facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Κύπρος : 470 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - Κανένας θάνατος

470 (ποσοστό θετικότητας: 0,85%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, από σύνολο 55.096 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).  

Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών το τελευταίο 24ψρο με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 272.

225 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 57 σε σοβαρή κατάσταση.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 51.505.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος : 470 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - Κανένας θάνατος"

Self test: Θετικοί 408 μαθητές και εκπαιδευτικοί - Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη μέρα των ελέγχων για τα self test λίγες ώρες πριν την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά από πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας η θετικότητα στα self-tests είναι 0,2%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self tests μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας η θετικότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στο 0,27% και εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες. Ειδικότερα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά.

Οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τον κορωνοϊό σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των Λυκείων όλης της χώρας, προβλέπονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καλούνται να προσέλθουν στα Λύκεια από τη Δευτέρα 12/4, οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Το αυτοδιαγνωστικό τεστ μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό με τον ΑΜΚΑ τους και μέσο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κτλ).

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατοτητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των ως άνω σχολικών μονάδων καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, και διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, την προηγούμενη ημέρα της Δευτέρας και Πέμπτης, κάθε σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (ΠΑΜΚΑ) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Ειδικότερα, για τους ανήλικους μαθητές/τριες τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του/της ανηλίκου μαθητή/τριας και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων (γονέων/κηδεμόνων). Οι ενήλικες μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό (π.χ. προσωπικό καθαριότητας, υπάλληλοι) των ανωτέρω σχολικών μονάδων παραλαμβάνουν δωρεάν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ή ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Για τους μαθητές/τριες των εσπερινών λυκείων έχει αποσταλεί η με αρ. πρωτ.: 40495/ΓΔ4/8-4-2021 εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η διαδικασία παραλαβής των συσκευασιών αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των ανωτέρω σχολικών μονάδων. Μετά την πρώτη ημέρα ακολουθείται η διαδικασία, που ακολουθείται και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.

Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Για τους ανήλικους μαθητές/τριες των 13 ετών και άνω, ο έλεγχος θα διενεργείται υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ για τους ανήλικους μαθητές/τριες των 13 ετών και κάτω (ειδικής αγωγής) με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.

Μετά την εξαγωγή αποτελέσματος:α) Οι γονείς/κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID- 19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

β) Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος.

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19, για τους μαθητές/τριες ή της δήλωσης του αποτελέσματος, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι ανωτέρω θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος.

Ο/Η μαθητής/τρια θα επιδεικνύει απλώς (δεν θα παραδίδει) τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και τα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, επιδεικνύουν, κατά την προσέλευσή τους, τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον/στην Διευθυντή/ντρια ή Υποδιευθυντή/ντρια της οικείας σχολικής μονάδας και φέρουν τη δήλωση μέχρι τη διενέργεια του επόμενου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της.

Εάν ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η, παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Αν το τεστ είναι θετικό

Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ είναι θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του μαθητή/τριας.

Οι εκπαιδευτικοί

Για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των ανωτέρω σχολικών μονάδων ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Αν ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self- testing.gov.gr.

Για τους ανήλικους/κες μαθητές/τριες που αιτούνται άσυλο:

1. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ή ο Συντονιστής/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, με τους προσωπικούς του/της κωδικούς taxis, μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησης των γονέων ή νομίμων κηδεμόνων τους, οι οποίοι την υποβάλλουν άπαξ στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και με την οποία (Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση) εξουσιοδοτούν τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου ή τον/τη Συντονιστή/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τους, προκειμένου να εκδώσουν την σχολική κάρτα COVID 19.

2. Το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή της Δομής Φιλοξενίας ή το προσωπικό των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μπορεί να συμπληρώνει και να υπογράφει χειρόγραφα τη βεβαίωση για τους ως άνω μαθητές/τριες ασυνόδευτους ανήλικους και με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της σχετικής ΚΥΑ (σχετ. 1), σημειώνοντας ότι όπου γίνεται μνεία στον ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) εννοείται και ο ΠΑΜΚΑ (Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ο ΠΑΑΥΠΑ (Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού). Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται ενώπιον του προσωπικού των ανωτέρω δομών σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί:
  1. η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  2. τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  3. οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  4. η χρήση αντισηπτικών,
  5. οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  6. οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  7. τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Self test: Θετικοί 408 μαθητές και εκπαιδευτικοί - Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων"

Δημήτρης Λιγνάδης: Διεγράφη δια βίου από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Δια βίου διεγράφη ο Δημήτρης Λινγάδης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής.

Την απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση του ΣΕΗ που συνεδρίασε στη θερινή σκηνή του Εθνικού στην οδό Πειραιώς. Η διαγραφή του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ήταν πρόταση του διοικητικού συμβουλίου και του πειθαρχικού συμβουλίου και ένα από τα πέντε θέματα της σημερινής γενικής συνέλευσης.

Έπειτα από μυστική ψηφοφορία (όπως εκ νόμου προβλέπεται), με ψήφους 332 υπέρ, 9 κατά και 3 λευκά ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία η οριστική διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη από τα μητρώα του Σωματείου.

Με ανάρτησή της στο facebook, η ηθοποιός, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, έκανε γνωστή την είδηση της διαγραφής του προφυλακισμένου σκηνοθέτη. «Μόλις Αποφασίστηκε Δια Ψηφοφορίας ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΤΟΥ Δημήτρη Λιγνάδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών». 

 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η απόφαση στηρίχτηκε:

-τόσο στο περιεχόμενο των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί στο σωματείο, όσο και στο περιεχόμενο των καταγγελιών που έχουν εν γένει δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, «που αν μη τι άλλο αφορούν σε ενέργειες και πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού, αλλά κι επικουρικά στην εν γένει δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης»

-στους αντισωματειακούς ισχυρισμούς του στο απολογητικό του υπόμνημα ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα αποδιδόμενα σ΄ αυτόν ποινικά αδικήματα (το οποίο δόθηκε πλήρες στην δημοσιότητα εκ μέρους του), όπου επί λέξει αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής: «.. Η υπόθεση αυτή είναι κατασκευασμένη από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεσή μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την Ένωση Ελλήνων Ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους κι εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού κι αυτών….» και

-στον αντισωματειακό και αντισυνδικαλιστικό ισχυρισμό του για συμπτωματική και όχι αξιοκρατική ανάδειξη μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας, με καταφανή την ευθεία από την πλευρά του συκοφάντηση των νόμιμων, καταστατικών, δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών του σωματείου  και όλων των συναδέλφων που συμμετείχαν σ΄ αυτές.

naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Λιγνάδης: Διεγράφη δια βίου από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών"

Κυριακάτικες βόλτες σε παραλίες και Ακρόπολη – Στο «κόκκινο» η κίνηση στους δρόμους

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πολλοί Αθηναίοι όπως φαίνεται αποφάσισαν να κάνουν την κυριακάτικη βόλτα τους όχι μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και σε παραλίες και σε πάρκα. Πολλοί προτίμησαν να στείλουν SMS 6 στο 13033 και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους. 

Πολίτες όλων των ηλικιών ξεχύθηκαν σε παραλίες, πάρκα, μερικοί έφτασαν μέχρι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία για έναν περίπατο στην λίμνη. Όπου και αν διάλεξαν πάντως να απολαύσουν την κυριακάτικη βόλτα τους οι Αθηναίοι, ένα είναι σίγουρο. Φρόντισαν να αξιοποιήσουν και τα τελευταία λεπτά που είχαν στην διάθεση τους, πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τα όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του newsit.gr. Η κίνηση σε κεντρικούς άξονες του Λεκανοπεδίου είναι αρκετά αυξημένη, αλλά κυρίως στις λεωφόρους που οδηγούν προς τη θάλασσα.

Δείτε φωτογραφίες του newsit.gr:

Με τα καταστήματα κλειστά σήμερα πολλοί επέλεξαν να κάνουν μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και γενικότερα στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Βέβαια την «τιμητική» τους είχαν οι παραλίες, αφού πολλοί προτίμησαν να απολαύσουν τον ηλιόλουστο καιρό δίπλα στο κύμα. 

Δείτε φωτογραφίες:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριακάτικες βόλτες σε παραλίες και Ακρόπολη – Στο «κόκκινο» η κίνηση στους δρόμους"

Μαλεσίνα: Στους 17 οι νεκροί από κορονοϊό – 5 απώλειες σε 24 ώρες στην Φθιώτιδα

Σε τραγωδία δίχως τέλος εξελίσσεται η διασπορά του κορονοϊού στην Μαλεσίνα αφού η περιοχή πλέον έχει φτάσει να μετρά 16 νεκρούς από την πανδημία.

Ο 16ος θάνατος που έγινε γνωστός χθες δεν ήταν ο τελευταίος για την Λοκρική κωμόπολη. Μετά τον 84χρονο, ακολούθησε η είδηση της απώλειας ενός 85χρονου από την ίδια περιοχή, παππούς της νύφης από τον επίμαχο γάμο της 21ης Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τους θανάτους σε 17.

Την ίδια ώρα η Φθιώτιδα θρηνεί πέντε άτομα από από την πανδημία. Συγκεκριμένα από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και ξημερώματα Κυριακής 11 Απριλίου, κατέληξαν στο Νοσοκομείο Λαμίας και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου πέντε συνάνθρωποι μας, από επιπλοκές που τους δημιούργησε η επικίνδυνη νόσος.

Ακόμα, ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται και το νοσοκομείο της Λαμίας με χαρακτηριστικότερο το γεγονός πως μόλις ο 84χρονος πέθανε, η θέση του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καταλήφθηκε αμέσως από μία γυναίκα 65 ετών. Έτσι παραμένει πλήρης η ΜΕΘ με 12 ασθενείς 6 άνδρες και 6 γυναίκες ηλικίας από 55 έως 81 ετών με διάμεση ηλικία τα 68 έτη (όπως και πανελλαδικά). Οι περισσότεροι ασθενείς πλέον είναι από το Δήμο Λαμιέων (σύνολο 7), τέσσερις είναι από το Δήμο Λοκρών και μια ασθενής από χωριό της Βοιωτίας.

Η Μαλεσίνα είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι αγνοούν την καραντίνα και τα μέτρα προστασίας. Ο γάμος με τους 230 καλεσμένους και ο άκρατος συνωστισμός στα καφενεία, χωρίς να φοράει σχεδόν κανείς μάσκα έστησαν το σκηνικό του τρόμου που καλά κρατεί εδώ και ημέρες στον οικισμό του Νομού Φθιώτιδας.

Εκεί όπου πλέον ο φόβος για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα νοσήσει αλλά και οι δώδεκα θάνατοι έκανε τον κόσμο να φοβάται πλέον να κυκλοφορήσει έξω. Τα καφενεία επιτέλους ερήμωσαν, την ίδια στιγμή που το Νοσοκομείο στην Λαμία έχει γεμίσει και στέλνει κρούσματα σε άλλα νοσοκομεία όπως στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαλεσίνα: Στους 17 οι νεκροί από κορονοϊό – 5 απώλειες σε 24 ώρες στην Φθιώτιδα"

Το αδιαχώρητο και πάλι σε δρόμους της Θεσσαλονίκης - «Πλημμύρισε» η Νέα Παραλία

Συνωστισμός επικράτησε και πάλι στη Θεσσαλονίκη έξω από τα καταστήματα.

Η κίνηση των αυτοκινήτων στην οδό Τσιμισκή ήταν πολύ αυξημένη με μεγάλο μέρος του δρόμου, τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά πλευρά, δηλαδή από το λεωφορειόδρομο, να έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ.

Aπό κόσμο, «πλημμύρισε» και το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας.

Οι Θεσσαλονικείς εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη μέρα ώστε να απολαύσουν τον κυριακάτικο καφέ τους.

Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν χθες βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε τρεις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Το αδιαχώρητο και πάλι σε δρόμους της Θεσσαλονίκης - «Πλημμύρισε» η Νέα Παραλία "

Άνοιξαν οι εκκλησίες για το Πάσχα – Ποιες μέρες και πώς θα λειτουργούν (pics)

Ανοιχτοί ήταν σήμερα, Κυριακή 11 Απριλίου, οι χώροι λατρείας για τους πιστούς. Όσοι λοιπόν το επιθυμούσαν, τηρώντας τα μέτρα που ισχύουν για την πανδημία του κορονοϊού, μπορούσαν να πάνε στην εκκλησία και να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. 

Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές επίσης την Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος (14/4), την Παρασκευή του Ακαθίστου (16/4), το Σάββατο (17/4) και την Κυριακή Ε’ των Νηστειών (18/4). Οι πιστοί θα μπορούν να εισέρχονται σε όλες τις εκκλησίες της χώρας με αναλογία ένας πιστός ανά 25τμ και απόλυτο όριο τα 20 άτομα.

Τις υπόλοιπες ημέρες στις «πορτοκαλί» περιοχές θα επιτρέπονται 9 άτομα, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές οι Ακολουθίες θα συνεχίσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, για την προσέλευση στους ναούς οι πολίτες οφείλουν να στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 5 στο 13033.

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή Θεία Λειτουργία:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξαν οι εκκλησίες για το Πάσχα – Ποιες μέρες και πώς θα λειτουργούν (pics)"

La Repubblica: Η Τουρκία «παγώνει» την αγορά 10 ιταλικών ελικοπτέρων – Αντίποινα στις δηλώσεις Ντράγκι

Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η 'Αγκυρα αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, την Πέμπτη χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για πρώτη φορά ευθέως ως «δικτάτορα», λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για αυτό που αναγκάστηκε να υποστεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «Sofagate».

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε. «Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε.

Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα

Λίγο αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, τον Iταλό πρέσβη στην Άγκυρα.

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με μήνυμα του στο Twiter δήλωσε: «καταδικάζουμε απερίφραστα και επιστρέφουμε τις απαράδεκτες και λαϊκίστικες δηλώσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας εναντίον του εκλεγμένου προέδρου μας».

Άγκυρα: Ψάξτε για δικτάτορα στην ιστορία της Ιταλίας

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " La Repubblica: Η Τουρκία «παγώνει» την αγορά 10 ιταλικών ελικοπτέρων – Αντίποινα στις δηλώσεις Ντράγκι"

Κηδεία Γιώργου Καραϊβάζ: Συγκλόνισε ο επικήδειος του γιου του

Στην κοινότητα Καλλιφύτου, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Δράμας, τελέστηκε στις 3 το μεσημέρι η κηδεία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Η μητέρα του, η σύζυγος και ο γιός του, η αδερφή του που ήρθε από το εξωτερικό για την κηδεία, μαζί με στενούς συγγενείς και φίλους, είπαν το τελευταίο αντίο στο δικό τους άνθρωπο που δολοφονήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο σπίτι του στον Άλιμο.

Τραγική φιγούρα, ο 20χρονος γιος του, Δημήτρης, ο οποίος «ράγισε» καρδιές με τον επικήδειο λόγο του:

«Ο πατέρας μου αγαπούσε το καλό φαγητό, τη ζωή, την καλοπέραση και τους ανθρώπους και πιστεύω ότι θα συγχωρούσε και τους δολοφόνους του αν μπορούσε», είπε.

Όταν η σορός του Γιώργου Καραϊβάζ βγήκε από το παρεκκλήσι, ο γιος του έβαλε το τραγούδι “Το βουνό” για να τον αποχαιρετίσει για τελευταία φορά.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κηδεία Γιώργου Καραϊβάζ: Συγκλόνισε ο επικήδειος του γιου του"

Self tests: 193 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορονοϊό

Εκατόν ενενήντα τρεις μη συμπτωματικοί, δυνητικά νοσούντες, εντοπίστηκαν μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self tests στην αντίστοιχη πλατφόρμα από τις 8 πμ σήμερα μέχρι τις 16:45, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, αρνητικά τεστ δήλωσαν 37.379 μαθητές, θετικά 95 μαθητές, ενώ μεταξύ του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού τα αρνητικά τεστ ήταν 18.430 και τα θετικά 98.

Τα 193 άτομα θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και -σε κάθε περίπτωση- να μην πάνε σχολείο, επισημαίνει το υπουργείο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Self tests: 193 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορονοϊό"

Κορωνοϊός: Στα 1.718 τα νέα κρούσματα - 52 θάνατοι - 780 διασωληνωμένοι

Την έκθεση με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο ΕΔΟΥ. Στην έκθεση περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τις νέες μολύνσεις, την κατανομή των νέων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, τους θανάτους από τις επιπλοκές της Covid-19 και τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος είναι κρίσιμος, καθώς αποτυπώνει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 1.718, ενώ άλλοι 52 ασθενείς κατέληξαν από τις επιπλοκές της Covid-19 στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, στους 780, κάτι που ούτως ή άλλως παρατηρείται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συνολικά διενεργήθηκαν 28.887 τεστ, εκ των οποίων τα 6.858 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 22.029 ήταν rapid.

Από τη γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων διαφαίνεται, ακόμη και σήμερα που είναι Κυριακή, η ύπαρξη μεγάλου ιικού φορτίου σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, με 282 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, με 186 νέα κρούσματα και στον δυτικό τομέα της Αττικής, με 127 νέα κρούσματα.

Πιο αναλυτικά: 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 295.480 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.067 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.885 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 780 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.859 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 460 (ημερήσια μεταβολή -8.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Πιο αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 1.718 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

93 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

86 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

77 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

127 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

282 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

85 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

1 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων

186 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

8 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

28 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

24 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Κεφαλληνίας

13 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

27 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

58 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 20 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Tέλος, 29 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.718 τα νέα κρούσματα - 52 θάνατοι - 780 διασωληνωμένοι"

Συρίγος: Αύξηση της θνησιμότητας στους πιο συχνούς καρκίνους την επόμενη πενταετία λόγω της πανδημίας

Έχει υπολογιστεί ότι την επόμενη πενταετία η θνησιμότητα στους πιο συχνούς καρκίνους (μαστό, πνεύμονα, παχύ έντερο, τράχηλο) μπορεί να αυξηθεί έως και 15%, λόγω πανδημίας. Και είναι κάτι πράγματι θλιβερό που αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η θνησιμότητα του καρκίνου μειωνόταν.

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», και υπεύθυνος του Κέντρου Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου, Κωσταντίνος Συρίγος.

Ο καθηγητής μιλώντας για τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας σε σχέση με τους ογκολογικούς ασθενείς, αναφέρει ότι αυτό που θα έχει μεγάλη επίπτωση είναι η διακοπή των θεραπειών, η διακοπή των προληπτικών εξετάσεων, (μαστογραφία, παπ τεστ, κωλονοσκόπηση) των θεραπευτικών ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες) και το follow up. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Οι λόγοι είναι ότι δεν υπήρχαν ή ακόμη δεν υπάρχουν σε μερικά μέρη, υπηρεσίες υγείας, γιατί έχουν στραφεί σε άλλες προτεραιότητες, υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί οι γιατροί ασχολούνται κυρίως με τη νόσο Covid, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς φοβούνται να πηγαίνουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, ή τις επισκέψεις στα νοσοκομεία».

Πρέπει να εξασφαλιστούν πρωτόκολλα ασφαλείας για να μην φοβούνται οι ασθενείς να πάνε στο νοσοκομείο

Ο κ. Συρίγος φέρνει παράδειγμα ασθενείς που από πέρσι το Γενάρη είχαν διαγνωσθεί με κάποια νεοπλασία, αλλά φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο και όταν πήγαν το καλοκαίρι, η κλινική εικόνα είχε αλλάξει. «Ήρθαν το καλοκαίρι κρατώντας στα χέρια μία βιοψία από το Γενάρη, σύμφωνα με την οποία η νόσος τότε ήταν δυνητικά χειρουργήσιμη στο μαστό, το ήπαρ τον πνεύμονα, το παχύ έντερο, και θα μπορούσαν να γίνουν τελείως καλά. Όταν έρχονται όμως μετά από τόσους μήνες, υπάρχουν μεταστάσεις. Αυτό είναι πολύ άδικο και πολύ κρίμα. Καταλαβαίνω τον φόβο. Και τώρα το φαινόμενο είναι πολύ μεγαλύτερο και ως εκ τούτου και ο φόβος».

Είναι όμως ευθύνη των γιατρών, των υπηρεσιών υγείας να ενημερώσουν, λέει ο κ. Συρίγος, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει και σκέφτεται «άσε τώρα να γλυτώσω από αυτό που έρχεται και με απειλεί, και για το άλλο έχω χρόνο. Το θέμα είναι ότι δεν έχει χρόνο, γιατί το «άλλο» παράλληλα συνεχίζει να εξελίσσεται». Πρέπει, λέει ο καθηγητής, να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλείας που ο ασθενής ή ο υγιής (αν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο) να αισθάνεται ότι δεν κινδυνεύει. Δηλαδή να υπάρχουν τέτοια πρωτόκολλα στις ογκολογικές κλινικές που ο άρρωστος να έρχεται με ασφάλεια και να μην αναβάλλει τη θεραπεία του, υπό τον φόβο της μετάδοσης κορονοϊού. «Εμείς στο Σωτηρία στην κλινική μου κάνουμε από το Γενάρη rapid test κάθε μέρα σε όλους τους ασθενείς».

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση

Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό από το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ, ο κ. Συρίγος σχολιάζει: «Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει πάρα πολύ. Γενικώς δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά. Και δεν μπορεί μία ιατρική πράξη να είναι υποχρεωτική, έστω και αν αυτή είναι προληπτική. Από την άλλη ένας υγειονομικός δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Άρα δουλεύοντας σε υπηρεσίες υγείας, πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν θα αποτελέσει ο ίδιος πηγή μετάδοσης. Εάν λέγαμε τώρα σε αυτή τη φάση ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, τους παίρνουμε από το Covid και τους πηγαίνουμε σε άλλες υπηρεσίες, θα ήταν σα να επιβραβεύουμε την κουταμάρα, την ανοησία, την αμάθεια, και τολμώ να πω και την τεμπελιά. Δεν είναι λύση. Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση, η οποία προτιμώ να λυθεί με πειθώ, με παιδεία και εκπαίδευση, παρά με υποχρεωτικότητα. Παράλληλα πρέπει να σας πω ότι εγώ που χρειάστηκε να εργαστώ για πάρα πολλά χρόνια και στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, δεν μπορούσα να υπογράψω συμβόλαιο με το νοσοκομείο, αν δεν είχα κάνει μία σειρά από εμβόλια τότε, συμπεριλαμβανομένης και της Ηπατίτιδας».

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο για ογκολογικές θεραπείες η ΜRNA τεχνολογία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εργαστήρια των επιστημόνων αναμένεται να παίξει τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία MRNA, με την οποία έχουν αναπτυχθεί τα εμβόλια της Μoderna και της Pfizer. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του καθηγητή ότι ακόμα και το εμβόλιο της Moderna, το ξεκίνησε ένα εργαστήριο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για ογκολογικές θεραπείες. «Η τεχνολογία MRNA, δεν είναι μόνο για εμβόλια, είναι και για θεραπείες και για άλλα νοσήματα. Η τεχνολογία που υπήρχε και προ covid απέδειξε ότι δρα. Ήταν μία πολύ δύσκολη προσπάθεια αυτή η απόδειξη. Τώρα όμως που το πετύχαμε στα εμβόλια, θα το χρησιμοποιήσουμε και σε θεραπείες. Η πρόβλεψη μου είναι ότι όταν πλέον θα έχει καταπολεμηθεί η πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αυτή η τεχνολογία θα γυρίσει σε άλλες παθήσεις, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και μία από αυτές είναι ο καρκίνος. Θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη σε καινούργια φάρμακα στον καρκίνο».

Ξαναγίνονται μελέτες στο Κέντρο Κλινικών Μελετών του Σωτηρία

Όσον αφορά την πορεία των μελετών ο κ Συρίγος αναφέρει ότι θα υπάρξει μικρή επιβράδυνση στην εξέλιξη νέων φαρμάκων όχι μόνο στην ογκολογία, αλλά και στην καρδιολογία και στον σακχαρώδη διαβήτη, διότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εργαστήρια, οι άνθρωποι, οι επιστήμονες, αλλά και τα χρήματα, κατευθύνονται προς την αντιμετώπιση και τη δημιουργία καινούργιων θεραπειών για Covid 19 και φεύγουν από άλλες παθήσεις. «Όταν ξέσπασε η πανδημία όλες οι μελέτες που ήταν για διαφορετικά νοσήματα, έπρεπε να σταματήσουν για να γίνει μία επανεξέταση των κριτηρίων των ασθενών που περιλαμβάναμε, για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τους ασθενείς με κορονοϊό, έτσι ώστε τα αποτελέσματα μας να είναι ασφαλή και σωστά. Δηλαδή να ξέρουμε ποιοι νοσούν από covid19 και ποιοι όχι. Ήταν μία μεγάλη οπισθοδρόμηση, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες. Τώρα σιγά σιγά πολλές μελέτες ξανανοίγουν. Στο δικό μου το κέντρο έχουν ανοίξει όλες οι μελέτες για τους συμπαγείς καρκίνους και τρέχουν όλες με καινούργια πρωτοποριακά φάρμακα».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συρίγος: Αύξηση της θνησιμότητας στους πιο συχνούς καρκίνους την επόμενη πενταετία λόγω της πανδημίας"

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για (στρατιωτική) θητεία

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΜΕΡΑ25 k. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για θητεία. Το ΜέΡΑ25 και μάλιστα μετά από εσωτερικό δημοψήφισμα αποφασίσαμε προεκλογικά ότι η πολιτική μας θα είναι η άμεση κατάργηση της θητείας. Ο λόγος είναι ότι η θητεία μειώνει την αμυντική θωράκιση της χώρας, δεν την αυξάνει. Σφάλουμε να νομίζουμε ότι επειδή πηγαίνουν χιλιάδες παιδιά στα στρατόπεδα και κατατάσσονται και δήθεν εκπαιδεύονται -που δεν εκπαιδεύονται- ότι αυτό αυξάνει την αμυντική ικανότητα της χώρας. Γιατί; Έχεις ανθρώπους που είναι επαγγελματίες, που έχουν πάει στη Σχολή Ευελπίδων, οι αξιωματικοί που αναγκάζονται και παίζουν το ρόλο του παιδονόμου για μήνες και χρόνια σε διάφορα στρατόπεδα.

“Έτσι κι αλλιώς ο πόλεμος σήμερα -αν γίνει- δεν θα γίνει όπως γινόταν στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής ή έστω και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν γίνει πόλεμος σήμερα, εσύ κι εγώ μπορεί να μην τον καταλάβουμε. Θα έχει γίνει και θα έχει λήξει. Γιατί θα γίνει αστραπιαία, θα γίνει από την Αεροπορία, ίσως και από τις ειδικές δυνάμεις, μπορεί και κάποιο υποβρύχιο και μέσα σε μερικές ώρες θα έχει τελειώσει ένας πόλεμος με την Τουρκία. Δεν πρόκειται να γίνει σύγκρουση στρατών όπως γινόταν στις στέπες της Σιβηρίας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Και αυτό το κόμμα τώρα εκπροσωπείται στην Βουλή των Ελλήνων…

Που είσαι ρε Γέρο να δεις τους απογόνους σου…

tourkikanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για (στρατιωτική) θητεία"

Κορωνοϊός: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον οικισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο (φώτο)

Από χθες Σάββατο 10 Απριλίου, ο οικισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο του Δήμου Χαλανδρίου, μπήκε σε αυστηρό lockdown, καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες τις πέντε τελευταίες ημέρες.

Η επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ισχύει από το Σάββατο 10 Απριλίου στις 18:00 έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 06:00.

Σήμερα από το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή του καταυλισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση των κατοίκων οι οποίοι επιτρέπεται να εξέλθουν του οικισμού μόνο για λόγους υγείας.

Δείτε φωτογραφίες:

Αναλυτικά τι ισχύει:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού των κατοίκων εντός των ορίων του οικισμού.
  • Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των ορίων του οικισμού για λόγους υγείας.
  • Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  • Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Ρομά Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Αττικής για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ως άνω οικισμού.
  • Η ανάληψη από τον Ε.Ο.Δ.Υ. της υποχρέωσης της διενέργειας γρήγορου τεστ αντιγόνου COVID-19 (rapid test) την 3η και 6η ημέρα επιβολής των περιοριστικών μέτρων των διαμενόντων στον ως άνω οικισμό.
  • Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί μετά το πέρας ισχύος της παρούσας απόφασης.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον οικισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο (φώτο)"

Νέο χάπι από την Pfizer κατά του κορωνοϊού

Το φάρμακο PF-07321332 αναμένεται να χορηγείται ως χάπι σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά από τις κλινικές δοκιμές.

Λεπτομέρειες σχετικά με τo φάρμακο PF-07321332, για το οποίο προγραμματίζονται κλινικές δοκιμές Φάσης Ι, ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer την Τρίτη 6 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμποσίου Φαρμακοχημείας της Αμερικάνικης Χημικής Εταιρείας.

Το φάρμακο PF-07321332 αναμένεται να χορηγείται ως χάπι σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά από τις κλινικές δοκιμές. Θα μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, με τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, για το χάπι αυτό εργάστηκαν 210 ερευνητές. Τα πρώτα 7 mg παρασκευάστηκαν το τέλος Ιουλίου 2020. Τα πολύ υποσχόμενα φαρμακολογικά αποτελέσματα οδήγησαν στη σύνθεση 100g έως το τέλος Οκτωβρίου 2020, ενώ εντός του επόμενου μήνα, οι χημικοί ανέπτυξαν μέθοδο για τη σύνθεση 1 kg.

Και άλλος αναστολέας

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από τον Σεπτέμβριο 2020 έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές (τώρα σε φάση Ιβ) άλλου αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (που είχε αναπτυχθεί το 2004 για την αντιμετώπιση του SARS), το οποίο όμως είναι κατάλληλο για χορήγηση ενδοφλέβια σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Η συνεχιζόμενη πανδημία απαιτεί επιτακτικά, επιπρόσθετα από την ανάπτυξη και χρήση εμβολίων, την ανάπτυξη πραγματικά αποτελεσματικού αντιικού φαρμάκου για στοχευμένη θεραπεία, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο όπλο επίσης για πιθανές μελλοντικές πανδημίες.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χάπι από την Pfizer κατά του κορωνοϊού"

Επιβεβαιώνει ο Σπ. Λιβανός: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και για το 2020

Την απαλλαγή των αγροτών και των αλιέων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.  

Σε αναφορά του για τη μετά-covid εποχή, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια και σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, έχει δώσει στους αγρότες πάνω από 470 εκατ. ευρώ, με τα 186 εκατ. ευρώ από αυτά να είναι από επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα είναι άμεσες ενισχύσεις σε ομάδες αγροτών σε όλη την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τους Έλληνες αγρότες με όποιον τρόπο μπορεί. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια» είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο στάδιο μετά την πανδημία, η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από την περιφέρεια. Και ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης ελπίζω- και γι’ αυτό δουλεύουμε- να είναι η αγροτική μας οικονομία».

Ανακοίνωσε τέλος ότι έχει εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εργαζομένων στην κονσερβοποιία, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα, αφού πρόκειται για μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που εξαντλείται σε ένα δίμηνο, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει ο Σπ. Λιβανός: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και για το 2020"

Καταλήψεις σε Λύκεια την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας; – Τι ζητάνε οι μαθητές

Καταλήψεις στα Λύκεια, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να ετοιμάζονται και στην Πάτρα, ενώ σε σχολεία σε άλλα μέρη της Ελλάδας (όπως στον Άλιμο) έχει ήδη ανακοινωθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μαθητές βρίσκονται σε σκέψεις να προχωρήσουν σε κατάληψη των Λυκείων, τα οποία αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου ανοίγουν, όπως έχει ήδη επισήμως ανακοινωθεί. Γιατί οι μαθητές αντιδρούν; Όπως όλα δείχνουν, οι μαθητές προβληματίζονται για το χρονικό διάστημα που επαναλειτουργούν τα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι είναι άσκοπο να λειτουργήσουν για δύο μόνο εβδομάδες τη στιγμή που ακολουθεί το κλείσιμο των σχολείων για το Πάσχα. Ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, όπως θα γίνει ενδεχομένως με τα Δημοτικά και Γυμνάσια.

Μέχρι τώρα, τίποτα δεν είναι οριστικό, ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις για το τί θα γίνει αύριο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταλήψεις σε Λύκεια την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας; – Τι ζητάνε οι μαθητές"

Γεωργαντάς: Τι γίνεται σε περίπτωση ακύρωσης του ραντεβού για τον εμβολιασμό

Για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών αλλά και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας των ραντεβού μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, μέχρι και το Σάββατο είχαν πραγματοποιηθεί 2.169.000 εμβολιασμοί και σταθερά πλέον ξεπερνούν τον αριθμό των 55.000 ημερησίως, ίσως και λίγο περισσότερο. «Ο προγραμματισμός λειτουργεί όπως πρέπει και είμαστε εντός του στόχου. Έτσι, μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, αλλά και όλες οι ευπαθείς ομάδες και υψηλού και αυξημένου κινδύνου. Μόνο οι ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι 900.000 πολίτες. Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται οι υψηλού κινδύνου, οι οποίοι ανέρχονται στους 250.000», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Σημείωσε δε ότι στα τέλη Μαΐου θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματικών ομάδων που θα προτεραιοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη σειρά του, απάντησε ότι «όποιος δεν ενημερώσει για την αδυναμία που έχει να πάει να εμβολιαστεί και τελικώς ακυρωθεί το ραντεβού, για ένα μήνα μένει εκτός συστήματος και δεν μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεωργαντάς: Τι γίνεται σε περίπτωση ακύρωσης του ραντεβού για τον εμβολιασμό"

Λιβύη: Ο Νταμπάιμπα με 14 υπουργούς θα επισκεφθεί την Τουρκία

Ο αρχηγός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντουλαχαμίντ αλ-Νταμπάιμπα, ξεκινά επίσκεψη στην Τουρκία, τη Δευτέρα, με επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου που περιλαμβάνει 14 υπουργούς.

«Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 14 υπουργούς και ορισμένους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με επικεφαλής τον Νταμπάιμπα, θα επισκεφθεί τη Τουρκία τη Δευτέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντα, χωρίς να αναφέρει τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ο Χαμούντα διευκρίνισε ότι ένα από τα πιο εξέχοντα θέματα που θα συζητηθούν με την Τουρκία είναι «ένα σύνολο κοινών θεμάτων στον τομέα των υπηρεσιών (ενέργεια και υγεία) και η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και η ολοκλήρωση των καθυστερημένων έργων».

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνει ο Νταμπάιμπα στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 16 Μαρτίου, για να οδηγήσει τη Λιβύη στις γενικές εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους..

 echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Ο Νταμπάιμπα με 14 υπουργούς θα επισκεφθεί την Τουρκία "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news