Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». «Υπέρ» του σχεδίου δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρσή του. «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. Επιφυλάξεις δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.
«Θα υπάρξει αποσαφήνιση των ιατρικών ενδείξεων»
Όλα τα στάνταρ που τηρούνται για την ποιότητα και την ασφάλεια φαρμακευτικών προϊόντων, θα προβλεφθούν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα γίνει σε εφαρμογή του νομοσχεδίου για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ο υπουργός είπε επίσης, ότι θα ακολουθήσει λεπτομερής επεξεργασία (μέσω υπουργικών αποφάσεων κ.ά.) του πλαισίου για τις ιατρικές ενδείξεις που πρέπει να είναι σαφείς – την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ειδικότητες γιατρών που θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την τήρηση μητρώου ασθενών.
Η θέση των κομμάτων
Η ΝΔ μολονότι δηλώνει πως ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, ψήφισε «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου με κεντρικό σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο είναι ασαφές και πρόχειρο. «Με όση καλή διάθεση και να θέλουμε να το δούμε, δεν μπορούμε παρά να καταλήγουμε στο ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ασαφές. Διαφορετικά, αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε και να το συνδέσουμε και με τον συνήθη τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι προωθείται η μαζική και χωρίς ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης και επισήμανε ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποποινικοποίηση, για ευφορική χρήση. «Όλα τα ακούμε καλόπιστα. Η ουσία όμως είναι πως αν θέλετε κύριε υπουργέ να το φέρετε, φέρτε το εδώ να το συζητήσουμε υπεύθυνα και να πει ο καθένας την άποψη του και μην κοιτάτε με ένα παραθυράκι να δημιουργήσετε συνθήκες μετατόπισης», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.
«Λυπάμαι πραγματικά γιατί διαπιστώνουμε και σήμερα ότι ο περιλάλητος φιλελευθερισμός της ΝΔ είναι μάλλον αβαθής. Ο φόβος των ψηφοφόρων ή των συντηρητικών αντιδράσεων δεν μπορεί να καθορίζει τη στάση μας ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ιατρικής φύσης», σχολίασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και τόνισε ότι είναι ηθικό θέμα η αποστέρηση ενός ασθενούς από ένα φάρμακο που έχει ανάγκη και μάλιστα όταν πρόκειται για βαρύτατες νόσους. Ο κ. Μπαργιώτας δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι το νομοσχέδιο και ανέτοιμο είναι και ημιτελές.
Κάθετη είναι η αντίρρηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και ζητάει την απόσυρση του. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων» και «πρόκληση» την επιχειρηματολογία της για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη- κέρδη- δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο κ. Συντυχάκης.
«Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Το τσιγάρο ευθύνεται για 18 καρκίνους αλλά επιτρέπεται», σχολίασε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ασθενείς που το έχουν ανάγκη, να καταφεύγουν στην παρανομία. «Έπρεπε να το κάνουμε και σωστά το κάνουμε. Θωρακίστε το όσο μπορείτε περισσότερο», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς.
Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για την αδειοδότηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, την απουσία πρόβλεψης για ορισμένο αριθμό αδειών, και για ορισμένη έκταση προς καλλιέργεια.
«Το νομοσχέδιο είναι κακό γιατί είναι λίγο. Κάνει μικρά βήματα που δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα», είπε ο αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και σχολίασε πως «όταν γινόταν συζήτηση για την κλωστική κάνναβη και πάλι ακούγονταν ακραίες τοποθετήσεις». «Πρέπει αυτό που θα ψηφίσουμε να προχωρήσει γρήγορα, να έχει δικλείδες ασφαλείας και σαφέστερους όρους», είπε ο κ. Ψαριανός και ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πλήθος παραλείψεων για τους ασθενείς, τους επενδυτές και τους παραγωγούς.
«Φοβική η εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση»
Σήμερα δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετά την πολύωρη διαδικασία ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Υγείας έσπευσε εκ προοιμίου να υπογραμμίσει πως «η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι προσχηματική, που λειτουργεί ως προθάλαμος για τη de facto νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης, είναι μία προσέγγιση υπερσυντηρητική, φοβική και σκοταδιστική». Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, επέκρινε την απόφαση που ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη της ΝΔ, για καταψήφιση του σχεδίου νόμου από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ο γενικός εισηγητής της, Κώστας Βλάσης, είχε δηλώσει επιφύλαξη επί της αρχής.
Το πόρισμα του ΕΟΦ
«Δεν έχει καμία επαφή αυτή η προσέγγιση με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Ξανθός και εκτίμησε ότι υπάρχει ευρύτερη αποδοχή στην προσέγγιση της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί, υπό την πρόεδρο του ΕΟΦ, η οποία κατέληξε στο πόρισμα που αναγνωρίζει τις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτού του φυτού, και τις θεραπευτικές-παρηγορητικές ενδείξεις που μπορεί να έχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
«Επί της αρχής αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία συμφωνία, στην πλειονότητα, για την ανάγκη θεσμοθέτησης και διευκόλυνσης της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη και στα τελικά προϊόντα της. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι τίθεται από πολλές πλευρές είναι να υπάρξει όσο πιο σαφής οριοθέτηση του πλαισίου» σχολίασε την ακρόαση των φορέων ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι αυτό το βήμα που γίνεται τώρα είναι ένα πρώτο βήμα, σε ένα τοπίο τελείως αχαρτογράφητο στη χώρα, είναι ένα βήμα, όμως, προσεκτικό.
Προσεκτικό βήμα
«Είναι ένα προσεκτικό βήμα, το οποίο γίνεται με σεβασμό και με ευαισθησία στα αιτήματα των ασθενών κατ’ αρχήν, οι οποίοι ζητούν πρόσβαση σε σκευάσματα τα οποία τεκμηριωμένα έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία τους, αλλά και ένα βήμα με παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική» επέμεινε ο υπουργός και εξήγησε ότι είναι διττή η νομοθετική προσέγγιση, δηλαδή γίνεται και από τη σκοπιά τής δημόσιας υγείας και από τη σκοπιά τής παραγωγικής ανάπτυξης σε μία χώρα που επιζητεί νέα παραγωγικά και επενδυτικά πεδία.
Ασφαλιστικές δικλείδες
«Έχουμε πράγματι ένα ιδιότυπο φάρμακο, δεν είναι ούτε φάρμακο με τη στενή έννοια, δεν είναι ούτε φυτικής προέλευσης φάρμακο και επίσης δεν είναι συμπλήρωμα διατροφής. Έχει ιδιαιτερότητα και μία ιδιοτυπία αυτό το φυτό και οι ουσίες που παράγονται από αυτό» αναγνώρισε ο κ. Ξανθός και εξήγησε ότι γι’ αυτόν τον λόγο είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χορήγησης, διότι: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν εθιστικές παρενέργειες και μπορεί να υπάρξει μη ορθή χρήση, και κατάχρηση και εξαρτητική συμπεριφορά». «Σωστά επισημάνθηκε ότι απαιτούνται ασφαλιστικές δικλείδες στη φάση τής παραγωγής -αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα πρέπει να θέσει τις σωστές πρακτικές και στάνταρ ποιότητας- και για τη φάση της τελικής κατεργασίας και της παραγωγής του τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, θέμα που υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ» τόνισε ο υπουργός και επισήμανε: «Ασφαλώς είναι ευθύνη της πολιτείας και του υπουργείου να ρυθμίσουν τα της συνταγογράφησης και ασφαλούς χορήγησης στους ασθενείς».
Κριτική στη ΝΔ
Βασικός στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση και αυτό καταγράφηκε από την ακρόαση των φορέων, σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας την απορία του για την απόφαση που ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι ανοίγει τον δρόμο της αποποινικοποίησης, αν και ο εισηγητής της είχε κατ’ αρχήν δηλώσει επιφύλαξη. «Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνουμε ευαισθησία για τους ασθενείς και από την άλλη ώρα να τινάζουμε στον αέρα την προσπάθεια που γίνεται» ανέφερε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό πως στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε δεν συζητείται τίποτε άλλο πέραν μίας κλειστής, στεγανοποιημένης διαδικασίας, που ξεκινάει από έναν σπόρο -πολλαπλασιαστικό υλικό- και καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.
Επενδύσεις
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτές που σήμερα έχουν κατοχυρώσει εκτάσεις, έχουν αποκτήσει ΑΦΜ, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα αυτήν τη διαδικασία. Αναφορικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαβεβαίωσε ότι και στο πλαίσιο της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα γίνονται όσο το δυνατό πιο λεπτομερείς αυτές οι διαδικασίες, ώστε να μην εκδίδεται άδεια έγκρισης χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίες παράμετροι.
aftodioikisi