facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα οι Δημοκρατικοί φέρνουν νόμο για παραπομπή του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσωπων θα εισαγάγουν νόμο τη Δευτέρα ζητώντας την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Τεντ Λιου.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Λιου, ο οποίος μετείχε ενεργά τον Δεκέμβριο του 2019 στη διαδικασία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ, η οποία τελικά απέτυχε μετά την αντίθετη αποφαση της Γερουσίας, ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα 180 βουλευτές που υποστηρίζουν ένα νέο άρθρο μομφής μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη από τους υποστηρικτές του Τραμπ.

ΑΜΠΕ, Reuters/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Τη Δευτέρα οι Δημοκρατικοί φέρνουν νόμο για παραπομπή του Τραμπ"

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Τα «καπρίτσια» ορισμένων χωρών αποτελούν εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ

Φιλοευρωπαϊκή στάση επιχειρεί να δείξει τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις του στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κατά την τηλεδιάσκεψή του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ είναι σε προτεραιότητα στην ατζέντα της Τουρκίας».

Υποστηρίζοντας ότι θέλει νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ, δεν παρέλειψε να πετάξει «καρφιά» κατά Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ανέφερε στην επικεφαλής της Κομισιόν ότι «από τα καπρίτσια κάποιων μελών της ΕΕ αλλά και λόγω των τεχνητών προβλημάτων τα οποία δημιούργησαν, το 2020 δεν το εκμεταλλευτήκαμε θετικά για τις σχέσεις μας με την ΕΕ».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε την επικαιροποίηση της Κοινής Δήλωσης Τουρκίας – ΕΕ, όπως και της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να τερματιστούν οι αποκλεισμοί και οι δηλώσεις κατά της Άγκυρας. Όπως είπε, είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι θετικό βήμα αποτελεί να ξεκινήσουν οι τακτικές σύνοδοι κορυφής Τουρκίας-E.E. αλλά και οι συναντήσεις και οι επαφές μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Τα «καπρίτσια» ορισμένων χωρών αποτελούν εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ"

Χαρδαλιάς: Μπορούμε να φτάσουμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα

Διευκρινίσεις σχετικά με το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο και τις δυνατότητες εμβολιασμού του ελληνικού κράτους δίνει μέσω ανάρτησης του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων , Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει τα εξής:

1) έως χθες 8.1.2021, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, και σύμφωνα με το our world in data, η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολίων είναι στο 0.23%. Υπάρχουν μόλις 7 χώρες παγκοσμίως που έχουν ξεπεράσει το 1%, εκ των οποίων μόνο η Δανία (1,76%) ανήκει στην ΕΕ.

2) στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δηλαδή 212.312 εμβόλια. Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

3) όχι, η δυνατότητα εμβολιασμού δεν θα παραμείνει στις ~8.000/ημερησίως καθόλη τη διάρκεια του 2021, όπως διάφοροι καλόπιστα (ή όχι) υπέθεσαν ή φοβήθηκαν. Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (~48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα.

4) Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά και όχι όλες μαζί διότι συσχετίζονται υποχρεωτικά α) με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων που έχουμε παραλάβει (τι νόημα θα είχε να αναπτύξουμε όλες τις γραμμές εμβολιασμού του τελικού πλάνου εμβολιασμού όταν δεν διαθέτουμε τα αντίστοιχα εμβόλια άραγε;) β) την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού που διενεργεί τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και διαδικασίες καταχώρισης που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και γ) την προσεκτική δοκιμή μιας εξαιρετικά συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς από τα 5 hubs σε όλη την Ελλάδα.

5) η σημαντική αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη γύρω από την παραγωγική ικανότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει και να προμηθεύει κάθε χώρα με τις αναγκαίες ποσότητες στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, μας υποχρεώνει να κινούμαστε με συντηρητικά βήματα προς το παρόν. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση θα ήταν τουλάχιστον ριψοκίνδυνη, αν όχι ανεύθυνη, μια εναλλακτική «μονοδοσική» στρατηγική από τη στρατηγική δύο δόσεων που εφαρμόζει η χώρα μας. Κι αυτό διότι η μονοδοσική στρατηγική θα εξαντλούσε -στο όνομα της ταχύτητας- πολύ γρήγορα τα λιγοστά διαθέσιμα αποθέματα χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα παραλάβουμε στην ώρα τους τις αναγκαίες ποσότητες για τη δεύτερη δόση, διακινδυνεύοντας έτσι να αχρηστευθεί και η πρώτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν.

6) εν τέλει, ένα από τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή τη φάση είναι η σχέση περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Ακόμη πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων. Και φυσικά τότε, ναι, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται, όμως, με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Μπορούμε να φτάσουμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα"

Ίμια: Δείτε βίντεο με τις προκλήσεις των Τούρκων στους Έλληνες ψαράδες και το Λιμενικό

Το επεισόδιο που σημειώθηκε κοντά στα Ίμια, όταν ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής που εμπόδιζε ελληνικά αλιευτικά σκάφη, προσέκρουσε σε ταχύπλοο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια περιπολίας αποτυπώνουν τα βίντεο-ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν λίγες ώρες.

Το βίντεο δείχνει όσα έγιναν το πρωί των Θεοφανίων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων. Το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισε να παρενοχλεί τους Έλληνες ψαράδες. Μάλιστα, το βίντεο δείχνει καθαρά ότι άνδρες της τουρκικής πλευράς όπλισαν τα 50άρια πάνω στην κόντρα γέφυρα και τα γέμισαν με σφαίρες, 20 μόλις μέτρα από το ελληνικό αλιευτικό.

 
 

 

«Πενηντάρι είναι, να κι οι σφαίρες» ακούγονται να λένε οι ψαράδες, που δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να καταγράφουν με βίντεο τις τουρκικές προκλήσεις. Όταν το τουρκικό σκάφος πέρασε πολύ δίπλα από τους Έλληνες ψαράδες, οι τελευταίοι αναρωτήθηκαν: «Τώρα τι κάνει; Να μας πνίξει θέλει;» και χαιρέτισαν με γέλια και διατηρώντας την ψυχραιμία τους.

Το υλικό καταγράφει και την παρενόχληση του περιπολικού της Λιμενικής Αρχής Κω, τύπου RANFAR, που αποτελεί δωρεά Ελλήνων εφοπλιστών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το σκάφος υπέστη μικρές υλικές ζημιές, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ίμια: Δείτε βίντεο με τις προκλήσεις των Τούρκων στους Έλληνες ψαράδες και το Λιμενικό"

Κύπρος: Έξι νεκροί και 337 νέα κρούσματα κορονοϊού

Έξι θανάτους και 337 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου το Σάββατο (9/1/2021). Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα ανέρχεται σε 147.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ανέρχεται πλέον σε 27.011. Επίσης, 209 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 σε σοβαρή κατάσταση. 

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.521 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Έξι νεκροί και 337 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Κορωνοϊός - Βρετανία: 59.937 νέα κρούσματα, 1.035 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 1.035 νέους θανάτους από την COVID-19, λιγότερους από τον αριθμό ρεκόρ των 1.325 νεκρών που ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή.

Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος ημερήσιος απολογισμός -θανάτων ασθενών μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωσή τους με Covid-19- που ξεπερνά τους 1.000.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρουν επίσης 59.937 νέα κρούσματα, λιγότερα από τα 68.053 μια μέρα πριν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Βρετανία: 59.937 νέα κρούσματα, 1.035 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Κορωνοϊός - ΥΠΑ: Μόνον «ουσιώδεις πτήσεις» εσωτερικού για άλλη μία εβδομάδα

Παρατείνεται έως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 η αεροπορική οδηγία, με την οποία επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού.

Ειδικότερα, με νέα ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, παρατείνεται έως τις 18/1/21 και ώρα 06:00 το πρωί η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation), η οποία προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:
Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, (Hellenic national healthcare system flights).
Κρατικές πτήσεις, (state flights).
Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, (sanitary flights).
Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (humanitarian flights).
Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (emergency flights).
Οι στρατιωτικές πτήσεις, (military flights).
Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων, (cargo flights).
Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών, (fire fighting flights).
Οι πτήσεις της Frontex, (frontex flights).
Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών, (technical landing where passengers do not disembark).
Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του, (ferry flights).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - ΥΠΑ: Μόνον «ουσιώδεις πτήσεις» εσωτερικού για άλλη μία εβδομάδα"

Καιρός αύριο: Ζέστη και σκόνη από την Αφρική – Πού θα βρέξει

Ο καιρός αύριο, Κυριακή (10.01.2021) θα είναι «καλοκαιρινός»… Ο υδράργυρος μέχρι τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ . οι άνεμοι θα είναι νότιοι θυελλώδεις. Ό,τι πρέπει για σκόνη από τη Σαχάρα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Τοπικές βροχές προβλέπονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική νησιωτική χώρα και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά. Γρήγορα όμως στα δυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι σταδιακά τα φαινόμενα από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και κατά τόπους στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνές, κυρίως στα βόρεια. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, από το μεσημέρι τοπικά 7 και πιθανώς αργότερα στα ανατολικά και τα νότια τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνές.
ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι τοπικά 7 και πιθανώς αργότερα στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου πρόσκαιρα θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και μετά το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και σκόνη από την Αφρική – Πού θα βρέξει"

Εμβολιασμός: Ανοίγει την Δευτέρα η πλατφόρμα των ραντεβού- Ποιους αφορούν και πότε ξεκινούν

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Οι 60.000 εγγεγραμμένοι υπερήλικες στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα τη Δεύτερα μήνυμα στο κινητό τους με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα εμβολιαστούν καθώς και με τις προτεινόμενες ημερομηνίες εμβολιασμού.

Από τις 28 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρας μας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 34.787 συμπολίτες μας, 8.720 εξ αυτών εμβολιάστηκαν μόλις χθες, 8 Ιανουαρίου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί 10.895 συμπολίτες μας.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί καθώς έτσι θα κατορθώσουμε να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του ιού.

Τα 10.300 φαρμακεία και 1.000 ΚΕΠ ανά την επικράτεια είναι στη διάθεση των πολιτών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβολιασμός: Ανοίγει την Δευτέρα η πλατφόρμα των ραντεβού- Ποιους αφορούν και πότε ξεκινούν"

Στα 800 τα νέα κρούσματα - 362 διασωληνωμένοι - 32 νέοι θάνατοι

Την καταγραφή των νέων κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των ανθρώπων που κατέληξαν εξαιτίας των επιπλοκών της Covid-19 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ξανά στην κορυφή της λίστας η Αττική με 298 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 92 νέα κρούσματα.

Πιο αναλυτικά: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 800 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144293, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5598 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43583 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

362 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 250 (69.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5227 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3087 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων: 

29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
32 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
40 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
78 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
23 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
92 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
47 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου
6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
17 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
6 κρούσματα στην Π.Ε.Κορινθίας
3 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 800 τα νέα κρούσματα - 362 διασωληνωμένοι - 32 νέοι θάνατοι"

Δυτική Αττική: Αστυνομική επιχείρηση με συλλήψεις κακοποιών – Ο θρόνος του «Εσκομπάρ» (pics)

Συλλήψεις και κατασχέσεις στη Δυτική Αττική. Κατά την μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν 5 άτομα, από τα οποία 2 εμπλέκονται σε υποθέσεις άσκοπων πυροβολισμών και εξιχνιάστηκαν 14 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών σε βάρος πεζών στην ευρύτερη περιοχή.

Στην αστυνομική επιχείρηση που έγινε σήμερα, Σάββατο (09.01.2021) στη Δυτική Αττική συμμετείχαν αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Επιχειρησιακών Δράσεων Δυτικής Αττικής.

Συνελήφθησαν συνολικά 5 άτομα και κατασχέθηκαν όπλα και ναρκωτικά. Ωστόσο, το εύρημα που προκαλεί αίσθηση είναι η «χρυσή» πολυθρόνα με κάλυμμα – φωτογραφία του Πάμπλο Εσπομπάρ!   

Ειδικότερα:
Στο Ζεφύρι συνελήφθησαν 2 άτομα, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις άσκοπων πυροβολισμών. Κατασχέθηκαν 2 πιστόλια, κλεμμένη κυνηγετική καραμπίνα, 745 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης και 56 γραμμ. κοκαΐνης.

Στις Αχαρνές, συνελήφθησαν 3 άτομα, από τα οποία 2 ανήλικοι, και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους σε 14 περιπτώσεις ληστειών – κλοπών σε βάρος πεζών στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυτική Αττική: Αστυνομική επιχείρηση με συλλήψεις κακοποιών – Ο θρόνος του «Εσκομπάρ» (pics)"

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πρόστιμα 524.950 ευρώ επέβαλαν οι αρχές την Παρασκευή

Πρόστιμα 524.950€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση επέβαλαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την Παρασκευή, 8.1.2021 στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Συνολικά οι αρχές έκαναν 87.815 ελέγχους και κατέγραψαν 1.678 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (77.478).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έντεκα (11) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε οκτώ (8) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

γ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη: α) ιδιοκτήτη ψητοπωλείου και β) προσωρινά υπεύθυνου ζαχαροπλαστείου για μη τήρηση των αποστάσεων, στην Περιφέρεια Αττικής.

δ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτριας καφέ-σνακ μπαρ, και σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου και σε επιβολή προστίμου 5.000€, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου – καφέ μπαρ, σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε δύο (2) πελάτες, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 5.000€ σε άτομο που παραβίασε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

η) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη τεσσάρων (4) ατόμων και σε επιβολή προστίμου 300€ έκαστος για παραβίαση περιορισμού κίνησης, διότι κατελήφθησαν από κοινού να ασκούν θήρα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

θ) Η ΕΛ.ΑΣ βεβαίωσε δύο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

ι) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 2.850€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ια) Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας (2x300€), στους Δήμους Ιλίου και Θεσσαλονίκης.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορώνοϊού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πρόστιμα 524.950 ευρώ επέβαλαν οι αρχές την Παρασκευή"

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Μετάθεση κατά 14 ημέρες για τις αιτήσεις σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη μετάθεση κατά 14 ημέρες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»  στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που τέθηκαν   υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), καθώς και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου στις 3 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ενώ από την 1η Φεβρουαρίου θα υποβάλλονται αιτήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με διευκρίνιση του αρμόδιου υπουργείου.

Ειδικότερα:

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Μετάθεση κατά 14 ημέρες για τις αιτήσεις σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία"

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς

«Στην χώρα της ‘ατομικής ευθύνης' τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι «χθες ο κ. Κοντοζαμάνης όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, που με βάση καταγγελίες έχουν φτάσει το 80%, επέρριψε με θρασύτητα ευθύνες στους γιατρούς».

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση «μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών». «Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους», σημειώνει, για να σχολιάσει ότι πρόκειται για «άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς"

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη και συντρίμμια στη θάλασσα

Το αεροσκάφος Β737-500 της εταιρείας Sriwijaya Air, με το οποίο είχε χαθεί η επαφή λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, συνετρίβη στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Τζακάρτα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πλοίαρχος Έκο Σούρια Χάντι, ο διοικητής της ακτοφυλακής της Τρισούλα, είπε ότι έχουν βρεθεί συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη στη θάλασσα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση εσωτερικού από την Τζακάρτα στο Ποντιάνακ, στο νησί Βόρνεο, χάθηκε από τα ραντάρ λίγα λεπτά μετά τις 14.30, τοπική ώρα (9.40 ώρα Ελλάδας), είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Αντίτα Ιραβάτι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη και συντρίμμια στη θάλασσα"

Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκαν 70 φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους

Εβδομήντα φορτηγά με αλλοιωμένα στοιχεία ταχογράφου εντόπισε η αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν μηχανισμοί που παρείχαν τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή της δραστηριότητας του ταχογράφου αναφορικά με τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, την ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι πέντε οχήματα είχαν απενεργοποιημένο το σύστημα επιλεκτικής κατάλυσης καυσαερίων, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν βλαβερές ουσίες για το περιβάλλον και την υγεία. Το οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των ταχογράφων, ενώ αφαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι συσκευές επέμβασης και παραποίησης δεδομένων.

Στους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκαν 70 φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους"

Κορονοϊός: Ασθενείς παρουσιάζουν σύμπτωμα έξι μήνες αφότου νόσησαν

Τα τρία τέταρτα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο λόγω Covid-19, συνεχίζουν να εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου έξι μήνες αφότου αρρώστησαν, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία επιβεβαιώνει ότι συχνά δεν «ξεμπερδεύει» κανείς εύκολα από τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", μελέτησαν στοιχεία για 1.733 ασθενείς με μέση ηλικία 57 ετών στη Γουχάν, την πόλη-επίκεντρο της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι το 76% είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα ένα εξάμηνο μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξης.

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία (στο 63% των ασθενών, δηλαδή σχεδόν στους δύο στους τρεις), ενώ συχνά επίσης αναφέρονται δυσκολίες στον ύπνο (στο 26% ή σε έναν στους τέσσερις) και άγχος ή κατάθλιψη (στο 23%). Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση και είχαν χρειασθεί οξυγόνο ή είχαν διασωλωνηθεί, έχουν έξι μήνες μετά μεγαλύτερες βλάβες στους πνεύμονες και δυσκολίες στην αναπνοή (το 29% και 56% των ασθενών αντίστοιχα), καθώς επίσης προβλήματα στα νεφρά (το 13% των ασθενών).

Η μελέτη επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφήνει ανοικτό το ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια επαναλοίμωξη, με δεδομένο ότι βρήκε στους πρώην ασθενείς χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από έξι μήνες (μείωση 53%, δηλαδή πάνω από το μισό), σε σχέση με την αρχική οξεία φάση της λοίμωξης.

Υπό διερεύνηση παραμένει διεθνώς πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει η φάση αποκατάστασης μετά από μια σοβαρή λοίμωξη (η λεγόμενη «μακρά Covid-19»). «Επειδή η Covid-19 είναι τόσο νέα νόσος, μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε μερικές από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών. Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν με τουλάχιστον μερικές συνέπειες του κορονοϊού μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ιδίως όσοι πέρασαν σοβαρές λοιμώξεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικολογίας Μπιν Κάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας στο Πεκίνο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Ασθενείς παρουσιάζουν σύμπτωμα έξι μήνες αφότου νόσησαν"

Απόφαση – «βόμβα» υπέρ συνταξιούχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο (έγγραφο)

Αναδρομικά πέντε ετών -για το διάστημα από το 2013 έως το 2018- αντί για το 11μηνο, επιδίκασε σε συνταξιούχο το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως έκανε γνωστό η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) τονίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο νόμος Βρούτση (ν. 4093/2012) είναι αντισυνταγματικός μέχρι και σήμερα.

Το θέμα δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που στην πρόσφατη απόφασή του με αριθ. 439/2020 (Ολομέλεια) επιδίκασε αναδρομικά μόνο έντεκα μηνών σε όλους τους συνταξιούχους.

Το Συνέδριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 35.838,48 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Ακολουθεί το σκεπτικό και όλη η απόφαση (αριθ. 363/2020, τμήμα ΙΙ)

Δείτε ΕΔΩ

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση – «βόμβα» υπέρ συνταξιούχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο (έγγραφο)"

Ισπανία: Ασύλληπτες εικόνες από την χιονοθύελλα – Στους δρόμους ο στρατός

Στρατιώτες διέσωσαν σήμερα οδηγούς παγιδευμένους στα οχήματά τους καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις από την Καταιγίδα Φιλομένα προκάλεσαν χάος στις μετακινήσεις σε ολόκληρη την Ισπανία και το αεροδρόμιο της Μαδρίτης παρέμεινε κλειστό, όμως τα χειρότερα αναμένονται, καθώς προβλέπονται για σήμερα άλλα 20 εκατοστά χιονιού.

Οι χιονοπτώσεις αυτές είναι οι χειρότερες των τελευταίων 50 ετών στην Ισπανία, δεν εξασθένησαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας και πέντε περιφέρειες στο κέντρο της χώρας έχουν τεθεί σήμερα το πρωί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

«Εξαιτίας της πρόγνωσης για χιονοπτώσεις και για λόγους ασφαλείας, το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης θα παραμείνει κλειστό όλη την ημέρα του Σαββάτου», ανακοίνωσε στο Twitter η Aena, η εταιρεία που ελέγχει τα ισπανικά αεροδρόμια.

Το αεροδρόμιο έκλεισε χθες, Παρασκευή, τη νύχτα, αφού η χιονοθύελλα κατέστησε αδύνατες τις πτήσεις. Ματαιώθηκαν τουλάχιστον 50 πτήσεις προς τη Μαδρίτη, τη Μάλαγα, την Τενερίφη και τη Θέουτα, ισπανικό έδαφος στη βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε η Aena.

Στρατιώτες κατέβαλαν προσπάθειες για να φθάσουν σε οδηγούς, τα οχήματα των οποίων παρέμεναν ακινητοποιημένα για ώρες σε δρόμους γύρω από τη Μαδρίτη.

Ισπανία

«Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης στους αυτοκινητοδρόμους A4, A5, M40 και M607», ανακοίνωσε στο Twitter η Μονάδα Στρατιωτικών Έκτακτων Αναγκών, η οποία ανέπτυξε 147 στρατιώτες.

Τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στη Μαδρίτη και τις νοτιοανατολικές πόλεις Αλικάντε και Βαλένθια ανεστάλησαν, όπως και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο.

Η Μαδρίτη και άλλες τέσσερις περιφέρειες βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις προβλέπεται ότι θα συνεχισθούν, ανακοίνωσε η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία άλλα 20 εκατοστά χιονιού αναμένεται να πέσουν σήμερα στη Μαδρίτη και στο κέντρο της χώρας.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ασύλληπτες εικόνες από την χιονοθύελλα – Στους δρόμους ο στρατός"

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Με ένα αρκετά επικριτικό άρθρο, το Politico κατακεραυνώνει την επιλογή της Γερμανίας να λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, αλλά και τη στάση της Κομισιόν, η οποία όχι απλά δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Γερμανίας, αλλά δεν αναγνωρίζει καν ότι αυτό αντιβαίνει στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν γένει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια και παρόλα αυτά, η Κομισιόν αρνείται να καταλάβει ότι αυτό παραβαίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει το Politico και συνεχίζει: «Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή ότι "θα λάβουμε περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου από την BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων και 30 εκατ. δόσεις από διμερείς συμφωνίες. Συνολικά δηλαδή, 90 εκατ. δόσει τον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ανεξαρτήτως από της ευρωπαϊκές συνθήκες". Η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική του εμβολιασμού της ΕΕ που απαγορεύει στις χώρες να διεξαγάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις».

Και το Politico συνεχίζει: «Λιγότερο από δύο ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Γερμανού εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να προβαίνουν σε ανεξάρτητες συμφωνίες.

"Είναι νομικά δεσμευτικό", είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι "έχουμε συμφωνήσει όλοι και έχουμε δεσμευτεί νομικά, ότι δνε θα υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσις, ούτε παράλληλες συμβάσεις. Όλοι συνεργαζόμαστε".

Αυτό το μπρος-πίσω έχει προκαλέσει ένα τεράστιο μπέρδεμα όλη την προηγούμενη εβδομάδα, τη Γερμανία και την ΕΕ να «κουνάνε το δάχτυλο» η μία στην άλλη, αφού Γερμανοί πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τις συμφωνίες της ΕΕ «καταστροφικές», υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις.

Το σχέδιο εμβολιασμού έχει αναχθεί σε ένα τεράστιο ζήτημα στη Γερμανία, καθώς μέσω αυτού θα επιδιωχθεί και η επιτυχία της Άνγκελα Μέρκελ ως Καγκελαρίου. Η κυβέρνηση αρνήθηκε, επίσης, όλους τους ισχυρισμους ότι το σχέδιο εμβολιασμού κινείται με αργούς ρυθμούς, επειδή το Βερολίνο συμμετείχε στο σύστημα αγορών της ΕΕ.

Πολλα γερμανικά ειδησεογραφικά site ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έγινε το επίκεντρο της συζήτησης, έχει ακουστεί για επόμενος αρχηγός του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ο Σπαν την περασμένη εβδομάδα, υποσχέθηκε ότι όποιος Γερμανός θέλει να εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι θα το κάνει.

Η αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών ήταν η έκδοση ανακοίνωσης από την φον ντερ Λάιεν, την Παρασκευή το πρωί ότι η Κομισιόν είχε εξασφαλίσει μέχρι και 300 εκατ. δόσει από το γερμανοαμερικανικό εμβόλιο. 

Από τον Ιούνιο, η φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η στρατηγική για τον εμβολιασμό στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί φόρο αλληλεγγύης στην ΕΕ. Όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να αγοράσουν μαζί τις δόσεις, ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική δύναμη της Ένωσης και να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση. Η υπόσχεση έγινε πραγματικότητα, αφού σχεδόν όλες οι χώρες ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου.

Αλλά τα νέα, για επιπλέον συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech (και με την CureVac), προκάλεσαν τον θυμό της ΕΕ, προσθέτοντας σε αυτό και την κριτική που δέχεται το Βερολίνο, η οποία έφερε στην επιφάνεια και την πρώτη ρωγμή στη στρατηγική της χώρας για τους εμβολιασμούς.

Σε απάντηση προς αυτά, η Κομισιόν αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό να αναγνωρίσει τις αντιφατικές ενέργειες της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια μίας 45λεπτης διαδικασίας, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την παραβίαση της στρατηγικής και τι θα έκανε η Κομισιόν σε τέτοια περίπτωση.

"Έχουμε υπογράψει μία συμφωνία με τις BioNTech/Pfizer και επικεντρωνόμαστε σε αυτό", τόνισε. Όταν ρωτήθηκε αν η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τη συμφωνία και εξασφαλίσει παραπάνω δόσει ο Μάμερ απάντησε: "Σίγουρα δεν πρόκειται να συζητήσουμε πιθανά νομικά μέτρα".

Στη συνέχεια ο Μάμερ προέτρεψε τους δημοσιογράφους "να δουν τη μεγάλη εικόνα". "Αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι να έχουμε αρκετές δόσεις, ναι ή όχι;", είπε και πρόσθεσε: "Να δούμε από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε μέχρι σήμερα-αυτό έχει σημασία".

Αξιωματούχος της Επιτροπής είπε την Πέμπτη ότι η συμφωνία της Γερμανίας με τις BioNTech/Pfizer δεν παραβίασε τους όρους του στρατηγικού σχεδιασμού "στο πνεύμα του", αφού οι δόσεις της χώρας θα εξασφαλίζονταν έπειτα από συμφωνία της Κομισιόν».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση"

Το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διώχνεται από τον έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μετά τον άλλο: η διεύθυνση του Twitter, του βασικού του εργαλείου πολιτικής επικοινωνίας, έθεσε σε μόνιμη αναστολή τον λογαριασμό του (@realDonaldTrump) χθες Παρασκευή, δύο ημέρες μετά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, την κατάληψή της έδρας του Κογκρέσου και το χάος στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας που διήρκεσε ώρες.

«Αφού εξετάσαμε διεξοδικά πρόσφατες αναρτήσεις στον λογαριασμό @realDonaldTrump και το πλαίσιό τους, ειδικά το πώς εκλήφθηκαν (…) αναστείλαμε μόνιμα τον λογαριασμό, εξαιτίας του κινδύνου υποκίνησης περαιτέρω βίας», ανέφερε η εταιρεία Twitter Inc σε ανακοίνωσή της.

Την Πέμπτη, το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat, επίσης ανέστειλαν τη λειτουργία των λογαριασμών του απερχόμενου προέδρου στις πλατφόρμες τους επ’ αόριστον.

Όμως είναι ο ιστότοπος όπου είχε 88 εκατομμύρια ακολούθους, το Twitter, η πλατφόρμα που προτιμούσε ο Τραμπ: μέσω αυτού έκανε πολιτικές ανακοινώσεις, εξαπέλυε κεραυνούς εναντίον πολιτικών του αντιπάλων ή μέσων ενημέρωσης καθημερινά.

«Δεν θα μας φιμώσουν», εξεμάνη ο ενδιαφερόμενος μέσω του επίσημου λογαριασμού του (@POTUS, τα αρχικά της έκφρασης «πρόεδρος των ΗΠΑ»), απευθυνόμενος στους «75 εκατομμύρια πατριώτες» που τον ψήφισαν.

Άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον του ιστότοπου, που κατ’ αυτόν «απαγορεύει την ελευθερία της έκφρασης» συνωμοτώντας με τη «ριζοσπαστική αριστερά»· υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τη δημιουργία της δικής του πλατφόρμας, στο εγγύς μέλλον, σε ένα νήμα αναρτήσεων που διαγράφτηκε πολύ γρήγορα από τους διαχειριστές του Twitter.

«Το να χρησιμοποιείται άλλος λογαριασμός για να παρακάμπτεται η αναστολή παραβαίνει τους κανόνες χρήσης» της υπηρεσίας, εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία ξεκαθάρισε πως θα λάβει μέτρα για να «περιορίσει τη χρήση» επίσημων κυβερνητικών λογαριασμών (@POTUS, @WhiteHouse) από τον Τραμπ.

Το δίκτυο των «τιτιβισμάτων» είχε ήδη κλιμακώσει τα μέτρα που λάμβανε από την Τετάρτη, διαγράφοντας μηνύματα του αρχηγού του κράτους, αντί να τοποθετεί προειδοποιητικές σημάνσεις, όπως έκανε μέχρι πολύ πρόσφατα.

Κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες ταραχές

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει πάψει να αμφισβητεί την εγκυρότητα του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και να παροτρύνει τους υποστηρικτές του να «αγωνιστούν» για να ανατραπεί, παραβιάζοντας τους κανονισμούς χρήσης των μεγαλύτερων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι προϋποθέτουν τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το Twitter αρχικά είχε αναστείλει τον λογαριασμό του Τραμπ για δώδεκα ώρες, προτού τον ενεργοποιήσει ξανά προχθές Πέμπτη, προς γενική έκπληξη, καθώς ο πρόεδρος θεωρείται, σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνος για τις ταραχές που προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

«Οι κανόνες μας για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος υπάρχουν για να επιτρέπεται στον κόσμο να ενημερώνεται άμεσα για αυτό που έχουν να πουν οι αιρετοί και οι πολιτικοί ηγέτες», εξήγησε η διεύθυνση του καλιφορνέζικου ιστοτόπου χθες.

«Ωστόσο, έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι υπεράνω των κανονισμών χρήσης μας και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το Twitter για να υποκινεί βία, μεταξύ άλλων».

Προτού ο λογαριασμός του κλείσει, ο Τραμπ αναγνώρισε την ήττα του σε βίντεο που μεταφόρτωσε. Κατόπιν όμως, έκανε γνωστό ότι δεν θα παραστεί, αντίθετα με όσα επιβάλλει η παράδοση, στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, το Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διεύθυνση του Twitter, αυτή η αναγγελία εξελήφθη από κάποιους από τους υποστηρικτές του ως περαιτέρω απόδειξη πως το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί προϊόν νοθείας και μετέτρεψε την τελετή σε στόχο, καθώς θα μπορούσαν να ξεσπάσουν νέες ταραχές.

«Σχέδια για κινητοποιήσεις οπλισμένων διαδηλωτών έχουν ήδη αρχίσει να διαδίδονται εντός και εκτός Twitter, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης να γίνει δεύτερη επίθεση στο Καπιτώλιο (…) τη 17η Ιανουαρίου του 2021», αποκαλύπτει η διεύθυνση του ιστότοπου.

Νωρίτερα χθες, είχε επίσης κλείσει λογαριασμούς υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ που διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας του ανοικτά ρατσιστικού κινήματος QAnon.

Πολύ αργά;

Οι επικρίσεις πολλαπλασιάστηκαν αυτή την εβδομάδα για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα μηνύματα του Τραμπ οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θεωρείται ότι αποφάσισαν να δράσουν με μεγάλη καθυστέρηση και επέδειξαν υπερβολική ανοχή.

Ολοένα περισσότερες προσωπικότητες και οργανώσεις κάλεσαν να κλείσουν οι λογαριασμοί του μεγιστάνα στις συγκεκριμένες πλατφόρμες, από τη Μισέλ Ομπάμα ως το συνδικάτο των εργαζομένων του Google — το τελευταίο αναφερόταν στον λογαριασμό του Τραμπ στο YouTube, που συνεχίζει να είναι πάντα ενεργός.

Οι αποφάσεις που έλαβαν οι διευθύνσεις των Facebook και Twitter αντιμετωπίστηκαν περισσότερο με οργή και περιφρόνηση, παρά με ανακούφιση.

Ο Άντζελο Καρουσόν, πρόεδρος της ΜΚΟ Media Matters for America, παρομοίασε το ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ανέλαβαν δράση τόσο καθυστερημένα με τις «παραιτήσεις υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων μερικές ημέρες πριν από το τέλος» της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ: «πολύ λίγο, πολύ αργά».

Αν είχαν ενεργήσει νωρίτερα, «τα φρικτά γεγονότα της Τετάρτης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», έκρινε ο ίδιος.

Ωστόσο, πέραν των υποστηρικτών του προέδρου, που καταγγέλλουν ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης τους φιμώνουν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, υψώνονται φωνές και από τον χώρο της αμερικανικής αριστεράς που προειδοποιούν εναντίον των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης.

«Κατανοούμε την επιθυμία να ανασταλεί μόνιμα τώρα (ο λογαριασμός του απερχόμενου προέδρου), αλλά όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε όταν εταιρείες αποκτούν την δύναμη να αποσύρουν κατά βούληση και χωρίς κανέναν έλεγχο κόσμο από τις πλατφόρμες τους, που έχουν γίνει απαραίτητες για να εκφράζονται ελεύθερα δισεκατομμύρια άνθρωποι», σημείωσε η Κέιτ Ρουάν, στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ"

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Στους θεράποντες γιατρούς και όχι στις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τους θανάτους ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι έχουν σημειωθεί εκτός ΜΕΘ.

Η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως - στην κορύφωση της πανδημίας - όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το συμπέρασμα προκύπτει από απάντηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε ερώτηση του Iatronet, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναγνωρίζει πως το σύστημα Υγείας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Διαδηλώνει πως υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ και αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν σε αυτές ασθενείς ανήκει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος δίνει ηρωϊκή μάχη, με ανεπαρκή μέσα.

Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να αξιολογήσει το πως 80% και πλέον των ασθενών με CoViD-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή - προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου - και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, εφόσον υπάρχουν εκεί κενές θέσεις...

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος και όσο η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόταν, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων.

Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν ήταν σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ φάνηκε να ξεπερνά το 80%.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εξιτήρια από ΜΕΘ είναι 950 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών με CoViD-19 είναι 5.195. Με δεδομένο ότι η αναμενόμενη θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 40% με 50%, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν περάσει από αυτές είναι 1.900 (950 εξιτήρια και 950 θάνατοι). Άρα, 3.200 ασθενείς φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. 

Οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως ήταν στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα με πληρότητα 99%!

Ερώτηση

Το θέμα έθεσε χθες το Iatronet υπόψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η ερώτηση ήταν η εξής:

"Προς τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων:

Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με CoViD-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη;

Προς τον κ. Κοντοζαμάνη:

Πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ";

Αναπάντητη

Η ερώτηση έμεινε, στην ουσία αναπάντητη, τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο πολιτικό σκέλος. Τα μέλη της επιτροπής, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Τον λόγο πήρε απ' ευθείας ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.

Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.

Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων".

Απορίες

Η απάντηση, ωστόσο, δημιουργεί επιπλέον απορίες και δεν λύνει καμία. Συγκεκριμένα:

  • Γιατί δεν ασχολείται κανείς με το ότι 4 στους 5 ασθενείς με CoViD-19 χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ;
  • Πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ "σε άλλες χώρες";
  • Πόσοι ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι, λόγω πληρότητας;
  • Γιατί, την ώρα που εκτοξευόταν ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλινικές CoViD-19, δεν υπήρχε ισοδύναμη αύξηση στις ΜΕΘ;
  • Γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη νοσηλευτική κίνηση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες;
  • Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει το θέμα της υψηλής θνητότητας εκτός ΜΕΘ στους Ιατρικούς Συλλόγους; 
  • Πώς αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος το ενδεχόμενο να θεωρηθεί υπεύθυνος για την εκατόμβη του κορωνοϊού;

Το σχόλιο του κ. Κοντοζαμάνη πως αυτό "συμβαίνει και σε άλλες χώρες", είναι αμετροεπές, καθώς δεν πρόκειται "για θανάτους", αλλά "για το 80% των θανάτων". Υπάρχει, δηλαδή, ελέφαντας στο δωμάτιο.

Με τη χθεσινή "απάντησή" του στο Iatronet δεν έδωσε στοιχεία για τη θνητότητα ασθενών με CoViD-19 εντός και εκτός ΜΕΘ, όπως ζητούσε η ερώτηση. Δεν έγινε, επίσης, καμία νύξη στο πότε προτίθεται να το πράξει.

Είναι απορίας άξιον το πώς μπορεί να αξιολογηθεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, εάν κρίσιμα στοιχεία νοσηλείας παραμένουν στο σκοτάδι. Αντί άλλης ερώτησης ή σχολίου, παραθέτουμε μία ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ, στις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο ιός έκανε θραύση στη βόρεια Ελλάδα:

"Εκεί στο υπουργείο Υγείας (αν υπάρχει υπουργός). Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδος δεν είναι για τους τάφους. Ανοίξτε τις ΜΕΘ πανελλαδικά για περίθαλψη. Τι περιμένετε, έλεος"...

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news