facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Νέο μήνυμα καταπέλτης της ΕΕ στην Τουρκία: «Σεβαστείτε την κυριαρχία κρατών μελών»

Την επαναφορά της Άγκυρας στην οδό της νομιμότητας απαιτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταδικάζοντας ευθέως τον τουρκικό αναθεωρητισμό. 

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που συνέρχεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, η Ένωση εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες της τόσο για τις πρόσφατες πράξεις, όσο και για τις δηλώσεις της Τουρκίας.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακαλώντας προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έχοντας θέσει ως πρώτο χειροπιαστό στόχο της στρατηγικής διεθνοποίησης την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τους 27 της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα, καθότι και γεωπολιτικά ενισχυμένη, δεν πρόκειται να δεχθεί κανενός είδους απειλή.

«Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά».

Με αφορμή την κατάσταση στο εσωτερικό και το βάλτωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη μη ευθυγράμμιση της Άγκυρας με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Η Τουρκία είναι σήμερα πιο μακριά από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση απ’ ότι ήταν το 1999».

Ο τουρκικός επεκτατισμός ετέθη και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποφασίζουμε να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τη στάση της Τουρκίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί για την Ελλάδα ασφάλεια ειρήνης» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Για μονομέρεια στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας: «Αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Βαρύ θα είναι το τίμημα για όποιον αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχίας της χώρας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά: «Πρέπει να κατανοήσουν, χωρίς περιθώριο παρερμηνείας, ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να τους υποχρεώσουμε να καταβάλουν αυτό το τίμημα, αν παραστεί ανάγκη».

Στην πρακτική των υπερπτήσεων επανήλθαν οι Τούρκοι με δύο ζεύγη αεροσκαφών να πετούν πάνω από τις νήσους Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι.

Ισχυρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία

(Kenzo Tribouillard, pool via AP)

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ετοιμάζονται να στείλουν ακόμη μία φορά οι ηγέτες της ΕΕ, εκφράζοντας αφενός την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά της Άγκυρας, καλώντας τη αφετέρου να αποκλιμακώσει.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, στη Σύνοδο του Ιουνίου, στις 24 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόριζαν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο καλώντας την Άγκυρα να την διατηρήσει. Φέτος, την ίδια ημέρα, η τουρκική προκλητικότητα μπαίνει και πάλι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και οι 27 καλούν την Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή , βαρύ είναι το κλίμα για την Τουρκία και στη Βορειοατλαντικό Συμμαχία. Όπως αναλύει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης και στο ΝΑΤΟ, το κλίμα επιδεινώνεται για την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα θα επιμένει να καταγγέλλει σε διεθνή φόρα τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα καταπέλτης της ΕΕ στην Τουρκία: «Σεβαστείτε την κυριαρχία κρατών μελών»"

ΥΠΕΝ: Με συντελεστή 90% θα φορολογηθούν τα αυξημένα κέρδη και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου

Με συντελεστή 90% θα φορολογηθούν τα αυξημένα κέρδη και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενημερωτικό σημείωμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου τα έτη 2019-2021, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει τα εξής:

«Η ΡΑΕ προχώρησε στη σύνταξη του ενημερωτικού σημειώματος έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με νομοθετική ρύθμιση που θα υποβάλει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η θετική μεταβολή στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ του 2020 και του 2021 θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%, όπως συνέβη και με την αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από την επιβολή του έκτακτου τέλους θα δεσμευθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επαγγελματικών καταναλωτών και νοικοκυριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έρμαιο της καταστροφολογίας και του ανύπαρκτου προγραμματικού λόγου, ενοχλείται κάθε φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας γιατί χάνει το μόνο πεδίο που διακρίνεται αυτό του λαϊκισμού και της εξαπάτησης.

Καταλαβαίνουμε την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που φορολογεί με τόσο υψηλό συντελεστή τα αυξημένα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου.

Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, όπως άλλωστε επισημαίνουν και διεθνείς φορείς. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας έχει κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,5%) μεταξύ των 27 κρατών – μελών για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνική συνοχή για όσο χρειαστεί εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της. Βασικό μας μέλημα είναι η προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και για τον λόγο αυτόν σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως στο «Εξοικονομώ 2021» και στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Τι αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της ΡΑΕ

Το ενημερωτικό σημείωμα της ΡΑΕ αναφέρει τα εξής:

1. Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 εμφάνισαν ζημίες, καθώς απορρόφησαν μέρος της αύξησης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, ιδίως εξαιτίας των συμβάσεων με τελικούς πελάτες που προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης.

2. Η πλειονότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σημείωνε ήδη ζημίες κατά τα έτη 2019 και 2020. Σημαντικό περιθώριο κέρδους είχε και τα δύο έτη η δεσπόζουσα επιχείρηση, ΔΕΗ Α.Ε..

3. Η εξαγωγή συμπερασμάτων στην λιανική αγορά του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών ως προς το περιθώριο κέρδους.

4. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου έχουν θετικό περιθώριο κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. από 7% το 2019 σε 24% το 2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας:

I. Στα «Λοιπά Έσοδα» της εταιρείας περιλαμβάνεται πρόβλεψη ποσού Euro 83.236.209, το οποίο προέρχεται από απόφαση Διαιτησίας με την Botas προηγούμενων ετών.

II. Εντός του 2022 κατέβαλε στον προμηθευτή της Botas το ποσό των USD 50.530.727,23, για χρεώσεις Take-or-Pay του έτους 2021, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή του Take-or-Pay για το έτος 2020 στην Gazprom, εκτιμώμενου ύψους 40.000.000Euro.

III. Δυνάμει του άρθρου 30 ν. 2579/1998, η ΔΕΠΑ ΑΕ διανέμει υποχρεωτικά στους Μετόχους της το 35% των κερδών της, δηλαδή εν προκειμένω ποσό Euro 90.613.502.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΕΝ: Με συντελεστή 90% θα φορολογηθούν τα αυξημένα κέρδη και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου"

Κωνσταντινούπολη: Τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Μια «τετραμερής συνάντηση» – με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία – θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία με αντικείμενο την οργάνωση της διαμετακόμισης σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV, επικαλούμενα πηγές της τουρκικής προεδρίας, μετέδωσαν ότι η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Το δίκτυο Haberturk ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα έχει συζητήσεις με την Τουρκία για τους λεγόμενους «θαλάσσιους διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των οποίων θα εξαχθούν σιτηρά από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες. κρίση στην Ουκρανία

Τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στη Ρωσία για να συζητήσει λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου.

Χθες Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να εξαχθούν οι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν μπλοκαρισμένοι εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στόλο.

Χωρίς να έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Άγκυρα για την παροχή εγγυήσεων σχετικά με τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων και να περιοριστεί ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, για τον οποίο ειδικοί εκφράζουν ανησυχία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινούπολη: Τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία"

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ΑΦΜ με λήγοντα 5 και 6 - Έφτασαν τις 650.000 οι αιτήσεις

Άνοιξε την Τρίτη η πλατφόρμα για το Power Pass και για τα ΑΦΜ με λήγοντα 5 και 6. Οι αιτήσεις έως στιγμής έχουν φτάσει τις 650.000. Να αναφέρουμε ότι η επιδότηση αφορά λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Πώς γίνεται η υποβολή αίτησης

1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τον ίδιο ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά ο δικαιούχος μπορεί:

* είτε να τα επιβεβαιώσει,

* είτε να τα τροποποιήσει μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» (https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia), η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσει την αίτησή του.

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε ο πολίτης να συμπληρώσει το e-mail του, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ο πολίτης ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

Πώς θα συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία της κύριας και φοιτητικής κατοικίας

Μια από τις... κακοτοπιές στο δρόμο για την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση Power Pass έως 600 € είναι η δήλωση της κύριας κατοικίας. Από αυτή τη δήλωση εξαρτάται και ποιος θα πάρει τα χρήματα.

Εν συντομία, δικαιούχος είναι όποιο έχει δηλώσει την συγκεκριμένη κατοικία ως κύρια στην φορολογική του δήλωσή και για το διάστημα μέσα στο οποίο αφορά η επιδότηση. Δηλαδή δικαιούχους είναι όποιος εμφανίζεται στην φορολογική δήλωση του 2021 ή το 2020 να έμενε στο συγκεκριμένο ακίνητο για το οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έχει καμία σχέση σε ποιον ανήκει το ρολόι της ΔΕΗ που τροφοδοτεί την κατοικία! Σημασία έχει ποιος την είχε δηλώσει ως κύρια στην φορολογική δήλωσή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Φοιτητική κατοικία.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημιούργησε ειδική εφαρμογή που επιτρέπει καταχωρήσεις και διορθώσεις στην δήλωση κύριας κατοικίας, ειδικά για την επιδότηση του Power Pass.

Μέσω της πλατφόρμας, έχετε τη δυνατότητα δήλωσης διεύθυνσης κατοικίας ανά μήνα ή για ένα σύνολο μηνών:
- για την κύρια κατοικία σας
- για την κατοικία εξαρτώμενων τέκνων σας που σπουδάζουν στο εσωτερικό (φοιτητών)

Η πλατφόρμα αντλεί τις διαθέσιμες πληροφορίες κύριας κατοικίας από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Εάν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επισκόπησης καθώς και τροποποίησης των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεταβολές κατοικίας που δηλώνονται στην παρούσα πλατφόρμα, προσυμπληρώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022

Πιο αναλυτικά: Στην εφαρμογη του PowerPass τα πεδία κύριας κατοικίας έχουν συμπληρωθεί βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 5.1 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022.

-Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2020 και έκτοτε έχετε μεταβάλει την κυρία κατοικία σας, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/12/2021 και μετά.
-Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2021, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/1/2022 και μετά.
-Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι ιδιόκτητη, πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό ΑΤΑΚ, από τη δήλωση Ε9 που έχετε υποβάλει για την απόκτησή του.
-Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη, πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.
-Αν δεν δηλώσετε εδώ μεταβολή της κυρίας κατοικίας σας, θεωρείται ότι κυρία κατοικία σας παραμένει αυτή που έχετε δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματός σας.

Εάν έχετε αλλάξει κατοικία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 3365/2022 ΦΕΚ Β2827/6-6-2022, εφόσον έχετε μεταβάλει την κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 (ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή σας), πρέπει να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχετε υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, μεταβάλετε την κύρια κατοικία σας στις 15 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε κατοικείτε εκεί. Στην παρακάτω φόρμα, στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε το μήνα Φεβρουάριο 2022 (και όχι το μήνα Ιανουάριο, διότι η μεταβολή έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου) και να δηλώσετε την νέα κύρια κατοικία σας, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία.
Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε όλους τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 και να δηλώσετε τη νέα κύρια κατοικία σας, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία ή/και να επιβεβαιώσετε την κατοικία σας στους υπόλοιπους μήνες.

Δήλωση Κατοικίας για Εξαρτώμενο Τέκνο (Φοιτήτρια / Φοιτητής)

Τα πεδία κατοικίας εξαρτώμενου τέκνου (φοιτήτριας/φοιτητή) συμπληρώνονται βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 6.12 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021.
Τα πεδία κατοικίας εξαρτώμενου τέκνου (φοιτήτριας/φοιτητή) συμπληρώνονται βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 6.12 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Ειδικοτερα:
Αρχικά, συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του εξαρτώμενου τέκνου και αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία μητρώου του.
Επιλέγοντας το πεδίο «Παροχή ρεύματος» εμφανίζονται οι παροχές, όπως έχουν δηλωθεί στην περ. 12 του ΠΙΝΑΚΑ 6 του Ε1, και βάσει της επιλογής της παροχής, συμπληρώνονται αυτόματα και τα υπόλοιπα πεδία.
Επιλέγετε το μήνα ή τους μήνες, για τους οποίους το τέκνο διέμενε στην κατοικία, στην οποία αντιστοιχεί η δηλωθείσα παροχή ρεύματος την 1η εκάστου μήνα.
Στη συνέχεια, μπορείτε να δηλώσετε τυχόν μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1/1/2022 και μετά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 3365/2022 ΦΕΚ Β2827/6-6-2022, εφόσον έχει μεταβληθεί η κατοικία του εξαρτώμενου τέκνου σας από την 1/1/2022, πρέπει να δηλώσετε την κατοικία του κατά την 1η ημέρα του κάθε μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022 (ή μέχρι το μήνα όπου ισχύει η μίσθωση). Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχετε δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ένα εξ αυτών είναι φοιτητής και για το τέκνο αυτό έχετε δηλώσει φοιτητική κατοικία στη φορολογική δήλωση του έτους 2021. Δηλώνετε τον ΑΦΜ του τέκνου.
Στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε τους μήνες από Δεκέμβριο 2021 έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση. Δηλώνετε τον αριθμό παροχής ρεύματος για την κατοικία του τέκνου σας.

Μια άλλη περίπτωση: Στο προηγούμενο παράδειγμα, έστω ότι το τέκνο σας μετακόμισε σε νέα φοιτητική κατοικία στις 20 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε κατοικεί εκεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κάνετε δύο δηλώσεις, μία για την προηγούμενη φοιτητική κατοικία και μία για τη νέα φοιτητική κατοικία.

Για την πρώτη δήλωση, δηλώνετε τον ΑΦΜ του τέκνου. Στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022 και να δηλώσετε τον αριθμό παροχής ρεύματος της προηγούμενης φοιτητικής κατοικίας του (δηλ. αυτής που έχει δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021).

Για τη δεύτερη δήλωση, δηλώνετε τον ΑΦΜ του τέκνου. Στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση και να δηλώσετε τον αριθμό παροχής ρεύματος της νέας φοιτητική κατοικία του τέκνου σας.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ΑΦΜ με λήγοντα 5 και 6 - Έφτασαν τις 650.000 οι αιτήσεις"

Απόφαση τουρκικής Βουλής: Παραμένει άλλους 18 μήνες ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη

Εγκρίθηκε το απόγευμα της Τρίτης 21/6 από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση του Προέδρου Ερντογάν  για την παράταση της παραμονής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες με έναρξη ισχύος της από τις 2 Ιουλίου.

Στην πρόταση που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Συνέλευσης με την υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόταν ότι συνεχίζονται οι κίνδυνοι και οι απειλές από τη Λιβύη για ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Το μνημόνιο αναφέρει ότι «Εάν ξαναρχίσουν οι επιθέσεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, θα επηρεαστούν αρνητικά τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη λεκάνη της Μεσογείου όσο και στη Βόρεια Αφρική».

Η πρόταση έγινε δεκτή μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Υπέρ της πρόταση ψήφισαν το ΑΚΡ, το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (Μπαχτσελί) και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση τουρκικής Βουλής: Παραμένει άλλους 18 μήνες ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη"

Γαλλία: Τέλος στη χρήση του μπουρκίνι με τη βούλα της Δικαιοσύνης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε ότι το μπουρκίνι δεν πρέπει να φοριέται σε δημόσιες πισίνες στη Γκρενόμπλ, όπως μεταδίδει ο Guardian. Τα  μαγιό που καλύπτουν το σώμα – τα οποία αφήνουν εκτεθειμένα μόνο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια – φοριούνται συχνά από μουσουλμάνες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη σεμνότητά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Γκρενόμπλ είχε ψηφίσει υπέρ της επιτρεπόμενης χρήσης μπουρκίνι στις 16 Μαΐου, πυροδοτώντας κύμα διαμαρτυρίας από συντηρητικούς και ακροδεξιούς πολιτικούς. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών η πράξη της Γκρενόμπλ «ακυρώθηκε οριστικά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Τέλος στη χρήση του μπουρκίνι με τη βούλα της Δικαιοσύνης"

Καιρός αύριο: 37 βαθμοί σε Αττική, 35 σε Θεσσαλονίκη – Πού θα δούμε 40άρια

Ακόμα πιο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (22.06.2022) σε όλη την Ελλάδα. Τοπικά θα σημειωθούν καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα έξι μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 38 με 39 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις το απόγευμα.
Ανεμοι: Ασθενείς και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα τοπικά στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 και στην Κρήτη μέχρι 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: 37 βαθμοί σε Αττική, 35 σε Θεσσαλονίκη – Πού θα δούμε 40άρια"

Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 80 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα – Στα 100 ευρώ στα νησιά

Την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για τα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η επιδότηση, το «Fuel Pass 2», ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ.

Μεγαλύτερη είναι η επιδότηση για τα νησιά που, όπως σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, και φτάνει στα 100 ευρώ έναντι των 55 που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ για τα δίτροχα φτάνει στα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια ξεχωριστή παρέμβαση που αφορά τους αγρότες «καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022».

Συγκεκριμένα, η νέα δέσμη μέτρων του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, με αιχμή την επιδότηση των καυσίμων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν:

«Όπως έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Κάνουμε όμως και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Θυμάστε ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε πια την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή κι αυτή να γίνει εντός του Αυγούστου, οπότε και οι αγρότες μας έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα εξειδικευτούν σήμερα στις 15:00, από τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Να αναφέρω ότι οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατομμύρια. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια.

Και φυσικά οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του «Fuel Pass» -όπως το λέμε- που θα το ονομάσουμε «Fuel Pass 2». Σε αυτό λοιπόν, η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά μας, όπου ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα παρουσιάσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέχεια λεπτομερή στοιχεία, απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά, επαναλαμβάνω κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. Και παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο.

Όπως διαπιστώνετε, αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου. Και βέβαια έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα, στην αναδρομική αποζημίωση.

Ήδη ενημερώθηκα ότι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για το «Power Pass» έχουν ξεπεράσει τις 450.000. Και μάλιστα, μόλις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ενημερώθηκα ότι πήραμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική μας παρέμβαση στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ένα μέτρο το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιουλίου, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις μεγάλες αυξήσεις που η Ρήτρα Αναπροσαρμογής προκάλεσε στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σταθώ επίσης και στο πρόγραμμα αντικατάστασης 400.000 παλιών, ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Αντιλαμβάνομαι κ. Υπουργέ ότι έχει μια πολύ θετική ανταπόκριση και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να μπορέσουμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να χαμηλώσουμε τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά, καθώς οι ενεργοβόρες συσκευές αποτελούν σημαντικό συστατικό κομμάτι των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Να στηρίξουμε και την τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα πώλησης αλλά και τοποθέτησης κλιματιστικών, ψυγείων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά.

Είναι όλα αυτά μια πλευρά της κοινωνικής μας πολιτικής η οποία νομίζω ότι αξίζει να αναδειχθεί και δηλώνει όχι μόνο τη φροντίδα της πολιτείας προς τον πολίτη που δοκιμάζεται από την εισαγόμενη κρίση, ιδιαίτερα τώρα με τα αυξημένα έξοδα του καλοκαιριού, αλλά νομίζω ότι αποτυπώνουν οι πρωτοβουλίες μας και τις σωστές οικονομικές μας επιλογές. Που αξιοποιούν την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να υπονομεύουν την πρόοδο της οικονομίας. Και απόδειξη η χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν ακόμα διεθνή οίκο.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά, σε απόλυτο βαθμό, τις συνέπειες μιας παγκόσμιας αναταραχής. Μπορούν ωστόσο να τις αμβλύνουν, να βάλουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην έντασή τους. Για να το πω διαφορετικά, συνεχίζουμε τη μάχη για τον δίδυμο στόχο μας: μέσα στην αβέβαιη διεθνή συγκυρία, η κυβέρνηση να ανακουφίζει την κοινωνία, να απελευθερώνει την οικονομία, αλλά να κινείται πάντα -και σας το τονίζω αυτό- μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών.

Τον Αύγουστο, άλλωστε, η Ελλάδα βγαίνει πια οριστικά από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας. Μια μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει έναν πολύ επώδυνο, τραυματικό κύκλο για τη χώρα, ο οποίος άνοιξε το 2010.

Σίγουρα οι αλλεπάλληλες κρίσεις δυσκολεύουν την πορεία μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν την αλλάζουν. Όπως δεν αλλάζουν ούτε την προσπάθεια, ούτε τον προορισμό μας. Να φτάσουμε σε αυτόν τον προορισμό με σταθερότητα, με συνέχεια και με συνέπεια.

Αυτά ως εισαγωγικές παρατηρήσεις, εκτός της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου. Από τα θέματα τα οποία έχουμε να συζητήσουμε σήμερα, να κρατήσω την αρχική ενημέρωση την οποία θα μας κάνει ο Κωστής Χατζηδάκης για την πρόοδο που έχουμε πετύχει συνολικά σε θέματα που αφορούν την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία.

Θεωρώ ότι έχει επιτευχθεί ένα πολύ σημαντικό έργο, συνολικά, στον τομέα αυτό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί, καθώς τονίζει την κοινωνική πτυχή των πολιτικών μας. Και πράγματι θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο, αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, διότι πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία πολλών από εσάς, για τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει σε πολλούς τομείς.

Ενδεικτικά αναφέρω, Κωστή, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, κάτι το οποίο μας ταλαιπωρούσε πολλά χρόνια και έβλεπα στα στοιχεία τα οποία μας έστειλες ότι μόλις το πρώτο πεντάμηνο του ’22 εκδόθηκαν ουσιαστικά όσες συντάξεις είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019. Μάλιστα τον Μάιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ απονομής, ξεπερνώντας τις 30.000 συντάξεις.

Είναι μία μόνο από τις εκκρεμότητες του παρελθόντος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 80 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα – Στα 100 ευρώ στα νησιά"

ΣτΕ: Δικαιώθηκαν 3 υποψήφιοι βουλευτές – Νόμιμα τα sms και email κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

Ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόστιμα 3.000 που είχαν επιβληθεί από την την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σε τρεις υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το 2019.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με απόφαση του Δ´ τμήματος (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαγδαληνή Φασιλάκη) ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής καθώς έκρινε ότι στερούνται νομίμου ερείσματος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους υποψήφιους βουλευτές (Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη) κρίνοντας ότι στο πλαίσιο της πολιτικής επικοινωνίας τους με τους εκλογείς, μπορούν να στέλνουν στους πολίτες της εκλογικής περιφέρειας τους SMS και e-mail.

Οι τρεις προσφεύγοντας υποστήριξαν ότι τα πολιτικά μηνύματα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος 3471/2006 περί προηγούμενης συγκατάθεσης του αποδέκτη.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν εμπίπτει η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006.

Παράλληλα, στις δικαστικές αποφάσεις επισημαίνεται ότι για τον περιορισμό της, αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι τέτοια ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου 3471/2006 (όπως ερμήνευσε η Αρχή), το οποίο ρυθμίζει τις επικοινωνίες για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς,  καθώς στην επίμαχη διάταξη του νόμου 3471/2006 δεν εμπίπτει η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Δικαιώθηκαν 3 υποψήφιοι βουλευτές – Νόμιμα τα sms και email κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου"

Συνήγορος του Καταναλωτή: Προσοχή - Αυτοί οι πενταψήφιοι αριθμοί μπορεί να κρύβουν υπέρογκες χρεώσεις [Λίστα]

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, έχει γίνει αποδέκτης πλήθους αναφορών καταναλωτών σχετικά με την υψηλή χρέωσή τους που προέρχεται από κλήσεις προς ειδικούς τηλεφωνικούς αριθμούς κυρίως πενταψήφιους, οι οποίοι εξαιρούνται από τις ενσωματωμένες παροχές των οικονομικών προγραμμάτων τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων αριθμών για τους οποίους έχουν υποβληθεί αναφορές είναι:

  • Σύντομοι πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 13, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση πελατών και την αναφορά βλαβών από παρόχους διαφόρων υπηρεσιών (ενέργειας, ηλ. επικοινωνιών, κ.λπ.).
  • Σύντομοι πανταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 14, μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ), ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιλεγεί τέτοιοι αριθμοί για υπηρεσίες τηλεφωνικού κλεισίματος ραντεβού.
  • Σύντομοι τετραψήφιοι ή πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 15, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο από Υπουργεία ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Δεκαψήφιοι αριθμοί μεριζόμενου κόστους της αριθμοσειράς 801, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούνται από εταιρίες για την επικοινωνία με τμήματα τεχνικής υποστήριξης ή για τηλεφωνικές παραγγελίες.

Για όλους τους εν λόγω αριθμούς, με εξαίρεση τους αριθμούς της σειράς 137, οι οποίοι εκχωρούνται για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών για θέματα βλαβών και για τους οποίους υπάρχει ρητή πρόβλεψη να μην υπάρχει χρέωση για κλήσεις προς αυτούς, υπάρχει η δυνατότητα χρεώσεων, με κάποιες προϋποθέσεις και περιορισμούς, οι οποίες καθορίζονται από την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Συστάσεις στις εταιρείες

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των σχετικών υποθέσεων, η Αρχή έχει προχωρήσει σε συστάσεις προς όλες τις εταιρίες και τους φορείς που χρησιμοποιούν τέτοιους αριθμούς ώστε:

  • να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ειδικές συμφωνίες για ατελείς κλήσεις, σε περιπτώσεις αριθμών που χρησιμοποιούνται για παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σε μία σειρά από βασικά ζητήματα (π.χ. θέματα εργασιακά, συντάξεων, ασφάλισης, υγείας, κ.ο.κ.),
  • να προχωρήσουν σε καθιέρωση εναλλακτικών δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών (όπου δεν υπάρχουν ήδη και είναι εφικτό), οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ενσωματωμένες παροχές των οικονομικών προγραμμάτων των παρόχων υπηρεσιών ηλ. επικοινωνιών και συνεπώς δεν επιφέρουν εκτός παγίου χρεώσεις,
  • να προωθούν τη χρήση των δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και
  • να παρέχουν σαφή πληροφόρηση των καταναλωτών για τις ενδεχόμενες χρεώσεις που θα προκύψουν από τη χρήση των ειδικών αριθμών, τόσο κατά τη δημοσιοποίηση και προώθηση αυτών των αριθμών στο καταναλωτικό κοινό όσο και κατά την παροχή των υπηρεσιών μέσω αυτών, συνιστώντας και προτρέποντας τους καταναλωτές να συμβουλευθούν τους τιμοκαταλόγους των παρόχων τους.

Σημειωτέον ότι, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. σχετικά με τον ειδικό αριθμό 1555, άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική όλων των τηλεπικοινωναικών παρόχων ως προς τον αριθμό 1555 και πλέον οι κλήσεις προς τον εν λόγω αριθμό γίνονται ατελώς.

Τέλος, ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές, προκειμένου να αποφύγουν υπερβάλλουσες, εκτός παγίου χρεώσεις των λογαριασμών τους (σταθερής και κινητής) τηλεφωνίας: να αποφεύγουν να κάνουν χρήση ειδικών αριθμών, εφόσον παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα χρήσης δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών και να ενημερώνονται για την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων τους, συμβουλευόμενοι τους σχετικούς τιμοκαταλόγους, πριν τη χρήση των ειδικών αριθμών

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Καταναλωτή: Προσοχή - Αυτοί οι πενταψήφιοι αριθμοί μπορεί να κρύβουν υπέρογκες χρεώσεις [Λίστα]"

Νάξος: Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων με αεροδιακομιδή στην Αθήνα (vid)

Ένα ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων χρειάστηκε να μεταφερθεί σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, το απόγευμα της Τρίτης από τη Νάξο, με ελικόπτερο Chinook.
 
Ο ασθενής είναι σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι αλλοδαπός και παρουσιάστηκε στο κέντρο υγείας με συμπτώματα της νόσου.

Οι γιατροί έκριναν πως έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή του ασθενή με ειδική κάψουλα στην Πρωτεύουσα, για να διαπιστωθεί εάν τελικά πρόκειται για κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ή κάποια άλλη νόσο.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στον κρατικό αερολιμένα Νάξου το μεσημέρι και αναχώρησε για Αθήνα στις 17:30.

cyclades24

Διαβάστε Περισσότερα » "Νάξος: Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων με αεροδιακομιδή στην Αθήνα (vid)"

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για παράνομο επαναπατρισμό Σύρου πρόσφυγα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία ότι έστειλε παράνομα πίσω στη Συρία έναν μετανάστη που ωστόσο διέθετε νόμιμη άδεια παραμονής. Οι τουρκικές αρχές τον ανάγκασαν να υπογράψει ένα έγγραφο που ανέφερε ότι επέστρεφε οικειοθελώς, αγνοώντας παράλληλα τον κίνδυνο ο Σύρος να υποστεί κακομεταχείριση μετά τον επαναπατρισμό του.

«Σοβαρά και αποδεδειγμένα γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την περίπτωση υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για τον αιτούντα να υποβληθεί στη Συρία σε μεταχείριση αντίθετη προς το Άρθρο 3 [της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση] και ότι οι τουρκικές αρχές εξέθεσαν τον τελευταίο, έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων, στον κίνδυνο να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς τη Σύμβαση», διευκρίνισε σε δελτίο τύπου το Δικαστήριο.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Μουχαμάντ Φάουζι Ακάντ, στα 20 του συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές όταν προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα.

Τον μετέφεραν στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και τον έβαλαν να υπογράψει ένα έγγραφο που δεν καταλάβαινε και το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα έντυπο για την οικειοθελή επιστροφή του, υποστήριξε. Στάλθηκε πίσω στη Συρία δύο μέρες αργότερα, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση, ενώ είχε άδεια παραμονής στην Τουρκία και διέθετε «καθεστώς προσωρινής προστασίας».

Ο Ακάντ τόνισε ότι συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από ένοπλους μαχητές στη Συρία, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2018 και αργότερα κατάφερε να ταξιδέψει στη Γερμανία.

Το ΕΔΑΔ διευκρινίζει ότι ο αιτών επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2018 και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία όπου υπέβαλε αίτηση για να λάβει καθεστώς πρόσφυγα.

Το ΕΔΑΔ διέταξε την Άγκυρα να του καταβάλει ποσό 9.750 ευρώ.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες στο παρελθόν αρνήθηκαν ότι έστειλαν τον Ακάντ πίσω στη Συρία παρά τη θέλησή του.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο. Το κοινό αίσθημα έχει στραφεί εναντίον των προσφύγων καθώς η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία ωθεί την κυβέρνηση να επεξεργαστεί σχέδια επανεγκατάστασης έως και 1 εκατομμυρίου Σύρων στη βορειοδυτική Συρία μετά την κατασκευή κατοικιών εκεί.

Τα σχέδια δεν έχουν συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λέει ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι κατάλληλες για μαζικές εθελοντικές επιστροφές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για παράνομο επαναπατρισμό Σύρου πρόσφυγα"

Ουκρανία: Έφτασαν τα πρώτα βαρέα όπλα από τη Γερμανία

Η πρώτη παράδοση γερμανικών βαρέων όπλων έφτασε στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολέκσι Ρεζίνοφ να ευχαριστεί τον Γερμανό ομόλογό του στο Twitter για τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα.

Ο Ρεζίνοφ χαρακτήρισε την παράδοση «παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι εκτίμησε τις προσπάθειες των υπουργών Άμυνας της Γερμανίας και της Ολλανδίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ και Κάισα Ολόνγκρεν αντίστοιχα.

Η γερμανική κυβέρνηση επικρίθηκε, αρχικά για τον δισταγμό της να δεσμεύσει εξελιγμένα όπλα και αργότερα για την βραδύτητά της στην παράδοση αυτών των όπλων.

Το Βερολίνο επέμεινε ότι αυτό οφείλεται στις απαιτούμενες αλλαγές στα πρωτόκολλα της αμυντικής βιομηχανίας και στη διασφάλιση ότι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση για τη χρήση των εν λόγω όπλων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Έφτασαν τα πρώτα βαρέα όπλα από τη Γερμανία"

Άλμα με 12.537 νέα κρούσματα και 14+2 θανάτους

Στην ανακοίνωση 12.537 νέων μολύνσεων από κορωνοϊό και 14+2 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Τρίτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 12.537  4.832   
Κρούσματα σε παιδιά 2.231 833
Σύνολο κρουσμάτων  3.562.524  3.549.944     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 1.921  781  
Νέοι θάνατοι 14+2*  11+1*
Σύνολο θανάτων  30.115   30.099        
Διασωληνωμένοι 96  97 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 46   45
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 1 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   134  128   
Σύνολο τεστ PCR 11.531.315  11.514.532    
Σύνολο rapid tests  72.826.032  72.688.084   
Τεστ ημέρας 154.731   33.667    
Θετικότητα τεστ 8,1%      14,35%     

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 7.946 στην Αττική (2.765 χθες).
  • 764 στη Θεσσαλονίκη (389 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 899 από την Ανατολική Αττική (414 χθες).
  • 1.353 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (571 χθες).
  • 226 από τη Δυτική Αττική (77 χθες).
  • 1.014 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (353 χθες).
  • 2.281 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (755 χθες).
  • 1.063 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (363 χθες).
  • 1.037 από τον Πειραιά (298 χθες).
  • 73 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (39 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 1 στο Άγιο Όρος.
  • 187 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 14 στην ΠΕ Άνδρου
  • 108 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 66 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 40 στην ΠΕ Άρτας.
  • 335 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 79 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 3 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 37 στην ΠΕ Δράμας.
  • 65 στην ΠΕ Έβρου.
  • 179 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 3 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 68 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 82 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 64 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 697 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 90 στην ΠΕ Θήρας.
  • 8 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 12 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 81 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 90 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 18 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 50 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 25 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 18 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 9 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 255 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 42 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 25 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 43 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 151 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 115 στην ΠΕ Κω.
  • 41 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 212 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 117 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 60 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 29 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 108 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 173 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 21 στην ΠΕ Μήλου.
  • 55 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 39 στην ΠΕ Νάξου.
  • 48 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 46 στην ΠΕ Πάρου.
  • 20 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 52 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 43 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 120 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 27 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 269 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 21 στην ΠΕ Σάμου.
  • 70 στην ΠΕ Σερρών.
  • 8 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 46 στην ΠΕ Σύρου.
  • 13 στην ΠΕ Τήνου.
  • 68 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 68 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 8 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 13 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 61 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 329 στην ΠΕ Χανίων.
  • 25 στην ΠΕ Χίου.

421 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (141 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλμα με 12.537 νέα κρούσματα και 14+2 θανάτους "

Στη ΓΑΔΑ η Δήμητρα Πισπιρίγκου

Στη ΓΑΔΑ έφτασε η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα, προκειμένου να δώσει κατάθεση για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα.

Η κατάθεσή της έρχεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την κατάθεση του πορίσματος των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα για τη Μαλένα και την Ίριδα.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου έφτασε συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της. 

Νωρίτερα, ο δικηγόρος κ. Όθωνας Παπαδόπουλος μιλώντας στο kathimerini.gr, ανέφερε πως η Δήμητρα Πισπιρίγκου καλείται ως μάρτυρας καθώς «έτυχε να βρίσκεται στο σπίτι της αδερφής της όταν βρέθηκε νεκρή η μικρή Ίριδα στην κούνια της».

Αναφερόμενος δε στο πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη – Καλόγρηα, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στο kathimerini.gr πως η εντολέας του, Ρούλα Πισπιρίγκου, αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξή της στον θάνατο των παιδιών. 

Στη ΓΑΔΑ η Δήμητρα Πισπιρίγκου (εικόνες)-2

«Αρνείται την πράξη όπως έκανε από την αρχή. Θεωρεί ακριβείς τις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις που έκαναν λόγο για παθολογικά αίτια. Άλλωστε υπήρχαν προβλήματα υγείας που είχαν αναγραφεί ως αιτία θανάτου από τους ιατροδικαστές που είχαν τελέσει την νεκροψία. 
Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η πορεία της υπόθεσης όταν λάβουμε στα χέρια μας το πόρισμα και το μελετήσουμε. Τότε θα τοποθετηθούμε. Πάντως η εντολέας μου αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της κακής δημοσιότητας που έχει λάβει η ίδια και η τραγική ιστορία της οικογένειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη ΓΑΔΑ η Δήμητρα Πισπιρίγκου"

Κύπρος: Ο Ερσίν Τατάρ έφαγε «πόρτα» από τον πρίγκιπα Εδουάρδο

Οι αντιδράσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την άρνηση του Κόμη του Wessex, πρίγκιπα Εδουάρδου και της συζύγου του να συναντηθούν μαζί του, έπεσαν στο κενό. Σήμερα το ζεύγος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

'Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, καλωσορίζοντας τον Κόμη και την Κόμισσα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχώς ενισχύονται και αναπτύσσονται, σημειώνοντας ότι η σημερινή τους συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία για ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόσθεσε ότι η διμερής σχέση βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς, υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι διαβιούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ χιλιάδες Βρετανοί μετά τη συνταξιοδότηση τους επιλέγουν να κατοικήσουν στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος αποτελεί κύριο τουριστικό προορισμό των Βρετανών.

Είπε επίσης ότι υπάρχει η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Χθες ο Κόμης και η Κόμισα παρέστησαν στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και των 70χρονων της βασιλείας της. Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του.

Το ψευδοκράτος προαναγγέλλει αντιδράσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, ο Κόμης και ο Κόμισσα του Wessex θα συναντήσουν επίσης Βρετανούς ειρηνευτές που υπηρετούν στην UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ), καθώς και μέλη των βρετανικών δυνάμεων που υπηρετούν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σε ανακοίνωση του ψευδοκράτους αναφέρεται ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία «θα αντιδράσει σε τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές αφού θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μόνο με τον Νίκο Αναστασιάδη χωρίς να αναγνωρίζεται η άλλη ίση κοινότητα στο νησί» σημειώνοντας ότι το πριγκιπικό ζεύγος θα έχει συναντήσεις με κάποιους Τουρκοκύπριους αλλά όχι με την «εκλεγμένη αρχή». Αμφισβητείται τέλος η ειλικρίνεια της Βρετανίας στην λύση του Κυπριακού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: Ο Ερσίν Τατάρ έφαγε «πόρτα» από τον πρίγκιπα Εδουάρδο"

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απλήρωτες οι εφημερίες Απριλίου - Στάση εργασίας την Τετάρτη

Δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τις εφημερίες Απριλίου οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποιούν την Τετάρτη στάση εργασίας πανελλαδικά, διεκδικώντας άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλών και νομοθετική ρύθμιση για μη περικοπή στις πρόσθετες εφημερίες.

Όπως αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, "...παρά τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, παρά τους κομπασμούς του στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα κάνει το αυτονόητο και θα πληρώσει τις δεδουλευμένες εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες που μάς χρωστάει, παρά τις διαβεβαιώσεις  στις επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις μας, το κονδύλι του δεύτερου τριμήνου δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα, με κίνδυνο να μην πληρωθούμε τις τακτικές εφημερίες του Απριλίου ούτε τον Ιούνιο".

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως αυξήθηκε η αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής, για να μην προσληφθούν γιατροί και να κατευναστούν οι αντιδράσεις και η οργή του κλάδου:

"Και όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί σχεδόν σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα, αλλά σε ορισμένα νοσοκομεία όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πληρώσατε μόλις ένα μικρό μέρος του ποσού των τακτικών εφημεριών του Μαρτίου, δηλαδή έναντι. Είχατε μάλιστα το θράσος να απαντήσετε στους συναδέλφους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους ότι θα τους πληρώσετε όποτε έχει χρήματα το νοσοκομείο", τονίζει.

Όσο για τις πρόσθετες εφημερίες που οι γιατροί εξαναγκάζονται να κάνουν εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί εδώ και έξι μήνες, αλλά ψηφίστηκε επαναφορά του πλαφόν από το 15% στο 9% που ίσχυε προ πανδημίας: "Επιχειρείτε δηλαδή την οριζόντια περικοπή στην αποζημίωση των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών", αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να σημειώσει:

"Την ίδια ώρα που η ακρίβεια και η φοροαφαίμαξη εξανεμίζει το εισόδημα μας, που με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2012 και η αποζημίωση της εφημερίας στα εξευτελιστικά επίπεδα από 4,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 7,42 ευρώ την ώρα για τον συντονιστή διευθυντή (ποσά μεικτά με υψηλό ποσοστό κρατήσεων που αν και φορολογούνται "στην πηγή" μετά προστίθενται και στο φορολογητέο εισόδημα)"...

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε πανελλαδική στάση εργασίας, την Τετάρτη 22 Ιουνίου (8 το πρωί με 12 το μεσημέρι) και συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην Αθήνα (πλατεία Μαβίλη).

Αποφάσισε, επίσης, επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αν έως το μεσημέρι δεν εκταμιευτεί το κονδύλι των εφημεριών του δεύτερου τριμήνου, ώστε να πληρωθούν στις 27 Ιουνίου.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών, καθώς και την προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής αλλά και σε όσους έχουν μετακινηθεί.

Ζητούν, επίσης, νμοθετική ρύθμιση και επαναφορά του πλαφόν στο 15% για να μην γίνει καμία περικοπή στις δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου.

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομειακοί γιατροί: Απλήρωτες οι εφημερίες Απριλίου - Στάση εργασίας την Τετάρτη"

Κορωπί: Ο Ρομά που κατηγορείται ότι πήγε να σκοτώσει αστυνομικούς τούς μηνύει γιατί τον πυροβόλησαν

Στην αντεπίθεση περνά ο κατηγορούμενος Ρομά ο οποίος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον αστυνομικών τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κορωπί. Ο 43χρονος ο οποίος συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες αναμένεται να μηνύσει τους αστυνομικούς καθώς όπως ισχυρίζεται τον πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο αριστερό του χέρι.

Ο 43χρονος κατηγορείται ότι στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2022, στο Κορωπί, για τον εντοπισμό δραστών που είχαν πυροβολήσει έναν άνδρα, προσπαθώντας να αποφύγει τον έλεγχο, κινήθηκε με το όχημά του, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, εναντίον αστυνομικών, τραυματίζοντας τρεις από αυτούς καθώς και έναν 38χρονο πολίτη.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου κ. Ιωάννης Μπαρκαγιάννης μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Θεωρούμε απόλυτα υπερβολική την άσκηση ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στο πρόσωπο του εντολέα μας για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος αστυνομικών, αντιθέτως θεωρούμε ότι οι φερόμενοι ως παθόντες είναι αυτοί που τέλεσαν το ως άνω αδίκημα εις βάρος του εντολέα μας. Τα πραγματικά περιστατικά είναι ότι σε ξαφνικό έλεγχο τρομοκρατημένος προσπάθησε να διαφύγει και δέχθηκε πυροβολισμούς εν ψυχρώ χωρις ιδιαίτερο λόγο και χωρίς να έχουν δεχθεί ιδιαίτερη επίθεση. Ο εντολέας μου θα μηνύσει τους δράστες της εις βάρος του επίθεσης για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθότι δεχθηκε πυρά στο χέρι του και οι υπόλοιπες σφαίρες πέρασαν ακριβώς δίπλα από το σώμα του και θα κινηθεί αστικά για την οικονομική του αξίωση, εξαιτίας της αναπηρίας του αριστερού του χεριού».

Σύμφωνα με τη δικογραφία το μεσημέρι της 22ας Φεβρουαρίου 2022 κατά διάρκεια αστυνομικών ελέγχων στην οδό Αγίων Αναργύρων στο Κορωπί ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και στη θέα των αστυνομικών έκανε όπισθεν κατευθυνόμενος «απρόκλητα και με ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον των αστυνομικών, επιχειρώντας να τους παρασύρει». Όπως κατέθεσε αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν στο περιστατικό, ο έλεγχος γινόταν καθώς είχαν προηγηθεί δυο σοβαρότατα περιστατικά με πυροβολισμούς το ένα τον Δεκέμβριο του 2021 και το άλλο στις 15 Φεβρουαρίου 2022 όπου τέσσερα άτομα πυροβόλησαν άτομο μέσα σε σούπερ μάρκετ της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής αστυνομικός της επιχείρησης «φθάνοντας στην εν λόγω περιοχή σταθμεύσαμε όλα τα υπηρεσιακά οχήματα επί της οδού Αγίων Αναργύρων και κινούμενοι πεζοί στρίψαμε σε στενό χωματόδρομο περιορισμένης ορατότητας. Προπορευόμενος ως επικεφαλής εντόπισα συνολικά περί τα δεκαπέντε άτομα της φυλής Ρομ σε προαύλιο χώρο οι οποίοι κινούνταν πεζοί έμπροσθεν εκεί δυο υφιστάμενων αυτοσχέδιων παραπηγμάτων στις οποίες διαμένουν τα ανωτέρω άτομα της οικογένειας Tahiraj. Αφού τους γνωρίσαμε την ιδιότητά μας προβήκαμε σε έλεγχο των στοιχείων τους. Στο σημείο ήταν επίσης σταθμευμένα 4 οχήματα στο ένα εκ των οποίων επέβαινε ένα άτομο της φυλής Ρομ στη θέση του οδηγού με αναμμένη τη μηχανή. Ενώ βρισκόμασταν σε απόσταση περί τα δέκα με δεκαπέντε μέτρα από το ανωτέρω όχημα ο οδηγός απρόκλητα δηλαδή χωρίς κανένα απολύτως λόγο και μόνο στην θέα μας, εκκίνησε το όχημά του και κάνοντας οπισθοπορεία αναπτύσσοντας ταχύτητα κινήθηκε στο σημείο όπου βρισκόμασταν τόσο εμείς (αστυνομικοί) όσοι και τα υπόλοιπα άτομα που προανέφερα. Βλέποντας το όχημα να κινείται κατευθείαν προς το μέρος μας αρχίσαμε να φωνάζουμε να σταματήσει γιατί αντιληφθήκαμε τον επικείμενο κίνδυνο να μας χτυπήσει λόγω και της στενότητας του δρόμου. Ωστόσο εκείνος δεν υπάκουσε στις επιτακτικές εντολές μας και συνεχίζοντας την οπισθοπορεία κινήθηκε κατά πάνω μας με εμφανή ανθρωποκτόνο πρόθεση με αποτέλεσμα να χτυπήσει αρχικά ένα άτομο της οικογένειας των Tahiraj και ακολούθως αστυνομικό αστυφύλακα ο οποίος έπεσε στο έδαφος και στο πλαίσιο της άμυνας και μη έχοντας άλλον τρόπο να προστατεύσει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους από την επικείμενη παράσυρση πυροβόλησε μια φορά προς τους τροχούς του οχήματος. Εγώ προκειμένου να προστατευτώ πρόλαβα και τραβήχτηκα εκτός τροχιάς του ενώ ο οδηγός του οχήματος με εμπρόσθια κίνηση επιχείρησε να διαφύγει από το σημείο αναπτύσσοντας ταχύτητα».

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας στην προσπάθειά του να ξεφύγει ο δράστης με επικίνδυνους και αλλοπρόσαλλους ελιγμούς χτύπησε ακόμη έναν αστυνομικό στην αριστερή πλευρά του σώματός τους. Ο επικεφαλής αστυνομικός πυροβόλησε τρεις φορές για να ακινητοποιήσει το όχημα αλλά ο δράστης κατάφερε να ξεφύγει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωπί: Ο Ρομά που κατηγορείται ότι πήγε να σκοτώσει αστυνομικούς τούς μηνύει γιατί τον πυροβόλησαν"

Καιρός: Καυτό δεκαήμερο με 40άρια και στην Ελλάδα

Ενα πολύ ζεστό δεκαήμερο μας περιμένει καθώς βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση του Ιουνίου, με θερμοκρασίες 2-3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό και με κορυφώσεις που θα δώσουν καυτές ημέρες, όπου τα θερμόμετρα θα ανέβουν πάνω από τους 38°-39° C και θα φτάσουν και τους 40°-41° C! «Η Πέμπτη και η Παρασκευή θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες στην Αθήνα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος, «με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν τους 38°-39° C, ίσως ακόμη και τους 40° C σε ορισμένες περιοχές».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, με το οποίο προειδοποιεί πως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει από σήμερα σταδιακή άνοδο, προβλέποντας πως οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν κατά τόπους τους 40° με 41° C, ενώ ευτυχώς οι ελάχιστες θερμοκρασίες (τη νύχτα) δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ προβλέπει πως την Τετάρτη 22 Ιουνίου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35°-37° C και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38°-39° C. Την Πέμπτη θα ανέβει στους 36°-39° C και τοπικά σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και κεντρική Μακεδονία θα πιάσει τους 40° με 41° C. Στην Αττική, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα φθάσουν τους 38° με 39° C, με τις παραθαλάσσιες περιοχές να καταγράφονται 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.Καιρός: Καυτό δεκαήμερο με 40άρια και στην Ελλάδα-1

Από την Παρασκευή και το Σάββατο θα δροσίσει λίγο, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να πέφτουν 2 με 3 βαθμούς και να μην ξεπερνούν σε κεντρικά και νότια τους 37°-38° C, ενώ στα βόρεια θα μείνουν κάτω από 34°-35° C. Νέα άνοδος της θερμοκρασίας και από τα δυτικά προβλέπεται από την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Ολη η περιοχή της Μεσογείου θα είναι ζεστή, αλλά οι πολύ θερμές αέριες μάζες φαίνεται να έχουν σταματήσει στο κεντρικό τμήμα, περίπου πάνω από την Ιταλία.

Οσον αφορά τις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, μέχρι την Παρασκευή οι μέγιστες θα διαμορφωθούν στους 33°-35° C, ενώ στις Κυκλάδες δεν θα ξεπεράσουν τους 32° C.

Πάνω από το κανονικό

«Ερχεται ένα αρκετά θερμό δεκαήμερο, που θα δώσει μια ζεστή κορύφωση αυτή την εβδομάδα και αναμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει κάτι ανάλογο και την επομένη. Πάντως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι 2-3 βαθμοί Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στη νότια Κρήτη, μπορεί το θερμόμετρο αυτή την εβδομάδα να φτάσει και τους 40°-41° C», λέει στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδος.

«Ακόμη κι αν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν κρατήσουν πολύ, ο παρατεταμένος χαρακτήρας του κύματος ζέστης θα καταπονήσει τον κόσμο, ειδικά μετά ένα δεκαήμερο σχετικά δροσερό», συμπληρώνει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου. Η υποχώρηση της ζέστης το Σάββατο θα είναι παροδική, καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει ξανά.

«Το επόμενο δεκαήμερο όλη η περιοχή της Μεσογείου θα είναι ζεστή, αλλά ευτυχώς για εμάς οι πολύ θερμές αέριες μάζες φαίνεται να έχουν σταματήσει στο κεντρικό τμήμα, περίπου πάνω από την Ιταλία», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Καυτό δεκαήμερο με 40άρια και στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news