facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Υπ.Εργασίας: Διευκρινίσεις για το τι ισχύει με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων

To υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινίσεις για το τι ισχύει με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων και για εργαζόμενους με εργόσημο.

Αναφορικά με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων διευκρινίζεται πως:

  • Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15/2/2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/.

Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Για την ομαλή μετάβαση στο νέο έντυπο Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Εργασίας: Διευκρινίσεις για το τι ισχύει με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων"

ΗΠΑ: Την απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε η Γερουσία

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε σήμερα την απαλλαγή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Με ψήφους 57 «υπερ» της καταδίκης έναντι 43 «κατά» η Γερουσία απαλλάσσει τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, για την καταδίκη του οποίου χρειάζονταν 67 ψήφοι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μετά την απόφαση πως η δίκη στη Γερουσία ήταν άλλη μια φάση του «μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας», ευχαριστώντας όλους τους γερουσιαστές «που υπερασπίστηκαν περήφανα το Σύνταγμα». Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να «συνεχίσει» να υπερασπίζεται «το μεγαλείο της Αμερικής».

«Το σπουδαίο, ιστορικό και πατριωτικό κίνημά μας, Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά (Make America Great Again), μόλις άρχισε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Τραμπ, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά τον εαυτό του ως θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών».

«Τους μήνες που έρχονται, θα έχω πολλά πράγματα να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την απίθανη περιπέτειά μας για το μεγαλείο της Αμερικής», πρόσθεσε χωρίς να δίνει διευκρινήσεις για το πώς οραματίζεται το πολιτικό του μέλλον.

Ευχαριστώντας όλους τους γερουσιαστές «που υπερασπίστηκαν περήφανα το Σύνταγμα», κατήγγειλε μια διαδικασία αποπομπής που δεν ήταν κατά την άποψή του παρά μια νέα φάση «του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία».

«Κανείς πρόεδρος ποτέ δεν έτυχε τέτοιας μεταχείρισης», είπε, επαναλαμβάνοντας μια διατύπωση που χρησιμοποιούσε συχνά σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρώην πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε καμιά στιγμή στους επτά Ρεπουμπλικανούς που ψήφισαν υπέρ της ενοχής του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Την απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε η Γερουσία"

Πέθανε ο εφοριακός που είχε τραυματιστεί στην επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης

Έφυγε από τη ζωή o 56χρονος εφοριακός Πέτρος Ξανθόπουλος, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στην επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης.

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση, η οποία είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και τη χώρα, είχε σημειωθεί στις 16 Ιουλίου 2020 και ο άτυχος εφοριακός νοσηλευόταν σε νοσοκομειακό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το  kozanimedia.

Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος δράστης της επίθεσης είχε κριθεί προφυλακιστέος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Δύο γυναίκες κι ένας άνδρας είχαν δεχθεί τα χτυπήματα από το τσεκούρι του 45χρονου δράστη, ο οποίος εισέβαλε στα γραφεία της εφορίας 

Η τέταρτη συνάδελφός τους που προσπάθησε πανικόβλητη να ξεφύγει από τον δράστη έπεσε στις σκάλες και σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου υπέστη διάστρεμμα στην ποδοκνημική.Τότε, οι εφοριακοί είχαν προχωρήσει σε πανελλαδική στάση εργασίας. 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ- ΔΟΥ), η επίθεση αυτή «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καθημερινών επεισοδίων και παραβατικών συμπεριφορών απέναντι σε εργαζόμενους που βιώνουν το μεροκάματο του τρόμου.Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία προστασία, εκτεθειμένοι καθημερινά άλλοτε στο έλεος αγανακτισμένων πολιτών και άλλοτε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε οργανωμένα και αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο εφοριακός που είχε τραυματιστεί στην επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης"

Κύπρος: Ένας νεκρός και 102 νέα κρούσματα κορονοϊού

Έναν ακόμη νεκρό από κορονοϊό και 102 νέα κρούσματα ανακοίνωσε η Κύπρος το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στην Κύπρο αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 32.310 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 0,32%.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από Covid-19 στην Κύπρο είναι 220, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων 32.390. Νοσηλεύονται 84 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 29 σε σοβαρή κατάσταση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας νεκρός και 102 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Κρήτη: Κρούσματα κορονοϊού στις Μινωικές Γραμμές – Νόσησαν 12 μέλη από το πλήρωμα του «Κνωσός Παλάς»

Κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη ναυτιλιακή εταιρία, Μινωικές Γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εργαζόμενους του πλοίου «Κνωσός Παλάς» που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς.

Η γνωστή εταιρία πολύ συχνά υποβάλλει σε τεστ covid-19 όλους τους εργαζόμενούς της.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν συνολικά δώδεκα κρούσματα.

Σε επικοινωνία που είχε το cretapost με την εταιρία τονίστηκε πως οι Μινωικές Γραμμές από την πρώτη στιγμή τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάνει συχνές απολυμάνσεις στους χώρους των πλοίων και πολλά τεστ σε εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δώδεκα εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα καθώς φέρουν ήπια έως και καθόλου συμπτώματα.

 cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Κρούσματα κορονοϊού στις Μινωικές Γραμμές – Νόσησαν 12 μέλη από το πλήρωμα του «Κνωσός Παλάς»"

Κέρκυρα: Βελτιώνεται η υγεία της νοσηλεύτριας που παρέλυσε στα κάτω άκρα

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας από την Κέρκυρα, που παρέλυσε στα κάτω άκρα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διακριβωθεί αν υπάρχει ευθεία συσχέτιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, η νοσηλεύτρια, που εμφάνισε σοβαρό αυτοάνοσο, δέχθηκε άμεσα θεραπεία η οποία έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει.

Η βελτίωση της κατάστασής της έφερε χαμόγελα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Βελτιώνεται η υγεία της νοσηλεύτριας που παρέλυσε στα κάτω άκρα"

Πρόστιμα 600 ευρώ σε Βολιώτη ασθενή που οδηγούσε για Αθήνα με βεβαίωση νοσοκομείου [εικόνες]

Την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας καταγγέλει ένας 70χρονος Βολιώτης, στον οποίον οι αστυνομικοί βεβαίωσαν δύο φορές πρόστιμα ύψους 600 ευρώ, για άσκοπη μετακίνηση, παρότι είχε στη διάθεσή του -όπως ισχυρίζεται- βεβαιώσεις από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου και εξετάζεται για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.Ο κ. Χαράλαμπος, μιλώντας στο TheNewspaper.gr κάνει λόγο για πραγματική δίωξη και εμμονή από τους αστυνομικούς, που τον σταμάτησαν δύο φορές στα διόδια της Πελασγίας. Ειδικότερα, τονίζει οτι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί εξαντλούν την αυστηρότητά τους, παρότι τους παρουσίασε επίσημα έγγραφα από Νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας, τα οποία δικαιολογούν την μετακίνησή του από τον Βόλο προς την πρωτεύουσα.

Τα έγγραφα όμως δε φαίνεται να έπεισαν τα όργανα της τάξεως που στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και στις 23 Ιανουαρίου 2021, του βεβαίωσαν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ το καθένα!

Ο κ. Χαράλαμπος καταγγέλει ακόμα οτι έκανε ένσταση, όπως είχε το σχετικό δικαίωμα, όμως κι αυτή απορρίφθηκε ως αβάσιμη, παρά τα έγγραφα που κοινοποίησε στην Υπηρεσία. Ακόμα υποστηρίζει, οτι σε άλλα μπλόκα του Αυτοκινητόδρομου, στα οποία αστυνομικοί τον σταμάτησαν, δεν του βεβαίωσαν πρόστιμα καθώς κατανόησαν τους λόγους του ταξιδιού…

KLISHB

NOSOK1

NOSOK2

KLISHA 1

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα 600 ευρώ σε Βολιώτη ασθενή που οδηγούσε για Αθήνα με βεβαίωση νοσοκομείου [εικόνες]"

Στα 1.222 τα νέα κρούσματα - Tα 583 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1222 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171466 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6103  θάνατοι.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 300 (70.3% άνδρες)

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 14
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 78
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 8
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6
ΑΡΤΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 65
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 17
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 71
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 24
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 74
ΕΒΡΟΥ 10 4,29 6,76
ΕΥΒΟΙΑΣ 46
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 22
ΗΜΑΘΙΑΣ 3
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23
ΘΑΣΟΥ 2
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 138
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 8
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 14
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 178
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 5
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 4
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 1
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 12
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 36
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3
ΛΕΣΒΟΥ 3
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 12
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 22
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 53

ΞΑΝΘΗΣ 3
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 83
ΠΕΛΛΑΣ 2
ΠΙΕΡΙΑΣ 9
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 17
ΡΟΔΟΠΗΣ 3
ΡΟΔΟΥ 2
ΣΕΡΡΩΝ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 17
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 12
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 25
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 31

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 1.222 τα νέα κρούσματα - Tα 583 στην Αττική"

Καρκινοπαθής κόλλησε κορωνοϊό μέσα στο ΠΓΝΠ- Είχε μεταφερθεί στην κλινική με τα ύποπτα, λόγω πυρετού από ουρολοίμωξη!

Δεύτερο κρούσμα καρκινοπαθούς που κολλάει κορωνοϊό μέσα σε νοσοκομείο της Πάτρας, μετά την τραγική περίπτωση της απώλειας της 44 χρονης στον «Άγιο Ανδρέα».

Όπως καταγγέλλει στο thebest.gr συγγενικό του πρόσωπο, ο 64χρονος ασθενής από τη Ναύπακτο ο οποίος πάσχει από καρκίνο, κόλλησε κορωνοϊό μέσα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Πρόκειται για ασθενή ο οποίος παλεύει  επί τρία χρόνια  με τον καρκίνο , με πολυήμερες  νοσηλείες  και με τακτικές επισκέψεις στο Νοσοκομείο του Ρίου. Στις  3 Φεβρουαρίου χρειάστηκε να μεταφερθεί ξανά στο νοσοκομείο  με συμπτώματα  ουρολοίμωξης και πυρετού.

 «Καθώς  τον πήγαμε στα επείγοντα ενημερώσαμε τις  νοσηλεύτριες  ότι αυτό το άτομο έχει κάνει την προηγούμενη βδομάδα  χημειοθεραπεία, ότι   είναι ένας άνθρωπος που παθαίνει συχνά ουρολοιμώξεις και ότι ήταν η δέκατη φορά μέσα σε  ένα χρόνο που νοσηλεύτηκε» λέει στο thebest.gr συγγενικό του πρόσωπο και συνεχίζει: «Αυτοί  τον έστειλαν βάση του πρωτόκολλου ως ύποπτο κρούσμα  Covid  σε ένα κτήριο όπου  περίμεναν στην σειρά  για να μπουν ευπαθείς  ομάδες  μαζί με αλλά άτομα που είχαν πυρετό . Ενώ από τον διάδρομο του κτηρίου περνούσαν και κανονικά κρούσματα Covid.    Από αυτόν  τον χώρο  του πήραν το τέστ   και τον εισήγαγαν στην κλινική των  Ύποπτων κρουσμάτων. Την ίδια  ημέρα  το τεστ βγήκε αρνητικό  και μετά μεταφέρθηκε   στην παθολογική κλινική  σε τρίκλινο δωμάτιο  για να συνεχίσει την   θεραπεία του στην ουρολοίμωξη.  Η θεραπεία  του   κυλούσε ομαλά έως την Κυριακή   7 Φεβρουαρίου  όταν άρχισε να έχει σταθερό ένα  37,7  C .   Την  Δευτέρα 8  και την Τρίτη   9  Φεβρουαρίου ανέβασε  38,9 C . Την Τρίτη το πρωί του πήραν ξανά τεστ και βγήκε το απόγευμα   «οριακά θετικός»  και μας είπαν « ότι   πρέπει να ξαναγίνει  ξανά τεστ για να είναι 100% σίγουροι» και τον μετέφεραν στην  κλινική των ύποπτων . Την Τετάρτη το πρωί μας ενημέρωσαν ότι είναι θετικός και μεταφέρθηκε στην κλινική του κόβιντ  Όσοι ήρθαμε  σε επαφή μαζί του  κάναμε το rapid test και βγήκαμε όλοι αρνητικοί».

Οι συγγενείς του άτυχου καρκινοπαθούς ρωτούν το αυτονόητο: Πώς είναι δυνατόν ένας ευπαθής άνθρωπος  να εισάγεται στην κλινική με τα ύποπτα κρούσματα και να έχει την ίδια αντιμετώπιση με άλλους ασθενείς που δεν πάσχουν από ένα τόσο σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι; Πώς είναι δυνατόν στην παορύσα συγκυρία οι ασθενείς με χρόνιο καρκίνο να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με άλλους ασθενείς;

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » " Καρκινοπαθής κόλλησε κορωνοϊό μέσα στο ΠΓΝΠ- Είχε μεταφερθεί στην κλινική με τα ύποπτα, λόγω πυρετού από ουρολοίμωξη!"

Αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες του CDC για τα εμβόλια mRNA

Τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), για τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2, συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ηλικιακές κατηγορίες

  • Pfizer-BioNTech: ηλικίες 16 ετών και άνω
  • Moderna: ηλικίες 18 ετών και άνω

Χορήγηση

  • Pfizer-BioNTech (30μg, 0.3ml): μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων
  • Moderna (100μg, 0.5ml): μεσοδιάστημα 1 μήνα

Δεν πρέπει οι εμβολιασθέντες να λαμβάνουν τη 2η δόση πάνω από 4 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο

Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατό εγγύτερα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Εάν υπάρξει καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, τότε αυτή μπορεί να χορηγηθεί έως και 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Υπάρχουν προς το παρόν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Ιδανικά, ο κάθε εμβολιασμένος θα πρέπει να λαμβάνει δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της συγχορήγησης των εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2 με άλλα εμβόλια. Συστήνεται ένα ελάχιστο διάστημα 14 ημερών πριν και μετά τη χορήγηση ενός άλλου εμβολίου για τη χορήγηση εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, σε έκτακτες καταστάσεις όπου το προσδοκώμενο όφελος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους, όπως στην περίπτωση αντιτετανικού εμβολίου μετά από τραυματισμό, τότε θα πρέπει να συγχορηγούνται ακόμα και σε μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Επί του παρόντος, δεν συστήνονται επιπλέον αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις.

Δεν συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντισταμινικών πριν τον εμβολιασμό για πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων. Δε συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντιπυρετικών ή παυσίπονων για την πρόληψη των αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό.

Εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη COVID-19 ή έκθεση στον SARS-CoV-2

'Ατομα με ενεργό ή ιαθείσα λοίμωξη COVID-19: Οι ιαθέντες από συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη COVID-19 πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2. Δεν συστήνεται έλεγχος με PCR πριν τον εμβολιασμό. Ασθενείς με ενεργό λοίμωξη COVID-19 δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν έως ότου αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση αλλά όχι τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Παρόλο που δεν υπάρχει σύσταση σχετικά με το ελάχιστο διάστημα μεταξύ λοίμωξης και εμβολιασμού, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης θεωρείται χαμηλός στους επόμενους μήνες μετά τη λοίμωξη COVID-19 αλλά μπορεί να αυξηθεί με το χρόνο καθώς φθίνει η ανοσία. Για όσους έχουν εμβολιασθεί και νοσήσουν από COVID-19, οι θεραπευτικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τον προηγούμενο εμβολιασμό.

'Ατομα που έχουν λάβει θεραπεία με πλάσμα αναρρώσαντων από COVID-19: Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων mRNA σε όσους έχουν λάβει μονοκλωνικά αντισώματα ή πλάσμα αναρρώσαντων από COVID-19. Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο ημίσειας ζωής αυτών των θεραπειών και ότι η επαναλοίμωξη είναι ασυνήθης εντός των πρώτων 90 ημερών από την αρχική λοίμωξη, ο εμβολιασμός συστήνεται μετά το πέρας των 90 ημερών.

Εμβολιασμός ατόμων με συνυπάρχουσες παθήσεις

Οι αντενδείξεις του εμβολιασμού αφορούν ατομικό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων αναφυλαξίας, ενώ άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς λόγω υποκείμενων νοσημάτων (HIV, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες) ή λόγω ανοσοκατασταλτικής αγωγής μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19. Συστήνεται ο εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre, παράλυσης τύπου Bell.

Εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών

'Ατομα με δερματικά προθέματα: Η παρουσία δερματικών προθεμάτων δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Σπάνια εμφανίζονται παρενέργειες αλλά αυτές είναι παροδικές και αντιμετωπίζονται με χρήση κορτικοστεροειδών και στενή ιατρική παρακολούθηση.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού στις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, και με δεδομένο ότι τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν ζώντα ιό, δεν αναμένονται ιδιαίτεροι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Τα οφέλη από τον εμβολιασμό αναμένεται να είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Οι έγκυες μπορούν να συζητούν με το θεράποντα ιατρό ώστε να αποφασίζουν σχετικά με τον εμβολιασμό με βάση τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 (πχ υγειονομικό προσωπικό), τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19 (συνυπάρχουσες παθήσεις), την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα και τους πιθανούς κινδύνους από το εμβόλιο και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τις θηλάζουσες γυναίκες, καθώς τα εμβόλια mRNA δεν θεωρείται ότι θέτουν κινδύνους για το νεογνό.

Αντενδείξεις

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά από προηγούμενη δόση εμβολίου mRNA

'Αμεση αλλεργική αντίδραση μετά από προηγούμενη δόση εμβολίου mRNA ή μετά από επαφή σε κάποιο συστατικό του εμβολίου όπως η πολυ-αιθυλενο-γλυκόλη.

'Αμεση αλλεργική αντίδραση στην πολυ-σορβάτη.

Αυτά τα άτομα δεν θα πρέπει να λάβουν εμβόλιο mRNA εκτός αν εκτιμηθούν από αλλεργιολόγο-ανοσολόγο και κρίνει ότι μπορεί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό υπό ιατρική παρακολούθηση.

Συστάσεις δημόσιας υγείας για τους εμβολιασθέντες

Οι εμβολιασθέντες πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του SARS-CoV-2 (μάσκα προσώπου, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής) για να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

Οι εμβολιασθέντες που έχουν εκτεθεί σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα εάν πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια

  1. 1. Είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από τη δεύτερη εμβολιαστική δόση ή από την πρώτη δόση για μονο-δοσιακά εμβόλια
  2. 2. Δεν έχουν παρέλθει πάνω από 3 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου
  3. 3. Παραμένουν ασυμπτωματικοί

Τα άτομα που δεν πληρούν και τα 3 κριτήρια θα πρέπει να συνεχίζουν να ακολουθούν τις συστάσεις απομόνωσης μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Παρόλο που δεν είναι γνωστός ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 από εμβολιασθέντες, ο εμβολιασμός προστατεύει από συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 και τον κυριότερο ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV-2 φαίνεται να τον έχει η συμπτωματική και η προ-συμπτωματική μετάδοση συγκριτικά με την ασυμπτωματική μετάδοση. Το CDC θεωρεί ότι τα ατομικά και κοινωνικά οφέλη αποφυγής της μη απαραίτητης καραντίνας υπερνικούν το θεωρητικό κίνδυνο ασυμπτωματικής μετάδοσης.

Εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα αποτελούν οι νοσηλευόμενοι και οι ένοικοι μονάδων μακροχρόνιας περίθαλψης, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες καραντίνας μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες του CDC για τα εμβόλια mRNA"

Mega εμβολιαστικοί σταθμοί: Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα

Στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι στεγάζεται ο μεγάλος (Mega) εμβολιαστικός σταθμός κατά της Covid-19, όπου σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν σε αυτόν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητά του για τον Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 τον μήνα.

Η έναρξη λετιουργίας του σταθμού θα γίνει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού, 48 εμβολιαστικών κέντρων. Το ωράριο λειτουργίας του θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00, με δυνατότητα επέκτασης. Στην πρώτη φάση τα ραντεβού προγραμματίζονται ανά 15 λεπτά.

Τα 96 εμβολιαστικά κέντρα εκτείνονται σε δύο επίπεδα των 3.000 τ.μ. και στοιχίζονται σε έξι τομείς των οκτώ κυψελών. Υπάρχει διαφορετική είσοδος και διαφορετική έξοδος, ενώ για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες υπάρχει διάδρομος για τη μετακίνησή τους στον χώρο. Επίσης, διατίθεται ιατρείο για κλινική εξέταση και χώρος βραχείας νοσηλείας με monitor, καρδιογράφο, μηχάνημα παροχής οξυγόνου και δύο φορεία για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρακολούθησης των ζωτικών σημείων ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Στον χώρο έχουν τοποθετηθεί, επίσης, ειδικές σημάνσεις για την καθοδήγηση των πολιτών στους ειδικούς χώρους (αναμονής, εμβολιασμού, γραμματείας) και για τη διατήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Στην παρούσα φάση το προσωπικό του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι αποτελείται από 136 άτομα συνολικά, και συγκεκριμένα από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), που θα εναλλάσσεται σε δύο βάρδιες. Κάθε οκτώ εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από έναν ιατρό, οκτώ νοσηλευτές και δύο διοικητικούς.

Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες, ενώ το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για τον χειρισμό των tablets και τη λειτουργία της εφαρμογής «COVID-19 - Vaccination».

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιείται και το Mega εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη ΔΕΘ, με 24 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για τον Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 τον μήνα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Mega εμβολιαστικοί σταθμοί: Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα"

Φον ντερ Λάιεν για Μητσοτάκη: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

«Χαιρετίζω ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού» δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ενώ επαινεί την Ελλάδα για τις προσπάθειές της στην καμπάνια εμβολιασμού. Όπως υπογραμμίζει στην Ελλάδα «αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της είναι ήδη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των 27 της ΕΕ».

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «όταν εμβολιάζεται κάποιος, το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι μια ιατρική αναγκαιότητα, ως εκ τούτου είναι και ο σωστός δρόμος να προχωρήσουμε. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία αναγνώριση, αυτό είναι απαίτηση του ΠΟΥ». Για το τι επιτρέπεται να κάνει κανείς με αυτό το πιστοποιητικό η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πιστεύει ότι πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρχουν κοινοί κανόνες, ενώ εκτιμά ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται η σωστή ισορροπία όπως για παράδειγμα μπορεί κάποιος να συνδυάσει «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid - 19, εάν για κάποιο λόγο δεν είχε ακόμα πρόσβαση σε εμβόλιο». «Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες μιας σωστής και δίκαιης ισορροπίας ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη ένα πιστοποιητικό εμβολίου και εκείνους που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο» τονίζει. Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται απόφαση για τη σχετική ρύθμιση απαντά ότι όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα όταν έχει προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίζεται εξάλλου την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των εμβολίων: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ήταν και είναι σωστό εμείς οι Ευρωπαίοι να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλιά μας, τα οποία τώρα μοιραζόμαστε σε πνεύμα αλληλεγγύης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Φον ντερ Λάιεν για Μητσοτάκη: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού»"

Εμβόλιο AstraZeneca: Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε έρευνα για την χρήση του στα παιδιά

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε για πρώτη φορά έρευνα για να εξετάσει την ασφάλεια και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών στο εμβόλιο κατά της covid-19 που έχει αναπτύξει με την AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα.

Η νέα έρευνα έχει στόχο να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στα παιδιά ηλικίας 6 με 17 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Περίπου 300 εθελοντές θα συμμετάσχουν σε αυτή, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται αυτό τον μήνα.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά της covid-19 έχει χαρακτηριστεί “το εμβόλιο του κόσμου” διότι είναι πιο φθηνό στην παρασκευή του και πιο εύκολο στη συντήρηση και τη διανομή από κάποια άλλα.

Η AstraZeneca έχει στόχο να παράξει 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και σκοπεύει από τον Απρίλιο και μετά να παράγει περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο AstraZeneca: Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε έρευνα για την χρήση του στα παιδιά"

Καιρός – Κακοκαιρία Μήδεια: Θερμαινόμενες αίθουσες από το Δήμο Αθηναίων

Σε κατάσταση ετοιμότητας για την προστασία των αστέγων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, μετά την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού και χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ο Δήμος ανοίγει δομές και χώρους, όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Ειδικότερα, από σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

· Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε RapidTest.

· To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται RapidTest.

Επιπλέον, το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), θα διαθέτει θέσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στο χώρο.

Παράλληλα, οι ομάδες του “Street Work” του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα σαρώνουν όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους θα παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ θα τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, τίθεται σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Κακοκαιρία Μήδεια: Θερμαινόμενες αίθουσες από το Δήμο Αθηναίων"

Φαρμακοποιοί: Tραγική κατάσταση στην εφαρμογή για τους εμβολιασμούς

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή ταλαιπωρία και έλλειψη σεβασμού από την πλευρά της Πολιτείας προς τους ηλικιωμένους
Για «πρωτοφανή ταλαιπωρία με την απερίγραπτη κατάσταση» στην εφαρμογή για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του Covid έκανε λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σημειώνοντας πως «αγκομαχούν οι φαρμακοποιοί για μία και δύο ώρες ώστε να μπορέσουν να κλείσουν ένα ραντεβού για τους πολίτες».

«Κανένας σεβασμός από την πλευρά της πολιτείας προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, που περιμένουν στην ουρά και αγωνιούν για την τύχη του εμβολιασμού τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, σημειώνοντας πως «μετά από μία εβδομάδα αναιτιολόγητης καθυστέρησης για τον εμβολιασμό άνω των 75 ετών, η κατάσταση στην εφαρμογή emvolio.gov.gr είναι τραγική». Κάλεσε δε τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν άμεσα μέτρα, «γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακοποιοί: Tραγική κατάσταση στην εφαρμογή για τους εμβολιασμούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news