facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Τέμπη: Σε ΦΕΚ τα μέτρα στήριξης των συγγενών θυμάτων και πληγέντων

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Το ΦΕΚ προβλέπει συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Σε ΦΕΚ τα μέτρα στήριξης των συγγενών θυμάτων και πληγέντων "

Πυροβολισμοί στη Βούλα με έναν τραυματία – Μαχαιρώματα στην Αργυρούπολη

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βούλα και παράλληλα επεισόδιο με μαχαιρώματα στην πλατεία Αργυρούπολης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν τρία άτομα, οι δυο από μαχαίρι στην Αργυρούπολη και ο ένας από πυροβολισμό στη Βούλα. Ακόμη ερευνάται το γεγονός αν τα δυο περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

Το επεισόδιο με τον πυροβολισμό στη Βούλα συνέβη στην συμβολή των οδών Διός και Νηρέως με θύμα έναν 19χρονο αλλοδαπό που ισχυρίζεται πως είχε βγει για τρέξιμο και βρέθηκε με τραύμα στο πόδι από σφαίρα. Στο σημείο βρέθηκαν 5 κάλυκες.

Το άλλο περιστατικό σημειώθηκε στην πλατεία της Αργυρούπολης με δυο τραυματίες από μαχαίρι στο πόδι και στην κοιλιά. Και οι 3 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Βούλας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στη Βούλα με έναν τραυματία – Μαχαιρώματα στην Αργυρούπολη"

Σταϊκούρας στην ΕΡΤ: Δεν έρχονται νέα μετρα λιτότητας – Νέα αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024

Δεν περιμένουν την κοινωνία νέα μέτρα λιτότητας, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Στο Κέντρο» και τους Γιώργο Κουβαρά, Θάνο Τσίρο και Νίκο Φιλιππίδη, ερωτηθείς σχετικά και κάνοντας διαχωρισμό στην περίοδο έως το 2024 και μετά από αυτό το χρονικό σημείο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Να διακρίνουμε λίγο το 2024 σε σχέση με το μετά το 2024. Για το 2024 ουσιαστικά έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα πρέπει να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά μας και ουσιαστικά θα τεθούν από την Ευρώπη κάποιοι στόχοι οι οποίοι δεν θα έχουν συνάρτηση με το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο ή με αυτό το οποίο θα προκύψει. Σε αυτή την κατάσταση εκτιμάται ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα θα είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως περίπου του 2% για το 2024, 2% του ΑΕΠ».

Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε: «Τα τελευταία τρία χρόνια αυτή η κυβέρνηση αναβάθμισε την ελληνική οικονομία 12 φορές. Άρα εάν υπήρχαν πολιτικές αναταράξεις, αν υπήρχε πολιτική αστάθεια, μπορεί όπως απεδείχθη στο παρελθόν, όταν είχαμε και υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας να μην είχαμε τα θετικά αποτελέσματα που σήμερα έχουμε».

Ενώ πρόσθεσε:

«Το θέμα δεν έχει να κάνει με το αν είναι αυτοδύναμη μια κυβέρνηση ή αν είναι κυβέρνηση συνασπισμού. Έχει να κάνει με το τι πρόγραμμα υλοποιεί και πόσο ρεαλισμός υπάρχει. Αλλά είδαμε και κυβερνήσεις να έχουν υποσχεθεί ότι “θα σκίσουν τα μνημόνια” και να υπογράφουν το μνημόνιο. Πάντως επί της ουσίας η αλήθεια είναι ότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας».

«Ποτέ δεν καλλιεργώ υπερβολικές προσδοκίες για κάτι. Είναι πολύ κοντά στη διεξαγωγή εκλογών. Παρά ταύτα έχουμε κάποια θετικά μηνύματα και ειδήσεις στην ελληνική οικονομία με κορυφαία -σε ότι αφορά τους οίκους αξιολόγησης- το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2022 σταθεροποίησε τα δημόσια οικονομικά της. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγους μήνες οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό ήταν ότι το 2022 θα έχουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ. Φαίνεται ότι αυτό γίνεται μηδέν – ή τείνει στο μηδέν. Αυτό είναι πολύ μεγάλη βελτίωση χωρίς μέτρα λιτότητας, τουναντίον με πολύ μεγάλη βοήθεια στην κοινωνία, από τα υψηλότατα πακέτα στήριξης το 2022 στις κοινωνίες – ήταν στην ελληνική κοινωνία. Αλλά είναι πολύ σημαντικός δείκτης που αξιολογείται πάντα σημαντικά από τους οίκους αξιολόγησης».

«Αρκετές χώρες επιδιώκουμε να υπάρξει λύση η οποία να έχει στοιχεία ρεαλισμού ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν. Είναι μια συζήτηση η οποία θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Ευελπιστώ ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα μέσα στο 2023 και αυτό θα θέσει τους στόχους για το μετά το 2024. Ως προς το αν την ελληνική κοινωνία την περιμένουν μέτρα λιτότητας, η απάντηση είναι “όχι”. Απεδείχθη ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε στόχους. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε δημοσιονομικές προσαρμογές. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα μέσα από την ανάπτυξη μέσα από την φορολογική συνείδηση και μέσα από την μείωση της φοροδιαφυγής. Και μπορώ να σας πω συγκεκριμένα στοιχεία και για τους τρεις πυλώνες που ήταν κομβική για τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών το 2022».

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για τη μονιμοποίηση κάποιων παρεμβάσεων (…) Από 1/1/2024 θα υπάρξει νέα αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους (…) Η προτεραιότητά μας είναι η αύξηση των μισθών (…)», πρόσθεσε ακόμη, μεταξύ άλλων. Τόνισε, ακόμη:

«Να ξεκαθαρίσω ότι οι περισσότεροι φόροι είναι μόνιμοι φόροι, μόνιμες μειώσεις φόρων για την ακρίβεια μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Υπενθυμίζω ο φόρος στα φυσικά πρόσωπα από το 22 στο 9% για τη χαμηλότερη κλίμακα είναι μόνιμος και παραμένει, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορώνμ το ίδιο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, επίσης. Όπως και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 22% από 29 (…)».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί, αν και δεν μηδενίζεται, ενώ τόνισε ότι ολοένα και προσεγγίζεται ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα:

«Υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων χωρίς να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική χαλαρότητα που υπήρχε, αλλά γιατί τα περισσότερα αυτά τα κάναμε πριν προκύψει η δημοσιονομική χαλαρότητα. Η δημοσιονομική χαλάρωση ουσιαστικά μας βοήθησε να αυξήσουμε τις δαπάνες. Στους φόρους λειτουργήσαμε με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Σήμερα που μιλάμε και για την επόμενη τετραετία, πρόταγμα μας είναι πάλι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, κυρίως μέσα από τις αυξήσεις των μισθών. Θα επιδιώξουμε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να κάνουμε και κάποιες παρεμβάσεις στο σκέλος των ακόμα μεγαλύτερων μείωση των φόρων.

(…) Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα έχουμε ήδη αύξηση απολαβών στους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης. Έχουμε αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων γιατί καταργήθηκε η εισφορά του 1% στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Έχουμε αύξηση απολαβών σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι οι γιατροί και οι ένστολοι κατά 10%, μονιμη παρέμβαση. Έχουμε ήδη παρέμβαση σε ότι αφορά το κίνητρο επίτευξης στόχων σε σειρά δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε πει ότι από 1/1/24 θα υπάρξει και μια νέα πρόσθετη αύξηση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης που σήμερα εκτιμάται 500 εκατ. ευρώ. Άρα, για παράδειγμα, για τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχουν παρεμβάσεις που από το 24 και μετά θα αθροίζουν μόνιμα ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας στην ΕΡΤ: Δεν έρχονται νέα μετρα λιτότητας – Νέα αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024"

Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Φοιτητές καταγγέλλουν ότι τους έδωσαν ληγμένα τρόφιμα

Σε κατάληψη από σήμερα τελεί το κτίριο διοίκησης (πρυτανεία) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο συγκρότημα “Γαιόπολις” από τους φοιτητές με αφορμή προβλήματα που εντοπίστηκαν σε θέματα που έχουν σχέση με την σίτιση των φοιτητών.

"Ληγμένα και μουχλιασμένα συσκευασμένα επιδόρπια δόθηκαν στη φοιτητική λέσχη του Βιόπολις" με τους φοιτητές της Ιατρικής Λάρισας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διαμηνύουν, μέσω απόφασης του Φ.Σ., "ότι αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".

Όπως καταγγέλλουν στα «Φοιτητικά Νέα» "τα συσκευασμένα επιδόρπια που μοιράστηκαν ήταν ληγμένα και βρέθηκε μούχλα σε κάποιο από αυτά. Στις συγκεκριμένες συσκευασίες είχε σβηστεί εσκεμμένα η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης. Μάλιστα όταν ρωτήσαμε γιατί είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης πήραμε την απάντηση ότι θεωρήθηκαν λανθασμένες" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής "φέτος ενώ η ακρίβεια σαρώνει, το Πανεπιστήμιο αντί να βρει πόρους για την σίτιση, να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ ή να απαιτήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μείωσε κι άλλο τους δικαιούχους για την σίτιση. Να σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη χρονιά δεν ανακοινώθηκαν συμπληρωματικά αποτελέσματα επιλαχόντων σίτισης. Αυτό το περιστατικό προστίθεται σε όλα τα παρακάτω περιστατικά που έχουν συμβεί την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Συγκεκριμένα:

• Οι εταιρίες προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους φέτος με την πληθωριστική κρίση έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις μερίδες, ενώ αρνούνται συχνά να δώσουν συμπλήρωμα στις μικρές μερίδες.
• Πολλές μέρες της εβδομάδας τελειώνει το κρέας που έχουν στο μενού στις 14:30 ενώ τα φοιτητικά εστιατόρια είναι ανοιχτά και υποχρεωμένα να παρέχουν φαγητό 12:30-15:30. Στην Ιατρική οι φοιτητές/τριες έχουμε καταλήξει πάρα πολλές φορές να τελειώνουμε την κλινική μας άσκηση στις 15:00 και να τρώμε μόνο ρύζι ή σκέτα μακαρόνια γιατί η εταιρεία δεν παρέχει αρκετές μερίδες προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.
• Άτομα που δεν είναι δικαιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν ξεχωριστά για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα τους. Είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενιαία 2,30 και για τα δύο γεύματα. Όμως οι σχολές μας βρίσκονται έξω από την πόλη με αποτέλεσμα να μην τρώμε σχεδόν ποτέ το βραδινό που έχουμε πληρώσει. Ταυτόχρονα άμα θέλουμε να σιτιστούμε στην λέσχη στο κέντρο πρέπει μόνο για το βραδινό να πληρώσουμε πάλι 2,30. Αυτό κάνει ξεκάθαρη την αισχροκέρδεια των caterings πάνω στους φοιτητές.

Ύστερα από παρέμβαση των φοιτητών/ριων στην λέσχη του Βιόπολις (καθίσταται ξεκάθαρο, επίσης, ότι ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στους εργαζόμενους/ες του εκάστοτε catering αλλά στις εταιρείες και στο κεφάλαιο που βάζουν το κέρδος τους πάνω από τις ζωές μας) την Πέμπτη 23/03 και την καταγγελία του ΔΣ του ΣΦΙΛ στην διοίκηση του τμήματος και στην επιτροπή φοιτητικού εστιατορίου πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος την Παρασκευή στο εστιατόριο του Βιοπολίς όπου βρέθηκε πληθώρα παραλείψεων μεταξύ των όποιων και ληγμένο βούτυρο. Καλούμε την πρυτανεία και την Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι εταιρείες παίρνουν 3.700.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την σίτιση", αναφέρει ο Σύλλογος Φοιτητών.

Όσον αφορά τα αιτήματα της κατάληψης περιλαμβάνουν ειδικότερα:

• Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές
• Να φύγουν τα caterings και οι εργολάβοι από την σίτιση. Το πανεπιστήμιο να προσλάβει εργαζόμενους και να διαχειρίζεται μόνο του την σίτιση των φοιτητών
• Να κάνει ό,τι χρειάζεται το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η επιτροπή σίτισης και η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας για να βελτιωθεί η ποιότητα και να επαρκεί η ποσότητα του φαγητού
• Να γίνονται τακτικά έλεγχοι και να πραγματοποιείται τακτικά δειγματοληψία στα τρόφιμα
• Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την σίτιση
• Να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ.

foititikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Φοιτητές καταγγέλλουν ότι τους έδωσαν ληγμένα τρόφιμα"

Σοβαρές καταγγελίες για το Αρσάκειο: «Υπάρχει κουκούλωμα – Παιδιά φεύγουν με κρίσεις πανικού και το σχολείο δεν κάνει τίποτα» λέει μητέρα μαθητή

To bullying στο 15χρονο αγόρι και η πετονιά γύρω από τον λαιμό του στο Αρσάκειο σχολείο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να ανοίξουν τα στόματα.

Στις καταγγελίες μητέρας μαθητή στο Live News, γίνεται λόγος για διακίνηση ναρκωτικών και για απειλές μαθητών με σουγιάδες και μαχαίρια πεταλούδες, μέσα στο Αρσάκειο.

«Αυτοί που πουλάνε ναρκωτικά, έχουνε κι αυτούς τους σουγιάδες πεταλούδα, που τους πουλάνε εντός του σχολείου, γίνεται ένα εμπόριο. Τα πουλάνε μέσα στο σχολείο, ούτε καν απέξω. Δηλαδή έχει τύχει να έχει αγοράσει παιδί χασίς, μέσα στο σχολείο, και έχει αργήσει να πάει τα χρήματα, και εντός σχολείου το συγκεκριμένο παιδί το πλακώσανε στο ξύλο. Το παιδί με αίματα».

Τα όσα περιγράφονται από τους ίδιους τους γονείς, είναι αδιανόητα. Υπάρχουν, όπως λένε, παιδιά τα οποία παθαίνουν κρίσεις πανικού, εξαιτίας του bullying που υφίστανται καθημερινά στο σχολείο τους.

«Είναι πάρα πολλά παιδιά που έχουν υποστεί bullying εκεί μέσα. Πάρα πολλά παιδιά. Εάν το παιδί σου δεν ανήκει στην κλίκα, εάν δεν είναι μάγκας, εάν δεν καπνίζει, κι αν δεν έχει πάνω του σουγιά, και όποιος δεν έχει από πίσω πατέρα και εγώ δεν ξέρω ποιον, τρώει το bullying. Υπάρχει παιδί που έπαθε κρίση πανικού εντός σχολείου, φώναξαν το ασθενοφόρο, έφυγε, διέκοψε το σχολείο, δεν ξανάρθε, διότι μαζεύτηκαν γύρω του παιδιά και του κάνανε bullying».

Το σχολείο, όπως λένε οι γονείς που καταγγέλλουν αυτά τα ασύλληπτα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των μαθητών.

«Υπάρχει ένα κουκούλωμα. Και παιδιά που έχουνε φύγει απ’ το σχολείο με κρίσεις πανικού, απ’ το bullying. Και το σχολείο να απαντάει στους γονείς ‘δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα’. Η απάντηση του σχολείου πάντα είναι ‘θωρακίστε το παιδί σας. Στη ζωή του θα συναντήσει πάρα πολλούς τέτοιους. Ποτέ δεν κάνουν τίποτα». 

Bullying και στο δημοτικό

Η γυναίκα που μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS, είχε τον γιο της στο δημοτικό του Αρσάκειου. Περιγράφει τα όσα έζησε το παιδάκι, μόλις 7 ετών, από συμμαθητή του.

«Υπάρχουν δύο συγκεκριμένα παιδιά που επιτίθενται σε άλλα παιδάκια, αλλά στον γιο μου έντονα. Το παιδί μου έζησε με ένα άγχος και ένα φόβο ότι θα πηγαίνει σχολείο και θα το χτυπάνε. Του έβαζε τρικλοποδιά, το πέταγε, του πέταγε κουκουνάρια, του πέταγε πέτρες, το κλείδωσαν στην τουαλέτα. Τον έστελνε κάτω με γρατζουνιές σε όλη την πλάτη και τον λαιμό. Ο γιος μου έχει επισκεφθεί πέντε φορές το ιατρείο του σχολείου».

Μετά από όλα αυτά, η μητέρα αποφάσισε να αλλάξει σχολείο στο παιδί της, μιας και, όπως περιγράφει, δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από τη διεύθυνση.

«Προσπάθησα άπειρες φορές, εγώ η ίδια κάλεσα την ψυχολόγο του Αρσάκειου. Εγώ η ίδια κάλεσα τη διευθύντρια του Αρσάκειου, του τρίτου δημοτικού. Η απάντησή της ήταν ότι αν δε μου αρέσει το σχολείο να σηκωθώ να φύγω. Μιλώντας λες και είναι το τσιφλίκι της. Προσπάθησα πάρα πολλές φορές να μιλήσω και με τη δασκάλα. Η απάντηση της ήταν ότι πρέπει να ενθαρρύνω το γιο μου, ώστε να αμύνεται».

Σύμφωνα με τους γονείς, κάθε φορά που οι γονείς διαμαρτύρονται για επεισόδια βίας, και όχι μόνο, στο σχολείο, αυτά, με κάποιον τρόπο, αποσιωπώνται ή υποβιβάζονται, με συνέπεια να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρές καταγγελίες για το Αρσάκειο: «Υπάρχει κουκούλωμα – Παιδιά φεύγουν με κρίσεις πανικού και το σχολείο δεν κάνει τίποτα» λέει μητέρα μαθητή"

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στις 5 μονάδες είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το διάστημα 30 Μαρτίου – 3 Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.107 ατόμων. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα λαμβάνουν: ΝΔ 31%, ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Αλλο 4%, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.

Η πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις καταγράφει τα εξής ποσοστά ανά κόμμα: ΝΔ 29,5, ΣΥΡΙΖΑ 25, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9.5, ΚΚΕ 5,5, Ελληνική Λύση 3,5, ΜεΡΑ25 3,5, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3, Άλλο 4, Λευκό/άκυρο/αποχή: 5 και Αναποφάσιστοι/ Δεν απαντώ: 11,5.

Στην παράσταση νίκης, πάντως, δηλαδή στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο;», η ΝΔ διατηρεί και αυξάνει τη συντριπτική της υπεροχή. Λαμβάνει 52 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι 48 στα μέσα Μαρτίου), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 28 μονάδες (έναντι 27 στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει πλέον στις 24 μονάδες.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36 μονάδες, έναντι 25 του Αλέξη Τσίπρα, που παίρνει μόλις μια μονάδα παραπάνω από τον τρίτο που είναι ο «Κανένας» και καταγράφει 24 μονάδες. Το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταλληλότερος πρωθυπουργόςείναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες (ποσοστό 22%) απαντά ότι θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία, αν στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πρέπει μεν να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, τότε να γίνουν εκλογές. Ο ένας στους 3 (ποσοστό 33%) δηλώνει ότι θα πρέπει στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να γίνουν εκλογές το συντομότερο.

Στο σύνολό τους, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν είναι η κοινωνική πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία, η ακρίβεια και η οικονομία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα θέματα θεσμών και διαφάνειας, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη. Το δυστύχημα στα Τέμπη, πάντως, είναι πιο ψηλά στην ιεράρχηση των παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η ψήφος, μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, ηλικίας 17 έως 29 ετών.

 

To 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ήθελε το 30% των ερωτηθέντων.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνονται δύο σενάρια κατανομής εδρών με κριτήριο το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής στην κάλπη της απλής αναλογικής, στις 21 Μαϊου.

Στο σενάριο να μείνει εκτός βουλής 4,5% και να εκπροσωπηθούν επτά κόμματα η κατανομή των εδρών θα είναι όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Στο δεύτερο σενάριο με 8,5% εκτός βουλής και εξακομματικό κοινοβούλιο, η κατανομή των εδρών θα είναι όπως φαίνεται ακολούθως:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Στις 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

24ωρη πανελλαδική απεργία στους Δήμους τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου

Με αιχμή τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και το σταμάτημα διώξεων σε βάρος αιρετών που δεν άσκησαν ένδικα μέσα σε βάρος εργαζομένων, οι εργαζόμενοι στους Δήμους της χώρας, απεργούν στις 10 Απριλίου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με απόφαση της προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, στις 10.00 το πρωί, έξω από τα Γραφεία της Ομοσπονδίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24-Αθήνα) και Πορεία προς τα Γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8-Αθήνα) και προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15-Αθήνα).

24ωρη πανελλαδική απεργία στους Δήμους τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 

Διεκδικούμε:

  1. Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά σε διεκδικήσεις εργαζομένων.
  2. Την μονιμοποίηση των Εργαζομένων-Συμβασιούχων, που καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  3. Να ανακληθεί κάθε πειθαρχική δίωξη σε Δημοτικά Συμβούλια και Αιρετούς που αποφάσισαν την μη άσκηση ένδικων μέσων κατά εργαζομένων, στηρίζοντας τις υπηρεσίες των Δήμων και το συμφέρον των Δημοτών που τους εξέλεξαν!!!
  4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια στην πολιτική της απαξίωσης και των ιδιωτικοποιήσεων!!!».

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη πανελλαδική απεργία στους Δήμους τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου"

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ – Δήλωσε αθώος στο δικαστήριο

Ιστορικές στιγμές ζουν οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ τελεί υπό αστυνομική κράτηση και εξετάζεται στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, ενόψει της απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος.

Είναι επισήμως ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες όταν εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει περισσότερες από 30 κατηγορίες που σχετίζονται με επιχειρηματική απάτη, αλλά το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο.

Δήλωσε αθώος

Στις 21.35 (ώρα Ελλάδας) ήταν σε εξέλιξη η απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ στο δικαστήριο.

Αθώος δήλωσε ο Τραμπ για τις 34 κατηγορίες που τον βαρύνουν σε ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν, όπως δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ερευνά τον Τραμπ σε σχέση με τον φερόμενο ρόλο του σε ένα σχέδιο πληρωμής και συγκάλυψης χρημάτων που αφορούν Στην πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς, το οποίο χρονολογείται από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν ήδη επιτεθεί στον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ – και μια διαφημισμένη ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στο Μαρ-α-Λάγκο θα δώσει πιθανότατα στον Τραμπ περισσότερες ευκαιρίες να ισχυριστεί ότι υφίσταται πολιτική δίωξη.

Βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση

Το CNN αναφέρει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να φορέσει χειροπέδες, καθώς θα περιβάλλεται από ένοπλους ομοσπονδιακούς πράκτορες για την προστασία του.

Αφού του απαγγελθούν κατηγορίες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Είναι επίσης πιθανό να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Κανονικά, ένας κατηγορούμενος που αφήνεται ελεύθερος θα έβγαινε από τις μπροστινές πόρτες, σχολιάζει το CNN, αλλά η Μυστική Υπηρεσία θα θελήσει να περιορίσει τον χρόνο και τον χώρο όπου ο Τραμπ βρίσκεται δημοσίως.

Αντ’ αυτού, λοιπόν, μόλις τελειώσει η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, ο Τραμπ αναμένεται να περπατήσει και πάλι μέσα από τον δημόσιο διάδρομο και στους διαδρόμους προς το γραφείο του εισαγγελέα, στο σημείο όπου θα περιμένει η αυτοκινητοπομπή του.

Στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο, ώστε να επιστρέψει στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου έχει προγραμματίσει εκδήλωση για το βράδυ για να μιλήσει δημόσια.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ – Δήλωσε αθώος στο δικαστήριο"

TikTok: Πρόστιμο 12,7 εκατ. λιρών για παραβάσεις προστασίας δεδομένων ανηλίκων

Πρόστιμο ύψους 12,7 εκατομμυρίων λιρών επιβλήθηκε στη γνωστή πλατφόρμα TikTok, για μια σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης να χρησιμοποιήσει νόμιμα τα προσωπικά δεδομένα παιδιών, δήλωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO).

Το ICO είπε ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών χρησιμοποιούσαν το TikTok το 2020, παρά το γεγονός ότι οι όροι χρήσης του δεν το επιτρέπουν, αναφέρει η Daily Mail.

Πρόσθεσε δε ότι τα προσωπικά δεδομένα που ανήκαν σε αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη γονική συναίνεση και ότι η εταιρεία δεν έκανε αρκετά για να ελέγξει ποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή κοινωνικών μέσων και να λάβει αρκετά μέτρα για να αφαιρέσει τα ανήλικα παιδιά που ήταν χρήστες.

Η εταιρεία από την πλευρά της διαφωνεί με την απόφαση του ICO. Όμως, τον Σεπτέμβριο, το ICO εξέδωσε στο TikTok μια «ειδοποίηση πρόθεσης», επί της ουσίας δηλαδή έναν προάγγελο για την επιβολή πιθανού προστίμου.

Το ICO υπολογίζει ότι το TikTok επέτρεψε σε έως και 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 13 ετών στη Βρετανία να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του το 2020, παρά τους κανόνες του, βάσει των οποίων δεν επιτρέπεται σε παιδιά αυτής της ηλικίας να δημιουργήσουν λογαριασμό. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " TikTok: Πρόστιμο 12,7 εκατ. λιρών για παραβάσεις προστασίας δεδομένων ανηλίκων "

Καιρός αύριο: Κρύο με χιόνια στα ορεινά – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη, 5 Απριλίου. Η θερμοκρασία θα καταγράψει και νέα πτώση. Στις θάλασσες θα πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια πελάγη 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, στα βόρεια αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Βορειοδυτικούς 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση από τα δυτικά. Από τη νύχτα οι νεφώσεις θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με ύφεση των φαινόμένων από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά τμήματα από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Ήπειρο νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Από το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κυρίως στις ανατολικές Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Από το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Από τη νύχτα θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κρύο με χιόνια στα ορεινά – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες"

Θεσσαλονίκη: Ο 34χρονος φερόμενος μητροκτόνος άφησε σημείωμα που ομολογεί την πράξη του

Νωρίς το πρωί, σήμερα, μια 71χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, κοντά στα κοιμητήρια, καθώς είχε δεχθεί εξ επαφής πυροβολισμό στο κεφάλι. Η αστυνομία μετά από έρευνα κατάφερε να εξιχνιάσει την ανθρωποκτονία και νωρίτερα σε ενημέρωση της, ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκε ως δράστης, ο 34χρονος γιος της γυναίκας.

Η αστυνομία αφού έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στο αυτοκίνητο, πραγματοποίησε και έρευνα κατ’ οίκον, καθώς στο σπίτι φαίνεται ότι η 71χρονη γυναίκα διέμενε με τον γιο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε κατά τον έλεγχο, ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο ο φερόμενος δράστης εξηγεί τους λόγους της πράξης του, αναφέροντας ότι η μητέρα του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκε και μια κυνηγετική καραμπίνα, η οποία ερευνάται αν σχετίζεται με το περιστατικό.

Σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 34χρονου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ο 34χρονος φερόμενος μητροκτόνος άφησε σημείωμα που ομολογεί την πράξη του"

Λέρος: Έγκυος πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει και δεν υπήρχε αναισθησιολόγος - Η δραματική αεροδιακομιδή

Δραματικές στιγμές έζησε νεαρή έγκυος στη Λέρο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Η 28χρονη πήγε στο νοσοκομείο της Λέρου να γεννήσει με προγραμματισμένη καισαρική αλλά προς έκπληξή της έμαθε πως η μοναδική αναισθησιολόγος του νησιού έλειπε σε άδεια. «Περισσότερο αγχωθήκαμε γιατί έπρεπε να βρούμε μια λύση», λέει ο σύζυγός της ο οποίος, μαζί με τον πατέρα της, περιέγραψαν στο Mega και την εκπομπή «Live News» το πώς καταστρώθηκε έκτακτη αεροδιακομιδή ώστε η εγκυμονούσα να φτάσει εγκαίρως στην Κάλυμνο πριν κινδυνεύσει η ίδια αλλά και το μωρό που κυοφορούσε.

«Να σας πω κάτι; Ο μαιευτήρας και ο πατέρας του παιδιού πήγαν με βάρκα, που ταΐζει ιχθυοκαλλιέργεια στην Κάλυμνο. Το καταλαβαίνετε; Γι’ αυτό σας λέω τριτοκοσμική χώρα είμαστε», σημειώνει ο πατέρας της.

Ήταν πρωί Κυριακής και η 28χρονη μετέβη στο νοσοκομείο για να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της με προγραμματισμένο ραντεβού, ωστόσο έμαθε ότι απουσιάζει με άδεια η αναισθησιολόγος.

«Κατά τύχη είχε έρθει ένα ελικόπτερο για άλλη διακομιδή μεταναστών από Λέρο προς τη Ρόδο και παρακαλέσαμε, να ’ναι καλά ο γιατρός του ΕΚΑΒ και ο γυναικολόγος μας με τον μαιευτήρα, οργανώσανε το νοσοκομείο της Καλύμνου και μας περίμενε και το άφησε το περιστατικό, την κόρη μου, στην Κάλυμνο και μετά συνέχισε για τη Ρόδο», λέει ο πατέρας της εγκύου.

Κι αφού κανονίστηκε η αεροδιακομιδή, έμαθαν πως δεν υπάρχει ασθενοφόρο να μεταφέρει την έγκυο στο ελικοδρόμιο.

«Το χειρότερο; Τυγχάνει να είμαι μέσα και να μην έχουμε ασθενοφόρο δεύτερο να μεταφέρει το παιδί μου. Και το μετέφερα με το ιδιωτικό μου όχημα. Με περίμενε ο γιατρός του ΕΚΑΒ να πάω το παιδί μου. Το καταλαβαίνετε; Τι περάσαμε, τι ψυχολογικό».

«Το ένα ασθενοφόρο είχε πάει σε έκτακτο περιστατικό. Υπάρχει δεύτερο αλλά δεν υπάρχει πλήρωμα να το οδηγήσει», λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας.

Σημειώνεται πως το μωρό παραμένει σε θερμοκοιτίδα και τόσο το ίδιο όσο και η μητέρα του χαίρουν άκρας υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λέρος: Έγκυος πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει και δεν υπήρχε αναισθησιολόγος - Η δραματική αεροδιακομιδή"

Αιτωλικό: Αδέσποτος σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 73χρονο

Επίθεση από αδέσποτο σκύλο στην πλατεία του Αιτωλικού δέχθηκε 73χρονος άνδρας, ο οποίος περνούσε με το μηχανάκι του από το σημείο.

Ο σκύλος του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε στο πόδι. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια κατέθεσε μήνυση κατά του Δήμου που έχει την ευθύνη των αδέσποτων.

Έτσι συνελήφθη ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Μασαούτης ο οποίος βρίσκεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, και ήδη σχηματίζεται αυτή την ώρα η σχετική δικογραφία.

Αξίζει όμως να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο αδέσποτο πριν από αρκετούς μήνες είχε μεταφερθεί στον χώρο της Κατοχής, όμως κάποιοι φιλόζωοι το πήραν και το μετέφεραν και πάλι στο Αιτωλικό υποστηρίζοντας ότι είναι ένα άκακο ζώο και ήθελαν να το έχουν κοντά τους. Όμως δυστυχώς το ένστικτο των ζώων είναι συγκεκριμένο όπως έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη και λειτουργούν βάσει αυτού.

Και άλλο ένα αδέσποτο είχε επίσης μεταφερθεί στην Κατοχή αλλά με την ίδια διαδικασία επέστρεψε στο Αιτωλικό και επιτέθηκε σε περαστικό με αποτέλεσμα να υπάρχει και άλλη μήνυση σε βάρος του Αντιδημάρχου.

Το θέμα των αδέσποτων πρέπει επιτέλους να πάρει ένα τέλος. Από την στιγμή που έχει δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος χώρος στην Κατοχή και ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει τα αδέσποτα αξιοπρεπώς πρέπει τουλάχιστον τα πιο επιθετικά να μεταφερθούν εκεί. Αυτό έχει να κάνει και με την δική τους προστασία αλλά και με την προστασία των πολιτών.

aitoliko-epithesi-skilou.jpg


aixmi-news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αιτωλικό: Αδέσποτος σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 73χρονο"

Παρέμβαση Ντογιάκου για την αποφυλάκιση του παιδεραστή προπονητή: Ζητάει το βούλευμα, εξετάζεται αναίρεση

Το βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε ο προπονητής ο οποίος είχε καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, από την Εισαγγελία Ναυπλίου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε το βούλευμα για την αποφυλάκιση του προπονητή μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού του για ασέλγεια, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Ντογιάκος θα προχωρήσει στην αναίρεση του βουλεύματος.

Ο προπονητής είχε αποφυλακιστεί ξανά τον Απρίλιο του 2020, ωστόσο είχε συλληφθεί εκ νέου για παραβίαση των όρων που του είχαν επιβληθεί. Έχει καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη για ασελγείς πράξεις σε βάρος 36 παιδιών.

Από τα 401 έτη, εκτιτέα, βάση των ευμενέστερων διατάξεων νόμου, είναι τα 20 έτη. Ο καταδικασθέντας, βάσει των διατάξεων για την υπό όρους απόλυση κατάφερε τελικά να περάσει την πόρτα εξόδου των φυλακών στα 12,5. Είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στο Ρέθυμνο, τον Δεκέμβριο του 2011, για κατάχρηση σε ασέλγεια εις βάρος τριών ανηλίκων.

Τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε για τις πράξεις του, κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, εις βάρος 36 παιδιών. Το 2016 το Εφετείο του επέβαλε ακριβώς την ίδια ποινή με το πρωτόδικο δικαστήριο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ντογιάκου για την αποφυλάκιση του παιδεραστή προπονητή: Ζητάει το βούλευμα, εξετάζεται αναίρεση"

Νέα στάση εργασίας αύριο Τετάρτη για λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε εκ νέου στάση εργασίας, για τρίτη ημέρα, από την έναρξη της βάρδιας έως 9 π.μ. και από 9 μ.μ. έως τη λήξη της, προχωρούν αύριο, Τετάρτη 5 Απριλίου, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ζητώντας ασφαλείς και ποιοτικές δημόσιες μαζικές μεταφορές.

Κανονικά θα κινούνται τα λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ, καθώς και τα υπόλοιπα μέσα.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την εφαρμογή της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ζητούν ασφαλείς, σύγχρονες και ποιοτικές συγκοινωνίες, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή καθώς και την τήρηση των δεσμεύσεων της διοίκησης και του υπουργείου όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις προς τους εργαζόμενους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στάση εργασίας αύριο Τετάρτη για λεωφορεία και τρόλεϊ"

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Ζητεί την μεταστέγαση του Πρωτοδικείου Πειραιά

Την μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά ζητά η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ως προσωρινή λύση μέχρι την οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος των δικαστηρίων του Πειραιά, ύστερα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή.

Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, με αφορμή την πυρκαγιά στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς, εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι για πολλά χρόνια και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στεγάζεται το δικαστήριο αυτό σε ακατάλληλο χώρο, όπως συμβαίνει και με πολλά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν εντελώς τυχαίο και οφείλεται στο ότι το γεγονός συνέβη την Κυριακή, ημέρα που είναι αργία.

Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε λύση για την στέγαση και λειτουργία του δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Τριμελές Συμβούλιο του Δικαστηρίου, μέχρι την οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος των δικαστηρίων του Πειραιά».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Ζητεί την μεταστέγαση του Πρωτοδικείου Πειραιά"

Εισαγγελική παρέμβαση για τη 12χρονη από τον Κολωνό

Η αρμόδια αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Γεωργία Αδειλίνη, αρμόδια για την προστασία ανηλίκων, με παραγγελία της στην Εισαγγελία Ανηλίκων Λευκάδας ζητά την αυξημένη επιτήρηση της 12χρονης από τον Κολωνό, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Νωρίτερα το αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η καταγγελία της ανήλικης, που είναι το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση του Κολωνού, εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη δέουσα προσοχή, ώστε να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα πραγματικά περιστατικά»,  αναφορικά με δημοσιεύματα και δηλώσεις που αναπαράγονται σε ΜΜΕ σχετικά με την καταγγελλόμενη επίθεση στην 12χρονη.

«Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες και η ανήλικη κατέθεσε για το συμβάν, παρουσία ψυχολόγου, ενώ επιπλέον δόθηκε παραγγελία για εξέταση από ιατροδικαστή», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΕΛΑΣ.

Αναφορικά με δημοσιεύματα και δηλώσεις που αναπαράγονται στον έντυπο, ηλεκτρονικό και ραδιοτηλεοπτικό Τύπο και αφορούν σε καταγγελλόμενη επίθεση σε βάρος ανήλικης, από το αρχηγείο της Ελληνική Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Η καταγγελία της ανήλικης, που είναι το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση του Κολωνού, εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη δέουσα προσοχή, ώστε να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα πραγματικά περιστατικά. Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες χθες (3-4-2023) συγγενικό πρόσωπο της 12χρονης, κατήγγειλε τηλεφωνικά ότι η ανήλικη δέχθηκε επίθεση από άγνωστο δράστη, στην οικία όπου φιλοξενείται. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες και η ανήλικη κατέθεσε για το συμβάν, παρουσία ψυχολόγου, ενώ επιπλέον δόθηκε παραγγελία για εξέταση από Ιατροδικαστή. Παράλληλα, ο χώρος όπου έλαβε χώρα το καταγγελλόμενο συμβάν ερευνήθηκε από αρμόδιο κλιμάκιο Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω οικία επιτηρείτο από διατιθέμενες περιπολίες, ανά τακτά διαστήματα, ωστόσο δεν φυλασσόταν μόνιμα λόγω μη υποβολής σχετικού αιτήματος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Λόγω της ιδιαίτερη φύσης του περιστατικού, υπογραμμίζεται σε όλους η ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον σχολιασμό και στις μεταφερόμενες πληροφορίες».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για τη 12χρονη από τον Κολωνό"

Ποιες παρτίδες επιθέματος ανακαλούνται με απόφαση του ΕΟΦ

Ανακαλούνται, με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), παρτίδες υδροτριχοειδικού κολλητικού επιθέματος από την ελληνική αγορά.

 Σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρονται τα εξής:

"Αποφασίζουμε την ανάκληση από την αγορά του προϊόντος Medelast, 'υδροτριχοειδικό' κολλητικό επίθεμα 10cm x 10cm, 20cm x 20cm, με κωδικούς εμπορίου G1318, G1315, G1308 του κατασκευαστή Zhejiang Longterm Medical Technology Co., Ltd Κίνας με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για την ΕΕ την ετ. Lotus NL BV (Ολλανδίας), καθώς διαπιστώθηκε η διάθεσή του στην ελληνική αγορά, χωρίς να τεκμηριώνεται η συμμόρφωσή του με τις διατάξεις της νομοθεσίας "Περί Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων".

Οι διανομείς του εν λόγω προϊόντος οφείλουν να το αποσύρουν άμεσα από την αγορά.

Οι διανομείς του εν λόγω προϊόντος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους πελάτες τους προς υλοποίηση της παρούσας και να τηρούν το αρχείο των επιστροφών/ενημέρωσης στη διάθεση του ελέγχου για διάστημα 5 ετών.

Η παρούσα εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας".

Το υδροτριχοειδικό επίθεμα παρέχει ένα περιβάλλον υγρής επούλωσης σε έλκη.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες παρτίδες επιθέματος ανακαλούνται με απόφαση του ΕΟΦ"

Υποκλοπές: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του παράνομου spyware Predator στην Ελλάδα, αναφέρει το EURACTIV.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στην EURACTIV ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predator-gate εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.

Σε επαφή με το EURACTIV, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», είπε ο εκπρόσωπος στην EURACTIV.

«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν

«Ο κ. Μητσοτάκης, που στην αρχή δήθεν δεν γνώριζε για το Predator, για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι έδινε άδειες εξαγωγής του σε τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Και ως γνωστόν, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δεν έχει τη συνήθεια να ψάχνει να βρει ποιος διέρρευσε την αλήθεια για να τον απειλήσει με φυλάκιση, αλλά ποιος διέπραξε το έγκλημα», αναφέρει και τονίζει:

«Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών εισαγγελικών Αρχών για τις παράνομες εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης με κυβερνητική άδεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλή, αλλά και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες, αποτελεί κόλαφο για το παρακράτος Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης».

«Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν. Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα και κανένας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποκλοπές: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα"

Η Ρωσία απειλεί με «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Με αντίμετρα προειδοποιεί το Κρεμλίνο, μετά και την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τη ρωσική πλευρά να υποστηρίζει ότι η διεύρυνση της συμμαχίας αποτελεί «πλήγμα στην ασφάλειά» της.

«Πρόκειται για μια νέα επιδείνωση της κατάστασης. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε αντίμετρα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Φινλανδία γίνεται σήμερα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η προειδοποίηση Πεσκόφ γίνεται την ημέρα που η Φινλανδία μπαίνει επίσημα στη Συμμαχία και γίνεται το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση της χώρας για προσχώρηση στη συμμαχία δίνει τέλος στην παραδοσιακή της ουδετερότητα.

Η αίτηση κατατέθηκε πριν 11 μήνες, μετά και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία της χώρας, εγείρει ζητήματα ασφάλειας, καθώς μοιράζονται 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη ρωσική πλευρά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία απειλεί με «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Φινλανδία: Και τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ από σήμερα

Το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ γίνεται από σήμερα η Φινλανδία, βάζοντας και τυπικά τέλος στην πολιτική ουδετερότητας που μέχρι πρότινος ακολουθούσε.

Στην τελετή ένταξης, κατά την οποία θα υψωθεί η σημαία της χώρας μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών, και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο. Η σημερινή τελετή συμπίπτει με την 74η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949.

Επισήμως η Φινλανδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέκα Χααβίστο παραδώσει τα ενταξιακά έγγραφα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ημέρα. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη συμμαχία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την τελετή.



Η αλλαγή ένταξης της Φινλανδίας δεν έχει χαροποιήσει την Ρωσία, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με την Φινλανδία, και πλέον με την ένταξή της στη Συμμαχία τα χιλιόμετρα των συνόρων που μοιράζονται κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία σχεδόν θα διπλασιαστούν. Αντιδρώντας στη φινλανδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία ανήγγειλε πως θα ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της.

Σχολιάζοντας σήμερα σχετικά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί κινδύνους σημαντικής επέκτασης της σύγκρουσης. Κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι ενισχύει την αντιρωσική του πορεία.

Πάντως η αλλαγή της πολιτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ανέτρεψε το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας. Ενδεικτικό είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ένα εντυπωσιακό άλμα των Φινλανδών, σε ποσοστό 80%, που τάσσονταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Έτσι από σήμερα η Φινλανδία θα κερδίσει τις εγγυήσεις ασφαλείας και την υπόσχεση συλλογικής άμυνας που προβλέπει το άρθρο 5, αλλά αναγκάζεται να αφήσει συνεχίζει χωρίς τη Σουηδία, για την ένταξη της οποίας έχει ασκήσει βέτο η Τουρκία, με τον Τούρκο ορόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι περιθάλπει τους Κούρδους μαχητές και τους επιτρέπει να διαδηλώσουν στους δρόμους.  Ωστόσο, ούτε η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

«Η ένταξη μόνο μιας από τις δύο χώρες θα καταστήσει τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα βόρεια ημιτελή, καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στην Αρκτική… καθώς και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Βαλτική Θάλασσα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία: Και τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ από σήμερα"

Απλουστεύεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων

Την απλούστευση της μεταβίβασης ακινήτων και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των συναλλαγών στις ΔΟΥ προβλέπει εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, με βάση τις διατάξεις του ν. 5036/2023, που ισχύουν από τις 28 Μαρτίου 2023.

Με τις διευκρινίσεις και οδηγίες, που παρέχονται, διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

  • Καταργείται η υποχρέωση των συμβολαιογράφων για επισύναψη του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία,
  • Καταργείται η διαδικασία παρακράτησης από τον συμβολαιογράφο του επιμεριστικά αναλογούντος φόρου κληρονομιάς και δωρεάς κατά τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία,
  • Καταργείται η ευθύνη του τελευταίου κατόχου κληρονομιαίου ακινήτου, στον οποίο έχει περιέλθει το ακίνητο με σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας,
  • Διευρύνονται οι περιπτώσεις απόδοσης κινητών περιουσιακών στοιχείων από Τράπεζες, εταιρείες, λοιπές νομικές οντότητες κ.α. με παρακράτηση του φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών από τα πρόσωπα αυτά και απόδοσή του στη φορολογική διοίκηση,
  • Παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια με χρόνο φορολογίας μέχρι 31/12/2008, για τις οποίες δεν απαιτείται πιστοποιητικό του άρθρου 105 του ν. 2961/2001,
  • Ρυθμίζονται θέματα χορήγησης του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 σε υποθέσεις με χρόνο φορολογίας από 1/1/2009 μέχρι 31/12/2014 και από 1/1/2015 και στο εξής.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απλουστεύεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων"

Συνελήφθη 56χρονος στην Αττική με μεγάλες ποσότητες κροτίδων και λαθραίου καπνού

Μεγάλες ποσότητες κροτίδων και λαθραίου καπνού βρέθηκαν στην κατοχή ενός 56χρονου, ο οποίος συνελήφθη σε περιοχή της Αττικής από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την αξιοποίηση στοιχείων που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έρευνα σε διαμέρισμα που διαμένει ο συλληφθείς, όπου, μεταξύ άλλων, βρήκαν 15.000 κροτίδες, 13 κιλά και 195 γραμμάρια λαθραίου καπνού, τρία πιστόλια κρότου με τρεις γεμιστήρες, ένα περίστροφο ρίψης φωτοβολίδων, 1.622 φυσίγγια κρότου, 40 κάλυκες κυνηγετικού όπλου, 72 καψούλια πυροδότησης πυροτεχνημάτων και 7.250 άδειους σωλήνες τσιγάρων.

Ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη 56χρονος στην Αττική με μεγάλες ποσότητες κροτίδων και λαθραίου καπνού"

Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι και γιατί θα το στερούνται μέχρι 5 έτη

Χωρίς δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια θα μένουν οι οδηγοί που διαπράττουν σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Αυτό ορίζει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών – Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών». 

Ποιες παραβάσεις αφορά

Ειδικότερα αφορά τις λεγόμενες «σοβαρές τροχαίες παραβάσεις» και την υποτροπή αυτών, κάτι σύνηθες στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει η Τροχαία.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι οδηγοί που επαναλαμβάνουν παραβάσεις όπως η οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, δεν θα χάνουν δια βίου το δίπλωμα τους, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά αυτό θα αφαιρείται για 5 έτη.

Επίσης, οι οδηγοί που έχουν ήδη χάσει το δίπλωμά τους θα μπορούν να το ανακτήσουν μετά από εκπαίδευση και επανεξέταση, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. 

Τι ορίζει το νέο νομοσχέδιο

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η παρ. 6 του άρθρου 61 του νομοσχεδίου αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107.

Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι και γιατί θα το στερούνται μέχρι 5 έτη "

Σουηδία: Πέντε συλλήψεις υπόπτων για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Στοκχόλμη

Η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε πέντε πρόσωπα ως ύποπτα για συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη εγκλήματων τρομοκρατίας σε αντίποινα για το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου από ένα δεξιό εξτρεμιστή.

Οι συλληφθέντες πιστεύεται ότι έχουν διεθνείς διασυνδέσεις με το βίαιο ισλαμιστικό εξτρεμισμό, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Säpo, η σουηδική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, διευκρινίζοντας πως «δεν θεωρεί πως μια επίθεση ήταν επικείμενη».

«Η τρέχουσα υπόθεση είναι μία από τις πολλές που εργάζεται η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας σε σχέση με το κάψιμο του Κορανίου», δήλωσε η Susanna Trehorning, αναπληρώτρια επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της υπηρεσίας ασφαλείας, προσθέτοντας ότι οι ύποπτοι συνδέονται με διεθνή «ισλαμικό εξτρεμισμό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Πέντε συλλήψεις υπόπτων για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Στοκχόλμη"

Αύξηση κατά 8% στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ειδήσεις έβγαλε η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Την αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Σημασία έχει», είπε, «να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που πρεσβεύουμε: η ανάπτυξη να διευρύνει τον δημόσιο πλούτο. Και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση. Σε καλύτερες αμοιβές. Και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Ένας δίκαιος συνδυασμός, δηλαδή, συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας. Κι όταν μιλώ για φροντίδα στους ευάλωτους, το εννοώ. Ξέροντας, λοιπόν, ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος του πληθωρισμού, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι΄ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας, έτσι περίπου 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας».

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είπε ότι σε λιγότερο από 45 μήνες και μάλιστα μέσα από πολλές κρίσεις ο τόπος κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μια νέα αρχή και έχουμε εκτινάξει τις εξαγωγές μας και το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Και αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού, είπε.

Ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός είπε αλλά μια παράμετρος της συλλογικής ευημερίας και της ατομικής προκοπής.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μειώθηκε η ανεργία και αυξήθηκε η απασχόληση στους νέους και τις γυναίκες και αντιστράφηκε το brain drain. Η ανάπτυξή μας φάνηκε ότι ήταν κοινωνικά δίκαιη. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται 3 φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν μετά από 12 χρόνια μόνιμες αυξήσεις κοντά στο 8% και οι πιο ευάλωτοι είδαν δίπλα τους την πολιτεία σε κάθε δυσκολία από τις πολλές και ξαφνικές που υπήρχαν. Όλα αυτά δεν συνέβησαν εν κενώ. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορονοϊού, την υβριδική επίθεση στα σύνορά της και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της.

Οι λύσεις, τόνισε, δεν ήταν προφανείς. Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι τελικός κριτής των οικονομικών επιδόσεων είναι όσοι την αξιολογούν και πλέον είναι ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα και συμμερίζομαι την αισιοδοξία του προέδρου του Eurogroup. Η Ελλάδα εφόσον έχει σταθερή διακυβέρνηση θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα.

Μητσοτάκης: Το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας φάνηκε από το γεγονός ότι εκδώσαμε πενταετές ομόλογο μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα μέσα στα 4 χρόνια αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αλλά και στην πράσινη μετάβαση όπου είμαστε πρωτοπόροι, όπως και στην ψηφιοποίηση του κράτους. Τόνισε ακόμα ότι οι δεσμεύσεις για μείωση των φόρων έγιναν πράξη όπως και οι εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Χρησιμοποιήσαμε την φορολογία ως κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία αλλά και για να δώσουν δικαιώματα μετοχών οι start ups στους εργαζόμενούς τους και όλα αυτά τα κάναμε χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο του αναμενόμενου. Το 2023 η χώρα είπε ακόμα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα προέλθει από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και από το 45% που ήταν τα κόκκινα δάνεια το 2019 έχουν πέσει σε μονοψήφιο νούμερο. Μπορεί να καταρρέουν τράπεζες στην Ελβετία αλλά οι δικές μας έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Όλα αυτά, τόνισε αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο, είπε ακόμα,  πλέον ότι η χώρα μας προσελκύει επενδύσεις από επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει πετύχει πρόοδο στην εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη είπε ακόμα πρέπει αν διευρύνει τον δημόσιο πλούτο και να μεταφραστεί σε απασχόληση, καλύτερες αμοιβές και την στήριξη των ευάλωτων.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο του Eurogroup

Νωρίτερα, ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσε παίρνοντας τον λόγο στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Η ελληνική κυβέρνηση», είπε, «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι έχει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα σε σχέση με το χρέος.

Η Ιρλανδία και η Ελλάδα υπέφεραν στην τελευταία κρίση αλλά πλέον οι οικονομίες μας και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι έτοιμες να αντέξουν στους κραδασμούς, σημείωσε και μάλιστα αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι οι οικονομίες μας έχουν απορροφήσει αυτό τον κραδασμό από την τραπεζική κρίση και πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από 10 χρόνια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση κατά 8% στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός"

Εύσημα για την ελληνική οικονομία από τον πρόεδρο του Eurogroup

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστια πρόοδο».

Έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εποικοδομητική συμμετοχή της χώρας μας στο Eurogroup με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια με παράλληλη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η  εκδήλωση «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» που διοργανώνει το υπουργείο Οικονομικών παρουσία του κ. Πασκάλ. Σε αυτήν θα εκφωνήσει ομιλία και ο πρωθυπουργός.



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό πληθωρισμό, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και τις προοπτικές της στη σκιά των κρίσεων, που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στον κ. Ντόναχιου ότι η σταθερή άσκηση βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα ανανεωμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης στο ενωσιακό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις και επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας εντός του 2023.

Ακόμη συζητήθηκε η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια στο διεθνές σύστημα και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τέλος, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι η πρόοδος των εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών συνιστούν επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς, την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της, καθώς και τη διττή μετάβαση, πράσινη και ψηφιακή.
Στόχος η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορές στο θετικό επενδυτικό κλίμα και την περαιτέρω ελάφρυνση των νοικοκυριών. Έθεσε επίσης ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία να υπάρξει μια ισχυρή διακυβέρνηση μετά τις εκλογές, η οποία μπορεί να επιτευχθεί- όπως επισημαίνει- μόνο με την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να συνοψίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει και να εντοπίσουμε επίσης τις προκλήσεις για την επόμενη περίοδο, γιατί φυσικά η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε τον χρόνο να έρθετε να μιλήσουμε για ό,τι έχουμε πετύχει μαζί τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ πραγματικά για το συνέδριο αργότερα, ώστε να υπογραμμίσω την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί», αντέτεινε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντόναχιου επισκέπτεται τη χώρα μας για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική» που διοργανώνεται από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύσημα για την ελληνική οικονομία από τον πρόεδρο του Eurogroup"

«Ο Ραγκούσης προσέλαβε εικονικά τα παιδιά του για να αυξάνει τα έξοδα της βίλας και να παίρνουν και επίδομα ανεργίας»- Τι απαντά ο ίδιος

Πληροφορίες για «εικονικές προσλήψεις» των παιδιών του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εισπράττουν επιδότηση ανεργίας, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Απογευματινή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Ραγκούσης προσέλαβε πλασματικά δύο από τα τρία παιδιά του και τα δήλωνε ως υπαλλήλους στην ατομική του επιχείρηση, δηλαδή στη βίλα της Πάρου, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, και συνεπώς να πληρώνει λιγότερο φόρο, και αφετέρου τα παιδιά του να είναι δικαιούχοι και να λαμβάνουν ακόμη και σήμερα εποχικό επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε «εικονικές προσλήψεις» των δύο εκ των τριών παιδιών του ως εποχικών υπαλλήλων στην επίμαχη βίλα, την οποία αξιοποιεί ως επιχείρηση, για το χρονικό διάστημα 18-06-2022 έως και 17-10-2022, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.
efka2

Σύμφωνα με τα έγγραφα, πριν από έναν χρόνο, με τη λήξη των συμβάσεων απασχόλησής τους, ο γιος και η κόρη Ραγκούση έκαναν την προβλεπόμενη αίτηση στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να λάβουν το επίδομα εποχικών εργαζόμενων που προβλέπεται και αυτή τη στιγμή επιδοτούνται ως άνεργοι μέχρι και τον Μάιο του 2023.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή», στη βάση της εικονικής αναγγελίας πρόσληψης στην οποία έχει προβεί ο Γιάννης Ραγκούσης, όπως σημειώνει η αρμόδια υπηρεσία στις παρατηρήσεις της, η κόρη του επιδοτείται ως εποχική εργαζόμενη τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο από το Ταμείο Ανεργίας (συγκεκριμένα από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 7 Ιουνίου 2023 - ημέρες 150) με 438 ευρώ τον μήνα, σύνολο 1.971 ευρώ και, αντίστοιχα, ο γιος του από τις 23 Νοεμβρίου 2022 έως τις 22 Μαΐου 2023 με 438 ευρώ τον μήνα, σύνολο πιστώσεων 2.461 ευρώ.
apogeefka

Συνολικά, δηλαδή, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, τα ενήλικα παιδιά του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εισπράξει 4.432 ευρώ ως επίδομα ανεργίας εποχικών υπαλλήλων στον τουρισμό, με βάση την πρόσληψή τους στην τουριστική επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την οικογενειακή υπερπολυτελή βίλα στην Πάρο.

Μάλιστα, την ίδια πρακτική φέρεται να είχε ακολουθήσει και την προηγούμενη σεζόν, καθώς φαίνεται ότι είχε δηλώσει και πάλι ως εργαζόμενους τα δύο από τα τρία παιδιά του. Χωρίς, όμως, να πιστοποιείται στην περίπτωση αυτή αν έλαβαν στη συνέχεια το προβλεπόμενο επίδομα εποχικών εργαζομένων.
apogeymatini

Η απάντηση του Γιάννη Ραγκούση 

Ο τομεάρχης διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτησή του στο Facebook, απάντησε στο δημοσίευμα ως εξής. 

«Τολμούν και με κατηγορούν ότι τα 2 παιδιά μου, φοιτητές 25 και 23 ετών, αντί να εργαστούν σεζόν σε άλλες επιχειρήσεις, τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκαν με πλήρη ασφάλιση στην επιχείρησή μου, δίνοντάς μου τη δυνατότητα για πρώτη φορά από το 2014, να μην απασχοληθώ εγώ με τις πολλαπλές εργασίες που απαιτούνται ανά πάσα στιγμή, καθημερινά, κάθε σεζόν, ώστε να παρέχεται ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δική του εκδοχή.

«Πρόκειται για μία από τις πιο βρώμικες και πλαστογραφημένες πολιτικές επιθέσεις από το σύστημα Μητσοτάκη σε πολιτικό του αντίπαλο, μέσα από τη σημερινή Απογευματινή.

Αφού εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα με τα ψέματα για το δάνειο του ΟΕΚ και τα δήθεν ανακριβή Πόθεν Έσχες, σήμερα αποτολμούν το αδιανόητο.

Δεν μπορούν να με κατηγορήσουν ότι ως βουλευτής διόρισα ρουσφετολογικά τα παιδιά μου στο δημόσιο. Διότι δεν τα διόρισα.

Δεν μπορούν να με κατηγορήσουν ότι σε έλεγχο κλιμακίου του ΕΦΚΑ ή του ΣΕΠΕ - από τους διαρκείς που γίνονται το καλοκαίρι - βρέθηκαν να εργάζονται τα παιδιά μου ανασφάλιστα στην επιχείρησή μου, με σκοπό την εισφοροκλοπή από εμένα σε βάρος του ΕΦΚΑ.

Διότι δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Αποτολμούν να με κατηγορήσουν για πλασματική, παράνομη πρόσληψη των παιδιών μου στην ατομική μου επιχείρηση.

Αποκορύφωμα της δολιότητάς τους είναι ότι καταφεύγουν σε παραποίηση και πλαστογράφηση του νοήματος εγγράφων ως εξής:

στην 1η και στην 12 σελίδα της εφημερίδας Απογευματινή, εμφανίζουν έγγραφο του ΟΑΕΔ (δεν είναι του ΕΦΚΑ) που έχει υπογραμμισμένο τον όρο «πλασματική αναγγελία», θέλοντας να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ότι αυτό παραπέμπει σε εμένα, σε πλαστή πρόσληψη των παιδιών μου, επομένως και σε δήθεν «απάτη» που ψευδώς ισχυρίζονται στον τίτλο τους, πως έχω διαπράξει.

Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται από το επίσημο έγγραφο του ΟΑΕΔ στο govgr που επισυνάπτω, ο όρος «πλασματική αναγγελία σε περίπτωση πρώτης επιδότησης», σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πλαστή ή εικονική πρόσληψη. Έχει εντελώς άλλο νόημα και περιεχόμενο, δεν αφορά εμένα, είναι καθαρά υπηρεσιακός και αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ίδιων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Επιπροσθέτως, για να καταλάβετε πόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη των αναγνωστών τους, έχουν το θράσος να εμφανίζουν αποφάσεις του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας, του έτους 2022, δηλαδή επί κυβέρνησης ΝΔ, που επικυρώνουν την απόφαση ένταξης των παιδιών μου στην επιδότηση του ΟΑΕΔ και δεν τις απορρίπτουν ως εικονικές.

Και αλήθεια, αν ήταν παράνομες οι προσλήψεις τους, γιατί ο ΟΑΕΔ συνεχίζει και τους παρέχει το επίδομα ανεργίας;

Σε κάθε περίπτωση μαζί με εμένα, το σύστημα Μητσοτάκη κατηγορεί και συκοφαντεί και τις χιλιάδες οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που απασχολούν τα παιδιά τους σε αυτές.

Τολμούν και με κατηγορούν ότι τα 2 παιδιά μου, φοιτητές 25 και 23 ετών, αντί να εργαστούν σεζόν σε άλλες επιχειρήσεις, τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκαν με πλήρη ασφάλιση στην επιχείρησή μου, δίνοντάς μου τη δυνατότητα για πρώτη φορά από το 2014, να μην απασχοληθώ εγώ με τις πολλαπλές εργασίες που απαιτούνται ανά πάσα στιγμή, καθημερινά, κάθε σεζόν, ώστε να παρέχεται ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν.

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και σωστά, τα παιδιά μου, επειδή είναι συγγενείς πρώτου βαθμού, δεν θα μπορούσαν να εγγραφούν ως μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι, έτσι ώστε εγώ να καταβάλω μόνο το 50% των εργοδοτικών εισφορών, ενώ τα παιδιά μου να απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματα του ΟΑΕΔ από το ταμείο ανεργίας.

Γι αυτό το λόγο, ως συγγενείς πρώτου βαθμού, υποχρεωτικά από την εργατική νομοθεσία ενεγγράφησαν στον ΕΦΚΑ ως πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι κι εγώ επιβαρύνθηκα με το 100% των εργοδοτικών εισφορών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία και πάλι σωστά, για τη σεζόν 2021, επειδή εργάστηκαν για πρώτη φορά, μολονότι εγώ επιβαρύνθηκα με πλήρεις εργοδοτικές εισφορές, τα παιδιά μου δεν δικαιούνταν και δεν έλαβαν το επίδομα ανεργίας.

Ο δε μισθός τους, που καταχωρήθηκε στα έξοδα της επιχείρησης, ήταν ο ελάχιστος που επιτάσσει ο νόμος κι όχι κάποιος μισθός, σκόπιμα φουσκωμένος για να μειωθούν τεχνητά τα κέρδη, όπως συκοφαντικά αναφέρουν.

Τίποτε και κανείς δεν θα με εμπόδιζε αντί να καταχωρήσω τα παιδιά μου με το βασικό μισθό 713€ που τα καταχώρησα, να τα είχα καταχωρήσει με μισθό, για παράδειγμα, 2.000€ εάν είχα την πρόθεση που συκοφαντικά μου αποδίδουν να φουσκώσω τα έξοδα της ατομικής μου επιχείρησης.

Τους ενημερώνω δε προκαταβολικά ότι για την εφετινή σεζόν θα εργαστεί στην επιχείρησή μου για πρώτη φορά το μικρότερο μου παιδί κι όχι τα δύο μεγαλύτερα όπως τα προηγούμενα δύο χρόνια, επειδή αυτά έκλεισαν ήδη συμφωνία με άλλες εποχικές επιχειρήσεις, λόγω καλύτερων αμοιβών.

Ένα καταληκτικό σχόλιο.

Δεν αισθάνομαι ούτε οργή, ούτε θυμό.

Αηδία και αποτροπιασμό αισθάνομαι για την κατάντια του συστήματος Μητσοτάκη στην οποία οδηγεί την πολιτική ζωή του τόπου.

Κύριε Κουρτάκη σας υπόσχομαι πως θα κουραστείτε να με συναντάτε στις αίθουσες των δικαστηρίων».

ΝΔ για Ραγκούση: O κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από το δάχτυλό του

«Μετά το σημερινό, άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται πίσω από το πέπλο σιωπής που επέβαλε εδώ και μια εβδομάδα στα στελέχη του για την προκλητική συμπεριφορά του Τομεάρχη Διαφάνειας του κόμματός του.

Ας βάλουμε τα πράγματα όμως σε μια σειρά.

Ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε όταν σε όλο το πανελλήνιο αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Ραγκούσης, ενώ ήταν Δήμαρχος Πάρου εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα άτοκου δανεισμού για την κατασκευή πρώτης κατοικίας από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για να κατασκευάσει ως δήθεν «κοινωνικά αδύναμος» βίλα 200τμ. με πισίνα, η οποία τελικά εξελίχτηκε με τον καιρό σε βίλα 450τμ. με πισίνα και γήπεδο τένις που ενοικιάζεται έναντι 14.000 ευρώ την εβδομάδα.

Δεν αντέδρασε όταν έμαθε ότι ο κ. Ραγκούσης δήλωσε μόλις 7.000 ευρώ στη χρήση του 2018 και εν συνέχεια απολύτως τίποτα ως έσοδο από την ατομική του επιχείρηση στο πόθεν έσχες του, αποκρύπτοντας προφανώς εισοδήματα που αφορούν την εμπορική εκμετάλλευση της βίλας που έφτιαξε με το δάνειο του ΟΕΚ, το οποίο αφού έλαβε το αποπλήρωσε με κούρεμα 40%.

Δεν αντέδρασε ούτε όταν ο κ. Ραγκούσης δεν αιτιολόγησε πού βρήκε τα χρήματα για να αποπερατώσει αυτήν την προκλητικής χλιδής έπαυλη, καθώς είναι προφανές ότι τα 120.000 ευρώ, που συνολικά λέει ότι πήρε με δάνεια, δεν αρκούν για την κατασκευή ενός τέτοιου ακινήτου σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

Τότε δεν αντέδρασε. Τώρα όμως;

Τί θα κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που φέρουν τον κ. Ραγκούση να προσλαμβάνει πλασματικά δύο παιδιά του και να τα δηλώνει ως υπαλλήλους στην ατομική του επιχείρηση, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης του, και συνεπώς να πληρώνει λιγότερο φόρο, και αφετέρου τα παιδιά του να είναι δικαιούχοι και να λαμβάνουν ακόμη και σήμερα εποχικό επίδομα ανεργίας;

Αυτό είναι τελικά το υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς που ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει;

Ας αντιληφθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από το δάχτυλό του.

Αν μετα από όλα αυτά εξακολουθήσει να καλύπτει τον κ. Ραγκούση, θα αποδείξει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ποιο πραγματικά είναι το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι έμαθε να πολιτεύεται στα κότερα, να κολυμπάει στις πολυτελείς πισίνες και να γεύεται το χαβιάρι με τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος κ. Τσίπρα.

ΥΓ: Άραγε, το σημερινό παραλήρημα του κ. Ραγκούση που συνομολογεί όλες τις πράξεις που του αποδίδονται, το συμμερίζεται ο κ. Τσίπρας;»

ΣΥΡΙΖΑ: Αθλια συκοφαντική επίθεση εναντίον του κ. Ραγκούση

«Ο πανικός Μητσοτάκη για την κατάρρευση οδηγεί μέχρι και σε πλαστογραφία για άθλια επίθεση στον Ραγκούση»

Χθες έντυσαν επιβάτες τα στελέχη της ΝΔ στον ΟΣΕ και τα έστησαν μπροστά στις κάμερες να μας πουν πόσο ασφάλεια νιώθουν στα τρένα.

Σήμερα πλαστογραφούν έγγραφα για να συνεχίσουν την άθλια συκοφαντική επίθεση εναντίον του κ. Ραγκούση, ακόμη και εναντίον των δυο παιδιών του, 23 και 25 χρόνων.

Το σύστημα Μητσοτάκη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο πανικό. Όσο τα μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις θα δείχνουν ότι βουλιάζει, τόσο περισσότερο θα επιχειρεί να βουλιάξει την πολιτική αντιπαράθεση στη φτηνή προπαγάνδα, τη λάσπη και τη χυδαιότητα, αφού δεν έχει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Και όλα αυτά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά – όπως έκανε ο κ. Ραγκούσης – να δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις του για να δουν οι πολίτες αν και τι ακριβώς δηλώνει από την ενοικίαση της βίλας του στην Τήνο.

Τους αφήνουμε στη κρίση του ελληνικού λαού».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ο Ραγκούσης προσέλαβε εικονικά τα παιδιά του για να αυξάνει τα έξοδα της βίλας και να παίρνουν και επίδομα ανεργίας»- Τι απαντά ο ίδιος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news