facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: Η Γαλάζια Πατρίδα είναι απροσπέλαστη

Το χαρτί των προκλήσεων παίζει ξανά ο Ερντογάν, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτή τη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος δημοσίευσε στο Twitter ένα ακόμα βίντεο, με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος, στο οποίο γίνονται αναφορές για την Ανατολική Μεσόγειο και την «Γαλάζια Πατρίδα».

Στο βίντεο, μάλιστα, αναφέρεται ότι η «Γαλάζια Πατρίδα είναι απροσπέλαστη», αλλά και πως «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι απροσπέλαστη».

Στο βίντεο υπάρχουν επίσης αναφορές στην  Μάχη της Καλλίπολης, την Αγία Σοφία αλλά και στα ερευνητικά σκάφη της χώρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο, ανήμερα της επετείου από την Τουρκική εισβολή. Μάλιστα, αναμένεται πως θα επιχειρήσει να προχωρήσει στο άνοιγμα των Βαρωσίων, κίνηση που ήδη έχει προκαλέσει ανιδράσεις διεθνώς.

Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να αλλάξει το σύνταγμα του ψευδοκράτους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: Η Γαλάζια Πατρίδα είναι απροσπέλαστη"

Τουλάχιστον 67 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ευρώπη – Δραματική η κατάσταση στη δυτική Γερμανία

Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται ακόμη, στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τραγωδία», την ώρα που πολλοί πολιτικοί ηγέτες αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.

Στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι ζημιές είναι πολλές. Όμως η κατάσταση είναι δραματική στη δυτική Γερμανία, όπου οι αρχές έκαναν απόψε λόγο για τουλάχιστον 59 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο και εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη πιο βαρύς. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Γερμανία

Η αστυνομία του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας ανακοίνωσε απόψε ότι βρέθηκαν άλλα 5 πτώματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 31. Στη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο, έχουν χάσει τη ζωή τους 28 άνθρωποι.

«Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες», ανέφερε ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Απίστευτη κατάσταση στην Γερμανία

Οι πλημμύρες αυτές είναι μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη μεταπολεμική Γερμανία. Πολλές πόλεις και χωριά έχουν κατακλυσθεί από τα νερά των ποταμών που υπερχείλισαν μετά τις βροχές, παρασέρνοντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας του κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο στις στέγες για να γλιτώσουν.

Στις περιοχές όπου τα νερά άρχισαν να υποχωρούν, οι σοκαρισμένοι ακόμη κάτοικοι άρχισαν να επιθεωρούν ό,τι απέμεινε από τα σπίτια και τις γειτονιές τους.

Γερμανία

Στην πόλη Σουλντ, από τα σπίτια απέμειναν μόνο σπασμένα δοκάρια και σωροί από χαλάσματα. Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα ενώ ψάρια σπαρταρούν κυριολεκτικά στις λιμνούλες που έχουν σχηματιστεί στη μέση του οδοστρώματος. «Έβρεχε συνεχώς για δυο-τρεις μέρες. Ίσως και τέσσερις, έχασα το μέτρημα», είπε ο Κλάους Ραντερμάχερ, που ζει στο Σουλντ εδώ και 60 χρόνια. «Είδα την πιτσαρία να πλημμυρίζει, μισή ώρα αργότερα πλημμύρισε και ο φούρνος. Υπάρχει ένα κάμπινγκ εκεί πέρα και άρχισαν να περνούν από εδώ τροχόσπιτα και σκηνές, φιάλες αερίου να επιπλέουν στο νερό. Ήμασταν ανήμποροι, έγινε τόσο γρήγορα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Στην οινοπαραγωγό περιοχή Αρβάιλερ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, υπερχείλισε ο ποταμός Αρ και τα νερά κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι σπίτια. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν φτυάρια χιονιού και σκούπες για να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σπίτια και τα καταστήματά τους. «Αιφνιδιάστηκα. Είχα σκεφθεί ότι κάποια μέρα μπορεί να έφτανε εδώ το νερό, όχι όμως έτσι. Αυτό δεν είναι πόλεμος – απλώς η φύση αντεπιτίθεται. Επιτέλους, θα πρέπει να αρχίσουμε να την προσέχουμε», σχολίασε ένας κάτοικος, ο Μίχαελ Άχρεντ.

Εκκενώσεις και θάνατος…

Τουλάχιστον 15 είναι οι νεκροί στο Εουσκίρχεν, στα νότια της Βόννης. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και ειδικά συνεργεία αντλούν νερό από ένα φράγμα, στα νότια του Εουσκίρχεν, καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι μπορεί να έσπαγε.

Πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στην Κολονία και το Χάγκεν ενώ στο Λεβερκούζεν απομακρύνθηκαν 400 άνθρωποι από ένα νοσοκομείο. Στο Βούπερταλ οι ντόπιοι είπαν ότι τα υπόγεια πλημμύρισαν και τα σπίτια τους δεν έχουν πια ρεύμα. «Δεν μπορώ ούτε να μαντέψω πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά», είπε ο Καρλ-Χάιντς Σάμαν, ιδιοκτήτης ενός νάιτκλαμπ.

Εκατοντάδες στρατιώτες βοηθούν την αστυνομία και την πυροσβεστική στο έργο της διάσωσης στη Γερμανία. Αναπτύχθηκαν άρματα για να καθαρίσουν τους δρόμους από τις λάσπες και τα πεσμένα δέντρα ενώ ελικόπτερα διέσωσαν όσους είχαν εγκλωβιστεί σε στέγες κτιρίων.

Περίπου 200.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της πλημμύρας

Στο Βέλγιο, περίπου 10 σπίτια κατέρρευσαν στο Πεπινστέρ, αφού τα νερά του ποταμού Βεσντρ κατέκλυσαν την πόλη. Εκκενώθηκαν περισσότερες από 1.000 κατοικίες. Η βροχή προκάλεσε και πολλά προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ακυρώθηκαν τα δρομολόγια της υπερταχείας Thalys από το Βέλγιο για τη Γερμανία. Έχει επίσης διακοπεί η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μεύση. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις αγνοούνται. Μεταξύ αυτών είναι και ένα 15χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε από τα νερά ενός ποταμού.

Στη γειτονική Ολλανδία, τα νερά προκάλεσαν πολλές ζημιές σε σπίτια στην επαρχία Λίμπουργκ, όπου εκκενώθηκαν πολλοί οίκοι φροντίδας ασθενών και ηλικιωμένων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουλάχιστον 67 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ευρώπη – Δραματική η κατάσταση στη δυτική Γερμανία"

42 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε 42 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν συνολικά 458 πυροσβέστες με 215 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "42 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Μαίνεται σε δύσβατη περιοχή η πυρκαγιά στη Σάμο – Προληπτικές εκκενώσεις

Σε δύσβατη περιοχή προς τη θέση Μάνα Κοκκαρίου εξακολουθεί να μαίνεται η δασική πυρκαγιά στους Βουρλιώτες Σάμου.

Οι ισχυροί άνεμοι συνέτειναν στη δημιουργία ισχυρού μετώπου στην περιοχή, που είναι δύσκολα προσεγγίσιμη από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Προληπτικά, μια και η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν δύο ξενοδοχεία και τρείς κατοικίες στη περιοχή Άγιος Φανούριος.

Από αέρος επιχειρούν μέχρι να δύσει ο ήλιος αεροσκάφη και ελικόπτερα, ωστόσο η φορά των ανέμων ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ) βρίσκεται στη Σάμο για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαίνεται σε δύσβατη περιοχή η πυρκαγιά στη Σάμο – Προληπτικές εκκενώσεις"

Αλλάζουν όλα από αύριο στην εστίαση - Πού μπορείτε να πάτε, τι πρέπει να ξέρετε

Με νέα μέτρα και διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ξεκινά από την Παρασκευή 16 Ιουλίου η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης. Σε πρώτη φάση και έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.

Στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, μπορούν να εισέρχονται και ανήλικοι, εφόσον βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς, με self test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το αυτοδιαγνωστικό τεστ. Οι ανήλικοι με δικαίωμα εμβολιασμού, υπάγονται στους γενικούς κανόνες.

Σημαντικό ρόλο για την τήρηση των κανόνων διαδραματίζει η εφαρμογή «Covid Free GR» που είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση σε όλες τις συσκευές με λογισμικό iOS ή Android και μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση τόσο των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών Covid, όσο και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Ήδη, τα μέτρα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την τελευταία εβδομάδα, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Τα νέα μέτρα για την εστίαση


Έως τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Το μέτρο θεωρείται επιβεβλημένο, λόγω της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας και της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Πέραν των κλειστών χώρων, που θα λειτουργούν αμιγώς για εμβολισμένους, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Η απόφαση θα αφορά το εάν εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή αν δεν θέλουν να προβαίνουν σε διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικά:

Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι κανόνες για τα πανηγύρια και τους αθλητικούς χώρους

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Η επιβολή κυρώσεων είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση της παράβασης, εφόσον υπάρχει αποδεικτικό υλικό από την οποία να προκύπτει

Πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού


Παράλληλα, διαθέσιμη είναι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρόκειται για την «Covid Free GR», που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Αυτά είναι τα σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων

Με τρία διαφορετικά σήματα πρόκειται να «χαρτογραφηθούν» οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο, έως τις 31 Αυγούστου,  θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις οι οποίες είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Χώρος covid free
sima1 Τα εν λόγω καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί Χώροι

215021900_225602706090515_7528488400985481546_n Στις επιχειρήσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.


Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

217558846_884425245805308_5298643309303242828_n

Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλάζουν όλα από αύριο στην εστίαση - Πού μπορείτε να πάτε, τι πρέπει να ξέρετε"

Ξεπέρασαν ξανά τις 500.000 τα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον πλανήτη

Συνολικά, μέχρι τις 17.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο 188.347.302 κρούσματα της Covid-19 από την ημέρα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός SARS-CoV-2, στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 στην Κίνα. Την Τρίτη και την Τετάρτη καταγράφηκαν 552.263 και 541.452 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Τις επτά τελευταίες ημέρες καταγράφονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, 474.100 νέα κρούσματα, αύξηση 17% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας εξηγείται κυρίως από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και μέχρι τις 13 Ιουλίου είχε εντοπιστεί σε 111 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι μολύνσεις αυξάνονται στην Ευρώπη, με 115.390 κρούσματα καθημερινά, κατά μέσο όρο (+36% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα). Αναζωπύρωση παρατηρείται και στις ΗΠΑ, με 25.340 νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση, κατά μέσο όρο, τις επτά τελευταίες ημέρες (+72% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα). Ο αριθμός αυτός είναι πάντως πολύ χαμηλότερος από τα 258.000 κρούσματα που καταγράφονταν καθημερινά στην κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην Ασία καταγράφεται σχεδόν το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως (145.840 καθημερινά, κατά μέσο όρο, +28%), εκ των οποίων τα περισσότερα στην Ινδία (περίπου 44.630 κρούσματα καθημερινά, +15%), και στην Ινδονησία (41.520, +45%).

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα, πίσω από την Ινδία, σε αριθμό κρουσμάτων, με 42.960 καθημερινά, κατά μέσο όρο, αν και η πανδημία δείχνει να υποχωρεί (-15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα) όπως και σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν ξανά τις 500.000 τα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον πλανήτη"

Με κορωνοϊό ο Γιάννης Μώραλης: Ευτυχώς εμβολιάστηκα, το περνάω σαν μικρό κρύωμα

Με κορωνοϊό διαγνώστηκε χθες Τετάρτη ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, όπως αναφέρει μέσω των social media. Παράλληλα προσθέτει πως εάν δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Ακόμη τονίζει πως θα παραμείνει σε καραντίνα όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Ευτυχώς που ο ιός με “συνάντησε” εχθές διπλά εμβολιασμένο. Λόγω του εμβολιασμού, τον οποίο έκανα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, μοιάζει σαν ένα μικρό κρύωμα με μοναδική συνέπεια κάποιες μέρες στην απομόνωση. Αν δεν είχα εμβολιαστεί κατά πάσα πιθανότητα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Άλλωστε ο σκοπός της δημοσιοποίησης της θετικότητας μου είναι ένας και μοναδικός. Να πειστούν και οι λίγοι δύσπιστοι ότι το εμβόλιο είναι ο μοναδικός και σίγουρα ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας», σημειώνει στην ανάρτησή του ο δήμαρχος Πειραιά.

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Με κορωνοϊό ο Γιάννης Μώραλης: Ευτυχώς εμβολιάστηκα, το περνάω σαν μικρό κρύωμα"

Θεσσαλονίκη – λύματα: Αύξηση κατά 192% στο ιικό φορτίο

Έντονα αυξητική τάση του ιικού φορτίου του κορονοϊού ανιχνεύεται στις καθημερινές μετρήσεις στα λύματα στη Θεσσαλονίκη.

Οι μετρήσεις στα λύματα διεξάγονται από την αρχή της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιικό φορτίο απεικονίζεται πλέον σε πορτοκαλί επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού, με την τάση από μέρα σε μέρα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη στην έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας, να αποτυπώνεται πιο έντονα αυξητική.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 12/07 και της Τρίτης 13/07 είναι:

-Αυξημένη (78%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 10/07 και της Κυριακής 11/07.

-Αυξημένη (192%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 05/07 και Τρίτης 06/07.

«Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως εισέρχεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η έξαρση που ξεκίνησε πιο ήπια αποδεικνύεται πως δεν ήταν ούτε παροδική, ούτε τυχαία και πλέον η διασπορά του ιού στην κοινότητα αυξάνεται ραγδαία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε αυτό το σημείο, όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, να οχυρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η πόλη και τα νοσοκομεία της, υψώνοντας το τείχος ανοσίας».

«Καθένας που είναι διστακτικός απέναντι στον εμβολιασμό και την επιστήμη, ας σκεφτεί πως μόλις τον περασμένο Νοέμβρη εκατοντάδες συνάνθρωποί μας έγιναν μέρος μιας θλιβερής στατιστικής, μη έχοντας πρόσβαση στο εμβόλιο που θα τους προστάτευε. Δε θέλουμε να ζήσουμε ξανά εκείνες τις μαύρες μέρες, είναι στο χέρι μας η δύναμη να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά», τόνισε, ενώ απηύθυνε έκκληση «ακόμη και οι εμβολιασμένοι να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας από τον ιό, να μην αγνοήσουν ότι το στέλεχος Δέλτα καθώς θα επικρατήσει θα αφήσει απροστάτευτους όλους τους ανεμβολίαστους». «Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην ανακοπή μίας εκρηκτικής διασποράς που θα πιέσει το σύστημα υγείας», διευκρίνισε.

Για την απότομη αύξηση της μετρούμενης τιμής ιικού φορτίου στο δείγμα της Τρίτης ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε πως «μας προβλημάτισε και για αυτό επαναλάβαμε την ανάλυση», όμως «δυστυχώς και η επανάληψη έδειξε παρόμοια τιμή με την αρχική μέτρηση».

«Οι τιμές των περιβαλλοντικών παραμέτρων του δείγματος βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα και έτσι δεν απαιτείται δραστικός εξορθολογισμός της μέτρησης του ιικού φορτίου. Επομένως, η μεγάλη αύξηση στην τιμή της σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου την Τρίτη 13/7 δεν μπορεί να αποδοθεί σε διαφορές των ποιοτικών χαρακτηριστικών του λύματος. Όλα τα πειραματικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι η Θεσσαλονίκη εισέρχεται στο 4ο κύμα της πανδημίας», σημείωσε ο κ.Καραπάντσιος.

«Το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης διπλασιάζεται ανά 4.5 ημέρες με βάση τις μετρήσεις των τελευταίων 14 ημερών», δήλωσε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας. «Με βάση τον ρυθμό αύξησης της συχνότητας του στελέχους Δέλτα στην Αγγλία, Ισπανία και στις ΗΠΑ και τις πρώτες εκτιμήσεις που κάναμε μαζί με το ΕΚΕΤΑ για την συχνότητα του στην Θεσσαλονίκη μέχρι τις 24 Ιουνίου, υπολογίζουμε ότι στην Θεσσαλονίκη το στέλεχος Δέλτα βρίσκεται σε συχνότητα πλέον πάνω από 25% και για αυτό συμβάλλει σημαντικά στο μεγάλο ιικό φορτίο που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες», επισήμανε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη – λύματα: Αύξηση κατά 192% στο ιικό φορτίο"

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία κρούσματα στην ελληνική αποστολή

Η πρώτη ατυχία για την ελληνική Ολυμπιακή αποστολή προέκυψε σήμερα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΟΕ για θετικό κρούσμα σε αθλητή της ιστιοπλοΐας.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν άλλα δύο κρούσματα (το ένα αφορά μέλος της ομάδας κολύμβησης και το άλλο συνοδό της αποστολής).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΕ:
«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει ότι έχει επίσημη ενημέρωση για ένα κρούσμα κορωνοϊού στην Ολυμπιακή ομάδα σε αθλητή της ιστιοπλοϊας.

Ο αθλητής βρίσκεται σε καραντίνα και με τη συμπλήρωση των 14 ημερών θα υποβληθεί σε νέο τεστ κορωνοϊού.

Σε περίπτωση που είναι αρνητικό θα γίνει προσπάθεια να αναχωρήσει αμέσως για Τόκιο, για να προλάβει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία κρούσματα στην ελληνική αποστολή"

Από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού – Ποιους αφορά

Βάζει… πίεση η κυβέρνηση σε όσους ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σε μια προσπάθεια να «τρέξει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, την ώρα που τα νέα κρούσματα παρέμειναν και σήμερα, Πέμπτη 15.07.2021, στα πέριξ των 3.000.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε έξι περιοχές που «κοκκινίζουν» επικίνδυνα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους υποχρεούνται εφεξής να κάνουν δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα και συγκεκριμένα ένα rapid test κι ένα self test.

Πρόκειται για εργαζόμενους σε εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις και πλοία, στις εξής περιοχές:
  • Μύκονο
  • Ηράκλειο
  • Ρέθυμνο
  • Σαντορίνη
  • Ίο
  • Πάρο

Ποιο είναι το νέο στοιχείο όμως; Ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα δεν θα είναι δωρεάν από το κράτος.

Κάτι που σημαίνει ότι το οικονομικό αυτό κόστος μετακυλίεται στην… τσέπη των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Συναγερμός Χαρδαλιά για τις έξι περιοχές

Θυμίζουμε πως στην διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα μας και τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν (!) τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές. Στα… κόκκινα και η Σαντορίνη, αλλά και η Πάρος και η Ίος.

Σε ερώτηση που έγινε στην ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού – Ποιους αφορά"

Κορωνοϊός: Στα 2.794 τα νέα κρούσματα - Tα 402 με μετάλλαξη Δέλτα και 215 με νοτιοαφρικανική έως τις 7 Ιουλίου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη  πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.794, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 450.512 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.633 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από γεωγραφικής πλευράς, τα 1.190 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (304 στο κέντρο της Αθήνας), τα 310 στην Κρήτη, 86 στη Μύκονο και τα 198 στη Θεσσαλονίκη. 

Η αναλυτική γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

153 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

184 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

139 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

304 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

172 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

191 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

198 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε 'Ανδρου

16 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε 'Αρτας

76 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

20 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ζακύνθου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

153 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ιθάκης

55 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

10 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

37 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας

30 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

51,κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

13 κρούσματα στην Π.Ε Κω

4 κρούσματα την Π.Ε Λακωνίας

90 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

21 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου

86 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης

39 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

96 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

42 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε Σάμου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

11 κρούσματα στην Π.Ε Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φωκίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

40 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε Χίου

143 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.819 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, οι νέες καταγραφές έδειξαν 281 νέα στελέχη της «Δέλτα» από τις 2 ως τις 7 Ιουλίου και 402 συνολικά, ενώ διπλασιάστηκαν τα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, καθώς από τα 115 που είχαν καταγραφεί ως τις 2 Ιουλίου, έφτασαν στα 215 πέντε ημέρες μετά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.794 τα νέα κρούσματα - Tα 402 με μετάλλαξη Δέλτα και 215 με νοτιοαφρικανική έως τις 7 Ιουλίου"

Johnson & Johnson: Ανακαλεί αντηλιακά έπειτα από τον εντοπισμό καρκινογόνου χημικού

Η εταιρεία Johnson & Johnson ανακαλεί εθελοντικά πέντε αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ της θυγατρικής της εταιρείας Neutrogena και της έτερης θυγατρικής της, της Aveeno, έπειτα από τον εντοπισμό ενός καρκινογόνου χημικού σε ορισμένα δείγματα.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Νιού Τζέρσι, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα και να τα πετάξουν, έπειτα από τους εσωτερικούς ελέγχους που εντόπισαν σε κάποια δείγματα χαμηλά επίπεδα βενζολίου.

Η J&J ειδοποιεί επίσης τους διανομείς και λιανεμπόρους να σταματήσουν να πουλάνε τα προϊόντα και να φροντίσουν για την επιστροφή τους «επιδεικνύοντας υπερβάλλουσα σύνεση».

Το βενζόλιο έχει ταξινομηθεί ως ανθρώπινο καρκινογόνο, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ανάλογα με το επίπεδο και τον βαθμό έκθεσης σε αυτό.

Σύμφωνα με την J&J, το βενζόλιο δεν είναι ένα συστατικό που περιέχεται στα αντηλιακά προϊόντα της και η εταιρεία ερευνά την αιτία της μόλυνσης.

«Η καθημερινή έκθεση στο βενζόλιο σε αυτά τα αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ και στα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν από τους ελέγχους μας δεν θα αναμενόταν να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία», ανέφερε η εταιρεία.

Τα ανακληθέντα αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ είναι: Neutrogena Beach Defense, Neutrogena Cool Dry Sport, Neutrogena Invisible Daily defense, Neutrogena Ultra Sheer και Aveeno Protect + Refresh.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους ή με τον φαρμακοποιό τους, αν έχουν κάποιες ανησυχίες, ερωτήματα ή έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η ανάκληση είναι ένα ακόμη πλήγμα για την J&J, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως παραγωγούς καταναλωτικών προϊόντων υγείας.

Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές δικαστικές απώλειες και σε εξωδικαστικές συμφωνίες έπειτα από προσφυγές για αποζημιώσεις που συνδέονται με την βρεφική της πούδρα, με κολπικά εμφυτεύματα με πλέγμα και με οπιοειδή παυσίπονα όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Εξάλλου, η διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού της J&J καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και το εμβόλιο συνδέθηκε με δύο πολύ σπάνιες παρενέργειες: το σύνδρομο Guillain-Barré και μια εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή θρόμβωση.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν πει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Johnson & Johnson: Ανακαλεί αντηλιακά έπειτα από τον εντοπισμό καρκινογόνου χημικού"

Για ποιους είπε «κρίμα» η Αριστοτελία Πελώνη

Με μια μόνο λέξη σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τα συλλαλητήρια των αντιεμβολιαστών που έγιναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας την Τετάρτη 14 Ιουλίου. «Κρίμα», είπε με ένα μειδίαμα η Αριστοτελία Πελώνη.  

Νωρίτερα και ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στους αρνητές μίλησε για γραφικούς και ανορθολογιστές.

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΙ, τις χθεσινές συγκεντρώσεις ανέφερε ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που συμμετείχαν στους αγανακτισμένους την περίοδο 2010-2011 και στο «όχι» για το δημοψήφισμα του 2015. 

«Δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδήλωσαν χθες, απηχούν ένα κοινό μας αίσθημα. Είναι ένα περιθωριακό κομμάτι του πολιτικού συστήματος των ψηφοφόρων αναμφίβολα. Προφανώς υποκινούνται από ακραίους πολιτικούς χώρους, γιατί τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν χυδαία», κατέληξε. 

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Για ποιους είπε «κρίμα» η Αριστοτελία Πελώνη"

Απαγορεύτηκε η τηλεοπτική προβολή διαφημίσεων της Moller’s

Απαγορεύεται η προβολή από την τηλεόραση δύο διαφημίσεων Moller’s, καθώς κρίθηκαν παραπλανητικές, με την υπ’ αριθμόν 201/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, παραπλανητική κρίθηκε διαφήμιση για τα ζελεδάκια Moller’s στην οποία πρωταγωνιστεί ένας μικρός μαθητής και η διαφήμιση για το μουρουνέλαιο Moller’s που εκτυλίσσεται σε ιστιοφόρο και πρωταγωνιστεί μία κοπέλα. Και οι δύο διαφημίσεις είχαν προβληθεί σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς το φθινόπωρο του 2019.

Η απόφαση τονίζει τόσο την ελληνική νομοθεσία για τις παραπλανητικές διαφημίσεις και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και τους ειδικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής και τη διαφήμισή τους, αλλά και σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας που επιτρέπεται να περιλαμβάνουν οι διαφημίσεις αυτές, ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές.

To Δικαστήριο έκρινε ότι σε καμία διαφήμιση Moller’s δεν αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης και η κατανάλωση γίνεται χωρίς περιορισμό, ενώ ειδικά για τα ζελεδάκια που απευθύνονται σε παιδιά η κατανάλωση διαφημίζεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Η παραβίαση της νομοθεσίας για τη διαφήμιση με τα ζελεδάκια Moller’s εντοπίζεται επίσης στο ότι δεν υπάρχει αναφορά στο ότι:

1. πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά,

2. αποδίδονται στα ζελεδάκια ιδιότητες πρόληψης ανθρώπινης νόσου και μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας,

3. γίνεται μνεία γενικών ευεργετικών αποτελεσμάτων για την υγεία, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί που περιλαμβάνονται στη διαφήμιση δεν είναι μεταξύ των επιτρεπόμενων εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας.

Όπως σημειώνει η ένωση, η διαφήμιση δεν είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Με τις εσφαλμένες πληροφορίες και την παράλειψη ουσιωδών πληροφοριών στις διαφημίσεις αυτές, ο μέσος καταναλωτής παραπλανάται ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και τα οφέλη του στην υγεία. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι διαφημίσεις παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας του Καταναλωτή και έρχονται σε αντίθεση με τον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης και τις απαιτήσεις επαγγελματικής ευσυνειδησίας που αυτός επιβάλλει.

Το Δικαστήριο απαγορεύει στην εταιρεία Apollonian Nutrition ΑΕ, που εισάγει και εμπορεύεται τα προϊόντα Moller’s, να προβάλλει τις συγκεκριμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις, απειλώντας μάλιστα χρηματική ποινή σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής. Επιβάλλει τέλος χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την αντικαταναλωτική συμπεριφορά της εταιρείας. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι και ο ΕΟΦ έχει επιβάλει πρόστιμο στην εν λόγω εταιρεία, όπως ενημερώθηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ένωση θεωρεί ότι η θετική απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί επιβεβαιώνει και εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν στη διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής, έναν κλάδο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και προβολή τα τελευταία χρόνια και ιδίως στη διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά, ως ειδική κατηγορία καταναλωτών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύτηκε η τηλεοπτική προβολή διαφημίσεων της Moller’s"

Πελώνη: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς – Δε θα συνδέεται με απολύσεις

«Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» -που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την ευρωπαϊκή επιτροπή- είναι ένα από τα πρώτα δώδεκα που εγκρίθηκαν από το Ecofin. Είμαστε -όπως τόνισε σε σχετική ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στόχος τώρα είναι η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους 7,5 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι η έναρξη των εκταμιεύσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της, που θα οδηγήσει, όπως είπε, στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Και βέβαια θα λειτουργήσει ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Θα στηρίξει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση), σε έργα υποδομών, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας» είπε.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς αφού σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων τόνισε ότι φέτος οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές. «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων» είπε και πρόσθεσε «είναι χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

«Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε». Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. «Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών» είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών σημειώνοντας ότι συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006). «Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15.Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους» είπε.

Επίσης επανέλαβε ότι ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτικότητα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία της υγείας των ευάλωτων συμπολιτών μας: στις ιδιωτικές και δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑμεΑ, και στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, διαγνωστικά Κέντρα, Κέντρα Αποκατάστασης, Κλινικές, Νοσοκομεία, δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των δημόσιων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και η υποχρεωτικότητα που ανακοινώθηκε είναι ένα ειδικό πλαίσιο. Θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα που δε θα συνδέει την υποχρεωτικότητα σε καμία περίπτωση με απολύσεις».

«Παράλληλα, η κυβέρνηση φροντίζει να δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί» είπε.

Για τους αθλητικούς αγώνες υπενθύμισε ότι θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

«Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες» τόνισε η κ. Πελώνη .

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πελώνη: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς – Δε θα συνδέεται με απολύσεις"

Πλαστικά μπουκάλια: Περιβαλλοντικό τέλος 8 λεπτών από την 1η Ιουνίου 2022

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα με το άρθρο 80 αυτού, θεσπίζεται η επιβολή, από 1η Ιουνίου 2022, τέλους ανακύκλωσης ύψους 8 λεπτών ανά τεμάχιο προϊόντος, που καταβάλλεται από τους καταναλωτές, για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στον Ε.Ο.ΑΝ. (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε. και αποδίδονται στον Ε.Ο.ΑΝ. με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Για την απόδοση του τέλους υποβάλλεται σχετική δήλωση απόδοσης, από τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα, στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση:

«Με το προτεινόμενο άρθρο λαμβάνονται μέτρα σε συμμόρφωση με την παρ. 1 του άρθρου 4 της Οδηγίας 94/62/ΕΚ. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2022 τέλος ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), με σκοπό την αποθάρρυνση της χρήσης τους, αφού δεν είναι τεχνικά δυνατός ο διαχωρισμός τις ετικέτας αυτής και επομένως η ανακύκλωσή τους. Το τέλος αυτό αποδίδεται στον Ε.Ο.ΑΝ.».

Η προτεινόμενη διάταξη:

Άρθρο 80

Μέτρα για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) (Παρ. 1 του άρθρου 4 της Οδηγίας 94/62/ΕΚ όπως έχει τροποποιηθεί από την παρ. 3 του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/852)

1. Από την 1η Ιουνίου 2022, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς συσκευασιών προϊόντων, μέρος της συσκευασίας των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), απαγορεύεται να θέτουν είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα αυτής, σήμανση περί δυνατότητας ανακύκλωσης της συσκευασίας.

2. α) Από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

β) Το τέλος ανακύκλωσης του παρόντος ορίζεται σε οκτώ (8) λεπτά. Το ποσό του τέλους αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του Φ.Π.Α. και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Οι εν λόγω επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων της περ. α) σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

γ) Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

δ) Για την απόδοση του τέλους υποβάλλεται δήλωση απόδοσης του τέλους σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 92, από τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα της περ. α) στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

ε) Για την εφαρμογή του παρόντος ισχύουν τα προβλεπόμενα στην απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 92, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ε.Ο.ΑΝ.. Η έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος.

στ) Στο τέλος του Παραρτήματος του ν. 4174/2013 (Α’ 170), προστίθεται η φράση: «Τέλος ανακύκλωσης».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλαστικά μπουκάλια: Περιβαλλοντικό τέλος 8 λεπτών από την 1η Ιουνίου 2022"

Ίος: 15 νεαροί Ιταλοί σε καραντίνα, πέντε θετικοί στον κορονοϊό

Ο… συναγερμός στην Ίο καλά κρατεί. Μετά τους νεαρούς Έλληνες, σε καραντίνα στο νησί λόγω κορονοϊού είναι και 15 νεαροί Ιταλοί!

Το αποκάλυψε η εφημερίδα της Βενετίας, Il Gazzettino. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 15 νεαροί Ιταλοί έχουν μπει σε καραντίνα στην Ίο επειδή πέντε από αυτούς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Οι νέοι, ηλικίας 19 ετών, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας και επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν το απολυτήριο λυκείου τους. Σύμφωνα με την Il Gazzettino, και οι 15 θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα τεστ από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει τη «συνταγή Μακρόν» και να επεκτείνει την χρήση της «πράσινης κάρτας εμβολιασμένων» για την είσοδο των πολιτών σε καφέ, εστιατόρια, μετρό και σειρά δημόσιων χώρων.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, όμως, πώς θα κινηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, από την στιγμή που η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (η οποία μετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία) έχει δηλώσει αντίθετη στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, τέλος, λόγω της συνεχούς διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, δεν αποκλείεται οι ευρύτερες περιοχές της Ρώμης, της Νάπολης, αλλά και τα νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας, από «λευκή ζώνη» που είναι σήμερα, να ξαναγίνουν «κίτρινη ζώνη», με ενδεχόμενη επιβολή κάποιων περιορισμών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίος: 15 νεαροί Ιταλοί σε καραντίνα, πέντε θετικοί στον κορονοϊό"

Δικαστήριο της ΕΕ: Οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν σε εργαζόμενές τους να φορούν μαντίλα

Μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση έβγαλε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έκρινε ότι οι εργοδότες μπορούν να ζητήσουν από τους εργαζόμενους ή τις εργαζόμενές τους να μην φορούν στον χώρο εργασίας τους μουσουλμανική μαντίλα ή άλλο εμφανές σύμβολο εκδήλωσης πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα του δικαστηρίου εργατικών διαφορών του Αμβούργου και του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών της Γερμανίας, αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί διάκριση αλλά δικαιολογείται από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάζει ουδέτερη εικόνα έναντι των πελατών ή να προλαμβάνει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Εντούτοις, η δικαιολόγηση αυτή πρέπει να ανταποκρίνεται σε πραγματική ανάγκη του εργοδότη και, στο πλαίσιο του συμβιβασμού των επίμαχων δικαιωμάτων και συμφερόντων, τα εθνικά δικαστήρια μπορούν να λαμβάνουν υπόψη το ιδιαίτερο πλαίσιο κάθε κράτους μέλους και ιδίως τις ευνοϊκότερες εθνικές διατάξεις όσον αφορά την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Πρόκειται για μια σημαντική ευρωπαϊκή δικαστική απόφαση πάνω σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό της μουσουλμανικής μαντίλας, που απασχολεί την κοινή γνώμη σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το ιστορικό

Η IX και η MJ, οι οποίες εργάζονται σε γερμανικές εταιρίες ως ειδική παιδαγωγός και ως σύμβουλος πωλήσεων και ταμίας, αντιστοίχως, άρχισαν να φορούν μουσουλμανική μαντίλα στον χώρο εργασίας τους.

Ο εργοδότης της IX, WABE, εκτιμώντας ότι η χρήση μουσουλμανικής μαντίλας δεν συμβιβαζόταν με την πολιτική φιλοσοφικής, θρησκευτικής και πολιτικής ουδετερότητας που τηρούσε έναντι των γονέων, των παιδιών και των τρίτων, ζήτησε από την εργαζόμενη να αφαιρέσει την μαντίλα και, κατόπιν της άρνησής της, ανέστειλε δύο φορές προσωρινά τη σχέση εργασίας της, απευθύνοντάς της και αντίστοιχες έγγραφες παρατηρήσεις. Η εργοδότρια της MJ, MH Müller Handels GmbH (στο εξής: MH), κατόπιν της άρνησης της εργαζομένης να αφαιρέσει τη μαντίλα στον χώρο εργασίας, της ανέθεσε άλλη εργασία κατά την οποία μπορούσε να συνεχίσει να τη φορά και, στη συνέχεια, αφού απάλλαξε την MJ από τα καθήκοντά της, της έδωσε την εντολή να εμφανίζεται στον τόπο εργασίας χωρίς επιδεικτικά και ευμεγέθη σύμβολα οποιωνδήποτε πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η IX άσκησε αγωγή ενώπιον του Arbeitsgericht Hamburg (δικαστηρίου εργατικών διαφορών Αμβούργου, Γερμανία), ζητώντας να υποχρεωθεί το WABE να αποσύρει από τον προσωπικό της φάκελο τις έγγραφες παρατηρήσεις σχετικά με τη χρήση μουσουλμανικής μαντίλας. Η δε MJ άσκησε αγωγή ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ζητώντας την αναγνώριση της ακυρότητας της εντολής που της έδωσε η MH, καθώς και αποζημίωση. Κατόπιν της δικαίωσης της MJ από τα δικαστήρια της ουσίας, η MH άσκησε αναίρεση ενώπιον του Bundesarbeitsgericht (Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, Γερμανία).

Στο ως άνω πλαίσιο τα δύο αιτούντα δικαστήρια αποφάσισαν να υποβάλουν στο Δικαστήριο της ΕΕ προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με την ερμηνεία της οδηγίας 2000/78. Ζήτησαν από το Δικαστήριο να διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, αν ένας εσωτερικός κανόνας επιχείρησης ο οποίος απαγορεύει στους εργαζομένους να φέρουν οιοδήποτε εμφανές σύμβολο πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στον χώρο εργασίας, συνιστά, έναντι των εργαζομένων που τηρούν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες βάσει θρησκευτικών επιταγών, άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να δικαιολογηθεί η τυχόν διαφορετική έμμεση διαφορετική μεταχείριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων που προκύπτει από τον κανόνα αυτόν και ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο του ελέγχου του πρόσφορου χαρακτήρα της εν λόγω διαφορετικής μεταχείρισης.

Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου υπενθυμίζει τη νομολογία του κατά την οποία ένας τέτοιος κανόνας δεν εισάγει άμεση διάκριση, εφόσον καλύπτει αδιακρίτως κάθε εκδήλωση των ως άνω πεποιθήσεων και αντιμετωπίζει κατά τον ίδιο τρόπο όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης, επιβάλλοντάς τους, γενικώς και αδιακρίτως, μια ουδέτερη αμφίεση διά του αποκλεισμού τέτοιων συμβόλων. Το Δικαστήριο κρίνει ότι το συμπέρασμα αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι ορισμένοι εργαζόμενοι τηρούν θρησκευτικές επιταγές που επιβάλλουν συγκεκριμένη ενδυμασία. Πράγματι, μολονότι ένας κανόνας όπως ο ανωτέρω μπορεί βεβαίως να είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστος για τους εν λόγω εργαζομένους, το γεγονός αυτό δεν ασκεί επιρροή στη διαπίστωση ότι ο κανόνας αυτός, ο οποίος εκφράζει πολιτική ουδετερότητας της επιχείρησης, δεν εισάγει, κατ’ αρχήν, διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων βασιζόμενη σε κριτήριο το οποίο είναι αρρήκτως συνδεδεμένο με τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις.

Εν προκειμένω, ο επίμαχος κανόνας εφαρμοζόταν κατά τα φαινόμενα γενικώς και αδιακρίτως, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης ζήτησε από υπάλληλο να αφαιρέσει τον σταυρό που φορούσε στον λαιμό της και αυτή συμμορφώθηκε. Το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, ένας κανόνας όπως ο επίμαχος στην κύρια δίκη δεν συνιστά, έναντι των εργαζομένων που τηρούν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες βάσει θρησκευτικών επιταγών, άμεση διάκριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων.

Το Δικαστήριο της ΕΕ επισημαίνει επίσης ότι κατ’ αρχάς η βούληση του εργοδότη να τηρεί στις σχέσεις με τους πελάτες του μια πολιτική φιλοσοφικής, θρησκευτικής ή πολιτικής ουδετερότητας μπορεί να αποτελεί θεμιτό σκοπό. Ωστόσο, το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η απλή βούληση του εργοδότη δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει αντικειμενικά τη διαφορετική μεταχείριση η οποία στηρίζεται εμμέσως στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, δεδομένου ότι, για να γίνει δεκτό ότι η δικαιολόγηση είναι αντικειμενική, θα πρέπει να συντρέχει πραγματική ανάγκη του εργοδότη. Τα κρίσιμα στοιχεία για τον προσδιορισμό μιας τέτοιας ανάγκης είναι ιδίως τα δικαιώματα και οι θεμιτές προσδοκίες των πελατών ή των αποδεκτών των υπηρεσιών και ειδικότερα, όσον αφορά την εκπαίδευση, η επιθυμία των γονέων να περιβάλλονται τα τέκνα τους από πρόσωπα τα οποία δεν εκδηλώνουν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους όταν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Προκειμένου να εκτιμηθεί αν συντρέχει πραγματική ανάγκη, έχει ιδιαίτερη σημασία το κατά πόσον ο εργοδότης αποδεικνύει ότι, αν δεν τηρούσε τέτοια στάση ουδετερότητας θα θιγόταν η επιχειρηματική του ελευθερία, κατά το μέτρο που, λαμβανομένης υπόψη της φύσης των δραστηριοτήτων του ή του πλαισίου εντός του οποίου εντάσσονται, θα υφίστατο δυσμενείς συνέπειες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαστήριο της ΕΕ: Οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν σε εργαζόμενές τους να φορούν μαντίλα"

Κοζάνη: Ψάχνουν τον… αρμόδιο για τα αδέσποτα μινκ – Συνεχίζονται οι νυχτερινές εξορμήσεις τους

Αναρμόδιος δηλώνει ο Δήμος Κοζάνης για τα αδέσποτα μινκ που έχουν αναστατώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα γειτονιές της πόλης.

Αυτό επισήμανε στο προχθεσινό (13/7/2021) δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος τόνισε ότι την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 έγινε η ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου με έγγραφο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας, ο Δήμος θα συμβάλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μινκ, αν και όπως είπε, δεν έχει τις αρμοδιότητες.

Οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή καθώς πρόκειται για άγρια ζώα που ψάχνουν τροφή σε κατοικημένες περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλές φορές τα μινκ φτάνουν μέχρι τις αυλές και τα μπαλκόνια σπιτιών, προκαλώντας αναταραχές.

Μάλιστα το Kozanimedia δημοσίευσε ακόμα ένα βίντεο που δείχνει τα μινκ να τρέχουν στην περιοχή στο απόλυτο σκοτάδι…

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Ψάχνουν τον… αρμόδιο για τα αδέσποτα μινκ – Συνεχίζονται οι νυχτερινές εξορμήσεις τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news