο, Μαραθώνα και Χαλάνδρι.

 

Η Πυροσβεστική παραμένει σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κακοκαιρία «χτυπά» την Αττική: Χαλάζι σε Διόνυσο, Εκάλη και Δροσιά – Ισχυρή καταιγίδα στο «Ελ. Βενιζέλος»"

Έφτασαν οι ηλεκτρονικές κλήσεις – Mέσω SMS και e-mail η βεβαίωση της παράβασης

Στο νέο τρόπο με τον οποία θα κοινοποιούνται οι κλήσεις της τροχαίας, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE (Θ. Σιαφάκας),η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχει μιλήσει ο ίδιος ο υπουργός άλλωστε πολλές φορές για εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη.

Βέβαια ταυτόχρονα βλέπουμε ότι το συγκεκριμένο, αυτό που έχει ξεκινήσει από εχθές συγκεκριμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προς το παρόν πιλοτικά, αλλά ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί και σε όλη τη χώρα και φυσικά σε όλους τους αστυνομικούς, οι οποίοι βεβαιώνουν παραβάσεις είτε είναι της Τροχαίας, είτε της Άμεσης Δράσης, είτε άλλων αστυνομικών που βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες και περιπολούν και μπορούν να βεβαιώσουν κάποια τραγική παράβαση».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Αυτή η διαδικασία δίνει δύο επιλογές, είτε για παραβάτη ο οποίος δεν βρίσκεται στο όχημα, όπως είναι μια παράνομη στάθμευση για παράδειγμα και μπορούμε να αντλούμε στοιχεία από την πινακίδα του οχήματος όπως κάναμε μέχρι και σήμερα, όπως επίσης και όταν έχουμε τον παραβάτη μπροστά μας και πιάνεται επ’ αυτοφώρω για κάποια παράβαση.

Βέβαια να πούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ΑΦΜ για τον παραβάτη αυτό και επίσης να είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας των πολιτών. Όμως μπορεί αυτή η διαδικασία να γίνει ενώ βρίσκεται εκεί ο παραβάτης και με ένα μήνυμα που έρχεται στο κινητό του.

Ένας κωδικός ο οποίος χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή και από τον αστυνομικό μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ώστε να φτάσει η παράβαση της παράβασης και με μήνυμα και με e-mail στο κινητό του παραβάτη.

Ουσιαστικά η μορφή του εγγράφου, του κωδικού του εγγράφου που φτάνει στο κινητό μας έχει τη γνωστή μορφή όλων των εγγράφων του gov.gr και μάλιστα είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς, καθώς απαιτήθηκαν μόλις πέντε μήνες για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο έργο.

Δεν δαπανήθηκαν περαιτέρω χρήματα από την Ελληνική Αστυνομία και από το κράτος και χρησιμοποιήθηκε το ήδη εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Αστυνομίας για να φτιαχτεί αυτή η εφαρμογή».

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς η ΕΛΑΣ θα γνωρίζει τα στοιχεία για να στείλει την κλήση, δήλωσε πως: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει έτσι κι αλλιώς ένα πρόγραμμα το police online. Η βάση την οποία χρησιμοποιούν οι τροχονόμοι τη στιγμή είναι το police online, ουσιαστικά απλώς μεταφέρεται με το smartphone στα χέρια ενός τροχονόμου.

Χρησιμοποιούν λοιπόν τις ήδη υπάρχουσες βάσεις δεδομένων που μπορούμε έτσι και αλλιώς και αντλούμε στοιχεία των πολιτών, όπως είναι στοιχεία της ταυτότητάς τους, του διπλώματος αλλά και του οχήματος το οποίο βρίσκεται στην ιδιοκτησία ενός πολίτη.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων του police online, αλλά και φυσικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και με κάποιους Δήμους και τα ΕΛΤΑ, μπορούμε και βεβαιώνουμε τη συγκεκριμένη παράβαση».

Ο τρόπος πληρωμής των προστίμων

Για το θέμα αυτό η κ. Δημογλίδου επισήμανε πως: «Υπάρχει κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής κανονικά στο έγγραφο που φτάνει στον παραβάτη και με το e-mail του, αλλά και με μήνυμα που του δίνει τον κωδικό για να μπορέσει να φτάσει τον σύνδεσμο που τον οδηγεί στο έγγραφο και μπορεί κανονικά να πληρώνεται σε κάποιο κατάστημα ΕΛΤΑ.
Ακόμη και με κάποιον κωδικό RF θα μπορεί να πληρώνεται και ηλεκτρονικά.

Δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική πληρωμή. Στη συνέχεια θα γίνεται η διαδικασία που γίνεται έτσι και αλλιώς μέχρι σήμερα με τις κλήσεις μέσω των δήμων, δηλαδή όπου υπάρχει μία ειδοποίηση για τον παραβάτη ότι δεν έχει πληρωθεί αυτή η κλήση».

Για όσους δεν έχουν «έξυπνα» κινητά

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε: «Δίνει τη δυνατότητα η εφαρμογή αυτή και η ηλεκτρονική βεβαίωση παραβάσεων δίνει τη δυνατότητα να αποσταλεί και με e-mail η συγκεκριμένη πράξη παράβασης, οπότε θα μπορεί στη συνέχεια με πρόσβαση σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή να έρχεται το e-mail αυτό και μπορεί να παραλαμβάνει κανονικά την παράβαση του.

Φυσικά αυτό που επιθυμούμε εμείς έχει γίνει απόλυτα αποδεκτό και από τους αστυνομικούς που το χρησιμοποιούν, καθώς καταλαβαίνετε πόσο γρήγορη και πολύ πιο εύκολη διαδικασία είναι η συγκεκριμένη, αλλά βλέπουμε ότι το αποδέχεται θετικά και ο κόσμος, ο οποίος δεν καθυστερεί με τη βεβαίωση μιας παράβασης, παραλαμβάνει άμεσα ουσιαστικά ηλεκτρονικά την παράβαση του και συνεχίζει.

Αυτό θα παρακολουθηθεί για κάποιους μήνες και στη συνέχεια φυσικά θα γίνει και επέκταση. Γίνονται ήδη ενέργειες για να γίνει επέκταση σε όλη τη χώρα».

Επίσης σχολίασε ότι η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η συνομιλία στο κινητό την ώρα της οδήγησης, είναι οι βασικές παραβάσεις που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασαν οι ηλεκτρονικές κλήσεις – Mέσω SMS και e-mail η βεβαίωση της παράβασης"

Από τι θα αποτελείται ο Προσωπικός Αριθμός, βγαίνει στον αέρα η πλατφόρμα MyInfo – Νέο σύστημα ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας

Μια τεράστια αλλαγή για τον πυρήνα των μητρώων του κράτους, ο Προσωπικός Αριθμός, μπαίνει σε εφαρμογή μετά και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε τελειώσει και από το Συμβούλιο της Επικρατείας πλέον. Αυτή η απόφαση του ΣτΕ γίνεται Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρώ πως την άλλη εβδομάδα θα έχει βγει το Προεδρικό Διάταγμα αλλά παράλληλα πλέον μαζί με υπηρεσίες οι οποίες είναι στην πρώτη γραμμή και εξυπηρετούν πολίτες, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Το πρώτο και αυτονόητο είναι πως θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα μητρώα του κράτους. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, στην ΑΑΔΕ μόνο μας λένε πως έχουν περίπου 300.000 περιπτώσεις τον χρόνο που αναγκάζονται να διορθώσουν στοιχεία πολιτών. Αυτό πλέον τελειώνει γιατί έχουμε ένα κεντρικό μητρώο, το Μητρώο Πολιτών, ένα μητρώο που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών προφανώς και αυτό θα είναι η βάση πλέον για όλες τις υπηρεσίες», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, φιλοξενούμενος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη.

«Βγαίνει στον αέρα μια πλατφόρμα που λέγεται MyInfo, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν και να αποκτούν τον προσωπικό τους αριθμό. Τι άλλο θα δουν εκεί πέρα. Εάν υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία στον τρόπο γραφής κάποιου στοιχείου τους, του επωνύμου, του ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης, θα τους βγει μια οθόνη που θα τους λέει, στο μητρώο πολιτών φαίνεστε έτσι, στο μητρώο της Αστυνομίας φαίνεστε διαφορετικά. Θα πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα στοιχεία. Προφανώς, αν είναι λάθος, το επίθετο δεν μπορεί να το διορθώσει από τον υπολογιστή. Θα πρέπει μία και μόνη φορά, αν υπάρχει τέτοιο σοβαρό ζήτημα, να επισκεφθεί ένα ληξιαρχείο για να γίνει αυτή η διόρθωση και από εκεί και πέρα μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όποτε κι αν αλλάξει ταυτότητα, όποτε κι αν αλλάξει διαβατήριο, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα γιατί αυτές οι αλλαγές θα γίνουν την ίδια μέρα και θα ενημερώνεται οριζόντια όλο το δημόσιο για οποιαδήποτε τέτοιου είδους αλλαγή» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον υπουργό, οργανώνεται καλύτερα πλέον το πώς θα κυλήσει η εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού. «Επειδή είναι μια πολύ μεγάλη, σε επίπεδο διαδικασιών, αλλαγή για το ελληνικό δημόσιο, θέλουμε αυτό να βγει πλέον σωστά και αυτός ο Προσωπικός Αριθμός να έρθει και να λύσει προβλήματα καθημερινής τρέλας που έχουν ζήσει πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες στην ελληνική δημόσια διοίκηση» επισήμανε.

Εξηγώντας από τι θα αποτελείται ο Προσωπικός Αριθμός, ανέφερε πως στην ουσία είναι τρία αλφαριθμητικά ψηφία και το ΑΦΜ μας. «Από τα τρία αλφαριθμητικά, τα κοινά γράμματα του ελληνικού και λατινικού αλφαβήτου και αριθμοί, μπορώ εγώ να βάλω έναν προσωπικό αριθμό άλφα, βήτα και το τρίτο ψηφίο δημιουργείται μόνο του και στην ουσία λέγεται checkdigit και είναι αυτό το οποίο επαληθεύει την ορθότητα του αριθμού. Είναι πολύ απλός ο τρόπος. Και το πιο μαγικό είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο έχουμε πλέον βεβαιωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο ξέρει πλέον ξέρει ποιοι είμαστε και έχουν διορθωθεί και τα οποιαδήποτε λάθη» προσέθεσε.

«Η επόμενη μέρα είναι, αφού διορθώσουμε τα μητρώα και μπορέσουμε αυτό το πρώτο εξάμηνο, χρόνο να τακτοποιηθούμε με τη λειτουργία του, από εκεί και πέρα πλέον, όταν γεννιέται ένα παιδί να αποκτά τον προσωπικό του αριθμό και από πίσω, ας αφήσουμε τις διαδικασίες που θα δημιουργούν πιθανώς και τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Αυτά όμως θα είναι πλέον εσωτερικά νούμερα τα οποία θα υπάρχουν στα μητρώα της κάθε υπηρεσίας και δεν θα αφορούν τον πολίτη. Ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει και να χρησιμοποιεί μόνο τον προσωπικό του αριθμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Νέο σύστημα ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας

Όσο αφορά στις νέες ταυτότητες, προχωρά το σύστημα κανονικά, σύμφωνα με τον υπουργό, ωστόσο αναμένεται μια πολύ μεγαλύτερη κίνηση από την ώρα που θα εκδοθεί ο Προσωπικός Αριθμός. «Παράλληλα, έχουμε ετοιμάσει ένα καινούργιο σύστημα για να διευκολύνουμε και τη λειτουργία της αστυνομίας, ένα σύστημα για τα ραντεβού. Όλο αυτό λοιπόν θα ξεκινήσει παράλληλα με την εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού. Λίγη υπομονή» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

«Φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κράτος μέσα από το κινητό μας για να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις και πάντα κρατάμε και μια γραμμή που μπορεί να είναι τα ΚΕΠ για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καλή γνώση της τεχνολογίας. Αυτό είναι βασικό μας μέλημα. Να μην αποκλείσουμε κανέναν από το κράτος, από ένα ψηφιακό κράτος, γιατί πάντα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν τόσο καλές γνώσεις» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κοιτίδες γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση που προέρχονται από νόμους εποχών χωρίς υπολογιστικά συστήματα, σχεδόν ενός αιώνα πίσω. «Αυτά λοιπόν πλέον καταργούμε και λέμε το αυτονόητο ότι όταν κάνω μια αίτηση από το Δημόσιο δεν χρειάζεται να ζητάς να σου αποδείξω ποιος είμαι, ποια είναι η οικογενειακή μου κατάσταση. Εκεί είναι τα δεδομένα μου. Τα έχεις στο Μητρώο Πολιτών, με την άδειά μου, πάρ’ τα και κάνε τη δουλειά σου. Λοιπόν, αυτό θα το δείτε πάρα πάρα πολύ σύντομα» είπε ο κ, Παπαστεργίου.

«Σήμερα λογικά θα έχουμε διαθέσιμη την ασφαλιστική ικανότητα που είναι πολύ σημαντικό. (…) Και για όσους είναι σκαφάτοι, δεν μιλάω τώρα για τα κότερα, ακόμα και για ένα μικρό σκάφος, ανεβάζουμε και το δίπλωμα πλέον για τα σκάφη αναψυχής. Οπότε, σε κάποια αναβάθμιση που μέσα στη μέρα υποθέτω ότι θα έχει φτάσει στις πλατφόρμες, θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε τη νέα έκδοση. Η πιο εντυπωσιακή για μένα αναβάθμιση είναι αυτή της επόμενης εβδομάδας που ξεκινάμε πλέον να κάνουμε αυτό το οποίο περιέγραφα, την περιβόητη πλέον συναίνεση για να μπορούμε να κάνουμε διάφορες διαδικασίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ξεκινάμε με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, θέλουμε να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας, να μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντλούν με την άδειά μας τα στοιχεία μας για να μη χρειάζεται να δίνουμε οτιδήποτε. Αυτό θα είναι στην αναβάθμιση της επόμενης εβδομάδας» προσέθεσε ο υπουργός.

Όσο αφορά στην πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ο κ. Παπαστεργίου, ανέφερε πως «υπήρξε γκρίνια», η οποία και σε μετρήσεις φάνηκε πως θα μπορούσε να είχε επηρεάσει ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ωστόσο, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα, ο υπουργός, «ότι κινητοποιηθήκαμε όλοι μας».

«Δημιουργήθηκε λοιπόν μια εύλογη ανησυχία για το αν τελικά είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην κοινωνία σε σχέση με ιδιοκτησίες» επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας πως έχουν γίνει 553.158 συνολικές δηλώσεις και 4.253 συνολικές καταγγελίες.

«Είναι φοβερό το νούμερο. Πιθανώς θα πρέπει να δούμε διορθώσεις. Το είπε και ο αρμόδιος υπουργός, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, για τα οικόπεδα πλησίον δασών. Φέτος είναι μια χρονιά που τρέχουμε να δούμε τελικά το πώς αυτό το πράγμα μπορεί να λειτουργήσει» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για πρόσφατες πυρκαγιές που ελέγχθηκαν, ακόμα και με 7 μποφόρ, γιατί αφενός υπάρχει πολύ έγκαιρη διάγνωση της πυρκαγιάς, οπότε σπεύδουν εκεί οι δυνάμεις και παράλληλα γιατί για πρώτη φορά είναι τα οικόπεδα καθαρά.

Σχετικά με την εφαρμογή MyCoast, που προέκυψε με την ανάγκη που εκφράστηκε από το γνωστό «κίνημα της πετσέτας», σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του ελληνικού δημοσίου. «Οι πολίτες την κατεβάζουν και πηγαίνουν στις παραλίες να δουν αν στο σημείο στο οποίο είναι και βλέπουν ξαπλώστρες είναι νόμιμα κατειλημμένο το σημείο αυτό ή όχι. Αλλά και επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι πλέον αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε, είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Έχουν υποβληθεί περίπου 9000 καταγγελίες. Πιθανώς να μην είναι όλες σωστές καταγγελίες, αλλά παρόλα αυτά πλέον έχουμε μπει σε μια άλλη κανονικότητα. (…) Να διαφυλάξουμε ένα πολύ θεμελιώδες δικαίωμα που είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές» είπε σχετικά ο κ. Παπαστεργίου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο σύστημα έγκαιρη ειδοποίησης των πολιτών, το 112, για το οποίο τρέχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισής του, παρέχοντάς του έναν απολύτως νέο εξοπλισμό έτσι ώστε πλέον να μπορούμε για τα επόμενα δέκα χρόνια να είμαστε ασφαλείς και να έχουμε ένα 112 το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας.

Στο πεδίο της πολιτικής επικαιρότητας, ερωτηθείς ο κ. Παπαστεργίου, για την υπόθεση Αυγενάκη, ανέφερε τα εξής.

«Ήταν μια πάρα πολύ κακή στιγμή, απόλυτα κατακριτέα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Η άσκηση βίας, είτε ήταν χειροδικία είτε ήταν μια κίνηση βίαιη για την αρπαγή του κινητού, γιατί διαβάζω διάφορα σενάρια είναι απολύτως κατακριτέα. Και θα πω το εξής ότι ούτως η άλλως στη ζωή μας οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί, να δείχνουμε κατανόηση στους ανθρώπους που εργάζονται. Όταν όμως είσαι και σε θέση εξουσίας, οφείλεις να είσαι διπλά προσεκτικός, γιατί στην Ελλάδα κινούμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το παράδειγμα και τέτοιες συμπεριφορές μένουν και δημιουργούν προηγούμενα. Συνεπώς, ό, τι και να έχει συμβεί, δεν βρίσκεις εύκολα σημεία να δικαιολογήσεις μια τέτοιου είδους συμπεριφορά». Σε σχέση με τη βουλευτική ασυλία, επισήμανε πως είναι ένα μέσο προστασίας από πολιτικές θέσεις και διώξεις για α πράξεις πολιτικής φύσης. «Δεν μπορεί να ισχύει ασυλία. Βέβαια και ο ίδιος διάβασα ότι θα ζητήσει την άρση της ασυλίας του. Δεν μπορεί να επικαλείσαι την ασυλία για τέτοιες πράξεις καθημερινής συνδιαλλαγής με πολίτες και υπηρεσίες» τόνισε καταλήγοντας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τι θα αποτελείται ο Προσωπικός Αριθμός, βγαίνει στον αέρα η πλατφόρμα MyInfo – Νέο σύστημα ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news