facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Εσείς υπονομεύετε την Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς είμαστε εγγυητές της

Από τα εγκαίνια της Έκθεσης για τη Μικρασιατική καταστροφή και της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατηγόρησε την Τουρκία ότι εξακολουθεί να υπονομεύει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις σαφείς ρυθμίσεις της αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

«Θα πρέπει να αντιληφθεί η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της συνθήκης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμα. Έτσι απαιτούν η ιστορία, η γεωγραφία, η νομιμότητα και η Διεθνής σταθερότητα. Γι αυτό και την τήρηση της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων κυρίως όμως με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απέναντι στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ταγίπ Ερντογάν, βάζει την Μεγάλη Ελλάδα, η οποία όπως τόνισε δεν συνδέεται σήμερα με γεωγραφικές κτήσεις αλλά με «την ισχυρή και αυτοδύναμη πατρίδα του μέλλοντός μας. Αυτή που δεν λησμονεί επειδή, ακριβώς, θέλει να προχωρεί!»

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκθεση για τη Μικρασιατική καταστροφή στο μουσείο Μπενάκη

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρία Πρόεδρε του Μουσείου Μπενάκη,

Κύριε Πρόεδρε του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,

Κυρίες και κύριοι,

Τέτοιες ώρες, πριν από εκατό χρόνια, στα παράλια της Μικράς Ασίας γραφόταν η αιματηρή τελική πράξη του «Οράματος της Ιωνίας». Η Σμύρνη είχε παραδοθεί, πια, στις φλόγες και οι Χριστιανοί κάτοικοί της σφαγιάζονταν. Ενώ, όσοι κατόρθωναν να γλυτώσουν από την μανία των Τούρκων, ακολουθούσαν τον ελληνικό στρατό προς τη χερσόνησο της Ερυθραίας, προσπαθώντας να περάσουν στα νησιά μας και από εκεί στη σωτηρία. Των ζωών τους μόνο. Γιατί οι περιουσίες τους είχαν ήδη χαθεί.

Λίγο αργότερα, στη Λωζάννη, μετά το αίμα θα γραφόταν και με μελάνι το τέλος 25 αιώνων παρουσίας του Ελληνισμού στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, ενάμιση εκατομμύριο ψυχές πήραν, τότε, τον δρόμο της μεγάλης Εξόδου. Αλλά και την απόφαση να ριζώσουν ξανά, σε καινούργιες εστίες στην μητέρα-πατρίδα. 

Ταξίδεψαν, κουβαλώντας ελάχιστα υπάρχοντα και λιγοστά πολύτιμα κειμήλια. Αυτά που βρίσκουν, σήμερα, τη θέση τους στη μοναδική έκθεση που συνδιοργανώνουν δύο μεγάλες κιβωτοί της μνήμης του ιωνικού ελληνισμού: το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με τη γενναία συμβολή άλλων 88 φορέων. Δύο ιδρύματα, που με κόπο και μεράκι κρατούν ζωντανή επί δεκαετίες την κληρονομιά των Ελλήνων των χαμένων πατρίδων. Και γι΄αυτό αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκθεση για τη Μικρασιατική καταστροφή στο μουσείο Μπενάκη

Ο ξεριζωμός ήταν το βαρύ τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο της εθνικής ζωής: «Διά της υπογραφής της Συμβάσεως παρέχονται εις τους ατυχείς πρόσφυγας τα μέσα να αρχίσουν νέον βίον. Υπό όρους καλύτερους των οποίων ουδείς ηδύνατο να ελπίζη μετά την εν Μικρασία καταστροφήν», έγραφε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την υπογραφή της Συνθήκης. Έδινε, έτσι, το σύνθημα της εθνικής ανάτασης που θα ακολουθούσε.

Και οι πρόσφυγες τον δικαίωσαν πολύ πιο γρήγορα και πολύ περισσότερο από όσο κι ο ίδιος φανταζόταν. Γιατί αν η Μικρασιατική Καταστροφή συνιστά το μεγαλύτερο, ίσως, τραύμα του πρόσφατου παρελθόντος μας, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον εθνικό κορμό αποτελεί μάλλον το κορυφαίο ειρηνικό επίτευγμα του ελληνικού κράτους.

Με μία χώρα κατάκοπη και καταχρεωμένη ύστερα από 10 χρόνια μαχών, εσωτερικά ασταθή και με ελάχιστους πόρους, να πετυχαίνει ένα αληθινό θαύμα: να μετατρέψει τον θρήνο της τραγωδίας σε πνοή δημιουργίας. Να ανιχνεύσει τα λάθη της και τις άστοχες επιλογές της. Για να σηκωθεί και πάλι στα πόδια της και να ακολουθήσει την ιστορική της τροχιά που μεταμορφώνει πάντα τις καταστροφές σε θριάμβους. Με μοχλό τη δύναμη και το πείσμα των προσφύγων, που συνέβαλαν καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό του τόπου.

Έγραψε ο μεγάλος Μικρασιάτης Ηλίας Βενέζης, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τη θηριωδία, αλλά και την αναδημιουργία: «Ο ελληνισμός της Ανατολής ορθοπόδησε δουλεύοντας τη πικρή γη. Ξεχερσώνοντας αγριόβουνα, αποξεραίνοντας βαλτότοπους, εισχωρώντας μες στον κορμό της ζωής της χώρας. Στη βιομηχανία, στη ναυτιλία, στο εμπόριο, στις Τέχνες, στα Γράμματα. Παντού, προχωρώντας στις πρώτες θέσεις. Αλλοιώνοντας τον ρυθμό της εργασίας και της παραγωγής και κινώντας την άμιλλα. Βάζοντας νέο πνεύμα, ξυπνό, στις συναλλαγές και στις σχέσεις των ανθρώπων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκθεση για τη Μικρασιατική καταστροφή στο μουσείο Μπενάκη

Κυρίες και κύριοι, 

Όλα τα παραπάνω, η καταστροφή και η αναγέννηση, εικονοποιούνται στις διπλανές αίθουσες και στα εκθέματά τους. Θα πρότεινα να τις επισκεφτούμε όχι μόνον ως άσκηση μνήμης, όσο ως κίνητρο εθνικής αυτογνωσίας. Γιατί ασφαλώς η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ούτε διδάσκει από μόνη της. Βοηθά, όμως, στην αναζήτηση του συλλογικού μας εαυτού. Ορίζει, σε μεγάλο βαθμό, το περιβάλλον όπου κινούμαστε οι σύγχρονοι. Και ενίοτε καθοδηγεί συνετά σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η Μικρασιατική Καταστροφή και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, όρισαν  το τελικό γεωγραφικό περίγραμμα της χώρας. Ενώ η Συνθήκη της Λωζάννης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα. Γι’ αυτό και την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων. Κυρίως, όμως, με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο.

Γιατί η πραγματική αναμέτρηση μιας χώρας είναι με το παρελθόν και το μέλλον της. Μπορεί τον Σεπτέμβριο του ‘22 ο Ελληνισμός να έχασε μία απ’ τις πιο  δημιουργικές του εστίες. Αμέσως μετά όμως η χώρα έμαθε να κερδίζει τη μάχη της ευημερίας της: ενδυνάμωσε την εθνική της ομοιογένεια, αποφεύγοντας τα «φαντάσματα» άλλων βαλκανικών χωρών. Ξαναπολέμησε. Αλλά με τη νικηφόρα πλευρά της Ιστορίας. Άκμασε με την μεταπολεμική ανάπτυξη. Και έκανε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκθεση για τη Μικρασιατική καταστροφή στο μουσείο Μπενάκη

Για να αποτελεί, σήμερα, ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας, πρωταγωνιστώντας μεταξύ τους. Σε μία διαδρομή όχι χωρίς λάθη, καθώς ο Εθνικός Διχασμός, που προϋπήρχε της μικρασιατικής περιπέτειας, υποτροπίασε με άλλες μορφές. Ζήσαμε, έτσι, έναν Εμφύλιο Πόλεμο και μία επτάχρονη Δικτατορία. Ενώ τον είδαμε να αναβιώνει και πριν από λίγα μόλις χρόνια με τη μορφή της δημαγωγίας, και πάλι απέναντι σε μία οικονομική κρίση που απαιτούσε εθνική συσπείρωση.  

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Οι επιλογές των Ελλήνων δείχνουν ότι τα ίχνη της εμπειρίας γίνονται γι’ αυτούς οδηγοί μιας καλύτερης πορείας. Πως την κάθε μεγάλη υποχώρηση μπορεί να τη διαδέχεται μια μεγαλύτερη εθνική επιτυχία. Και ότι, σήμερα, η «Μεγάλη Ιδέα» δεν συνδέεται με γεωγραφικές κτήσεις. Αλλά με την Μεγάλη Ελλάδα. Την ισχυρή και αυτοδύναμη πατρίδα του μέλλοντός μας. Αυτή που δεν λησμονεί επειδή, ακριβώς, θέλει να προχωρεί!

Κλείνω όπως λιτά κλείνει και ο Ηλίας Βενέζης το κείμενό του για το Μικρασιατικό δράμα: «Ύστερα από τόσο πάθος που ζήσαμε, κρατούμε σκεπή και παραστάτη μας ένα όραμα για τον άνθρωπο, καθαρά ελληνικό: μιαν αίσθηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, που είναι ταυτόσημα με την αρετή». Επιτρέψτε μου, μάλιστα, να δανειστώ και τον τίτλο του βιβλίου όπου δημοσιεύτηκε, καθώς ταιριάζει απόλυτα με την αποψινή έκθεση: «Μικρασία, χαίρε».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Εσείς υπονομεύετε την Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς είμαστε εγγυητές της"

Σουηδία: Η πρωθυπουργός Άντερσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Κατά συνέπεια η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως την Πέμπτη.

Ο συνασπισμός, που αποτελείται από τρία κόμματα της δεξιάς και το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες της Σουηδίας» (SD), έχει «μια πλειοψηφία μικρή, αλλά ωστόσο πλειοψηφία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα ζητήσω συνεπώς αύριο να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργού και η ευθύνη για τη συνέχεια θα ανατεθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους από περισσότερα από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός δεξιάς/άκρας δεξιάς με επικεφαλής τον συντηρητικό Ουλφ Κρίστερσον λαμβάνει 176 έδρες, έναντι 173 για το συνασπισμό της αριστεράς με επικεφαλής την Άντερσον.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν σε τέτοιο βαθμό αμφίρροπο ώστε για να επιβεβαιωθούν τα πλήρη αποτελέσματα χρειάστηκε να καταμετρηθούν σήμερα και οι μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που έλειπαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Η πρωθυπουργός Άντερσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται"

Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος: Νέα ανακοίνωση για αιτήσεις -Η διαδικασία ως 31/10

Νέα ανακοίνωση αναρτήθηκε στο site της ΗΔΙΚΑ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ),

Τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε εξέλιξη ενημέρωση της πλατφόρμας.

Πλέον, η νέα ανακοίνωση, αναφέρει:

 Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2022, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2022, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2021 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2022), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022).

Υπενθυμίζεται ότι:
  • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2022 έως και 31/10/2022), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος: Νέα ανακοίνωση για αιτήσεις -Η διαδικασία ως 31/10 "

Πιτσιόρλας: Ο Ρουμπάτης παραδέχτηκε ότι με παρακολουθούσε - Με συκοφαντεί, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη

Στην αντεπίθεση περνάει ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά τα όσα ανέφερε για εκείνον στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης.

«Μετά την κατάρρευση των ψευδών δικαιολογιών για την δήθεν έμμεση παρακολούθησή μου την περίοδο που διετέλεσα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα ο κύριος Ρουμπάτης -σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ-παραδέχτηκε για πρώτη φορά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής την άμεση παρακολούθησή μου και χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Επίσης, ενημερώνει: «Έχω δώσει ήδη εντολή στον δικηγόρο μου να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα μέσα ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν όπου πρέπει οι ευθύνες γι' αυτήν την απίστευτη ιστορία».

Νωρίτερα, σε δική του ανακοίνωση, ο κ. Ρουμπάτης ανέφερε: «Αυτό που είπα (σ.σ. στην Εξεταστική) είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά (σ. σ. την παρακολούθηση Πιτσιόρλα) και, αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα, γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα».

Παράλληλα, διέψευσε ότι εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα, τον προήγαγε σε υφυπουργό της κυβέρνησής του.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Ρουμπάτη έχει ως εξής:

«Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες άγνωστοι σε εμένα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσής μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”.

Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.

Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.

Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο.

Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι.

Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα.

Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα».

Κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε ότι ο κ. Πιτσιόρλας, τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και διορισμένος από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διαπραγματευόταν την πώληση τεράστιας έκτασης εθνικού εδάφους σε αλλοδαπές εταιρείες που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ.

Προκειμένου να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της Εξεταστικής χάρτη της υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμή) (σ.σ. εκτιμάται ότι πρόκειται για τη Ζάκυνθο), ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ «εμφανιζόταν σαν εκπρόσωπος των εταιρειών», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για επισύνδεση στο τηλέφωνο «κάποιου τεχνοκράτη» και πως ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίσει την έρευνα και, αν προκύψουν στοιχεία, να τα στείλει στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι έστειλε το φάκελο στη Δικαιοσύνη χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνα, καθώς ο κ. Πιτσιόρλας προήχθη από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιο για τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να σταματήσει την επισύνδεση, 15 ημέρες μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιτσιόρλας: Ο Ρουμπάτης παραδέχτηκε ότι με παρακολουθούσε - Με συκοφαντεί, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη"

Προκλητικός ξανά ο Τσαβούσογλου, απαντά στον Μητσοτάκη: «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε»

Συνάντηση με δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επίσκεψή του στο Παρίσι, ότι «περιμένουμε όσους απειλούν ότι θα έρθουν μια νύχτα, να έρθουν στο φως της ημέρας», o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, απάντησε πως «εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πού θα πάμε», εξαπολύοντας έτσι μια ακόμα ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ξανά ο Τσαβούσογλου, απαντά στον Μητσοτάκη: «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε»"

Βίντεο από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Μενίδι - Ζεφύρι: Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες που έκλεβαν καταλύτες

Δύο συμμορίες που έκλεβαν καταλύτες από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκαν από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής. Ειδικότερα, συνελήφθησαν σήμερα στο Μενίδι και το Ζεφύρι, 12 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων - 11 άνδρες (από 21 έως 45 ετών) και μια 25χρονη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων κλοπών, των φθορών ξένης ιδιοκτησίας, της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Δείτε βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση



Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι, από τον Απρίλιο του 2022 είχαν συστήσει δύο συμμορίες, με αντικείμενο την αφαίρεση καταλυτών από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ο τρόπος δράσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων ήταν ο ίδιος: Με ορμητήριο το Ζεφύρι και διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, πλησίαζαν σταθμευμένα οχήματα και στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού αφαιρούσαν τους καταλύτες των εξατμίσεων τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, προκαλούσαν εκτεταμένες φθορές σε οχήματα.

14092022katalitesgada002

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Βίντεο από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Μενίδι - Ζεφύρι: Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες που έκλεβαν καταλύτες"

Έχουν χάσει κάθε μέτρο οι Τούρκοι: «Βλέπουν» πρόκληση της Κ. Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο – «Απείλησε την Τουρκία»

Στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου φιγουράρει, η χθεσινή επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν το γεγονός ως… πρόκληση.

Στην εφημερίδα «Ακσάμ» υπάρχει ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι «ο Μητσοτάκης ακούμπησε την πλάτη του στο Μακρόν» και από κάτω έχει θέμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πήγε στο Καστελόριζο «συνοδεία στρατιωτών», ενώ πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

«Επισκέφθηκε το νησί έδωσε πολεμική πόζα, επισκέφτηκε πολεμικό πλοίο» αναφέρει δε η εφημερίδα «Σοτζού».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έχουν χάσει κάθε μέτρο οι Τούρκοι: «Βλέπουν» πρόκληση της Κ. Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο – «Απείλησε την Τουρκία»"

Ρουμπάτης στην Επιτροπή: Ναι, παρακολουθούσαμε τον Πιτσιόρλα, ενημέρωσα τον Τσίπρα

Την άμεση παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα παραδέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιωάννης Ρουμπάτης καταθέτοντας ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Ο διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε ότι ο κ. Πιτσιόρλας, τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και διορισμένος από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διαπραγματευόταν την πώληση τεράστιας έκτασης εθνικού εδάφους σε αλλοδαπές εταιρείες που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ.

Προκειμένου δε να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της εξεταστικής, χάρτη της υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμή)  (σ.σ. εκτιμάται ότι πρόκειται για τη Ζάκυνθο)ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ «εμφανιζόταν σαν εκπρόσωπος των εταιρειών» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για επισύνδεση στο τηλέφωνο «κάποιου τεχνοκράτη» και πως ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίζει την έρευνα και αν προκύψουν στοιχεία να τα στείλει στην δικαιοσύνη.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι έστειλε το φάκελο στην Δικαιοσύνη χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνα καθώς ο κ. Πιτσιόρλας προήχθη από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για τις επενδύσεις με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να σταματήσει την επισύνδεση 15 ημέρες μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Ρουμπάτης: Η εισαγγελέας δεν θα υπέγραφε την επισύνδεση Ανδρουλάκη αν δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο

Πέραν αυτών, ο μάρτυρας αν και υποστήριξε αρχικά πως δεν προτίθεται να επικαλεστεί το απόρρητο, αρνήθηκε στην συνέχεια να ενημερώσει τα μέλη της εξεταστικής αναφορικά με τις πληροφορίες που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις του Σπύρου Σαγιά και Στέργιου Πιτσιόρλα με τον ισχυρισμό ότι αποτελούν ιδιωτικές συζητήσεις. Σε άλλο σημείο ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να υποστήριξε πως μόνο στην επιτροπή Θεσμών μπορεί να τοποθετηθεί επί θεμάτων της ΕΥΠ και όχι στην εξεταστική ενώ παραδέχθηκε ότι ο διοικητής και το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών ακόμα και ενώπιον δικαστικών αιθουσών.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Ρουμπάτης κλήθηκε να απαντήσει και για τις αποκαλύψεις της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία σε συνέντευξη της στα «Παραπολιτικά» είπε πως ο κ. Τσίπρας είχε στην κατοχή του απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις τις ΕΥΠ. Ο μάρτυρας φέρεται και πάλι να απέφυγε την παροχή απαντήσεων υποστηρίζοντας πως όσα είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι αλήθεια… μπορεί και όχι.

Ο κ. Ρουμπάτης κλήθηκε να εκφράσει γνώμη για το αν είναι νόμιμη η παρακολούθηση βουλευτών ή ευρωβουλευτών για να υποστηρίξει ότι κατά την άποψή του είναι παράνομη ενώ επανέλαβε ότι για όλα τα θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό είτε προφορικά είτε με γραπτά σημειώματα. Ωστόσο, στην συνέχεια φέρεται να είπε πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη αρκεί να υπήρχε τεράστιος όγκος πληροφοριών καθώς και ότι η αρμόδια εισαγγελέας για την εποπτεία της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου έχει τεράστια εμπειρία και δεν θα ‘άναβε το «πράσινο φως» για την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται παραδέχθηκε ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία της υπηρεσίας για τις επισυνδέσεις καταστρέφονται, διατηρούνται όμως γραπτές σημειώσεις για 2 χρόνια, εκτιμώντας πως και για την υπόθεση Ανδρουλάκη θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να μίλησε για φακέλους ειδικού χειρισμού στους οποίους έχουν πρόσβαση ελάχιστοι υπάλληλοι της ΕΥΠ

Σχετικά με τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης φέρεται να είπε ότι επι δικής του θητείας δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, είτε από ιδιώτη είτε από κρατικό φορέα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να συμφώνησε με τον τρόπο που οι ελληνική κυβέρνηση, πρώην και νυν, αντιμετωπίζει τις απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και δικαιολόγησε την σημαντική αύξηση των νόμιμων επισυνδέσεων, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και των λοιπών εθνικών κινδύνων που προκύπτουν.

Ρουμπάτης: Πιθανόν εκτός ελληνικής επικράτειας η παρακολούθηση του ΚΚΕ

Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ο κ. Ρουμπάτης διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή της ΕΥΠ ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.

Τέλος, χαρακτήρισε τον προκάτοχό του στη διοίκηση της ΕΥΠ, Θεόδωρο Δραβίλλα, ως πολύ σοβαρό και προσεκτικό άνθρωπο, τονίζοντας πως ό,τι έκανε, το έκανε με πολλή προσοχή.

Βουλευτές της πλειοψηφίας σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Ρουμπάτη μιλούν για «βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ» και για «Πιτσιόρλας-Τσίπρας gate».

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας διατέλεσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 οπότε και ορίστηκε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2018. Εξακολουθούσε μάλιστα να διατηρεί την απόλυτη εμπιστοσύνη του τότε πρωθυπουργού ο οποίος τον αναβάθμισε δίνοντάς του τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας.

Σύμφωνα πάντα με βουλευτές της πλειοψηφίας τα νέα στοιχεία απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως υποστηρίζουν «Φαντάζει αδιανόητο, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματεύεται την πώληση τριών ελληνικών νησιών έκτασης 15.000 στρεμμάτων σε εταιρία αλλοδαπών συμφερόντων που ο ίδιος φέρεται να ήταν διαχειριστής και να μην «ιδρώνει» τον αυτί του Αλέξη Τσίπρα μόλις του γνωστοποιείται το σκάνδαλο. Αντίθετα, να επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του τότε διοικητή της ΕΥΠ απαντώντας του αόριστα να πάει στη Δικαιοσύνη αλλά παράλληλα να δίνει στον Στέργιο Πιτσιόρλα κυβερνητική θέση. Δεν πρόκειται απλά για οσμή σκανδάλου αλλά για βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ που από εξεταστική για τις επισυνδέσεις η υπόθεση εξελίσσεται σε “Πιτσιόρλας - Τσίπρας GATE”»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρουμπάτης στην Επιτροπή: Ναι, παρακολουθούσαμε τον Πιτσιόρλα, ενημέρωσα τον Τσίπρα"

Κυρ. Μητσοτάκης: Να μπορεί η Εκκλησία να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της για να στηρίζει το σημαντικό κοινωφελές έργο της

Τη σημασία τού να έχει η Εκκλησία τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της ώστε να στηρίζει το κοινωφελές έργο της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχιστό για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση Κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ)

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, «σήμερα Μακαριότατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».

«Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό τον χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

Σημείωσε ακόμη πως η Εκκλησία πρέπει «να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο».

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)
Το έργο στο Σχιστό

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: Να μπορεί η Εκκλησία να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της για να στηρίζει το σημαντικό κοινωφελές έργο της"

Προσωπικός Γιατρός: Δωρεάν εξετάσεις με την πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη των πολιτών στον προσωπικό γιατρό θα συνδυαστεί με δωρεάν εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως όταν κληθούν οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό για τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, «θα υπάρχει και ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος».

Αναφερόμενος στη σημασία του προσωπικού γιατρού, τόνισε είπε πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο του υγιούς πληθυσμού «από νωρίς να μπουν σε μία διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν -χωρίς καμία συμμετοχή- προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος ώστε ο άνθρωπος από τα 20, από τα 25, από τα 30 να ξέρει την κατάσταση της υγείας του, με σκοπό να διατηρηθεί υγιής και να μη γίνει ασθενής. Άλλες χώρες λένε, αν έχεις προσωπικό γιατρό δεν μπορείς να πας σε κανέναν γιατρό. Όχι. Μπορείς να πας παντού, αλλά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις την εγγραφή σου.Έχεις κίνητρα. Έχεις δωρεάν εξετάσεις, έχεις προτεραιοποίηση. Το πακέτο των εξετάσεων θα ανακοινωθεί επακριβώς τις επόμενες μέρες».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς «αυτήν τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που έχουν εγγραφεί, ενώ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 3.130.000 εγγραφές πολιτών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσωπικός Γιατρός: Δωρεάν εξετάσεις με την πρώτη επίσκεψη"

Δημοσκόπηση: Το 64% των Τούρκων δεν θεωρεί τους Έλληνες εχθρούς

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί, οι σύμβουλοί του, οι συνεργάτες του να μη χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν στην Ελλάδα αλλά φαίνεται ότι οι πολίτες της Τουρκίας δεν τους… ακολουθούν.

Την άποψη της κοινής γνώμης στην Τουρκία για την Ελλάδα και τους Έλληνες αποτυπώνει δημοσκόπηση «χαστούκι» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν. Μια έρευνα που δείχνει ότι ο τουρκικός λαός δεν θεωρεί τον ελληνικό «εχθρό».

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία metropoll. «Με τον ελληνικό λαό έχουμε εχθρότητα ή όχι; ο ελληνικός λαός είναι εχθρός ή φίλος;» είναι το ερώτημα της έρευνας. Το 31,3% λέει «ναι» υπάρχει εχθρότητα, ενώ το 64% των ερωτώμενων απαντούν «όχι», σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, είναι ενδεικτικό ότι στο ίδιο το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν μόνο το 35,7% λέει «ναι» και το 60,3% «όχι» δεν έχουμε εχθρότητα, ενώ ακόμα και στο… εθνικιστικό κόμμα MHP του κυβερνητικού εταίρου Μπαχτσελί μόλις το 39,7% λέει «ναι», ενώ το 57,8% λέει «όχι»!

Παράλληλα, στο κόμμα του άλλοτε υπουργού του Ερντογάν Αλί Μπαμπατζάν DEVA, το 43,6% λέει ότι «ναι» υπάρχει εχθρότητα, ενώ το το 54,5%  λέει «όχι».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Το 64% των Τούρκων δεν θεωρεί τους Έλληνες εχθρούς"

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η αρπαγή χρηματοκιβωτίου από διαμέρισμα – Τους είχε πέσει στη Λεωφ. Νίκης

Στην εξιχνίαση της κλοπής ενός χρηματοκιβωτίου από διαμέρισμα στη Λεωφόρο Νίκης, στη Θεσσαλονίκη, κατάφεραν να φτάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου.

Η υπόθεση μάλιστα είχε γίνει… viral, αφού σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, κατά τη μεταφορά του χρηματοκιβωτίου με αυτοκίνητο, εκείνο έπεσε στο οδόστρωμα! Τότε οι δράστες το ξαναφόρτωσαν και τράπηκαν σε φυγή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης 23χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, ο 23χρονος από κοινού με συνεργό του, μετέβησαν σε διαμέρισμα όπου διαμένουν δύο ηλικιωμένοι ημεδαποί και με το πρόσχημα ότι υπάρχει βλάβη στα ηλεκτρολογικά εισήλθαν σε αυτό και αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε διάφορα έγγραφα και μία τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ, καθώς και διάφορα κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η αρπαγή χρηματοκιβωτίου από διαμέρισμα – Τους είχε πέσει στη Λεωφ. Νίκης "

Συλλήψεις και προσαγωγές σε επιχείρηση στη Δυτική Αττική

Τουλάχιστον πέντε συλλήψεις και πάνω από 10 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από επιχείρηση της αστυνομίας σε καταυλισμούς στο Μενίδι μετά από επιχείρηση για τον εντοπισμό συμμορίας που έκλεβε καταλύτες, καταστήματα και σπίτια.

Αστυνομικοί της βορειοανατολικής Αττικής εντόπισαν τα μέλη της σπείρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece έχει εντοπιστεί και αριθμός κλοπιμαίων ενώ η επιχείρηση αναμένεται να κρατήσει μέχρι αργά το απόγευμα.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις και προσαγωγές σε επιχείρηση στη Δυτική Αττική"

Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Παπά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η εμβληματική ηθοποιός Ειρήνη Παπά. Λιτή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητες και το πνεύμα της. Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας.

Η Ειρήνη Παπά (το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Ειρήνη Λελέκου) γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Οι γονείς της ήταν δάσκαλοι και είχε τρεις αδελφές. Η εφηβεία της τη βρίσκει στην Αθήνα να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στην Εθνική Σχολή Κλασ=σικού Θεάτρου. Στα 15 της έχει ήδη πάρει τον καλλιτεχνικό της δρόμο, αφού εργαζόταν ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Σε ηλικία 18 χρόνων παντρεύεται τον συγγραφέα Αλκη Παπά και παρόλο που ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, η ηθοποιός διατήρησε το επίθετο με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστή.

Στα πρώτα της βήματα στο θεατρικό σανίδι συμμετέχει σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου. Το ξεχωριστό της ταλέντο και οι εξαιρετικές της ερμηνείες σε αρχαίες τραγωδίες, όπως «Μήδεια» και «Ηλέκτρα», δεν αργούν να την κάνουν διάσημη. Η αγάπη και ο σεβασμός της ηθοποιού για το αρχαίο δράμα ήταν μεγάλη. Όταν αποφάσισε να σταματήσει να ερμηνεύει τέτοιους ρόλους, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αβενίρε» της Ρώμης: «Αποφάσισα ότι δεν θα παίξω πια, διότι η τραγωδία συνεπάγεται μια τεράστια ευθύνη. Και ο φόβος ότι θα μπορούσα να μην αντεπεξέλθω, θα με έκανε να νιώσω πολύ άσχημα».

Στον τελευταίο της χρόνο στη σχολή, ο Αλέκος Σακελλάριος την είδε να παίζει στον Μάκβεθ. Ο ίδιος, της ζήτησε να βγει στην επιθεώρηση. Και παρόλο που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνη και την κλασική παιδεία της, είπε το «ναι». Το ντεμπούτο της στο σινεμά γίνεται το 1948 στην ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου. Το 1951 έρχεται η «Νεκρή Πολιτεία», του Φρίξου Ηλιάδη, με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών και όλοι μένουν άφωνοι, αναγνωρίζουν αυτό το νέο πρόσωπο ως κάτοχο μίας μοναδικότητας.

Το 1962 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη μαζί με τον Γιάννη Φέρτη, την Αλέκα Κατσέλη και τον Μάνο Κατράκη. Η ταινία συνολικά κέρδισε 24 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους και τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Καννών (1962).

Η Ειρήνη Παπά είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από 80 ταινίες, με γυρίσματα σε όλο τον κόσμο (Τσινετσιτά, Χόλιγουντ, Γιουγκοσλαβία, Λίβανος, Μαρόκο, Βραζιλία, Αυστραλία, Πορτογαλία κ.α.) έχοντας στο πλευρό της συμπρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Μάρλον Μπράντο, Ιβ Μοντάν, Γκρέγκορι Πεκ, Άντονι Κουίν, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Τζαν Μαρία Βολοντέ, Τζέιμς Κάγκνεϊ. Εκτός από τις επιτυχημένες μεταφορές των τραγωδιών, οι πιο γνωστές ταινίες της είναι η αξέχαστη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», όπου ενσαρκώνει τον ρόλο της αγωνίστριας Μαρίας Παπαδήμου (1961) και ο «Αλέξης Ζορμπάς», που κρατά τον ρόλο της Χήρας (1964).

Το έντονο βλέμμα της, οι καθαρές γραμμές του προσώπου της, τα χαρακτηριστικά «Καρυάτιδας», τίτλος που την ακολούθησε σε όλη την καριέρα της, και η έντονη προσωπικότητά της, κατακτούν το διεθνές κοινό και τους Αμερικανούς παραγωγούς. Για την ταινία με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Άντονι Κουίν, οι δημοσιογράφοι της εποχής την «επαινούν» αλλά και την «υμνούν» για την ερμηνεία της. Η ίδια η ηθοποιός έχει δηλώσει για τους ρόλους που επέλεγε: «Ποτέ δεν θέλησα να παίξω αισθησιακούς ρόλους ή ρόλους επιθυμητών γυναικών. Αυτό που ήθελα πάντα είναι να παίζω εμένα, δηλαδή την ανεξάρτητη αγωνίστρια».

Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη και η Ειρήνη Παπά βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στο διεθνές κινηματογραφικό προσκήνιο. Η επιβεβαίωση για τη σκληρή της δουλειά και το ταλέντο της έρχεται το 1969 με την ταινία «Ζ», του Κώστα Γαβρά, η οποία κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Το θεατρικό της ντεμπούτο στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ πραγματοποιείται το 1967 με το έργο «Εκείνο το καλοκαίρι, εκείνο το φθινόπωρο» στο πλευρό του Γιον Βόιτ (του πατέρα της Αντζελίνα Τζόλι) ενώ αργότερα τη συναντάμε να ερμηνεύει την Ελένη στις «Τρωάδες» (1972) και την Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» (1977) σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη. Στις «Τρωάδες», που γυρίστηκε στα αγγλικά με ξένους ηθοποιούς, η Παπά γνώρισε τη συμπρωταγωνίστριά της Κάθριν Χέπμπορν, που ενσάρκωσε την Εκάβη, με την οποία ανέπτυξαν δυνατή φιλία. Μάλιστα η Χέπμπορν δήλωνε δημόσια ότι η Παπά είναι μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του σινεμά.

Το 1972 εμφανίζεται στο πλευρό τού αργότερα βραβευμένου με Όσκαρ Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Την πείθει να δοκιμάσει το ταλέντο της στο τραγούδι. Η Ειρήνη Παπά ηχογραφεί μαζί του το «666», τελευταίο άλμπουμ του μουσικού συγκροτήματος «Aphrodite's Child», με αναφορές στην «Αποκάλυψη του Ιωάννη» και στιχουργική συμβολή του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη. Ακολουθούν άλλες δύο συνεργασίες της με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου: οι «Ωδές» με ελληνικά δημοτικά τραγούδια διασκευασμένα από τον Vangelis και οι «Ραψωδίες» με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι δεσμοί της Ειρήνης Παπά με το ιταλικό κοινό χρονολογούνται από τη δεκαετία του '60, όταν η Ελληνίδα ηθοποιός πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές με έντονο ελληνικό χρώμα. Το 1968 ήρθε ο ρόλος της Πηνελόπης στην «Οδύσσεια» του Φράνκο Ρόσι για λογαριασμό της ιταλικής τηλεόρασης. Η παρουσία της σε μία εξαιρετικά δημοφιλή σειρά την καθιέρωσε ως σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς. Οι δεσμοί ενισχύθηκαν με συμμετοχές της Ειρήνης Παπά σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ιταλία.

Η προσφορά της Ειρήνης Παπά στην τέχνη έχει αναγνωριστεί πολλές φορές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μέσα από τις αμέτρητες διακρίσεις που έχει λάβει κατά καιρούς. Εκτός από το Όσκαρ που κέρδισε το 1969 για την ερμηνεία της στην ταινία «Ζ» του Κώστα Ζαβρά, έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία. Το 1995 τιμήθηκε με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Το 2000 της απονεμήθηκε ο τίτλος της «Γυναίκας της Ευρώπης» για την προσφορά της στην προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.

Το 2008 βραβεύτηκε με το «Διεθνές Βραβείο για τον Πολιτισμό» από την οργάνωση Premio Roma στο αρχαίο θέατρο της «Όστια Αντίκα», λίγα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά τιμητική διάκριση, καθώς το συγκεκριμένο βραβείο έχει απονεμηθεί κατά το παρελθόν σε ποντίφικες και στον δήμαρχο της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, ανάμεσα σε άλλους. Όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της είχε δηλώσει με εμφανή συγκίνηση: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω, μπορώ μόνο να πω ότι η Αθήνα θα είναι πάντα η μητέρα μου, αλλά η Ρώμη, παράλληλα, είναι δεύτερη μητέρα μου, από ξεκάθαρη επιλογή μου».

Το 2009, η Ελληνίδα ηθοποιός τιμήθηκε με τον «Χρυσό Λέοντα» της 40ής Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας, ύστερα από πρόταση του διευθυντή της διοργάνωσης, του γνωστού σκηνοθέτη Μαουρίτσιο Σκαπάρο. Εκείνη, ευχαριστώντας για το βραβείο, τόνισε ότι «προτιμά να της παρέχονται τα αναγκαία οικονομικά μέσα για να μπορεί να συνεχίσει να δημιουργεί στον χώρο του θεάτρου». Αναφερόμενη στην αρχαία τραγωδία, υπογράμμισε: «Τα έργα αυτά με συγκινούσαν από τα δώδεκά μου χρόνια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι επίκαιρα όσο ποτέ, καθρέφτης της κοινωνίας μας και των όποιων αντιφάσεών της».

Την ίδια χρονιά, η Ειρήνη Παπά ήταν ανάμεσα στους 260 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που προσκάλεσε ο Πάπας Βενέδικτος στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού, για να τους ζητήσει «να μεταδώσουν με την τέχνη τους το μήνυμα του Θεού».

Στο «Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά» (που στεγάζεται σήμερα η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου) στην οδό Πειραιώς, εκεί που η σπουδαία ηθοποιός ονειρεύτηκε από τη δεκαετία του '80 να ιδρύσει ένα σχολείο θεάτρου, γιόρτασαν τον Σεπτέμβριο του 2018 τα γενέθλιά της, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο μαζί με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και το Ίδρυμα Κακογιάννη, σε μια ελληνοϊταλική γιορτή με προβολή της ταινίας «Οδύσσεια» (1968) του Φράνκο Ρόσι -μια παραγωγή της Rai, με την ίδια στο ρόλο της Πηνελόπης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Παπά"

Γονικές παροχές μετρητών: Ποιοι δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ

Αφορολόγητες είναι οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως 9 Σεπτεμβρίου 2022 με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Ωστόσο, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ορίζεται ως προϋπόθεση η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Τα παραπάνω προβλέπει η ειδική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

Η διάταξη που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών  προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ.

Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γονικές παροχές μετρητών: Ποιοι δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ"

Πλεύρης: Εξετάζεται διαγραφή προστίμου για τους άνω των 60 που εμβολιάστηκαν

Για τον προσωπικό γιατρό από τα φαρμακεία, τα νέα εμβόλια αλλά και την παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊου, "Κένταυρος", μίλησε ο Υπουργος Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος "Προσωπικός Ιατρός" που έχει ήδη εγγεγραμμένους 3200 γιατρούς και όταν φτάσει στο 100% θα είναι αναγακαίοι περίπου 1600 γιατρούς ακόμη.

Ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3,130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές. "Στην Αττική μπορεί να εγγραφει το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι ιατροί." ανέφερε ακόμη.

Ο Θάνος Πλεύρης διευκρινίζει ότι "για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί." Όπως αναφέρει, "προσαρμοζόμαστε καθώς, υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον πολίτη. Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση."

Εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια

Σχετικά με τα νέα εμβόλια, ο Υπουργός ανέφερε: "Οι οδηγίες αυτές είναι επιστημονικές που δεν βασίζεται σε κάποια επιτροπή εμβολιασμού. Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συννενόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση,"

Σχετικά με την επικαιροποίηση, ο υπουργός ανέφερε πως "Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, Τα επικαιροποιημένα, παρέχουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση."

Ακόμη αναφέρθηκε και στους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή και είπε πως: "Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας."

Όσον αφορά τους άνω των 60 που έλαβαν πρόστιμο ως μη εμβολιασμένοι, τόνισε ότι εξετάζεται η παραγραφή για όσους τελικά έκαναν το εμβόλιο.

Σχετικά με την μετάλλαξη “Κένταυρος” είναι μια παραλλαγή της Όμικρον και είπε χαρακτηριστικά πως όσο είμαστε στην παραλλαγή Όμικρον δεν υπάρχει πρόβλημα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Εξετάζεται διαγραφή προστίμου για τους άνω των 60 που εμβολιάστηκαν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news