facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Διευθυντές Σχολείων: Το πρόγραμμα «η τσάντα στο σχολείο» δεν προσφέρει απολύτως τίποτα

Tο πρόγραμμα «η τσάντα στο σχολείο» για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα το μήνα, χωρίς να συνοδεύεται από τις απαραίτητες αλλαγές στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας , την αναγκαία αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης των μαθημάτων, και κυρίως χωρίς την εισαγωγή του γνωστικού αντικειμένου της Μελέτης-Προετοιμασίας των μαθημάτων για την επόμενη ημέρα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στην εκπαιδευτική διαδικασία τονίζει η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε , με αφορμή τη σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία.

Η Ενωση Διευθυντών προτείνει τα εξής: Αν πράγματι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά τους/τις μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους, θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις παραπάνω αλλαγές και κυρίως να υιοθετήσει την από χρόνια διατυπωμένη πρόταση της Ένωσης Διευθυντών για «Εισαγωγή του γνωστικού αντικειμένου της Μελέτης-Προετοιμασίας των μαθημάτων για την επόμενη ημέρα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες στο υποχρεωτικό πρόγραμμα».

Και εξηγεί: «Γιατί μόνο με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης:

α. οι μαθητές/τριες των μικρότερων τάξεων θα μπορούσαν να αφήνουν καθημερινά την τσάντα τους στο σχολείο, και

β. οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, θα απαλλάσσονταν από το μεγαλύτερο μέρος των «κατ’ οίκον» εργασιών τους.

γ. Επίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της φιλοσοφίας όλης της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να στραφεί άμεσα προς περισσότερο μαθητοκεντρικές διδακτικές προσεγγίσεις που αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του κάθε μαθητή και μαθήτριας καθώς και της κάθε σχολικής τάξης.

δ. Κύρια χαρακτηριστικά των νέων παιδαγωγικών τεχνικών που απαιτούνται είναι το πιο ευέλικτο μαθησιακό περιβάλλον, η βιωματική μάθηση, η ενεργητικότερη συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες και στο σχεδιασμό της προσωπικής τους μάθησης, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η μεγαλύτερη εξατομίκευση της διδασκαλίας. Βασικές διδακτικές προσεγγίσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση και σε συνδυασμό μεταξύ τους είναι:


• Η διαθεματική προσέγγιση, ώστε να αλληλοτροφοδοτείται η γνώση

• Τα σχέδια εργασίας, ώστε από το «αποστηθίζω» να περάσουμε στο «ερευνώ»

• Η διδασκαλία σε ομάδες, με στόχο το συλλογικό πνεύμα

• Η διαφοροποιημένη παιδαγωγική, που αφορά τις ανάγκες του μαθητή και όχι γενικά της τάξης.

• Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, που αποτελεί βασικό συντελεστή της νέας πραγματικότητας που είναι το ψηφιακό σχολείο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευθυντές Σχολείων: Το πρόγραμμα «η τσάντα στο σχολείο» δεν προσφέρει απολύτως τίποτα"

Φρούριο η ΔΕΘ: Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. -Τα πρωτοφανή μέτρα και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Ιδιαίτερα αυξημένα αστυνομικά μέτρα θα ισχύσουν στη φετινή 83η ΔΕΘ και ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάζει τη λειτουργία του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος της χώρας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Στην κατάρτιση των φετινών μέτρων τάξης και ασφαλείας ελήφθησαν υπ' όψιν τρεις βασικοί παράμετροι:
  1. Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή,
  2. η παρουσία - για πρώτη φορά σε εγκαίνια ΔΕΘ - διαδηλωτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και
  3. η κινητοποίηση ομάδων αναρχικών και αντιεξουσιαστών που παραδοσιακά συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές πορείες αυτήν την μέρα.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μορφή των αστυνομικών μέτρων θα αποφασιστούν σε συσκέψεις που διεξάγονται στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, υπό τον νέο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή τους θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις αστυνομικών και από άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ' όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίες. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από την συγκέντρωση για το λεγόμενο "Μακεδονικό" και οργανωμένων ομάδων αντιεξουσιαστών.
Από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ' όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.
Ήδη ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ ανακοινώθηκαν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, ενόψει των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Εκτός από τους καθιερωμένους αποκλεισμούς δρόμων την ημέρα των εγκαινίων, η Τροχαία αναμένεται να κλείνει οδικούς άξονες και για τις ανάγκες μετακίνησης Αμερικανών αξιωματούχων.
Στο μεταξύ, τέσσερις είναι οι βασικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν στις 6 το απόγευμα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει, στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν, στις 7 το απόγευμα, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Τον χορό των κινητοποιήσεων ξεκινούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Σώματα Ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 8 το πρωί, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ η συγκέντρωση των ένστολων έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 6 το απόγευμα, στο Λευκό Πύργο.
ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρούριο η ΔΕΘ: Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. -Τα πρωτοφανή μέτρα και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας "

Ηράκλειο:Έγκυος καθαρίστρια στα κτίρια του ΟΑΕΔ είναι… ανασφάλιστη

Έγκυος που εργάζεται ως καθαρίστρια στα κτίρια του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο όχι μόνο είναι απλήρωτη εδώ και μήνες αλλά είναι και… ανασφάλιστη!
Μάλιστα, η ίδια το έμαθε από το ΙΚΑ όταν πήγε να κάνει τα χαρτιά της για να λάβει την άδεια τοκετού.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η μόνη που είναι και απλήρωτη και ανασφάλιστη καθώς αυτό συμβαίνει – όπως διαπιστώθηκε – και στις 478 συμβασιούχους καθαρίστριες στα κτίρια του ΟΑΕΔ.
Τι ακριβώς συνέβη
Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας στον ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτες εδώ και πέντε μήνες. Ωστόσο δεν γνώριζαν πως ήταν και ανασφάλιστες. Η αφορμή για να το μάθουν έγινε από μία έγκυο εργαζόμενη που πήγε στο ΙΚΑ για να κάνει τα χαρτιά της προκειμένου να πάρει άδεια τοκετού.
«Η συγκεκριμένη εργαζόμενη η οποία διανύει τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της πήγε στο ΙΚΑ Ηρακλείου και κατέθεσε τα χαρτιά της προκειμένου να πάρει την άδεια τοκετού. Τότε η υπάλληλος του ΙΚΑ της είπε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις αφού δεν έχει ασφάλεια!», ανέφερε σχετικά στο cretapost, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα Ηρακλείου, Στέλλα Φοδελιανάκη.
Όπως ήταν φυσικό η έγκυος εργαζόμενη έφυγε από το ΙΚΑ και έψαξε το θέμα. Τότε διαπίστωσε πως όντως όχι μόνο δεν πληρώνονται αλλά δεν μπαίνουν ούτε τα ένσημα.
«Κι όλα αυτά συμβαίνουν στον ΟΑΕΔ, στον Οργανισμό δηλαδή που τρέχουμε για να βάλει σε τάξη όλους τους υπόλοιπους. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα. Οι υπεύθυνοι κάτι πρέπει να κάνουν», επεσήμανε σχετικά η κ. Φοδελιανάκη τονίζοντας παράλληλα πως το Σωματείο δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να περάσει έτσι και θα πιέσει ώστε να βρεθεί λύση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην ανάγκη θα κινήσουμε όλα τα υπουργεία».
Κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ τα χρήματά τους
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην πληρωθούν ποτέ οι 478 εργαζόμενες στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ καθώς, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί εξαιτίας μίας δικαστικής διαμάχης.
«Η απάντηση των αρμόδιων φορέων είναι πως για όλα φταίει το ελεγκτικό συνέδριο που λόγω μιας δικαστικής διαμάχης με έναν εργολάβο καθαριότητας δεν υπογράφει για να προχωρήσει η διαδικασία. Και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης. Θα έπρεπε και σε αυτήν την περίπτωση κάποιος να πάρει την ευθύνη μόνος του – κι ίσως βέβαια έχει συνέπειες αυτό – για να πληρωθούν οι άνθρωποι», ανέφερε η κ. Φοδελιανάκη ενώ παράλληλα τόνισε πως «αυτή η δικαστική διαμάχη δεν αφορά τους εργαζόμενους. Αν στην θέση του ΟΑΕΔ ήταν ένας επιχειρηματίας θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ακόμα και αν αυτό σήμαινε το κλείσιμο της επιχείρησης του. Γιατί το κράτος να εξαιρείτε από τους νόμους;»,
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο:Έγκυος καθαρίστρια στα κτίρια του ΟΑΕΔ είναι… ανασφάλιστη"

Παρέμβαση Τραμπ για το Σκοπιανό: «Ιστορική» η συμφωνία των Πρεσπών - Μιλάει για «Μακεδονία» έξι φορές!

Κορυφώνονται οι πιέσεις των Αμερικανών για να κλείσει η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων. Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η περιοδεία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ σε Σκόπια και Αθήνα, στον χορό των «παρεμβάσεων» μπήκε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Σκοπιανό πρόεδρο για την ανάγκη έγκρισης της συμφωνίας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. 

Η επιλογή του Τραμπ δεν είναι τυχαία καθώς απευθύνεται στον Ιβανόφ που ταυτίζεται με τις απόψεις του εθνικιστικού κόμματος VMRO και δεν επιθυμεί την υλοποίηση της συμφωνίας. 


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο συγχαρητήριο μήνυμα του χαρακτηρίζει «ιστορική» τη συμφωνία των Πρεσπών Το μήνυμα Τράμπ απεστάλει με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει πως «η Μακεδονία έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ακόμη στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».

Η επιστολή Τραμπ

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

»Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου. 

»Η “Μακεδονία’’ έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ. 

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».



Ούτε «ΠΓΔΜ» ούτε «Βόρεια» - Σκέτη Μακεδονία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί στο μήνυμα του προς τον Ιβανόφ αποκλειστικά έξι φορές τον όρο «Μακεδονία», και όχι το συμφωνηθέν «Βόρεια Μακεδονία». 

Στα αξιοσημείωτα είναι βέβαια και η σπουδή του Ελληνικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΠΕ ΜΠΕ το οποίο αντικατέστησε στο σχετικό τηλεγράφημά του τις αναφορές για τη «Μακεδονία» με τη... «βολική» ονομασία ΠΓΔΜ η οποία δεν υπάρχει πουθενά στην επιστολή Τραμπ!

Δείτε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ 
tilegrafima






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Τραμπ για το Σκοπιανό: «Ιστορική» η συμφωνία των Πρεσπών - Μιλάει για «Μακεδονία» έξι φορές!"

Νέοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά: Αυτά είναι τα νέα κόλπα των φοροφυγάδων

Συντονισμένη επιχείρηση φορολογικών και ασφαλιστικών ελέγχων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από χθες σε νησιά του Ιονίου, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία. Ήδη από την πρώτη ημέρα των ελέγχων διαπιστώθηκαν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας, που υπερβαίνει το 63% σε περιπτώσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, αλλά και το 80% για παραβάσεις ασφαλιστικής νομοθεσίας (αδήλωτη εργασία, απασχόληση εκτός ωραρίου κλπ).

Η επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, έχει την κωδική ονομασία «Ιόνιο», θα εξελιχθεί σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Λευκάδα, με πιθανές ταχείες δράσεις σε Παξούς και Ιθάκη και μετέχουν σε αυτή (στελέχη της ΑΑΔΕ και Οικονομικής Αστυνομίας) 100 άτομα.

Οι έλεγχοι της πρώτης ημέρας, όπου διαπιστώθηκαν και τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την 48ωρη αναστολή σε τρεις περιοχές στην περιοχή Κάβου της Κέρκυρας για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στην Ζάκυνθο (Λαγανάς) εντοπίστηκαν τρεις επιχειρήσεις που δεν διέθεταν συσκευές pos, ενώ στην ίδια περιοχή οι ελεγκτές ανακάλυψαν και επιχείρηση η οποία είχε προβεί σε παύση εργασιών από το 2011 αλλά λειτουργούσε κανονικά. Κατασχέθηκε ταμειακή μηχανή που είχε επίσης δηλωθεί παύση από την ίδια ημερομηνία…

Τέλος υψηλή ήταν και η παραβατικότητα της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αφού σε δέκα επιχειρήσεις που έγινε έλεγχος βρέθηκαν παραβάσεις στις οκτώ (ποσοστό 80%).

Αναλυτικά, στην Κεφαλονιά έγιναν έλεγχοι σε 25 επιχειρήσεις (εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ) και σε 14 από αυτές (56%) διαπιστώθηκαν παραβάσεις (συνολικά 30).

Στην Ζάκυνθο έγινε έλεγχος σε 25 αντίστοιχες επιχειρήσεις και πάλι, σε 14 διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στην Κέρκυρα έγιναν 9 έλεγχοι και στους 8 εντοπίστηκαν παραβάσεις.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ γίνονται για την ορθή εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, προκειμένου να εντοπισθούν παραβατικές συμπεριφορές, να αντληθούν χρήσιμες πληροφορίες και να ενισχυθεί η εθελουσία συμμόρφωση. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει φορολογικούς ελέγχους πρόληψης σε επιχειρήσεις εμπορίας τουριστικών ειδών, ενοικίασης καταλυμάτων, εμπορίας καυσίμων, διακίνησης προσώπων μέσω ημερόπλοιων και εστίασης.

Ακόμα ελέγχους στη διακίνηση αγαθών, έλεγχοι νοθείας αλκοολούχων ποτών, ελέγχους ανασφάλιστης εργασίας, ελέγχους εφοδιασμού πλωτών μέσων (για την τήρηση των τελωνειακών διατάξεων) και κατασχέσεις εισπράξεων από επιχειρήσεις που εισπράττουν τοις μετρητοίς και παράλληλα εμφανίζουν σημαντικά ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά: Αυτά είναι τα νέα κόλπα των φοροφυγάδων"

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 πιστεύουν ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης κινούνται οι πολίτες όσον αφορά την έξοδο από τα Μνημόνια και το τέλος της λιτότητας καθώς σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ 9 στους 10 θεωρούν ότι ο «Γολγοθάς» δεν τελείωσε.

Στην ίδια έρευνα το 67% των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Όπως παρατηρούν οι συντάκτες της δημοσκόπησης εκείνοι που «εμφανίζονται να έχουν τις θετικότερες εκτιμήσεις είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν "σηκώσει" το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης μέσω τω περικοπών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Συγκεκριμένα στην έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 28-30 Αυγούστου, το 89%, θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και στο μέλλον παρά το τυπικό τέλος των μνημονίων εξαιτίας των συμφωνημένων μέτρων.

dimoskopisi-pinakais1
dimoskopisi-pinakais2


Καθολικό είναι, επίσης, το αίτημα για καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Πάνω από 7 στους 10 (72%), θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών. Μάλιστα, οι ερωτηθέντες που τάσσονται υπέρ, βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία από 18-34 ετών και καταλαμβάνουν ποσοστό που αγγίζει και το 80%. 
Ερωτηματικά διατυπώνονται γιατί ο πρωθυπουργός δεν πραγματοποιεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.

Πάνω από 8 στους 10 (83%) θα ήθελαν να συναντάται ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, όπως συνέβαινε άλλωστε πριν από την διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις και ουσιαστικά να ακούει η κυβέρνηση τις προτάσεις τους για θέματα της αγοράς εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (30%) θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει τα συνδικάτα γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων παρά τις υποσχέσεις από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή δεν του το επιτρέπουν οι δανειστές.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έκθεση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: 9 στους 10 πιστεύουν ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν"

Ιός του Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στα 20.160 εκτιμώνται τα κρούσματα

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα και τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της περιόδου της έξαρσης του έτους μέχρι και σήμερα, 6/9, έχουν διαγνωστεί 178 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 144 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 34 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Συνολικά νοσηλεύονται με λοίμωξη 23 άτομα, εκ των οποίων τα 14 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα 9 εκτός ΜΕΘ. Κατά την ίδια περίοδο, έχει καταγραφεί, ένα εισαγόμενο περιστατικό με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και 21 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 69 ετών.

Εντούτοις, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται στα 20.160, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε 1 κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολύνσεις από τον ιό, με ήπια ή χωρίς συμπτωματολογία.

Οι γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες θεωρούνται πιθανός τόπος έκθεσης στον ιό για τους περισσότερους ασθενείς με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη είναι τα Μέγαρα, η Ελευσίνα και ο Ασπρόπυργος.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ευρωπαϊκή Ζώνη και σε γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2018 (έως 30/8), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Κροατία, στη Γαλλία, στο Ισραήλ και στο Κόσοβο, στην Αυστρία και τη Σλοβενία.

Το ECDC κάνει λόγο για τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, τα οποία είναι 3,4 φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, κάτι που όμως δεν ισχύει και για τους θανάτους, οι οποίοι παραμένουν στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη τήρησης και εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια και εφιστούν την προσοχή. Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου δίδει συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πυρετός), εντούτοις μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά λοίμωξη όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός του Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στα 20.160 εκτιμώνται τα κρούσματα"

Στο φουλ οι μπουλντόζες για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων -Σε Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Εντατικοποιείται τις επόμενες εβδομάδες ο ρυθμός κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική και δρομολογείται αντίστοιχη διαδικασία για τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, ο επόμενος κύκλος κατεδαφίσεων στην Αττική περιλαμβάνει την εκκαθάριση ρεμάτων στη Μάνδρα και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών προς το Σούνιο, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου κατάλογοι με αυθαιρεσίες στην υπόλοιπη χώρα, όπου αναμένεται να επέμβουν οι μπουλντόζες αμέσως μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των καθηκόντων του υφυπουργού Γιώργου Δημαρά, η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος ρωτήθηκε για το λεπτό θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και πώς προτίθεταινα το διευθετήσει σε σχέση με την ύπαρξη αυθαιρεσιών και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, που αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός και η οποία προφανώς θα αφορά θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης.

«Η νομοθεσία για τις πυκνώσεις δεν θα παραβιάζει τους κανόνες του οικιστικού περιβάλλοντος και της προστασίας του. Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δηλώσεων οικιστικών ορίων εκ μέρους των δήμων, ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι 14 δήμοι δεν συνεργάστηκαν καθόλου, ενώ στη συνεργασία με άλλους 13 υπάρχουν εκκρεμότητες. Έκανε, δε, σαφές ότι η προθεσμία, που έληξε στις 25/8, ήταν τελεσίδικη και πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και το θέμα πρέπει να κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αποκατάσταση των περιοχών της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν. Αττικής έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη για τα φυτοτεχνικά χαρακτηριστικά, ως εργαλεία αποκατάστασης του περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. «Ετοιμάζουμε νέες προδιαγραφές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η μικτή ζώνη δάσος-κατοικία είναι ιδιαίτερη. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας» πρόσθεσε.

Η διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Ερωτηθείς για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα, με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τον επαπειλούμενο κορεσμό τού ΧΥΤΥ Λευκίμης, ο αναπληρωτής υπουργός κοινοποίησε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και για νέο ΧΥΤΑ και για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. «Στην Κέρκυρα δεν υπήρχε σχέδιο που να αντιστοιχεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είχαμε και περιπτώσεις καταδίκης της από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός έλυνε το πρόβλημα στα Ιόνια» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Προφανώς, στο κομμάτι ευθύνης που μας αναλογεί -διότι είμαστε συναρμόδιο υπουργείο- μας ενδιαφέρει να αποσοβήσουμε πρόστιμα και θα λάβουμε πρωτοβουλίες προς την επίλυση του προβλήματος».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο φουλ οι μπουλντόζες για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων -Σε Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα "

Φωτίου: Απαντήσεις για βρεφονηπιακούς, σχολικά γεύματα

«Πιστεύουμε ότι βήμα-βήμα, μετά την 21η Αυγούστου με την έξοδο από τα μνημόνια, που ήταν μία πολύ σημαντική μέρα, η κατάσταση θα αρχίσει να καλυτερεύει. Αυτή είναι η προσδοκία μας» επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την επέκταση των τεσσάρων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως σημείωσε η υπουργός, το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ελλειμματικό κράτος πρόνοιας και πρόσθεσε ότι τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2016), σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, σχεδιάστηκε ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το πιλοτικό πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), ενώ, ήδη, από το δεύτερο έτος, «σχεδιάσαμε ένα νέο κράτος πρόνοιας, το οποίο δεν αφορά τους ευάλωτους, αλλά όλους τους πολίτες».

Η κυρία Φωτίου μίλησε, μεταξύ άλλων, και για κάποιες δράσεις του χαρτοφυλακίου της, που είναι τα σχολικά γεύματα και το επίδομα παιδιού, το οποίο, όπως υπογράμμισε, δεν αφορά τους φτωχούς, αλλά πάρα πολλά εισοδήματα. Όπως σημείωσε «κάθε ευρώ στην πρόνοια έχει δημοσιονομικό συντελεστή. Είναι ανάπτυξη τα λεφτά για την πρόνοια».

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τόνισε ότι μέσα σε τρία χρόνια «αυξήσαμε τις θέσεις, τα voucher που δίναμε κατά 50%» και επεσήμανε ότι θα καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς στη δεύτερη φάση.

Παράλληλα, είπε ότι οικοδομείται ένα κράτος, το οποίο δεν θα είναι πια πελατειακό και υπογράμμισε ότι «δημιουργήσαμε 240 Κέντρα Κοινότητας στους δήμους, όπου ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται αναλυτικά για το τι δικαιούται. Αφήνουμε οριστικά το παρελθόν πίσω μας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτίου: Απαντήσεις για βρεφονηπιακούς, σχολικά γεύματα"

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Λάθος πείραμα οι ΤΟΜΥ- Περιμένει τους πολίτες απεριόριστη ταλαιπωρία

Δημόσια απάντηση στον απολογισμό που έκανε την περασμένη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε σήμερα η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα στον τομέα της υγείας δεν είναι τόσο "μαγική" όσο παρουσιάστηκε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όταν μιλάει για βελτιώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να μπορεί να διαθέσει και κρατικό χρήμα για τις προσλήψεις.

Όπως επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, «οι προσλήψεις για τις οποίες μιλάει το υπουργείο Υγείας είναι πρόσκαιρες» και γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, εξειδικεύσεων μαθητείας κλπ και δεν γίνονται με κρατικές δαπάνες. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι θετικό το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μίλησε για περιορισμό της σπατάλης, ωστόσο τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς ο περιορισμός, αλλά η εξάλειψη της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κ. Εξαδάκτυλος το χαρακτήρισε ως "έναν παντελώς άχρηστο οργανισμό" και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να τον καταργήσει και να δημιουργήσει στη θέση του ένα "άλλο ΚΕΕΛΠΝΟ", πράγμα που, όπως ισχυρίστηκε, σημαίνει νέους κομματικούς διορισμούς.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών φαρμάκων, που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα γίνεται με ένα κεντρικό σύστημα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο σωστά και να μην υπάρχει σπατάλη θα πρέπει ο κάθε προμηθευτής που υποβάλει προσφορά να αναγράφει και την τιμή με την οποία ο ίδιος αγόρασε το φάρμακο στο νόμισμα της χώρας προέλευσης του.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία ο κ.Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με επικουρικούς γιατρούς και με προσωπικό που έχει ξεπεράσει τα όριά του. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά διευθυντικά στελέχη μεγάλης ηλικίας, ότι ο αριθμός των ειδικευόμενων μειώνεται συνεχώς και ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ελάχιστα ελκυστικό για εργαζόμενους μέσης ηλικίας. Το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων, είπε ο κ.Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας, που είπε ότι έχει πλεονάσματα στα νοσοκομεία, θα πρέπει να αποκαταστήσει τους μισθούς των εργαζόμενων σε αυτά.

Αναφερόμενος τέλος στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χαρακτήρισε τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ως «ένα λάθος πείραμα βραχείας χρονικής διάρκειας», διότι δεν εγγυάται ελευθερία επιλογής γιατρού στους ασθενείς και γιατί δεν διαθέτει οικογενειακούς ιατρούς που να γνωρίζουν το αντικείμενο, αλλά χρίζονται ως οικογενειακοί γιατροί παθολόγοι, παιδίατροι ή γενικοί γιατροί. Υποστήριξε δε ότι περιμένει τους πολίτες απεριόριστη ταλαιπωρία.

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Νίκος Νίτσας, ανέφερε από την πλευρά του ότι σήμερα σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο 34 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα αν αθροίσει κάποιος τους γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να είναι σήμερα οικογενειακοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη μαζί με όλους τους γιατρούς των ΤΟΜΥ και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, θα διαπιστώσει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι από 200.000 πολίτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Λάθος πείραμα οι ΤΟΜΥ- Περιμένει τους πολίτες απεριόριστη ταλαιπωρία "

Εκρηκτική η κατάσταση στο hotspot της Μόρια - Αποχή των υπαλλήλων, 8.500 μετανάστες σε χώρο για 3.500

Λόγια του... αέρα αποδείχθηκαν οι εξαγγελίες των υπευθύνων της κυβέρνησης σχετικά με την αποσυμφόρηση του hotspot στη Λέσβο, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί υπερβαίνει τους 8.500, ενώ οι εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές για μόλις 3.500 άτομα. Οι υπάλληλοι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, καθώς έκριναν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, καταγγέλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο hotspot, τονίζοντας πως σε έναν χώρο για 3.500 μετανάστες, διαμένουν σχεδόν 8.500 άτομα.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπάλληλοι, θα απέχουν από την υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο και θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου:

«Το Δ.Σ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ είναι αναγκασμένο να επανέλθει στο θέμα τόσο των συνθηκών που επικρατούν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Περιφερειακά και Κεντρικά όσο και στο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους.

Το Δ.Σ. συνήλθε σήμερα εκτάκτως σε συνεδρίαση και ΟΜΟΦΩΝΑ στηρίζει τις αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Εργαζομένων ΚΥΤ Λέσβου έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το οποίο και σας παραθέτουμε :

Μόρια, 6/9/2018

Αρ. Πρωτ.:5

Δελτίο Τύπου

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου στη Γενική Συνέλευσή της, σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 με θέμα την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΥΤ Λέσβου λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών αποφάσισε ομόφωνα την αποχή από την υπερωριακή εργασία το τρέχον Σαββατοκύριακο και τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10/09/2018 από τις 09:00 ως τις 12:00 με συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Οι εργαζόμενοι/ες στο ΚΥΤ Λέσβου αισθάνονται την ανάγκη να απευθυνθούν δημόσια, στους πολίτες της Λέσβου αλλά και ευρύτερα, για να γνωστοποιήσουν την πολύ άσχημη έως εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΚΥΤ όσον αφορά τόσο τις συνθήκες εργασίας μας όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.

Η βασική αιτία είναι ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αγγίζει τις 8.500 ενώ η δυνατότητα φιλοξενίας δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο τις 3.500! Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται και από το 18.1/9549 έγγραφο της διοίκησης της 27ης Ιουλίου 2018 με το οποίο ζητείται να αποτυπωθούν οι 3.100 κουκέτες διαμονής. Για να έχουμε ένα μέτρο της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή η πυκνότητα του φιλοξενούμενου πληθυσμού είναι πάνω από 2 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο!

Το γεγονός αυτό πιέζει ασφυκτικά και οδηγεί στα όρια της κατάρρευσης όλες τις υποδομές φιλοξενίας:

Σε αντίθεση με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των φιλοξενουμένων, το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδυναμωθεί και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, τα ραντεβού για την ιατρική καταγραφή των εξυπηρετούμενων φτάνουν ήδη στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το πρόβλημα της αποχέτευσης έχει οξυνθεί, τα λύματα εξακολουθούν να ξεχειλίζουν στην είσοδο του Camp. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι στο camp ζουν πάνω στα λύματα, οι εργαζόμενοι στα γραφεία εισέρχονται στο χώρο εργασίας πατώντας μέσα σε αυτά, οι δε εργαζόμενοι στην είσοδο υπομένουν τη δυσοσμία των λυμάτων καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Ο διοικητής του Camp διατείνεται ότι έχει κάνει εδώ και καιρό όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί τεχνικό έργο αποχέτευσης, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα. Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλη ολιγωρία ως προς την εκτέλεση του έργου; Γιατί να σπαταλούνται τόσα χρήματα σε εταιρείες εκκένωσης βόθρων, αφού η απόσβεση του απαιτούμενου έργου προβλέπεται ότι θα είναι ταχύτατη; Σε τι εξυπηρετεί να αναγκάζονται οι φιλοξενούμενοι να ζουν και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε τέτοιες τραγικές συνθήκες;
Στις συνθήκες αυτές, ο κίνδυνος κάθε είδους επιδημιών είναι εξαιρετικά μεγάλος. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα 16 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην επικράτεια της χώρας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.Τι ενέργειες έχει κάνει η υπηρεσία για να προφυλάξει τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ Λέσβου από μια τέτοια απειλή; Έχει προβλεφθεί να γίνει κάποιος ειδικός ψεκασμός; Πότε θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία, όταν ξεσπάσει κάποια επιδημία; Οι καθησυχαστικές κορόνες των ιθυνόντων είναι σε πλήρη αντίθεση με την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Πέρα από τα ζητήματα υγείας, είναι προφανές ότι με τέτοια πυκνότητα πληθυσμού φιλοξενουμένων έχουν φτάσει στα όριά τους (αν δεν τα έχουν ήδη ξεπεράσει) όλες οι υποδομές: σίτιση, καθαριότητα κ.λπ.
Η κατάσταση αυτή έχει τις εξής βασικές συνέπειες:

Οι εργαζόμενοι εργάζονται σε άθλιες συνθήκες: υγιεινής, ασφάλειας, διαρκούς και έντονου ψυχικού στρες.
Οι συνθήκες ζωής των φιλοξενουμένων είναι τραγικές, απαράδεκτες και προσβλητικές για ευρωπαϊκή χώρα. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί πλέον να αποκρυφτεί και είναι αναπόφευκτο να γίνεται αντικείμενο δημοσιευμάτων που προκαλούν σοκ στην ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη (ανεξάρτητα αν σε αυτά υπάρχουν στοιχεία διόγκωσης ή ανακρίβειες).
Έχοντας ήδη οδυνηρές εμπειρίες πολέμου, απώλειας προσφιλών προσώπων και ενός μακρού και επικίνδυνου ταξιδιού, και αντιμετωπίζοντας επιπλέον τέτοιες τραγικές συνθήκες φιλοξενίας στο Camp, οι φιλοξενούμενοι γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα και παραβατικές συμπεριφορές. Αρκετές φορές έχουν στραφεί απειλητικά ενάντια στους υπαλλήλους του Camp (για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν βρει τα αυτοκίνητά τους βανδαλισμένα). Η αστυνομική δύναμη (που αριθμητικά είναι η ίδια με την εποχή που το ΚΥΤ Λέσβου φιλοξενούσε μόνο 2.500)δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ασφάλειας των εργαζομένωνκαι των φιλοξενούμενων, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε διαχειρίσιμο όριο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Ως εργαζόμενοι, αλλά και με βάση την κοινή λογική, θεωρούμε ότι η λύση είναι η δραστική μείωση του πληθυσμού των φιλοξενούμενων κι όχι η αύξηση του αριθμού της αστυνομικής δύναμης, αλλά σε κάθε περίπτωση, καθώς η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, δεν μπορεί να μη γίνεται τίποτε από τα δύο. Αλήθεια, μπορεί να εγγυηθεί κάποιος την ασφάλεια των επισκεπτών (δημοσιογράφων, αντιπροσωπειών ξένων χωρών κ.τ.λ.)που κατά καιρούς ζητούν άδεια εισόδου στο ΚΥΤ;Γιατί δεν γίνεται επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του σχεδιασμού που έχει κάνει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διάθεση αποσπασμένων αστυνομικών στα ανά την επικράτεια ΚΥΤ, ώστε να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη του ΚΥΤ Λέσβου που είναι αριθμητικά ίδια ή και μικρότερη από άλλα ΚΥΤ που εξυπηρετούνλιγότερους φιλοξενουμένους;
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, γνωστοποιούμε και προειδοποιούμε ότι:

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τέτοιες συνθήκες εξοντωτικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και κατάρρευσης των υποδομών φιλοξενίας.
Η κατάσταση είναι οριακή και εγκυμονεί σαφώς κινδύνους -και μάλιστα άμεσους- κάθε λογής «εκρήξεων»: από επιδημίες, νέους θανάτους σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονίες, εξεγέρσεις ή και ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές των φιλοξενουμένων καθώς αυτοί πιέζονται πέρα από τα όρια των αντοχών τους.
Η λύση είναι μόνο μία: η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, που, όπως λέει και ο τίτλος του, είναι καμπ υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι μακροχρόνιας φιλοξενίας και μάλιστα αριθμού ήδη τριπλάσιου από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές του καμπ. Η ευθύνη μας απέναντι τόσο στους φιλοξενούμενους στο καμπ όσο και απέναντι στο Δημόσιο, αλλά και η εργασιακή και κοινωνική μας ευαισθησία, δεν μας επιτρέπουν ούτε να σιωπούμε ούτε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου διεκδικεί:

Την άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση του ΚΥΤ και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των φιλοξενούμενων
Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου καλεί:

Όλες τις Περιφερειακές Επιτροπές του Συλλόγου μας να πάρουν ανάλογες αποφάσεις με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας για την επίλυση των δίκαιων διεκδικήσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να λάβει σοβαρά υπ’ όψη τα όσα καταγγέλλει και έχει καταθέσει αρμοδίως ο Σύλλογος των εργαζομένων και να λάβει όλα τα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Περιφερειακά και Κεντρικά για να προστατέψει την υγιεινή και ασφάλεια των προσφύγων και των εργαζομένων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκρηκτική η κατάσταση στο hotspot της Μόρια - Αποχή των υπαλλήλων, 8.500 μετανάστες σε χώρο για 3.500"

Κάνει πίσω ο Γαβρόγλου για τα Λατινικά -Ισως να διδάσκονται στην Α' και Β' Λυκείου

Το ενδεχόμενο τα Λατινικά να διδάσκονται στην Α' ή στη Β' Λυκείου εξετάζει τώρα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μετά την καταιγίδα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή του να τα καταργήσει στις Πανελλήνιες.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως είναι ανοικτός στην πρόταση τα Λατινικά να διδαχθούν σε μια άλλη τάξη, πλην της Γ' Λυκείου, όπου αναμένεται να αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία βάσει της πρότασης για το νέο εξεταστικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρόταση έρχεται ύστερα απο την πίεση και τις οξύτατες αντιδράσεις για την κατάργηση της διδασκαλίας των Λατινικών στη Γ' Λυκείου για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες υποστηρίζονται μάλιστα και από ακαδημαϊκούς του εξωτερικού.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με αίτημα της ανάκλησης της απόφασης για την κατάργηση των Λατινικών στην Γ Λυκείου.

Μάλιστα κείμενο που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, στο οποίο και τοποθετείται αρνητικά επί του ζητήματος, έχει ήδη συγκεντρώσει 4.300 υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων και ακαδημαϊκών του εξωτερικού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάνει πίσω ο Γαβρόγλου για τα Λατινικά -Ισως να διδάσκονται στην Α' και Β' Λυκείου "

Στόλτενμπεργκ: Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει όχι στο ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε σήμερα από τα Σκόπια ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας. Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας. Όπως είπε, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για να ενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι, 29 Σύμμαχοι, μαζί και η Ελλάδα. Οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν, όμως δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ονομασία σε λίγες εβδομάδες. Ο Ζ. Ζάεβ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, σημειώνοντας ότι ο λαός της πΓΔΜ θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα. Προσέθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές, διότι η πλειοψηφία, όπως είπε, επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τέλος, και ο Ζ. Ζάεβ ξεκαθάρισε ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της επικύρωσης της συμφωνίας του ονόματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο γγ κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην πΓΔΜ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Ξαφέρι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι στο επίκεντρο της συνάντησης του γγ του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό Ζάεφ βρέθηκε η πορεία της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε η Συμμαχία στις 12 Ιουλίου 2018. Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι «ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθεί ο γγ για την προετοιμασία του επερχόμενου δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της ονομασία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει όχι στο ΝΑΤΟ"

Δημοπρατήθηκε μελέτη για την ανάπλαση της Λίμνης Τριχωνίδας

Δημοπρατήθηκε σήμερα 06/09/2018 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η «Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας» συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ.
Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία με την υποβολή προσφορών και το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.
Φυσικό αντικείμενο μελέτης
Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και αναπλάσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λίμνης Τριχωνίδας από τη θέση Αμπάρια Βορειοδυτικά μέχρι τον οικισμό Σιταράλωνα Νοτιοανατολικά , σε συνολικό μήκος όχθης 24 χλμ .
Ειδικότερα προβλέπονται δύο είδη παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της λίμνης :
  • Η πρώτη παρέμβαση αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, του τύπου πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου. Ο νέος δρόμος περιλαμβάνει τμήματα βελτίωσης του υφιστάμενου παραλίμνιου αγροτικού δρόμου σε εκτιμώμενο μήκος 18 χλμ και χάραξης νέου εντός της παραλίμνιας ζώνης εκτιμώμενου μήκους 6 χλμ όπου αυτό είναι εφικτό. Στα πλαίσια των οδικών έργων περιλαμβάνονται και τμήματα σύνδεσης της παραλίμνιας διαδρομής με το υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε συνολικό εκτιμώμενο μήκος 3.2 χλμ και πρόβλεψη τεσσάρων σημείων σύνδεσης με το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Η δεύτερη παρέμβαση είναι ο σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης και αναψυχής, σε 12 επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου.
Προβλέπεται η μελέτη, δύο τύπων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων:
• Ο πρώτος τύπος αφορά την μελέτη για κατασκευή παρατηρητηρίου θέασης, πάνω από τη λίμνη ώστε να δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης θέασης του οικοσυστήματος αυτής.
• Ο δεύτερος τύπος αφορά την μελέτη για κατασκευή χώρου ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοπρατήθηκε μελέτη για την ανάπλαση της Λίμνης Τριχωνίδας "

Σταθάκης: Απόλυτα θεμιτή η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ

Απόλυτα θεμιτή χαρακτήρισε ο Γιώργος Σταθάκης την εξαγορά από τη ΔΕΗ της EDS των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ και εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

«Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει στρατηγική ανοίγματος στα Βαλκάνια. Η εξαγορά στα Σκόπια έγινε τον περασμένο χρόνο, με αξιολογήσεις και είναι απόλυτα θεμιτή. Απορώ τι θυμάται η Νέα Δημοκρατία, μάλλον έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και έχει ανοίξει το ντουλάπι προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα. Η κυβέρνηση δεν εγκρίνει, ούτε απορρίπτει, έγινε γενική συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε την εξαγορά».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σήμερα σε ερώτηση σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας EDS των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με την αντίθεση των οικολόγων στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, που έγινε στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Δημαρά, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως είναι γνωστό ότι υπάρχει καταστατική διαφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων υπογραμμίζοντας πως η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή και απόλυτα θεμιτή καθώς και ότι δεν τρομάζει τους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός επανέλαβε την αντίθεσή του στις εξορύξεις υδρογονανθράκων τονίζοντας ότι αποτελεί θέση αρχής στην οποία εμμένει. Ανέφερε επίσης ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που γίνονται στα Ιωάννινα κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Απόλυτα θεμιτή η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ "

Δεύτερο χτύπημα του Ρουβίκωνα την ίδια ημέρα: Εισβολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεύτερο χτύπημα πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του Ρουβίκωνα. Περίπου 15 άτομα με κουκούλες μπήκαν γύρω στις 2 το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα αφού πέταξαν τρικάκια σε όλους τους ορόφους του υπουργείου αποχώρησαν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο χτύπημα του Ρουβίκωνα την ίδια ημέρα: Εισβολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης"

Βουνά κόπηκαν στη μέση από τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία

Μάχη με τον χρόνο δίνουν σήμερα τα σωστικά συνεργεία στη βόρεια Ιαπωνία για να βρουν επιζώντες στα ερείπια των σπιτιών που καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 βαθμών που προκάλεσε τον θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 300, όπως και τεράστιες κατολισθήσεις και γενική διακοπή ρεύματος.

Φωτογραφίες που ελήφθησαν από αεροπλάνα δείχνουν βουνά να έχουν κυριολεκτικά κοπεί στα δυο από τεράστιες κατολισθήσεις, που παρέσυραν δέντρα και βύθισαν στο χώμα κατοικίες. Οι πυροσβέστες απομάκρυναν ένα μέρος των κατοίκων, αλλά εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 31 ανθρώπων, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Στρατιωτικοί, μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας, έφτασαν εκεί για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ αναμένονται συνολικά 25.000 άνδρες.

«Ξύπνησα λίγο μετά τις 3 το πρωί από τον σεισμό. Άναψα το φως αλλά έσβησε λίγο μετά», λόγω διακοπής του ρεύματος, δήλωσε η Ακίρα Φουκούι, μια κάτοικος του Σαπόρο.

Στις διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί έχουν ήδη ανοίξει προσωρινοί καταυλισμοί, ενώ μακρές ουρές σχηματίζονται σε πρατήρια καυσίμων και σουπερμάρκετ, καθώς οι κάτοικοι του Σαπόρο ανησυχούν για πιθανή έλλειψη τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Ο σεισμός, ο οποίος ήταν τόσο δυνατός που ήταν αδύνατο να σταθεί κάποιος όρθιος, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, προκάλεσε επίσης διακοπές στην υδροδότηση. Στρατιωτικοί έφεραν νερό με βυτιοφόρα για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναστάτωση προκλήθηκε επίσης στα οδικά δίκτυα μεταφορών, τα σιδηροδρομικά και τα αεροπορικά. Όλα τα τρένα έχουν σταματήσει και το αεροδρόμιο του Σαπόρο Chitose υποχρεώθηκε να κλείσει. Το σύνολο των πτήσεων ακυρώθηκε για σήμερα, δηλαδή περισσότερες από 200.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουνά κόπηκαν στη μέση από τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία"

Υπ. Παιδείας: 21 απαντήσεις για τις αλλαγές σε Λύκειο και Πανελλαδικές

Πληροφορίες για τις αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων.
1. Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές που φέρνει η πρόταση για τη Γ' Λυκείου;
Τα μόνα μαθήματα που θα είναι υποχρεωτικά για όλους είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή και μαθήματα επιλογής οι ξένες γλώσσες και το σχέδιο. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα των Επιστημονικών Πεδίων (6 ώρες ανά μάθημα). Η Γ' Λυκείου δεν θα έχει την πληθώρα των μαθημάτων γενικής παιδείας. Αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Εμπλουτισμός του μαθήματος των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας με την κοινωνική διάσταση της Οικονομίας στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, γίνονται τέσσερις, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο. Συγκεκριμένα, η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών διαιρείται σε δύο Ομάδες Προσανατολισμού, η μια από τις οποίες οδηγεί στο δεύτερο και η άλλη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο. Ενδοσχολικές εξετάσεις που θα οδηγούν στο απολυτήριο μόνον με τα 3 μαθήματα των επιστημονικών πεδίων και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Διοργάνωση ενδοσχολικών εξετάσεων σε επίπεδο ομάδων σχολείων. Ελεύθερη πρόσβαση σε Τμήματα ΑΕΙ μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την ζήτηση των υποψηφίων. Εισαγωγή βαρύτητας 10% του βαθμού του απολυτηρίου στις τελικές επιδόσεις των μαθητών που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
2. Γιατί οι προτεινόμενες αλλαγές βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση της Γ' Λυκείου;
Επειδή αυξάνουν τον χρόνο διδασκαλίας και άρα προετοιμασίας των μαθημάτων που απαιτούνται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, τονώνοντας έτσι το ενδιαφέρον όλων των μαθητών για το σχολείο και ευνοώντας κυρίως τους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για ιδιαίτερα και φροντιστήρια.
Επειδή οι μαθητές θα εξεταστούν τόσο στις ενδοσχολικές εξετάσεις όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα που θα είναι κατά τεκμήριο συναφή με τα επιστημονικά αντικείμενα των Τμημάτων ΑΕΙ στα οποία στοχεύουν να σπουδάσουν.
Επειδή εισάγουν για πρώτη φορά στα χρονικά την πολυπόθητη και διεθνώς κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την απόκτηση του απολυτηρίου.
Επειδή αναβαθμίζουν τις ενδοσχολικές εξετάσεις και τον αντίκτυπο του απολυτηρίου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα ΑΕΙ και άρα τον ρόλο των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου, οι οποίοι, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν, απαξιώνονται λόγω ενός συστήματος που έχει οδηγήσει στην ακύρωση της Γ' Λυκείου.
3. Η αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους της γενικής παιδείας από τη Γ' Λυκείου δεν είναι ενάντια στον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό της ρόλο;
Δυστυχώς η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων ετών απέδειξε ότι σήμερα η Γ' Λυκείου δεν παίζει κανέναν παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο. Ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε αυτά που είναι γενικής μόρφωσης και αυτά που είναι εξεταζόμενα για εισαγωγή στα ΑΕΙ οδήγησε σε πλήρη αδιαφορία για τα πρώτα και προσφυγή σε θεσμούς παραπαιδείας για τα δεύτερα. Αποτέλεσμα είναι η πλήρης υποβάθμιση της Γ' Λυκείου με διαλυτικές επιπτώσεις και στη Β' Λυκείου. Ο μόνος τρόπος ισχυροποίησης της Γ΄ Λυκείου είναι ο μετασχηματισμός της σε μία τάξη θεματικής εξειδίκευσης, όπου τα απαραίτητα εφόδια ανά Επιστημονικό Πεδίο θα παρέχονται στον μέγιστο βαθμό για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους τάξη και τις μαθησιακές τους επιδόσεις.
Η εξειδίκευση δε σημαίνει αναγκαστικά "φροντιστηριοποίηση". Το ότι η Γ΄ Λυκείου συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μια ξεκομμένη χρονιά προετοιμασίας για όποιον θέλει να εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ενδεικτική για τις επιλογές του Υπουργείου. Η εμβάθυνση σε καθορισμένα αντικείμενα δεν πρέπει να έχει και δεν θα έχει καμία σχέση με τις τεχνικές απομνημόνευσης/αποστήθισης που χαρακτηρίζουν την παραπαιδεία. Στόχος του σχολείου και ιδίως της Γ' Λυκείου πρέπει να είναι η προετοιμασία μελλοντικών επιστημόνων.
4. Γιατί αντικαθίστανται τα Λατινικά, από την Κοινωνιολογία;
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα Λατινικά όπως διδάσκονται, δεν παίζουν κανέναν εκπαιδευτικό ρόλο πέρα από το να είναι ένα μάθημα που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αποστήθιση και συμβάλλει σε μία τεχνητή αύξηση των βάσεων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Επιπλέον, η διδασκαλία των Λατινικών στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς και μάλιστα με προοπτική εισαγωγικών εξετάσεων είναι αναπόφευκτο να περιορίζεται στην εξέταση σωρείας μορφοσυντακτικών φαινομένων και στην αποστήθιση μικρών κατασκευασμένων κειμένων, με πολύ μικρή σχέση με την πραγματική λατινική γραμματεία. Πέραν όμως του επιστημονικού/παιδαγωγικού προβλήματος, έπρεπε να αντιμετωπιστεί και το εξής πρόβλημα: Η μειωμένη ύλη και η τυποποίηση οδηγούν σήμερα στον μεγάλο αριθμό αριστούχων στο συγκεκριμένο μάθημα και, κατά συνέπεια, στη στρέβλωση των αποτελεσμάτων. Η Κοινωνιολογία, αντίθετα, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που ενδιαφέρει τους νέους, θέτει θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι έφηβοι, επεξεργάζεται ζητήματα κοινωνικών δομών και της ιστορικής τους εξέλιξης και συμβάλλει, με ορισμένες από τις θεωρητικές επεξεργασίες στη γνώση καταστατικών στοιχείων του Δυτικού (και όχι μόνον) πολιτισμού.
5. Υπάρχουν βιβλία, ύλη, πρόγραμμα για κάθε μάθημα ανά επιστημονικό πεδίο;
Το ΥΠΠΕΘ έχει μελετήσει σε βάθος το ζήτημα και έχει προδιαγράψει την ύλη για όλα τα μαθήματα. Τα περισσότερα μαθήματα θα βασιστούν στα υπάρχοντα βιβλία και σε ό,τι αφορά τα νέα μαθήματα, το ΥΠΠΕΘ θα φροντίσει ώστε να είναι έτοιμα τα βιβλία της Γ' Λυκείου εγκαίρως.
6. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας συνεπάγεται και ανάλογη αύξηση της ύλης;
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας έχει πρώτο στόχο την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών εντός του σχολείου, ώστε να μην καταφεύγουν στις λύσεις της παραπαιδείας. Συνεπώς η γενναία αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα συνοδευτεί από μία λελογισμένη και σε καμία περίπτωση ανάλογη αύξηση της ύλης, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς με άνεση χρόνου να σχεδιάζουν τα μαθήματα και να αναδείξουν την ουσία του κάθε γνωστικού πεδίου - μέσα από περισσότερες συζητήσεις, επίλυση ασκήσεων, μελέτης παραδειγμάτων, επαναλήψεις κτλ.
7. Θα μπορούν οι μαθητές να διαγωνίζονται σε μαθήματα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό τους πεδίο ώστε να μπορούν εν δυνάμει να έχουν πρόσβαση σε Τμήματα άλλων πεδίων;
Η δυνατότητα πρόσβασης σε άλλα Επιστημονικά Πεδία με την εξέταση σε 5ο μάθημα ή με αντικατάσταση ενός μαθήματος του Επιστημονικού Πεδίου από μάθημα γενικής παιδείας δεν είναι μία ορθολογική δυνατότητα για τους μαθητές. Δεν είναι π.χ. δυνατό ένας μαθητής της 1ης Ομάδας Προσανατολισμού, που στοχεύει στις ανθρωπιστικές σπουδές και έχει προετοιμαστεί στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία, να μπορεί να εισαχθεί σε Τμήμα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που αναφέρεται στις επιστήμες υγείας απλά με την εξέταση στη Βιολογία γενικής παιδείας όπως γίνεται σήμερα! Τα Τμήματα των ΑΕΙ που σχετίζονται με αυτό το Επιστημονικό Πεδίο απαιτούν καλή γνώση των μαθητών τόσο στη Χημεία όσο και στη Φυσική. Για την αύξηση των επιλογών που μπορεί να έχει ένας μαθητής ανά Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να τονιστεί ότι πλέον τα Τμήματα Παιδαγωγικών Σπουδών και τα Τμήματα Καλλιτεχνικών Σπουδών είναι προσβάσιμα από όλα τα Επιστημονικά Πεδία. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΠΕΘ επεξεργάζεται σχέδιο που μελετά ενδελεχώς τη συνάφεια Τμημάτων που ανήκουν σε διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία, ώστε να είναι ταυτόχρονα προσβάσιμα από περισσότερα του ενός Πεδία. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι ήδη σήμερα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πληθώρα Τμημάτων από το κάθε Επιστημονικό Πεδίο χωρίς τη χρήση του 5ου μαθήματος, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Να σημειωθεί ότι κάποια από τα Τμήματα είναι και σήμερα προσβάσιμα από περισσότερα του ενός πεδία.
Επιστημονικό Πεδίο 1 Αριθμός Τμημάτων 136
Επιστημονικό Πεδίο 2 Αριθμός Τμημάτων 248
Επιστημονικό Πεδίο 3 Αριθμός Τμημάτων 134
Επιστημονικό Πεδίο 4 Αριθμός Τμημάτων 173
8. Πώς επιτυγχάνεται η ελεύθερη πρόσβαση;
Η ελεύθερη πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω της αρχικής κατάθεσης μηχανογραφικού περιορισμένων επιλογών από τους μαθητές στο τέλος της Β' Λυκείου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού επιλογών οι οποίες εκτιμώνται κοντά στις δέκα, τα διαφορετικά μοντέλα που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο παρέχουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε πολλά Τμήματα με την απόκτηση του απολυτηρίου χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.
9. Γιατί ο αριθμός των τμημάτων του πρώτου μηχανογραφικού περιορίζεται κοντά στις 10 επιλογές.
Ο μέγιστος αριθμός των δηλώσεων προτίμησης μετά το τέλος της Β' Λυκείου είναι καλό να είναι χαμηλός, ώστε να αντανακλά τις πραγματικές επιθυμίες των υποψηφίων ως προς το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο προσδοκούν να κατευθυνθούν. Ο αριθμός των 10 επιλογών είναι ένας ενδεικτικός αριθμός για την αποτύπωση των πραγματικών επιθυμιών των μαθητών και με σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές τους θα τους παρακινήσει να προβληματιστούν και να επιλέξουν με βάση τις πραγματικές τους επιθυμίες τα γνωστικά πεδία που είναι του άμεσου ενδιαφέροντός τους.
Αποσαφηνίζεται ότι για τους μαθητές που θα εξεταστούν στις πανελλαδικές, θα εξακολουθήσει να υπάρχει η υποχρεωτική δήλωση μηχανογραφικού μετά τη γνωστοποίηση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ισχύει και σήμερα με απεριόριστο αριθμό επιλογών (βλ. ερ. 10).
10. Πόσες φορές συμπληρώνουν μηχανογραφικό οι μαθητές;
Δύο φορές κατά μέγιστο. Η πρώτη δήλωση/συμπλήρωση μηχανογραφικού λαμβάνει χώρα στο τέλος της Β' Λυκείου και είναι αρχική κατάθεση μηχανογραφικού περιορισμένων επιλογών. Από την πρώτη δήλωση θα προκύψουν εκείνα τα Τμήματα στα οποία θα είναι δυνατή η πρόσβαση μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου (Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης - ΤΕΠ, Τμήματα για τα οποία οι δηλώσεις του πρώτου μηχανογραφικού ήταν λιγότερες από τις θέσεις που προσφέρουν). 'Αρα από την αρχή, τον Ιούλιο μετά την Β' Λυκείου, οι μαθητές θα γνωρίζουν αν μπορούν να εισαχθούν σε Τμήματα μόνο με το απολυτήριό τους (δηλ. αν στον κατάλογο των 10 Τμημάτων που δήλωσαν προέκυψαν ΤΕΠ) ή αν θα πρέπει να ετοιμαστούν για πανελλαδικές εξετάσεις. Εάν το επιθυμεί, τον Φεβρουάριο της Γ' Λυκείου, ο μαθητής ο οποίος στον κατάλογο των 10 Τμημάτων που δήλωσε είχαν προκύψει ΤΕΠ, έχει το δικαίωμα είτε να κατοχυρώσει ένα από αυτά και να εισαχθεί με μόνο προαπαιτούμενο το απολυτήριο ή να παραιτηθεί από τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και να επιλέξει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Για όλους τους υπολοίπους ισχύει το σημερινό καθεστώς (συμπλήρωση μηχανογραφικών με απεριόριστο αριθμό επιλογών, όπως ισχύουν σήμερα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Ιούλιο μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου κ.τ.λ.).
11. Αν ένα Τμήμα ανήκει στην κατηγορία των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης θα είναι διαθέσιμο για τους μαθητές που θα εξεταστούν στις πανελλαδικές;
Ναι, αλλά οι θέσεις που θα παρέχει για τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις είναι αυτές που απέμειναν μετά και την οριστική απόφαση των μαθητών που το είχαν αρχικά δηλώσει και αποφάσισαν να εισαχθούν σε αυτό χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις τον Φεβρουάριο. Π.χ. αν το Τμήμα «Ψ» διαθέτει 100 θέσεις, τον Ιούλιο της Β΄ Λυκείου, το δήλωσαν 40 μαθητές στο πρώτο μηχανογραφικό, αλλά τελικά τον Φεβρουάριο της Γ' Λυκείου το επέλεξαν οι 25, αυτό συνεπάγεται ότι στο Τμήμα αυτό 25 θέσεις καταλήφθηκαν με ελεύθερη πρόσβαση μέσω του απολυτηρίου και 75 θα διατεθούν σε όσους εξεταστούν στις πανελλαδικές.
12. Μπορεί ένας μαθητής ο οποίος λόγω του μηχανογραφικού του Ιουλίου μετά την Β' Λυκείου εισάγεται σε Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης, να αποφασίσει μετά τον Φεβρουάριο να δώσει και πανελλαδικές εξετάσεις;
Όχι. Εφόσον ζήτησε να εισαχθεί σε Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης τον Φεβρουάριο, δεν μπορεί να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, δηλ. αν το Φεβρουάριο επιλέξει να κατοχυρώσει ένα Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης, χάνει την επιλογή να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Αντίστροφα, αν το Φεβρουάριο επιλέξει να εξεταστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις, χάνει την επιλογή ελεύθερης πρόσβασης.
13. Η διαδικασία αρχικού μηχανογραφικού θα είναι διαθέσιμη και για τους απόφοιτους;
Λόγω του ότι ένα τέτοιο σύστημα ελεύθερης πρόσβασης εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την πρώτη χρονιά η δυνατότητα αυτή θα δοθεί μόνο στους μαθητές που ολοκληρώνουν τη Β΄ Λυκείου τον Ιούνιο του 2019. Μετά την αξιολόγηση του συστήματος εισαγωγής και την καλύτερη μελέτη των χαρακτηριστικών του θα επανεξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης της πρώτης φάσης δήλωσης μηχανογραφικών και σε αποφοίτους που επιθυμούν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, οι οποίοι ούτως ή άλλως σήμερα έχουν τη δυνατότητα αυτή μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
14. Η διαδικασία αρχικού μηχανογραφικού είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές;
Είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ακόμα και για αυτούς τους μαθητές που θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, διότι αυτή η πρώτη διαδικασία θα κρίνει ποια Τμήματα, βάσει των προτιμήσεων και της ζήτησης όλων των υποψηφίων είναι προσβάσιμα μόνο μέσω πανελλαδικών και ποια είναι ελεύθερης πρόσβασης και άρα προσβάσιμα και μέσω του απολυτηρίου. Για αυτόν τον λόγο η σημασία της πρώτης αυτής δήλωσης είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν συνειδητά, ώστε τα Τμήματα που θα δηλώσουν να αντιστοιχούν στις πραγματικές τους προτιμήσεις. Η δυνατότητα των τελειοφοίτων της Β' Λυκείου να συμπληρώσουν ένα πρώτο μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό προτιμήσεων, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία ωρίμανσης των προβληματισμών και της στοχοθεσίας τους. Η συμπλήρωση της δήλωσης προτίμησης θα αποτελεί την κατάληξη προγράμματος Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το οποίο θα πραγματοποιείται μέχρι τη λήξη των προαγωγικών εξετάσεων της Β΄ Λυκείου. Με τον τρόπο αυτόν θα προηγείται η ενημέρωση και η συμβουλευτική και θα ακολουθεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Σε αυτή τη διαδικασία ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πολύ σημαντικός, καθώς θα συμβάλει στην ενημέρωση και τη συμβουλευτική με στόχο να καθοδηγήσει τους μαθητές στις σωστές επιλογές.
15. Γιατί να δίνουν δύο φορές τα ίδια μαθήματα και στις ενδοσχολικές και στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Διότι τόσο οι μαθητές που τελικά θα εισαχθούν με την ελεύθερη πρόσβαση, όσο και αυτοί που θα επιλέξουν εισαγωγή με πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων και μαθησιακών αποτελεσμάτων στα αντικείμενα που έχουν τη μεγαλύτερη συνάφεια με το Επιστημονικό Πεδίο που επιλέγουν. Αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να κρίνουν με μεγαλύτερη βαρύτητα τον βαθμό του απολυτηρίου, ο οποίος θα λαμβάνεται υπόψη στις τελικές επιδόσεις και των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
16. Πώς θα προκύπτει ο βαθμός απολυτηρίου;
Για τα εξεταζόμενα μαθήματα το 40% του βαθμού προκύπτει από τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών εξετάσεων και το 60% από τους βαθμούς των δύο τετραμήνων. Για τα μη εξεταζόμενα, μετρά ο βαθμός μόνο των τετραμήνων.
17. Ποια η βαρύτητα του βαθμού του απολυτηρίου στη βαθμολογία για τις πανελλαδικές;
Ο βαθμός του απολυτηρίου θα έχει ένα συντελεστή 10% επί των μορίων που λαμβάνει κάποιος μαθητής που εξετάζεται στις πανελλαδικές, με προοπτική να αυξάνει σταδιακά η βαρύτητά του όσο θα αυξάνει και η αξιοπιστία του, τόσο αντικειμενικά, με την αναβάθμιση των σπουδών στο Λύκειο, όσο και στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.
18. Δεδομένου ότι ο βαθμός του απολυτηρίου λαμβάνεται υπόψη στις πανελλαδικές, πώς θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων και η αξιοπιστία του;
Η αξιοπιστία του απολυτηρίου ενισχύεται με την αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων. Για την αναβάθμιση αυτή, αντί για δεύτερες πανελλαδικές κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις, προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Έτσι, αφενός δε μειώνεται η αυτονομία των σχολείων και αφετέρου η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα πρώτο στάδιο για την εμπέδωση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η οποία ήδη προβλέπεται να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους τομείς. Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε μάθημα των Ομάδων Προσανατολισμού θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα σχολείων και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων, αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου. Με την παραπάνω διαδικασία ενισχύεται ο ρόλος της σχολικής μονάδας και αναβαθμίζεται η αξιοπιστία των τελικών εξετάσεων και απαντώνται οι ανησυχίες ότι θα υπάρξουν αδικαιολόγητα υψηλές βαθμολογίες. Σε βάθος χρόνου και εφόσον η προτεινόμενη μεταρρύθμιση κριθεί επιτυχημένη, στόχος είναι να αυξάνεται η βαρύτητα του απολυτηρίου για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έτσι ώστε μελλοντικά το Σχολείο να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα μετάδοσης γνώσης για την προετοιμασία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
19. Μπορεί κάποιος που εισήχθη σε Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα;
Όχι, εφόσον έχει επιλέξει Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή, οπότε δεν έχει νόημα η μετεγγραφή. Φυσικά, αν προκύψουν αιφνιδίως λόγοι μετεγγραφής μετά την εισαγωγή του μαθητή στο Τμήμα της προτίμησής του, θα μπορεί να αξιοποιεί τη διαδικασία των κατ' εξαίρεση μετεγγραφών.
20. Τι επιπτώσεις θα έχει το προτεινόμενο σύστημα στα ιδιαίτερα και στα φροντιστήρια;
Η εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου πρέπει να έχει ως μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ο σχεδιασμός αυτής της πολιτικής έχει σαν κριτήριο την επίλυση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των στρεβλώσεων του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση όλοι συμφωνούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει» με την Γ' Λυκείου - με την απουσία ουσιαστικά αυτής της τάξης από την εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουμε αναφερθεί σε κάποιους από τους λόγους που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση. Ούτε τα ιδιαίτερα ούτε και τα φροντιστήρια δεν ευθύνονται αποκλειστικά για αυτήν την κατάσταση. Υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα φροντιστήρια έχουν προσφέρει σε συγκεκριμένους μαθητές εκείνη την εκπαίδευση και την προετοιμασία που τα σχολεία δεν κατάφεραν να προσφέρουν. Με άλλα λόγια, κάλυπταν ελλείψεις του ίδιου του σχολείου. Η προσπάθεια είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αυτές, οι οποίες δεν είναι, βέβαια, ο κανόνας. Συνεπώς, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι εναντίον κανενός, αλλά υπέρ του δημόσιου σχολείου.
21. Μήπως με τον διαχωρισμό των Τμημάτων σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης και Τμήματα όπου η πρόσβαση επιτυγχάνεται μόνο μέσω των πανελλαδικών δημιουργούνται Τμήματα «δύο ταχυτήτων»;
Τα Τμήματα «δύο ταχυτήτων» είναι φαινόμενο που παρατηρείται και σήμερα και προκαλείται από τη διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και όχι από το ίδιο το σύστημα εισαγωγής. Τα αίτια των προτιμήσεων σχετίζονται ούτως ή άλλως περισσότερο με εξωτερικούς παράγοντες (αγορά εργασίας, εντοπιότητα κλπ.) και λιγότερο με την ποιότητα κάθε Τμήματος σε επιστημονικό και παιδαγωγικό επίπεδο. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα, υπάρχουν Τμήματα με μεγαλύτερο κοινωνικό κύρος και άλλα που το κοινωνικό τους κύρος δεν είναι τόσο υψηλό. Αυτό πολλές φορές δεν αντιστοιχεί στο επιστημονικό κύρος των Τμημάτων. Η διεθνής και ελληνική επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των διαφόρων Τμημάτων, ανεξάρτητα από το κοινωνικό τους κύρος και τη ζήτηση που έχουν εκ μέρους των υποψηφίων. Γι' αυτό, όπως έχουμε ήδη τονίσει, τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 και 2020-2021 είναι σημαδιακά: αφενός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί από τώρα σχεδιάζεται η αναβάθμιση όλων των Ιδρυμάτων με νέα Τμήματα, νέο προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές και αφετέρου για τη δευτεροβάθμια γιατί θα είναι οι χρονιές που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα δομή της Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Παιδείας: 21 απαντήσεις για τις αλλαγές σε Λύκειο και Πανελλαδικές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news