facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Συντάξεις Απριλίου 2023: Hμερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου 2023. Όλες οι πληροφορίες για την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου ανά Ταμείο: Η ημέρα που μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων και πότε θα είναι διαθέσιμα τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Ειδικότερα για τις συντάξεις Απριλίου, την εβδομάδα αμέσως μετά την 25η Μαρτίου 2023 θα ξεκινήσει και η πληρωμή για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Απριλίου 2023 από τον e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Απριλίου 2023 για όλα τα Ταμεία:

  • ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ: Τρίτη 28 Μαρτίου, με κατάθεση το απόγευμα της Δευτέρας.
  • ΙΚΑ, Τράπεζες, ΟΤΕ, Δημόσιο: Τετάρτη 29 Μαρτίου: ΑΜΚΑ σε 1,3,5,7,9 με κατάθεση των χρημάτων από το απόγευμα της Τρίτης.
  • ΙΚΑ, Τράπεζες, ΟΤΕ, Δημόσιο: Πέμπτη 30 Μαρτίου: ΑΜΚΑ σε 0,2,4,6,8 με κατάθεση από το απόγευμα της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το iEidiseis, πληρώνεται το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων, που θα αντικαταστήσει άτυπο «Δώρο Πάσχα» που δόθηκε πέρσι. Πρόκειται για ποσά από 200 μέχρι 300 ευρώ που θα συμπέσουν με την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου 2023. Πιο αναλυτικά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 και 31 Μαρτίου.

Ποιοι όμως θα λάβουν το επίδομα, τι ποσό αναλογεί σε κάθε κατηγορία και πότε θα πληρωθούν;

Οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε 7 κατηγορίες και ανάλογα με τη μηνιαία σύνταξη θα πάρουν και το ποσό που αναλογεί. Συγκεκριμένα:

  • 1η κατηγορία: οσοι δεν είδαν καμία αύξηση. Είναι 120.000 συνταξιούχοι, το 5% του συνόλου, με προσωπική διαφορά και συντάξεις μεταξύ 800-1.000 ευρώ τον μήνα. Θα λάβουν 300 ευρώ.
  • 2η κατηγορία: όσοι έχουν προσωπική διαφορά και οι μόνοι που είδαν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Θα λάβουν 300 ευρώ τον μήνα.
  • 3η κατηγορία: όσοι έχουν άρθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν μια μικρή ενίσχυση από την αύξηση. Θα λάβουν 300 ευρώ και μιλάμε για 70.000 συνταξιούχους.

Συνολικά 560.000 συνταξιούχοι έως 1.100 ευρώ θα λάβουν 300 ευρώ.

  • 4η κατηγορία: όσοι έχουν άρθροισμα 1.100 έως 1.600 ευρώ και ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 111 ευρώ ετησίως. 300 χιλιάδες και θα λάβουν 250 ευρώ.
  • 5η κατηγορία: έλαβαν κάποιο μικρότερο ποσοστό από την προσωπική διαφορά. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49% τότε θα λάβουν 250 ευρώ.

Συνολικά τα 250 ευρώ θα λάβουν 394.000 συνταξιούχοι.

Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκαν και δύο κατηγορίες που θα λάβουν 200 ευρώ εφάπαξ βοήθημα:

  • 33.000 συνταξιούχοι με άρθροισμα συντάξεων 1.100 έως 1.600 ευρώ και έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξη έως 3,49%
  • 125.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,99%

Συνολικά τα 200 ευρώ θα λάβουν 158.000 συνταξιούχοι.

Όσοι παίρνουν σύνταξη από 1.600 ευρώ και πάνω δεν δικαιούνται το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί πριν το Πάσχα.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Απριλίου 2023: Hμερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία "

Τέμπη – Διευθυντής συντήρησης ΟΣΕ: «Ο πίνακας τοπικής τηλεδιοίκησης λειτουργούσε κανονικά» τη μοιραία νύχτα

«Ο σταθμάρχης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του τρένου, έβλεπε την πορεία του τρένου ότι μπήκε στην παρακαμπτήριο» είπε για την τραγωδία στα Τέμπη ο Ζαχαρίας Στουρνάρας, διευθυντής συντήρησης του ΟΣΕ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κύριος Στουρνάρας τόνισε ότι ο πίνακας τοπικής τηλεδιοίκησης λειτουργούσε κανονικά τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

Διευκρίνισε ότι «ο τοπικός πίνακας χειρισμού τοπικής τηλεδιοίκησης του σταθμού Λάρισας, λειτουργούσε και λειτουργεί αυτόματα για τη χάραξη δρομολογίων και στις 28 Φεβρουαρίου που έγινε το συμβάν και σήμερα που κάναμε τις δοκιμές, και τις προηγούμενες μέρες, όλες οι χαράξεις πραγματοποιούνται από εδώ χωρίς κανένα πρόβλημα». 

«Ο σταθμάρχης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του τρένου»

Σε ερώτηση για το αν μπορούσε ο 59χρονος σταθμάρχης να αποτρέψει τη σύγκρουση, το στέλεχος του ΟΣΕ απάντησε: «Βεβαίως. Ο πίνακας λειτουργούσε κανονικά. Η διαφορά είναι ότι δεν έγινε χειρισμός αυτόματης χάραξης δρομολόγιου, ούτως ώστε το τρένο να συνεχίσει την πορεία του στην άνοδο, παρά πέρασε από την ξεχασμένη σε παρακαμπτήριο αλλαγή 118Α και μπήκε στη γραμμή καθόδου αμφίδρομα, και προκάλεσε το μοιραίο».

Και συμπλήρωσε: «Ο σταθμάρχης είναι υποχρεωμένος καταρχήν, να κάνει αυτόματη χάραξη για να προστατευτεί από το ίδιο το σύστημα. Το ίδιο το σύστημα προστατεύει, δίνει ασφάλεια στην κυκλοφορία».

«Αν το είχε πράξει αυτό, οι ξεχασμένες αλλαγές που ήταν σε παρακαμπτήριο θα είχαν από το σύστημα διευθετηθεί και θα είχε θα αποφευχθεί όλο αυτό το συμβάν… Ο σταθμάρχης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του τρένου. Έβλεπε την πορεία του τρένου ότι μπήκε στην παρακαμπτήριο, στη διαγώνιο δηλαδή και μπήκε στην αντίθετη πορεία αμφίδρομα, από την κάθοδο και πήγαινε προς τα βόρεια. Το έβλεπε από τα κυκλώματα ανίχνευσης».

Το κτίριο που πήγε ο Αλέξης Τσίπρας

Όπως διευκρίνισε ο κύριος Στουρνάρας «το άλλο κτίριο που πήγε ο κύριος Τσίπρας, είναι το κέντρο έλεγχου κυκλοφορίας της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί πρόκειται να στεγαστεί η τηλεδιοίκηση σε γενικότερη μορφή, δηλαδή το κέντρο τηλεδιοίκησης, που θα ελέγχει τη λειτουργία, τη διαχείριση της σηματοδότησης και της κυκλοφορίας από την έξοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Δομοκού μέχρι την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Πλατέως, εδώ είναι τοπική τηλεδιοίκηση του σταθμού έχει όρια 8 με 8,5 χιλιόμετρα βορρά – νότου του σταθμού (…)».

Όπως διευκρίνισε το στέλεχος του ΟΣΕ, «εδώ που βρισκόμαστε στο σταθμό οι χειρισμοί του σταθμάρχη είναι περιορισμένοι και είναι εντός των ορίων του σταθμού και τα όρια που καθορίζονται από τα ακραία φωτοσήματα εισόδου, ενώ η κεντρική τηλεδιοίκηση που θα στεγαστεί στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορία εκεί που πήγε ο κ. Τσίπρας θα έχει έναν πινάκα απεικόνισης του συνόλου των σταθμών από την έξοδο του Δομοκού έως την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Πλατέως. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί με δύο έως τρεις θέσεις εργασίας». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη – Διευθυντής συντήρησης ΟΣΕ: «Ο πίνακας τοπικής τηλεδιοίκησης λειτουργούσε κανονικά» τη μοιραία νύχτα"

Αναίρεση του Αρείου Πάγου για το «Noor 1»: Θα δικαστούν ξανά όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Στο εδώλιο θα κάτσουν εκ νέου οι καταδικασθέντες για την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Νέο εδώλιο στήνεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, για τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση, με την οποία τους χορηγήθηκε ελαφρυντικό, που «έσπασε» τα ισόβια και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

Με την ίδια απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αν. Δημητριάδου, που αφορούσε την δευτεροβάθμια απόφαση, με την οποία είχαν απαλλαγεί οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα.

Με βάση την απόφαση αυτή του ΑΠ, αθωωθηκαν αμετάκλητα οι κατηγορούμενοι Κοτσώνης - Κουρούβανης.

Το Ε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 447 / 16-03-2023 απόφαση του, έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου.

Το δικαστήριο με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Βασδέκη και εισηγήτρια την γνωστή από την δίκη της Χρυσής Αυγής αρεοπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη, αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2020 με την οποία είχε χορηγηθεί στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως και να καταδικαστούν σε 18 έτη κάθειρξη.

Μάλιστα λίγους μήνες μετά την απόφαση σχεδόν όλοι οι καταδικασθέντες, με πρώτον τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη τον Ιανουάριο του 2021, αποφυλακίστηκαν καθώς είχαν συμπληρώσει τα 2/5 της συνολικής ποινής των 18 ετών, με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερομισθίων μέσα στην φυλακή.

Ο Γιαννουσάκης που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά των ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος 6 χρόνια μετά την κράτηση του και μάλιστα πρώτος, καθώς είχε μεροκάματα που υπολογίστηκαν ακόμα πιο ευνοϊκά λόγω της κράτησης του στις φυλακές Αυλώνα.

Μετά την αναίρεση της δικαστικής απόφασης, παραμένει σε ισχύ η πρωτόδικη απόφαση και η ισόβια κάθειρξη.

Οι καταδικασθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή για να δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, από άλλους δικαστές από αυτούς που τους χορήγησαν το ελαφρυντικό.

Εκτός από τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, θα ξαναδικαστούν ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, τρεις Τούρκοι που συσκεύαζαν το φορτίο της ηρωίνης, ο Ιρανός που επέβαινε στο «Noor 1» και ο Έλληνας ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί όπου είχαν αποθηκεύσει την ηρωίνη.

Οι καταδικασθέντες θα δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά και κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, αν δεν τους χορηγηθεί από τους δικαστές ελαφρυντικό. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναίρεση του Αρείου Πάγου για το «Noor 1»: Θα δικαστούν ξανά όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι "

Λάρισα: «Όχι» εργαζομένων ΔΕΥΑ, σωματείων και φορέων στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση στη ΡΑΕ αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με το νερό.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού από εργαζόμενους σε ΔΕΥΑ από όλη τη Θεσσαλία, από σωματεία και φορείς και εκπροσώπους κομμάτων.

Λάρισα: «Όχι» εργαζομένων ΔΕΥΑ, σωματείων και φορέων στην ιδιωτικοποίηση του νερού

«Η κυβέρνηση με το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που μετατρέπει τη «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», επιταχύνει την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Προσαρμόζει το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη “ρύθμιση της υδατικής πολιτικής”, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κεντρική του ομιλία ο Δημήτρης Τζιμούλης, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Καρδίτσας κ. Γιώργος Καπράνας αναφέρθηκε στον ανταποδοτικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και τόνισε: «το νομοσχέδιο ανοίγει μια κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα, δεν ιδιωτικοποιείται».

Λάρισα: «Όχι» εργαζομένων ΔΕΥΑ, σωματείων και φορέων στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Τρικάλων.

Λάρισα: «Όχι» εργαζομένων ΔΕΥΑ, σωματείων και φορέων στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κάλεσε σωματεία και φορείς της πόλης και της περιοχής μας σε πλατιά σύσκεψη που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνελεύσεων της ΔΕΥΑΛ, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα των δράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: «Όχι» εργαζομένων ΔΕΥΑ, σωματείων και φορέων στην ιδιωτικοποίηση του νερού"

Σοβαρή καταγγελία: Τιμώρησαν εργαζόμενο οδηγό στη Λάρισα γιατί αρνήθηκε να πραγματοποιήσει δρομολόγιο που θα έθετε σε κίνδυνο τους επιβάτες

Σε μια καταγγελία που προκαλεί νέες αλγεινές εντυπώσεις προχώρησε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) και αυτή τη φορά αφορά λεωφορεία και όχι τρένα, όμως έχοντας τόσο πρόσφατη την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, δεν μπορεί κανείς παρά να αισθανθεί έρμαιο των όσων κακών κείμενων συμβαίνουν στην χώρα μας, πόσο μάλλον όταν αφορά και πάλι την περιοχή μας, τη Λάρισα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από την ΟΣΜΕ, η Διοίκηση της Επιχείρησης, Υπεραστικό ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε, ήταν να κοινοποιήσει, την πειθαρχική ποινή των δέκα ημερών αργίας, την οποία το πειθαρχικό της συμβούλιο, επέβαλε σε εργαζόμενο, ο οποίος δεν δέχθηκε να παραβιάσει το νόμο και να ρισκάρει την ασφάλεια και τη ζωή  των επιβατών τους οποίους θα μετέφερε.

Αναλυτικά η καταγγελία

Αναλυτικότερα στη καταγγελία που κοινοποιήθηκε σε Υφυπουργό Μεταφορών,  Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Μεταφορών, Γενική Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Σωματείο Προσωπικού Κίνησης Αστικού & Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας και ΜΜΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Στις 1-3-2023, λίγες μόνο ώρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η μόνη έγνοια της Διοίκησης της Επιχείρησης, Υπεραστικό ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε, ήταν να κοινοποιήσει, την πειθαρχική ποινή των δέκα (10) ημερών αργίας, την οποία το πειθαρχικό της συμβούλιο, επέβαλε σε εργαζόμενο, ο οποίος δεν δέχθηκε να παραβιάσει το νόμο και να ρισκάρει την ασφάλεια και τη ζωή  των επιβατών τους οποίους θα μετέφερε (Σχετ.1).

Συγκεκριμένα:

Στις 16-11-2022, εργαζόμενος στην προαναφερόμενη επιχείρηση με την ειδικότητα του οδηγού, επιστρέφοντας στο Σταθμό του ΚΤΕΛ στη Λάρισα, μετά από δρομολόγιο διάρκειας πλέον των 3.5 ωρών, κλήθηκε να πραγματοποιήσει νέο δρομολόγιο.

Ο εργαζόμενος πρότεινε το νέο δρομολόγιο να πραγματοποιηθεί από άλλο εφεδρικό λεωφορείο, διότι όπως ενημέρωσε τον υπεύθυνο της επιχείρησης, σε μια (1) ώρα από την έναρξη του νέου δρομολογίου, ο ηλεκτρονικός ταχογράφος του οχήματος “θα ανάψει”, θα βγάλει δηλαδή την ένδειξη του υποχρεωτικού 45λεπτου διαλείμματος και για το λόγο αυτό, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να διακόψει την εργασία του στο μέσο της διαδρομής, (Σχετ.2).

Στην περίπτωση δε κατά την οποία, θα αναγκαστεί να συνεχίσει το δρομολόγιο,  χωρίς το προβλεπόμενο από το νόμο διάλειμμα, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το οικείο Τμήμα Τροχαίας.

Η προαναφερόμενη Επιχείρηση Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε, δρομολόγησε μεν άλλο λεωφορείο στη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά για την “άρνηση” του  εργαζόμενου οδηγού να πραγματοποιήσει παράνομο δρομολόγιο σε βάρος της προσωπικής του ασφάλειας και σε βάρος της ασφάλειας των επιβαινόντων  επιβατών, τον τιμώρησε με 10ήμερη αργία.

Η παραπάνω επιβληθείσα πειθαρχική ποινή αποτελεί σημαντική ένδειξη, για το πως η επιχείρηση Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε, μη σεβόμενη το νόμο, το επιβατικό κοινό και τους εργαζόμενους, αντιλαμβάνεται τα ζητήματα τα οποία άπτονται της ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.

Λόγω των ανωτέρω,

ΚΑΛΟΥΜΕ

τις υπηρεσίες σας να εξετάσουν τα καταγγελλόμενα, να ελέγξουν άμεσα την Επιχείρηση Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας ΑΕ, να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και στην κατεύθυνση αποκατάστασης της νομιμότητας, να επιβάλουν την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.

Το υπέρτατο δημόσιο αγαθό της οδικής ασφάλειας δεν παζαρεύεται, υπερτερεί  και είναι υπεράνω οποιουδήποτε  ιδιωτικού συμφέροντος.

Παρακαλούμε και για τις άμεσες ενέργειες σας».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρή καταγγελία: Τιμώρησαν εργαζόμενο οδηγό στη Λάρισα γιατί αρνήθηκε να πραγματοποιήσει δρομολόγιο που θα έθετε σε κίνδυνο τους επιβάτες"

Καιρός αύριο: Μικρή πτώση θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (21.03.2023) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια. Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές γενικά μικρής έντασης.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά και νότια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά. Στα βορειοδυτικά θα φτάσει τους 13 με 15 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 18 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό τις απογευματινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν από το μεσημέρι στη Μακεδονία και το βράδυ στη Θράκη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο και την Ήπειρο νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και τη δυτικής Στερεάς. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στα βόρεια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από δυτικές διεθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή πτώση θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Σύλληψη 23χρονου για τη δολοφονία του υδραυλικού στη Νέα Ιωνία

Στη σύλληψη ενός εκ των 7 ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του 39χρονου υδραυλικού σε καφέ με ναργιλέδες στη Νέα Ιωνία προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 23χρονο (σ.σ. Έλληνας με αλβανική καταγωγή), με τη σύλληψη του να γίνεται στο Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης.

Σε βάρος, όπως και άλλων έξι ατόμων που φαίνονται να ανήκουν σε σκληρή συμμορία Αλβανών ποινικών, είχε εκδοθεί ένταλμα στις 3 Μαρτίου 2023, από το 6ο ανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Πρόκειται για άτομο με ιδιαίτερα βαρύ ποινικό παρελθόν, καθώς έχει κατηγορηθεί για:

  • απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία,
  • κλοπή κατά συναυτουργία,
  • αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος,
  • απειλή,
  • για το νόμο περί όπλων,
  • φθορά ξένης ιδιοκτησίας,
  • ανθρωποκτονία με δικό και
  • εκβίαση

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη 23χρονου για τη δολοφονία του υδραυλικού στη Νέα Ιωνία"

Γαλλία: Καταψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυτή την πρόταση μομφής που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Καταψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης"

Δημοσκόπηση Alco: Στο 3,6% η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Οι ευθύνες για τα Τέμπη

Στις 3,6 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για τον Alpha το διάστημα 13 – 17 Μαρτίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.001.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, το ΠΑΣΟΚ 9,3%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική λύση 3,8, το ΜεΡΑ 25 3,4%, Έλληνες 3,4%, Εθνική Δημιουργία 1,1%, άλλο κόμμα 6%, 13,8% αναποφάσιστοι.

Στο ποιος θα κερδίσει τις εκλογές (παράσταση νίκης): ΝΔ 44%, δεν ξέρω 38%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, άλλο 6%.

Σε ποιον από τους Μητσοτάκη και Τσίπρα πρέπει να δοθεί 2η ευκαιρία:

Κανένας 36%
Κυριάκος Μητσοτάκης 33%
Αλέξης Τσίπρας 26%
ΔΞ/ΔΑ 5%

Στο ερώτημα ποια από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις ήταν καλύτερες, το 34% απάντησε πως ήταν κακές και οι δυο, το 35% θεωρεί καλύτερη εκείνη της ΝΔ, το 27% εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και το 4% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Οι ευθύνες για τα Τέμπη

Αν θεωρείτε ότι για το δυστύχημα των Τεμπών έχει ή όχι ευθύνη κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα ή φορείς:

ΟΣΕ: Ναι 95%, όχι 5%, 2% ΔΞ/ΔΑ
Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι 91%, όχι 7%, 2% ΔΞ/ΔΑ
Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ναι 90%, όχι 6%, 4% ΔΞ/ΔΑ
Όλες οι κυβερνήσεις: Ναι 87%, όχι 9%, 4% ΔΞ/ΔΑ
Η σημερινή κυβέρνηση: Ναι 86%, όχι 9%, 5% ΔΞ/ΔΑ
Hellenic Train: Ναι 77%, όχι 5%, 18% ΔΞ/ΔΑ

Πόσο έχει επηρεάσει τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης η τραγωδία των Τεμπών: Πολύ αρνητικά 44%, αρκετά 27%, λίγο 12%, καθόλου 13%, ΔΞ/ΔΑ 4%

Για τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και αν οι ψηφοφόροι την θεωρούν ειλικρινή: το 52% απάντησε πως δεν τη θεωρεί ειλικρινή, έναντι του 36%. Το 12% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Όσο για το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στους πολίτες:

Οργή 33%
Απογοήτευση 32%
Ανασφάλεια 20%
Ελπίδα 9%
Σιγουριά 2%
Άλλο 1%
ΔΞ/ΔΑ 3%

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Στο 3,6% η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Οι ευθύνες για τα Τέμπη"

Δίκη για Μάτι: Τα εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν καν να πετάξουν, κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Λιότσιος

Για δέκατη ημέρα βρίσκεται στο βήμα του μάρτυρα ο δικαστικός πραγματογνώμονας, ο οποίος ερεύνησε τις συνθήκες που μετέβαλαν σε τραγωδία με 104 νεκρούς την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος που δέχεται ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αναφέρθηκε και σήμερα στην εικόνα χάους και αλαλούμ που διαπίστωσε ότι υπήρχε ως προς τα εναέρια μέσα . Ο μάρτυρας είπε πως, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε, τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν διαθέσιμα 13 εναέρια μέσα και αυτό ήταν σε γνώση του ΕΣΚΕ.

Η συνήγορος υπεράσπισης του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη επισήμανε στον μάρτυρα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ καταθέσεων πιλότων εναέριων και των καταγραφών στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης. Του είπε επίσης πως σε καταθέσεις τους στον ανακριτή πιλότοι δήλωσαν πως αν πετούσαν την ημέρα εκείνη, λόγω των καιρικών συνθηκών πιθανότατα θα είχε συμβεί ατύχημα

«Μα μόνο με λιακάδα δηλαδή μπορούν να πετούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα; Έγινε προσπάθεια να απογειωθούν και δήλωσαν αδυναμία; Τώρα τι μπορώ να πω εγώ υποθετικά» απάντησε ο μάρτυρας ο οποίος επανέλαβε πως θα μπορούσαν να πετάξουν συγκεκριμένα εναέρια μέσα και ότι δεν προέκυψε πως επιχείρησαν και δεν τα κατάφεραν.

Ο μάρτυρας κατά την εξέταση του οποίου προέκυψαν διαφορές στις καταγραφές του χειρόγραφου ημερολόγιου του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης και στις καταθέσεις των πιλότων των πυροσβεστικών, είπε, για ακόμη μία φορά, πως από νωρίς υπήρχε εικόνα της κατάστασης.

Επικαλέστηκε μάλιστα ο κ. Λιότσιος, μια φωτογραφία που είχε ανέβει στις 17.03 σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κατηγορούμενος πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από το το ΕΣΚΕ. «Εκείνη την ώρα ήταν όλοι συγκεντρωμένοι και οι πληροφορίες ήταν σε γνώση όλων» επεσήμανε ο επιπυραγός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για Μάτι: Τα εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν καν να πετάξουν, κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Λιότσιος"

Απέχουν οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων από την πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»

Κατά την γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσων, οι συμβολαιογράφοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» και παράλληλα αποφάσισαν την πλήρη αποχή από την χρήση της πλατφόρμας και την αναστολή της πιλοτικής λειτουργίας της, μέχρι την επίλυση του θέματος.

Αναλυτικότερα, οι συμβολαιογράφοι εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για την σκοπιμότητα της επίμαχης ηλεκτρονικής εφαρμογής και αμφισβητούν ότι εξυπηρετεί συμβολαιογράφους και πολίτες. Κατά την άποψή τους επιχειρείται η μεταφορά της έγχαρτης γραφειοκρατίας σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, γεγονός που προσθέτει επί πλέον φροντίδες και ευθύνες σε ένα κλάδο που κυριολεκτικά στενάζει κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης πολυνομίας, της κακής νομοθέτησης και της έλλειψης μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

Ακόμη ζητούν, η πολιτεία να ακούσει τις προτάσεις του συμβολαιογραφικού κλάδου που διαχειρίζεται έναν βασικό για την εθνική οικονομία τομέα, όπως είναι τα ακίνητα, και προειδοποιούν με αποχή από τα καθήκοντά τους από τα συμβόλαια και τους πλειστηριασμούς μετά το Πάσχα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απέχουν οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων από την πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»"

Διαγράψτε το ΤikTok από τα κινητά σας, λέει και το BBC στο προσωπικό του

Το BBC συμβούλευσε το προσωπικό του να διαγράψει το TikTok από τα κινητά του, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το βρετανικό δίκτυο συντάσσεται με κυβερνήσεις, όπως η βρετανική ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ζητούν από το προσωπικό τους να απέχουν από την εφαρμογή, η οποία είναι δημιούργημα της κινεζικής ByteDance.

Πάντως, το βρετανικό δίκτυο θα συνεχίσει για την ώρα να χρησιμοποιεί το TikTok για δημοσιογραφικούς λόγους και για μάρκετινγκ.

Εκτός από το BBC, μόνο ένας οργανισμός μέσων ενημέρωσης, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Δανίας, έχει εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση.

Το TikTok αρνείται συστηματικά ότι το λογισμικό του συλλέγει δεδομένα των χρηστών που ίσως καταλήγουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Για αυτόν τον λόγο απαγορεύεται στα κινητά που έχουν από την υπηρεσία οι υπάλληλοι των κυβερνήσεων. Η χρήση δεν απαγορεύεται στις προσωπικές συσκευές.

Η πλατφόρμα είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαγράψτε το ΤikTok από τα κινητά σας, λέει και το BBC στο προσωπικό του"

Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Στο 11% βρίσκονται σήμερα οι εργασίες

Η πρόοδος κατασκευής της Πατρών – Πύργου ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης του 11ου Regional Growth Conference, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών από 16 ως τις 18 Μαρτίου. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ενημέρωσε ότι το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και οι εργασίες βρίσκονται στο 11%.

Οι εργασίες αφορούν πρόδρομες εργασίες όπως καθαρισμούς, κατασκευή επιχωμάτων, επεκτάσεις οχετών, ανακατασκευή Κάτω Διαβάσεων για τη διέλευση τοπικών οδών, εκσκαφές πλευρικών οδών, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και μετακίνηση υφιστάμενων δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Ο ρυθμός προόδου των εργασιών θα αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση των πιο χρονοβόρων αρχικών φάσεων του έργου.

Το πρώτο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου, μήκους 13χλμ., από το Μιντιλόγλι έως και την Κάτω Αχαΐα, αφορά διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού. Τα υπόλοιπα 62 χιλιόμετρα είναι κατασκευή σε νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας.

Σήμερα απασχολούνται στα τρία εργοτάξια περίπου 500 εργαζόμενοι. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει 8 κόμβους, εξασφαλίζοντας άμεση, εύκολη και ασφαλή σύνδεση με εκατοντάδες χωριά και πόλεις, καθώς και με τη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας.

Όλες οι καινοτομίες που έχει αναπτύξει η Ολυμπία Οδός στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα- Πάτρα, αρχής γενομένης από το χιλιομετρικό σύστημα χρέωσης Hybrid, θα είναι σε χρήση από την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας Πατρών- Πύργου.

Δείτε το βίντεο προόδου για την περίοδο από Ιούνιο 2022 – Ιανουάριο 2023

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Στο 11% βρίσκονται σήμερα οι εργασίες"

Σκρέκας: Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται

«Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Το νομοσχέδιο που συζητείται είναι απαραίτητο, διότι στα δημόσια μονοπώλια πρέπει να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία, αλλά και ρύθμιση της τιμολογιακής τους πολιτικής από την Πολιτεία με σκοπό την προστασία των καταναλωτών». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή, επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται από το ΥΠΕΝ, ο υπουργός προχώρησε σε πλήρη ανασκευή των ανυπόστατων ισχυρισμών της αντιπολίτευσης περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης» του νερού. Ο Κώστας Σκρέκας, ανέδειξε, επίσης, την ανάγκη λογοδοσίας των φορέων διαχείρισης υδάτων και κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν καθαρά την ανάγκη εποπτείας κι ελέγχου στο συγκεκριμένο πεδίο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του ελέγχου αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

«Δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου προς ψήφιση είναι αντισυνταγματικές.

Γιατί προχωρούμε σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία; Διότι ειδικά όταν έχουμε δημόσια μονοπώλια, εκεί χρειάζεται να υπάρχει τόσο η ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής όσο και ο έλεγχος και η εποπτεία για τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν.

Η πολιτεία δεν εκχωρεί καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού υδατικής πολιτικής προς μία ρυθμιστική αρχή. Αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο αρμόδιος φορέας που χαράσσει την πολιτική για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων.

Αναθέτουμε αρμοδιότητες μόνο εποπτείας και ελέγχου στη Ρυθμιστική Αρχή. Δεν αναθέτουμε σε καμία περίπτωση τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής.

Είναι ξεκάθαρο: Δεν προβλέπεται και δεν υποκρύπτεται καμία παρούσα ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης υδάτων.

Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Θωρακίζουμε τη λογοδοσία των φορέων διαχείρισης ύδατος και τη διαφάνεια, υπέρ των καταναλωτών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό το πεδίο της Ρυθμιστικής και Ελεγκτικής εποπτείας των φορέων που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στη γεωγραφική περιοχή τοπικής τους αρμοδιότητας, δηλαδή σε δήμους, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ) κλπ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος. Μόλις το 38% αναρτά τα στοιχεία που οφείλει και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν.

Μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή είναι δημόσιος έλεγχος. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση αν θα επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους; Αυτά είναι ρουσφέτια, όχι εκείνα που αναπόδεικτα μας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

2015-2019: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβλήθηκαν συνολικά μόλις 9 πρόστιμα. 2019- 2020: Κυβέρνηση ΝΔ, επιβλήθηκαν συνολικά 62 πρόστιμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκρέκας: Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται"

Ρωσική ρελάνς: Ποινική έρευνα κατά των δικαστών του ΔΠΔ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Ποινική έρευνα εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, ξεκίνησε η Ανακριτική Επιτροπή, το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή ήταν μια συμβολική χειρονομία περιφρόνησης, τρεις μέρες αφού το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν και την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα –Μπελόβα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει βάση για ποινικές ευθύνες εκ μέρους του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας βάσει σύμβασης του ΟΗΕ του 1973. 

«Προετοιμασία επίθεσης εναντίον εκπροσώπου ενός ξένου κράτους»

Οι ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ παρέχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εγκλήματα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του να κατηγορείται ενσυνείδητα ένα αθώο άτομο για διάπραξη εγκλήματος.

Ο εισαγγελέας και οι δικαστές θεωρούνται επίσης ύποπτοι «για προετοιμασία επίθεσης εναντίον εκπροσώπου ενός ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασίας, προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την έκδοση του εντάλματος απαράδεκτη αλλά και νομικά άκυρη, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ. Σήμερα ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ αποτελεί ένδειξη της «ξεκάθαρης εχθρότητας» που υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Πούτιν προσωπικά.

Οι αξιωματούχοι του ΔΠΔ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής είναι ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν και οι δικαστές Τομόκο Ακάνε, Ροζάριο Σαλβαντόρε Αϊτάλα και Σέρχιο Χεράρντο Ουγκάλντε Γκοντίνες.

«Η ποινική δίωξη είναι προφανώς παράνομη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βάση για απόδοση ποινικών ευθυνών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να πάρει αυτό το ρίσκο και η Ρωσία δεν εκδίδει τους πολίτες της, αλλά η σπάνια κίνηση εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου είναι ένα σημαντικό συμβολικό βήμα για να του αποδοθούν ευθύνες για τις συνέπειες της εισβολής του στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία λέει ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρανόμως στην Ρωσία ή στα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν 13 μήνες.

Η Ρωσία δημόσια έχει πει ότι έχει μεταφέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στην Ρωσία, κάτι που παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για να προστατέψει τα ορφανά και τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν στην ζώνη του πολέμου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσική ρελάνς: Ποινική έρευνα κατά των δικαστών του ΔΠΔ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν"

Λάρισα: Συνταξιούχος από το 2010 ο πρώην σταθμάρχης που ξενάγησε τον Τσίπρα στο κέντρο τηλεδιοίκησης

Συνταξιούχος ήδη από το 2010 είναι, σύμφωνα με τη ΝΔ, ο πρώην σταθμάρχης Γιάννης Κολλάτος,  που τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε πλήθος αναλύσεων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά και τον σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «ρουσφέτι».

Τελευταία φορά, ο κ. Κολλάτος εμφανίστηκε σήμερα στο κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντως με τη Νέα Δημοκρατία, εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι παρότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Κολλάτος διατυπώνει σειρά κρίσεων για το δυστύχημα, στην πραγματικότητα έχει αποχωρήσει οριστικά από την ΕΔΙΣΥΑ Α.Ε. την 1η Οκτωβρίου 2010 και έκτοτε διαμένει μόνιμα στην Ξάνθη.

Ειδικότερα, απόφαση της 27.9.2010 που υπογράφει ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΕΔΙΣΥΑ Α.Ε.) Βασίλειος Τσιαμάντης, αναφέρει: «αποδεχόμαστε την παραίτησή σας, ορίζοντας ως ημερομηνία αποχωρήσεώς σας την 01 Οκτωβρίου 2010, λύνοντας από την ημερομηνία αυτή την εργασιακή σας σχέση με την ΕΔΙΣΥΑ Α.Ε. Σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που προσφέρατε στο Σιδηρόδρομο, ευχόμενοι κάθε επιτυχία στη νέα φάση της ζωής σας». Η αίτηση παραίτησης, όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο κατατέθηκε από πλευράς του κ. Κολλάτου στις 4.8.2010.

Παρά την αποχώρησή του από τους σιδηροδρόμους και παρά τη μόνιμη διαμονή του στην Ξάνθη, τα τελευταία τουλάχιστον 12 χρόνια, ο κ. Κολλάτος επιμένει να μιλά για τα διαχειριστικά ζητήματα του σταθμαρχείου αλλά και για τον μοιραίο σταθμάρχη Λάρισας Βασίλη Σαμαρά, για τον οποίο υποστήριξε ότι πήγε στη θέση του «φυτευτός και με ρουσφέτι», για το εάν λειτουργούσε ή όχι το σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά και την κατάσταση στον ΟΣΕ, ενημερώνοντας μάλιστα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


kollatos_ioannis
Το έγγραφο του ΕΣΙΔΥ από το οποίο προκύπτει ότι ο πρώην σταθμάρχης Ιωάννης Κολλάτος έχει αποχωρήσει από τους σιδηροδρόμους ήδη από το 2010 
 
kollatos_ioannis1
Το έγγραφο του ΕΣΙΔΥ από το οποίο προκύπτει ότι ο πρώην σταθμάρχης Ιωάννης Κολλάτος έχει αποχωρήσει από τους σιδηροδρόμους ήδη από το 2010

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα το παλιό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας, πού έχει πάψει πρακτικά να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2015 και είναι γιαπί, για να στήσει μια παράσταση ντροπής συνοδευόμενος από έναν συνταξιούχο υπάλληλο του ΟΣΕ τον οποίο ρωτούσε για το συγκεκριμένο κέντρο. Ο συνοδός του κ. Τσίπρα έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2010, δηλαδή 5 χρόνια πριν πάψει να λειτουργεί το συγκεκριμένο κέντρο τηλεδιοίκησης (σύμφωνα με την από την απο 6/3/22 επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΕ)

και 12 χρόνια πριν παραδοθεί το νέο τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που λειτουργεί σήμερα και λειτουργούσε το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, χρησιμοποιήθηκε από τους προηγούμενους σταθμάρχες, αλλά όχι στο μοιραίο δρομολόγιο από τον συγκεκριμένο σταθμάρχη. Ο προ πολλού συνταξιούχος υπάλληλος του ΟΣΕ, που υποτίθεται ενημέρωνε τον κ.Τσίπρα για την λειτουργία των συστημάτων σήμερα, παρότι συνταξιοδοτήθηκε το 2010, είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όχι στη Λάρισα, αλλά στην Ξάνθη. Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να χτίσει fake news ακόμα και πάνω σε αυτή την τραγωδία είναι χυδαία και πέρα από κάθε όριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λάρισα: Συνταξιούχος από το 2010 ο πρώην σταθμάρχης που ξενάγησε τον Τσίπρα στο κέντρο τηλεδιοίκησης"

Ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Πάτση για τα πόθεν έσχες

Ποινική δίωξη σε βάρος του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Πάτση άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών για ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατ εξακολούθηση και για συμμετοχή σε εταιρείες  με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρενθετου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση.

Και τα δύο αδικήματα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος της νυν, αλλά και της πρώην συζύγου του. Συγκεκριμένα, η νυν κατηγορείται  για συνέργεια σε συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή δια παρένθετου προσώπου και η πρώην για  ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης συζύγου του υπόχρεου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστεί το διάστημα από 17/7/2019 έως 25/2/2022 και αφορούν:

Για τις ανακριβείς – ελλιπείς δηλώσεις

1)Το 2019, με ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης 20.7.21 και ημερομηνία αναφοράς 17.7.2019, στα δηλωθέντα ακίνητα, ο Ανδρέας Πάτσης:

Α Δεν καταχώρησε πισίνα 28 τμ  επ’ ονόματι της τότε συζύγου του σε ακίνητο στη Νέα Πεντέλη

Β. Ανέγραψε ως έκταση σε δικό του αγροτεμάχιο στο Λουτράκι 2.635 τμ, αντί των 4029 τμ που αναγράφονται στο συμβόλαιο γονικής παροχής

2) Στη δήλωση 2021, ανέγραψε εισοδήματα   από επιχειρηματική δραστηριότητα της  συζύγου του ποσου 15.149 ευρώ αντί 37.694 ευρώ.

3) Σε 8 δανειακές υποχρεώσεις δικηγορικής εταιρείας του,  από τράπεζα εξωτερικού ανέγραψε λανθασμένο ποσό και επιπλέον παρέλειψε να προσκόμιση βεβαίωση για τις υπόλοιπες οφειλές ποσού 70.000 ευρώ.

Για τη συμμετοχή

Ο Ανδρέας Πάτσης φέρεται να μην δήλωσε ότι  συμμετείχε αυτοπροσώπως ή δια παρένθετου στο κεφάλαιο τριών εταιρειών με την Κύπρο, ενώ η σύζυγός τους σε εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κύρια ανάκριση θα διεξαχθεί από εφέτη ανακριτή.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Πάτση για τα πόθεν έσχες"

Σύνταγμα: Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για το νερό - Δείτε φωτογραφίες

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για το νερό στο Σύνταγμα την οποία ενίσχυσαν πριν από λίγο μέλη του ΠΑΜΕ.

Περίπου 1.000 άτομα είναι συγκεντρωμένα έξω από τη Βουλή κρατώντας πανό που γράφουν συνθήματα για «δημόσιο νερό», όπως μεταξύ άλλων: «το νερό είναι δημόσιο αγαθό», «δεν είναι για ξεπούλημα» και «η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα περάσει».

DSC_4166-01

DSC_4154-01

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση του, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Οι συνέπειες για τον λαό θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κόστους - κέρδους», σημειώνει και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα». «Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας. Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό - νεράκι!», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει ήδη από αργά το μεσημέρι με αρκετές εκατοντάδες συγκεντρωμένους, μέλη αριστερών οργανώσεων, καθώς και υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ να φωνάζουν πως το νερό «δεν πωλείται».

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στη λεωφόρο Αμαλίας και στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη.

Σημειώνεται πως το συλλαλητήριο ξεκίνησαν αρχικά εργατικά συνδικάτα και συλλογικότητες ήδη από αργά το μεσημέρι, ενώ στις 7 το απόγευμα δεύτερη συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί από μέλη του ΠΑΜΕ.

Δείτε φωτογραφίες:

DSC_4134-01

DSC_4117-01

DSC_4104-01

DSC_4096-01

DSC_4081-01

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό»

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει το ΠΑΜΕ. Ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας.

«Οι συνέπειες για τον λαό θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κόστους – κέρδους», σημειώνει.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας κάλεσε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τονίζοντας πως «δεν δεχόμαστε την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στο νερό, κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δε θα επιτρέψουμε τις συνέπειες αυτής αντιλαϊκής πολιτικής, που θα είναι από τη μια να χρυσοπληρώνουμε το νερό κι από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καθορίζουν την ποιότητα του νερού και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θυσιάζοντας τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη».

Σε μαζική συμμετοχή καλούν μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης” καθώς και Φοιτητικοί Σύλλογοι. 

Σκρέκας: Το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας ΣκρέκαςΚατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΔΕΥΑ, κ. Παύλος Δραγκόλας, ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης του νερού».

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ και βέβαια να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε κατηγορηματικά, για ακόμα μια φορά, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία κι έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τη σημασία του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή για τη δημόσια εποπτεία και τον έλεγχο στη διαχείριση των υδάτων, αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των ΔΕΥΑ και τόνισε ότι η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών - κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύνταγμα: Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για το νερό - Δείτε φωτογραφίες"

Aττικό Μετρό για σταθμό «Πειραιά»: Το θέμα των διαρροών έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά – Απόλυτα ασφαλές το έργο της επέκτασης

Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ περί εισροής θαλασσινού νερού και άλλες αστοχίες στο μετρό του Πειραιά η Αττικό Μετρό ΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι «το θέμα των διαρροών στη σήραγγα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις αφαίρεσης των όποιων οξειδώσεων και διαβρώσεων στις σιδηροτροχιές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν έθεταν προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας του ΜΕΤΡΟ». Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «το έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά είναι απόλυτα αξιόπιστο και ασφαλές σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το τμήμα της σήραγγας στην περιοχή του σταθμού «Πειραιάς», στο οποίο πρόσφατα εμφανίστηκαν μικρές διαρροές νερού με μορφή «στραγγιδίων», κατασκευάστηκε το καλοκαίρι του 2017.

Το έργο παραδόθηκε για χρήση στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ στις 07.10.22.

Προ της έναρξης της λειτουργίας του τμήματος της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό «ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» ουδέποτε είχαν παρατηρηθεί διαρροές σε αυτό το τμήμα ούτε οξειδώσεις στις τροχιές και όλες οι μετρήσεις που διενεργήθηκαν βρέθηκαν εντός των επιτρεπτών ορίων.

Εμφανίστηκαν μετά την έναρξη της λειτουργίας και αμέσως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ζήτησε από τον Ανάδοχο, μέσω διαδοχικών επιστολών, να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες.

Επισημαίνεται ότι οι Διεθνείς Προδιαγραφές κατασκευής σηράγγων ΜΕΤΡΟ δεν αποκλείουν την πιθανή, περιορισμένης έκτασης, παρουσία υγρασιών, ενώ ταυτόχρονα ο σταθμός «Πειραιάς» είναι στεγανός.

Το θέμα των διαρροών στη σήραγγα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις αφαίρεσης των όποιων οξειδώσεων και διαβρώσεων στις σιδηροτροχιές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν έθεταν προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας του ΜΕΤΡΟ.

Σήμερα η σιδηροτροχιά και η ηλεκτροφόρος τροχιά έχουν πλήρως αποκατασταθεί, χωρίς να παρατηρούνται νέες διαρροές ή επανεμφάνιση οξειδώσεων.

Κατά τα λοιπά οι όποιες βλάβες αναφέρονται από την ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. δεν είναι ασυνήθεις στην έναρξη λειτουργίας τέτοιων σύνθετων έργων όπως το Μετρό, είναι επουσιώδεις και αντιμετωπίζονται το ταχύτερο δυνατό από την Ανάδοχο Κοινοπραξία, στο πλαίσιο της εγγύησης του Έργου, υπό την επίβλεψη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα ασφάλειας στη λειτουργία του συστήματος.

Καταλήγοντας, το φαινόμενο των περιορισμένης έκτασης διαρροών και οξειδώσεων που εμφανίστηκε μετά τη θέση σε λειτουργία του έργου και οι όποιες επουσιώδεις βλάβες αναφέρονται από την ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. αντιμετωπίζονται εγκαίρως και επιτυχώς.

Το έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά είναι απόλυτα αξιόπιστο και ασφαλές σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. διαθέτει εμπειρία πάνω από τριάντα χρόνια στην κατασκευή έργων Μετρό, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και την λειτουργικότητα των υποδομών της».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aττικό Μετρό για σταθμό «Πειραιά»: Το θέμα των διαρροών έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά – Απόλυτα ασφαλές το έργο της επέκτασης"

Καταγγελία – “Βόμβα” εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: «Χωρίς εξαερισμό ο σταθμός Ομόνοιας – Αν ξεσπάσει φωτιά…»

Τη μη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού στον σταθμό Ομόνοιας, κατήγγειλε σταθμάρχης, με αναφορά στο Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ για τη γραμμή του ΗΣΑΠ, Πάνος Κοντογιάννης, πρόκειται για κενό ασφαλείας που εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2015 και 8 χρόνια μετά παραμένει άλυτο. Η υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα μετά και την πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη, κατά την οποία έγιναν επεισόδια και η ΕΛ.ΑΣ. έκανε χρήση χημικών.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, καταγγελία εργαζομένου από το 2018, που αφορούσε τη μη λειτουργία του εξαερισμού στο τμήμα της σήραγγας Μοναστηράκι – Ομόνοια, οδήγησε τον Μάρτιο του 2018 τον εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών Αθηνών να ορίσει, στο πλαίσιο επείγουσας παραγγελίας, δύο πραγματογνώμονες για να διερευνηθεί κατά πόσο τηρούνται όσα προβλέπει ο νόμος αναφορικά με την ασφάλεια στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ από τον σταθμό Μοναστηράκι ως τον σταθμό Αττική.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου πορίσματος – το οποίο τέθηκε, σύμφωνα με τα Νέα, υπόψιν της διοίκησης – παραμένει άγνωστο στους ίδιους, καθώς επίσης και το κατά πόσο αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί πριν από 5 χρόνια. «Το 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο πλαίσιο μεγάλης ανακατασκευής στη γραμμή του ΗΣΑΠ, εγκαταστάθηκε στην Ομόνοια καινούργιος εξοπλισμός που αφορούσε κλιματισμό του υπόγειου σταθμού και εξαερισμό. Ο εξαερισμός είναι πολύ σημαντικός σε περίπτωση που συμβεί κάτι, για παράδειγμα πυρκαγιά, ώστε να μην πνιγούν οι άνθρωποι. Αυτή η τεράστια μονάδα έβγαλε βλάβη σε ένα κομμάτι της. Το 2015 το αντιλήφθηκα, τότε ήμουν γραμματέας του Σωματείου και ως μηχανολόγος προσπάθησα να βοηθήσω τους ανθρώπους που θα το επισκεύαζαν. Πέρασε ο καιρός, δεν έγινε τίποτα και τις προάλλες που έριξαν τα χημικά στη συγκέντρωση λάβαμε την αναφορά του σταθμάρχη στην Ομόνοια, ο οποίος έκανε λόγο στις παρατηρήσεις του για αποπνικτική ατμόσφαιρα στον σταθμό γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού. Λόγω των χημικών δηλαδή ανακαλύψαμε ότι από το 2015 έως το 2023 η μονάδα δεν έχει ακόμα φτιαχτεί» αναφέρει στα «Νέα» ο Πάνος Κοντογιάννης. 

«Αν ξεσπάσει φωτιά, αν δεν καούν θα πεθάνουν από ασφυξία»

Προ ημερών, τέθηκε υπόψιν του Δημήτρη Γουρτή, μέλους της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, καταγγελία εργαζομένου από το 2018 σχετικά με πρόβλημα στο σύστημα εξαερισμού στο τμήμα Μοναστηράκι – Ομόνοια, στο κομμάτι της σήραγγας. «Ο συνάδελφος κατήγγειλε το 2018 ότι δεν δουλεύει ο εξαερισμός στο τούνελ Μοναστηράκι – Ομόνοια. Έχει ειπωθεί πως υπάρχουν ανεμιστήρες εξαερισμού που δεν είναι καν συνδεδεμένοι στο ρεύμα. Σας το λέω με επιφύλαξη γιατί δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων. Πρέπει όμως να έχει κατατεθεί στη ΣΤΑΣΥ γιατί την αφορά. Στο κομμάτι αυτό, στις σήραγγες υπάρχουν 3-4 μεγάλοι ανεμιστήρες με μεγάλη ισχύ για την απαγωγή καπνού από το τούνελ σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Από συζητήσεις με συναδέλφους, ακούω πως το σύστημα αυτό από Μοναστηράκι έως Ομόνοια δεν δουλεύει. Ο κίνδυνος είναι πως αν ξεσπάσει φωτιά μέσα στο τούνελ, ο καπνός δεν θα μπορεί να διοχετευθεί προς τα έξω και ακόμα και αν εργαζόμενοι και επιβάτες γλιτώσουν από τη φωτιά, θα πεθάνουν από ασφυξία. Και καθώς δεν υπάρχουν και φωτιζόμενες ενδείξεις για την έξοδο κινδύνου, δεν θα ξέρουν από πού να φύγουν» αναφέρει ο Δημήτρης Γουρτής.

Όπως σημειώνει ο Πάνος Κοντογιάννης: «Αν μας συμβεί περιστατικό στη σήραγγα, θα έχουμε σοβαρό θέμα. Οι σήραγγες της Γραμμής 1 είναι παλιές, δεν έχουν επαρκή φωτισμό, ούτε αναβαθμούς. Και τις εξόδους κινδύνου τις έχει κοιτάξει κανείς; Πού βγαίνουν; Δεν το ξέρω. Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι, αλλά αν συμβεί θα έχουμε πρόβλημα». 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταγγελία – “Βόμβα” εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: «Χωρίς εξαερισμό ο σταθμός Ομόνοιας – Αν ξεσπάσει φωτιά…» "

Παρέμβαση Ι. Ντογιάκου για Μετρό Πειραιά μετά από δημοσίευμα για εισροή θαλασσινού νερού κι άλλες αστοχίες

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου στη γραμμή μετρό του Πειραιά.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα για εισροή θαλασσινού νερού από το λιμάνι και ειδικότερα μεταξύ των σταθμών Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί ακόμη 390 βλάβες και αστοχίες τους τελευταίους μήνες στα νέα τμήματα του μετρό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εισροή υδάτων έγινε αντιληπτή στο σιδηροδρομικό τούνελ για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω έντονης δυσοσμίας στο σημείο.

Τα λιμνάζοντα ύδατα, εκτός από την δυσοσμία, άρχισαν να προκαλούν έντονη οξείδωση σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής, σε σιδηροτροχιές, στρωτήρες, αλλαγές τροχιάς κλπ. ενώ μετά από παρακολούθηση του προβλήματος αναδείχθηκαν και πρόσθετες αστοχίες ακόμη και στην σκυροδέτηση.

Το δημοσίευμα παραπέμπει επίσης σε υπηρεσιακά έγγραφα 19 σελίδων, όπου καταγράφονται 391 συγκεκριμένες βλάβες και αστοχίες που εμφανίστηκαν σε όλο το νέο δίκτυο (Αγία Μαρίνα-Πειραιάς), στο χρονικό διάστημα που ξεκινά από τον Ιούλιο του 2022 έως το τέλος του περασμένου χρόνου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ι. Ντογιάκου για Μετρό Πειραιά μετά από δημοσίευμα για εισροή θαλασσινού νερού κι άλλες αστοχίες"

EΚΑ: Επαναφορά τριετιών και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

Τη θέση του για τον κατώτατο μισθό έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου και την εκλογή νέας διοίκησης.

Συγκεκριμένα η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση επισημαίνει πως: «Μετά την ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι η κυβέρνηση και ο κύριος Χατζηδάκης.

Δυστυχώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης, καθώς οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά και την ενέργεια εξαϋλώνουν το εισόδημά τους. Παράλληλα η έλλειψη ελέγχων στην αγορά εργασίας όπου επικρατεί η μαύρη, η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία δεν δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να πάρουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

Ταυτόχρονα δεν ισχύουν οι τριετίες από το 2012 και μετά. Κατά συνέπεια, ένας μισθωτός που εργάζεται από το 2010 στον ίδιο εργοδότη, λαμβάνει τα ίδια χρήματα με όποιον προσληφθεί κατά το τρέχον έτος. Δηλαδή η αύξηση στο βασικό μισθό δεν συνεπάγεται, αυτόματα, και αναπροσαρμογή όλων των υπόλοιπων αμοιβών.

Για τους λόγους αυτούς και για να πάψει επιτέλους ο μισθός να είναι προεκλογικό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, απαιτούμε επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, άμεση επαναφορά των τριετιών και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Τα συνδικάτα με τον αγώνα τους θα καταργήσουν στην πράξη όλους τους αντεργατικούς νόμους».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " EΚΑ: Επαναφορά τριετιών και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων "

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Λέσβου: Δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί το Ν/Σ για το νερό

«Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ απεργούν για να μείνουν το νερό και η αποχέτευση στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Ό,τι και να ψηφιστεί δε θα το αφήσουμε να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου Νίκος Ιππειώτης στην απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων και τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του Ν/Σ που αναθέτει την αρμοδιότητα διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ μαζί με τα οχήματα της επιχείρησης και πολίτες μετά την πρόσκληση στην κινητοποίηση και του εργατικού κέντρου πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια πορεία στη ΓΓ Αιγαίου για να επιδώσουν το ψήφισμά τους.

Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Λέσβου Γιάννης Ζαφειρίου ζητώντας το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Ακόμα ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος τόνισε ότι «ας ψηφίσει η ΝΔ ότι θέλει σήμερα στη Βουλή αλλά, εφόσον ο λαός δώσει την εξουσία στο ΣΥΡΙΖΑ,  ακόμα και ψηφισμένο αυτό το Ν/Σ , θα μείνει στα χαρτιά. Δημόσια δέσμευση αμέσως μετά τις εκλογές το νερό και πάλι θα είναι δημόσιο αγαθό σε δημόσιο έλεγχο». Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι «είναι υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να λέγεται ότι στηρίζουν το δημόσιο νερό όταν παρέδωσαν στο υπερταμείο την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2016 . Είναι οι δεσμεύσεις του ταμείου ανάπτυξης και είναι κούφια λόγια ότι με αυτές τις πολιτικές θα συγκρουστούν».

Στη ΓΓ Αιγαίου δεν βρήκαν κάποιον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να επιδώσουν το ψήφισμα μιλώντας για απαξίωση της ΓΓ και του θεσμού και αρνήθηκαν να το επιδώσουν σε κάποιον υπάλληλο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Λέσβου: Δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί το Ν/Σ για το νερό"

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κατέληξε σε συμφωνία για την προμήθεια της Ουκρανίας με πυρομαχικά αξίας 1 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα την δαπάνη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών για το πυροβολικό της Ουκρανίας, είπαν στο AFP ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για την χορήγηση στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και ταυτόχρονα για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πυρομαχικών των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ, χαιρέτισε την συμφωνία.

«Περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία όσο γίνεται ταχύτερα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. «Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανία στο πεδίο της μάχης», έγραψε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία, η οποία τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε στις 9 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των χωρών μελών, με τιμή από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά οβίδα και αποστολή στις 31 Μαΐου.

Ενα δεύτερο δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κοινή αγορά πυρομαχικών 155 mm για την Ουκρανία.

Η τρίτη φάση του σχεδίου προβλέπει τη αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των βιομηχανιών όπλων της ΕΕ για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των χωρών της ΕΕ και για την συνέχιση της τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ένα διακυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη εκτός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκή Ένωση: Κατέληξε σε συμφωνία για την προμήθεια της Ουκρανίας με πυρομαχικά αξίας 1 δισ."

Κομισιόν: Προσφέρει 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας μετά τον σεισμό

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παράσχει 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας διεθνή διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην περιοχή εδώ και χρόνια.

«Εκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι και ζουν σε σκηνές ενώ συνεχίζεται ο χειμώνας», δήλωσε η ίδια στην αρχή του συνεδρίου.

«Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για την ανοικοδόμηση. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία πρέπει να ξαναχτιστούν, με τα υψηλότερα πρότυπα αντισεισμικής ασφάλειας. Η υδροδότηση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και άλλης κρίσιμης σημασίας υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια για να επανεκκινήσουν, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην».

Η ίδια δήλωσε ότι η Κομισιόν θα δαπανήσει επιπλέον 108 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και την άμεση ανάκαμψη στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ λόγω του πολέμου που έχει ξεκινήσει το 2011.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισ. δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Προσφέρει 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας μετά τον σεισμό"

Θα τρώμε αλεύρι από έντομα – «Πράσινο» φως της Κομισιόν

Χρήση αλεύρων από έντομα στα τρόφιμα! Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απάντηση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου.

Η απόφαση της Κομισιόν για χρήση εντόμων στον κλάδο των τροφίμων προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η έγκριση κυκλοφορίας τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα και ειδικότερα γρύλο (!), αλευροσκουλήκι (!) και ακρίδα (!) στην ΕΕ, «προκαλεί αναστάτωση στους καταναλωτές και εύλογη ανησυχία σε επιστημονικούς φορείς».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, έθεσε το θέμα με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν και έλαβε «μια καταρχήν διαβεβαίωση» από την Στέλλα Κυριακίδου, ότι «η αναγραφή των συστατικών των τροφίμων σε εμφανές σημείο είναι υποχρεωτική».

«Τα τρόφιμα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα)», ο οποίος «απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή όλων των συστατικών στα προσυσκευασμένα τρόφιμα και προβλέπει ότι οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα αναγράφονται σε εμφανές σημείο κατά τρόπο, ώστε να είναι ευδιάκριτες, ευανάγνωστες και, κατά περίπτωση, ανεξίτηλες», σημειώνει στην απάντησή της η κ. Κυριακίδου και αμέσως προσθέτει: «Στην περίπτωση τροφίμων που περιέχουν έντομα, η συγκεκριμένη ονομασία του εντόμου, όπως ορίζεται στους εκτελεστικούς κανονισμούς της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής για την έγκριση, πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών». 

Πώς θα ξέρουμε ότι τρώμε γρύλο!

Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις ανησυχίες των καταναλωτών έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων για τρόφιμα με βάση προϊόντα εντόμων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με τον κανονισμό 2023/5 η ΕΕ «ενέκρινε τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων με συστατικό μερικώς απολιπασμένη σκόνη οικιακού γρύλου (Acheta domesticus)», ως «νέα τροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής κρίσης».

«Επιπρόσθετα», όπως σημείωνε στην ερώτησή της, «εγκρίθηκε και η κυκλοφορία τροφίμων με συστατικά κίτρινο αλευροσκουλήκι και μεταναστευτική ακρίδα» και «τα συγκεκριμένα συστατικά, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκονται εκτός της διατροφικής κουλτούρας των Ευρωπαίων, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος αλλεργικών αντιδράσεων στους καταναλωτές με αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα μαλάκια και στα προϊόντα τους καθώς και στα ακάρεα της σκόνης». 

Χρήση εντόμων σε προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας

Σε αυτή τη βάση, η ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν να δώσει τις σχετικές διευκρινίσεις στους καταναλωτές και τους αρμόδιους επιστήμονες «δεδομένου ότι επιχειρείται η εισαγωγή εντομοφαγίας στην ΕΕ με την έγκριση πρώτων υλών προερχόμενων από έντομα σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα, ζύμες, κ.λπ., με μόνη υποχρέωση αναγραφής της παρουσίας εντόμου εντός του καταλόγου συστατικών, που συνήθως παρουσιάζεται με πολύ μικρή δυσδιάκριτη γραμματοσειρά στο πίσω μέρος των συσκευασιών».

Στην απάντησή της, η επίτροπος, αρμόδια για την Ασφάλεια των Τροφίμων, διευκρινίζει επίσης ότι «τα δεδομένα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία ενεργεί με πλήρη ανεξαρτησία και ακολουθεί τα υψηλότερα επιστημονικά πρότυπα. Μόνο τα νέα τρόφιμα που έχουν αξιολογηθεί ως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση εγκρίνονται για διάθεση στην αγορά της ΕΕ».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θα τρώμε αλεύρι από έντομα – «Πράσινο» φως της Κομισιόν"

Λαγκαδάς: Κινητοποίηση κατοίκων για τις υπέρογκες χρεώσεις στο νερό

Στο Λαγκαδά, με τους λογαριασμούς νερού ανά χείρας βγαίνουν στους δρόμους οι κάτοικοι σε Πολυδένδρι και Πέντε Βρύσες. Διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες χρεώσεις, μετά την αύξηση στα τιμολόγια που αποφάσισε η Δημοτική Εταιρία Ύδρευσης. Βγαίνουν στους δρόμους αύριο οι κάτοικοι Πολυδενδρίου και Πέντε Βρυσών του Δήμου Λαγκαδά, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τους λογαριασμούς νερού, που η Δημοτική Εταιρία Ύδρευσης τους απέστειλε. Στις 11.00 το πρωί, θα διαμαρτυρηθούν έξω απ’ το Δημαρχείο του Λαγκαδά κρατώντας τα τιμολόγια των 1000 και 1800 ευρώ ανά χείρας. Μιλάμε για τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Εξαλόφου του Δήμου Λαγκαδά που σύμφωνα με την Πρόεδρό τους είναι επί το πλείστον ηλικιωμένοι.

Μετά τα 150 κυβικά μέτρα, η χρέωση είναι απίστευτη φθάνουμε 1,5 ευρώ το κυβικό. Ο δήμος καθυστέρησε να κάνει καταμέτρηση. Ήρθε μια φορά το χρόνο κανένα νοικοκυριό δεν μπόρεσε να κρατήσει την κατανάλωσή του κάτω απ’ τα 100 150 κυβικά  μέτρα.

 «Η απόφαση του ΣΤΕ ακύρωσε τέτοιες τακτικές των Δήμων και προέβλεψε πως, η αύξηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 3-4%»

«Απ’ τη στιγμή που πατούσε στα 4,5 εκ. που είχε χρέος η ΔΕΥΑΛ, απ’ τη στιγμή που το κράτος, στις 21 Σεπτεμβρίου 22 σε 38 Δήμους μέσα κι ο Δήμος Λαγκαδά έχει χαρίσει τα χρέη αυτά στη ΔΕΥΑΛ οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αυτές οι αυξήσεις»

Με αίτημα την απόσυρση των λογαριασμών  και σύνθημά τους το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ οι κάτοικοι του Λαγκαδά, αύριο στις 11.00 έχουν εξαγγείλει παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο ζητώντας μεταξύ άλλων

«Να πάνε σε νέα τιμολόγηση, στην κατάργηση τέλους ομβρίων, να υπάρξει τρίμηνος καταμερισμός μετρήσεων, διασφάλιση ποιότητας νερού, άμεση αποκατάσταση λειτουργίας των βιολογικών σταθμών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκαδάς: Κινητοποίηση κατοίκων για τις υπέρογκες χρεώσεις στο νερό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news