facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Καιρός: Νέα επιδείνωση από την Κυριακή -Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ δίνει τις λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα συνεχίσουν να έχουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε αναλυτικά την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μέχρι την Κυριακή και τη νέα επιδείνωση που έρχεται τη Δευτέρα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Νέα επιδείνωση από την Κυριακή -Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου"

Zantac: Νέα επιστημονική απάντηση για το «πόσο επικίνδυνο είναι»

Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι από τους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε για να προσομοιώσει τι συμβαίνει στο στομάχι των ασθενών που χρησιμοποιούν το γνωστό φάρμακο για τις καούρες Zantac διαπίστωσε ότι αυτό δεν προκαλεί τον σχηματισμό καρκινογόνων χημικών ουσιών.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι παραμένει στα σχέδιά της να δοκιμάσει τα φάρμακα αυτά σε ανθρώπους ώστε να κατανοήσει πλήρως, αν προκαλούν τον σχηματισμό της πιθανά καρκινογόνου ουσίας Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA).

Το Zantac, της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi SA, καθώς και ορισμένα γενόσημά του, έχουν ανακληθεί λόγω της πιθανής μόλυνσης χαπιών που δεν είχαν καταναλωθεί με Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη.

Στις αρχές Οκτωβρίου η FDA ανέφερε ότι είχε διαπιστώσει πολύ υψηλά επίπεδα NDMA σε φάρμακα που περιέχουν την ουσία ρανιτιδίνη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Zantac: Νέα επιστημονική απάντηση για το «πόσο επικίνδυνο είναι»"

Προχωρά η μεταφορά 1000 προσφύγων από τα νησιά σε ξενοδοχεία της χώρας

Περισσότεροι από 1.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν τις επόμενες τρεις ημέρες από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε λιμάνια της Αττικής και στη συνέχεια σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Ελευσίνας δύο πλοία, με περίπου 800 άτομα από τη Λέσβο. Την Κυριακή το πρωί, 100 άτομα θα μεταφερθούν από τη Σάμο στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στο ίδιο λιμάνι θα αφιχθούν, τη Δευτέρα το πρωί, περίπου 130 αιτούντες άσυλο, από Χίο, Κω και Λέρο.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, όλοι οι αιτούντες άσυλο, για τους οποίους έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στις 25 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για μίσθωση ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, από την οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προέκυψαν περίπου 2.000 θέσεις, που σε αυτή τη φάση αξιολογούνται από τα συναρμόδια υπουργεία. ‘Αλλες 5.000 θέσεις σε ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη, ωστόσο στην πλειονότητά τους έχουν καλυφθεί. Ο διεθνής οργανισμός προχώρησε και σε νέο διαγωνισμό για μίσθωση ξενοδοχείων που θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επόμενες προσκλήσεις με στόχο να βρεθούν ακόμα περισσότερες θέσεις.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στόχος της αξιολόγησης των ξενοδοχείων που γίνεται, είναι να υπάρξει ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε όλους τους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας να μην είναι μεγαλύτερος από το 1% του πληθυσμού του νομού, όπως αυτός προκύπτει από την απογραφή του 2011.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προχωρά η μεταφορά 1000 προσφύγων από τα νησιά σε ξενοδοχεία της χώρας"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το ΙSIS θέτει νέους κινδύνους - Συναγερμός μετά την ανακοίνωση του νέου αρχηγού

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους και ο συναγεργός ηχεί δυνατά. Το καμπανάκι κρούει το Στέιτ Ντιπάρτμετ που αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι οι τρομοκράτες που επιστρέφουν στις πατρίδες τους από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ ή ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες, θέτουν νέους κινδύνους.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «αμείωτη» πίεση στον νέο ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Θα εξαρθρώσουμε την οργάνωση ανεξαρτήτως του ηγετικού επιτελείου της» διαβεβαίωσε σε μια ενημέρωση ο Νέιθαν Σέιλς, ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

«Γνωρίζουμε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνεχείς και συστηματικές πιέσεις από εμάς και τους εταίρους μας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξάρθρωση του Ισλαμικού Κράτους παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των εταίρων τους που μάχονται την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ερωτηθείς για τον νέο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, εμφανίστηκε πιο προσεκτικός σε σύγκριση με τον Αμερικανό πρόεδρο και δεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον τον γνωρίζει.

«Ερευνούμε την ταυτότητά του νέου ηγέτη, τον ρόλο του στην οργάνωση, από πού προέρχεται» είπε σε δημοσιογράφους.

«Οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει μετάβαση στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, θέλουμε να διασφαλίζουμε ότι θα έχουμε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που πρέπει να διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή» συμπλήρωσε.

Τραμπ: Γνωρίζω ακριβώς τον νέο αρχηγό του ISIS

Μετά τις απειλές που εξαπολύθηκαν στο επτάλεπτο ηχητικό μήνυμα του ISIS, όπου ανακοινώθηκε ο νέος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ξέρει ακριβώς» ποιος είναι ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο διάδοχος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει έναν νέο ηγέτη. Γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι», έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε μήνυμά του στο Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο του αρχηγού της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε σε μια αμερικανική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσε την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, απειλώντας τις ΗΠΑ με αντίποινα για τον θάνατο του Μπαγκντάντι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το ΙSIS θέτει νέους κινδύνους - Συναγερμός μετά την ανακοίνωση του νέου αρχηγού"

Ανατροπές στη ΔΕΗ: «Αιτία πολέμου» για τη ΓΕΝΟΠ -Τι είπαν με τον Χατζηδάκη

Στόχος των ρυθμίσεων για την ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Χθες συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει 10 μέτρα, μεταξύ των οποίων η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην επιχείρηση.

«Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την αντίθεση που εκφράζει η ΓΕΝΟΠ για την άρση της μονιμότητας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τους ήδη εργαζόμενους στην ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε πως οι εργασιακές σχέσεις για τους νέους που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ΔΕΗ θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε εξάλλου, ότι το μοντέλο στο οποίο στηρίζονται οι ρυθμίσεις, τόσο για την άρση της μονιμότητας όσο και για την εθελούσια έξοδο που θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.

Αντίθετοι με τις διατάξεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους δήλωσαν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης και Α. Καρράς, υποστηρίζοντας ότι η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ έχει ήδη αρθεί με το δεύτερο μνημόνιο.

Χαρακτήρισαν λάθος και «αιτία πολέμου» να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον ίδιο εργοδότη, που κάνουν την ίδια εργασία και ανήγγειλαν αντιδράσεις τόσο σε νομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Σε σχέση με την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, υπενθύμισαν ότι αυτό είχε θεσπιστεί με νόμο και πρόσθεσαν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ο περιορισμός του όγκου της ενέργειας που θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με μειωμένη χρέωση. Δήλωσαν τέλος, αντίθετος με την βίαιη, όπως είπε, απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπές στη ΔΕΗ: «Αιτία πολέμου» για τη ΓΕΝΟΠ -Τι είπαν με τον Χατζηδάκη"

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε οχήματα με ξένες πινακίδες: Διαπιστώθηκαν 1.001 παραβάσεις!

Σημαντικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων, που διενήργησαν το εννεάμηνο του 2019 οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για τη νόμιμη κατοχή και κυκλοφορία οχημάτων και συγκεκριμένα για τη διαφύλαξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και του ειδικού τέλους ταξινόμησης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 4.194 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.001 παραβάσεις!

Σε έλεγχο, που διενεργήσαν υπάλληλοι του Ά Τελωνείου Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προσωρινής εισαγωγής οχημάτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα, σε υπαίθρια επιχείρηση, που έχει ως αντικείμενο εργασιών, Εμπορία – Πάρκινγκ – Σέρβις – Επισκευές, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, εντόπισαν σταθμευμένα είκοσι επτά (27) αυτοκίνητα, που έφεραν ξένες πινακίδες.

Τα αυτοκίνητα δεσμεύθηκαν και από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκαν: Σε δεκαεπτά (17) περιπτώσεις, παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (δ. 247/88, Ν. 2960/01), ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος για επτά (7) οχήματα.

Για τα οχήματα, που διαπιστώθηκε παράβαση, συντάχθηκε Έκθεση Ελέγχου, η οποία διαβιβάστηκε στο Δικαστικό Τμήμα του Τελωνείου για τον καταλογισμό και την είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων.

Παράλληλα οργανώνονται τελωνειακές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ και εξειδικευμένες δράσεις στους τομείς αυτούς και συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήθηκε τελωνειακή επιχείρηση για εντοπισμό αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις κατοχής και κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και βασίστηκε σε πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών ελέγχων σε σημεία που είχαν προεπιλεγεί από τους αρμόδιους ελεγκτές με στόχο την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Συνολικά ελέχθησαν 76 οχήματα, εντοπίστηκαν έως τώρα 10 παραβάσεις και εκκρεμούν να ολοκληρωθούν 2 έλεγχοι, ενώ έχουν δεσμευτεί 6 αυτοκίνητα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε οχήματα με ξένες πινακίδες: Διαπιστώθηκαν 1.001 παραβάσεις!"

Ζόραν Ζάεφ: Περιμένω από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα- την αναγνώρισε ο ΟΗΕ το 1977

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 και αναμένει από την ευρωπαϊκή Βουλγαρία να την αποδεχθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αυτό απάντησε σε ερώτηση της βουλευτή του VMRO-DPMNE, Άνα Λάσκοσκα, που τον κατηγόρησε ότι παρενέβη στο έργο της κοινής επιτροπής με τη Βουλγαρία για τα ιστορικά θέματα.

«Προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε όλες τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας, μία από τις οποίες είναι η Επιτροπή, η οποία στοχεύει στην οικοδόμηση πρόσθετης φιλίας μέσω των ιστορικών γεγονότων και όχι σε αύξηση της εχθρότητας.

Η Επιτροπή μας είναι ειδική, αποτελείται από επαγγελματίες και σέβομαι αυτό που διαπραγματεύονται, την αγάπη που δείχνουν για τη χώρα τους, την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα. Μαθαίνω από αυτούς και πιστεύω ότι κατά την ανάπτυξη των στρατηγικών θα βρούμε μια λύση, όπως βρήκαμε μια αποδεκτή λύση για τις τέσσερις ιστορικές ημερομηνίες», είπε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει στην υποστήριξη της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα ήταν μεταξύ των κυριότερων υπερασπιστών μας που αγωνίστηκαν στα επιχειρήματα στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζόραν Ζάεφ: Περιμένω από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα- την αναγνώρισε ο ΟΗΕ το 1977"

Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια: Τριήμερη απεργία στις 21-23 Νοεμβρίου

Την έναρξη κινητοποιήσεων ανακοίνωσε ο κλάδος των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, με αίτημα την κατάργηση του claw back, «του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού» όπως το χαρακτηρίζουν μέτρου της αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ που αφορά τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), οι κινητοποιήσεις ξεκινούν με τριήμερη προειδοποιητική απεργία από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου και γίνονται με την στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), καθώς και όλων των άλλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Αυτό για τους ασφαλισμένους σημαίνει ότι για τις τρεις ημέρες της απεργίας δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) της χώρας με τα παραπεμπτικά που έχουν από τον ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες.

«Κάθε μήνας που περνάει και παραμένει σε ισχύ αυτό το άδικο και αυταρχικό μέτρο, όλοι οι πάροχοι του εργαστηριακού τομέα συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο χρέος που έχει συσσωρευτεί μετά από επτά συνεχή χρόνια εφαρμογής του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στόχος των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, είναι να δοθεί χρόνος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ώστε να έρθει μέχρι τότε σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, «για να καταλήξουμε στη λύση εκείνη η οποία θα βάλει τέλος στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής, οι οποίες απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζουμε τους ιδιοκτήτες που εργάζονται και αυτοί στις μονάδες τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια: Τριήμερη απεργία στις 21-23 Νοεμβρίου"

ΕΟΦ: Ανακαλείται γνωστό συμπλήρωμα διατροφής

Την ανάκληση παρτίδας γνωστού συμπληρώματος διατροφής ανακοίνωσε την Παρασκευή (01.11.2019) ο ΕΟΦ.

Πρόκειται για την παρτίδα 190065 (ημερ. λήξης 01/2021) του συμπληρώματος διατροφής EVIOL BRAIN FUNCTION αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας του γνωστού συμπληρώματος διατροφής γιατί κατά το μακροσκοπικό της έλεγχο, κρίθηκε μη κανονική ως προς την εμφάνιση (διαρροή περιεχομένου από ένα καψάκιο).

Η εταιρεία GAP A.E. οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας και να την αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Δείτε την απόφαση του ΕΟΦ


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλείται γνωστό συμπλήρωμα διατροφής"

Τασούλας σε Τσίπρα: Ορίστε αντικαταστάτες ή συνεχίζουμε χωρίς εσάς

Το δικαίωμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής να λαμβάνει αποφάσεις που εξασφαλίζουν την νομιμότητα της σύνθεσής επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύννομη και εγγυάται την διαδικασία ώστε να μην ακυρωθεί.

Σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε ότι στις δικαστικές υποθέσεις τα αιτήματα εξαίρεσης κρίνονται από υπερκείμενο εισαγγελέα, πρόσθεσε όμως ότι για τις προανακριτικές επιτροπές της Βουλής «λόγω έλλειψης υπερκείμενης αρχής αποφασίζει η πλειοψηφία». Βέβαια, τόνισε ότι πως εάν οι έρευνες της προανακριτικής οδηγήσουν σε πρόταση δίωξης κατά του πρώην υπουργού τότε πριν την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου θα μεσολαβήσει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί για την αρτιότητα του κατηγορητηρίου, την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων αλλά και για το αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες έρευνας. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη αρχή δεν θα ακυρώσει την διαδικασία λόγω της εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

Πέραν αυτών ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στην αρχική επιστολή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως βασίστηκε σε λανθασμένα νομικά επιχειρήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ακύρωση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την απόφαση της Ολομέλειας.

«Άλλο η συγκρότηση και άλλο η σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής. Η συγκρότηση αποφασίζεται από την Ολομέλεια. Η σύνθεσή της εγκρίνεται από εμένα μετά από προτάσεις των ΚΟ ενώ τέλος οι αλλαγές στην σύνθεσή της – προκειμένου αυτή να είναι νόμιμη – αποφασίζεται από την ίδια την επιτροπή» ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα μέλη της προανακριτικής έχουν δικαστικές αρμοδιότητες και λειτουργεί υπο καθεστώς ανεξαρτησίας. «Με την απόφαση εξαίρεσης η επιτροπή ασχολήθηκε με την νομιμότητα της σύνθεσή της και όχι της συγκρότησής της. Εγώ δεν μπορώ να τοποθετηθώ για την σύνθεσή της γιατί πλέον είναι ανεξάρτητη» είπε.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Τασούλας έστειλε και δεύτερη επιστολή στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας του να ορίσει τους αντικαταστάτες των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής. Υπο αυτά τα δεδομένα και η συνεδρίαση της προανακριτικής την ερχόμενη Τρίτη οδεύει προς αναβολή.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: Λειτουργεί ως πρόεδρος της πλειοψηφίας

Το περιεχόμενο της πρώτης επιστολής Τασούλα σε Τσίπρα με το οποίο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί της αντικατάστασης Τζανακόπουλου και Πολάκη από την Προανακριτική επιτροπή για τη Novartis και απέρριψε το σκεπτικό του τέως πρωθυπουργού, προκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Τασούλας ευθυγραμμίστηκε με την παράνομη όπως την χαρακτηρίζει απόφαση της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τασούλας σε Τσίπρα: Ορίστε αντικαταστάτες ή συνεχίζουμε χωρίς εσάς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news