facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Μεγάλη πυρκαγιά στο Ροβολιάρι Μακρακώμης

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (20/2) λίγο πριν τις 2 στο ορεινό Ροβολιάρι του Δήμου Μακρακώμης.

Με σύμμαχο τον πολύ ισχυρό αέρα, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και σε αρκετά μέτωπα, μέσα στο κατάφυτο βουνό από δρύες και κέδρους, δείχνοντας ανεξέλεγκτη.

Τα μέτωπα είναι σε δύσβατα δασικά μέρη και είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς τη βοήθεια εναερίων μέσων να προσεγγιστούν.

(Φωτογραφία από το Φ/Β πάρκο στο σημείο)

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές επίγειες δυνάμεις από Λαμία, Μακρακώμη και Ευρυτανία, με 14 οχήματα και 40 πυροσβέστες, ενώ συμμετέχει και μία Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) ως πεζοπόρο τμήμα.

Επικεφαλής είναι ο ίδιος ο Περιφερειακός Διοικητής Στερεάς Ελλάδας Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου.

 lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη πυρκαγιά στο Ροβολιάρι Μακρακώμης "

Βιασμός 12χρονης στα Σεπόλια: Αυτός είναι ο πασίγνωστος καθηγητής διαιτησίας - "Βοηθούσα την 12χρονη" - Αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση

Γνωστός πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου, καθηγητής διαιτησίας με πολιτική παρουσία και τακτικές εμφανίσεις σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό και θα καταθέσει στην ανακρίτρια.

Αποκλειστικό

Πρόκειται για τον Φίλιππο Ντόβα, πρώην διαιτητή Ά Εθνικής,  ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Αττική με τον Συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη το 2019.



Η 12χρονη στην κατάθεση της που αποκάλυψε λέξη -λέξη αποκλειστικά η “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” είχε κάνει λόγο ότι ο Ηλίας Μίχος της είχε δώσει τη διεύθυνση ενός οδοντιάτρου με τον οποίο, όπως είπε, είχε ερωτικές επαφές στο ιατρείο του.
Από την επιτόπια έρευνα που έκανε ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολετάκης, αποδείχθηκε ότι στην συγκεκριμένη πολυκατοικία δεν υπάρχει οδοντίατρος αλλά στο ισόγειο έχουν εργαστήρια δύο οδοντοτεχνίτες. Ο ένας από αυτούς είναι ο Φίλιππος Ντόβας.

Η πολυκατοικία που η 12χρονη- σύμφωνα με όσα κατέθεσε- συνευρισκόταν με τον “οδοντίατρο” – Στο ισόγειο της υπάρχει το εργαστήριο οδοντοτεχνικής του καθηγητή διαιτησίας

Αρνείται κάθε εμπλοκή 

Ο οδοντοτεχνίτης και καθηγητής διαιτησίας σε συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο Νίκο Νικολετάκη αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Είπε πως ήξερε πολύ καλά την οικογένεια και την 12χρονη: “Ερχόταν το κοριτσάκι και του έδινα 1 -2- 5 ευρώ. Τσοντάραμε όλοι να δώσουμε χρήματα στο παιδάκι για να πάρει ένα παγωτό. Με τον Μίχο «τα είχα σπάσει» από το 2019.” Ο ίδιος μας είπε ότι “Όλοι το γνώριζαν ότι η μικρή ήταν ένα φτωχόπαιδο αλλά όχι για τα άλλα. Εγώ της έδινα συμβουλές, μην πέσει σε παγίδα…κλπ. Πέσαμε απ’ τα σύννεφα όλοι γιατί έχουμε «αρρωστημένους ανθρώπους» στη γειτονιά”.
Ο οδοντοτεχνίτης και καθηγητής διαιτησίας μας είπε ακόμα ότι “έπεσε απ’ τα σύννεφα” με τον δερματολόγο Μανιάτη, τον οποίο δεν γνώριζε πάντως προσωπικά.

Τι είχε καταθέσει η 12χρονη για τον «οδοντίατρο»  

-Είναι ένας οδοντίατρος που ξέρω ότι είναι παντρεμένος και έχει και μια κόρη και… θυμάμαι πού είναι και μπορώ να σας τον δείξω και αυτόν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην περιοχή σου κοντά ήταν και αυτός;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι; Και πώς τον είχες γνωρίσει αυτόν;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Και με αυτόν το ίδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ερχόταν στο μαγαζί του Μίχου;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Όχι

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Όπως και με τον δερματολόγο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε είχε στείλει να του χτυπήσεις το κουδούνι δηλαδή;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι στο… ιατρείο του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μάλιστα. Και εκεί βρισκόσασταν κιόλας;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μάλιστα. Ήταν ένας άντρας δηλαδή

με τον οποίο είχες έρθει σε επαφή περισσότερο από μια φορά;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι..

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι; Εκεί στο οδοντιατρείο του;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτού θυμάσαι το όνομα;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Όχι. Αλλά ξέρω πού είναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξέρεις πού είναι το οδοντιατρείο του. Με αυτούς τώρα μου είχες και τα τηλέφωνά τους μετά και ανταλλάσσατε μηνύματα;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ναι.

Το 12χρονο παιδί είχε αναγνωρίσει τους πέντε από τους συνολικά 11, οι πέντε συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι θα καταθέσουν το απολογητικό υπόμνημα.

Στο βιογραφικό σημείωμα για την υποψηφιότητα του στις Περιφερειακές εκλογές το 2019 ανέφερε: «Ο Φίλιππος Ντόβας με καταγωγή από την Βόνιτσα είναι πρόεδρος στην Αμφικτιονία Ακαρνάνων (σύλλογος έρευνας και πολιτισμού) με τεράστια προσφορά στην ιστορία και την πολιτιστική ζωή της Αιτωλοακαρνανίας και της Βόνιτσας. Διετέλεσε διαιτητής ποδοσφαίρου στην Α΄ Εθνική Κατηγορία καθώς και μέλος σε αρκετά αθλητικά σωματεία την Αθήνας. Είναι μια δυναμική προσωπικότητα που και χαίρει εκτίμησης και σεβασμού τόσο για το έργο του όσο για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του και σίγουρα θα είναι στις πρώτες προτιμήσεις των Αιτωλοακαρνάνων που διαμένουν στην Αθήνα και όχι μόνο.»

 Ως καθηγητής διαιτησίας φιλοξενείτο τακτικά σε αθλητικές εκπομπές σε κανάλια Πανελλαδικής Εμβέλειας ,όπως στο OPEN.

ereportaz

Διαβάστε Περισσότερα » "Βιασμός 12χρονης στα Σεπόλια: Αυτός είναι ο πασίγνωστος καθηγητής διαιτησίας - "Βοηθούσα την 12χρονη" - Αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση"

Ουκρανία: Αναχώρησε από το Κίεβο ο Μπάιντεν – Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος, προειδοποιεί ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναχώρησε από το Κίεβο, όπου πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη λίγες ημέρες πριν από τη πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο.

Κατά την διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία δίνοντας στην Ουκρανία την διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε την Κίνα σε σημερινή συνέντευξή του να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο που αυτή η τελευταία διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως, αν εντούτοις το κάνει, θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος.

Ο Ζελένσκι έκανε τα σχόλια αυτά καθώς η Κίνα δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις, μετά την προειδοποίηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών το σαββατοκύριακο προς τον κινέζο ομόλογό του να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ' αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Στην πραγματικότητα θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό».

«Όμως θεωρώ πως είναι ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση αυτού που συμβαίνει εδώ», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Επειδή, αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πιστεύω πως η Κίνα το γνωρίζει».

Σχετικά με τη Μολδαβία, ο Ζελένσκι είπε στην Die Welt πως η Ουκρανία διαβίβασε στην πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου πληροφορίες που δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει πραξικόπημα στη Μολδαβία.

«Η Μάγια Σάντου ουδέποτε μου ζήτησε βοήθεια, όμως με ευχαρίστησε για την πληροφορία. Γνωρίζει πολύ καλά την κατάστασή μας. Η Ουκρανία θα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία είναι πολύ τεταμένες και κατηγόρησε τους ηγέτες της Μολδαβίας ότι ακολουθούν μια αντιρωσική ατζέντα, μία εβδομάδα αφού το Κισινάου ανακοίνωσε πως απέτρεψε ρωσική απόπειρα πραξιοπήματος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Αναχώρησε από το Κίεβο ο Μπάιντεν – Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος, προειδοποιεί ο Ζελένσκι"

Απορρίπτουν την ΚΥΑ οι καλλιτέχνες – Επιστολή στον πρωθυπουργό

«”Σε εσάς που μας ακούτε” δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τις 17 Δεκεμβρίου» δηλώνουν οι καλλιτέχνες σε επιστολή τους, σήμερα, προς τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλαο Γιατρομανωλάκη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την επιστολή υπογράφουν 18 φορείς και σωματεία όλου του κλάδου ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, αίτημα για το οποίο έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας «για αντισυνταγματικότητα και αντίθεση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το προσχέδιο ΚΥΑ. Δυστυχώς η Κυβέρνηση με το προσχέδιο αυτό, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα μας, δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν θέλει να δώσει λύση στα υφιστάμενα προβλήματα. Διευκρινίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή μας την προηγούμενη Τετάρτη 15/2, δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση και όχι ΚΥΑ. Η ΚΥΑ είναι νομικά ασθενέστερη και υποδεέστερη από Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Π.Δ. 85/22 δεν τροποποιείται και έτσι παραμένουμε στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.). Αυτό που ανακοινώθηκε είναι η μισθολογική και μόνο προσέγγιση με αυτή της κατηγορίας Τ.Ε.. Έτσι όμως δημιουργείται το παράδοξο οι καλλιτέχνες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα συναφή επαγγέλματα να προσλαμβάνονται ως Δ.Ε. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΠΟΑ.

Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε νέα Επαγγελματική Κατηγορία (ούτε άλλωστε θα μπορούσε, αφού δεν είναι νομοθετική ρύθμιση), καθώς παραμένουμε στην κατηγορία Δ.Ε. (μέσω του Π.Δ. 85/2022) έτσι όπως έχουν περιγραφεί εκεί τα προσόντα επιλογής. Επιπλέον, με την ΚΥΑ επιχειρείται να βαφτιστεί η εργασία ως «καλλιτεχνικό έργο», για οποιονδήποτε προσληφθεί για το έργο αυτό. Δεν κατανοούμε τον λόγο να αναγραφεί με τέτοιον τρόπο το «καλλιτεχνικό έργο (Κ.Ε.)» όταν δεν αποτελεί θεσμοθετημένη επαγγελματική κατηγορία. Το μόνο που προκαλείται με αυτή την αναφορά είναι η εσκεμμένη σύγχυση της κοινής γνώμης. Έτσι λοιπόν δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και του πτυχίου μας. Η ΚΥΑ αυτή δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η επιτέλους αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας, μέσω της διαβάθμισής μας, στην κατηγορία Τ.Ε..

Κατόπιν όσων προκύπτουν από τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και την αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία. Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 αναγνώριση μέσω διαβάθμισης και υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας.

Οι κινητοποιήσεις μας εδώ και δύο μήνες, η παραίτηση σύσσωμου του καθηγητικού προσωπικού τριών δραματικών σχολών, οι καταλήψεις και οι απεργίες αφορούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από 179 ευρώ, αφορούν στην αξιοπρέπειά μας, στην κατοχύρωση των σπουδών μας και στην ιδιότητά μας ως επαγγελματίες. Η εξαγγελία και μόνο για ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025 δεν απαντάει στα τρέχοντα ζητούμενα και δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως μια ακόμα προεκλογική εξαγγελία.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου κλείσαμε ακριβώς δυο μήνες από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και ολοκληρώσαμε τη δικαστική μας προσφυγή για αντισυνταγματικότητα και αντίθεση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατάθεση αίτησης ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος. 85/2022 (ΦΕΚ 232/τ. α΄/17-12-2022) στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Την αίτηση ακύρωσης καταθέτουν και συμπράττουν:

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
  • Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
  • Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος
  • Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης
  • Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης – Οπτικοακουστικού Τομέα
  • Ένωση Επαγγελματικών Συντελεστών Παραστατικών Τεχνών Κάτω Από Τη Σκηνή
  • Ένωση Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών και Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Χώρο Βόρειας Ελλάδας
  • Σωματείο Εργαζομένων Μουσικών Δήμου Αθηναίων
  • Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος
  • Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΚΘΒΕ Πάσης Φύσεως Προσωπικού,
  • Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων Και Μουσικών Σχολών
  • Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
  • Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος
  • Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό
  • Σωματείο Καθηγητών Χορού
  • Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού

«Σε εσάς που μας ακούτε», δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τις 17 Δεκεμβρίου. Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή πως την ταφόπλακα που εναποθέτει η Κυβέρνηση απέναντι στις διεκδικήσεις μας, θα τη σηκώσουμε σύσσωμοι ο κλάδος και το σπουδαστικό σώμα μαζί με τη συμπαράσταση της κοινωνίας που κατανοεί τα αιτήματά μας και στέκεται δίπλα μας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίπτουν την ΚΥΑ οι καλλιτέχνες – Επιστολή στον πρωθυπουργό"

Έβρος: Μαχαιρωμένη σε γκρεμό βρέθηκε η 28χρονη διοργανώτρια του Καρναβαλιού

Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία του Τυχερού στον Έβρο το αποτέλεσμα της έρευνας για τον εντοπισμό της 28χρονης διοργανώτριας -κατά πληροφορφίες- του Καρναβαλιού και των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην περιοχή, η οποία αγνοείτο από το απόγευμα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε νεκρή σε μια χαράδρα όπου είχε πέσει με τη μοτοσικλέτα της, με τραύματα από μαχαίρι!

Το άψυχο σώμα της άτυχης 28χρονης εντόπισε ο θείος της που την αναζητούσε μαζί με άλλους συγγενείς, μέσα σε μια χαράδρα βάθους περίπου 30 μέτρων στην περιοχή του χωριού Λευκίμη. Οι αστυνομικοί από τα τμήματα Τυχερού και Σουφλίου που έφτασαν στο σημείο, διαπίστωσαν ότι έφερε τραύματα στο στήθος και τα χέρια που δεν δικαιλογούνταν από την πτώση.

Έτσι, κλήθηκε ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης, που εκτίμησε ότι τα τραύματα προέρχονταν από μαχαίρι!

Ωστόσο, αυτό θα επιβεβαιωθεί από τη νεκροτομή που θα γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η άτυχη νεαρή είχε φύγει από το σπίτι της το απόγευμα της Κυριακής με τη μηχανή, χωρίς να πει πού σκόπευε να πάει. Οι αστυνομικοί εξετάζουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο και αναζητούν πλάνα από κάμερες της ευρύτερης περιοχής για να διαπιστώσουν αν επέβαινε μόνη στη μοτοσικλετά ή αν συνάντησε κάποιον στην διαδρομή.

evros news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έβρος: Μαχαιρωμένη σε γκρεμό βρέθηκε η 28χρονη διοργανώτρια του Καρναβαλιού"

Υδρογονάνθρακες: Με διπλάσια δεδομένα έκλεισαν οι έρευνες στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο κρίσιμο βήμα για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης. Η νορβηγική εταιρεία PGS τελείωσε τις σεισμικές έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της νήσου και χθες, το ναυλωμένο ερευνητικό πλοίο της Sanco Swift αναχώρησε για τη Βαλέτα της Μάλτας, όπου θα αφιχθεί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, την Τρίτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα business.marinetraffic.com.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν, εργασία που θα αναλάβει και πάλι η PGS, για να παραδώσει το πόρισμά της σε περίπου ένα χρόνο στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy, που είναι η μισθώτρια και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Από την επάρκεια ή μη των αναλύσεων αυτών θα αποφασιστεί εάν θα ακολουθήσουν και τρισδιάστατες έρευνες, από τις δισδιάστατες, που μόλις ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η PGS συνέλεξε από τα δύο μπλοκ σχεδόν διπλάσια σεισμικά δεδομένα σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Από κάθε ένα οικόπεδο έπρεπε να αποκτήσει δεδομένα 3.250 χλμ., δηλαδή, αθροιστικά, 6.500 χλμ., και τελικά «απλώθηκε» σε περίπου 13.000 χλμ. Να σημειωθεί ότι η παραχώρηση «Δυτικά της Κρήτης» καλύπτει μία έκταση 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η «Νοτιοδυτικά Κρήτης», 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών, όπως βεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, τηρήθηκαν τα υψηλότερα στάνταρ περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Η PGS ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς, που μιλούσαν για τέλη Φεβρουαρίου. Το Sanco Swift ήρθε από τη Λεμεσό της Κύπρου τον περασμένο Οκτώβριο και έπιασε αμέσως δουλειά. Εφόσον κριθεί τον Φεβρουάριο του 2024 ότι δεν απαιτούνται επιπλέον τρισδιάστατες έρευνες, τότε η κοινοπραξία θα προχωρήσει στο επόμενο κρίσιμο βήμα, που είναι η απόφαση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στα δύο θαλάσσια οικόπεδα.

Ενόψει της διοικητικής και τεχνικής προετοιμασίας που προϋποτίθεται (περιβαλλοντική αδειοδότηση, γεωτρύπανο, κ.λπ.) εκτιμάται ότι θα γίνουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, χωρίς δηλαδ καθυστερήσεις, εντός του α' εξαμήνου του 2025. Διαφορετικά, μετατίθενται για το 2026.

Πηγές της κοινοπραξίας ExxonMobil-Helleniq Energy, που είχαν μιλήσει στο Euro2day.gr στα τέλη του προηγούμενου μήνα, είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών.

Υπάρχουν, είπαν, κάποιες ενδείξεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα. Στα γεωφυσικά δεδομένα που συγκέντρωσε το 2012 και πάλι η PGS φαίνονται «ανωμαλίες» που πιθανόν να συνδέονται με την ύπαρξη φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν και θα αξιολογηθούν, είναι αυτά που θα δώσουν το πολύτιμο «σήμα» για τις περαιτέρω κινήσεις. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι μετά από τρία και πλέον χρόνια έγινε δυνατή η πρόσκτηση και νέων σεισμικών δεδομένων στην πιο υποσχόμενη περιοχή της χώρας για δυνητικούς υδρογονάνθρακες.

Η προσφυγή που είχαν κάνει το 2019 στο ΣτΕ τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις είχε οδηγήσει στο «πάγωμα» αυτών των ερευνών, μέχρι την οριστική απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, που απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υδρογονάνθρακες: Με διπλάσια δεδομένα έκλεισαν οι έρευνες στην Κρήτη"

Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου

Με μια απλή εγκύκλιο η κυβέρνηση ανατρέπει τα δικαιώματα του Δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση και δασικές εκτάσεις. ● Στο εξής δεν θα πρέπει οι ιδιώτες να αποδεικνύουν τη δική τους κυριότητα, αλλά θα αποσύρεται το Δημόσιο εάν δεν διαθέτει τίτλους...

Ανατροπή στο αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου επί της ιδιοκτησίας των δασικών εκτάσεων προκαλεί η κυβέρνηση προεκλογικά και μάλιστα με μια απλή εγκύκλιο. Στο εξής, δεν θα πρέπει οι ιδιώτες να αποδεικνύουν εκείνοι τη δική τους κυριότητα αλλά θα αποσύρεται το Δημόσιο εάν δεν διαθέτει τίτλους.

Στο κείμενο οδηγιών που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωνσταντίνος Αραβώσης, δίνεται εντολή στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες να μην καταχωρίζουν στους δασικούς χάρτες και στο Κτηματολόγιο δικαιώματα του Δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση και δασικές εκτάσεις. Εως τώρα η καταχώριση αυτή υπέρ του Δημοσίου γινόταν αυτομάτως με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά τώρα θα πρέπει εκείνο να προσκομίζει τίτλους. Με άλλα λόγια, δασικές εκτάσεις χωρίς τίτλους του Δημοσίου θεωρούνται ιδιωτικές και ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση χιλιάδων στρεμμάτων ανά την Ελλάδα.

Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου υπήρξαν οι αντιδράσεις βουλευτών στα νησιά του Ιονίου. Το Δασαρχείο Λευκάδας έβγαλε απόφαση ορίζοντας ότι οι δασικές εκτάσεις του νησιού ανήκουν στο Δημόσιο μέχρι αποδείξεως του εναντίου από πλευράς των ιδιωτών που δηλώνουν κύριοι. Σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Αραβώση αναφέρεται ότι μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά «δώσαμε οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τα Δασικά, με την εκδοθείσα νέα ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δασών». Δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης ότι στόχος μαζί με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών «είναι η αποτελεσματική προστασία των δασών, η αποτροπή αυθαιρεσιών, αλλά και η δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών, καθώς και η αποκατάσταση τυχόν αδικιών του κράτους απέναντί τους».

Η εγκύκλιος Αραβώση, προφανώς, δεν προέκυψε εξ ουρανού αλλά στηρίζεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις που κατάφερε να περάσει από τη Βουλή το ΥΠΕΝ, αλλά και συναρμόδια υπουργεία. Αναφέρεται ενδεικτικά ο νόμος 4915/2022 που ρύθμισε κατά των δικαιωμάτων του Δημοσίου τις εκτάσεις που στο παρελθόν είχαν αγροτική μορφή αλλά δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης. Αναφέρεται επίσης ο νόμος 4936/2022 βάσει του οποίου ανακαλούνται από το Δημόσιο ή απορρίπτονται από το Γραφείο Κτηματογράφησης οι δηλώσεις με τις οποίες διεκδικούσε την κυριότητα εφόσον δεν υφίστανται συγκεκριμένοι τίτλοι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που με τόσο ξεκάθαρο τρόπο το Δημόσιο αποσύρεται από τα δικαιώματά του, υπέρ των οποίων είχαν εκδοθεί στο παρελθόν και δικαστικές αποφάσεις.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news