facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Χαμόγελο του Παιδιού: Κινητοποίηση φορέων στην Αθήνα για κλείσιμο δομής στην Κέρκυρα

Με αφορμή το κλείσιμο της δομής του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Κέρκυρα, μαζικοί φορείς καλούν σε κινητοποίηση στις 30 Δεκεμβρίου στις 10.30πμ έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με αφορμή το θέμα αυτό, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι: «Και επειδή, το καλύτερο δώρο για όλα τα παιδιά είναι ο αγώνας για μια κοινωνία με αγάπη, ζεστασιά, απαλλαγμένη από τη φτώχεια, εξαθλίωση, ρατσισμό, την Παρασκευή 30/12/2022 στις 10:30 π.μ. λέμε τα δικά μας κάλαντα έξω από το Υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας την ουσιαστική προστασία όλων των παιδιών».

Την κινητοποίηση διοργανώνουν και καλούν:

-Σωματείο Εργαζομένων Π.Π.Π «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ»
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α)
-Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
-Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων
-Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Συνδικάτο Ο.Τ.Α. Αττικής
-Επιτροπή αγώνα εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. (Ιδιωτικοί Υπάλληλοι)
-Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμόγελο του Παιδιού: Κινητοποίηση φορέων στην Αθήνα για κλείσιμο δομής στην Κέρκυρα"

Λευκορωσία: Ολυμπιονίκης της κολύμβησης ζήτησε ελεύθερες εκλογές και καταδικάστηκε σε κάθειρξη

Η Ολυμπιονίκης Αλεξάντρα Χερασιμένια καταδικάστηκε σήμερα ερήμην σε 12ετή κάθειρξη στη Λευκορωσία με την κατηγορία της «δημιουργίας μιας εξτρεμιστικής δομής», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna.

Η 36χρονη αθλήτρια της κολύμβησης κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Μινσκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Διευκρινίστηκε ότι η δίκη της ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου. Η Χερασιμένια ήταν «ασημένια» Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και «χάλκινη» το 2016.

Η πρώην κολυμβήτρια, η οποία αποσύρθηκε από τον υγρό στίβο το 2019 και σήμερα ζει αυτοεξόριστη, κρίθηκε επίσης ένοχη για «έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία» και για «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τα γεγονότα» που διαδραματίστηκαν στη χώρα της το 2020.

Εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια του άνευ προηγουμένου κύματος διαμαρτυρίας για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, η Χερασιμένια υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή, μαζί με άλλους Λευκορώσους αθλητές, ζητώντας να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Αμέσως μετά ίδρυσε το Λευκορωσικό Ίδρυμα για την Αθλητική Αλληλεγγύη (BSSF), μια οργάνωση που παρέχει οικονομική και νομική στήριξη στους Λευκορώσους αθλητές που διώκονται από τις αρχές. Το Μινσκ χαρακτηρίζει το Ίδρυμα «εξτρεμιστική δομή».

Τον Απρίλιο του 2021 η Χερασιμένια πούλησε σε δημοπρασία (13.500 ευρώ) το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να στηρίξει τους αντιφρονούντες αθλητές.

Σε άλλη ανακοίνωση το Viasna ανέφερε εξάλλου ότι ένας συνδικαλιστής, ο Αλεξάντερ Γιάροτσουκ, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για «διατάραξη της τάξης» το 2020.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκορωσία: Ολυμπιονίκης της κολύμβησης ζήτησε ελεύθερες εκλογές και καταδικάστηκε σε κάθειρξη "

Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέα αύξηση το 2023 – Η διαδικασία & τα σενάρια (video)

Πακέτο παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση απ’ το 2023.

Το πακέτο μεταξύ άλλων αφορά τον κατώτατο μισθό. Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.

Χρονιά νέας αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι το 2023. Ωστόσο οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που εξακολουθούν να ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καθιστούν δύσκολο οι οποίες αυξήσεις να αντισταθμίσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία σύμφωνα με την ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι:

  • στις κατώτατες αποδοχές φτάνει στο 19%
  • στους μισθούς μέχρι 1.100 ευρώ στο 9 έως 14%
  • στις υψηλότερες αμοιβές είναι από 11% και κάτω


Η διαδικασία & τα σενάρια

Τον Ιανουάριο θα γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου που επηρεάζει τις αποδοχές 700 χιλιάδων εργαζομένων. Η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου του 23.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τις Ευρώπης σε σχέση με τις αμοιβές εργαζομένων ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό» αναφέρει ο διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας.

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη εξ’ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες κάνει τις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητούν παράλληλα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους.

«Υπάρχει ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού… θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση εισφορών» σημειώνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Με πληθωρισμό 9,9% και ανάπτυξη 5,6% για το 2022, το πιθανότερο σενάριο είναι οι κατώτατες αποδοχές να αυξηθούν από τα 713 ευρώ στα 751 (υπολογίζεται στο περίπου +5,4%).

Αν ο πήχης ανέβει λίγο ψηλότερα, με αύξηση 6%, ο κατώτατος θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ.
Η μάχη των κλαδικών συμβάσεων

Το βάρος των αυξήσεων πέφτει και στις κλαδικές συμβάσεις.

«Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού του 22 δεν έχει περάσει στις υπόλοιπες κατηγορίες των μισθωτών. Να βρεθεί θεσμικός τρόπος να περνούν οι αυξήσεις του κατώτατου και στις υπόλοιπες κατηγορίες» επισημαίνει ο Διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας.

Σημειώνεται πάντως, πριν ακόμη έρθει η αύξηση του κατώτατου μισθού, βιομηχανίες στο κλάδο των τροφίμων αλλά και Σούπερ Μάρκετ έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις και μπόνους για τους εργαζόμενους τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέα αύξηση το 2023 – Η διαδικασία & τα σενάρια (video)"

Οι εξηγήσεις του Θάνου Πλεύρη για το πρόστιμο του καπνιστή Μπισμπίκη στο κέντρο που εμφανίζεται η Βανδή

«Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες και αποτελεί μια βασική προτεραιότητα διασφάλισης της υγείας των πολιτών» αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε νέα ανάρτησή του, στο Facebook.

Νωρίτερα, είχε γνωστοποιήσει σε άλλη ανάρτηση, ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στο μαγαζί που εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή, καθώς σε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα Social φαίνεται ο σύντροφός της Βασίλης Μπισμπίκης να καπνίζει.

Το βράδυ της Δευτέρας και μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Θάνος Πλεύρης επανήλθε λοιπόν, με τη νέα ανάρτηση στην οποία διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

«Στη χώρα μας και έχοντας η κυβέρνηση ως προτεραιότητα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επικαιροποίησε τον νόμο με αυστηρές κυρώσεις και συνεχείς ελέγχους που γίνονται από τα συναρμόδια υπουργεία που διαθέτουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει πετύχει στο σκέλος της εστίασης, όπου πλέον όχι μόνο λόγω των ελέγχων αλλά και με μια αλλαγή κουλτούρας οι ίδιοι οι πολίτες αντιδρούν στην μη εφαρμογή του και τα μαγαζιά στη συντηρητική πλειοψηφία καθιστούν σαφές ότι δεν θα ανεχθούν και θα απομονώσουν όσους μη σεβόμενοι τους άλλους πολίτες καπνίζουν».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρει ωστόσο ότι το πρόβλημα παραμένει στη νυκτερινή διασκέδαση «και ειδικά μετά από κάποια ώρα. Εκεί δυστυχώς με άνεση κάποιοι καπνίζουν κυριολεκτικά στα μούτρα των άλλων αδιαφορώντας πλήρως για το δικαίωμα όλων των άλλων. Δυστυχώς η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών, όταν παραβιάζεται ο νόμος, είναι μεγάλη καθώς όχι απλά ανέχονται και δεν αποτρέπουν τους θαμώνες να ανάψουν τα τσιγάρα, αλλά αμέσως σερβίρουν και τασάκια, θεωρώντας αυτονόητη τη μη εφαρμογή του νόμου. Εάν μάλιστα ανάψει κάποιος και κάνα πούρο σπεύδουν να προσφέρουν στον θαμώνα και το ανάλογο μακρόστενο τασάκι. Προσωπικά βρέθηκα σε πολύ γνωστό νυχτερινό μαγαζί που μετά από μια ώρα πήγαν δυο τρεις να ανάψουν τσιγάρο. Μόλις κατέστησα σαφές ότι η συμπεριφορά είναι παράνομη ο υπεύθυνος του μαγαζιού πέρασε από όλα τραπέζια να πει δεν μπορούν να καπνίσουν γιατί στο μαγαζί ήταν ο Υπουργός Υγείας.

Στάση δηλαδή ενοχική. Όχι ότι απαγορεύεται και είναι αυτονόητο να μην καπνίζουν, αλλά έχουμε έναν υπουργό που πρέπει να περιμένουμε να φύγει».

Ο υπουργός τονίζει ότι γίνονται καθημερινά έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα «αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου. Συνεπώς η ευθύνη είναι στις διοικήσεις όταν αυτές όχι απλά δεν αποτρέπουν αλλά διευκολύνουν την παράβαση του νόμου αδιαφορώντας ακόμη και στις εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τον καπνό.

Είναι μάλιστα λυπηρό ότι πολλοί από αυτούς που παρανομούν εάν βρεθούν σε μια ευρωπαϊκή πόλη δεν θα διανοηθούν να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Διότι πολύ απλά ακόμη και οι καπνιστές που θέλουν να σεβαστούν τον νόμο, όταν βλέπουν ένας δίπλα τους να ανάβει τσιγάρο και οι υπεύθυνοι του μαγαζιού αντί να του ζητήσουν να το σβήσει να του φέρνουν και τασάκι θα κάνει και αυτός το ίδιο».

Και ο κύριος Πλεύρης καταλήγει:

«Με απλά λόγια λοιπόν αυτό που πετύχαμε στην εστίαση σχεδόν στο 100% και το θεωρούμε αυτονόητο θα το πετύχουμε στην πλήρη εφαρμογή και στη νυχτερινή διασκέδαση. Θα χρειαστούν να συνεχίζονται οι έλεγχοι, να μπουν πρόστιμα, να χρησιμοποιήσουμε και κάθε μέσο που αποδεικνύει τις παρανομίες. Φθάνει αυτό; Όχι χρειάζεται και η αντίδραση όλων μας.

Δεν είναι γραφικό να ζητάμε από τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτούμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω»…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι εξηγήσεις του Θάνου Πλεύρη για το πρόστιμο του καπνιστή Μπισμπίκη στο κέντρο που εμφανίζεται η Βανδή"

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τους Ταλιμπάν και τις γυναίκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τις αποφάσεις των Ταλιμπάν να αναστείλουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις Αφγανές γυναίκες και να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο twitter.

«Οι αποφάσεις αυτές προκαλούν μεγάλη απογοήτευση και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τους Ταλιμπάν και τις γυναίκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση"

Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα «καρφώθηκε» σε αυτοκίνητο

Άλλο ένα περιστατικό με αδέσποτη σφαίρα που έθεσε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα πολίτη, καταγράφηκε στο Μενίδι. Η σφαίρα «καρφώθηκε» στην οροφή αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες προκλήθηκε μια οπή (πιθανόν από πυροβόλο όπλο) στον «ουρανό» του αυτοκινήτου μιας γυναίκας, ενώ το όχημα βρισκόταν εν κινήσει στη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Εθνικής Αντιστάσεως στο Μενίδι.

Ευτυχώς, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. 

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα «καρφώθηκε» σε αυτοκίνητο"

Στέφανος Χίος: Συνελήφθη μετά από καβγά – Οι αστυνομικοί εντόπισαν πάνω του όπλο!

Συνελήφθη ο Στέφανος Χίος μετά από καυγά στο Γύθειο Λακωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο δημοσιογράφος βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σπάρτη για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Σε μια εκδρομή στο Γύθειο την παραμονή των Χριστουγέννων κι ενώ έπινε καφέ, ενεπλάκη σε καυγά με άγνωστη γυναίκα.

Οι δύο τους διαφώνησαν έντονα και η γυναίκα στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση για εξύβριση και απειλή κατά του Στέφανου Χίου. Οι αρχές τον αναζήτησαν και τον εντόπισαν στη Μάνη. Κατά τη σύλληψή του στο πλαίσιο του αυτοφόρου, οι αστυνομικοί εντόπισαν πάνω του ένα όπλο, το οποίο κατείχε παρανόμως. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για εξύβριση, απειλή και παράνομη οπλοκατοχή.

Ο Στέφανος Χίος με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος και θα οριστεί δικάσιμος, όπως προβλέπει η διαδικασία.

notospress

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Χίος: Συνελήφθη μετά από καβγά – Οι αστυνομικοί εντόπισαν πάνω του όπλο!"

Γαλλία: Στη φυλακή ο 69χρονος κατηγορούμενος για την επίθεση στο Παρίσι

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 69χρονος Γάλλος που φέρεται ότι σκότωσε τρεις Κούρδους σε κεντρική περιοχή του Παρισιού την περασμένη Παρασκευή, καθώς του ασκήθηκε δίωξη.

Ο ύποπτος, συνταξιούχος μηχανοδηγός, παραδέχτηκε ότι τρέφει «παθολογικό μίσος για τους ξένους». Κατηγορείται για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας λόγω της φυλής, της εθνότητας ή της θρησκείας του θύματος, καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή, ανέφερε μια δικαστική πηγή.

Ο ύποπτος σκότωσε μία γυναίκα, την Εμινέ Καρά, στέλεχος μιας γυναικείας κουρδικής οργάνωσης, καθώς και δύο άνδρες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο καλλιτέχνης και πολιτικός πρόσφυγας Μιρ Περβέρ. Τραυμάτισε επίσης τρεις άνδρες, τον έναν εκ των οποίων σοβαρά. Τα πέντε θύματα είχαν την τουρκική υπηκοότητα και το έκτο τη γαλλική.

Νωρίτερα σήμερα, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων.

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Στο σημείο της επίθεσης οι διαδηλωτές τοποθέτησαν φωτογραφίες των θυμάτων, λουλούδια και αναμμένα κεριά. Ακολούθησε πορεία μέχρι έναν άλλον δρόμο της ίδιας συνοικίας όπου δολοφονήθηκαν, στις 9 Ιανουαρίου 2013, τρία μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η υπόθεση αυτή δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι και σήμερα.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν στα κουρδικά συνθήματα όπως «Οι μάρτυρές μας δεν πεθαίνουν» και, στα γαλλικά, «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», ζητώντας παράλληλα «αλήθεια και δικαιοσύνη».

ΑΜΠΕ, AFP /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Στη φυλακή ο 69χρονος κατηγορούμενος για την επίθεση στο Παρίσι"

Καιρός αύριο: «Σκαρφαλώνει» η θερμοκρασία – Πού θα υπάρχει παγετός

Αύριο, Τρίτη (27.12.2022) ο καιρός αναμένεται αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, την Τρίτη (27.12.2022) ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φθάσει τους 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 και στα νότια τους 20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.

O καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις που από αργά το απόγευμα θα αυξηθούν. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στην περιοχή του Κορινθιακού και τα νότια της Πελοποννήσου τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στην Κρήτη τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Σκαρφαλώνει» η θερμοκρασία – Πού θα υπάρχει παγετός"

ΗΠΑ: Στους 55 οι νεκροί από την τερατώδη κακοκαιρία

Μια σπάνια χιονοθύελλα που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 55 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων 25 στην κομητεία Έρι της δυτικής Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι το πρωί της Δευτέρας.

Ο αριθμός των νεκρών από την τερατώδη καταιγίδα αναμενόταν να αυξηθεί καθώς το χιόνι συνέχισε να καλύπτει την κομητεία Έρι, αφήνοντας τους δρόμους σε πολλές περιοχές αδιάβατους, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του Μπάφαλο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Μαρκ Πολόνκαρζ σε συνέντευξη Τύπου.

“Μπορούμε να δούμε κατά κάποιο τρόπο το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη το τέλος”, δήλωσε ο Poloncarz. “Δεν έχουμε φτάσει εκεί”.

Το χιόνι αναμενόταν να πέσει στην κομητεία Erie μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Σε εθνικό επίπεδο, οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα και οι τεράστιες χιονοστιβάδες εγκλώβισαν ανθρώπους στα σπίτια τους και εμπόδισαν τις μετακινήσεις.
Ποιες περιοχές έχει επηρεάσει η χιονοθύελλα

Εκτεινόμενη από τις Μεγάλες Λίμνες κοντά στον Καναδά έως τον Ρίο Γκράντε κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων, η καταιγίδα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 55 ανθρώπους από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του NBC News. Οι θάνατοι καταγράφηκαν σε 12 πολιτείες: Κολοράντο, Ιλινόις, Κάνσας, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί και Ουισκόνσιν.

Το γραφείο του ιατροδικαστή στην κομητεία Erie διαπίστωσε ότι οι 25 θάνατοι εκεί σχετίζονται άμεσα με τη χιονοθύελλα, δήλωσε ο Poloncarz.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας δήλωσε ότι ένα “μεγάλο μέρος” αυτών των θανάτων συνέβη στο Μπάφαλο και ότι πολλοί πέθαναν από καρδιακά προβλήματα κατά το φτυάρισμα ή το φύσημα του χιονιού. Άλλοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Τουλάχιστον ένα άτομο στην κομητεία Νιαγάρα πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, είπε.

Η σφοδρότητα της καταιγίδας δεν έμοιαζε με καμία άλλη που έχει δει η περιοχή, δήλωσε ο Poloncarz.

“Είναι μια καταιγίδα γενιάς που, δυστυχώς, δεν έχουμε αρχίσει να εκτιμούμε πραγματικά το πλήρες τίμημά της”, είπε.

Το πρωί της Δευτέρας, μια “ζώνη βαριάς χιονόπτωσης από τη λίμνη” στην περιοχή του Μπάφαλο παρήγαγε 2 έως 3 ίντσες ωριαίας χιονόπτωσης, με συσσωρεύσεις που έφταναν τις 6 έως 12 ίντσες και έως και 1 έως 2 πόδια για τις κομητείες Τζέφερσον και βόρεια Λιούις, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο δελτίο της στις 6:43 π.μ..

Το “φαινόμενο της λίμνης” συμβαίνει όταν ο ψυχρός αέρας περνά πάνω από το μη παγωμένο και θερμότερο νερό της λίμνης, προκαλώντας τη μεταφορά υγρασίας και θερμότητας στα χαμηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, ο αέρας ανεβαίνει και σχηματίζει σύννεφα, με αποτέλεσμα την έντονη χιονόπτωση.

NBC news /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Στους 55 οι νεκροί από την τερατώδη κακοκαιρία"

Ένταση στον καταυλισμό ρομά στη Ροδοδάφνη-Απομάκρυνε τους συγκεντρωμένους η Αστυνομία

Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ των Χριστουγέννων στην Ροδοδάφνη. 

Όπως πληροφορείται το tempo24.news στον καταυλισμό ρομά της περιοχής επικρατεί ένταση, αφού νωρίτερα, ένας κάτοικος του καταυλισμού είχε διαπληκτιστεί με άλλον κάτοικο της περιοχής. 

Το επεισόδιο είχε σαν συνέπεια, ο δεύτερος με μία ομάδα άλλων ατόμων να κινηθεί προς τον καταυλισμό και τα πνεύματα να οξυνθούν, αφού οι ρομά φέρεται να έχουν αντιδράσει και να εκσφενδονίζουν πέτρες.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μην γίνουν επεισόδια.

Μετά από εμέμβαση αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ, η ομάδα των δέκα περίπου ατόμων που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον καταυλισμό των ρομά στην Ροδοδάφνη αποχώρησε. 

Ο δε κάτοικος της περιοχής που είχε νωρίτερα τσακωθεί με κάποιον από τους κατοίκους του καταυλισμού και κινητοποίησε την ομάδα των υπολοίπων, προτίθεται να υποβάλει μήνυση. 

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στον καταυλισμό ρομά στη Ροδοδάφνη-Απομάκρυνε τους συγκεντρωμένους η Αστυνομία"

Τουρκία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Γάλλος πρέσβης μετά την επίθεση στο Παρίσι

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Άγκυρα, κλήθηκε εκτάκτως τη Δευτέρα ο Γάλλος πρέσβης Ερβ Μαγκρό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρέσβης της Γαλλίας κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, και του εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για την προπαγάνδα των υποστηρικτών του PKK κατά της Τουρκίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε στον Γάλλο πρέσβη ότι περιμένει να γίνουν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες που δεν θα επιτρέψουν στην τρομοκρατική οργάνωση να προωθήσει την ύπουλη ατζέντα της».

Ίδιες πηγές ανέφεραν πως αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου ξεκαθάρισαν στον Γάλλο πρέσβη ότι θα ήταν ωφέλιμο για τη γαλλική κυβέρνηση και τους Γάλλους πολίτες να αναλύσουν σωστά τις πράξεις βίας που διαπράχθηκαν στους δρόμους του Παρισιού.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η αντίδραση επί του θέματος εκφράστηκε και ενώπιον των γαλλικών αρχών μέσω της τουρκικής πρεσβείας στο Παρίσι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Γάλλος πρέσβης μετά την επίθεση στο Παρίσι"

Ρωσία: Θα καταστρέψουμε τους Patriot που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στοχεύει τον οπλισμό που προμηθεύουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Η Μόσχα παρακολούθησε τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθώς και την ομιλία του Ουκρανού στο Κογκρέσο και δεν είδε κανένα σημάδι «προθυμίας να ακούσει τις ανησυχίες της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους, σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη, μεταδίδει το Bloomberg.
Φορολοταρία Χριστουγέννων: Εγινε η σούπερ κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
«Φυσικά και θα στοχοποιήσουμε τους Patriot»

Η Ρωσία θα βάλει «φυσικά» στο στόχαστρο το σύστημα αεράμυνας Patriot που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «επεκτείνουν συνεχώς το εύρος και αυξάνουν το τεχνικό επίπεδο» των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, αν και αυτό δεν θα εμποδίσει τον ρωσικό στρατό να επιτύχει τους στόχους του, προσέθεσε.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ ήταν το πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας, από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία προκάλεσε διεθνή καταδίκη και πρωτοφανείς κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, στις αρχές του πολέμου, ο ρωσικός στρατός υπέστη μια σειρά από ήττες υπό την πίεση μιας επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η αυτοπεποίθηση Πούτιν και η αισιοδοξία Ζελένσκι

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη στους κορυφαίους αξιωματούχους του στον τομέα της άμυνας ότι η Ρωσία δεν έχει «κανένα περιορισμό» στις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι εμπιστεύεται πως «θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση και θα επιτευχθούν τα αποτελέσματα».

Με τον στρατό της να μένει όλο και περισσότερο στάσιμος στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει στραφεί στη στόχευση των κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας με πυραυλικές επιδρομές, με στόχο να στερήσει από τους πολίτες τη θέρμανση, το ρεύμα και το νερό το χειμώνα.

Ενισχυμένες από δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές προμήθειες και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι ουκρανικές αρχές ακούγονται όλο και πιο σίγουρες ότι μπορούν να νικήσουν την εισβολή της Ρωσίας και να ανακτήσουν όλα τα εδάφη που κατακτήθηκαν στον πόλεμο. 

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Θα καταστρέψουμε τους Patriot που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία "

Πρόστιμο στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει η Βανδή επειδή κάπνιζε ο Μπισμπίκης

Μία φωτογραφία στο Twitter από το νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει η Δέσποινα Βανδή, ήταν αρκετή προκειμένου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να επιβληθεί πρόστιμο στο κατάστημα για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο, κοινοποίησε φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται ο σύντροφος της Δέσποινας Βανδή, Βασίλης Μπισμπίκης, να κρατά τσιγάρο στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η αγαπημένη του, απολαμβάνοντάς την πάνω στη σκηνή.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας «με βάση αυτήν την φωτογραφία κινείται η διαδικασία να επιβληθεί το πρόστιμο στο μαγαζί και σε όσους παρανομούν». «Ο νόμος ισχύει για όλους και το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ», τονίζει.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμο στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει η Βανδή επειδή κάπνιζε ο Μπισμπίκης"

Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια - Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τη νέα ΣΣΕ

Η συμφωνία για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπούν οι δύο 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών. Καταλυτικής σημασίας ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ηταν από το πρωί στο υπουργείο όπου έγιναν οι συζητήσεις μεταξύ εργοδοσίας και πληρωμάτων και ζήτησε με επιχειρήματα να επικρατήσει σύνεση.

Με την εύρεση της χρυσής τομής για τη νέα ΣΣΕ - η οποία θα είναι μονοετούς διάρκειας -  απετράπη ένα σοβαρό πλήγμα στην οικονομία αλλά και για την εφοδιαστική αλυσίδα την περίοδο των εορτών.

Η Ένωση εμπέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Με βάση τις εξελίξεις, τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, την βοήθεια από όλους τους εμπλεκόμενους και την υπογραφή συμφωνίας των όρων για την νέα συλλογική σύμβαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων οι οποίες έγιναν για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΠΡΝ θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των καταστάσεων και έχοντας την αμέριστη στήριξη τους, συμμετέχοντας και αποφασίζοντας μαζικά στις γενικές συνελεύσεις αλλά και στις απεργίες που η συμμετοχή τους είναι στο απόλυτο 100%, καταφέραμε να προχωρήσουμε στην συμφωνία για την νέα συλλογική σύμβαση».

image_6487327

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια - Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τη νέα ΣΣΕ"

Το παράρτημα της «κινεζικής αστυνομίας» στην Αθήνα

Η δράση των «αόρατων» μονάδων με στόχο τους αντιφρονούντες του Πεκίνου, τα γραφεία στην οδό Αγησιλάου, οι μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και ο νόμος της σιωπής στην ελληνική Chinatown

Τα πολυτελή γραφεία της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φουτζιάν Κίνας – Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται σε κτίριο της οδού Αγησιλάου στην Αθήνα και στην οποία φαίνεται να δίνουν παρών περίπου 40-60 Κινέζοι σε καθημερινή βάση, έχουν βρεθεί – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – στο στόχαστρο μυστικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους μήνες, ύστερα από αναφορές ότι εκεί έχει έδρα το ελληνικό παράρτημα της επονομαζόμενης «κινεζικής αστυνομίας» που στοχεύει άτυχους αντιφρονούντες από τη συγκεκριμένη χώρα.

Με τους υπευθύνους των εν λόγω γραφείων στην οδό Αγησιλάου να δηλώνουν σε επικοινωνία με «Το Βήμα» ότι «πράγματι έχουμε επαφή με την αστυνομία της Κίνας αλλά για… καλό των ομοεθνών μας».

Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας έρευνας των αρχών ασφαλείας ύστερα από αναφορές ΜΚΟ στο εξωτερικό και από άλλες πηγές ότι σε πολλές χώρες στον κόσμο – ανάμεσα σε αυτές η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, o Ισημερινός, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νιγηρία και άλλες –  εδρεύουν αυτά τα συγκεκαλυμμένα «κινεζικά τμήματα» που έχουν δημιουργηθεί με επίκληση βοήθειας σε κινέζους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό «να υποβάλλουν αναφορές στην τοπική αστυνομία και να βοηθούν σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αιτιάσεις, οι εν λόγω αόρατες κινεζικές αστυνομικές «μονάδες» αναγκάζουν τους φερόμενους κινέζους «εγκληματίες» – κυρίως αντιφρονούντες – να επιστρέψουν… οικειοθελώς στην Κίνα. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές περισσότερα από 230.000 άτομα έχουν σταλεί στην Κίνα μέσω αυτών των αφανών ενεργειών.

Η Συνομοσπονδία της Αγησιλάου

Το ζήτημα της παρουσίας κινεζικών «κέντρων υπηρεσιών αστυνομίας», που φαίνεται να προέρχονται από την πόλη Φουτσόου με 7.200.000 κατοίκους στη φτωχή κινεζική επαρχία Φουτζιάν και την κομητεία Κινγκτιάν στη νοτιοανατολική επαρχία Τσεγιάνγκ της Κίνας, αναδείχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΜΚΟ «Safeguard Defenders» με έδρα τη Μαδρίτη.

Οπως αναφέρει η εν λόγω ΜΚΟ, «από τα μικρά κεντρικά μας γραφεία στη Μαδρίτη της Ισπανίας συνεργαζόμαστε με τοπικούς εταίρους, που περιλαμβάνουν δασκάλους, δικηγόρους, τοπικούς ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου». Με την οργάνωση να καταγράφει όλες τις διευθύνσεις σε δεκάδες πόλεις στον κόσμο όπου φέρονται να εδρεύουν τα άτυπα «γραφεία της κινεζικής αστυνομίας».

Οι αναφορές αυτές φέρεται να προκάλεσαν την κινητοποίηση των εγχώριων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες άρχισαν να εποπτεύουν το κτίριο στην οδό Αγησιλάου στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ.: κοντά σε πολλά καταστήματα και χώρους όπου κινούνται Κινέζοι) που μνημονεύεται στη λίστα της ξένης ΜΚΟ ότι φιλοξενεί τα γραφεία της «κινεζικής αστυνομίας» στην Ελλάδα.

Το τηλέφωνο και οι υπεύθυνοι

Εκεί λοιπόν φαίνεται να έχουν έδρα τα προαναφερόμενα γραφεία της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φουτζιάν Κίνας – Ελλάδας με αναφορές για υπηρεσίες που ενώνουν τους Κινέζους του εξωτερικού και επιπρόσθετη αναφορά σε παρουσία δικηγόρου ναυτιλιακών εταιρειών.

Ως διευθυντής της εν λόγω «Συνομοσπονδίας» ειδικά για την επαρχία Φουτζιάν εμφανίζεται, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, ο Τσενγκ Φενγκ. Ωστόσο από την περαιτέρω έρευνα του «Βήματος» ως υπεύθυνος εμφανίζεται ο Τσεν Χουάν Μέι, ο οποίος φαίνεται να είναι κάτοχος του κινητού με αριθμό «693933…», το οποίο σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ισπανικής ΜΚΟ είναι το τηλέφωνο του ελληνικού παραρτήματος της «κινεζικής αστυνομίας».

Σημειώνεται ότι σε εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές για «δράση κυκλωμάτων ατόμων κινεζικής καταγωγής που εκβιάζουν, βασανίζουν ή προχωρούν και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος ομοεθνών τους (σ.σ.: η κινεζική παροικία στη χώρα μας υπολογίζεται σε 25.000-300.000 άτομα) στο πλαίσιο πώλησης προστασίας ή για να εισπράξουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τη μεταφορά τους από τα βάθη της Ασίας στην Ευρώπη».

Ακόμη, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον 3-4 φορές τον μήνα έχουμε αναφορές για επιθέσεις (ξυλοδαρμούς κ.λπ.) σε βάρος Κινέζων, οι οποίες αποδίδονται όμως σε απόπειρες ληστειών, εκβιάσεων κ.λπ. Χωρίς να υπάρχουν καταγγελίες για ασφυκτικές πιέσεις από άτομα της κινεζικής παροικίας με άγνωστες διασυνδέσεις, που ωθούν άτυχους αντιφρονούντες ομοεθνείς τους να επιστρέψουν εκβιαστικά στην πατρίδα τους. Ωστόσο δεν αποκλείουν ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, λόγω και του νόμου της σιωπής στον χώρο και της ελληνικής Chinatown.

Τι λένε οι υπεύθυνοι της «Συνομοσπονδίας»

Σημειώνεται πάντως ότι «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον προαναφερόμενο υπεύθυνο της «Συνομοσπονδίας» για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις (ειδικά με την επαρχία Φουτζιάν) Τσεν Χουάν Μέι και συνεργάτες του, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «έχουν πράγματι επαφή με αστυνομικά τμήματα της Κίνας στο πλαίσιο ενός προγράμματος που είχε εγκρίνει και η Πρεσβεία της Κίνας. Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε υποβοήθηση Κινέζων που διαμένουν στην Ελλάδα να ανανεώνουν διπλώματα οδήγησης και διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς να αναγκάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω και της πανδημίας». Συμπληρώνοντας ότι δεν προχωρούν σε καμία ενέργεια σε βάρος αντιφρονούντων…

Ο ρόλος της κεντρικής κυβέρνησης

Τα περισσότερα από τα παράνομα αστυνομικά τμήματα του εξωτερικού στήθηκαν μετά το 2016 από αντίστοιχα αστυνομικά τμήματα των πόλεων Ναντόνγκ και Γουεντζόου. Ακολούθησαν παραρτήματα των αστυνομικών τμημάτων από την πόλη Φουτζόου και την περιοχή του Τσινγκτιάν που εγκαταστάθηκαν σε σημεία με μεγάλη κινεζική παροικία στο εξωτερικό.

Αν και δεν αναφέρονται απευθείας στο Πεκίνο, είναι προφανές ότι η κεντρική κυβέρνηση ενθαρρύνει την ίδρυσή τους και καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας τους.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Το παράρτημα της «κινεζικής αστυνομίας» στην Αθήνα"

Ρουμανία: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της μοιραίας πρόσκρουσης του λεωφορείου στην προστατευτική αψίδα

Ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας με τη στιγμή που το λεωφορείο με τους Έλληνες ταξιδιώτες συγκρούστηκε με την μεταλλική αψίδα σε δρόμο του Βουκουρεστίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 53χρονου από τη Λάρισα, είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, το λεωφορείο φαίνεται να πλησιάζει την αψίδα χωρίς ο οδηγός να μειώνει την ταχύτητά του και χωρίς να φαίνεται ότι εκτιμά πως το μεγάλο όχημά του δεν χωράει κάτω από αυτή, με αποτέλεσμα η αψίδα να «θερίσει» το πάνω τμήμα του λεωφορείου.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουμανία: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της μοιραίας πρόσκρουσης του λεωφορείου στην προστατευτική αψίδα"

Ηλιούπολη: Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι του πατέρα της 19χρονης, που βίωσε μια αληθινή κόλαση σε υπόθεση μαστροπείας

Ο Ρουβίκωνας έκανε παρέμβαση στην Ηλιούπολη στο σπίτι του πατέρα της 19χρονης, η οποία βίωσε μια αληθινή κόλαση σε υπόθεση μαστροπείας. Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν ένας αστυνομικός.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα πήγαν στην Ηλιούπολη στο σπίτι του πατέρα της 19χρονης, έβαψαν τους τοίχους με σπρέι και μπογιές και έγραψαν συνθήματα. Ο πατέρας της 19χροποίος είχε καθίσει κι αυτός στο εδώλιο για το κύκλωμα μαστροπείας, αλλά αθωώθηκε.

Ο Ρουβίκωνας κατηγορεί τον πατέρα για την έκδοση και το συστηματικό βιασμό του θύματος και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο πλάϊ της. Ο Ρουβίκωνας μίλησε για την παρέμβαση του σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook, όπου τόνιζε:

Αφήστε ήσυχη την κοπέλα να ζήσει με ηρεμία, μακρυά από αποβράσματα σαν τον πατέρα της και τους υποστηρικτές συγγενείς του που του προσφέρουν άσυλο, γιατί δεν είναι μόνη της πια και θα μπλέξετε. ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ.

 

Ο Ρουβίκωνας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του και βίντεο από την παρέμβαση στο σπίτι του πατέρα της 19χρονης στην Ηλούπολη.

Τι είχε γίνει στο δικαστήριο

Η υπόθεση εκδικάστηκε προ ημερών (23.12.2022) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο πατέρας της 19χρονης από την Ηλιούπολη κατηγορήθηκε για βιασμό, αλλά κρίθηκε αθώος για την κατηγορία αυτή με ψήφους 6-1, ενώ καταδικάστηκε μόνο για το πλημμέλημα της παράνομης οπλοκατοχής.

Ο αστυνομικός που ήταν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, κρίθηκε ένοχος για σωματεμπορία με ψήφους 4-3 για την υπόθεση της 19χρονης. Ο αστυνομικός πάντως, αθωώθηκε για το αδίκημα του βιασμού κατ´ εξακολούθηση της 19χρονης ενώ αθωώθηκε και τα αδικήματα που αφορούν παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και οπλοφορία-οπλοχρησία.

Μάλιστα μετά την ανακοίνωση της απόφασης έγιναν επεισόδια στην αίθουσα του δικαστηρίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλιούπολη: Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι του πατέρα της 19χρονης, που βίωσε μια αληθινή κόλαση σε υπόθεση μαστροπείας"

Τι αλλάζει για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ των €13,4 δισ.

Μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στον πρωτογενή τομέα της χώρας θα σημάνει η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) συνολικού προϋπολογισμού 13,4 δισ. ευρώ, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023 με ισχύ έως και το τέλος του 2027.

">«Η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά αποτελεί μια νέα Συμφωνία για τη Γεωργία και τις Αγροτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εδράζει στην συναντίληψη και πίστη των Κρατών-Μελών της για το κοινό μέλλον της Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρώπη» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας.

Στόχος για τη χώρα μας με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι η ενσωμάτωση, με ισορροπημένο τρόπο, των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία η οποία προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο Πυλώνων της, τόσο του Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων, στην επίτευξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Οι προτεραιότητες οι οποίες ενσωματώθηκαν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα είναι «σχεδιασμένες με βάση των ιδιαιτεροτήτων και εξειδικευμένων αναγκών του πρωτογενή μας τομέα και αφορούν»:

  • στη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων παραγωγών μας, μέσα από τον εξορθολογισμό και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων (βασική ενίσχυση, αναδιανεμητική, συνδεδεμένες, νέοι γεωργοί, επενδύσεις) και πόρων της ΚΑΠ,
  • στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, με έμφαση στη στήριξη της κτηνοτροφίας,
  • στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στη διασύνδεση έρευνας, τεχνολογίας, ψηφιοποίησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης των παραγωγών,
  • στην ισχυροποίηση των αγροτών στην αλυσίδα αξίας μέσω την προώθησης του συνεργατισμού,
  • στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος,
  • στην προσέλκυση νέων γεωργών, διαμορφώνοντας περισσότερα κίνητρα πρώτης εγκατάστασης και επενδύσεων, καθώς και
  • στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές για την ολοκληρωμένη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής τους.

Όπως σημείωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ φιλοδοξία είναι «να διαμορφώσουμε μια νέα δυναμική για την Ελληνική Γεωργία και τους Έλληνες παραγωγούς» προσθέτοντας πως «για εμάς, η επιτυχής εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεπάλληλες κρίσεις».

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ

Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με την τρέχουσα. Μεταξύ άλλων, στόχος είναι η δημιουργία μιας έξυπνης και ανθεκτικής γεωργίας, με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

«Η “ Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” αποτελεί μια από τις νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασκεί ιδιαίτερη επίδραση στον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ, καθώς συνιστά ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο προώθησης της πράσινης οικονομίας, με στόχο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαγινέτας συμπληρώνοντας ότι «το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και δράσεις για την Γεωργία, τις οποίες ομαδοποιεί στις στρατηγικές «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «Βιοποικιλότητα», στρατηγικές που προβλέπουν τη μετάβαση σε ένα δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον διατροφικό σύστημα».

Επίσης, ενσωματώθηκαν πρόνοιες για τη θωράκιση του αγροδιατροφικού τομέα της Ένωσης απέναντι σε αλλεπάλληλες κρίσεις, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν νέες ανάγκες και επέβαλλαν την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ζητήματα, όπως η ενεργειακή αυτονομία και η εντατικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, η μείωση τους κόστους εισροών με ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέες και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η γεωργία ακριβείας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ.

Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στη διασύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης καθώς στόχος είναι η αλλαγή στην παραγωγικής κουλτούρας και ο επαναπροσδιορισμός του γεωργικού παραγωγικού μοντέλου.

Τέλος, σημαντική αλλαγή συνιστά η μετατόπιση που επιχειρείται από το μοντέλο της συμμόρφωσης σε αυτό των επιδόσεων (new delivery model). Το νέο μοντέλο εστιάζει στη μέτρηση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα Κράτη Μέλη μέσα από τα Στρατηγικά τους Σχέδια.

Αλλαγές σε ενισχύσεις και στα προγράμματα για τους αγρότες

Σειρά αλλαγών θα πραγματοποιηθούν σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις αλλά και για τα προγράμματα των αγροτών. Κάτι που όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπαγινέτας έχει ως σκοπό την αλλαγή «στην παραγωγική μας κουλτούρα και στον τρόπο προσέγγισης της αγροτικής δραστηριότητας υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων».

Με τη νέα ΚΑΠ να έχει πιο «πράσινο» πρόσημο, η εφαρμογή της εστιάζει στην υιοθέτηση νέων και περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών δεσμεύσεων και γεωργικών πρακτικών. Γεγονός που μεταφράζεται στην παροχή αυξημένων κινήτρων με υψηλότερα ποσά ενίσχυσης στις εστιασμένες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και στα οικολογικά σχήματα και των δύο Πυλώνων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας έχει προβλεφθεί μια σειρά από παρεμβάσεις «ελκυστικούς όρους ενίσχυσης για την υιοθέτηση πρακτικών καλής διαβίωσης των ζώων, προστασίας της βιοποικιλότητας, καθώς και υλοποίησης επενδύσεων από νέους και συλλογικά σχήματα στη κατεύθυνση ενσωμάτωσης στην παραγωγική διαδικασία νέων τεχνολογιών και καινοτομιών που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους εισροών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία από φυσικές καταστροφές, στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην ορθολογικότερη χρήση αγροχημικών, λιπασμάτων και αντιβιοτικών» ανέφερε ο κ. Μπαγινέτας.

Τέλος, αλλαγές υπάρχουν και στο μοντέλο των άμεσων ενισχύσεων, για το οποίο προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων έως το 2027, ενώ για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθεί η αναδιανεμητική ενίσχυση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της εσωτερικής σύγκλισης και την προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ των €13,4 δισ."

ΟΗΕ: Να ανακαλέσουν οι Ταλιμπάν την απαγόρευση εργασίας γυναικών σε ΜΚΟ

Ο υπηρεσιακός διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν είπε στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας της διοίκησης των Ταλιμπάν να ανακαλέσει μία απόφαση απαγόρευσης της εργασίας των γυναικών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (NGOs), σύμφωνα με μία σχετική ανακοίνωση.

“Εκατομμύρια Αφγανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η απαγόρευση των περιορισμών είναι σημαντική”, ανέφερε σε μία ανακοίνωση της η UNAMA, προσθέτοντας ότι ο υπηρεσιακός διευθυντής της και συντονιστικής ανθρωπιστικών αποστολών Ραμίζ Αλακμπάροφ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Μοχάμεντ Χανίφ.

Το υπουργείο του Χανίφ διέταξε το Σάββατο όλες τις τοπικές, αλλά και τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην επιτρέψουν στο προσωπικό των γυναικών που απασχολούν να εργαστεί, μέχρι νεοτέρας. Οι εντολές δεν ισχύουν άμεσα για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη χώρα, αλλά πολλά από τα προγράμματα του διεθνούς οργανισμού υλοποιούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις που επηρεάζονται από την εφαρμογή της απαγόρευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Να ανακαλέσουν οι Ταλιμπάν την απαγόρευση εργασίας γυναικών σε ΜΚΟ"

Χουλουσί Ακάρ: Προκαλεί την Ελλάδα με «μαθήματα από το 1922»

Στη γραμμή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας επέμεινε για άλλη μια φορά η Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος όχι μόνο κατηγόρησε την Ελλάδα για «συμπεριφορά που πυροδοτεί την αστάθεια» αλλά την κάλεσε «να θυμάται την ιστορία του 1922».

Οι προκλητικές αναφορές του Χουλουσί Ακάρ έγιναν με αφορμή την 101η επέτειο από την απελευθέρωση του Γκαζιαντέπ στην οποία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έδωσε το «παρών» και απηύθυνε χαιρετισμό.

«Την ώρα που εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για την περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις επιθετικές πολιτικές και τις προκλητικές πράξεις με ρητορική που υποδαυλίζει την αστάθεια» είπε αρχικά ο κ. Ακάρ και συνέχισε με την ίδια παραμορφωτική ρητορική: «η Ελλάδα θυσιάζει τα οικονομικά της χώρας και την ευημερία των πολιτών και προκαλεί νέες εντάσεις κάθε ημέρα βασίζοντας την πολιτική υπαρξή της στην επιθετικότητα κατά της Τουρκίας».

Ο Χουλουσί Ακάρ επικαλέστηκε, δε, ξανά τα fake news περί δήθεν παρενόχλησης τουρκικών μαχητικών τα οποία λόκαραν τα ελληνικά ραντάρ ακόμα και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ για να πει: «Η προκλητική αυτή συμπεριφορά δείχνει ότι η Ελλάδα κινείται εκτός ελέγχου και αγνοεί τις βασικές αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Προσδοκούμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα εγκαταλείψουν αμέσως τις προκλητικές συμπεριφορές και θα συμπεριφερθούν σαν σώφρονες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θα επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να καλέσει την Ελλάδα «να πάρει μαθήματα από την ιστορία χωρίς να ξεχνάει τι έζησε το 1922 πριν χιονίσει στα βουνά που εμπιστεύτηκαν».

«Αν και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντάς μας αλλά και των Κύπριων αδελφών μας» κατέληξε ο Χουλουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γίνει ένας από τους καλύτερους στρατούς στον κόσμο και είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Τουρκίας «ανεξαρτήτως του πού ενεργούν ή ποιος είναι ο κίνδυνος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χουλουσί Ακάρ: Προκαλεί την Ελλάδα με «μαθήματα από το 1922»"

Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου

Το 2022 φεύγει σε λίγες ημέρες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού υπάρχουν μία σειρά από εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν απέναντι στην φορολογική αρχή, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες, όπως για παράδειγμα οι επιπλέον φόροι, τα πρόστιμα, αλλά και η επιστροφή ενισχύσεων.

Μερικές από τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να κλείσουν εγκαίρως έως την τελευταία ημέρα του χρόνου οι φορολογούμενοι, είναι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των δόσεων στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, των δόσεων της επιστρεπτέας καθώς και των δικαιολογητικών προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Επίσης, θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στις υποχρεώσεις των φορολογούμενων συγκαταλέγονται και εκείνοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, αφού έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Στο πιεστικό χρονικό διάστημα, υπάρχει και η σημαντική διευκόλυνση για τους φορολογούμενους, με την παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ας δούμε αναλυτικά την λίστα με τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων μέχρι το τέλος του 2022.

- Καταβολή της 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ.

- Πληρωμή 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος.

- Πληρωμή για την 6η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

- Καταβολές δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές.

- Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικές αποδοχές και συντάξεις, κάτι που αφορά μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, γιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξαρτήτως από το χρόνο που ανάγονται. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

- Χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές: Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβιώσεως ή αποκτήσεως περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν έως το τέλος του 2022. Η υποβολή μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty ή να υποβληθεί στην Εφορία.

- Δηλώσεις από κληρονόμους: Οι κληρονόμοι πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021.

- Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

- Ανείσπρακτα ενοίκια: Υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

- Φορολογικές διαφορές: Υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Σ.τ.Ε. και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 .

- Δικαιολογητικά για επιστρεπτέα προκαταβολή: Υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις - δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

- Τυχερά παίγνια: Υποβολή δήλωσης και απόδοση ετήσιου τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα για το επόμενο έτος.

- Νομικά πρόσωπα: Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

- ΕΝΦΙΑ: Υποβολή αίτησης χορήγησης αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις, σε νομικά πρόσωπα.

- Ενδοομιλικές συναλλαγές: Κατάρτιση φακέλου τεκμηριώσεως τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

- MyDATA: Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, από τους λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής, σε περιπτώσεις είτε μη τηρήσεως της υποχρεώσεως διαβιβάσεως των οριζόμενων δεδομένων από τους εκδότες, ή διαβιβάσεως αυτών με απόκλιση, δεδομένων εξόδων τιμολογήσεως και εσόδων αυτοτιμολογήσης από τους εκδότες λόγω παραλείψεως διαβιβάσεως από μέρους τους, κ.λπ., για το φορολογικό έτος 2021.

- Έσοδα - έξοδα : Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποιήσεως εσόδων και εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.

- Αποδείξεις: Υποβολή αποδείξεων λιανικής πώλησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της Α.Α.Δ.Ε., από τους πωλητές αγαθών προς μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κ-Μ της Κοινότητος ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρα εκτός Κοινότητος, από την Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ-Μ, για τα αγαθά που παραδίδονται και μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. (taxfree)

- Συμβολαιακή γεωργία: Υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου"

Απείλησε να αυτοκτονήσει με μαχαίρι όταν του κατέσχεσαν το επίδομα

Ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Διονυσίου ενημερώνει για το σημερινό συμβάν στην Τράπεζα Πειραιώς που αφορά συμπολίτη μας

Όσον αφορά το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός που εκτυλίχθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην πόλη της Σάμου, ενημερώθηκε άμεσα η Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου Ανατολικής Σάμου καθώς και η Οικονομική υπηρεσία και σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή εξασφαλίστηκε να δοθεί στον άνθρωπο αυτό, εκ νέου επίδομα την Τρίτη (27/12) το πρωί.

Δυστυχώς, η περίπτωση αυτή είχε προ ημερών γίνει γνωστή, σε εμένα προσωπικά και προσπαθήσαμε ως Δήμος με παρέμβασή μας προς το ΚΕΑΟ να εξυπηρετήσουμε τον συμπολίτη μας λόγω της κατάστασης αλλά και των γιορτινών ημερών.

Όμως, η απάντηση ήταν αρνητική τηλεφωνικά και σε αλληλογραφία που απεστάλη, ακόμη δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

Ελπίζουμε να μη ξανά συμβούν ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις και να ευχηθούμε όλοι να λειτουργούμε με ευσυνειδησία αλλά και κατανόηση στον συνάνθρωπο ψάχνοντας τρόπους να βοηθήσουμε και όχι τρόπους να μην βοηθήσουμε.

Νωρίτερα σήμερα τις μεσημβρινές ώρες

*** Συνέβη και αυτό στην πόλη μας και στο Κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς. Περίπου στη 1 και κάτι λεπτά της Παρασκευής (23/12), άνδρας εισήλθε στο κατάστημα της Τράπεζας, προκειμένου να κάνει ανάληψη χρημάτων από λογαριασμό του.
Όμως με λύπη διαπίστωσε ότι ασφαλιστικός φορέας του είχε δεσμεύσει τα χρήματα.
Στην απελπισία του ο άνδρας έβγαλε μαχαίρι και απειλούσε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Ακινητοποιήθηκε όμως άμεσα από παρευρισκομένους πελάτες της Τράπεζας, ενώ άμεσα κατέφθασε και η Αστυνομία, τον συνέλαβε και τον οδήγησε στα γραφεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου.***

samostoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Απείλησε να αυτοκτονήσει με μαχαίρι όταν του κατέσχεσαν το επίδομα"

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται η θερμότερη Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Για την πιο θερμή Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook. 

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, αν επαληθευτούν τα προγνωστικά του καιρού, θα πρόκειται για τη θερμότερη Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη: «Η φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης!».

Συνεχίζει, λέγοντας, πως η «νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της».

Τέλος, αναφέρει πως το κρύο ενδεχομένως να έρθει «μετά τις 11-13 του Γενάρη».

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου: 

«Η φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης!

Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου ECMWF αλλά και των υπολοίπων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της!

Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της!

Μια αλλαγή στην όλη αυτή κατάσταση και εναρμόνιση του καιρού με το ημερολόγιο “ψιθυρίζουν” κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία για το σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για μετά τις 11-13 του Γενάρη!!!

Ο χάρτης δείχνει την απόκλιση της θερμοκρασίας για την πρωτοχρονιά!

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται η θερμότερη Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news