facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Πάτρα: Κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό του «Αγίου Ανδρέα»

Πληθαίνουν τα κρούσματα κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θετικός στον ιό εντοπίστηκε ακόμα ένας γιατρός της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου όπου από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει διασπορά σε ασθενείς και εργαζομένους.

Μετά και τα χθεσινά 4 κρούσματα ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 45, γεγονός που προβληματίζει έντονα το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και τους νοσηλευόμενους.

Λόγω της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος θα κάνει νέα ενημέρωση στο προσωπικό.
 

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό του «Αγίου Ανδρέα»"

Για «φακελάκι» συνελήφθη γιατρός νοσοκομείου της Αττικής

Για δωροληψία κατηγορείται 65χρονος γιατρός δημόσιου νοσοκομείου της Αττικής, ο οποίος συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο γιατρός συνελήφθη χθες Δευτέρα μέσα στο νοσοκομείο, μετά από σχετική καταγγελία, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε προσημειωμένο χρηματικό ποσό που είχε λάβει από ασθενή.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Για «φακελάκι» συνελήφθη γιατρός νοσοκομείου της Αττικής"

Σουηδία: Δεν θα γίνονται ταξίδια εκτός Ευρώπης μέχρι τις 15 Απριλίου

Τη σύστασή της για παράταση στην αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών προς όλες τις χώρες εκτός Ευρώπης μέχρι τις 15 Απριλίου αποφάσισε η Σουηδία, όπως αναφέρεται σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πότε θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και ελευθερία σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της»,, αναφέρει το υπουργείο σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σουηδία συνέστησε στις 14 Μαρτίου του περασμένου χρόνου την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών σε όλες τις χώρες εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά έκτοτε έχει άρει τη σύσταση αυτή για έναν αριθμό χωρών στην Ευρώπη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Δεν θα γίνονται ταξίδια εκτός Ευρώπης μέχρι τις 15 Απριλίου"

Μήνυμα Κόντε μετά την παραίτηση του: Να ξανασηκωθεί όρθια η πατρίδα μας

O Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα το μεσημέρι, κατά την συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματατέλα, ανήρτησε το βράδυ της Τρίτης (26.01.2021) στο Facebook, γραπτό μήνυμά του, με ευθεία αναφορά στην κυβερνητική κρίση.

«Ήρθε η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους, όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας μας», γράφει ο Κόντε στο μήνυμά του. Παράλληλα, προσθέτει ότι η παραίτησή του «στηρίζει τη δυνατότητα αυτή: τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης η οποία να προσφέρει μια προοπτική εθνικής σωτηρίας».

Σύμφωνα με τον Κόντε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να εργαστεί για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική, και να επιτρέψει στη χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός (ο οποίος παραμένει στην θέση του για την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων) καταλήγει εκφράζοντας μια προσδοκία, η οποία αφήνει να εννοηθεί πως δεν θεωρεί βέβαιο ότι θα του δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πιο αναλυτικά, ο Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει μέσω διαδικτύου: «Το μόνο που έχει σημασία, πέρα από το ποιος θα κληθεί να ηγηθεί της χώρας, είναι η πατρίδα μας να μπορέσει να ξανασηκωθεί όρθια. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε όλοι, διότι θα έχει κερδίσει η Ιταλία. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, θα με βρείτε πάντα -με δύναμη και πάθος- να στηρίζω τη χώρα».

Τι δείχνει δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, αντιφατικό μήνυμα φθάνει από δημοσκοπική έρευνα της εταιρείας Swg, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού La7.

Στην πρόθεση ψήφου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με ποσοστό 23,5%. Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επιλέγει το 16,3% των ερωτηθέντων, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «σταματά» στο 6,3% .

Σε ό,τι αφορά τους εταίρους του Τζουζέπε Κόντε, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πείθει το 19,3% του στατιστικού δείγματος, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 15,7%. Η δε Ιταλική Αριστερά βρίσκεται στο 3,8%.

Παράλληλα, όμως, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ του να παραμείνει ο Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της, έστω και αν στην Γερουσία δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Το 10% απαντά ότι καλό θα είναι, ο Ιταλός πρωθυπουργός να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με πιο εύρωστη κοινοβουλευτική υποστήριξη, ενώ το 23% ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μόνο το 9%, τέλος, υποδεικνύει ως λύση την σύσταση κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό.

Οι περισσότεροι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, πέρα από τις κομματικές πεποιθήσεις, στην παρούσα φάση υγειονομικής κρίσης και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, οι πολίτες προτιμούν να μην υπάρξουν αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας, φοβούμενοι ότι η πολιτική αυτή αστάθεια θα μπορούσε να έχει ευρύτερες, αρνητικές επιπτώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Κόντε μετά την παραίτηση του: Να ξανασηκωθεί όρθια η πατρίδα μας"

Έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για τις αγωγές Τσίπρα κατά Κουρτάκη και Παπαχρήστου

Την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσε η ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να κάνει αγωγές στους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Ι. Κουρτάκη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ σημειώνει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για τις αγωγές Τσίπρα κατά Κουρτάκη και Παπαχρήστου"

Χέρι βοηθείας της Sanofi σε Pfizer: Επιπλέον 100 εκατ. δόσεις εμβολίων για την ΕΕ

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.

Η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021.

Εν αναμονή, η γαλλική κυβέρνηση την προέτρεψε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να θέσει στη διάθεση άλλων εταιρειών τις αλυσίδες παραγωγής της, για να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.

Ο Χάντσον είπε ότι η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει την Pfizer «ώστε να βοηθήσει από τώρα», προσθέτοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χέρι βοηθείας της Sanofi σε Pfizer: Επιπλέον 100 εκατ. δόσεις εμβολίων για την ΕΕ"

Έσκασαν «κανόνια» -Πασίγνωστα μαγαζιά βάζουν λουκέτο

Σε μαζικά λουκέτα προχωρούν επιχειρηματίες στην εστίαση. Περίπου 40 εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ στην περιοχή του Κολωνακίου κυρίως στην οδό Σκουφά και Βαλαωρίτου έχουν κλείσει οριστικά.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Γκάζι, όπου τουλάχιστον 10 μαγαζιά έχουν βάλει ενοικιαστήριο και ένα μάλιστα έχει και αναγγελία έξωσης στην πόρτα του.

Τα οριστικά λουκέτα «εξαπλώνονται» και εκτός του κέντρου της Αθήνας, προς τα Βόρεια Προάστια: Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Νέα Ερυθραία και Νέο Ψυχικό.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άλλες 40 επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει, μη αντέχοντας τις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του δεύτερου παρατεταμένου για την εστίαση lockdown. Λουκέτα άρχισαν να πέφτουν και στην παλιά πόλη της Ρόδου. Παράλληλα, εκτός από τα λουκέτα άλλες 4 στις 10 ανοιχτές επιχειρήσεις του κλάδου δηλώνουν ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Στο τεράστιο πλήγμα που δέχεται η εστίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας ότι ο κλάδος αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του «λουκέτου».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο φτάνουν τις 330.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι κλάδοι – «συνεργάτες» της εστίασης, τότε επηρεάζονται συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Έσκασαν «κανόνια» -Πασίγνωστα μαγαζιά βάζουν λουκέτο"

Αποζημίωση 70 εκατ. κέρδισε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σφοδρή σύγκρουση του πολεμικού Καλλιστώ

Τη συντηρητική κατάσχεσή του MAERSK LAUNCESTON μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ, ή την κατάβολή ισόποσης εγγυητικής επιστολής υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων – Τμήματος Ναυτικών Διαφορών), έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ελληνικού Δημοσίου και διέταξε τη συντηρητική κατάσχεσή του του υπό σημαίας Πορτογαλίας εμπορικό φορτηγό πλοίο (C/V) MAERSK LAUNCESTON, που ανήκει στην αλλοδαπή εταιρία KG Vierte OCEANIA Schiffahrtsgesellschaft mbH & Co., μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ, με τη δυνατότητα αντικατάστασης της κατάσχεσης με ισόποση εγγυητική επιστολή αξιόχρεης τράπεζας στην Ελλάδα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά τη σύγκρουση στις 27 Οκτωβρίου του 2020 του ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ του ΠΝ με το υπό σημαία Πορτογαλίας εμπορικό φορτηγό πλοίο (C/V) MAERSK LAUNCESTON. Από τη σφοδρή σύγκρουση προκλήθηκε εισροή υδάτων στο ναρκοθηρευτικό πλοίο καθώς η πρύμνη του πολεμικού πλοίου κόπηκε και δίπλωσε.

Το Ελληνικό Δημόσιο, με την από 30 Οκτωβρίου του 2020 αίτησή του, ζήτησε να ληφθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την εξασφάλιση των αποζημιωτικών του απαιτήσεων από τη σύγκρουση. Αυθημερόν εκδόθηκε από την πρόεδρο υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Πειραιά προσωρινή διαταγή απαγόρευσης απόπλου, η οποία ήρθη με παροχή εγγυοδοσίας, συνισταμένης σε εγγυητική επιστολή αξιόχρεης τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα, ύψους 40 εκατ. ευρώ (εκδότρια, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.). 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά ο πλοίαρχος του MAERSK LAUNCESTON ανέπτυξε ταχύτητα 16 κόμβων, την οποία μάλιστα διατήρησε μέχρι και λίγο πριν την ένδικη σύγκρουση.

Η ταχύτητα αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός της πραγματοποίησης πλου σε περιοχή με υψηλή ναυτιλιακή κίνηση αλλά και της έλλειψης επιτήρησης και επίβλεψης της περιοχής είτε οπτικής είτε δια των οργάνων του πλοίου, πιθανολογείται υψηλή και μη ασφαλής.

Επίσης αναφέρεται πως δεν υπήρξε εποπτεία του ασυρμάτου VHF και δεν απαντήθηκαν οι κλήσεις του κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου, δεν αξιοποιήθηκαν οι ενδείξεις του ραντάρ του MAERSK LAUNCESTON, και αυτό διότι ουδείς εκ του πληρώματος του επόπτευε τα προαναφερθέντα ηλεκτρονικά μέσα αυτού κατά τη διάρκεια του πλου.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως η αντίδραση του πλοιάρχου του MAERSK LAUNCESTON όταν πλέον αυτός αντελήφθη την επικινδυνότητα της κατάστασης έγινε καθυστερημένα και σε χρόνο που η σύγκρουση δεν μπορούσε πλέον να αποφευχθεί.

Επιπλέον προκύπτει πως το MAERSK LAUNCESTON δεν πραγματοποίησε εγκαίρως τους απαιτούμενους εκείνους χειρισμούς ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού και δεν ακολούθησε πριν από τη σύγκρουση αποκλίνουσα πορεία σε σχέση με το πολεμικό πλοίο.

Αντιθέτως πιθανολογείται ότι στην πορεία του τελευταίου υπήρξε σταδιακή και προοδευτική κλίση προς την πορεία του πολεμικού πλοίου και ειδικότερα παρέκκλιση της πορείας προς τα δεξιά. 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 70 εκατ. κέρδισε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σφοδρή σύγκρουση του πολεμικού Καλλιστώ"

Κύπρος: Δυο θάνατοι και 109 νέα κρούσματα - Κάτω από το 1% το ποσοστό θετικότητας

Δύο θανάτους και 109 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη 26/01/2021 το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από Covid-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 190, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 30.252.

160 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10.992 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,99%.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δυο θάνατοι και 109 νέα κρούσματα - Κάτω από το 1% το ποσοστό θετικότητας"

Κακοκαιρία: Οι θερμαινόμενοι χώροι που ανοίγει για τους άστεγους ο δήμος Αθηναίων

Ασπίδα προστασίας για τους άστεγους της πόλης δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων, δεδομένου του επικείμενου κύματος κακοκαιρίας, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, θέτοντας σε πλήρη κινητοποίηση τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Έτσι από αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί και για όσο χρειαστεί, σε μία προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος, ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει χώρους όπου άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν, κάνοντας παράλληλα RapidTest για τον Covid-19.

Σε 24ωρη βάση ανοίγουν οι εξής χώροι:

- Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.

- To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151) όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, πραγματοποιείται RapidTest.

- To Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ – Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69 – τηλ: 210.3421260) όπου όλοι όσοι έχουν ανάγκη, μπορούν να βρουν έναν καθαρό θερμαινόμενο χώρο με γεύματα και κουβέρτες. Και στον συγκεκριμένο χώρο, κατά την είσοδο, θα πραγματοποιούνται RapidTest.

Παράλληλα, οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία: Οι θερμαινόμενοι χώροι που ανοίγει για τους άστεγους ο δήμος Αθηναίων"

Πορτογαλία: Ασθενείς με κορονοϊο μεταφέρονται στο εξωτερικό – Βάζουν ψυγεία έξω από νεκροτομεία

Οριακή είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και την ώρα που τα νοσοκομεία δεν μπορούν να περιθάλψουν άλλους ασθενείς.

Η πορτογαλική κυβέρνηση κλήθηκε να μεταφέρει ασθενείς με Covid-19 στο εξωτερικό, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα και το κεντρικό νοσοκομείο της Λισαβόνας εγκατέστησε επιπλέον ψυγεία για τις σορούς των θυμάτων της πανδημίας.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι νεκροί από τη νόσο ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 291, με τη χώρα να μετρά συνολικά 653.878 κρούσμα και 11.012 νεκρούς. Καταγράφει αυτή τη στιγμή τον υψηλότερο μέσο όρο επτά ημερών κρουσμάτων και θανάτων ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων ourworldindata.org.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λισαβόνας, το Santa Maria, εγκατέστησε δύο ψυγεία έξω από το νεκροτομείο του με χωρητικότητα 30 σορών, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του.

Καθώς τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση, υγειονομικές μονάδες του στρατού στη Λισαβόνα και το Πόρτο έσπευσαν να βοηθήσουν, με μία εξ αυτών, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, να διπλασιάζει τη χωρητικότητά της για να αντιμετωπίσει τη συρροή των ασθενών. Δύο καφετέριες μετατράπηκαν σε θαλάμους.

Το τοπικό συμβούλιο στο Τόρες Βέντρας, έναν δήμο κοντά στη Λισαβόνα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντική αύξηση κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας, προέτρεψε το υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σημανθεί «συναγερμός» σχετικά με την ιδέα διεθνούς βοήθειας, ωστόσο προσέθεσε:

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει διαθεσιμότητα φίλων-χωρών να βοηθήσουν».

Από την πλευρά της, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP χθες: «Η πορτογαλική κυβέρνηση κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, περιλαμβανομένου του διεθνούς πλαισίου, για να διασφαλίσει ότι παρέχει την καλύτερη βοήθεια στους ασθενείς».

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε πως η θέση της Πορτογαλίας στη δυτικότερη άκρη της Ευρώπης εγείρει περιορισμούς στη μεταφορά ασθενών σε άλλες χώρες, την ώρα μάλιστα που άλλα κράτη της ΕΕ βρίσκονται επίσης υπό πίεση.

Στο σύστημα υγείας της Πορτογαλίας, υπάρχουν 830 κλίνες σε ΜΕΘ για ασθενείς με covid-19 εκ του συνόλου των 1.200 κρεβατιών, ανέφερε η υπουργός Υγείας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 765 ασθενείς με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πορτογαλία: Ασθενείς με κορονοϊο μεταφέρονται στο εξωτερικό – Βάζουν ψυγεία έξω από νεκροτομεία"

Τσελίκ για τις διερευνητικές: Περιμένουμε θετική στάση από την Αθήνα - Να προσέχουν με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν

Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να δείξει θετική στάση στις διερευνητικές συνομιλίες που ξεκίνησαν με την Τουρκία τη Δευτέρα κι έχουν σαν στόχο την επίλυση πολλών διμερών ζητημάτων, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος.

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί στις συνομιλίες α ν η Ελλάδα κρατήσει στάση κατά της Τουρκίας, σε συνεργασία με άλλες χώρες», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια συνάντησης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Τα σχόλιά του προέκυψαν μια μέρα μετά την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια παύσης.

Η Τουρκία «ως διπλωματικό κράτος» μπήκε στις συνομιλίες με θετική διάθεση, δήλωσε ο Τσέλικ, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες εργάζονται για να «υποστηρίξουν την ειρήνη και να αποτρέψουν τις συγκρούσεις».

Είπε επίσης ότι η Άγκυρα στοχεύει να γυρίσει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την Αθήνα, προσθέτοντας: «Περιμένουμε από αυτούς να είναι προσεκτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν κατά της Τουρκίας».

Στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, κορυφαίοι Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι αξιολόγησαν τα ζητήματα από προηγούμενους γύρους - που έληξαν το 2016 - καθώς και την τρέχουσα κατάσταση, τις πρόσφατες εξελίξεις και τα πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως η Αθήνα θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσελίκ για τις διερευνητικές: Περιμένουμε θετική στάση από την Αθήνα - Να προσέχουν με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν"

Καιρός αύριο: Νέο κύμα με βροχές, καταιγίδες, 9 μποφόρ και χιόνια

Τα δόντια του θα δείξει ο καιρός αύριο, Τετάρτη (27.01.2021). Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι πολύ θυελλώδεις. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά άστατος καιρός με παροδικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές, ημιορεινές καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 7 με 9 στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα.
Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες που γρήγορα θα σταματήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και πρόσκαιρα στα βόρεια ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα για χιονόνερο ή πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα ανατολικά ορεινά. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση.
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι στα ανατολικά.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, στα ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).
Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 και στα νότια τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 και στα νότια τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ και τις πρώτες πρωινές ώρες έως 9 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση και βαθμιαία δυτικοί με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέο κύμα με βροχές, καταιγίδες, 9 μποφόρ και χιόνια"

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου

Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική-πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική.

Ειδικότερα, με τις 2 Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς:

  • προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου,
  • καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων /αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και
  • ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

  • Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
  • Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).
  • Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).
  • Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.
  • Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων / γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος. Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων – παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης.

Το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία. Αρχικά, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μπαίνει σημαντικό αντικίνητρο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες καθώς μόνον με την απόκτησή της η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την «γραφειοκρατία του χαρτιού» καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά.

Τέλος, δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που είχα προετοιμάσει από το 2015, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που τώρα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράφω την οριστική ενεργοποίησή της!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου"

Ευρω-δικαστήριο: Μόνο κατά παρέκκλιση η άρνηση πληρωμής δημοσίου με μετρητά

Κατά παρέκκλιση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα κράτη της ζώνης του ευρώ μπορούν να επιτρέπουν στις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης τους να μην αποδέχονται πληρωμές οφειλών σε μετρητά, αποφαίνεται με απόφαση του με μείζονα σύνθεση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σημαντική απόφαση της μείζονος σύνθεσης του ΔΕΕ, τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ μπορούν να υποχρεώνουν την Δημόσια Διοίκηση τους να δέχεται πληρωμές σε μετρητά ή να εισάγει, για λόγο δημοσίου συμφέροντος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, παρέκκλιση από την υποχρέωση αυτή.

Το Δικαστήριο κλήθηκε να απαντήσει σε προδικαστικό ερώτημα που του απηύθυνε το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν δύο Γερμανοί πολίτες όταν ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Έσσης αρνήθηκε να πληρώσουν σε μετρητά τα ραδιοτηλεοπτικά τέλη, ζητώντας την ακύρωση των ειδοποιήσεων πληρωμής.

Το γερμανικό δικαστήριο, θεωρώντας ότι η άρνηση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού αντιβαίνει την διάταξη του ομοσπονδιακού δικαίου που ορίζει πως τα μετρητά (τραπεζογραμμάτια σε ευρώ) αποτελούν νόμιμο μέσο πληρωμής χωρίς περιορισμούς ζήτησε από το ΔΕΕ να διευκρινίσει αν η εν λόγω διάταξη του Ομοσπονδιακού Δικαίου συνάδει με την αποκλειστική αρμοδιότητα που διαθέτει η Ένωση στον τομέα της νομισματικής πολιτικής για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ.

Το δικαστήριο αυτό ζήτησε επίσης να διευκρινιστεί αν η ιδιότητα των τραπεζογραμματίων σε ευρώ ως νομίμου χρήματος συνεπάγεται ότι απαγορεύεται στους δημόσιους φορείς των κρατών μελών να αποκλείουν τη δυνατότητα εκπλήρωσης σε μετρητά μιας χρηματικής υποχρέωσης που επιβάλλεται από δημόσια αρχή

Το ΔΕΕ με την απόφαση του (CURIA αριθμός απόφασης 8/2021 ) αποφαίνεται ότι “κράτος μέλος με νόμισμα το ευρώ μπορεί, στο πλαίσιο της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησής του, να λαμβάνει μέτρο το οποίο υποχρεώνει τη διοίκηση αυτή να δέχεται πληρωμές σε μετρητά ή να εισάγει, για λόγο δημοσίου συμφέροντος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, παρέκκλιση από την υποχρέωση αυτή”.

Κατά την εκτίμηση του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου: “τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ είναι αρμόδια να ρυθμίζουν τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων πληρωμής, εφόσον είναι δυνατόν, κατά κανόνα, οι πληρωμές να πραγματοποιούνται σε μετρητά στο νόμισμα αυτό. Επομένως, ένα κράτος μέλος μπορεί να λάβει μέτρο το οποίο υποχρεώνει τη δημόσια διοίκησή του να δέχεται πληρωμές σε μετρητά στο νόμισμα αυτό. Σε δεύτερο στάδιο, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η ιδιότητα των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων σε ευρώ ως νομίμου χρήματος συνεπάγεται, καταρχήν, την υποχρέωση αποδοχής τους”.

Επισημαίνεται ωστόσο στην απόφαση πως “τα κράτη μέλη μπορούν, καταρχήν, να περιορίζουν την υποχρέωση αυτή για λόγους δημοσίου συμφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι ανάλογοι προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος, πράγμα που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα νόμιμα μέσα εξόφλησης χρηματικών οφειλών. Συναφώς, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον το να υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης των χρηματικών οφειλών προς τις δημόσιες αρχές κατά τρόπον ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρχές αυτές με υπέρμετρο κόστος το οποίο θα τις εμπόδιζε να εξασφαλίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος”.

Στην απόφαση αναφέρεται πως ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που αντλείται από την ανάγκη να διασφαλιστεί η εκπλήρωση μιας υποχρέωσης πληρωμής επιβαλλόμενης από τις δημόσιες αρχές είναι ικανός να δικαιολογήσει περιορισμό των πληρωμών σε μετρητά, ιδίως όταν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των οφειλετών από τους οποίους πρέπει να εισπραχθεί η απαίτηση.

Το ΔΕΕ θεωρεί πως είναι στην κρίση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου να εξακριβώσει αν ένας τέτοιος περιορισμός είναι ανάλογος προς τον σκοπό αποτελεσματικής είσπραξης του ραδιοτηλεοπτικού τέλους, λαμβανομένου ιδίως υπόψη του γεγονότος ότι ενδέχεται να μην έχουν όλοι οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους αυτού, εύκολη πρόσβαση στα εναλλακτικά νόμιμα μέσα πληρωμής του.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρω-δικαστήριο: Μόνο κατά παρέκκλιση η άρνηση πληρωμής δημοσίου με μετρητά"

Άλμα με 842 νέα κρούσματα - Τα 427 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 7
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 45
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 5
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 7
ΑΧΑΪΑΣ 29
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 13
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 76
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 28
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 67
ΕΒΡΟΥ 10
ΕΥΒΟΙΑΣ 38
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 3
ΗΛΕΙΑΣ 5
ΗΜΑΘΙΑΣ 3
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 65
ΘΗΡΑΣ 3
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1
ΚΑΒΑΛΑΣ 4
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 14
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 113
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 5
ΚΟΖΑΝΗΣ 16
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 6
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 6
ΛΑΡΙΣΑΣ 37
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΣΒΟΥ 14
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 13
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 12
ΜΥΚΟΝΟΥ 6
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 43
ΞΑΝΘΗΣ 12
ΠΑΡΟΥ 1
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 55
ΠΕΛΛΑΣ 4
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1
ΡΟΔΟΠΗΣ 6
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 9
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 1
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 16
ΧΑΝΙΩΝ 3
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άλμα με 842 νέα κρούσματα - Τα 427 στην Αττική"

Τα πάνω κάτω στην υπόθεση του θανάτου Βαλυράκη

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαληράκη. Η σύζυγός του Μίνα Παπαθεοδώρου, με επιστολή της στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, κάνει λόγο για εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους στο δυστύχημα, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, η εκδοχή της ανθρωποκτονίας. Η προγραμματισμένη για αύριο κηδεία του αναβάλλεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Λιμενικό εξετάζει τουλάχιστον δύο μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για εμπλοκή τουλάχιστον ενός αλιευτικού σκάφους που έκανε ελιγμούς γύρω από το φουσκωτό του πρώην υπουργού.

Οι μαρτυρίες που έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του λιμενικού τμήματος Ερέτριας είναι αποκαλυπτικές. Σύμφωνα με αυτές, την ώρα που ο πρώην υπουργός κινείτο με το φουσκωτό του με μικρή ταχύτητα προς το Πεζονήσι, ο καπετάνιος ενός αλιευτικού άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς γύρω του. Μάλιστα οι δύο άνδρες φέρεται να λογομάχησαν. Τα απόνερα του αλιευτικού φαίνεται ότι προκάλεσαν έντονη ταλάντωση στο φουσκωτό, με αποτέλεσμα ο Σήφης Βαλυράκης να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στη θάλασσα.

«Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη», καταλήγει στην επιστολή της η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη.

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος στην υπόθεση του θανάτου του συζύγου της, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη σύζυγο του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι η εμπειρία του Λιμενικού Σώματος σε τέτοιες υποθέσεις ναυτικών δυστυχημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη και ό,τι υπάρξει σχετικά με την υπόθεση να είναι βέβαιη πως θα αποκαλυφθεί.

ert

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πάνω κάτω στην υπόθεση του θανάτου Βαλυράκη"

Γιαγιά από τα Άνω Λιόσια πουλούσε ηρωίνη, έπαιρνε τρεις συντάξεις και διεκδικεί 100.000 ευρώ αποζημίωση από το κράτος

Η 74χρονη Ε.Κ είχε καταδικαστεί αρχικά σε 8 χρόνια κάθειρξη για εμπόριο ναρκωτικών, είχε εκτίσει πέντε χρόνια και τώρα στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση επειδή η ποινή της στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μειώθηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και ως εκ τούτου είχε μείνει στη φυλακή περισσότερο από την ποινή που τελικά της επιβλήθηκε.

Ο δικηγόρος της, Στάθης Μητσοκάλης, καταθέτει και αίτηση αναίρεσης στο Εφετείο, επιδιώκοντας την πλήρη αθώωση της 74χρονης, ανοίγοντας το δρόμο για την διεκδίκηση ακόμα μεγαλύτερης αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει έως και τις 100.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η συγκεκριμένη γυναίκα έχει συλληφθεί πάνω από 15 φορές τα τελευταία 20 χρόνια για σοβαρά αδικήματα, γεμίζοντας ποινικό μητρώο τεσσάρων σελίδων με κατηγορίες όπως, εμπόριο ναρκωτικών ακόμα και με την επιβαρυντική περίσταση της χρήσης ανηλίκου, για εισαγωγή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα αλλά και για διακεκριμένες κλοπές, πέτυχε να αφεθεί ελεύθερη και ζητά τώρα την αθώωση της.

Σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα, η 64χρονη τότε γυναίκα πουλούσε το εμπόρευμα της (φιξάκια ηρωϊνης) στις λαϊκές αγορές, όπου εργαζόταν μαζί με τον σύζυγο της και το εγγόνι της. Σύμφωνα με άλλο μάρτυρα της υπόθεσης, η γιαγιά από τα Άνω Λιόσια είχε στήσει και δεύτερο παράρτημα μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αστυνομικός που έλαβε την κατάθεση του βασικού μάρτυρα: «Του είπα αν γνωρίζει ονομαστικά τα άτομα από τα οποία ψωνίζει. Μου λέει δεν γνωρίζω τα ονόματα αλλά γνωρίζω τα σπίτια. Είχε δώσει 20 ευρώ για το φιξάκι. Μας υπέδειξε την οικία της 1ης κατηγορούμενης όπου μένει μαζί με τον σύζυγο της. Τον ρώτησα πως γίνεται η συναλλαγή, μου λέει ότι βρίσκεται εκτός οικείας ο Παναγιώτης και τον οδηγεί στην οικεία. Τα έχει μέσα στα στήθη της και στη μέση είχε το τσαντάκι με τα χρήματα».

IMG_20210125_180532 Μέσα στα στήθη της έκρυβε την ηρωίνη η 64χρονη, αναφέρει στην κατάθεση του ο ένας εκ των δυο αστυνομικών που την συνέλαβε

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη της 64χρονης και κατά την απολογία της, αρνήθηκε ότι έχει με το εμπόριο ναρκωτικών. Είπε ότι είναι τοξικομανής και πως έχει άλλα τρία εγγόνια τοξικομανείς, αποκαλύπτοντας δε ότι λαμβάνει τρεις συντάξεις, μια σύνταξη πολύτεκνου, την σύνταξη του συζύγου της που ήταν 30 χρόνια καθαριστής στο δήμο Άνω Λιοσίων καθώς και αναπηρική σύνταξη. «Τα εγγόνια μου παίρνουν σύνταξη πολυτέκνων από τη μητέρα τους που πέθανε και δουλεύω και στη λαϊκή», συμπλήρωσε, χωρίς όμως να πείσει το δικαστήριο που την καταδίκασε αρχικά όπως αναφέρουμε πιο πάνω σε 8 χρόνια κάθειρξη, για να εκτίσει τελικά τα 5 και στη συνέχεια να μειωθεί η ποινή της στους 18 μήνες φυλάκιση.

Ο συνήγορος της, Στάθης Μητσοκάλης, λέει στο protothema.gr ότι «από τη στιγμή που ήδη, από το Εφετείο, έχει κριθεί ότι αδίκως παρέμεινε τόσα χρόνια στη φυλακή, έχει δικαίωμα να αναζητήσει και την αποζημίωση που δικαιούται για τον παραπάνω χρόνο που κρατήθηκε, πέραν της ποινής που τελικά της επιβλήθηκε. Μια αποζημίωση που μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ. Αυτή θα είναι η ελάχιστη αλλά όχι αρκετή ικανοποίηση της, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που θα ένοιωθε καλά αν είχε μείνει άδικα τρία χρόνια στη φυλακή».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαγιά από τα Άνω Λιόσια πουλούσε ηρωίνη, έπαιρνε τρεις συντάξεις και διεκδικεί 100.000 ευρώ αποζημίωση από το κράτος"

Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και στη Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και τά οποία ανέρχονταν σε 59 μέχρι χθες σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης.

Σήμερα επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού από το εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όμως όχι στη Θεσσαλονίκη, με τους ειδικούς να εκτιμούν, ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απομόνωση και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Από τα υπόλοιπα συνολικά 59 εντοπισμένα κρούσματα σε Αττική και Κρήτη, τα 28 δεν σχετίζονται με ταξίδι, ούτε είναι επαφές άλλου κρούσματος. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά στην κοινότητα. «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυστηρή τήρηση των μέτρων με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός καθυστερεί παγκοσμίως, λόγω της μειωμένης παράδοσης των εμβολίων από τις εταιρείες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και στη Βόρεια Ελλάδα"

Απαγόρευση ή άρση απαγόρευσης για συναθροίσεις: Μύλος και αντιδράσεις

Ποιος ζήτησε την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε… αίφνης η αστυνομία λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης (26.01.2021); Το ζήτησε η Επιτροπή ή όχι.

Και τελικά, είναι απαγόρευση συναθροίσεων από 100 και πάνω, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ή τελικά είναι… άδεια για συγκεντρώσεις έως 100 άτομα; Πολλές οι απορίες, πολλές οι δηλώσεις, πολλές και οι αντιδράσεις. Και το κουβάρι μάλλον δεν θα… ξετυλιχθεί. Άρα, μάλλον όπως το βλέπει κανείς.

Ήταν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης όταν η αστυνομία ανακοίνωνε την απόφαση του αρχηγού της να απαγορευτούν οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου. Ανέφερε, μάλιστα, στην ανακοίνωση ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής από την περασμένη Παρασκευή.

Το εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι;

Ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά σε απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων αλλά στο ότι θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως 100, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρέπονταν και είναι η πρώτη φορά εν καιρώ πανδημίας που γίνεται αυτό.

Μέχρι σήμερα, είπε ο καθηγητής, «δεν υπήρχε δυνατότητα συγκεντρώσεων, δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα», με το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, επετράπη κι αυτό. Όσο για το αν το αποφάσισε η Επιτροπή; «Μας ήρθε στην Επιτροπή, δεν ήταν πρόταση δική μας» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε αν η απαγόρευση συγκεντρώσεων είναι εισήγηση της επιτροπής, απάντησε ότι… δεν θυμάται. «Δεν θυμάμαι να έχουμε συζητήσει και να εισηγηθήκαμε. Δεν νομίζω, απ’ όσο θυμάμαι», είπε.

 Οι δυο ειδικοί συμφώνησαν σε κάτι πάντως: ότι γενικά αυτές τις μέρες καλό είναι να μη γίνονται συγκεντρώσεις, να μην υπάρχουν εικόνες όπως στην Ερμού γιατί τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα, γιατί «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» και ό,τι άνοιξε, μπορεί πολύ εύκολα να κλείσει!

Οικονόμου: Άνοιγμα και όχι απαγόρευση

Και ενώ στην ανακοίνωσή της η αστυνομία κάνει λόγω για απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, έκανε λόγο για «άνοιγμα» και όχι επιπλέον περιορισμό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λευτέρης Οικονόμου, επανέλαβε τις διευκρινήσεις της Αστυνομίας ότι η απαγόρευση δεν ελήφθη με αφορμή τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και ειδικότερα με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, ούτε για την προσέλευση των πολιτών στην αγορά.

Όπως τόνισε, από τον περασμένο Μάιο ίσχυαν απαγορεύσεις για λόγους σοβαρών λόγων δημόσιας υγείας και για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν στην αναστολή ή τον περιορισμό στα 9 ή 50 άτομα άτομα, (αναλόγως της κατάστασης) των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων όπως προβλέπονται στο άρθρο 11 του Συντάγματος.

Στα ΦΕΚ για την εφαρμογή του δεύτερου lockdown τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και στο τελευταίο της 23-1-2021, σχετικά με τις συναθροίσεις, αναφέρεται:

«Αναστέλλονται συναθροίσεις/δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α’ 131)».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία καταστολής

Επίθεση στην κυβέρνηση για την απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις». Την κατηγορεί ότι «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» και ότι «συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτά είναι τα εξής:

– να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας, εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου

– να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση ή άρση απαγόρευσης για συναθροίσεις: Μύλος και αντιδράσεις"

Επιβεβαιώνει τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στη Β. Ελλάδα ο Αρκουμανέας

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας επιβεβαίωσε τη χθεσινή αποκάλυψη για ισχυρές ενδείξεις εντοπισμού κρουσμάτων με τη βρετανική μετάλλαξη και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τα μέχρι τώρα 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αττική και Κρήτη.

«Από τα καινούρια δεδομένα, ως ύποπτα ακόμα, με μεγάλη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν, βλέπουμε πως υπάρχουν περιστατικά και στη Βόρεια Ελλάδα», είπε, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή αύξηση της διασποράς το επόμενο διάστημα, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, ενδεχόμενο που μπορεί, όπως είπε, να οδηγήσει και σε νέα αυστηροποίηση των μέτρων.

«Το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας», σημείωσε, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μπει στην ήδη πολύπλοκη εξίσωση και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. «Θα επηρεάσει και κάποιες αποφάσεις, αν είναι αρκετά διαδεδομένο», πρόσθεσε.

Όπως αποκάλυψε χθες το iatronet, τουλάχιστον δύο ύποπτα δείγματα με το «βρετανικό» στέλεχος του κορωνοϊού έχουν ανιχνευτεί από τις αναλύσεις που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι δύο ανιχνεύσεις, με ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης της συγκεκριμένης μετάλλαξης, προέκυψαν από τη διαδικασία του pre screening στην πρωτεΐνη ακίδας (spike) του κορωνοϊού, που πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο. Τα δύο ύποπτα δείγματα στάλθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) για την εξειδικευμένη γονιδιακή ανάλυση που θα επιβεβαιώσει την ανίχνευση του στελέχους. Παράλληλα, έχουν σταλεί συνολικά 400 θετικά δείγματα κορωνοϊού των τελευταίων δύο μηνών. Από τη γονιδιακή τους ανάλυση είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες ανιχνεύσεις της μετάλλαξης.

«Φρένο» σε προσδοκίες για νέα ανοίγματα

Ο κ. Αρκουμανέας προειδοποίησε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και ιδιαίτερα δύσκολοι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες.

«Έχουμε τις μεταλλάξεις, έχουμε τον χειμώνα, έχουμε αύξηση της κινητικότητας από διάφορες δραστηριότητες που έχουμε δει το επόμενο διάστημα να ανοίγουν», είπε. Ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα και δεν προβλέπεται να επανεξεταστεί. Ωστόσο, πάτησε «φρένο» στις όποιες προσδοκίες για νέα ανοίγματα στην παρούσα φάση.

«Νομίζω πως για ένα διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι ανοίγει κάτι άλλο», σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση. «Τα αισιόδοξα μηνύματα ως προς το εμβόλιο δεν πρέπει να χαλαρώσουν την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, τη μάσκα, τις αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας», επεσήμανε.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στη Β. Ελλάδα ο Αρκουμανέας"

Άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων: Τι θα ισχύει με τις απουσίες και τους βαθμούς των μαθητών

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων αλλά και το τι θα γίνεται με τις απουσίες και τις βαθμολογίες των μαθητών οι οποίοι είναι υπό καθεστώς τηλεκπαίδευσης έδωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Στο τέλος του τετραμήνου θα κρίνεται η φοίτηση» είπε χαρακτηριστικά στο Mega ενώ αναφερόμενη στις απουσίες σημείωσε ότι «στο τέλος του τετραμήνου θα αποφασίζεται ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των παιδιών».

«Το αν δηλαδή είναι επαρκής ή όχι η φοίτηση θα κρίνεται στο τέλος του τετραμήνου» τόνισε η Ζέττα Μακρή.

Το υπουργείο Παιδείας «με ευαισθησία και με γνώση των δεδομένων» εξετάζει όλα τα στοιχεία προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας μαθητής, όπως σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τη βαθμολογία των μαθητών, η οποία θα βασίζεται εν μέρει και στην εικόνα που έχει ο εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή.

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, μετά από μήνες lockdown.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, ενώ αυστηροί κανόνες θα ισχύουν για τα σχολεία που θα ανοίξουν.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, με τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί περισσότερους ελέγχους καθημερινά.

Ο φόβος των μαθητών «δύο ταχυτήτων» οδηγεί το υπουργείο στη λήψη ειδικών μέτρων, προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας μαθητής, ειδικά της τρίτης λυκείου, αφού τα παιδιά που θα κάνουν δια ζώσης διδασκαλία θα πρέπει να εξεταστούν με τους ίδιους όρους με τους μαθητές που θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι τα φροντιστήρια δεn θα ανοίξουν μαζί με τα σχολεία τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχουν ειδικά πρόστιμα για μαθητές»

Αναφερόμενη στις δηλώσεις που έκανε και προκάλεσαν αντιδράσεις, η κ. Μακρή τόνισε ότι «δεν υπάρχει ειδικό πρόστιμο» για μαθητές που αργούν να γυρίσουν από το σχολείο στο σπίτι.

Τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας «θα πρέπει να τηρούνται από όλους».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων: Τι θα ισχύει με τις απουσίες και τους βαθμούς των μαθητών"

Κορονοϊός: Η Σουηδία «παγώνει» τις πληρωμές για τα εμβόλια στη Pfizer – Ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις των φιαλιδίων

Η Σουηδία σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Pfizer και ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο. Αυτό γράφει σήμερα, Τρίτη (26/1) η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που έχουν χρεωθεί μέχρι στιγμής στη χώρα. Ο φαρμακευτικός κολοσσός χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το πόσες δόσεις περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο.

“Ως τότε, είπαμε στην εταιρεία ότι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα έως ότου λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εφαρμόζεται”, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ στην Dagens Nyheter.

Η Pfizer Σουηδίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, αλλά δήλωσε στην Dagens Nyheter ότι είχε χρεώσει για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο.

Η ΕΕ και η Pfizer είχαν αρχικά συμφωνήσει ότι κάθε φιαλίδιο περιελάμβανε 5 δόσεις, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι 6 δόσεις μπορούσαν να εξαχθούν αν χρησιμοποιείτο ειδική σύριγγα.

“Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή”, δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Σουηδία «παγώνει» τις πληρωμές για τα εμβόλια στη Pfizer – Ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις των φιαλιδίων"

Αγωγή Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο: Τους ζητάει από ένα εκατομμύριο ευρώ

Αγωγή κατά των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργο Παπαχρήστου κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Την ενημέρωση γνωστοποίησε  ο Γιάννης Κουρτάκης δημοσιεύοντας στο twitter φωτογραφίες της αγωγής. Ο Γιάννης Κουρτάκης κάνει λόγο για αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για λήψη χρηματικής ικανοποίησης με τον ισχυρισμό ότι υπέστη ηθική βλάβη την οποία μάλιστα αποτιμά στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Πριν από λίγο μου επιδόθηκε αγωγή του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά 1 εκατ. ευρώ. Πέραν των όσων ισχυρίζεται ο τέως πρωθυπουργός, έχει ιδιαίτερη σημασία και ο Δικηγόρος που επέλεξε. Είναι ο Γιάννης Μαντζουράνης. Να του προτείνω και μάρτυρα; Μίμη Παπαγγελόπουλο», σημειώνει ο Γιάννης Κουρτάκης στην ανάρτησή του.

Σε δεύτερη ανάρτηση, ωστόσο, ο Γιάννης Κουρτάκης εντοπίζει ένα λάθος το οποίο υπάρχει στην αγωγή του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το πότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά.

«Πάντως ούτε στο βιογραφικό δεν λέει την αλήθεια ο @atsipras. Στην πρώτη παράγραφο διαβάζω, στην αγωγή του, ότι είναι βουλευτής από το 2012. Υποθέτω ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε εκλεγεί το 2009. Αυτά παθαίνει κανείς όταν βρίσκει τσάμπα δικηγόρο», αναφέρει ο Γιάννης Κουρτάκης.

Η αγωγή έγινε μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την εξοχική κατοικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο.

«Λυπάμαι που δεν το καταλαβαίνει, αλλά με εκβιασμούς, απειλές, εκφοβισμούς και αγωγές δεν πρόκειται να πείσει την κοινωνία» σχολίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος με ανάρτησή του στο twitter.

Επιχειρώντας να εξηγήσουν την κίνηση Τσίπρα, κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι, «αν και οι εναγόμενοι κλήθηκαν με εξώδικο που τους επιδόθηκε να ανακαλέσουν τα ψεύδη και συκοφαντίες τους σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με εξοχική κατοικία που ο τελευταίος νομίμως μισθώνει στο Σούνιο, αρνήθηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Αντίθετα συνέχισαν με ειρωνείες, υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς την πολιτικώς καθοδηγούμενη και «επιτελικώς» συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του Αλέξη Τσίπρα».

«Συνεπώς, τηρώντας τη δημόσια δέσμευσή του και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προχωρεί στο επόμενο στάδιο που έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση των δύο αγωγών με αίτημα ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του, την οποία οι δύο δημοσιογράφοι και οι εργοδότες τους, παράνομα και υπαίτια προκάλεσαν με τις αναληθείς και συκοφαντικές δηλώσεις κι αναρτήσεις τους ηλεκτρονικά, δια του Τύπου αλλά και τηλεοπτικά» ενημερώνουν οι ίδιες πηγές.

«Θυμίζουμε ότι με το εξώδικο του ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη ζητώντας να του επιδικάσει ποσό αντίστοιχου ύψους με αυτό που ανάφεραν στις συκοφαντίες τους οι δύο δημοσιογράφοι ότι στοίχισε η ανακαίνιση της ενοικιαζόμενης κατοικίας. Ποσό το οποίο θα αποδοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζόμενων στον χώρο της ενημέρωσης» επισημαίνουν ακόμη κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «οι δύο δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ο Αλέξης Τσίπρας αγόρασε «βίλα», όπου μετακόμισε και κατοικεί και ότι η ανακαίνιση της κόστισε 1.000.000€. Το 1.000.000€ ισχυρίστηκαν ότι είτε το κατέβαλε κατασκευαστική εταιρεία ομίλου εισηγμένου στο χρηματιστήριο, που ανήκει σε πασίγνωστο επιχειρηματία, είτε το κατέβαλε ο ίδιος ο Τσίπρας με χρήματα, που αφήνονται αμφιβολίες εάν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες. Μάλιστα ο κ. Κουρτάκης δήλωνε πως «Είναι αργά για να φτιάξει ενοικιαστήριο», ή πως είναι δύσκολο να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρεία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής και σαφώς εννοούσε πως έχουν γίνει παράνομες πράξεις, οι οποίες επιχειρείται να συγκαλυφθούν».

«Ανάμεσα στα ψεύδη και η προσβλητική της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα ως πολίτη και πολιτικού προσώπου αναφορά του κ. Παπαχρήστου είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με τη διαπλοκή» εξηγούν οι κομματικοί κύκλοι.

Στον αντίποδα, όπως επισημαίνουν, «τον Ιούνιο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας νοίκιασε εξοχική κατοικία με εμβαδόν 71 τ.μ. και με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, με μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία έτη της μίσθωσης και 900 ευρώ μηνιαίως για το τέταρτο έτος. Η συμφωνία περιελάμβανε την προκαταβολική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των μισθωμάτων των πρώτων τριών ετών, η οποία και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 σε λογαριασμό του εκμισθωτή.

Το κόστος ανακαίνισης ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο ιδιοκτήτης με το σύνολο των παραστατικών να ανέρχεται στις 20.000» εξηγούν οι κομματικοί κύκλοι και προσθέτουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία (συμβόλαια και λογαριασμούς).

Η Νέα Δημοκρατία από πλευράς της με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της τονίζει πως «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσφεύγει κατά δύο δημοσιογράφων αξιώνοντας 1 εκατομμύριο από τον καθένα, για δημοσιεύματα που αφορούν την ενοικίαση της βίλας στο Σούνιο εναντι 500 ευρώ το μήνα».

Όπως σημειώνεται: «η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Τσίπρα, δεν παραπέμπει σε επανόρθωση αλλά σε οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων και λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική. Ως κυβέρνηση, επιχείρησε να ελέγξει τα μέσα, ως αντιπολίτευση προσπαθεί να φιμώσει φωνές που τον ενοχλούν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της ΝΔ:

To κράτος δικαίου, παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη αν κρίνουν ότι κάποιο δημοσίευμα θίγει την τιμή και την υπόληψή τους και η προσφυγή αυτή είναι ο τρόπος αποκατάστασης. Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς, οι οποίοι επιπλέον έχουν δημόσιο λόγο και μπορούν να απαντούν, άρα καταφεύγουν στη δικαιοσύνη μόνο ως έσχατο μέσο υπεράσπισης.

Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσφεύγει κατά δύο δημοσιογράφων αξιώνοντας 1 εκατομμύριο από τον καθένα, για δημοσιεύματα που αφορούν την ενοικίαση της βίλας στο Σούνιο εναντι 500 ευρώ το μήνα. Η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Τσίπρα, δεν παραπέμπει σε επανόρθωση αλλά σε οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων και λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική. Ως κυβέρνηση, επιχείρησε να ελέγξει τα μέσα, ως αντιπολίτευση προσπαθεί να φιμώσει φωνές που τον ενοχλούν.

Καθόλου τυχαίο ότι την κατάθεση των αγωγών, έχει αναλάβει ως δικηγόρος του κ. Τσίπρα ο κ. Μαντζουράνης, νομικός σύμβουλος του δημοσίου για την εφαρμογή του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες στον περιβόητο διαγωνισμό των βοσκοτοπιών και όσων πρωτοφανών αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα για το παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγωγή Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο: Τους ζητάει από ένα εκατομμύριο ευρώ"

Εμβόλιο κορονοϊού: Μαίνεται ο «πόλεμος» της ΕΕ με Astra Zeneca και Pfizer

Σε μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου οδηγείται η ΕΕ με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αφού οι δεύτερες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στην παράδοση εμβολίων. Η ΕΕ απειλεί με μπλόκο στις εξαγωγές. Ναι επίσημα από την Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού από την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων μόλις έναν μήνα αφότου η ΕΕ άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ΕΕ πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της — κάτι που αποτελεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ κατά της πανδημίας αφού η Pfizer ανακοίνωσε τον Ιανουάριο προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.

ΕΕ: Πήραν προκαταβολή 336 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισεκ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Σπαν αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η AstraZeneca απέρριψε τις πληροφορίες αυτές.

Ο Σπαν δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται στη Γερμανία και πως, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να ληφθεί απόφαση για τους μελλοντικούς περιορισμούς.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα είναι οι πρώτοι που θα ανοίξουν, πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο κορονοϊού: Μαίνεται ο «πόλεμος» της ΕΕ με Astra Zeneca και Pfizer"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news