facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Πρόστιμο 60.000 ευρώ από την ΑΔΑΕ στη Vodafone για παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επέβαλε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ στη Vodafone για παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια, πρόκειται για περιστατικό αντικατάστασης κάρτας sim κινητής τηλεφωνίας συνδρομητή από μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με αποτέλεσμα την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του θιγόμενου συνδρομητή, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, την 07-05-2021 πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα της εταιρείας αντικατάσταση κάρτας sim, κατόπιν αιτήματος προσώπου που έφερε εξουσιοδότηση για το σκοπό αυτό του συνδρομητή, εκδοθείσα με τη χρήση κωδικών taxis (μέσω gov.gr). Πλην όμως, κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησής του, δεν τηρήθηκε η σχετική διαδικασία της εταιρείας που προέβλεπε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αριθμό σύνδεσης για τον οποίο έχει υποβληθεί το αίτημα αντικατάστασης κάρτας sim. Η εν λόγω αντικατάσταση της κάρτας sim του συνδρομητή από μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, όπως προέκυψε, είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του θιγόμενου συνδρομητή, δεδομένου ότι, για το διάστημα που ίσχυε η αντικατάσταση μέχρι την επαναφορά του αριθμού της τηλεφωνικής σύνδεσης του συνδρομητή στην κάρτα sim που κατείχε, ήτοι από 07-05-2021 και ώρα 11:06:57 έως 07-05-2021 και ώρα 12:54:18, η σύνδεση κινητής τηλεφωνίας του θιγόμενου λειτουργούσε σε κάρτα sim μη δικαιούμενου προσώπου.
Το πλήθος των εισερχόμενων και εξερχόμενων επικοινωνιών της εν λόγω σύνδεσης κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν: 2 εισερχόμενες κλήσεις, 2 εξερχόμενες κλήσεις, 25 εισερχόμενα sms και 2 καταγραφές χρήσης υπηρεσίας δεδομένων.

Από την πλευρά της η Vodafone με έγγραφο υπόμνημά της δεν αμφισβητεί κατ’ αρχήν τα πραγματικά περιστατικά, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κανένας απολύτως δόλος, ούτε αμέλεια από πλευράς της ως προς την εξυπηρέτηση του εν λόγω αιτήματος αντικατάστασης κάρτας sim, καθώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος εξαπατήθηκε από το τρίτο πρόσωπο που προσκόμισε εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του συνδρομητή, αιτούμενος την αντικατάσταση της κάρτας sim αυτού.

Αναφορικά, εξάλλου, με την παράλειψη του υπαλλήλου να καλέσει τον τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο αφορούσε το αίτημα, η εταιρεία αρνείται ότι αυτό συνετέλεσε στην παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του συνδρομητή, αναφέροντας επί λέξει στο έγγραφο υπόμνημά της ότι: «δεν τελεί σε κάποια προφανή αιτιώδη συνάφεια με το επίδικο περιστατικό και δεν είναι κρίσιμο για τη διαπίστωση τυχόν ευθύνης της εταιρείας για την κατά τα ανωτέρω αποδιδόμενη παράβαση.».

Η ΑΔΑΕ δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις της Vodafone, τονίζοντας ότι η μη εφαρμογής εκ μέρους του υπαλλήλου της εταιρείας της ισχύουσας διαδικασίας, αποτελεί σφάλμα του υπαλλήλου, για το οποίο ευθύνεται η ελεγχόμενη εταιρεία και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να μην οφείλεται σε υπαιτιότητά του, έστω και από αμέλεια.

Η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι για το τελικό πρόστιμο ελήφθη υπόψη ιδίως η αρχή της αναλογικότητας, η βαρύτητα της αποδιδόμενης παράβασης, καθώς και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμο 60.000 ευρώ από την ΑΔΑΕ στη Vodafone για παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών "

Στο «κόκκινο» οι εφημερίες στα νοσοκομεία λόγω ιώσεων

Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να παραμένουν οι εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με τις ιώσεις του αναπνευστικού, τη γρίπη, αλλά και τα περιστατικά κορονοϊού να είναι δεκάδες.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες, είναι οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ παίδων, κυρίως στην περιφέρεια, όταν μάλιστα το δεύτερο κύμα των ιογενών λοιμώξεων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Ανάσα στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δώσουν οι 33 κλίνες ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο στις αρχές του 2024 αλλά και οι επτά κλίνες που θα δημιουργηθούν την άνοιξη στη Θεσσαλία.

Οι ειδικοί συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμη και τώρα, ειδικά στους ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο μόνο με τον ΑΜΚΑ τους. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έχει εξασθενήσει. Στην ΕΕ ο «ιός της εμβολιαστικής κόπωσης» του πληθυσμού κρατά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με την επικαιροποιημένη δόση. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας. Στις επίμαχες ομάδες «στόχους» του κορονοϊού, που είναι οι άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση δεν ξεπερνά το 35% στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα προσεγγίζει μόλις το 25%.

Η αγορά του φαρμάκου δειλά-δειλά αρχίζει και ομαλοποιείται, με αρκετά όμως φάρμακα να εξακολουθούν να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Τα σκευάσματα, στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, είναι κυρίως τα εισπνεόμενα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο «κόκκινο» οι εφημερίες στα νοσοκομεία λόγω ιώσεων"

Απίστευτη βαρβαρότητα στη Λάρισα: Έκλεψαν ηλικιωμένη και στη συνέχεια την χτύπησαν με το αυτοκίνητο!

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξιχνιάστηκε περίπτωση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης Ελληνίδας γυναίκας, που διαπράχθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Λάρισα.

Δράστες είναι δύο Έλληνες, άνδρας και γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της ληστείας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, την 03-12-2022 το μεσημέρι στη Λάρισα, οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, πλησίασαν την γυναίκα και με τη μέθοδο του εναγκαλισμού, αφαίρεσαν από την κατοχή της ένα χρυσό σταυρό μετά της αλυσίδας του.

Η παθούσα, αντιλαμβανόμενη την πράξη τους, κάλεσε σε βοήθεια, ενώ οι δράστες έθεσαν σε κίνηση το όχημα, παρασύροντάς την με αυτό, με αποτέλεσμα την πτώση της στο έδαφος και τον τραυματισμό της.

Το προαναφερόμενο όχημα που επέβαιναν οι δράστες, κατασχέθηκε.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη βαρβαρότητα στη Λάρισα: Έκλεψαν ηλικιωμένη και στη συνέχεια την χτύπησαν με το αυτοκίνητο!"

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ οι ταξιδιώτες από την Κίνα – Η αεροπορική οδηγία

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε νέα αεροπορική οδηγία (notam) για την είσοδο στην Ελλάδα των ταξιδιωτών που έρχονται από την Κίνα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. 

Η notam που εφαρμόζεται από τις 15 Ιανουαρίου 2023 και θα ισχύει έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 στις 6 το πρωί προβλέπει τα εξής:

Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως υπηκοότητας για όλους τους ταξιδιώτες με απευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Ειδικότερα, η είσοδος των ταξιδιωτών ανεξαρτήτως υπηκοότητας που προέρχονται από την Κίνα με απευθείας πτήσεις επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός 24 ωρών πριν από την επιβίβασή τους για Ελλάδα.

Όλοι οι ταξιδιώτες από Κίνα υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή KN95) τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο αεροδρόμιο.

Τα μέτρα για είσοδο στην Ελλάδα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα ισχύουν για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης έχουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

Τα παραπάνω αναγκαία έγγραφα εισόδου (αρνητικά αποτελέσματα τεστ) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον τους ζητηθούν, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ οι ταξιδιώτες από την Κίνα – Η αεροπορική οδηγία"

Κ. Μητσοτάκης: Οι πρώτες εκλογές Απρίλιο ή Μάιο, οι δεύτερες 4 με 5 εβδομάδες μετά

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύοντας το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ οποιοδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, επισήμανε όμως ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις εκλογές. Βλέπω τις μετρήσεις αλλά κυρίως βλέπω τον κόσμο. Το κλίμα είναι πολύ καλό. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε πριν από δύο ημέρες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, το κλίμα είναι πραγματικά πολύ καλό και είναι πολύ καλό γιατί σίγουρα το κυβερνητικό έργο αποτελεί εχέγγυο συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας. Σε σύγκριση με το 2019, τώρα μας λένε “ελάτε να συνεχίσετε τη δουλειά σας, γιατί εσάς εμπιστευόμαστε”. Πρέπει να ξέρουμε ότι μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με τους πολίτες χτίζουμε ακόμα περισσότερη αξιοπιστία. Αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση για εμάς, για την παράταξή μας, για εμένα προσωπικά. Ξέρω πολύ καλά ότι οι εκλογές κερδίζονται όταν έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Ο κίνδυνος πάντα -και θα το τονίζω αυτό- είναι η αλαζονεία και η προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι καλό ότι μπαίνουμε στην καμπάνια με καλό αέρα αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προεκλογικό κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μάς αντιπαρατεθεί. Επίσης, δεν έχουν πει τίποτα για το τι θα κάνουν την επόμενη τετραετία γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα».

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος,  την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τελική ρύθμιση που θα εμποδίζει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Ήδη η κυβερνητική πρόταση έχει σταλεί στα άλλα κόμματα για τυχόν παρατηρήσεις, καθώς στόχος είναι να επιτευχθεί ομοφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη ρύθμιση και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική. Τουλάχιστον σε αυτό…».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Οι πρώτες εκλογές Απρίλιο ή Μάιο, οι δεύτερες 4 με 5 εβδομάδες μετά"

Η Γαλλία αντιγράφει το ελληνικό Καλάθι του Νοικοκυριού

Η Γαλλία δείχνει να αντιγράφει το ελληνικό Καλάθι του Νοικοκυριού και ετοιμάζεται να φέρει στη χώρα το αντίστοιχο μέτρο, που ισχύει στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο λα Μερ τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά το θέμα και διερευνά το όλο ζήτημα.

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας τόνισε σε συνέντευξή του στο BFMTV, πως η Κυβέρνηση διερευνά την υιοθέτηση ενός γαλλικού Καλαθιού του Νοικοκυριού. Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας τόνισε ότι η βασική ιδέα είναι να βάλουν όλοι… πλάτη στην μάχη με τον πληθωρισμό, διότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για όλα.

«Η βασική ιδέα είναι πως όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για όλα. Είναι ένα «φορτίο» που θα πρέπει να μοιραστούμε. Το ίδιο συνέβη και με τις τιμές της ενέργειας. Είπαμε 280 ευρώ η μεγαβατώρα για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος, και οι προμηθευτές ένα άλλο. Ισότητα σημαίνει πως όλοι μοιραζόμαστε το βάρος του πληθωρισμού».

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε επίσης, άλλωστε, πως οι υψηλές τιμές των διατροφικών προϊόντων θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες.

Γιατί δεν πάνε σε κατάργηση του ΦΠΑ

Ο Μπρούνο λα Μερ ρωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωράει σε κατάργηση του ΦΠΑ αντί να καταφύγει στο Καλάθι του Νοικοκυριού και επισήμανε πως απώτερος σκοπός είναι να επωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής. «Ποιος μου εγγυάται πως εάν καταργήσω το ΦΠΑ, η διαφορά δεν θα πάει στις τσέπες των προμηθευτών;», διερωτήθηκε ο Γάλλος υπουργός.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας τονίζει πως το εν λόγω μέτρο είναι ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Le Parisien έκανε αναφορά στο θέμα του γαλλικού Καλαθιού του Νοικοκυριού και τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο κατά του πληθωρισμού, που καλπάζει και στην Γαλλία.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το γαλλικό Καλάθι του Νοικοκυριού θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης, διατροφικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Φυσικά στόχος είναι τα προϊόντα που θα είναι στο Καλάθι να έχουν τις μικρότερες δυνατές τιμές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία αντιγράφει το ελληνικό Καλάθι του Νοικοκυριού"

Στ. Πέτσας: Σφράγιση καταστημάτων για αυθαίρετες καταλήψεις δημοσίων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Μέχρι και την σφράγιση καταστημάτων που αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους με τραπεζοκαθίσματα, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας  στην Βουλή.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών διαχώρισε το πρόβλημα των αυξημένων ατελώς καταλήψεων δημόσιων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που επιτράπηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξουν λόγω της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει συχνωτισμός, λέγοντας πως αυτό ήταν κάτι που ίσχυσε συγκυριακά, αλλά πλέον οι όποιες παρατάσεις είχαν δοθεί έχουν λήξη από τις 15 Ιανουαρίου του 2023 και έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19.

Ο ίδιος ανέφερε, πως «το υπουργείο Εσωτερικών είναι απολύτως σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών. Σε συνένωση με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει μια σχετική Διάταξη που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θα προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις , δηλαδή της κατάληψης των τετραγωνικών που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον». 

«Νοθεύει τον ανταγωνισμό»

«Πρόκειται», σημείωσε ο υφυπουργός, «για μια ενέργεια που όχι μόνος στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».

Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, από την πλευρά της επισήμανε πως «πρόκειται» είπε η βουλευτής «για μια αντικανονική συμπεριφορά που προσβάλει όλους του Πολίτες, τους πεζούς και κυρίως τα ΑμεΑ».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Πέτσας: Σφράγιση καταστημάτων για αυθαίρετες καταλήψεις δημοσίων χώρων με τραπεζοκαθίσματα"

Δημοσκόπηση ALCO: Διχασμένοι οι πολίτες για αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας

Η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε από τις 9 έως 13 Ιανουαρίου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.002 ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το α’ μέρος της δημοσκόπησης, οι πολίτες έδειξαν πως θα προτιμούσαν μία δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά:

Οι πολίτες στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειες από το 2022,το 47% απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά.

Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση λέει το 38% έναντι του 25% που απαντά η κυβέρνηση, και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.

Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες: Καλύτερη απ’ ότι περιμέναμε απάντησε το 21%, όσο την περίμεναν στο 12%, ενώ χειρότερη το 31%

Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 41% απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% αναφέρει τα ίδια. Καλύτερα ψήφισε το 22%.

Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει κανένας από τους δύο.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

Στο δίλημμα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ALCO: Διχασμένοι οι πολίτες για αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας"

Κόντρα Κούγια με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Άμεση ήταν η αντίδραση του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου , Αλέξη Κούγια στις αιτιάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ΕΔΕ είχε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για αγωγές κατά δικαστικών λειτουργών για τους χειρισμούς στην υπόθεση Πισπιρίγκου. Η Ένωση κάνει μάλιστα λόγο για «τριτοκοσμικά φαινόμενα» που αφορούν στην «εξαγγελία» «αγωγών» ή «μηνύσεων» σε βάρος δικαστών, που χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις. Επίσης οι δικαστές τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι «η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα είναι μηδενική και θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες με σκοπό την αντιμετώπιση της διαχρονικής αυτής παθογένειας».

Η απάντηση του Κούγια

«Δεν περίμενα ποτέ, ότι η σοβαρότερη συνδικαλιστική ένωση στην Ελλάδα, για λόγους και μόνο συντεχνιακούς, χωρίς καν να έχει πληροφορηθεί πώς ασκηθήκαν οι ποινικές διώξεις, με ακραία καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας και με ακραία παραβίαση των όσων προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, εις βάρος της αδύναμης και αβοήθητης υπερασπιστικά, κας κατηγορουμένης, η οποία όμως δεν παύει να είναι μια Ελληνίδα πολίτης, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Δικαιοσύνη σαν να είναι μια ισχυρή, κοινωνικά, πολιτικά και επιχειρηματικά, προσωπικότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Αλέξης Κούγιας και σημείωσε: «Προκαλώ την κα Πρόεδρο και τα εκλεκτά μέλη της Ενώσεως Δικαστών – Εισαγγελέων να μου επιτρέψουν να τους παραδώσω και τις 2 δικογραφίες των 3 θανάτων, εάν σε όσα έχω δηλώσει μέχρι σήμερα ανακαλύψουν έστω και μια λέξη που να μην είναι αλήθεια, να με διαπομπεύσουν δημοσίως αναφέροντας που έχω κάνει λάθος για τις επιθέσεις μου εναντίον των εισαγγελέων και δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Πριν από λίγο διάβασα την ανακοίνωση της σημαντικότατης για την ακέραιη λειτουργία της Δικαιοσύνης, Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων.

Καταρχάς, θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι, εκτιμώ ανεπιφύλακτα την Πρόεδρο και τα μέλη της, με τα οποία επί δεκαετίες συνεργαζόμαστε σε όλα τα δικαστήρια της Ελλάδος, από την Ορεστιάδα μέχρι την Ιεράπετρα της Κρήτης, για την απονομή της δικαιοσύνης και για την έκδοση δίκαιων αποφάσεων, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την συνεργασία, δηλαδή ότι ο επαρκής και έντιμος δικηγόρος συντελεί τα μέγιστα με την παρουσία του στο κοινωνικό δράμα της ποινικής δίκης, για να εκδίδονται δίκαιες αποφάσεις, μέσα από δίκαιες δίκες, όπου το κεντρικό πρόσωπο ήταν και είναι πάντοτε ο κατηγορούμενος.

Δεν περίμενα ποτέ, ότι η σοβαρότερη συνδικαλιστική ένωση στην Ελλάδα, για λόγους και μόνο συντεχνιακούς, χωρίς καν να έχει πληροφορηθεί πώς ασκηθήκαν οι ποινικές διώξεις, με ακραία καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας και με ακραία παραβίαση των όσων προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, εις βάρος της αδύναμης και αβοήθητης υπερασπιστικά, κας κατηγορουμένης, η οποία όμως δεν παύει να είναι μια Ελληνίδα πολίτης, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Δικαιοσύνη σαν να είναι μια ισχυρή, κοινωνικά, πολιτικά και επιχειρηματικά, προσωπικότητα.

Η κα κατηγορουμένη βρίσκεται στις φυλακές, διότι οι εισαγγελείς και δικαστές όχι μόνο κατήργησαν όλα όσα προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) για το πώς ασκούνται οι νόμιμες ποινικές διώξεις, αλλά κυρίως, για το πώς και με ποια διαδικασία η Δικαιοσύνη επιλέγει επιστήμονες με ειδικές γνώσεις, αφού στην προκειμένη περίπτωση και στις 3 υποθέσεις που ασκήθηκε εις βάρος της ποινική δίωξη, ότι πρέπει να διερευνηθεί ότι διέπραξε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως εις βάρος των 3 ανηλίκων παιδιών της, καταργήθηκαν όλα τα άρθρα και συγκεκριμένα εκείνα από τα άρθρο 183 του ΚΠΔ έως το άρθρο 208 του ΚΠΔ, που ορίζουν υπό ποιες περιοριστικά αναφερόμενες προϋποθέσεις επιλέγονται οι πραγματογνώμονες και πώς διενεργούνται οι επαναληπτικές πραγματογνωμοσύνες, αφού η κα κατηγορουμένη βρίσκεται στις φυλακές και σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, από μια ειδική σύμβουλο, πρώην φαρμακοποιό και νυν καθηγήτρια ιατροδικαστικής του ΕΚΠΑ, η οποία επελέγη αφού η ίδια αυτοπροτάθηκε από την γραμματέα της, η οποία είναι συγγενής με την πρώτη ανακρίτρια στην υπόθεση της Τζωρτζίνας και η οποία κινεί και στις 3 υποθέσεις τα νήματα, κρυπτόμενη στο σκοτάδι και χωρίς καμία κύρωση και από 2 ιατροδικαστές, οι οποίοι επίσης αυτοδιορίστηκαν, ενώ έπρεπε να απέχουν, οι οποίοι συνέταξαν μια ιατροδικαστική γνωμοδότηση – έκθεση ιδεών και κατήργησαν ορκισμένους πραγματογνώμονες, ιατροδικαστές που έκαναν τις νεκροψίες – νεκροτομές, παθολογοανατόμους καθηγητές πανεπιστήμιου που είχαν στα χέρια τους τα σπλάχνα των αειμνήστων παιδιών και οι οποίοι όλοι απεφάνθησαν ότι πρόκειται για φυσιολογικούς θανάτους, από παθολογικά αίτια, ενώ οι δυο αυτοδιορισθέντες ούτε νεκροψία , ούτε νεκροτομή έκαναν, ούτε παθολογοανατομικές εξετάσεις είχαν την δυνατότητα να έχουν στα χέρια τους, αφού τα όργανα των σωμάτων των 2 παιδιών ήταν ακατάλληλα πλέον και γνωμοδότησαν, χωρίς ποτέ να ορκιστούν ως πραγματογνώμονες και χωρίς η κα κατηγορημένη να έχει την δυνατότητα να αντικρούσει την αυθαίρετη γνώμη τους, αφού δεν ήταν πραγματογνώμονες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να διορίσει τεχνικούς συμβούλους, με μόνα στοιχεία φωτογραφίες των νεκρών παιδιών και ένα πανάκι μωρού, αλλά και μια άκυρη παθολογοανατομική εξέταση ενός τυχαίου γιατρού του ΚΑΤ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παραπλανήθηκε και ότι η εξέταση την οποίαν έκανε, έγινε με μέθοδο που δεν έχει καμία εγκυρότητα, αφού για πρώτη φορά εφαρμόστηκε παγκοσμίως.

Προκαλώ την κα Πρόεδρο και τα εκλεκτά μέλη της Ενώσεως Δικαστών – Εισαγγελέων να μου επιτρέψουν να τους παραδώσω και τις 2 δικογραφίες των 3 θανάτων, εάν σε όσα έχω δηλώσει μέχρι σήμερα ανακαλύψουν έστω και μια λέξη που να μην είναι αλήθεια, να με διαπομπεύσουν δημοσίως αναφέροντας που έχω κάνει λάθος για τις επιθέσεις μου εναντίον των εισαγγελέων και δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Τους δηλώνω και δεσμεύομαι ότι θα παραδώσω τις δικογραφίες στον ΔΣΑ, από τον οποίον θα ζητήσω στη δίκη που αρχίζει στις 31/1/2023, να υπάρξουν 2 παρατηρητές, ώστε οτιδήποτε συμβαίνει εκεί να γίνεται αμέσως κτήμα και του Προέδρου του ΔΣΑ και θα ζητήσω από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων σε τρία συνέδρια της οποίας έχω συνπροεδρεύσει με την Πρόεδρο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, να διοργανωθεί ένα συνέδριο στην Αθήνα, όπου ως μοναδικό θέμα θα είναι αυτό, το οποίο, κατά την κρίση μου, είναι το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο στην Ευρώπη τα τελευταία 100 χρόνια και εξαιτίας του οποίου, μια εντελώς αθώα, φτωχή, Ελληνίδα και χαροκαμένη μάνα, βρίσκεται άδικα στην φυλακή.

Υγ. 1 Δεν θέλω να σχολιάσω καθόλου το μέρος της ανακοίνωσης, το οποίο υπονοεί ότι ήταν ατυχής η επιλογή των τελευταίων κυβερνήσεων που κατήργησαν το αδίκημα της περιυβρίσεως αρχής, το οποίο ήταν ένα κατάλοιπο της χουντικής διακυβερνήσεως της χώρας και άφηνε στο απυρόβλητο ακατάλληλους και επίορκους, δικαστές και εισαγγελείς.

Υγ. 2 Να μην λησμονεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι είμαι ο μοναδικός δικηγόρος στην ιστορία του ΔΣΑ, που με κίνδυνο της ζωής μου και της επαγγελματικής μου επιδιώξεως, μαζί με τους κορυφαίους Δικαστές, Σίδερη και Μπαλτά, φέραμε στην επιφάνεια το τελευταίο παραδικαστικό κύκλωμα δικηγόρων – δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι είχαν μεταβάλει τη Δικαιοσύνη σε παραμάγαζο από το οποίο αποκόμιζαν εκατομμύρια εις βάρος των έντιμων Δικηγόρων, Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και εις βάρος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, αλλά και της αρχής της ασφαλείας δικαίου που εκείνα τα χρόνια είχε καταρρακωθεί και που και πάλι, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις, κάποιοι κακοί συνδικαλιστές δικαστές και εισαγγελείς τολμούσαν να κάνουν επιθέσεις εναντίον μου και εναντίον και των 2 κορυφαίων δικαστών που καθάρισαν την κόπρο του Αυγείου.

Αθήνα, 16.1.2023
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Αλέξιος Χ. Κούγιας

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κόντρα Κούγια με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου"

Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Έμεινε χωρίς παθολόγους μετά από 8 παραιτήσεις λόγω δύσκολων συνθηκών εργασίας

Ξέμεινε από παθολόγους το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, καθώς σε παραίτηση εξαναγκάστηκαν … 8 γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν, όπως λένε οι ίδιοι.

Ένα μήνα μετά την κατάρρευση γιατρού ακτινολόγου σε ώρα υπηρεσίας στο νοσοκομείο Γιαννιτσών ο οποίος κάλυπτε μόνος του την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου, στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον και η λειτουργία της παθολογικής κλινικής καθώς έμειναν μόνο δύο παθολόγοι για να εξυπηρετήσουν τα καθημερινά τακτικά και έκτακτα περιστατικά αλλά και τις εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Κύμα παραιτήσεων στο νοσοκομείο

Όλα ξεκίνησαν μετά το κύμα παραιτήσεων που παρατηρήθηκε στην παθολογική κλινική λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας που αναγκάζονταν να δουλέψουν οι γιατροί όπως λένε οι εργαζόμενοι.

Από το νοσοκομείο Γιαννιτσών παραιτήθηκαν τους τελευταίους μήνες ο διευθυντής της παθολογικής και δύο επιμελητές γιατροί ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου αποφάσισαν να φύγουν και να συνεχίσουν σε άλλα νοσοκομείο και οι πέντε ειδικευόμενοι γιατροί παθολογίας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Πλέον από τους συνολικά 4 παθολόγους που διαθέτει το νοσοκομείο οι μισοί είναι σε αναρρωτική άδεια με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου επιστράτευσε άλλες ειδικότητες κα προχώρησε σε μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας για να μπορέσει να εξυπηρετήσει προσωρινά το πρόβλημα.

Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση διενεργήθηκε εφημέρευση δίχως Ειδικό Παθολόγο

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της τη δική της εκδοχή σχετικά με την έλλειψη γιατρών στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, αλλά και το καθεστώς επισφάλειας στη λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου:

– Η στελέχωση σε Ιατρικό Προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής της ΝΜ Γιαννιτσών αριθμούσε στις αρχές Δεκέμβριου 5 Ειδικούς Παθολόγους (εκ τον οποίων η 1 Ιατρός βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε αναρρωτική άδεια) και 9 Ειδικευόμενους Ιατρούς (εκ των οποίων οι 5 υπηρετούσαν σε καθεστώς παράτασης).

Επίσης, 1 επιπλέον Ιδιώτης Ειδικός Παθολόγος είχε συνάψει σύμβαση με καθεστώς παροχής υπηρεσιών για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Η πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων Ιατρών ΕΣΥ για 2 Ειδικούς Παθολόγους (1 θέση Διευθυντή και 1 Επιμελητή Β`) τον Αύγουστο του 2022 απέβη άγονη.

Από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και την έναρξη του έτους παραιτήθηκαν σταδιακά οι 7 από τους 9 Ειδικευόμενους Ιατρούς καθώς και 1 Επικουρική Ειδική Παθολόγος. Επίσης στο ίδιο διάστημα προστέθηκαν ακόμα 2 ολιγοήμερες αναρρωτικές άδειες Ειδικών Παθολόγων.

– Ήδη από τις 05.01.2023 έχουν προηγηθεί σε συνεργασία με την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ η μετακίνηση 1 Ειδικού Παθολόγου για εφημεριακή κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής και 2 Γενικών Ιατρών.

Υπήρξε επίσης αίτημα και ενδιαφέρον για πρόσληψη ιδιώτη Ειδικού Παθολόγου προς τους Ιατρικούς Συλλόγους (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας) και την Ελληνική Παθολογική Εταιρεία δίχως όμως κάποια ανταπόκριση.

Επιπλέον δεν υπάρχει διαθέσιμος Ειδικός Παθολόγος και στον ηλεκτρονικό κατάλογο Επικουρικών Ιατρών που διατηρείται στην 3η ΥΠΕ. Κατόπιν γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΝΜ Γιαννιτσών αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και αξιοποίηση των Ιατρών του Παθολογικού Τομέα για την περαιτέρω υποστήριξη των Παθολογικών ΤΕΠ για την διεκπεραίωση περιστατικών της ειδικότητας τους με την συνδρομή και Γενικών Ιατρών.

«Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση διενεργήθηκε εφημέρευση δίχως Ειδικό Παθολόγο στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών», σημειώνει το Νοσοκομείο και καταλήγει:

«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε συνεργασία με την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και τα Επιστημονικά Όργανα του Νοσοκομείου παραμένουν σε εγρήγορση διασφαλίζοντας την επαρκή και ασφαλή διαχείριση των περιστατικών που προσέρχονται. Επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες (έξαρση ιώσεων και Covid 19)αποτελεί προϋπόθεση η σύμπραξη και συνεννόηση των εμπλεκομένων δυνάμεων εντός Νοσοκομείου Γιαννιτσών για την ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής».

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Έμεινε χωρίς παθολόγους μετά από 8 παραιτήσεις λόγω δύσκολων συνθηκών εργασίας"

N. Δένδιας: Το San Marino ψηφίζει να γίνει η Ελλάδα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Ιταλία (Βενετία) και στον Άγιο Μαρίνο.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Μόλις ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μου στο San Marino, η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας. Μια επίσκεψη χρήσιμη διότι είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, είτε σε πολιτικές διαβουλεύσεις, για τις οποίες έχω υπογράψει το σχετικό μνημόνιο, είτε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα ήθελα να θυμίσω ότι το San Marino έχει επιβάλλει ακριβώς τις ίδιες κυρώσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί το San Marino έχει μια πολύ καθαρή θέση στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της μη χρήσης βίας.

Από εκεί και πέρα ήταν κάτι το ιδιαίτερα ευχάριστο σήμερα διότι μου επιδόθηκε η Νότα επί τη βάσει της οποίας το San Marino δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην προσπάθεια μας να εκλεγούμε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν έρθω στο San Marino είχα επισκεφθεί τη Βενετία, το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών, το οποίο στεγάζει μια τεράστια ελληνική βιβλιοθήκη, πολύ σημαντική για την ιστορία της πατρίδας μας και των Επτανήσων, και, επίσης, μεγάλο αριθμό εικόνων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής εποχής, ιδιαίτερα σημαντικών.

Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την Διοίκηση του Ινστιτούτου και να γίνω δεκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολύκαρπο, με τον οποίο συζητήσαμε πώς θα μπορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών, που εποπτεύει το Ινστιτούτο, να διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξή του».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "N. Δένδιας: Το San Marino ψηφίζει να γίνει η Ελλάδα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών"

Καιρός αύριο: Βροχές με άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

Ο καιρός αύριο Τρίτη (17.01.2023) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα ο καιρός θα «δώσει» νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο πιθανώς να είναι κατά διαστήματα ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, θα υποχωρήσει ο παγετός και οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα βόρεια τους 16 με 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 και κατά τόπους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο πιθανώς να είναι κατά διαστήματα ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και τη νότια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 και στην Κρήτη έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί στα νότια 5 με 7 και στα βόρεια 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 και στα νότια έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές με άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη"

ΝΑΤΟ: Νέο βέτο από Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας - «Πρέπει να απελάσετε έως και 130 τρομοκράτες»

Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη ένδειξη επιστροφής της Άγκυρας στη σκληρή γραμμή που τηρεί προκειμένου να άρει τα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η επικύρωση της ένταξής τους χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 30 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξή τους.

Ενώ η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την τελευταία διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας και θα την υπογράψει στις αρχές του έτους, η Άγκυρα ακόμη συνεχίζει να εγείρει εμπόδια.

Η Άγκυρα έχει τονίσει ότι η Σουηδία ιδιαίτερα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον όσων θεωρεί η Τουρκία τρομοκράτες. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK, άλλων μελών της κουρδικής μειονότητας στη Σουηδία και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

«Είπαμε, κοιτάξτε, οπότε αν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες σας, δεν μπορούμε να το περάσουμε (την έγκριση του αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Ερντογάν χθες το βράδυ, αναφερόμενος σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον τον περασμένο Νοέμβριο.

«Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρώτα από όλα πρέπει να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σήμερα, ο Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «καλή θέση» για να εξασφαλίσει την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Από το Σάββατο όμως είχε διαφανεί η οπισθοχώρηση της Άγκυρας στο ζήτημα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπαχίμ Καλίν να δηλώνει ότι η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει η κατάσταση.

Αιτία ή αφορμή της συνέχισης της διατήρησης της ακαμψίας της Τουρκίας απέναντι στο ζήτημα ήταν ένα περαστικό που που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε τριβές μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.

Ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε την οργή της Τουρκίας με τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν συνεχιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, θα επιβραδύνουν τη διαδικασία», δήλωσε ο Καλίν, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη πρέπει να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με τη στάση των μελών του PKK στο έδαφός της.

Σήμερα ωστόσο, Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε πως δεν θα διενεργηθεί επίσημη έρευνα για το συμβάν στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, ανέφερε η εφημερίδα Aftonbladet.

Ένα μέλος του PKK έχει απελαθεί από τη Στοκχόλμη στις αρχές Δεκεμβρίου - και φυλακίστηκε αμέσως στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΑΤΟ: Νέο βέτο από Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας - «Πρέπει να απελάσετε έως και 130 τρομοκράτες»"

Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο

Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας ο Ομέρ Τσελίκ, αναφορικά με το προσφυγικό και τις επαναπροωθήσεις.

“Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο. Η προσέγγιση της Ελλάας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και όλες τις διατάξεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώτος κόμματος στην Τουρκία (AKP).

“Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και εξηγήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Frontex σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες της Frontex θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Frontex. Έδωσαν τόσο ισχυρά μηνύματα. Αλλά δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπο που οδηγεί ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι “η Μεσόγειος λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θάνατο. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές τρυπώντας τις βάρκες και βασανίζοντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτές με τον πιο απεχθή τρόπο. Αυτή είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης”.

“Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβιάζει τις διατάξεις της σύμβασης του 1951 για τους πρόσφυγες που απαγορεύουν την επαναπροώθηση. Αποτελεί επίσης παραβίαση της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και πάλι, είναι μια εφαρμογή που είναι αντίθετη με όλες τις διατάξεις του διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα με βάση το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Προειδοποιούμε τώρα για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεχίσει φέτος αυτή την πρακτική με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή η καταδίωξη των ανθρώπων εκεί λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex κάνει όλα τα λόγια σας μάταια, καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της πρακτικής, θα πρέπει να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα αυτό λόγω της παραβίασης όλων αυτών των εγγράφων και συμφωνιών και της παραβίασης των όρων των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.
Οι εκλογές στην Τουρκία

Ερωτηθείς για την ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία, ο Τσελίκ επανέλαβε ότι “θα γίνουν ανακοινώσεις όταν έρθει η ώρα. Δεν θα είναι πρόωρες εκλογές, αλλά θα υπάρξει μια αλλαγή στην ημερομηνία προς τα πίσω. Συζητούνται κάποιες ημερομηνίες. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο"

Κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι αγρότες των Τρικάλων

Τις επόμενες ημέρες οι αγρότες των Τρικάλων προχωρούν σε κινητοποιήσεις,  όπως τόνισαν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων “Η ‘Ανοιξη”.

Στις 22 του μηνός βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, και τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται αγροτικό συλλαλητήριο στην πόλη των Τρικάλων και πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προς το κτίριο της νομαρχίας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων “Η ‘Ανοιξη” Λάμπρος Τσέκας, μιλώντας για τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, έκανε λόγο για συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα, για πανάκριβο πετρέλαιο και αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια, καλώντας τους αγρότες “στον δρόμο του αγώνα, το μόνο δρόμο που ξέρουμε ότι είναι νικηφόρος” όπως είπε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι αγρότες των Τρικάλων "

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Τρίτη 17 Ιανουαρίου – 24ωρη απεργία στους Ο.Τ.Α.

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και η ΠΟΠ-ΟΤΑ και με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αντιδρούν στο πρόσφατο εργατικό δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο με θύμα 45χρονη μητέρα πολύτεκνης οικογένειας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο), ότι: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής

Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) αποφάσισε την διεξαγωγή 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 και καλεί τους εργαζόμενους όλων των Δήμων της χώρας να λάβουν μέρος αγωνιστικά και δυναμικά, προκειμένου να καταδικάσουν, αφενός την άκρως επικίνδυνη απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και τους Αιρετούς και αφετέρου την εγκληματική αδιαφορία στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την αποφυγή των Εργατικών Ατυχημάτων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 10.00 το πρωί, και θα ακολουθήσει Πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15), όπου και θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Για την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, έχει αποφασιστεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με θέμα συζήτησης την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και την λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Το εργασιακό «έγκλημα» που τελέστηκε στον Δήμο Ξυλοκάστρου, με θύμα μία νέα γυναίκα, υπάλληλο καθαριότητας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… Ένα ποτήρι γεμάτο οργή και αγανάκτηση για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται εν ώρα καθήκοντος, για τους εργαζόμενους που τραυματίζονται σοβαρά και λιγότερο σοβαρά, για την πλήρη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών (βλέπε Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ-ΟΤΑ: Τρίτη 17 Ιανουαρίου – 24ωρη απεργία στους Ο.Τ.Α."

Τσαβούσογλου για τα F-35 στην Αθήνα: Να προσέξουν οι ΗΠΑ τις ισορροπίες με Ελλάδα και Τουρκία

Για «έλλειψη ισορροπίας» κατηγόρησε τις ΗΠΑ στο θέμα των εξοπλισμών σε Ελλάδα και Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας για πρώτη φορά επισήμως την αμερικανική πρόταση για παραχώρηση F-35 στην Αθήνα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Bisera Turković, δήλωσε ότι «το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα είναι μια είδηση που διαβάζουμε κι εμείς στα ΜΜΕ. Αλλά γενικά λέμε το εξής στις ΗΠΑ: Η ισορροπία στις σχέσεις με Τουρκία και Ελλάδα έχει αρχίσει να χαλάει. Η Αμερική είχε μια πολιτική ισορροπίας. Δυστυχώς, και η ισορροπία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο άρχισε να επιδεινώνεται. Ένας σύμμαχος, όπως η Αμερική, πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες. Αυτό έχουμε να πούμε. Διαφορετικά, δεν μας ενδιαφέρει ποιος πουλά ποιο όπλο σε ποιον. Το σημαντικό είναι, ποια είναι η δύναμή μας; Τι κάνουμε; Ποια βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας; Αυτό είναι πιο σημαντικό για εμάς».

«Με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουμε συμφωνήσει σε όλα τα επίπεδα» για τα F-16

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του την Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα είναι στο τραπέζι και τα F-16, που θέλει να αγοράσει η Τουρκία (εκ παραδρομής αναφέρει “F-35”), παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει «ένας συγκεκριμένος γερουσιαστής» στις ΗΠΑ.

«Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουμε τη δεύτερη υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού με τον κ. Μπλίνκεν. Οι συνεργάτες μας βρίσκονται ήδη στην Ουάσιγκτον. Και εκεί, σήμερα και αύριο, θα πραγματοποιήσουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Την Τετάρτη θα εξετάσουμε από κοινού τα θέματα που έχουμε καθορίσει στην ατζέντα μας. Ένα από αυτά, όπως αναφέρατε, είναι και τα F-35. Ωστόσο, εκτός από τα F-16, υπάρχουν θέματα που θα εξετάσουμε σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για τα F-16 έχουν ολοκληρωθεί. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το έστειλε στο ΥΠΕΞ. Τώρα το ΥΠΕΞ, δηλαδή η κυβέρνηση, ειδοποίησε ανεπίσημα το Κογκρέσο. Και στις δύο πτέρυγες αναφέρονται οι επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και τα 4 πιο έμπειρα μέλη. Στη συνέχεια, εάν δεν υπάρξει αντίρρηση, η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται. Γίνεται η επίσημη ενημέρωση. Στην επίσημη ανακοίνωση ξέρετε πως λειτουργεί το αμερικανικό Κογκρέσο. Και μπορεί με πιθανότητα 50 με 51% να αρνηθεί την αίτηση του προέδρου. Εάν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος το στέλνει ξανά. Αυτή τη φορά πρέπει να απορριφθεί κατά τα 3/2 ως επί το πλείστον. Είναι μια πρακτική άνευ προηγουμένου στην αμερικανική ιστορία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μία ή δύο αντιρρήσεις, αλλά... συγκεκριμένα ένας γερουσιαστής προβάλλει συνεχώς αντιρρήσεις. Όμως, όπως γνωρίζετε, έχουν αφαιρεθεί όλες οι προηγούμενες προτάσεις και προτάσεις για αλλαγή. Εμείς θα θέλαμε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Και είναι εξίσου σημαντικό να τονίσει η κυβέρνηση ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ. Εδώ βέβαια η βούληση ανήκει στην κυβέρνηση. Δηλαδή, αν μείνει σταθερή, δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Αλλά το έχουμε ξαναπεί. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από καμία χώρα υπό όρους ή με τρόπο που θα είναι δεμένα τα χέρια μας. Και έχουμε μοιραστεί αυτές τις σκέψεις στο παρελθόν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου για τα F-35 στην Αθήνα: Να προσέξουν οι ΗΠΑ τις ισορροπίες με Ελλάδα και Τουρκία"

Ενταφιάστηκε στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Δίπλα στους προγόνους του

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε λίγο πριν τις 16:00 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο ενταφιασμός έγινε δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως. 

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία 187 καλεσμένων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία αρχηγοί κρατών, εστεμμένοι αλλά και Έλληνες πολιτικοί. Τον επικήδειο εκφώνησε – αρχικά στα ελληνικά και στη συνέχεια στα αγγλικά – ο πρωτότοκος γιος του Παύλος. Από τα ξημερώματα πλήθος κόσμου βρέθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Λίγο μετά τις 15:00 έφτασε στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τη σορό του τέως βασιλιά στην τελευταία του κατοικία.

Την αυτοκινητοπομπή περίμενε αρκετός κόσμος στην είσοδο των κτημάτων Τατοΐου.

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, κουβάλησαν το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως.

Μόλις τοποθέτησαν το φέρετρο μέσα στην εκκλησία, η οικογένεια του τέως βασιλιά κάλυψε το φέρετρο με τον θυρεό της και άφησαν ξανά επάνω τα παράσημά του και το στεφάνι-αφιέρωμα της συζύγου του, Άννας Μαρίας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30.

Στη συνέχεια η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακολουθούμενη από την οικογένειά του αλλά και τους προσκεκλημένους της, ξεκίνησε για το τελευταίο της ταξίδι από τη Μητρόπολη.

Νωρίτερα, έναν συγκινητικό επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταφιάστηκε στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Δίπλα στους προγόνους του"

Σουηδία: Καμία έρευνα για το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν

Οριστικό «όχι» από τον Σουηδό εισαγγελέα στο αίτημα της Άγκυρας να ασκήσει δίωξη κατά των ατόμων, που κρέμασαν ομοίωμα του Τούρκου προέδρου από φανοστάτη και τράβηξαν την ενέργειά τους σε βίντεο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη όπως αναφέρει η εφημερίδα Aftonbladet. Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρέμεται από σχοινί έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας καταδίκασε το περιστατικό την περασμένη εβδομάδα και είπε πως ήταν μια υπονόμευση της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για την Τουρκία, που αντέδρασε με οργή και ζήτησε έρευνα και δίωξη των υπευθύνων.

Twitter @realrojkom/via REUTERS

Όπως εξήγησε ο Σουηδός εισαγγελέας, ωστόσο, πρόκειται για μία ενέργεια που δεν μπορεί να τιμωρηθεί με βάση τη σουηδική νομοθεσία. «Έλαβα την υπόθεση ως δυσφήμηση, αλλά δεν θεώρησα ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με δυσφήμηση. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να μην ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα» δήλωσε ο Λούκας Έρικσον στην Aftonbladet.

Η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Σουηδία περιμένει την έγκριση της Τουρκίας προκειμένου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία θα πρέπει να λάβει πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Καμία έρευνα για το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 40 οι νεκροί από το ρωσικό χτύπημα στην πολυκατοικία του Ντνίπρο

Τους 40 έφτασαν οι νεκροί από το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον πολυκατοικίας στην πόλη Ντνίπρο, της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ άλλοι 30 άνθρωποι αγνοούνται, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Ο Γκενάντι Κόρμπαν έγραψε στο Telegram ότι 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό του Σαββάτου, ανάμεσά τους 14 παιδιά.


Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η πολυκατοικία επλήγη από έναν πύραυλο Kh-22, τον οποίο δεν έχει τις ικανότητες να καταρρίψει. Ωστόσο το Κρεμλίνο επεσήμανε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έβαλαν στο στόχαστρό του την πολυκατοικία στη Ντνίπρο κατά την πυραυλική τους επίθεση το Σάββατο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 40 οι νεκροί από το ρωσικό χτύπημα στην πολυκατοικία του Ντνίπρο"

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Συγκίνησε ο Παύλος στον επικήδειό – «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα μου»

Φανερά συγκινημένος και με «πνιγμένο» λυγμό, ο Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στην κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας (16.1.2023). «Καλό ταξίδι», του είπε με λυγμούς ενώ η μητέρα του, Άννα Μαρία, τον κοίταγε και αυτή συγκινημένη.

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ήταν ο επικήδειος του Παύλου στον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στην κηδεία του στη Μητρόπολη. Ο πρωτότοκος γιος του, απευθύνθηκε άμεσα στον εκλιπόντα πρώην μονάρχη της Ελλάδας, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, τον τίτλο του ως βασιλιά, τον τίτλο του ως ολυμπιονίκη αλλά και με το πιο απλό και τρυφερό «πατέρα μου».

Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν και φώναξαν «αθάνατος», την ώρα του επικήδειου του Παύλου. Ο επικήδειος του Παύλου:

«Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, την οδυνηρή αυτή ημέρα του χωρισμού, για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας, για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια σου, για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά.

Αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να είναι σήμερα μαζί σου. Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια, όταν χάνει ό,τι πιο αγαπητό και ό,τι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή της.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου αλλά είχες την παρακαταθήκη του, όταν ανέλαβες την ευθύνη του ελληνικού θρόνου.

Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωήν σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος, ουδεμία ευγενέστερα και αξιόλογος αποστολή, ενθυμού πάντοτε ότι είναι προτιμότερον να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα».

Είναι ακριβώς αυτή η παρακαταθήκη προς εσένα που έδωσες σε εμένα, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Σύμβολο τιμής, κανόνας συμπεριφοράς για όλη μας τη ζωή. Έφερες τιμή στην πατρίδα μας με το χρυσό μετάλλιο.

Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα, με αποτέλεσμα που δεν ήθελε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες στους πραξικοπηματίες. Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας.

Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής. 

Η οικογένεια ήταν το παν. Πάντα πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί με τη μητέρα μας δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, την οποία αφιέρωσες όλη σου τη ζωή.

Εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, θα προσφέρουμε πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή.

Καλό ταξίδι».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Συγκίνησε ο Παύλος στον επικήδειό – «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα μου»"

Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων είναι οι εξής:

Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗΔΕΗ +2,81%.

Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news